Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2022

Τι αλλάζει σε Εισφορά αλληλεγγύης και Τέλος Επιτηδεύματος με το νέο «μίνι» φορολογικό. Γράφει ο Απόστολος Αλωνιάτης Διευκρινήσεις για τα πρόστιμα των Φορολογικών Ηλεκτρονικών Μηχανισμών


 

Τι αλλάζει σε Εισφορά αλληλεγγύης και Τέλος Επιτηδεύματος με το νέο «μίνι» φορολογικό.

Γράφει ο Απόστολος Αλωνιάτης

Διευκρινήσεις για τα πρόστιμα των Φορολογικών Ηλεκτρονικών Μηχανισμών  

 

Αρκετές ήταν οι αντιδράσεις στο προηγούμενο άρθρο μας σχετικά με την προσυμπλήρωση Περιοδικών Δηλώσεων ΦΠΑ. Είναι κατανοείτο ότι τα προβλήματα είναι πολλά και οι αντιδράσεις, ειδικά των λογιστών  φοροτεχνικών, σχετικά με την προσυμπλήρωση των Περιοδικών Δηλώσεων ΦΠΑ.

Θα το πούμε για μια ακόμη φορά. Είμαστε υπέρ σε κάθε προσπάθεια πάταξης της φοροδιαφυγής. Θεωρούμε όμως ότι για πετύχει οποιοδήποτε μέτρο, θα πρέπει να δοθεί χρόνος για την προσαρμογή της αγοράς και των συντελεστών της.

Οι βιαστικές κινήσεις φέρνουν αναστάτωση στην αγορά και συνήθως καταστρέφουν κάθε καλή προσπάθεια.

Πρόστιμα για ταμειακές μηχανές

Ασχοληθήκαμε στο προηγούμενο τεύχος για τα πρόστιμα που θεσμοθέτησε το υπουργείο Οικονομικών για την μη διασύνδεση των ΦΗΜ , δηλαδή των Φορολογικών Ταμειακών Μηχανών και των φορολογικών μηχανισμών (ΕΑΦΔΣΣ) , με το πληροφοριακό σύστημα των ΦΗΜ, γνωστό στην αγορά ως esend

Θα θέλαμε σήμερα να διευκρινίσουμε ότι η σχετική διάταξη αφορά την διασύνδεση των ΦΗΜ και όχι την αποστολή των λιανικών πωλήσεων των επιχειρήσεων στο myDATA.

Την διευκρίνηση αυτή την κάνουμε γιατί πολλοί λογιστές –φοροτεχνικοί , αλλά και συνδικαλιστικά όργανα επιχειρηματιών , μιλήσαν για τα πρώτα πρόστιμα στα myDATA.

Διευκρινίζουμε λοιπόν για μία ακόμη φορά ότι η διάταξη αφορά τις Φορολογικές Ταμειακές Μηχανές και την διασύνδεση τους με το esend.

Ακόμη να ενημερώσουμε ότι στην διάταξη που ψηφίστηκε η ημερομηνία έναρξης επιβολής των προστίμων είναι οι 31η  Οκτωβρίου 2022, και όχι η αρχική ημερομηνία που υπήρχε στο προσχέδιο του νομού , δηλαδή η 1η.10.2022.

«Άρθρο 173

Κυρώσεις για τη μη διαβίβαση δεδομένων στοιχείων λιανικής πώλησης, που εκδίδονται μέσω Φορολογικού Ηλεκτρονικού Μηχανισμού (Φ.Η.Μ.). - Προσθήκη άρθρου 54Η στον ν. 4174/2013……..

2. Το άρθρο 54Η του ν. 4174/2013 ισχύει από την  31η.10.2022 και καταλαμβάνει παραβάσεις που διαπράττονται από την ημερομηνία αυτή και εφεξής.».

Αποστολή λιανικών πωλήσεων στο myDATA

Με την ευκαιρία να θυμίσουμε ότι και για το 2022 η αποστολή των λιανικών πωλήσεων θα γίνει από τις επιχειρήσεις , λέγαμε λογιστή – φοροτεχνικό, όπως έγινε και το φορολογικό έτος 2021.

