Αλεξιάδης : Ευπρόσδεκτα τα ισοδύναμα μέτρα. Τι είπε για τις κατασχέσεις από τους λογαριασμών των αγροτών και για τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης πολυτέκνων
«Με χαρά ακούω την πρότασή σας για ισοδύναμα, είτε προέρχονται από τον δικό σας πολιτικό χώρο είτε από οπουδήποτε αλλού στη Βουλή. Για μας είναι πολύ θετικό να υπάρχει πολιτικός διάλογος, να υπάρχουν πολιτικές προτάσεις και πάνω σ’ αυτές να συμφωνούμε ή να διαφωνούμε.» ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Ένωσης Κεντρώων, Γιώργου Κατσαντώνη, σχετικά με την επιβολή φόρου πολυτελείας στα αυτοκίνητα των πολυτέκνων.
Σε ότι αφορά τον φόρο πολυτελείας στα αυτοκίνητα των πολυτέκνων, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών επανέλαβε (παρόμοια ερώτηση έιχε γίνει και στις 4.1.2015 στην βουλή) ότι η αλλαγή της συγκεκριμένης νομοθεσίας είναι ψηλά στις προτεραιότητες της κυβέρνησης, στο πλαίσιο των αλλαγών στο φορολογικό σύστημα που θα γίνουν εντός του 2016.
Τέλος για τις κινητοποιήσεις των τελευταίων ημερών ο αναπληρωτής ανέφερε σχετικά. «Εκείνοι που συγκεντρώνονται γύρω από τα "κινήματα της γραβάτας" θα πρέπει να καταλάβουν ότι αυτοί που τώρα τους χτυπούν την πλάτη, στην ουσία, ετοιμάζουν πολύ πιο βάρβαρα και άδικα μέτρα από αυτά που είναι αναγκασμένη η κυβέρνηση να πάρει»
Αναλυτικά η ερώτηση και η απάντηση στην βουλή.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΤΣΙΑΝΤΩΝΗΣ: Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, είναι γνωστό σε όλους μας πως η χώρα μαστίζεται κυριολεκτικώς από υπογεννητικότητα με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την κοινωνία μας. Οι πολύτεκνοι αποτελούν μια ομάδα του πληθυσμού η οποία αφενός συμβάλλει αποφασιστικά στη διατήρηση των δομών της ελληνικής οικογένειας και αφετέρου αντιστέκεται σθεναρά στη λαίλαπα της κρίσης, δίνοντας το παράδειγμα και στους υπόλοιπους.
Εντούτοις, εσείς θεωρείτε σωστό και αρμόζον αυτοί να καταβάλλουν φόρο πολυτελείας για τα ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητά τους. Θα μπορούσατε ακόπως να διαπιστώσετε πως ακριβώς επειδή η συγκεκριμένη ομάδα πολιτών αδυνατούσε να καταβάλλει τον αναλογούντα φόρο πάρα πολλοί εξ αυτών υποχρεώθηκαν να καταθέσουν τις πινακίδες των οχημάτων τους, με συνέπεια πέραν της προφανούς οικογενειακής τους δυσλειτουργίας, και τη μείωση, επιπλέον, των εσόδων του κράτους.
Κύριε Υπουργέ, τι προτίθεστε να κάνετε αναφορικά με το εν λόγω θέμα, την κατάργηση δηλαδή του φόρου πολυτελείας, αναφορικά με την καταβολή φόρου πολυτελείας από τους πολυτέκνους για τα ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητά τους.
Ευχαριστώ.
ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Βουλευτά, είναι πολύ σημαντικό το ότι συζητάμε αυτήν την ερώτηση στη Βουλή, και μάλιστα κατατεθειμένη από έναν νέο Βουλευτή, γιατί δείχνει και την ευαισθησία για αυτό το θέμα. Το να συζητάς το θέμα υπογεννητικότητας είναι πολύ σημαντικό καθώς και το να παίρνεις συγκεκριμένα μέτρα.
Κύριε Βουλευτά, όμως, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα. Πρώτον, έχουμε απαντήσει και σε άλλη ερώτηση, στις 4 Ιανουαρίου στη Βουλή γι’ αυτό το θέμα, του Βουλευτή των Ανεξαρτήτων Ελλήνων κ. Κατσίκη. Είχαμε δώσει και πάρα πολλά στοιχεία για εκείνη την ερώτηση, τα οποία μπορείτε να δείτε από τα Πρακτικά της Βουλής. Θα το επαναλάβουμε και τώρα. Σε ό,τι αφορά το θέμα του φόρου πολυτελείας στους πολυτέκνους δεν είναι κάτι για το οποίο είμαστε ευτυχείς. Είναι κάτι για το οποίο προσπαθούμε και στις αλλαγές που θα γίνουν μέσα στο 2016 είναι στις πρώτες προτεραιότητές μας το να ελαφρύνουμε αυτές τις κατηγορίες πολιτών, διότι θεωρούμε αυτές τις φορολογίες άδικες και αναποτελεσματικές.
Σε ό,τι αφορά τώρα τα υπόλοιπα στοιχεία της ερώτησής σας, δεν θεωρούμε ότι είναι σωστή η διατύπωση ότι «καταλογίζεται στην Κυβέρνηση ότι είναι επιλογή της αυτή η πολιτική». Έχουμε εξηγήσει πάρα πολλές φορές ότι και η φορολογική πολιτική της Κυβέρνησης, όπως και πολλά άλλα ζητήματα, δεν είναι θέματα πολιτικής επιλογής της Κυβέρνησης, αλλά είναι θέματα πολιτικής αναγκαιότητας. Και έχουμε εξηγήσει και τους λόγους και το πλαίσιο στο οποίο είμαστε αναγκασμένοι να κινηθούμε. Άρα, δεν συμφωνούμε ούτε με αυτά που λέτε, ότι είναι πολιτική μας επιλογή, ούτε με τα περί αναλγησίας κλπ. Θεωρούμε ότι αυτά δεν βοηθούν και δεν βοηθούν και τον πολιτικό διάλογο, γιατί έχουμε ξεκαθαρίσει την πολιτική μας θέση. Το να μας καταγγέλλετε για τις θέσεις που έχουμε το δεχόμαστε, αλλά όχι γι’ αυτά που είμαστε αναγκασμένοι να ακολουθήσουμε, όπως τον φόρο πολυτελείας στους πολυτέκνους.
Όσον αφορά, δε, το θέμα της κατάθεσης πινακίδων, θέλω να πω το εξής: Με παρεμβάσεις που κάναμε μέσα στο 2015 για τα τέλη κυκλοφορίας του 2016, ήδη έχουμε μια σημαντική μείωση της κατάθεσης των πινακίδων κυκλοφορίας σε σχέση με το 2014 -την εποχή του success story, δηλαδή, αν συγκρίνουμε ομοειδή πράγματα- όπως και έχουμε μια αύξηση των αυτοκινήτων που πήραν πινακίδες κυκλοφορίας, ακριβώς με μια μικρής κλίμακας επιτυχημένη παρέμβαση με τα συναρμόδια Υπουργεία, που θα συνεχιστεί και το 2016 για το 2017, ώστε το σύστημα να γίνει πιο αναλογικό, πιο δίκαιο, πιο αποτελεσματικό.
Σε ό,τι αφορά, όμως, την κριτική για αυτά τα θέματα, θέλω να επισημάνω εδώ κάτι το οποίο σχετίζεται και με όσα ακούστηκαν στην προηγούμενη ερώτηση και γενικά όσα ακούγονται αυτό το χρονικό διάστημα.
Η νομοθεσία η οποία υπάρχει αυτήν τη στιγμή και την οποία σαν Υπουργείο Οικονομικών είμαστε αναγκασμένοι να υλοποιήσουμε δεν είναι νομοθεσία που ψηφίστηκε από τον Φεβρουάριο του 2015 και μετά. Είναι νομοθεσία που προϋπήρχε.
Το θέμα των πινακίδων κυκλοφορίας είναι κάτι το οποίο προϋπήρχε. Δεν απευθύνομαι σε εσάς -λέμε κάτι για να το ακούσει κάποιος άλλος- αλλά δεχόμαστε κριτική από ορισμένους, οι οποίοι έφερναν στη Βουλή και ψήφισαν αυτές τις βάρβαρες, άδικες και αναποτελεσματικές νομοθεσίες -ειδικά στα ζητήματα φορολογίας- και έρχονται τώρα και μας κουνούν το δάκτυλο και λένε «γιατί γίνονται κατασχέσεις στους λογαριασμούς των καταθετών;».
Ποιος έφερε αυτήν τη νομοθεσία στην Βουλή; Ποιος δεν απήλλαξε τους αγρότες από αυτές τις κατασχέσεις; Η δική τους νομοθεσία είναι.
Εμείς δεσμευόμαστε ότι μόλις δοθεί η δυνατότητα -και ήδη έχουν γίνει κινήσεις και θα γίνουν κι άλλες- αυτά τα ζητήματα θα αλλάξουν.
Είναι, όμως, πολιτική υποκρισία απ’ αυτούς που έφεραν τον ΕΝΦΙΑ, τις δεσμεύσεις, τις κατασχέσεις, τώρα να έρχονται και να κουνάνε το δάχτυλο σε εμάς. Εμείς έχουμε αποδείξει το μείγμα της πολιτικής μας, έχουμε δείξει την πολιτική μας κατεύθυνση.
Όλα αυτά είναι πράγματα τα οποία σταδιακά μέσα στο 2016 και τα επόμενα χρόνια θα αλλάζουν με βάση τα οικονομικά δεδομένα της χώρας. Εμείς δεν λαϊκίζουμε. Ανταποκρινόμαστε με σοβαρότητα στα κυβερνητικά μας καθήκοντα.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΤΣΙΑΝΤΩΝΗΣ: Σας ευχαριστώ και πάλι, κύριε Πρόεδρε.
Εμείς, κύριε Υπουργέ, δεν αντιλέγουμε ότι οι προηγούμενοι δεν έκαναν τεράστια λάθη. Το μεγαλύτερο βάρος πέφτει σ’ αυτούς και όχι σε εσάς.
Προεκλογικά δώσατε τεράστια ελπίδα και στον ελληνικό λαό και στους πολύτεκνους ότι κάτι θετικό γι’ αυτούς θα γινόταν μελλοντικά. Και εγώ σαν νέος άνθρωπος είχα ελπίδα στην Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι θα άλλαζε κάποια πράγματα. Αν εσείς πιστεύετε ότι αυτό είναι αναγκαίο κακό εμείς σαν Ένωση Κεντρώων έχουμε αρκετά ισοδύναμα που μπορούν να βρεθούν για να λυθούν αυτά τα προβλήματα. Αν θέλετε, έχουμε. Μπορώ να σας καταθέσω κάποια ισοδύναμα. Απλά ρωτήστε μας. Είμαστε ανοιχτοί να καταθέσουμε κάποια ισοδύναμα γι’ αυτούς τους ανθρώπους συγκεκριμένα, τους πολύτεκνους.
Ευχαριστώ πολύ.
ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Κύριε Βουλευτά, με χαρά ακούω την πρότασή σας. Εγώ θα καταθέσω στα Πρακτικά τα σχετικά έγγραφα του Υπουργείου Οικονομικών, για να ενημερωθείτε και πιο αναλυτικά με στοιχεία για τα ζητήματα που θέσατε.
Με χαρά ακούω την πρότασή σας για ισοδύναμα, είτε προέρχονται από τον δικό σας πολιτικό χώρο είτε από οπουδήποτε αλλού στη Βουλή. Για μας είναι πολύ θετικό να υπάρχει πολιτικός διάλογος, να υπάρχουν πολιτικές προτάσεις και πάνω σ’ αυτές να συμφωνούμε ή να διαφωνούμε.
Για παράδειγμα, ακούμε μια τεράστια κριτική για το θέμα του φόρου στο κρασί. Αυτοί που καταθέτουν την κριτική ξεχνούν να πουν ότι εναγωνίως η Κυβέρνηση ερευνούσε όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα τα ισοδύναμα για να αντικαταστήσει τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση. Κάποιοι μας έκαναν κριτική για τον φόρο στο κρασί ή για τον φόρο στον ΟΠΑΠ ξεχνώντας να πουν με τι έπρεπε να αντικατασταθεί ο ΦΠΑ στην εκπαίδευση. Ας ερχόταν ένα καλύτερο ισοδύναμο. Δεν κατατέθηκε κάτι τέτοιο.
Με μεγάλη χαρά θα δεχθούμε ισοδύναμα γι’ αυτά και για μια σειρά άλλα πράγματα. Γενικότερα, με μεγάλη χαρά θα δεχθούμε οποιαδήποτε πολιτική πρόταση.
Με αφορμή αυτή τη γενναία τοποθέτηση που κάνατε, ότι έχετε πρόταση για ισοδύναμα, θα ήθελα να τονίσω κάτι. Η Κυβέρνηση δέχεται μια τρομερή επίθεση παραπληροφόρησης αλλά και μια κριτική, χωρίς αυτοί που την κάνουν να διατυπώνουν τη διαφορετική πολιτική πρόταση. Διότι όταν κάνεις κριτική σε κάποιον πρέπει να διατυπώσεις και τη διαφορετική σου πρόταση. Πρέπει ορισμένοι απ’ αυτούς οι οποίοι ταυτίζονται με τα λεγόμενα «κινήματα της γραβάτας» ή τέλος πάντων με αυτά τα μέτωπα, να καταλάβουν ότι αυτοί που τώρα τους χτυπούν την πλάτη και τους λένε «είμαστε μαζί σας πολιτικά» στην ουσία ετοιμάζουν πολύ χειρότερα και πιο βάρβαρα μέτρα απ’ αυτά που είναι αναγκασμένη η Κυβέρνηση να πάρει.