Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2020

Οι 8+5 ανατροπές στις ασφαλιστικές εισφορές

Οι 8+5 ανατροπές στις ασφαλιστικές εισφορές

Ολόκληρο το τελικό σχέδιο του υπουργείου Εργασίας για τις εισφορές. Οι αυξήσεις στην κατώτατη εισφορά, το «πλαφόν» στις εισφορές υγείας και οι τριπλές επιλογές σε επικούριση και εφάπαξ. Τι θα ισχύσει για τους αγρότες.
Οι 8+5 ανατροπές στις ασφαλιστικές εισφορές
Οι 8+5 ανατροπές στις ασφαλιστικές εισφορές

Δεκατρείς ανατροπές στις εισφορές 1,44 εκατ. ασφαλισμένων μη μισθωτών, όχι μόνο για κύρια σύνταξη αλλά και για την υγεία, την πρόνοια και την επικούριση περιλαμβάνει το οριστικό σχέδιο του υπουργείου Εργασίας, το οποίο αναμένεται να συμπεριληφθεί στο σχέδιο νόμου για το νέο ασφαλιστικό.

Στην πράξη, εισάγεται ένα νέο, τελείως διαφορετικό σύστημα υπολογισμού των εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, με 6+1 επίπεδα ασφάλισης ελεύθερης επιλογής, κατώτερη εισφορά στα 210 και ανώτερη στα 566 ευρώ το μήνα, ευνοϊκότερο καθεστώς για όλους τους επαγγελματίες κατά τα πρώτα 5 χρόνια της δραστηριοποίησής τους με την εισφορά να ορίζεται στα 126 ευρώ, αλλά και σταθερό ύψος ασφαλίστρων υγείας στα 66 ευρώ. Για τους αγρότες, τα ασφάλιστρα διαμορφώνονται χαμηλότερα από αυτά των υπόλοιπων μη μισθωτών, ενώ εφαρμόζεται και η προβλεπόμενη σταδιακή αύξηση του ασφαλίστρου κύριας σύνταξης έως τον Ιανουάριο του 2022.

Αναλυτικά, το νέο σύστημα ασφαλιστικών εισφορών προς τον ΕΦΚΑ, για 1,44 εκατ. μη μισθωτούς περιλαμβάνει:

- Θεσπίζονται 6 επίπεδα εισφορών. Το κατώτατο επίπεδο εισφορών κύριας σύνταξης καθορίζεται στα 155 ευρώ, ύψος που σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας οδηγεί μετά από 30 έτη ασφάλισης, σε σύνταξη της τάξης των 588,37 ευρώ, λαμβάνοντας υπόψη τα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου Κατρούγκαλου και συνυπολογίζοντας την εθνική σύνταξη. Το συνολικό ποσοστό αναπλήρωσης ανέρχεται σε 75,92%.

Οι εισφορές κύριας σύνταξης προσαυξάνονται έως και το 6ο επίπεδο, έτσι ώστε το ύψος της εισφοράς για κύρια σύνταξη να καθορίζεται ως εξής:

1ο επίπεδο (κατώτατο) 155 ευρώ το μήνα,

2ο επίπεδο 186 ευρώ,

3ο επίπεδο 236 ευρώ,

4ο επίπεδο 297 ευρώ,

5ο επίπεδο 369 ευρώ, και

6ο επίπεδο 500 ευρώ το μήνα.

Το ύψος εισφοράς στο 6ο επίπεδο (ανώτατο) αντιστοιχεί στο ύψος της μέγιστης εισφοράς που θα καταβάλλει ο εργαζόμενος μισθωτός για κύρια σύνταξη, όταν ο κατώτατος μισθός ανέλθει στα 750 ευρώ, ήτοι με μηνιαίο μισθό 7.500 ευρώ (750Χ10Χ6,67%=500,25 ευρώ).

-Οι εισφορές υγείας ξεκινούν από 55 ευρώ και από το 2ο επίπεδο και μετά παραμένουν σταθερές στα 66 ευρώ το μήνα, με στόχο να υπάρξει κίνητρο επιλογής υψηλότερων εισφορών.


Αναλυτικά, οι εισφορές υγείας διαμορφώνονται ως εξής:

1ο επίπεδο 55 ευρώ (50 ευρώ εισφορές για παροχές υγείας σε είδος + 5 ευρώ σε χρήμα),

2ο έως και 6ο επίπεδο 66 ευρώ (60 για παροχές σε είδος και 6 ευρώ για παροχές σε χρήμα).

Πρόκειται για ένα καινοτόμο σύστημα, όπου για ίδιες παροχές - υπηρεσίες υγείας, οι αυτοαπασχολούμενοι θα καταβάλλουν πλέον, ίδιες εισφορές. Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται πως η επιλογή υψηλότερου επιπέδου εισφορών από τον μη μισθωτό, οδηγεί σε σημαντικά υψηλότερη σύνταξη.

- Τα τελικά ποσά που θα κληθούν να καταβάλλουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι, από τις αρχές του 2020 διαμορφώνονται ως εξής:

1ο επίπεδο 210 ευρώ,

2ο επίπεδο 252 ευρώ,

3ο επίπεδο 302 ευρώ,

4ο επίπεδο 363 ευρώ,

5ο επίπεδο 435 ευρώ, και

6ο επίπεδο 566 ευρώ το μήνα.

- Για όλους τους νέους ασφαλισμένους (και όχι μόνο για τους επιστήμονες) θεσπίζεται χαμηλότερο επίπεδο εισφορών, στα 126 ευρώ το μήνα, που αντιστοιχούν σε 93 ευρώ για κύρια σύνταξη, 3 ευρώ για παροχές σε χρήμα και 30 ευρώ για παροχές υγείας σε είδος.

Οι αγρότες
- Για τους ασφαλισμένους στον πρώην ΟΓΑ διατηρείται το κατώτατο ύψος εισφορών και δεν προκύπτει οποιαδήποτε αύξηση, παρά μόνο στρογγυλοποιήσεις ή μειώσεις. To 2021 οι αγρότες θα πληρώνουν μεταξύ 121 ευρώ και 326 ευρώ, ενώ το 2022 οι επιλογές θα είναι μεταξύ των 124 και 334 ευρώ. Και στην περίπτωσή τους τα ασφαλιστικά επίπεδα θα είναι 6.

- Ο κάθε ασφαλισμένος θα επιλέγει ελεύθερα, τον Δεκέμβριο κάθε έτους το επίπεδο εισφορών για το επόμενο. Η επιλογή του θα καθορίζει αντίστοιχα και το επίπεδο των συντάξιμων αποδοχών και της μελλοντικής σύνταξης. Για παράδειγμα, στο 1ο επίπεδο των 210 ευρώ, αντιστοιχούν συντάξιμες αποδοχές της τάξης των 775 ευρώ το μήνα, βάσει των οποίων υπολογίζονται οι μελλοντικές παροχές.

- Το ύψος της σύνταξης υπολογίζεται με τους ίδιους κανόνες που εφαρμόζονται για τους μισθωτούς. Αναλυτικά, οι συντάξιμες αποδοχές με βάση τις εισφορές διαμορφώνονται ως εξής: 1ο επίπεδο 775 ευρώ, 2ο επίπεδο 930 ευρώ, 3ο επίπεδο 1.180 ευρώ το μήνα, 4ο επίπεδο 1.485 ευρώ, 5ο επίπεδο 1.845 ευρώ, και 6ο επίπεδο 2.501 ευρώ το μήνα.

- Οι εισφορές αποσυνδέονται από το εισόδημα (λειτουργώντας έτσι, αποτρεπτικά στην φοροδιαφυγή και εισφοροδιαφυγή), αλλά και από την αύξηση του κατώτατου μισθού. Εξακολουθούν να εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα και θα αναπροσαρμόζονται ετησίως με βάση συντελεστή που διαμορφώνεται κατά 50% από το ποσοστό μεταβολής του ΑΕΠ και κατά 50% από το ποσοστό μεταβολής του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του προηγούμενου έτους.

Τι αλλάζει σε επικούριση και εφάπαξ
Διαφορετικά επίπεδα ασφαλιστικών εισφορών θεσπίζονται με την προωθούμενη μεταρρύθμιση του υπουργείου Εργασίας, για πρώτη φορά, και για τους περίπου 250.000 μη μισθωτούς που έχουν επικουρική ασφάλιση ή ασφάλιση για εφάπαξ παροχή.

Το πρώτο επίπεδο, αντιστοιχεί στο σημερινό κατώτατο επίπεδο εισφορών, ενώ δίνεται η επιλογή στους ασφαλισμένους να επιλέξουν μεταξύ άλλων δύο επιπέδων που με υψηλότερες εισφορές οδηγούν σε αυξημένες παροχές. Η παρέμβαση αυτή του υπουργείου Εργασίας και για τις εισφορές μη μισθωτών προς το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ) κρίθηκε αναγκαία, για λόγους εναρμόνισης, δεδομένου ότι θα τροποποιηθεί το ισχύον σήμερα σύστημα υπολογισμού των εισφορών κύριας ασφάλισης και υγείας.

Αναλυτικά, οι βασικοί άξονες για την προωθούμενη αναμόρφωση των ασφαλιστικών εισφορών για την επικουρική ασφάλιση και εφάπαξ των ελεύθερων επαγγελματιών - αυτοαπασχολούμενων είναι οι εξής:

- Αποσυνδέεται ο υπολογισμός της εισφοράς από τον κατώτατο βασικό μισθό άγαμου μισθωτού

- Θεσπίζονται τρία επίπεδα εισφορών. Το κατώτατο επίπεδο αντιστοιχεί στο ύψος των εισφορών που ισχύει με βάση τις διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου. Συγκεκριμένα, για τις εισφορές επικούρισης το 1ο επίπεδο εισφορών ορίζεται στα 42 ευρώ το μήνα, το 2ο στα 51 και το 3ο στα 61 ευρώ. Να σημειωθεί ότι λόγω της ήδη νομοθετημένης μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών επικουρικής σύνταξης από 1η Ιουνίου 2022, οι παραπάνω εισφορές ισχύουν από 1/1/2020 έως 30/5/2022. Από 1η/6/2022 και μετά, το 1ο επίπεδο διαμορφώνεται στα 39 ευρώ, το 2ο στα 47 και το 3ο στα 56 ευρώ το μήνα.

Για τις εισφορές εφάπαξ, το πρώτο επίπεδο εισφορών ορίζεται στα 26 ευρώ, που αντιστοιχούν στις σημερινές εισφορές που καταβάλλουν οι μη μισθωτοί για εφάπαξ, ήτοι 4% επί του σημερινού κατώτατου μισθού των 650 ευρώ. Το 2ο επίπεδο ορίζεται στα 31 ευρώ και το 3ο στα 37 ευρώ το μήνα.

- Με βάση την εισφοροδοτική τους ικανότητα, οι ασφαλισμένοι θα μπορούν μόνοι τους να επιλέγουν, ελεύθερα, το επίπεδο των εισφορών τους.

- Ο υπολογισμός της επικουρικής σύνταξης και το εφάπαξ δεν αλλάζει.

- Οι εισφορές θα αναπροσαρμόζονται ετησίως με βάση συντελεστή που διαμορφώνεται κατά 50% από το ποσοστό μεταβολής του ΑΕΠ και κατά 50% από το ποσοστό μεταβολής του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή.

Ρούλα Σαλούρου
salourou@euro2day.gr


Εγκύκλιος ΕΦΚΑ για την αναστολή χρήσης των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του για υποβολή ΑΠΔ

Εγκύκλιος ΕΦΚΑ για την αναστολή χρήσης των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του για υποβολή ΑΠΔ


Με την εγκύκλιο 1 του ΕΦΚΑ κοινοποιούνται οι διατάξεις του άρθρου 69 του Ν. 4635/2019, που ισχύει από 30/10/2019 ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου και της υπ’ αριθμ. 53026/4585/14-11-2019 απόφασης Υπουργού και Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων «Όροι και προϋποθέσεις για την εφαρμογή του μέτρου αναστολής χρήσης των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του Ε.Φ.Κ.Α. για την υποβολή Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης (Α.Π.Δ.)».

Με τις κοινοποιούμενες διατάξεις προβλέπεται η αναστολή χρήσης των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του Ε.Φ.Κ.Α. για την υποβολή Α.Π.Δ. για τους οφειλέτες / εργοδότες, που ασφαλίζουν προσωπικό μέσω Α.Π.Δ. χωρίς να καταβάλουν τις τρέχουσες μηνιαίες ασφαλιστικές εισφορές αυξάνοντας το ποσό της οφειλής τους.

Όροι και προϋποθέσεις επιβολής του μέτρου
Σύμφωνα με το άρθρο 1 της κοινοποιούμενης υπουργικής απόφασης, το μέτρο μπορεί να επιβληθεί εφόσον συντρέχουν οι εξής προϋποθέσεις:

α) Ο εργοδότης ασφαλίζει προσωπικό μέσω Α.Π.Δ. χωρίς να καταβάλει τις τρέχουσες μηνιαίες ασφαλιστικές εισφορές.

β) Δεν βρίσκεται σε καθεστώς ρύθμισης οφειλών ή προβαίνει επανειλημμένα σε ρυθμίσεις οφειλών και απώλεια αυτών αυξάνοντας το ποσό της οφειλής του.

γ) Η μη καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών ανάγεται σε έξι τουλάχιστον μισθολογικές περιόδους κατά τη διάρκεια ενός έτους.

Αν όμως ο εργοδότης εντοπίζεται να χρησιμοποιεί μεθόδους που παρεμποδίζουν την ικανοποίηση του Ε.Φ.Κ.Α. από την περιουσία του οφειλέτη ή δεν επιτρέπουν τον εντοπισμό των πραγματικών υπευθύνων, το μέτρο μπορεί να επιβληθεί και πριν την παρέλευση έξι μισθολογικών περιόδων χωρίς καταβολή εισφορών, προκειμένου να αποτραπεί βλάβη του φορέα.

Οι μέθοδοι αυτοί εξειδικεύονται περαιτέρω από την ίδια τη διάταξη, με μια ενδεικτική απαρίθμηση των παρελκυστικών τακτικών, που όταν συνδυάζονται με τη μη καταβολή των εισφορών, επισύρουν την άμεση επιβολή του μέτρου.

Τέτοιες μέθοδοι είναι:

Η δημιουργία νέας επιχείρησης με την ίδια έδρα ή το ίδιο αντικείμενο εργασιών ή τον ίδιο διακριτικό τίτλο με την επιχείρηση που έχει δημιουργήσει οφειλές και την ασφάλιση σε αυτή του ίδιου προσωπικού ή μέρους αυτού.
Η τοποθέτηση σε θέσεις ευθύνης προσώπων χωρίς περιουσία ή προηγούμενη επιχειρηματική δραστηριότητα ή πρώην εργαζομένων της επιχείρησης, ώστε να μην είναι δυνατή η ικανοποίηση του φορέα από την περιουσία του υπευθύνου.
Η δημιουργία οφειλής από την έναρξη λειτουργίας της επιχείρησης ή μεγάλη (απότομη) αύξηση στον αριθμό των εργαζομένων σε μικρό χρονικό διάστημα, όταν αυτή δεν δικαιολογείται από το είδος ή τη δραστηριότητα της επιχείρησης (όπως πχ. σε εποχικές επιχειρήσεις).
Η μη συμμόρφωση του οφειλέτη μετά από άρση προηγούμενης αναστολής χρήσης των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του Ε.Φ.Κ.Α. για την υποβολή Α.Π.Δ. Στην περίπτωση αυτή, ως προηγούμενη αναστολή μπορεί να θεωρηθεί και αυτή που είχε επιβληθεί με την προϊσχύουσα διάταξη του άρθρου 17 του ν. 3846/2010, αφού η υπουργική απόφαση αναφέρεται γενικά σε άρση προηγούμενης αναστολής.

Υποβολή Α.Π.Δ. κατά την περίοδο αναστολής χρήσης των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του Ε.Φ.Κ.Α.
Μετά την επιβολή του μέτρου αναστολής χρήσης των ηλεκτρονικών υπηρεσιών, οι Α.Π.Δ. των χρονικών περιόδων της αναστολής υποβάλλονται από τον εργοδότη με ψηφιακό – μαγνητικό μέσο στην αρμόδια υπηρεσία μισθωτών του Ε.Φ.Κ.Α.. Είναι δυνατή η υποβολή μιας ή και περισσότερων Α.Π.Δ.

Στις περιπτώσεις που οι Α.Π.Δ. δεν υποβάλλονται από το νόμιμο εκπρόσωπο της επιχείρησης αλλά από εξουσιοδοτημένα πρόσωπα (π.χ. λογιστές), θα πρέπει να ελέγχεται επισταμένως το νόμιμο της εξουσιοδότησης, η οποία θα πρέπει να είναι πρόσφατη, να έχει θεωρηθεί για το γνήσιο της υπογραφής, να αναγράφονται ο’ αυτή τα πλήρη στοιχεία (ονοματεπώνυμο, αριθ. ταυτότητας, Α.Φ.Μ.) καθώς και η ιδιότητα ή η σχέση με την επιχείρηση του εξουσιοδοτούντος και εξουσιοδοτούμενου.

Μαζί με τις Α.Π.Δ. που υποβάλλονται με ψηφιακό – μαγνητικό μέσο στην αρμόδια υπηρεσία μισθωτών του Ε.Φ.Κ.Α. υποχρεωτικά προσκομίζονται φορολογικά στοιχεία του εργοδότη και των συνυπεύθυνων προσώπων και συγκεκριμένα:

- Δηλώσεις Φορολογίας Εισοδήματος των τριών τελευταίων φορολογικών ετών (Έντυπα Ε1 για φυσικά πρόσωπα / Έντυπα Ν για νομικά πρόσωπα

και νομικές οντότητες).

- Πράξεις Διοικητικού προσδιορισμού φόρου/Εκκαθαριστικά φορολογίας εισοδήματος των τριών τελευταίων φορολογικών ετών.

- Αναλυτική Κατάσταση για τα Μισθώματα Ακινήτων των τριών τελευταίων φορολογικών ετών (Έντυπα Ε2) όπου απαιτείται.

- Κατάσταση οικονομικών στοιχείων από επιχειρηματική δραστηριότητα των τριών τελευταίων φορολογικών ετών (Έντυπα Ε3 ) όπου απαιτείται.

- Βεβαίωση Δηλωθείσας Περιουσιακής Κατάστασης (Ε9) / Δήλωση-Πράξη Προσδιορισμού ΕΝ.Φ.Ι.Α τελευταίου φορολογικού έτους.

- Μισθωτήρια συμβόλαια / Δηλώσεις Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας έδρας και παραρτημάτων (αν υπάρχουν).

Τα φορολογικά στοιχεία αποστέλλονται στην Κεντρική Υπηρεσία του Κ.Ε.Α.Ο., με επιμέλεια του υποκαταστήματος μισθωτών του Ε.Φ.Κ.Α., προκειμένου να αξιοποιηθούν για τη διασφάλιση και ικανοποίηση των απαιτήσεων του φορέα .

Καταχώριση των δεδομένων των Α.Π.Δ. που υποβάλλονται με ψηφιακό μαγνητικό μέσο
Η καταχώριση στο πληροφοριακό σύστημα του Ε.Φ.Κ.Α. των δεδομένων των Α.Π.Δ. που υποβάλλονται με ψηφιακό – μαγνητικό μέσο στην αρμόδια υπηρεσία του Ε.Φ.Κ.Α. γίνεται εφόσον καταβάλλονται οι απαιτητές ασφαλιστικές εισφορές που δηλώνονται με αυτές.

Κατ’ εξαίρεση είναι δυνατή η καταχώριση στις εξής περιπτώσεις:

α) Κατά την πρώτη μετά την αναστολή προσέλευση του εργοδότη ή εξουσιοδοτημένου από αυτόν προσώπου στην αρμόδια υπηρεσία μισθωτών του Ε.Φ.Κ.Α., αν υποβάλλονται με ψηφιακό – μαγνητικό μέσο Α.Π.Δ. για περισσότερες της μιας και μέχρι έξι (6) μισθολογικές περιόδους, είναι δυνατή η καταχώριση αυτών, αν έχουν καταβληθεί οι ασφαλιστικές εισφορές τουλάχιστον της τελευταίας απαιτητής Α.Π.Δ.

Αν κατά την πρώτη προσέλευση υποβάλλονται Α.Π.Δ. για περισσότερες από έξι (6) μισθολογικές περιόδους, είναι δυνατή η καταχώριση αυτών, αν έχουν καταβληθεί οι ασφαλιστικές εισφορές που αντιστοιχούν στο ένα τρίτο (1/3) του συνολικού ποσού εισφορών, που δηλώνεται με τις Α.Π.Δ που υποβάλλονται.

β) Κατά την δεύτερη μετά την αναστολή προσέλευση του εργοδότη ή εξουσιοδοτημένου από αυτόν προσώπου στην αρμόδια υπηρεσία για υποβολή Α.Π.Δ. με ψηφιακό – μαγνητικό μέσο, είναι δυνατή η καταχώριση αυτών, αν έχουν καταβληθεί οι ασφαλιστικές εισφορές που αντιστοιχούν στο ένα τρίτο (1/3) του συνολικού ποσού εισφορών που δηλώνεται με τις Α.Π.Δ. που υποβάλλονται.

γ) Για κάθε επόμενη υποβολή με ψηφιακό – μαγνητικό μέσο Α.Π.Δ. μίας ή περισσότερων μισθολογικών περιόδων δεν είναι δυνατή η καταχώριση αυτών, αν δεν έχουν καταβληθεί οι απαιτητές ασφαλιστικές εισφορές που δηλώνονται με αυτήν ή αυτές.

Ειδικότερα θέματα σχετικά με τη διαδικασία παραλαβής και καταχώρισης των Α.Π.Δ. που υποβάλλονται με ψηφιακό – μαγνητικό μέσο στις αρμόδιες υπηρεσίες μισθωτών του ΕΦΚΑ, θα ρυθμιστούν με οδηγίες της Δ/νσης Εισφορών Μισθωτών του ΕΦΚΑ.

Ενεργοποίηση ελεγκτικού μηχανισμού
Η αρμόδια ελεγκτική υπηρεσία του Ε.Φ.Κ.Α. στην οποία κοινοποιείται το έγγραφο της αναστολής υποβολής Α.Π.Δ. μέσω διαδικτύου , πρέπει να ερευνήσει ιδίως:

- Αν λειτουργεί η επιχείρηση στις διευθύνσεις που έχουν δηλωθεί για την έδρα και τα παραρτήματα .

- Αν ασκείται η δηλωθείσα δραστηριότητα.

- Αν απασχολείται το προσωπικό στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης και εάν όχι, λόγω της φύσεως των επιχειρήσεων (καθαρισμός, φύλαξη κλπ) , να εξεταστούν η επιχείρηση και ο τόπος που παρέχεται η εργασία και οι σχετικές συμβάσεις παροχής υπηρεσιών .

- Αν συντρέχουν περιπτώσεις μη νόμιμου δανεισμού εργαζομένων από επιχειρήσεις που δεν είναι ΕΠΑ.

- Αν στη διεύθυνση που έχουν δηλωθεί ως έδρα του εργοδότη λειτουργούν κι άλλες επιχειρήσεις που συνδέονται με τον εργοδότη και μπορούν να χαρακτηριστούν συνυπεύθυνες.

Τα αποτελέσματα του ελέγχου γνωστοποιούνται στην Κεντρική Υπηρεσία του Κ.Ε.Α.Ο.

Για τα θέματα του ελέγχου θα δοθούν οδηγίες από την αρμόδια κεντρική υπηρεσία τη Γενική Διεύθυνση Ελέγχων


Άρση του μέτρου
Η αναστολή της χρήσης των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του Ε.Φ.Κ.Α., μπορεί να αρθεί μετά από αίτηση του οφειλέτη εφόσον συντρέχουν οι εξής προϋποθέσεις:

α) Ο εργοδότης εξόφλησε ή ρύθμισε τη συνολική οφειλή του. Στο ποσό που εξοφλήθηκε ή ρυθμίστηκε, πρέπει οπωσδήποτε να έχουν συμπεριληφθεί και τα ποσά των ασφαλιστικών εισφορών που δηλώθηκαν με τις Α.Π.Δ. των χρονικών περιόδων αναστολής οι οποίες είχαν παραληφθεί από την αρμόδια υπηρεσία μισθωτών του Ε.Φ.Κ.Α. σύμφωνα με το άρθρο 2 της υπουργικής απόφασης, δηλαδή με την καταβολή των εισφορών της τελευταίας Α.Π.Δ. ή του ενός τρίτου των δηλωθέντων εισφορών .

β) Έχουν αποσταλεί στο Κ.Ε.Α.Ο. τα φορολογικά στοιχεία που προσκόμισε ο εργοδότης.

Ειδικά για τις περιπτώσεις που υπάρχουν διαπιστώσεις ή ενδείξεις εικονικότητας (επιχειρήσεων, ασφαλίσεων, υπευθύνων) για την άρση του μέτρου απαιτείται να έχει διενεργηθεί επιτόπιος και ουσιαστικός έλεγχος σχετικά με τη λειτουργία της επιχείρησης και τη διαπίστωση του πραγματικού της απασχόλησης του προσωπικού που έχει δηλωθεί στις υποβληθείσες από τον εργοδότη Α.Π.Δ., πριν και μετά την εφαρμογή του μέτρου της αναστολής της χρήσης των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του Ε.Φ.Κ.Α για υποβολή Α.Π.Δ. . Η αίτηση υποβάλλεται στην αρμόδια για την παραλαβή της Α.Π.Δ υπηρεσία του Ε.Φ.Κ.Α και διαβιβάζεται με FAX ή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη Διεύθυνση Ανάλυσης & Αξιολόγησης Κινδύνου του Κ.Ε.Α.Ο.

Η άρση γίνεται από τη Διεύθυνση Ανάλυσης & Αξιολόγησης Κινδύνου του Κ.Ε.Α.Ο. με ειδοποίηση που αποστέλλεται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο τμήμα Υποστήριξης Ιστότοπου και Διαδικτυακής Πύλης της Διεύθυνσης Εφαρμογών Πληροφορικής και Επικοινωνιών του Ε.Φ.Κ.Α..

Διαχείριση των Α.Π.Δ. των μισθολογικών περιόδων από τη ρύθμιση της οφειλής και μέχρι την άρση της αναστολής
Οι Α.Π.Δ. του χρονικού διαστήματος που μεσολαβεί από τη ρύθμιση της οφειλής μέχρι την άρση της αναστολής υποβάλλονται με ψηφιακό - μαγνητικό μέσο στην αρμόδια υπηρεσία μισθωτών του Ε.Φ.Κ.Α. και η καταχώρισή τους γίνεται, εφόσον καταβάλλονται οι απαιτητές ασφαλιστικές εισφορές που δηλώνονται με αυτές.

Έναρξη εφαρμογής
Το άρθρο 69 του Ν. 4635/2019 ισχύει από την ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου, δηλαδή από 30/10/2019. Κατά συνέπεια το μέτρο της αναστολής εφαρμόζεται μετά την ημερομηνία αυτή.

Από την ημερομηνία που αναστέλλεται η δυνατότητα χρήσης των ηλεκτρονικών υπηρεσιών για την υποβολή Α.Π.Δ. και μετά εφαρμόζεται το χρονικό διάστημα των έξι (6) μισθολογικών περιόδων που επιτρέπεται η καταχώριση των Α.Π.Δ. αν έχουν καταβληθεί οι ασφαλιστικές εισφορές τουλάχιστον της τελευταίας απαιτητής Α.Π.Δ.



Διαχείριση περιπτώσεων με αναστολή δυνατότητας υποβολής Α.Π.Δ. μέσω διαδικτύου από τις προϊσχύουσες διατάξεις

Για τις περιπτώσεις εργοδοτών για τους οποίους είχε απενεργοποιηθεί η δυνατότητα υποβολής Α.Π.Δ. μέσω διαδικτύου με το προηγούμενο καθεστώς (του άρθρου 17 ν. 3846/2010) και εξακολουθεί να βρίσκεται σε αναστολή η δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής Α.Π.Δ. η διαχείριση της καταχώρησης Α.Π.Δ. θα γίνει ως εξής:

• Α.Π.Δ. που έχουν παραληφθεί πριν την έναρξη ισχύος των νέων διατάξεων και αφορούν μισθολογικές περιόδους μέχρι και τον 10/ 2019 θα καταχωρηθούν στο σύστημα εφόσον τηρηθούν οι οδηγίες που έχουν δοθεί με την αριθ. 18/2019 εγκύκλιο.

• Για τις Α.Π.Δ. που υποβάλλονται μετά την έναρξη ισχύος των νέων διατάξεων, ανεξάρτητα των μισθολογικών περιόδων στις οποίες αναφέρονται θα εφαρμόζονται οι νέες διατάξεις.

Εγκύκλιος ΕΦΚΑ για την αναστολή χρήσης των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του για υποβολή ΑΠΔ

Εγκύκλιος ΕΦΚΑ για την αναστολή χρήσης των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του για υποβολή ΑΠΔ


Με την εγκύκλιο 1 του ΕΦΚΑ κοινοποιούνται οι διατάξεις του άρθρου 69 του Ν. 4635/2019, που ισχύει από 30/10/2019 ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου και της υπ’ αριθμ. 53026/4585/14-11-2019 απόφασης Υπουργού και Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων «Όροι και προϋποθέσεις για την εφαρμογή του μέτρου αναστολής χρήσης των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του Ε.Φ.Κ.Α. για την υποβολή Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης (Α.Π.Δ.)».

Με τις κοινοποιούμενες διατάξεις προβλέπεται η αναστολή χρήσης των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του Ε.Φ.Κ.Α. για την υποβολή Α.Π.Δ. για τους οφειλέτες / εργοδότες, που ασφαλίζουν προσωπικό μέσω Α.Π.Δ. χωρίς να καταβάλουν τις τρέχουσες μηνιαίες ασφαλιστικές εισφορές αυξάνοντας το ποσό της οφειλής τους.

Όροι και προϋποθέσεις επιβολής του μέτρου
Σύμφωνα με το άρθρο 1 της κοινοποιούμενης υπουργικής απόφασης, το μέτρο μπορεί να επιβληθεί εφόσον συντρέχουν οι εξής προϋποθέσεις:

α) Ο εργοδότης ασφαλίζει προσωπικό μέσω Α.Π.Δ. χωρίς να καταβάλει τις τρέχουσες μηνιαίες ασφαλιστικές εισφορές.

β) Δεν βρίσκεται σε καθεστώς ρύθμισης οφειλών ή προβαίνει επανειλημμένα σε ρυθμίσεις οφειλών και απώλεια αυτών αυξάνοντας το ποσό της οφειλής του.

γ) Η μη καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών ανάγεται σε έξι τουλάχιστον μισθολογικές περιόδους κατά τη διάρκεια ενός έτους.

Αν όμως ο εργοδότης εντοπίζεται να χρησιμοποιεί μεθόδους που παρεμποδίζουν την ικανοποίηση του Ε.Φ.Κ.Α. από την περιουσία του οφειλέτη ή δεν επιτρέπουν τον εντοπισμό των πραγματικών υπευθύνων, το μέτρο μπορεί να επιβληθεί και πριν την παρέλευση έξι μισθολογικών περιόδων χωρίς καταβολή εισφορών, προκειμένου να αποτραπεί βλάβη του φορέα.

Οι μέθοδοι αυτοί εξειδικεύονται περαιτέρω από την ίδια τη διάταξη, με μια ενδεικτική απαρίθμηση των παρελκυστικών τακτικών, που όταν συνδυάζονται με τη μη καταβολή των εισφορών, επισύρουν την άμεση επιβολή του μέτρου.

Τέτοιες μέθοδοι είναι:

Η δημιουργία νέας επιχείρησης με την ίδια έδρα ή το ίδιο αντικείμενο εργασιών ή τον ίδιο διακριτικό τίτλο με την επιχείρηση που έχει δημιουργήσει οφειλές και την ασφάλιση σε αυτή του ίδιου προσωπικού ή μέρους αυτού.
Η τοποθέτηση σε θέσεις ευθύνης προσώπων χωρίς περιουσία ή προηγούμενη επιχειρηματική δραστηριότητα ή πρώην εργαζομένων της επιχείρησης, ώστε να μην είναι δυνατή η ικανοποίηση του φορέα από την περιουσία του υπευθύνου.
Η δημιουργία οφειλής από την έναρξη λειτουργίας της επιχείρησης ή μεγάλη (απότομη) αύξηση στον αριθμό των εργαζομένων σε μικρό χρονικό διάστημα, όταν αυτή δεν δικαιολογείται από το είδος ή τη δραστηριότητα της επιχείρησης (όπως πχ. σε εποχικές επιχειρήσεις).
Η μη συμμόρφωση του οφειλέτη μετά από άρση προηγούμενης αναστολής χρήσης των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του Ε.Φ.Κ.Α. για την υποβολή Α.Π.Δ. Στην περίπτωση αυτή, ως προηγούμενη αναστολή μπορεί να θεωρηθεί και αυτή που είχε επιβληθεί με την προϊσχύουσα διάταξη του άρθρου 17 του ν. 3846/2010, αφού η υπουργική απόφαση αναφέρεται γενικά σε άρση προηγούμενης αναστολής.

Υποβολή Α.Π.Δ. κατά την περίοδο αναστολής χρήσης των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του Ε.Φ.Κ.Α.
Μετά την επιβολή του μέτρου αναστολής χρήσης των ηλεκτρονικών υπηρεσιών, οι Α.Π.Δ. των χρονικών περιόδων της αναστολής υποβάλλονται από τον εργοδότη με ψηφιακό – μαγνητικό μέσο στην αρμόδια υπηρεσία μισθωτών του Ε.Φ.Κ.Α.. Είναι δυνατή η υποβολή μιας ή και περισσότερων Α.Π.Δ.

Στις περιπτώσεις που οι Α.Π.Δ. δεν υποβάλλονται από το νόμιμο εκπρόσωπο της επιχείρησης αλλά από εξουσιοδοτημένα πρόσωπα (π.χ. λογιστές), θα πρέπει να ελέγχεται επισταμένως το νόμιμο της εξουσιοδότησης, η οποία θα πρέπει να είναι πρόσφατη, να έχει θεωρηθεί για το γνήσιο της υπογραφής, να αναγράφονται ο’ αυτή τα πλήρη στοιχεία (ονοματεπώνυμο, αριθ. ταυτότητας, Α.Φ.Μ.) καθώς και η ιδιότητα ή η σχέση με την επιχείρηση του εξουσιοδοτούντος και εξουσιοδοτούμενου.

Μαζί με τις Α.Π.Δ. που υποβάλλονται με ψηφιακό – μαγνητικό μέσο στην αρμόδια υπηρεσία μισθωτών του Ε.Φ.Κ.Α. υποχρεωτικά προσκομίζονται φορολογικά στοιχεία του εργοδότη και των συνυπεύθυνων προσώπων και συγκεκριμένα:

- Δηλώσεις Φορολογίας Εισοδήματος των τριών τελευταίων φορολογικών ετών (Έντυπα Ε1 για φυσικά πρόσωπα / Έντυπα Ν για νομικά πρόσωπα

και νομικές οντότητες).

- Πράξεις Διοικητικού προσδιορισμού φόρου/Εκκαθαριστικά φορολογίας εισοδήματος των τριών τελευταίων φορολογικών ετών.

- Αναλυτική Κατάσταση για τα Μισθώματα Ακινήτων των τριών τελευταίων φορολογικών ετών (Έντυπα Ε2) όπου απαιτείται.

- Κατάσταση οικονομικών στοιχείων από επιχειρηματική δραστηριότητα των τριών τελευταίων φορολογικών ετών (Έντυπα Ε3 ) όπου απαιτείται.

- Βεβαίωση Δηλωθείσας Περιουσιακής Κατάστασης (Ε9) / Δήλωση-Πράξη Προσδιορισμού ΕΝ.Φ.Ι.Α τελευταίου φορολογικού έτους.

- Μισθωτήρια συμβόλαια / Δηλώσεις Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας έδρας και παραρτημάτων (αν υπάρχουν).

Τα φορολογικά στοιχεία αποστέλλονται στην Κεντρική Υπηρεσία του Κ.Ε.Α.Ο., με επιμέλεια του υποκαταστήματος μισθωτών του Ε.Φ.Κ.Α., προκειμένου να αξιοποιηθούν για τη διασφάλιση και ικανοποίηση των απαιτήσεων του φορέα .

Καταχώριση των δεδομένων των Α.Π.Δ. που υποβάλλονται με ψηφιακό μαγνητικό μέσο
Η καταχώριση στο πληροφοριακό σύστημα του Ε.Φ.Κ.Α. των δεδομένων των Α.Π.Δ. που υποβάλλονται με ψηφιακό – μαγνητικό μέσο στην αρμόδια υπηρεσία του Ε.Φ.Κ.Α. γίνεται εφόσον καταβάλλονται οι απαιτητές ασφαλιστικές εισφορές που δηλώνονται με αυτές.

Κατ’ εξαίρεση είναι δυνατή η καταχώριση στις εξής περιπτώσεις:

α) Κατά την πρώτη μετά την αναστολή προσέλευση του εργοδότη ή εξουσιοδοτημένου από αυτόν προσώπου στην αρμόδια υπηρεσία μισθωτών του Ε.Φ.Κ.Α., αν υποβάλλονται με ψηφιακό – μαγνητικό μέσο Α.Π.Δ. για περισσότερες της μιας και μέχρι έξι (6) μισθολογικές περιόδους, είναι δυνατή η καταχώριση αυτών, αν έχουν καταβληθεί οι ασφαλιστικές εισφορές τουλάχιστον της τελευταίας απαιτητής Α.Π.Δ.

Αν κατά την πρώτη προσέλευση υποβάλλονται Α.Π.Δ. για περισσότερες από έξι (6) μισθολογικές περιόδους, είναι δυνατή η καταχώριση αυτών, αν έχουν καταβληθεί οι ασφαλιστικές εισφορές που αντιστοιχούν στο ένα τρίτο (1/3) του συνολικού ποσού εισφορών, που δηλώνεται με τις Α.Π.Δ που υποβάλλονται.

β) Κατά την δεύτερη μετά την αναστολή προσέλευση του εργοδότη ή εξουσιοδοτημένου από αυτόν προσώπου στην αρμόδια υπηρεσία για υποβολή Α.Π.Δ. με ψηφιακό – μαγνητικό μέσο, είναι δυνατή η καταχώριση αυτών, αν έχουν καταβληθεί οι ασφαλιστικές εισφορές που αντιστοιχούν στο ένα τρίτο (1/3) του συνολικού ποσού εισφορών που δηλώνεται με τις Α.Π.Δ. που υποβάλλονται.

γ) Για κάθε επόμενη υποβολή με ψηφιακό – μαγνητικό μέσο Α.Π.Δ. μίας ή περισσότερων μισθολογικών περιόδων δεν είναι δυνατή η καταχώριση αυτών, αν δεν έχουν καταβληθεί οι απαιτητές ασφαλιστικές εισφορές που δηλώνονται με αυτήν ή αυτές.

Ειδικότερα θέματα σχετικά με τη διαδικασία παραλαβής και καταχώρισης των Α.Π.Δ. που υποβάλλονται με ψηφιακό – μαγνητικό μέσο στις αρμόδιες υπηρεσίες μισθωτών του ΕΦΚΑ, θα ρυθμιστούν με οδηγίες της Δ/νσης Εισφορών Μισθωτών του ΕΦΚΑ.

Ενεργοποίηση ελεγκτικού μηχανισμού
Η αρμόδια ελεγκτική υπηρεσία του Ε.Φ.Κ.Α. στην οποία κοινοποιείται το έγγραφο της αναστολής υποβολής Α.Π.Δ. μέσω διαδικτύου , πρέπει να ερευνήσει ιδίως:

- Αν λειτουργεί η επιχείρηση στις διευθύνσεις που έχουν δηλωθεί για την έδρα και τα παραρτήματα .

- Αν ασκείται η δηλωθείσα δραστηριότητα.

- Αν απασχολείται το προσωπικό στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης και εάν όχι, λόγω της φύσεως των επιχειρήσεων (καθαρισμός, φύλαξη κλπ) , να εξεταστούν η επιχείρηση και ο τόπος που παρέχεται η εργασία και οι σχετικές συμβάσεις παροχής υπηρεσιών .

- Αν συντρέχουν περιπτώσεις μη νόμιμου δανεισμού εργαζομένων από επιχειρήσεις που δεν είναι ΕΠΑ.

- Αν στη διεύθυνση που έχουν δηλωθεί ως έδρα του εργοδότη λειτουργούν κι άλλες επιχειρήσεις που συνδέονται με τον εργοδότη και μπορούν να χαρακτηριστούν συνυπεύθυνες.

Τα αποτελέσματα του ελέγχου γνωστοποιούνται στην Κεντρική Υπηρεσία του Κ.Ε.Α.Ο.

Για τα θέματα του ελέγχου θα δοθούν οδηγίες από την αρμόδια κεντρική υπηρεσία τη Γενική Διεύθυνση Ελέγχων


Άρση του μέτρου
Η αναστολή της χρήσης των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του Ε.Φ.Κ.Α., μπορεί να αρθεί μετά από αίτηση του οφειλέτη εφόσον συντρέχουν οι εξής προϋποθέσεις:

α) Ο εργοδότης εξόφλησε ή ρύθμισε τη συνολική οφειλή του. Στο ποσό που εξοφλήθηκε ή ρυθμίστηκε, πρέπει οπωσδήποτε να έχουν συμπεριληφθεί και τα ποσά των ασφαλιστικών εισφορών που δηλώθηκαν με τις Α.Π.Δ. των χρονικών περιόδων αναστολής οι οποίες είχαν παραληφθεί από την αρμόδια υπηρεσία μισθωτών του Ε.Φ.Κ.Α. σύμφωνα με το άρθρο 2 της υπουργικής απόφασης, δηλαδή με την καταβολή των εισφορών της τελευταίας Α.Π.Δ. ή του ενός τρίτου των δηλωθέντων εισφορών .

β) Έχουν αποσταλεί στο Κ.Ε.Α.Ο. τα φορολογικά στοιχεία που προσκόμισε ο εργοδότης.

Ειδικά για τις περιπτώσεις που υπάρχουν διαπιστώσεις ή ενδείξεις εικονικότητας (επιχειρήσεων, ασφαλίσεων, υπευθύνων) για την άρση του μέτρου απαιτείται να έχει διενεργηθεί επιτόπιος και ουσιαστικός έλεγχος σχετικά με τη λειτουργία της επιχείρησης και τη διαπίστωση του πραγματικού της απασχόλησης του προσωπικού που έχει δηλωθεί στις υποβληθείσες από τον εργοδότη Α.Π.Δ., πριν και μετά την εφαρμογή του μέτρου της αναστολής της χρήσης των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του Ε.Φ.Κ.Α για υποβολή Α.Π.Δ. . Η αίτηση υποβάλλεται στην αρμόδια για την παραλαβή της Α.Π.Δ υπηρεσία του Ε.Φ.Κ.Α και διαβιβάζεται με FAX ή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη Διεύθυνση Ανάλυσης & Αξιολόγησης Κινδύνου του Κ.Ε.Α.Ο.

Η άρση γίνεται από τη Διεύθυνση Ανάλυσης & Αξιολόγησης Κινδύνου του Κ.Ε.Α.Ο. με ειδοποίηση που αποστέλλεται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο τμήμα Υποστήριξης Ιστότοπου και Διαδικτυακής Πύλης της Διεύθυνσης Εφαρμογών Πληροφορικής και Επικοινωνιών του Ε.Φ.Κ.Α..

Διαχείριση των Α.Π.Δ. των μισθολογικών περιόδων από τη ρύθμιση της οφειλής και μέχρι την άρση της αναστολής
Οι Α.Π.Δ. του χρονικού διαστήματος που μεσολαβεί από τη ρύθμιση της οφειλής μέχρι την άρση της αναστολής υποβάλλονται με ψηφιακό - μαγνητικό μέσο στην αρμόδια υπηρεσία μισθωτών του Ε.Φ.Κ.Α. και η καταχώρισή τους γίνεται, εφόσον καταβάλλονται οι απαιτητές ασφαλιστικές εισφορές που δηλώνονται με αυτές.

Έναρξη εφαρμογής
Το άρθρο 69 του Ν. 4635/2019 ισχύει από την ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου, δηλαδή από 30/10/2019. Κατά συνέπεια το μέτρο της αναστολής εφαρμόζεται μετά την ημερομηνία αυτή.

Από την ημερομηνία που αναστέλλεται η δυνατότητα χρήσης των ηλεκτρονικών υπηρεσιών για την υποβολή Α.Π.Δ. και μετά εφαρμόζεται το χρονικό διάστημα των έξι (6) μισθολογικών περιόδων που επιτρέπεται η καταχώριση των Α.Π.Δ. αν έχουν καταβληθεί οι ασφαλιστικές εισφορές τουλάχιστον της τελευταίας απαιτητής Α.Π.Δ.



Διαχείριση περιπτώσεων με αναστολή δυνατότητας υποβολής Α.Π.Δ. μέσω διαδικτύου από τις προϊσχύουσες διατάξεις

Για τις περιπτώσεις εργοδοτών για τους οποίους είχε απενεργοποιηθεί η δυνατότητα υποβολής Α.Π.Δ. μέσω διαδικτύου με το προηγούμενο καθεστώς (του άρθρου 17 ν. 3846/2010) και εξακολουθεί να βρίσκεται σε αναστολή η δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής Α.Π.Δ. η διαχείριση της καταχώρησης Α.Π.Δ. θα γίνει ως εξής:

• Α.Π.Δ. που έχουν παραληφθεί πριν την έναρξη ισχύος των νέων διατάξεων και αφορούν μισθολογικές περιόδους μέχρι και τον 10/ 2019 θα καταχωρηθούν στο σύστημα εφόσον τηρηθούν οι οδηγίες που έχουν δοθεί με την αριθ. 18/2019 εγκύκλιο.

• Για τις Α.Π.Δ. που υποβάλλονται μετά την έναρξη ισχύος των νέων διατάξεων, ανεξάρτητα των μισθολογικών περιόδων στις οποίες αναφέρονται θα εφαρμόζονται οι νέες διατάξεις.

Εγκύκλιος ΕΦΚΑ για την αναστολή χρήσης των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του για υποβολή ΑΠΔ

Εγκύκλιος ΕΦΚΑ για την αναστολή χρήσης των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του για υποβολή ΑΠΔ


Με την εγκύκλιο 1 του ΕΦΚΑ κοινοποιούνται οι διατάξεις του άρθρου 69 του Ν. 4635/2019, που ισχύει από 30/10/2019 ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου και της υπ’ αριθμ. 53026/4585/14-11-2019 απόφασης Υπουργού και Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων «Όροι και προϋποθέσεις για την εφαρμογή του μέτρου αναστολής χρήσης των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του Ε.Φ.Κ.Α. για την υποβολή Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης (Α.Π.Δ.)».

Με τις κοινοποιούμενες διατάξεις προβλέπεται η αναστολή χρήσης των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του Ε.Φ.Κ.Α. για την υποβολή Α.Π.Δ. για τους οφειλέτες / εργοδότες, που ασφαλίζουν προσωπικό μέσω Α.Π.Δ. χωρίς να καταβάλουν τις τρέχουσες μηνιαίες ασφαλιστικές εισφορές αυξάνοντας το ποσό της οφειλής τους.

Όροι και προϋποθέσεις επιβολής του μέτρου
Σύμφωνα με το άρθρο 1 της κοινοποιούμενης υπουργικής απόφασης, το μέτρο μπορεί να επιβληθεί εφόσον συντρέχουν οι εξής προϋποθέσεις:

α) Ο εργοδότης ασφαλίζει προσωπικό μέσω Α.Π.Δ. χωρίς να καταβάλει τις τρέχουσες μηνιαίες ασφαλιστικές εισφορές.

β) Δεν βρίσκεται σε καθεστώς ρύθμισης οφειλών ή προβαίνει επανειλημμένα σε ρυθμίσεις οφειλών και απώλεια αυτών αυξάνοντας το ποσό της οφειλής του.

γ) Η μη καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών ανάγεται σε έξι τουλάχιστον μισθολογικές περιόδους κατά τη διάρκεια ενός έτους.

Αν όμως ο εργοδότης εντοπίζεται να χρησιμοποιεί μεθόδους που παρεμποδίζουν την ικανοποίηση του Ε.Φ.Κ.Α. από την περιουσία του οφειλέτη ή δεν επιτρέπουν τον εντοπισμό των πραγματικών υπευθύνων, το μέτρο μπορεί να επιβληθεί και πριν την παρέλευση έξι μισθολογικών περιόδων χωρίς καταβολή εισφορών, προκειμένου να αποτραπεί βλάβη του φορέα.

Οι μέθοδοι αυτοί εξειδικεύονται περαιτέρω από την ίδια τη διάταξη, με μια ενδεικτική απαρίθμηση των παρελκυστικών τακτικών, που όταν συνδυάζονται με τη μη καταβολή των εισφορών, επισύρουν την άμεση επιβολή του μέτρου.

Τέτοιες μέθοδοι είναι:

Η δημιουργία νέας επιχείρησης με την ίδια έδρα ή το ίδιο αντικείμενο εργασιών ή τον ίδιο διακριτικό τίτλο με την επιχείρηση που έχει δημιουργήσει οφειλές και την ασφάλιση σε αυτή του ίδιου προσωπικού ή μέρους αυτού.
Η τοποθέτηση σε θέσεις ευθύνης προσώπων χωρίς περιουσία ή προηγούμενη επιχειρηματική δραστηριότητα ή πρώην εργαζομένων της επιχείρησης, ώστε να μην είναι δυνατή η ικανοποίηση του φορέα από την περιουσία του υπευθύνου.
Η δημιουργία οφειλής από την έναρξη λειτουργίας της επιχείρησης ή μεγάλη (απότομη) αύξηση στον αριθμό των εργαζομένων σε μικρό χρονικό διάστημα, όταν αυτή δεν δικαιολογείται από το είδος ή τη δραστηριότητα της επιχείρησης (όπως πχ. σε εποχικές επιχειρήσεις).
Η μη συμμόρφωση του οφειλέτη μετά από άρση προηγούμενης αναστολής χρήσης των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του Ε.Φ.Κ.Α. για την υποβολή Α.Π.Δ. Στην περίπτωση αυτή, ως προηγούμενη αναστολή μπορεί να θεωρηθεί και αυτή που είχε επιβληθεί με την προϊσχύουσα διάταξη του άρθρου 17 του ν. 3846/2010, αφού η υπουργική απόφαση αναφέρεται γενικά σε άρση προηγούμενης αναστολής.

Υποβολή Α.Π.Δ. κατά την περίοδο αναστολής χρήσης των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του Ε.Φ.Κ.Α.
Μετά την επιβολή του μέτρου αναστολής χρήσης των ηλεκτρονικών υπηρεσιών, οι Α.Π.Δ. των χρονικών περιόδων της αναστολής υποβάλλονται από τον εργοδότη με ψηφιακό – μαγνητικό μέσο στην αρμόδια υπηρεσία μισθωτών του Ε.Φ.Κ.Α.. Είναι δυνατή η υποβολή μιας ή και περισσότερων Α.Π.Δ.

Στις περιπτώσεις που οι Α.Π.Δ. δεν υποβάλλονται από το νόμιμο εκπρόσωπο της επιχείρησης αλλά από εξουσιοδοτημένα πρόσωπα (π.χ. λογιστές), θα πρέπει να ελέγχεται επισταμένως το νόμιμο της εξουσιοδότησης, η οποία θα πρέπει να είναι πρόσφατη, να έχει θεωρηθεί για το γνήσιο της υπογραφής, να αναγράφονται ο’ αυτή τα πλήρη στοιχεία (ονοματεπώνυμο, αριθ. ταυτότητας, Α.Φ.Μ.) καθώς και η ιδιότητα ή η σχέση με την επιχείρηση του εξουσιοδοτούντος και εξουσιοδοτούμενου.

Μαζί με τις Α.Π.Δ. που υποβάλλονται με ψηφιακό – μαγνητικό μέσο στην αρμόδια υπηρεσία μισθωτών του Ε.Φ.Κ.Α. υποχρεωτικά προσκομίζονται φορολογικά στοιχεία του εργοδότη και των συνυπεύθυνων προσώπων και συγκεκριμένα:

- Δηλώσεις Φορολογίας Εισοδήματος των τριών τελευταίων φορολογικών ετών (Έντυπα Ε1 για φυσικά πρόσωπα / Έντυπα Ν για νομικά πρόσωπα

και νομικές οντότητες).

- Πράξεις Διοικητικού προσδιορισμού φόρου/Εκκαθαριστικά φορολογίας εισοδήματος των τριών τελευταίων φορολογικών ετών.

- Αναλυτική Κατάσταση για τα Μισθώματα Ακινήτων των τριών τελευταίων φορολογικών ετών (Έντυπα Ε2) όπου απαιτείται.

- Κατάσταση οικονομικών στοιχείων από επιχειρηματική δραστηριότητα των τριών τελευταίων φορολογικών ετών (Έντυπα Ε3 ) όπου απαιτείται.

- Βεβαίωση Δηλωθείσας Περιουσιακής Κατάστασης (Ε9) / Δήλωση-Πράξη Προσδιορισμού ΕΝ.Φ.Ι.Α τελευταίου φορολογικού έτους.

- Μισθωτήρια συμβόλαια / Δηλώσεις Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας έδρας και παραρτημάτων (αν υπάρχουν).

Τα φορολογικά στοιχεία αποστέλλονται στην Κεντρική Υπηρεσία του Κ.Ε.Α.Ο., με επιμέλεια του υποκαταστήματος μισθωτών του Ε.Φ.Κ.Α., προκειμένου να αξιοποιηθούν για τη διασφάλιση και ικανοποίηση των απαιτήσεων του φορέα .

Καταχώριση των δεδομένων των Α.Π.Δ. που υποβάλλονται με ψηφιακό μαγνητικό μέσο
Η καταχώριση στο πληροφοριακό σύστημα του Ε.Φ.Κ.Α. των δεδομένων των Α.Π.Δ. που υποβάλλονται με ψηφιακό – μαγνητικό μέσο στην αρμόδια υπηρεσία του Ε.Φ.Κ.Α. γίνεται εφόσον καταβάλλονται οι απαιτητές ασφαλιστικές εισφορές που δηλώνονται με αυτές.

Κατ’ εξαίρεση είναι δυνατή η καταχώριση στις εξής περιπτώσεις:

α) Κατά την πρώτη μετά την αναστολή προσέλευση του εργοδότη ή εξουσιοδοτημένου από αυτόν προσώπου στην αρμόδια υπηρεσία μισθωτών του Ε.Φ.Κ.Α., αν υποβάλλονται με ψηφιακό – μαγνητικό μέσο Α.Π.Δ. για περισσότερες της μιας και μέχρι έξι (6) μισθολογικές περιόδους, είναι δυνατή η καταχώριση αυτών, αν έχουν καταβληθεί οι ασφαλιστικές εισφορές τουλάχιστον της τελευταίας απαιτητής Α.Π.Δ.

Αν κατά την πρώτη προσέλευση υποβάλλονται Α.Π.Δ. για περισσότερες από έξι (6) μισθολογικές περιόδους, είναι δυνατή η καταχώριση αυτών, αν έχουν καταβληθεί οι ασφαλιστικές εισφορές που αντιστοιχούν στο ένα τρίτο (1/3) του συνολικού ποσού εισφορών, που δηλώνεται με τις Α.Π.Δ που υποβάλλονται.

β) Κατά την δεύτερη μετά την αναστολή προσέλευση του εργοδότη ή εξουσιοδοτημένου από αυτόν προσώπου στην αρμόδια υπηρεσία για υποβολή Α.Π.Δ. με ψηφιακό – μαγνητικό μέσο, είναι δυνατή η καταχώριση αυτών, αν έχουν καταβληθεί οι ασφαλιστικές εισφορές που αντιστοιχούν στο ένα τρίτο (1/3) του συνολικού ποσού εισφορών που δηλώνεται με τις Α.Π.Δ. που υποβάλλονται.

γ) Για κάθε επόμενη υποβολή με ψηφιακό – μαγνητικό μέσο Α.Π.Δ. μίας ή περισσότερων μισθολογικών περιόδων δεν είναι δυνατή η καταχώριση αυτών, αν δεν έχουν καταβληθεί οι απαιτητές ασφαλιστικές εισφορές που δηλώνονται με αυτήν ή αυτές.

Ειδικότερα θέματα σχετικά με τη διαδικασία παραλαβής και καταχώρισης των Α.Π.Δ. που υποβάλλονται με ψηφιακό – μαγνητικό μέσο στις αρμόδιες υπηρεσίες μισθωτών του ΕΦΚΑ, θα ρυθμιστούν με οδηγίες της Δ/νσης Εισφορών Μισθωτών του ΕΦΚΑ.

Ενεργοποίηση ελεγκτικού μηχανισμού
Η αρμόδια ελεγκτική υπηρεσία του Ε.Φ.Κ.Α. στην οποία κοινοποιείται το έγγραφο της αναστολής υποβολής Α.Π.Δ. μέσω διαδικτύου , πρέπει να ερευνήσει ιδίως:

- Αν λειτουργεί η επιχείρηση στις διευθύνσεις που έχουν δηλωθεί για την έδρα και τα παραρτήματα .

- Αν ασκείται η δηλωθείσα δραστηριότητα.

- Αν απασχολείται το προσωπικό στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης και εάν όχι, λόγω της φύσεως των επιχειρήσεων (καθαρισμός, φύλαξη κλπ) , να εξεταστούν η επιχείρηση και ο τόπος που παρέχεται η εργασία και οι σχετικές συμβάσεις παροχής υπηρεσιών .

- Αν συντρέχουν περιπτώσεις μη νόμιμου δανεισμού εργαζομένων από επιχειρήσεις που δεν είναι ΕΠΑ.

- Αν στη διεύθυνση που έχουν δηλωθεί ως έδρα του εργοδότη λειτουργούν κι άλλες επιχειρήσεις που συνδέονται με τον εργοδότη και μπορούν να χαρακτηριστούν συνυπεύθυνες.

Τα αποτελέσματα του ελέγχου γνωστοποιούνται στην Κεντρική Υπηρεσία του Κ.Ε.Α.Ο.

Για τα θέματα του ελέγχου θα δοθούν οδηγίες από την αρμόδια κεντρική υπηρεσία τη Γενική Διεύθυνση Ελέγχων


Άρση του μέτρου
Η αναστολή της χρήσης των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του Ε.Φ.Κ.Α., μπορεί να αρθεί μετά από αίτηση του οφειλέτη εφόσον συντρέχουν οι εξής προϋποθέσεις:

α) Ο εργοδότης εξόφλησε ή ρύθμισε τη συνολική οφειλή του. Στο ποσό που εξοφλήθηκε ή ρυθμίστηκε, πρέπει οπωσδήποτε να έχουν συμπεριληφθεί και τα ποσά των ασφαλιστικών εισφορών που δηλώθηκαν με τις Α.Π.Δ. των χρονικών περιόδων αναστολής οι οποίες είχαν παραληφθεί από την αρμόδια υπηρεσία μισθωτών του Ε.Φ.Κ.Α. σύμφωνα με το άρθρο 2 της υπουργικής απόφασης, δηλαδή με την καταβολή των εισφορών της τελευταίας Α.Π.Δ. ή του ενός τρίτου των δηλωθέντων εισφορών .

β) Έχουν αποσταλεί στο Κ.Ε.Α.Ο. τα φορολογικά στοιχεία που προσκόμισε ο εργοδότης.

Ειδικά για τις περιπτώσεις που υπάρχουν διαπιστώσεις ή ενδείξεις εικονικότητας (επιχειρήσεων, ασφαλίσεων, υπευθύνων) για την άρση του μέτρου απαιτείται να έχει διενεργηθεί επιτόπιος και ουσιαστικός έλεγχος σχετικά με τη λειτουργία της επιχείρησης και τη διαπίστωση του πραγματικού της απασχόλησης του προσωπικού που έχει δηλωθεί στις υποβληθείσες από τον εργοδότη Α.Π.Δ., πριν και μετά την εφαρμογή του μέτρου της αναστολής της χρήσης των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του Ε.Φ.Κ.Α για υποβολή Α.Π.Δ. . Η αίτηση υποβάλλεται στην αρμόδια για την παραλαβή της Α.Π.Δ υπηρεσία του Ε.Φ.Κ.Α και διαβιβάζεται με FAX ή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη Διεύθυνση Ανάλυσης & Αξιολόγησης Κινδύνου του Κ.Ε.Α.Ο.

Η άρση γίνεται από τη Διεύθυνση Ανάλυσης & Αξιολόγησης Κινδύνου του Κ.Ε.Α.Ο. με ειδοποίηση που αποστέλλεται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο τμήμα Υποστήριξης Ιστότοπου και Διαδικτυακής Πύλης της Διεύθυνσης Εφαρμογών Πληροφορικής και Επικοινωνιών του Ε.Φ.Κ.Α..

Διαχείριση των Α.Π.Δ. των μισθολογικών περιόδων από τη ρύθμιση της οφειλής και μέχρι την άρση της αναστολής
Οι Α.Π.Δ. του χρονικού διαστήματος που μεσολαβεί από τη ρύθμιση της οφειλής μέχρι την άρση της αναστολής υποβάλλονται με ψηφιακό - μαγνητικό μέσο στην αρμόδια υπηρεσία μισθωτών του Ε.Φ.Κ.Α. και η καταχώρισή τους γίνεται, εφόσον καταβάλλονται οι απαιτητές ασφαλιστικές εισφορές που δηλώνονται με αυτές.

Έναρξη εφαρμογής
Το άρθρο 69 του Ν. 4635/2019 ισχύει από την ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου, δηλαδή από 30/10/2019. Κατά συνέπεια το μέτρο της αναστολής εφαρμόζεται μετά την ημερομηνία αυτή.

Από την ημερομηνία που αναστέλλεται η δυνατότητα χρήσης των ηλεκτρονικών υπηρεσιών για την υποβολή Α.Π.Δ. και μετά εφαρμόζεται το χρονικό διάστημα των έξι (6) μισθολογικών περιόδων που επιτρέπεται η καταχώριση των Α.Π.Δ. αν έχουν καταβληθεί οι ασφαλιστικές εισφορές τουλάχιστον της τελευταίας απαιτητής Α.Π.Δ.



Διαχείριση περιπτώσεων με αναστολή δυνατότητας υποβολής Α.Π.Δ. μέσω διαδικτύου από τις προϊσχύουσες διατάξεις

Για τις περιπτώσεις εργοδοτών για τους οποίους είχε απενεργοποιηθεί η δυνατότητα υποβολής Α.Π.Δ. μέσω διαδικτύου με το προηγούμενο καθεστώς (του άρθρου 17 ν. 3846/2010) και εξακολουθεί να βρίσκεται σε αναστολή η δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής Α.Π.Δ. η διαχείριση της καταχώρησης Α.Π.Δ. θα γίνει ως εξής:

• Α.Π.Δ. που έχουν παραληφθεί πριν την έναρξη ισχύος των νέων διατάξεων και αφορούν μισθολογικές περιόδους μέχρι και τον 10/ 2019 θα καταχωρηθούν στο σύστημα εφόσον τηρηθούν οι οδηγίες που έχουν δοθεί με την αριθ. 18/2019 εγκύκλιο.

• Για τις Α.Π.Δ. που υποβάλλονται μετά την έναρξη ισχύος των νέων διατάξεων, ανεξάρτητα των μισθολογικών περιόδων στις οποίες αναφέρονται θα εφαρμόζονται οι νέες διατάξεις.

Εγκύκλιος ΕΦΚΑ για την αναστολή χρήσης των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του για υποβολή ΑΠΔ

Εγκύκλιος ΕΦΚΑ για την αναστολή χρήσης των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του για υποβολή ΑΠΔ


Με την εγκύκλιο 1 του ΕΦΚΑ κοινοποιούνται οι διατάξεις του άρθρου 69 του Ν. 4635/2019, που ισχύει από 30/10/2019 ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου και της υπ’ αριθμ. 53026/4585/14-11-2019 απόφασης Υπουργού και Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων «Όροι και προϋποθέσεις για την εφαρμογή του μέτρου αναστολής χρήσης των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του Ε.Φ.Κ.Α. για την υποβολή Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης (Α.Π.Δ.)».

Με τις κοινοποιούμενες διατάξεις προβλέπεται η αναστολή χρήσης των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του Ε.Φ.Κ.Α. για την υποβολή Α.Π.Δ. για τους οφειλέτες / εργοδότες, που ασφαλίζουν προσωπικό μέσω Α.Π.Δ. χωρίς να καταβάλουν τις τρέχουσες μηνιαίες ασφαλιστικές εισφορές αυξάνοντας το ποσό της οφειλής τους.

Όροι και προϋποθέσεις επιβολής του μέτρου
Σύμφωνα με το άρθρο 1 της κοινοποιούμενης υπουργικής απόφασης, το μέτρο μπορεί να επιβληθεί εφόσον συντρέχουν οι εξής προϋποθέσεις:

α) Ο εργοδότης ασφαλίζει προσωπικό μέσω Α.Π.Δ. χωρίς να καταβάλει τις τρέχουσες μηνιαίες ασφαλιστικές εισφορές.

β) Δεν βρίσκεται σε καθεστώς ρύθμισης οφειλών ή προβαίνει επανειλημμένα σε ρυθμίσεις οφειλών και απώλεια αυτών αυξάνοντας το ποσό της οφειλής του.

γ) Η μη καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών ανάγεται σε έξι τουλάχιστον μισθολογικές περιόδους κατά τη διάρκεια ενός έτους.

Αν όμως ο εργοδότης εντοπίζεται να χρησιμοποιεί μεθόδους που παρεμποδίζουν την ικανοποίηση του Ε.Φ.Κ.Α. από την περιουσία του οφειλέτη ή δεν επιτρέπουν τον εντοπισμό των πραγματικών υπευθύνων, το μέτρο μπορεί να επιβληθεί και πριν την παρέλευση έξι μισθολογικών περιόδων χωρίς καταβολή εισφορών, προκειμένου να αποτραπεί βλάβη του φορέα.

Οι μέθοδοι αυτοί εξειδικεύονται περαιτέρω από την ίδια τη διάταξη, με μια ενδεικτική απαρίθμηση των παρελκυστικών τακτικών, που όταν συνδυάζονται με τη μη καταβολή των εισφορών, επισύρουν την άμεση επιβολή του μέτρου.

Τέτοιες μέθοδοι είναι:

Η δημιουργία νέας επιχείρησης με την ίδια έδρα ή το ίδιο αντικείμενο εργασιών ή τον ίδιο διακριτικό τίτλο με την επιχείρηση που έχει δημιουργήσει οφειλές και την ασφάλιση σε αυτή του ίδιου προσωπικού ή μέρους αυτού.
Η τοποθέτηση σε θέσεις ευθύνης προσώπων χωρίς περιουσία ή προηγούμενη επιχειρηματική δραστηριότητα ή πρώην εργαζομένων της επιχείρησης, ώστε να μην είναι δυνατή η ικανοποίηση του φορέα από την περιουσία του υπευθύνου.
Η δημιουργία οφειλής από την έναρξη λειτουργίας της επιχείρησης ή μεγάλη (απότομη) αύξηση στον αριθμό των εργαζομένων σε μικρό χρονικό διάστημα, όταν αυτή δεν δικαιολογείται από το είδος ή τη δραστηριότητα της επιχείρησης (όπως πχ. σε εποχικές επιχειρήσεις).
Η μη συμμόρφωση του οφειλέτη μετά από άρση προηγούμενης αναστολής χρήσης των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του Ε.Φ.Κ.Α. για την υποβολή Α.Π.Δ. Στην περίπτωση αυτή, ως προηγούμενη αναστολή μπορεί να θεωρηθεί και αυτή που είχε επιβληθεί με την προϊσχύουσα διάταξη του άρθρου 17 του ν. 3846/2010, αφού η υπουργική απόφαση αναφέρεται γενικά σε άρση προηγούμενης αναστολής.

Υποβολή Α.Π.Δ. κατά την περίοδο αναστολής χρήσης των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του Ε.Φ.Κ.Α.
Μετά την επιβολή του μέτρου αναστολής χρήσης των ηλεκτρονικών υπηρεσιών, οι Α.Π.Δ. των χρονικών περιόδων της αναστολής υποβάλλονται από τον εργοδότη με ψηφιακό – μαγνητικό μέσο στην αρμόδια υπηρεσία μισθωτών του Ε.Φ.Κ.Α.. Είναι δυνατή η υποβολή μιας ή και περισσότερων Α.Π.Δ.

Στις περιπτώσεις που οι Α.Π.Δ. δεν υποβάλλονται από το νόμιμο εκπρόσωπο της επιχείρησης αλλά από εξουσιοδοτημένα πρόσωπα (π.χ. λογιστές), θα πρέπει να ελέγχεται επισταμένως το νόμιμο της εξουσιοδότησης, η οποία θα πρέπει να είναι πρόσφατη, να έχει θεωρηθεί για το γνήσιο της υπογραφής, να αναγράφονται ο’ αυτή τα πλήρη στοιχεία (ονοματεπώνυμο, αριθ. ταυτότητας, Α.Φ.Μ.) καθώς και η ιδιότητα ή η σχέση με την επιχείρηση του εξουσιοδοτούντος και εξουσιοδοτούμενου.

Μαζί με τις Α.Π.Δ. που υποβάλλονται με ψηφιακό – μαγνητικό μέσο στην αρμόδια υπηρεσία μισθωτών του Ε.Φ.Κ.Α. υποχρεωτικά προσκομίζονται φορολογικά στοιχεία του εργοδότη και των συνυπεύθυνων προσώπων και συγκεκριμένα:

- Δηλώσεις Φορολογίας Εισοδήματος των τριών τελευταίων φορολογικών ετών (Έντυπα Ε1 για φυσικά πρόσωπα / Έντυπα Ν για νομικά πρόσωπα

και νομικές οντότητες).

- Πράξεις Διοικητικού προσδιορισμού φόρου/Εκκαθαριστικά φορολογίας εισοδήματος των τριών τελευταίων φορολογικών ετών.

- Αναλυτική Κατάσταση για τα Μισθώματα Ακινήτων των τριών τελευταίων φορολογικών ετών (Έντυπα Ε2) όπου απαιτείται.

- Κατάσταση οικονομικών στοιχείων από επιχειρηματική δραστηριότητα των τριών τελευταίων φορολογικών ετών (Έντυπα Ε3 ) όπου απαιτείται.

- Βεβαίωση Δηλωθείσας Περιουσιακής Κατάστασης (Ε9) / Δήλωση-Πράξη Προσδιορισμού ΕΝ.Φ.Ι.Α τελευταίου φορολογικού έτους.

- Μισθωτήρια συμβόλαια / Δηλώσεις Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας έδρας και παραρτημάτων (αν υπάρχουν).

Τα φορολογικά στοιχεία αποστέλλονται στην Κεντρική Υπηρεσία του Κ.Ε.Α.Ο., με επιμέλεια του υποκαταστήματος μισθωτών του Ε.Φ.Κ.Α., προκειμένου να αξιοποιηθούν για τη διασφάλιση και ικανοποίηση των απαιτήσεων του φορέα .

Καταχώριση των δεδομένων των Α.Π.Δ. που υποβάλλονται με ψηφιακό μαγνητικό μέσο
Η καταχώριση στο πληροφοριακό σύστημα του Ε.Φ.Κ.Α. των δεδομένων των Α.Π.Δ. που υποβάλλονται με ψηφιακό – μαγνητικό μέσο στην αρμόδια υπηρεσία του Ε.Φ.Κ.Α. γίνεται εφόσον καταβάλλονται οι απαιτητές ασφαλιστικές εισφορές που δηλώνονται με αυτές.

Κατ’ εξαίρεση είναι δυνατή η καταχώριση στις εξής περιπτώσεις:

α) Κατά την πρώτη μετά την αναστολή προσέλευση του εργοδότη ή εξουσιοδοτημένου από αυτόν προσώπου στην αρμόδια υπηρεσία μισθωτών του Ε.Φ.Κ.Α., αν υποβάλλονται με ψηφιακό – μαγνητικό μέσο Α.Π.Δ. για περισσότερες της μιας και μέχρι έξι (6) μισθολογικές περιόδους, είναι δυνατή η καταχώριση αυτών, αν έχουν καταβληθεί οι ασφαλιστικές εισφορές τουλάχιστον της τελευταίας απαιτητής Α.Π.Δ.

Αν κατά την πρώτη προσέλευση υποβάλλονται Α.Π.Δ. για περισσότερες από έξι (6) μισθολογικές περιόδους, είναι δυνατή η καταχώριση αυτών, αν έχουν καταβληθεί οι ασφαλιστικές εισφορές που αντιστοιχούν στο ένα τρίτο (1/3) του συνολικού ποσού εισφορών, που δηλώνεται με τις Α.Π.Δ που υποβάλλονται.

β) Κατά την δεύτερη μετά την αναστολή προσέλευση του εργοδότη ή εξουσιοδοτημένου από αυτόν προσώπου στην αρμόδια υπηρεσία για υποβολή Α.Π.Δ. με ψηφιακό – μαγνητικό μέσο, είναι δυνατή η καταχώριση αυτών, αν έχουν καταβληθεί οι ασφαλιστικές εισφορές που αντιστοιχούν στο ένα τρίτο (1/3) του συνολικού ποσού εισφορών που δηλώνεται με τις Α.Π.Δ. που υποβάλλονται.

γ) Για κάθε επόμενη υποβολή με ψηφιακό – μαγνητικό μέσο Α.Π.Δ. μίας ή περισσότερων μισθολογικών περιόδων δεν είναι δυνατή η καταχώριση αυτών, αν δεν έχουν καταβληθεί οι απαιτητές ασφαλιστικές εισφορές που δηλώνονται με αυτήν ή αυτές.

Ειδικότερα θέματα σχετικά με τη διαδικασία παραλαβής και καταχώρισης των Α.Π.Δ. που υποβάλλονται με ψηφιακό – μαγνητικό μέσο στις αρμόδιες υπηρεσίες μισθωτών του ΕΦΚΑ, θα ρυθμιστούν με οδηγίες της Δ/νσης Εισφορών Μισθωτών του ΕΦΚΑ.

Ενεργοποίηση ελεγκτικού μηχανισμού
Η αρμόδια ελεγκτική υπηρεσία του Ε.Φ.Κ.Α. στην οποία κοινοποιείται το έγγραφο της αναστολής υποβολής Α.Π.Δ. μέσω διαδικτύου , πρέπει να ερευνήσει ιδίως:

- Αν λειτουργεί η επιχείρηση στις διευθύνσεις που έχουν δηλωθεί για την έδρα και τα παραρτήματα .

- Αν ασκείται η δηλωθείσα δραστηριότητα.

- Αν απασχολείται το προσωπικό στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης και εάν όχι, λόγω της φύσεως των επιχειρήσεων (καθαρισμός, φύλαξη κλπ) , να εξεταστούν η επιχείρηση και ο τόπος που παρέχεται η εργασία και οι σχετικές συμβάσεις παροχής υπηρεσιών .

- Αν συντρέχουν περιπτώσεις μη νόμιμου δανεισμού εργαζομένων από επιχειρήσεις που δεν είναι ΕΠΑ.

- Αν στη διεύθυνση που έχουν δηλωθεί ως έδρα του εργοδότη λειτουργούν κι άλλες επιχειρήσεις που συνδέονται με τον εργοδότη και μπορούν να χαρακτηριστούν συνυπεύθυνες.

Τα αποτελέσματα του ελέγχου γνωστοποιούνται στην Κεντρική Υπηρεσία του Κ.Ε.Α.Ο.

Για τα θέματα του ελέγχου θα δοθούν οδηγίες από την αρμόδια κεντρική υπηρεσία τη Γενική Διεύθυνση Ελέγχων


Άρση του μέτρου
Η αναστολή της χρήσης των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του Ε.Φ.Κ.Α., μπορεί να αρθεί μετά από αίτηση του οφειλέτη εφόσον συντρέχουν οι εξής προϋποθέσεις:

α) Ο εργοδότης εξόφλησε ή ρύθμισε τη συνολική οφειλή του. Στο ποσό που εξοφλήθηκε ή ρυθμίστηκε, πρέπει οπωσδήποτε να έχουν συμπεριληφθεί και τα ποσά των ασφαλιστικών εισφορών που δηλώθηκαν με τις Α.Π.Δ. των χρονικών περιόδων αναστολής οι οποίες είχαν παραληφθεί από την αρμόδια υπηρεσία μισθωτών του Ε.Φ.Κ.Α. σύμφωνα με το άρθρο 2 της υπουργικής απόφασης, δηλαδή με την καταβολή των εισφορών της τελευταίας Α.Π.Δ. ή του ενός τρίτου των δηλωθέντων εισφορών .

β) Έχουν αποσταλεί στο Κ.Ε.Α.Ο. τα φορολογικά στοιχεία που προσκόμισε ο εργοδότης.

Ειδικά για τις περιπτώσεις που υπάρχουν διαπιστώσεις ή ενδείξεις εικονικότητας (επιχειρήσεων, ασφαλίσεων, υπευθύνων) για την άρση του μέτρου απαιτείται να έχει διενεργηθεί επιτόπιος και ουσιαστικός έλεγχος σχετικά με τη λειτουργία της επιχείρησης και τη διαπίστωση του πραγματικού της απασχόλησης του προσωπικού που έχει δηλωθεί στις υποβληθείσες από τον εργοδότη Α.Π.Δ., πριν και μετά την εφαρμογή του μέτρου της αναστολής της χρήσης των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του Ε.Φ.Κ.Α για υποβολή Α.Π.Δ. . Η αίτηση υποβάλλεται στην αρμόδια για την παραλαβή της Α.Π.Δ υπηρεσία του Ε.Φ.Κ.Α και διαβιβάζεται με FAX ή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη Διεύθυνση Ανάλυσης & Αξιολόγησης Κινδύνου του Κ.Ε.Α.Ο.

Η άρση γίνεται από τη Διεύθυνση Ανάλυσης & Αξιολόγησης Κινδύνου του Κ.Ε.Α.Ο. με ειδοποίηση που αποστέλλεται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο τμήμα Υποστήριξης Ιστότοπου και Διαδικτυακής Πύλης της Διεύθυνσης Εφαρμογών Πληροφορικής και Επικοινωνιών του Ε.Φ.Κ.Α..

Διαχείριση των Α.Π.Δ. των μισθολογικών περιόδων από τη ρύθμιση της οφειλής και μέχρι την άρση της αναστολής
Οι Α.Π.Δ. του χρονικού διαστήματος που μεσολαβεί από τη ρύθμιση της οφειλής μέχρι την άρση της αναστολής υποβάλλονται με ψηφιακό - μαγνητικό μέσο στην αρμόδια υπηρεσία μισθωτών του Ε.Φ.Κ.Α. και η καταχώρισή τους γίνεται, εφόσον καταβάλλονται οι απαιτητές ασφαλιστικές εισφορές που δηλώνονται με αυτές.

Έναρξη εφαρμογής
Το άρθρο 69 του Ν. 4635/2019 ισχύει από την ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου, δηλαδή από 30/10/2019. Κατά συνέπεια το μέτρο της αναστολής εφαρμόζεται μετά την ημερομηνία αυτή.

Από την ημερομηνία που αναστέλλεται η δυνατότητα χρήσης των ηλεκτρονικών υπηρεσιών για την υποβολή Α.Π.Δ. και μετά εφαρμόζεται το χρονικό διάστημα των έξι (6) μισθολογικών περιόδων που επιτρέπεται η καταχώριση των Α.Π.Δ. αν έχουν καταβληθεί οι ασφαλιστικές εισφορές τουλάχιστον της τελευταίας απαιτητής Α.Π.Δ.



Διαχείριση περιπτώσεων με αναστολή δυνατότητας υποβολής Α.Π.Δ. μέσω διαδικτύου από τις προϊσχύουσες διατάξεις

Για τις περιπτώσεις εργοδοτών για τους οποίους είχε απενεργοποιηθεί η δυνατότητα υποβολής Α.Π.Δ. μέσω διαδικτύου με το προηγούμενο καθεστώς (του άρθρου 17 ν. 3846/2010) και εξακολουθεί να βρίσκεται σε αναστολή η δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής Α.Π.Δ. η διαχείριση της καταχώρησης Α.Π.Δ. θα γίνει ως εξής:

• Α.Π.Δ. που έχουν παραληφθεί πριν την έναρξη ισχύος των νέων διατάξεων και αφορούν μισθολογικές περιόδους μέχρι και τον 10/ 2019 θα καταχωρηθούν στο σύστημα εφόσον τηρηθούν οι οδηγίες που έχουν δοθεί με την αριθ. 18/2019 εγκύκλιο.

• Για τις Α.Π.Δ. που υποβάλλονται μετά την έναρξη ισχύος των νέων διατάξεων, ανεξάρτητα των μισθολογικών περιόδων στις οποίες αναφέρονται θα εφαρμόζονται οι νέες διατάξεις.

Εγκύκλιος ΕΦΚΑ για την αναστολή χρήσης των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του για υποβολή ΑΠΔ

Εγκύκλιος ΕΦΚΑ για την αναστολή χρήσης των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του για υποβολή ΑΠΔ


Με την εγκύκλιο 1 του ΕΦΚΑ κοινοποιούνται οι διατάξεις του άρθρου 69 του Ν. 4635/2019, που ισχύει από 30/10/2019 ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου και της υπ’ αριθμ. 53026/4585/14-11-2019 απόφασης Υπουργού και Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων «Όροι και προϋποθέσεις για την εφαρμογή του μέτρου αναστολής χρήσης των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του Ε.Φ.Κ.Α. για την υποβολή Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης (Α.Π.Δ.)».

Με τις κοινοποιούμενες διατάξεις προβλέπεται η αναστολή χρήσης των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του Ε.Φ.Κ.Α. για την υποβολή Α.Π.Δ. για τους οφειλέτες / εργοδότες, που ασφαλίζουν προσωπικό μέσω Α.Π.Δ. χωρίς να καταβάλουν τις τρέχουσες μηνιαίες ασφαλιστικές εισφορές αυξάνοντας το ποσό της οφειλής τους.

Όροι και προϋποθέσεις επιβολής του μέτρου
Σύμφωνα με το άρθρο 1 της κοινοποιούμενης υπουργικής απόφασης, το μέτρο μπορεί να επιβληθεί εφόσον συντρέχουν οι εξής προϋποθέσεις:

α) Ο εργοδότης ασφαλίζει προσωπικό μέσω Α.Π.Δ. χωρίς να καταβάλει τις τρέχουσες μηνιαίες ασφαλιστικές εισφορές.

β) Δεν βρίσκεται σε καθεστώς ρύθμισης οφειλών ή προβαίνει επανειλημμένα σε ρυθμίσεις οφειλών και απώλεια αυτών αυξάνοντας το ποσό της οφειλής του.

γ) Η μη καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών ανάγεται σε έξι τουλάχιστον μισθολογικές περιόδους κατά τη διάρκεια ενός έτους.

Αν όμως ο εργοδότης εντοπίζεται να χρησιμοποιεί μεθόδους που παρεμποδίζουν την ικανοποίηση του Ε.Φ.Κ.Α. από την περιουσία του οφειλέτη ή δεν επιτρέπουν τον εντοπισμό των πραγματικών υπευθύνων, το μέτρο μπορεί να επιβληθεί και πριν την παρέλευση έξι μισθολογικών περιόδων χωρίς καταβολή εισφορών, προκειμένου να αποτραπεί βλάβη του φορέα.

Οι μέθοδοι αυτοί εξειδικεύονται περαιτέρω από την ίδια τη διάταξη, με μια ενδεικτική απαρίθμηση των παρελκυστικών τακτικών, που όταν συνδυάζονται με τη μη καταβολή των εισφορών, επισύρουν την άμεση επιβολή του μέτρου.

Τέτοιες μέθοδοι είναι:

Η δημιουργία νέας επιχείρησης με την ίδια έδρα ή το ίδιο αντικείμενο εργασιών ή τον ίδιο διακριτικό τίτλο με την επιχείρηση που έχει δημιουργήσει οφειλές και την ασφάλιση σε αυτή του ίδιου προσωπικού ή μέρους αυτού.
Η τοποθέτηση σε θέσεις ευθύνης προσώπων χωρίς περιουσία ή προηγούμενη επιχειρηματική δραστηριότητα ή πρώην εργαζομένων της επιχείρησης, ώστε να μην είναι δυνατή η ικανοποίηση του φορέα από την περιουσία του υπευθύνου.
Η δημιουργία οφειλής από την έναρξη λειτουργίας της επιχείρησης ή μεγάλη (απότομη) αύξηση στον αριθμό των εργαζομένων σε μικρό χρονικό διάστημα, όταν αυτή δεν δικαιολογείται από το είδος ή τη δραστηριότητα της επιχείρησης (όπως πχ. σε εποχικές επιχειρήσεις).
Η μη συμμόρφωση του οφειλέτη μετά από άρση προηγούμενης αναστολής χρήσης των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του Ε.Φ.Κ.Α. για την υποβολή Α.Π.Δ. Στην περίπτωση αυτή, ως προηγούμενη αναστολή μπορεί να θεωρηθεί και αυτή που είχε επιβληθεί με την προϊσχύουσα διάταξη του άρθρου 17 του ν. 3846/2010, αφού η υπουργική απόφαση αναφέρεται γενικά σε άρση προηγούμενης αναστολής.

Υποβολή Α.Π.Δ. κατά την περίοδο αναστολής χρήσης των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του Ε.Φ.Κ.Α.
Μετά την επιβολή του μέτρου αναστολής χρήσης των ηλεκτρονικών υπηρεσιών, οι Α.Π.Δ. των χρονικών περιόδων της αναστολής υποβάλλονται από τον εργοδότη με ψηφιακό – μαγνητικό μέσο στην αρμόδια υπηρεσία μισθωτών του Ε.Φ.Κ.Α.. Είναι δυνατή η υποβολή μιας ή και περισσότερων Α.Π.Δ.

Στις περιπτώσεις που οι Α.Π.Δ. δεν υποβάλλονται από το νόμιμο εκπρόσωπο της επιχείρησης αλλά από εξουσιοδοτημένα πρόσωπα (π.χ. λογιστές), θα πρέπει να ελέγχεται επισταμένως το νόμιμο της εξουσιοδότησης, η οποία θα πρέπει να είναι πρόσφατη, να έχει θεωρηθεί για το γνήσιο της υπογραφής, να αναγράφονται ο’ αυτή τα πλήρη στοιχεία (ονοματεπώνυμο, αριθ. ταυτότητας, Α.Φ.Μ.) καθώς και η ιδιότητα ή η σχέση με την επιχείρηση του εξουσιοδοτούντος και εξουσιοδοτούμενου.

