Σάββατο 1 Ιουλίου 2017

Σε έξι δόσεις ο φόρος εισοδήματος για τις εταιρείες

Σε έξι δόσεις ο φόρος εισοδήματος για τις εταιρείες

Παρασκευή, 30 Ιουνίου 2017 15:11
 
UPD:15:28
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΛΩΛΗΣ ΝΙΚΟΣ
Αμετάβλητες θα παραμείνουν οι προθεσμίες για την καταβολή του φόρου εισοδήματος των εταιρειών, παρά την παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.
Συγκεκριμένα, το υπουργείο Οικονομικών προανήγγειλε την κατάθεση ειδικής διάταξης, με την οποία θα διασφαλίζεται η διατήρηση της καταβολής του φόρου σε έξι δόσεις για τα νομικά πρόσωπα.
Έτσι, για τις δηλώσεις που θα υποβληθούν έως τις 17 Ιουλίου -ημέρα λήξης της νέας παράτασης- η πρώτη δόση θα καταβάλλει έως τις 31 Ιουλίου και οι υπόλοιπες πέντε έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επόμενων πέντε μηνών.
Σε κάθε περίπτωση, διευκρινίζει το αρμόδιο υπουργείο, η πληρωμή των δόσεων δεν μπορεί να επεκταθεί πέραν του τρέχοντος φορολογικού έτους.
naftemporiki.gr

Συνήγορος Πολίτη κατά ρυθμίσεων για δασικούς χάρτες

Συνήγορος Πολίτη κατά ρυθμίσεων για δασικούς χάρτες

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΑΛΙΟΣ
Στο στόχαστρο του Συνηγόρου βρίσκονται νομοθετικές τροποποιήσεις, με σκοπό την επίσπευση της διαδικασίας κύρωσης των δασικών χαρτών.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Σοβαρές επιφυλάξεις για τη συνταγματικότητα των ρυθμίσεων των τελευταίων ετών που είχαν ως στόχο την επίσπευση της διαδικασίας κύρωσης των δασικών χαρτών εκφράζει ο Συνήγορος του Πολίτη. Οπως επισημαίνει, μεταξύ άλλων, η διατήρηση των οικισμών αυθαιρέτων μέσα σε δάση (των λεγόμενων «οικιστικών πυκνώσεων») δεν συνιστά λόγο δημοσίου συμφέροντος ώστε να δικαιολογεί την εξαίρεσή τους από τη διαδικασία ανάρτησης. Ομοίως, η δυνατότητα «νομιμοποίησης» επιδοτούμενων καλλιεργειών σε δάση εφόσον εκχερσώθηκαν το 1975-2007 χαρακτηρίζεται «λανθασμένο και ευκαιριακό μοντέλο διαχείρισης του δασικού περιβάλλοντος».
Οι θέσεις του Συνηγόρου του Πολίτη διατυπώνονται σε επιστολή προς την ηγεσία των υπουργείων Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης. Ο Συνήγορος Ανδρέας Ποττάκης «βάζει στο στόχαστρο» τις νομοθετικές τροποποιήσεις που έγιναν τα τελευταία χρόνια (ν.4164/13, 4389/16, 4467/17) με σκοπό την επιτάχυνση της διαδικασίας ανάρτησης και κύρωσης των δασικών χαρτών και την αντιμετώπιση συγκεκριμένων προβλημάτων, όπως των εκχερσώσεων και της αυθαίρετης δόμησης. Και χαρακτηρίζει ορισμένες από αυτές ευθέως αντισυνταγματικές, καλώντας την κυβέρνηση να τις αποσύρει. Πιο συγκεκριμένα:
• Οικιστικές πυκνώσεις. Ο Συνήγορος εκφράζει την αντίθεσή του στην εξαίρεση από τη διαδικασία ανάρτησης, των οικισμών αυθαιρέτων, μετά την οριοθέτησή τους από τους δήμους. Οπως επισημαίνει, «οι διατάξεις έρχονται σε αντίθεση με το Σύνταγμα, καθώς η οικιστική επέκταση δεν μπορεί να θεωρηθεί λόγος δημοσίου συμφέροντος για τη μεταβολή του προορισμού των δασών, πόσο μάλλον η αυθαίρετη οικοδόμηση οικιών και η δημιουργία ανεξέλεγκτων οικισμών εντός δασών ή δασικών εκτάσεων». Περαιτέρω, «δεν τίθενται επαρκή κριτήρια σχετικά με την ορθή αποτύπωση των οικιστικών πυκνώσεων, με αποτέλεσμα, σε πολλές περιπτώσεις, να επιχειρείται από τη διοίκηση μια νοητή και αυθαίρετη “σύνδεση” κτισμάτων μεταξύ τους, ακόμα και αν αυτά βρίσκονται σε μακρινές αποστάσεις το ένα από το άλλο, χωρίς να συγκροτούν ενότητα» (το πρόβλημα των οικιστικών πυκνώσεων σε σχήμα... χταποδιού έχει αναδειχθεί με ρεπορτάζ της «Κ»).
• Αναδασωτέες. Ο Συνήγορος εκτιμά ότι οι Επιτροπές Αντιρρήσεων δεν μπορεί να είναι αρμόδιες για την εξαίρεση τμημάτων περιοχών που συμπεριελήφθησαν (έστω λανθασμένα) στις αναδασωτέες, καθώς αυτό «είναι αντίθετο στην πάγια νομολογία του ΣτΕ περί αμοιβαίου αποκλεισμού των διαδικασιών κήρυξης αναδάσωσης και πράξεων χαρακτηρισμού».
• Απόδειξη ιδιοκτησίας. «Η δυνατότητα απόδειξης κατοχής δασικής έκτασης διά ένορκης βεβαιώσεως, προσκομίζοντας και άλλα έγγραφα, όπως δηλώσεις στη ΔΟΥ, στο Κτηματολόγιο, στον ΟΓΑ ή στον ΕΛΓΑ δεν αποτελεί ασφαλές αποδεικτικό στοιχείο», αναφέρεται στην επιστολή.
• Εξαίρεση καλλιεργούμενων εκτάσεων. Ο Συνήγορος δηλώνει αντίθετος στη δυνατότητα διατήρησης, μέσω εξαγοράς, της καλλιέργειας εκτάσεων που εκχερσώθηκαν το 1975-2007 και επιδοτούνται από τον ΟΣΔΕ.
«Η Αρχή κρίνει ότι η συγκεκριμένη διάταξη έρχεται σε αντίθεση με τις επιταγές του Συντάγματος τόσο ως προς την προστασία των δασών όσο και των αναδασωτέων εκτάσεων, εισάγοντας ένα εντελώς λανθασμένο και ευκαιριακό μοντέλο διαχείρισης του δασικού περιβάλλοντος εξαρτώμενου από τις εκάστοτε επιδοτήσεις», αναφέρει.
Έντυπη

