Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2023

Τι ισχύει για τη μείωση 10% στον ΕΝΦΙΑ λόγω ασφάλισης κατοικίας Γράφει ο Απόστολος Αλωνιάτης Μείωση συντελεστών ΦΠΑ σε είδη για την γεωργία κτηνοτροφία Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η απόφαση για το Μεταφορικό Ισοδύναμο

 

Τι ισχύει για τη μείωση 10% στον ΕΝΦΙΑ λόγω ασφάλισης κατοικίας

Γράφει ο Απόστολος Αλωνιάτης

Μείωση συντελεστών ΦΠΑ σε είδη για την γεωργία κτηνοτροφία

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η απόφαση για το Μεταφορικό Ισοδύναμο

Πολλά ακούστηκαν και γράφτηκαν για την ασφάλιση των ακινήτων και την μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10%.

Το θέμα είναι μόνο φορολογικό αλλά και ασφαλιστικό. Για τον λόγο αυτό ζητήσαμε από τον  Απόστολο Γιανκάκη, λογιστή φοροτεχνικό και προέδρου του Δικτύου Λογιστών Ασφαλιστών, να μας ενημερώσει σχετικά.

Όπως μας είπε ο κ. Γιανκάκης, όλοι γνωρίζουμε έχει ψηφιστεί και είναι σε ισχύ ο Νόμος 5045/2023 ο οποίος στο άρθρο 44 περιλαμβάνει μείωση στον ΕΝΦΙΑ. Ποιο συγκεκριμένα στο άρθρο 3 του ν. 4223/2013 (Α' 287), περί απαλλαγών από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.), προστίθεται παρ. 7Ζ ως εξής:

«7Ζ. Για τα έτη 2024 και επόμενα, ο ΕΝ.Φ.Ι.Α. μειώνεται κατά δέκα τοις εκατό (10%) για κατοικίες φυσικών προσώπων που ασφαλίζονται σε ασφαλιστική επιχείρηση εγγεγραμμένη στο Μητρώο Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων, που τηρείται στη Διεύθυνση Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης της Τράπεζας της Ελλάδος, για σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρα, εφόσον η ασφάλιση καλύπτει το σύνολο της αξίας του ακινήτου. Ως αξία του ακινήτου, για τις ανάγκες εφαρμογής του πρώτου εδαφίου, λαμβάνεται η αξία ανακατασκευής του κτίσματος ή των κτισμάτων, μη υπολογιζόμενης της αξίας του οικοπέδου, η οποία δεν μπορεί να υπολείπεται των χιλίων (1.000) ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Προϋπόθεση για την εφαρμογή του παρόντος είναι η ασφάλιση να αφορά το προηγούμενο έτος με διάρκεια τουλάχιστον τριών (3) μηνών. Αν η διάρκεια της ασφάλισης του πρώτου εδαφίου είναι μικρότερη του ενός (1) έτους, η μείωση του ΕΝ.Φ.Ι.Α. προσαρμόζεται αναλογικά.»

Οι ελάχιστες καλύψεις.

Οι καλύψεις που θα πρέπει να υπάρχουν στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο για να επωφεληθούν την έκπτωση του 10% στον ΕΝΦΙΑ είναι οι εξής:

1.              • Πυρκαγιά-Κεραυνός

2.              • Ζημιές συνεπεία Κλοπής

3.              • Σεισμός και/ή Πυρκαγιά εκ Σεισμού

4.              • Πυρκαγιά εκ Δάσους

5.              • Βραχυκύκλωμα σε Α΄ Κίνδυνο

6.              • Ευρεία Έκρηξη

7.              • Τρομοκρατικές Ενέργειες

8.              • Στάσεις-Απεργίες-Πολιτικές Ταραχές-Οχλαγωγίες

9.              • Κακόβουλες Ενέργειες

10.           • Εκκαθάριση Συντριμμάτων

11.         • Πτώση Αεροσκαφών

12.         • Αστική Ευθύνη συνεπεία Πυρκαγιάς

13.         • Πρόσκρουση Οχήματος

14.         • Ζημιές από Καπνό

15.         • Διάρρηξη - Υπερχείλιση Δεξαμενών Σωληνώσεων

16.         • Πλημμύρα, Καταιγίδα, Θύελλα

 Έκτος όμως από το φορολογικό όφελος ο συγκεκριμένος νόμος «εισάγει» στην Ελληνική κοινωνία και μια κουλτούρα ασφάλισης της περιουσίας και έρχεται να επιλύσει χρόνια προβλήματα τα οποία έχουμε μα κάνουν με τα εξής:

Φυσικές καταστροφές και επιπτώσεις

Οι φυσικές καταστροφές αποτελούν στιγμιαίες, συνηθώς, εκδηλώσεις φυσικών φαινομένων τα οποία μπορεί́ να εκδηλώνονται, με μεγάλη ένταση ή να συνιστούν μακροχρόνιες φυσικές διεργασίες, επιδρώντας στην ανθρώπινη ζωή́ και δραστηριότητα με την πρόκληση θανάτων, τραυματισμών, ζημίων σε περιουσιακά́ στοιχειά και υποδομές. Λαμβάνουν χωρά ανεξάρτητα από́ το εάν ο άνθρωπος είναι εκτεθειμένος σε αυτά́ ή όχι.

Κατά́ τον 20ο αιώνα, από́ το 1970 και μετά ο αριθμός των καταστροφικών γεγονότων σε παγκόσμιο επίπεδο παρουσιάζει ραγδαία αύξηση: από́ λιγότερα των 100 γεγονότων ετησίως πριν το 1970, ο αριθμός τους έχει ανέλθει σε περισσότερα των 700. Ο αριθμός των θανόντων δεν ακολουθεί́ σταθερά́ αυξητική́ πορεία όπως των συμβάντων, με τις ανθρώπινες απώλειες να παρουσιάζουν μείωση σε αντίθεση με το ύψος των υλικών καταστροφών. Στην Ελλάδα η παγκόσμια τάση έχει εφαρμογή́ με μέσο ορό φυσικών καταστροφών τα 4 συμβάντα ανά́ έτος.

Η Ελλάδα και οι φυσικές καταστροφές τα τελευταία 25 χρόνια

Η Ελλάδα λόγω της Γεωφυσικής της θέσης αλλά́ και της κλιματικής αλλαγής που γίνεται εντονότερα αντιληπτή́ πλέον είναι ευάλωτη σε φυσικούς κινδύνους. Σεισμοί́, πλημμύρες, πυρκαγιές κ.λπ. πλήττουν δυστυχώς συχνά́ την χώρα μας αφήνοντας πίσω τους εμφανείς τις καταστροφικές τους συνέπειες έχοντας τόσο κοινωνικό́ όσο και οικονομικό́ αντίκτυπο στην καθημερινότητα των πολίτων.

Σεισμοί́

Η θέση της Ελλάδος στα όρια επαφής και σύγκλισης της Ευρασιατικής με την Αφρικανική́ πλάκα, «εγγυάται» την έντονη σεισμική́ δραστηριότητα που καταγράφεται σε βάθος χρόνων και την κατατάσσει στις πρώτες θέσεις των Ευρωπαϊκών χωρών με υψηλή́ σεισμικότητα αλλά́ και παγκοσμίως.

Πλημμύρες

Παράλληλα με τους σεισμούς οι πλημμύρες αποτελούν τον πιο συχνό́ από́ τους φυσικούς κινδύνους που απειλούν την χώρα μας και τη δεύτερη αιτία θανάτου από́ φυσικές καταστροφές. Τα τελευταία χρόνια τα φαινόμενα είναι εντονότερα λόγω της κλιματικής αλλαγής, της έντονης και άναρχης αστικοποίησης μέσω των άστοχων ανθρωπίνων παρεμβάσεων και του άναρχα δομημένου αστικού́ περιβάλλοντος.

Πυρκαγιές

Οι πυρκαγιές που σημειώθηκαν τα τελευταία έτη προκάλεσαν μια πρωτοφανή́ για τα ελληνικά́ δεδομένα καταστροφή́ η οποία εκτός από́ την περιβαλλοντική́ της διάσταση οδήγησε σε τεράστιες οικονομικές απώλειες και στον τραγικό́ απολογισμό́ της απώλειας ανθρωπίνων ζωών .

Σαφώς και η μεγαλύτερη απώλεια είναι η απώλεια της ανθρώπινης ζωής και είναι κάτι το οποίο δεν αντιμετωπίζεται. Πρέπει να εξετάσουμε όμως και τις οικονομικές απώλειες που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν μετά την επέλευση του κάθε γεγονότος

Κρατική́ αποζημίωση και επιστροφή́ στην κανονικότητα

Το ζητούμενο μετά από́ κάθε φυσική́ καταστροφή́ είναι η άμεση αποκατάσταση των ζημίων και η όσο το δυνατόν γρηγορότερη επιστροφή́ στην κανονικότητα. Η παροχή́ αποζημιώσεων, η χρηματική́ ή οποιουδήποτε αλλού είδους αρωγή́ που παρέχεται από́ το κράτος αποτελεί́ μέρος του κύκλου της διαχείρισης καταστροφών. Στόχος της είναι η συμβολή́ στην ταχύτερη ανάκαμψη του πληθυσμού́ στο προ φυσικής καταστροφής επίπεδο.

Στη συγκυρία που μια καταστροφή́ λαμβάνει χώρα, το κράτος με την ιδιότητα του προστατευτικού́ – εξασφαλιστικού́ κοινωνικού́ κράτους υποχρεούται συνταγματικά́ να εξασφαλίζει τα απαραίτητα για την ανεμπόδιστη άσκηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αποτελεί́ υποχρέωση η παροχή́ των αγαθών τα οποία είναι αναγκαία για την ανακούφιση των πληγών και την επίλυση των προβλημάτων που προκύπτουν. Ένα από́ τα πρώτα που προκύπτουν μετά από́ φυσικές καταστροφές είναι αυτό́ της στέγασης.

Στις περισσότερες από́ τις παραπάνω καταστροφές που συντελέστηκαν στη πατρίδα μας, το κράτος προσπάθησε να επουλώσει την οικονομική́ καταστροφή́ που έχει συντελεστεί́ με τη μορφή́ παρόχων επιδοματικού́ χαρακτήρα που υπολείπονταν κατά́ πολύ́ του πραγματικού́ κόστους αποκατάστασης και είχε σαν αποτέλεσμα την πολύ́ αργή́ και σε πολλές περιπτώσεις μηδαμινή́ επαναφορά́ του στην προηγουμένη του ζημιογόνου γεγονότος κατάσταση.

Οι επιπτώσεις των καταστροφών στη χώρα μας δεδομένης και της οικονομικής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει τα τελευταία χρόνια επηρεάζει το ρυθμό́ ανάπτυξης του ΑΕΠ, το εμπορικό́ ισοζύγιο, το δημοσιονομικό́ έλλειμμα καθώς και το χρέος της λόγω κυρίως της μη ασφαλιστικής χρηματοδότησης πριν την καταστροφή́.

Δυστυχώς τα φαινόμενα αυτά́ θα επαναληφθούν και στο μέλλον με τις ίδιες ή ακόμα και πιο δυσάρεστες συνέπειες για τους πολίτες με τεράστιο κοινωνικό́ αντίκτυπο, πολιτικό́ κόστος, επιπτώσεις στον τουρισμό́ και στην οικονομία της χώρας.

Το Δίκτυο Λογιστών Ασφαλιστών κάνοντας μια εμπεριστατωμένη έρευνα μακράς διάρκειας, αξιοποιώντας τις γνώσεις των μελών της εξειδικευμένης του ομάδας και αφουγκραζόμενο τις ανάγκες της κοινωνίας θεώρησε υποχρέωση του να καταθέσει  κοστολογημένη μελέτη το 2019 προς το Υπουργείο Οικονομικών το 2019 για μείωση κατά 100% του ΕΝΦΙΑ μέσω της ασφάλισης περιουσίας η οποία βασίζεται στο τρίπτυχο οικονομικής ελάφρυνσης των πολίτων από́ τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. , χωρίς μείωση των εσόδων για το κράτος και με βασικό́ σκοπό́ της βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών όπως κάθε σύγχρονο ευρωπαϊκό́ κράτος δικαίου που σέβεται και προνοεί́ για τους πολίτες του. 

Μεταφορικό Ισοδύναμο: Μεταφορά καυσίμων στα νησιά για το έτος 2023

Δημοσιεύθηκε σήμερα στο ΦΕΚ η απόφαση 4111.08-01/2194/2023 (ΦΕΚ: 5816/05.10.2023), με θέμα «Πιλοτική εφαρμογή του μέτρου του Μεταφορικού Ισοδύναμου στη μεταφορά καυσίμων στα νησιά για το έτος 2023». Συγκεκριμένα, η απόφαση αναφέρει:

 

Σκοπός

1. Το Μεταφορικό Ισοδύναμο Καυσίμων (Μ.Ι. Καυσίμων) συνιστά μέτρο ενίσχυσης της ανάπτυξης στη νησιωτική Ελλάδα. Σκοπός του μέτρου είναι η αντιστάθμιση του αυξημένου κόστους της θαλάσσιας μεταφοράς καυσίμων στα νησιά σε σχέση με την αντίστοιχη χερσαία.

2. Οι δικαιούχοι λαμβάνουν το Αντιστάθμισμα Νησιωτικού Κόστους Καυσίμων (Α.ΝΗ.ΚΟ. Καυσίμων), προκειμένου να εξισωθεί το αυξημένο κόστος μεταφοράς υγρών καυσίμων στα νησιά σε σχέση με το αντίστοιχο στην ξηρά, για επιλέξιμα καύσιμα που προμηθεύονται αποκλειστικά και μόνο για την κάλυψη των αναγκών των μελών της ωφελούμενης μονάδας ή της επιχείρησής τους για ιδιόκτητα ή μισθωμένα μέσα (οχήματα, πλωτά μέσα, μηχανήματα, κατοικίες, γραφεία κ.ά.) που διαθέτουν. Για τα μισθωμένα μέσα θα πρέπει να διαθέτουν αντίστοιχα μισθωτήρια.

Αντικείμενο και πεδίο εφαρμογής

1. Με τις διατάξεις της παρούσας απόφασης καθορίζονται:

α. Το είδος των υγρών καυσίμων που εντάσσεται στο μέτρο του Μ.Ι.

β. Το ύψος, οι παράμετροι και ο τύπος υπολογισμού του Α.ΝΗ.ΚΟ. για υγρά καύσιμα.

γ. Η διαδικασία πληρωμής των δικαιούχων και τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

δ. Ο χρόνος έναρξης και η χρονική διάρκεια της πιλοτικής εφαρμογής του μέτρου.

2. Το μέτρο του Μεταφορικού Ισοδύναμου Καυσίμων εφαρμόζεται πιλοτικά στα νησιά: Αγαθονήσι, Άγιο Ευστράτιο, Αγκίστρι, Αλόννησο, Αμμουλιανή, Αμοργό, Ανάφη, Αντικύθηρα, Αντίπαρο, Αρκιοί, Αστυπάλαια, Γαύδο, Δονούσα, Ελαφόνησος, Ερεικούσα, Ηρακλειά, Θύμαινα, Ιθάκη, Ικαρία, Ίο, Κάλυμνο, Κάρπαθο, Κάσο, Κέα, Κίμωλο, Κίναρο, Κουφονήσια, Κύθηρα, Κύθνο, Λέβιθα, Λειψούς, Λέρο, Λήμνο, Μαθράκι, Μαράθι, Μεγανήσι, Μεγίστη, Μήλο, Νίσυρο, Οθωνοί, Οινούσσες, Παξοί, Πάτμο, Σαμοθράκη, Σέριφο, Σίκινο, Σίφνο, Σκιάθο, Σκόπελο, Σκύρο, Σύμη, Σχοινούσα, Τέλενδο, Τήλο, Φολέγανδρο, Φούρνους, Χάλκη, Ψαρά και Ψέριμο, αναδρομικά από 1-01-2023 έως 31-12-2023.

Πιστοποίηση φυσικών προσώπων

1. Η διαδικασία της πιστοποίησης για την καταβολή του Α.ΝΗ.ΚΟ. του άρθρου 20 του ν. 4832/2021 (Α’ 172) είναι ηλεκτρονική και απαιτεί τη συμπλήρωση και υποβολή αίτησης στο διαδικτυακό τόπο http://metaforikoisodynamo.gr/ της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής από το πρόσωπο που είναι υπόχρεο προς υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος της ωφελούμενης μονάδας. Σε περίπτωση που οι σύζυγοι ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης υποβάλλουν χωριστά φορολογική δήλωση, η παραπάνω αίτηση πιστοποίησης υποβάλλεται από καθέναν/καθεμία χωριστά και για τα τυχόν εξαρτώμενα μέλη του/της. Σε κάθε περίπτωση κάθε δικαιούχος μπορεί να είναι μέλος μόνο σε μία ωφελούμενη μονάδα.

Μείωση συντελεστών ΦΠΑ

Ψηφίστηκε στην Βουλή το σχέδιο νόμου με τίτλο «Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19, την ενίσχυση της προστασίας της δημόσιας υγείας και των υπηρεσιών υγείας, το ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης της διακίνησης φαρμάκων, την Ενιαία Λίστα Χειρουργείων και άλλες επείγουσες διατάξεις».

Στο άρθρο 31 του ψηφισθέντος νόμου αναφέρεται στην μείωση του ΦΠΑ στο 13% για είδη που χρησιμοποιούνται κυρίως ή αποκλειστικά για τη γεωργία, την κτηνοτροφία ή τη δασοκομία.

Σύμφωνα με την σχετική διάταξη

α. Προβλέπεται η εισαγωγή ενός επιπλέον συντελεστή Φ.Π.Α. ήτοι του συντελεστή τέσσερα τοις εκατό (4%) για συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων ή/και υπηρεσιών.

