Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2018

Προθεσμία 11 ημερών για να δηλώσουν στην εφορία επαγγελματικό λογαριασμό

Προθεσμία 11 ημερών για να δηλώσουν στην εφορία επαγγελματικό λογαριασμό

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Επιχειρήσεις και επαγγελματίες έχουν προθεσμία 11 ημερών προκειμένου να δηλώσουν στην εφορία τον επαγγελματικό τους λογαριασμό.
Από τις 12 Δεκεμβρίου και μετά η ΑΑΔΕ θα επιβάλει πρόστιμα τα οποία είναι ιδιαίτερα τσουχτερά. Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών οι επαγγελματίες και οι καταστηματάρχες έχουν προθεσμία έως τις 12 Δεκεμβρίου 2018 να δηλώσουν στο Taxisnet τον επαγγελματικό λογαριασμό τους. Σε διαφορετική περίπτωση θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμο 1.000 ευρώ. Επαγγελματικό τραπεζικό λογαριασμό θα πρέπει να δηλώσουν οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι από τον νόμο να αποδέχονται πληρωμές με κάρτα, εντολές άμεσης χρέωσης, μεταφορές πίστωσης, πάγιες εντολές, καθώς και συναλλαγές με μετρητά. Ειδικότερα:
• Οι επαγγελματίες που είναι υπόχρεοι σε POS και δέχονται πληρωμές με ηλεκτρονικό χρήμα θα πρέπει να δηλώνουν ηλεκτρονικά τον ή τους επαγγελματικό/ούς λογαριασμό/ούς στον διαδικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ (www.aade.gr), εντός μηνός από την έναρξη άσκησης δραστηριότητας που υπάγεται στους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας.
• Για τη μη δήλωση επαγγελματικού λογαριασμού στον διαδικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ επιβάλλεται στους υπόχρεους διοικητικό πρόστιμο ύψους χιλίων (1.000) ευρώ.
• Για την υποβολή εκπρόθεσμης δήλωσης επαγγελματικού λογαριασμού στον διαδικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ επιβάλλεται στους υπόχρεους διοικητικό πρόστιμο ύψους 100 ευρώ.
• Τα πρόστιμα επιβάλλονται από τον προϊστάμενο της ΔΟΥ που είναι αρμόδιος για την παραλαβή της ετήσιας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.
Εκτός από την υποχρέωση της δήλωσης του επαγγελματικού λογαριασμού από τις επιχειρήσεις, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων προχωρά στην υλοποίηση σειράς μέτρων με στόχο τον περιορισμό της φοροδιαφυγής. Συγκεκριμένα, ο σχεδιασμός περιλαμβάνει την:
1. Υποχρεωτική εγκατάσταση μηχανημάτων POS σε δεκάδες επαγγέλματα που σήμερα εξαιρούνται.
2. Μείωση των μετρητών στις συναλλαγές των φορολογουμένων με τα καταστήματα λιανικής πώλησης από τα 500 ευρώ στα 400 ή 300 ευρώ.
3. Σύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS. Aυτό που επιδιώκει η κυβέρνηση είναι να εκδίδεται η απόδειξη λιανικής πώλησης ταυτόχρονα με την απόδειξη του POS (σύστημα EFTPOS). Και αυτό καθώς πολλές επιχειρήσεις στις συναλλαγές με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες δεν εκδίδουν την απόδειξη λιανικής.
4. Δημιουργία κλειστού κυκλώματος διαβίβασης των συναλλαγών των επιχειρήσεων online μέσω Διαδικτύου, τη στιγμή που πραγματοποιείται η συναλλαγή. Το σύστημα θα έχει συγκεκριμένες προδιαγραφές, από τις οποίες δεν θα μπορεί να παρέμβει κανείς.
5. Διασταυρώσεις στις επιχειρήσεις με βάση τα δηλωθέντα στοιχεία στη φορολογική τους δήλωση και τις συναλλαγές που προκύπτουν από τα POS.
Έντυπη

Συντάξεις-επιδόματα: Ποιοι και πότε πληρώνονται τον Δεκέμβριο

Συντάξεις-επιδόματα: Ποιοι και πότε πληρώνονται τον Δεκέμβριο 2018

Σε ρυθμούς Χριστουγέννων μπαίνουμε από σήμερα και έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για την καταβολή συντάξεων και επιδομάτων. Στις 21 Δεκεμβρίου αναμένεται να καταβληθεί η 6η δόση για το επίδομα παιδιού από το A21 λόγω των Χριστουγέννων.
Η πληρωμή αφορά το δίμηνο Νοέμβριος - Δεκέμβριος, ενώ στην διάθεση των δικαιούχων έχουν τεθεί διάφορα ηλεκτρονικά εργαλεία, τα οποία επιτρέπουν τροποποιήσεις αιτήσεων που βρίσκονται σε εκκρεμότητα, όπως προσθήκη νέου μέλους στην οικογένεια, διόρθωση των στοιχείων των εξαρτώμενων παιδιών, ακύρωση παλαιότερης εγκεκριμένης αίτησης του 2018 και υποβολή νέας, διόρθωση ΙΒΑΝ.
Νωρίτερα οι συντάξεις Ιανουαρίου

Οι συντάξεις Ιανουαρίου θα δοθούν νωρίτερα σύμφωνα με ΚΥΑ που αναμένεται να εκδοθεί. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι συντάξεις του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) που προέρχονται από τον ΟΓΑ και τον ΟΑΕΕ θα καταβληθούν την Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2018 ενώ οι συντάξεις που προέρχονται από τους λοιπούς φορείς και του Δημοσίου κατά πάσα πιθανότητα θα καταβληθούν την Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2018.
Η πληρωμή του Κοινωνικού Μερίσματος θα γίνει πριν τα Χριστούγεννα με επικρατέστερη ημερομηνία την 14η Δεκεμβρίου. To Κοινωνικό Μέρισμα θα διανεμηθεί και φέτος με βάση το περσινό μοντέλο.
Μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου αναμένεται να ξεκλειδώσουν και οι κοινές υπουργικές αποφάσεις για την επιστροφή των αναδρομικών στους εν ενεργεία και συνταξιούχους ένστολους, πανεπιστημιακούς, γιατρούς του ΕΣΥ, δικαστικούς λειτουργούς και στα μέλη των κρατικών ορχηστρών και της Λυρικής Σκηνής.
Επιπλέον υπολογίζεται ότι έως τα μέσα Δεκεμβρίου οι εν ενεργεία υπάλληλοι των ειδικών μισθολογίων θα έχουν δει στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους τα αναδρομικά ποσά για τις περικοπές που είχαν γίνει στις αποδοχές τους.
Ο ΟΑΕΔ όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος παρέχει δώρο Χριστουγέννων στους άνεργους που λαμβάνουν επίδομα ανεργίας, ίσο με το ποσό της τακτικής επιδότησης εάν έχουν πάρει επίδομα από 1 Μαΐου έως 31 Δεκεμβρίου και αναλογία σε όσους έχουν πάρει επιδότηση για μικρότερη διάρκεια ίση με 3 ημερομίσθια ανά μήνα επιδότησης. Το Δώρο Χριστουγέννων δίνεται στους δικαιούχους από τον ΟΑΕΔ, κάθε χρόνο λίγο πριν ή μέσα στην εβδομάδα των Χριστουγέννων.
Πηγή Πληροφοριών: Έθνος

Έλενα Κουντουρά: «Ο τουρισμός είναι ο άνθρωπος»

Έλενα Κουντουρά: «Ο τουρισμός είναι ο άνθρωπος»

Για πρωτόγνωρη ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού έκανε λόγο η υπουργός Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά, στο πλαίσιο του Forum “Next is Now - Ελληνικός Τουρισμός, μια Εθνική Υπόθεση! Δυνατότητες και Προοπτικές” που διοργανώνεται με πρωτοβουλία του Νίκου Χατζηνικολάου και του enikonomia.gr, επισημαίνοντας ότι οι επιδόσεις του ελληνικού τουρισμού, τόσο σε επίπεδο αφίξεων όσο και σε επίπεδο εσόδων, είναι οι ισχυρότερες που έχουν καταγραφεί ποτέ στη χώρα μας.
Η υπουργός Τουρισμού επεσήμανε πως η μεγάλη ιστορία και ο πλούσιος πολιτισμός της Ελλάδας κάνουν όσους την επισκέπτονται να νιώθουν Ολυμπιονίκες και ως Ολυμπιονίκες χαιρέτισε η ίδια τις προσωπικότητες διεθνούς βεληνεκούς που συμμετέχουν στο Forum.
H Eλ. Κουντουρά έκανε λόγο για την ισχυρή ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού, καθώς και για το έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον που επιδεικνύουν για την Ελλάδα επιχειρηματίες από όλο τον κόσμο, ενώ κάλεσε όλους τους φορείς να στείλουν ένα ισχυρό μήνυμα για την αξία του τουρισμού, ο οποίος αποτελεί μια πλουτοπαραγωγική δύναμη.
Στο πλαίσιο του Forum, μάλιστα, ανακοινώθηκε ότι η υπουργός Τουρισμού έγινε μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Mediterranean Tourism Foundation.
«Tourism is all about people and makes the world a better place to live in», κατέληξε η Ελ. Κουντουρά.

Από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης Αρχισαν οι πληρωμές κτηνοτρόφων που εκτρέφουν απειλούμενα αγροτικά ζώα

Από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

Αρχισαν οι πληρωμές κτηνοτρόφων που εκτρέφουν απειλούμενα αγροτικά ζώα

Ενστάσεις μπορούν να υποβληθούν 11 με 17 Ιανουαρίου μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος της Δράσης με τη χρήση προσωπικών κωδικών

Αρχισαν οι πληρωμές κτηνοτρόφων που εκτρέφουν απειλούμενα αγροτικά ζώα | tanea.gr
TANEA Team
Από την Παρασκευή άρχισε η πληρωμή των 3,2 εκατ. ευρώ προς τους 660 δικαιούχους της δράσης για τη διατήρηση των απειλούμενων αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων (Δράση 10.1.09) του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (Π.Α.Α.) 2014-2020.
Αναλυτικότερα, η πληρωμή αποτελεί καταβολή της προκαταβολής του 65% των αιτούμενων ποσών ενίσχυσης στους ενταγμένους παραγωγούς του πρώτου έτους εφαρμογής (2018) της Δράσης.
Οι ενστάσεις θα μπορούν να υποβληθούν από την Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2019 μέχρι την Πέμπτη, 17 Ιανουαρίου ηλεκτρονικά μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος της Δράσης με τη χρήση των προσωπικών τους κωδικών.

Πίνακας προθεσμιών υποβολής εργασιακών εντύπων ΣΕΠΕ – ΟΑΕΔ

prothesmies-sepe-oaed-min.jpg?fit=850%2C478&ssl=1

Οι προθεσμίες για την ηλεκτρονική υποβολή ή θεώρηση των εντύπων αρμοδιότητας ΣΕΠΕ – ΟΑΕΔ, πρόσληψης, λήξης εργασιακής σχέσης, συμβάσεων εργασίας, τροποποίησης ωραρίου, αποδοχών, πρακτικής άσκησης, κανονικής άδειας, βιβλίων ρεπό οδηγών, βιβλιαρίων ανηλίκων, κανονισμών εργασίας κλπ

Ο Τσακαλώτος προαναγγέλλει έξοδο στις αγορές σε… τρεις – τέσσερις μήνες

Ο Τσακαλώτος προαναγγέλλει έξοδο στις αγορές σε… τρεις – τέσσερις μήνες

Ο ΥΠΟΙΚ κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, για παροχολογία, σχολιάζοντας τις εξαγγελίες του
Ο Τσακαλώτος προαναγγέλλει έξοδο στις αγορές σε… τρεις – τέσσερις μήνες | in.gr
«Λένε ότι δεν θα βγούμε στις αγορές. Ας έρθουν σε δύο, τρεις, τέσσερις μήνες να μου το πουν ξανά αυτό» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη.
Ο προϋπολογισμός είναι για πρώτη φορά εδώ και χρόνια επεκτατικός και μειώνει τη λιτότητα, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και συνέχισε τις… υποσχέσεις λέγοντας πως «τα 750 εκατ. που ανακοίνωσε ο Τσίπρας στη ΔΕΘ έγιναν 910 εκατ ευρώ, με την έγκριση των θεσμών. Δεν κάνουμε θαύματα, αλλά έχουμε δημοσιονομικό χώρο 3,5 δισ ευρώ και μπορούμε να μειώνουμε τη λιτότητα κάθε χρόνο τουλάχιστον μέχρι το 2022».
Μάλιστα, εμμέσως πλην σαφώς προανήγγειλε την έξοδος της Ελλάδας στις αγορές, καθώς, όπως ανέφερε, με τον δικό του χαρακτηριστικό τρόπο: «Λένε ότι δεν θα βγούμε στις αγορές. Ας έρθουν σε δύο, τρεις, τέσσερις μήνες να μου το πουν ξανά αυτό».
Όπως αναφέρει το voria.gr, κατηγόρησε ακόμη τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη, για παροχολογία, σχολιάζοντας τις εξαγγελίες του. «Ο Χουλιαράκης, που λέει τις λιγότερες υπερβολές από όλους μας στην κυβέρνηση, κοστολογησε το πρόγραμμα του Μητσοτάκη στα 6 δισ ευρώ. Ποια είναι η παροχολογία; Τα 6 δισ του Μητσοτάκη ή τα δικά μας 910 εκατ ευρώ;», επεσήμανε.
«Έχουμε φύγει από την κρίση και η οικονομία σημειώνει μια καλή ανάπτυξη. Πήραμε μια καλή λύση για το χρέος, που μας δίνει ανάσα για τουλάχιστον 15 χρόνια με χαμηλές χρηματοδοτικές ανάγκες. Έχουμε χρηματοοικονομικό απόθεμα πάνω από 25 δισ ευρώ. Αυτά μας δίνουν τη δυνατότητα να αλλάξουμε την Ελλάδα. Θέλουμε μια βιώσιμη ανάπτυξη χωρίς διαστρεβλώσεις και ανισότητες, μια χώρα πιο κοινωνική και δημιουργική, περήφανη για τη θέση της στον κόσμο, χωρίς τα κόμπλεξ του παρελθόντος», επεσήμανε.

Ακίνητα : Σε έναν μήνα ακριβότερες οι μεταβιβάσεις

Ακίνητα : Σε έναν μήνα ακριβότερες οι μεταβιβάσεις

Οι φόροι παίρνουν φωτιά: οι αγοραπωλησίες κατοικιών, οικοπέδων και επαγγελματικών ακινήτων θα κοστίζουν έως και 50% ακριβότερα σε 3.792 περιοχές σε όλη τη χώρα, όπου οι τιμές ζώνης τράβηξαν την ανηφόρα
Ακίνητα : Σε έναν μήνα ακριβότερες οι μεταβιβάσεις | in.gr
Στα γραφεία των συμβολαιογράφων σπεύδουν οι φορολογούμενοι για αγοραπωλησίες, γονικές παροχές και δωρεές ακινήτων. Ο χρόνος μετρά αντίστροφα και πλέον έχουν στη διάθεσή τους μόνο 30 ημέρες για να προλάβουν τη νέα φοροκαταιγίδα που θα χτυπήσει το 2019 τα ακίνητα.
Οι νέες αντικειμενικές αξίες, οι οποίες εφαρμόστηκαν φέτος μόνο για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ, ενεργοποιούνται από την Πρωτοχρονιά για όλες τις μεταβιβάσεις και οι φόροι που επιβάλλονται στα ακίνητα παίρνουν φωτιά.
Οι αγοραπωλησίες κατοικιών, οικοπέδων, επαγγελματικών ακινήτων θα κοστίζουν έως και 50% ακριβότερα σε 3.792 περιοχές σε όλη τη χώρα, όπου οι τιμές ζώνης τράβηξαν την ανηφόρα. Για παράδειγμα, η αγορά ενός διαμερίσματος 100 τ.μ. στην Καλλιθέα που επιβαρύνεται σήμερα με φόρο μεταβίβασης 1.842,75 ευρώ, από την Πρωτοχρονιά ο φόρος μεταβίβασης για το ίδιο ακίνητο εκτοξεύεται στα 2.720,25 ευρώ καταγράφοντας αύξηση 47,6%.
Τις τελευταίες ημέρες η κίνηση είναι ιδιαίτερα αυξημένη στα συμβολαιογραφεία και στα Τμήματα Κεφαλαίου των ΔΟΥ όπου οι φορολογούμενοι πληρώνουν τους φόρους μεταβίβασης. «Υστερα από πολλά χρόνια η αγορά των ακινήτων εμφανίζει σημάδια ζωής και οι μεταβιβάσεις καταγράφουν αύξηση πάνω από 30% σε σχέση με πέρυσι», μας λένε συμβολαιογράφοι και παράγοντες της αγοράς.
Πολλοί φορολογούμενοι «ξεφορτώνονται» ακίνητα ή σπάνε την περιουσία τους σε κομμάτια τα οποία μεταβιβάζουν στα παιδιά τους για να ξεφουσκώσουν τον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ του 2019, καθώς διαπιστώνουν ότι η μείωση του φόρου κατά 10% μεσοσταθμικά που νομοθέτησε η κυβέρνηση δεν τους αγγίζει καθόλου.
Οι αυξημένες αγοραπωλησίες ακινήτων ζεσταίνουν τα κρατικά ταμεία, καθώς οι εισπράξεις καταγράφουν αύξηση πάνω από 37%. Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν ότι στο οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2018 τα έσοδα από τους φόρους στις μεταβιβάσεις και τις συγκεντρώσεις κεφαλαίων, όπου το μεγαλύτερο μέρος προέρχεται από τις αγοραπωλησίες ακινήτων, ανήλθαν σε 221,36 εκατ. ευρώ, όταν το ίδιο διάστημα πέρυσι ήταν 161,34 εκατ. ευρώ.
Τα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι από την αρχή του έτους περισσότερα από 17.000 ακίνητα σε όλη τη χώρα άλλαξαν χέρια, με τις μισές μεταβιβάσεις ακινήτων (7.833) να έχουν γίνει στην Αττική, εκ των οποίων οι 3.977 στον Δήμο Αθηναίων, όπου κυριαρχεί η μόδα των βραχυχρόνιων μισθώσεων τύπου Airbnb. «Τρεις στους πέντε αγοραστές ακινήτων στην Αθήνα είναι ξένοι» σημειώνει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος των συμβολαιογράφων Αθηνών – Πειραιώς Γιώργος Ρούσκας, προσθέτοντας ότι η μεγαλύτερη αγοραστική κίνηση παρατηρείται στο κέντρο και την παραλιακή ζώνη της πρωτεύουσας, αλλά και σε νησιά και σε περιοχές με αυξημένη τουριστική κίνηση.

Ντόμινο επιβαρύνσεων

Η αύξηση των αντικειμενικών αξιών σε 3.792 περιοχές θα προκαλέσει ντόμινο επιβαρύνσεων σε 19 φόρους και τέλη από την Πρωτοχρονιά. Πιο συγκεκριμένα, σε 30 ημέρες θα επηρεαστούν:
1. Ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων ο οποίος υπολογίζεται με 3% επί της αντικειμενικής αξίας. Από τον φόρο αυτό απαλλάσσεται η αγορά πρώτης κατοικίας αντικειμενικής αξίας έως 200.000 ευρώ από τον άγαμο, 250.000 ευρώ από έγγαμους ή όσους έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, ποσό το οποίο προσαυξάνεται κατά 25.000 ευρώ για κάθε παιδί μέχρι τα δύο και κατά 30.000 ευρώ για κάθε παιδί από το τρίτο και μετά.
2. Ο ΦΠΑ 24% που επιβάλλεται στις πωλήσεις νεόδμητων κτισμάτων τα οποία δεν αποτελούν πρώτη κατοικία.
3. Ο φόρος χρησικτησίας κτισμάτων, που υπολογίζεται επίσης με 3% επί των αντικειμενικών αξιών.
4. Ο φόρος ανταλλαγής – συνένωσης οικοπέδων.
5. Ο φόρος διανομής ακινήτων.
6. Το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ), που επιβάλλεται υπέρ των δήμων μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος και υπολογίζεται με συντελεστές κλιμακούμενους από 0,25‰ – 0,35‰ επί των αντικειμενικών τιμών ζώνης των ηλεκτροδοτούμενων κτισμάτων.
7. Ο δημοτικός φόρος που επιβαρύνει τις μεταβιβάσεις ακινήτων (υπολογίζεται με ποσοστό επί του φόρου μεταβίβασης).
8. Τα τέλη υπέρ Ταμείου Νομικών που επιβαρύνουν τα μεταβιβαστικά συμβόλαια.
9. Το πρόσθετο τέλος μεταγραφής συμβολαίων.
10. Ο φόρος δωρεάς ακινήτων.
11. Ο φόρος γονικής παροχής ακινήτων.
12. Ο φόρος κληρονομιάς ακινήτων.
13. Το τέλος εγγραφής ακινήτων στο Κτηματολόγιο.
14. Τα πολεοδομικά πρόστιμα διατήρησης αυθαίρετων κτισμάτων.
15. Τα πολεοδομικά πρόστιμα κατασκευής νέων αυθαιρέτων.
16. Οι εισφορές σε γη και χρήμα για την ένταξη ακινήτων στα σχέδια πόλεων.
17. Ο ειδικός φόρος ακινήτων 15% που επιβάλλεται στις υπεράκτιες εταιρείες ακινήτων.
18. Ο φόρος του τεκμηρίου της κατοικίας.
19. Ο φόρος επί του τεκμαρτού εισοδήματος από ιδιοχρησιμοποίηση επαγγελματικής στέγης και από δωρεάν παραχώρηση κατοικίας.