Σύμφωνα με την Α.1090/5.7.2022 (Αριθ. ΦΕΚ: 3540 Β'/8.7.2022),  και συγκεκριμένα το άρθρο 4, όπως τροποποιήθηκε και αφορά τον  Τρόπος και την διαδικασία διαβίβασης τα  δεδομένα των στοιχείων λιανικής, διαβιβάζονται ως εξής:

α) για τα στοιχεία λιανικής που εκδίδονται με τη χρήση Φ.Η.Μ. (Φ.Τ.Μ., Ε.Α.Φ.Δ.Σ.Σ., Α.ΔΗ.Μ.Ε.), αυτά διαβιβάζονται αναλυτικά, ανά στοιχείο λιανικής πώλησης, μέσω απευθείας διασύνδεσης των Φ.Η.Μ. με την Α.Α.Δ.Ε., σύμφωνα με τα οριζόμενα στην υπό στοιχεία Α.1171/2021 απόφαση Διοικητή Α.Α.Δ.Ε. Στην περίπτωση που διαπιστώνονται αποκλίσεις από τις υπόχρεες οντότητες, μεταξύ των δεδομένων των αποδείξεων λιανικών συναλλαγών που διαβίβασαν στην ψηφιακή Πλατφόρμα myDATA, από το Πληροφοριακό Σύστημα των Φ.Η.Μ. και των λογιστικών εγγραφών εσόδων λιανικής τους, αυτές διαβιβάζονται είτε αναλυτικά, είτε συγκεντρωτικά ανά μήνα.

Ειδικότερα, για τις χρονικές περιόδους από 1.1.2021 έως και 31.12.2021, καθώς και από 1.1.2022 έως και 31.12.2022, τα δεδομένα του προηγούμενου εδαφίου διαβιβάζονται είτε αναλυτικά, είτε συγκεντρωτικά ανά μήνα με τους τρόπους που προβλέπονται στις περ. β' και γ' της παρ. 6 του παρόντος άρθρου, σε όλες τις περιπτώσεις, ήτοι και σε εκείνες που δεν διαπιστώνονται αποκλίσεις.

Προσοχή: Σε κάθε περίπτωση η διαβίβαση δεδομένων των παραπάνω περιπτώσεων, δεν αναιρεί την υποχρέωση διασύνδεσης και διαβίβασης των εκδιδόμενων αποδείξεων εσόδων λιανικής στο Πληροφοριακό Σύστημα των Φ.Η.Μ., σύμφωνα με τα οριζόμενα στην υπό στοιχεία Α.1171/2021 απόφαση Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε.

β) για τα στοιχεία λιανικής που εκδίδονται μηχανογραφικά ή χειρόγραφα χωρίς την υποχρέωση χρήσης Φ.Η.Μ., τα δεδομένα διαβιβάζονται αναλυτικά ανά στοιχείο λιανικής πώλησης στην ψηφιακή Πλατφόρμα myDATA.

γ) αναλυτικά, ανά στοιχείο λιανικής, μέσω Παρόχου Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Έκδοσης Στοιχείων στην Πλατφόρμα myDATA.

Εισφορά αλληλεγγύης

Με τροπολογία που κατατέθηκε,  και ψηφίστηκε από την Βουλή στο σχέδιο νόμου  του ΥΠΟΙΚ με θέμα "Εταιρική διακυβέρνηση των Ανωνύμων Εταιρειών του Δημοσίου και των λοιπών θυγατρικών της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας, διαχείριση συμμετοχών του Δημοσίου σε ανώνυμες εταιρείες και ρυθμίσεις για την Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας, αξιολόγηση της έναντι του Δημοσίου φερεγγυότητας και πιστοληπτικής ικανότητας φυσικών και νομικών προσώπων και σύσταση Ανεξάρτητης Αρχής Πιστοληπτικής Αξιολόγησης, ίδρυση και λειτουργία Κεντρικού Μητρώου Πιστώσεων, Συμπληρωματικός Κρατικός Προϋπολογισμός οικονομικού έτους 2022 και λοιπές διατάξεις οικονομικού και αναπτυξιακού χαρακτήρα",  καταργείται από 1/2023 για όλους η εισφορά αλληλεγγύη, επιδοτείται το πετρέλαιο θέρμανσης, εξαιρούνται κάποιοι υπόχρεοι από την καταβολή του τέλους επιτηδεύματος και αυξάνεται το στεγαστικό επίδομα των φοιτητών.

Όσο αφορά την εισφορά αλληλεγγύης , σύμφωνα με το Άρθρο 177 Διεύρυνση απαλλαγών από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης για το φορολογικό έτος 2022 και κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για όλα τα εισοδήματα για το φορολογικό έτος 2023 και εφεξής.

Να θυμίσουμε ότι για τα φορολογικά έτη 2021 και 2022, η εισφορά αλληλεγγύης ίσχυε μόνο για:

·         Εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες Δημοσίου τομέα

·         Συντάξεις ασφαλιστικών ταμείων και συντάξεις ασφαλιστικές εταιρίες διότι αποτελεί εισόδημα από σύνταξη και όχι από μισθωτή εργασία.

Συνεπώς για το φορολογικό έτος 2022 εξαιρούνται από την εισφορά αλληλεγγύης τα εισοδήματα που προέρχονται από:

·         Εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες ιδιωτικού τομέα (αμοιβές του άρθρου 12 Κ.Φ.Ε.)

·         Εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα

·         Εισόδημα από μερίσματα

·         Εισόδημα από τόκοι, δικαιώματα,

·         Εισόδημα από ακίνητη περιουσία (ενοίκια, κ.λπ.)

·         Εισόδημα από υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου

Η σχετική διάταξη που κατατέθηκε είναι:

1.    Καταργείται η ειδική εισφορά αλληλεγγύης του άρθρου 43Α του ν.4172/2013, για όλα τα εισοδήματα που αποκτώνται από την 1η. 1.2023 και εφεξής.

Για το 2022 θα ισχύσουν οι ίδιες απαλλαγές που ίσχυσαν και το 2021.

Πετρέλαιο θέρμανσης

Άρθρο 178 Επιδότηση πετρελαίου εσωτερικής καύσης – θέρμανσης

 α. Επιδοτείται, από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, το κόστος του πετρελαίου εσωτερικής καύσης-θέρμανσης που διατίθεται στην εσωτερική αγορά από την 15η Οκτωβρίου 2022 έως την 31η Δεκεμβρίου 2022. Το ύψος της επιδότησης ορίζεται σε 0,20 ευρώ ανά λίτρο.

β. Τίθενται εξουσιοδοτικές διατάξεις αναφορικά με τη διαδικασία χορήγησης της επιδότησης, τον μηχανισμό εκκαθάρισης, καθώς και τη δυνατότητα παράτασης και αναπροσαρμογής του ποσού της επιδότησης.

Αναμένουμε την απόφαση εφαρμογής , στην οποία θα υπάρχουν αναλυτικές οδηγίες.

Τέλος επιτηδεύματος

Παρόλες τις εξαγγελίες για την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, αυτό ζει και προεδρεύει (για να μη πούμε βασιλεύει και θεωρηθούμε φιλοβασιλικοί) .

Με τον νόμο που ψηφίστηκε απλά προστέθηκε μία ακόμη κατηγορία που εξαιρείται από το τέλος επιτηδεύματος

Άρθρο 180 Εξαίρεση από την υποχρέωση καταβολής τέλους επιτηδεύματος για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αυξάνουν τις θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης

 Εξαιρούνται από την υποχρέωση καταβολής του τέλους επιτηδεύματος:

και για το φορολογικό έτος 2022 (ίσχυε για τα φορολογικά έτη 2019-2021), οι αγρότες κανονικού καθεστώτος, για τους οποίους έχουν παρέλθει τα πρώτα πέντε (5) έτη από την ημερομηνία τήρησης βιβλίων και ένταξης τους στο κανονικό καθεστώς Φ.Π.Α. καθώς και οι αλιείς της παράκτιας αλιείας, που εκμεταλλεύονται αλιευτικά σκάφη μέχρι δώδεκα (12) μέτρων, μεταξύ καθέτων.

