Κυριακή 24 Μαΐου 2020

Όποιος βιάζεται (να δηλώσει) σκοντάφτει! ΚΑΝΤΕ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΓΚΑΙΡΩΣ ΛΕΕΙ Η ΑΑΔΕ, ΑΛΛΑ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΚΟΜΗ ΟΛΑ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ Γράφει ο Απόστολος Αλωνιάτης




Όποιος βιάζεται (να δηλώσει) σκοντάφτει!

ΚΑΝΤΕ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΓΚΑΙΡΩΣ ΛΕΕΙ Η ΑΑΔΕ, ΑΛΛΑ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΚΟΜΗ ΟΛΑ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

Γράφει ο Απόστολος Αλωνιάτης

ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΨΥΧΩΣΗ ΠΛΕΟΝ. Ξυπνάμε μέσα στην νύχτα και βλέπουμε στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβέρνησης (ΦΕΚ) , αν κάποιοι, σε κάποιο υπουργείο, είχαν αυπνίες και έστειλαν μια νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) ή μια Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) ή τέλος πάντων μια απόφαση.

Μακάρι να τελειώσει όλο αυτό το πανηγύρι, με την έκτακτη αυτή κατάσταση γιατί έχουμε καταντήσει να διαβάζουμε τις αποφάσεις μεταμεσονύχτια  Με την ευκαιρία, μάλιστα, βγάλτε βρε παιδιά και καμία απόφαση που να μην χρειάζεται ερμηνευτική εγκυκλίους

Λάθη και ελλείψεις

Ο κύριος Πιτσιλής , διοικητής της ΑΑΔΕ, μας προτρέπει να κάνουμε δηλώσεις, αφού το σύστημα είναι ανοιχτό και σε «πλήρη παραγωγική λειτουργία»  και μας ενημερώνει ότι δεν πρόκειται να δοθεί καμία παράταση. Εντάξει πρέπει να στηρίξουμε τα έσοδα του κράτους. Είναι όμως σε «πλήρη παραγωγική λειτουργία» το σύστημα; Έχει όλα τα δεδομένα;

Διότι, όσοι πραγματικά προσπαθούν να στείλουν δηλώσεις βρίσκονται αντιμέτωποι με προβλήματα, που μπορεί να οδηγήσουν είτε σε λανθασμένες δηλώσεις  είτε ακόμα να πληρώσουν και  πρόστιμα .

 Βεβαιώσεις αποδοχών μισθωτών.

Μέσα στο 2019, και συγκεκριμένα με την απόφαση Αρ. Πρωτ.: Α.1099/18-3-2019 (ΦΕΚ Β' 949/20-03-2019), η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), αποφάσισε να προχωρήσει στον εκσυγχρονισμό του συστήματος  της Περιοδική Δήλωσης του Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών (ΦΜΥ). 

Οι δηλώσεις ΦΜΥ είναι μηνιαίες, πέρα από την περιοδική δήλωση, και με ένα αρχείο με τα στοιχεία της μισθοδοσίας για κάθε εργαζόμενο, ώστε να  έχει το taxis τα στοιχεία κάθε μήνα και να μην χρειαστεί να στείλουν οι επιχειρήσεις στο τέλος της χρονιάς Ετήσια Βεβαίωση Αποδοχών.

Δεχόμαστε, ωστόσο, πολλές διαμαρτυρίες ότι υπάρχει αναντιστοιχία μεταξύ ετήσιων βεβαιώσεων μισθωτών και ποσών που έχει προσυμπληρωμένα μέσα στην δήλωση  το taxis.

Μέχρι σήμερα έχουν διαπιστωθεί ότι.

         i.            Δεν έχει σταλεί τροποποιητική μηνιαία δήλωση Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου ή μόνο Ιανουαρίου.

       ii.            έχει σταλεί τροποποιητικά , αλλά μόνο το αρχείο με τους μισθούς χωρίς να έχει σταλεί και τροποποιητική δήλωση ΦΜΥ.

Αν η επιχείρηση έχει στείλει μόνο το αρχείο με τους εργαζόμενους και δεν έχει στείλει και τροποποιητική , τότε το σύστημα δεν εμφανίζει τις αποδοχές Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου ή μόνο Ιανουαρίου σε όσους έστειλαν τον Φεβρουάριο με το νέο μηνιαίο σύστημα.

Πρέπει να στείλουν στο taxis και την τροποποιητική του Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών (ΦΜΥ) , γιατί δεν μπορούν να γίνουν αλλαγές στους αντίστοιχους κωδικούς του Ε1.

