Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2020

Η ανακοίνωση της ΑΑΔΕ για το TaxisNet

Η ανακοίνωση της ΑΑΔΕ για το TaxisNet

11:09 μμ, Παρασκευή 25 Σεπ 2020
Επειδή πρόκειται να αναρτηθούν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ και πολύς κόσμος μπαίνει στο TaxisNet για να δει τις οφειλές του, δεν μπορεί να ανοίξει την επιλογή προσωποποιημένη Πληροφόρηση. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΑΑΔΕ είναι εκτός λειτουργίας η Προσωποποιημένη Πληροφόρηση στο myTAXISNET από 25-09-20, ώρα 19:00, έως 26-09-20, ώρα 19:00.

Φθηνότερη η συνδρομητική τηλεόραση Στο «ψυγείο» το τέλος συνδρομητικής τηλεόρασης 10%

Φθηνότερη η συνδρομητική τηλεόραση


Αναστέλλεται από τον Οκτώβριο και μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2021 η εφαρμογή του τέλους συνδρομητικής τηλεόρασης, το οποίο υπολογίζεται ως 10% επί του βασικού μηνιαίου λογαριασμού.
Την αναστολή προβλέπει διάταξη του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών που περιλαμβάνει επίσης ρυθμίσεις για τη διαφημιστική δαπάνη, καθώς και μέτρα για την ανακούφιση των πληγέντων από την κακοκαιρία «Ιανός» που έπληξε περιοχές της δυτικής και κεντρικής Ελλάδας το περασμένο Σαββατοκύριακο.
Η αναστολή του τέλους θα καταστήσει φθηνότερα τα προγράμματα συνδρομητικής τηλεόρασης (Cosmote TV, Nova, Vodafone TV, Wind Vision), ενώ η απώλεια για το κρατικό ταμείο αναμένεται να είναι σχετικά μικρή, καθώς για το τρέχον έτος από το συγκεκριμένο τέλος αναμένονταν έσοδα 28 εκατ.ευρώ. Σημειώνεται πως για την περίοδο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου έχει ήδη υπολογιστεί το τέλος συνδρομητικής τηλεόρασης.

ΕΝΦΙΑ 2020: Ξεκίνησε η ανάρτηση των εκκαθαριστικών στο Taxisnet - Πώς θα τα εκτυπώσετε

ΕΝΦΙΑ 2020: Ξεκίνησε η ανάρτηση των εκκαθαριστικών στο Taxisnet - Πώς θα τα εκτυπώσετε

Ξεκίνησε η σταδιακή ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ 2020 στο Taxisnet. Οι ιδιοκτήτες των ακινήτων θα πληρώσουν φέτος τον ΕΝΦΙΑ σε 6 ισόποσες μηνιαίες δόσεις. Σημειώνεται ότι φορολογούμενοι μπορούν φέτος είτε να εξοφλήσουν έως τις 30 Σεπτεμβρίου την πρώτη από τις 6 μηνιαίες δόσεις του ΕΝΦΙΑ είτε να εξοφλήσουν τις δύο πρώτες μηνιαίες δόσεις (Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου) έως τις 30 Οκτωβρίου χωρίς να υπάρξει κάποια επιβάρυνση. Και η τελευταία δόση θα πρέπει να εξοφληθεί στις 26 Φεβρουαρίου ρου 2021.
Από την Παρασκευή, πολύς κόσμος έμπαινε στο TaxisNetγια να δει τις οφειλές του και δεν μπορούσε να ανοίξει την επιλογή προσωποποιημένη Πληροφόρηση. Ακόμη και σήμερα το πρωί, σε κάποιους εμφανίζεται να βρίσκεται εκτός λειτουργίας. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΑΑΔΕ είναι εκτός λειτουργίας η Προσωποποιημένη Πληροφόρηση στο myTAXISNET από 25-09-20, ώρα 19:00, έως 26-09-20, ώρα 19:00.
Τα βήματα για την εκτύπωση του εκκαθαριστικού
Για να εκτυπώσουν το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ οι φορολογούμενοι θα πρέπει να ακολουθήσουν τα εξής βήματα:
1.Αρχικά θα πρέπει να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ ( www.aade.gr)
2. Εν συνεχεία θα πρέπει να κάνουν κλικ στην ενότητα MyTaxisnet «Ο λογαριασμός μου» .
3. Η εισαγωγή στον προσωπικό λογαριασμό γίνεται με κωδικούς του Taxisnet (username και password).
4. Μετά κάνουν κλικ στο «Εφαρμογές Taxisnet»
5. Πατούν στο «Εφαρμογή Περιουσιολογίου Ε9» και εν συνέχεια κάνουν κλικ «ΕΙΣΟΔΟΣ» στην επόμενη σελίδα.
6. Στην αριστερή στήλη θα πρέπει να αλλάξουν το έτος αναφοράς από 2021 σε 2020.
7. Στις «Εκτυπώσεις» θα πατήσουν τη δεύτερη επιλογή (Εκτύπωση εκκαθαριστικού τελευταίας εκκαθάρισης για το έτος 2020 pdf).
8. Για να δουν και να εκτυπώσουν το εκκαθαριστικό του 2020, θα πατήσουν στο εικονίδιο του εκτυπωτή, επάνω δεξιά.

Η απόφαση με τα νέα μέτρα για την Αττική - Ποιες επιχειρήσεις μένουν κλειστές και ποιες κλείνουν τα μεσάνυχτα

Η απόφαση με τα νέα μέτρα για την Αττική - Ποιες επιχειρήσεις μένουν κλειστές και ποιες κλείνουν τα μεσάνυχτα

Οικονομικές Ειδήσεις

26 Σεπτέμβριος 2020
Η απόφαση με τα νέα μέτρα για την Αττική που ισχύουν από σήμερα μέχρι τις 4.10.2020 Taxheaven.gr




Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η απόφαση με τα νέα μέτρα για την Αττική

Τα μέτρα που αναφέρονται στην απόφαση ισχύουν εντός της Περιφέρειας Αττικής κατά το χρονικό διάστημα από τις 26 Σεπτεμβρίου 2020 και ώρα 5.00 π.μ. έως και τις 4 Οκτωβρίου 2020.

Αναλυτικά :

Προσωρινή αναστολή λειτουργίας επιμέρους ιδιωτικών επιχειρήσεων


1. Αναστέλλεται η λειτουργία των ιδιωτικών επιχειρήσεων σε ό,τι αφορά τις ακόλουθες δραστηριότητες και υπό την προϋπόθεση ότι προσφέρεται ζωντανή μουσική:

(α) Υπηρεσίες μπαρ που παρέχονται από χορευτικό κέντρο (ΚΑΔ 56301001).

(β) Υπηρεσίες που παρέχονται από κέντρο διασκέδασης-καμπαρέ ή νάιτ κλαμπ (ΚΑΔ 56301009).

(γ) Υπηρεσίες που παρέχονται από κέντρο διασκέδασης-καφωδείο (ΚΑΔ 56301010).

(δ) Υπηρεσίες που παρέχονται από κέντρο διασκέδασης-μπουάτ (ΚΑΔ 56301011).

(ε) Υπηρεσίες που παρέχονται από κέντρο διασκέδασης-ντισκοτέκ (ΚΑΔ 56301012) και

(στ) Υπηρεσίες αιθουσών συναυλιών (ΚΑΔ 90041009).

2. Η αναστολή της παρ. 1 δεν καταλαμβάνει τη διενέργεια εργασιών χωρίς την παρουσία κοινού στις ιδιωτικές επιχειρήσεις του παρόντος.

3. Για κάθε παράβαση του παρόντος επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ.



Ανώτατο όριο συμμετεχόντων σε δημόσιες ή κοινωνικές εκδηλώσεις


1. Τίθεται ανώτατο όριο εννέα (9) συμμετεχόντων σε οποιαδήποτε δημόσια ή κοινωνική εκδήλωση ή συνάθροιση, ανεξαρτήτως του αν αυτή πραγματοποιείται σε ιδιωτικούς ή δημόσιους, εσωτερικούς ή εξωτερικούς χώρους, με την επιφύλαξη των δημόσιων υπαίθριων συναθροίσεων του άρθρου 11 του Συντάγματος και του ν. 4703/2020 (Α' 131). Ειδικώς σε γάμους, βαπτίσεις, κηδείες, καθώς και τις συνδεόμενες με τις τελετές αυτές δεξιώσεις ή άλλες εκδηλώσεις τίθεται ανώτατο όριο είκοσι (20) συμμετεχόντων.

2. Η παρ. 1 δεν καταλαμβάνει:

(α) τη λειτουργία καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος της παρ. 1 του άρθρου 4 και (β) τη λειτουργία θερινών κινηματογράφων του άρθρου 6.

(γ) Τη διενέργεια πρακτικών δοκιμασιών που διεξάγονται από το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού (Α.Σ.Ε.Π.) σε ανοικτούς χώρους.

3. Σε περίπτωση παράβασης του παρόντος επιβάλλονται οι ακόλουθες κυρώσεις:

(α) Στα φυσικά πρόσωπα που παρακολουθούν εκδηλώσεις της παρ. 1 ή συμμετέχουν σε αυτές, κατά περίπτωση, επιβάλλεται για κάθε παράβαση διοικητικό πρόστιμο εκατόν πενήντα (150) ευρώ.

(β) Στις επιχειρήσεις που διοργανώνουν εκδηλώσεις της παρ. 1 επιβάλλεται για την πρώτη παράβαση διοικητικό πρόστιμο τριών χιλιάδων (3.000) ευρώ και για τη δεύτερη παράβαση διοικητικό πρόστιμο πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ και αναστολή λειτουργίας για δεκαπέντε (15) ημερολογιακές ημέρες.

(γ) Στην περίπτωση φυσικών προσώπων που διοργανώνουν εκδηλώσεις της παρ. 1 επιβάλλεται, για την πρώτη παράβαση διοικητικό πρόστιμο τριών χιλιάδων (3.000) ευρώ και για τη δεύτερη παράβαση διοικητικό πρόστιμο πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ.



Κανόνες λειτουργίας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος


1. Η λειτουργία των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος απαγορεύεται από τις 12:00 τα μεσάνυχτα έως τις 5:00 π.μ. της επόμενης ημέρας. Η απαγόρευση καταλαμβάνει τις δραστηριότητες υπηρεσιών εστιατορίων και κινητών μονάδων εστίασης/ΚΑΔ 56.10, παροχής ποτών/ΚΑΔ 56.30 και τροφοδοσίας για εκδηλώσεις (catering)/ΚΑΔ 56.21 συμπεριλαμβανομένων και των οκταψήφιων αριθμών αυτών, καθώς και εκμετάλλευσης κτήματος για τη διενέργεια εκδηλώσεων (γάμων και συ-ναφών)/ΚΑΔ 93.29.11.03 και διοργάνωσης ψυχαγωγικών εκδηλώσεων (γάμων και συναφών)/ΚΑΔ 93.29.19.01.

Οι δραστηριότητες του προηγούμενου εδαφίου επιτρέπονται κατά το χρονικό διάστημα του πρώτου εδαφίου μόνο κατά το σκέλος που αφορά σε διανομή προϊόντων (delivery), τις υπηρεσίες παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away) τηρουμένης της απόστασης ενάμιση (1,5) μέτρου μεταξύ των πελατών, καθώς και drive-through και εξαιρουμένης πάντως της παροχής αλκοολούχων ποτών από το σύνολο των καταστημάτων που ασκούν τις δραστηριότητες που καταλαμβάνονται από τους ΚΑΔ της παρούσας. Η παρούσα καταλαμβάνει και τις όμοιες δραστηριότητες που παρέχονται εντός των τουριστικών καταλυμάτων.

2. Ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπεζοκάθισμα των επιχειρήσεων της παρ. 1 είναι έξι (6) άτομα.

3. Σε περίπτωση παράβασης του παρόντος επιβάλλονται οι ακόλουθες κυρώσεις:

(α) Σε περίπτωση παράβασης της παρ. 1 επιβάλλεται στην πρώτη παράβαση, διοικητικό πρόστιμο δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ και αναστολή λειτουργίας για τρεις (3) ημερολογιακές ημέρες και στη δεύτερη παράβαση αναστολή λειτουργίας για είκοσι (20) ημερολογιακές ημέρες.

(β) Σε περίπτωση παράβασης της παρ. 2 επιβάλλονται: (βα) Στην επιχείρηση στην πρώτη παράβαση διοικητικό πρόστιμο χιλίων πεντακοσίων (1.500) ευρώ και στη δεύτερη παράβαση, διοικητικό πρόστιμο τριών χιλιάδων (3.000) ευρώ,

(ββ) στα φυσικά πρόσωπα για κάθε παράβαση διοικητικό πρόστιμο εκατόν πενήντα (150) ευρώ.


Αναστολή λειτουργίας ιδιωτικών επιχειρήσεων λιανικής πώλησης αγαθών

1. Η λειτουργία κάθε είδους επιχείρησης λιανικής πώλησης αγαθών, όπως περίπτερα, μίνι μάρκετ, κάβες, καπνοπωλεία, παντοπωλεία, αρτοποιεία, ζαχαροπλαστεία, αναστέλλεται από τις 12:00 τα μεσάνυχτα έως τις 5:00 π.μ. της επόμενης ημέρας. Η αναστολή του προηγούμενου εδαφίου δεν καταλαμβάνει τα φαρμακεία, τα πρατήρια υγρών καυσίμων και τους αυτόματους πωλητές αγαθών, εξαιρουμένης πάντως της παροχής αλκοολούχων ποτών.

2. Για το χρονικό διάστημα της παρ. 1 επιτρέπονται οι εργασίες προετοιμασίας, παραγωγής και συντήρησης από το προσωπικό εργασίας των επιχειρήσεων της παρ. 1.

3. Στις επιχειρήσεις που λειτουργούν κατά παράβαση της παρ. 1, επιβάλλεται για κάθε παράβαση του παρόντος διοικητικό πρόστιμο πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ.


Προσωρινή αναστολή πραγματοποίησης συναυλιών και λειτουργίας χειμερινών κινηματογράφων και θεάτρων, καθώς και θερινών θεάτρων


1. Αναστέλλεται προσωρινά η πραγματοποίηση συναυλιών σε οποιονδήποτε χώρο, η λειτουργία κινηματογράφων και θεάτρων για τους σκοπούς διεξαγωγής ζωντανών θεαμάτων και ακροαμάτων, καθώς και η διεξαγωγή πάσης φύσεως παραστατικών τεχνών σε οποιονδήποτε χώρο. Από την αναστολή εξαιρείται η λειτουργία των θερινών κινηματογράφων.

2. Στις επιχειρήσεις ή τα φυσικά πρόσωπα που διορ-γανώνουν συναυλίες ή λειτουργούν κινηματογράφους και θέατρα κατά παράβαση της παρ. 1, επιβάλλεται για κάθε παράβαση του παρόντος διοικητικό πρόστιμο πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ.



Κανόνες λειτουργίας θερινών κινηματογράφων


1. Κατά τη λειτουργία των θερινών κινηματογράφων τηρούνται οι ακόλουθοι κανόνες:

(α) Το προσωπικό και οι θεατές, τόσο κατά την προσέλευση και αποχώρηση όσο και κατά τη διάρκεια της προβολής, υποχρεούνται στη χρήση μη ιατρικής μάσκας προστασίας.

(β) Διασφαλίζεται η δημιουργία κενού χώρου ή κενής θέσης ανά δύο (2) καθήμενους, κατά τρόπον ώστε η πληρότητα να μην υπερβαίνει το εξήντα τοις εκατό (60%).

2. Σε περίπτωση παράβασης του παρόντος επιβάλλονται οι ακόλουθες κυρώσεις:

(α) Σε περίπτωση παράβασης της περ. (β) της παρ. 1 επιβάλλεται στην επιχείρηση στην πρώτη παράβαση, διοικητικό πρόστιμο τριών χιλιάδων (3.000) ευρώ και στη δεύτερη παράβαση, διοικητικό πρόστιμο πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ και αναστολή λειτουργίας για δεκαπέντε (15) ημερολογιακές ημέρες.

(β) Σε περίπτωση παράβασης της περ. (α) της παρ. 1 από το προσωπικό, επιβάλλεται στην επιχείρηση για κάθε παράβαση διοικητικό πρόστιμο εκατόν πενήντα (150) ευρώ.

(γ) Σε περίπτωση παράβασης των περ. (α) και (β) της παρ. 1 από τους θεατές, επιβάλλεται για κάθε παράβαση διοικητικό πρόστιμο εκατόν πενήντα (150) ευρώ.



Κανόνες λειτουργίας λαϊκών αγορών


1. Οι λαϊκές αγορές της περ. 9 του άρθρου 2 του ν. 4497/2017 (Α' 171) λειτουργούν ως ακολούθως:

(α) Οι πωλητές και οι καταναλωτές υποχρεούνται στη χρήση μη ιατρικής μάσκας προστασίας.

(β) Σε κάθε λαϊκή αγορά από τους πωλητές που δραστηριοποιούνται σε αυτήν, σύμφωνα με την άδειά τους, συμμετέχουν πωλητές σε ποσοστό πενήντα τοις εκατό (50%) ανά κατηγορία πωλητών (παραγωγούς και επαγγελματίες αντιστοίχως).

(γ) Οι φορείς λειτουργίας των λαϊκών αγορών δημοσιοποιούν πίνακα με τους συμμετέχοντες, κάθε φορά, πωλητές (παραγωγούς και επαγγελματίες) στις λαϊκές αγορές ευθύνης τους.

(δ) Η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των πάγκων των πωλητών ορίζεται σε τρία (3) μέτρα με τον ενδιάμεσο χώρο κενό-ελεύθερο από αντικείμενα.

2. Σε περίπτωση παράβασης του παρόντος επιβάλλονται οι ακόλουθες κυρώσεις:

(α) Σε περίπτωση παράβασης της περ. (α) της παρ. 1 επιβάλλεται για κάθε παράβαση διοικητικό πρόστιμο εκατόν πενήντα (150) ευρώ.

(β) Σε περίπτωση παράβασης των περ. (β) και (γ) της παρ. 1 επιβάλλεται στον φορέα λειτουργίας της λαϊκής αγοράς στην πρώτη παράβαση, διοικητικό πρόστιμο πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ και αναστολή δραστηριότητας της αγοράς για επτά (7) ημερολογιακές ημέρες και στη δεύτερη παράβαση, διοικητικό πρόστιμο δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ και αναστολή δραστηριότητας της αγοράς για δεκαπέντε (15) ημερολογιακές ημέρες.

(γ) Σε περίπτωση παράβασης της περ. (δ) της παρ. 1 επιβάλλονται για αμφότερους τους πωλητές στην πρώτη παράβαση διοικητικό πρόστιμο χιλίων πεντακοσίων (1.500) ευρώ και αναστολή δραστηριότητας σε οποιαδήποτε λαϊκή αγορά για δεκαπέντε (15) ημερολογιακές ημέρες και στη δεύτερη παράβαση διοικητικό πρόστιμο τριών χιλιάδων (3.000) ευρώ και αναστολή δραστηριότητας σε οποιαδήποτε λαϊκή αγορά για τριάντα (30) ημερολογιακές ημέρες.



Μέτρα προστασίας σε χώρους εργασίας


1. Σε κάθε είδους χώρους εργασίας, δημόσιους και ιδιωτικούς, επιβάλλεται η χρήση μη ιατρικής μάσκας προστασίας. Από την υποχρέωση του προηγούμενου εδαφίου εξαιρούνται όσοι εργάζονται σε ατομικό χώρο, χωρίς την παρουσία οποιουδήποτε άλλου προσώπου.

2. Σε περίπτωση παράβασης της παρ. 1 επιβάλλεται για κάθε παράβαση διοικητικό πρόστιμο εκατόν πενήντα (150) ευρώ.

3. Η εξυπηρέτηση του κοινού στις δημόσιες υπηρεσίες γίνεται μόνο σε επείγουσες περιπτώσεις, κατόπιν προηγούμενου ραντεβού και δύναται να πραγματοποιείται μέχρι τις 16:00 για όσες υπηρεσίες λήγει μέχρι τις 15:00 σύμφωνα με τις γενικώς ισχύουσες διατάξεις.

Δείτε την απόφαση στο φορολογικό αρχείο του κόμβου


Δ1α/ΓΠ.οικ.59626/25.9.2020

Έκτακτα μέτρα προστασίας από τη διασπορά του κορωνοϊού COVID-19 στην Περιφέρεια Αττικής.

29 Σεπ 2020


Taxheaven.gr

Αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ.59626

Έκτακτα μέτρα προστασίας από τη διασπορά του κορωνοϊού COVID-19 στην Περιφέρεια Αττικής.

(ΦΕΚ Β 4134/25.9.2020)

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ - ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ - ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ -ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ -ΥΓΕΙΑΣ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ -ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Έχοντας υπόψη:

1. Τις διατάξεις:

(α) του άρθρου τεσσαρακοστού τέταρτου της από

1.5.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Περαιτέρω μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και την επάνοδο στην κοινωνική και οικονομική κανονικότητα» (Α' 90), η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 2 του ν. 4690/2020 (Α' 104),

(β) του άρθρου πρώτου της από 25.2.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Κατεπείγοντα μέτρα αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης κορωνοϊού» (Α' 42), η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 1 του ν. 4682/2020 (Α' 76),

(γ) της παρ. 4 του άρθρου εικοστού τρίτου της από

14.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Κατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης της ανάγκης περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19» (Α' 64), η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 3 του ν. 4682/2020 (Α' 76),

(δ) του π.δ. 142/2017 «Οργανισμός Υπουργείου Οικονομικών» (Α' 181),

(ε) του π.δ. 147/2017 «Οργανισμός του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης» (Α' 192),

(στ) του π.δ. 86/2018 «Ανασύσταση του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και μετο-νομασία του σε Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη» (Α' 159),

(ζ) του π.δ. 134/2017 «Οργανισμός Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης» (Α' 168),

(η) του π.δ. 121/2017 «Οργανισμός του Υπουργείου Υγείας» (Α' 148),

(θ) του π.δ. 4/2018 «Οργανισμός Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού» (Α' 4),

(ι) του π.δ. 141/2017 «Οργανισμός του Υπουργείου Εσωτερικών» (Α' 180),

(ια) του π.δ. 83/2019 «Διορισμός Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών» (Α' 121),

(ιβ) του π.δ. 62/2020 «Διορισμός Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών» (Α' 155) και

(ιγ) της υπό στοιχεία Υ 44/5.8.2020 απόφασης του Πρωθυπουργού «Ανάθεση αρμοδιοτήτων στον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, Θεόδωρο Σκυλακάκη» (Β' 3299).

2. Την υπό στοιχεία Δ1α/ΓΠ.οικ.55821/20.9.2020 κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Προστασίας του Πολίτη, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού και Εσωτερικών «Αντικατάσταση της υπό στοιχεία Δ1α/ΓΠ.οικ.56924/15.9.2020 κοινής απόφασης των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Προστασίας του Πολίτη, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού και Εσωτερικών "Έκτακτα μέτρα προστασίας από τη διασπορά του κορωνοϊού COVID-19 στην Περιφέρεια Αττικής (Β' 3957)” (Β' 4019)», όπως τροποποιήθηκε με την υπό στοιχεία Δ1α/ΓΠ.οικ.58891/23.9.2020 (Β' 4100) κοινή απόφαση των ιδίων Υπουργών.

3. Την υπό στοιχεία Δ1α/ΓΠ.οικ.56435/14.9.2020 κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Προστασίας του Πολίτη, Εθνικής Άμυνας, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Εσωτερικών, Μετανάστευσης και Ασύλου, Υποδομών και Μεταφορών και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής «Κανόνες τήρησης αποστάσεων και άλλα μέτρα προστασίας σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, δημόσιες υπηρεσίες και άλλους χώρους συνάθροισης κοινού στο σύνολο της Επικράτειας, προς περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19» (Β' 3958), όπως εκάστοτε ισχύει.

4. Την υπό στοιχεία Δ1α/ΓΠ.οικ.56344/14.9.2020 κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Προστασίας του Πολίτη, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας και Εσωτερικών «Επιβολή των μέτρων της προσωρινής αναστολής λειτουργίας επιμέρους ιδιωτικών επιχειρήσεων και άλλων χώρων συνάθροισης κοινού, επισκεπτηρίων σε νοσοκομεία, κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων και δομές ευάλωτων ομάδων, θρησκευτικών τελετών που πραγματοποιούνται μέσω της διενέργειας πομπής και των πανηγύρεων και άλλων αντίστοιχων δημόσιων ανοικτών εκδηλώσεων στο σύνολο της Επικράτειας, από την 16η.9.2020 έως και την 30η.9.2020, προς περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19» (Β'3952), όπως εκάστοτε ισχύει.

5. Την υπό στοιχεία Δ1α/ΓΠ.οικ.55169/11.9.2020 κοινή απόφαση των Υπουργών Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Προστασίας του Πολίτη, Εθνικής Άμυνας, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών «Κανόνες τήρησης αποστάσεων στα δικαστήρια και τις εισαγγελίες της Χώρας από 16.9.2020 έως και 31.10.2020 για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας προς περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19» (Β' 3879), όπως εκάστοτε ισχύει.

6. Την υπ' αρ. 1016/14/62/9.4.2020 κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Εσωτερικών «Καθορισμός των οργάνων, της διαδικασίας ελέγχου διαπίστωσης των παραβάσεων των κατεπειγόντων μέτρων αντιμετώπισης της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, βεβαίωσης και είσπραξης των σχετικών προστίμων, της διάθεσης των εσόδων από τα επιβληθέντα πρόστιμα, καθώς και κάθε άλλης αναγκαίας λεπτομέρειας για την εφαρμογή των εν λόγω μέτρων» (Β' 1275).

7. Την από 25.9.2020 εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19.

8. Την υπό στοιχεία Β1,Β2/οικ.59625/25.9.2020 βεβαίωση της Διεύθυνσης Προϋπολογισμού και Δημοσιονομικών Αναφορών της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας, σύμφωνα με την οποία η έκδοση της παρούσας απόφασης δεν προκαλεί δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού,

αποφασίζουμε:

Άρθρο 1

Πεδίο εφαρμογής


Η παρούσα ισχύει εντός της Περιφέρειας Αττικής κατά το χρονικό διάστημα από τις 26 Σεπτεμβρίου 2020 και ώρα 5.00 π.μ. έως και τις 4 Οκτωβρίου 2020.

Άρθρο 2

Προσωρινή αναστολή λειτουργίας επιμέρους ιδιωτικών επιχειρήσεων


1. Αναστέλλεται η λειτουργία των ιδιωτικών επιχειρήσεων σε ό,τι αφορά τις ακόλουθες δραστηριότητες και υπό την προϋπόθεση ότι προσφέρεται ζωντανή μουσική:

(α) Υπηρεσίες μπαρ που παρέχονται από χορευτικό κέντρο (ΚΑΔ 56301001).

(β) Υπηρεσίες που παρέχονται από κέντρο διασκέδα-σης-καμπαρέ ή νάιτ κλαμπ (ΚΑΔ 56301009).

(γ) Υπηρεσίες που παρέχονται από κέντρο διασκέδα-σης-καφωδείο (ΚΑΔ 56301010).

(δ) Υπηρεσίες που παρέχονται από κέντρο διασκέδα-σης-μπουάτ (ΚΑΔ 56301011).

(ε) Υπηρεσίες που παρέχονται από κέντρο διασκέδα-σης-ντισκοτέκ (ΚΑΔ 56301012) και

(στ) Υπηρεσίες αιθουσών συναυλιών (ΚΑΔ 90041009).

2. Η αναστολή της παρ. 1 δεν καταλαμβάνει τη διενέργεια εργασιών χωρίς την παρουσία κοινού στις ιδιωτικές επιχειρήσεις του παρόντος.

3. Για κάθε παράβαση του παρόντος επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ.

Άρθρο 3

Ανώτατο όριο συμμετεχόντων σε δημόσιες ή κοινωνικές εκδηλώσεις


1. Τίθεται ανώτατο όριο εννέα (9) συμμετεχόντων σε οποιαδήποτε δημόσια ή κοινωνική εκδήλωση ή συνάθροιση, ανεξαρτήτως του αν αυτή πραγματοποιείται σε ιδιωτικούς ή δημόσιους, εσωτερικούς ή εξωτερικούς χώρους, με την επιφύλαξη των δημόσιων υπαίθριων συναθροίσεων του άρθρου 11 του Συντάγματος και του ν. 4703/2020 (Α' 131). Ειδικώς σε γάμους, βαπτίσεις, κηδείες, καθώς και τις συνδεόμενες με τις τελετές αυτές δεξιώσεις ή άλλες εκδηλώσεις τίθεται ανώτατο όριο είκοσι (20) συμμετεχόντων.

2. Η παρ. 1 δεν καταλαμβάνει:

(α) τη λειτουργία καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος της παρ. 1 του άρθρου 4 και (β) τη λειτουργία θερινών κινηματογράφων του άρθρου 6.

(γ) Τη διενέργεια πρακτικών δοκιμασιών που διεξάγονται από το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού (Α.Σ.Ε.Π.) σε ανοικτούς χώρους.

3. Σε περίπτωση παράβασης του παρόντος επιβάλλονται οι ακόλουθες κυρώσεις:

(α) Στα φυσικά πρόσωπα που παρακολουθούν εκδηλώσεις της παρ. 1 ή συμμετέχουν σε αυτές, κατά περίπτωση, επιβάλλεται για κάθε παράβαση διοικητικό πρόστιμο εκατόν πενήντα (150) ευρώ.

(β) Στις επιχειρήσεις που διοργανώνουν εκδηλώσεις της παρ. 1 επιβάλλεται για την πρώτη παράβαση διοικητικό πρόστιμο τριών χιλιάδων (3.000) ευρώ και για τη δεύτερη παράβαση διοικητικό πρόστιμο πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ και αναστολή λειτουργίας για δεκαπέντε (15) ημερολογιακές ημέρες.

(γ) Στην περίπτωση φυσικών προσώπων που διοργανώνουν εκδηλώσεις της παρ. 1 επιβάλλεται, για την πρώτη παράβαση διοικητικό πρόστιμο τριών χιλιάδων (3.000) ευρώ και για τη δεύτερη παράβαση διοικητικό πρόστιμο πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ.

Άρθρο 4

Κανόνες λειτουργίας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος


1. Η λειτουργία των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος απαγορεύεται από τις 12:00 τα μεσάνυχτα έως τις 5:00 π.μ. της επόμενης ημέρας. Η απαγόρευση καταλαμβάνει τις δραστηριότητες υπηρεσιών εστιατορίων και κινητών μονάδων εστίασης/ΚΑΔ 56.10, παροχής ποτών/ΚΑΔ 56.30 και τροφοδοσίας για εκδηλώσεις (catering)/ΚΑΔ 56.21 συμπεριλαμβανομένων και των οκταψήφιων αριθμών αυτών, καθώς και εκμετάλλευσης κτήματος για τη διενέργεια εκδηλώσεων (γάμων και συ-ναφών)/ΚΑΔ 93.29.11.03 και διοργάνωσης ψυχαγωγικών εκδηλώσεων (γάμων και συναφών)/ΚΑΔ 93.29.19.01.

Οι δραστηριότητες του προηγούμενου εδαφίου επιτρέπονται κατά το χρονικό διάστημα του πρώτου εδαφίου μόνο κατά το σκέλος που αφορά σε διανομή προϊόντων (delivery), τις υπηρεσίες παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away) τηρουμένης της απόστασης ενάμιση (1,5) μέτρου μεταξύ των πελατών, καθώς και drive-through και εξαιρουμένης πάντως της παροχής αλκοολούχων ποτών από το σύνολο των καταστημάτων που ασκούν τις δραστηριότητες που καταλαμβάνονται από τους ΚΑΔ της παρούσας. Η παρούσα καταλαμβάνει και τις όμοιες δραστηριότητες που παρέχονται εντός των τουριστικών καταλυμάτων.

2. Ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπεζοκάθισμα των επιχειρήσεων της παρ. 1 είναι έξι (6) άτομα.

3. Σε περίπτωση παράβασης του παρόντος επιβάλλονται οι ακόλουθες κυρώσεις:

(α) Σε περίπτωση παράβασης της παρ. 1 επιβάλλεται στην πρώτη παράβαση, διοικητικό πρόστιμο δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ και αναστολή λειτουργίας για τρεις (3) ημερολογιακές ημέρες και στη δεύτερη παράβαση αναστολή λειτουργίας για είκοσι (20) ημερολογιακές ημέρες.

(β) Σε περίπτωση παράβασης της παρ. 2 επιβάλλονται: (βα) Στην επιχείρηση στην πρώτη παράβαση διοικητικό πρόστιμο χιλίων πεντακοσίων (1.500) ευρώ και στη δεύτερη παράβαση, διοικητικό πρόστιμο τριών χιλιάδων (3.000) ευρώ,

(ββ) στα φυσικά πρόσωπα για κάθε παράβαση διοικητικό πρόστιμο εκατόν πενήντα (150) ευρώ.

Άρθρο 5

Αναστολή λειτουργίας ιδιωτικών επιχειρήσεων λιανικής πώλησης αγαθών

1. Η λειτουργία κάθε είδους επιχείρησης λιανικής πώλησης αγαθών, όπως περίπτερα, μίνι μάρκετ, κάβες, καπνοπωλεία, παντοπωλεία, αρτοποιεία, ζαχαροπλαστεία, αναστέλλεται από τις 12:00 τα μεσάνυχτα έως τις 5:00 π.μ. της επόμενης ημέρας. Η αναστολή του προηγούμενου εδαφίου δεν καταλαμβάνει τα φαρμακεία, τα πρατήρια υγρών καυσίμων και τους αυτόματους πωλητές αγαθών, εξαιρουμένης πάντως της παροχής αλκοολούχων ποτών.

2. Για το χρονικό διάστημα της παρ. 1 επιτρέπονται οι εργασίες προετοιμασίας, παραγωγής και συντήρησης από το προσωπικό εργασίας των επιχειρήσεων της παρ. 1.

3. Στις επιχειρήσεις που λειτουργούν κατά παράβαση της παρ. 1, επιβάλλεται για κάθε παράβαση του παρόντος διοικητικό πρόστιμο πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ.

Άρθρο 6

Προσωρινή αναστολή πραγματοποίησης συναυλιών και λειτουργίας χειμερινών κινηματογράφων και θεάτρων, καθώς και θερινών θεάτρων


1. Αναστέλλεται προσωρινά η πραγματοποίηση συναυλιών σε οποιονδήποτε χώρο, η λειτουργία κινηματογράφων και θεάτρων για τους σκοπούς διεξαγωγής ζωντανών θεαμάτων και ακροαμάτων, καθώς και η διεξαγωγή πάσης φύσεως παραστατικών τεχνών σε οποιονδήποτε χώρο. Από την αναστολή εξαιρείται η λειτουργία των θερινών κινηματογράφων.

2. Στις επιχειρήσεις ή τα φυσικά πρόσωπα που διορ-γανώνουν συναυλίες ή λειτουργούν κινηματογράφους και θέατρα κατά παράβαση της παρ. 1, επιβάλλεται για κάθε παράβαση του παρόντος διοικητικό πρόστιμο πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ.

Άρθρο 7

Κανόνες λειτουργίας θερινών κινηματογράφων


1. Κατά τη λειτουργία των θερινών κινηματογράφων τηρούνται οι ακόλουθοι κανόνες:

(α) Το προσωπικό και οι θεατές, τόσο κατά την προσέλευση και αποχώρηση όσο και κατά τη διάρκεια της προβολής, υποχρεούνται στη χρήση μη ιατρικής μάσκας προστασίας.

(β) Διασφαλίζεται η δημιουργία κενού χώρου ή κενής θέσης ανά δύο (2) καθήμενους, κατά τρόπον ώστε η πληρότητα να μην υπερβαίνει το εξήντα τοις εκατό (60%).

2. Σε περίπτωση παράβασης του παρόντος επιβάλλονται οι ακόλουθες κυρώσεις:

(α) Σε περίπτωση παράβασης της περ. (β) της παρ. 1 επιβάλλεται στην επιχείρηση στην πρώτη παράβαση, διοικητικό πρόστιμο τριών χιλιάδων (3.000) ευρώ και στη δεύτερη παράβαση, διοικητικό πρόστιμο πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ και αναστολή λειτουργίας για δεκαπέντε (15) ημερολογιακές ημέρες.

(β) Σε περίπτωση παράβασης της περ. (α) της παρ. 1 από το προσωπικό, επιβάλλεται στην επιχείρηση για κάθε παράβαση διοικητικό πρόστιμο εκατόν πενήντα (150) ευρώ.

(γ) Σε περίπτωση παράβασης των περ. (α) και (β) της παρ. 1 από τους θεατές, επιβάλλεται για κάθε παράβαση διοικητικό πρόστιμο εκατόν πενήντα (150) ευρώ.

Άρθρο 8

Κανόνες λειτουργίας λαϊκών αγορών


1. Οι λαϊκές αγορές της περ. 9 του άρθρου 2 του ν. 4497/2017 (Α' 171) λειτουργούν ως ακολούθως:

(α) Οι πωλητές και οι καταναλωτές υποχρεούνται στη χρήση μη ιατρικής μάσκας προστασίας.

(β) Σε κάθε λαϊκή αγορά από τους πωλητές που δραστηριοποιούνται σε αυτήν, σύμφωνα με την άδειά τους, συμμετέχουν πωλητές σε ποσοστό πενήντα τοις εκατό (50%) ανά κατηγορία πωλητών (παραγωγούς και επαγγελματίες αντιστοίχως).

(γ) Οι φορείς λειτουργίας των λαϊκών αγορών δημοσιοποιούν πίνακα με τους συμμετέχοντες, κάθε φορά, πωλητές (παραγωγούς και επαγγελματίες) στις λαϊκές αγορές ευθύνης τους.

(δ) Η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των πάγκων των πωλητών ορίζεται σε τρία (3) μέτρα με τον ενδιάμεσο χώρο κενό-ελεύθερο από αντικείμενα.

2. Σε περίπτωση παράβασης του παρόντος επιβάλλονται οι ακόλουθες κυρώσεις:

(α) Σε περίπτωση παράβασης της περ. (α) της παρ. 1 επιβάλλεται για κάθε παράβαση διοικητικό πρόστιμο εκατόν πενήντα (150) ευρώ.

(β) Σε περίπτωση παράβασης των περ. (β) και (γ) της παρ. 1 επιβάλλεται στον φορέα λειτουργίας της λαϊκής αγοράς στην πρώτη παράβαση, διοικητικό πρόστιμο πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ και αναστολή δραστηριότητας της αγοράς για επτά (7) ημερολογιακές ημέρες και στη δεύτερη παράβαση, διοικητικό πρόστιμο δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ και αναστολή δραστηριότητας της αγοράς για δεκαπέντε (15) ημερολογιακές ημέρες.

(γ) Σε περίπτωση παράβασης της περ. (δ) της παρ. 1 επιβάλλονται για αμφότερους τους πωλητές στην πρώτη παράβαση διοικητικό πρόστιμο χιλίων πεντακοσίων (1.500) ευρώ και αναστολή δραστηριότητας σε οποιαδήποτε λαϊκή αγορά για δεκαπέντε (15) ημερολογιακές ημέρες και στη δεύτερη παράβαση διοικητικό πρόστιμο τριών χιλιάδων (3.000) ευρώ και αναστολή δραστηριότητας σε οποιαδήποτε λαϊκή αγορά για τριάντα (30) ημερολογιακές ημέρες.

Άρθρο 9

Μέτρα προστασίας σε χώρους εργασίας


1. Σε κάθε είδους χώρους εργασίας, δημόσιους και ιδιωτικούς, επιβάλλεται η χρήση μη ιατρικής μάσκας προστασίας. Από την υποχρέωση του προηγούμενου εδαφίου εξαιρούνται όσοι εργάζονται σε ατομικό χώρο, χωρίς την παρουσία οποιουδήποτε άλλου προσώπου.

2. Σε περίπτωση παράβασης της παρ. 1 επιβάλλεται για κάθε παράβαση διοικητικό πρόστιμο εκατόν πενήντα (150) ευρώ.

3. Η εξυπηρέτηση του κοινού στις δημόσιες υπηρεσίες γίνεται μόνο σε επείγουσες περιπτώσεις, κατόπιν προηγούμενου ραντεβού και δύναται να πραγματοποιείται μέχρι τις 16:00 για όσες υπηρεσίες λήγει μέχρι τις 15:00 σύμφωνα με τις γενικώς ισχύουσες διατάξεις.

Άρθρο 10

Αρμόδιες αρχές και διαδικασίες ελέγχου και επιβολής κυρώσεων


1. Για τις παραβάσεις των άρθρων 3, 4, 7 και 8, ως προς τις αρμόδιες αρχές ελέγχου και επιβολής κυρώσεων, τις διαδικασίες ελέγχου και την πιστοποίηση των παραβάσεων της παρούσας, την επιβολή, βεβαίωση και είσπραξη προστίμων, τη γνωστοποίηση κυρώσεων, καθώς και την αρμόδια αρχή για την ενημέρωση του κοινού εφαρμόζονται τα άρθρα 24 έως 29 της υπό στοιχεία Δ1α/ΓΠ.οικ.56435/14.9.2020 κοινής υπουργικής απόφασης (Β' 3958), όπως εκάστοτε ισχύει.

2. Για τις παραβάσεις των άρθρων 2, 5 και 6, ως προς τις αρμόδιες αρχές ελέγχου και επιβολής κυρώσεων, τις διαδικασίες ελέγχου και την πιστοποίηση των παραβάσεων της παρούσας, την επιβολή, βεβαίωση και είσπραξη προστίμων, καθώς και την αρμόδια αρχή για την ενημέρωση του κοινού εφαρμόζεται η υπ' αρ. 1016/14/62/9.4.2020 κοινή υπουργική απόφαση (Β' 1275).

Άρθρο 11

Τελικές διατάξεις


1. Από την υποχρέωση χρήσης μάσκας, όπου προβλέπεται στην παρούσα, εξαιρούνται:

(α) τα άτομα για τα οποία η χρήση μάσκας δεν ενδείκνυται για ιατρικούς λόγους που αποδεικνύονται με τα κατάλληλα έγγραφα, όπως λόγω αναπνευστικών προβλημάτων, και

(β) τα παιδιά ηλικίας κάτω των τριών (3) ετών.

2. Οι υπό στοιχεία Δ1α/ΓΠ.οικ.56435/14.9.2020 (Β'3958) και Δ1α/ΓΠ.οικ.56344/14.9.2020 (Β' 3952) κοινές υπουργικές αποφάσεις, όπως εκάστοτε ισχύουν, εφαρμόζονται και εντός της Περιφέρειας Αττικής, εφόσον δεν θεσπίζεται δια της παρούσας ειδικότερη διάταξη.

3. Ειδικώς ως προς τους κανόνες τήρησης αποστάσεων στα δικαστήρια και τις εισαγγελίες εφαρμόζεται και εντός του πεδίου εφαρμογής της παρούσας η υπό στοιχεία Δ1α/ΓΠ.οικ.55169/11.9.2020 (Β' 3879) κοινή υπουργική απόφαση.

4. Οι υπό στοιχεία Δ1α/ΓΠ.οικ.55821/20.9.2020 (Β' 4019) και Δ1α/ΓΠ.οικ.58891/23.9.2020 (Β' 4100) κοινές υπουργικές αποφάσεις καταργούνται από την έναρξη ισχύος της παρούσας.

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Αθήνα, 25 Σεπτεμβρίου 2020

Οι Υπουργοί

Αναπληρωτής Υπουργός

Οικονομικών

ΘΕΟΔΩΡΟΣ

ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ

Προστασίας

του Πολίτη

ΜΙΧΑΗΛ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ

Υγείας

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΙΚΙΛΙΑΣ

Ανάπτυξης και Επενδύσεων

ΣΠΥΡΙΔΩΝ - ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

Εργασίας και

Κοινωνικών Υποθέσεων

ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ

Πολιτισμού και Αθλητισμού

ΣΤΥΛΙΑΝΗ ΜΕΝΔΩΝΗ

Εσωτερικών

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ


Taxheaven.gr


Ενισχύσεις, παρατάσεις, αναστολή εργαζομένων σε επιχειρήσεις που επλήγησαν - Όλα τα μέτρα για τους πληγέντες από φυσικές καταστροφές στο νέο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή

Ενισχύσεις, παρατάσεις, αναστολή εργαζομένων σε επιχειρήσεις που επλήγησαν - Όλα τα μέτρα για τους πληγέντες από φυσικές καταστροφές στο νέο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή

Οικονομικές Ειδήσεις

24 Σεπτέμβριος 2020

Taxheaven.gr



Νέο νομοσχέδιο κατέθεσε το Υπ.Οικονομικών στη Βουλή  «Επείγουσες ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των καταστροφικών συνεπειών από την πορεία του μεσογειακού κυκλώνα "Ιανός", περαιτέρω μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού COVID -19 και άλλες κατεπείγουσες διατάξεις».
Με το νομοσχέδιο αυτό θεσπίζονται μέτρα ενίσχυσης των πληγέντων από φυσικές καταστροφές και ειδικότερα:

1.α. Προβλέπεται η χορήγηση έκτακτης εφάπαξ ενίσχυσης με τη μορφή επιδόματος προς τα πληγέντα φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή πληγείσες νομικές οντότητες που περιέρχονται ή περιήλθαν προσωρινά ή μόνιμα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης εξαιτίας των φυσικών καταστροφών που προκλήθηκαν από την πορεία του μεσογειακού κυκλώνα «Ιανός» και των συνεπακόλουθων πλημμυρών που έπληξαν περιοχές της Περιφέρειας Θεσσαλίας, καθώς και τις Περιφερειακές Ενότητες Φθιώτιδας. Κεφαλληνίας. Ιθάκης. Ζακύνθου, Λευκάδας, Κορινθίας και Ευρυτανίας, στις 18 και 19 Σεπτεμβρίου 2020.
Υπό τις οριζόμενες προϋποθέσεις και εξαιρέσεις.
Η εν λόγω ενίσχυση ανέρχεται για τα πληγέντα φυσικά πρόσωπα στο ποσό των πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ) ανά κατοικία και για τα νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες, των οποίων η επιχείρηση επλήγη, στο ποσό των οκτώ) χιλιάδων (8.000) ευρώ) ανά επιχείρηση.

β. Καθορίζονται με κ.υ.α. η διαδικασία και ο τρόπος πληρωμής καθώς επίσης και η διαδικασία διαπίστωσης της ορθότητας της υποβληθείσας αίτησης και της ακρίβειας των δηλωθέντων στοιχείων από τις αρμόδιες υπηρεσίες, όπως ορίζονται στην εν λόγω απόφαση και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή των υπό ψήφιση διατάξεων. Υποβολή ψευδούς δήλωσης, πέραν των προβλεπόμενων από άλλες διατάξεις κυρώσεων, επιφέρει την υποχρέωση επιστροφής του τετραπλασίου του χορηγηθέντος επιδόματος από τον λαβόντα προς το Ελληνικό Δημόσιο.

γ. Η ως άνω ενίσχυση ορίζεται ως αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής και ειδικής διάταξης, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του άρθρου 43Α του ν.4172/2013, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη Φορολογική Διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει. τους δήμους, τις περιφέρειες, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα. (άρθρα 1 και 2)

2. α. Αναστέλλεται, από τη δημοσίευση των προτεινομένων ρυθμίσεων και έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2021, η διενέργεια κάθε πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης επί της κινητής ή ακίνητης περιουσίας φυσικών ή νομικών προσώπων, σε περιοχές που κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης με απόφαση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, εξαιτίας των φυσικών καταστροφών που προκλήθηκαν από την πορεία του μεσογειακού κυκλώνα «Ιανός».