για το φορολογικό έτος 2022 και εφεξής, φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες, που αυξάνουν σε σχέση με το προηγούμενο φορολογικό έτος τον συνολικό χρόνο απασχόλησης των εργαζομένων τους, με σχέση εργασίας πλήρους απασχόλησης σε ένα (1) έτος, για διάστημα κατ' ελάχιστον τριών (3) μηνών εντός του έτους, υπό τις οριζόμενες προϋποθέσεις.»

Ποιοι εξαιρούταν μέχρι σήμερα:

 Να θυμίσουμε ότι βάσει αυτών που ισχύουν σήμερα, από το τέλος επιτηδεύματος εξαιρούνται:

         i.            Βάσει της παραγράφου 3 του άρθρου 31 του Ν.3986/2011 εξαιρούνται από τις υποχρεώσεις καταβολής του τέλους, εκτός εάν πρόκειται για τουριστικούς τόπους, οι εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που ασκούν τη δραστηριότητά τους σε χωριά με πληθυσμό έως πεντακόσιους (500) κατοίκους και σε νησιά κάτω από τρεις χιλιάδες εκατό (3.100) κατοίκους. Επίσης εξαιρούνται ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και η ατομική άσκηση ελευθέριου επαγγέλματος, εφόσον δεν έχουν παρέλθει πέντε (5) έτη από την πρώτη έναρξη εργασιών, καθώς και οι περιπτώσεις ατομικών επιχειρήσεων εφόσον για τον επιτηδευματία υπολείπονται τρία (3) έτη από το έτος της συνταξιοδότησής του. Ως έτος συνταξιοδότησης νοείται το 65ο έτος της ηλικίας.

       ii.            Από το φορολογικό έτος 2018 και εφεξής εξαιρούνται από την υποχρέωση καταβολής τέλους οι αγρότες - μέλη αγροτικών συνεταιρισμών που πληρούν τις προϋποθέσεις του άρθρου 8 του ν. 4384/2016 (Α΄ 78), οι αγροτικοί συνεταιρισμοί, οι σχολικοί συνεταιρισμοί του άρθρου 46 του ν. 1566/1985 (Α΄ 167), οι Φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας με τη μορφή Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης ή Συνεταιρισμού Εργαζομένων, καθώς και οι επιχειρήσεις ανεξαρτήτως νομικής μορφής που βρίσκονται σε εκκαθάριση, πτώχευση ή αδράνεια.

     iii.            Σε περίπτωση που η αδράνεια δεν καταλαμβάνει ολόκληρο το φορολογικό έτος εφαρμόζεται αναλογικά η παρ. 2.

     iv.            Ειδικά για τα φορολογικά έτη 2019, 2020 και 2021 εξαιρούνται από την υποχρέωση καταβολής του τέλους επιτηδεύματος οι αγρότες κανονικού καθεστώτος για τους οποίους έχουν παρέλθει τα πρώτα πέντε (5) έτη από την ημερομηνία τήρησης βιβλίων και ένταξής τους στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ, καθώς και οι αλιείς της παράκτιας αλιείας, που εκμεταλλεύονται, είτε ατομικά είτε με τη μορφή συμπλοιοκτησίας ή κοινωνίας αστικού δικαίου αλιευτικά σκάφη μέχρι δώδεκα (12) μέτρα, μεταξύ καθέτων. (παραμένει και για το 2022)

 Σε ποιους επιβάλλεται.

Το τέλος επιτηδεύματος κυμαίνεται από 400 έως και 1.000 ευρώ και επιβάλλεται στους φορολογούμενους που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα. Καταλογίζεται με την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης ανεξάρτητα από το εάν οι επιχειρήσεις είχαν το περασμένο έτος κέρδη ή ζημιές, ενώ ειδικά για τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους επιβάλλεται ακόμα και στην περίπτωση που δεν έχουν κόψει ούτε μια απόδειξη, αλλά φαίνονται στην εφορία ότι είναι ενεργοί.

Το κόστος αναλυτικά

Για τους  υπόλοιπους επαγγελματίες , επιτηδευματίες  και επιχειρήσεις , τα ποσά του τέλους επιτηδεύματος ανέρχονται σε:

-400 ευρώ ετησίως εφόσον η έδρα βρίσκεται σε τουριστικό  τόπο  ή σε πόλεις -χωριά με πληθυσμό  έως 200.000  κατοίκους.

