Κυριακή 24 Ιουλίου 2022

Σωρεία υποχρεώσεων μέχρι 29.07.2022. Τι παίρνει παράταση και έως πότε. Οι νέες αλλαγές στο myDATA Γράφει ο Απόστολος Αλωνιάτης Εφιαλτικό το τέλος του Ιουλίου για φορολογούμενους και επιχειρήσεις.


 

Σωρεία υποχρεώσεων μέχρι 29.07.2022. Τι παίρνει παράταση και έως πότε. Οι νέες αλλαγές στο myDATA

Γράφει ο Απόστολος Αλωνιάτης

Εφιαλτικό το τέλος του Ιουλίου για φορολογούμενους και επιχειρήσεις.  

Πολλές είναι οι υποχρεώσεις που περιμένουν τους φορολογούμενους μέχρι το τέλος του μήνα. Πέρα από τις δηλώσεις και την πρώτη δόση ή την εφάπαξ εξόφληση του φόρου εισοδήματος, πρέπει να προστεθούν στην φορολογική ατζέντα και οι υπόλοιπες υποχρεώσεις που αφορούν την 29η Ιουλίου 2022.

Ποιο συγκεκριμένα την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Ιουλίου, κρύβει πολλές υποχρεώσεις για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις

Ημερολόγιο 29η Ιουλίου

Υποβολή φορολογικών δηλώσεων *

Μετά την παράταση που δόθηκε, μέχρι την Παρασκευή 29 Ιουλίου 2022 , οι φορολογούμενοι φυσικά πρόσωπα ιδιώτες, επιτηδευματίες και νομικά πρόσωπα, πρέπει να υποβάλλουν τις φορολογικές δηλώσεις τους.

Προσοχή: Η υποβολή είναι μέχρι της 15:00 και ΟΧΙ μέχρι το τέλος της ημέρας.

Να θυμίσουμε εδώ ότι τα φυσικά πρόσωπα που είναι μέλη νομικών προσώπων (ΟΕ, ΕΕ, Αστικές Εταιρίες κλπ.), που έχουν απλογραφικά βιβλία, υποβάλλουν φορολογική δήλωση μέχρι την  15 ημέρα από τον μήνα που λήγει η καταληκτική ημερομηνία των δηλώσεων. Αν η καταληκτική ημερομηνία παραμείνει η 29η Ιουλίου, τα πρόσωπα αυτά θα υποβάλλουν την φορολογική τους δήλωση έως την 16η Αυγούστου 2022, λόγω του Δεκαπενταύγουστου.

* Τελικά δόθηκε παράταση.  

Σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου που κυκλοφόρησε στις 21 Ιουλίου 2022, παρατείνεται η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων έως τις 30 Αυγούστου 2022

Με νομοθετική διάταξη του Υπουργείου Οικονομικών, παρατείνεται η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων έως τις 30 Αυγούστου 2022.

Παρά το γεγονός ότι φέτος η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων ξεκίνησε να λειτουργεί από τις 30 Μαρτίου 2022 και μέχρι χθες είχε υποβληθεί το 81% των φορολογικών δηλώσεων, η χρονική αυτή παράταση κρίθηκε επιβεβλημένη λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούν, για να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι πολίτες, οι λογιστές και οι φοροτεχνικοί, εξαντλώντας κάθε χρονικό περιθώριο παράτασης.

Ο Υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας και ο Υφυπουργός Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας, κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος έκαναν την ακόλουθη δήλωση:

«Η Κυβέρνηση, έχοντας πλήρη συναίσθηση των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι πολίτες αλλά και του αυξημένου φόρτου εργασίας των λογιστών και φοροτεχνικών το τελευταίο διάστημα, λόγω της ενεργειακής κρίσης που απαιτεί την υποβολή αιτήσεων σε ποικίλες ηλεκτρονικές πλατφόρμες ενισχύσεων, αλλά και λόγω της πανδημίας που οδηγεί σε καθυστερήσεις των εργασιών πολιτών και λογιστών που νοσούν, προχωρά σε παράταση της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων μέχρι τις 30 Αυγούστου. Πρόκειται για την τελευταία παράταση που δίνεται, ώστε να μπορέσουν όλοι να ολοκληρώσουν τη διαδικασία υποβολής δηλώσεων και να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους».

Επισημαίνεται ότι οι δύο πρώτες μηνιαίες δόσεις (Ιουλίου και Αυγούστου) του οφειλόμενου φόρου θα πρέπει να καταβληθούν μέχρι τις 31 Αυγούστου 2022.

Πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος **

 Για τα φυσικά πρόσωπα ο φόρος που προκύπτει από την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων, θα αρχίζει να πληρώνεται από αυτόν τον μήνα με την προθεσμία για την πρώτη από τις οκτώ ίσες μηνιαίες δόσεις να λήγει στις 29 Ιουλίου και η τελευταία στις 28 Φεβρουαρίου 2023.

Όσοι φορολογούμενοι είναι μέλη νομικών προσώπων με απλογραφικά βιβλία, οποτεδήποτε και αν καταθέσουν την φορολογική του δήλωση , θα εξοφλήσουν το φόρο εισοδήματος που προκύπτει από την εκκαθάριση των δηλώσεων τους σε έξι ισόποσες δόσεις , με την πρώτη δόση να πληρώνεται στις 30 Σεπτεμβρίου 2022 και την τελευταία στις 28 Φεβρουαρίου του 2023. 

Και στην περίπτωση του φόρου εισοδήματος η οφειλή μπορεί να ενταχθεί στην πάγια ρύθμιση των έως 24 δόσεων ή να αποπληρωθεί σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις με την πιστωτική κάρτα.

Όσοι την εξοφλήσουν εφάπαξ έως τις 29 Ιουλίου θα έχουν έκπτωση 3%.

**  Αναμένουμε την σχετική τροπολογία για να δούμε αν θα επεκταθεί και η έκπτωση μέχρι τις 31 Αυγούστου 2022. Μέχρι σήμερα   η έκπτωση του 3%, για την εφάπαξ καταβολή του φόρου εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2021,, ισχύει μόνο για φυσικά πρόσωπα που θα καταθέσουν την φορολογική τους δήλωση έως την 29η  Ιουλίου 2022 στις 15:00.           

Τρίτη δόση ΕΝΦΙΑ.

Έως τις 29 Ιουλίου οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να καταβάλουν την τρίτη από τις δέκα δόσεις του φόρου ενώ η καταληκτική ημερομηνία για την τελευταία δόση είναι η 28η Φεβρουάριου του 2023.

Έναρξη πληρωμών για επιστρεπτέα προκαταβολή.

Έως τις 29 Ιουλίου οι επαγγελματίες και επιχειρήσεις που έλαβαν το σημείωμα, για το επιστρεπτέο μέρος της επιστρεπτέας προκαταβολής  του κρατικού δανείου θα πρέπει να καταβάλουν την πρώτη από τις 96 μηνιαίες για την επιστροφή των ενισχύσεων.

 Όσοι επιλέξουν να πληρώσουν εφάπαξ το επιστρεπτέο ποσό έως τις 29 Ιουλίου προβλέπεται έκπτωση 15% επί της συνολικής οφειλής.

Προσοχή:

α) Ο τρόπος του έχουν εκδοθεί τα σημειώματα, δηλαδή η έκδοση κατά επιστρεπτέα προκαταβολή, δίνει την δυνατότητα οι επιχειρήσεις να κάνουν προγραμματισμό στην εξόφληση τους.

Δηλαδή μπορεί μία επιχείρηση να εξοφλήσει ολοσχερώς μια επιστρεπτέα και να «κερδίσει» το 15% σε αυτή την περίπτωση και να εξοφλήσει με δόσεις τις υπόλοιπες επιστρεπτέες.

β) Όσοι κρίθηκαν ότι δεν έπρεπε να πάρουν την επιστρεπτέα προκαταβολή ή πήραν σε κάποια από αυτές περισσότερα χρήματα από αυτά που δικαιούνται , μέχρι τις 29 Ιουνίου πρέπει αν επιστρέψουν το σύνολό της επιστρεπτέας που πήραν ή την διαφορά που δεν δικαιούνται εφάπαξ και όχι σε δόσεις.

ΦΠΑ μήνα και τριμήνου

Ακόμη να θυμίσουμε ότι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Ιουλίου πρέπει οι επιχειρήσεις να υποβάλουν και να πληρώσουν το ΦΠΑ τους. Για τις επιχειρήσεις που έχουν απλογραφικά βιβλία, και υποβάλλουν κάθε μήνα ΦΠΑ, πρέπει να πληρώσουν την δήλωση του ΦΠΑ του μηνός Ιουνίου και οι επιχειρήσεις που έχουν απλογραφικά βιβλία πρέπει να καταθέσουν δήλωση και να πληρώσουν το ΦΠΑ του τριμήνου Απριλίου-Μαΐου-Ιουνίου.

 Λοιπές υποχρεώσεις.

Πίνακας προσωπικού

Παρατείνεται έως 31 Ιουλίου, η προθεσμία υποβολής του εντύπου Ε4 (Πίνακας Προσωπικού), για κάθε μεταβολή αποδοχών που προκύπτει από την κήρυξη ως υποχρεωτικής ( 29/6/ 2022), της Σ.Σ.Ε. επισιτιστικών και τουριστικών καταστημάτων όλης της χώρας, με Π.Κ. 14/9.6.2021.

Σε κάθε αλλαγή του μισθού , οι επιχειρήσεις έχουν την υποχρέωση εντός 15 ημέρων να καταθέσουν πίνακα προσωπικού με τους νέους μισθούς των εργαζομένων. Με την παραπάνω ανακοίνωση το υπουργείο μετέφερε την ημερομηνία υποβολής του σχετικού πίνακα από την Τετάρτη 13 Ιουλίου , στις 31 του μήνα. 

Όπως είχαμε σχολιάσει και την περασμένη εβδομάδα, οι διαχειριστές της μισθοδοσίας στα επισιτιστικά και οι λογιστές – φοροτεχνικοί που ασχολούνται, έπρεπε να κάνουν δυο μισθοδοσίες, μία με τους παλιούς μισθούς από 1 Ιουνίου 2022 έως και 28 Ιουνίου και μία για δύο ημέρες δηλαδή 29 και 230 Ιουνίου, μιας και η σύμβαση αναφέρει ότι έχει εφαρμογή από την ημερομηνία δημοσίευση το ΦΕΚ.

Επίσης με άλλη ανακοίνωση το Υπουργείο Εργασίας, γνωστοποίησε, ότι μετά από τη συνάντηση με το προεδρείο της Ομοσπονδίας εργαζομένων επισιτισμού, αναστέλλεται η δυνατότητα εξαήμερης εργασίας στον επισιτισμό, δηλαδή αναστέλλεται η εφαρμογή της κατάπτυστης παραγράφου 7 της εγκυκλίου 64477/ 7.7.2022.

Πάντως για μία ακόμη φορά η διοίκηση μας προσπάθησε να νομοθετήσει δια των εγκυκλίων. Συνήθως το καταφέρνει, αλλά αυτή την φορά η μαζική αντίδραση του κλάδου του επισιτισμού , η μαζική απεργία αλλά και οι καθολικές αντιδράσεις σε όλους τους χώρους εργασίας, ανάγκασε το υπουργείο Εργασίας να κάνει πίσω.

Ειδική άδειας ασθένειας εργαζομένων λόγω νόσησης.

Το νέο κύμα πανδημίας, οδήγησε την κυβέρνηση να προχωρήσει στην παράταση μέχρι 30 Σεπτεμβρίου, της χορήγηση ειδικής άδειας ασθένειας εργαζομένων λόγω νόσησης από COVID-19 και η επιδότησή της από τον ασφαλιστικό φορέα (Υπ. Εργασίας  61579/2022).

Σύμφωνα με την απόφαση η ισχύς του άρθρου 62 του ν. 4886/2022 (Α’ 12) παρατείνεται από τη λήξη της υπ’ αρ. 35432/2022 (Β’ 1820) απόφασης του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ήτοι από 01-06-2022 και μέχρι την 30η-09-2022, με τους ειδικότερους όρους και λεπτομέρειες, που ορίζονται στην υπ’ αρ. 6924/27-01-2022 (Β’ 291) απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για τη χορήγηση ειδικής άδειας ασθένειας εργαζομένων λόγω νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19 και την επιδότησή της από τον ασφαλιστικό φορέα.

MyDATA

Με αρκετή καθυστέρηση, αλλά και εκπλήξεις, κυκλοφόρησε η νέα απόφαση για τα myDATA (Α.1090/5.7.2022, Αριθ. ΦΕΚ: 3540 Β'/8.7.2022).

Με την απόφαση αυτή:

Εισάγεται ο όρος απώλεια διασύνδεσης:

Σε περίπτωση απώλειας διασύνδεσης με την ψηφιακή πλατφόρμα myDATA, η οποία αποδεικνύεται από την υπόχρεη οντότητα με κάθε πρόσφορο μέσο, τα δεδομένα των εκδιδόμενων λογιστικών στοιχείων διαβιβάζονται αμελλητί με την αποκατάσταση της διασύνδεσης, με την ένδειξη «Απώλεια Διασύνδεσης».

Ακόμη ορίζεται ο χρόνος διαβίβασης στις περιπτώσεις που υπάρχει απώλεια διασύνδεσης. Η υπόχρεη οντότητα οφείλει να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποφυγή εκ νέου απώλειας της διασύνδεσης. Σε κάθε περίπτωση, τα δεδομένα διαβιβάζονται το αργότερο εντός δύο (2) ημερών από την καταληκτική ημερομηνία διαβίβασής τους, είτε από το κανάλι διαβίβασης που εκ-δόθηκαν ή διαβιβάστηκαν αρχικά ανεπιτυχώς, είτε από τα προγράμματα διαχείρισης επιχειρήσεων (εμπορικό/ λογιστικό, ERP), είτε από την ειδική φόρμα καταχώρησης εφόσον τηρούνται τα όρια χρήσης της.

Λιανικές πωλήσεις

Για το 2023, τα στοιχεία λιανικής που εκδίδονται με τη χρήση Φ.Τ.Μ., Ε.Α.Φ.Δ.Σ.Σ., και Α.ΔΗ.Μ.Ε., διαβιβάζονται σε 1 λεπτό έως 24 ώρες, αναλυτικά, ανά στοιχείο λιανικής πώλησης, μέσω  διασύνδεσης των Φ.Η.Μ. με την ΑΑΔΕ.

Ειδικότερα, για τις χρονικές περιόδους από 1.1.2021 έως και 31.12.2021, καθώς και από 1.1.2022 έως και 31.12.2022, τα δεδομένα των λιανικών διαβιβάζονται είτε αναλυτικά, είτε συγκεντρωτικά ανά μήνα με τους τρόπους που προβλέπονται στις περ. β' και γ' της παρ. 6 του άρθρου 4 της απόφαση Α.1138/2020, (δηλαδή με εμπορικό /λογιστικό, ERP ή μέσω της ειδικής φόρμας καταχώρησης) σε όλες τις περιπτώσεις, ήτοι και σε εκείνες που δεν διαπιστώνονται αποκλίσεις.

 Τα στοιχεία λιανικής που εκδίδονται μηχανογραφικά ή χειρόγραφα χωρίς την υποχρέωση χρήσης Φ.Η.Μ., διαβιβάζονται από προγράμματα εμπορικής διαχείρισης επιχειρήσεων (ERP), που είναι συμβατά με τη myDATA, μέχρι την επόμενη ημέρα από την έκδοσή τους.

 Για τα στοιχεία λιανικής που εκδίδονται με τη χρήση Φ.Η.Μ. (Φ.Τ.Μ., Ε.Α.Φ.Δ.Σ.Σ., Α.ΔΗ.Μ.Ε.), αυτά διαβιβάζονται αναλυτικά, ανά στοιχείο λιανικής πώλησης, μέσω απευθείας διασύνδεσης των Φ.Η.Μ. με την Α.Α.Δ.Ε., σύμφωνα με τα οριζόμενα στην υπό στοιχεία Α.1171/2021.

Οι οντότητες που δεν έχουν υποχρέωση χρήσης Φ.Η.Μ. (ΠΟΛ.1002/2014) και εκδίδουν στοιχεία λιανικής μέσω προγραμμάτων διαχείρισης επιχειρήσεων (εμπορικό/ERP) τα οποία είναι συμβατά με την ψηφιακή πλατφόρμα myDATA, διαβιβάζουν τα υπόψη δεδομένα μέχρι την επόμενη ημέρα από την ημερομηνία έκδοσης αυτών (αντί 5 ημερών που ίσχυε έως σήμερα).

Προσοχή: Από την στιγμή που δεν υπάρχουν νομοθετημένα πρόστιμα, τα παραπάνω αν δεν εφαρμοστούν δεν επιφέρουν ποινές στις επιχειρήσεις. Σε περίπτωση που η διοίκηση θα νομοθετήσει πρόστιμα για την διαβίβαση, τότε, σύμφωνα με πληροφορίες, θα δοθεί χρόνος για την ανάρτηση στην πλατφόρμα των στοιχείων (λιανικών και χονδρικών) που δεν έχουν αναρτηθεί ,μέχρι την ψήφιση των προστίμων. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις δεν πρέπει να αναρτούν στην πλατφόρμα τα στοιχεία που εκδίδουν και να μην ακολουθούν τις αποφάσεις της διοίκησης. Η εμπειρία έδειξε ότι όσο περισσότερες επιχειρήσεις έστελναν σε πραγματικό χρόνο τα στοιχεία πωλήσεων του 2021, τόσο πιο εύκολα αυτές προσαρμοστήκαν από 1.1.2022. Ακόμη ήταν πιο εύκολες οι αναρτήσεις από του λογιστές – φοροτεχνικούς.  

Στην περίπτωση που διαπιστώνονται αποκλίσεις από τις υπόχρεες οντότητες, μεταξύ των δεδομένων των αποδείξεων λιανικών συναλλαγών που διαβίβασαν στην ψηφιακή Πλατφόρμα myDATA, από το Πληροφοριακό Σύστημα των Φ.Η.Μ. και των λογιστικών εγγραφών εσόδων λιανικής τους, αυτές διαβιβάζονται είτε αναλυτικά, είτε συγκεντρωτικά ανά μήνα με τους τρόπους που προβλέπονται στις περ. β' και γ' της παρ. 6 του άρθρου 4 (μέσω δηλαδή λογιστικών προγραμμάτων / ERP ή μέσω της ειδικής φόρμας καταχώρησης).

Χονδρικών συναλλαγών

ΟΙ χονδρικές πωλήσεις θα διαβιβάζονται:

·         Σε πραγματικό χρόνο από Παρόχους Ηλεκτρονικής Τιμολόγησης  και από το  timologio. Με την τροποποίηση της απόφασης δεν άλλαξε τίποτε από την αρχική απόφαση Α.1138/2020. Στην περίπτωση που οι επιχειρήσεις έχουν σύμβαση με Πάροχο Ηλεκτρονικής Τιμολόγησης , αποστέλλει σε εκείνον το τιμολόγιο και ο Πάροχος στο διαβάζει τόσο στη ΑΑΔΕ όσο και στον πελάτη. Με την έκδοση από το πρόγραμμα της ΑΑΔΕ, το παραστατικό αναρτάται απευθείας στην πλατφόρμα του myDATA.

·         Μέχρι την επόμενη ημέρα διαβιβάζονται τα παραστατικά που εκδίδονται μέσω εμπορικών προγραμμάτων ERP.

·         Μέχρι την επόμενη ημέρα από την έκδοση, διαβιβάζονται τα δεδομένα των εσόδων όταν χρησιμοποιείται η ειδική φόρμας καταχώρηση (θα ισχύσει από το 2023). Για το 2022 καταληκτική ημερομηνία είναι η 20ή ημέρα του επόμενου μήνα εντός του οποίου εκδόθηκαν.

Λογιστικά έσοδα

Παραμένει ίδιος ο χρόνος για τα λογιστικά έσοδα : Ειδικά στην περίπτωση διαβίβασης εσόδων που δεν αφορούν σε έκδοση φορολογικού στοιχείου αλλά σε διενεργούμενη λογιστική εγγραφή, τα δεδομένα διαβιβάζονται μέχρι την εικοστή (20ή) ημέρα του επόμενου μήνα από την ημερομηνία που αφορά το έσοδο.

Διαβιβάσεις του 2021

Έως την 31.12.2022, διαβιβάζονται υποχρεωτικά οι εγγραφές τακτοποίησης εσόδων και προαιρετικά οι εγγραφές τακτοποίησης εξόδων. Αν επιλεγεί ο εναλλακτικός τρόπος διαβίβασης, οι εγγραφές τακτοποίησης εξόδων διαβιβάζονται υποχρεωτικά.

Δεν είναι υποχρεωτική η διαβίβαση δεδομένων, σχετικών με τους Τύπους Παραστατικών 6.1/Στοιχείο Αυτοπαράδοσης, 6.2/ Στοιχείο Ιδιοχρησιμοποίησης και  8.2 /Ειδικό Στοιχείο - Απόδειξης Είσπραξης Φόρου Διαμονής.

 Δεν είναι υποχρεωτική η διαβίβαση των μηδενικών παραστατικών και η διαβίβαση των λοιπών επιβαρύνσεων (παρακρατούμενοι, λοιποί φόροι, χαρτόσημα, τέλη και κρατήσεις).

Στην περίπτωση πώλησης εισιτηρίων και στην περίπτωση εκκαθαρίσεων, οι λήπτες δεν έχουν την υποχρέωση διαβίβασης δεδομένων για τα οποία ο εκδότης είτε δεν έχει τηρήσει την υποχρέωση διαβίβασης, είτε διαβίβασε δεδομένα με απόκλιση.

Τα νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ιδιωτικού δικαίου, οι αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρείες καθώς και οι εταιρείες του άρθρου 25 του ν. 27/1975, διαβιβάζουν δεδομένα αποκλειστικά με Τύπο Παραστατικού 17.4 «Λοιπές εγγραφές τακτοποίησης εσόδων -Φορολογική Βάση», για το σύνολό των εσόδων τους. Σε κάθε περίπτωση, έχουν την υποχρέωση να διαβιβάσουν δεδομένα λογιστικών στοιχείων που εκδίδουν σύμφωνα με τα οριζόμενα της παρούσας απόφασης, για συναλλαγές που υπόκεινται σε Φ.Π.Α., εφόσον αποκτούν έσοδα από την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας με βάση τις διατάξεις του ν. 4172/2013.

Αλωνιάτης Απόστολος

Οικονομολόγος - φοροτεχνικός, Α' Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών & Φορολογικών Μελετών (Ι.Ο.ΦΟ.Μ), Σύμβουλος Διοίκησης της PROSVASIS AEBE και συγγραφέας.

 Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Voice (Finance & Markets Voice) , την  Πέμπτη  21 Ιουλίου  2022

Με αστερίσκο (*) οι αλλαγές που έγιναν από την ημέρα δημοσίευσης του άρθρου μέχρι και την ημέρα ανάρτησης στο διαδίκτυο