Σάββατο 13 Ιουλίου 2019

«Πυρετός» συσκέψεων στο υπουργείο Οικονομικών

«Πυρετός» συσκέψεων στο υπουργείο Οικονομικών

Μπαράζ επαφών από τον υπουργό Οικονομικών και δίαυλοι επικοινωνίας με τους θεσμούς για το δημοσιονομικό κόστος των μέτρων. Νέος πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων ο Μιχάλης Αργυρού.

Αλλεπάλληλες συσκέψεις ξεκίνησε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ενώ από σήμερα ανέλαβε καθήκοντα πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Μιχάλης Αργυρού, ο οποίος θα εκπροσωπεί την Ελλάδα στις συνεδριάσεις του EuroWorking Group.
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας συναντήθηκε σήμερα με τους υφυπουργούς Απόστολο Βεσυρόπουλο και Θόδωρο Σκυλακάκη εν όψει της συνάντησης που έχει προγραμματιστεί το Σάββατο με τον Πρωθυπουργό. Επί τάπητος μπαίνουν όλα τα ανοιχτά θέματα και στο επίκεντρο το φορολογικό νομοσχέδιο αλλά και οι προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης.
Την ίδια ώρα αρχίζουν να χτίζονται δίαυλοι επικοινωνίας με τους θεσμούς καθώς το υπό κατάθεση φορολογικό νομοσχέδιο συνοδεύεται από δημοσιονομικό κόστος τετραετίας στα 6 δισ. ευρώ και οι δανειστές αναμένεται να ζητήσουν εξηγήσεις για τις πηγές χρηματοδότησης των νέων παρεμβάσεων σε συνάρτηση με τις δεσμεύσεις αναφορικά με τα πρωτογενή πλεονάσματα.
Χθες ο Χρήστος Σταϊκούρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία – σε καλό κλίμα μεταφέρουν αρμόδιες πηγές- με τον κοινοτικό επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί ενώ την ερχόμενη εβδομάδα αναμένονται συναντήσεις με τους επικεφαλής των θεσμών αλλά και τον Κλάους Ρέγκλινγκ του ESM , στο περιθώριο του συνεδρίου του Economist.
Σήμερα άλλωστε , ο υπουργός Οικονομικών είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον επικεφαλής της ΑΑΔΕ Γιώργο Πιτσιλή, τον επικεφαλής της Ειδικής Γραμματείας Ιδιωτικού Χρέους Φώτη Κουρμούση, στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, καθώς και γενικούς διευθυντές του υπουργείου, με αντικείμενο τα έσοδα και τη ρύθμιση των 120 δόσεων.
Όσον αφορά στη στελέχωση των κενών θέσεων στο υπουργείο Οικονομικών , σήμερα ανακοινώθηκε ότι πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων ανέλαβε ο Μιχάλης Αργυρού.
Ο Μιχάλης Γ. Αργυρού γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1972. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Οικονομικής Επιστήμης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΑΣΟΕΕ), και κάτοχος μεταπτυχιακού και διδακτορικού τίτλου σπουδών στα Οικονομικά από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (Queen Mary). Είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Οικονομικών στο Cardiff Business School, Cardiff University και πρόσφατα εκλέχθηκε τακτικός καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα είναι η διεθνής μακροοικονομία/διεθνείς νομισματικές σχέσεις. Έχει δημοσιεύσει δύο ερευνητικές μονογραφίες σε θέματα Ευρωπαϊκής Οικονομίας και μεγάλο αριθμό άρθρων σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά υψηλού ακαδημαϊκού κύρους. Είναι διεθνώς αναγνωρισμένος ως εμπειρογνώμονας σε θέματα Ευρωπαϊκής Οικονομίας, παρέχοντας τακτικά σχόλια σε μεγάλα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Παρέχει επίσης τακτικά άρθρα γνώμης σε αξιόπιστα ελληνικά μέσα ενημέρωσης. Είναι μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής της Αθήνας, μέλος του ερευνητικού δικτύου του Ομίλου CESifo του Μονάχου και μέλος του Julian Hodge Institute of Applied Macroeconomics.

Πώς θα πειστούν οι θεσμοί για τις φοροελαφρύνσεις

Το σχέδιο του οικονομικού επιτελείου για εξοικονομήσεις 2 δισ. ευρώ, οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς και το στοίχημα της ανάπτυξης. Το «παράθυρο» Στουρνάρα για το πλεόνασμα και το χρονοδιάγραμμα των επόμενων κινήσεων.

Πώς θα πειστούν οι θεσμοί για τις φοροελαφρύνσεις

Σχέδιο πέντε σημείων θέτει σε πρακτική εφαρμογή η κυβέρνηση προκειμένου να χρηματοδοτήσει το πακέτο ελαφρύνσεων των 6 δισ. ευρώ μέσω του φορολογικού νομοσχεδίου. Το απόλυτο «κλειδί» στο γρίφο των δεσμεύσεων επί των πρωτογενών πλεονασμάτων δεν είναι άλλο από τις μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα φέρουν ανάπτυξη αλλά παράλληλα μπαίνει σε εφαρμογή σχέδιο στοχευμένων εξοικονομήσεων δαπανών, χωρίς νέα δημοσιονομικά μέτρα.
Το σχέδιο έχει εκπονηθεί εδώ και μήνες, πριν αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας η Νέα Δημοκρατία και εκτιμάται πως μπορεί να οδηγήσει σε εξοικονομήσεις της τάξεως των 2 δισ. ευρώ σε ορίζοντα τετραετίας.
Προβλέπει:
1. Spending review. Ο τέως αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης είχε καθιερώσει την «επισκόπηση δαπανών» προκειμένου να βρει σκαλίζοντας ευρώ ευρώ τις δαπάνες των υπουργείων τα «περιττά». Είχε εξοικονομήσει 70 εκατ. ευρώ και τώρα ο στόχος είναι εξοικονομήσεις 400 εκατ. ευρώ σε ορίζοντα διετίας ή 700 εκατ. ευρώ σε ορίζοντα τετραετίας.
2. Επιχορηγήσεις. Στον προϋπολογισμό του 2020 εκτιμάται ότι το κονδύλι των επιχορηγήσεων στις ΔΕΚΟ μπορεί να είναι μειωμένο έως και κατά 400 εκατ. ευρώ σε συνδυασμό με κινήσεις αύξησης των εσόδων τους, ώστε πρακτικά να μη στερηθούν πόρους.
3. Προσλήψεις. Πριν τις εκλογές ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε προαναγγείλει διατήρηση της υφιστάμενης σχέσης προσλήψεων –αποχωρήσεων στο δημόσιο.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σχεδίαζε προϋπολογισμό με μια πρόσληψη δημοσίου υπαλλήλου για κάθε μία αποχώρηση, η κυβέρνηση ΝΔ έχει προαναγγείλει διατήρηση του κανόνα ένα προς πέντε με ενδεχόμενη μικρή χαλάρωσή του, εξοικονομώντας έτσι 75 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο ή 300 εκατ. ευρώ στην τετραετία.
4. «Ψηφιακός ανένδοτος». Το σύνθημα δόθηκε από τον αρμόδιο υπουργό Κυριάκο Πιερρακάκη. Η προεργασία η οποία έχει γίνει πριν τις εκλογές στους κόλπους της ΝΔ αναφέρει εκτιμήσεις εξοικονόμησης τουλάχιστον 150 εκατ. ευρώ τη διετία 2020-21 εξαιτίας της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και της ψηφιοποίησης βασικών λειτουργιών του δημοσίου.
5. Ανώτατα όρια δαπανών. Εάν χρειαστεί, μέσω μιας περιορισμένης μείωσης του ποσοστού τελικής διάθεσης των πιστώσεων του προϋπολογισμού, εκτιμάται πως μπορούν να προκύψουν εξοικονομήσεις επιπλέον 200 εκατ. ευρώ. Ειδικά στο τελευταίο σκέλος, οι θεσμοί έχουν υποδείξει συστηματική υποεκτέλεση των δημοσίων δαπανών τα τελευταία χρόνια προκειμένου να προκύπτουν υπερπλεονάσματα τα οποία η νέα κυβέρνηση αποκηρύσσει.

Μεταρρυθμίσεις

Στη χθεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Διοικητή της ΤτΕΕΛΛ -0,84% Γ. Στουρνάρα υπήρξε κοινή εκτίμηση ότι «οι μεταρρυθμιστικές πολιτικές που προωθεί η κυβέρνηση φέρνουν ισχυρότερη ανάπτυξη και δημιουργούν επιπλέον δημοσιονομικό χώρο για την υλοποίηση του προγράμματός της».
Ο Γιάννης Στουρνάρας μάλιστα, παρ’ ότι επανέλαβε την εκτίμηση της ΤτΕΕΛΛ -0,84% σύμφωνα με την οποία με τα σημερινά δεδομένα στο τέλος του έτους το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι 2,9% του ΑΕΠ αντί για 3,5% του ΑΕΠ , έσπευσε να προσθέσει πως «αυτά αλλάζουν». Άφησε έτσι ένα «παράθυρο» καλύτερων επιδόσεων, στο βαθμό όπου η κυβέρνηση πατήσει γκάζι στις μεταρρυθμίσεις πετυχαίνοντας καλύτερες επιδόσεις ανάπτυξης και εσόδων.
Η κυβέρνηση στις συζητήσεις με τους θεσμούς, οι οποίες ατύπως ξεκινούν από βδομάδα με την κάθοδο των εκπροσώπων τους στο πλαίσιο του συνεδρίου του Economist αναμένεται να αξιοποιήσει τις εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ σύμφωνα με τις οποίες εάν ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας αυξηθεί κατά μία ποσοστιαία μονάδα, από τα δύο δισ. ευρώ έξτρα ΑΕΠ, τα μισά, ή ένα δισ. ευρώ επιστρέφει στα ταμεία του κράτους υπό μορφή φόρων και εισφορών.
Επιπρόσθετα και δεδομένου ότι το πακέτο των 6 δισ. ευρώ εκτείνεται σε ορίζοντα τετραετίας, αναμένεται να αναδείξει την προβλεπόμενη με βάση τη συμφωνία με τους δανειστές μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων στο 2,5% το 2023. Ακόμα και εάν δεν μειώνονταν νωρίτερα τα πλεονάσματα, κατόπιν συμφωνίας , η προβλεπόμενη ήδη μείωση στο 2,5% καλύπτει το ένα τρίτο του κόστους του πακέτου θετικών μέτρων.
Στην κυβέρνηση υπάρχει η προσδοκία συμφωνίας με τους θεσμούς για μείωση των στόχων πρωτογενών πλεονασμάτων αρκετά νωρίτερα. Το θέμα δεν αναμένεται να τεθεί σε καμία περίπτωση για το 2019 ενώ και ο προϋπολογισμός του 2020 αναμένεται να συνταχθεί με στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5%. Όπως έχει αναφέρει άλλωστε και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, πρώτα θα «χτιστεί» αξιοπιστία έναντι των εταίρων με μετρήσιμα αποτελέσματα στα πεδία των μεταρρυθμίσεων και της ανάπτυξης και στη συνέχεια θα ανοίξει η συζήτηση.

Επτά στους δέκα έζησαν κατάσχεση από την ΑΑΔΕ

Επτά στους δέκα έζησαν κατάσχεση από την ΑΑΔΕ

Στα 104,2 δισ. διαμορφώθηκαν στο τέλος Μαΐου οι ληξιπρόθεσμες οφειλές, σύμφωνα με την ΑΑΔΕ. Στα 85,7 δισ. το πραγματικό ληξιπρόθεσμο. Αυξάνεται ο αριθμός των οφειλετών, σε βάρος των οποίων ενεργοποιήθηκαν μέτρα αναγκαστικής είσπραξης.

Επτά στους δέκα έζησαν κατάσχεση από την ΑΑΔΕ

χεδόν 7 στους 10 οφειλέτες στους οποίους η ΑΑΔΕ έχει τη δυνατότητα να επιβάλει αναγκαστικά μέτρα είσπραξης έχουν ήδη βρεθεί αντιμέτωποι με κατασχέσεις.
Τον Μάιο, οι οφειλέτες στους οποίους ο εισπρακτικός μηχανισμός μπορούσε να επιβάλει αναγκαστικά μέτρα ήταν 1.805.268 και από αυτούς την εμπειρία της κατάσχεσης έζησαν 1.211.542 φορολογούμενοι, ή ποσοστό 67,11%. Το συγκεκριμένο ποσοστό ακολουθεί διαρκώς ανοδική πορεία από τις αρχές του έτους, καθώς ξεκίνησε από 63,54%, στο τέλος του 2016 ήταν 50,92% και στο τέλος του 2017, 60,21%.
Την ίδια ώρα όμως, ο ρυθμός αύξησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών κατεβάζει αισθητά ταχύτητα, καθώς τον Μάιο τα φρέσκα ληξιπρόθεσμα χρέη διαμορφώθηκαν σε 2,927 δισ., με αύξηση 235 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον Απρίλιο.
Τους τελευταίους μήνες, ο ρυθμός αύξησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών φαίνεται αισθητά μειωμένος, χωρίς όμως να περιορίζεται το μέγεθος του προβλήματος, δεδομένου ότι παλαιά και φρέσκα ληξιπρόθεσμα χρέη ξεπερνούν τα 100 δισ. ευρώ.
Συγκεκριμένα τα στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν ότι το συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος ανέρχεται σε 104,2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 18,5 δισ. είναι ανεπίδεκτα είσπραξης και μένουν 85,7, τα οποία χαρακτηρίζονται ως πραγματικό ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο.
Στο μέτωπο των εισπράξεων, τα στοιχεία δείχνουν ότι η ΑΑΔΕ έβαλε στο ταμείο του Δημοσίου 1,4 δισ. ευρώαπό παλαιές ληξιπρόθεσμες οφειλές και επιπλέον 595 εκατ. από φρέσκα χρέη στο 5μηνο.
Τον Μάιο, οι οφειλέτες με χρέη στην Εφορία περιορίστηκαν σε 3.842.108 ΑΦΜ από 3.913.465, σύμφωνα με τα στοιχεία της ανεξάρτητης αρχής.

Οι 12+5 αλλαγές στη φορολογία το 2019 και το 2020 Τα σχέδια και οι προτεραιότητες του ΥΠΟΙΚ όπως καθορίστηκαν από τον πρωθυπουργό

Οι 12+5 αλλαγές στη φορολογία το 2019 και το 2020

Τα σχέδια και οι προτεραιότητες του ΥΠΟΙΚ όπως καθορίστηκαν από τον πρωθυπουργό
Πέμπτη, 11 Ιουλίου 2019 07:16
 
UPD:07:16
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ
A- A A+
Από την έντυπη έκδοση
Του Γιώργου Παλαιτσάκη
gpal@naftemporiki.gr
 
Δεκαεπτά αλλαγές στη φορολογία, που μειώνουν τη φορολογική επιβάρυνση φυσικών και νομικών προσώπων και των ακινήτων, αλλά και διευκολύνουν τις συναλλαγές με τη φορολογική διοίκηση και θα εφαρμοστούν σταδιακά από το 2019 και το 2020, αποφάσισε να προωθήσει άμεσα για ψήφιση στη Βουλή η νέα κυβέρνηση.
Η πρόθεσή της αυτή προαναγγέλθηκε ήδη από προχθές μέσω επίσημων δηλώσεων του οικονομικού επιτελείου της, αλλά και με ανεπίσημες διαβεβαιώσεις στελεχών της ότι θα επιδιωχθεί εντός του θέρους να κατατεθεί στη Βουλή και να ψηφιστεί φορολογικό νομοσχέδιο με το οποίο θα υλοποιείται ένα μεγάλο μέρος από τις προεκλογικές δεσμεύσεις της Νέας Δημοκρατίας για αλλαγές στο φορολογικό (Άμεσες προτεραιότητες με χρονοδιαγράμματα υλοποίησης καθορίστηκαν για όλα τα υπουργεία, οι οποίες δημοσιεύονται στις σελίδες 4-5).
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη χθεσινή εισήγησή του στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο επιβεβαίωσε τον σχεδιασμό αυτό, δηλώνοντας ότι το δεύτερο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή, σχεδόν μία εβδομάδα μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ψήφισης των προγραμματικών δηλώσεων, δηλαδή περί τα τέλη Ιουλίου, θα είναι το φορολογικό, στο οποίο θα περιλαμβάνονται οι περισσότερες από τις ρυθμίσεις για διευκολύνσεις προς τα νοικοκυριά για την αποπληρωμή των οφειλών τους και για μειώσεις φορολογικών συντελεστών, τις οποίες  υποσχέθηκε προεκλογικά το κυβερνών κόμμα.
Ειδικότερα, τα φορολογικά μέτρα τα οποία προτίθεται να νομοθετήσει άμεσα η νέα κυβέρνηση, όπως αυτά αναφέρονται στον φάκελο προτεραιοτήτων τον οποίο κοινοποίησε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αλλά και με βάση πληροφορίες που συνέλεξε η «Ν», προβλέπουν:
Α) Διατάξεις που θα ισχύσουν από το 2019:
1 Βελτίωση της ρύθμισης των 120 μηνιαίων δόσεων για τις οφειλές προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία. Ειδικότερα, θα προβλέπονται ευνοϊκότεροι όροι αποπληρωμής για όσους χρωστούν μέχρι 3.000 ευρώ στην εφορία και τα ταμεία, ενώ θα θεσμοθετηθεί και πλαίσιο για ευνοϊκή μεταχείριση των συνεπών φορολογουμένων.
2 Βελτίωση της διάταξης που προβλέπει τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ από το 24% στο 13% στα είδη διατροφής και την εστίαση, ώστε για όλες ανεξαιρέτως τις περιπτώσεις τροφίμων και ποτών να ισχύει ο μειωμένος συντελεστής 13% (να μην προβλέπεται π.χ. συντελεστής 24% για τον σερβιριζόμενο καφέ και 13% για τον πωλούμενο καφέ από τα σούπερ μάρκετ).
 
Β) Ρυθμίσεις που θα εφαρμοστούν από το 2020 και μετά:
3 Καθιέρωση νέας προοδευτικής κλίμακας για τη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων που θα προκύψει από τις ακόλουθες μεταβολές:
* Μείωση του ελάχιστου φορολογικού συντελεστή από το 22% στο 9% για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ, με διατήρηση του αφορολόγητου ορίου εισοδήματος στο επίπεδο των 8.600-8.700 ευρώ για τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και τους κατ' επάγγελμα αγρότες. Η διατήρηση του αφορολογήτου θα γίνει είτε με πλήρη κατάργηση της έκπτωσης φόρου των 1.900-2.100 ευρώ και ονομαστικό ορισμό του αφορολογήτου μεταξύ 8.600-8.700 ευρώ, είτε με σημαντική περικοπή της έκπτωσης φόρου, ώστε από τη διαίρεση με τον νέο συντελεστή 9% να προκύπτει έμμεσα αφορολόγητο όριο 8.600-8.700 ευρώ.
* Μείωση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή από το 45% στο 42%.
* Εξορθολογισμό όλων των υπολοίπων συντελεστών φορολογίας εισοδήματος και αναδιαμόρφωση των φορολογικών κλιμακίων με κύριο στόχο τη φορολογική ελάφρυνση της μεσαίας τάξης.
4 Μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις από το 28% στο 20% σε βάθος διετίας. Το 2020 θα μειωθεί στο 24% και το 2021 στο 20%.
Μείωση του φόρου μερισμάτων των μετόχων από 10% σε 5%, το 2020.
6 Σταδιακή μείωση των συντελεστών ΦΠΑ από το 24% και το 13% στο 22% και στο 11% από το 2020 έως το 2023.
7 Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% εντός της διετίας 2020-2021.
8 Σταδιακή κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.
9 Μείωση του τέλους επιτηδεύματος κατά 50% για το 2019 ή για το 2020 (φορολογικές δηλώσεις έτους 2020 ή 2021) και πλήρης κατάργησή του για το 2020 ή το 2021 (φορολογικές δηλώσεις έτους 2021 ή 2022).
10 Αναστολή της επιβολής του ΦΠΑ στις μεταβιβάσεις νεόδμητων οικοδομών για τρία χρόνια.
11 Έκπτωση φόρου ίση με το 40%-50% της δαπάνης για εργασίες που αφορούν ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση, συντήρηση και αξιοποίηση των υφιστάμενων ακινήτων.
12 Αναστολή του φόρου υπεραξίας, του φόρου δηλαδή επί του κέρδους στις αγοραπωλησίες ακινήτων, για τρία χρόνια και επανεξέτασή του από μηδενική βάση τον τέταρτο χρόνο.
Σε δεύτερη φάση, σε άλλο φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή, είτε το φθινόπωρο είτε εντός του 2020, θα επιδιωχθεί να περιληφθούν και οι υπόλοιπες φορολογικές ρυθμίσεις τις οποίες υποσχέθηκε προεκλογικά το κυβερνών κόμμα. Οι ρυθμίσεις αυτές προβλέπουν:
1 Καθιέρωση πρόσθετου αφορολόγητου ορίου εισοδήματος 1.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.
2 Σταδιακή μείωση του συντελεστή φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων (εταιρειών) και λοιπών νομικών οντοτήτων από το 28% στο 20%. Η μείωση θα γίνει σε δύο ετήσιες δόσεις: από το 28% στο 24% για τη χρήση του 2020 και στο 20% στη χρήση του 2021.
Μείωση της φορολόγησης στα μερίσματα από το 10% στο 5%.
4 Ευνοϊκή φορολόγηση των αγροτικών συλλογικών σχημάτων με συντελεστή 10%.
5 Φορολογικά κίνητρα για όσες επιχειρήσεις προχωρούν σε επενδύσεις, όπως οι υπεραποσβέσεις, ο διπλασιασμός της περιόδου συμψηφισμού ζημιών με κέρδη, η αποσαφήνιση της φορολογικής κατοικίας και η ενίσχυση του προγράμματος golden visa για την προσέλκυση κεφαλαίων και αλλοδαπών επενδυτών.   
Φάκελος προτεραιοτήτων
Πέραν των νομοθετικών ρυθμίσεων για διευκολύνσεις προς τους φορολογούμενους και μειώσεις φορολογικών συντελεστών, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΟΙΚ οφείλει, σύμφωνα με τον φάκελο που παρέλαβε από τον πρωθυπουργό, να δρομολογήσει άμεσα, κατά προτεραιότητα, και τις παρακάτω δράσεις:
* Μελέτη μετεγκατάστασης και αξιοποίηση κτηριακών υποδομών σύμφωνα με τη νέα δομή της κυβέρνησης.
* Σταδιακή καθιέρωση υποχρεωτικής ηλεκτρονικής τιμολόγησης μεταξύ των επιχειρήσεων (B2B).
* Υιοθέτηση συστήματος ηλεκτρονικής παρακολούθησης των διακινούμενων φορτίων.
* Υποχρεωτική καθιέρωση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης για τους προμηθευτές του Δημοσίου και των ΟΤΑ (B2G).
Επίσης, σύμφωνα με τον φάκελο προτεραιοτήτων, θα πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες για την υλοποίηση των παρακάτω μέτρων, που ήδη συμφώνησε η προηγούμενη κυβέρνηση με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, στο πλαίσιο του προγράμματος της ενισχυμένης εποπτείας:
* Αξιολόγηση των σχεδίων δράσης της ΑΑΔΕ και του ΓΛΚ  από το Ελεγκτικό Συνέδριο.
* Πρόοδος στη στελέχωση της ΑΑΔΕ με στόχο 12.500 υπαλλήλους.
* Σχέδιο 2019-2022 για την παρακολούθηση διαφόρων έργων, συμπεριλαμβανομένου του ορισμού εκτελεστικού συμβουλίου.
* Πλήρης ηλεκτρονικοποίηση των διαδικασιών της ΑΑΔΕ.
* Βελτίωση των δυνατοτήτων του ΓΛΚ (προσωπικό, εκπαίδευση, πόροι) για να μπορεί να ελέγχει τις προτάσεις χρηματοδότησης.
* Κατηγοριοποίηση κατά ταμείο και κατά δραστηριότητα για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2021.
* Περαιτέρω βελτίωση της διαδικασίας κατάρτισης του προϋπολογισμού.
* Υιοθέτηση ενοποιημένης προσέγγισης για την κατάρτιση των προϋπολογισμών μέσω της μεταφοράς της ευθύνης για τον ορισμό ανωτάτων ορίων δαπανών στο ΓΛΚ.
* Εφαρμογή χρονοδιαγράμματος εξόφλησης, με στόχο 0,5 δισ. ανεξόφλητα.
* Λήψη απόφασης περί της διαλύσεως ή επεκτάσεως της εντολής του ΤΧΣ (στα μέσα του 2022).
* Περαιτέρω χαλάρωση των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων, σύμφωνα με το δημοσιευμένο χρονοδιάγραμμα.
* Εφαρμογή επιχειρησιακού προγράμματος αξιοποίησης του ΤΑΙΠΕΔ.

