Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2020

Σταϊκούρας: Πιθανή παράταση αιτήσεων για την Επιστρεπτέα 4 – Και τον Δεκέμβριο μέτρα στήριξης λόγω επέκτασης lockdown

 Της Δήμητρας Καδδά

Ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης της περιόδου υποβολής αιτήσεων για την Επιστρεπτέα Προκαταβολη Νο 4 πέραν της Δευτέρας - που λήγει η σχετική προθεσμία - άφησε ο υπουργός οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στην τηλεόραση του Mega. Προανήγγειλε επίσης την επέκταση της κάλυψης των ιδιοκτητών ακινήτων στα οποία υπάρχει μείωση ενοικίου με την επιστροφή του 50% του ποσού της απώλειας και για τον μήνα Δεκέμβριο.

Για το επίδομα θέρμανσης, επανέλαβε τα διευρυμένα κριτήρια εξηγώντας ότι θα ανοίξει η πλατφόρμα μέσα στον Δεκέμβριο ούτως ώστε να πάρουν οι πολίτες κατ' ελάχιστον 80 ευρώ και για τους ορεινούς όγκους, που -όπως είπε- υπάρχουν μεγάλες αλλαγές, 600 με 800 ευρώ. Επισήμανε επίσης ότι θα υπάρξει προκαταβολή μέσα στον Δεκέμβριο.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας εξήγησε πως η αλλαγή στην υγειονομική απόφαση της κυβέρνησης για παράταση κατά 1 εβδομάδα του lockdown οδηγεί σε επέκταση των μέτρων με τα οποία συνδέεται όπως είναι η Επιστρεπτέα, οι αναστολές κ.λπ. Επίσης δεν απέκλεισε  μία νέα ρύθμιση οφειλών 100 -120 δόσεων, αλλά έκανε σαφές πως τέτοιου είδους αποφάσεις θα ληφθούν αργότερα, ανάλογα με την πορεία της πανδημίας.

Επιστρεπτέα Προκαταβολή

Για την καταβολή της Επιστρεπτέας Προκαταβολής Νο 5 επιβεβαίωσε πως θα γίνει τον Ιανουάριο, και είπε πως θα ληφθούν υπόψη και τα δεδομένα του Δεκεμβρίου. Εκανε σαφές πως και στον επόμενο κύκλο το 50% του ποσού θα είναι επιδότηση.

Επιβεβαίωσε πως δεν θα γίνει η εκταμίευση της Επιστρεπτέας 5 μέσα στον Δεκέμβριο. Και τούτο διότι "ήδη έχει φτάσει ο Δεκέμβριος και γίνεται η χρηματοδότηση του 4ου κύκλου". Επεσήμανε επίσης πως θα συνεχιστεί και το 2021 το μέτρο με το συνολικό ύψος των μέτρων στήριξης το 2021 να φτάνει προς το παρόν στα 7,5 δισ. ευρώ.

Επισήμανε επίσης ότι ο σχεδιασμός του Δεκεμβρίου ακολουθεί τον σχεδιασμό στο υγειονομικό πεδίο. "Μέχρι πριν μία εβδομάδα δεν ήταν ξεκάθαρη η επέκταση του lockdown κατά μία εβδομάδα τον Δεκέμβριο, πλέον αυτή η επέκταση αλλάζει τον σχεδιασμό σε όλο το πακέτο των μέτρων στήριξης". Όχι μόνο στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή, αλλά και στις αναστολές και στις άλλες παρεμβάσεις, είπε. "Σίγουρα η επόμενη Επιστρεπτέα δεν θα περιλαμβάνει τον Ιανουάριο αλλά τα δεδομένα του Δεκεμβρίου θα πρέπει να περιλαμβάνει" εξήγησε.

Επιβεβαίωσε επίσης πως και στον 5ο κύκλο της Επιστρεπτέας το 50% του ποσού που θα χορηγηθεί θα είναι επιδότηση και όχι δάνειο. Εξήγησε πως μέσα από τους 4 κύκλους  έχουν ήδη διατεθεί πάνω από 5,4 δισ. ευρώ.

Για τον 4ο κύκλο είπε πως μέχρι στιγμής έχουν γίνει αιτήσεις από 380.000 επιχειρήσεις για ποσό που φτάνει στο 1,9 δισ. ευρώ. Εξήγησε πως η προθεσμία υποβολής αίτησης λήγει τη Δευτέρα και "να δούμε πώς θα πάει η διαδικασία, θα συνεχίσουμε να πληρώνουμε και την επόμενη εβδομάδα" αλλά και το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου, είπε, αφού για κάποιες από τις εταιρείες θα χρειαστεί μεγαλύτερος έλεγχος από την ΑΑΔΕ. "Θα δούμε αν χρειάζεται να υπάρξει παράταση", είπε εξηγώντας πως "στις προηγούμενες Επιστρεπτέες δώσαμε μία ολιγοήμερη παράταση". Εξήγησε όμως πως "όσο δίνεις ολιγοήμερη παράταση τόσο θα πρέπει να ξέρει κάποιος ότι και οι προθεσμίες πληρωμής μεταφέρονται".

Ο ΥΠΟΙΚ είπε πως δεν είναι πολλές οι εταιρείες που δεν έχω μπει ακόμη στην πλατφόρμα της Επιστρεπτέας. Έκανε σαφές πως το σημαντικό είναι ότι "όλες αυτές οι επιχειρήσεις έχουν δεσμευτεί ότι θα κρατήσουν το προσωπικό τους έως και τον Μάρτιο του 2021". Ευελπιστώντας ότι τότε θα είναι καλύτερη η κατάσταση στην ελληνική οικονομία.

"Σήμερα δεν έχω να προσθέσω κάτι", ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών σε ερώτημα για μία νέα ρύθμιση οφειλών, λέγοντας πως ισχύουν όσα έχουν ήδη θεσμοθετηθεί.  Για το αν θα υπάρξει μία νέα ρύθμιση 100-120 δόσεων επισήμανε ότι "δεν μπορούμε να ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί η δυναμική της υγειονομικής κρίσης", προσθέτοντας πως "ακολουθούμε τις ορθές επιλογές της κυβέρνησης στο υγειονομικό πεδίο" και "θα δούμε πως θα εξελιχθεί τους επόμενους μήνες υγειονομική κρίση και ανάλογα θα αντιδράσουμε".  

Ουσιαστικά δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μιας νέας ρύθμισης 100-120 δόσεων εξηγώντας ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν αργότερα ανάλογα με την πορεία της πανδημίας. Εξήγησε πως το Υπουργείο Οικονομικών "είναι εδώ για όσο χρειαστεί και για ό,τι χρειαστεί" αφού "έχουμε χτίσει ταμειακά διαθέσιμα" αλλά "όλα εξαρτώνται από την πορεία της υγειονομικής κρίσης και σήμερα δεν έχω να προσθέσω τίποτα σε σχέση με αυτά που έχουμε ανακοινώσει. Μετά από ένα ή τέσσερις μήνες βλέποντας την κατάσταση στην πραγματική οικονομία, ανάλογα θα πράξουμε. Υπάρχει τρομερή αβεβαιότητα σε παγκόσμιο επίπεδο δεν μπορώ να αποκλείσω κάτι όταν δεν έχω όλα τα δεδομένα".

Ο ΥΠΟΙΚ επανέλαβε πως τα συνολικά μέτρα στήριξης για φέτος και το 2021 προς το παρόν ανέρχονται στα 31,5 δισ. ευρώ, σε ποσό ανάλογο με τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Επισήμανε όμως πως υπάρχει δημοσιονομική ευελιξία και το 2021 αλλά δεν θα πρέπει να υπάρξει δημοσιονομικός εκτροχιασμός.

Περιέγραψε τα μέτρα στήριξης που τίθεται σε ισχύ αυτή την περίοδο επισημαίνοντας ότι "παρεμβαίνουμε στο σύνολο των περιοχών που και οι ίδιες επιχειρήσεις μας ζητούσαν χωρίς τούτο να είναι αντικείμενο θριαμβολογίας". Λέγοντας πως προφανώς δεν έχουν καλυφθεί όλες οι ανάγκες, και "το 2020 θα είναι μία δύσκολη χρονιά όπως και πρώτοι μήνες του 2021".

Εξήγησε πως "όσο επεκτείνονται ή διευρύνονται οι περιορισμοί στην οικονομία τόσο το κόστος λειτουργίας για την επιχείρηση θα πολλαπλασιάζεται, Άρα είναι σαφές πως για την πραγματική οικονομία το κόστος των lockdown θα είναι όλο και πιο μεγάλο.

Ωστόσο, είπε πως στο κομμάτι των δημοσίων οικονομικών, η οικονομία αντέχει "διότι αυτή η κυβέρνηση ενίσχυσε στο μεσοδιάστημα τα ταμειακά διαθέσιμα με εξαιρετικά χαμηλό κόστος δανεισμού ώστε να είμαστε έτοιμοι να παρέμβουμε όσο κρατήσει η υγειονομική κρίση. Επανέλαβε πως "το Υπουργείο Οικονομικών είναι εδώ για ό,τι χρειαστεί και για όσο χρειαστεί".

*Διαβάστε ακόμα:

-Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4: Πίστωση 410 εκατ. ευρώ σε επιπλέον 97.662 δικαιούχους

-Ποιοι έδειξαν ισχυρό ενδιαφέρον για την Επιστρεπτέα - Ενοποιούνται 5ος-6ος κύκλος με καταβολή τον Ιανουάριο

-"Τινάζει την μπάνκα" η Επιστρεπτέα 4 – Αυξάνεται προς τα 2 δισ. το ποσό

Ασπίδα προστασίας για 400.000 θέσεις εργασίας έως τον Απρίλιο μέσω της Επιστρεπτέας

 Της Δήμητρας Καδδά

Για τουλάχιστον 400.000 εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, οι εργοδότες των οποίων υπέβαλαν αίτηση χορήγησης στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή Νο 4, δημιουργείται μία ασπίδα προστασίας για τις θέσεις τους, τουλάχιστον έως τον Απρίλιο του 2021. Και τούτο αφού ορίζεται ρητά στις προϋποθέσεις συμμετοχής η διατήρηση των θέσεων απασχόλησης.

Η αύξηση του ενδιαφέροντος συνεχίζει να είναι ιδιαίτερα υψηλή στο 4ο κύκλο της προκήρυξης. Επισήμως θα δέχεται αιτήσεις έως και τη Δευτέρα στην πλατφόρμα https://www.aade.gr/mybusinesssupport αλλά σήμερα ο ΥΠΟΙΚ Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας σήμερα στο MEGA δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ολιγοήμερης παράτασης. Αναφέρθηκε σε 380.000 αιτήσεις χορήγησης με βάση τα δεδομένα που ήταν διαθέσιμα το πρωί του Σαββάτου, με ποσό προς χορήγηση τα 1,9 δισ. ευρώ το οποίο και… αυξάνεται διαρκώς.

Επιβεβαίωσε επίσης την αλλαγή πλεύσης για τον 5ο γύρο, που ενοποιείται με τον 6ο, με την πληρωμή να προσδιορίζεται  πλέον για τον Ιανουάριο με βάση στοιχεία πτώσης τζίρου και για τον μήνα Δεκέμβριο αλλά και  με διατήρηση του όρου για επιδότηση του 50% του ποσού.

Σύμφωνα με πηγές του ΥΠΟΙΚ, το πρωτόγνωρα υψηλό αυτό ενδιαφέρον αποδίδεται σε μία αλλαγή κλίματος αναφορικά με την υγειονομική κρίση λόγω του εμβολίου, αλλά και στο γεγονός ότι εφεξής το 50% του ποσού που θα διατεθεί δεν θα είναι χαμηλότοκο δάνειο αλλά επιδότηση. Το ΥΠΟΙΚ αύξησε τον προϋπολογισμό (αντί για 1,2 δισ. ευρώ που είχε αρχικά προβλεφθεί, πλέον υπουργική απόφαση ορίζει τη χρηματοδότηση στα 1,8 δισ. ευρώ). Με το οικονομικό επιτελείο να μην αποκλείει τελικά ο προϋπολογισμός να φτάσει (ή και να υπερβεί) τα 2 δισ. ευρώ.

Τα στατιστικά

Σημειώνεται πως στον πρώτο κύκλο συνολικά υπέβαλαν αίτημα 52.500 φυσικά και νομικά πρόσωπα και μοιράστηκαν 602 εκατομμύρια ευρώ, στον δεύτερο κύκλο καταγράφεται συμμετοχή από 89.700 ΑΦΜ που μοιράστηκαν 1,26 δισ. ευρώ και στον τρίτο κύκλο 101.430 ΑΦΜ που μοιράστηκαν 1,507 δισ. ευρώ

Στον 4ο κύκλο, τα στοιχεία που συγκεντρώνει η ΑΑΔΕ δείχνουν πολύ μεγάλη άνοδο ενδιαφέροντος από νομικά πρόσωπα και από ατομικές εταιρείες με προσωπικό.  Η άνοδος συνδέεται βεβαίως και με την ευχέρεια που υπάρχει στον 4ο κύκλο να μετέχουν ελεύθεροι επαγγελματίες (με ποσό χορήγησης 1.000 ευρώ εκτός αν είναι κλειστές με κρατική εντολή και λαμβάνουν 2.000 ευρώ).

Σύμφωνα με πληροφορίες, με βάση τα στοιχεία έως και σήμερα διπλασιάστηκε το ενδιαφέρον από νομικά πρόσωπα στις 70.000 (από 35.000 που είχαν υποβάλει αιτήσεις σε προηγούμενους κύκλους). Επίσης είναι αυξημένο κατά 20.000 το ενδιαφέρον από ατομικές επιχειρήσεις με εργαζόμενους (σε αυτή την κατηγορία ο αριθμός όσων έχουν υποβάλει ήδη αίτηση έχει ξεπεράσει τις 80.000). Επιπλέον, μέχρι στιγμής έχουν υποβάλει αίτηση 210.000 επιχειρηματίες χωρίς προσωπικό. Με την εκτίμηση των στελεχών του Υπουργείου Οικονομικών να είναι πως ο αριθμός μπορεί να αυξηθεί έως τις 280.000.

Στον 4ο κύκλο ορίζεται πως ως την 31η Δεκεμβρίου 2021 παρέχεται άτοκη περίοδος χάριτος κατά την οποία η δικαιούχος επιχείρηση δεν υποχρεούται να επιστρέψει οιοδήποτε τμήμα κεφαλαίου ή τόκων. Μετά το "επιστρεπτέο" σκέλος αποπληρώνεται σε σαράντα ισόποσες τοκοχρεωλυτικές μηνιαίες δόσεις. Το επιτόκιο αναφοράς για το ποσό που είναι δάνειο ορίζεται στο 0,74%.     

Σε αυτόν μόνο τον κύκλο δεν υπολογίζεται σωρευτικά η πτώση τζίρου αλλά μόνο η πορεία τους μήνες Σεπτέμβριος και Οκτώβριος 2020. Επίσης το όριο πτώσης τζίρου είναι 20% αντί για 10%. Αλλά αυτό το κριτήριο δεν ισχύει για εταιρείες με περιοριστικά μέτρα (lockdown) ή για όσες έχουν πληγεί από την κακοκαιρία "Ιανός" που εντάσσονται ανεξαρτήτως πορείας τζίρου. Από τον 5ο κύκλο αρχίζει και πάλι το μέτρο της αφαίρεσης του ποσού χορηγήθηκε στον προηγούμενο (4ο εν προκειμένω) κύκλο. Το ύψος της ενίσχυσης προσδιορίζεται τυποποιημένα  με βάση την πτώση τζίρου και τον αριθμό εργαζομένων σε αναστολή.

Τα φορο-"δώρα" του Δεκεμβρίου για εργαζόμενους, επιχειρήσεις, ιδιοκτήτες ακινήτων

Του Σπύρου Δημητρέλη

Σειρά πληρωμών προς φορολογούμενους που πλήττονται από την κρίση του κορονοϊού έχει προγραμματίσει για τον Δεκέμβριο το υπουργείο Οικονομικών. Οι πληρωμές προγραμματίζεται να γίνουν ταυτόχρονα με την μερική άρση του lockdown τον Δεκέμβριο προκειμένου να πέσει ζεστό χρήμα στην αγορά και να κλείσουν μερικές πληγές που άνοιξαν από την οικονομική κρίση που προκαλεί το δεύτερο lockdown.

Ειδικότερα, οι πληρωμές που προγραμματίζεται να γίνουν εντός του Δεκεμβρίου περιλαμβάνουν:

-Tις αποζημιώσεις στους ιδιοκτήτες ακινήτων για το "κούρεμα" ενοικίων που υπέστησαν τον Νοέμβριο. Σύμφωνα με το νέο καθεστώς που ισχύει από τον Νοέμβριο και μετά το ενοίκιο επαγγελματικής στέγης για τους πληττόμενες επιχειρήσεις και την κύρια κατοικία των εργαζόμενων που τίθενται σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας μειώνεται κατά 40%. Οι εκμισθωτές λαμβάνουν αποζημίωση από το κράτος το 50% του μισθώματος που δεν εισέπραξαν. Η πληρωμή της αποζημίωσης θα γίνει απευθείας στον τραπεζικό λογαριασμό του ιδιοκτήτη αφού προηγηθεί ειδική δήλωση του ιδιοκτήτη στο taxisnet. Για παράδειγμα, ένας ιδιοκτήτης εισπράττει ενοίκιο επαγγελματικής στέγης από επιχείρηση εστίασης ύψους 1.000 ευρώ. Για τον Νοέμβριο η επιχείρηση καταβάλλει το 60%, δηλαδή 600 ευρώ. Ο ιδιοκτήτης του ακινήτου χάνει 400 ευρώ. Για αυτήν την απώλεια θα αποζημιωθεί από το κράτος με 200 ευρώ που θα κατατεθούν τον Δεκέμβριο στον τραπεζικό λογαριασμό που έχει δηλώσει στο taxisnet. Η εφαρμογή στο taxisnet για τη δήλωση της απώλειας των μισθωμάτων αναμένεται να ανοίξει τις επόμενες ημέρες ενώ έως και τις 15 Δεκεμβρίου οι εκμισθωτές θα έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε διορθώσεις λαθών που έχουν κάνει. 

-Tις αποζημιώσεις για τις αναστολές συμβάσεων εργασίας για τις πλητόμενες επιχειρήσεις. Οι πληρωμές στους εργαζόμενους που τέθηκαν σε αναστολή τον Νοέμβριο καταβλήθηκαν ήδη.

-H επιστρεπτέα προκαταβολή 5. Ο πέμπτης κύκλος της επιστρεπτέας προκαταβολής θα αφορά στη μείωση τζίρου των επιχειρήσεων τον Νοέμβριο και οι σχετικές πληρωμές σχεδιάζεται να γίνουν εντός του Δεκεμβρίου για εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις. Οι επιχειρήσεις θα λάβουν ως επιστρεπτέα προκαταβολή το σύνολο της μείωσης του τζίρου τους σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα και, σύμφωνα με τον σχεδιασμό,  το 50% δεν πρόκειται να τους ζητηθεί να το επιστρέψουν. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το οικονομικό επιτελείο εξετάζει και το ενδεχόμενο να συγχωνεύσει τον πέμπτο με τον έκτο κύκλο της επιτρεπτέας προκαταβολής και να καταβληθούν τα σχετικά ποσά τον Ιανουάριο.

- H καταβολή του δώρου από το δημόσιο στις επιχειρήσεις που ανέστειλαν τη σύμβαση εργασίας εργαζομένων τους. Σημειώνεται ό,τι το δημόσιο θα συμμετάσχει στη δαπάνη επιδόματος εορτών των εργαζομένων που τέθηκαν σε αναστολή σύμβασης εργασίας. Το σχετικό ποσό θα δοθεί στις επιχειρήσεις οι οποίες με τη σειρά τους θα καταβάλουν το δώρο στους εργαζομένους.  

ΕΕΤ: Τι θα ισχύσει με τις προθεσμίες για επιταγές και λοιπά αξιόγραφα

 Διευκρινίσεις για τι θα ισχύσει με τη διαβίβαση στοιχείων αξιογράφων στο πλαίσιο του νόμου 4753/2020 (άρθρο 35) αναφορικά με την αναστολή προθεσμιών λήξης, εμφάνισης και πληρωμής αξιογράφων κατά 75 ημέρες, καθώς και τις ρυθμίσεις για την παροχή ευεργετήματος μη καταχώρησης αξιογράφων σε αρχεία δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς και αναστολή έκδοσης διαταγών πληρωμής, παρέχουν οι ελληνικές τράπεζες.


Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Ένωση Τραπεζών, με το άρθρο 35 του Νόμου 4753/2020 (ΦΕΚ Α’ 227) προβλέπεται η αναστολή των προθεσμιών λήξης, εμφάνισης και πληρωμής επιταγών, συναλλαγματικών και γραμματίων σε διαταγή (με ημερομηνία πληρωμής από 18.11.2020 μέχρι 31.12.2020) κατά 75 ημέρες. Καθώς η διάταξη του Νόμου 4753/2020 και η Κοινή Υπουργική Απόφαση Αριθμ. 1259 της 27ης Νοεμβρίου 2020 (ΦΕΚ Β’ 5250) που την εξειδικεύει, αφορά συγκεκριμένες κατηγορίες υπόχρεων προσώπων, που μπορούν να κάνουν χρήση της σχετικής ρυθμίσεως, και θέτει προθεσμία έξι (6) εργασίμων ημερών για τη συναφή δήλωση αυτών, η Ελληνική Ένωση Τραπεζών διευκρινίζει τα ακόλουθα:



Α. ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΠΟΧΡΕΟΥΣ ΠΡΟΣ ΠΛΗΡΩΜΗ ΑΞΙΟΓΡΑΦΩΝ ΠΟΥ ΔΙΑΘΕΤΟΥΝ ΚΑΔ ΠΛΗΤΤΟΜΕΝΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ:


1. Για τη διευκόλυνση των υπόχρεων προς πληρωμή των αξιογράφων (εκδοτών επιταγών, αποδεκτών συναλλαγματικών κ.λπ), των οποίων (α) τα ΑΦΜ εμπίπτουν στους προστατευόμενους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ), με βάση τα διαβιβασθέντα στις τράπεζες αρχεία της Ανεξάρτητης Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), και (β) επιθυμούν να κάνουν χρήση της ρύθμισης του Νόμου 4753/2020, τα πιστωτικά ιδρύματα θα προβούν άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες και γνωστοποιήσεις - εντός της προβλεπόμενης στο νόμο προθεσμίας - σχετικά με την διαδικασία υποβολής σχετικής δήλωσης.