Για την δεύτερη περίπτωση (ii) δεν υπάρχει πρόστιμο γιατί, βάσει του άρθρου 54 του Ν.4174/2013 παρ. 2, «Δεν επιβάλλονται τα πρόστιμα του παρόντος άρθρου, σε περίπτωση υποβολής εκπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης ΦΠΑ ή δήλωσης παρακρατούμενου φόρου, εφόσον η σχετική αρχική δήλωση έχει υποβληθεί εμπρόθεσμα.»

Για την πρώτη περίπτωση έχουν γίνει αποστολές τροποποιητικών και πέρα από την 31η Δεκεμβρίου 2019, καταληκτική προθεσμία που έδινε η Α.1099/2019 και ακόμη δεν έχει επιβληθεί κάποιο πρόστιμο.

Προσοχή: Να σημειώσουμε ότι βάσει ης προαναφερόμενης απόφασης Α. 1099/2019 και συγκεκριμένα του άρθρου 4 περίπτωση 3. «Δεν επιβάλλονται οι κυρώσεις του Κ.Φ.Δ. στις μηδενικές δηλώσεις φόρου και εισφοράς που υποβάλλονται εκπρόθεσμα.»

1.       Βεβαιώσεις ασφαλιστικών ταμείων

Ένα ακόμη ζήτημα είναι, αν οι δηλώσεις που θα; Υποβάλλουμε θα είναι σωστές.
Το παρακάτω παράδειγμα δεν είναι μοναδικό . Απλά το αναφέρουμε. Ο παρακάτω πίνακας αποτελεί πραγματική βεβαίωση, που στάλθηκε από ασφαλιστικό ταμείο για συνταξιούχο που πήρε και αναδρομικά από 2016 που είχε καταθέσει τα χαρτιά του για σύνταξη.

Να πούμε ότι ο συνταξιούχος της περίπτωσης δεν έχει ούτε αναπηρία πάνω από 80%, ούτε κάτι άλλο που να του βγαίνουν οι συντάξεις αφορολόγητες.

Είδος Αποδοχών
Ακαθάριστες Αποδοχές
Φορολογητέο ποσό
Φόρος που παρακρατήθηκε
Ειδική Εισφορά αλληλεγγύης
Έτος αναφορά
Κύρια σύνταξη.
10.384,75
9.761,63
247,54
0

Αναδρομικά κύριας σύνταξης που φορολογούνται στο έτος που ανάγονται (υποβάλλεται Τροποποιητική δήλωση στα έτη που αφορούν) .
9.969,36
0
0
0
2017
Αναδρομικά κύριας σύνταξης που φορολογούνται στο έτος που ανάγονται (υποβάλλεται Τροποποιητική δήλωση στα έτη που αφορούν) .
9.969,36
3.286,03
657,22
0
2018
Αναδρομικά κύριας σύνταξης που φορολογούνται στο έτος που ανάγονται (υποβάλλεται Τροποποιητική δήλωση στα έτη που αφορούν) .
3.323,12
0
0
0
2016

Γι’ αυτού του είδους τις «βεβαιώσεις», κανείς από το δημόσιο δεν θα πληρώσει πρόστιμο.
Αν όμως ο φορολογούμενος στείλει την δήλωση  και μετά διαπιστωθεί ότι  για παράδειγμα το έτος 2017 θα έπρεπε να φορολογηθεί για αυτά τα  9.969,36 ευρώ ή κάποιο ποσό από αυτά, το πρόστιμο θα το πληρώσει ο φορολογούμενος,  ενώ στην ουσία δεν ευθύνεται ο ίδιος αλλά ο  ασφαλιστικό  Φορέα!
Άντε και καλές δηλώσεις.

Υ.Γ.
 Κύριε Πιτσιλή 
καλό θα ήταν να μας δώσετε ένα χρονοδιάγραμμα για τη καταληκτική ημερομηνία που σκέπτεστε, ώστε να προγραμματίσουν φορολογούμενοι και λογιστές -  φοροτεχνικοί τις δουλειές σας. Ναι σωστά καταλάβατε τις δικές σας δουλειές.
Θα κάνουν αιτήσεις για επιδόματα και αποζημιώσεις ειδικού σκοπού ή δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος;

Απόστολος Αλωνιάτης

Οικονομολόγος - φοροτεχνικός, Α' Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών & Φορολογικών Μελετών (Ι.Ο.ΦΟ.Μ), Σύμβουλος Διοίκησης της PROSVASIS AEBE και συγγραφέας.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Finance & Markets Voice, την  Πέμπτη 21 Μαΐου 2020.

ΥΓ. Ο συνάδελφος που μας έστειλε την βεβαίωση που χρησιμοποιήσαμε μας ενημέρωσε ότι  ότι την Παρασκευή 22 Μαΐου 2020, το συγκεκριμένο ταμείο ανέβασε νέες βεβαιώσεις. 

Καλό κουράγιο λοιπόν 



Δεν υπάρχουν σχόλια: