Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2021

Voucher 200 ευρώ: : «Κολλημένο» στα γρανάζια του Ταμείου Ανάκαμψης - Ποιες δράσεις έχουν πάρει πράσινο φως για τον Μάρτιο

 «Μπλεγμένο» στα «γρανάζια» του Ταμείου Ανάκαμψης το περιβόητο voucher για την αγορά τεχνολογικού εξοπλισμού (tablet, laptop, desktop) από μαθητές και φοιτητές: Το πρόγραμμα μπήκε κάτω από την «ομπρέλα» του Ταμείου, αλλά οι διαδικασίες καθυστερούν. Άλλες τέσσερις δράσεις που θα φέρουν «ζεστό χρήμα» στην αγορά περιμένουν να πάρουν... μπροστά οι «μηχανές».

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης
Ανοίγει ο δρόμος για την χρήση κεφαλαίων που αγγίζουν τα 4 δισ. ευρώ, τα οποία αναμένονται το καλοκαίρι από την Ευρώπη υπό την μορφή προκαταβολών του Ταμείου Ανάκαμψης. Το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να μην περιμένει… το καλοκαίρι, σε αυτή φάση «τραβάει» κονδύλια για μια σειρά δράσεων από τον Κρατικό Προϋπολογισμό και συγκεκριμένα μέσα από το Εθνικό Σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων: Με αυτόν τον τρόπο ορισμένα έργα θα ξεκινήσουν πολύ πριν έρθει στην Ελλάδα η προκαταβολή που θα λάβει η χώρα μας από το Ταμείο Ανάκαμψης, η οποία αντιστοιχεί στο 13% του ποσού που δικαιούται. Το πρώτο «πακέτο» έργων αναμένεται να ενεργοποιηθεί μέσα στον Μάρτιο και μεταξύ αυτών συγκαταλέγεται και το voucher για αγορά υπολογιστών.

Ποιες δράσεις είναι έτοιμες για … «αέρα»
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, πέντε είναι οι δράσεις που θα ξεκινήσουν άμεσα και θα «εγκαινιάσουν» το Ταμείο Ανάκαμψης:
α) Τα vouchers για την αγορά Η/Υ. Υπολογίζεται ότι πάνω από 100 εκατ. ευρώ θα διατεθούν γι’ αυτό τον σκοπό σε πάνω από 500.000 παιδιά, με εισοδηματικά κριτήρια.
β) Το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» που υπολογίζεται πως θα «ανοίξει» για αιτήσεις στα μέσα του καλοκαιριού.
γ) Προμήθεια ψηφιακού εξοπλισμού και λογισμικού από επιχειρήσεις σε συνδυασμό με εκπαίδευση και κατάρτιση απασχολουμένων σε αυτές.
δ) Έργα διασύνδεσης Κρήτης και των υπολοίπων νησιών του Αιγαίου, με τις μονάδες παραγωγής ενέργειας της ενδοχώρας
ε) Επέκταση της χρήσης ταμειακών μηχανών που συνδέονται online με POS και ΑΑΔΕ

«Βροχή» οι προτάσεις
Σε κάθε περίπτωση, στον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη φτάνουν αυτό το διάστημα οι σχετικές προτάσεις των υπουργείων και τα τεχνικά δελτία προς συζήτηση και έγκριση. Σύμφωνα με ρύθμιση που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή, τα έργα που πληρούν τις προϋποθέσεις ώστε να ενταχθούν στο Ταμείο Ανάκαμψης μπορούν –σε πρώτη φάση– να χρηματοδοτούνται από εθνικούς πόρους. Άλλωστε, το Ταμείο δίνει τη δυνατότητα αναδρομικής κάλυψης έργων και προγραμμάτων από τον Φεβρουάριο του 2020. Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης καταρτίζεται και ο στόχος του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών είναι να κατατεθεί εντός του Μαρτίου, αν και αυτό το χρονοδιάγραμμα θεωρείται φιλόδοξο από ορισμένες πλευρές. Σε κάθε περίπτωση, η προθεσμία είναι έως το τέλος Απριλίου.