Πάρτε πίσω τα χρήματα σας: Ποια είναι τα δικαιώματα σας όταν ταξιδεύετε με τρένο

Πάρτε πίσω τα χρήματα σας: Ποια είναι τα δικαιώματα σας όταν ταξιδεύετε με τρένο

Πάρτε πίσω τα χρήματα σας: Ποια είναι τα δικαιώματα σας όταν ταξιδεύετε με τρένο

Από αποζημίωση, που αντιστοιχεί στο 25%-50% του αντιτίμου του εισιτηρίου, έως και πλήρη επιστροφή χρημάτων μπορούν να διεκδικήσουν οι επιβάτες τρένων, ανάλογα με τις «παρατυπίες» που θα διαπιστωθούν από πλευράς σιδηροδρομικής εταιρίας.
Σύμφωνα με τον “Ελεύθερο Τύπο", η ΕΚΠΟΙΖΩ (Ένωση Καταναλωτών «Η Ποιότητα της Ζωής») εξέδωσε, οδηγίες για όλα όσα πρέπει να ξέρουν οι πολίτες που ταξιδεύουν με το συγκεκριμένο μέσο μεταφοράς. Από το τι προβλέπεται σε περίπτωση καθυστέρησης άφιξης στον προβλεπόμενο προορισμό έως τα δικαιώματά τους που αφορούν σε διαμονή και διατροφή, απώλεια αποσκευών και μεταφορά κατοικιδίων.
Αναλυτικά ο «μπούσουλας» της ΕΚΠΟΙΖΩ:
Καθυστέρηση άφιξης
Επιστροφή χρημάτων
Όταν αναμένεται πως θα υπάρχει τουλάχιστον 1 ώρα καθυστέρηση άφιξης του τρένου στον τελικό προορισμό, τότε μπορείτε:
· εάν δεν έχει ξεκινήσει το δρομολόγιο, να μην ταξιδέψετε και να σας επιστραφεί το αντίτιμο του εισιτηρίου ή
· εάν είστε στη μέση της διαδρομής σας, να μη συνεχίσετε το ταξίδι σας και να σας επιστραφεί το αντίτιμο που αναλογεί για τη διαδρομή που δεν κάνατε. Επιπλέον, δικαιούστε δωρεάν επιστροφή στο σημείο αναχώρησής σας, εάν λόγω αυτής της καθυστέρησης δεν εκπληρώνεται πλέον ο σκοπός του ταξιδιού σας ή
· να συνεχίσετε προς τον τελικό προορισμό σας, με ευθύνη της εταιρίας, το ταχύτερο δυνατό, ακόμα και με εναλλακτικό μέσο μεταφοράς ή
· να συνεχίσετε το ταξίδι σας.
Αποζημίωση
Εάν ολοκληρώσετε το ταξίδι σας έχοντας καθυστέρηση τουλάχιστον 1 ώρα, μπορείτε να ζητήσετε αποζημίωση ίση με:
· 25% του αντιτίμου του εισιτηρίου, αν το τρένο καθυστερήσει από 1 έως 2 ώρες,
· 50% του αντιτίμου του εισιτηρίου, αν το τρένο καθυστερήσει πάνω από 2 ώρες.
Δεν δικαιούστε αποζημίωση εάν γνωρίζατε για την καθυστέρηση του δρομολογίου πριν αγοράσετε το εισιτήριο ή εάν η καθυστέρηση είναι λιγότερο από 1 ώρα.
Διαμονή & διατροφή
Σε περίπτωση καθυστέρησης αναχώρησης ή άφιξης που υπερβαίνει τη 1 ώρα δικαιούστε δωρεάν:
· γεύματα και αναψυκτικά
· διαμονή σε κατάλυμα και μετακίνηση μεταξύ του σιδηροδρομικού σταθμού και του καταλύματος, σε περίπτωση που υπάρχει ανάγκη διανυκτέρευσης.
Έχετε δικαίωμα να ζητήσετε από τη σιδηροδρομική εταιρία να σας πιστοποιήσει την καθυστέρηση ή ακύρωση του δρομολογίου επάνω στο εισιτήριό σας. Η εταιρία απαλλάσσεται από την ευθύνη αποζημίωσης στην περίπτωση που η καθυστέρηση ή η ακύρωση του δρομολογίου προκύπτει από εξωτερικές περιστάσεις που δεν μπορούσε να αποφύγει.
Αποσκευές
Αν οι αποσκευές χαθούν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, δικαιούστε αποζημίωση:
· έως 1.300 ευρώ/αποσκευή, αν μπορείτε να αποδείξετε την αξία της,
· έως 330 ευρώ/αποσκευή σε κάθε άλλη περίπτωση.
Κατοικίδια
Μπορείτε να μεταφέρετε δωρεάν το κατοικίδιό σας με το τρένο, αρκεί να έχετε μαζί σας ενημερωμένο το βιβλιάριο υγείας του. Τα μικρόσωμα ζώα τα μεταφέρετε στο ειδικό καλάθι μεταφοράς τους και τα μεγαλόσωμα με φίμωτρο και λουρί δίπλα σας. Η μέγιστη διάσταση του ειδικού καλαθιού είναι 50x40x70 εκ. για τις αμαξοστοιχίες ΤΡΑΙΝΟΣΕ.
Καταγγελία
Λαμβάνοντας υπόψη τον παραπάνω οδηγό και εφόσον αντιμετωπίσετε κάποιο πρόβλημα κατά τη μετακίνηση τόσο με τρένο όσο και με άλλα μέσα μεταφοράς, π.χ. πλοίο, αεροπλάνο, ΚΤΕΛ, μπορείτε να απευθυνθείτε στην ΕΚΠΟΙΖΩ προκειμένου να υποβάλετε σχετική καταγγελία.
Σε περίπτωση που δεν είστε μέλη της Ένωσης θα πρέπει να συμπληρώσετε ένα υπόδειγμα (ηλεκτρονική φόρμα), που είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα της (www.ekpizo.gr) και αφορά σε καταγγελία για υπηρεσία μετακίνησης.
Επόμενο βήμα σας θα είναι να αποστείλετε το συγκεκριμένο έγγραφο στην επιχείρηση με την οποία έχει ανακύψει η διαφορά, κοινοποιώντας το, παράλληλα, στην ΕΚΠΟΙΖΩ, καθώς και στους αρμόδιους φορείς. Αν είστε μέλη, μπορείτε να υποβάλετε την καταγγελία συμπληρώνοντας μια άλλη, ειδική φόρμα, όπου αναφέρετε, μεταξύ άλλων, τον αριθμό μέλους και το πρόβλημα, προκειμένου να μεσολαβήσει η Ένωση εξωδικαστικά.

