Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2021

Τελείωσαν οι φορολογικές δηλώσεις; [Αναδρομικά μισθών και συντάξεων] – (Β΄ μέρος)

 Τελείωσαν οι φορολογικές δηλώσεις; [Αναδρομικά μισθών και συντάξεων] – (Β΄ μέρος)


https://www.ot.gr/2021/10/06/apopseis/experts/teleiosan-oi-forologikes-diloseis-anadromika-misthon-kai-syntakseon/

Σε μάστιγα έχει μετατραπεί η συνήθεια των ασφαλιστικών ταμείων να στέλνουν στην ΑΑΔΕ κάθε χρόνο βεβαιώσεις για αναδρομικά που αφορούν προηγούμενα έτη

SHARE

Τελείωσαν οι φορολογικές δηλώσεις; [Αναδρομικά μισθών και συντάξεων] – (Β΄ μέρος)

Απόστολος Αλωνιάτης

06.10.2021 | 08:16

Πέρα από τις δηλώσεις που αφορούν τους θανόντες, τους αγρότες και τους κατοίκους εξωτερικού, έχουμε και την κατάθεση των αναδρομικών που λαμβάνουν μισθωτοί και συνταξιούχοι.


Πριν παρουσιάσουμε την υποχρέωση για την κατάθεση των φορολογικών δηλώσεων για τα αναδρομικά έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα, θα θέλαμε να κάνουμε μια παρατήρηση, ειδικά για τα αναδρομικά των συνταξιούχων.


Η τυραννία των αναδρομικών

Σε μάστιγα έχει μετατραπεί η συνήθεια των ασφαλιστικών ταμείων να στέλνουν στην ΑΑΔΕ κάθε χρόνο βεβαιώσεις για αναδρομικά που αφορούν προηγούμενα έτη.


Έτσι, κάθε χρόνο οι φορολογούμενοι, και κατ’ επέκταση οι λογιστές φοροτεχνικοί, είναι υποχρεωμένοι να αποστέλλουν όχι μία δήλωση ανά φορολογούμενο συνταξιούχο, αλλά τρεις και τέσσερις δηλώσεις.



Εικόνα: Εκκαθαριστικό 2020 με αναδρομικά

Αν τα ποσά είναι σοβαρά είναι σίγουρο ότι θα πρέπει να αποσταλούν οι σχετικές δηλώσεις. Έχουμε όμως παρατηρήσει ότι πρέπει αν αποσταλούν δηλώσεις για ποσά 0,62 ευρώ και 14,88 ευρώ. Ποσά που δεν επηρεάζουν το αποτέλεσμα της φορολογικής δήλωσης της χρονιάς στην οποία ανάγονται, αλλά αν δεν αποσταλούν μέχρι το τέλος του έτους, έχουν πρόστιμο 100 ευρώ συν χαρτόσημο 2,4%, δηλαδή 102,40 για κάθε δήλωση. Δηλαδή, για ένα ποσό 0,62 ευρώ, πρέπει να πληρωθούν 102,40 αν δεν δηλωθεί!!! Ελλάς το μεγαλείο σου!!!


Πρότασή μας είναι τα αναδρομικά να βγαίνουν αυτόματα από την ΑΑΔΕ και να ενημερώνονται με email ή μέσω sms οι φορολογούμενοι για την έκδοση νέου εκκαθαριστικού.


Όσον αφορά το πρόστιμο, θα πρέπει να αναθεωρηθεί για τα αναδρομικά. Αν ο φόρος που πρέπει αν πληρώσει ο φορολογούμενος είναι λιγότερος από το πρόστιμο, να μην επιβάλλεται πρόστιμο στον συνταξιούχο.


Δήλωση αναδρομικών

Δήλωση αναδρομικών αποδοχών, οι οποίες εισπράχθηκαν μέσα στο φορολογικό έτος 2020


Με τροποποιητικές δηλώσεις οι οποίες θα παραλαμβάνονται χωρίς κυρώσεις μέχρι το τέλος του φορολογικού έτους στο οποίο εκδόθηκαν, κατά περίπτωση, οι βεβαιώσεις αποδοχών ή συντάξεων (ΠΟΛ.1034/2017, Β’ 759). Εάν στην φορολογική δήλωση και ειδικά στις βεβαιώσεις συντάξεων, αναφέρονται ποσά που αφορούν προηγούμενα φορολογικά έτη, τότε ο φορολογούμενος πρέπει να καταθέσει χειρόγραφη φορολογική δήλωση, ανά φορολογικό έτος στην Δ.Ο.Υ. για τα αναδρομικά που αφορούν εισοδήματα μέχρι και 31.12.2014. Για τα εισοδήματα που αφορούν τα φορολογικά έτη 2015 και μετά, οι δηλώσεις θα κατατεθούν ηλεκτρονικά μέσω taxisnet.


Προσοχή: Σε περίπτωση που το ποσό που αναφέρεται αφορά περισσότερα από ένα φορολογικά έτη, ο φορολογούμενος πρέπει να αποταθεί στον ασφαλιστικό φορέα ή την υπηρεσία που έστειλε τα στοιχεία στο taxisnet, ώστε να γίνει διαχωρισμός του ποσού κατά φορολογικό έτος.


Λοιπές δηλώσεις αναδρομικών


Σύμφωνα με την απόφαση για τον Τύπο και περιεχόμενο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2020 (Α. 1118 ΦΕΚ Β 2226/27.05.2021):


Οι τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος που υποβάλλονται από μισθωτούς ή συνταξιούχους με αναδρομικά μισθών ή συντάξεων προηγουμένων ετών, αναδρομικά επιδομάτων ανεργίας, αμοιβών ιατρών του ΕΣΥ από απογευματινά ιατρεία νοσοκομείων του ΕΣΥ, παραλαμβάνονται χωρίς πρόστιμα και τόκους, μέχρι το τέλος του φορολογικού έτους στο οποίο εκδόθηκαν, κατά περίπτωση, οι βεβαιώσεις αποδοχών ή συντάξεων.


Οι παραπάνω δηλώσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά από το φορολογικό έτος 2015 και εφεξής, ενώ για το φορολογικό έτος 2014 και προηγούμενα υποβάλλονται ή αποστέλλονται με τους προβλεπόμενους τρόπους στη Δ.Ο.Υ.



Οι τροποποιητικές δηλώσεις που υποβάλλονται εκπρόθεσμα, όχι λόγω υπαιτιότητας του δικαιούχου των εισοδημάτων, αλλά εξαιτίας εκπρόθεσμης αποστολής αρχικού ή τροποποιητικού ηλεκτρονικού αρχείου στην Α.Α.Δ.Ε., μηνιαίου ή ετήσιου, από τον εργοδότη/αρμόδιο φορέα που έχει την υποχρέωση, όπως και σε κάθε περίπτωση εκπρόθεσμης έκδοσης, διόρθωσης και χορήγησης βεβαίωσης από υπόχρεο φορέα, όταν αυτή είναι απαραίτητη για την συμπλήρωση και την υποβολή δήλωσης, θεωρούνται εμπρόθεσμες εφόσον υποβάλλονται εντός του φορολογικού έτους που εκδόθηκαν οι βεβαιώσεις από τον φορέα.


Προκειμένου να μην επιβληθούν πρόστιμα και να μην υπολογιστούν τόκοι, η υποβολή αυτών των τροποποιητικών δηλώσεων πραγματοποιείται χειρόγραφα ή με αποστολή με τους προβλεπόμενους τρόπους στη Δ.Ο.Υ. Πρόστιμα δεν επιβάλλονται και τόκοι δεν υπολογίζονται και στις περιπτώσεις που οι βεβαιώσεις αυτές χορηγούνται εκπρόθεσμα από φορέα αλλοδαπής.


Να θυμίσουμε ότι:


•             Τροποποιητικές δηλώσεις που κατατίθεται μέχρι την ημερομηνία λήξης των φορολογικών δηλώσεων δεν έχουν πρόστιμο.


•             Οι εμπρόθεσμες και εκπρόθεσμες αρχικές και τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος από το φορολογικό έτος 2015 και έπειτα υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω διαδικτύου. Οι χειρόγραφες δηλώσεις υποβάλλονται είτε με ψηφιακή απεικόνιση (scan), μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στον Προϊστάμενο της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. ή με φυσικό φάκελο, ταχυδρομικά ή με συστημένη επιστολή ή με υπηρεσία ταχυμεταφοράς. Επίσης, είναι δυνατή η κατάθεσή τους στο γραφείο πρωτοκόλλου της αρμόδιας Δ.Ο.Υ.


Τα στοιχεία επικοινωνίας των Δ.Ο.Υ. είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα της Α.Α.Δ.Ε. στο διαδίκτυο (aade. gr/menoy/epikoinonia>ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΟΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ>ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ). Ως ημερομηνία υποβολής των δηλώσεων θεωρείται η ημερομηνία αποστολής του μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή η ημερομηνία που προκύπτει από τη σφραγίδα του Ταχυδρομείου ή της υπηρεσίας ταχυμεταφοράς. Το αυτοματοποιημένο μήνυμα που αποστέλλεται ως απάντηση στο ηλεκτρονικό μήνυμα του φορολογούμενου ή το αποδεικτικό του ταχυδρομείου ή της υπηρεσίας ταχυμεταφοράς, αποτελεί αποδεικτικό υποβολής των δηλώσεων και υπέχει θέση απόδειξης παραλαβής εκ μέρους του αποδέκτη.


Ο Αλωνιάτης Απόστολος είναι Οικονομολόγος – φοροτεχνικός, Α’ Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών & Φορολογικών Μελετών (Ι.Ο.ΦΟ.Μ), Σύμβουλος Διοίκησης της PROSVASIS AEBE και συγγραφέας.

Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2021

Τελείωσαν οι φορολογικές δηλώσεις; Αναδρομικά θανόντων – Νέων κατοίκων εξωτερικού – Αγροτών (Α’ μέρος)

 Τελείωσαν οι φορολογικές δηλώσεις; Αναδρομικά θανόντων – Νέων κατοίκων εξωτερικού – Αγροτών (Α’ μέρος) 

Σύμφωνα με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) υποβλήθηκαν φέτος εμπρόθεσμα 6.385.896 δηλώσεις, μέσα σε 112 ημέρες - Στην πραγματικότητα, οι ημέρες ήταν πολύ λιγότερες

SHARE

https://www.ot.gr/2021/10/02/apopseis/experts/teleiosan-oi-forologikes-diloseis-anadromika-thanonton-neon-katoikon-eksoterikou-agroton-a-meros/

Τελείωσαν οι φορολογικές δηλώσεις; Αναδρομικά θανόντων – Νέων κατοίκων εξωτερικού – Αγροτών (Α’ μέρος)

Απόστολος Αλωνιάτης

02.10.2021 | 09:00

Οι φορολογικές δηλώσεις υποβλήθηκαν αργότερα από κάθε χρονιά φέτος, έως τις  15 Σεπτεμβρίου 2021. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι ο χρόνος για την υποβολή τους ήταν αρκετός.


Σύμφωνα με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) υποβλήθηκαν φέτος εμπρόθεσμα 6.385.896 δηλώσεις, μέσα σε 112 ημέρες. Στην πραγματικότητα, όμως, οι ημέρες ήταν πολύ λιγότερες, με ευθύνη κυρίως της ΑΑΔΕ, αφού δεν κατάφερε να διαχειριστεί τις έκτακτες καταστάσεις που δημιουργήθηκαν από την πανδημία, δηλαδή τα επιδόματα, τα έσοδα από τις οικονομικές ενισχύσεις και τις αναστολές που έπρεπε να αναρτηθούν για να μπορέσουν να υποβληθούν οι δηλώσεις – και αυτό έγινε στις 7/7, άρα οι υπολογισμοί δείχνουν 77 ημέρες το χρονικό διάστημα των υποβληθεισών δηλώσεων.


Να σημειώσουμε ότι και τις ημέρες που λειτουργούσε το taxisnet είχε πολλά προβλήματα, αφού πολλές φορές εμφάνιζε αλλά αντί άλλων στοιχεία, όπως λάθος παρακρατούμενους φόρους και πολλές φορές λάθη στην εκκαθάριση.


Εμπρόθεσμες δηλώσεις

Μπορεί να πέρασε η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, αλλά υπάρχουν ακόμη δηλώσεις που μπορούν να κατατεθούν ηλεκτρονικά ή στην Δ.Ο.Υ. και να είναι εμπρόθεσμες.


Οι παρακάτω δηλώσεις κατατίθενται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του έτους που για το 2021 είναι η Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου, και θεωρούνται εμπρόθεσμες, δηλαδή δεν έχουν πρόστιμο.


i.            Δήλωση θανόντων 


Οι δηλώσεις των αποβιωσάντων, για τα εισοδήματα που απέκτησαν μέχρι τη χρονολογία του θανάτου τους, υποβάλλονται από τους νόμιμους κληρονόμους τους, σε χειρόγραφη μορφή στην αρμόδια Δ.Ο.Υ., εμπρόθεσμα έως 31.12.2021.


Η υποβολή της χειρόγραφης δήλωσης πραγματοποιείται είτε με ψηφιακή απεικόνιση (scan), μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στον Προϊστάμενο της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. ή με φυσικό φάκελο, ταχυδρομικά ή με συστημένη επιστολή ή με υπηρεσία ταχυμεταφοράς.


Στην περίπτωση αυτή απαιτείται ενημέρωση του Τμήματος ή του Γραφείου Διοικητικής και Μηχανογραφικής Υποστήριξης της Δ.Ο.Υ του αποβιώσαντος, με βάση τη διαδικασία που ορίζεται στην ΠΟΛ 1006/2013 (Β’ 19), όπως τροποποιήθηκε με την Α 1002/2021 απόφαση Διοικητή Α.Α.Δ.Ε. (Β’20) πριν από την υποβολή της δήλωσης με την ημερομηνία θανάτου και τα στοιχεία των νόμιμων κληρονόμων/εγγυτέρων συγγενών, με την προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών.


Εδώ, θα θέλαμε να σημειώσουμε ότι προ εκπλήξεως, λοιπόν, βρέθηκαν δεκάδες συγγενείς φορολογουμένων που εγκατέλειψαν τούτο τον μάταιο κόσμο μέσα στο 2021.


Η διασύνδεση των ληξιαρχείων με την ΑΑΔΕ, δημιούργησε πρόβλημα στους συγγενείς των φορολογουμένων.


Με την αποστολή της ληξιαρχικής πράξης θανάτου, η ΑΑΔΕ «κλείδωσε» την μερίδα του αποθανόντος φορολογουμένου, με αποτέλεσμα να μην μπορείς όχι μόνο να στείλεις τη δήλωση του φορολογικού έτους 2020, αλλά και τα στοιχεία που την αποτελούν, δηλαδή συντάξεις, τόκους, δάνεια, αποδείξεις, επιδόματα του πίνακα 6 κ.λπ., και βέβαια να πρέπει οι συγγενείς να καταθέσουν και την δήλωση του 2020 και τη δήλωση του 2021, δηλαδή μέχρι τον χρονικό σημείο που ζούσε ο αποθανών, χειρόγραφη στην Δ.Ο.Υ. .


Το τελευταίο, χειρόγραφη κατάθεση, είναι το λιγότερο πρόβλημα. Το σημαντικό είναι ότι δεν έχουν γι’ αυτά τα δύο χρόνια τα στοιχεία να στείλουν τις δηλώσεις.


Άσε και το άλλο. «Κλειδώνει» και το έντυπο Ε9 με αποτέλεσμα να μην μπορούν να γίνουν οι αλλαγές που ζητούν οι συμβολαιογράφοι για να συντάξουν το κληρονομητήριο, με αποτέλεσμα και σε αυτή την περίπτωση οι κληρονόμοι να πρέπει να τρέχουν στις Δ.Ο.Υ. .


Καλό και άγιο λοιπόν το «κλείδωμα» της αποστολής της δήλωσης, με το θάνατο του φορολογούμενου, μήπως, όμως, η διοίκηση θα έπρεπε να είχε αφήσει τα στοιχεία ανοιχτά, ώστε οι κληρονόμοι να μπορούν να συντάξουν τις δηλώσεις;


ii.            Δηλώσεις κατοίκων εξωτερικού, που έγινε δεκτή η μεταφορά τους στη Δ.Ο.Υ. κατοίκων εξωτερικού 


Οι φορολογούμενοι που κατέθεσαν αίτηση μεταφοράς στην Δ.Ο.Υ. κατοίκων εξωτερικού για πρώτη φορά και η αίτησή τους εγκρίθηκε μέσα στο 2021, μπορούν να υποβάλουν την φορολογική δήλωση για το φορολογικό έτος 2020, μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του χρόνου.


Σε περίπτωση που η αίτηση για μεταφορά της φορολογικής κατοικίας σε χώρα του εξωτερικού δεν εγκρίθηκε, ο φορολογούμενος έχει την υποχρέωση της υποβολής φορολογικής δήλωσης, ως φορολογικός κάτοικος Ελλάδος. Η δήλωση αυτή θεωρείται εκπρόθεσμη και έχει τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις της εκπροθέσμου δηλώσεως.


 iii.            Δηλώσεις Αγροτών  


Οι αγρότες που έλαβαν επιδοτήσεις μέσα στο 2020 και αφορούν προηγούμενα έτη, υποχρεούνται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα Δεκεμβρίου να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις. Οι τροποποιητικές δηλώσεις υποβάλλονται μέχρι τέλος του έτους που εκδόθηκαν οι σχετικές βεβαιώσεις χωρίς την επιβολή προστίμων (ΠΟΛ.1068/2018)


«Οι δηλώσεις αυτές υποβάλλονται χειρόγραφα μέχρι το τέλος του φορολογικού έτους που εκδόθηκε η βεβαίωση και η καταβολή του φόρου γίνεται όπως και των λοιπών δηλώσεων µε καταληκτική ημερομηνία υποβολής την 31η Δεκεμβρίου εκάστου φορολογικού έτους».


Προσοχή: Ειδικά οι τροποποιητικές δηλώσεις που αφορούν αναδρομικά αγροτικών επιδοτήσεων υποβάλλονται ηλεκτρονικά από το φορολογικό έτος 2018 και εφεξής, ενώ για το φορολογικό έτος 2017 και προηγούμενα υποβάλλονται ή αποστέλλονται με τους προβλεπόμενους τρόπους στη Δ.Ο.Υ.


 iv.            Υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων με φορολογικό έτος που λήγει στις 30 Ιουνίου 


Τα νομικά πρόσωπα και οι νομικές οντότητες υποχρεούνται να δηλώνουν ηλεκτρονικά όλα τα εισοδήματά τους στη Φορολογική Διοίκηση. Η δήλωση υποβάλλεται, σύμφωνα με το άρθρο 68 του Κ.Φ.Ε., μέχρι και την τελευταία ημέρα του έκτου μήνα από το τέλος του φορολογικού έτους.


Επισημαίνεται ότι, ειδικά για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες που τηρούν διπλογραφικά βιβλία, το φορολογικό έτος μπορεί να λήγει στις 30 Ιουνίου. Στην περίπτωση αυτή, η δήλωση φορολογίας εισοδήματος υποβάλλεται μέχρι 31 Δεκεμβρίου.


Προσοχή: Για τα νομικά πρόσωπα αυτά την ίδια ημερομηνία λήγουν όλες οι υποχρεώσεις που τα αφορούν π.χ.:


– Κατάθεση εγγυητικής επιστολής για την προσωρινή απαλλαγή ενδοομιλικών μερισμάτων, για νομικά πρόσωπα με διαχειριστική περίοδο 1/7-30/6).


– Κατάρτιση Φακέλου Τεκμηρίωσης ενδοομιλικών συναλλαγών. Κατάρτιση και υποβολή συνοπτικού Πίνακα Πληροφοριών, για νομικά πρόσωπα με διαχειριστική περίοδο 1/7-30/6.κλπ


Ο Απόστολος Αλωνιάτης είναι Οικονομολόγος – φοροτεχνικός, Α’ Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών & Φορολογικών Μελετών (Ι.Ο.ΦΟ.Μ), Σύμβουλος Διοίκησης της PROSVASIS AEBE και συγγραφέας. 

Η ισότητα των φύλων ξεκινά από το σπίτι

 

Η ισότητα των φύλων ξεκινά από το σπίτι

 0

Η ισότητα των φύλων ξεκινά από το σπίτι. Oι οικογένειες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της αλλαγής. Για την επόμενη γενιά τα παραδείγματα που δίνουν στο σπίτι οι γονείς, οι φροντιστές και η ευρύτερη οικογένεια διαμορφώνουν τον τρόπο που σκέφτεται για τα φύλα και την ισότητα.

Της Ντάνι Βέργου*


Από το σπάσιμο των στερεοτύπων μέχρι την κατανομή των δουλειών στο σπίτι, της φροντίδας των παιδιών και των ηλικιωμένων και την εκπαίδευση των παιδιών για τα δικαιώματα των γυναικών και την ισότητα των φύλων, παρακάτω είναι μερικοί τρόποι με του οποίους μπορείτε να εμπνεύσετε τους μελλοντικούς φεμινιστές στην οικογένειά σας.

1. Μιλήστε γι’ αυτό

Αγκαλιάστε την ιδέα να μιλάτε στα παιδιά σας για την ισότητα των φύλων και τα δικαιώματα των γυναικών. Μιλώντας στα παιδιά σας για αυτά τα θέματα και τι πρέπει να γίνει για να φτάσουμε σε έναν κόσμο ισότιμο, τα προετοιμάζετε για να οικοδομήσουν ένα καλύτερο μέλλον για όλους.

«Κατά τη γνώμη μου ο καλύτερος τρόπος για να μεγαλώσετε ένα παιδί είναι με το παράδειγμα που παίρνει το παιδί σας από εσάς. Συχνά μιλάω στον γιο μου για τους ρόλους των φύλων» έχει επισημάνει ο Ουκρανός τραγουδιστής και μέλος της κριτικής επιτροπής της ουκρανικής τηλεοπτικής εκπομπής X-Factor, Dmytro Shurov, εξηγώντας πως φροντίζει ο γιος του να καταλαβαίνει ότι όλα στο σπίτι τους είναι 50/50.

«Οι άνθρωποι έχουν γεννηθεί για να είναι ευτυχισμένοι και όλοι έχουμε ίσα δικαιώματα. Όλα ξεκινούν από τις οικογένειες: Νομίζω ότι τα παιδιά πρέπει να έχουν ίση προσοχή από τους γονείς τους, πρέπει να δουν ότι ο πατέρας τους δεν φοβάται να είναι αδύναμος μερικές φορές και η μητέρα τους δεν φοβάται να είναι δυνατή».

2. Μοιραστείτε τις δουλειές στο σπίτι

Από το μαγείρεμα και το καθάρισμα μέχρι τα ψώνια από το σούπερ μάρκετ και τη φροντίδα των παιδιών και των ηλικιωμένων, οι γυναίκες πραγματοποιούν τουλάχιστον δυόμισι φορές περισσότερη απλήρωτη εργασία στις δουλειές του σπιτιού και τη φροντίδα των μελών της οικογένειας από τους άντρες.

Ως αποτέλεσμα χιλιάδες γυναίκες και κορίτσια χάνουν τις ίσες ευκαιρίες να πάνε στο σχολείο ή να συμμετάσχουν σε εργασία πλήρους απασχόλησης ή να έχουν αρκετό χρόνο για ξεκούραση! Δώστε το παράδειγμα μοιράζοντας εξίσου όλες τις δουλειές του σπιτιού και τη φροντίδα των παιδιών και των ηλικιωμένων στο σπίτι σας. Συμπεριλάβετε τα αγόρια στις δουλειές του σπιτιού και στη φροντίδα των μελών της οικογένειας από μικρή ηλικία, μαζί με τα κορίτσια!


3. Αγκαλιάστε διαφορετικά πρότυπα

Τα πρότυπα έρχονται σε όλα τα σχήματα, μεγέθη, φύλα, τόνους δέρματος και πολιτισμικό υπόβαθρο. Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να αγκαλιάσουν τη διαφορετικότητα, δείξτε τους πρότυπα από διαφορετικά φύλα, εθνικότητες και χρώμα.

Και υπενθυμίστε τους ότι μπορούν να είναι ό,τι θελήσουν να είναι, ανεξάρτητα από το φύλο τους, για παράδειγμα.

4. Δώστε δύναμη στα παιδιά σας να μιλήσουν

Νέοι σε όλο τον κόσμο βγαίνουν μπροστά και υποστηρίζουν την ισότητα των φύλων. Οταν ενδυναμώνουμε και εκπαιδεύουμε νέους υποστηρικτές για τα δικαιώματα των γυναικών, διασφαλίζουμε ένα καλύτερο μέλλον για όλους μας.

Στην Κιργιζία η Aigul Alybaeva κάνει το καθήκον της για να προωθήσει τα δικαιώματα των γυναικών και την ισότητα των φύλων, υποστηρίζοντας τη συμμετοχή της κόρης της σε ένα σχολικό πρόγραμμα που λειτουργεί για την ενδυνάμωση των κοριτσιών, τη δημιουργία διαλόγου μεταξύ των γενεών και την αλλαγή στάσεων σχετικά με τον παιδικό γάμο.«Προσπαθούμε να την υποστηρίξουμε, να δημιουργήσουμε ένα ευνοϊκό περιβάλλον στο σπίτι, έτσι ώστε να πάρει τον χρόνο που χρειάζεται για να σπουδάσει, να προετοιμαστεί για τις εργασίες της» λέει η Aigul για τη σχέση της με την κόρη της και προσθέτει: «Ο φεμινισμός είναι στον χαρακτήρα της. Γνωρίζει τα δικαιώματά της και μοιράζεται μαζί μου ό,τι μαθαίνει στο σχολείο». Η κόρη της Aigul, Aiturgan Djoldoshbekova, έχει μάθει για τα νόμιμα δικαιώματα των γυναικών στη χώρα της και θέλει να ακολουθήσει καριέρα στη Νομική. Γνωρίζει επίσης τη σημασία τού να μοιράζεται τις γνώσεις της με άλλους.

5. Καταπολεμήστε τα στερεότυπα, συμπεριλαμβανομένων των δικών σας

Το κοινωνικό φύλο δεν αφορά τις βιολογικές διαφορές -τη βιολογική ταξινόμηση- μεταξύ των δύο φύλων, αλλά είναι ένα κοινωνικό κατασκεύασμα. Οι άνθρωποι καθορίζουν τι σημαίνει να είσαι αγόρι ή κορίτσι και αυτές οι κοινωνικές συνθήκες συχνά αναμένουν από τα παιδιά να συμμορφώνονται με συγκεκριμένους και περιοριστικούς ρόλους και προσδοκίες του βιολογικού φύλου από μικρή ηλικία.

Οι ερευνητές λένε ότι τα παιδιά αρχίζουν να απορροφούν στερεότυπα από την ηλικία των 3 ετών, με αποτέλεσμα μέχρι να γίνουν 10 χρονών ο κόσμος να επεκτείνεται για τα αγόρια και να συρρικνώνεται για τα κορίτσια. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να ξεκινήσουμε συζητήσεις σχετικά με τους ρόλους των κοινωνικών φύλων από νωρίς και να αμφισβητήσουμε τα χαρακτηριστικά που αποδίδονται σε άντρες και γυναίκες στο σπίτι, στην καθημερινότητά μας, στο σχολείο και στους χώρους εργασίας.

Ολοι έχουμε ασυνείδητες προκαταλήψεις για τα φύλα. Αυτοί είναι οι ρόλοι που έχουμε εσωτερικεύσει με βάση τις προσδοκίες της κοινωνίας μας για το πώς οι άντρες και οι γυναίκες πρέπει να ντύνονται, να συμπεριφέρονται και να παρουσιάζονται και σε ορισμένες περιπτώσεις τι είδους δουλειά πρέπει να κάνουν… Είναι στο χέρι μας να αναγνωρίσουμε αυτές τις προκαταλήψεις και να αμφισβητήσουμε τα στερεότυπα που συναντούν τα παιδιά μας συνεχώς στα ΜΜΕ, στον δρόμο ή στο σχολείο.

Ενημερώστε τα παιδιά σας ότι η οικογένειά σας είναι ένας ασφαλής χώρος για να εκφραστούν όπως είναι, επιβεβαιώνοντας τις επιλογές τους, διαβεβαιώνοντάς τα ότι είναι εντάξει να είναι διαφορετικά και ενθαρρύνοντας μια κουλτούρα αποδοχής.

6. Σταματήστε το body shaming

Ο κόσμος μας είναι κατασκευασμένος με τρόπο που μας κάνει να συγκρίνουμε τον εαυτό μας με τα πρότυπα ομορφιάς που θέτουν τα ΜΜΕ, η παράδοση και η κοινωνία. Μετράμε συνεχώς τον εαυτό μας έναντι άλλων ανθρώπων και νιώθουμε ότι μας κρίνουν από τη φυσική μας εμφάνιση. Το body shaming είναι μια συμπεριφορά που μαθαίνεται, επομένως είναι σημαντικό για τους γονείς να δίνουν το παράδειγμα.

Προσέξτε να μην ασκείτε κριτική στην εικόνα του σώματος, συμπεριλαμβανομένης της δικής σας, και απορρίψτε σεξιστικά, αρνητικά στερεότυπα μη ρεαλιστικών προτύπων σώματος. Προωθήστε έναν θετικό για το σώμα τρόπο ζωής στο σπίτι, δείχνοντας στα παιδιά σας ότι δεν καθορίζονται από το πώς φαίνονται, αλλά από το πώς ενεργούν.

7. Ακούστε και μάθετε από αυτά

Η σημερινή νεολαία -1,8 δισεκατομμύρια- αντιπροσωπεύει απεριόριστες δυνατότητες και τεράστιο ταλέντο για να χτίσει ένα καλύτερο μέλλον για τον κόσμο. Αλλά για να αξιοποιήσουμε πραγματικά αυτή τη δύναμη, πρέπει να την ακούσουμε. Τα κορίτσια και τα αγόρια πρέπει να παίξουν ρόλο στην επίτευξη της ισότητας των φύλων σήμερα.

Τα τελευταία χρόνια οι νέοι μιλούν για τα ζητήματα που τους επηρεάζουν και τον κόσμο. Από τη Μαλάλα, που υποστηρίζει την εκπαίδευση των νέων, μέχρι την Γκρέτα που μας παροτρύνει να αναλάβουμε δράση για το κλίμα, οι νέοι έχουν πολλά να πουν στις συζητήσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δράση για το κλίμα, την ισότητα των φύλων και πολλά άλλα. Εμείς απλώς χρειάζεται ν’ ακούμε.

*ΠΗΓΗ: UN WOMEN- Αναδημοσίευση από https://www.efsyn.gr/

Ανάλυση Νεκρού Σημείου

 

Ανάλυση Νεκρού Σημείου

 0

Ως Νεκρό Σημείο σύμφωνα με τον ορισμό που υπάρχει στην Wikipedia ορίζεται το ποσό των πωλήσεων (κύκλου εργασιών), όπου μια επιχείρηση καλύπτει το σύνολο των εξόδων της, σταθερά και μεταβλητά, μη πραγματοποιώντας ούτε κέρδος ούτε ζημιά.

Του Δημήτρη Χουλιάρα*


Ο υπολογισμός του είναι πάρα πολύ σημαντικός στην λήψη αποφάσεων σε μια επιχείρηση, καθώς όταν επιχειρείται μια επένδυση προκύπτουν δυο βασικά ερωτήματα.

α)  Πόσο πρέπει να πουλήσω για να μην έχω ζημιά?

β) Πόσο πρέπει να πουλήσω ώστε μετά την αφαίρεση των εξόδων να πετύχω το επιδιωκόμενο κέρδος που έχει τεθεί σαν στόχος για να αξίζει να προχωρήσω στην συγκεκριμένη επιχειρηματική κίνηση.

Για να μπει κάποιος στο πνεύμα της αναζήτησης του Νεκρού Σημείου σε μια επιχείρηση θα πρέπει πρώτα να κατανοήσει κάποιες βασικές έννοιες:

Σταθερό και Μεταβλητό Κόστος

Όταν επιχειρούμε να κατηγοριοποιήσουμε τα κόστη μιας επιχείρησης μια πολύ σημαντική διάκριση είναι αυτή σε  Σταθερό και Μεταβλητό και Κόστος.

Το Σταθερό κόστος είναι το κόστος το οποίο υπάρχει σε μια επιχείρηση, ανεξάρτητα από το ύψος της παραγωγής. Αν σε μια χρονιά μια επιχείρηση δεν πραγματοποιήσει ούτε μια πώληση το σταθερό κόστος θα ισούται με την ζημιά εκείνης την χρονιάς καθώς αυτή την κατηγορία εξόδων είναι αδύνατον να την αποφύγουμε εφόσον η επιχείρηση παραμένει ανοιχτή, ακόμα και αν δεν υπάρξει ούτε ένας πελάτης.

Αντιθέτως Μεταβλητό Κόστος είναι το κόστος που προκύπτει από την παραγωγική διαδικασία. Ξεκινά να υπάρχει όταν λάβουμε μια παραγγελία από κάποιον πελάτη και αρχίζει η εκτέλεση της. Όσο μεγαλώνει το μέγεθος της παραγγελίας μεγαλώνει και το μέγεθος του Μεταβλητού Κόστους.

Αν υποθέσουμε ότι το Μεταβλητό Κόστος αυξάνεται με τον ίδιο ρυθμό που αυξάνονται και οι πωλήσεις (γραμμική σχέση) τότε το ανά μονάδα Μεταβλητό Κόστος για κάθε παραγόμενη μονάδα είναι ίσο ανεξάρτητα από το ύψος της παραγωγής.


Περιθώριο Συνεισφοράς

Περιθώριο Συνεισφοράς ονομάζουμε την διαφορά ανάμεσα στις συνολικές εισπράξεις και στο συνολικό Μεταβλητό Κόστος.

Περιθώριο Συνεισφοράς = Συνολικά Έσοδα – Συνολικό Μεταβλητό Κόστος

Μπορούμε να το υπολογίσουμε πολύ εύκολα και ανά μονάδα με τον τύπο:

Μοναδιαίο Περιθώριο Συνεισφοράς = Τιμή Πώλησης – Μεταβλητό Κόστος ανά τμχ.

Αν π.χ. Πουλάμε ένα προϊόν 80 € ανά τμχ και μας κοστίζει 60 € ανά τμχ, το μοναδιαίο περιθώριο συνεισφοράς είναι: 80 – 60 = 20 €

Είναι με απλά λόγια το τι μένει στα ταμείο της επιχείρησης μετά την παραγωγή και πώληση ενός αγαθού για να καλύψουμε το σταθερό κόστος το οποίο δεν αποφεύγεται ακόμα και αν η επιχείρηση δεν δουλέψει καθόλου.

Έχοντας κατανοήσει την έννοια αυτή φτάνουμε στο Νεκρό σημείο ή B.E.P από τα αρχικά Break Even Point.



Νεκρό Σημείο

Ως νεκρό σημείο ορίζεται το σημείο όπου τα έξοδα μια επιχείρησης ισούται με τα έσοδα της, δηλαδή δεν έχουμε ούτε ζημιά ούτε κέρδος. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει το σταθερό κόστος μιας επιχείρησης να ισούται με τα χρήματα που μας μένουν από τις πωλήσεις, όταν έχουμε καλύψει το μεταβλητό κόστος αυτών που πουλήσαμε.

Υπάρχουν δυο τρόποι να το εκφράσουμε:

Είτε σε ποσότητα δηλαδή πόσο πρέπει να παράγουμε και να πουλήσουμε για να μην μπούμε μέσα.

Είτε σε αξία δηλαδή στις πόσες εισπράξεις έχουμε ίσα ίσα καλύψει όλα τα έξοδα μας και δεν έχουμε ζημιά.

Βρίσκεται από τους τύπους:

B.E.P ποσότητα = Σταθερό Κόστος / Τιμή Πώλησης – Μεταβλητό Κόστος μιας μονάδας

B.E.P αξία = Σταθερό Κόστος / [(Τιμή Πώλησης – Μεταβλητό Κόστος μιας μονάδας) / Τιμή Πώλησης

πχ Έστω ότι σε μια εταιρεία τα σταθερά έξοδα είναι 2.000 €, η τιμή πώλησης 80 € και το μεταβλητό ανά μονάδα κόστος 60 €. Τότε για να μην μπούμε μέσα θα πρέπει να παράγουμε και να πουλήσουμε

ή αλλιώς να έχουμε συνολικά εισπράξεις:

Οκ με αυτό, πόσο πρέπει να πουλήσω όμως για να έχω κέρδος πχ 5.000 €;

Το ύψος των πωλήσεων θα το συμβολίσουμε με C.V.P. Από τα αρχικά Cost Value Profit και οι τύποι είναι:

C.V.P. ποσότητα = (Συνολικό Σταθερό Κόστος + Επιδιωκόμενο Κέρδος) / Τιμή Πώλησης – Μεταβλητό Κόστος μιας μονάδας

C.V.P. αξία = (Συνολικό Σταθερό Κόστος + Επιδιωκόμενο Κέρδος / [(Τιμή Πώλησης – Μεταβλητό Κόστος μιας μονάδας) / Τιμή πώλησης]

Εφαρμόζοντας τους τύπους στα προηγούμενα δεδομένα θα έχουμε:

Για να έχει η επιχείρηση 5.000,00 € θα πρέπει να πουλήσει:

Ενώ αν ψάχνουμε το ύψος των πωλήσεων για να έχουμε κέρδος 5.000 € θα πρέπει να έχουμε εισπράξεις:

Ας τα δούμε όμως όλα αυτά σε ένα παράδειγμα:

Το τυπογραφείο με την επωνυμία ΑΒΓ αναλαμβάνει εκτυπώσεις και βιβλιοδεσίες.   Για κάθε έτοιμο βιβλίο που ετοιμάζει χρεώνει τον πελάτη 15,00 € το τμχ. Ο ιδιοκτήτης πληρώνει κάθε χρόνο σε ασφαλιστικές εισφορές, ενοίκιο και κοινόχρηστα 10.000 €. Κάθε τμχ που παράγει έχει υπολογίσει ότι του κοστίζει σε χαρτί και μελάνι  10,00 €.  Τέλος τα κέρδη φορολογούνται με συντελεστή 22%.

Το τυπογραφείο ΑΒΓ φέτος έχει λάβει παραγγελίες τις οποίες θα υλοποιήσει μέσα στην χρονιά ύψους 4.000 τμχ.

α) Στις παραγγελίες που είχε ως τώρα το τυπογραφείο ποιο θα είναι το καθαρό του κέρδος;

β) Εμφανίζεται ένας καινούργιος πελάτης και προσφέρει συμβόλαιο 1.500 τμχ αν του πωλήσουμε στα 14 € το τμχ.  Ο πελάτης είναι μεγάλου μεγέθους και ο επιχειρηματίας θέλει να τον εντάξει στο πελατολόγιο του, όμως η παραγγελία αυτή για να εκτελεστεί θα του στερήσει όλα τα Σαββατοκύριακα των επόμενων τεσσάρων μηνών. Μετά από σκέψη αποφασίζει ότι δεν αξίζει να δεχθεί την παραγγελία αν δεν έχει κέρδος από αυτήν τουλάχιστον 5.000,00 € καθαρά.

Να δεχτεί ο επιχειρηματίας την καινούργια παραγγελία;

γ) Σε ποια τιμή ανά μονάδα θα πρέπει να γίνει η αντιπρόταση από το τυπογραφείο;

Λύση

α) Για να βρεθεί το κέρδος που θα υπάρξει με τις έως τώρα παραγγελίες θα πρέπει πρώτα να βρούμε το Νεκρό Σημείο. Εφαρμόζοντας τον τύπο που είδαμε παραπάνω θα έχουμε:

Ο αριθμός αυτός που βρήκαμε σημαίνει ότι με τα πρώτα 2.000 βιβλία που θα ετοιμάσουμε θα καλύψουμε το σταθερός κόστος λειτουργείας της επιχείρησης.

Για τα υπόλοιπα 2.000 βιβλία που θα παράγουμε, η διαφορά ανάμεσα στην τιμή πώλησης και το μεταβλητό κόστος είναι καθαρό κέρδος προ φόρων.

Τα χρήματα που θα μείνουν στα ταμεία θα είναι

β) Το περιθώριο συνεισφοράς το βιβλίων της νέα παραγγελίας θα είναι:

(μοναδιαίο περιθώριο συνεισφοράς)

Οπότε το κέρδος που θα αποφέρει η παραγγελία στην επιχείρηση θα είναι:

Το ποσό που βρήκαμε είναι πάνω από το ελάχιστο απαιτούμενο κέρδος για να δεχτούμε την παραγγελία, μετά την αφαίρεση των φόρων όμως αυτό που μένει στα ταμεία μας είναι:

Από την ανάλυση που κάναμε προκύπτει ότι δεν αξίζει ο ιδιοκτήτης του τυπογραφείου να χάσει τα Σαββατοκύριακα των επόμενων τεσσάρων μηνών γιατί το ποσό που θα μείνει στα ταμεία δεν φτάνει το ελάχιστο ποσό που έκρινε ότι τον ικανοποιεί προκειμένου να προβεί στην θυσία που απαιτείται

γ) Για να δοθεί απάντηση στο ερώτημα αυτό θα πρέπει να βρεθεί αρχικά ποια θα είναι τα κέρδη προ φόρων ώστε να απομείνει καθαρό κέρδος μετά την αφαίρεση τους 5.000 €.

Ένας εύκολος τρόπος για να το υπολογίζουμε είναι ο τύπος:

Κέρδος προ φόρων = Κέρδος μετά φόρων / (1-Φορολογικό Συντελεστή)

Εφαρμόζοντας τον έχουμε:

Στα 6.410,26 € το μοναδιαίο περιθώριο συνεισφοράς θα είναι:

Οπότε ο επιχειρηματίας θα πρέπει να επαναδιαπραγματευτεί με τον καινούργιο πελάτη στην τιμή των 14,27 € για κάθε βιβλίο που θα εκτυπωθεί.

*Ο Δημήτρης Χουλιάρας είναι Λογιστής – Φοροτεχνικός και παράλληλα συνεργάτης της Foroline-Financial ADC

Αφορολόγητες από 01/10/2021 οι Γονικές Παροχές- Δημοσιεύτηκε ο νόμος (Παραδείγματα)

 

Αφορολόγητες από 01/10/2021 οι Γονικές Παροχές- Δημοσιεύτηκε ο νόμος (Παραδείγματα)

 0

Δωρεάν από την Παρασκευή 1η Οκτωβρίου οι γονικές παροχές ή δωρεές αξίας έως 800.000 ευρώ. Με τον Ν.4839/2021 (ΦΕΚ Α 181/2.10.2021) και το άρθρο 56 που ψηφίστηκε από τη Βουλή τίθεται σε εφαρμογή η διάταξη με την οποία αυξάνεται το αφορολόγητο ποσό δωρεών και γονικών παροχών περιουσιακών στοιχείων για τους δικαιούχους της Α’ κατηγορίας της παρ. 1 του άρθρου 29 του ν. 2961/2001 σε 800.000 ευρώ από 150.000 ευρώ που ισχύει.

Η εξαίρεση αυτή αφορά οποιοδήποτε περιουσιακό στοιχείο (ακίνητα, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής αλλά και μετρητά) που μπορούν να μεταβιβάσουν οι γονείς στα παιδιά τους ή οι παππούδες στα εγγόνια τους, ενώ το ίδιο μπορούν να πράξουν μεταξύ τους οι σύζυγοι ή όσοι έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης. Το αφορολόγητο όριο θα είναι 800.000 ευρώ ανά γονέα και ανά παιδί ή εγγόνι.

Δείτε την τροπολογία

Σημειώνεται ότι με βάση τα ισχύοντα αν κάποιος γονιός έδινε στο παιδί του ένα χρηματικό ποσό π.χ. για να αγοράσει ένα αυτοκίνητο ή για να καλύψει τεκμαρτή δαπάνη από χρήση ΙΧ θα έπρεπε να πληρώσει φόρο 10% ανεξαρτήτως ποσού καθώς δεν ίσχυε κάποιο αφορολόγητο. Πλέον από 1η Οκτωβρίου ο συγκεκριμένος φόρος μηδενίζεται. Το ίδιο θα συμβεί αν ένας παππούς θέλει να βοηθήσει το εγγόνι του να ανοίξει ένα μαγαζί. Το κεφάλαιο που θα του δώσει θα είναι και αυτό αφορολόγητο ενώ μέχρι σήμερα ο φόρος είναι και σ αυτή την περίπτωση 10%. Η μεταφορά των ποσών θα γίνεται μόνο μέσω τραπεζική συναλλαγής. Δηλαδή δεν μπορεί να δώσει ο γονιός στο παιδί του μετρητά που έχει στο σεντούκι.

Διαφορετικοί φορολογικοί συντελεστές ισχύουν στην περίπτωση γονικών παροχών ή δωρεών ακινήτων. Σήμερα ο φόρος για αντικειμενική αξία ακινήτων έως 150.000 ευρώ είναι 0%, ενώ για αξίας από 150.000 έως 300.000 ευρώ ο φορολογικός συντελεστής είναι 1%. Για μεγαλύτερης αξίας ακίνητα η φορολογία διαμορφώνεται στο 5% για το μέρος της αξίας που είναι από 300.000 έως 600.000 ευρώ και 10% για αξίες υψηλότερες των 600.000 ευρώ. Από 1η Οκτωβρίου όλοι αυτοί οι συντελεστές μηδενίζονται αν η αντικειμενική αξία του ακινήτου που μεταβιβάζεται μεταξύ συγγενών που ανήκουν στην Α΄ κατηγορία του φόρου γονικών παροχών και δωρεών δεν ξεπερνά τις 800.000 ευρώ. Για ποσά άνω των 800.000 ευρώ ο φορολογικός συντελεστής θα είναι 10%.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την τροπολογία

Αυξάνεται από τις 150.000 ευρώ στις 800.000 ευρώ το αφορολόγητο όριο των γονικών παροχών και των δωρεών σε συγγενείς της πρώτης κατηγορίας (συζύγους, πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, παιδιά, εγγόνια και γονείς) Εφόσον η αξία των γονικών δωρεών ή παροχών υπερβαίνει τις 800.000 ευρώ ανά φυσικό πρόσωπο θα επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 10%.

Σήμερα, η κλίμακα γονικών παροχών, δωρεών, κληρονομιών για συγγενείς πρώτου βαθμού έχει αφορολόγητο 150.000 ευρώ και στη συνέχεια επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 1% για τα επόμενα 150.000 ευρώ, 5% για το τμήμα από 300.000 έως 600.000 ευρώ και 10% για αξία άνω των 600.000 ευρώ. Για τις κληρονομιές οι συντελεστές παραμένουν αμετάβλητοι από 1,5% έως και 10%, με την απαλλαγή να καλύπτει μόνο τις πρώτες 150.000 ευρώ. Το αφορολόγητο όριο των 800.000 ευρώ αφορά τόσο ακίνητη περιουσία όσο και κινητή (μετοχές, ομόλογα, επιχειρήσεις, μετρητά).

Οι φορολογούμενοι που θα δίνουν μετρητά ή ακίνητη περιουσία στα παιδιά τους, τους συζύγους, τους γονείς ή στα εγγόνια τους θα υποβάλουν τη σχετική δήλωση στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. Με την υποβολή της δήλωσης η Εφορία θα ελέγχει εάν αυτός που δωρίζει μπορεί να αποδείξει τον νόμιμο τρόπο απόκτησης των χρημάτων. Σύμφωνα με το σχεδιασμό της ΑΑΔΕ μέχρι το τέλος του έτους οι δηλώσεις γονικών παροχών και δωρεών θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά. Με την υποβολή της δήλωσης δηλώνεται ο ΑΦΜ αυτού που δωρίζει και φυσικά αυτού που αποδέχεται τη δωρεά.

Παράδειγμα 1ο

Γονική παροχή ακινήτου αξίας 300.000 ευρώ. Σήμερα επιβάλλεται φόρος 1.500 ευρώ. Από 1η Οκτωβρίου ο φόρος θα είναι μηδενικός.

Παράδειγμα 2ο

Δωρεά ακινήτου από παππού σε εγγόνι του αξίας 600.000 ευρώ. Σήμερα ο φόρος ανέρχεται σε 16.500 ευρώ και 1η Οκτωβρίου θα είναι μηδέν. Αν και η γιαγιά είχε αντίστοιχη περιουσία στο όνομά της και θέλει και εκείνη να κάνει δωρεά στο ίδιο εγγόνι τότε και σ αυτή την περίπτωση θα είναι αφορολόγητη. Το ίδιο θα ισχύσει αν ο παππούς ή η γιαγιά προχωρήσουν σε δωρεές και σε άλλα εγγόνια τους. Δηλαδή το όριο των 800.000 ευρώ ισχύει για κάθε παιδί χωριστά.

Παράδειγμα 3ο

Χρηματική γονική παροχή ή δωρεά 200.000 ευρώ. Φόρος σήμερα 20.000 ευρώ. Από 1η Οκτωβρίου θα είναι πλήρως αφορολόγητη. Και σ΄ αυτή την περίπτωση το όριο των 800.000 ευρώ ισχύει για κάθε παιδί χωριστά από κάθε γονέα χωριστά.

Πηγή: ot.gr

Άλλαξε ο … Μανωλιός (TAXIS) κι έβαλε τα ρούχα του αλλιώς. Γράφει ο Απόστολος Αλωνιάτης Το TAXIS έγινε MyAADE, αλλά απ’ ότι φαίνεται η αλλαγή αφορά μόνο όνομα και όχι συνθήκες


 

Άλλαξε ο … Μανωλιός (TAXIS) κι έβαλε τα ρούχα του αλλιώς.

Γράφει ο Απόστολος Αλωνιάτης

Το TAXIS έγινε MyAADE, αλλά απ’ ότι φαίνεται η αλλαγή αφορά μόνο  όνομα και όχι συνθήκες

Έχεις μπροστά σου ένα  λευκό χαρτί, και δίπλα σου χιλιάδες ειδήσεις που πρέπει να σταχυολογήσεις, να τις βάλεις σε μια σειρά και να δεις τι από αυτό θα ενδιαφέρει τον αναγνώστη . Τi πρέπει να γράψεις και τι να αφήσεις είναι πραγματικό δίλημμα.

Πρέπει να αποφασίσεις αν το σημείωμα σου θα είναι καυστικό και θα κρίνει τα κακώς κείμενα ή θα είναι χρηστικό  για τα εκατοντάδες θέματα που τρέχουν , τις αλλαγές στις φορολογικές ή εταιρικές αλλαγές που συντελούνται κάθε μέρα.

Αλλαγές στο MyAADE.

Πολλοί φορολογούμενοι, στην προσπάθεια τους να εκδώσουν το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ, διαπίστωσαν ότι το όλο σύστημα έχει αλλάξει. Το taxis έγινε MyAADE, αλλά από ότι φαίνεται άλλαξε μόνο όνομα και όχι συνήθειες. Έτσι το σύστημα η σερνόταν στην κυριολεξία ή ήταν αδύνατον να μπεις ακόμη, όπως συνηθώς συμβαίνει όταν πολλοί φορολογούμενοι ζητούν πληροφορίες από το τέως taxis.

Για τρεις ημέρες το σύστημα ήταν εκτός, όχι μόνο για την έκδοση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ, αλλά και για όλες τις δηλώσεις όπως για τις δηλώσεις ΦΠΑ και τις δηλώσεις του Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών (ΦΜΥ), για τις ενδοκοινοτικές , για τα μισθωτήρια κ.α. δηλαδή για τις τρέχουσες υποχρεώσεις των επιχειρήσεων, που αυτές δεν παίρνουν παράταση, αλλά επιβάλλεται πρόστιμο αν δεν υποβληθούν.





Νέες υπηρεσίες

 Θα πρέπει αν πούμε ότι οι αλλαγές στο taxisnet μπορεί να μην έχει ακόμη απόδοση, αλλά με το νέο MyAADE, γίνεται προσπάθεια να μπουν νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες στο σύστημα και να δοθούν νέες ηλεκτρονικές δυνατότητες στους πολίτες, ώστε να μειώσουν τις επισκέψεις στην Δ.Ο.Υ. 

Συγκεκριμένα μέσω της νέας ηλεκτρονικής υπηρεσίας τα φυσικά και νομικά πρόσωπα έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν στοιχεία που αφορούν:

·         στην ταχυδρομική διεύθυνση της έδρας της άσκησης της δραστηριότητας της επιχείρησης

·         στις δραστηριότητες

·         στο καθεστώς ΦΠΑ, στις ενδοκοινοτικές συναλλαγές και στον ειδικό φόρο κατανάλωσης

·         στην κατηγορία των τηρουμένων βιβλίων σύμφωνα με τα ΕΛΠ

·         στην εγγραφή στο Επιμελητήριο

·         στις εγκαταστάσεις εσωτερικού και εξωτερικού

·         στην επιλογή φορολόγησης των Ενδοκοινοτικών εξ αποστάσεως Πωλήσεων Αγαθών και Παροχών Τηλεπικοινωνιακών, Ραδιοτηλεοπτικών και Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών προς άλλα κράτη μέλη, στο κράτος μέλος προορισμού.


 


Επίσης ηλεκτρονικά θα γίνεται και η διακοπή των εργασιών της επιχείρησης.

Οδηγίες    σχετικά με τη μεταβολή στοιχείων και διακοπή εργασιών επιχείρησης φυσικών προσώπων, νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων με τη χρήση ηλεκτρονικών υπηρεσιών, δόθηκαν με την απόφαση  με  αριθμό Α.1213/2021 του Διοικητή της ΑΑΔΕ.

 


 

 

 


 

Μεταβολή στοιχείων

 

Διακοπή εργασιών

Όσο αφορά στη μεταβολή στοιχείων ή στη διακοπή των εργασιών της επιχείρησης

Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται σύμφωνα με την υπό στοιχεία ΠΟΛ. 1006/2013 απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων «Διαδικασία και δικαιολογητικά Απόδοσης Αριθμού Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) / Μεταβολής Στοιχείων και Έναρξης / Μεταβολής και Διακοπής Επιχειρηματικής Δραστηριότητας», αποστέλλονται με την υποβολή της αίτησης - δήλωσης, μέσω της Εφαρμογής Ψηφιακής Υποδοχής και Διαχείρισης Αιτημάτων, «Τα Αιτήματά μου», στην αρμόδια ΔΟΥ της έδρας της επιχείρησης.

Η μη αποστολή του συνόλου των απαιτούμενων δικαιολογητικών συνιστά λόγο απόρριψης της αίτησης.

         i.            Η διαδικασία αφορά σε υποβολή εμπροθέσμων αιτήσεων - δηλώσεων μεταβολών ή διακοπής εργασιών, ήτοι εντός της προθεσμίας των τριάντα (30) ημερών από τη μεταβολή ή τη διακοπή των εργασιών, σύμφωνα με την υπό στοιχεία ΠΟΛ. 1006/2013 απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

       ii.            Η προβλεπόμενη διαδικασία, παρέχεται εναλλακτικά της συναλλαγής με φυσική παρουσία στη ΔΟΥ. Στην περίπτωση που ο φορολογούμενος επιλέξει τη διαδικασία αυτή (χρήσης των ηλεκτρονικών υπηρεσιών και όχι τη συναλλαγή με φυσική παρουσία στη ΔΟΥ), τότε αποστέλλει και τα δικαιολογητικά μόνο μέσω της Εφαρμογής Ψηφιακής Υποδοχής και Διαχείρισης Αιτημάτων, «Τα Αιτήματά μου», και δεν απαιτείται σε κανένα στάδιο της διαδικασίας η φυσική του παρουσία στη ΔΟΥ, με εξαίρεση την περίπτωση που παρουσιάζεται σφάλμα στα δεδομένα του Μητρώου και πρέπει να διορθωθεί με αυτοπρόσωπη παρουσία στη ΔΟΥ.


Μεταβολές στοιχείων

Οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα με την ίδια αίτηση - δήλωση να μεταβάλλουν ένα ή περισσότερα στοιχεία της επιχείρησης, εφόσον οι μεταβολές συντρέχουν την ίδια ημερομηνία. Αν η ημερομηνία μεταβολής για κάθε στοιχείο διαφέρει, υποβάλλεται χωριστή δήλωση για κάθε μία μεταβολή. Μεταβολή στα στοιχεία επιχείρησης συνιστά:

α) Η αλλαγή της έδρας της άσκησης της δραστηριότητας, για την οποία συμπληρώνονται τα στοιχεία της μίσθωσης ή της δωρεάν παραχώρησης ή τα στοιχεία του ακινήτου από το Ε9. Τα στοιχεία του μισθωτηρίου και του Ε9 ελέγχονται από τη ΔΟΥ και δεν υποβάλλονται ως δικαιολογητικά, ενώ στην περίπτωση υπεύθυνης δήλωσης λόγω δωρεάν παραχώρησης, αυτή αποστέλλεται μέσω της Εφαρμογής Ψηφιακής Υποδοχής και Διαχείρισης Αιτημάτων, «Τα Αιτήματά μου», στην αρμόδια ΔΟΥ.

β) Η αλλαγή κατηγορίας βιβλίων σύμφωνα με τα ΕΛΠ.

γ) Η υπαγωγή στο Φόρο Προστιθέμενης Αξίας ή η μετάταξη σε καθεστώς ΦΠΑ (ενδεικτικά καθεστώς απαλλασσομένων μικρών επιχειρήσεων κ.λπ.), η άσκηση ενδοκοινοτικών συναλλαγών και η ένταξη στον ειδικό φόρο κατανάλωσης.

δ) Η δήλωση ή η μεταβολή εμπορικού τίτλου της επιχείρησης και των στοιχείων του επιμελητηρίου.

ε) Η έναρξη ή η μεταβολή ή η διακοπή δραστηριότητας. Στην περίπτωση προσθήκης νέας δραστηριότητας υποβάλλεται, εφόσον απαιτείται σύμφωνα με τις διατάξεις, βεβαίωση εγγραφής ή απαλλαγής από τον ΕΦΚΑ καθώς και προέγκριση ίδρυσης ή αντίγραφο βεβαίωσης κατάθεσης υποβολής αιτήματος και υπεύθυνη δήλωση για τις δραστηριότητες που εμπίπτουν στους ΚΑΔ που αναφέρονται στις σχετικές διατάξεις παλαιότερων αποφάσεων (ΠΟΛ. 1104/12.7.2017 και Ε.2133/8.7.2019) .

στ) Η έναρξη ή η μεταβολή ή η διακοπή εγκατάστασης εξωτερικού.

ζ) Η έναρξη ή η διακοπή επιλογής φορολόγησης των Ενδοκοινοτικών εξ αποστάσεως Πωλήσεων Αγαθών και Παροχών Τηλεπικοινωνιακών, Ραδιοτηλεοπτικών και Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών προς άλλα κράτη - μέλη, στο κράτος - μέλος προορισμού.

η) Η έναρξη ή η μεταβολή ή η διακοπή εγκατάστασης εσωτερικού.

Διακοπή εργασιών

Τα φυσικά πρόσωπα, τα νομικά πρόσωπα και οι νομικές οντότητες, εφόσον δεν έχουν στην κατοχή τους πάγια περιουσιακά στοιχεία ή εμπορεύσιμα, δύνανται να υποβάλλουν αίτηση - δήλωση διακοπής εργασιών. Ευθύς αμέσως μετά την υποβολή της αίτησης, αποστέλλουν συνημμένα, μέσω της Εφαρμογής Ψηφιακής Υποδοχής και Διαχείρισης Αιτημάτων, «Τα Αιτήματά μου», τα δικαιολογητικά όπως αυτά ορίζονται σύμφωνα με τις διατάξεις της υπό στοιχεία ΠΟΛ. 1006/2013. Σε περίπτωση κατοχής επαγγελματικού αυτοκινήτου από φορολογούμενους φυσικά πρόσωπα συνυποβάλλεται και δήλωση ακινησίας και στοιχείο αυτοπαράδοσης.

Τα δικαιολογητικά αυτά είναι:

      α.            Τα φυσικά πρόσωπα της παρούσας, υποχρεούνται, να υποβάλλουν, εντός τριάντα (30) ημερών από την οριστική παύση της δραστηριότητάς τους, το έντυπο Μ4 «Δήλωση Διακοπής Εργασιών».

 

Σε περίπτωση θανάτου και συνέχισης της επιχείρησης, λόγω κληρονομικής διαδοχής, από κληρονόμο φυσικό πρόσωπο ή σε περίπτωση περισσοτέρων τους ενός από την Κοινωνία των κληρονόμων του αποβιώσαντος, η δήλωση διακοπής εργασιών (έντυπο Μ4) υποβάλλεται, με ημερομηνία διακοπής την ημερομηνία θανάτου, από τον κληρονόμο ή στην περίπτωση της κοινωνίας από έναν τουλάχιστον εκ των κληρονόμων και συνυπογράφεται από όλους τους κληρονόμους. Συνυποβάλλεται το έντυπο Μ7 προκειμένου να δηλωθεί η σχέση του/ των κληρονόμου/ων συνοδευόμενη από τα δικαιολογητικά που αναφέρονται στο δεύτερο εδάφιο της παρ. 3 του άρθρου 3. Η δήλωση διακοπής της επιχείρησης του αποβιώσαντος υποβάλλεται ταυτόχρονα με τη Δήλωση Έναρξης της κοινωνίας κληρονόμων και θεωρείται εμπρόθεσμη, εφόσον υποβληθεί μέχρι και την 30η ημέρα από τη λήξη της προθεσμίας αποποίησης που προβλέπεται από τις διατάξεις του άρθρου 1847 του Αστικού Κώδικα, όπως ισχύει.

Σε περίπτωση μη συνέχισης της επιχείρησης, η δήλωση διακοπής υποβάλλεται από έναν τουλάχιστον εκ των κληρονόμων και συνυπογράφεται από όλους τους κληρονόμους και θεωρείται εμπρόθεσμη εφόσον υποβληθεί μέχρι και την 30η ημέρα από τη λήξη της προθεσμίας αποποίησης που προβλέπεται από τις διατάξεις του άρθρου 1847 του Αστικού Κώδικα όπως ισχύει. Ως ημερομηνία διακοπής θεωρείται η ημερομηνία του θανάτου ή εφόσον αποδεικνύεται, οποιαδήποτε προγενέστερη ημερομηνία που αναφέρεται στον πραγματικό χρόνο διακοπής της επιχείρησης.

 

      β.            Τα νομικά πρόσωπα και οι νομικές οντότητες, υποβάλλουν το ίδιο έντυπο, εντός τριάντα (30) ημερών, από τη λήξη των εργασιών της εκκαθάρισης ή από την ανακοίνωση διαγραφής τους από το Γ.Ε.ΜΗ όπου απαιτείται. Στις περιπτώσεις που τα εν λόγω πρόσωπα, δεν τίθενται σε εκκαθάριση, υποβάλλουν το ίδιο έντυπο, εντός τριάντα (30) ημερών από τη λύση τους ή την παύση των εργασιών τους, κατά περίπτωση.

       γ.            Η διακοπή της επιχείρησης, ολοκληρώνεται, ανεξάρτητα της ύπαρξης βεβαιωμένων χρεών ή της μη εκπλήρωσης των φορολογικών υποχρεώσεων των φορολογουμένων.

       δ.            Με την καταχώρηση της δήλωσης αυτής στο υποσύστημα Μητρώου ολοκληρώνεται η διαδικασία διακοπής της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας.

 

Αποδοχή ή απόρριψη αίτησης - δήλωσης και ολοκλήρωση διαδικασίας

 

          i.            Με την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής της αίτησης - δήλωσης, η πληροφορία καθίσταται διαθέσιμη προς επεξεργασία στο Υποσύστημα Μητρώου TAXIS από την αρμόδια ΔΟΥ της έδρας της επιχείρησης.

         ii.            Ο Υπάλληλος της ΔΟΥ δε δύναται να τροποποιήσει τα στοιχεία της αίτησης - δήλωσης παρά μόνον να προβεί στη διόρθωση ορθογραφικού λάθους στην οδό και την αρμόδια ΔΟΥ στη περίπτωση που έχει επιλεγεί λανθασμένη ΔΟΥ.

       iii.            Στην περίπτωση που η μεταβολή στη διεύθυνση της έδρας συνιστά ταυτόχρονα και αλλαγή της αρμόδιας ΔΟΥ, η διαδικασία μετεγγραφής στη νέα ΔΟΥ συντελείται αυτόματα με την αποδοχή της αίτησης - δήλωσης.

       iv.             Η αίτηση του φορολογούμενου κατά τη διαδικασία επεξεργασίας απορρίπτεται στις παρακάτω περιπτώσεις:

·         Στην περίπτωση μη αποστολής του συνόλου των δικαιολογητικών, όπου απαιτούνται.

·         Στην περίπτωση συμπλήρωσης στην οδό μόνο Ταχυδρομικής Θυρίδας.

·         Στην περίπτωση που επιχείρηση μη υπαγόμενη σε ΦΠΑ, προσέθεσε νέα δραστηριότητα υπαγόμενη σε ΦΠΑ και δεν μετέβαλε τη σχετική ένδειξη περί υπαγωγής σε ΦΠΑ.

·         Στην περίπτωση που παρουσιάζεται σφάλμα στα δεδομένα του Μητρώου και πρέπει να διορθωθεί με αυτοπρόσωπη παρουσία στη ΔΟΥ.

Ο λόγος απόρριψης αναγράφεται και εμφανίζεται στο TAXISnet, ώστε ο φορολογούμενος να επαναλάβει την αίτηση θεραπεύοντας το λόγο απόρριψης.

         v.            Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του ελέγχου της αίτησης-δήλωσης και των συνυποβαλλομένων δικαιολογητικών, ο υπάλληλος της ΔΟΥ αποδέχεται την αίτηση και η διαδικασία ολοκληρώνεται με την ενημέρωση του φορολογικού Μητρώου και τη δημιουργία της σχετικής βεβαίωσης. Η ως άνω βεβαίωση υπογράφεται ψηφιακά και αναρτάται, μέσω της εφαρμογής e-κοινοποιήσεις, στη ψηφιακή θυρίδα του λογαριασμού του φορολογούμενου.

Από πότε εφαρμόζεται

Η διαδικασία αυτή  ισχύει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ Β' 4272/16-09-2021), με τις παρακάτω εξαιρέσεις.

α) Ειδικά για την  έναρξη ή η μεταβολή ή η διακοπή εγκατάστασης εξωτερικού, την έναρξη ή η διακοπή επιλογής φορολόγησης των Ενδοκοινοτικών εξ αποστάσεως Πωλήσεων Αγαθών και Παροχών Τηλεπικοινωνιακών, Ραδιοτηλεοπτικών και Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών προς άλλα κράτη - μέλη, στο κράτος - μέλος προορισμού και την περίπτωση διακοπής εργασιών της επιχείρησης της περίπτωσης 3, η δυνατότητα επιλογής της παρούσας διαδικασίας χρήσης ηλεκτρονικών υπηρεσιών παρέχεται από την 1.1.2022.

β) Η αποστολή των απαιτούμενων δικαιολογητικών, μέχρι την πλήρη παραγωγική λειτουργία της Εφαρμογής Ψηφιακής Υποδοχής και Διαχείρισης Αιτημάτων, «Τα Αιτήματά μου», μόνο για τις ΔΟΥ που δεν έχουν ενταχθεί σε αυτήν, θα πραγματοποιείται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Αλωνιάτης Απόστολος

Οικονομολόγος - φοροτεχνικός, Α' Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών & Φορολογικών Μελετών (Ι.Ο.ΦΟ.Μ), Σύμβουλος Διοίκησης της PROSVASIS AEBE και συγγραφέας.