β. Η αναστολή καταλαμβάνει ιδίως, αλλά όχι περιοριστικά, τη διενέργεια πλειστηριασμών, κατασχέσεων, αποβολών και προσωπικών κρατήσεων. Κατά το ως άνω χρονικό διάστημα, αναστέλλονται οι προθεσμίες άσκησης ενδίκων μέσων και βοηθημάτων που αφορούν σε εκκρεμείς διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης. (άρθρο 3)

3. α
. Παρατείνονται αυτοδίκαια από τη λήξη τους μέχρι και τις 30-4-2021, οι κατά τις κείμενες διατάξεις (άρθρα 20 του ν.2190/1994 και 56 επ. του π.δ.410/1988) συναφθείσες συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου (ι,δ.ο.χ.): του προσωπικού όλων των ειδικοτήτων των Τομέων Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών Ανατολικής και Δυτικής Αττικής και της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών Κεντρικής Ελλάδας της Γενικής Γραμματείας Υποδομών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, δεκαέξι (16) ατόμων όλων των ειδικοτήτων των Τομέων Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών της Περιφερειακής Ενότητας των Χανίων, της Γενικής Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών Κεντρικής Ελλάδας της Γενικής Γραμματείας Υποδομών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφοροιν.

β. Ορίζεται ότι, η παράταση δεν μεταβάλλει τον χαρακτήρα της σχέσης εργασίας, βάσει της οποίας προσελήφθησαν οι ανωτέρω απασχολούμενοι. (άρθρο 4)

4. α. Παρέχεται η δυνατότητα σε όλες τις επιχειρήσεις - εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, που επλήγησαν από το μεσογειακό κυκλώνα «ΙΑΝΟΣ», να θέτουν σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας μέρους ή όλων των εργαζομένων τους, μέχρι την αποκατάσταση των ζημιών που έχουν προκληθεί εξαιτίας του ανωτέρω φαινομένου και όχι πέραν των τριών (3) μηνών.

β. Καταβάλλεται στους εργαζόμενους, των οποίων η σύμβαση εργασίας τελεί σε αναστολή, κατά τα ανωτέρω, αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους πεντακοσίων τριάντα τεσσάρων (534) ευρώ
, αναλογία δώρου Χριστουγέννων και παρέχεται πλήρης ασφαλιστική κάλυψη επί του ονομαστικού τους μισθού. Η αποζημίωση ειδικού σκοπού είναι ακατάσχετη, αφορολόγητη και δεν συμψηφίζεται με οποιαδήποτε οφειλή.

γ. Με κ.υ.α. ρυθμίζονται οι ειδικότεροι όροι και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την καταβολή της εν λόγω αποζημίωσης ειδικού σκοπού.


 
  • Δείτε την αιτιολογική έκθεση


    Επί του άρθρου 1

    Με το άρθρο 1 θεσπίζεται έκτακτο μέτρο οικονομικής βοήθειας με στόχο να αντιμετωπιστεί η έκτακτη ανάγκη που προκλήθηκε από την πορεία του μεσογειακού κυκλώνα «Ιανός» και τις συνεπακόλουθες πλημμύρες που έπληξαν περιοχές της Περιφέρειας Θεσσαλίας, καθώς και των Περιφερειακών Ενοτήτων Φθιώτιδας, Κεφαλληνίας, Ιθάκης, Ζακύνθου, Λευκάδας, Κορινθίας και Ευρυτανίας, στις 18 και 19 Σεπτεμβρίου 2020. Συγκεκριμένα θεσπίζεται οικονομική ενίσχυση ύψους πέντε χιλιάδες ευρώ (5.000€) για τα φυσικά πρόσωπα των οποίων επλήγη η κατοικία, και οκτώ χιλιάδες ευρώ (8.000€) για τα νομικά πρόσωπα των οποίων επλήγησαν οι κτιριακές εγκαταστάσεις, υπό την προϋπόθεση ότι ήταν σε λειτουργία τη συγκεκριμένη ημέρα. Προκειμένου η χορήγηση της οικονομικής ενίσχυσης προς τους πληγέντες να πραγματοποιηθεί στον συντομότερο δυνατό χρόνο, και προς αποφυγή χρονοβόρων διαδικασιών, η αίτηση των δικαιούχων για τη λήψη του επιδόματος θα υποβάλλεται σε ειδική πλατφόρμα μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Για την είσοδο του αιτούντος στην ανωτέρω πλατφόρμα απαιτείται η προηγούμενη αυθεντικοποίησή του με τη χρήση των κωδικών-διαπιστευτηριων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Παράλληλα δίνεται και η δυνατότητα υποβολής της αίτησης χορήγησης επιδόματος και σε Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών με την προσκόμιση των απαραίτητων εγγράφων ελέγχου ταυτοπροσωπίας. Για λόγους εξασφάλισης του δημοσίου συμφέροντος προβλέπεται κύρωση επιβολής προστίμου ίσου με το τετραπλάσιο του χορηγηθέντος επιδόματος, σε όποιον υποβάλλει ψευδή στοιχεία, προκειμένου να του χορηγηθεί το εν λόγω επίδομα ενώ δεν το δικαιούται, ενώ εξαιρούνται της λήψης της οικονομικής ενίσχυσης οι ιδιοκτήτες κενών, εγκαταλελειμμένων ή ημιτελών κατοικιών ή επαγγελματικών χώρων.

    Επί του άρθρου 2

    Με το άρθρο 2 θεσπίζεται το αφορολόγητο, ανεκχώρητο και ακατάσχετο του επιδόματος του άρθρου 1, το οποίο δεν υπόκειται σε καμία κράτηση και δεν συμψηφίζεται με άλλες τυχόν υφιστάμενες οφειλές και χρέη προς το Δημόσιο, ασφαλιστικούς φορείς ή πιστωτικά ιδρύματα.
    Επί του άρθρου 3

    Με την προτεινόμενη διάταξη προβλέπεται, η αναστολή, έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2021, κάθε πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης επί της κινητής ή ακίνητης περιουσίας φυσικών ή νομικών προσώπων ή νομικών οντοτήτων, στις περιοχές που κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με απόφαση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, εξαιτίαςτων φυσικών καταστροφών που προκλήθηκαν από την πορεία του μεσογειακού κυκλώνα «Ιανός» και τις συνεπακόλουθες πλημμύρες στις 18 και 19 Σεπτεμβρίου 2020. Για το ίδιο χρονικό διάστημα αναστέλλονται οι προθεσμίες άσκησης ενδίκων μέσων και βοηθημάτων που αφορούν σε εκκρεμείς διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης. Με την προτεινόμενη διάταξη επιδιώκεται μέσω αυτού του εξαιρετικού μέτρου η στήριξη των πληγεισών περιοχών.
    Επί του άρθρου 4

    Με τη διάταξη του άρθρου 4 προβλέπεται η παράταση συμβάσεων εργασίας προσωπικού ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου για την αποκατάσταση επιπτώσεων φυσικών καταστροφών της Γενικής Γραμματείας Υποδομών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

    Ειδικότερα, ως προς την παρ. 1, με την υπ'αρ. 617/ΓΔζ1/24.7.2018 (Β'3019) απόφαση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, συστάθηκαν: α) ο Τομέας Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών Ανατολικής Αττικής (ΤΑΕΦΚ Α.Α), με έδρα τον Δήμο Ραφήνας-Πικερμίου καί β) ο Τομέας Αποκατάστασης Επιπτώσεων φυσικών Καταστροφών Δυτικής Αττικής (ΤΑΕΦΚ Δ.Α), με έδρα τον Δήμο Μεγαρέων, οι οποίοι εντάχθηκαν στην οργανωτική δομή της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών Κεντρικής Ελλάδος (ΔΑΕΦΚ Κ.Ε.) της Γενικής Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΓΔΑΕΦΚ) της Γενικής Γραμματείας Υποδομών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και τελούν υπό τον άμεσο έλεγχο και συντονισμό της ΓΔΑΕΦΚ. Λόγω της έκτακτης ανάγκης για άμεση εξυπηρέτηση του μεγάλου πλήθους των πληγέντων πολιτών που προκλήθηκαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές της 23ης και 24ης Ιουλίου 2018 σε εκτεταμένες εκτάσεις της Ανατολικής καιΔυτικής Αττικής καιτης ανάγκης αποκατάστασης μεγάλου πλήθους κατοικιών και επιχειρήσεων, οι ανωτέρω τομείς στελεχώθηκαν με ογδόντα (80) άτομα προσωπικό των κατηγοριών ΠΕ, ΤΕ και ΔΕ, διαφόρων ειδικοτήτων, με σύμβαση Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου, για χρονικό διάστημα οκτώ (8) μηνών, από την ημερομηνία ανάληψης υπηρεσίας, κατόπιν της υπ' αρ. 62264/10.8.2018 ανακοίνωσης-πρόσκλησης. Περαιτέρω για την αντιμετώπιση των απρόβλεπτων αναγκών από τον σεισμό της Ζακύνθου, τις καταστροφές που προκλήθηκαν από τις ισχυρές βροχοπτώσεις και τις πλημμύρες του μηνός Φεβρουάριου 2019, καθώς και τη συνέχιση του απρόβλεπτου και επείγοντος έργου της αποκατάστασης που προκύπτει κατά καιρούς από φυσικές καταστροφές (υποδομών-κτιρίων και οικονομικής), προσλήφθηκαν για τη στελέχωση της ΔΑΕΦΚ Κ.Ε. είκοσι (20) άτομα προσωπικό των κατηγοριών ΠΕ, ΤΕ και ΔΕ, διαφόρων ειδικοτήτων, με σύμβαση Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου, για χρονικό διάστημα οκτώ (8) μηνών, από την ημερομηνία ανάληψης υπηρεσίας. Εν συνεχεία οι συμβάσεις του ανωτέρω προσωπικού παρατάθηκαν αυτοδίκαια με την υπ' αρ. 41416/7.6.2019 απόφαση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, από την ημερομηνία λήξης τους για δεκαέξι (16) μήνες, καθώς το έργο της αποκατάστασης ήταν υπό εξέλιξη, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου τέταρτου του ν. 4612/2019 (Α'77). Οι ανωτέρω τομείς, πέραν των ανωτέρω έργων, ανέλαβαν και το έργο της αποκατάστασης των πληγέντων κτιρίων από άλλες φυσικές καταστροφές, όπως των πλημμυρών σε περιοχές του Δήμου Μεγαρέων στις 30.9.2018, του σεισμού της 19ης Ιουλίου 2019 στην Αττική και των πλημμυρών σε περιοχές του Δήμου Μεγαρέων και του Δήμου Λουτρακιού - Περαχώρας - Αγ. Θεοδώρων, στις 25.11.2019. Σήμερα, το έργο της αποκατάστασης των πληγέντων από τις πυρκαγιές της 23ης και 24ης Ιουλίου 2018 βρίσκεται σε εξέλιξη, συνεχώς υποβάλλονται νέες αιτήσεις δεδομένης της παράτασης της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων έκδοσης αδειών επισκευής και της ανάληψης του πρόσφατου έργου της αποκατάστασης περιβάλλοντος χώρου καιπερίφραξης, με αποτέλεσμα οι Τομείς να έχουν μεγάλο όγκο εργασίας. Επιπλέον, επισημαίνεται ότι το έργο της αποκατάστασης των κτιρίων, λόγω των πιο πρόσφατων συμβάντων, βρίσκεται στην αρχή δεδομένου ότι οι απαιτούμενες αποφάσεις έχουν εκδοθεί προσφάτως και έχει ξεκινήσει η υποβολή αιτήσεων από τους πληγέντες. Στα προαναφερόμενα πρέπει να προστεθεί και η επείγουσα ανάγκη πρόσληψης του ανωτέρω προσωπικού για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα που εκδηλώθηκαν σπς 18 και 19 Σεπτεμβρίου 2020 λόγω της εκδήλωσης του μεσογειακού κυκλώνα «Ιανός», με αποτέλεσμα την εκδήλωση πλημμυρών, καθώς και κατολισθήσεων.