Αγώνας δρόμου από τον ΕΦΚΑ για τις εισφορές επαγγελματιών

Αγώνας δρόμου από τον ΕΦΚΑ για τις εισφορές επαγγελματιών

ΡΟΥΛΑ ΣΑΛΟΥΡΟΥ
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Μια συνεχή μάχη με τον χρόνο και τις αστοχίες, με άμεσες αρνητικές συνέπειες στην εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων, δίνει η διοίκηση του ΕΦΚΑ με στόχο τη βελτίωση των εσόδων του υπερταμείου μέσω της είσπραξης των ασφαλιστικών εισφορών, κυρίως των μη μισθωτών.
Ετσι, κι ενώ χιλιάδες ασφαλισμένοι - ελεύθεροι επαγγελματίες ή επιτηδευματίες παραμένουν στον αέρα, καθώς δεν γνωρίζουν ακόμη το ύψος των εισφορών τους για το πρώτο 5μηνο του 2017, ή καλούνται ακόμη να πληρώσουν λανθασμένα «ραβασάκια», στο υπουργείο Εργασίας και στο Ταμείο «τρέχουν» να προλάβουν άκρως δεσμευτικά χρονοδιαγράμματα που περιλαμβάνονται στις δεσμεύσεις της κυβέρνησης έναντι των πιστωτών.
Τα ειδοποιητήρια Μαΐου για τις εισφορές 1,4 εκατ. ασφαλισμένων αγροτών, αυτοαπασχολουμένων και ελεύθερων επαγγελματιών, αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ μόλις το περασμένο Σάββατο και η προθεσμία πληρωμής έληξε χθες 30 Ιουνίου. Παράλληλα, το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου προχώρησε στη δεύτερη κατά σειρά παράταση προθεσμίας καταβολής των εισφορών του 2016 για τους ασφαλισμένους τους τέως ΕΤΑΑ, ενώ αντίστοιχη απόφαση είχε λάβει και για τις εισφορές β΄ εξαμήνου του 2016 για τους αγρότες. Ετσι, παράλληλα με τις τρέχουσες εισφορές που καλούνται να καταβάλουν γιατροί, μηχανικοί, δικηγόροι και αγρότες ανά μήνα, θα πρέπει να καταβάλουν τις εισφορές του προηγούμενου έτους μέχρι τις 30 Νοεμβρίου του 2017.
Αναλυτικά, έως τον Νοέμβριο θα πρέπει να καταβληθούν οι εισφορές του β΄ εξαμήνου του 2016, από τους ασφαλισμένους του τέως ΟΓΑ (αγρότες) καθώς και του τέως ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ (μηχανικοί) και του τέως ΕΤΑΑ-ΤΣΑΥ (γιατροί), καθώς και οι εισφορές ολόκληρου του 2016 από τους ασφαλισμένους του τέως ΕΤΑΑ-ΤΑΝ (δικηγόροι).
Η παράταση αυτή στηρίχθηκε στο γεγονός ότι εισερχόμαστε στην πλέον κρίσιμη περίοδο για την τύχη των εισπράξεων του ΕΦΚΑ, την ίδια στιγμή που αυξάνονται οι ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις χιλιάδων ασφαλισμένων, οι οποίοι μετά την παράταση μπορεί να ελπίζουν ότι θα εντάξουν τις υποχρεώσεις τους ομαλότερα, στη νέα αναμενόμενη ρύθμιση των έως 120 δόσεων, για όσους δεν μπορούν να ενταχθούν στις διαδικασίες εξωδικαστικού συμβιβασμού. Βέβαια, εντός των επόμενων μηνών αναμένονται εκτός από τις φορολογικές επιβαρύνσεις και νέες ασφαλιστικές επιβαρύνσεις για μία σειρά ασφαλισμένων. Για παράδειγμα, εφόσον ολοκληρωθούν οι φορολογικές δηλώσεις για το οικονομικό έτος 2016, θα πρέπει να ξεκινήσει ο συμψηφισμός, καθώς μέχρι σήμερα ο υπολογισμός γίνεται βάσει των εισοδημάτων του 2015.
Παράλληλα, για πάνω από 250.000 επαγγελματίες θα πρέπει να πιστωθούν και εισφορές για εφάπαξ και επικούρηση, χωρίς ακόμη να έχει αποφασιστεί πώς θα γίνει η αναδρομική παρακράτηση.
Επίσης, οι περισσότεροι από τους 50.000 ελεύθερους επαγγελματίες που έκλεισαν την ατομική τους επιχείρηση εξακολουθούν να λαμβάνουν ειδοποιητήρια για να πληρώσουν, ενώ «αόρατοι» είναι ακόμη για το σύστημα του ΕΦΚΑ κάποιοι μισθωτοί με παράλληλα ελεύθερο επάγγελμα. Στον αντίποδα, μόλις πριν από λίγες ημέρες το ηλεκτρονικό σύστημα του υπερταμείου ξεκίνησε τις διασταυρώσεις για τους εργαζομένους με «μπλοκάκι» που εντάχθηκαν στην ειδική πλατφόρμα και ασφαλίζονται πλέον ως «μισθωτοί» και δεν λαμβάνουν παράλληλα ειδοποιητήρια για πληρωμή διπλών εισφορών.

Σε ισχύ οι μεταβολές στους συντελεστές ΦΠΑ

Σε ισχύ οι μεταβολές στους συντελεστές ΦΠΑ

Από σήμερα, 1.7.2017, τίθεται σε ισχύ το Παράρτημα ΙΙΙ του Κώδικα ΦΠΑ, όπως αυτό τέθηκε με το άρθρο 70 του ν. 4472/2017. Το Παράρτημα αυτό ορίζει τα αγαθά και τις υπηρεσίες που υπάγονται στο μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ.
Παραθέτουμε ακολούθως το ακριβές απόσπασμα από το άρθρο μας για τις αλλαγές στη φορολογική νομοθεσία με το ν. 4472/2017 που δημοσιεύτηκε στο Forin.gr, αποκλειστικά για τους συνδρομητές του, στις 6.6.2017. Με το απόσπασμα αυτό, επιθυμούμε να εφιστήσουμε την προσοχή σας σχετικά με τις μεταβολές που επέρχονται στα αγαθά και τις υπηρεσίες που υπάγονται στο μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ από σήμερα, 1.7.2017.
Μάθετε περισσότερα για τις συνδρομητικές υπηρεσίες του Forin.gr εδώ.
Ακολουθεί το απόσμασμα:
Από 1.7.2017, υπάγονται στο μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ (13%, ή 9% για τα νησιά στα οποία εξακολουθεί να εφαρμόζεται μειωμένος συντελεστής) τα ακόλουθα αγαθά:
  • Άλογα, γαϊδούρια και μουλάρια κάθε είδους, βοοειδή, χοιροειδή, προβατοειδή και αιγοειδή, ζωντανά. Εξαιρούνται τα άλογα ιπποδρομιών (Δ.Κ. ΕΧ 0101, 0102, 0103 και 0104).
  • Πετεινοί, κότες, πάπιες, χήνες, γάλοι, γαλοπούλες και φραγκόκοτες, ζωντανά, που προορίζονται για την ανθρώπινη διατροφή (Δ.Κ. EX0105).
  • Κουνέλια, περιστέρια, ορτύκια, φασιανοί, πέρδικες, λαγοί και λοιπά ζώα και πτηνά, ζωντανά, που προορίζονται για την ανθρώπινη διατροφή. Ζώα που εκτρέφονται για τη γουνοποιία. Μέλισσες. Ακάρεα (έντομα που χρησιμοποιούνται στις καλλιέργειες αντί εντομοκτόνων) (Δ.Κ. ΕΧ 0106).
  • Βολβοί, κρεμμύδια, κόνδυλοι, ρίζες βολβοειδείς και ριζώματα γενικά, σε φυτική νάρκη, σε βλάστηση ή σε άνθηση. Φυτά φυτωρίου, άλλα φυτά και ρίζες κιχωρίου άλλες από τις ρίζες της κλάσης 1212. Λευκό (φύτρα) μανιταριών (Δ.Κ. 0601 και 0602).
  • Σπέρματα και σπόροι που προορίζονται για σπορά (Δ.Κ. ΕΧ 1201, ΕΧ 1202, ΕΧ 1204, ΕΧ 1205, ΕΧ 1207 και ΕΧ 1209).
  • Άχυρα και φλοιοί ακατέργαστων δημητριακών, έστω και τεμαχισμένα, αλεσμένα, συμπιεσμένα ή συσσωματωμένα με μορφή σβόλων. Γογγύλια Σουηδίας (γογγυλοκράμβες), τεύτλα κτηνοτροφικά, ρίζες κτηνοτροφικές, χορτονομές (FΟΙΝ, LUΖΕRΝΕ), τριφύλλια, κτηνοτροφικά λάχανα, χορτονομές λούπινου, βίκου και παρόμοια κτηνοτροφικά προϊόντα, έστω και συσσωματωμένα με μορφή σβόλων (Δ.Κ. 1213 και 1214).
  • Υπολείμματα και απορρίμματα των βιομηχανιών ειδών διατροφής. Τροφές παρασκευασμένες για ζώα. Εξαιρούνται τα παρασκευάσματα των τύπων που χρησιμοποιούνται για τη διατροφή των ζώων της Δ.Κ. 2309 (Δ.Κ. 2301, 2302, 2303, 2304, 2305, 2306, 2307 και 2308).