Η διαδικασία δήλωσης από τους ενδιαφερόμενους θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τη Δευτέρα, 7 Δεκεμβρίου 2020. Έως εκείνη την ημερομηνία, δεν θα επιτρέπεται η εμφάνιση/πληρωμή/σφράγιση των παραπάνω αξιογράφων.


2. Ως εκ τούτου το χρονικό διάστημα από 18.11.2020 έως και την 7.12.2020 δεν θα λαμβάνεται υπόψη, δηλαδή αναστέλλεται ο χρόνος για την εμφάνιση/πληρωμή/σφράγιση των παραπάνω αξιογράφων. Η σφράγιση ή η σύνταξη διαμαρτυρικού για τα αξιόγραφα που εμπίπτουν στην εφαρμογή του νόμου ακόμα και εάν έχει πραγματοποιηθεί στο ανωτέρω διάστημα, δεν θα παράγει έννομες συνέπειες. Συνεπώς, οι κομιστές τους θα πρέπει να επανεμφανίσουν τα εν λόγω αξιόγραφα στις Τράπεζες, μετά την παρέλευση της καταληκτικής ημερομηνίας δηλώσεων.


3. Μετά την παρέλευση της ως άνω καταληκτικής ημερομηνίας (7.12.2020) δεν θα είναι δυνατή οποιαδήποτε δήλωση.


4. Από την 8η Δεκεμβρίου 2020 και μετά, τα αξιόγραφα για τα οποία δεν θα έχει υποβληθεί εμπρόθεσμα η κατά τα προαναφερόμενα δήλωση, θα εμφανίζονται/πληρώνονται/σφραγίζονται κανονικά.



5. Εφόσον οι υπόχρεοι προς πληρωμή αξιογράφων, ακόμα και αν εμπίπτουν στους ΚΑΔ πληττόμενων επιχειρήσεων, επιθυμούν να πληρώσουν εμπροθέσμως τα παραπάνω αξιόγραφα (ακόμη και πριν από την 7η Δεκεμβρίου 2020), θα πρέπει να επικοινωνούν με την πληρώτρια τράπεζα.


Β. ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΠΟΧΡΕΟΥΣ ΠΡΟΣ ΠΛΗΡΩΜΗ ΑΞΙΟΓΡΑΦΩΝ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ Ο ΚΑΔ ΘΑ ΥΠΑΧΘΕΙ ΕΝΤΟΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2020 ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΜΕΤΡΟ ΤΩΝ ΠΛΗΤΤΟΜΕΝΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ:


1. Η ίδια ανωτέρω διαδικασία δήλωσης των αξιογράφων θα ισχύει και για επιχειρήσεις τα ΑΦΜ των οποίων θα συμπεριληφθούν στους προστατευόμενους ΚΑΔ εντός του Δεκεμβρίου 2020. Η δήλωση θα υποβάλλεται εντός έξι (6) εργασίμων ημερών από την επομένη συμπερίληψής των συγκεκριμένων ΚΑΔ στην περίμετρο των πληττόμενων επιχειρήσεων.


2. Και στην περίπτωση αυτή, ακόμα και αν οι υπόχρεοι προς πληρωμή αξιογράφων εμπίπτουν στους ΚΑΔ πληττόμενων επιχειρήσεων, επιθυμούν να πληρώσουν τα αξιόγραφα πριν την καταληκτική ημερομηνία των έξι εργασίμων ημερών από την υπαγωγή τους κατά τα αμέσως ανωτέρω, θα πρέπει να επικοινωνούν με την πληρώτρια τράπεζα.


Γ. ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΠΟΧΡΕΟΥΣ ΠΡΟΣ ΠΛΗΡΩΜΗ ΑΞΙΟΓΡΑΦΩΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΜΠΙΠΤΟΥΝ ΣΤΙΣ ΩΣ ΑΝΩ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ:


Οι προαναφερθείσες διατάξεις του Νόμου 4753/2020 δεν επηρεάζουν την εμφάνιση/πληρωμή/σφράγιση των αξιογράφων για υπόχρεους οι οποίοι δεν εμπίπτουν στους παραπάνω ΚΑΔ.

Νέο ευρω-πλαίσιο συλλογικών αγωγών από καταναλωτές Επικυρώθηκε ο εκσυγχρονισμός στο κοινοτικό δίκαιο

 

Νέο ευρω-πλαίσιο συλλογικών αγωγών από καταναλωτές

Επικυρώθηκε ο εκσυγχρονισμός στο κοινοτικό δίκαιο
Παρασκευή, 27 Νοε 2020 22:39

Με βάση το μοντέλο που επικύρωσε η Ευρωβουλή, συλλογικές αγωγές καταναλωτών θα μπορούν να κατατίθενται μόνο από νομιμοποιούμενους φορείς -όπως οργανώσεις καταναλωτών- και όχι από δικηγορικές εταιρείες

Από την έντυπη έκδοση


Του Νίκου Μπέλλου
nbellos@naftemporiki.gr

Νέους κανόνες για την προστασία των Ευρωπαίων καταναλωτών επικύρωσε χθες η Ευρωβουλή, οι οποίοι θα μπορούν πλέον να προσφεύγουν συλλογικά στη δικαιοσύνη σε οποιοδήποτε σημείο της κοινοτικής επικράτειας, διεκδικώντας ασφαλιστικά μέτρα ή αποζημιώσεις σε περίπτωση που υποστούν ζημιά από ένα προϊόν ή υπηρεσία.