    Οι ενέργειες που επιτελεί το ανωτέρω προσωπικό ορισμένου χρόνου, στους Τομείς Αποκατάστασης Επιπτώσεων φυσικών Καταστροφών Ανατολικής και Δυτικής Αττικής και στη Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών, είναι ενδεικτικά οι κατωτέρω:

    1. Εξετάζουν τη χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης στους πληγέντες και ειδικότερα: α) εξετάζουν τις κατατεθειμένες αιτήσεις και συντάσσουν έγγραφα για την προσκόμιση των απαιτούμενών δικαιολογητικών σύμφωνα με τις σχετικές υπουργικές αποφάσεις, β) αποστέλλουν θετική εισήγηση στη ΔΑΕΦΚ Κ.Ε., για την έκδοση σχετικής απόφασης, γ) εξετάζουν τις κατατεθειμένες ενστάσεις και συντάσσουν εισηγήσεις προς τη ΔΑΕΦΚ Κ.Ε. για την έκδοση των σχετικών αποφάσεων.

    2. Εξετάζουν τις αιτήσεις των πληγέντων για επιδότηση ενοίκίου-συγκατοίκησης, σύμφωνα με τη σχετική υπουργική απόφαση και εκδίδουν αποφάσεις.

    3. Διενεργούν αυτοψίες, κατόπιν αιτήσεων, και συντάσσουν τα σχετικά πορίσματα διμελών ή τριμελών επιτροπών.

    4. Παραλαμβάνουν και εξετάζουν πλήθος αιτήσεων για έκδοση αδειών επισκευής πληγέντων κτιρίων και εκδίδουν τις αντίστοιχες άδειες επισκευής και επιμελούνται των αποφάσεων ως προς την αντίστοιχη στεγαστική συνδρομή.

    5. Όταν οι βλάβες στα κτίρια είναι μικρής κλίμακας, η άδεια επισκευής εκδίδεται από τον ίδιο τον Τομέα, χωρίς μεσολάβηση ιδιώτη μηχανικού εκ μέρους του ιδιοκτήτη.

    6. Οι Τομείς καθορίζουν τη δικαιούμενη στεγαστική συνδρομή για ανακατασκευή ή αυτοστέγαση στην περίπτωση κατεδαφιστέων κτισμάτων.

    7. Οι Τομείς Αποκατάστασης εξετάζουν τις αιτήσεις και διενεργούν αυτοψίες για τη χορήγηση αποζημίωσης αποκατάστασης περιβάλλοντος χώρου.

    Από τα αναφερόμενα ως άνω, προκύπτει η ανάγκη παράτασης των συμβάσεων ορισμένου χρόνου του προσωπικού που προσλήφθηκε στους Τομείς Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών Ανατολικής και Δυτικής Αττικής και στη Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων φυσικών Καταστροφών Κεντρικής Ελλάδος, προκειμένου να καταστεί δυνατή η όσο το δυνατόν άμεση και πλήρης αποκατάσταση του μεγάλου πλήθους των πληγέντων κατοίκων των περιοχών αυτών, από τις πρωτοφανείς σε ένταση και έκταση καταστροφές που προκλήθηκαν από τις πυρκαγιές του Ιουλίου 2018, τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου 2018, τον σεισμό του Ιουλίου 2019 και τις πλημμύρες του Νοεμβρίου 2019, καθώς και του Σεπτεμβρίου 2020. Κατόπιν των ανωτέρω προτείνεται η παράταση των συμβάσεων των ενενήντα πέντε (95) με σύμβαση ορισμένου χρόνου υπαλλήλων από τη λήξη τους μέχρι και τις 30.4.2021.

    Ως προς τη διάταξη της παρ. 2 σημειώνονται τα εξής: Πολλές περιοχές της περιφερειακής Ενότητας Χανιών επλήγησαν κατά τον μήνα Φεβρουάριο 2019 από ισχυρές βροχοπτώσεις, έντονα πλημμυρικά φαινόμενα και θυελλώδεις ανέμους, που προκάλεσαν εκτεταμένες καταστροφές στα κτίρια και τις εν γένει υποδομές του νομού. Σε συνέχεια των φαινομένων αυτών, συστάθηκε ο Τ.Α.Ε.Φ.Κ. Περιφερειακής Ενότητας Χανιών με την υπ' αρ. 16973/27.2.2019 (Β'730) απόφαση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, για την υλοποίηση του έργου της αποκατάστασης των πληγέντων από τις καταστροφές εξαιτίας των ισχυρών βροχοπτώσεων, των έντονων πλημμυρικών φαινομένων και των θυελλωδών ανέμων, στις Περιφερειακές Ενότητες Χανιών και Ρεθύμνου, στα κτίρια και τις εν γένει υποδομές των πληγεισών περιοχών. Στις 28.5.2019 δημοσιεύτηκε η πρόσληψη είκοσι ενός υπαλλήλων (ενός διοικητικού και είκοσι μηχανικών διάφορων ειδικοτήτων) (Β' 882 και Β' 880) με οκτάμηνη σύμβαση. Με την υπ' αρ. 27883/14.05.2020 απόφαση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών ανανεώθηκε η σύμβαση δεκαοκτώ εξ αυτών (κατόπιν παραιτήσεων τριών εκ των αρχικά προσληφθέντων) για επιπλέον οκτώ μήνες που λήγουν στις 2.10.2020, ενώ δύο ακόμη υπάλληλοι παραιτήθηκαν κατά τη διάρκεια της παράτασης της σύμβασης.

    Το έργο της αποκατάστασης των κτιρίων είναι σε πλήρη εξέλιξη και η Υπηρεσία ΤΑΕΦΚ-Περιφερειακής Ενότητας Χανιών εκδίδει άδειες επισκευής των πληγέντων κτιρίων από τις πλημμύρες, ενώ παράλληλα εξυπηρετεί καθημερινά τόσο τους πολίτες, όσο και τους μηχανικούς που προσέρχονται για ενημέρωσή τους στο πλαίσιο σύνταξης φακέλων μελετών για την αποκατάσταση πληγέντων κτιρίων. Το έργο της αποκατάστασης θα αυξηθεί μετά την υπογραφή της κοινής υπουργικής απόφασης για την οριοθέτηση των περιοχών που παρουσιάζουν κατολισθητικά φαινόμενα στις Περιφερειακές Ενότητες Χανιών και Ρεθύμνης, έπειτα από τις πλημμύρες του Φεβρουάριου 2019, καθώς εν δυνάμει δικαιούχοι είναι πάνω από διακόσιοι πολίτες σύμφωνα με τα δελτία αυτοψιών. Πέραν του αντικειμένου της αποκατάστασης των βλαβών σε κτιριακές υποδομές ο Τ.Α.Ε.Φ.Κ. - Περιφερειακής Ενότητας Χανιών έχει στην αρμοδιότητά του την συνδρομή και υποβοήθηση των καθ' ύλην αρμόδιων τεχνικών υπηρεσιών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών στο έργο τους για την αποκατάσταση των έργων υποδομής.

    Περαιτέρω, οι μηχανικοί του Τ.Α.Ε.Φ.Κ. Περιφερειακής Ενότητας Χανιών διενήργησαν αυτοψίες μετά τον σεισμό της 27ης.11.2019 με μέγεθος 6.1 βαθμών της κλίμακας Richter που έπληξε την Περιφερειακή Ενότητα Χανιών, καθώς και μετά τον ανεμοστρόβιλο της 5ης.5.2020 που έπληξε την περιοχή του Σταυρού, της Δημοτικής Ενότητας Ακρωτηρίου του Δήμου Χανιών, της Περιφερειακής Ενότητας Χανιών και ο Τ.Α.Ε.Φ.Κ. Περιφερειακής Ενότητας Χανίων θα αναλάβει και το έργο της αποκατάστασης από τις προαναφερθείσες φυσικές καταστροφές.

    Οι υπάλληλοι σήμερα, έχοντας αποκτήσει εμπειρία τόσο στη διενέργεια αυτοψιών, όσο και στην έκδοση πράξεων αδειών επισκευής και εγκρίσεων στεγαστικής συνδρομής για την αποκατάσταση των πληγέντων κτιρίων, είναι απαραίτητοι για την ολοκλήρωση του έργου της αποκατάστασης από τις προαναφερόμενες φυσικές καταστροφές, αλλά και για την υποβοήθηση του έργου της Γ.Δ.Α.Ε.Φ.Κ. στην αντιμετώπιση μελλοντικών φυσικών καταστροφών και την αποκατάσταση των συνεπειών τους.

    Σε συνέχεια των ανωτέρω, οι συμβάσεις των ως άνω δεκαοκτώ υπαλλήλων, οι οποίοι σήμερα είναι δεκαέξι υπάλληλοι, οι οποίες, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 73 του ν. 4663/2020 (Α' 30), παρατάθηκαν για διάστημα οκτώ μηνών και των οποίων επίκειται η λήξη στις 2.10.2020, λόγω της κρισιμότητας του έργου τους, το οποίο δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί, παρατείνονται μέχρι τις 30.4.2021.
    Επί του άρθρου 5

    Για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας στις πληγείσες περιοχές από τις φυσικές καταστροφές που προκλήθηκαν από την πορεία του μεσογειακού κυκλώνα «Ιανός» και τις συνεπακόλουθες πλημμύρες της 18ης και 19ης Σεπτεμβρίου 2020 θεσπίζονται έκτακτα και επείγοντα μέτρα τα οποία αφορούν εργαζόμενους επιχειρήσεων-εργοδοτών που επλήγησαν, ανεξαρτήτως κλάδου και επιχειρηματικής δραστηριότητας.

    Συγκεκριμένα με τη θεσπιζόμενη διάταξη προβλέπεται ότι οι επιχειρήσεις-εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, που επλήγησαν από το καιρικό φαινόμενο «Ιανός» στις περιοχές:

    1. Δήμος Καρδίτσας
    2. Δήμος Μουζακίου
    3. Δήμος Σοφάδων
    4. Δήμος Παλαμά
    5. Δήμος Πλαστήρα
    6. Δήμος Αργιθέας
    7. Δήμος Φαρσάλων
    8. Δήμος Ληξουρίου
    9. Δήμος Ιθάκης
    10. Δήμος Αργοστολιού
    11. Δήμος Σάμης
    12. Δήμος Ζακύνθου
    13. Δήμος Λευκάδας
    - Δημοτική Ενότητα Απολλωνιών στο σύνολό της
    - Κοινότητα Πόρου της Δημοτικής Ενότητας Ελλομένου
    - Κοινότητα Φτερνου της Δημοτικής Ενότητας Ελλομένου
    - Δημοτική Ενότητα Καλάμου
    - Δημοτική Ενότητα Κάστου

    14. Δήμος Αλμυρού
    - Δημοτική Ενότητα Αλμυρού στο σύνολό της
    - Δημοτική Ενότητα Ανάβρας στο σύνολό της
    - Κοινότητα Αμαλιάπολης και Βρύναινων της Δημοτικής Ενότητας Σούρπης
    - Κοινότητα Πτελεού της Δημοτικής Ενότητας Πτελεού

    15. Δήμος Λαμιέων
    - Δημοτική Ενότητα Λιανοκλαδίου στο σύνολό της
    - Κοινότητες Υπάτης Λουτρών Υπάτης, Μεξιατών, Κομποτάδων, Αρχυροχώριου,Λαδικούς, Καστανέας, Νεοχωρίου Υπάτης της Δημοτικής Ενότητας Υπάτης
    - Κοινότητες Ροδίτσης, Ανθήλης, Αγίας Παρασκευής, φραντζή, Λυγαριάς της Δημοτικής Ενότητας Λαμιέων
    - Κοινότητες Μοσχοχωρίου καιΓοργοπόταμου της Δημοτικής Ενότητας Γοργοποτάμου

    16. Δήμος Τρικαίων
    - Δ.Ε. Μεγάλων Καλυβιών

    17. Δήμος Μακρακώμης
    - Κοινότητες Μεσοποταμίας, Κλωνιού και Αγ. Σώστη της Δημοτικής Ενότητας Σπερχειάδας
    - Κοινότητες Καστρίου (συμπεριλαμβανομένου του οικισμού Παλιουριού) και Γραμμένης της Δημοτικής Ενότητας Μακρακώμης
    - Κοινότητα Πιτσιωτών της Δημοτικής Ενότητας Αγίου Γεωργίου Τυμφρηστού