  • Μαστίχα (λευκή ή μη), ακατέργαστη (Δ.Κ. ΕΧ 1301).
  • Λιπάσματα (Δ.Κ. 3101, 3102, 3103, 3104 και 3105).
  • Εντομοκτόνα, ποντικοφάρμακα, μυκητοκτόνα, ζιζανιοκτόνα, ανασχετικά της βλάστησης και ρυθμιστικά της ανάπτυξης των φυτών, απολυμαντικά και παρόμοια προϊόντα που παρουσιάζονται σε μορφές ή συσκευασίες για τη λιανική πώληση ή ως παρασκευάσματα άλλα από εκείνα που προορίζονται για ανθρώπινη χρήση. Εξαιρούνται τα εντομοαπωθητικά, τα απολυμαντικά για οικιακές χρήσεις, τα εντομοκτόνα και κατσαριδοκτόνα που παρουσιάζονται σε φιάλες με προωθητικό αέριο ή σε σκόνη για οικιακές χρήσεις (Δ.Κ. ΕΧ 3808).
Σημειώνεται ότι τα ψάρια, φιλέτα και άλλη σάρκα ψαριών, καλαμάρια, χταπόδια και σουπιές, νωπά, διατηρημένα με απλή ψύξη ή κατεψυγμένα αλλά όχι αλλιώς παρασκευασμένα ή επεξεργασμένα εξακολουθούν να υπάγονται στο μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ. Από τα παραπάνω, εξαιρούνται – και επομένως υπάγονται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ - τα συκώτια, αυγά, σπέρματα και επιπλέον, από 1.7.2017, τα πτερύγια, κεφάλια, ουρές, νηκτικές κύστες και άλλα βρώσιμα εντόσθια ψαριών (Δ.Κ. ΕΧ 0302, ΕΧ 0303, ΕΧ 0304, ΕΧ 0307).
Σημειώνεται επίσης στο μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ περιλαμβάνονται από 1.7.2017, γενικά οι «καθετήρες για την ιατρική χρήση των ανθρώπων». Η σχετική διάταξη που αντικαταστάθηκε και ισχύει έως 30.6.2017 αναφερόταν συγκεκριμένα στους «αυτολιπαινόμενους καθετήρες, καθετήρες κεντρικούς για αιμοκάθαρση, καθετήρες σίτισης, καθετήρες περιτοναϊκής, καθετήρες κύστεως υπερηβικές».
Στο μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ (13% ή 9% για τα νησιά στα οποία εξακολουθεί να εφαρμόζεται μειωμένος συντελεστής) υπάγεται, από 1.7.2017, και η παροχή υπηρεσιών για τη γεωργική παραγωγή.
Τέλος, παραθέτουμε ακολούθως για την πλήρη ενημέρωσή σας και ορισμένες μεταβολές που επήλθαν στις δασμολογικές κλάσεις των προϊόντων που υπάγονται σε μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ:
  • Αγαθά, περ. 27: Αμαξάκια τύπου πολυθρόνας και άλλα οχήματα για αναπήρους, έστω και με κινητήρα ή άλλο μηχανισμό προώθησης, ανταλλακτικά αναπηρικού αμαξιδίου και ερεισίνωτο (Δ.Κ. 8713, Δ.Κ. 9403 και ΕΧ 8714).». Προστέθηκε η Δ.Κ. 9403.
  • Αγαθά, περ. 31: Τρίποδο (ΕΧ 6602, ΕΧ 9021). Διαγράφηκε η Δ.Κ. ΕΧ 8716
  • Αγαθά, περ. 31: Braille note taker, γραφομηχανές (Δ.Κ. ΕΧ 8472). Προστέθηκε η λέξη «γραφομηχανές» και αντικαταστάθηκε η Δ.Κ. ΕΧ 8472 (Δ.Κ. ΕΧ 8469, έως 30.6.2017)
  • Αγαθά, περ. 31: Πλαίσια γραφής για άτομα με μειωμένη όραση (Braille) (Δ.Κ. ΕΧ 3926, Δ.Κ. 7326). Προστέθηκε η δασμολογική κλάση Δ.Κ. 7326.
Σχετ. Παράρτημα ΙΙΙ του Κώδικα ΦΠΑ & άρθρο 70 του ν. 4472/2017.

Σημείωση: Για τα λοιπά αγαθά και υπηρεσίες που εξακολουθούν να υπάγονται στο μειωμένο και στον υπερμειωμένο συντελεστή ΦΠΑ, μπορείτε να ανατρέξετε στο Παράρτημα ΙΙΙ του Κώδικα ΦΠΑ εδώ.

Η ζούγκλα της εργασίας: μερική απασχόληση και μισθοί πείνας

Η ζούγκλα της εργασίας: μερική απασχόληση και μισθοί πείνας

Ο μέσος μισθός υποχωρεί διότι η μεγάλη πλειοψηφία των προσλήψεων γίνεται με μερική απασχόληση. Αντίθετα, οι θέσεις πλήρους απασχόλησης είναι περίπου στάσιμες.
i-zougkla-tis-ergasias-meriki-apasxolisi-kai-misthoi-peinas
 
Το ότι ο μέσος μισθός στον ιδιωτικό τομέα υποχωρεί περίπου κατά 27% από το 2009 –οπότε και ξέσπασε η μεγάλη κρίση- μέχρι σήμερα, δεν προκαλεί έκπληξη σε κανέναν.
Το ότι συνεχίζει όμως να μειώνεται παρά το γεγονός ότι η οικονομία έχει –υποτίθεται- σταθεροποιηθεί, σίγουρα δημιουργεί δεν λειτουργεί καθησυχαστικά. Τα αναλυτικά στοιχεία του ΕΦΚΑ, δίνουν αμέσως την απάντηση στο ερώτημα «που οφείλεται η συνεχιζόμενη μείωση».
Ο μέσος μισθός υποχωρεί διότι η μεγάλη πλειοψηφία των προσλήψεων γίνεται με μερική απασχόληση. Αντίθετα, οι θέσεις πλήρους απασχόλησης είναι περίπου στάσιμες. Δεδομένου μάλιστα ότι ο μέσος όρος αποδοχών για τους τετράωρους έπεσε κάτω και από τα 400 ευρώ τον μήνα, είναι προφανές το γιατί ο μέσος μισθός στην Ελλάδα υποχώρησε τον Σεπτέμβριο του 2016 στα 940 ευρώ ποσό το οποίο αποτελεί αρνητικό ρεκόρ για τα ελληνικά δεδομένα από τον Ιούλιο του 2004 (τουλάχιστον).
Η κυβέρνηση, για προφανείς επικοινωνιακούς λόγους βλέπει το «δέντρο»: πράγματι η απασχόληση εμφανίζεται να αυξάνεται και στις στατιστικές του ΕΦΚΑ. Τον Σεπτέμβριο του 2016, οι ασφαλισμένοι μετρήθηκαν 2.078.649 έναντι 2.030.980 τον Αύγουστο. Ενώ λοιπόν οι ασφαλισμένοι αυξήθηκαν κατά περίπου 48 χιλιάδες, ο αριθμός των πλήρως απασχολούμενων ανήλθε στο 1,476.303 άτομακαταγράφοντας πολύ μικρή αύξηση μόλις 6000 ανθρώπων περίπου συγκριτικά με τον Αύγουστο.
Από την άλλη, ο αριθμός των μερικώς απασχολούμενων εκτοξεύτηκε για πρώτη φορά πάνω από τις 604.513  θέσεις. Ο μέσος μισθός των μερικώς απασχολούμενων κατέρρευσε στα 394,81 ευρώ, ποσό που είναι το μικρότερο που έχει καταγραφεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ένας μερικώς απασχολούμενος το 2009, έπαιρνε 605 ευρώ ενώ τώρα αμείβεται με 35% λιγότερα χρήματα. Αυτή η πτώση είναι που παρασύρει και τον μέσο όρο του μισθού στον ιδιωτικό τομέα. Οι αποδοχές των 940 ευρώ είναι κατά 27% χαμηλότερες σε σχέση με το 2009.
Πρέπει δε να σημειωθεί ότι τα 940 ευρώ περιλαμβάνουν και τις ασφαλιστικές εισφορές του εργαζόμενου. Κάτι που σημαίνει στην πράξη ότι οι καθαρές μέσες αποδοχές, έχουν πέσει πλέον κάτω και από τα 800 ευρώ. 

Βγαίνουν τα λεφτά από το στρώμα Επιστρέφουν στα γκισέ τα χρήματα οι καταθέτες

Βγαίνουν τα λεφτά από το στρώμα

Επιστρέφουν στα γκισέ τα χρήματα οι καταθέτες

 Βγαίνουν τα λεφτά από το στρώμα
Μικρή αύξηση εμφάνισαν οι καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών στις ελληνικές τράπεζες, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ).

