Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2020

Τεκμαρτά ημερομίσθια: Διευκρινίσεις e-ΕΦΚΑ σχετικά με την κατάταξη σε ασφαλιστικές κλάσεις των αμειβομένων μισθωτών

 

Τεκμαρτά ημερομίσθια: Διευκρινίσεις e-ΕΦΚΑ σχετικά με την κατάταξη σε ασφαλιστικές κλάσεις των αμειβομένων μισθωτών

Εργατικά - Ασφαλιστικά

18 Νοέμβριος 2020
Taxheaven.gr



Με αφορμή προφορικά και γραπτά ερωτήματα που έχουν τεθεί αναφορικά με την υπαγωγή αλλά και την κατάταξη σε ασφαλιστικές κλάσεις των αμειβομένων μισθωτών με κυμαινόμενες αποδοχές, με το Γενικό Έγγραφο 304941/18.11.2020 του e-ΕΦΚΑ, διευκρινίζονται τα ακόλουθα:

Η ασφάλιση απασχολουμένων σε επιχ/σεις, με την νομοθεσία της τεκμαρτής ασφάλισης, όπως είναι γνωστό, ορίζεται από τις διατάξεις  του αρ.25 παρ. 5 του Α.Ν. 1846/1951 (όπως ισχύει) και αρ. 18 παρ. 4, 5 του Κανονισμού Ασφάλισης του τ. ΙΚΑ – ΕΤΑΜ (όπως ισχύει) περί τεκμαρτών ημερομισθίων (τελευταίες σχετικές εγκύκλιοι τ. ΙΚΑ – ΕΤΑΜ: 21/05, 14/06, 57/07, 32/08, 48/09, 10/1111/1210/13).

Α) Οι ασφαλιστικές εισφορές συνεχίζουν και σήμερα να υπολογίζονται με βάση τα ισχύοντα ασφάλιστρα και τις τεκμαρτές αποδοχές, που αντιστοιχούν κάθε φορά στις ασφαλιστικές κλάσεις της κατάταξής τους. Η κατάταξη ισχύει τόσο για τον υπολογισμό των μηνιαίων εισφορών, όσο και για τον αυτοτελή υπολογισμό των εισφορών για τα δώρα εορτών (Χριστουγέννων – Πάσχα) και το επίδομα αδείας. Η κατάταξη είναι ανεξάρτητη από τη διάρκεια της ημερήσιας απασχόλησης και σ΄ αυτήν περιλαμβάνονται οι χορηγούμενες παροχές σε είδος (τροφή, κατοικία, κ.λ.π.), τα τυχόν εν ισχύ επιδόματα κ.λ.π.

Β) Εάν οι κατώτατοι μισθοί ή τα κατώτατα ημερομίσθια, που προβλέπονται από τις οικείες Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, (Γενική και Ειδικές), συμπεριλαμβανομένων και των γενικών επιδομάτων που χορηγούνται σε όλους ανεξαιρέτως τους μισθωτούς, οι οποίοι υπάγονται στην εκάστοτε ισχύουσα οικεία Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, αναπροσαρμοστούν κατά τη διάρκεια του ημερολογιακού έτους, τότε χωρεί αυτόματη κατάταξη στις ασφαλιστικές κλάσεις που εμπίπτουν οι νόμιμοι αυτοί μισθοί ή τα ημερομίσθια (Υ.Α. υπ’ αριθμ. Φ.11321/15456/1077/24.7.2012 περί τροπ. του αρ. 18 παρ.5 του Κ.Α. - ΦΕΚ 2266/Β΄/2012).

Γ) Ο τρόπος ασφάλισης των μισθωτών που αναφέρονται στους πίνακες κατάταξης τεκμαρτών ημερομισθίων, ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ:

• Για τους αμειβόμενους αποκλειστικά και μόνο με σταθερές αποδοχές, οι οποίες όμως δεν πρέπει να είναι κατώτερες των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (Γενική και Ειδικές) και
• Για τους αμειβόμενους με σταθερές αποδοχές και ποσοστά, φιλοδωρήματα κ.λ.π. (π.χ. περιοδεύοντες πωλητές, πλασιέ), όταν οι σταθερές αποδοχές τους υπερβαίνουν τις τεκμαρτές της κλάσης κατάταξης τους. Σ΄ αυτήν την περίπτωση, ασφαλίζονται επί των σταθερών αποδοχών τους (αρ. 18 παρ. 6 του Κ.Α. τ. Ι.Κ.Α. – Ε.Τ.Α.Μ.).

Ως σταθερές αποδοχές νοούνται οι συμφωνημένες, υπό την προϋπόθεση να είναι ανώτερες της Γενικής ή της οικείας Ειδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Δ) Τεκμήριο υπαγωγής των απασχολουμένων στα είδη επιχειρήσεων ή ειδικοτήτων στις διατάξεις τεκμαρτών ημερομισθίων, αποτελεί ο τρόπος αμοιβής τους, δηλαδή με αποδοχές που κυμαίνονται εν όλο ή εν μέρει και προκύπτουν από ποσοστά επί των πωλήσεων ή εισπράξεων από φιλοδωρήματα, από αμοιβή κατά αποκοπή ή αμοιβή από προμήθειες κλπ.

Η νομολογία των Δικαστηρίων, δέχεται ότι για να τύχει εφαρμογής το σύστημα του υπολογισμού των εισφορών με κατάταξη σε ασφαλιστικές κλάσεις τεκμαρτών ημερομισθίων, θα πρέπει να αποδεικνύεται κάθε φορά βάσει σχετικής μετά του εργοδότη συμφωνίας, ότι ο συγκεκριμένος μισθωτός αμείβεται πράγματι με κυμαινόμενες αποδοχές. Σε διαφορετική περίπτωση δεν ισχύουν οι διατάξεις του αρ. 18 του Κ.Α. του τ. ΙΚΑ – ΕΤΑΜ, αλλά οι εισφορές υπολογίζονται στις πράγματι καταβαλλόμενες αποδοχές ή σε αυτές που προβλέπονται από τις οικείες συμβάσεις εργασίας, δηλαδή τον πραγματικό βασικό μισθό προσαυξανόμενο με τα προβλεπόμενα επιδόματα (ΣτΕ 998/1989, ΣτΕ 3160/1989, ΣτΕ 2551/1991, ΣτΕ 1150/1995, κ.α.).

Ε) Στους πίνακες τεκμαρτών ημερομισθίων (εγκ. 10/13), προσδιορίζονται τα είδη των επιχ/σεων ΣΕ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ με τις ειδικότητες των εργαζομένων, που υπάγονται στις ασφαλιστικές κλάσεις των τεκμαρτών ημερομισθίων.

Όπως προκύπτει από τους πίνακες, η ειδικότητα «μανικιούρ – πεντικιούρ», έχει ενταχθεί στο είδος των επιχ/σεων «κομμωτήρια – μικτά κομμωτήρια – κουρεία – μικτά κουρεία».
 
Ως εκ τούτου το προσωπικό που απασχολείται με την ειδικότητα «μανικιούρ – πεντικιούρ», σε επιχ/σεις με αποκλειστικό και μόνο αντικείμενο εργασιών «μανικιούρ – πεντικιούρ», ΔΕΝ ΥΠΑΓΕΤΑΙ στις διατάξεις περί τεκμαρτών ημερομισθίων.

Σταϊκούρας: Επιστρεπτέα Προκαταβολή και το 2021 – Μειωμένος ΦΠΑ ως τον Απρίλιο

 Σχεδόν 20.000 αιτήσεις είχαν κατατεθεί ως το απόγευμα της Παρασκευής στην πλατφόρμα για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4 για συνολικό ποσό 155 εκατ. ευρώ, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, προσθέτοντας πως το μέτρο θα επεκταθεί και το 2021.


Σε δηλώσεις του στο Σκάι ο Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε πως στην 3η φάση της Επιστρεπτέας Προκαταβολής είχαν διανεμηθεί 3,4 δισ. ευρώ σε 150.000 επιχειρήσεις, στην πλειονότητά τους τουριστικές επιχειρήσεις με δραστηριότητα στα νησιά.

«Θα συνεχιστεί και το 2021 η Επιστρεπτέα, κρίνουμε ότι το μέτρο έχει αποδώσει θα την επεκτείνουμε όσο χρειαστεί. Η 4η και 5η Επιστρεπτέα δεν θα επιστραφεί ποτέ κατά 50%» δήλωσε ο υπουργός για να επισημάνει ότι η 4η φάση της Επιστρεπτέας Προκαταβολής «η συνδέεται με ρήτρα μη απολύσεων».


Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις δήλωσε πως οι μειώσεις του ΦΠΑ που έχουν εφαρμοστεί στη διάρκεια της πανδημίας θα ισχύσουν -τουλάχιστον ως- τον Απρίλιο του 2021. Όσον αφορά στις αποζημιώσεις των ιδιοκτητών ακινήτων διευκρίνισε πως ό,τι καταβάλλεται θα είναι ακατάσχετο και αφορολόγητο. Δεν απέκλεισε, παράλληλα, να παραταθεί η υποχρεωτική μείωση ενοικίου, ενώ όσον αφορά στο πρόγραμμα Γέφυρα δήλωσε πως από τη μεθεπόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσει η καταβολή δόσεων από το Δημόσιο. Όσοι έχουν υποχρεώσεις που έχουμε αναστείλει πάνε για τον Απρίλιο του 2021 με 12 ή 24 δόσεις άτοκες ή με πολύ χαμηλό επιτόκιο. Οποιοι δεν ήταν σε ρύθμιση μπορούν να μπουν στο πλαίσιο ρυθμίσεων, μιλάμε από το Νοέμβριο του 2019 και μετά. Όσοι δεν μπορούσαν να τηρήσουν τη ρύθμιση που είχαν κάνει (100 με 120 δόσεις) έχουμε νομοθετήσει οι δόσεις να πάνε στο τέλος της ρυθμιζόμενης δόσης. Όσοι έχουν δανειακές υποχρεώσεις το τραπεζικό σύστημα θα επεκτείνει τις ρυθμίσεις και μέσα στο 2021» ανέφερε.

Χρ. Σταϊκούρας: Το ταμείο της χώρας θα αντέξει - Επιστρεπτέα και το 2021

 

Χρ. Σταϊκούρας: Το ταμείο της χώρας θα αντέξει - Επιστρεπτέα και το 2021

Σάββατο, 21 Νοεμβρίου 2020 10:43
 
UPD:10:44
Eurokinissi/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
A- A A+

Το ταμείο της χώρας θα αντέξει και το 2021, τόνισε ο Χρήστος Σταϊκούρας υπογραμμίζοντας ότι το μέτρο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής θα συνεχιστεί και τον επόμενο χρόνο, ενώ διαβεβαίωσε ότι το υπουργείο Οικονομικών θα συνεχίσει να πληρώνει επιδόματα και υποχρεώσεις όσο διαρκεί η πανδημία.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι μέχρι χθες Παρασκευή το βράδυ, στην πλατφόρμα της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 4, που άνοιξε το απόγευμα, είχαν κατατεθεί 19.830 αιτήσεις επιχειρήσεων, ύψους 155 εκατ. ευρώ. Η πληρωμή, όπως είπε, θα γίνει τη Δευτέρα, ενώ η δεύτερη πληρωμή καταβάλλεται προσπάθεια να γίνει προς το τέλος της επόμενης εβδομάδας. 

Σύμφωνα με τον υπουργό, στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 3 δόθηκαν 3,4 δισ. ευρώ σε 150 χιλιάδες επιχειρήσεις που βρίσκονται κυρίως στα νησιά και αφορούν στον τουρισμό. «Θα συνεχιστεί και το 2021 η Επιστρεπτέα, κρίνουμε ότι το μέτρο έχει αποδώσει θα την επεκτείνουμε όσο χρειαστεί. Η 4η και 5η Επιστρεπτέα δεν θα επιστραφεί ποτέ κατά 50%» ανέφερε, διευκρινίζοντας πως «η 4η  Επιστρεπτέα συνδέεται με ρήτρα μη απολύσεων». 

Ο κ. Σταϊκούρας εξήγησε ότι η Επιστρεπτέα προκαταβολή είναι μόνο ένα από τα μέτρα στήριξης της οικονομίας. «Το 2020 δώσαμε 24 δισ. ευρώ και θα διατεθούν άλλα 7,5 δισ. το 2021, δηλαδή περίπου 31 με 32 δισ. το σύνολο των μέτρων στήριξης της κοινωνίας, όσα χρήματα πάρουμε από το Ταμείο Ανάκαμψης τα επόμενα χρόνια. Πρόκειται για μέτρα βοήθειας της κοινωνίας που θα χρηματοδοτηθούν από τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας, από χρήματα που έχουν ξεκινήσει από την Ευρώπη (πρόγραμμα Sure), από την έξοδο μας στις αγορές με εξαιρετικά χαμηλό κόστος δανεισμού και από τα χρήματα που θα εκταμιεύονται από το Ταμείο το α’ εξάμηνο του 2021» εξήγησε.

«Μέχρι τον Απρίλιο θα ισχύει όλος ο μειωμένος ΦΠΑ και όλες οι μόνιμες μειώσεις φόρων που είχαμε ψηφίσει και υλοποιήσει πριν την παρένθεση της υγειονομικής κρίσης. Θα υπάρξει τροπολογία για την αποζημίωση των ιδιοκτητών και με αυτή ό,τι δίδεται στους ιδιοκτήτες ακινήτων θα είναι ακατάσχετο και αφορολόγητο» τόνισε παράλληλα ο ΥΠΟΙΚ.  

Ο υπουργός άφησε ανοιχτό και το ενδεχόμενο να παραταθεί το μέτρο της επιστροφής του 50% στους ιδιοκτήτες, της υποχρεωτικής μείωσης των ενοικίων λήγω κορωνοϊού. Όπως εξήγησε αυτό θα εξαρτηθεί από τους όρους που θα λειτουργεί η οικονομία τότε.

Για το πρόγραμμα Γέφυρα σχολίασε ότι από τη μεθεπόμενη εβδομάδα το κράτος θα πληρώνει έως και το 90% των δόσεων των ενήμερων δανειοληπτών που πλήττονται από την πανδημία και έως το 80% των κόκκινων δανειοληπτών. «Για πρώτη φορά η χώρα επιβραβεύει και τη συνέπεια» σημείωσε. 

«Όσοι έχουν υποχρεώσεις που έχουμε αναστείλει πάνε για τον Απρίλιο του 2021 με 12 ή 24 δόσεις άτοκες ή με πολύ χαμηλό επιτόκιο. Οποιοι δεν ήταν σε ρύθμιση μπορούν να μπουν στο πλαίσιο ρυθμίσεων, μιλάμε από το Νοέμβριο του 2019 και μετά. Όσοι δεν μπορούσαν να τηρήσουν τη ρύθμιση που είχαν κάνει (100 με 120 δόσεις) έχουμε νομοθετήσει οι δόσεις να πάνε στο τέλος της ρυθμιζόμενης δόσης. Όσοι έχουν δανειακές υποχρεώσεις το τραπεζικό σύστημα θα επεκτείνει τις ρυθμίσεις και μέσα στο 2021» πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών. Οι 12 και 24 δόσεις θα ισχύουν και για τις ασφαλιστικές εισφορές, ήδη έχει νομοθετήσει το υπουργείο Εργασίας διευκρίνισε ο κ. Σταϊκούρας.

ΟικονομίαΑδήλωτα τετραγωνικά: Έρχονται τα ραβασάκια για τους ιδιοκτήτες ακινήτων

12:05, 21 Νοεμβρίου 2020

facebook

tweet

share

Την αποστολή του λογαριασμού για τα «ξεχασμένα» τετραγωνικά έχουν ήδη δρομολογήσει οι δήμοι στους πολίτες που αποκάλυψαν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΚΕΔΕ την πραγματική επιφάνεια των ακινήτων τους.


Τα ποσά που καλούνται να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες που έλαβαν ήδη το ραβασάκι από δήμους οι οποίοι ολοκλήρωσαν την επεξεργασία των δηλώσεων που υποβλήθηκαν, αφορούν τα επιπλέον τετραγωνικά μέτρα των ακινήτων που δήλωσαν είτε στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, είτε στις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου.



Οι έξτρα χρεώσεις για δημοτικά τέλη και το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας που χτυπούν τώρα την πόρτα των ιδιοκτητών ακινήτων έχουν υπολογιστεί αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2020.


Τις τελευταίες ημέρες ολοένα και περισσότεροι ιδιοκτήτες ακινήτων λαμβάνουν ένα ηλεκτρονικό μήνυμα από την πλατφόρμα δήλωσης διόρθωσης τ.μ. ακινήτων. Με το μήνυμα αυτό οι ιδιοκτήτες ενημερώνονται ότι ολοκληρώθηκε η επεξεργασία της δήλωσης για το ακίνητο που είχαν υποβάλει.


Ολοκλήρωση της δήλωσης σημαίνει ότι για τα «ξεχασμένα» τετραγωνικά θα επιβληθούν, και μάλιστα αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2020, τα δημοτικά τέλη, οι δημοτικοί φόροι και το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ). Οι χρεώσεις θα έρθουν μαζεμένες για τους ιδιοκτήτες.


Οι νέες χρεώσεις

Μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου, που έληξε η προθεσμία, είχαν δηλωθεί πάνω από 60 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα σε όλη τη χώρα και είχαν υποβληθεί πάνω από 2,6 εκατομμύρια δηλώσεις. Οι ιδιοκτήτες των ακινήτων θα κληθούν μέσα στους επόμενους μήνες να πληρώσουν αναδρομικά ποσά που υπερβαίνουν συνολικά τα 150 εκατ. ευρώ.


Οι δήμοι προχωρούν στον έλεγχο και τον τελικό καταλογισμό των πρόσθετων δημοτικών τελών που πρέπει να πληρώσει ο ιδιοκτήτης μετά και την υποβολή της σχετικής δήλωσης. Μέχρι στιγμής έχουν μαζευτεί αναδρομικά 10 μηνών και άνω, ενώ όσο θα περνάει ο χρόνος μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία ελέγχου και οριστικοποίησης των δηλώσεων των ιδιοκτητών, τόσο θα αυξάνεται η συσσωρευμένη υποχρέωση. Μάλιστα, για την επεξεργασία και τον έλεγχο των δηλώσεων οι δήμοι θα χρειαστούν αρκετές εβδομάδες, ενώ σε πολλές περιπτώσεις θα απαιτηθεί επικοινωνία ακόμα και με τον ίδιο τον ιδιοκτήτη.


Σε κάθε περίπτωση, τα νέα ποσά δημοτικών φόρων και τελών, τα οποία αναλογούν στα επιπλέον δηλούμενα τ.μ., θα αφορούν χρονικές περιόδους από την 1η Ιανουαρίου 2020 και μετά. Οι νέες χρεώσεις θα εμφανιστούν στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, μέσω των οποίων πληρώνονται τα δημοτικά τέλη και το ΤΑΠ. Οι ιδιοκτήτες θα δουν «φουσκωμένους» τους λογαριασμούς ρεύματος καθώς τα τέλη θα υπολογίζονται και θα επιβάλλονται πλέον σε ακίνητα μεγαλύτερης επιφάνειας.


Ποιοι εξαιρούνται

Από τις έξτρα χρεώσεις θα εξαιρεθούν όσοι δήλωσαν ακίνητα στα οποία κατά το παρελθόν είχε διακοπεί η ηλεκτροδότηση.


Για τους ιδιοκτήτες αυτούς προβλέπεται:


n Απαλλαγή από τους δημοτικούς φόρους και τα δημοτικά τέλη, τόσο πριν από την 1η Ιανουαρίου 2020 όσο και από την 1η Ιανουαρίου 2020 και μέχρι την ημερομηνία επανηλεκτροδότησης.

n Υποχρέωση πληρωμής Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) αναδρομικά και για όλο το διάστημα διακοπής της ηλεκτροδότησης. Επιπλέον, όσοι δήλωσαν ακίνητα τα οποία δεν έχουν ηλεκτροδοτηθεί εξακολουθούν να απαλλάσσονται από δημοτικούς φόρους και δημοτικά τέλη, όχι όμως και από το ΤΑΠ, το οποίο οφείλουν να καταβάλουν για όλες τις χρονικές περιόδους από την 1η Ιανουαρίου 2020 και μετά.

Οι ιδιοκτήτες μπορούν να ενημερωθούν για την κατάσταση επεξεργασίας της δήλωσης για το ακίνητό τους μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Ηλεκτρονικό μήνυμα αποστέλλεται κάθε φορά που αλλάζει η κατάσταση της δήλωσης. Το αρχικό στάδιο είναι το κίτρινο που σημαίνει ότι η δήλωση έχει υποβληθεί. Μόλις ο δήμος ξεκινήσει την επεξεργασία της δήλωσης, το χρώμα θα γίνει πορτοκαλί και εσείς θα λάβετε ένα ενημερωτικό μήνυμα στη διεύθυνση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Με την ολοκλήρωση της επεξεργασίας, το χρώμα γίνεται πράσινο, ενώ αν ανάψει κόκκινο σημαίνει ότι η αίτηση έχει απορριφθεί.


Για τα επιπλέον τετραγωνικά, οι δήμοι θα αποστείλουν τα στοιχεία στον ΔΕΔΔΗΕ για επιβολή δημοτικών τελών με βάση τη νέα επιφάνεια κάθε ακινήτου.

Σε λειτουργία η Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4: Αναλυτικές Οδηγίες

 

Σε λειτουργία η Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4: Αναλυτικές Οδηγίες

Ανακοινώσεις ΑΑΔΕ - e-ΕΦΚΑ - Υπ.Οικ. - ΟΑΕΔ - Ε.Ένωσης κ.ά.

20 Νοέμβριος 2020
ΑΑΔΕ: Σε λειτουργία η Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4: Αίτηση χορήγησης - Η ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών και οι οδηγίες που αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ. Οι αιτήσεις υποβάλλονται έως την 30η Νοεμβρίου 2020. Taxheaven.gr



Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΑΑΔΕ:

Σε λειτουργία η Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4: Αναλυτικές Οδηγίες

Προθεσμία υποβολής: Μέχρι 30 Νοεμβρίου 2020

Σχετική απόφαση: ΓΔΟΥ 281/2020

Σχετικό δελτίο τύπου του Υπ. Οικονομικών:

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Νίκης 5-7
10180 Αθήνα
Τηλ.: 2103332644
e-mail: press@minfin.gr


Παρασκευή, 20 Νοεμβρίου 2020

Δελτίο Τύπου

Άνοιξε η πλατφόρμα της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 4 - Στις αρχές της προσεχούς εβδομάδας ξεκινούν οι πληρωμές



Το Οικονομικό Επιτελείο αποδεικνύεται συνεπές με τα χρονοδιαγράμματα που το ίδιο έθεσε.

Από σήμερα, Παρασκευή 20/11/2020, οι δικαιούχοι του 4ου κύκλου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής μπορούν να υποβάλουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα “myBusinessSupport” (https://www.aade.gr/mybusinesssupport) της ΑΑΔΕ αίτηση για τη χορήγηση της ενίσχυσης.

Οι πληρωμές θα ξεκινήσουν στις αρχές της προσεχούς εβδομάδας.

Το ύψος του ποσού που θα λάβουν οι δικαιούχοι από το χρηματοδοτικό σχήμα θα παρουσιάζεται απευθείας στην ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Υπενθυμίζεται ότι στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4 προβλέπονται ακόμα ευνοϊκότεροι όροι ως προς τους δικαιούχους και το ύψος της ενίσχυσης, το 50% της οποίας είναι μη επιστρεπτέο, υπό τον όρο διατήρησης του επιπέδου απασχόλησης έως και την 31η/3/2021.

Η διαδικασία υποβολής της αίτησης ολοκληρώνεται σε 2 βήματα:

Βήμα 1ο: Συμπληρώνονται τα απαραίτητα στοιχεία εσόδων-εξόδων της επιχείρησης στην εφαρμογή «ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΜΟΥ» στην πλατφόρμα “myBusinessSupport”. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί κατά τη συμπλήρωση των στοιχείων αυτών, διότι μετά την οριστικοποίησή τους δεν είναι δυνατή η τροποποίησή τους.

Βήμα 2ο: Μετά την οριστικοποίηση της δήλωσης στην εφαρμογή «ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΜΟΥ», πρέπει να συμπληρωθεί και να υποβληθεί οριστικοποιημένη αίτηση χορήγησης μέσω της πλατφόρμας “myBusinessSupport”, και ειδικότερα μέσω της εφαρμογής «ΕΠΙΣΤΡΕΠΤΕΑ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ 4: ΑΙΤΗΣΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ». Σε περίπτωση μη ορθής συμπλήρωσης της αίτησης, η αίτηση τροποποιείται μόνο αυθημερόν.

Η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 30 Νοεμβρίου 2020.







Ποιοι νέοι κλάδοι επιστημόνων θα λάβουν έκτακτη ενίσχυση

 

Ποιοι νέοι κλάδοι επιστημόνων θα λάβουν έκτακτη ενίσχυση

Με τροπολογία θα καλυφθούν κι άλλες ομάδες σημείωσε ο υπουργός Εργασίας. Ενδεικτικά παραδείγματα για το όφελος επιχειρήσεων και εργαζομένων από τη μείωση των εισφορών.


Επεκτείνονται οι δικαιούχοι από τους επιστημονικούς κλάδους που θα λάβουν έκτακτη οικονομική ενίσχυση, στο πλαίσιο των μέτρων της κυβέρνησης για να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της πανδημίας. Η αρχική ρύθμιση προβλέπει την εφάπαξ ενίσχυση δικηγόρων, μηχανικών και οικονομολόγων, ωστόσο όπως ανέφερε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης με τροπολογία θα συμπεριληφθούν και άλλοι επιστημονικοί κλάδοι.

Μάλιστα ανέφερε χαρακτηριστικά γιατρούς, οδοντιάτρους, δικαστικούς επιμελητές και γεωτεχνικούς. Οι μέχρι τώρα πληροφορίες αναφέρουν πως η ενίσχυση αυτή θα είναι 400 ευρώ.

Μιλώντας στην επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής ο Γιάννης Βρούτσης αναφέρθηκε σε πολυνομοσχέδιο που θα ψηφιστεί την επόμενη εβδομάδα και το οποίο περιλαμβάνει εργασιακές και ασφαλιστικές ρυθμίσεις. Μεταξύ άλλων εστίασε στην προβλεπόμενη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών που τη νέα χρονιά θα φτάσει τις τρεις ποσοστιαίες μονάδες.

Όπως σημείωσε ο υπουργός Εργασίας από τη συγκεκριμένη ρύθμιση ευνοούνται 265.216 επιχειρήσεις και 1.986.336 εργαζόμενοι, καλώντας τα κόμματα να τοποθετηθούν για το αν θα ψηφίσουν τη σχετική διάταξη. «Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών είναι κάτι που το ήθελαν οι εργαζόμενοι και οι επιχειρήσεις» είπε ο υπουργός και σημείωσε πως θα καλυφθεί όποιο κενό δημιουργείται στον ΟΑΕΔ (στα έσοδα λόγω της μείωσης των εισφορών).

Ο υπουργός παρουσίασε ενδεικτικά παραδείγματα για το όφελος που έχουν επιχειρήσεις και εργαζόμενοι από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Τα συγκεκριμένα παραδείγματα έχουν υπολογιστεί με μείωση εισφορών 3.9 ποσοστιαίων μονάδων, δηλαδή με το «ψαλίδι» των τριών ποσοστιαίων μονάδων που θα μπει σε ισχύ τη νέα χρονιά και την περικοπή των 0.9 ποσοστιαίων μονάδων που εφαρμόστηκε φέτος.

Ενδεικτικά ανέφερε τα εξής:

  • Για μισθό 65Ο ευρώ το ετήσιο όφελος για την επιχείρηση είναι 207 ευρώ και για τον εργαζόμενο 148 ευρώ
  • Για μισθό 700 ευρώ το ετήσιο όφελος για την επιχείρηση είναι 222 ευρώ και για τον εργαζόμενο 160 ευρώ
  • Για μισθό 1500 ευρώ το ετήσιο όφελος διαμορφώνεται στα 477 ευρώ για την επιχείρηση και στα 342 ευρώ για τον εργαζόμενο.

Ειδική αναφορά έκανε ο υπουργός Εργασίας στο ασφαλιστικό και στα μέτρα που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση των καθυστερήσεων στην έκδοση των συντάξεων.

Μεταξύ άλλων εστίασε στο μέτρο της ψηφιακής σύνταξης αλλά και στο σύστημα «ΆΤΛΑΣ» όπου απεικονίζονται οι εκκρεμείς συντάξεις. «Κανένας υπουργός δεν θα κρύβει σε τσουβάλια τις συντάξεις» υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο ο Γιάννης Βρούτσης σημείωσε πως «έχει διπλό πρόσημο: οικονομικό και αναπτυξιακό» και μίλησε για κοινωνικές παρεμβάσεις υπέρ των αδυνάμων αλλά και ρυθμίσεις που θα αποτελέσουν «οξυγόνο» για την αγορά εργασίας.

Παράλληλα εξαπέλυσε πυρά στην αντιπολίτευση για «μικροψυχία», λέγοντας πως πρόκειται για ένα νομοσχέδιο με θετικό πρόσημο το οποίο επιχειρείται να ακυρωθεί πλήρως.

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

«Κοινωνικό μέρισμα»: Στις 30 Δεκεμβρίου οι πληρωμές

 

«Κοινωνικό μέρισμα»: Στις 30 Δεκεμβρίου οι πληρωμές

Χωρίς την υποβολή αίτησης θα λάβουν οι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, στο τέλος του χρόνου, το διπλό επίδομα. Πώς θα δοθεί το Δώρο Χριστουγέννων. Ποιοι αυτοαπασχολούμενοι θα λάβουν έκτακτο επίδομα.


Στις πλέον ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, τους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, θα δοθεί φέτος, εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού και των έκτακτων περιοριστικών μέτρων, η οικονομική ενίσχυση που δίνεται τα τελευταία χρόνια ως «κοινωνικό μέρισμα» στο τέλος του έτους.

Όπως ανακοίνωσαν χθες οι αρμόδιοι υπουργοί Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, η έκτακτη αυτή οικονομική ενίσχυση αφορά 482.335 άτομα που εντάσσονται σε 256.562 νοικοκυριά.

Την ίδια στιγμή, το οικονομικό επιτελείο ξεκαθάρισε ότι το Δώρο Χριστουγέννων θα υπολογιστεί με βάση το πραγματικό εισόδημα του κάθε εργαζόμενου, με το κράτος να καταβάλλει το ίδιο, απευθείας στον εργαζόμενο, το ποσό που αντιστοιχεί στη δική του συμμετοχή και αφορά τις περιόδους που οι μισθωτοί βρίσκονταν σε αναστολή σύμβασης.

Παράλληλα, με νέα τροπολογία αναμένεται να προστεθούν στους δικηγόρους, μηχανικούς και οικονομολόγους που θα λάβουν το ειδικό έκτακτο εφάπαξ επίδομα των 400 ευρώ και νέοι επιστημονικοί κλάδοι, οι γιατροί, οι οδοντίατροι, οι γεωτεχνικοί και οι δικαστικοί επιμελητές.

Αναλυτικά, με βάση τις κυβερνητικές εξαγγελίες, διπλό Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα θα λάβουν στις 30 Δεκεμβρίου όλοι οι σημερινοί δικαιούχοι, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που επωφελούνται της τρίμηνης παράτασης που έδωσε με απόφασή της η αρμόδια υφυπουργός Δόμνα Μιχαηλίδου.

Μάλιστα, οι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος δεν θα χρειαστεί να υποβάλουν οποιαδήποτε αίτηση. Θα λάβουν στον λογαριασμό τους το αυξημένο ποσό του επιδόματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, η καταβολή θα γίνει όπως γίνεται κάθε μήνα, με το μισό ποσό σε προπληρωμένη κάρτα και το υπόλοιπο μισό σε μετρητά.

Υπενθυμίζεται ότι το ΕΕΕ ορίζεται ως εξής:

  • Για κάθε μονοπρόσωπο νοικοκυριό: έως 200 ευρώ.
  • Για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος του νοικοκυριού: προσαύξηση του εγγυημένου ποσού κατά 100 ευρώ.
  • Για κάθε ανήλικο μέλος του νοικοκυριού: προσαύξηση του εγγυημένου ποσού κατά 50 ευρώ.

Ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης ξεκαθάρισε επίσης ότι το Δώρο Χριστουγέννων θα πληρωθεί από τους εργοδότες έως τις 21 Δεκεμβρίου κατά το σκέλος που τους αντιστοιχεί ενώ απευθείας στους λογαριασμούς των εργαζομένων θα καταβληθεί από το κράτος, η αναλογία που αντιστοιχεί στη συμμετοχή του κράτους. Το ποσό αυτό, που αφορά τις ημέρες που οι εργαζόμενοι βρίσκονταν σε αναστολή σύμβασης, θα υπολογιστεί με βάση τα πραγματικά ποσά που έλαβαν, ήτοι αντιστοιχία των 534 ή των 800 ευρώ της ειδικής αποζημίωσης.

Παράλληλα, ανακοίνωσε πως παρατείνεται μέχρι 30 Ιουνίου 2021 η προθεσμία προκειμένου να λάβει κάποιος εργαζόμενος που ήταν ή είναι ακόμη σε αναστολή σύμβασης, την ετήσια άδεια του 2020. Να σημειωθεί ότι βάσει της κείμενης νομοθεσίας, η άδεια πρέπει να δοθεί στον εργαζόμενο έως το τέλος του έτους.

Τέλος, με διάταξη στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που ξεκίνησε χθες να συζητείται στις Επιτροπές της Βουλής, προβλέπεται χορήγηση έκτακτης και εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης σε δικηγόρους, μηχανικούς και οικονομολόγους οι οποίοι επλήγησαν από τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης λόγω πανδημίας.

Το κονδύλι για την έκτακτη αυτή ενίσχυση θα καλυφθεί από τις εισφορές υπέρ του κλάδου ανεργίας των παραπάνω επιστημόνων. Όπως μάλιστα ανακοίνωσε στη Βουλή ο κ. Βρούτσης, με τροπολογία θα ενταχθούν στους δικαιούχους και γιατροί, οδοντίατροι, δικαστικοί επιμελητές και γεωτεχνικοί.

Ρούλα Σαλούρουsalourou@euro2day.gr

Ν. Παπαθανάσης: Το υπουργείο Ανάπτυξης έχει έτοιμο σχέδιο για την έναρξη λειτουργίας των καταστημάτων

Στα μέσα της επόμενης εβδομάδας θα υπάρχει η εικόνα για τον χρόνο άρσης της καραντίνας στην αγορά η οποία θα προχωρήσει ανάλογα με τις εισηγήσεις των ειδικών, ενώ οι ανακοινώσεις από το υπουργείο θα γίνουν 4 μέρες πριν την επανεκκίνηση της λειτουργίας των καταστημάτων, όπως δήλωσε ο αναπληρωτής Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 9,84.


Ο αναπληρωτής υπουργός τόνισε ότι το υπουργείο έχει έτοιμο σχέδιο, πολυπαραμετρικό, για την έναρξη λειτουργίας των καταστημάτων ενώ η πυκνότητα και ο χρόνος που θα ανοίγουν θα εξαρτηθεί από το επιδημικό φορτίο και τις εισηγήσεις των ειδικών: "η επανεκκίνηση θα είναι σταδιακή ,θα γίνεται ανά εβδομάδα όπως είχε γίνει και τον Μάϊο".




Αναφερόμενος στο πρόγραμμα επιδότησης για θερμάστρες ο κ. Παπαθανάσης τόνισε ότι αναμένεται η έγκριση από την ΕΕ ενώ σε αυτό θα ενταχθούν και όσοι έχουν ήδη αγοράσει τις θερμάστρες. Πρόκειται για επιδότηση ύψους 100 ευρώ ανά 15 τμ.


Τέλος, ο ίδιος επεσήμανε πως με το σχέδιο νόμου το οποίο ψηφίστηκε την Τρίτη θα υπάρχει έλεγχος από το υπουργείο στις on line πλατφόρμες ώστε να μην μπορούν να αλλάζουν τους κανονισμούς ενώ οι καταναλωτές μπορούν να κάνουν καταγγελίες στο 1520 οι οποίες θα ελέγχονται από αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου, ενώ με πρόσφατη τροπολογία που πέρασε περιορίζονται τα κρούσματα αισχροκέρδειας με έλεγχο των τιμολογίων των σούπερ μάρκετ.


ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ

Ανακοινώθηκαν τα μέτρα οικονομικής ενίσχυσης από την κυβέρνηση

 Διπλάσιο ποσό θα λάβουν οι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος ενώ το δώρο Χριστουγέννων θα καταβληθεί βάση του πραγματικού μισθού των εργαζομένων είναι μερικά από τα μέτρα οικονομικής ενίσχυσης που ανακοίνωσαν σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης

Ανακοινώθηκαν τα νέα μέτρα οικονομικής ενίσχυσης, σε κοινή συνέντευξη τύπου που είχαν πριν από λίγο, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Ανάμεσα στα μέτρα οικονομικής ενίσχυσης που ανακοινώθηκαν είναι και η έκτακτη οικονομική ενίσχυση πρόκειται να λάβουν μέσα στον Δεκέμβριο 482.335 δικαιούχοι οι οποίοι εντάσσονται σε 256.562 νοικοκυριά. Δικαιούχοι θα είναι κυρίως όσοι εισπράττουν το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

Συνοπτικά τα μέτρα που ανακοινώθηκαν σήμερα:

Θα δοθεί διπλάσιο ύψος οικονομικής ενίσχυσης στους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος για τον μήνα Δεκέμβριο

  •  
  • Το δώρο Χριστουγέννων στους εργαζόμενους θα υπολογιστεί βάσει του πραγματικού καταβαλλόμενου μισθού και θα καταβληθεί από τις επιχειρήσεις-εργοδότες στις 21/12 σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία
     
  • Μεταφέρεται η ετήσια άδεια εργασίας, εργαζομένων των οποίων οι συμβάσεις εργασίας έχουν τεθεί σε αναστολή
     
  • Επιμήκυνση του επιδόματος ανεργίας και έκτακτη οικονομική ενίσχυση στους μακροχρόνια ανέργους
  • Έκτακτο επίδομα σε δικηγόρους, μηχανικούς, οικονομολόγους

  • Παρατείνονται οι συμβάσεις εργασίας οι οποίες έχουν τεθεί σε αναστολή και αφορούν το ανοικτό πρόγραμμα των 100.000 νέων επιδοτούμενων θέσεων εργασίας το οποίο «τρέχει» από 1η Οκτωβρίου

  • Διευρύνεται η λίστα των επιχειρήσεων που έχουν δικαίωμα συμμετοχής στην 4η Επιστρεπτέα Προκαταβολή

  • Αναστέλλονται κατά 75 ημέρες οι πληρωμές επιταγών, που λήγουν έως 31 Δεκεμβρίου 2020.

  • Συνεχίζεται η αναστολή πληρωμής δόσεων τραπεζικών δανείων

  • Αναστολή καταβολής του ΦΠΑ για επιχειρήσεις που αναστέλλεται η λειτουργία τους με εντολή δημόσιας αρχής

Οι ανακοινώσεις του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα

Προσωρινή αναστολή σύμβασης εργασίας

Οι εργαζόμενοι επιχειρήσεων που πλήττονται, δύνανται να τεθούν σε προσωρινή αναστολή σύμβασης εργασίας. Συνεπώς, είναι δικαιούχοι αποζημίωσης ειδικού σκοπού, αναλογικά με το διάστημα που τίθενται σε αναστολή. Για αυτό το χρονικό διάστημα, καλύπτονται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, αναλογικά, και όλες οι ασφαλιστικές εισφορές, υπολογιζόμενες επί του ονομαστικού μισθού. Το μέτρο ήδη υλοποιείται, από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, μέσω πλατφόρμας του Πληροφοριακού Συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ».

Αναστολή καταβολής του ΦΠΑ

Για τις επιχειρήσεις που αναστέλλεται η λειτουργία τους με εντολή δημόσιας αρχής, παρέχεται δυνατότητα αναστολής καταβολής του ΦΠΑ, καθώς και αναστολής πληρωμής των δόσεων ρυθμισμένων φορολογικών οφειλών. Για τους εργαζόμενους που η σύμβαση εργασίας τους τίθεται σε αναστολή, δίνεται η δυνατότητα αναστολής πληρωμής των δόσεων ρυθμισμένων φορολογικών οφειλών. Το μέτρο νομοθετήθηκε προχθές, δημοσιεύθηκε χθες βράδυ στο ΦΕΚ, και η σχετική Υπουργική Απόφαση θα υπογραφεί, μέχρι αύριο.

Αναστολή πληρωμής δόσεων τραπεζικών δανείων

Συνεχίζεται η αναστολή πληρωμής δόσεων τραπεζικών δανείων. Επιπλέον, δανειολήπτες που πλήττονται, έχουν ήδη αρχίσει να επωφελούνται από τη στήριξη που τους παρέχει το πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ». Πρόγραμμα που εγκρίθηκε, την προηγούμενη Παρασκευή, από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και το οποίο εστιάζει στη σημαντική κρατική επιδότηση δόσεων – εξυπηρετούμενων και μη – δανείων. Η καταβολή της επιδότησης από το Δημόσιο θα ξεκινήσει τις επόμενες εβδομάδες. Ωστόσο, σημαντικός αριθμός δικαιούχων δανειοληπτών, ήδη ωφελείται. Και αυτό διότι οι τράπεζες έχουν ξεκινήσει και προαφαιρούν το ποσό που αναλογεί στην κρατική επιδότηση του δανείου, με αποτέλεσμα το ποσό που καλούνται να καταβάλουν οι συνεπείς δανειολήπτες να είναι εξαιρετικά χαμηλό.

Μείωση ενοικίου κατά 40%

Οι επιχειρήσεις που πλήττονται, δικαιούνται υποχρεωτική μείωση ενοικίου κατά 40% στα επαγγελματικά τους ακίνητα. Το ίδιο ισχύει και για την κύρια κατοικία που μισθώνουν εργαζόμενοι που τίθενται σε αναστολή σύμβασης εργασίας, αλλά και για τη φοιτητική κατοικία που μισθώνουν τα τέκνα τους. Το μέτρο νομοθετήθηκε προχθές, δημοσιεύθηκε χθες βράδυ στο ΦΕΚ, και η σχετική Υπουργική Απόφαση θα υπογραφεί, μέχρι αύριο.

Επιπλέον, από τον μήνα Νοέμβριο, για τους ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν αυτά τα ακίνητα, το 1/2 της ζημίας τους θα τους καταβάλλεται άμεσα και απευθείας.

Αναστέλλονται κατά 75 ημέρες οι πληρωμές επιταγών, που λήγουν έως 31 Δεκεμβρίου 2020

Αναστέλλονται κατά 75 ημέρες οι πληρωμές επιταγών, που λήγουν έως 31 Δεκεμβρίου 2020. Το μέτρο αφορά επιχειρήσεις που βρίσκονται σε αναστολή με κρατική εντολή ή έχουν πληγεί δραστικά από την πανδημία.

Ως πληγείσες επιχειρήσεις θεωρούνται αυτές που εμφανίζουν μειωμένο κύκλο εργασιών κατά το διάστημα Απριλίου – Σεπτεμβρίου 2020 μεγαλύτερο του 50% σε σχέση με τον κύκλο εργασιών του αντίστοιχου διαστήματος του 2019.

Δεν καταχωρίζονται σε αρχεία δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς, αξιόγραφα από τις εν λόγω επιχειρήσεις, επί των οποίων έχει βεβαιωθεί αδυναμία πληρωμής από την πληρώτρια τράπεζα, από την 6η Νοεμβρίου έως τη δημοσίευση του Νόμου, εάν αποδεδειγμένα εξοφληθούν εντός 75 ημερών από τη σφράγιση ή τη λήξη τους.

Η διάταξη δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ χθες βράδυ.

Διευρύνεται, σε σχέση με τους προηγούμενους κύκλους, η λίστα των επιχειρήσεων που έχουν δικαίωμα συμμετοχής στην 4η Επιστρεπτέα Προκαταβολή

Διευρύνεται, σε σχέση με τους προηγούμενους κύκλους, η λίστα των επιχειρήσεων που έχουν δικαίωμα συμμετοχής στην 4η Επιστρεπτέα Προκαταβολή.

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν, πλέον, όλες οι ατομικές επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως εάν απασχολούν εργαζόμενους ή διαθέτουν ταμειακή μηχανή, συμπεριλαμβανομένων ελευθέρων επαγγελματιών και επιστημόνων, υπό την προϋπόθεση ότι παρουσιάζουν μείωση τζίρου 20% τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, και έχουν ελάχιστο τζίρο αναφοράς τα 300 ευρώ.

Ειδικά οι επιχειρήσεις των οποίων η δραστηριότητα έχει ανασταλεί με κρατική εντολή ή έχουν έδρα σε περιοχές που έχουν πληγεί από τον «Ιανό», δικαιούνται να συμμετάσχουν στη χρηματοδότηση, ανεξαρτήτως πτώσης τζίρου.

Επίσης, αποκτούν δικαίωμα συμμετοχής και οι νέες επιχειρήσεις που έχουν θετικά έσοδα για πρώτη φορά μετά τον Φεβρουάριο 2020, με βάση αναφοράς τον τζίρο Ιουλίου – Αυγούστου για όσες τηρούν διπλογραφικό σύστημα, και με βάση τον τζίρο του 3ου τριμήνου για όσες τηρούν απλογραφικό σύστημα.

Υπενθυμίζεται ότι το 50% του ποσού της ενίσχυσης δεν επιστρέφεται, με τον όρο η επιχείρηση να διατηρήσει το ίδιο επίπεδο απασχολούμενων μέχρι τις 31 Μαρτίου 2021.

Εντός των αμέσως επόμενων ημερών, θα ανοίξει η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων, όπου θα εμφανίζεται, απευθείας πλέον, το ποσό της ενίσχυσης που δικαιούται η επιχείρηση, εφόσον πληροί τα κριτήρια ένταξης.

Έτσι, την επόμενη εβδομάδα, όπως έχουμε δεσμευθεί, θα καταβληθούν σημαντικά ποσά στους δικαιούχους. Σε κάθε περίπτωση, η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 30 Νοεμβρίου.

Το συνολικό ποσό χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας μέσω της 4ης Επιστρεπτέας Προκαταβολής ενισχύεται και ανέρχεται, πλέον, στα 1,2 δισ. ευρώ. Οπότε, μαζί με τον επόμενο κύκλο, τον 5ο, που θα υλοποιηθεί τον Δεκέμβριο, θα ξεπεράσουμε, αθροιστικά, τα 5 δισ. ευρώ χρηματοδοτήσεων εντός του 2020. Και ο σχεδιασμός μας περιλαμβάνει επέκταση αυτής της χρηματοδότησης και το 2021.

Διπλάσιο ύψος ενίσχυσης στους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος

Σε συνέχεια της πρόσφατης τοποθέτησης του Πρωθυπουργού στη Βουλή, ανακοινώνουμε σήμερα ότι, κατά τον μήνα Δεκέμβριο, οι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, με την τακτική καταβολή του, θα λάβουν το διπλάσιο ύψος ενίσχυσης. Η ενίσχυση αφορά σε 482.335 ευάλωτους συμπολίτες μας, οι οποίοι ανήκουν σε 256.562 νοικοκυριά.

Με τις παραπάνω στοχευμένες παρεμβάσεις, η Κυβέρνηση αποδεικνύει, για ακόμα μία φόρα, ότι παρεμβαίνει άμεσα, ενεργεί αποτελεσματικά, και αντιδρά με κοινωνική ευαισθησία.