Αυξάνονται οι δόσεις της ρύθμισης και για ποσά κάτω των 3.000 ευρώ Ποιες βελτιώσεις προβλέπει το σχέδιο της νέας πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών

Αυξάνονται οι δόσεις της ρύθμισης και για ποσά κάτω των 3.000 ευρώ

Ποιες βελτιώσεις προβλέπει το σχέδιο της νέας πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών
Παρασκευή, 12 Ιουλίου 2019 09:48
EPA/ARSHAD ARBAB
Στο φορολογικό νομοσχέδιο που προγραμματίζεται να κατατεθεί για ψήφιση στη Βουλή μέχρι το τέλος Ιουλίου θα περιλαμβάνονται διατάξεις που θα προβλέπουν τη μείωση του ελάχιστου ποσού μηνιαίας δόσης από τα 30 στα 20 ευρώ για όσους έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση τα οποία δεν υπερβαίνουν τα 3.000 ευρώ.
A- A A+
Από την έντυπη έκδοση
Tου Γιώργου Παλαιτσάκη
gpal@ naftemporiki.gr
Μεγαλύτερο αριθμό και μικρότερα ποσά μηνιαίων δόσεων για περίπου 2,4 εκατομμύρια φορολογούμενους που χρωστούν στη φορολογική διοίκηση ποσά μέχρι 3.000 ευρώ προβλέπει το σχέδιο της νέας πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών για τη βελτίωση της ρύθμισης των 120 δόσεων. 
Στο φορολογικό νομοσχέδιο που προγραμματίζεται να κατατεθεί για ψήφιση στη Βουλή μέχρι το τέλος Ιουλίου θα περιλαμβάνονται διατάξεις που θα προβλέπουν τη μείωση του ελάχιστου ποσού μηνιαίας δόσης από τα 30 στα 20 ευρώ για όσους έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση τα οποία δεν υπερβαίνουν τα 3.000 ευρώ. 
Έτσι σε όσους από τους φορολογούμενους αυτούς χρωστούν ποσά πάνω από 2.400 έως 3.000 ευρώ θα δοθεί το δικαίωμα να εξοφλήσουν τις οφειλές τους σε 120 μηνιαίες δόσεις των 20-25 ευρώ εκάστη. Επίσης σε όσους οφείλουν ποσά από 200 έως 2.400 ευρώ θα παρασχεθεί η δυνατότητα εξόφλησης των οφειλών τους σε 10 έως 120 δόσεις των 20 ευρώ εκάστη.
Στοιχεία της ΑΑΔΕ
Σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, οι φορολογούμενοι με βασικές ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο μέχρι 3.000 ευρώ ανέρχονται σε 2.410.000. Για τους φορολογούμενους αυτούς ο νυν πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είχε δεσμευθεί κατά την προεκλογική περίοδο ότι θα απλοποιήσει και θα καταστήσει ακόμη πιο ευνοϊκούς τους όρους ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους προς τη φορολογική διοίκηση, δίδοντάς τους τη δυνατότητα να πληρώνουν 20 ευρώ το μήνα. 
Συγκεκριμένα, ο κ. Μητσοτάκης, σε πρόσφατη συνέντευξή του λίγες μέρες πριν από τις εκλογές είχε αναφέρει ότι η κυβέρνησή του, μέσω βελτιώσεων που θα νομοθετήσει στη ρύθμιση των 120 δόσεων, θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα των μικρών οφειλών προς το Δημόσιο και ειδικότερα τις πολλές περιπτώσεις των φορολογουμένων που χρωστούν μέχρι 3.000 ευρώ. 
Είχε διευκρινίσει δε ότι γι’ αυτές τις περιπτώσεις θα νομοθετηθούν απλές ρυθμίσεις που θα προβλέπουν ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης 20 ευρώ, έτσι ώστε όλοι αυτοί οι μικροοφειλέτες να μπορούν να πληρώνουν και να μην υπάρχει κανένας κίνδυνος απώλειας της ρύθμισης λόγω οικονομικής αδυναμίας.
Σημειώνεται ότι με το ισχύον σήμερα καθεστώς ρύθμισης του ν. 4611/2019, ο οποίος ψηφίστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση τον περασμένο Μάιο, όσοι φορολογούμενοι χρωστούν ποσά μέχρι 3.000 ευρώ μπορούν να αποπληρώσουν τις οφειλές τους ως εξής:
  • Όσοι έχουν δηλώσει ετήσια εισοδήματα έως 10.000 ευρώ για το έτος 2017, μπορούν να διακανονίσουν την εξόφληση των οφειλών τους με ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης 30 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι για ποσά οφειλών της τάξεως των 120-540 ευρώ, οι μηνιαίες δόσεις κυμαίνονται από 3 έως 18, ενώ για μεγαλύτερα ποσά οι δόσεις είναι τουλάχιστον 18 και μπορούν να φθάσουν μέχρι τις 100 μόνο αλλά μόνο για οφειλές 3.000 ευρώ.
  • Για όσους έχουν δηλώσει ετήσια εισοδήματα άνω των 10.000 ευρώ για το έτος 2017, ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων καθορίζεται με βάση μία προοδευτική κλίμακα συντελεστών, που ξεκινούν από το 4% και φθάνουν μέχρι το 25% για όσους δεν έχουν εξαρτώμενα τέκνα και μειώνονται κατά 1-3 ποσοστιαίες μονάδες για όσους έχουν εξαρτώμενα τέκνα. Συγκεκριμένα για όσους δεν βαρύνονται με τέκνα οι συντελεστές κλιμακώνονται ως εξής:
α) 4% για το τμήμα του ετήσιου καθαρού κέρδους από τα 10.000,01 ευρώ έως τα 15.000 ευρώ,
β) 6% για το τμήμα του ετήσιου καθαρού κέρδους από τα 15.000,01 ευρώ έως τα 20.000 ευρώ,
γ) 8% για το τμήμα του ετήσιου καθαρού κέρδους από τα 20.000,01 ευρώ έως τα 25.000 ευρώ,
δ) 10% για το τμήμα ετήσιου καθαρού κέρδους από τα 25.000,01 ευρώ έως τα 30.000 ευρώ,
ε) 12% για το τμήμα ετήσιου καθαρού κέρδους από τα 30.000,01 ευρώ έως τα 50.000 ευρώ,
στ) 15% για το τμήμα ετήσιου καθαρού κέρδους από τα 50.000,01 ευρώ έως τα 75.000 ευρώ,
ζ) 20% για το τμήμα ετήσιου καθαρού κέρδους από τα 75.000,01 ευρώ έως τα 100.000 ευρώ,
η) 25% για το τμήμα ετήσιου καθαρού κέρδους πάνω από τα 100.000 ευρώ.
Οι συντελεστές αυτοί εφαρμόζονται κλιμακωτά επί του ετήσιου δηλωθέντος εισοδήματος του έτους 2017 και έτσι προσδιορίζεται το ποσό που είναι δυνατό να αποπληρωθεί σε ετήσια βάση από τον οφειλέτη ανάλογα με το ύψος του ετήσιου εισοδήματός του. 
Στη συνέχεια υπολογίζεται το ποσό που μπορεί να πληρώνεται κάθε μήνα κατόπιν:
α) διαίρεσης του ετήσιου ποσού με τον αριθμό 12, για να προκύψει το μηνιαίο ποσό πληρωμής
β) διαίρεσης του συνολικού ποσού της οφειλής με το μηνιαίο ποσό πληρωμής
γ) στρογγυλοποίησης του αποτελέσματος της προηγούμενης διαίρεσης στο ακέραιο κομμάτι του προκύπτοντος πηλίκου
δ) προσαρμογής στους προβλεπόμενους περιορισμούς που ορίζουν ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης 30 ευρώ και ελάχιστο αριθμό δόσεων 18.
Με βάση το παραπάνω σύστημα, ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων που προκύπτει για τους οφειλέτες ποσών μέχρι 3.000 ευρώ οι οποίοι έχουν δηλώσει ετήσια εισοδήματα άνω των 10.000 ευρώ για το έτος 2017 κυμαίνεται από 18 έως 98 ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος. 
Για παράδειγμα, σε οφειλέτη με ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ και χωρίς εξαρτώμενα τέκνα που χρωστά 2.000 ευρώ, το παραπάνω σύστημα υπολογίζει τις μηνιαίες δόσεις στις 48 των 41,66 ευρώ εκάστη. 
Για οφειλέτη με ετήσιο εισόδημα 30.000 ευρώ χωρίς τέκνα και με χρέος 3.000 ευρώ το παραπάνω σύστημα υπολογίζει τις μηνιαίες δόσεις σε 25 των 120 ευρώ εκάστη.
Ελάχιστο μηνιαίο ποσό στα 20 ευρώ
Με το νέο σύστημα, το οποίο θα προβλέπεται στο πρώτο φορολογικό νομοσχέδιο της νέας κυβέρνησης, το ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης για οφειλές μέχρι 3.000 ευρώ θα μειωθεί από τα 30 στα 20 ευρώ, με αποτέλεσμα να ευνοηθούν κυρίως όσοι μικροοφειλέτες έχουν δηλώσει για το 2017 ετήσιο εισόδημα μέχρι 10.000 ευρώ. Για τους οφειλέτες αυτούς, ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων θα αυξηθεί σημαντικά καθώς σε κάθε περίπτωση η οφειλή θα διαιρείται με ελάχιστο ποσό δόσης 20 ευρώ αντί 30 ευρώ. Π.χ. για οφειλέτη ποσού 2.000 ευρώ, θα επιτρέπεται πλέον αποπληρωμή σε 100 μηνιαίες δόσεις των 20 ευρώ εκάστη, ενώ σήμερα επιτρέπεται αποπληρωμή σε 66 μηνιαίες δόσεις των 30,30 ευρώ εκάστη.
Άλλες διευκολύνσεις
Πέραν της μείωσης του ελάχιστου ποσού μηνιαίας δόσης, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών εξετάζει κι άλλες βελτιώσεις στη ρύθμιση οφειλών του ν. 4611/2019 ειδικά για όσους οφείλουν μέχρι 3.000 ευρώ στη φορολογική διοίκηση. 
Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζονται περισσότερα ευεργετήματα, όπως η διευκόλυνση όσων μικροοφειλετών έχουν ήδη δεσμευμένους τραπεζικούς λογαριασμούς και δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν χρήματα που εισέρχονται στους λογαριασμούς αυτούς για να μπουν στη ρύθμιση, δεδομένου ότι αυτά κατάσχονται αμέσως, ενώ δεν αποκλείονται και παρεμβάσεις στον τρόπο υπολογισμού των μηνιαίων δόσεων για τις περιπτώσεις κατά τις οποίες υφίστανται οφειλές του ίδιου φορολογούμενου σε περισσότερες της μιας υπηρεσίες της ΑΑΔΕ όπου με το ισχύον καθεστώς δεν προβλέπεται άθροιση των οφειλών, αλλά ξεχωριστή ρύθμιση για κάθε οφειλή, με αποτέλεσμα να προκύπτει για τον οφειλέτη μικρός αριθμός και μεγάλα ποσά δόσεων.   
Επαφές και συσκέψεις
Πυρετός συσκέψεων χθες στο υπουργείο Οικονομικών εν όψει προγραμματισμένης συνάντησης του υπουργού Χρ. Σταϊκούρα με τον πρωθυπουργό το ερχόμενο Σάββατο, αλλά και εν όψει των επαφών που θα έχει την επόμενη εβδομάδα ο υπουργός με τους εκπροσώπους των ευρωπαϊκών θεσμών. Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων αυτών θα γίνει μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων για το προωθούμενο από την κυβέρνηση φορολογικό νομοσχέδιο και τις δημοσιονομικές επιπτώσεις των διατάξεών του.
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας συναντήθηκε χθες με τους υφυπουργούς Απόστολο Βεσυρόπουλο και Θόδωρο Σκυλακάκη. Επί τάπητος τέθηκαν όλα τα ανοιχτά θέματα και στο επίκεντρο το φορολογικό νομοσχέδιο αλλά και οι προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης.
Χθες ο κ. Σταϊκούρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον κοινοτικό επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα αναμένονται συναντήσεις με τους επικεφαλής των θεσμών αλλά και τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ, στο περιθώριο του συνεδρίου του Economist.
Επιπλέον, ο ΥΠΟΙΚ είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργο Πιτσιλή, τον επικεφαλής της Ειδικής Γραμματείας Ιδιωτικού Χρέους Φώτη Κουρμούση, στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, καθώς και γενικούς διευθυντές του υπουργείου, με αντικείμενο τα έσοδα και τη ρύθμιση των 120 δόσεων.
Όσον αφορά τη στελέχωση των κενών θέσεων στο υπουργείο Οικονομικών, χθες ανακοινώθηκε ότι πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων ανέλαβε ο Μιχάλης Αργυρού.

Στις αγορές με νέο 7ετές την επόμενη εβδομάδα

Στις αγορές με νέο 7ετές την επόμενη εβδομάδα

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΟΥΡΤΑΛΗ
Ανάδοχοι της έκδοσής του θα είναι έξι διεθνείς τράπεζες, οι Morgan Stanley, Deutsche Bank, Nomura, BofA, Barclays και Société Générale.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Στην πρώτη «μετεκλογική» έξοδο στις αγορές με ένα νέο 7ετές ομόλογο προχωρεί ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους την επόμενη εβδομάδα, εκτός απροόπτου, λίγες μόνο ημέρες μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Το οικονομικό επιτελείο έδωσε, σύμφωνα με πληροφορίες, το πράσινο φως για μια νέα έκδοση, επιχειρώντας να εκμεταλλευτεί το θετικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί γύρω από τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, κάτι που επισφραγίστηκε και από το μπαράζ των θετικών εκθέσεων των διεθνών οίκων που δημοσιεύτηκαν αυτή την εβδομάδα. Ετσι, εάν το επιτρέψουν οι συνθήκες στην αγορά, οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν την προσεχή Δευτέρα 15 Ιουλίου, με το βιβλίο προσφορών να ανοίγει την αμέσως επόμενη ημέρα. Στόχος είναι η άντληση 2,5 δισ. ευρώ με επιτόκιο χαμηλότερο του 2%, ξεπερνώντας έτσι τον ετήσιο στόχο του ΟΔΔΗΧ για άντληση 7 δισ. ευρώ από τις αγορές (μετά τα 5 δισ. που αντλήθηκαν συνολικά από τις εκδόσεις του 5ετούς και του 10ετούς), αν και είναι πιθανόν να υπάρξουν και άλλες «έξοδοι» εντός του έτους. Ανάδοχοι τις έκδοσης του 7ετούς θα είναι έξι διεθνείς τράπεζες, οι Morgan Stanley, Deutsche Bank, Nomura, BofA, Barclays και Société Générale.
Οι αναλυτές επισημαίνουν πως αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα σημαντικό παράθυρο ευκαιρίας για μια νέα έκδοση από την Ελλάδα, το οποίο δεν πρέπει να χαθεί, λόγω του ευνοϊκού κλίματος στις διεθνείς αγορές το οποίο δημιουργούν οι προσδοκίες για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, σε συνδυασμό με την εκλογή της Ν.Δ. στην κυβέρνηση, γεγονός που τροφοδοτεί προσδοκίες για ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης μέσω της εφαρμογής των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων.
Tο κόστος δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου έχει υποχωρήσει κατά 50% από τις αρχές της χρονιάς, σημειώνοντας τις καλύτερες επιδόσεις διεθνώς, με την απόδοση του 10ετούς να διαμορφώνεται χθες στο 2,25%, ενώ ο ΟΔΔΗΧ προετοιμαζόταν εδώ και καιρό για μια νέα έκδοση, αλλά οι εκλογές ανέστειλαν την πρωτοβουλία.
Οπως σχολιάζει στην «Κ» ο Τζιανλούκα Ζίγκλιο, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της αγοράς σταθερού εισοδήματος στην Continuum Economics, ένα νέο 7ετές ομόλογο είναι ένα καλό «σημείο» μεταξύ του 5ετούς και του 10ετούς ομολόγου που έχει ήδη εκδώσει φέτος το ελληνικό Δημόσιο και σε αυτή τη διάρκεια υπάρχει ένα «κενό» στην καμπύλη, οπότε αποτελεί καλή κίνηση από τον ΟΔΔΗΧ. Σε ό,τι αφορά την απόδοση που μπορεί να «πετύχει» η Ελλάδα, κατά τον Ζίγκλιο, δεδομένου ότι σήμερα το ομόλογο λήξης Μαρτίου 2026 έχει απόδοση 1,62% και το ομόλογο λήξης Ιανουαρίου 2028 έχει απόδοση 2,05%, ένα «δίκαιο» επιτόκιο τοποθετείται γύρω στο 1,75%-1,85%.
Από την πλευρά της, η Nomura σημείωσε πριν από μερικές ημέρες πως η Ελλάδα βρίσκεται στην ασυνήθιστα ευνοϊκή θέση όπου μια νέα έκδοση κρατικών ομολόγων θα κριθεί θετικά από την αγορά, καθώς θεωρείται ότι θα βελτιώσει τη γενική ρευστότητα, προσελκύοντας μια μεγαλύτερη επενδυτική βάση. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, υπάρχει ένα «παράθυρο» για έκδοση στην παρούσα φάση και ένα άλλο θα προκύψει τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο.
Έντυπη

Σύσκεψη Μητσοτάκη - Σταϊκούρα το Σάββατο για το φορολογικό νομοσχέδιο

Σύσκεψη Μητσοτάκη - Σταϊκούρα το Σάββατο για το φορολογικό νομοσχέδιο

3:36 πμ, Παρασκευή 12 Ιουλ 2019
Συνεργασία με τους υφυπουργούς Οικονομικών Απόστολο Βεσυρόπουλο και Θόδωρο Σκυλακάκη είχε την Παρασκευή ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, εν όψει της σύσκεψης το Σάββατο με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου για το φορολογικό νομοσχέδιο και τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.
Την ερχόμενη εβδομάδα, ο υπουργός Οικονομικών θα συναντηθεί, στο περιθώριο του συνεδρίου του Economist, με τους εκπροσώπους των θεσμών και τον επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ. Την Τετάρτη είχε τηλεφωνική επικοινωνία, με τον επίτροπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Πιέρ Μοσκοβισί, η οποία έγινε σε πολύ καλό κλίμα.
Την Πέμπτη ο κ. Σταϊκούρας είχε συναντήσεις με τον επικεφαλής της ΑΑΔΕ Γιώργο Πιτσιλή, τον επικεφαλής της Ειδικής Γραμματείας Ιδιωτικού Χρέους, Φώτη Κουρμούση, στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους καθώς και γενικούς διευθυντές του υπουργείου, με αντικείμενο τα έσοδα και τη ρύθμιση των 120 δόσεων.