Και επιδοτήσεις και δάνεια με «σφραγίδα» Βρυξελλών
Από κει και πέρα, η Κομισιόν έχει περιθώριο δύο μηνών να το εγκρίνει και το Συμβούλιο άλλον ένα μήνα. Επομένως, αν το σχέδιο κατατεθεί τέλος Απριλίου, η έγκρισή του θα ολοκληρωθεί ίσως στο τέλος Ιουλίου. Στον προϋπολογισμό έχουν υπολογισθεί 5,5 δισ. ευρώ από τα έργα και τα προγράμματα του Ταμείου, κάτι που θα οδηγήσει σε ενίσχυση του ΑΕΠ κατά 2,1%.
Σύμφωνα με την απόφαση για αύξηση του ποσοστού της προκαταβολής στο 13%, η Ελλάδα μπορεί να εξασφαλίσει τα 4 δισ. ευρώ αμέσως μόλις εγκριθούν οι προτάσεις της. Από τις επιχορηγήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης, που υπολογίζονται σε σημερινές τιμές σε 17,5 δισ. ευρώ περίπου, η προκαταβολή θα είναι 2,3 δισ. ευρώ και από τα δάνεια των 13,2 δισ. ευρώ –πάντα σε σημερινές τιμές– θα φτάσει το 1,7 δισ. ευρώ.
Οι διαπραγματεύσεις για τα δάνεια συνεχίζονται γύρω από την πρόταση της ελληνικής πλευράς να δοθούν σε ιδιωτικές επιχειρήσεις για επενδύσεις, που θα έχουν εξασφαλίσει τραπεζικό δανεισμό, τουλάχιστον 30% και ίδια κεφάλαια τουλάχιστον 20%. Το συνολικό ύψος των επενδύσεων μπορεί να φτάσει έτσι τα 30 δισ. ευρώ. Η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα ελπίζει να της δοθεί η δυνατότητα να αξιοποιήσει την απόφαση της Επιτροπής να χρησιμοποιηθούν σε «εξαιρετικές περιπτώσεις» οι σχετικοί πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης ως «χρηματοδοτικά εργαλεία», δηλαδή ως δάνεια και όχι μόνο ως εγγυήσεις. Όσον αφορά στις επιχορηγήσεις, απομένουν κάποιες ακόμη διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν για την επιλεξιμότητα έργων και προγραμμάτων υπουργείων και ορισμένες τεχνικές συζητήσεις. Την ίδια ώρα, η Grant Thornton ολοκληρώνει την εκτίμηση κόστους των έργων και η PricewaterhouseCoopers την περιβαλλοντική εκτίμηση, ενώ το ΚΕΠΕ πραγματοποιεί μακροοικονομική ανάλυση.


Συντάξεις: Πληρωμές για αυξήσεις και αναδρομικά - Πώς υπολογίζεται η διαφορά για απόστρατους μετά τα 45 έτη

 

Συντάξεις: Πληρωμές για αυξήσεις και αναδρομικά - Πώς υπολογίζεται η διαφορά για απόστρατους μετά τα 45 έτη


Έρχονται στις πληρωμές του επόμενου μήνα αυξήσεις με αναδρομικά 16 μηνών για συνταξιούχους του Δημοσίου από τους οποίους ξεκινά ο επανυπολογισμός των κύριων συντάξεων βάσει των νέων ποσοστών αναπλήρωσης του νόμου 4670/2020. Η αρχή του επανυπολογισμού και των αυξήσεων που φέρνει ο νόμος 4670 (νόμος Βρούτση) γίνεται από το Δημόσιο και όπως αποκαλύπτει ο "Ελεύθερος Τύπος" αφορά σε αιτήσεις συνταξιοδότησης με πάνω από 30 έτη ασφάλισης που υποβλήθηκαν μετά την 1η/1/2019 χωρίς να έχουν «προσωπική διαφορά», όπως οι παλαιότερες συντάξεις.