Μαζί με τις Α.Π.Δ. που υποβάλλονται με ψηφιακό – μαγνητικό μέσο στην αρμόδια υπηρεσία μισθωτών του Ε.Φ.Κ.Α. υποχρεωτικά προσκομίζονται φορολογικά στοιχεία του εργοδότη και των συνυπεύθυνων προσώπων και συγκεκριμένα:

- Δηλώσεις Φορολογίας Εισοδήματος των τριών τελευταίων φορολογικών ετών (Έντυπα Ε1 για φυσικά πρόσωπα / Έντυπα Ν για νομικά πρόσωπα

και νομικές οντότητες).

- Πράξεις Διοικητικού προσδιορισμού φόρου/Εκκαθαριστικά φορολογίας εισοδήματος των τριών τελευταίων φορολογικών ετών.

- Αναλυτική Κατάσταση για τα Μισθώματα Ακινήτων των τριών τελευταίων φορολογικών ετών (Έντυπα Ε2) όπου απαιτείται.

- Κατάσταση οικονομικών στοιχείων από επιχειρηματική δραστηριότητα των τριών τελευταίων φορολογικών ετών (Έντυπα Ε3 ) όπου απαιτείται.

- Βεβαίωση Δηλωθείσας Περιουσιακής Κατάστασης (Ε9) / Δήλωση-Πράξη Προσδιορισμού ΕΝ.Φ.Ι.Α τελευταίου φορολογικού έτους.

- Μισθωτήρια συμβόλαια / Δηλώσεις Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας έδρας και παραρτημάτων (αν υπάρχουν).

Τα φορολογικά στοιχεία αποστέλλονται στην Κεντρική Υπηρεσία του Κ.Ε.Α.Ο., με επιμέλεια του υποκαταστήματος μισθωτών του Ε.Φ.Κ.Α., προκειμένου να αξιοποιηθούν για τη διασφάλιση και ικανοποίηση των απαιτήσεων του φορέα .

Καταχώριση των δεδομένων των Α.Π.Δ. που υποβάλλονται με ψηφιακό μαγνητικό μέσο
Η καταχώριση στο πληροφοριακό σύστημα του Ε.Φ.Κ.Α. των δεδομένων των Α.Π.Δ. που υποβάλλονται με ψηφιακό – μαγνητικό μέσο στην αρμόδια υπηρεσία του Ε.Φ.Κ.Α. γίνεται εφόσον καταβάλλονται οι απαιτητές ασφαλιστικές εισφορές που δηλώνονται με αυτές.

Κατ’ εξαίρεση είναι δυνατή η καταχώριση στις εξής περιπτώσεις:

α) Κατά την πρώτη μετά την αναστολή προσέλευση του εργοδότη ή εξουσιοδοτημένου από αυτόν προσώπου στην αρμόδια υπηρεσία μισθωτών του Ε.Φ.Κ.Α., αν υποβάλλονται με ψηφιακό – μαγνητικό μέσο Α.Π.Δ. για περισσότερες της μιας και μέχρι έξι (6) μισθολογικές περιόδους, είναι δυνατή η καταχώριση αυτών, αν έχουν καταβληθεί οι ασφαλιστικές εισφορές τουλάχιστον της τελευταίας απαιτητής Α.Π.Δ.

Αν κατά την πρώτη προσέλευση υποβάλλονται Α.Π.Δ. για περισσότερες από έξι (6) μισθολογικές περιόδους, είναι δυνατή η καταχώριση αυτών, αν έχουν καταβληθεί οι ασφαλιστικές εισφορές που αντιστοιχούν στο ένα τρίτο (1/3) του συνολικού ποσού εισφορών, που δηλώνεται με τις Α.Π.Δ που υποβάλλονται.

β) Κατά την δεύτερη μετά την αναστολή προσέλευση του εργοδότη ή εξουσιοδοτημένου από αυτόν προσώπου στην αρμόδια υπηρεσία για υποβολή Α.Π.Δ. με ψηφιακό – μαγνητικό μέσο, είναι δυνατή η καταχώριση αυτών, αν έχουν καταβληθεί οι ασφαλιστικές εισφορές που αντιστοιχούν στο ένα τρίτο (1/3) του συνολικού ποσού εισφορών που δηλώνεται με τις Α.Π.Δ. που υποβάλλονται.

γ) Για κάθε επόμενη υποβολή με ψηφιακό – μαγνητικό μέσο Α.Π.Δ. μίας ή περισσότερων μισθολογικών περιόδων δεν είναι δυνατή η καταχώριση αυτών, αν δεν έχουν καταβληθεί οι απαιτητές ασφαλιστικές εισφορές που δηλώνονται με αυτήν ή αυτές.

Ειδικότερα θέματα σχετικά με τη διαδικασία παραλαβής και καταχώρισης των Α.Π.Δ. που υποβάλλονται με ψηφιακό – μαγνητικό μέσο στις αρμόδιες υπηρεσίες μισθωτών του ΕΦΚΑ, θα ρυθμιστούν με οδηγίες της Δ/νσης Εισφορών Μισθωτών του ΕΦΚΑ.

Ενεργοποίηση ελεγκτικού μηχανισμού
Η αρμόδια ελεγκτική υπηρεσία του Ε.Φ.Κ.Α. στην οποία κοινοποιείται το έγγραφο της αναστολής υποβολής Α.Π.Δ. μέσω διαδικτύου , πρέπει να ερευνήσει ιδίως:

- Αν λειτουργεί η επιχείρηση στις διευθύνσεις που έχουν δηλωθεί για την έδρα και τα παραρτήματα .

- Αν ασκείται η δηλωθείσα δραστηριότητα.

- Αν απασχολείται το προσωπικό στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης και εάν όχι, λόγω της φύσεως των επιχειρήσεων (καθαρισμός, φύλαξη κλπ) , να εξεταστούν η επιχείρηση και ο τόπος που παρέχεται η εργασία και οι σχετικές συμβάσεις παροχής υπηρεσιών .

- Αν συντρέχουν περιπτώσεις μη νόμιμου δανεισμού εργαζομένων από επιχειρήσεις που δεν είναι ΕΠΑ.

- Αν στη διεύθυνση που έχουν δηλωθεί ως έδρα του εργοδότη λειτουργούν κι άλλες επιχειρήσεις που συνδέονται με τον εργοδότη και μπορούν να χαρακτηριστούν συνυπεύθυνες.

Τα αποτελέσματα του ελέγχου γνωστοποιούνται στην Κεντρική Υπηρεσία του Κ.Ε.Α.Ο.

Για τα θέματα του ελέγχου θα δοθούν οδηγίες από την αρμόδια κεντρική υπηρεσία τη Γενική Διεύθυνση Ελέγχων


Άρση του μέτρου
Η αναστολή της χρήσης των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του Ε.Φ.Κ.Α., μπορεί να αρθεί μετά από αίτηση του οφειλέτη εφόσον συντρέχουν οι εξής προϋποθέσεις:

α) Ο εργοδότης εξόφλησε ή ρύθμισε τη συνολική οφειλή του. Στο ποσό που εξοφλήθηκε ή ρυθμίστηκε, πρέπει οπωσδήποτε να έχουν συμπεριληφθεί και τα ποσά των ασφαλιστικών εισφορών που δηλώθηκαν με τις Α.Π.Δ. των χρονικών περιόδων αναστολής οι οποίες είχαν παραληφθεί από την αρμόδια υπηρεσία μισθωτών του Ε.Φ.Κ.Α. σύμφωνα με το άρθρο 2 της υπουργικής απόφασης, δηλαδή με την καταβολή των εισφορών της τελευταίας Α.Π.Δ. ή του ενός τρίτου των δηλωθέντων εισφορών .

β) Έχουν αποσταλεί στο Κ.Ε.Α.Ο. τα φορολογικά στοιχεία που προσκόμισε ο εργοδότης.

Ειδικά για τις περιπτώσεις που υπάρχουν διαπιστώσεις ή ενδείξεις εικονικότητας (επιχειρήσεων, ασφαλίσεων, υπευθύνων) για την άρση του μέτρου απαιτείται να έχει διενεργηθεί επιτόπιος και ουσιαστικός έλεγχος σχετικά με τη λειτουργία της επιχείρησης και τη διαπίστωση του πραγματικού της απασχόλησης του προσωπικού που έχει δηλωθεί στις υποβληθείσες από τον εργοδότη Α.Π.Δ., πριν και μετά την εφαρμογή του μέτρου της αναστολής της χρήσης των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του Ε.Φ.Κ.Α για υποβολή Α.Π.Δ. . Η αίτηση υποβάλλεται στην αρμόδια για την παραλαβή της Α.Π.Δ υπηρεσία του Ε.Φ.Κ.Α και διαβιβάζεται με FAX ή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη Διεύθυνση Ανάλυσης & Αξιολόγησης Κινδύνου του Κ.Ε.Α.Ο.

Η άρση γίνεται από τη Διεύθυνση Ανάλυσης & Αξιολόγησης Κινδύνου του Κ.Ε.Α.Ο. με ειδοποίηση που αποστέλλεται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο τμήμα Υποστήριξης Ιστότοπου και Διαδικτυακής Πύλης της Διεύθυνσης Εφαρμογών Πληροφορικής και Επικοινωνιών του Ε.Φ.Κ.Α..

Διαχείριση των Α.Π.Δ. των μισθολογικών περιόδων από τη ρύθμιση της οφειλής και μέχρι την άρση της αναστολής
Οι Α.Π.Δ. του χρονικού διαστήματος που μεσολαβεί από τη ρύθμιση της οφειλής μέχρι την άρση της αναστολής υποβάλλονται με ψηφιακό - μαγνητικό μέσο στην αρμόδια υπηρεσία μισθωτών του Ε.Φ.Κ.Α. και η καταχώρισή τους γίνεται, εφόσον καταβάλλονται οι απαιτητές ασφαλιστικές εισφορές που δηλώνονται με αυτές.

Έναρξη εφαρμογής
Το άρθρο 69 του Ν. 4635/2019 ισχύει από την ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου, δηλαδή από 30/10/2019. Κατά συνέπεια το μέτρο της αναστολής εφαρμόζεται μετά την ημερομηνία αυτή.

Από την ημερομηνία που αναστέλλεται η δυνατότητα χρήσης των ηλεκτρονικών υπηρεσιών για την υποβολή Α.Π.Δ. και μετά εφαρμόζεται το χρονικό διάστημα των έξι (6) μισθολογικών περιόδων που επιτρέπεται η καταχώριση των Α.Π.Δ. αν έχουν καταβληθεί οι ασφαλιστικές εισφορές τουλάχιστον της τελευταίας απαιτητής Α.Π.Δ.



Διαχείριση περιπτώσεων με αναστολή δυνατότητας υποβολής Α.Π.Δ. μέσω διαδικτύου από τις προϊσχύουσες διατάξεις

Για τις περιπτώσεις εργοδοτών για τους οποίους είχε απενεργοποιηθεί η δυνατότητα υποβολής Α.Π.Δ. μέσω διαδικτύου με το προηγούμενο καθεστώς (του άρθρου 17 ν. 3846/2010) και εξακολουθεί να βρίσκεται σε αναστολή η δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής Α.Π.Δ. η διαχείριση της καταχώρησης Α.Π.Δ. θα γίνει ως εξής:

• Α.Π.Δ. που έχουν παραληφθεί πριν την έναρξη ισχύος των νέων διατάξεων και αφορούν μισθολογικές περιόδους μέχρι και τον 10/ 2019 θα καταχωρηθούν στο σύστημα εφόσον τηρηθούν οι οδηγίες που έχουν δοθεί με την αριθ. 18/2019 εγκύκλιο.

• Για τις Α.Π.Δ. που υποβάλλονται μετά την έναρξη ισχύος των νέων διατάξεων, ανεξάρτητα των μισθολογικών περιόδων στις οποίες αναφέρονται θα εφαρμόζονται οι νέες διατάξεις.

Εγκύκλιος ΕΦΚΑ για την αναστολή χρήσης των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του για υποβολή ΑΠΔ

Εγκύκλιος ΕΦΚΑ για την αναστολή χρήσης των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του για υποβολή ΑΠΔ


Με την εγκύκλιο 1 του ΕΦΚΑ κοινοποιούνται οι διατάξεις του άρθρου 69 του Ν. 4635/2019, που ισχύει από 30/10/2019 ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου και της υπ’ αριθμ. 53026/4585/14-11-2019 απόφασης Υπουργού και Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων «Όροι και προϋποθέσεις για την εφαρμογή του μέτρου αναστολής χρήσης των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του Ε.Φ.Κ.Α. για την υποβολή Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης (Α.Π.Δ.)».

Με τις κοινοποιούμενες διατάξεις προβλέπεται η αναστολή χρήσης των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του Ε.Φ.Κ.Α. για την υποβολή Α.Π.Δ. για τους οφειλέτες / εργοδότες, που ασφαλίζουν προσωπικό μέσω Α.Π.Δ. χωρίς να καταβάλουν τις τρέχουσες μηνιαίες ασφαλιστικές εισφορές αυξάνοντας το ποσό της οφειλής τους.

Όροι και προϋποθέσεις επιβολής του μέτρου
Σύμφωνα με το άρθρο 1 της κοινοποιούμενης υπουργικής απόφασης, το μέτρο μπορεί να επιβληθεί εφόσον συντρέχουν οι εξής προϋποθέσεις:

α) Ο εργοδότης ασφαλίζει προσωπικό μέσω Α.Π.Δ. χωρίς να καταβάλει τις τρέχουσες μηνιαίες ασφαλιστικές εισφορές.

β) Δεν βρίσκεται σε καθεστώς ρύθμισης οφειλών ή προβαίνει επανειλημμένα σε ρυθμίσεις οφειλών και απώλεια αυτών αυξάνοντας το ποσό της οφειλής του.

γ) Η μη καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών ανάγεται σε έξι τουλάχιστον μισθολογικές περιόδους κατά τη διάρκεια ενός έτους.

Αν όμως ο εργοδότης εντοπίζεται να χρησιμοποιεί μεθόδους που παρεμποδίζουν την ικανοποίηση του Ε.Φ.Κ.Α. από την περιουσία του οφειλέτη ή δεν επιτρέπουν τον εντοπισμό των πραγματικών υπευθύνων, το μέτρο μπορεί να επιβληθεί και πριν την παρέλευση έξι μισθολογικών περιόδων χωρίς καταβολή εισφορών, προκειμένου να αποτραπεί βλάβη του φορέα.

Οι μέθοδοι αυτοί εξειδικεύονται περαιτέρω από την ίδια τη διάταξη, με μια ενδεικτική απαρίθμηση των παρελκυστικών τακτικών, που όταν συνδυάζονται με τη μη καταβολή των εισφορών, επισύρουν την άμεση επιβολή του μέτρου.

Τέτοιες μέθοδοι είναι:

Η δημιουργία νέας επιχείρησης με την ίδια έδρα ή το ίδιο αντικείμενο εργασιών ή τον ίδιο διακριτικό τίτλο με την επιχείρηση που έχει δημιουργήσει οφειλές και την ασφάλιση σε αυτή του ίδιου προσωπικού ή μέρους αυτού.
Η τοποθέτηση σε θέσεις ευθύνης προσώπων χωρίς περιουσία ή προηγούμενη επιχειρηματική δραστηριότητα ή πρώην εργαζομένων της επιχείρησης, ώστε να μην είναι δυνατή η ικανοποίηση του φορέα από την περιουσία του υπευθύνου.
Η δημιουργία οφειλής από την έναρξη λειτουργίας της επιχείρησης ή μεγάλη (απότομη) αύξηση στον αριθμό των εργαζομένων σε μικρό χρονικό διάστημα, όταν αυτή δεν δικαιολογείται από το είδος ή τη δραστηριότητα της επιχείρησης (όπως πχ. σε εποχικές επιχειρήσεις).
Η μη συμμόρφωση του οφειλέτη μετά από άρση προηγούμενης αναστολής χρήσης των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του Ε.Φ.Κ.Α. για την υποβολή Α.Π.Δ. Στην περίπτωση αυτή, ως προηγούμενη αναστολή μπορεί να θεωρηθεί και αυτή που είχε επιβληθεί με την προϊσχύουσα διάταξη του άρθρου 17 του ν. 3846/2010, αφού η υπουργική απόφαση αναφέρεται γενικά σε άρση προηγούμενης αναστολής.

Υποβολή Α.Π.Δ. κατά την περίοδο αναστολής χρήσης των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του Ε.Φ.Κ.Α.
Μετά την επιβολή του μέτρου αναστολής χρήσης των ηλεκτρονικών υπηρεσιών, οι Α.Π.Δ. των χρονικών περιόδων της αναστολής υποβάλλονται από τον εργοδότη με ψηφιακό – μαγνητικό μέσο στην αρμόδια υπηρεσία μισθωτών του Ε.Φ.Κ.Α.. Είναι δυνατή η υποβολή μιας ή και περισσότερων Α.Π.Δ.

Στις περιπτώσεις που οι Α.Π.Δ. δεν υποβάλλονται από το νόμιμο εκπρόσωπο της επιχείρησης αλλά από εξουσιοδοτημένα πρόσωπα (π.χ. λογιστές), θα πρέπει να ελέγχεται επισταμένως το νόμιμο της εξουσιοδότησης, η οποία θα πρέπει να είναι πρόσφατη, να έχει θεωρηθεί για το γνήσιο της υπογραφής, να αναγράφονται ο’ αυτή τα πλήρη στοιχεία (ονοματεπώνυμο, αριθ. ταυτότητας, Α.Φ.Μ.) καθώς και η ιδιότητα ή η σχέση με την επιχείρηση του εξουσιοδοτούντος και εξουσιοδοτούμενου.

Μαζί με τις Α.Π.Δ. που υποβάλλονται με ψηφιακό – μαγνητικό μέσο στην αρμόδια υπηρεσία μισθωτών του Ε.Φ.Κ.Α. υποχρεωτικά προσκομίζονται φορολογικά στοιχεία του εργοδότη και των συνυπεύθυνων προσώπων και συγκεκριμένα:

- Δηλώσεις Φορολογίας Εισοδήματος των τριών τελευταίων φορολογικών ετών (Έντυπα Ε1 για φυσικά πρόσωπα / Έντυπα Ν για νομικά πρόσωπα

και νομικές οντότητες).

- Πράξεις Διοικητικού προσδιορισμού φόρου/Εκκαθαριστικά φορολογίας εισοδήματος των τριών τελευταίων φορολογικών ετών.

- Αναλυτική Κατάσταση για τα Μισθώματα Ακινήτων των τριών τελευταίων φορολογικών ετών (Έντυπα Ε2) όπου απαιτείται.

- Κατάσταση οικονομικών στοιχείων από επιχειρηματική δραστηριότητα των τριών τελευταίων φορολογικών ετών (Έντυπα Ε3 ) όπου απαιτείται.

- Βεβαίωση Δηλωθείσας Περιουσιακής Κατάστασης (Ε9) / Δήλωση-Πράξη Προσδιορισμού ΕΝ.Φ.Ι.Α τελευταίου φορολογικού έτους.

- Μισθωτήρια συμβόλαια / Δηλώσεις Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας έδρας και παραρτημάτων (αν υπάρχουν).

Τα φορολογικά στοιχεία αποστέλλονται στην Κεντρική Υπηρεσία του Κ.Ε.Α.Ο., με επιμέλεια του υποκαταστήματος μισθωτών του Ε.Φ.Κ.Α., προκειμένου να αξιοποιηθούν για τη διασφάλιση και ικανοποίηση των απαιτήσεων του φορέα .

Καταχώριση των δεδομένων των Α.Π.Δ. που υποβάλλονται με ψηφιακό μαγνητικό μέσο
Η καταχώριση στο πληροφοριακό σύστημα του Ε.Φ.Κ.Α. των δεδομένων των Α.Π.Δ. που υποβάλλονται με ψηφιακό – μαγνητικό μέσο στην αρμόδια υπηρεσία του Ε.Φ.Κ.Α. γίνεται εφόσον καταβάλλονται οι απαιτητές ασφαλιστικές εισφορές που δηλώνονται με αυτές.

Κατ’ εξαίρεση είναι δυνατή η καταχώριση στις εξής περιπτώσεις:

α) Κατά την πρώτη μετά την αναστολή προσέλευση του εργοδότη ή εξουσιοδοτημένου από αυτόν προσώπου στην αρμόδια υπηρεσία μισθωτών του Ε.Φ.Κ.Α., αν υποβάλλονται με ψηφιακό – μαγνητικό μέσο Α.Π.Δ. για περισσότερες της μιας και μέχρι έξι (6) μισθολογικές περιόδους, είναι δυνατή η καταχώριση αυτών, αν έχουν καταβληθεί οι ασφαλιστικές εισφορές τουλάχιστον της τελευταίας απαιτητής Α.Π.Δ.

Αν κατά την πρώτη προσέλευση υποβάλλονται Α.Π.Δ. για περισσότερες από έξι (6) μισθολογικές περιόδους, είναι δυνατή η καταχώριση αυτών, αν έχουν καταβληθεί οι ασφαλιστικές εισφορές που αντιστοιχούν στο ένα τρίτο (1/3) του συνολικού ποσού εισφορών, που δηλώνεται με τις Α.Π.Δ που υποβάλλονται.

β) Κατά την δεύτερη μετά την αναστολή προσέλευση του εργοδότη ή εξουσιοδοτημένου από αυτόν προσώπου στην αρμόδια υπηρεσία για υποβολή Α.Π.Δ. με ψηφιακό – μαγνητικό μέσο, είναι δυνατή η καταχώριση αυτών, αν έχουν καταβληθεί οι ασφαλιστικές εισφορές που αντιστοιχούν στο ένα τρίτο (1/3) του συνολικού ποσού εισφορών που δηλώνεται με τις Α.Π.Δ. που υποβάλλονται.

γ) Για κάθε επόμενη υποβολή με ψηφιακό – μαγνητικό μέσο Α.Π.Δ. μίας ή περισσότερων μισθολογικών περιόδων δεν είναι δυνατή η καταχώριση αυτών, αν δεν έχουν καταβληθεί οι απαιτητές ασφαλιστικές εισφορές που δηλώνονται με αυτήν ή αυτές.

Ειδικότερα θέματα σχετικά με τη διαδικασία παραλαβής και καταχώρισης των Α.Π.Δ. που υποβάλλονται με ψηφιακό – μαγνητικό μέσο στις αρμόδιες υπηρεσίες μισθωτών του ΕΦΚΑ, θα ρυθμιστούν με οδηγίες της Δ/νσης Εισφορών Μισθωτών του ΕΦΚΑ.

Ενεργοποίηση ελεγκτικού μηχανισμού
Η αρμόδια ελεγκτική υπηρεσία του Ε.Φ.Κ.Α. στην οποία κοινοποιείται το έγγραφο της αναστολής υποβολής Α.Π.Δ. μέσω διαδικτύου , πρέπει να ερευνήσει ιδίως:

- Αν λειτουργεί η επιχείρηση στις διευθύνσεις που έχουν δηλωθεί για την έδρα και τα παραρτήματα .

- Αν ασκείται η δηλωθείσα δραστηριότητα.

- Αν απασχολείται το προσωπικό στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης και εάν όχι, λόγω της φύσεως των επιχειρήσεων (καθαρισμός, φύλαξη κλπ) , να εξεταστούν η επιχείρηση και ο τόπος που παρέχεται η εργασία και οι σχετικές συμβάσεις παροχής υπηρεσιών .

- Αν συντρέχουν περιπτώσεις μη νόμιμου δανεισμού εργαζομένων από επιχειρήσεις που δεν είναι ΕΠΑ.

- Αν στη διεύθυνση που έχουν δηλωθεί ως έδρα του εργοδότη λειτουργούν κι άλλες επιχειρήσεις που συνδέονται με τον εργοδότη και μπορούν να χαρακτηριστούν συνυπεύθυνες.

Τα αποτελέσματα του ελέγχου γνωστοποιούνται στην Κεντρική Υπηρεσία του Κ.Ε.Α.Ο.

Για τα θέματα του ελέγχου θα δοθούν οδηγίες από την αρμόδια κεντρική υπηρεσία τη Γενική Διεύθυνση Ελέγχων


Άρση του μέτρου
Η αναστολή της χρήσης των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του Ε.Φ.Κ.Α., μπορεί να αρθεί μετά από αίτηση του οφειλέτη εφόσον συντρέχουν οι εξής προϋποθέσεις:

α) Ο εργοδότης εξόφλησε ή ρύθμισε τη συνολική οφειλή του. Στο ποσό που εξοφλήθηκε ή ρυθμίστηκε, πρέπει οπωσδήποτε να έχουν συμπεριληφθεί και τα ποσά των ασφαλιστικών εισφορών που δηλώθηκαν με τις Α.Π.Δ. των χρονικών περιόδων αναστολής οι οποίες είχαν παραληφθεί από την αρμόδια υπηρεσία μισθωτών του Ε.Φ.Κ.Α. σύμφωνα με το άρθρο 2 της υπουργικής απόφασης, δηλαδή με την καταβολή των εισφορών της τελευταίας Α.Π.Δ. ή του ενός τρίτου των δηλωθέντων εισφορών .

β) Έχουν αποσταλεί στο Κ.Ε.Α.Ο. τα φορολογικά στοιχεία που προσκόμισε ο εργοδότης.

Ειδικά για τις περιπτώσεις που υπάρχουν διαπιστώσεις ή ενδείξεις εικονικότητας (επιχειρήσεων, ασφαλίσεων, υπευθύνων) για την άρση του μέτρου απαιτείται να έχει διενεργηθεί επιτόπιος και ουσιαστικός έλεγχος σχετικά με τη λειτουργία της επιχείρησης και τη διαπίστωση του πραγματικού της απασχόλησης του προσωπικού που έχει δηλωθεί στις υποβληθείσες από τον εργοδότη Α.Π.Δ., πριν και μετά την εφαρμογή του μέτρου της αναστολής της χρήσης των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του Ε.Φ.Κ.Α για υποβολή Α.Π.Δ. . Η αίτηση υποβάλλεται στην αρμόδια για την παραλαβή της Α.Π.Δ υπηρεσία του Ε.Φ.Κ.Α και διαβιβάζεται με FAX ή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη Διεύθυνση Ανάλυσης & Αξιολόγησης Κινδύνου του Κ.Ε.Α.Ο.

Η άρση γίνεται από τη Διεύθυνση Ανάλυσης & Αξιολόγησης Κινδύνου του Κ.Ε.Α.Ο. με ειδοποίηση που αποστέλλεται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο τμήμα Υποστήριξης Ιστότοπου και Διαδικτυακής Πύλης της Διεύθυνσης Εφαρμογών Πληροφορικής και Επικοινωνιών του Ε.Φ.Κ.Α..

Διαχείριση των Α.Π.Δ. των μισθολογικών περιόδων από τη ρύθμιση της οφειλής και μέχρι την άρση της αναστολής
Οι Α.Π.Δ. του χρονικού διαστήματος που μεσολαβεί από τη ρύθμιση της οφειλής μέχρι την άρση της αναστολής υποβάλλονται με ψηφιακό - μαγνητικό μέσο στην αρμόδια υπηρεσία μισθωτών του Ε.Φ.Κ.Α. και η καταχώρισή τους γίνεται, εφόσον καταβάλλονται οι απαιτητές ασφαλιστικές εισφορές που δηλώνονται με αυτές.

Έναρξη εφαρμογής
Το άρθρο 69 του Ν. 4635/2019 ισχύει από την ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου, δηλαδή από 30/10/2019. Κατά συνέπεια το μέτρο της αναστολής εφαρμόζεται μετά την ημερομηνία αυτή.

Από την ημερομηνία που αναστέλλεται η δυνατότητα χρήσης των ηλεκτρονικών υπηρεσιών για την υποβολή Α.Π.Δ. και μετά εφαρμόζεται το χρονικό διάστημα των έξι (6) μισθολογικών περιόδων που επιτρέπεται η καταχώριση των Α.Π.Δ. αν έχουν καταβληθεί οι ασφαλιστικές εισφορές τουλάχιστον της τελευταίας απαιτητής Α.Π.Δ.



Διαχείριση περιπτώσεων με αναστολή δυνατότητας υποβολής Α.Π.Δ. μέσω διαδικτύου από τις προϊσχύουσες διατάξεις

Για τις περιπτώσεις εργοδοτών για τους οποίους είχε απενεργοποιηθεί η δυνατότητα υποβολής Α.Π.Δ. μέσω διαδικτύου με το προηγούμενο καθεστώς (του άρθρου 17 ν. 3846/2010) και εξακολουθεί να βρίσκεται σε αναστολή η δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής Α.Π.Δ. η διαχείριση της καταχώρησης Α.Π.Δ. θα γίνει ως εξής:

• Α.Π.Δ. που έχουν παραληφθεί πριν την έναρξη ισχύος των νέων διατάξεων και αφορούν μισθολογικές περιόδους μέχρι και τον 10/ 2019 θα καταχωρηθούν στο σύστημα εφόσον τηρηθούν οι οδηγίες που έχουν δοθεί με την αριθ. 18/2019 εγκύκλιο.

• Για τις Α.Π.Δ. που υποβάλλονται μετά την έναρξη ισχύος των νέων διατάξεων, ανεξάρτητα των μισθολογικών περιόδων στις οποίες αναφέρονται θα εφαρμόζονται οι νέες διατάξεις.