Κυριακή 31 Ιουλίου 2022

«Στο ίδιο έργο θεατές» κάθε χρόνο! Το θέμα δεν είναι η παράταση, αλλά η σωστή οργάνωση Γράφει ο Απόστολος Αλωνιάτης Επικοινωνιακά παιχνίδια (και) με τις φορολογικές δηλώσεις


 

«Στο ίδιο έργο θεατές» κάθε χρόνο! Το θέμα δεν είναι η παράταση, αλλά η σωστή οργάνωση

Γράφει ο Απόστολος Αλωνιάτης

Επικοινωνιακά παιχνίδια (και) με τις φορολογικές δηλώσεις 

Για άλλη μια φορά αντιμετωπίζουμε την αναλγησία του κράτους, που με διάφορα επικοινωνιακά τερτίπια προσπαθεί να επιβάλλει την δική του λανθασμένη αντίληψη για τα πράγματα. Όλα γίνονται πλέον όχι για την ουσία, αλλά για το φαίνεστε ή πολλές φορές και για να μην φαίνεται τι κρύβετε «κάτω από το χαλί» .

Όλοι θεωρούν ότι αν κάτι δεν το βλέπουν στην τηλεόραση, δεν υπάρχει. Αυτό ζούμε και στις μέρες μας. Δεν μιλάμε βέβαια για αυτά που βλέπουμε αλλά για αυτά που συμβαίνουν στην πραγματικότητα γύρω μας, αλλά δεν τα βλέπουμε στις ειδήσεις και που ενώ είναι σημαντικά δεν γίνονται γνωστά και τα προσπερνάμε χωρίς να ξέρουμε ότι συμβαίνουν.

Παράταση των δηλώσεων

Μιας και μιλάμε για επικοινωνιακά παιχνίδια, ας μιλήσουμε για την «περιπέτεια» της παράτασης των φορολογικών δηλώσεων. Μετά από διάφορες διαρροές για παράταση μέχρι 20 Αυγούστου, το υπουργείο διέρρευσε την πληροφορία ότι δεν θα δοθεί καμία παράταση για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων του φορολογικού έτους 2021.

Μάλιστα σχεδόν όλα τα μέσα ενημέρωσης, δημοσιοποίησαν, στις 14 Ιουλίου, την είδηση  ότι δεν θα δοθεί καμία παράταση για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.

Πιο συγκεκριμένα η είδηση έλεγε ότι τίθεται τέλος στα σενάρια για νέα παράταση των φορολογικών δηλώσεων. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα «κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών ξεκαθαρίζουν ότι δεν θα υπάρξει νέα παράταση της προθεσμίας για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων».

Λες και για κάποιο λόγο πρέπει να ξαναζούμε τα ίδια πράγματα κάθε χρόνο. Στο ίδιο έργο θεατές, με τους ιθύνοντες να παίζουν με έναν ολόκληρο κλάδο όπου εργάζεται νυχθημερόν να φέρει εις πέρας το δύσκολο έργο του ψηφιακού μετασχηματισμού. Κούραση , σωματική και ψυχική, καταπόνηση και αμέτρητες ώρες για να ανταπεξέλθουμε στον τεράστιο όγκο των υποχρεώσεων.

Μετά από επτά ημέρες και πληθώρα διαμαρτυριών, επιστολών  από όλους τους φορείς ανά την Ελλάδα  οι «κύκλοι» του υπουργείου έγιναν «τετράγωνα», και το υπουργείο εξέδωσε τελικά δελτίο τύπου δίνοντας παράταση μέχρι 30 Αυγούστου 2022.

 «Με νομοθετική διάταξη του Υπουργείου Οικονομικών, παρατείνεται η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων έως τις 30 Αυγούστου 2022.

Παρά το γεγονός ότι φέτος η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων ξεκίνησε να λειτουργεί από τις 30 Μαρτίου 2022 και μέχρι χθες, (20.7.2022), είχαν υποβληθεί το 81% των φορολογικών δηλώσεων, η χρονική αυτή παράταση κρίθηκε επιβεβλημένη λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούν, για να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι πολίτες, οι λογιστές και οι φοροτεχνικοί, εξαντλώντας κάθε χρονικό περιθώριο παράτασης.

Ο Υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας και ο Υφυπουργός Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας, κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος έκαναν την ακόλουθη δήλωση:

«Η Κυβέρνηση, έχοντας πλήρη συναίσθηση των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι πολίτες αλλά και του αυξημένου φόρτου εργασίας των λογιστών και φοροτεχνικών το τελευταίο διάστημα, λόγω της ενεργειακής κρίσης που απαιτεί την υποβολή αιτήσεων σε ποικίλες ηλεκτρονικές πλατφόρμες ενισχύσεων, αλλά και λόγω της πανδημίας που οδηγεί σε καθυστερήσεις των εργασιών πολιτών και λογιστών που νοσούν, προχωρά σε παράταση της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων μέχρι τις 30 Αυγούστου. Πρόκειται για την τελευταία παράταση που δίνεται, ώστε να μπορέσουν όλοι να ολοκληρώσουν τη διαδικασία υποβολής δηλώσεων και να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους».

Αν όλα αυτά ισχύουν, και δεν τα ξέρατε σημαίνει ότι το υπουργείο δεν έχει καμία επαφή με την πραγματικότητα και την καθημερινότητα των πολιτών και φορολογούμενων του.

Παρατήρηση:

Επειδή η διοίκηση, αποφάσισε να ανοίξει νωρίς το σύστημα χωρίς να την ενδιαφέρει η πραγματικότητα αν μπορούν να υποβληθούν δηλώσεις , μόνο για να το χρησιμοποιήσει σαν καραμέλα για να υπενθυμίζει πόσες μέρες ήταν ανοιχτό, δεν σημαίνει ότι έτσι είναι τα πράγματα.  

Δεν είναι θέμα πότε ανοίγει το σύστημα αλλά πότε μπορεί ο φορολογούμενος ή ο λογιστής – φοροτεχνικός να στείλει τις δηλώσεις. Φέτος, για παράδειγμα, άνοιξε το σύστημα πιο νωρίς από κάθε άλλη χρονιά , αλλά για ένα ολόκληρο μήνα δεν μπορούσαμε να στείλουμε δηλώσεις, γιατί ο δημόσιος και ο ευρύτερος δημόσιος τομέας δεν είχε «ανεβάσει» στο taxisnet , τα στοιχεία που έπρεπε να υπάρχουν για να στείλεις έστω και μια απλή δήλωση ενός συνταξιούχου που έχει εισοδήματα μόνο από συντάξεις.

Να θυμίσουμε ότι πέρυσι το σύστημα είχε ανοίξει πριν το Πάσχα, αλλά τα στοιχεία για τις επιδοτήσεις Covid-19 για τους εργαζόμενους, αναστολές και λοιπά, ανέβηκαν στις 7 Ιουλίου 2021.

Βέβαια όταν ζητήθηκε και πέρυσι παράταση, ο κύριος Σταϊκούρας μας είπε να μην κάναμε διακοπές τον  Ιούλιο για να είχαμε τελειώσει τις δηλώσεις.

Τελικά δόθηκε παράταση μέχρι 15 Σεπτεμβρίου 2021.

Δεν θέλει πολύ μυαλό…

Δεν μπορείτε, κύριοι,  να εμπαίζετε ένα ολόκληρο κλάδο που συνέβαλλε τα μέγιστα στην πανδημία και στην επιδοματική πολιτική σας, που στήριξε επιχειρήσεις και εργαζόμενους, αυτό τουλάχιστον το παραδεχτήκατε ουκ ολίγες φορές.

Για να τελειώνουμε εδώ. Το σύστημα πρέπει να μένει ανοικτό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και ανάλογα πρέπει να μειώνονται οι δόσεις σε συνάρτηση με το πότε θα υποβάλλεται η δήλωση. Όσο χρειάζεται. Τα έχουμε ξαναγράψει. Πριν προβάλλατε ως δικαιολογία τον ΕΝΦΙΑ, και τον χρησιμοποιούσατε σαν μέσω πίεσης λήξης των φορολογικών δηλώσεων. «Μάλλιασε η γλώσσα μας», να σας το γράφουμε κάθε χρόνο. Σας λέγαμε ότι φέρτε πιο μπροστά τον ΕΝΦΙΑ,  θα υπάρχουν και περισσότερες δόσεις, μας ακούσατε το κάνατε. Μπράβο σας, χίλια Μπράβο. Ακούστε και αυτό. Σας τα γράφουμε για να ακούτε να μαθαίνετε την πραγματικότητα και τα προβλήματα και τι γίνεται στον πραγματικό κόσμο. 

Προσοχή: Επισημαίνεται ότι οι δύο πρώτες μηνιαίες δόσεις (Ιουλίου και Αυγούστου) του οφειλόμενου φόρου θα πρέπει να καταβληθούν μέχρι τις 31 Αυγούστου 2022.

 

ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΘΕΛΟΥΜΕ …

Δεν θέλουμε παρατάσεις !

Θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΠΑΡΑΤΑΣΕΙΣ! Οι παρατάσεις ουσιαστικά φέρνουν αναστάτωση στους φορολογούμενους, τα λογιστικά γραφεία και γενικότερα στην αγορά.

Εκείνο που χρειάζεται είναι ο σωστός συντονισμός, στο δημόσιο , ώστε να ανοίγει το σύστημα όχι άδειο αλλά με όλα τα στοιχεία για να μπορείς  να στείλεις την φορολογική δήλωση. Δεν μπορεί πάντα ο ιδιωτικός τομέας να έχει καταληκτικές ημερομηνίες ενώ ο δημόσιος τομέας και οι τράπεζες να μπορούν να στέλνουν τα στοιχεία στο taxisnet όποτε θέλουν, και να ψέγετε τους λογιστές γιατί θέλουν να ξεκουραστούν 10 μέρες τον Αύγουστο.

Ακόμη δεν μπορούν, οι τράπεζες, να είναι κράτος εν κράτει, και να στέλνουν ότι στοιχεία θέλουν αυτές.

Για παράδειγμα, και δεν είναι το μοναδικό, κάποια συστημική τράπεζα έβγαλε σε πλειστηριασμό ένα ακίνητο 2021. Επείδη ακόμη και σήμερα δεν έχει πάρει τα χρήματα για καλύψει το δάνειο που έχει δοθεί, με εγγύηση το ακίνητο, όχι μόνο δεν έχει περάσει την εξόφληση του δανείου στην δήλωση, αλλά δεν δίνει και τα έγγραφα του πλειστηριασμού ώστε ο φορολογούμενος να περάσει τα χρήματα του πλειστηριασμού στο έντυπο Ε1, ώστε του χρόνου που η τράπεζα θα περάσει στα τεκμήρια το ποσό της εξόφλησης του δανείου να έχει χρήματα να δικαιολογήσεις το τεκμήριο.

Όπως είπαμε δεν είναι το μόνο που συμβαίνει. Στις συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών προμηθευτών (ΜΥΦ), οι τράπεζες, αλλά και μεγάλες εταιρίες, ανέβαζαν μόνο εκείνα τα τιμολόγια των προμηθευτών που είχαν εξοφληθεί και όχι εκείνα που είχαν λάβει όπως έλεγε η σχετική απόφαση.

Είναι χαρακτηριστικό ακόμη ότι ενώ όλοι πρέπει να ακολουθούμε το νόμο που ισχύει για τα myDATA, επιχειρήσεις και μεγάλες εταιρίες της χώρας, μη μπορώντας να προσαρμόσουν τα συστήματα τους ή καλύτερα την νοοτροπία που δουλεύουν, εξαιρούνται από νόμους και αποφάσεις του Ελληνικού κράτους, και δεν στέλνουν στην πλατφόρμα εκείνα τα στοιχεία , που οφείλουν να στέλνουν αλλά πρέπει να τα ανεβάζουν οι επιχειρήσεις κάνοντας το απλό και το αυτονόητο ακόμα πιο σύνθετο.

Να αναγνωρίσουμε βέβαια ότι σε πολλές περιπτώσεις η ευθύνη μοιράζεται και στις δυο πλευρές, γιατί είναι γνωστό ότι σε πολλές περιπτώσεις για παράδειγμα το τηλέφωνο ή το νερό ή το ρεύμα είναι στο όνομα του παππού,  ενώ έχει αποβιώσει και ο πατέρας του υπόχρεου.

Άντε βγάλε άκρη ποιος είναι ο πραγματικός χρήστης του «αντικειμένου» της παροχής υπηρεσίας από τις πρώην ΔΕΚΟ. Δυστυχώς αυτή είναι η πραγματική κατάσταση Φτιάξε τα ή δώστε τον απαιτούμενο χρόνο, όπου χρειάζεται.     

ΜΕΧΡΙ ΠΟΤΕ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΟΒΛΗΘΕΙ

Όταν συμβαίνουν και τα … μοιραία

(Η ασθένεια του λογιστή και η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων).

Σύμφωνα με την απόφαση Α.1034/9.3.2022 (ΦΕΚ 1098/Β’/11.3.2022), και τις διατάξεις του άρθρου 93 Ν.4764/2020, σε περίπτωση που λογιστής - φοροτεχνικός βεβαιωμένα πάσχει από κορωνοϊό COVID-19 και εξαιτίας αυτού έχει νοσηλευτεί σε δημόσιο νοσοκομείο που παρέχει νοσηλεία για κορωνοϊό COVID-19, όπως αυτό αποδεικνύεται από τη σχετική βεβαίωση του εν λόγω νοσοκομείου, οι προθεσμίες υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος του ιδίου και των εντολέων πελατών του που λήγουν σε ημερομηνίες που συμπίπτουν με τη διάρκεια της νοσηλείας του, παρατείνονται μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα που ακολουθεί τον μήνα του εξιτηρίου.

Η εν λόγω ρύθμιση ισχύει για τους εντολείς πελάτες για τους οποίους ο λογιστής φοροτεχνικός αποδεδειγμένα έχει εξουσιοδοτηθεί με τον ανωτέρω αναφερόμενο τρόπο, κατά τον προηγούμενο μήνα της ημερομηνίας εισαγωγής του στο νοσοκομείο και παραμένει εξουσιοδοτημένος, σύμφωνα με τα στοιχεία της σχετικής εξουσιοδότησης. Σε περίπτωση θανάτου λογιστή φοροτεχνικού λόγω κορωνοϊού COVID-19, οι ως άνω προθεσμίες παρατείνονται μέχρι την εξουσιοδότηση του εντολέα πελάτη του σε άλλον λογιστή φοροτεχνικό και σε κάθε περίπτωση όχι πέραν των τριών μηνών από την ημερομηνία θανάτου.

Χωρίς την επιβολή προστίμου

Στις συγκεκριμένες περιπτώσεις η δήλωση φορολογίας εισοδήματος υποβάλλεται εντός των νέων προθεσμιών στην αρμόδια Δ.Ο.Υ., κατά τα αναφερόμενα στην παρ. 1γ του παρόντος, χωρίς την επιβολή προστίμου του άρθρου 54 και υπολογισμού του τόκου του άρθρου 53 του Ν.4174/2013 (Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας, εφεξής ΚΦΔ).

Όπως αναφέρεται στην παράγραφο 1γ η διαδικασία υποβολής χειρόγραφής δήλωσης στην Δ.Ο.Υ., γίνεται με την παρακάτω διαδικασία:

Οι δηλώσεις που, κατ’ εξαίρεση, δεν υποβάλλονται με χρήση της διαδικτυακής Υπηρεσίας υποβολής δηλώσεων μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE, κατά τα αναφερόμενα ανωτέρω, υποβάλλονται στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. (χειρόγραφες δηλώσεις) είτε με αποστολή αιτήματος μέσω της πλατφόρμας "Τα Αιτήματά μου" στην ψηφιακή πύλη myAADE (https://www1.aade.gr/gsisapps5/myaade/#!/arxiki), στο οποίο επισυνάπτεται αρχείο σάρωσης (scan) του εντύπου Ε1 της δήλωσης και των συνυποβαλλόμενων εντύπων (συμπληρωμένων), των συνοδευτικών δικαιολογητικών και λοιπών εγγράφων είτε με αποστολή των ανωτέρω με φυσικό φάκελο, ταχυδρομικά με συστημένη επιστολή ή με υπηρεσία ταχυμεταφοράς.

Τα στοιχεία επικοινωνίας των Δ.Ο.Υ. είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ στο διαδίκτυο (www.aade.gr/menoy/aade/epikoinonia>Στοιχεία Επικοινωνίας Υπηρεσιών ΑΑΔΕ για ραντεβού). Ως ημερομηνία υποβολής των δηλώσεων που υποβάλλονται στη Δ.Ο.Υ. θεωρείται είτε η ημερομηνία αποστολής του αιτήματος στην πλατφόρμα "Τα Αιτήματά μου" της ΑΑΔΕ είτε η ημερομηνία αποστολής του φυσικού φακέλου που προκύπτει από τη σφραγίδα του Ταχυδρομείου ή της υπηρεσίας ταχυμεταφοράς. Το αποδεικτικό του ταχυδρομείου ή της υπηρεσίας ταχυμεταφοράς, αποτελεί αποδεικτικό υποβολής της δήλωσης και υπέχει θέση απόδειξης παραλαβής εκ μέρους του αποδέκτη.

Επίσης, είναι δυνατή η υποβολή των ανωτέρω δηλώσεων με κατάθεση στο γραφείο πρωτοκόλλου της Δ.Ο.Υ.

Μέσω της εφαρμογής «τα Ραντεβού μου» στην ψηφιακή πύλη myAADE παρέχεται η δυνατότητα προγραμματισμού ραντεβού για την υποβολή των δηλώσεων.

 

Αλωνιάτης Απόστολος

Οικονομολόγος - φοροτεχνικός, Α' Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών & Φορολογικών Μελετών (Ι.Ο.ΦΟ.Μ), Σύμβουλος Διοίκησης της PROSVASIS AEBE και συγγραφέας.

 Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Voice (Finance & Markets Voice) , την  Πέμπτη  28 Ιουλίου  2022