Οι συνταξιούχοι αυτής της κατηγορίας (αίτηση από 1ης/1/2019) θα έχουν στον επανυπολογισμό αυξήσεις ως και 150-160 ευρώ στη σύνταξη μηνός Απριλίου που θα πληρωθεί στα τέλη Μαρτίου, ενώ τα αναδρομικά των αυξήσεων φτάνουν στους 16 μήνες με ποσά ως τα 2.500 ευρώ, καθώς ο νόμος 4670/2020 έχει αναδρομική ισχύ από 1ης Οκτωβρίου 2019 με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Ο λόγος που ο επανυπολογισμός ξεκινά από τους συνταξιούχους του 2019 είναι γιατί δεν έχουν προσωπική διαφορά, οπότε τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης θα εφαρμοστούν πιο εύκολα και πιο γρήγορα, απ’ ό,τι στους παλαιότερους συνταξιούχους (μέχρι το 2018) που έχουν «δύο ειδών» προσωπικές διαφορές, αυτές που συμπληρώνουν τις συντάξεις για συνταξιούχους μέχρι τις 12/5/2016 και αυτές που περιορίζουν τις μειώσεις για όσους συνταξιοδοτήθηκαν από 13/6/2016 ως 31/12/2018. Με τα δεδομένα αυτά, ο επανυπολογιαμός των πρώτων συντάξεων στο Δημόσιο ξεκινά από τρεις κατηγορίες και αφορά σύμφωνα με την εφημερίδα "Ελεύθερος Τύπος":

  1. Απονομές συντάξεων για αιτήσεις από 1ης/10/2019 και μετά που ισχύει ο νόμος 4670/2020. Οι συντάξεις που εκδόθηκαν για τις αιτήσεις αυτές μέχρι και το τέλος Δεκεμβρίου 2020 είναι υπολογισμένες με τα παλιά ποσοστά αναπλήρωσης μετά τα 30 έτη του νόμου 4387. Ενας αριθμός περίπου 2.000 συντάξεων θα επανυπολογιστεί με τα βελτιωμένα ποσοστά του νόμου 4670 και στην πληρωμή του Μαρτίου με τη σύνταξη Απριλίου οι συνταξιούχοι θα πάρουν τις αυξήσεις που τους αναλογούν, ενώ είναι πιθανό να πληρωθούν και τα αναδρομικά, διαφορετικά θα τα πάρουν τον Απρίλιο.
  2. Απονομές συντάξεων για αιτήσεις που υποβλήθηκαν από 1ης/1/2019 μέχρι 30/9/2019, δηλαδή αιτήσεις συνταξιοδότησης με βάση το νόμο Κατροούγκαλου. Είναι πάνω από 13.000 οι αιτήσεις του 2019 που οδεύουν προς επανυπολογισμό και σε όσες έχει βγει η σύνταξη θα γίνει επανυπολογισμός και θα αυξηθεί το ποσό για το διάστημα από την εφαρμογή του νέου νόμου και μετά, δηλαδή από 1ης/10/2019 και μετά. Στην πράξη, ένας συνταξιούχος με 35 έτη που έκανε αίτηση Μάρτιο του 2019 και πήρε σύνταξη 1.100 ευρώ με το νόμο Κατρούγκαλου, θα έχει από 1ης/10/2019 νέο ποσό σύνταξης και αύξηση με επανυπολογισμό του νόμου Βρούτση. Η απόφαση δεν αλλάζει, παρά μόνον το ποσό. Αν προκύψει αύξηση 80 ευρώ η σύνταξη αναπροσαρμόζεται στα 1.180 και θα πληρωθεί από τον επόμενο μήνα ενώ τα αναδρομικά θα είναι 1.280 ευρώ και θα πληρωθούν Απρίλιο. Αν δεν έχει βγει η σύνταξή του, τότε ο συνταξιούχος θα πάρει μια απόφαση και… δυο ποσά σύνταξης, ήτοι τα 1.100 ευρώ του νόμου 4387 με αναδρομικά από Μάρτιο ως Σεπτέμβριο 2019 και τα 1.180 ευρώ του επανυπολογισμού με το νόμο 4670, από 1ης/10/2019 και μετά, με αναδρομικά 80 ευρώ για κάθε μήνα από τον Οκτώβριο του 2019 μέχρι την απόφαση απονομής της σύνταξης.
  3. Απονομές συντάξεων σε αιτήσεις ενστόλων με διπλά εξάμηνα, που υποβλήθηκαν από 1ης/1/2019 ως 30/9/2019. Οσοι αποστρατεύτηκαν με χρόνο ασφάλισης που λόγω των διπλών εξαμήνων ξεπερνά τα 45 έτη θα έχουν επανυπολογισμό και θα πάρουν προσωπική διαφορά γιατί τα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου 4670 δίνουν μεγαλύτερη σύνταξη από τα 30 ως τα 45 έτη, ενώ μετά τα 45 έτη υποχωρούν σε σύγκριση με τα ποσοστά του νόμου 4387. Αυτή η στρέβλωση όμως αφορά μόνον τους στρατιωτικούς για τους οποίους έχει προβλεφθεί διπλή προστασία, καθώς όσοι αποχωρούν από 1ης/10/2019 και έχουν πάνω από 45 έτη θα πάρουν σύνταξη με ενισχυμένα ποσοστά αναπλήρωσης (2% κατ’ έτος αντί 0,5%) ώστε να έχουν τις ίδιες συντάξεις που θα έπαιρναν και με το νόμο 4387, ενώ όσοι αποχώρησαν μέχρι 30/9/2019 με 45 έτη και άνω θα πάρουν προσωπική διαφορά που θα καλύψει τυχόν μειώσεις στον επανυπολογισμό. Αυτές οι προσωπικές διαφορές θα δοθούν σε όσους παλαιούς συνταξιούχους έχουν πάνω από 45 έτη ασφάλισης προκειμένου να μην αδικηθούν από τον νέο νόμο.