    18. Δήμος Δομοκού
    - Κοινότητα Αγίου Στεφάνου της Δημοτικής Ενότητας Ξυνιάδος,

    μπορούν να θέτουν σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας μέρους ή όλων των εργαζομένων τους, μέχρι την αποκατάσταση των ζημιών που έχουν προκληθεί ένεκα του ανωτέρω φαινομένου και όχι πέραν των τριών μηνών. Στην περίπτωση αυτή, οι επιχειρήσεις-ερνοδότες υποχρεούνται να μην προβούν σε μειώσεις προσωπικού με καταγγελία των συμβάσεων εργασίας, για τον χρόνο που θα θέτουν τις συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων τους σε αναστολή. Στη δε περίπτωση πραγματοποίησής τους, οι καταγγελίες αυτές είναι άκυρες. Οι επιχειρήσεις-εργοδότες που κάνουν χρήση της ρύθμισης υποχρεούνται μετά από τη λήξη του χρόνου της αναστολής των συμβάσεων εργασίας του προσωπικού τους, να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας για χρονικό διάστημα ίσο με εκείνο της αναστολής. Εξάλλου, οι εργαζόμενοι, των οποίων η σύμβαση εργασίας τελεί σε αναστολή, σύμφωνα με το παρόν, είναι δικαιούχοι έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, ως αποζημίωσης ειδικού σκοπού, ποσού 534 ευρώ, καθώς και αναλογίας δώρου Χριστουγέννων.
    Η αποζημίωση ειδικού σκοπού είναι ακατάσχετη, αφορολόγητη και δεν συμψηφίζεται με οποιαδήποτε οφειλή.
    Οι Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις των εργαζομένων, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τελούν σε αναστολή, υποβάλλονται κανονικά από τον εργοδότη και η δαπάνη της πλήρους ασφαλιστικής τους κάλυψης υπολογίζεται επί των ονομαστικών μισθών τους.

    Η δαπάνη για την αποζημίωση ειδικού σκοπού και την ασφαλιστική κάλυψη των εργαζομένων καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό.
    Για τη λήψη της αποζημίωσης ειδικού σκοπού από τους εργαζόμενους, ο εργοδότης υποχρεούται να υποβάλει υπεύθυνη δήλωση στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με την οποία δηλώνει τους εργαζόμενους των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τίθενται σε αναστολή. Περαιτέρω, οι επιχειρήσεις-εργοδότες υποχρεούνται να γνωστοποιήσουν την ανωτέρω υπεύθυνη δήλωση, εγγράφως ή ηλεκτρονικά, αυθημερόν στον εργαζόμενο, δηλώνοντάς του και τον αριθμό πρωτοκόλλου καταχώρισης της πράξης τους στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ».

    Μετά από την ανωτέρω γνωστοποίηση οι δικαιούχοι-εργαζόμενοι, σύμφωνα με τα ανωτέρω, για να λάβουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού, υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση σε ηλεκτρονική πλατφόρμα που τηρείται για τον σκοπό αυτό στη Γενική Διεύθυνση Εργασιακών Σχέσεων, Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία και Ένταξης στην Εργασία της Γενικής Γραμματείας Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Στην υπεύθυνη δήλωση των δικαιούχων εργαζομένων συμπεριλαμβάνονται, εκτός των προσωπικών τους στοιχείων, τα οποία αντλούνται αυτόματα από το Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ», τα στοιχεία του προσωπικού τους τραπεζικού λογαριασμού ΙΒΑΝ, καθώς και ο αριθμός πρωτοκόλλου καταχώρισης της υπεύθυνης δήλωσης του εργοδότη στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ».

    Στη θεσπιζόμενη διάταξη προβλέπεται επίσης ότι με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, θα καθοριστούν οι όροι και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή της και ότι με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων θα καθοριστούν ειδικώς οι όροι και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» και της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που τηρείται για τον σκοπό αυτό στη Γενική Διεύθυνση Εργασιακών Σχέσεων, Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία και Ένταξης στην Εργασία της Γενικής Γραμματείας Εργασίας, του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.


  • Διάταξη νομοσχεδίου
    ΜΕΤΡΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΠΛΗΓΕΝΤΩΝ ΑΠΟ ΦΥΣΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ


    Αρθρο 1

    Χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης στους πληγέντες από τις φυσικές καταστροφές που προκλήθηκαν από την πορεία του μεσογειακού κυκλώνα «Ιανός» και τις συνεπακόλουθες πλημμύρες
    της 18ης και 19ης Σεπτεμβρίου 2020


    1. Σε πληγέντα φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή πληγείσες νομικές οντότητες που περιέρχονται ή περιήλθαν προσωρινά ή μόνιμα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης εξαιτίας των φυσικών καταστροφών που προκλήθηκαν από την πορεία του μεσογειακού κυκλώνα «Ιανός» και των συνεπακόλουθων πλημμυρών που έπληξαν περιοχές της Περιφέρειας Θεσσαλίας, καθώς και των Περιφερειακών Ενοτήτων Φθιώτιδας, Κεφαλληνίας, Ιθάκης, Ζακύνθου, Λευκάδας, Κορινθίας και Ευρυτανίας, στις 18 και 19 Σεπτεμβρίου 2020 χορηγείται έκτακτη εφάπαξ ενίσχυση με τη μορφή επιδόματος. Η ενίσχυση του προηγούμενου εδαφίου ανέρχεται για τα πληγέντα φυσικά πρόσωπα στο ποσό των πέντε χιλιάδων ευρώ {5.000 €) ανά κατοικία και για τα νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες, των οποίων επλήγη η επιχείρηση, στο ποσό των οκτώ χιλιάδων ευρώ (8.000 €) ανά επιχείρηση.

    2. Την έκτακτη εφάπαξ ενίσχυση της παρ. 1, δικαιούνται: α) οι ένοικοι κατοικιών, είτε αυτοί είναι ιδιοκτήτες (με πλήρη ή ψιλή κυριότητα) είτε είναι επικαρπωτές, ή μισθωτές, εξαιρουμένων των βραχυχρόνιων μισθώσεων, ή ένοικοι με δωρεάν παραχώρηση, των οποίων η κατοικία έχει πληγεί από τα φαινόμενα της παρ. 1, β) οι επιχειρήσεις (φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες) που στεγάζονται σε κτιριακές εγκαταστάσεις, και επλήγησαν από τα φαινόμενα της παρ. 1 με την προϋπόθεση ότι η κτιριακή εγκατάσταση ήταν σε χρήση την ημέρα του συμβάντος και η επιχείρηση που επλήγη ήταν σε λειτουργία.

    3. Η αίτηση, η οποία συνιστά ταυτοχρόνως και υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 (Α' 75) ως προς την αλήθεια του περιεχομένου της, απευθύνεται στη Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών Κεντρικής Ελλάδας (Δ.Α.Ε.φ.Κ.-Κ.Ε.) του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και υποβάλλεται σε ειδική πλατφόρμα, μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr) του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Για την είσοδο του αιτούντος στην ανωτέρω πλατφόρμα απαιτείται η προηγούμενη αυθεντικοποίησή του με τη χρήση των κωδικών-διαπιστευτηρίων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Εναλλακτικά, η αίτηση δύναται να υποβάλλεται μέσω Κέντρου Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.) από τον δικαιούχο, σύμφωνα με τις παρ. 1 και 2, ή τον νόμιμο ή εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπο του δικαιούχου ή της επιχείρησης, ανάλογα με τη νομική μορφή αυτής. Τα στοιχεία της ταυτότητας που αναφέρονται στην αίτηση, όταν πρόκειται για Έλληνες πολίτες, αποδεικνύονται από το δελτίο αστυνομικής ταυτότητας ή τη σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας Αρχής ή το διαβατήριο ή την άδεια οδήγησης. Η ταυτότητα των αλλοδαπών αποδεικνύεται με το διαβατήριο και την ισχύουσα άδεια παραμονής. Με απόφαση του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης καθορίζονται οι τεχνικές λεπτομέρειες και τα ειδικότερα ζητήματα για την υποβολή της αίτησης και το περιεχόμενο αυτής.

    4. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων δικαιούνται εφάπαξ ενίσχυση τόσο για την κύρια όσο και για τις δευτερεύουσες κατοικίες που είτε ιδιοχρησιμοποιούνται είτε μισθώνονται σε τρίτους με βραχυχρόνιες περιοδικές μισθώσεις.

    5. Οι ενισχύσεις προς επιχειρήσεις χορηγούνται βάσει των Κανονισμών 1407/2013, 1408/2013 και 717/2014 σχετικά με τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας, πληρουμένων των προϋποθέσεων που τίθενται σε αυτούς, ιδίως ως προς τον έλεγχο της σώρευσης.

    6. Η πληρωμή των δικαιούχων διεκπεραιώνεται με μόνη την υποβολή της αίτησης και το ποσό καταβάλλεται στον δικαιούχο, μετά από την έκδοση απόφασης της Δ.Α.Ε.Φ.Κ.-Κ.Ε., από τη Διεύθυνση Οικονομικής Διαχείρισης του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, με την έκδοση τακτικού χρηματικού εντάλματος σε τραπεζικό λογαριασμό, ο οποίος γνωστοποιείται στην Υπηρεσία, μέσω της αίτησης που υποβάλλει ο δικαιούχος.

    7. Σε περίπτωση περισσοτέρων του ενός δικαιούχων (συνιδιοκτητών που διαμένουν στην πληγείσα κατοικία), η αίτηση υποβάλλεται από τον καθένα χωριστά και του χορηγείται το ποσό της ενίσχυσης, που αντιστοιχεί στο ποσοστό ιδιοκτησίας ή χρήσης, που δηλώνει στην αίτηση που συνιστά κατά τα ανωτέρω και υπεύθυνη δήλωση. Σε περίπτωση που σε τμήμα της πληγείσας κατοικίας φέρεται να στεγάζεται επαγγελματική δραστηριότητα, την αίτηση υποβάλλει ο κύριος της κατοικίας, υπό τις διακρίσεις του προηγούμενου εδαφίου, εκτός αν η κατοικία έχει συνολικά μισθωθεί η παραχωρηθεί, οπότε εφαρμόζονται οι διατάξεις των προηγούμενων παραγράφων.

    8. Οι ιδιοκτήτες κενών, εγκαταλελειμμένων ή ημιτελών κατοικιών ή επαγγελματικών χώρων, δεν δικαιούνται έκτακτης ενίσχυσης.

    9. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Εσωτερικών και Υποδομών και Μεταφορών, καθορίζονται η διαδικασία και ο τρόπος πληρωμής, η διαδικασία διαπίστωσης της ορθότητας της υποβληθείσας αίτησης και της ακρίβειας των δηλωθέντων στοιχείων από τις αρμόδιες υπηρεσίες όπως ορίζονται στην εν λόγω απόφαση, επιπλέον δικαιολογητικά που τυχόν θα απαιτηθεί να κατατεθούν, κατά περίπτωση, από τους δικαιούχους και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος.

    10. Ψευδής δήλωση από τον αιτούντα, πέραν των προβλεπόμενων από άλλες διατάξεις κυρώσεων, επιφέρει την υποχρέωση επιστροφής του τετραπλασίου του χορηγηθέντος επιδόματος από τον λαβόντα προς το Ελληνικό Δημόσιο, το οποίο εισπράττεται κατά τις διατάξεις περί είσπραξης δημοσίων εσόδων. Οι δημόσιες αρχές ή επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, οφείλουν να αποστέλλουν προς τη Δ.Α.Ε.Φ.Κ.-Κ.Ε. κάθε αιτούμενο στοιχείο που απαιτείται για τον έλεγχο της ορθότητας των υποβληθεισών δηλώσεων.

    11. Ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων για τη χορήγηση της έκτακτης εφάπαξ ενίσχυσης με τη μορφή επιδόματος ορίζεται η 30ή Νοεμβρίου 2020. Με απόφαση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, η προθεσμία του προηγούμενου εδαφίου δύναται να παρατείνεται για χρονικό διάστημα που δεν μπορεί να υπερβαίνει την 31η Ιανουαρίου 2021.