Η νέα κοινοτική νομοθεσία επικυρώθηκε χθες από την Ευρωβουλή, μετά τη συμφωνία που είχε επιτευχθεί μεταξύ των ευρωβουλευτών και της γερμανικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με την απόφαση, τα κράτη-μέλη υποχρεούνται να συστήσουν τουλάχιστον έναν αποτελεσματικό διαδικαστικό μηχανισμό που θα επιτρέπει σε νομιμοποιούμενους φορείς (π.χ. οργανώσεις καταναλωτών ή δημόσιους φορείς) να προσφεύγουν στα δικαστήρια με σκοπό να ζητούν ασφαλιστικά μέτρα (για την παύση ή απαγόρευση μιας συγκεκριμένης πρακτικής) ή επανόρθωση (μέσω π.χ. αποζημίωσης). Σκοπός της νομοθεσίας είναι να βελτιώσει τη λειτουργία της εσωτερικής αγοράς μέσω του τερματισμού παράνομων πρακτικών και να διευκολύνει την πρόσβαση των καταναλωτών στη δικαιοσύνη.

Με βάση το νέο ευρωπαϊκό μοντέλο, συλλογικές αγωγές για την υπεράσπιση των συμφερόντων των καταναλωτών θα μπορούν να κατατίθενται μόνο από νομιμοποιούμενους φορείς, όπως για παράδειγμα από οργανώσεις καταναλωτών, και όχι από δικηγορικές εταιρείες.

Διασυνοριακές υποθέσεις

Για να έχουν το δικαίωμα να καταθέτουν αγωγές για διασυνοριακές υποθέσεις, οι νομιμοποιούμενοι φορείς θα πρέπει να πληρούν τα ίδια ακριβώς κριτήρια σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι φορείς αυτοί θα πρέπει να μπορούν να αποδείξουν ότι διαθέτουν έναν ορισμένο βαθμό σταθερότητας, ότι επιτελούν δημόσιο έργο και ότι οι δραστηριότητές τους δεν έχουν κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Για την άσκηση συλλογικών αγωγών σε εθνικό επίπεδο οι φορείς θα πρέπει να πληρούν τα κριτήρια που προβλέπονται στην εθνική νομοθεσία της εκάστοτε χώρας.

Όπως επισημαίνει ο εισηγητής της έκθεσης της Ευρωβουλής που εγκρίθηκε χθες, στόχος είναι η ισορροπία μεταξύ της ενίσχυσης της προστασίας των καταναλωτών και της παροχής της απαραίτητης νομικής σαφήνειας στις επιχειρήσεις.

Συλλογικές αγωγές θα μπορούν να ασκούνται εναντίον εμπόρων, όταν αυτοί κατηγορούνται ότι έχουν παραβιάσει το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε πλειάδα τομέων, όπως η προστασία των δεδομένων, τα ταξίδια και ο τουρισμός, οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, η ενέργεια και οι τηλεπικοινωνίες.

Τέλος, η οδηγία καλύπτει και τις παραβάσεις που έχουν πάψει να συντελούνται κατά τη στιγμή της άσκησης ή της εκδίκασης μιας αντιπροσωπευτικής αγωγής, καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις είναι αναγκαίο να υπάρχει δυνατότητα απαγόρευσης μιας συγκεκριμένης πρακτικής ώστε να μην επαναληφθεί.

Τα επόμενα βήματα

Αναφορικά με τα επόμενα βήματα, μετά τη χθεσινή εξέλιξη, η οδηγία θα τεθεί σε ισχύ 20 ημέρες μετά τη δημοσίευσή της στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από την ημερομηνία εκείνη και έπειτα τα κράτη-μέλη θα έχουν στη διάθεσή τους 24 μήνες για να την ενσωματώσουν στο εθνικό τους δίκαιο και στη συνέχεια άλλους έξι μήνες για να προχωρήσουν στην εφαρμογή της. Οι νέοι κανόνες θα ισχύουν για τις αντιπροσωπευτικές αγωγές που θα ασκούνται από την ημερομηνία εφαρμογής της οδηγίας και έπειτα.

Με την έγκριση της νέας κοινοτικής οδηγίας για τις συλλογικές προσφυγές καταναλωτών με στόχο την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους, ολοκληρώνεται ο εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας και η εξασφάλιση δίκαιων και διαφανών κανόνων στην Ε.Ε., δεδομένου ότι τον Νοέμβριο 2019 είχε εγκριθεί μια πρώτη δέσμη μέτρων.

Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη δέσμη αφορούσε: 1) τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των καταναλωτών σε ατομικά μέσα έννομης προστασίας, 2) τη διαφάνεια για τους καταναλωτές στις διαδικτυακές αγορές, 3) την επέκταση της προστασίας των καταναλωτών στις ψηφιακές υπηρεσίες, 4) τη μείωση του διοικητικού φόρτου για τις εμπορικές επιχειρήσεις στην επικοινωνία τους με τους καταναλωτές.

Ισχυρές δικλίδες

Στους νέους κανόνες περιλαμβάνονται επίσης ισχυρές ασφαλιστικές δικλίδες για την αποφυγή καταχρηστικών αγωγών, μέσω της εφαρμογής της αρχής «ο ηττημένος πληρώνει». Με βάση την αρχή αυτή, ο διάδικος που ηττάται στο δικαστήριο επιβαρύνεται με τα δικαστικά έξοδα του διαδίκου που δικαιώνεται. Με τον τρόπο αυτό θα αποφευχθούν οι «εργολαβικές» προσφυγές για αποζημιώσεις, όπως αυτές στις ΗΠΑ.