Όσον αφορά τις παλαιότερες, προ του 2019, συντάξεις σε όλα τα Ταμεία εξετάζεται να γίνει ο επανυπολογισμός σε δύο στάδια, πρώτα για τους συνταξιούχους από 13/5/2016 και μετά και κατόπιν για τους παλαιότερους (μέχρι 12/5/2016). Ο στόχος είναι να προχωρήσει η διαδικασία «το συντομότερο» όπως έχει διαμηνύσει σε όλους τους εμπλεκόμενους ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, και όπως φαίνεται το ξεκίνημα γίνεται από τον τομέα συντάξεων του Δημοσίου στον e-ΕΦΚΑ.

Πηγή: enikonomia.gr


Επιστρεπτέα Προκαταβολή 6: Παράταση για τις αιτήσεις - Ποιοι είναι δικαιούχοι

 

Επιστρεπτέα Προκαταβολή 6: Παράταση για τις αιτήσεις - Ποιοι είναι δικαιούχοι


Την Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου τελειώνει η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων από επαγγελματίες και επιχειρήσεις για την ένταξή τους στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 6 μέσω της οποίας θα διατεθούν ποσά ύψους 500 εκατ. ευρώ, καθώς, όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας θα δοθεί παράταση δύο ημερών.

Το ποσό της ενίσχυσης θα κυμαίνεται από 500 ευρώ έως και 50.000 ευρώ, ανά περίπτωση. Ειδικότερα, σύμφωνα με την απόφαση δικαιούχοι της Επιστρεπτέας Προκαταβολής Νο6 που μπορούν να υποβάλλουν εκδήλωση ενδιαφέροντος στη διαδικτυακή ηλεκτρονική πλατφόρμα, με τίτλο «myBusinessSupport» της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) είναι οι εξής επιχειρήσεις που έχουν πληγεί οικονομικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19:

α) Οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης (Δ.Ε.Υ.Α.) και οι Οργανισμοί Λιμένων.

β) Οι ιδιωτικές επιχειρήσεις κάθε νομικής μορφής, συμπεριλαμβανομένων των ατομικών, καθώς και μη κερδοσκοπικές επιχειρήσεις υποκείμενες σε ΦΠΑ, οι οποίες έχουν την έδρα τους ή μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα και λειτουργούν νομίμως, ανεξαρτήτως Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ), με εξαίρεση τις επιχειρήσεις που απασχολούσαν περισσότερους από χίλιους εργαζόμενους με σχέση εξαρτημένης εργασίας κατά την 1η Ιανουαρίου 2021, όσες είναι σε αδράνεια από την 1η Ιουλίου του 2019 και μετά, και τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.) και Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) που αποτελούν αμιγώς δημοτικές, διαδημοτικές, διακοινοτικές, διανομαρχιακές, κοινοτικές και νομαρχιακές επιχειρήσεις, δημοτικές κοινωφελείς επιχειρήσεις, δημοτικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις, ενώσεις προσώπων διαχείρισης κτιρίων, επιτροπές εράνων, ευρωπαϊκοί όμιλοι οικονομικού σκοπού, κοινοπραξίες, διεθνείς οργανισμοί και πολιτικά κόμματα.

Μη επιλέξιμες είναι και επιχειρήσεις που δεν είναι υπόχρεες σε τήρηση και έκδοση λογιστικών αρχείων, αλλά και επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών μετά την 1η Ιανουαρίου 2021. Κριτήριο είναι επίσης οι επιχειρήσεις της προηγούμενης να μην ήταν προβληματικές να μην υπάγονται σε συλλογική πτωχευτική διαδικασία.

Οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις υποβάλλουν στην πλατφόρμα «myBusinessSupport» τα κατωτέρω στοιχεία για τους μήνες Ιανουάριο έως και Δεκέμβριο 2020, καθώς και τον Ιανουάριο 2021:

α) Επιχειρήσεις υποκείμενες σε ΦΠΑ, συμπληρώνουν τον κύκλο εργασιών ΦΠΑ διακριτά για κάθε μήνα.

β) Επιχειρήσεις μη υποκείμενες σε ΦΠΑ, απαλλασσόμενες και ειδικών καθεστώτων ΦΠΑ, συμπληρώνουν: τα ακαθάριστα έσοδα διακριτά για κάθε μήνα, το σύνολο των ακαθαρίστων εσόδων του φορολογικού έτους 2019 και το σύνολο των εξόδων του φορολογικού έτους 2019.

Πηγή: enikonomia.gr


Όλα τα μέτρα στήριξης για επιχειρήσεις και εργαζομένους - Αναλυτικός οδηγός - Γράφει ο Γιάννης Χατζησαλάτας

 Με νέα πακέτα μέτρων τόσο για την οικονομία όσο και την εργασία η Πολιτεία προσπαθεί να στηρίξει τους εργαζόμενους και τους επαγγελματίες που βρίσκονται στη δίνη της πανδημίας και βιώνουν στην καθημερινότητά τους τις συνέπειές της.

Γράφει ο οικονομικός σύμβουλος, Γιάννης Χατζησαλάτας
Στο πλαίσιο ενημέρωσης λοιπόν τα μέτρα έχουν ως εξής:

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Επιστρεπτέα προκαταβολή 6

Ύψος χρηματοδότησης 500 εκατ.

Αναφορά στην απώλεια τζίρου του μηνός Ιανουαρίου

50% μη επιστρεπτέο

Υποχρέωση διατήρησης προσωπικού έως την 31η Ιουλίου

Αιτήσεις έως την 22η Φεβρουαρίου (και θα δοθεί μια παράταση δύο ημερών, έως τις 24/2)

Οι εκταμιεύσεις προγραμματίζονται για τις πρώτες ημέρες του Μαρτίου

Κατώτερα Όρια χρηματοδότησης:

Πληττόμενους επιχειρήσεις 500€

Κλειστές επιχειρήσεις:

1.000€ χωρίς εργαζόμενους

2.000€ με 1 έως 5 εργαζόμενους

4.000€ με 6 έως 20 εργαζόμενους

8.000€ πάνω από 20 εργαζόμενους

Ελεύθεροι επαγγελματίες χωρίς εργαζόμενους από 500€ έως 1.000€

Επιστρεπτέα προκαταβολή 7

Ύψος χρηματοδότησης 1 δισ.

Αναφορά στην απώλεια τζίρου του 1ου 3μήνου με συνυπολογισμό των ποσών της επιστρεπτέας Νο6

50% μη επιστρεπτέο

Παράταση μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ

Κόστος 125 εκατ.

Έως την 30η Σεπτεμβρίου για τον καφέ, τα μη αλκοολούχα ποτά, τις μεταφορές προσώπων και αποσκευών, τα εισιτήρια κινηματογράφων και θεάτρων

Έως την 31η Δεκεμβρίου για το τουριστικό πακέτο

Μείωση ενοικίων Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου και Μαρτίου

Επιχειρήσεις σε αναστολή ή προσωρινή απαγόρευση:

Λιανεμπόριο, εστίαση, πολιτισμός, αθλητισμός, τουρισμός, μεταφορές, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής, βιβλιοπωλεία

Ενοικιαστές

Κούρεμα ενοικίου 100%

Ιδιοκτήτες

Φυσικά Πρόσωπα, 80% του ενοικίου κάλυψη από το κράτος + φοροαπαλλαγή

Νομικά Πρόσωπα, 60% του ενοικίου κάλυψη από το κράτος + φοροαπαλλαγή

Πληττόμενες επιχειρήσεις,

Ενοικιαστές

Κούρεμα ενοικίου 40%

Ιδιοκτήτες

60% του ενοικίου από ενοικιαστές + 20% κάλυψη από το κράτος + φοροαπαλλαγή

Ξενοδοχειακά καταλύματα 12μηνης λειτουργίας

Κάλυψη 80% του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους για έως 12 μήνες

Προϋποθέσεις:

Πάνω από 50 εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης

Υλοποίηση επένδυσης αναμόρφωσης και ενεργειακής αναβάθμισης

Κάλυψη εργοδοτικών εισφορών έως την 31η Μαρτίου

Προϋπόθεση:

70% μείωση τζίρου το διάστημα Ιανουαρίου -Αυγούστου

Οικονομική ενίσχυση σε:

Θέατρα, μουσικές σκηνές, χώρους συναυλιών και παραστάσεων, κινηματογράφους και διανομέων κινηματογραφικών ταινιών

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ

Τηλεργασία, άδειες ειδικού σκοπού:

Υποχρεωτική τηλεργασίας στο μέγιστο δυνατό ποσοστό

Δυνατότητα για εκ περιτροπής εργασία

Υποχρεωτική προστασία για υπαλλήλους που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου με χορήγηση ειδικής άδειας απουσίας

Εξυπηρέτηση κοινού με ραντεβού μόνο σε επείγουσες περιπτώσεις (δημόσιο)

Ένταξη υπαλλήλων σε 3 ωράρια εργασίας

Παροχή εργασίας σε ωράριο διαφορετικό του προβλεπόμενου

Παράταση θητείας αιρετών εκπροσώπων έως την 30η Ιουνίου

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ έως την 31η Μαρτίου

Αυστηροί έλεγχοι από το Σ.ΕΠ.Ε

Επιδόματα

Ανεργίας

2μηνη παράταση για τα επιδόματα που έληξαν ή λήγουν τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο

Τέχνη και Πολιτισμός

534€ για Ιανουάριο και Φεβρουάριο για τους επαγγελματίες με υποβολή μονομερούς δήλωσης

Τουρισμός και Επισιτισμός

400€ + 50€ για κάθε ανήλικο τέκνο για τους ανέργους χωρίς δικαίωμα επαναπρόσληψης, με μονομερή δήλωση

Ειδικές κατηγορίες στον Τουρισμό

534€ για Ιανουάριο και Φεβρουάριο για εποχιακούς εργαζόμενους σε τουριστικά γραφεία, χειμερινά καταλύματα, χιονοδρομικά κέντρα, ξεναγούς και τουριστικούς συνοδούς

Μείωση ενοικίων Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου και Μαρτίου

Εργαζόμενοι σε αναστολή και φοιτητική εστία

Ενοικιαστές

Κούρεμα ενοικίου 40%

Ιδιοκτήτες

60% του ενοικίου από ενοικιαστές + 20% κάλυψη από το κράτος + φοροαπαλλαγή

Υπάλληλοι γονείς

Εξ αποστάσεως εργασία

Παροχή εργασίας με μειωμένο ωράριο έως 25%

Χορήγηση άδειας ειδικού σκοπού (3 ημέρες δικαιολογημένες 1 ημέρα κανονικής άδειας)