-500 ευρώ  ετησίως  εφόσον η έδρα  βρίσκεται σε πόλη με πληθυσμό  πάνω από  200.000 κατοίκους

-650 ευρώ ετησίως  για ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις  και ελεύθερους επαγγελματίες.

– 800 ευρώ ετησίως  για νομικά  πρόσωπα που ασκούν  εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε τουριστικούς  τόπους σε πόλεις ή χωριά με πληθυσμό  έως 200.000 κατοίκους.

-1000 ευρώ ετησίως  για νομικά πρόσωπα  που ασκούν  εμπορική επιχείρηση  και έχουν την έδρα τους σε  πόλεις με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους.

-600  ευρώ ετησίως  για κάθε υποκατάστημα

Προσοχή:

1.            Υποκατάστημα θεωρείται κάθε επαγγελματική εγκατάσταση του επαγγελματία στην ημεδαπή, εκτός της έδρας της επιχείρησης, στην οποία ενεργείται παραγωγική ή συναλλακτική δραστηριότητα. Δεν θεωρούνται ως υποκαταστήματα, για την επιβολή του τέλους επιτηδεύματος, οι προσωρινοί εκθεσιακοί χώροι και οι πρόσκαιρες επαγγελματικές εγκαταστάσεις, που λειτουργούν για χρονικό διάστημα μέχρι 30 ημέρες, οι επαγγελματικές εγκαταστάσεις που στεγάζονται σε διαφορετικούς ορόφους, συνεχόμενους ή μη, του ίδιου κτιριακού συγκροτήματος, οι εγκαταστάσεις τουριστικών καταλυμάτων εντός παραδοσιακών κτισμάτων, σύμφωνα με το Π.Δ.33/1979 που λειτουργούν σε ξεχωριστά κτίρια, αλλά με ενιαία άδεια λειτουργίας, η οποία εντάσσεται ως ενιαία εγκατάσταση στην ίδια τουριστική μονάδα, καθώς και οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις της περίπτωσης δ' της παραγράφου 1 του άρθρου 2 του Ν.3874/2010 όπως ισχύει.

2.            Επαγγελματίες που έχουν έγγραφες συμβάσεις παροχής υπηρεσιών ή συμβάσεων έργου, με φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες τα οποία δεν υπερβαίνουν τα 3 ή, εφόσον υπερβαίνουν τον αριθμό αυτόν, 75% του ακαθάριστου εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα προέρχεται από 1 από τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες που λαμβάνουν τις εν λόγω υπηρεσίες και εφόσον δεν έχει την εμπορική ιδιότητα και δεν διατηρεί επαγγελματική εγκατάσταση που διαφέρει από την κατοικία του. 

Φοιτητικό επίδομα

Τέλος με το άρθρο 181 υπάρχει και η αύξηση του  φοιτητικού επιδόματος στέγασης.

4.α. Αυξάνεται το ύψος του χορηγούμενου στεγαστικού επιδόματος της παρ. παρ. 1 του άρθρου 10 του ν.3220/2004 από χίλια (1.000) ευρώ σε χίλια πεντακόσια (1.500) ευρώ, και ορίζεται ότι σε περίπτωση δικαιούχου που συγκατοικεί με άλλο φοιτητή στην ίδια μισθωμένη κατοικία, το ετήσιο στεγαστικό επίδομα ορίζεται ίσο με δύο χιλιάδες (2.000) ευρώ.

β. Ορίζεται ρητά ότι η εν λόγω διάταξη εφαρμόζεται και για τους δικαιούχους του επιδόματος που υπέβαλαν αίτηση για το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022.

Αλωνιάτης Απόστολος

Οικονομολόγος - φοροτεχνικός, Α' Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών & Φορολογικών Μελετών (Ι.Ο.ΦΟ.Μ), Σύμβουλος Διοίκησης της PROSVASIS AEBE και συγγραφέας.

 Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Voice (Finance & Markets Voice) , την  Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου  2022.