Στόχος μας είναι η στήριξη όλης της κοινωνίας, με ιδιαίτερη μέριμνα για τους πλέον ευάλωτους συμπατριώτες μας, διαφυλάσσοντας παράλληλα τους κόπους των συμπολιτών μας και την προοπτική της χώρας».

Οι ανακοινώσεις του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση

«Από την αρχή της πανδημίας, στο επίκεντρο της πολιτικής της κυβέρνησης ήταν η στήριξη όλης της κοινωνίας απέναντι στις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης. Οι δέσμες μέτρων που λάβαμε, άπλωσαν ένα δίκτυ προστασίας υπέρ των εργαζομένων, των επιχειρήσεων, των ανέργων και όλων των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Στο πλαίσιο της πρόσφατης εξαγγελίας του Πρωθυπουργού, ανακοινώνεται σήμερα ένα έκτακτο μέτρο οικονομικής ενίσχυσης, για το μήνα Δεκέμβριο, για τους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

Συγκεκριμένα, η έκτακτη αυτή οικονομική ενίσχυση αφορά 482.335 ευάλωτους συμπολίτες μας, οι οποίοι εντάσσονται σε 256.562 νοικοκυριά. Υπενθυμίζουμε ότι το εγγυημένο ποσό ορίζεται ως εξής:

  • Για κάθε μονοπρόσωπο νοικοκυριό: 200 ευρώ.
  • Για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος του νοικοκυριού: προσαύξηση του εγγυημένου ποσού κατά 100 ευρώ.
  • Για κάθε ανήλικο μέλος του νοικοκυριού: προσαύξηση του εγγυημένου ποσού κατά 50 ευρώ.

Αποδεικνύουμε έμπρακτα την αυξημένη μέριμνα απέναντι στους οικονομικά πιο αδύναμους συμπολίτες μας, με έναν έκτακτο επίδομα συμπληρωματικό της τακτικής ενίσχυσης του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος αλλά και των ευεργετημάτων του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους (ΤΕΒΑ) που λαμβάνουν κατά κύριο λόγο οι δικαιούχοι του Εισοδήματος.»

Επιμήκυνση επιδόματος ανεργίας και έκτακτο επίδομα μακροχρόνια ανέργων

«Πριν μερικές μέρες υπεγράφη η υπουργική απόφαση για την επιμήκυνση κατά δύο μήνες των τακτικών επιδομάτων ανεργίας τα οποία έληξαν τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο. Η καταβολή στους δικαιούχους του ποσού που αντιστοιχεί στην δίμηνη παράταση θα ξεκινήσει την Παρασκευή στις 20/11. Το μέτρο αυτό αφορά 123.000 ανέργους και η δαπάνη του υπολογίζεται σε 100 εκ ευρώ.

Επιπλέον, μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα υπογραφεί η υπουργική απόφαση για την έκτακτη οικονομική ύψους 400 ευρώ στους μακροχρόνια ανέργους, η καταβολή της οποίας θα πραγματοποιηθεί το συντομότερον δυνατό. Πιο συγκεκριμένα, η έκτακτη αυτή οικονομική ενίσχυση θα αφορά 130.000 μακροχρόνια ανέργους και υπολογίζεται συνολικά στο ύψος των 52 εκ. ευρώ.

Παράλληλα, τρέχουν από τον ΟΑΕΔ 7 ανοικτά προγράμματα 38.600 νέων θέσεων εργασίας, με ποσοστά επιχορήγησης 60-100% μισθού και ασφαλιστικών εισφορών. Στην επιδότηση του μισθολογικού και μη μισθολογικού συμπεριλαμβάνονται τα αντίστοιχα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα, επιδόματος αδείας στον ιδιωτικό τομέα».

Πρόγραμμα 100.000 θέσεων και ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

«Όσον αφορά το Ανοικτό Πρόγραμμα των 100.000 νέων επιδοτούμενων θέσεων εργασίας το οποίο «τρέχει» από 1η Οκτωβρίου, θα ήθελα να τονίσω ότι οι συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων σε επιχειρήσεις-εργοδότες που επιδοτούνται από το Πρόγραμμα και αναστέλλεται η λειτουργία τους με κρατική εντολή, μπορούν να τεθούν σε αναστολή. Οι συμβάσεις εργασίας των ανωτέρω εργαζομένων θα παρατείνονται για ισόχρονο χρονικό διάστημα με αυτό της αναστολής, όταν και εφόσον επαναλειτουργήσουν οι επιχειρήσεις αυτές. Αντιθέτως, δεν δύναται να τεθούν σε αναστολή οι συμβάσεις εργασίας επιδοτούμενων εργαζομένων σε επιχειρήσεις-εργοδότες που πλήττονται βάσει ΚΑΔ. Τέλος, επιχειρήσεις-εργοδότες που έχουν υποβάλει αίτηση για την ένταξη των εργαζομένων τους στο πρόγραμμα ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ, για να υποβάλλουν δήλωση αναστολών εργασίας των εργαζομένων αυτών θα πρέπει να το τροποποιήσουν τις αρχικές αιτήσεις τους στο Πρόγραμμα ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ.»

Δώρο Χριστουγέννων

«Το δώρο Χριστουγέννων στους εργαζόμενους θα υπολογιστεί βάσει του πραγματικού καταβαλλόμενου μισθού και θα καταβληθεί από τις επιχειρήσεις-εργοδότες στις 21/12 σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία. Η αναλογία του δώρου που αντιστοιχεί στις μέρες κατά τις οποίες η σύμβαση των εργαζομένων ήταν σε αναστολή ή οι εργαζόμενοι είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» θα καταβληθεί από το Κράτος απευθείας στους εργαζόμενους μέσω του «Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ».»

Εφάπαξ οικονομική ενίσχυση σε δικηγόρους, μηχανικούς και οικονομολόγους

«Με διάταξη στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας που μπαίνει σήμερα στις Επιτροπές της Βουλής, προβλέπεται χορήγησης έκτακτης και εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης σε δικηγόρους, μηχανικούς και οικονομολόγους οι οποίοι επλήγησαν από τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης λόγω πανδημίας. Το κονδύλι για έκτακτη αυτή ενίσχυση θα καλυφθεί από τις εισφορές υπέρ του κλάδου ανεργίας των παραπάνω επιστημόνων.»

Μεταφορά ετήσιας άδειας

«Επίσης, με τροπολογία που θα κατατεθεί τις επόμενες μέρες στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας προβλέπεται η δυνατότητα μεταφοράς της ετήσιας κανονικής άδειας των εργαζομένων στο επόμενο έτος. Ειδικότερα, εργαζόμενοι των οποίων οι συμβάσεις εργασίας έχουν τεθεί σε αναστολή από το Μάρτιο του 2020 και συνεχίζουν να τελούν σε αναστολή αδιαλείπτως ή τίθενται σε αναστολή ανά διαστήματα μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2020 μπορούν να μεταφέρουν το σύνολο ή το υπόλοιπο της ετήσιας κανονικής άδειας του έτους 2020, στο επόμενο έτος και συγκεκριμένα έως την 30η Ιουνίου 2021.»