Αναστολές εργασίας

Θα δηλώνονται εκ των προτέρων και όχι εκ των υστέρων

Επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή την 11η Φεβρουαρίου

Για όσες δεν είχαν βγάλει σε αναστολή εργαζόμενους

προαναγγελίας αναστολής 11 - 28/2/2021

Για όσες είχαν ήδη βγάλει εργαζόμενους σε αναστολή

Έως 14 Φεβρουαρίου πρέπει να υποβάλλουν 2 δηλώσεις:

1η Δήλωση Ορθή επανάληψη των αναστολών από 1 έως 10/2/2021

2η Δήλωση αναστολών για το διάστημα από 11 έως 28/2/2021





Ν. Χαρδαλιάς: Ποιες περιοχές μπαίνουν σε βαθύ κόκκινο - Πού αίρονται τα πρόσθετα μέτρα

 

Ν. Χαρδαλιάς: Ποιες περιοχές μπαίνουν σε βαθύ κόκκινο - Πού αίρονται τα πρόσθετα μέτρα

Παρασκευή, 19 Φεβρουαρίου 2021 18:29
 
UPD:19:07
INTIME NEWS/ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
A- A A+

Τις περιοχές όπου ο κορωνοϊός χτυπά «καμπανάκι» τις τελευταίες ημέρες ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας, μετά και τις σχετικές εισηγήσεις της επιτροπής των ειδικών.

Ειδικότερα, στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου-βαθύ κόκκινο εντάσσεται από τις 06:00 του Σαββάτου έως και την 1η Μαρτίου ο δήμος Καλυμνίων, όπου τα ενεργά κρούσματα είναι τώρα 79 με περαιτέρω αυξητικές τάσεις, έναντι 72 στις 13/2.

Επίσης, ο δήμος Κορδελιού-Ευόσμου Θεσσαλονίκης, όπου η νοτιοαφρικανική μετάλλαξη προκαλεί, σύμφωνα με τον υφυπουργό, προβληματισμό στους ειδικούς. Μάλιστα, όπως τόνισε, τα 2/3 των κρουσμάτων της μετάλλαξης αυτής εντοπίζονται σε συγκεκριμένες περιοχές του Ευόσμου. Ο κ. Χαρδαλιάς απήθυνε έκκληση στους πολίτες της περιοχής να είναι ιδαίτερα προσκεκτικοί και να τηρούν πιστά τα υγειονομικά μέτρα.  

Στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου παραμένουν επίσης οι Περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας και Εύβοιας (πλην Σκύρου), ο δήμος Μυκόνου, καθώς και η Περιφέρεια Αττικής, όπου, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, τα μέτρα που έχουν ληφθεί ισχύουν μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου.

Αυτό σημαίνει, συνοποτικά, πως στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου-βαθύ κόκκινο βρίσκονται πλέον:

- Ο δήμος Καλυμνίων

- Ο δήμος Κορδελιού-Ευόσμου Θεσσαλονίκης

- Ο δήμος Μυκόνου

- Η Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας (πλην Σκύρου)

- Η Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας

- Η Περιφέρεια Αττικής.

Στο κόκκινο

https://www.naftemporiki.gr/story/1694737/n-xardalias-poies-perioxes-mpainoun-se-bathu-kokkino-pou-airontai-ta-prostheta-metra


Σύμφωνα με τον υφυπουργό, στο κόκκινο επίπεδο κινδύνου μπαίνουν:

- η Π.Ε. Κεφαλληνίας

- η Π.Ε. Ηλείας, εκτός του δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων

- Ο δήμος Θάσου

- Ο δήμος Αγιάς Λάρισας

- Ο δήμος Ηρακλείου Κρήτης

- Οι δήμοι Κορίνθου και Νεμέας Κορινθίας

- Ο δήμος Άργους-Μυκηνών

- ο δήμος Ζίτσας Ιωαννίνων.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη στο κόκκινο επίπεδο είναι και:

- Η Π.Ε. Θεσσαλονίκης

- Η Π.Ε Χαλκιδικής

- η Π.Ε. Ρεθύμνου

- Οι δήμοι Τανάγρας και Θηβών Βοιωτίας

- Ο δήμος Πύδνας-Κολινδρού Πιερίας

- Ο δήμος Τεμπών Λάρισας 

- Ο δήμος Καρπάθου.