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια του Μαΐου, οι καταθέσεις αυξήθηκαν στα 119,42 δισ. ευρώ έναντι 118,99 δισ. ευρώ τον Απρίλιο του ίδιου έτους.
Παρά τη βελτίωση, η καταθετική βάση των τραπεζών παρέμεινε κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2001.
Όσον αφορά τον ιδιωτικό τομέα, οι καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 638 εκατ. ευρώ έναντι πτώσης 139 εκατ. ευρώ τον Απρίλιο, με τον ετήσιο ρυθμό μεταβολής να διαμορφώνεται στο +3,4%.
Οι καταθέσεις από επιχειρήσεις, παράλληλα, σημείωσαν άνοδο κατά 852 εκατ. ευρώ έναντι κάμψης 583 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής ανήλθε στο +12,9%.
Στον αντίποδα, οι καταθέσεις από νοικοκυριά και μη κερδοσκοπικά ιδρύματα περιορίστηκαν κατά 214 εκατ. ευρώ έναντι αύξησης 444 εκατ. ευρώ τον Απρίλιο.
Τέλος, οι καταθέσεις της γενικής κυβέρνησης συρρικνώθηκαν κατά 305 εκατ. ευρώ.
Όσον αφορά τη χρηματοδότηση της οικονομίας, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διατηρήθηκε αμετάβλητος στο -1,6%, ενώ η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης ήταν αρνητική κατά 301 εκατ. ευρώ.

Με...κλήρωση στο μητρώο συντονιστών του εξωδικαστικού μηχανισμού

Με...κλήρωση στο μητρώο συντονιστών του εξωδικαστικού μηχανισμού

Με...κλήρωση στο μητρώο συντονιστών του εξωδικαστικού μηχανισμού

Στις 7 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί η δημόσια κλήρωση για την εγγραφή στο Μητρώο Συντονιστών του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων.
Η δημόσια κλήρωση θα γίνει μεταξύ όσων έχουν κάνει αίτηση για την εγγραφή τους στο Μητρώο Συντονιστών, καθώς οι αιτήσεις έχουν υπερβεί σε αριθμό τις υπό κάλυψη θέσεις.

Πιο αναλυτικά, η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους αναφέρει τα εξής:

«Kατ' εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 6 παρ. 5 Ν. 4469/2017 “Εξωδικαστικός Μηχανισμός Ρύθμισης Οφειλών Επιχειρήσεων και άλλες διατάξεις” (ΦΕΚ 62 Α'), και δεδομένου ότι, στο πλαίσιο της υπ' αριθμ. 852/18.5.2017 Πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος, οι αιτήσεις που ελήφθησαν έχουν υπερβεί σε αριθμό τις υπό κάλυψη θέσεις, θα πραγματοποιηθεί δημόσια κλήρωση μεταξύ των αιτούντων για την εγγραφή τους στο Μητρώο Συντονιστών του νόμου αυτού. Στη συνέχεια, την ίδια ημέρα, μεταξύ των μη κληρωθέντων θα διενεργηθεί νέα δημόσια κλήρωση για να καθορισθεί η σειρά των επιλαχόντων, οι οποίοι εγγράφονται στο Μητρώο αμέσως μετά τη διαγραφή από το μητρώο μέλους με έδρα στην ίδια περιφέρεια.
H δημόσια κλήρωση για τις θέσεις των συντονιστών στο σύνολο των περιφερειών (πλην της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου) θα διενεργηθεί στις 7.7.2017, ημέρα Παρασκευή, και ώρα 11:00 πμ στην αίθουσα εκδηλώσεων του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, Νίκης 5-7, ΤΚ. 101 80 Αθήνα, 3ος όροφος (αιθ. 305Α και 305Β). Η κλήρωση θα μεταδοθεί ζωντανά μέσω της ιστοσελίδας της ΕΓΔΙΧ.
Η κλήρωση για την εγγραφή στο μητρώο, μεταξύ όλων εκείνων που πληρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις εγγραφής, θα γίνει με ηλεκτρονικό τρόπο, με χρήση εφαρμογής Η/Υ και διεξάγεται από τον προϊστάμενο τμήματος Νομικής Υποστήριξης της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, παρουσία δύο ακόμη υπαλλήλων. Για τη διενέργεια της δημόσιας κλήρωσης και τα αποτελέσματα της θα συνταχθεί σχετικό πρακτικό, το οποίο υπογράφεται και από τους τρεις παριστάμενους, κατά τα ανωτέρω, υπαλλήλους. Στην κλήρωση δύνανται να προσκληθούν και να παρευρεθούν θεσμικοί φορείς».