Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2015

Ο ΦΟΡΟΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΘΑ ΕΡΘΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΔΟΣΗ ΤΟΥ ΕΝΦΙΑ Υποβολή φορολογικών δηλώσεων από τον Φεβρουάριο

Ο ΦΟΡΟΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΘΑ ΕΡΘΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΔΟΣΗ ΤΟΥ ΕΝΦΙΑ

Υποβολή φορολογικών δηλώσεων από τον Φεβρουάριο

Υποβολή φορολογικών δηλώσεων από τον Φεβρουάριο

Το επόμενο έτος η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων θα ξεκινήσει νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδη, να δηλώνει ότι η διαδικασία θα αρχίσει από τον Φεβρουάριο. Σχετικά με τον ΕΝΦΙΑ του 2015, ο κ. Αλεξιάδης ανέφερε ότι θα είναι ίδιος με τον ΕΝΦΙΑ του 2014 και «σε κάποιες μόνο πολύ μικρές κατηγορίες θα έχουμε αλλαγή». Για τον φόρο ακινήτων του 2016 ο υπουργός δήλωσε ότι οι αλλαγές θα είναι το αποτέλεσμα διαλόγου με τους κοινωνικούς, επαγγελματικούς και επιχειρηματικούς φορείς.
Ανάσα δεν προλαβαίνουν να παίρνουν οι φορολογούμενοι, αφού οι φόροι που πρέπει να πληρώσουν έρχεται ο ένας μετά τον άλλο. Ήδη, βρίσκονται αντιμέτωποι με την πληρωμή της τελευταίας δόσης του φόρου εισοδήματος, του ΕΝΦΙΑ, των εκκαθαριστικών της αυξημένης προκαταβολής φόρου και του φόρου πολυτελούς διαβίωσης και των τελών κυκλοφορίας του 2016.
Μάλιστα το επόμενο έτος η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων θα ξεκινήσει νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδη να δηλώνει ότι η διαδικασία θα αρχίσει από τον Φεβρουάριο.
Σε συνέντευξή του στην πρωινή εκπομπή του Mega ανέφερε ότι το κομμάτι των προαπαιτούμενων με τις αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος θα ανοίξει «τέλη Οκτωβρίου αρχές Νοεμβρίου, όπου θα δούμε τι θα ισχύσει με τις φορολογικές δηλώσεις της επόμενης χρονιάς», ενώ ξεκαθάρισε πως για το 2016 «οι φορολογικές δηλώσεις θα είναι έτοιμες πολύ πριν από τις 1-2 Φεβρουαρίου» και «δεν θα φθάσουμε πάλι μέχρι Σεπτέμβριο».
Σύμφωνα με τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος η υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος των φυσικών προσώπων ολοκληρώνεται μέχρι τις 30 Απριλίου του αμέσως επόμενου φορολογικού έτους. Δηλαδή μετά και την πληρωμή της τελευταίας δόσης του ΕΝΦΙΑ του 2015 στο τέλος Φεβρουαρίου, θα ανοίξει η περίοδος υποβολής των νέων φορολογικών δηλώσεων. Οι φορολογούμενοι θα πρέπει μέχρι το τέλος Απριλίου του 2016, να έχουν υποβάλει ηλεκτρονικά τη φορολογική τους δήλωση, για να ξεκινήσουν μετά να πληρώνουν τον φόρο εισοδήματος για τα φετινά εισοδήματα. Αυτό βέβαια προϋποθέτει ότι μέχρι τον Φεβρουάριο θα πρέπει να είναι έτοιμα τα νέα φορολογικά έντυπα και να ανοίξει εγκαίρως η ηλεκτρονική εφαρμογή του Taxisnet.
Σχετικά με τον ΕΝΦΙΑ του 2015 ο κ. Αλεξιάδης ανέφερε ότι θα είναι ίδιος με τον ΕΝΦΙΑ του 2014 και «σε κάποιες μόνο πολύ μικρές κατηγορίες θα έχουμε αλλαγή», ενώ πρόσθεσε ότι μέχρι 15 Οκτωβρίου θα έχουν αναρτηθεί στο Taxisnet τα εκκαθαριστικά για την πληρωμή του φόρου σε πέντε ίσες μηνιαίες δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη θα πρέπει να καταβληθεί μέχρι το τέλος του μήνα.
Για τον φόρο ακινήτων του 2016 ο υπουργός δήλωσε ότι οι αλλαγές θα είναι το αποτέλεσμα διαλόγου με τους κοινωνικούς, επαγγελματικούς, επιχειρηματικούς φορείς, ενώ στόχος είναι ο φόρος που θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ να είναι πιο δίκαιος και αναλογικός. «Εμείς πιστεύουμε ότι η φορολογική πολιτική πρέπει να είναι αποτέλεσμα διαλόγου κι όχι κομματικής πειθαρχίας και ΜΑΤ στην πλατεία Συντάγματος», σημείωσε χαρακτηριστικά. Ωστόσο έδωσε μια πρόγευση των αλλαγών που σχεδιάζονται αναφερόμενος στα αγροτεμάχια για τα οποία όπως είπε «άλλο πράγμα είναι το αγροτεμάχιο σε ένα εύφορο μέρος της Κρήτης που έχει απόδοση, άλλο το χωράφι στη Μύκονο που δηλώνει ο άλλος ότι είναι χωράφι και δεν είναι χωράφι και άλλο πράγμα το χωράφι στην ορεινή Ήπειρο που το έχει ο άλλος για να μπορέσει να επιζήσει». Για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών αφού αναγνώρισε ότι έπρεπε ήδη να έχει γίνει, εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα γίνει μέσα στο 2016 νωρίτερα από τον Σεπτέμβριο.
Αδήλωτα εισοδήματα 
Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για την εθελοντική αποκάλυψη των κεφαλαίων. Οι φορολογούμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις και να αποκαλύψουν στις φορολογικές αρχές κεφάλαια που είναι στο εσωτερικό ή/και στο εξωτερικό και δεν έχουν δηλωθεί.
«Ένα από τα σενάρια που έχει κατατεθεί και νομίζω ότι είναι κοντά σε μια ρεαλιστική λύση είναι να μην υπάρχουν ποινικές κυρώσεις στο κομμάτι της φοροδιαφυγής και τα εισοδήματα να φορολογηθούν με τη φορολογική κλίμακα που ίσχυε την αντίστοιχη χρονιά, βεβαίως δίνοντας κάποιο κίνητρο σε σχέση με τη διαγραφή προσαυξήσεων και προστίμων. Θα κάνουμε ένα συνδυασμό τέτοιο που να είναι λειτουργικός», υπογράμμισε ο υπουργός. Στη συνέχεια θα έρθει, όπως είπε ο κ. Αλεξιάδης, το νομοσχέδιο για το περιουσιολόγιο «όπου ζητάμε από όλους να μας δηλώσουν τα πάντα» προσθέτοντας ότι «θα πρέπει να το σκεφτεί πολύ καλά αυτός ο οποίος έχει μια συμμετοχή σε μια εταιρεία στο εξωτερικό αν θα το κρύψει, γιατί αν το κρύψει μετά μπαίνει στο στόχαστρο και των φορολογικών υπηρεσιών».
ΕΝΦΙΑ εξωτερικού
Μετά την πρόταση για αύξηση του εισιτηρίου στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους, στη λίστα των ισοδύναμων μέτρων για να μην εφαρμοστεί ο ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση μπαίνουν και τα έσοδα που θα προκύψουν από τη φορολόγηση των ακινήτων του εξωτερικού, όπως δήλωσε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδης. Σύμφωνα με τα όσα δηλώνει το τελευταίο διάστημα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Τρ. Αλεξιάδης, πρόθεση της κυβέρνησης είναι να φορολογηθούν τα ακίνητα που διαθέτουν οι Ελληνες στο εξωτερικό, αξιοποιώντας το σχέδιο Μόντι που εφαρμόσθηκε στην Ιταλία το 2012. Πάντως φορείς της αγοράς εκτιμούν ότι ακόμη κι αν το υπουργείο Οικονομικών καταφέρει να ξεπεράσει τις τεχνικές δυσκολίες και φορολογήσει τα ακίνητα που κατέχουν Έλληνες στο εξωτερικό το μέτρο δεν θα αποφέρει σημαντικά έσοδα. Μάλιστα όπως δήλωσε χθες ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Χρυσόγονος ο ΕΝΦΙΑ εξωτερικού θα φέρει έσοδα μερικών εκατομμυρίων μετρημένα στα δάχτυλα των χεριών. «Πρακτικά δεν νομίζω πως τα έσοδα τα οποία θα προέλθουν από μία τέτοια πηγή θα ήταν αξιόλογα για μία σοβαρή δημοσιονομική ανάσα», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Εως 30 Απριλίου
Σύμφωνα με τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος η υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος των φυσικών προσώπων ολοκληρώνεται μέχρι τις 30 Απριλίου του αμέσως επόμενου φορολογικού έτους. Δηλαδή μετά και την πληρωμή της τελευταίας δόσης του ΕΝΦΙΑ του 2015 στο τέλος Φεβρουαρίου, θα ανοίξει η περίοδος υποβολής των νέων φορολογικών δηλώσεων.
Τα έντυπα
Οι φορολογούμενοι θα πρέπει μέχρι το τέλος Απριλίου του 2016, να έχουν υποβάλει ηλεκτρονικά τη φορολογική τους δήλωση, για να ξεκινήσουν μετά να πληρώνουν τον φόρο εισοδήματος για τα φετινά εισοδήματα. Αυτό βέβαια προϋποθέτει ότι μέχρι τον Φεβρουάριο θα πρέπει να είναι έτοιμα τα νέα φορολογικά έντυπα και να ανοίξει εγκαίρως η ηλεκτρονική εφαρμογή του Taxisnet.

ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ ΦΟΡΩΝ ΓΙΑ ΜΙΣΘΩΤΟΥΣ, ΑΓΡΟΤΕΣ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ Τα 11 «χαράτσια» που θα πληρώσουμε το 2016 - Στα 2,5 δισ. ο λογαριασμός

ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ ΦΟΡΩΝ ΓΙΑ ΜΙΣΘΩΤΟΥΣ, ΑΓΡΟΤΕΣ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ

Τα 11 «χαράτσια» που θα πληρώσουμε το 2016 - Στα 2,5 δισ. ο λογαριασμός

Τα 11 «χαράτσια» που θα πληρώσουμε το 2016 - Στα 2,5 δισ. ο λογαριασμός

Στα 2,5 δισ. ευρώ υπολογίζεται ο φορολογικός λογαριασμός του 2016 για μισθωτούς, συνταξιούχους αγρότες, ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις. Η φοροκαταιγίδα που έρχεται θα είναι άνευ προηγουμένου και θα πλήξει το σύνολο του πληθυσμού, εμμέσως ή αμέσως, ειδικά δε τους... πλούσιους των 30.000 ευρώ και πάνω.
Αναλυτικά τα μέτρα που θα πλήξουν τους φορολογούμενους είναι:
1. Αύξηση των συντελεστών ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για ετήσια εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ. Η ειδική εισφορά αλληλεγγύης που θα επιβληθεί το 2016 θα είναι αυξημένη κατά 42,8% έως 185,71% για τα εισοδήματα που θα υπερβούν το 2015 το επίπεδο των 30.000 ευρώ. Τα κλιμάκια θα είναι
Από 1,4% στο 2% για εισοδήματα από 30.001 έως 50.000 ευρώ
Από 2,8% σε 6% για εισοδήματα από 50.0001 έως 100.000 ευρώ
Από 2,8% σε 6% για εισοδήματα από 100.001 έως 500.000 ευρώ
Από 2,8% στο 8% για εισοδήματα άνω των 500.000 ευρώ.
Οι μηνιαίες κρατήσεις ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης από τους μισθούς και τις συντάξεις που υπερβαίνουν σε ετήσια βάση τις 30.000 ευρώ θα είναι αυξημένες κατά 42,8% έως 185,71% για ολόκληρο το 2016, ενώ φέτος θα έχουν υπολογιστεί αυξημένες κατά τα ποσοστά αυτά μόνο κατά το διάστημα από τις 16 Ιουλίου έως τις 31 Δεκεμβρίου.
2. Αύξηση του συντελεστή φορολογίας εισοδήματος των νομικών προσώπων από 26% σε 29% για τη χρήση του 2015. Τα καθαρά κέρδη που θα δηλώσουν την άνοιξη του 2016, για τη χρήση του 2015, οι ανώνυμες εταιρίες, οι εταιρίες περιορισμένης ευθύνης, οι ιδιωτικές κεφαλαιουχικές εταιρίες, καθώς επίσης και όλες οι ομόρρυθμες και ετερόρρυθμες εταιρίες που τηρούν διπλογραφικά βιβλία θα φορολογηθούν με συντελεστή αυξημένο από το 26% στο 29%.
3. Αύξηση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος για όλες τις ατομικές επιχειρήσεις, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις προσωπικές εταιρείες από 55% σε 75% του κύριου φόρου εισοδήματος για τη χρήση του 2015.
4. Αύξηση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος για τους αγρότες από 55% σε 75%.
5. Αύξηση των συντελεστών φορολόγησης των εισοδημάτων από ενοίκια από 11% σε 15% εφόσον δεν υπερβαίνουν ετησίως τις 12.000 ευρώ. Για τα ενοίκια που υπερβαίνουν τις 12.000 ευρώ ο φόρος θα αυξηθεί από το 33% στο 35%.
6. Κατάργηση της έκπτωσης 2% σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης του φόρου εισοδήματος.
7. Αύξηση των συντελεστών του φόρου επί των ασφαλίστρων.
8. Σημαντική μείωση και στη συνέχεια πλήρης κατάργηση της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου στους αγρότες.
9. Οσοι δεν έχουν περάσει από ΚΤΕΟ τα οχήματά τους για διάστημα άνω των 6 μηνών μετά τη λήξη προθεσμίας επιβάλλεται επιπλέον πρόστιμο 150 ευρώ.
10. Εφαρμογή αυξημένων συντελεστών ΦΠΑ σε εκατοντάδες προϊόντα και υπηρεσίες.
11. Αλλαγές στη ρύθμιση των 100 δόσεων. Αυξάνεται το επιτόκιο για τις βασικές οφειλές άνω των 5.000 ευρώ από 3% σε 5,05%.

ΠΩΣ ΘΑ ΒΓΕΙ Ο ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ Κλιμακωτές μειώσεις από 10% έως 20% στις συντάξεις

ΠΩΣ ΘΑ ΒΓΕΙ Ο ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ

Κλιμακωτές μειώσεις από 10% έως 20% στις συντάξεις

Κλιμακωτές μειώσεις από 10% έως 20% στις συντάξεις

Κλιμακωτά, έως και 20% μπορεί να φτάσουν οι περικοπές στις συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ., όπως έχει δηλώσει η κυβέρνηση ότι θα κάνει. Συγκεκριμένα, θα ξεκινούν από το 10-11% για όσους κινούνται στην περιοχή των 1.000 ευρώ (κύρια και επικουρική) και θα κλιμακώνονται ακόμη και προς το 20%.
Σύμφωνα με το TheTOC.gr η συνταξιοδοτική δαπάνη, διαμορφώνεται περίπου στα 2,345 δισεκατομμύρια ευρώ ή στα 28,144 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως. Από αυτό το ποσό, οι έχοντες σύνταξη άνω των 1000 ευρώ, μόλις 905 χιλιάδες σε σύνολο 2,65 εκατομμυρίων ευρώ, μοιράζονται μόλις τα 1,326 δισεκατομμύρια ευρώ τον μήνα ή περίπου 16 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως. Για να εξασφαλίσει περικοπή δαπάνης κατά 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ προκειμένου να κλείσει τη συμφωνία με τους δανειστές, η κυβέρνηση θα έχει δύο επιλογές: ή να κόψει οριζόντια κατά 12-13% τις αποδοχές όλων των συνταξιούχων που ξεπερνούν τα 1000 ευρώ ή να φτιάξει μια κλίμακα που θα προβλέπει περικοπές από 10% έως και 20% για τους ελάχιστους που εξακολουθούν να παίρνουν μεγάλες συντάξεις (σ.σ από 2000 ευρώ και πάνω είναι μόλις 49.960 άτομα ενώ πάνω από 3000 ευρώ είναι μόλις 2500 άτομα.
Ο πίνακας με την κατανομή των συντάξεων έχει ως εξής:
Για το 2015, ο προϋπολογισμός των ασφαλιστικών ταμείων αναμένεται να κλείσει με έλλειμμα της τάξεως των 1,672 δισεκατομμυρίων ευρώ τη στιγμή που ο στόχος για τη φετινή χρονιά όπως είχε καταρτιστεί πέρυσι τον χειμώνα ήταν για έλλειμμα 968 εκατ. ευρώ. Για το 2016, προβλέπεται έλλειμμα 2,559 δισεκατομμυρίων ευρώ χωρίς τις εθνικολογιστικές προσαρμογές και 1,675 δις. ευρώ αν ληφθούν υπόψη οι εθνικολογιστικές προσαρμογές. Σε αυτό το ποσό δεν περιλαμβάνεται η δαπάνη για τις συντάξεις που δεν έχουν αποδοθεί. Αυτές ξεπερνούν τις 300.000 και η δαπάνη για την καταβολή τους προσεγγίζει τα τρία δισεκατομμύρια ευρώ. 
ΣΤΑ 300-400 ΕΥΡΩ ΟΙ ΚΥΡΙΕΣ

«Βόμβα» από Ρωμανιά: Σε 2 χρόνια θα έχουν καταργηθεί πλήρως όλες οι επικουρικές συντάξεις

«Βόμβα» από Ρωμανιά: Σε 2 χρόνια θα έχουν καταργηθεί πλήρως όλες οι επικουρικές συντάξεις

«Σε 2 χρόνια και 8 μήνες όλες οι επικουρικές συντάξεις θα έχουν καταργηθεί πλήρως» εκτίμησε ο πρώην Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, Γιώργος Ρωμανιάς.
Μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1, είπε επίσης πως «οι κύριες συντάξεις κινδυνεύουν να περιοριστούν τα επόμενα χρόνια στα 300-400 ευρώ».
Αποκάλυψε πως όταν πήγε στο υπουργείο Εργασίας με το Δημήτρη Στρατούλη, τους προτάθηκε η αναστολή της έκδοσης ασφαλιστικών συντάξεων για δύο χρόνια.
Χαρακτήρισε τέλος ως φιάσκο τις προτάσεις Κατρούγκαλου λέγοντας πως δεν θα οδηγηθούμε σε λύση αλλά σε επιδείνωση του ασφαλιστικού.
 


ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΕΝΦΙΑ - 100 ΔΟΣΕΙΣ Τρ. Αλεξιάδης: Αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας ίσως και από το 2015

ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΕΝΦΙΑ - 100 ΔΟΣΕΙΣ

Τρ. Αλεξιάδης: Αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας ίσως και από το 2015

Τρ. Αλεξιάδης: Αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας ίσως και από το 2015

Το ενδεχόμενο αλλωγών στα τέλη κυκλοφορίας ακόμη και από φέτος προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφωνας Αλεξιάδης, τονίζοντας ότι αυτές είναι υπό εξέταση και ότι το θέμα θα λυθεί αμέσως μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου.
«Αν προλάβουμε και βρούμε μια λύση θα αλλάξουν φέτος, αλλιώς το 2016» δήλωσε ο κ. Αλεξιάδης μιλώντας το Σάββατο στον ΣΚΑΪ.
Οι αλλαγές θα επιβαρύνουν τα οχήματα μεγάλης αξίας, που μέχρι σήμερα δεν πλήρωναν τέλη, καθώς όπως δήλωσε σε όσους παραπονιούνται για ενδεχόμενες αλλαγές στα τέλη για τα «καθαρά αμάξια», αντιτάσσει ανάλογα παράπονα που έχουν και οι πολύτεκνοι για τα οχήματα που αγόρασαν και τώρα πληρώνουν φόρο, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες.
Αναφορικά με τον ΕΝΦΙΑ, «για το 2015 θα πληρώσουμε ό,τι και για το 2014», επισήμανε ο κ. Αλεξιάδης.

«Για το 2016 έχουμε στόχο εισπραξιμότητας 2,65 δισεκ. ευρώ. Στόχος μας είναι να εναρμονιστούν οι αντικειμενικές και οι εμπορικές τιμές» ανέφερε.
Αφησε επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο να ενταχθούν στο σχέδιο πόλεως εκτάσεις για να διευρυνθεί η φορολογική δεξαμενή, διευκρινίζοντας πάντως ότι στο θέμα αυτό έχουν λόγο συναρμόδια υπουργεία.
Τέλος, για τη ρύθμιση των 100 δόσεων, είπε ότι θα υπάρξουν και εκεί αλλαγές.
«Λάποιοι εντάχθηκαν στην ευνοϊκή ρύθμιση και δεν έπρεπε. Ο κόσμος δεν πρέπει να φοβάται, αλλά τα κριτήρια θα επανεξεταστούν και θα υπάρξουν νέες ρυθμίσεις.  Έχουν εισπραχθεί μεγάλα ποσά, είναι σωστό το μέτρο, αλλά πρέπει να πάμε και σε μια υλοποίηση της συμφωνίας» τόνισε ο κ. Αλεξιάδης.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΕΝΦΙΑ: Στα 30.000 ευρώ το αφορολόγητο - Ποιοι ιδιοκτήτες κερδίζουν και ποιοι χάνουν

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

ΕΝΦΙΑ: Στα 30.000 ευρώ το αφορολόγητο - Ποιοι ιδιοκτήτες κερδίζουν και ποιοι χάνουν

ΕΝΦΙΑ: Στα 30.000 ευρώ το αφορολόγητο - Ποιοι ιδιοκτήτες κερδίζουν και ποιοι χάνουν

Μεγάλες ανατροπές στον σχεδιασμό του φόρου ακινήτων, του γνωστού ΕΝΦΙΑ, αναμένεται να φέρει από το 2016 το υπουργείο Οικονομικών. Βασικότερη αλλαγή η θέσπιση αφορολόγητου ορίου στα 30.000 ευρώ ώστε να μην πληρώσουν φόρο οι μικρές περιουσίες, τόσο στις πόλεις όσο και στα χωριά. Ωστόσο, η υποχρέωση να μην μειωθεί το ποσό των 2,65 δισ. ως έσοδα για το κράτος θα φέρει αλλαγές στο φόρο που θα πληρώσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων σε νησιωτικές και τουριστικές περιοχές.
Εκεί θα υπάρξει ένταξη στο σχέδιο πόλεως ώστε να αυξηθεί σημαντικά ο φόρος για τους ιδιοκτήτες πολυτελών κατοικιών σε νησιά όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη κ.λπ. που τώρα καταβάλλουν μικρά ποσά σε σχέση με την αξία της περιουσίας τους.
Οπως αναφέρει η Καθημερινή το αφορολόγητο όριο δεν θα ξεπερνά τις 20.000 - 30.000 ευρώ και θα αφορά την πρώτη κατοικία η αντικειμενική αξία της οποίας δεν θα ξεπερνά για παράδειγμα τα 100.000 ή 150.000 ευρώ. Θα είναι δηλαδή με συγκεκριμένα κριτήρια που ενδεχομένως να συνδέονται και με το εισόδημα των ιδιοκτητών.
Τα πρώτα 20.000 - 30.000 ευρώ θα είναι αφορολόγητα και το υπόλοιπο τμήμα θα φορολογείται με τους συντελεστές που ορίζει ο σχετικός νόμος. Ωστόσο, εάν πρόκειται για πρώτη κατοικία αξίας για παράδειγμα 300.000 δεν θα υπάρχει αφορολόγητο και το ακίνητο θα φορολογείται όπως και σήμερα από το πρώτο ευρώ. Μεταξύ άλλων προβλέπεται

1. Εφαρμογή αφορολόγητου ορίου για σύνολο ακίνητης περιουσίας η αξία της οποίας δεν ξεπερνάει τα 20.000-30.000 ευρώ.

2. Ενταξη στα σχέδια πόλεων εκτάσεων της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας στις οποίες έχουν εντοπιστεί πολυτελείς κατοικίες και σήμερα φορολογούνται ελάχιστα δηλαδή με ένα ευρώ το στρέμμα. Το πρόβλημα αυτό θα αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών τον Σεπτέμβριο του 2016.

3. Τροποποίηση των κλιμάκων υπολογισμού του κύριου φόρου με αλλαγές στους συντελεστές και τα κλιμάκια των τιμών ζώνης. Στόχος είναι να περιορισθούν οι επιβαρύνσεις κυρίως χαμηλές και μεσαίες αξίες όπου η αντικειμενική αξία δεν ξεπερνά τα 800-1.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.

4. Αύξηση των συντελεστών του συμπληρωματικού φόρου. Ο συμπληρωτικός φόρος επιβάλλεται στα ακίνητα η αξία των οποίων υπερβαίνει τα 300.000 ευρώ. Οι συντελεστές του συμπληρωματικού φόρου κυμαίνονται από 0,1% έως 1%.

5. Καταργήσεις απαλλαγών και εκπτώσεων που ισχύουν σήμερα εφόσον θεσμοθετηθεί το αφορολόγητο όριο.
Σημαντικές ελαφρύνσεις αλλά και επιβαρύνσεις θα προκύψουν, πιθανότατα για τον ΕΝΦΙΑ του 2017, όταν θα αναπροσαρμοστούν οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, τον Σεπτέμβριο του 2016 όπως έχει δηλώσει ο Τρ. Αλεξιάδης.
Το αργότερο μέχρι τις 15 Οκτωβρίου θα έχουν αναρτηθεί όλα τα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ για 6,1 εκατ. φορολογούμενους. Συνολικά οι ιδιοκτήτες ακινήτων πρέπει να καταβάλουν 3,2 δισ. ευρώ (το εισπράξιμο υπολογίζεται σε 2,65 δισ. ευρώ) σε πέντε δόσεις. Η πρώτη δόση πρέπει να καταβληθεί στα τέλη Οκτωβρίου, ενώ η τελευταία στα τέλη Φεβρουαρίου.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Ανοιχτό παράθυρο για αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας

Ανοιχτό παράθυρο για αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας

teli-kykloforias.jpg

κατάθεση πινακίδων οχημάτωνΟι αλλαγές θα επιβαρύνουν τα οχήματα μεγάλης αξίας | EUROKINISSI / ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, μιλώντας το Σάββατο στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του ΣΚΑΪ, δεν απέκλεισε αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας ακόμα και από φέτος ενώ σχεδόν σίγουρες θα πρέπει να θεωρούνται το 2016.
Οι αλλαγές θα επιβαρύνουν τα οχήματα μεγάλης αξίας, που μέχρι σήμερα δεν πλήρωναν τέλη, όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.
«Αν προλάβουμε τις ημερομηνίες και βρούμε μια λύση και φέτος αλλιώς στο 2016» τόνισε χαρακτηριστικά. Ο κ. Αλεξιάδης δήλωσε πάντως ότι οι αποφάσεις θα είναι αποτέλεσμα διαλόγου με τους εμπλεκόμενους παράγοντες της αγοράς. 
Πρόσθεσε ότι ορισμένες εταιρείες εισαγωγής αυτοκίνητων, θυγατρικές άλλων εταιρειών, τιμολογούν διαφορετικά τα αυτοκίνητα από ό,τι οι άλλοι έμποροι, και αυτό είναι εν γνώσει του ΥΠΟΙΚ.
Όσον αφορά τον ΕΝΦΙΑ ο Τρύφων Αλεξιάδης διευκρίνισε ότι «για το 2015 θα πληρώσουμε ό,τι και για το 2014». 
«Για το 2016 έχουμε στόχο εισπραξιμότητας 2,65 δισεκ. ευρώ. Στόχος μας είναι να εναρμονιστούν οι αντικειμενικές και οι εμπορικές τιμές» πρόσθεσε, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ενταχθούν στο σχέδιο πόλεως εκτάσεις για να διευρυνθεί η φορολογική δεξαμενή, διευκρινίζοντας πάντως ότι στο θέμα αυτό έχουν λόγο συναρμόδια υπουργεία. 

Μοσκοβισί: Η Ελλάδα έδειξε ότι χρειαζόμαστε κοινό ευρω-υπουργείο Οικονομικών

Μοσκοβισί: Η Ελλάδα έδειξε ότι χρειαζόμαστε κοινό ευρω-υπουργείο Οικονομικών

Πρώτη καταχώρηση: 10/10/2015 - 15:05
Τελευταία δημοσίευση: 15:05Οικονομία
Μοσκοβισί: Η Ελλάδα έδειξε ότι χρειαζόμαστε κοινό ευρω-υπουργείο Οικονομικών
Στο δρόμο εξεύρεσης λύσης για την ελληνική κρίση βρίσκεται η Ευρώπη τόνισε οΠιέρ Μοσκοβισί μιλώντας στο CNN.
"Είμαι περισσότερο αισιόδοξος από ποτέ από την ικανότητα να έχουμε ένα επιτυχές πρόγραμμα και πετυχημένες μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα. Αλλά η διαχείριση της κρίσης ήταν τόσο δύσκολη", ομολόγησε όπως αναφέρει το megatv.
Όπως είπε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών, είναι στη θέση του για λιγότερο από χρόνο και στη διάρκεια από Νοέμβριο μέχρι Αύγουστο "είχαμε 20 Eurogroup" και γι' αυτό υπογράμμισε "πρέπει να αγγίξουμε τον τρόπο διακυβέρνησης στην Ευρωζώνη".
"Για μένα αυτό σημαίνει να έχουμε κοινό προϋπολογισμό, κοινό υπουργείο Οικονομικών για την Ευρωζώνη, μια κοινή οικονομική πολιτική. Και ναι, μιας μορφής ΥΠΟΙΚ για την Ευρωζώνη", πρόσθεσε.
Δείτε επίσης

Ρωμανιάς: Τι αλλάζει στις συντάξεις

Ρωμανιάς: Τι αλλάζει στις συντάξεις

Πρώτη καταχώρηση: 10/10/2015 - 13:44
Τελευταία δημοσίευση: 14:57Οικονομία
Ρωμανιάς: Τι αλλάζει στις συντάξεις
"Πέραν του οτι θα έχουμε νέες μειώσεις στις συντάξεις που προβλέπει το μνημόνιο, όλη η εισήγηση Κατρούγκαλου θα αποδεχτεί ένα φιάσκο" σημείωσε ο εργατολόγος και πρώην γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γιώργος Ρωμανιαςμιλώντας στον Real Fm 97,8  και την εκπομπή του Κώστα Χαρδαβέλλα και της Αγγελικής Λάζου.
Ακούστε το ηχητικό:
http://www.enikos.gr/economy/345299,Rwmanias-Ti-allazei-stis-syntaxeis.html
Διαβάστε επίσης:


εκτύπωση

Ετοιμάζει βαλίτσες για την αξιολόγηση το κουαρτέτο

Ετοιμάζει βαλίτσες για την αξιολόγηση το κουαρτέτο

Πρώτη καταχώρηση: 10/10/2015 - 13:50
Τελευταία δημοσίευση: 14:22Οικονομία
Ετοιμάζει βαλίτσες για την αξιολόγηση το κουαρτέτο
Ετοιμάζουν τις αποσκευές τους για να επιστρέψουν στην Αθήνα στις 22 – 24 Οκτωβρίου, σύμφωνα με πληροφορίες οι εκπρόσωποι των δανειστών Ντέκλαν Κοστέλο (Κομισιόν), Ράσμους Ρέφερ (ΕΚΤ), Νίκολα Τζιαμαρόλι (ESΜ) και Ντέλια Βελκουλέσκου από το ΔΝΤ, το γνωστό κουαρτέτο, θα μείνουν ως τις 10 Νοεμβρίου στη χώρα μας και θα ανακρίνουν την κυβέρνηση για τις λίστες με τα προαπαιτούμενα και τις μεταρρυθμίσεις σε Ασφαλιστικό, Εργασιακό και Φορολογία Εισοδήματος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η άφιξη του κουαρτέτου επί ελληνικού εδάφους, «κλείδωσε» στη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης που είχαν στη Λίμα του Περού ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος με τον διευθυντή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν.
Η επαφή τους έγινε στο περιθώριο της συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας, όπου οι δύο άνδρες συζήτησαν για την πρώτη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, η οποία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέσα σε διάστημα το πολύ τριών εβδομάδων και όχι αργότερα από τις 10 Νοεμβρίου, έτσι ώστε να δοθεί χρόνος στην κυβέρνηση για να μπορέσει να ολοκληρώσει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Απόψεις αντάλλαξαν και για το δημόσιο χρέος που άλλωστε θα αποτελέσει αύριο Κυριακή βασικό αντικείμενο συζήτησης μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσκαλώτου με τη γενική διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.

Δείτε επίσης

Πόσο φθηνότερες γίνονται οι μεταβιβάσεις ακινήτων

Πόσο φθηνότερες γίνονται οι μεταβιβάσεις ακινήτων

Πρώτη καταχώρηση: 10/10/2015 - 13:36
Τελευταία δημοσίευση: 13:36Οικονομία
Πόσο φθηνότερες γίνονται οι μεταβιβάσεις ακινήτων
Μειώνεται το κόστος μεταβίβασης ακινήτων και άλλων αξιών ύψους έως 120.000 ευρώ.
Ο υπουργός δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης υπέγραψαν την υπουργική απόφαση που προβλέπει ότι για τα ακίνητα αξίας κάτω των 120.000 ευρώ που μεταβιβάζονται το η αμοιβή των συμβολαιογράφων περιορίζεται στο 0,8% έναντι 1% που ίσχυε έως τώρα.
Σύμφωνα με κοινή απόφαση που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, τροποποιείται η υπ’ αριθμ. 111376/31−12−2011 (Β΄13/2012) απόφαση  με θέμα «Καθορισμός δικαιωμάτων Συμβολαιογράφων» ισχύουν τα εξής:
Στην παράγραφο 1 α) του άρθρου 1 η φράση «Για ποσό έως 120.000,00 ευρώ, σε ποσοστό 1%» αντικαθίσταται με τη φράση «Για ποσό έως 120.000,00 ευρώ, σε ποσοστό 0,80%».
Κατά τα λοιπά, η υπ’ αριθμ. 111376/31−12−2011 κοινή υπουργική απόφαση ισχύει ως έχει.

Δείτε επίσης

Πού θα διαμορφωθεί το αφορολόγητο για τον ΕΝΦΙΑ το 2016

Πού θα διαμορφωθεί το αφορολόγητο για τον ΕΝΦΙΑ το 2016

Πρώτη καταχώρηση: 10/10/2015 - 10:31
Τελευταία δημοσίευση: 11:58Οικονομία
Πού θα διαμορφωθεί το αφορολόγητο για τον ΕΝΦΙΑ το 2016
Ανατροπές στον σχεδιασμό του φόρου ακινήτων, του γνωστού ΕΝΦΙΑ, θα φέρει από το 2016 το υπουργείο Οικονομικών με βασικότερη αλλαγή τη θέσπισηαφορολόγητου ορίου στα 20.000-30.000 ευρώ ώστε να μην πληρώσουν φόρο οι μικρές περιουσίες, τόσο στις πόλεις όσο και στα χωριά.
Όπως αναφέρει η «Καθημερινή» σύμφωνα με πληροφορίες  το αφορολόγητο όριο σχεδιάζεται σε συνδυασμό με την ένταξη στα σχέδια πόλεων εκτάσεων της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας που υπάρχουν πολυτελείς κατοικίες και σήμερα πληρώνουν ελάχιστο φόρο. Εξετάζεται επίσης η αύξηση των συντελεστών του συμπληρωματικό φόρου για τις μεγάλες περιουσίες με στόχο όλες οι αλλαγές να οδηγήσουν στην ελάφρυνση κυρίως των αστικών ακινήτων που σήμερα υπερφορολογούνται.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αναφέρει η «Καθημερινή» το αφορολόγητο όριο δεν θα ξεπερνά τις 20.000 - 30.000 ευρώ και θα αφορά την πρώτη κατοικία η αντικειμενική αξία της οποίας δεν θα ξεπερνά για παράδειγμα τα 100.000 ή 150.000 ευρώ. Στις περιπτώσεις αυτές τα πρώτα 20.000 - 30.000 ευρώ θα είναι αφορολόγητα και το υπόλοιπο τμήμα θα φορολογείται με τους συντελεστές που ορίζει ο σχετικός νόμος. Ωστόσο, εάν πρόκειται για πρώτη κατοικία αξίας για παράδειγμα 300.000 δεν θα υπάρχει αφορολόγητο και το ακίνητο θα φορολογείται όπως και σήμερα από το πρώτο ευρώ.
Όπως όλα δείχνουν το 2016 περισσότεροι από 6,1 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων θα πληρώσουν έναν νέο φόρο ακινήτων τα έσοδα του οποίου θα ανέρχονται στο ποσό των 2,65 δισ. ευρώ, δηλαδή όσα ακριβώς έχουν εγγραφεί και στο μνημόνιο. Ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών αναφέρει ότι όλες οι αλλαγές εκτός από το ότι θα πρέπει να δίνουν αποτέλεσμα για τα δημόσια έσοδα 2,65 δισ. ευρώ, θα πρέπει να είναι σε συνάρτηση και με τις νέες αντικειμενικές αξίες που θα αναπροσαρμοστούν τον Σεπτέμβριο του 2016. Ειδικότερα το σχέδιο που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και το οποίο θα πρέπει να εγκριθεί από τους δανειστές της χώρας προβλέπει τα εξής:
1. Εφαρμογή αφορολόγητου ορίου για σύνολο ακίνητης περιουσίας η αξία της οποίας δεν ξεπερνάει τα 20.000-30.000 ευρώ. Οπως προαναφέρθηκε το αφορολόγητο όριο θα αφορά ακίνητα – πρώτη κατοικία που δεν ξεπερνούν ένα ύψος αντικειμενικής αξίας για παράδειγμα τα 100.000 – 150.000 ευρώ. Εάν κάποιος έχει μεγαλύτερης αξίας ακίνητα, ο ΕΝΦΙΑ θα υπολογίζεται από το πρώτο ευρώ, όπως και σήμερα.
2. Ένταξη στα σχέδια πόλεων εκτάσεων της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας στις οποίες έχουν εντοπιστεί πολυτελείς κατοικίες και σήμερα φορολογούνται ελάχιστα δηλαδή με ένα ευρώ το στρέμμα. Το πρόβλημα αυτό θα αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών τον Σεπτέμβριο του 2016.
3. Τροποποίηση των κλιμάκων υπολογισμού του κύριου φόρου με αλλαγές στους συντελεστές και τα κλιμάκια των τιμών ζώνης. Στόχος είναι να περιορισθούν οι επιβαρύνσεις κυρίως χαμηλές και μεσαίες αξίες όπου η αντικειμενική αξία δεν ξεπερνά τα 800-1.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.
4. Αύξηση των συντελεστών του συμπληρωματικού φόρου. Ο συμπληρωτικός φόρος επιβάλλεται στα ακίνητα η αξία των οποίων υπερβαίνει τα 300.000 ευρώ. Οι συντελεστές του συμπληρωματικού φόρου κυμαίνονται από 0,1% έως 1%.
5. Καταργήσεις απαλλαγών και εκπτώσεων που ισχύουν σήμερα εφόσον θεσμοθετηθεί το αφορολόγητο όριο.
Τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ
Το αργότερο μέχρι τις 15 Οκτωβρίου θα έχουν αναρτηθεί όλα τα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ για 6,1 εκατ. φορολογούμενους. Συνολικά οι ιδιοκτήτες ακινήτων πρέπει να καταβάλουν 3,2 δισ. ευρώ (το εισπράξιμο υπολογίζεται σε 2,65 δισ. ευρώ) σε πέντε δόσεις. Η πρώτη δόση πρέπει να καταβληθεί στα τέλη Οκτωβρίου, ενώ η τελευταία στα τέλη Φεβρουαρίου.
Όσοι αδυνατούν να καταβάλουν τον ΕΝΦΙΑ δικαιούνται απαλλαγή ή έκπτωση, όπως επίσης και όσοι έχουν κενό και μη ηλεκτροδοτούμενο ακίνητο (έκπτωση 20%). Ειδικότερα και σύμφωνα με τη νομοθεσία, όσοι δεν μπορούν λόγω οικονομικής αδυναμίας να πληρώσουν τον φόρο δικαιούνται έκπτωση ή πλήρη απαλλαγή υπό προϋποθέσεις:
• Έκπτωση 50% μπορεί να γίνει αν διαπιστωθεί οικονομική αδυναμία πληρωμής της οφειλής για το συγκεκριμένο έτος. Πρέπει, όμως, να συντρέχουν σωρευτικά τα εξής:
α) Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου έτους να μην είναι πάνω από 9.000 ευρώ. Το ποσό αυτό αυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για τον/τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.
β) Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων όλων των πιο πάνω προσώπων να μην είναι πάνω από 150 τ.μ.
γ) Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, όπως αυτή προσδιορίζεται για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού φόρου, να μην ξεπερνάει το ποσό των 85.000 ευρώ για τον άγαμο, των 150.000 ευρώ για τον έγγαμο και τον ή τη σύζυγό του ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο και των 200.000 ευρώ για τον έγγαμο, τον ή τη σύζυγό του και τα εξαρτώμενα τέκνα τους ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα.
• Έκπτωση 100% μπορεί να γίνει αν υπάρχουν σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις:
α) Το φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου έτους να μην είναι πάνω από 12.000 ευρώ. Το ποσό αυτό αυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για τον/τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.
β) Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων όλων των πιο πάνω προσώπων να μην είναι πάνω από 150 τ.μ.
γ) Ο αριθμός των εξαρτώμενων τέκνων να είναι από τρία και πάνω ή ο φορολογούμενος, ο ή η σύζυγος ή κάποιο από τα εξαρτώμενα παιδιά της οικογένειας να έχει αναπηρία από 80% και πάνω.
Σημειώνεται ότι ο φόρος επιβάλλεται σε όλα τα ακίνητα, ανεξάρτητα αν πρόκειται για κτίσματα (σπίτια, καταστήματα κ.λπ.) ή για εδαφικές επιφάνειες (οικόπεδα, χωράφια, βοσκοτόπια κ.λπ.) εντός ή εκτός σχεδίου. Επίσης φορολογούνται κανονικά οι βοηθητικοί χώροι, όπως είναι οι αποθήκες, τα υπόγεια πάρκινγκ κ.λπ., ενώ το ίδιο ισχύει και για τις πισίνες. Είτε αυτές βρίσκονται σε μονοκατοικία και ανήκουν σε έναν ιδιοκτήτη είτε βρίσκονται σε πολυκατοικία και είναι υπάρχει συνιδιοκτησία. Σε περίπτωση συνιδιοκτησίας στο ακίνητο η πληρωμή του φόρου γίνεται ανάλογα με το ποσοστό που κατέχει ο καθένας και το εμπράγματο δικαίωμα (πλήρη κυριότητα, ψιλή κυριότητα, επικαρπία).
Πηγή: «Καθημερινή»

Δείτε επίσης

Η εντεκάδα των φόρων για 2,5 δισ ευρώ το 2016

Η εντεκάδα των φόρων για 2,5 δισ ευρώ το 2016

Πρώτη καταχώρηση: 10/10/2015 - 10:20
Τελευταία δημοσίευση: 11:36Οικονομία
Η εντεκάδα των φόρων για 2,5 δισ ευρώ το 2016
Υπέρμετρες αυξήσεις φόρων στα εισοδήματα μικρομεσαίων επαγγελματιών, αγροτών, ιδιοκτητών εκμισθούμενων ακινήτων, μισθωτών και συνταξιούχων με ετήσιες αποδοχές άνω των 30.000 ευρώ, εταιρειών και λοιπών νομικών προσώπων επιφυλάσσει η κυβέρνηση με τον νέο προϋπολογισμό για το 2016.
Συνολικά, το επόμενο έτος, φυσικά και νομικά πρόσωπα προβλέπεται να επιβαρυνθούν με επιπλέον φόρους ύψους 2,5 δισ. ευρώ!

Ποιοι θα πληρώσουν

Τις μεγαλύτερες πρόσθετες επιβαρύνσεις θα υποστούν οι φορολογούμενοι που ασκούν ατομικά επιχειρηματικές δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένων και των ελευθέρων επαγγελματιών, οι αγρότες και οι ιδιοκτήτες εκμισθούμενων ακινήτων. Οι ατομικές επιχειρήσεις, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αγρότες θα έλθουν αντιμέτωποι με τις αυξήσεις στις προκαταβολές φόρου εισοδήματος, ενώ οι ιδιοκτήτες εκμισθούμενων ακινήτων θα κληθούν να πληρώσουν φόρους εισοδήματος με αυξημένους συντελεστές όχι μόνο επί των ενοικίων που εισέπραξαν αλλά και εκείνων που δεν εισέπραξαν μέσα στο 2015!
Ολοι εξάλλου οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν για ολόκληρο το 2016 τις ανατιμήσεις σε όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που προκαλούν οι αυξήσεις στους συντελεστές ΦΠΑ, οι οποίες τέθηκαν σε ισχύ από τον περασμένο Ιούλιο.

Μαύρη… λίστα

Αναλυτικά, τα μέτρα που θα επιβαρύνουν τα φυσικά πρόσωπα και τις επιχειρήσεις με αυξήσεις φόρων συνολικού ύψους 2,5 δισ. ευρώ εντός του επομένου έτους είναι τα εξής:
1 Η αύξηση των συντελεστών της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για ετήσια εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ.
Η ειδική εισφορά αλληλεγγύης που θα επιβληθεί το 2016 θα είναι αυξημένη κατά 42,8% έως 185,71% για τα εισοδήματα που θα υπερβούν το 2015 το επίπεδο των 30.000 ευρώ. Συγκεκριμένα, οι συντελεστές με τους οποίους θα υπολογιστεί η ειδική εισφορά αλληλεγγύης σε όσους δηλώσουν την άνοιξη του 2016 ετήσια εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ για το 2015 θα είναι αυξημένοι:
α) στο 2% από 1,4% για ετήσια εισοδήματα από 30.001 έως 50.000 ευρώ,
β) στο 4% από 2% για εισοδήματα από 50.001 έως 100.000 ευρώ,
γ) στο 6% από 2,8% για εισοδήματα από 100.001 έως 500.000 ευρώ και
δ) στο 8% από 2,8%, για εισοδήματα άνω των 500.000 ευρώ.
Επιπλέον, οι μηνιαίες κρατήσεις ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης από τους μισθούς και τις συντάξεις που υπερβαίνουν σε ετήσια βάση τις 30.000 ευρώ θα είναι αυξημένες κατά 42,8% έως 185,71% για ολόκληρο το 2016, ενώ φέτος θα έχουν υπολογιστεί αυξημένες κατά τα ποσοστά αυτά μόνο κατά το διάστημα από τις 16 Ιουλίου έως τις 31 Δεκεμβρίου.
Το υπουργείο Οικονομικών προσδοκά την είσπραξη πρόσθετων εσόδων ύψους 301 εκατ. ευρώ εντός του 2016.

2 Η αύξηση του συντελεστή φορολογίας εισοδήματος των νομικών προσώπων από το 26% στο 29% για τη χρήση του 2015. Τα καθαρά κέρδη που θα δηλώσουν την άνοιξη του 2016, για τη χρήση του 2015, οι ανώνυμες εταιρείες, οι εταιρείες περιορισμένης ευθύνης, οι ιδιωτικές κεφαλαιουχικές εταιρείες, καθώς επίσης και όλες οι ομόρρυθμες και ετερόρρυθμες εταιρείες που τηρούν διπλογραφικά βιβλία θα φορολογηθούν με συντελεστή αυξημένο από το 26% στο 29%. Το Δημόσιο προσδοκά να εισπράξει πρόσθετα έσοδα ύψους 361 εκατ. ευρώ εντός του 2016.

3 Η αύξηση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος για όλες τις ατομικές επιχειρήσεις (εμπόρους, βιοτέχνες και επιτηδευματίες που τηρούν απλογραφικά βιβλία), όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες και όλες τις προσωπικές εταιρείες από το 55% στο 75% του κύριου φόρου εισοδήματος για τη χρήση του 2015.
Η ρύθμιση αυτή θα έχει ως συνέπεια να υπερφορολογηθούν τα εισοδήματα που θα δηλώσουν το 2016, για τη χρήση του 2015, περίπου 700.000 μικρομεσαίοι επιχειρηματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες. Ο κύριος φόρος για ποσά καθαρών εισοδημάτων μέχρι 50.000 ευρώ θα υπολογιστεί και πάλι με συντελεστή 26%. Στη συνέχεια, επί του κύριου φόρου που θα έχει υπολογιστεί με 26% από το πρώτο ευρώ θα επιβληθεί επιπλέον προκαταβολή φόρου με συντελεστή 75% αντί 55%! Στους φορολογούμενους που θα επιβαρυνθούν περιλαμβάνονται και χιλιάδες εργαζόμενοι με «μπλοκάκια» οι οποίοι εισπράττουν ταυτόχρονα και μισθούς. Οι εν λόγω φορολογούμενοι θεωρούνται από την Εφορία «ελεύθεροι επαγγελματίες» και αναγκάζονται ήδη να πληρώνουν κύριο φόρο 26% επί του καθαρού εισοδήματος από τα «μπλοκάκια» και προκαταβολή φόρου υπολογιζόμενη επί του κύριου φόρου.
Με την εφαρμογή του μέτρου το υπουργείο Οικονομικών προσδοκά επιπλέον έσοδα ύψους 80 εκατ. ευρώ.

4 Η αύξηση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος για τους αγρότες από το 55% στο 75%. Μετά την πρώτη ψυχρολουσία την οποία υπέστησαν φέτος οι αγρότες, με την αναδρομική αύξηση της προκαταβολής φόρου επί των εισοδημάτων του 2014 από το 27,5% στο 55%, θα έρθει το 2016 και δεύτερη ψυχρολουσία: η προκαταβολή φόρου για τη χρήση του 2015 θα αυξηθεί περαιτέρω από το 55% στο 75%! Από τη νέα αυτή αύξηση το υπουργείο Οικονομικών προσδοκά επιπλέον έσοδα ύψους 15 εκατ. ευρώ.

5 Η αύξηση των συντελεστών φορολόγησης των εισοδημάτων από ενοίκια. Τα ενοίκια που εισπράττουν φέτος και θα δηλώσουν του χρόνου εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων θα φορολογηθούν με συντελεστή φόρου αυξημένο από το 11% στο 15% εφόσον δεν υπερβαίνουν ετησίως τις 12.000 ευρώ. Για ποσά ενοικίων που υπερβαίνουν ετησίως τις 12.000 ευρώ ο συντελεστής φόρου πάνω από το επίπεδο των 12.000 ευρώ θα αυξηθεί από το 33% στο 35%. Επιπλέον, για τα ενοίκια του έτους 2015 καταργείται η δυνατότητα εκχώρησης στο Δημόσιο εφόσον δεν καθίσταται δυνατή η είσπραξή τους από τους ενοικιαστές. Η αύξηση των συντελεστών φορολόγησης των ενοικίων, σε συνδυασμό με την κατάργηση της απαλλαγής των μη εισπραχθέντων ποσών από τον φόρο εισοδήματος, εκτιμάται ότι θα αποδώσει πρόσθετα έσοδα ύψους 200 εκατ. ευρώ στον κρατικό προϋπολογισμό.
6. Η κατάργηση της έκπτωσης 2% σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης του φόρου εισοδήματος. Τόσο για τα φυσικά όσο και για τα νομικά πρόσωπα καταργείται από το 2016 η έκπτωση 2% που παρέχεται επί του συνολικού οφειλόμενου φόρου εισοδήματος εφόσον το ποσό του φόρου αυτού εξοφληθεί εφάπαξ μέσα στην προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης. Το συνολικό ποσό των επιπλέον  εσόδων που προβλέπεται να εισπραχθεί από την κατάργηση της έκπτωσης αυτής ανέρχεται σε 28,6 εκατ. ευρώ.
7. Η αύξηση των συντελεστών του φόρου επί των ασφαλίστρων. Ο συντελεστής του φόρου επί των ασφαλίστρων έχει αυξηθεί ήδη από τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους από το 20% στο 25% για τον κλάδο πυρός  και από το 10% στο 15% για τον κλάδο των αυτοκινήτων (συμπεριλαμβανομένης και της αστικής ευθύνης). Το δημόσιο θα αποκομίσει το επόμενο έτος πρόσθετα έσοδα ύψους 63,6 εκατ. ευρώ.
 8. Η σημαντική μείωση και εν συνεχεία η πλήρης κατάργηση επιστροφής του ΕΦΚ πετρελαίου στους αγρότες. Οι ειδικός φόρος κατανάλωσης του αγροτικού πετρελαίου κίνησης έχει αυξηθεί από τα 0,066 στα 0,200 ευρώ το λίτρο για την περίοδο από την 1η-10-2015 έως την 30η-9-2016 ενώ από την 1η-10-2016 προβλέπεται να αυξηθεί περαιτέρω στα 0,33 ευρώ το λίτρο και να εξομοιωθεί πλήρως με τον φόρο στο πετρέλαιο κίνησης. Ως εκ τούτου επιστροφή της διαφοράς ΕΦΚ μεταξύ αγροτικού πετρελαίου και κανονικού πετρελαίου κίνησης μειώνεται για την περίοδο από την 1η-10-2015 έως την 30η-9-2016 από τα 0,264 στα 0,130 ευρώ το λίτρο και μηδενίζεται από την 1η-10-2016 και μετά. Από την εφαρμογή του μέτρου το δημόσιο εκτιμάται ότι θα εισπράξει επιπλέον έσοδα ύψους 13 εκατ. ευρώ εντός του 2016.
9. Η αντιμετώπιση της αποχής εκατομμυρίων κατόχων οχημάτων από τον έλεγχο στα ΚΤΕΟ. Σε όσους δεν έχουν περάσει από ΚΤΕΟ τα οχήματά τους για διάστημα μεγαλύτερο από 6 μήνες μετά τη λήξη της προβλεπόμενης προθεσμίας θα επιβάλλεται από την 1η-1-2016 πρόστιμο 150 ευρώ. Το πρόστιμο θα βεβαιώνεται  στις ΔΥΟ. Το μέτρο αυτό εκτιμάται ότι θα αποδώσει πρόσθετα έσοδα ύψους 56,3 εκατ. ευρώ το 2016.
10. Η εφαρμογή των αυξημένων συντελεστών ΦΠΑ σε εκατοντάδες προϊόντα και υπηρεσίες για ολόκληρο το 2016. Το υπουργείο Οικονομικών προσδοκά να εισπράξει εντός του 2016 πρόσθετα έσοδα ΦΠΑ ύψους 1,417 δις ευρώ κυρίως από τη μετάταξη εκατοντάδων προϊόντων και υπηρεσιών στον συντελεστή ΦΠΑ 23% από τον συντελεστή 13%, επειδή το μέτρο αυτό θα ισχύσει το επόμενο έτος για 12 μήνες, ενώ φέτος προβλέπεται να ενισχύσει μόνο για διάστημα 5 μηνών και 10 ημερών (από τις 20 Ιουλίου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2015).
Επιπλέον, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομικών, στην αύξηση των εσόδων από τον ΦΠΑ θα συμβάλει και η εφαρμογή του αυξημένου από το 6,5% στο 13% συντελεστή για τα ξενοδοχεία και τα λοιπά τουριστικά καταλύματα σε όλη τη διάρκεια του 2016, έναντι μόλις τριών μηνών το 2015, καθώς επίσης και η κατάργηση των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ σε περισσότερα νησιά του Αιγαίου εντός του 2016.
11.Οι αλλαγές επί το δυσμενέστερον στη ρύθμιση των 100 δόσεων. Ορισμένοι ευνοϊκοί όροι στη ρύθμιση για την τμηματική εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο έως και σε 100 μηνιαίες δόσεις θα καταργηθούν ή θα περιοριστούν.
Α) το επιτόκιο που επιβαρύνει την εξόφληση των δόσεων για βασικές οφειλές άνω των 5.000 ευρώ θα αυξηθεί από το 3% στο 5,05%. Για βασικές οφειλές μέχρι 5.000 ευρώ θα εξακολουθεί να ισχύει  η άτοκη εξόφληση των δόσεων αλλά υπό 3 προϋποθέσεις:
-να πρόκειται για οφειλέτη-φυσικό πρόσωπο που δεν ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα.
-ο οφειλέτης να έχει ακίνητη περιουσία συνολικής αντικειμενικής αξίας που δεν θα ξεπερνά τα 150.000 ευρώ και
-η υπαγόμενη στη ρύθμιση βασική οφειλή να ξεπερνά το 50% του δηλωθέντος ετήσιου εισοδήματος
Β) οι οφειλέτες που έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση εφόσον δεν εξοφλήσουν εμπρόθεσμα νέες, τρέχουσες οφειλές τους προς το δημόσιο εντός τριών μηνών από τη λήξη των προβλεπόμενων προθεσμιών θα αποβάλλονται από τη ρύθμιση.
Γ) Η διάρκεια της ήδη χορηγηθείσας ρύθμισης θα μειώνεται από την εφορία εάν διαπιστωθεί ότι ο οφειλέτης έχει τη δυνατότητα σύμφωνα με τα οικονομικά του δεδομένα να πληρώνει την οφειλή του σε λιγότερες μηνιαίες δόσεις από τις αρχικά χορηγηθείσες οποτεδήποτε καθ’ όλη τη διάρκεια της ρύθμισης.
Από τις αλλαγές στους όρους της ρύθμισης των 100 δόσεων προσδοκάται μικρή αύξηση των εσόδων της τάξεως των 12,9 εκατ. ευρώ.

Πηγή:Ελεύθερος Τύπος


Διαβάστε επίσης

Νέοι κανόνες για τους φορολογικούς παράδεισους των πολυεθνικών

Νέοι κανόνες για τους φορολογικούς παράδεισους των πολυεθνικών

Πρώτη καταχώρηση: 10/10/2015 - 08:18
Τελευταία δημοσίευση: 10:38Οικονομία
Νέοι κανόνες για τους φορολογικούς παράδεισους των πολυεθνικών
Οι υπουργοί Οικονομικών της G20 – της ομάδας των 20 μεγαλύτερων αναπτυγμένων και αναπτυσσόμενων οικονομιών του κόσμου – ενέκριναν το τελικό πακέτο μέτρων για μία συνολική, συνεκτική και συντονισμένη μεταρρύθμιση τωνδιεθνών φορολογικών κανόνων κατά τη χθεσινή συνεδρίασή τους στη Λίμα του Περού, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, υπό την προεδρία του αντιπροέδρου της μεταβατικής κυβέρνησης της Τουρκίας, Σεβντέτ Γιλμάζ, οι υπουργοί Οικονομικών της G20 εξέφρασαν ισχυρή στήριξη για το σχετικό πρόγραμμα του ΟΟΣΑ (OECD/G20 Base Erosion and Profit Shifting , BEPS), το οποίο δίνει λύσεις στις κυβερνήσεις για το κλείσιμο των κενών στους υφιστάμενους διεθνείς κανόνες που επιτρέπουν σε επιχειρηματικά κέρδη να «εξαφανίζονται» ή να μετακινούνται τεχνητά σε περιβάλλοντα χαμηλής ή καθόλου φορολογίας, στα οποία υπάρχει μικρή ή καμία οικονομική δραστηριότητα (τους), αναφέρεται στην ανακοίνωση που είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα του ΟΟΣΑ, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Σύμφωνα με τους φορο-κανόνες, εταιρείες όπως η Starbucks, η Amazon και η Google θα δυσκολεύονται να συγκεντρώσουν τα κέρδη τους σε χώρες με χαμηλή φορολογία και σε φορολογικούς παραδείσους - μια αλλαγή που υπόσχεται να αυξήσει μέχρι και στα 250 δισ. δολ. ετησίως τα επιπλέον φορολογικά έσοδα, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ .
Οι απώλειες εσόδων από τη διάβρωση της φορολογικής βάσης και την τεχνητή μετακίνηση των κερδών (BEPS) εκτιμώνται, με συντηρητικούς υπολογισμούς, σε 100 - 240 δισεκ. δολάρια ετησίως ή στο 4 - 10% των παγκόσμιων εσόδων από την εταιρική φορολογία. Με δεδομένη τη μεγαλύτερη εξάρτηση των αναπτυσσόμενων χωρών στα έσοδα αυτά ως ποσοστό των συνολικών φορολογικών εσόδων, η επίπτωση των BEPS στις χώρες αυτές είναι ιδιαίτερα σημαντική.
Το πρόγραμμα διαρθρώνεται σε τρεις βασικούς πυλώνες: 1) Την καθιέρωση συνεκτικών εγχώριων κανόνων που επηρεάζουν τις διασυνοριακές δραστηριότητες, 2) την ενίσχυση των σημαντικών υποχρεώσεων στους υφιστάμενους διεθνείς κανόνες για τη διασφάλιση της εναρμόνισης της φορολογίας με τον τόπο της οικονομικής δραστηριότητας και της δημιουργίας αξίας, και 3) τη βελτίωση της διαφάνειας καθώς και μιας ομαλότητας για τις επιχειρήσεις και τις κυβερνήσεις.
Το τελικό πακέτο μέτρων, στο πλαίσιο του προγράμματος BEPS, περιλαμβάνει νέα ελάχιστα πρότυπα για αναφορές από κάθε χώρα, οι οποίες θα δώσουν για πρώτη φορά στις φορολογικές διοικήσεις μία παγκόσμια εικόνα των συναλλαγών που κάνουν οι πολυεθνικές επιχειρήσεις. Περιλαμβάνει, επίσης, μέτρα για να τεθεί τέλος στη χρήση παρένθετων εταιρειών για τη διενέργεια επενδύσεων, για τον περιορισμό επιβλαβών φορολογικών πρακτικών , ιδιαίτερα στον τομέα των πνευματικών δικαιωμάτων και αποτελεσματικές αμοιβαίες διαδικασίες συμφωνιών για να διασφαλισθεί ότι η μάχη κατά της διπλής φορολογίας δεν θα καταλήγει σε διπλή φορολόγηση.
Οι υπουργοί Οικονομικών της G20 ανανέωσαν τη δέσμευσή τους για γρήγορη, ευρεία και συνεπή εφαρμογή των μέτρων BEPS και επανέλαβαν την ανάγκη να ετοιμάσει ο ΟΟΣΑ ένα συνολικό πλαίσιο παρακολούθησης έως τις αρχές του 2016, στο οποίο όλες οι χώρες θα συμμετέχουν με ισότιμο τρόπο. Οι υπουργοί συμφώνησαν να προωθήσουν τα μέτρα για συζήτηση και λήψη μέτρων από τους ηγέτες των χωρών της G20 στη σύνοδο που θα έχουν στις 15/16 Σεπτεμβρίου στην Τουρκία.
«Η G20 αναγνώρισε ότι η διάβρωση της φορολογικής βάσης και η μετακίνηση των κερδών διαβρώνει επίσης την εμπιστοσύνη των πολιτών στη δικαιοσύνη των φορολογικών συστημάτων σε παγκόσμιο επίπεδο, που είναι ο λόγος γιατί κληθήκαμε να ετοιμάσουμε τις πιο θεμελιώδεις αλλαγές στους διεθνείς φορολογικούς κανόνες εδώ και σχεδόν έναν αιώνα», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία.
Σχεδόν 90 χώρες εργάζονται μαζί για την ανάπτυξη ενός πολυμερούς μέσου που θα είναι σε θέση να ενσωματώνει τα μέτρα BEPS στο υφιστάμενο πλέγμα διμερών συμφωνιών. Το μέσο θα είναι ανοικτό για υπογραφή από όλους τους ενδιαφερόμενους το 2016.
Δείτε επίσης