β. Εισάγεται ειδική ρύθμιση για μείωση στο δεκατρία τοις εκατό (13%) των συντελεστών Φ.Π.Α. σε είδη που χρησιμοποιούνται κυρίως ή αποκλειστικά για τη γεωργία, την κτηνοτροφία ή τη δασοκομία (όπως σε γεωργικούς ελκυστήρες και ελκυστήρες δασών, γεωργικές μηχανές, συσκευές και εργαλεία, αντλίες για υγρά, κινητά σιλό, κλπ.).

«2. Στο Κεφάλαιο Α. ΑΓΑΘΑ του Παραρτήματος III του Κώδικα Φ.Π.Α., προστίθεται παρ. 55 ως εξής:

«55. Γεωργικοί ελκυστήρες και ελκυστήρες δασών (ΔΚ ΕΧ 8701), γεωργικές μηχανές, συσκευές και εργαλεία (ΔΚ ΕΧ 8201, ΕΧ 8413, ΕΧ 8419, ΕΧ 8424, ΕΧ 8432, ΕΧ 8433, ΕΧ 8434, ΕΧ 8435, ΕΧ 8436, ΕΧ 8437), αντλίες για υγρά (ΔΚ ΕΧ 8413), αεραντλίες & αεροσυμπιεστές για δεξαμενές ψαριών (ΔΚ ΕΧ 8414), κινητά σιλό (ΔΚ ΕΧ 8716), θερμοκήπια (ΔΚ ΕΧ 9406), δεξαμενές για ιχθυοκαλλιέργειες από γυαλί (ΔΚ ΕΧ 7020), κελύφη συσσωρευτών (ΔΚ ΕΧ 8479), πλωτές κατασκευές εκτροφής ψαριών (ΔΚ ΕΧ 8907), τα οποία από τη φύση τους και τα χαρακτηριστικά τους προορίζονται κυρίως ή αποκλειστικά για τη γεωργία, την κτηνοτροφία ή τη δασοκομία. Στην κτηνοτροφία περιλαμβάνεται κάθε δραστηριότητα εκτροφής ζώων, πτηνών, εντόμων ή ψαριών. Δεξαμενές αποθήκευσης νερού που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην αποθήκευση νερού για την άρδευση ή τη στράγγιση ή την πυρόσβεση ή στις ιχθυοκαλλιέργειες (ΔΚ ΕΧ 3925, ΕΧ 3926, ΕΧ 6810, ΕΧ 6811, ΕΧ 7309, ΕΧ 7310, ΕΧ 7611, ΕΧ 7612). Από την παρούσα εξαιρούνται τα μέρη και τα εξαρτήματα των παραπάνω αγαθών.».

γ. Προβλέπεται η εφαρμογή υπερμειωμένου συντελεστή Φ.Π.Α. τέσσερα τοις εκατό (4%) σε πράξεις παροχής υπηρεσιών βάσει συμβάσεων για εργασίες που προορίζονται αποκλειστικά για την υπέρβαση ή απομάκρυνση αρχιτεκτονικών εμποδίων που περιορίζουν την κινητικότητα ατόμων με αναπηρία, σε κτίρια δημόσια ή ιδιωτικά ή κτίρια που εξυπηρετούν δημόσιο συμφέρον.

Ποιο συγκεκριμένα: Στο Κεφάλαιο Β. ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ του Παραρτήματος III του Κώδικα Φ.Π.Α., προστίθεται παρ. 11 ως εξής:

«11. Η παροχή υπηρεσιών βάσει συμβάσεων για εργασίες που προορίζονται αποκλειστικά για την υπέρβαση ή απομάκρυνση αρχιτεκτονικών εμποδίων που περιορίζουν την κινητικότητα ατόμων με αναπηρία, σε κτίρια δημόσια ή ιδιωτικά ή κτίρια που εξυπηρετούν δημόσιο συμφέρον. Ο συντελεστής του φόρου για τις υπηρεσίες της παρούσας ορίζεται σε τέσσερα τοις εκατό (4%).».

Οι διατάξεις μείωσης του ΦΠΑ ισχύουν από την 1η Νοεμβρίου 2023.

Αλωνιάτης Απόστολος

Οικονομολόγος - φοροτεχνικός, Α' Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών & Φορολογικών Μελετών (Ι.Ο.ΦΟ.Μ), Σύμβουλος Διοίκησης της PROSVASIS AEBE και συγγραφέας.

 Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Voice (Finance & Markets Voice) , την Κυριακή 15  Οκτωβρίου  2023