    Άρθρο 2
    Αφορολόγητο και ακατάσχετο των πάσης φύσεως ενισχύσεων προς τους πληγέντες από τις φυσικές καταστροφές που προκλήθηκαν από την πορεία του μεσογειακού κυκλώνα «Ιανός» και τις συνεπακόλουθες πλημμύρες της 18ης και 19ης Σεπτεμβρίου 2020


    Η οικονομική ενίσχυση του άρθρου 1, που καταβάλλεται στα πληγέντα φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή πληγείσες νομικές οντότητες που περιέρχονται ή περιήλθαν προσωρινά ή μόνιμα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης εξαιτίας των φυσικών καταστροφών που προκλήθηκαν από την πορεία του μεσογειακού κυκλώνα «Ιανός» και τις συνεπακόλουθες πλημμύρες που έπληξαν περιοχές της Περιφέρειας Θεσσαλίας, καθώς και των Περιφερειακών Ενοτήτων Φθιώτιδας, Κεφαλληνίας, Ιθάκης, Ζακύνθου, Λευκάδας, Κορινθίας και Ευρυτανίας, στις 18 και 19 Σεπτεμβρίου 2020, ορίζεται ως αφορολόγητη, μη εφαρμοζομένης της παρ. 1 του άρθρου 47 του ν. 4172/2013 (Α' 167) σε περίπτωση διανομής ή κεφαλαιοποίησής της, ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής και ειδικής διάταξης, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του άρθρου 43Α του ν. 4172/2013 (Α' 167), δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη Φορολογική Διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους δήμους, τις περιφέρειες, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιοσδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.


    Άρθρο 3
    Αναστολή μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης σε πληγείσες περιοχές λόγω της πορείας του μεσογειακού κυκλώνα «Ιανός»

    Σε περιοχές που κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης με απόφαση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, εξαιτίας των φυσικών καταστροφών που προκλήθηκαν από την πορεία του μεσογειακού κυκλώνα «Ιανός», αναστέλλεται, από τη δημοσίευση του παρόντος και έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2021, η διενέργεια κάθε πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης επί της κινητής ή ακίνητης περιουσίας φυσικών ή νομικών προσώπων. Η αναστολή καταλαμβάνει ιδίως, αλλά όχι περιοριστικά, τη διενέργεια πλειστηριασμών, κατασχέσεων, αποβολών και προσωπικών κρατήσεων. Κατά το χρονικό διάστημα του πρώτου εδαφίου, αναστέλλονται οι προθεσμίες άσκησης ενδίκων μέσων και βοηθημάτων που αφορούν σε εκκρεμείς διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης.

    Άρθρο 4
    Παράταση συμβάσεων εργασίας προσωπικού Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου Αποκατάστασης Επιπτώσεων φυσικών Καταστροφών της Γενικής Γραμματείας Υποδομών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών


    1. Συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου του προσωπικού όλων των ειδικοτήτων των Τομέων Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών Ανατολικής και Δυτικής Αττικής της υπό στοιχεία οικ./617/ΓΔζ1/24.7.2018 απόφασης του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών (8' 3019) και της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών Κεντρικής Ελλάδας της Γενικής Γραμματείας Υποδομών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, οι οποίες έχουν συναφθεί σύμφωνα με τα άρθρα 20 του ν. 2190/1994 (Α'28) και 56 επ. του π.δ. 410/1988 (Α'191), παρατείνονται αυτοδίκαια από τη λήξη τους μέχρι και τις 30 Απριλίου 2021. Η παράταση δεν μεταβάλλει τον χαρακτήρα της σχέσης εργασίας, βάσει της οποίας προσλήφθηκαν οι απασχολούμενοι στις θέσεις αυτές.

    2. Συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου δεκαέξι (16) ατόμων όλων των ειδικοτήτων των Τομέων Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών της Περιφερειακής Ενότητας Χανιών, της Γενικής Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών Κεντρικής Ελλάδας, της Γενικής Γραμματείας Υποδομών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, οι οποίες έχουν συναφθεί σύμφωνα με τα άρθρα 20 του ν. 2190/1994 (Α'28) και 56 επ. του π.δ. 410/1988 (Α'191), και οι οποίες είχαν παραταθεί δυνάμει του άρθρου 73 του ν. 4663/2020 (Α'30), για διάστημα οκτώ (8) μηνών, παρατείνονται αυτοδίκαια από τη λήξη τους μέχρι και τις 30.4.2021. Η παράταση δεν μεταβάλλει τον χαρακτήρα της σχέσης εργασίας, βάσει της οποίας προσλήφθηκαν οι απασχολούμενοι στις θέσεις αυτές.

    Άρθρο 5

    Έκτακτα και επείγοντα μέτρα για την προστασία των θέσεων εργασίας στις πληγείσες περιοχές της Χώρας από τις φυσικές καταστροφές που προκλήθηκαν από την πορεία του μεσογειακού κυκλώνα «Ιανός» και τις συνεπακόλουθες πλημμύρες της 18ης και 19ης Σεπτεμβρίου 2020

    1. Οι επιχειρήσεις-εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, ανεξαρτήτως κλάδου και επιχειρηματικής δραστηριότητας, που επλήγησαν από τον μεσογειακό κυκλώνα «ίανός» και τις συνεπακόλουθες πλημμύρες της 18ης και 19ης Σεπτεμβρίου 2020 στις περιοχές:

    1. Δήμος Καρδίτσας
    2. Δήμος Μουζακίου
    3. Δήμος Σοφάδων
    4. Δήμος Παλαμά
    5. Δήμος Πλαστήρα
    6. Δήμος Αργιθέας
    7. Δήμος Φαρσάλων
    8. Δήμος Ληξουρίου
    9. Δήμος Ιθάκης
    10. Δήμος Αργοστολιού
    11. Δήμος Σάμης
    12. Δήμος Ζακύνθου
    13. Δήμος Λευκάδας
    -Δημοτική Ενότητα Απολλωνιών στο σύνολό της
    -Κοινότητα Πόρου της Δημοτικής Ενότητας Ελλομένου
    -Κοινότητα Φτερνού της Δημοτικής Ενότητας Ελλομένου
    -Δημοτική Ενότητα Καλάμου
    -Δημοτική Ενότητα Κάστου

    14.Δήμος Αλμυρού & Δημοτική Ενότητα Αλμυρού στο σύνολό της
    -Δημοτική Ενότητα Ανάβρας στο σύνολό της
    -Κοινότητα Αμαλιάπολης και Βρύναινων της Δημοτικής Ενότητας Σούρπης
    -Κοινότητα Πτελεού της Δημοτικής Ενότητας Πτελεού

    15. Δήμος Λαμιέων
    -Δημοτική Ενότητα Λιανοκλαδίου στο σύνολό της
    -Κοινότητες Υπάτης, Λουτρών Υπάτης, Μεξιατών, Κομποτάδων, Αρχυροχωρίου, Λαδικούς, Καστανέας, Νεοχωρίου Υπάτης της Δημοτικής Ενότητας Υπάτης
    - Κοινότητες Ροδίτσης, Ανθήλης, Αγίας Παρασκευής, φραντζή, Λυγαριάς της Δημοτικής ΕνότηταςΛαμιέων
    - Κοινότητες Μοσχοχωρίου και Γοργοπόταμου της Δημοτικής Ενότητας Γοργοποτάμου

    15. Δήμος Τρικαίων

    - Δημοτική Ενότητα Μεγάλων Καλυβιών

    17. Δήμος Μακρακώμης
    - Κοινότητες Μεσοποταμίας, Κλωνιού και Αγ. Σωστή της Δημοτικής Ενότητας Σπερχειάδας
    - Κοινότητες Καστρίου (συμπεριλαμβανομένου του οικισμού Παλιουριού) και Γραμμένης της Δημοτικής Ενότητας Μακρακώμης
    - Κοινότητα Πιτσιωτών της Δημοτικής Ενότητας Αγίου Γεωργίου Τυμφρηστού

    18. Δήμος Δομοκού
    Κοινότητα Αγίου Στεφάνου της Δημοτικής Ενότητας Ξυνιάδος,


    μπορούν να θέτουν σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας μέρους ή όλων των εργαζομένων τους, μέχρι την αποκατάσταση των ζημιών που έχουν προκληθεί ένεκα του ανωτέρω φαινομένου και όχι πέραν των τριών (3) μηνών.
    2. Οι επιχειρήσεις-εργοδότες της παρ. 1 υποχρεούνται να μην προβούν σε μειώσεις προσωπικού με καταγγελία των συμβάσεων εργασίας, για τον χρόνο που θέτουν τις συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων τους σε αναστολή, σύμφωνα με την παρ. 1. Σε περίπτωση πραγματοποίησής τους, οι καταγγελίες αυτές είναι άκυρες.

    3. Οι επιχειρήσεις-εργοδότες της παρ. 1 που κάνουν χρήση της ανωτέρω ρύθμισης υποχρεούνται μετά από τη λήξη του χρόνου της αναστολής των συμβάσεων εργασίας του προσωπικού τους, να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας για χρονικό διάστημα ίσο με εκείνο της αναστολής.

    4. Οι εργαζόμενοι, των οποίων η σύμβαση εργασίας τελεί σε αναστολή, σύμφωνα με το παρόν, είναι δικαιούχοι έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, ως αποζημίωσης ειδικού σκοπού, ποσού πεντακοσίων τριάντα τεσσάρων (534) ευρώ, καθώς και αναλογίας δώρου Χριστουγέννων.

    5. Η αποζημίωση ειδικού σκοπού είναι ακατάσχετη, αφορολόγητη και δεν συμψηφίζεται με οποιαδήποτε οφειλή.

    6. Οι Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις των εργαζομένων, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τελούν σε αναστολή, σύμφωνα με το παρόν, υποβάλλονται από τον εργοδότη. Η δαπάνη της πλήρους ασφαλιστικής τους κάλυψης υπολογίζεται επί των ονομαστικών μισθών τους.

    7. Η δαπάνη για την αποζημίωση ειδικού σκοπού και την ασφαλιστική κάλυψη των εργαζομένων καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

    8. Για τη λήψη της αποζημίωσης ειδικού σκοπού από τους εργαζόμενους, ο εργοδότης υποχρεούται να υποβάλει υπεύθυνη δήλωση στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με την οποία δηλώνει τους εργαζόμενους των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τελούν σε αναστολή.

    9. Οι επιχειρήσεις-εργοδότες υποχρεούνται να γνωστοποιήσουν την ανωτέρω υπεύθυνη δήλωση, εγγράφως ή ηλεκτρονικά, αυθημερόν στον εργαζόμενο, δηλώνοντάςτου και τον αριθμό πρωτοκόλλου καταχώρισης της πράξης τους στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ». Μετά από την ανωτέρω γνωστοποίηση οι δικαιούχοL-εργαζόμενοι, σύμφωνα με τα ανωτέρω, για να λάβουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού, υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση σε ηλεκτρονική πλατφόρμα που τηρείται για τον σκοπό αυτό στη Γενική Διεύθυνση Εργασιακών Σχέσεων, Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία και Ένταξης στην Εργασία της Γενικής Γραμματείας Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Στην υπεύθυνη δήλωση των δικαιούχων εργαζομένων συμπεριλαμβάνονται, εκτός των προσωπικών τους στοιχείων, τα οποία αντλούνται αυτόματα από το Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ», τα στοιχεία του προσωπικού τους τραπεζικού λογαριασμού ΙΒΑΝ, καθώς και ο αριθμός πρωτοκόλλου καταχώρισης της υπεύθυνης δήλωσης του εργοδότη στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ».

    10. 
    Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, καθορίζονται οι όροι και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή της παρούσας.

    11.
     Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων καθορίζονται οι όροι και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια ειδικώς για την εφαρμογή του παρόντος μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» και της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που τηρείται για τον σκοπό αυτό στη Γενική Διεύθυνση Εργασιακών Σχέσεων, Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία και Ένταξης στην Εργασία της Γενικής Γραμματείας Εργασίας, του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.