Άρση πρόσθετων περιοριστικών μέτρων

Αντιθέτως, όπως ενημέρωσε ο κ. Χαρδαλιάς, καθώς η επιδημιολογική εικόνα βελτιώνεται, δεν παρατείνονται περαιτέρω τα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν σε συγκεκριμένες περιοχές όπως:

- δήμος Θήρας

- δήμος Αγίου Νικολάου Λασιθίου

- Π.Ε. Ζακύνθου

- δήμος Εορδαίας Κοζάνης

- δήμος Σπάρτης.

Οι περιοχές αυτές εντάσσονται πλέον στο πορτοκαλί επίπεδο-επιτήρησης, όπου εξακολουθεί να βρίσκεται και το μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

Το πρώτο δεκαήμερο Μαρτίου αποζημίωση ειδικού σκοπού-επίδομα ανεργίας ναυτικών

 

Το πρώτο δεκαήμερο Μαρτίου αποζημίωση ειδικού σκοπού-επίδομα ανεργίας ναυτικών

Παρασκευή, 19 Φεβρουαρίου 2021 17:06
 
UPD:21:44
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΕΝ
A- A A+

Ειδική σύσκεψη για τις έκτακτες επιχορηγήσεις που παρέχονται στους ναυτικούς για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας Covid-19 συγκλήθηκε την Παρασκευή στο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, με πρωτοβουλία του υπουργού, Γιάννη Πλακιωτάκη.

Αποτέλεσμά της είναι η υπογραφή Υπουργικής Απόφασης, προκειμένου εντός του πρώτου δεκαημέρου του Μαρτίου να πιστωθούν στους ναυτικούς τα οφειλόμενα ποσά που αντιστοιχούν στην αποζημίωση ειδικού σκοπού για το τελευταίο τρίμηνο 2020, καθώς και το επίδομα ανεργίας για τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2021 ύψους 1,3 εκατ. και 630.000 ευρώ, αντίστοιχα.

Από τον κ. Πλακιωτάκη δόθηκαν κατευθύνσεις και οδηγίες και για την επίσπευση καταβολής στους δικαιούχους των εκκρεμούντων επιδομάτων του 2020, καθώς και εκείνων του 2021.

«Από την αρχή της πανδημίας η κυβέρνηση έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα στήριξης των ναυτικών, στα οποία περιλαμβάνονται και η αποζημίωση ειδικού σκοπού για εκείνους που τελούν υπό καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας, καθώς και η επέκταση του επιδόματος ανεργίας για τους τους άνεργους ναυτικούς. Μέχρι σήμερα έχουν καταβληθεί αποζημιώσεις περίπου πέντε εκατομμυρίων ευρώ. Σήμερα, καταλήξαμε στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε ο χρόνος καταβολής των αποζημιώσεων να περιορισθεί όσο περισσότερο γίνεται. Με σεβασμό στους ναυτικούς και με συναίσθηση των ιδιαίτερων συνθηκών που ασκούν το επάγγελμά τους, η καταβολή των επιδομάτων θα συνεχισθεί για όσο χρονικό διάστημα απαιτηθεί» δήλωσε ο υπουργός.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Κώστας Κατσαφάδος, ο πρόεδρος του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου, Ανδρέας Κομματάς, ο πρόεδρος του Οίκου Ναύτου, Παρασκευάς Γιαννόπουλος, ο γενικός διευθυντής Οικονομικών Υπηρεσιών του ΥΝΑΝΠ υποναύαρχος ΛΣ Ιωάννης Αργυράκης, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου.