Πέμπτη 20 Μαΐου 2021

Οδηγός: Ασφαλιστική ικανότητα, τέκνα, ΑΜΚΑ, ΠΑΑΥΠΑ

 

Οδηγός: Ασφαλιστική ικανότητα, τέκνα, ΑΜΚΑ, ΠΑΑΥΠΑ

 0

Νέα ηλεκτρονική υπηρεσία, βρίσκεται σε λειτουργία, αυτή της «Απογραφής και χορήγησης Ασφαλιστικής Ικανότητας προστατευόμενων (εμμέσων) μελών.

των: Φωτεινής Μακρή – Κατερίνας Κουσουνή

Με την νέα εφαρμογή, μειώνεται η γραφειοκρατία και η προσκόμιση δικαιολογητικών και αυτοματοποιείται η διαδικασία της ασφάλισης των τέκνων.

Μέσω του e-ΕΦΚΑ η χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας έμμεσου μέλους και η απογραφή στο μητρώο του e-ΕΦΚΑ .

Τυχόν μεταβολές που επήλθαν στα ατομικά στοιχεία των έμμεσα ασφαλισμένων (π.χ. ονοματοδοσία νεογνού) θα πρέπει να δηλωθούν στον Α.Μ.Κ.Α πριν από την χρήση της ηλεκτρονικής υπηρεσίας.

Η νέα ηλεκτρονική Υπηρεσία απευθύνεται :

  • σε άμεσα ασφαλισμένους μισθωτούς με ενεργή ασφαλιστική ικανότητα
  • σε άμεσα ασφαλισμένους συνταξιούχους με ενεργή ασφαλιστική ικανότητα
  • σε άμεσα ασφαλισμένους μη μισθωτούς με ενεργή ασφαλιστική ικανότητα
  • σε άμεσα ασφαλισμένους αμειβόμενους με εργόσημο της ασφάλειας του τ. ΟΓΑ

Απαραίτητες προϋποθέσεις για την δρομολόγηση του αιτήματος είναι ο άμεσα ασφαλισμένος να είναι ταυτοποιημένος στο Μητρώο του e-ΕΦΚΑ και να διαθέτει ασφαλιστική ικανότητα.

Άμεσα ασφαλισμένος του άρθρου 22 του ν.4529/2018

Στον Κλάδο κύριας ασφάλισης και λοιπών παροχών του ΕΦΚΑ υπάγονται για παροχές υγειονομικής περίθαλψης οι άμεσα ασφαλισμένοι, οι συνταξιούχοι και τα μέλη οικογενείας τους, των πρώην Κλάδων Υγείας των παρακάτω ασφαλιστικών οργανισμών που εντάχθηκαν από 1.1.2017 στον ΕΦΚΑ και συγκεκριμένα οι υπαγόμενοι στην ασφάλιση:

α) του τ. Κλάδου Ασθένειας του Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ., του Τομέα Ασφαλισμένων του Δημοσίου και του Τομέα Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων,

β) του τ. Κλάδου Υγείας του Ο.Α.Ε.Ε.,

γ) του τ. Κλάδου Υγείας του Ο.Γ.Α.,

δ) του τ. Κλάδου Υγείας του Ε.Τ.Α.Α.,

ε) του τ. Κλάδου Υγείας του Τ.Α.Υ.Τ.Ε.Κ.Ω. και

στ) του τ. Κλάδου Υγείας του Ε.Τ.Α.Π.-Μ.Μ.Ε..

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΣΕ ΜΙΣΘΩΤΟΥΣ (Ν. 4670/2020, αρ. 37)

Για τη χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας και παροχών υγειονομικής περίθαλψης σε είδος από 01.01.20 και εφεξής απαιτείται για τους μισθωτούς η πραγματοποίηση τουλάχιστον πενήντα (50) ημερών εργασίας κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος ή κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο πριν από την ημερομηνία προσέλευσης ή επέλευσης του ασφαλιστικού κινδύνου.

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΣΕ ΑΜΕΙΒΟΜΕΝΟΥΣ ΜΕ ΕΡΓΟΣΗΜΟ

Για τη χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας σε αμειβόμενους με εργόσημο τ. ΙΚΑ (περιστασιακά απασχολούμενους, το κατ΄οίκον του εργοδότη απασχολούμενο προσωπικό, προσωπικό που παρέχει υπηρεσίες καθαρισμού και κηπουρικής κοινόχρηστων χώρων πολυκατοικιών κτλ) απαιτείται η πραγματοποίηση τουλάχιστον πενήντα (50) ημερών ασφάλισης από εργόσημο κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος ή κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο πριν από την ημερομηνία προσέλευσης ή επέλευσης του ασφαλιστικού κινδύνου.

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΣΕ ΜΗ ΜΙΣΘΩΤΟΎΣ [Επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους, αγρότες] (Σύμφωνα με τον ν. 4670/2020)

Απαιτείται για τους μη μισθωτούς η συμπλήρωση δύο (2) τουλάχιστον μηνών ασφάλισης κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος ή κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο πριν από την ημερομηνία προσέλευσης ή επέλευσης του ασφαλιστικού κινδύνου και εφόσον έχουν καταβληθεί οι απαιτούμενες ασφαλιστικές εισφορές σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΕΡΓΑΤΩΝ ΓΗΣ

Για τους εργάτες γης απασχολούμενους σε εργασίες καλυπτόμενες από την ασφάλιση του τ. ΟΓΑ – αμειβόμενους με εργόσημο παρέχεται ασφαλιστική κάλυψη για υγειονομική περίθαλψη, εφόσον έχουν συμπληρώσει εκατόν πενήντα (150) ημέρες ασφάλισης το προηγούμενο ημερολογιακό έτος ή το τελευταίο δωδεκάμηνο πριν από την ημερομηνία προσέλευσης ή επέλευσης του ασφαλιστικού κινδύνου.

ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΑΜΚΑ (Στα ΚΕΠ ή Γραφεία ΑΜΚΑ)

Οι γονείς και τα προστατευόμενα μέλη της οικογένειάς τους, μπορούν να αποκτήσουν AMKA στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών και στα γραφεία ΑΜΚΑ που λειτουργούν σε Ασφαλιστικά Ταμεία σε όλη την Ελλάδα.

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΓΙΑ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΑΜΚΑ

Για Έλληνες Υπηκόους

  • Tο Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας ή Δελτίο Ελληνικής Στρατιωτικής Ταυτότητας.
  • Για ανήλικα άτομα που δεν έχουν συμπληρώσει το 12ο έτος της ηλικίας τους και δεν έχουν αστυνομική ταυτότητα, απαιτείται η προσκόμιση πιστοποιητικού οικογενειακής κατάστασης από το γονέα ή το νόμιμο εκπρόσωπό του.

Για Ξένους Υπηκόους:

  • Το Δελτίο Ταυτότητας ομογενούς ή δελτίο ταυτότητας (αντίστοιχο της ελληνικής αστυνομικής) ή διαβατήριο
  • πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, επίσημα μεταφρασμένο στα ελληνικά, όταν δεν υπάρχει δελτίο ταυτότητας ή διαβατήριο ή τα έγγραφα αυτά δεν περιέχουν τα ζητούμενα για την απογραφή στοιχεία
  • Για ανήλικα άτομα που γεννήθηκαν στην Ελλάδα απαιτείται η ληξιαρχική πράξη γέννησης.

Απαραίτητα Δικαιολογητικά απόκτησης ΑΜΚΑ μέσω εκπροσώπου:

Εκτός των παραπάνω αναφερομένων δικαιολογητικών, απαιτείται:

  • Ταυτότητα ή διαβατήριο ή πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης του εκπροσώπου και επιπλέον
  • Υπεύθυνη Δήλωση του Ν.1599/1986 ότι εκπροσωπεί τον δικαιούχο.

Διαδικασία μεταβολής ή επικαιροποίησης στοιχείων:
Είναι δυνατή η μεταβολή και η επικαιροποίηση των στοιχείων όσων έχουν ήδη ΑΜΚΑ (όπως όνομα, τηλέφωνο, δ/νση, ασφαλιστικός φορέας κ.λπ.), μέσω των ΚΕΠ ή των γραφείων ΑΜΚΑ, με πρωτοβουλία του ενδιαφερομένου.

ΠΟΙΟΙ ΘΕΩΡΟΥΝΤΑΙ ΜΕΛΗ

Ως μέλη οικογένειας των ασφαλισμένων προσώπων και συνταξιούχων λόγω αναπηρίας ή γήρατος ή δικαιούχων εξωιδρυματικού επιδόματος θεωρούνται:

α) Ο/η σύζυγος, εφόσον δεν ασφαλίζεται από δικό του/της δικαίωμα στον Ε.Φ.Κ.Α ή σε άλλο ασφαλιστικό οργανισμό εκτός ΕΦΚΑ.

β) Τα άγαμα τέκνα (νόμιμα ή τέκνα που έχουν νομιμοποιηθεί, αναγνωριστεί ή υιοθετηθεί, ή οι προγονοί), τα φυσικά τέκνα ασφαλισμένης ή συνταξιούχου λόγω αναπηρίας ή γήρατος και τα ανάδοχα τέκνα, την πραγματική φροντίδα ή επιμέλεια των οποίων κατέχει με δικαστική απόφαση ή σύμβαση ο/η ανάδοχος ασφαλισμένος/η, μέχρι τη συμπλήρωση του 18ου έτους της ηλικίας τους και εάν είναι άνεργα ή προπτυχιακοί, μεταπτυχιακοί ή διδακτορικοί φοιτητές σε αναγνωρισμένες ανώτερες ή ανώτατες σχολές στην Ελλάδα ή στην αλλοδαπή, καθώς και σε αναγνωρισμένα Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ), Κέντρα/Σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης ή στο «Μεταλυκειακό έτος-τάξη μαθητείας» μέχρι τη συμπλήρωση του 24ου έτους της ηλικίας τους ή στην περίπτωση που συνεχίζουν τις σπουδές τους για δύο (2) έτη μετά τη λήξη των σπουδών τους, εφόσον είναι άνεργα, όχι όμως πέραν από τη συμπλήρωση του 26ου έτους της ηλικίας τους. Τα ανωτέρω τέκνα συνεχίζουν να θεωρούνται μέλη οικογένειας των θανόντων άμεσα ασφαλισμένων ή συνταξιούχων, με τις ανωτέρω προϋποθέσεις, εφόσον δεν δικαιωθούν συντάξεως.

γ) Τα τέκνα άμεσα ασφαλισμένων, τα οποία έχουν αναπηρία εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω, διατηρούν το δικαίωμα για λήψη παροχών ως μέλη οικογένειας, έστω και αν εργάζονται ή απασχολούνται είτε για βιοποριστικούς λόγους είτε για λόγους εργασιοθεραπείας ή απασχολησιοθεραπειας. Η κατά τα ανωτέρω αναπηρία κρίνεται από τις αρμόδιες Υγειονομικές Επιτροπές.

δ) Η μητέρα και ο πατέρας, καθώς και οι θετοί γονείς υπό τις ίδιες με τους φυσικούς γονείς προϋποθέσεις.

ε) Οι ορφανοί από πατέρα και μητέρα εγγονοί και αδελφοί, καθώς και οι ορφανοί μόνο από πατέρα ή μητέρα αδελφοί ή εγγονοί, εφόσον ο επιζών γονέας θεωρείται, κατά τα ανωτέρω, ως μέλος οικογένειας του ασφαλισμένου, μέχρι συμπληρώσεως του 18ου έτους της ηλικίας τους και εφόσον είναι άγαμοι και άνεργοι ή προπτυχιακοί, μεταπτυχιακοί ή διδακτορικοί φοιτητές σε αναγνωρισμένες ανώτερες ή ανώτατες σχολές στην Ελλάδα ή στην αλλοδαπή, καθώς και σε αναγνωρισμένα Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ), Κέντρα/Σχολές Επαγγελματικής κατάρτισης ή στο «Μεταλυκειακό έτος-τάξη μαθητείας», μέχρι τη συμπλήρωση του 24ου έτους της ηλικίας τους ή στην περίπτωση που συνεχίζουν τις σπουδές, εφόσον είναι άνεργοι για δύο (2) έτη μετά τη λήξη των σπουδών τους, όχι όμως πέραν από τη συμπλήρωση του 26ου έτους της ηλικίας τους.

Επίσης θεωρείται ως μέλος οικογένειας ο/η γεννημένος/η χωρίς γάμο των γονέων του εγγονός/ή, εφόσον συντηρείται από αυτόν και ο γονέας δεν ασφαλίζεται από ίδιο δικαίωμα.

ΧΩΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ

Σύμφωνα με το άρθρο 16 του ν. 4387/2016, και για τους ανασφάλιστους συμβαλλόμενους σε σύμφωνο συμβίωσης το οποίο λύθηκε προβλέπονται τα εξής:

Ο/η ανασφάλιστος/η διαζευγμένος/η σύζυγος δύναται να διατηρήσει το ασφαλιστικό δικαίωμα παροχών ασθένειας σε είδος από τον Ε.Ο.Π.Π.Υ. που είχε κατά το χρόνο λύσης του γάμου, στο φορέα, τομέα, κλάδο ή λογαριασμό που εντάχθηκε στον ΕΦΚΑ, που ήταν ασφαλισμένος για παροχές ασθένειας ο άλλος σύζυγος, εφόσον συντρέχουν σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις:

α) ο γάμος λύθηκε μετά τη συμπλήρωση του 25ου έτους της ηλικίας του,

β) δεν έχει άλλο δικαίωμα άμεσης ή έμμεσης ασφάλισης για παροχές ασθένειας από οποιοδήποτε ασφαλιστικό ταμείο,

γ) υποβάλει αίτηση διατήρησης του δικαιώματος των παροχών ασθένειας σε είδος εντός έτους από την ημερομηνία έκδοσης της οριστικής απόφασης του διαζυγίου και

δ) καταβάλλει στον ΕΦΚΑ τις μηνιαίες ασφαλιστικές εισφορές υπέρ υγειονομικής περίθαλψης σε είδος από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. σε ποσοστό 6,45% επί του ποσού που αντιστοιχεί στον εκάστοτε βασικό μισθό άγαμου μισθωτού άνω των είκοσι πέντε (25) ετών.

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟΓΡΑΦΗΣ

Για να μπορεί να υποβληθεί η απογραφή στο σύστημα του e-εφκα θα πρέπει τα έμμεσα μέλη να διαθέτουν ΑΜΚΑ

Αν υπάρχει εγγραφή μελών σε προηγούμενο ασφαλιστικό φορέα, θα πρέπει να έχει γίνει διαγραφή πριν την υποβολή της απογραφής στο e-ΕΦΚΑ. (εξετάζεται το ενδεχόμενο κατάργησης της βεβαίωσης διαγραφής)\

1. Επιλέγει μέσω του ιστότοπου του e- ΕΦΚΑ τις Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες για τους Ασφαλισμένους

2. Καταχωρεί τους προσωπικούς κωδικούς Taxisnet και τον ΑΜΚΑ για την ταυτοποίηση των στοιχείων του μέσω της Γ.Γ.Π.Σ .

3. Απευθείας οδηγείται μετά την ταυτοποίηση στην “Χορήγηση Ασφαλιστικής Ικανότητας έμμεσου μέλους και Απογραφής στο μητρώο του e-ΕΦΚΑ”

4. Με την επιλογή ” Απογραφή ” εμφανίζονται τα ατομικά στοιχεία του άμεσα ασφαλισμένου ,όπως είναι καταχωρημένα στο μητρώο του e- ΕΦΚΑ.

5. Προκειμένου ο ασφαλισμένος να μπορέσει να καταχωρήσει τα στοιχεία του έμμεσου μέλους απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η αποδοχή της Υπεύθυνης Δήλωσης του Ν.1599/1986 άρθρο 8, με την οποία δηλώνεται η ορθότητα τους.

6. Καταχώρηση των στοιχείων του/της συζύγου.

Σε περίπτωση μη ορθής καταχώρησης ΑΦΜ ή ταυτότητας εμφανίζονται προειδοποιητικά μηνύματα προκειμένου να προβεί στις απαραίτητες διορθώσεις.

7. Καταχώρηση των στοιχείων των εμμέσων μελών.

Σε περίπτωση μη ορθής καταχώρησης ΑΦΜ ή ταυτότητας εμφανίζονται προειδοποιητικά μηνύματα προκειμένου να προβεί στις απαραίτητες διορθώσεις.

8. Υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης επιλέγοντας το κουμπί “Υποβολή Αίτησης”.

9. Ενημέρωση του ασφαλισμένου για την επιτυχή αποστολή του αιτήματος του καθώς και για τον αριθμό αίτησης με τον οποίο καταχωρήθηκε στο πληροφοριακό σύστημα του e- ΕΦΚΑ.

Ο χρήστης μετά την επιτυχή υποβολή του αιτήματος, μέσω των Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών προς Ασφαλισμένους/Ατομικά Στοιχεία, μπορεί να επιβεβαιώσει πλέον τα εξαρτώμενα μέλη του.

Προσωρινός Αριθμός Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού (ΠΑΑΥΠΑ)

Ο ΠΑΑΥΠΑ εκδίδεται αυτόματα με το δελτίο αιτούντος διεθνή προστασία από την Υπηρεσία Ασύλου και εξασφαλίζει την παροχή υγειονομικής περίθαλψης.

Αν η αίτηση ασύλου γίνει αποδεκτή, ο ΠΑΑΥΠΑ μετατρέπεται σε Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ), ενώ αν η αίτησή απορριφθεί, ο ΠΑΑΥΠΑ απενεργοποιείται αυτόματα.

Μέσω gov η εύρεση του ΠΑΑΥΠΑ

https://www.gov.gr/upourgeia/upourgeio-metanasteuses-kai-asulou/metanasteuses-kai-asulou/eurese-prosorinou-arithmou-asphalises-kai-ugeionomikes-perithalpses-allodapou-paaupa

Να υπενθυμίσουμε ότι τα βιβλιάρια ασθενείας έχουν καταργηθεί με το άρθρο 67 του ν.4603/2019 και η ασφαλιστική ικανότητα ταυτοποιείται με τον ΑΜΚΑ.

ΛΗΞΙΑΡΧΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΑΠΟ ΞΕΝΑ ΠΡΟΞΕΝΕΙΑ

Με την Σφραγίδα της Χάγης

Οι ληξιαρχικές πράξεις (γέννησης, ονοματοδοσίας, γάμου κτλ) αν ΔΕΝ προέρχονται από το ελληνικό προξενείο θα είναι γραμμένες σε ξένη γλώσσα. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να έχουν επισημειωθεί με την Σφραγίδα της Χάγης (Apostille), και για να χρησιμοποιηθούν στο Ειδικό Ληξιαρχείο θα πρέπει να μεταφραστούν επίσημα και να επικυρωθούν νόμιμα.

ΑΠΟΓΡΑΦΗ Χορήγηση Ασφαλιστικής Ικανότητας έμμεσου μέλους

ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΣΕ ΜΗ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ

“Δεν είναι δυνατόν να προβείτε σε απογραφή εμμέσων ασφαλισμένων, μέσω της εφαρμογής αυτής, επειδή είτε δεν έχετε Ασφαλιστική Ικανότητα είτε η Ασφαλιστική Ικανότητα που διαθέτετε δεν έχει δικαίωμα κάλυψης μελών.

Αν έχετε καταβάλλει τις ασφαλιστικές εισφορές και σας εμφανίζει το παραπάνω μήνυμα θα πρέπει να επικοινωνήσετε με το Φορέα προκειμένου να ελεγχθούν οι ασφαλιστικές εισφορές και εφόσον είστε δικαιούχοι να σας χορηγηθεί ασφαλιστική ικανότητα.

ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ ΣΕ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥΣ ΜΕ ΤΟΝ ν. 4368/2016

Με την δημοσιευση της υπ΄ αρ. Α3(γ)/ΓΠ/οικ.25132 Κ.Υ.Α. «Ρυθμίσεις για τη διασφάλιση της πρόσβασης των ανασφάλιστων στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας», υπάρχουν κατηγορίες ανασφάλιστων πολιτών που έχουν δικαίωμα μηδενικής συμμετοχής στην φαρμακευτική αγωγή και επίσης εξαιρούνται από το κόστος του 1€ ανά συνταγή.

*Μακρή Φωτεινή | Κουσουνή Κατερίνα
Λογίστριες Α’ Τάξης – ειδικοί σύμβουλοι αγροτικής φορολογίας
Εισηγητές σεμιναρίων στην EpsilonTraining
Συγγραφείς του βιβλίου ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ Η ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΕΝΤΥΠΟΥ Ε3 ΕΙΔΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

πηγή: e-forologia

Τετάρτη 19 Μαΐου 2021

Πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ: Σε ποιες περιπτώσεις είναι υποχρεωτικό και σε ποιες δεν απαιτείται

 

Πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ: Σε ποιες περιπτώσεις είναι υποχρεωτικό και σε ποιες δεν απαιτείται

 0

Φραγή σε όσες μεταβιβάσεις αλλά και γενικότερα σε συναλλαγές που αφορούν ακίνητα βάζει η ΑΑΔΕ στην περίπτωση που δεν προσκομιστεί το πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ. Απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ κ. Γιώργου Πιτσιλή, καθορίζει τις περιπτώσεις στις οποίες είναι απαραίτητη η προσκόμισή του και οι συναλλαγές ακινήτων για τις οποίες δεν χρειάζεται να υποβληθεί πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ.

Το συγκεκριμένο πιστοποιητικό επιβεβαιώνει ότι την προηγούμενη 5ετία έχουν πληρωθεί όλοι οι φόροι που αναλογούν στο συγκεκριμένο ακίνητο (ΕΝΦΙΑ και ΦΑΠ), όπως επίσης και ότι τα στοιχεία του ακινήτου είναι σωστά και δεν έχουν απόκλιση τόσο από τα συμβόλαια όσο και τα υπόλοιπα αποδεικτικά έγγραφα.

Το πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ εκδίδεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά. Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες έχει εκδοθεί πιστοποιητικό με παρακράτηση οφειλόμενου φόρου, δεν εκδίδεται άλλο πριν τη χρησιμοποίησή του, με εξαίρεση την περίπτωση που έχει ήδη εξοφληθεί μέρος ή το σύνολο του οφειλόμενου φόρου, οπότε εκδίδεται νέο πιστοποιητικό. Το πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ ζητείται από τον συμβολαιογράφο για κάθε μεταβίβαση δωρεά και αποδοχή κληρονομιάς για το συγκεκριμένο ακίνητο.

Σύμφωνα με την απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ, το πιστοποιητικό ΕΝ.Φ.Ι.Α. προσκομίζεται από τον φορολογούμενο, ο οποίος είχε την υποχρέωση να δηλώσει δικαίωμα επί ακινήτου στη δήλωση Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.) του οικείου έτους.

Αν απαιτείται πιστοποιητικό ΕΝ.Φ.Ι.Α. και ο φορολογούμενος είναι νομικό πρόσωπο το οποίο δεν έχει υποχρέωση δήλωσης ΕΝ.Φ.Ι.Α. με βάση την κείμενη νομοθεσία, για το σύνολο της ακίνητης περιουσίας του, αντί του πιστοποιητικού για το έτος ή τα έτη αυτά, προσκομίζει υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του ν. 1599/1986, με την οποία δηλώνει τα στοιχεία του ακινήτου.

Το δικαίωμα επί ακινήτου περιγράφεται στο πιστοποιητικό ΕΝ.Φ.Ι.Α., όπως αυτό αναγράφεται κατ’έτος στις δηλώσεις ΕΝ.Φ.Ι.Α.. Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες, στις δηλώσεις ΕΝ.Φ.Ι.Α., υπάρχει απόκλιση ως προς την αναγραφή των περιγραφικών στοιχείων του δικαιώματος επί ακινήτου ή δεν έχει δηλωθεί μέρος ή όλο αυτού, ενώ υπήρχε σχετική υποχρέωση, το πιστοποιητικό εκδίδεται μετά την υποβολή των απαιτούμενων δηλώσεων ΕΝ.Φ.Ι.Α. με την ορθή απεικόνιση του δικαιώματος και την καταβολή του συνόλου του αναλογούντος φόρου, τόκων και προστίμων.

Αν υπάρχει απόκλιση ως προς την περιγραφή του δικαιώματος επί ακινήτου, γιατί μεταβλήθηκε η κατάστασή του ή γιατί ο φορολογούμενος ακολούθησε νομοθεσία, αποφάσεις ή εγκυκλίους που όριζαν άλλως, το πιστοποιητικό επισυνάπτεται, αφού ελεγχθεί η ορθότητά του από τον αρμόδιο για τη μνημόνευση, επισύναψη ή παραλαβή του. Δεν απαιτείται η υποβολή τροποποιητικής δήλωσης σε περιπτώσεις στις οποίες στο ηλεκτρονικό πιστοποιητικό ταυτίζεται ο νομός, ο δήμος ή η κοινότητα, το δημοτικό ή κοινοτικό διαμέρισμα και διαφοροποιείται η διεύθυνση του ακινήτου από την αναγραφόμενη στον τίτλο κτήσης, εφόσον είναι πρόδηλο στον αρμόδιο για τη μνημόνευση και επισύναψή του ότι πρόκειται περί του ιδίου ακινήτου.

Δικαίωμα λήψης πιστοποιητικού ΕΝΦΙΑ

Δικαίωμα υποβολής της αίτησης και λήψης του πιστοποιητικού ΕΝ.Φ.Ι.Α. ή της υπεύθυνης δήλωσης της παραγράφου 2 του άρθρου 1 της απόφασης 1106/2021 έχουν:

1. Ο έχων δικαίωμα επί ακινήτου ή πρόσωπο που έχει εξουσιοδοτηθεί ειδικά για την υποβολή της αίτησης και λήψη του πιστοποιητικού και οι νόμιμοι εκπρόσωποι των νομικών προσώπων ή πρόσωπα που έχουν ειδικά προς τούτο εξουσιοδοτηθεί από αυτούς.

2. Σε περίπτωση σύνταξης συμβολαιογραφικών εγγράφων που αφορούν νομικό πρόσωπο, το οποίο έχει τεθεί υπό εκκαθάριση ή βρίσκεται υπό αναγκαστική διαχείριση, το πιστοποιητικό χορηγείται στον κατά το χρόνο χορήγησης αυτού εκκαθαριστή ή προσωρινό διαχειριστή του νομικού προσώπου ή σε πρόσωπα που έχουν εξουσιοδοτηθεί ειδικά για αυτό.

3. Σε περίπτωση κληρονομιάς, στην οποία έχει ορισθεί κηδεμόνας σχολάζουσας κληρονομιάς, εκκαθαριστής ή εκτελεστής διαθήκης, το πιστοποιητικό χορηγείται στον κατά το χρόνο χορήγησης αυτού κηδεμόνα σχολάζουσας κληρονομιάς εκτελεστή ή εκκαθαριστή διαθήκης ή σε πρόσωπα που έχουν εξουσιοδοτηθεί ειδικά για αυτό.

4. Σε περίπτωση κατά την οποία φυσικό ή νομικό πρόσωπο έχει κηρυχθεί σε κατάσταση πτώχευσης, χορηγείται στον κατά το χρόνο χορήγησης αυτού σύνδικο της πτώχευσης ή σε πρόσωπα που έχουν εξουσιοδοτηθεί ειδικά για αυτό.

5. Ειδική εξουσιοδότηση θεωρείται ότι υπάρχει και στην περίπτωση που σε συμβολαιογραφικό έγγραφο περιλαμβάνεται διατύπωση από την οποία προκύπτει η βούληση του εξουσιοδοτούντος να παραλαμβάνει τρίτος αντί αυτού πιστοποιητικό, το οποίο αφορά τη φορολογία κατοχής ακινήτων, ακόμη και αν δεν γίνεται ρητή αναφορά στον ΕΝ.Φ.Ι.Α..

6. Σε περίπτωση χρονομεριστικής μίσθωσης (timesharing) ακινήτου με συμβολαιογραφικό έγγραφο από τουριστική επιχείρηση σε ιδιώτη, κατά την εκμίσθωση προσκομίζεται πιστοποιητικό από τον κύριο του ακινήτου.

7. Σε περίπτωση καταπιστεύματος, μέχρι να περιέλθει το ακίνητο στον καταπιστευματοδόχο, υποχρέωση προσκόμισης πιστοποιητικού έχει ο βεβαρημένος με καταπίστευμα. Ο καταπιστευματοδόχος προσκομίζει πιστοποιητικό και για τον αποβιώσαντα αρχικό διαθέτη και όχι για τον βεβαρημένο, εφόσον δεν έχουν παρέλθει πέντε έτη από τον θάνατο αυτού.

8. Σε περίπτωση σύνταξης οριστικού συμβολαίου σε εκτέλεση προσυμφώνου πώλησης (και όχι προσυμφώνου διανομής ή ανταλλαγής), το οποίο περιέχει τον όρο της αυτοσύμβασης, με εξαίρεση το εργολαβικό προσύμφωνο, πιστοποιητικά λαμβάνουν ο πωλητής ή/και ο εκ προσυμφώνου με τον όρο της αυτοσύμβασης αγοραστής, ανάλογα με τα χρόνια που ήταν υπόχρεοι σε αναγραφή του ακινήτου στη δήλωση στοιχείων ακινήτων. Σε περίπτωση εργολαβικού προσυμφώνου, κατά τη σύνταξη του οριστικού συμβολαίου πώλησης του εργολαβικού ανταλλάγματος από τον οικοπεδούχο στον εργολάβο ή σε τρίτο πρόσωπο που αυτός θα υποδείξει, πιστοποιητικά λαμβάνουν ο οικοπεδούχος ή/και ο εργολάβος, ανάλογα με τα χρόνια που ήταν υπόχρεοι σε αναγραφή του ακινήτου στη δήλωση στοιχείων ακινήτων. Σε περίπτωση που το εργολαβικό αντάλλαγμα έχει μεταβιβασθεί περαιτέρω από τον εργολάβο σε τρίτον με προσύμφωνο πώλησης που περιέχει τον όρο της αυτοσύμβασης, κατά τη σύνταξη του οριστικού συμβολαίου πιστοποιητικά λαμβάνουν ο εργολάβος ή/και ο οικοπεδούχος, ανάλογα με τα χρόνια που ήταν υπόχρεοι σε αναγραφή του ακινήτου στη δήλωση στοιχείων ακινήτων.

9. Σε περίπτωση σύνταξης οριστικού συμβολαίου από προσύμφωνο δωρεάς ή γονικής παροχής, το οποίο περιέχει τον όρο της αυτοσύμβασης, πιστοποιητικό λαμβάνει ο εκ προσυμφώνου δωρητής ή γονέας.

10. Ο έχων το δικαίωμα της αυτοσύμβασης, δύναται να λαμβάνει πιστοποιητικό ΕΝ.Φ.Ι.Α. για λογαριασμό του αντισυμβαλλομένου.

11. Σε περίπτωση σύνταξης οριστικού συμβολαίου από προσύμφωνο πώλησης, δωρεάς ή γονικής παροχής χωρίς τον όρο της αυτοσύμβασης, πιστοποιητικό λαμβάνει ο εκ προσυμφώνου πωλητής, δωρητής ή ο γονέας κατά περίπτωση.

12. Σε περίπτωση τροποποίησης διόρθωσης συμβολαίου σύστασης οριζόντιας ιδιοκτησίας, εάν ένας εκ των συμβαλλομένων ιδιοκτητών τροποποιεί το ακίνητό του (π.χ. κλείσιμο ημιυπαιθρίου, εσωτερικές διαρρυθμίσεις) και η αλλαγή αυτή επηρεάζει μόνο το δικό του ακίνητο χωρίς να μεταβάλλονται τα χιλιοστά των άλλων ιδιοκτησιών, απαιτείται πιστοποιητικό ΕΝ.Φ.Ι.Α. μόνο από αυτόν. Το ίδιο ισχύει και σε περιπτώσεις διαίρεσης ή συνένωσης ιδιοκτησιών του ιδίου ιδιοκτήτη. Σε περίπτωση όμως που με την τροποποίηση αυτήν μεταβάλλονται και τα χιλιοστά των υπολοίπων συμβαλλομένων τότε απαιτούνται πιστοποιητικά από όλους.

13. Σε περίπτωση τροποποίησης σύστασης οριζόντιας ιδιοκτησίας, όσον αφορά κοινόχρηστο και κοινόκτητο χώρο ακινήτου, προκειμένου να ορισθεί ότι τμήμα αυτού θα ανήκει κατ’ αποκλειστική χρήση ή θα αποτελεί παρακολούθημα συγκεκριμένης οριζόντιας ιδιοκτησίας ή ενσωματώνεται σε αυτήν, δεν απαιτείται η μνημόνευση και επισύναψη του πιστοποιητικού από τους λοιπούς συνιδιοκτήτες του ακινήτου, οι οποίοι συμπράττουν στην πράξη αυτή, εφόσον δεν πραγματοποιείται ουδεμία μεταβολή στις δικές τους οριζόντιες ιδιοκτησίες ή στα ποσοστά συνιδιοκτησίας αυτών επί του ακινήτου.

14. Σε περίπτωση τροποποίησης σύστασης οριζόντιας ιδιοκτησίας λόγω τακτοποίησης ανεξάρτητου κτίσματος επί κοινόχρηστου ή κοινόκτητου χώρου πολυκατοικίας, απαιτείται γι’ αυτό πιστοποιητικό από όλους τους συμβαλλόμενους, σύμφωνα με τα χιλιοστά τους επί του οικοπέδου.

15. Σε περίπτωση κατά την οποία φυσικό πρόσωπο έχει υπαχθεί στις ευνοϊκές διατάξεις του ν. 3869/2010 και έχει ορισθεί εκκαθαριστής, το πιστοποιητικό χορηγείται στον κατά το χρόνο χορήγησης αυτού εκκαθαριστή ή σε πρόσωπα που έχουν εξουσιοδοτηθεί ειδικά για αυτό.

Άλλες περιπτώσεις προσκόμισης πιστοποιητικού ΕΝΦΙΑ

Προσκόμιση πιστοποιητικού ΕΝ.Φ.Ι.Α. απαιτείται και:

1. Σε περίπτωση σύνταξης συμβολαιογραφικού εγγράφου, με το οποίο προσκυρώνεται οικοπεδική έκταση που ανήκει στην ιδιωτική περιουσία του δήμου, μετά από κύρωση της πράξης εφαρμογής σχεδίου πόλης.

2. Σε περίπτωση σύνταξης συμβολαιογραφικού εγγράφου μίσθωσης ακινήτου ή λύσης μισθωτικής σύμβασης, με εξαίρεση τις μισθώσεις, τις άδειες και άλλες συναφείς συμβάσεις που συνάπτονται από την Εταιρεία Αεροδρομίου.

3. Σε περίπτωση επανάληψης ή διόρθωσης συμβολαίου λόγω διόρθωσης περιγραφικών στοιχείων των ακινήτων (με εξαίρεση την περίπτωση της παρ. 2 του άρθρου 5) καθώς και για αλλαγή του ονοματεπωνύμου, του πατρωνύμου ή/και του αριθμού φορολογικού Μητρώου συμβαλλόμενου ή λόγω επισύναψης εσφαλμένου πιστοποιητικού ΕΝ.Φ.Ι.Α.. Σε περίπτωση μερικής διόρθωσης συμβολαίου ως προς ένα μόνο ακίνητο ή εμπράγματο δικαίωμα το απαιτούμενο πιστοποιητικό προσκομίζεται μόνο για αυτό.

4. Σε παροχή υποθήκης επί ακινήτου.

5. Κατά τη σύνταξη συμβολαιογραφικού εγγράφου λόγω πλήρωσης διαλυτικής αίρεσης.

Περιπτώσεις που δεν απαιτείται πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ

Δεν απαιτείται η μνημόνευση και επισύναψη του πιστοποιητικού ΕΝ.Φ.Ι.Α. ή της υπεύθυνης δήλωσης της παρ. 2 του άρθρου 1 της απόφασης 1106/2021:

1. Σε περίπτωση σύνταξης περίληψης κατακυρωτικής έκθεσης επί αναγκαστικού πλειστηριασμού καθώς και σε σύνταξη συμβολαιογραφικού εγγράφου μετά από τελεσίδικη δικαστική απόφαση καταδίκης σε δήλωση βούλησης.

2. Σε περίπτωση διόρθωσης συμβολαίου ως προς την περιγραφή των ορίων ακινήτου (π.χ. τα όρια προς Βορρά, Νότο κ.λπ.), εφόσον δεν μεταβάλλεται κανένα άλλο περιγραφικό στοιχείο, η διεύθυνση και οι προσόψεις αυτού.

3. Σε περίπτωση σύστασης δουλείας διόδου σε κοινόχρηστο χώρο οικοπέδου.

4. Στην περίπτωση συμβολαιογραφικού εγγράφου με το οποίο συμφωνείται η άρση, η απαλοιφή ή η μη ισχύς τεθείσας διαλυτικής αίρεσης (π.χ. εξόφλησης του τιμήματος) και με την προϋπόθεση ότι δεν μεταβάλλονται τα περιγραφικά στοιχεία του ακινήτου καθώς και το ονοματεπώνυμο, το πατρώνυμο ή ο αριθμός φορολογικού Μητρώου συμβαλλομένου.

5. Σε συμβόλαιο μονομερούς αποδοχής πρότασης δωρεάς αιτία θανάτου.

6. Σε αποδοχή της κληρονομιάς οικοπεδούχου, για τα ακίνητα του εργολαβικού ανταλλάγματος, για τα έτη για τα οποία είναι υπόχρεος σε δήλωση ο εργολάβος.

7. Σε περίπτωση δέσμευσης ή αποδέσμευσης θέσεων στάθμευσης, σύμφωνα με τις διατάξεις των ν. 1221/1981 και ν. 960/1979.

8. Σε μονομερή εξάλειψη υποθήκης και προσημείωση υποθήκης ή στην άρση κατάσχεσης.

9. Σε παραχώρηση υποθήκης ή προσημείωσης για εξασφάλιση δικαιωμάτων του Ελληνικού Δημοσίου.

10. Σε περιπτώσεις σύνταξης συμβολαιογραφικής πράξης κανονισμού πολυκατοικίας, με την προϋπόθεση ότι σε αυτόν δεν ορίζονται αποκλειστικές χρήσεις ή παρακολουθήματα οριζόντιων ιδιοκτησιών ή αλλαγή χρήσης ιδιοκτησίας ή δεν τροποποιούνται οι κοινόχρηστοι χώροι.

11. Σε περίπτωση σύνταξης συμβολαιογραφικού εγγράφου για παράταση ισχύος προσυμφώνου ή αλλαγής του τιμήματος, με την προϋπόθεση ότι κατά τον χρόνο αυτόν το προσύμφωνο είναι σε ισχύ και δεν τροποποιούνται περιγραφικά στοιχεία του ακινήτου.

12. Σε περίπτωση σύνταξης προσυμφώνου πώλησης μελλοντικού δικαιώματος.

13. Σε περιπτώσεις μεταγραφής κληρονομητηρίου ή πιστοποιητικού του αρμόδιου δικαστηρίου περί αποποίησης ή μη κληρονομίας.

14. Σε περίπτωση παράτασης αποκλειστικά της διάρκειας ισχύος μισθωτηρίου συμβολαίου και συμβολαίου χρηματοδοτικής ή χρονομεριστικής μίσθωσης, ενόσω αυτά είναι ακόμα σε ισχύ και εφόσον δεν επέρχεται καμία άλλη μεταβολή στη σύμβαση.

15. Σε περίπτωση που ο μισθωτής χρονομεριστικής μίσθωσης (timesharing) ακινήτου υπεκμισθώνει το ακίνητο σε τρίτο πρόσωπο με συμβολαιογραφικό έγγραφο, χωρίς να συμβάλλεται ο κύριος του ακινήτου.

16. Σε περίπτωση που ο μισθωτής ακινήτου υπεκμισθώνει το ακίνητο σε τρίτο πρόσωπο με συμβολαιογραφικό έγγραφο, χωρίς να συμβάλλεται ο κύριος αυτού.


17. Σε περίπτωση μεταγραφής πρακτικού συμβιβαστικής επίλυσης διαφοράς.

18. Σε περίπτωση τροποποίησης συμβολαίου ως προς το τίμημα, εφόσον δεν μεταβάλλεται κανένα περιγραφικό στοιχείο του ακινήτου, το ονοματεπώνυμο, το πατρώνυμο ή ο αριθμός φορολογικού Μητρώου συμβαλλόμενου.

19. Σε περίπτωση μεταβίβασης ακινήτου από εργολάβο, μετά από τη μεταβίβαση των ποσοστών του εργολαβικού του ανταλλάγματος προς αυτόν από τον οικοπεδούχο, για τα έτη για τα οποία υποχρέωση δήλωσης του ακινήτου είχε ο οικοπεδούχος.

Ραλλού Αλεξοπούλου

πηγή: naftemporiki.gr

Τρίτη 18 Μαΐου 2021

Μεταβιβάσεις ακινήτων: Το πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ που μπορεί να μπλοκάρει τη διαδικασία

Υποχρεωτικό για αγορές, δωρεές, γονικές παροχές, κληρονομιές - Τι αναφέρει η απόφαση του Γ. Πιτσιλή - Η διαδικασία μέσω συμβολαιογράφων και οι 19 εξαιρέσεις

Μπλόκο στις μεταβιβάσεις και γενικά σε όλες τις συναλλαγές επί ακινήτων επιβάλλει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) χωρίς την προσκόμιση του πιστοποιητικού ΕΝΦΙΑ. Με απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή, καθορίζονται και οι περιπτώσεις στις οποίες είναι απαραίτητη η προσκόμισή του, όπως επίσης και οι συναλλαγές επί ακινήτων, για τις οποίες δεν απαιτείται η υποβολή του.


Το πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ πιστοποιεί ότι για τα προηγούμενα 5 χρόνια έχουν πληρωθεί όλοι οι φόροι που αναλογούν στο συγκεκριμένο ακίνητο (ΕΝΦΙΑ και ΦΑΠ), καθώς επίσης και ότι όλα τα στοιχεία του ακινήτου είναι σωστά και δεν έχουν απόκλιση από τα συμβόλαια και λοιπά αποδεικτικά έγγραφα.


Εκδίδεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά από τη διαδικτυακή εφαρμογή της ΑΑΔΕ, ενώ στις περιπτώσεις κατά τις οποίες έχει εκδοθεί πιστοποιητικό με παρακράτηση οφειλόμενου φόρου, δεν εκδίδεται άλλο πριν τη χρησιμοποίησή του, με εξαίρεση την περίπτωση που έχει ήδη εξοφληθεί μέρος ή το σύνολο του οφειλόμενου φόρου, οπότε εκδίδεται νέο πιστοποιητικό.


Το πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ ζητείται από τον συμβολαιογράφο σε κάθε μεταβίβαση, δωρεά και αποδοχή κληρονομιάς για το συγκεκριμένο ακίνητο.


Σύμφωνα με την απόφαση του κ. Πιτσιλή, το πιστοποιητικό ΕΝ.Φ.Ι.Α. προσκομίζεται από τον φορολογούμενο, ο οποίος είχε την υποχρέωση να δηλώσει δικαίωμα επί ακινήτου στη δήλωση Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.) του οικείου έτους. Το πιστοποιητικό προσκομίζεται από όλους τους φορολογουμένους που συμβάλλονται στο ίδιο συμβολαιογραφικό έγγραφο, μόνο ως προς το δικαίωμα επί του ακινήτου το οποίο είχαν υποχρέωση να συμπεριλάβουν στις δηλώσεις ΕΝ.Φ.Ι.Α. των αντίστοιχων ετών και το οποίο μεταβάλλεται, αλλοιώνεται ή μεταβιβάζεται με αυτό.


Αν απαιτείται πιστοποιητικό ΕΝ.Φ.Ι.Α. και ο φορολογούμενος είναι νομικό πρόσωπο το οποίο δεν έχει υποχρέωση δήλωσης ΕΝ.Φ.Ι.Α. με βάση την κείμενη νομοθεσία, για το σύνολο της ακίνητης περιουσίας του, αντί του πιστοποιητικού για το έτος ή τα έτη αυτά, προσκομίζει υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του ν. 1599/1986, με την οποία δηλώνει τα στοιχεία του ακινήτου.


Το δικαίωμα επί ακινήτου περιγράφεται στο πιστοποιητικό ΕΝ.Φ.Ι.Α., όπως αυτό αναγράφεται κατ’έτος στις δηλώσεις ΕΝ.Φ.Ι.Α.. Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες, στις δηλώσεις ΕΝ.Φ.Ι.Α., υπάρχει απόκλιση ως προς την αναγραφή των περιγραφικών στοιχείων του δικαιώματος επί ακινήτου ή δεν έχει δηλωθεί μέρος ή όλο αυτού, ενώ υπήρχε σχετική υποχρέωση, το πιστοποιητικό εκδίδεται μετά την υποβολή των απαιτούμενων δηλώσεων ΕΝ.Φ.Ι.Α. με την ορθή απεικόνιση του δικαιώματος και την καταβολή του συνόλου του αναλογούντος φόρου, τόκων και προστίμων.


Αν υπάρχει απόκλιση ως προς την περιγραφή του δικαιώματος επί ακινήτου, γιατί μεταβλήθηκε η κατάστασή του ή γιατί ο φορολογούμενος ακολούθησε νομοθεσία, αποφάσεις ή εγκυκλίους που όριζαν άλλως, το πιστοποιητικό επισυνάπτεται, αφού ελεγχθεί η ορθότητά του από τον αρμόδιο για τη μνημόνευση, επισύναψη ή παραλαβή του. Δεν απαιτείται η υποβολή τροποποιητικής δήλωσης σε περιπτώσεις στις οποίες στο ηλεκτρονικό πιστοποιητικό ταυτίζεται ο νομός, ο δήμος ή η κοινότητα, το δημοτικό ή κοινοτικό διαμέρισμα και διαφοροποιείται η διεύθυνση του ακινήτου από την αναγραφόμενη στον τίτλο κτήσης, εφόσον είναι πρόδηλο στον αρμόδιο για τη μνημόνευση και επισύναψή του ότι πρόκειται περί του ιδίου ακινήτου.


Ποιοι πρέπει να προσκομίζουν πιστοποιητικό ΕΝ.Φ.Ι.Α.


Δικαίωμα υποβολής της αίτησης και λήψης του πιστοποιητικού ΕΝ.Φ.Ι.Α. ή της υπεύθυνης δήλωσης της παραγράφου 2 του άρθρου 1 της απόφασης 1106/2021 έχουν:


1. Ο έχων δικαίωμα επί ακινήτου ή πρόσωπο που έχει εξουσιοδοτηθεί ειδικά για την υποβολή της αίτησης και λήψη του πιστοποιητικού και οι νόμιμοι εκπρόσωποι των νομικών προσώπων ή πρόσωπα που έχουν ειδικά προς τούτο εξουσιοδοτηθεί από αυτούς.

2. Σε περίπτωση σύνταξης συμβολαιογραφικών εγγράφων που αφορούν νομικό πρόσωπο, το οποίο έχει τεθεί υπό εκκαθάριση ή βρίσκεται υπό αναγκαστική διαχείριση, το πιστοποιητικό χορηγείται στον κατά το χρόνο χορήγησης αυτού εκκαθαριστή ή προσωρινό διαχειριστή του νομικού προσώπου ή σε πρόσωπα που έχουν εξουσιοδοτηθεί ειδικά για αυτό.

3. Σε περίπτωση κληρονομιάς, στην οποία έχει ορισθεί κηδεμόνας σχολάζουσας κληρονομιάς, εκκαθαριστής ή εκτελεστής διαθήκης, το πιστοποιητικό χορηγείται στον κατά το χρόνο χορήγησης αυτού κηδεμόνα σχολάζουσας κληρονομιάς εκτελεστή ή εκκαθαριστή διαθήκης ή σε πρόσωπα που έχουν εξουσιοδοτηθεί ειδικά για αυτό.

4. Σε περίπτωση κατά την οποία φυσικό ή νομικό πρόσωπο έχει κηρυχθεί σε κατάσταση πτώχευσης, χορηγείται στον κατά το χρόνο χορήγησης αυτού σύνδικο της πτώχευσης ή σε πρόσωπα που έχουν εξουσιοδοτηθεί ειδικά για αυτό.

5. Ειδική εξουσιοδότηση θεωρείται ότι υπάρχει και στην περίπτωση που σε συμβολαιογραφικό έγγραφο περιλαμβάνεται διατύπωση από την οποία προκύπτει η βούληση του εξουσιοδοτούντος να παραλαμβάνει τρίτος αντί αυτού πιστοποιητικό, το οποίο αφορά τη φορολογία κατοχής ακινήτων, ακόμη και αν δεν γίνεται ρητή αναφορά στον ΕΝ.Φ.Ι.Α..

6. Σε περίπτωση χρονομεριστικής μίσθωσης (timesharing) ακινήτου με συμβολαιογραφικό έγγραφο από τουριστική επιχείρηση σε ιδιώτη, κατά την εκμίσθωση προσκομίζεται πιστοποιητικό από τον κύριο του ακινήτου.

7. Σε περίπτωση καταπιστεύματος, μέχρι να περιέλθει το ακίνητο στον καταπιστευματοδόχο, υποχρέωση προσκόμισης πιστοποιητικού έχει ο βεβαρημένος με καταπίστευμα. Ο καταπιστευματοδόχος προσκομίζει πιστοποιητικό και για τον αποβιώσαντα αρχικό διαθέτη και όχι για τον βεβαρημένο, εφόσον δεν έχουν παρέλθει πέντε έτη από τον θάνατο αυτού.

8. Σε περίπτωση σύνταξης οριστικού συμβολαίου σε εκτέλεση προσυμφώνου πώλησης (και όχι προσυμφώνου διανομής ή ανταλλαγής), το οποίο περιέχει τον όρο της αυτοσύμβασης, με εξαίρεση το εργολαβικό προσύμφωνο, πιστοποιητικά λαμβάνουν ο πωλητής ή/και ο εκ προσυμφώνου με τον όρο της αυτοσύμβασης αγοραστής, ανάλογα με τα χρόνια που ήταν υπόχρεοι σε αναγραφή του ακινήτου στη δήλωση στοιχείων ακινήτων. Σε περίπτωση εργολαβικού προσυμφώνου, κατά τη σύνταξη του οριστικού συμβολαίου πώλησης του εργολαβικού ανταλλάγματος από τον οικοπεδούχο στον εργολάβο ή σε τρίτο πρόσωπο που αυτός θα υποδείξει, πιστοποιητικά λαμβάνουν ο οικοπεδούχος ή/και ο εργολάβος, ανάλογα με τα χρόνια που ήταν υπόχρεοι σε αναγραφή του ακινήτου στη δήλωση στοιχείων ακινήτων. Σε περίπτωση που το εργολαβικό αντάλλαγμα έχει μεταβιβασθεί περαιτέρω από τον εργολάβο σε τρίτον με προσύμφωνο πώλησης που περιέχει τον όρο της αυτοσύμβασης, κατά τη σύνταξη του οριστικού συμβολαίου πιστοποιητικά λαμβάνουν ο εργολάβος ή/και ο οικοπεδούχος, ανάλογα με τα χρόνια που ήταν υπόχρεοι σε αναγραφή του ακινήτου στη δήλωση στοιχείων ακινήτων.

9. Σε περίπτωση σύνταξης οριστικού συμβολαίου από προσύμφωνο δωρεάς ή γονικής παροχής, το οποίο περιέχει τον όρο της αυτοσύμβασης, πιστοποιητικό λαμβάνει ο εκ προσυμφώνου δωρητής ή γονέας.

10. Ο έχων το δικαίωμα της αυτοσύμβασης, δύναται να λαμβάνει πιστοποιητικό ΕΝ.Φ.Ι.Α. για λογαριασμό του αντισυμβαλλομένου.

11. Σε περίπτωση σύνταξης οριστικού συμβολαίου από προσύμφωνο πώλησης, δωρεάς ή γονικής παροχής χωρίς τον όρο της αυτοσύμβασης, πιστοποιητικό λαμβάνει ο εκ προσυμφώνου πωλητής, δωρητής ή ο γονέας κατά περίπτωση.

12. Σε περίπτωση τροποποίησης διόρθωσης συμβολαίου σύστασης οριζόντιας ιδιοκτησίας, εάν ένας εκ των συμβαλλομένων ιδιοκτητών τροποποιεί το ακίνητό του (π.χ. κλείσιμο ημιυπαιθρίου, εσωτερικές διαρρυθμίσεις) και η αλλαγή αυτή επηρεάζει μόνο το δικό του ακίνητο χωρίς να μεταβάλλονται τα χιλιοστά των άλλων ιδιοκτησιών, απαιτείται πιστοποιητικό ΕΝ.Φ.Ι.Α. μόνο από αυτόν. Το ίδιο ισχύει και σε περιπτώσεις διαίρεσης ή συνένωσης ιδιοκτησιών του ιδίου ιδιοκτήτη. Σε περίπτωση όμως που με την τροποποίηση αυτήν μεταβάλλονται και τα χιλιοστά των υπολοίπων συμβαλλομένων τότε απαιτούνται πιστοποιητικά από όλους.

13. Σε περίπτωση τροποποίησης σύστασης οριζόντιας ιδιοκτησίας, όσον αφορά κοινόχρηστο και κοινόκτητο χώρο ακινήτου, προκειμένου να ορισθεί ότι τμήμα αυτού θα ανήκει κατ’ αποκλειστική χρήση ή θα αποτελεί παρακολούθημα συγκεκριμένης οριζόντιας ιδιοκτησίας ή ενσωματώνεται σε αυτήν, δεν απαιτείται η μνημόνευση και επισύναψη του πιστοποιητικού από τους λοιπούς συνιδιοκτήτες του ακινήτου, οι οποίοι συμπράττουν στην πράξη αυτή, εφόσον δεν πραγματοποιείται ουδεμία μεταβολή στις δικές τους οριζόντιες ιδιοκτησίες ή στα ποσοστά συνιδιοκτησίας αυτών επί του ακινήτου.

14. Σε περίπτωση τροποποίησης σύστασης οριζόντιας ιδιοκτησίας λόγω τακτοποίησης ανεξάρτητου κτίσματος επί κοινόχρηστου ή κοινόκτητου χώρου πολυκατοικίας, απαιτείται γι’ αυτό πιστοποιητικό από όλους τους συμβαλλόμενους, σύμφωνα με τα χιλιοστά τους επί του οικοπέδου.

15. Σε περίπτωση κατά την οποία φυσικό πρόσωπο έχει υπαχθεί στις ευνοϊκές διατάξεις του ν. 3869/2010 και έχει ορισθεί εκκαθαριστής, το πιστοποιητικό χορηγείται στον κατά το χρόνο χορήγησης αυτού εκκαθαριστή ή σε πρόσωπα που έχουν εξουσιοδοτηθεί ειδικά για αυτό.


Λοιπές περιπτώσεις προσκόμισης πιστοποιητικού ΕΝ.Φ.Ι.Α.


Προσκόμιση πιστοποιητικού ΕΝ.Φ.Ι.Α. απαιτείται και:


1. Σε περίπτωση σύνταξης συμβολαιογραφικού εγγράφου, με το οποίο προσκυρώνεται οικοπεδική έκταση που ανήκει στην ιδιωτική περιουσία του δήμου, μετά από κύρωση της πράξης εφαρμογής σχεδίου πόλης.

2. Σε περίπτωση σύνταξης συμβολαιογραφικού εγγράφου μίσθωσης ακινήτου ή λύσης μισθωτικής σύμβασης, με εξαίρεση τις μισθώσεις, τις άδειες και άλλες συναφείς συμβάσεις που συνάπτονται από την Εταιρεία Αεροδρομίου.

3. Σε περίπτωση επανάληψης ή διόρθωσης συμβολαίου λόγω διόρθωσης περιγραφικών στοιχείων των ακινήτων (με εξαίρεση την περίπτωση της παρ. 2 του άρθρου 5) καθώς και για αλλαγή του ονοματεπωνύμου, του πατρωνύμου ή/και του αριθμού φορολογικού Μητρώου συμβαλλόμενου ή λόγω επισύναψης εσφαλμένου πιστοποιητικού ΕΝ.Φ.Ι.Α.. Σε περίπτωση μερικής διόρθωσης συμβολαίου ως προς ένα μόνο ακίνητο ή εμπράγματο δικαίωμα το απαιτούμενο πιστοποιητικό προσκομίζεται μόνο για αυτό.

4. Σε παροχή υποθήκης επί ακινήτου.

5. Κατά τη σύνταξη συμβολαιογραφικού εγγράφου λόγω πλήρωσης διαλυτικής αίρεσης.


Περιπτώσεις για τις οποίες δεν απαιτείται πιστοποιητικό ΕΝ.Φ.Ι.Α.


Δεν απαιτείται η μνημόνευση και επισύναψη του πιστοποιητικού ΕΝ.Φ.Ι.Α. ή της υπεύθυνης δήλωσης της παρ. 2 του άρθρου 1 της απόφασης 1106/2021:


1. Σε περίπτωση σύνταξης περίληψης κατακυρωτικής έκθεσης επί αναγκαστικού πλειστηριασμού καθώς και σε σύνταξη συμβολαιογραφικού εγγράφου μετά από τελεσίδικη δικαστική απόφαση καταδίκης σε δήλωση βούλησης.

2. Σε περίπτωση διόρθωσης συμβολαίου ως προς την περιγραφή των ορίων ακινήτου (π.χ. τα όρια προς Βορρά, Νότο κ.λπ.), εφόσον δεν μεταβάλλεται κανένα άλλο περιγραφικό στοιχείο, η διεύθυνση και οι προσόψεις αυτού.

3. Σε περίπτωση σύστασης δουλείας διόδου σε κοινόχρηστο χώρο οικοπέδου.

4. Στην περίπτωση συμβολαιογραφικού εγγράφου με το οποίο συμφωνείται η άρση, η απαλοιφή ή η μη ισχύς τεθείσας διαλυτικής αίρεσης (π.χ. εξόφλησης του τιμήματος) και με την προϋπόθεση ότι δεν μεταβάλλονται τα περιγραφικά στοιχεία του ακινήτου καθώς και το ονοματεπώνυμο, το πατρώνυμο ή ο αριθμός φορολογικού Μητρώου συμβαλλομένου.

5. Σε συμβόλαιο μονομερούς αποδοχής πρότασης δωρεάς αιτία θανάτου.

6. Σε αποδοχή της κληρονομιάς οικοπεδούχου, για τα ακίνητα του εργολαβικού ανταλλάγματος, για τα έτη για τα οποία είναι υπόχρεος σε δήλωση ο εργολάβος.

7. Σε περίπτωση δέσμευσης ή αποδέσμευσης θέσεων στάθμευσης, σύμφωνα με τις διατάξεις των ν. 1221/1981 και ν. 960/1979.

8. Σε μονομερή εξάλειψη υποθήκης και προσημείωση υποθήκης ή στην άρση κατάσχεσης.

9. Σε παραχώρηση υποθήκης ή προσημείωσης για εξασφάλιση δικαιωμάτων του Ελληνικού Δημοσίου.

10. Σε περιπτώσεις σύνταξης συμβολαιογραφικής πράξης κανονισμού πολυκατοικίας, με την προϋπόθεση ότι σε αυτόν δεν ορίζονται αποκλειστικές χρήσεις ή παρακολουθήματα οριζόντιων ιδιοκτησιών ή αλλαγή χρήσης ιδιοκτησίας ή δεν τροποποιούνται οι κοινόχρηστοι χώροι.

11. Σε περίπτωση σύνταξης συμβολαιογραφικού εγγράφου για παράταση ισχύος προσυμφώνου ή αλλαγής του τιμήματος, με την προϋπόθεση ότι κατά τον χρόνο αυτόν το προσύμφωνο είναι σε ισχύ και δεν τροποποιούνται περιγραφικά στοιχεία του ακινήτου.

12. Σε περίπτωση σύνταξης προσυμφώνου πώλησης μελλοντικού δικαιώματος.

13. Σε περιπτώσεις μεταγραφής κληρονομητηρίου ή πιστοποιητικού του αρμόδιου δικαστηρίου περί αποποίησης ή μη κληρονομίας.

14. Σε περίπτωση παράτασης αποκλειστικά της διάρκειας ισχύος μισθωτηρίου συμβολαίου και συμβολαίου χρηματοδοτικής ή χρονομεριστικής μίσθωσης, ενόσω αυτά είναι ακόμα σε ισχύ και εφόσον δεν επέρχεται καμία άλλη μεταβολή στη σύμβαση.

15. Σε περίπτωση που ο μισθωτής χρονομεριστικής μίσθωσης (timesharing) ακινήτου υπεκμισθώνει το ακίνητο σε τρίτο πρόσωπο με συμβολαιογραφικό έγγραφο, χωρίς να συμβάλλεται ο κύριος του ακινήτου.

16. Σε περίπτωση που ο μισθωτής ακινήτου υπεκμισθώνει το ακίνητο σε τρίτο πρόσωπο με συμβολαιογραφικό έγγραφο, χωρίς να συμβάλλεται ο κύριος αυτού.

17. Σε περίπτωση μεταγραφής πρακτικού συμβιβαστικής επίλυσης διαφοράς.

18. Σε περίπτωση τροποποίησης συμβολαίου ως προς το τίμημα, εφόσον δεν μεταβάλλεται κανένα περιγραφικό στοιχείο του ακινήτου, το ονοματεπώνυμο, το πατρώνυμο ή ο αριθμός φορολογικού Μητρώου συμβαλλόμενου.

19. Σε περίπτωση μεταβίβασης ακινήτου από εργολάβο, μετά από τη μεταβίβαση των ποσοστών του εργολαβικού του ανταλλάγματος προς αυτόν από τον οικοπεδούχο, για τα έτη για τα οποία υποχρέωση δήλωσης του ακινήτου είχε ο οικοπεδούχος.

Αποζημιώσεις ενοικίων: Αναζητούνται 26.500 ιδιοκτήτες ακινήτων χωρίς IBAN για να πληρωθούν

 Τι θα πρέπει να εξελίξουν στο Taxisnet οσοι δεν έχουν ακόμα πληρωθεί - Τα 5 sos που ξεμπλοκάρουν την διαδικασία

Νέο γύρο καταβολής αποζημίωσης τους ιδιοκτήτες ακινήτων που εισέπραξαν κουρεμένα ενοίκια προγραμματίζει Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) προς το τέλος εβδομάδας την ώρα που αναζητά 26.500 ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι, ακόμα και σήμερα, δεν έχουν δηλώσει στο Τaxisnet το τραπεζικό τους IBAN (ή υπάρχει κάποιο πρόβλημα με την καταχώρηση του) προκειμένου να τους καταβληθούν χρήματα που μπορεί να αφορούν ακόμα και μήνες μέσα στο 2020!


Τα προβλήματα με το ΙΒΑΝ ποικίλουν και η πληρωμή μπορεί να εμποδίζεται για διάφορους λογούς: είτε γιατί στον τραπεζικό λογαριασμό που έχει δηλωθεί στο Τaxisnet ο ιδιοκτήτης του ακινήτου δεν εμφανίζεται ως κύριος δικαιούχος είτε ο λογαριασμός ήταν αδρανής κλπ.


Ειδικότερα τα 5 σημεία που θα πρέπει να προσέξουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων είναι τα εξής:


1. Κάθε δικαιούχος είσπραξης αποζημίωσης λόγω μείωσης ενοικίων ακινήτων θα πρέπει να γνωστοποιήσει στην ΑΑΔΕ, έστω και καθυστερημένα, τον τραπεζικό λογαριασμό του για να του κατατεθεί το ποσό που δικαιούται. Συγκεκριμένα το πλήρες ΙΒΑΝ του λογαριασμού κατάθεσης θα πρέπει να καταχωρηθεί στη σελίδα του δικαιούχου στο TAXISNET, στην αριστερή στήλη «My Taxis Net» και στο παράθυρο «Δήλωση Λογαριασμού - ΙΒΑΝ».


2. Η τελευταία ΠΟΛ 1019/20 αναφέρει ρητά ότι «Σε περίπτωση κοινού λογαριασμού αυτός δύναται να δηλώνεται από έως δύο δικαιούχους». Συνεπώς σύμφωνα με αυτήν, δεν κατατίθενται χρήματα σε κοινούς λογαριασμούς με πάνω από δύο δικαιούχους, έστω και αν το όνομα του δικαιούχου της αποζημίωσης είναι πρώτο.


3. Το όνομα του εκμισθωτή-δικαιούχου της αποζημίωσης μπορεί να είναι πρώτο ή και δεύτερο στο δηλωμένο τραπεζικό λογαριασμό κατάθεσης.


4. Ο δηλωμένος λογαριασμός θα πρέπει να είναι ανοιγμένος σε οποιαδήποτε ελληνική Τράπεζα, με ΙΒΑΝ που να αρχίζει από GR. Η κατάθεση σε Τράπεζα εξωτερικού δεν φαίνεται να προβλέπεται, ούτε έχει ελεγχθεί αν μπορεί να λειτουργήσει στην πράξη.


5. Ο δηλωμένος λογαριασμός θα πρέπει να είναι ενεργός, και να μη έχει χαρακτηριστεί ως «αδρανής». Αδρανής θα χαρακτηριστεί όταν για 24 συνεχόμενους μήνες δεν έχουν πραγματοποιηθεί συναλλαγές με άμεση χρέωση του λογαριασμού του δικαιούχου. Αδρανείς λογαριασμοί δεν χαρακτηρίζονται οι λογαριασμοί των προθεσμιακών καταθέσεων. Αν υπάρχει λογαριασμός αλλά είναι ήδη χαρακτηρισμένος αδρανής, χρειάζεται αίτηση στην Τράπεζα και επικαιροποίηση των στοιχείων των καταθετών.

ΑΑΔΕ-EUCARIS: Τέλος στις παράνομες εισαγωγές αυτοκινήτων Πηγή: Reporter.gr

 Ενισχύεται το οπλοστάσιο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για την καταπολέμηση της απάτης του ΦΠΑ.

Η Ανεξάρτητη Αρχή αναμένεται προσεχώς να έχει στη διάθεσή της το ψηφιακό σύστημα EUCARIS. Πρόκειται για ένα λογισμικό, μέσω του οποίου οι τελωνειακές υπηρεσίες αποκτούν πρόσβαση σε στοιχεία ταξινομήσεων οχημάτων σε άλλα κράτη-μέλη.  

Δίνεται, έτσι, η δυνατότητα να γίνονται πρόσθετες ελεγκτικές επαληθεύσεις τόσο για την προέλευση, όσο και για τα βασικά χαρακτηριστικά ταυτοποίησης του οχήματος (όπως το πλαίσιο). Οι τελικοί αγοραστές των οχημάτων, είναι κατ' αυτόν τον τρόπο προστατευμένοι, αφού πλέον θα γνωρίζουν πού πραγματικά ήταν δηλωμένο το αυτοκίνητο, .

Επομένως, αφ' ενός μειώνεται ο κίνδυνος οι αγοραστές να προμηθευτούν ένα μη νόμιμο όχημα (με παραποιημένα στοιχεία), και αφ' ετέρου, προστατεύεται ο υγιής ανταγωνισμός από τα παράνομα κυκλώματα εμπορίας οχημάτων.  

Παράλληλα, στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκονται και οι έλεγχοι στη διακίνηση οχημάτων προς τελωνισμό. Ειδικά συνεργεία κάνουν ενδελεχείς έρευνες στις κύριες οδικές αρτηρίες και σταματούν αυτοκινητάμαξες, για να διαπιστώσουν αν έχουν υποβληθεί στις τελωνειακές αρχές οι Δηλώσεις Άφιξης Οχημάτων των αυτοκινήτων που μεταφέρουν. 

Σε διάρκεια δύο μηνών έχουν πραγματοποιηθεί 389 έλεγχοι διακίνησης και έλεγχοι σε εγκαταστάσεις εμπόρων κατά τη διάρκει των οποίων εντοπίστηκαν 44 παραβάσεις.  Δεσμεύτηκαν 19 οχήματα, ενώ 14 υποθέσεις βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη.



Πηγή: Reporter.gr

Α.1103/2021 Διαδικασία δειγματοληψίας και εξέτασης των δειγμάτων των κατασχεμένων βιομηχανοποιημένων καπνών

 

Α.1103/2021

Διαδικασία δειγματοληψίας και εξέτασης των δειγμάτων των κατασχεμένων βιομηχανοποιημένων καπνών

23 Απρ 2021

Taxheaven.gr
Αθήνα, 23 Απριλίου 2021
Αρ. πρωτ. Α.1103/23.04.2021

Αρ. ΦΕΚ: 1994 Β' 14.05.2021


1) ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΧΗΜΕΙΟΥ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ
Δ/ΝΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΧΗΜΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ
ΤΜΗΜΑ Γ' ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΑΠΝΟΥ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ
2) ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΛΩΝΕΙΩΝ ΚΑΙ Ε.Φ.Κ.
Δ/ΝΣΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΕΛΕΓΧΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΒΑΣΕΩΝ
ΤΜΗΜΑ Γ' ΔΙΩΞΗΣ ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΟΥ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ

Ταχ. Δ/νση: Αν. Τσόχα 16, 11521 Αθήνα
Καρ. Σερβίας 10, 10184 Αθήνα
Πληροφορίες:
1) Σ. Αντωνιάδου-Ι. Μαθιουδάκη
2) Δ. Ράπτης-Η. Χρηστάκης
Τηλέφωνο : 1) 210-6479252, 210-6479264,
2)210-7259329, 213-2115907
E-Mail: 1) industrial.gcsl@aade.gr
2) dstepdrugs@aade.gr
Url: www.aade.gr


ΘΕΜΑ: Διαδικασία δειγματοληψίας και εξέτασης των δειγμάτων των κατασχεμένων βιομηχανοποιημένων καπνών.

Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΑΡΧΗΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ

Έχοντας υπόψη:

1. Τις διατάξεις:
α) Την παρ. 8 του άρθρου 119Β του ν. 2960/2001 «Εθνικός Τελωνειακός Κώδικας» (Α’265), όπως αυτό τροποποιήθηκε με το άρθρο 18 του ν. 4758/2020 (Α’ 242),
β) του ν. 3420/2005 (Α’ 298), με τον οποίο κυρώθηκε η Σύμβαση Πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τον Έλεγχο του Καπνού.

2. Το Πρωτόκολλο για την εξάλειψη του παράνομου εμπορίου προϊόντων καπνού της Σύμβασης Πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τον Έλεγχο του Καπνού, το οποίο υιοθετήθηκε στις 12.11.2012 στη Σεούλ.

3. Την υπ’ αρ. 1 πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου της 20.1.2016 (ΥΟΔΔ 18), «Επιλογή και διορισμός Γενικού Γραμματέα της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών», σε συνδυασμό με τις διατάξεις του πρώτου εδαφίου της παρ. 10 του άρθρου 41 του ν. 4389/2016, της υπ’αρ. 39/3/30.11.2017 (ΥΟΔΔ 689) απόφαση του Συμβουλίου Διοίκησης της ΑΑΔΕ «Ανανέωση της θητείας του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων» και της υπ’ αρ. 5294 ΕΞ 17-01-2020 απόφασης του Υπουργού Οικονομικών «Ανανέωση της θητείας του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε.» (Υ.Ο.Δ.Δ. 27).

4. Την υπό στοιχεία Δ.ΟΡΓ.Α 1125859 ΕΞ 23-10-2020 (Β’ 4738) απόφαση του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.), με θέμα «Οργανισμός της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.)».

5. Το γεγονός ότι από την παρούσα απόφαση δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του προϋπολογισμού της Α.Α.Δ.Ε.

Άρθρο 1
Σκοπός-Πεδίο εφαρμογής


Με την παρούσα καθορίζονται θέματα της διαδικασίας δειγματοληψίας κατασχεμένων βιομηχανοποιημένων καπνών, της διαδικασίας εξέτασης των δειγμάτων και οριστικοποίησης των αποτελεσμάτων της εξέτασης που πραγματοποιείται στα αρμόδια εργαστήρια του Γενικού Χημείου του Κράτους (Γ.Χ.Κ.), για την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 119Β του ν. 2960/2001 Εθνικός Τελωνειακός Κώδικας (Α’ 265).

Άρθρο 2
Διαδικασία πρόσκλησης για τη δειγματοληψία κατασχεμένων βιομηχανοποιημένων καπνών


1. Σύμφωνα με την παρ.  3 του άρθρου 119Β του ν. 2960/2001, η δειγματοληψία διενεργείται αποκλειστικά από τη διωκτική αρχή που προέβη στην κατάσχεση, με τη διαδικασία που περιγράφεται στην παρ. 1 του άρθρου 3 της παρούσας.

2. Στην περίπτωση που, είτε υπάρχει διαφορά αποτελεσμάτων μεταξύ των εκθέσεων εξέτασης του δείγματος «Α’ εξέταση ΑΑΔΕ» και του δείγματος «Α’ εξέταση Επιχείρηση», που περιγράφονται στην παρ. 1 του άρθρου 3 της παρούσας, είτε η επιχείρηση καπνικών ζητήσει εκ νέου δειγματοληψία σύμφωνα με τις διατάξεις της περ. γ) της παρ. 3 του άρθρου 119Β του ν. 2960/2001, διενεργείται επαναληπτική δειγματοληψία από μικτό κλιμάκιο, αποτελούμενο από εκπροσώπους της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), ως εξής:
α) από έναν εκπρόσωπο της αρμόδιας Τελωνειακής Αρχής που πραγματοποίησε την κατάσχεση, ή σε περίπτωση που η κατάσχεση διενεργήθηκε από άλλη διωκτική αρχή, της Τελωνειακής Αρχής στην οποία παραδόθηκαν τα κατασχεμένα βιομηχανοποιημένα καπνά από τη διωκτική αρχή που διενήργησε την κατάσχεση και
β) από έναν εκπρόσωπο της Γενικής Διεύθυνσης του Γενικού Χημείου του Κράτους.
Κατά τη δειγματοληψία καλείται να συμμετέχει και εκπρόσωπος της επιχείρησης καπνικών προϊόντων και ακολουθείται η διαδικασία που ορίζεται στις παρ. 3 και 4 του παρόντος άρθρου.
 
3. Εάν εντός δεκαπέντε (15) εργασίμων ημερών από την παραλαβή από την αρμόδια Τελωνειακή Αρχή των αποτελεσμάτων των εξετάσεων αφενός του δείγματος «Α’ εξέταση ΑΑΔΕ» και αφετέρου του δείγματος
«Α’ εξέταση Επιχείρηση» διαπιστωθεί η διαφορά των αποτελεσμάτων, ή από την παραλαβή του αιτήματος της επιχείρησης για εκ νέου δειγματοληψία, αντίστοιχα, το μικτό κλιμάκιο της προηγούμενης παραγράφου καθώς και εκπρόσωπος της επιχείρησης καπνικών προϊόντων, μετά από πρόσκληση της αρμόδιας Τελωνειακής Αρχής, που κοινοποιείται σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 4 της παρούσας τουλάχιστον πέντε (5) εργάσιμες ημέρες πριν την ορισθείσα ημερομηνία δειγματοληψίας, μεταβαίνουν στην Τελωνειακή Υπηρεσία ή σε οποιαδήποτε άλλη τοποθεσία, όπου φυλάσσονται τα κατασχεθέντα βιομηχανοποιημένα καπνά για την πραγματοποίηση της δειγματοληψίας.

4. α) Εντός δύο (2) εργασίμων ημερών μετά την κοινοποίηση της πρόσκλησης της παρ. 3 του παρόντος άρθρου, η επιχείρηση οφείλει να ενημερώσει εγγράφως την αρμόδια Τελωνειακή Αρχή για την παρουσία ή μη εκπροσώπων της στην προγραμματισθείσα δειγματοληψία. Στην περίπτωση που η επαναληπτική δειγματοληψία οφείλεται στην διαπίστωση διαφοράς αποτελεσμάτων των εξετάσεων αφενός του δείγματος «Α’εξέταση ΑΑΔΕ» και αφετέρου του δείγματος «Α’ εξέταση Επιχείρηση», τότε εφόσον η επιχείρηση δεν έχει ενημερώσει εγγράφως εντός της προαναφερόμενης προθεσμίας, η δειγματοληψία διενεργείται χωρίς την παρουσία εκπροσώπων της επιχείρησης. Στην περίπτωση που η επαναληπτική δειγματοληψία οφείλεται στην υποβολή σχετικού αιτήματος από την επιχείρηση καπνικών για επιθεώρηση των κατασχεμένων καπνικών προϊόντων και εκ νέου δειγματοληψία σύμφωνα με τα οριζόμενα στην περ. γ) της παρ. 3 του άρθρου 119Β του ν. 2960/2001, τότε είναι υποχρεωτική η παρουσία εκπροσώπου της επιχείρησης καπνικών στην επαναληπτική δειγματοληψία και η μη ενημέρωση από την επιχείρηση σχετικά με την παρουσία εκπροσώπου της, καθιστά μη εφικτή την επαναληπτική δειγματοληψία και ως εκ τούτου παραμένει εν ισχύ η δειγματοληψία που διενεργήθηκε από τη διωκτική αρχή που προέβη στην κατάσχεση.
β) Την κατά τα ως άνω ορισμένη ημερομηνία, το μικτό κλιμάκιο της παρ. 2 του παρόντος άρθρου, διενεργεί, στην Τελωνειακή Υπηρεσία ή σε οποιαδήποτε άλλη τοποθεσία, όπου φυλάσσονται τα κατασχεθέντα βιομηχανοποιημένα καπνά, δειγματοληψία σύμφωνα με τα ισχύοντα πρότυπα στο Παράρτημα Μέρος Α.2. επί των κατασχεθέντων βιομηχανοποιημένων καπνών για εργαστηριακή εξέταση.

Άρθρο 3
Διαδικασία δειγματοληψίας και εξέτασης κατασχεμένων βιομηχανοποιημένων καπνών


1. α) Η δειγματοληψία διενεργείται από τη διωκτική αρχή που προέβη στην κατάσχεση, σύμφωνα με το Παράρτημα -Μέρος Α.1. της παρούσας, ως εξής:
αα) Η Αρχή που προέβη στην κατάσχεση λαμβάνει τέσσερα (4) δείγματα από τα οποία, τα δύο δείγματα χαρακτηρίζονται ως «Α’ εξέταση ΑΑΔΕ» και ως «Α’ εξέταση Επιχείρηση» και τα άλλα δύο δείγματα χαρακτηρίζονται ως «Β’ εξέταση ΑΑΔΕ» και ως «Β’ εξέταση Επιχείρηση».
ββ) Τα δείγματα «Β’ εξέταση ΑΑΔΕ» και «Β’ εξέταση Επιχείρηση» υποβάλλονται σε εργαστηριακή εξέταση, μόνον όταν το δείγμα «Α’ εξέταση ΑΑΔΕ» ή/και το δείγμα «Α’ εξέταση Επιχείρηση» κρίνονται ως ακατάλληλα να υποβληθούν σε εργαστηριακή εξέταση, βάσει σχετικών αποδεικτικών στοιχείων τα οποία τίθενται σε γνώση της αρμόδιας Τελωνειακής Υπηρεσίας.
γγ) Στην περίπτωση που συντρέχουν τα αναφερόμενα στην προηγούμενη υποπερ. ββ), τα προβλεπόμενα στην παρούσα απόφαση για το δείγμα «Α’ εξέταση ΑΑΔΕ» εφαρμόζονται για το δείγμα «Β’ εξέταση ΑΑΔΕ» καθώς και τα προβλεπόμενα για το δείγμα «Α’ εξέταση Επιχείρηση» εφαρμόζονται για το δείγμα «Β’ εξέταση Επιχείρηση».
β) Κατά τη δειγματοληψία συντάσσονται, σύμφωνα με το Παράρτημα της παρούσας:
αα) ένα (1) πρωτόκολλο δειγματοληψίας, σύμφωνα με το Παράρτημα Μέρος Β.1. της παρούσας και
ββ) τέσσερα (4) δελτία δειγματοληψίας, σύμφωνα με το Παράρτημα Μέρος Γ.1. της παρούσας, τα οποία υπογράφονται από δύο (2) εκπροσώπους της διωκτικής αρχής που προέβη στην κατάσχεση και διενήργησε τη δειγματοληψία, οι οποίοι κατά τη διαδικασία της δειγματοληψίας επιδεικνύουν τη δέουσα επιμέλεια ώστε η δειγματοληψία να είναι αντιπροσωπευτική και τα δείγματα σφραγισμένα και συσκευασμένα, κατά τρόπο που διασφαλίζει ότι διατηρούνται αναλλοίωτα, ακέραια και απαραβίαστα. Κάθε δελτίο δειγματοληψίας προσαρτάται στο αντίστοιχο δείγμα.
γ) Αν η κατάσχεση και η δειγματοληψία διενεργήθηκαν από μη τελωνειακή διωκτική αρχή, η αρχή αυτή παραδίδει τα δείγματα στην αρμόδια Τελωνειακή Υπηρεσία. Προς τούτο συντάσσεται και υπογράφεται σχετικό πρωτόκολλο παράδοσης παραλαβής των δειγμάτων.

2. Στην περίπτωση που ισχύουν οι προϋποθέσεις της παρ. 2 του άρθρου 2 της παρούσας:
α) Η δειγματοληψία διενεργείται σύμφωνα με το Παράρτημα Μέρος Α.2. της παρούσας. Λαμβάνονται τέσσερα (4) νέα δείγματα από τα οποία, τα δύο δείγματα προορίζονται για την Α’ επαναληπτική εξέταση και χαρακτηρίζονται ως «Α’ επαναληπτική εξέταση ΑΑΔΕ» και ως «Α’ επαναληπτική εξέταση Επιχείρηση» και τα άλλα δύο δείγματα προορίζονται για τη Β’ επαναληπτική εξέταση και χαρακτηρίζονται ως «Β’επαναληπτική εξέταση ΑΑΔΕ» και ως «Β’ επαναληπτική εξέταση Επιχείρηση».
β) Προς τούτο συντάσσονται σύμφωνα με το Παράρτημα της παρούσας:
αα) ένα (1) πρωτόκολλο δειγματοληψίας, σύμφωνα με το Παράρτημα Μέρος Β.2. της παρούσας και
ββ) τέσσερα (4) δελτία δειγματοληψίας, σύμφωνα με το Παράρτημα Μέρος Γ.2. της παρούσας, τα οποία υπογράφονται από το μικτό κλιμάκιο που διενήργησε την επαναληπτική δειγματοληψία και τον εκπρόσωπο της επιχείρησης. Ο εκπρόσωπος της επιχείρησης συνυπογράφει το πρωτόκολλο δειγματοληψίας, δεσμευόμενος κατ’ αυτόν τον τρόπο ότι αποδέχεται τη διαδικασία της δειγματοληψίας ως ορθή και αντιπροσωπευτική και ότι τα δείγματα είναι σωστά σφραγισμένα. Κάθε δελτίο δειγματοληψίας προσαρτάται στο αντίστοιχο δείγμα.

3. Η Τελωνειακή Αρχή σε κάθε περίπτωση:
α) Τηρεί τα πρωτότυπα πρωτόκολλα δειγματοληψίας της παρ. 1 και της παρ. 2 (εάν η τελευταία έχει ενεργοποιηθεί) του παρόντος άρθρου μαζί με το φάκελο της υπόθεσης.
β) Αποστέλλει αμελλητί τα δύο δείγματα «Α’ εξέταση ΑΑΔΕ» και «Β’ εξέταση ΑΑΔΕ» στο Γενικό Χημείο του Κράτους (ΓΧΚ) Τμήμα Χημικών Υπηρεσιών Σερρών για εργαστηριακή εξέταση, συνοδευόμενα με φωτοτυπία του πρωτοκόλλου δειγματοληψίας.
γ) Αποστέλλει αμελλητί τα δύο δείγματα «Α’ εξέταση Επιχείρηση» και «Β’ εξέταση Επιχείρηση» μαζί με φωτοτυπία του πρωτοκόλλου δειγματοληψίας, στην Τελωνειακή Υπηρεσία στη χωρική αρμοδιότητα της οποίας βρίσκεται η έδρα της επιχείρησης, προκειμένου να μεριμνήσει για την άμεση παράδοσή τους στην επιχείρηση με αποδεικτικό.
δ) Σε περίπτωση που έχει ενεργοποιηθεί η δειγματοληψία της παρ. 2 του παρόντος άρθρου, αποστέλλει αμελλητί τα δύο δείγματα «Α’ επαναληπτική εξέταση ΑΑΔΕ» και «Β’ επαναληπτική εξέταση ΑΑΔΕ» στο Γενικό Χημείο του Κράτους (ΓΧΚ) Τμήμα Χημικών Υπηρεσιών Σερρών για εργαστηριακή εξέταση συνοδευόμενα με φωτοτυπία του πρωτοκόλλου δειγματοληψίας.
ε) Σε περίπτωση που έχει ενεργοποιηθεί η δειγματοληψία της παρ. 2 του παρόντος άρθρου, παραδίδει στον εκπρόσωπο της επιχείρησης με αποδεικτικό επίδοσης τα δύο δείγματα «Α’ επαναληπτική εξέταση Επιχείρηση» και «Β’ επαναληπτική εξέταση Επιχείρηση» συνοδευόμενα με φωτοτυπία του πρωτοκόλλου δειγματοληψίας, όπου ο τελευταίος υπογράφει ότι τα παρέλαβε.
στ) Σε περίπτωση που κατά τη δειγματοληψία δεν παρίσταται εκπρόσωπος της επιχείρησης, η Τελωνειακή Αρχή αποστέλλει αμελλητί τα δύο δείγματα «Α’ επαναληπτική εξέταση Επιχείρηση» και «Β’ επαναληπτική εξέταση Επιχείρηση» μαζί με φωτοτυπία του πρωτοκόλλου δειγματοληψίας, στην Τελωνειακή Υπηρεσία στη χωρική αρμοδιότητα της οποίας βρίσκεται η έδρα της επιχείρησης, προκειμένου να μεριμνήσει για την άμεση παράδοσή τους στην επιχείρηση με αποδεικτικό.

4. Τα δείγματα εξετάζονται ως προς τη γνησιότητα των βιομηχανοποιημένων καπνών σε χρονικό διάστημα τριών (3) μηνών συνολικά. Τα δείγματα «Α’ εξέταση ΑΑΔΕ» και «Β’ εξέταση ΑΑΔΕ», καθώς και τα δείγματα
«Α’ επαναληπτική εξέταση ΑΑΔΕ» και «Β’ επαναληπτική εξέταση ΑΑΔΕ», εάν έχει ενεργοποιηθεί η δειγματοληψία της παρ. 2 του παρόντος άρθρου, εξετάζονται στο Γενικό Χημείο του Κράτους Τμήμα Χημικών Υπηρεσιών Σερρών. Ειδικότερα:
α) Αρχικά εξετάζονται το δείγμα «Α’ εξέταση ΑΑΔΕ» στο Γενικό Χημείο του Κράτους Τμήμα Χημικών Υπηρεσιών Σερρών και το δείγμα «Α’ εξέταση Επιχείρηση» της επιχείρησης σε εργαστήριο επιλογής της. Οι αντίστοιχες εκθέσεις εξέτασης αποστέλλονται από το Τμήμα Χημικών Υπηρεσιών Σερρών και από την επιχείρηση στην αρμόδια Τελωνειακή Αρχή εντός πέντε (5) εργασίμων ημερών από την ημερομηνία ολοκλήρωσης της εξέτασης των δειγμάτων.
β) Εάν δεν υπάρχει διαφορά αποτελεσμάτων μεταξύ των εκθέσεων εξέτασης των δειγμάτων «Α’ εξέταση ΑΑΔΕ» και «Α’ εξέταση Επιχείρηση», το αποτέλεσμα της εξέτασης του δείγματος «Α’ εξέταση ΑΑΔΕ» θεωρείται οριστικό και η αρμόδια Τελωνειακή Αρχή το γνωστοποιεί στην επιχείρηση και στο Γενικό Χημείο του Κράτους.
γ) Σε περίπτωση διαφοράς αποτελεσμάτων μεταξύ των εκθέσεων εξέτασης, αφενός του δείγματος «Α’ εξέταση ΑΑΔΕ» και αφετέρου του δείγματος «Α’ εξέταση Επιχείρηση», η αρμόδια Τελωνειακή Αρχή προσκαλεί σε νέα επαναληπτική δειγματοληψία σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 2 της παρούσας. Εξετάζονται το δείγμα «Α’ επαναληπτική εξέταση ΑΑΔΕ» στο Γενικό Χημείο του Κράτους Τμήμα Χημικών Υπηρεσιών Σερρών και τα δείγματα «Α’ επαναληπτική εξέταση Επιχείρηση» και «Β’ επαναληπτική εξέταση Επιχείρηση» σε εργαστήριο επιλογής της επιχείρησης. Οι αντίστοιχες εκθέσεις εξέτασης αποστέλλονται από το Τμήμα Χημικών Υπηρεσιών Σερρών και από την επιχείρηση στην αρμόδια Τελωνειακή Αρχή εντός πέντε (5) εργασίμων ημερών από την ημερομηνία ολοκλήρωσης της εξέτασης των δειγμάτων.
δ) Σε περίπτωση διαφοράς αποτελεσμάτων μεταξύ των εκθέσεων εξέτασης, αφενός του δείγματος «Α’ επαναληπτική εξέταση ΑΑΔΕ» και αφετέρου των δειγμάτων «Α’ επαναληπτική εξέταση Επιχείρηση» και «Β’ επαναληπτική εξέταση Επιχείρηση», η αρμόδια Τελωνειακή Αρχή ενημερώνει με επιστολή την επιχείρηση, την οποία κοινοποιεί σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 4 της παρούσας, αποστέλλοντας αντίγραφα των εκθέσεων της επιχείρησης στο Γενικό Χημείο του Κράτους Τμήμα Χημικών Υπηρεσιών Σερρών και αντίστοιχα αντίγραφο της έκθεσης του Γενικού Χημείου του Κράτους στην επιχείρηση. Σε περίπτωση που η επιχείρηση αμφισβητεί τα εργαστηριακά αποτελέσματα ή τη γνωμάτευση της έκθεσης εξέτασης του δείγματος «Α’ επαναληπτική εξέταση ΑΑΔΕ» του Γενικού Χημείου του Κράτους, μπορεί, εντός δύο (2) εργασίμων ημερών από την κοινοποίηση σε αυτήν της έκθεσης εξέτασης του δείγματος «Α’ επαναληπτική εξέταση ΑΑΔΕ», να υποβάλλει στην αρμόδια Τελωνειακή Αρχή αίτηση, για εξέταση του δείγματος
«Β’ επαναληπτική εξέταση ΑΑΔΕ» αναφέροντας εάν επιθυμεί ή όχι παράσταση εκπροσώπου της και δηλώνοντας τα στοιχεία του. Σε περίπτωση μη υποβολής σχετικής αίτησης εντός του χρονικού διαστήματος των δύο (2) εργασίμων ημερών, το αποτέλεσμα της εξέτασης του δείγματος «Α’ επαναληπτική εξέταση ΑΑΔΕ» καθίσταται οριστικό. Για την εξέταση του δείγματος «Β’ επαναληπτική εξέταση ΑΑΔΕ» (κατ’ έφεση εξέταση), εφαρμόζεται αναλογικά η διαδικασία του άρθρου 19 του Κώδικα Τροφίμων Ποτών και Αντικειμένων Κοινής Χρήσης.
ε) Η αρμόδια Τελωνειακή Αρχή ειδοποιεί σχετικά με την αίτηση της επιχείρησης το Γενικό Χημείο του Κράτους Τμήμα Χημικών Υπηρεσιών Σερρών. Ο εκπρόσωπος της εταιρείας που παρίσταται κατά την κατ’ έφεση εξέταση δύναται να έχει ειδικότητα, μία εξ αυτών που διαλαμβάνονται στον ν. 4254/2014 (υποπαρ. ΣΤ.7, 3α,β του Άρθρου πρώτου).
στ) Εάν ο εκπρόσωπος της επιχείρησης δεν προσέλθει κατά την ορισθείσα από το Τμήμα Χημικών Υπηρεσιών Σερρών ημερομηνία για την εξέταση του δείγματος
«Β’ επαναληπτική εξέταση ΑΑΔΕ», η κατ’ έφεση εξέταση πραγματοποιείται χωρίς την παρουσία του.
ζ) Σε περίπτωση που υπάρχει: i) διαφορά αποτελέσματος ή/και γνωμάτευσης μεταξύ της «Α’ επαναληπτική εξέταση ΑΑΔΕ» και της «Β’ επαναληπτική εξέταση ΑΑΔΕ», ή ii) o παριστάμενος εκπρόσωπος της επιχείρησης, διαφωνεί με τα αποτελέσματα της επαναληπτικής εξέτασης ή τις μεθόδους που εφαρμόστηκαν κατά την επαναληπτική εξέταση, δύναται να ζητήσει εγγράφως, την ημέρα της κατ’ έφεση εξέτασης, την παραπομπή της υπόθεσης στο Ανώτατο Χημικό Συμβούλιο (ΑΧΣ) για γνωμοδότηση και να δηλώσει εάν επιθυμεί να παραστεί στο ΑΧΣ καταβάλλοντας και το προβλεπόμενο από τη νομοθεσία παράβολο.
η)ΤοΤμήμα Χημικών Υπηρεσιών Σερρών διαβιβάζει τον φάκελο της υπόθεσης στην αρμόδια επιτελική Διεύθυνση του Γενικού Χημείου του Κράτους (ΓΧΚ), προκειμένου να μεριμνήσει για την παραπομπή της υπόθεσης στο Ανώτατο Χημικό Συμβούλιο (ΑΧΣ) και ενημερώνει σχετικά την αρμόδια Τελωνειακή Αρχή.
Σε περίπτωση που η επιχείρηση διαφωνεί με τη γνωμοδότηση του Ανώτατου Χημικού Συμβουλίου (ΑΧΣ), έχει το δικαίωμα να καταθέσει στο Ανώτατο Χημικό Συμβούλιο (ΑΧΣ) αίτηση θεραπείας, σύμφωνα με τις διαδικασίες που προβλέπονται από τον Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας, άλλως η απόφαση του Ανώτατου Χημικού Συμβουλίου (ΑΧΣ) καθίσταται τελεσίδικη. Η αρμόδια επιτελική Διεύθυνση του Γενικού Χημείου του Κράτους (ΓΧΚ) αποστέλλει την απόφαση του Ανώτατου Χημικού Συμβουλίου (ΑΧΣ) στο Τμήμα Χημικών Υπηρεσιών Σερρών, το οποίο τη γνωστοποιεί στην αρμόδια Τελωνειακή Αρχή μαζί με την έκθεση εξέτασης του δείγματος «Β’ επαναληπτική εξέταση ΑΑΔΕ».
θ) Εάν η υπόθεση δεν παραπεμφθεί στο Ανώτατο Χημικό Συμβούλιο (ΑΧΣ), η γνωμάτευση της έκθεσης εξέτασης του δείγματος «Β’ επαναληπτική εξέταση ΑΑΔΕ», θεωρείται οριστική και τελεσίδικη και η επιχείρηση οφείλει να την αποδεχθεί, χωρίς καμία άλλη διαδικασία διοικητικής προσβολής ή αίτησης θεραπείας.

Άρθρο 4
Επικοινωνία με επιχειρήσεις


1. Η επικοινωνία με τις επιχειρήσεις καπνικών, πλην της περίπτωσης της αποστολής δειγμάτων, γίνεται με επιστολή της αρμόδιας Τελωνειακής Αρχής η οποία κοινοποιείται ηλεκτρονικά στην επιχείρηση σύμφωνα με το άρθρο 5 του ν. 4174/2013. Στις περιπτώσεις που η ηλεκτρονική κοινοποίηση βάσει του άρθρου 5 του ν. 4174/2013 δεν είναι εφικτή, η επικοινωνία δύναται να γίνεται με έναν από τους τρόπους που περιγράφεται στην παρ. 2 του παρόντος άρθρου. Οι διατάξεις του παρόντος άρθρου καλύπτουν και τη γνωστοποίηση της κατάσχεσης στην εταιρεία καπνικών σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 119Β του ν. 2960/2001, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 18 του ν. 4758/2020

2. Η επικοινωνία με την επιχείρηση καπνικών, διενεργείται με έναν από τους παρακάτω τρόπους:
α) από υπάλληλο της αρμόδιας Τελωνειακής Αρχής συντασσόμενου σχετικού αποδεικτικού επίδοσης.
β) με αποστολή μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου συνοδευόμενου από ηλεκτρονικό μήνυμα παράδοσης και από ηλεκτρονικό μήνυμα ανάγνωσης του απεσταλμένου μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Προϋπόθεση για τη χρήση του εν λόγω τρόπου επικοινωνίας είναι η γνωστοποίηση από την επιχείρηση του/των εταιρικών λογαριασμών ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που επιθυμεί να λαμβάνει επικοινωνία. Η γνωστοποίηση του/των λογαριασμών ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από την επιχείρηση καπνικών γίνεται μέσω συστημένης επιστολής, υπογεγραμμένης από τον νόμιμο εκπρόσωπο της επιχείρησης, η οποία απευθύνεται προς την:

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΡΧΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ
Γενική Διεύθυνση Τελωνείων και Ε.Φ.Κ. Διεύθυνση Στρατηγικής Τελωνειακών Ελέγχων και Παραβάσεων
Τμήμα Γ΄ Δίωξης Λαθρεμπορίου και Οργανωμένου Εγκλήματος Καρ. Σερβίας 10, 10184 Αθήνα


Η ανάκληση ή η μεταβολή του/των δηλωμένων λογαριασμών ηλεκτρονικού ταχυδρομείου γίνεται αποκλειστικά με νέα συστημένη επιστολή προς την ως άνω Υπηρεσία.

Άρθρο 5
Παράβολα


Τα παράβολα της κατ’ έφεση εξέτασης και της παραπομπής της υπόθεσης στο Ανώτατο Χημικό Συμβούλιο, βαρύνουν την επιχείρηση, προκαταβάλλονται και προβλέπονται στην κοινή υπουργική απόφαση υπ΄αρ. 3011238/6397/0078/1998 (Β΄ 607) ως ισχύει.

Άρθρο 6
Καταργούμενες διατάξεις


1. Από την έναρξη ισχύος της παρούσας καταργείται η απόφαση του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων υπ΄αρ. 30/004/000/3957/2018 «Διαδικασία δειγματοληψίας και εξέτασης των δειγμάτων των κατασχεμένων βιομηχανοποιημένων καπνών» (Β΄ 3619/2018).

2. Ο χειρισμός και η εξέταση των δειγμάτων κατασχεμένων βιομηχανοποιημένων καπνών που ελήφθησαν πριν την έναρξη ισχύος της παρούσας απόφασης καθώς και η οριστικοποίηση των αποτελεσμάτων, ακολουθεί τα προβλεπόμενα στην απόφαση υπ΄αρ. 30/004/000/3957/2018.
 
Άρθρο 7
Έναρξη ισχύος

1. Το Παράρτημα αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της παρούσας.

2. Η Απόφαση να δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

3. Η Απόφαση ισχύει από την δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.



Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΑΡΧΗΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΙΤΣΙΛΗΣ


Taxheaven.gr