Αλ.Χαρίτσης: «Η οικονομία χρειάζεται ζεστό χρήμα, όχι μόνο δάνεια και αναστολές»

Αλ.Χαρίτσης: «Η οικονομία χρειάζεται ζεστό χρήμα, όχι μόνο δάνεια και αναστολές»

Παρασκευή, 27 Νοε 2020 18:36UPD: 18:43
INTIME NEWS / Δελτίο τύπου / POOL

«Είναι κρίσιμο να αξιοποιηθούν οι διαθέσιμοι χρηματοδοτικοί πόροι για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας σήμερα αλλά και να σχεδιάσουμε το αύριο» δήλωσε ο βουλευτής Μεσσηνίας και τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης,

Ο κ. Χαρίτσης, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «δεν αξιοποίησε το τρέχον ΕΣΠΑ για να χρηματοδοτήσει άμεσα και χωρίς κόστος για τα δημόσια ταμεία, προσλήψεις και αγορά εξοπλισμού στην υγεία, την παιδεία και τις μεταφορές» και να «υλοποιήσει προγράμματα μη επιστρεπτέας ενίσχυσης για της επιχειρήσεις»

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγκάστηκε να επιστρέψει για διόρθωση το αρχικό σχέδιο της κυβέρνησης για το ΕΣΠΑ 2021-27, επειδή δεν περιλαμβάνει δράσεις αντιμετώπισης της πανδημίας. Αναδείξαμε και τα δύο ζητήματα κοινοβουλευτικά» πρόσθεσε, μιλώντας στον ρ/σ «Alpha 98.9» 

 «Καταθέσαμε επίσης δύο πολύ σημαντικές τροπολογίες» συνέχισε ο βουλευτής, για την καταβολή από το κράτος του δώρου των Χριστουγέννων αλλά και για να δοθεί έκτακτο εισόδημα αλληλεγγύης σε όλα τα νοικοκυριά που είδαν το εισόδημά τους να πλήττεται μέσα στην κρίση, μια δημοσιονομική δαπάνη που φτάνει στα 2,3 δισ. και σε μεγάλο βαθμό θα επιστρέψει στο κράτος». «Επί ΣΥΡΙΖΑ, σε πολύ δύσκολες δημοσιονομικές συνθήκες, δόθηκε κοινωνικό μέρισμα το 2016, το 2017 και το 2018, που έφτασε σε 4 εκ δικαιούχους» αντιπαρέβαλλε.

«Πέντε όμιλοι πήραν το μεγαλύτερο ποσοστό της δανειοδότησης»

«Είναι ευθύνη της κυβέρνησης να πιέσει τις τράπεζες ώστε να παράσχουν ρευστότητα και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που ασφυκτιούν» τόνισε ο τομεάρχης Ανάπτυξης, την στιγμή μάλιστα που «οι ίδιες έχουν πρόσβαση σε ρευστότητα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κοντά στα 55 δισ., έως και με αρνητικά επιτόκια». Και πρόσθεσε: «Το 50% της δανειοδότησης κατά τους μήνες της πανδημίας δόθηκε σε μόλις 5 πολύ μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους». «Σαφώς και πρέπει να στηριχθούν και οι μεγάλες επιχειρήσεις στρατηγικού χαρακτήρα αλλά με όρους που διασφαλίζονται τα συμφέροντα του ελληνικού δημοσίου» σχολίασε χαρακτηριστικά.

«Σε συνθήκες πρωτοφανούς ύφεσης πρέπει να ρίξουμε ζεστό χρήμα στην οικονομία» συνέχισε ο Αλ. Χαρίτσης, τονίζοντας ότι «όσο το ΑΕΠ συρρικνώνεται, τόσο το χρέος ως ποσοστό αυξάνεται». «Η χώρα δανείζεται φθηνά γιατί νοικοκυρέψαμε τα δημόσια οικονομικά. Είναι ακατανόητο γιατί η κυβέρνηση δεν προχωράει στην στήριξη της πραγματικής οικονομίας με ρευστότητα και όχι μόνο με δάνεια» κατέληξε.

Οι φόροι που εξαιρούνται από το μέτρο της αναστολής Τι πρέπει να πληρώσουν οι φορολογούμενοι μέχρι τη Δευτέρα

 

Οι φόροι που εξαιρούνται από το μέτρο της αναστολής

Τι πρέπει να πληρώσουν οι φορολογούμενοι μέχρι τη Δευτέρα
Παρασκευή, 27 Νοε 2020 18:02
Eurokinissi / ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Από την έντυπη έκδο

Του Γιώργου Παλαιτσάκη
gpal@naftemporiki.gr

Παρατάσεις στις προθεσμίες πληρωμής για τουλάχιστον 5 μήνες ισχύουν πλέον για ορισμένες οφειλές προς τη Φορολογική Διοίκηση που πρέπει κανονικά να καταβληθούν εντός του τρέχοντος μηνός από τα φυσικά πρόσωπα, τις επιχειρήσεις και τις λοιπές νομικές οντότητες.

Αιτία τα έκτακτα μέτρα στήριξης για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που πλήττονται οικονομικά από την εξάπλωση του κορονοϊού. Τα μέτρα αυτά προβλέπουν αναστολές πληρωμών τουλάχιστον μέχρι τον Απρίλιο του 2021 για οφειλές ΦΠΑ και δόσεις ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής που χρωστούν αυτόν τον μήνα οι πληττόμενοι από την πανδημία του κορονοϊού.

Για τους μη πληττόμενους οι οφειλές ΦΠΑ και δόσεων ρυθμίσεων που λήγουν μέσα στον Νοέμβριο πρέπει να εξοφληθούν κανονικά μέχρι το τέλος του μηνός αυτού. Από τις αναστολές εξαιρούνται επίσης οι δόσεις Νοεμβρίου των οφειλών του φόρου εισοδήματος, της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, του τέλους επιτηδεύματος και του φόρου πολυτελούς διαβίωσης του φορολογικού έτους 2019, καθώς επίσης και η δόση Νοεμβρίου της οφειλής του φετινού Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), ανεξαρτήτως εάν πρέπει να πληρωθούν από πληττόμενους ή μη πληττόμενους.

Σύμφωνα, ειδικότερα, με τα όσα προβλέπουν οι ισχύουσες φορολογικές διατάξεις:

1) Έως τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου θα πρέπει να έχουν εξοφληθεί:

α) Η 5η δόση της συνολικής οφειλής που αναγράφει κάθε χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων (ΦΕΦΠ) και φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων (ΦΕΝΠ). Σε κάθε οφειλή εκκαθαριστικού ΦΕΦΠ μπορεί να περιλαμβάνονται έως και 4 διαφορετικοί φόροι: ο φόρος εισοδήματος, η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, το τέλος επιτηδεύματος και ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης του φορολογικού έτους 2019. Σε οφειλή εκκαθαριστικού ΦΕΝΠ περιλαμβάνονται ο φόρος εισοδήματος και το τέλος επιτηδεύματος της χρήσης του 2019.

Σημειώνεται ότι κάθε οφειλή χρεωστικού εκκαθαριστικού σημειώματος ΦΕΦΠ και ΦΕΝΠ επιτράπηκε να πληρωθεί φέτος σε 8 μηνιαίες δόσεις, από τον Αύγουστο του 2020 έως τον Φεβρουάριο του 2021.


β) Η 3η μηνιαία δόση του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας (ΕΝΦΙΑ) του 2020.

Σημειώνεται ότι φέτος δόθηκε η δυνατότητα στα φυσικά πρόσωπα να εξοφλήσουν τον ΕΝΦΙΑ του 2020 σε 6 μηνιαίες δόσεις, η πρώτη και η δεύτερη εκ των οποίων έληξαν μαζί με την τελευταία εργάσιμη μέρα του Οκτωβρίου 2020 και κάθε μία από τις επόμενες τέσσερις λήγει την τελευταία εργάσιμη μέρα των μηνών Νοεμβρίου 2020, Δεκεμβρίου 2020, Ιανουαρίου 2021 και Φεβρουαρίου 2021.

γ) Η 1η από τις 2 δόσεις του ΦΠΑ του μηνός Οκτωβρίου, ο οποίος προκύπτει από χρεωστική δήλωση που πρέπει να υποβληθεί μέχρι τις 30/11/2020 από κάθε επιχείρηση που τηρεί διπλογραφικά βιβλία και δεν έχει υποχρεωθεί να αναστείλει τη λειτουργία της εντός του Νοεμβρίου λόγω της εφαρμογής των μέτρων περιορισμού της εξάπλωσης του κορονοϊού COVID-19.

δ) Η 2η δόση της οφειλής του ΦΠΑ του τρίτου τριμήνου του 2020, η οποία προέκυψε από χρεωστική δήλωση υποβληθείσα μέχρι τις 30/10/2020 από κάθε επιχείρηση που τηρεί απλογραφικά βιβλία και δεν έχει υποχρεωθεί να αναστείλει τη λειτουργία της εντός του Οκτωβρίου ή εντός του Νοεμβρίου.

ε) Η 2η δόση του ΦΠΑ του μηνός Σεπτεμβρίου, ο οποίος προέκυψε από χρεωστική δήλωση υποβληθείσα μέχρι τις 30/10/2020 από κάθε επιχείρηση που τηρεί διπλογραφικά βιβλία και δεν έχει υποχρεωθεί να αναστείλει τη λειτουργία της εντός του Οκτωβρίου ή εντός του Νοεμβρίου.

2) Οι οφειλές που έπρεπε κανονικά να πληρωθούν εντός του Νοεμβρίου 2020, αλλά τελικά η προθεσμία εξόφλησής τους μετατέθηκε για πολύ αργότερα με διατάξεις που ψηφίστηκαν πρόσφατα και προβλέπουν αναστολές πληρωμών λόγω των οικονομικών προβλημάτων που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορονοϊού είναι:

α) Η οφειλή του ΦΠΑ του μηνός Οκτωβρίου, η οποία προκύπτει από χρεωστική δήλωση που πρέπει να υποβληθεί μέχρι τις 30/11/2020 από κάθε επιχείρηση που τηρεί διπλογραφικά βιβλία και έχει υποχρεωθεί να αναστείλει τη λειτουργία της εντός του Νοεμβρίου. Σύμφωνα με την υπ' αριθμ. Α.1255/20-11-2020 απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Απ. Βεσυροπούλου, η προθεσμία για την εφάπαξ πληρωμή της οφειλής αυτής παρατείνεται έως το τέλος Απριλίου 2021. Εναλλακτικά, η οφειλή αυτή μπορεί να ρυθμιστεί ώστε να αποπληρωθεί τμηματικά είτε σε 2 έως 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις είτε σε 13 έως 24 μηνιαίες δόσεις με ετήσιο επιτόκιο 2,5%. Στην περίπτωση αυτή η 1η δόση της ρύθμισης θα πρέπει να καταβληθεί τον Μάιο του 2021.

β) Η 2η δόση χρεωστικού υπολοίπου ΦΠΑ του τρίτου τριμήνου του 2020, το οποίο προέκυψε από χρεωστική δήλωση υποβληθείσα μέχρι τις 30/10/2020 από κάθε επιχείρηση που τηρεί απλογραφικά βιβλία και έχει υποχρεωθεί να αναστείλει τη λειτουργία της εντός του Οκτωβρίου ή εντός του Νοεμβρίου. Σύμφωνα με την παραπάνω απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών, η προθεσμία για την πληρωμή και αυτής της οφειλής παρατείνεται έως το τέλος Απριλίου 2021. Εναλλακτικά και αυτή η οφειλή μπορεί να ρυθμιστεί ώστε να αποπληρωθεί τμηματικά είτε σε 2 έως 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις είτε σε 13 έως 24 μηνιαίες δόσεις με ετήσιο επιτόκιο 2,5%. Στην περίπτωση αυτή η 1η δόση της ρύθμισης θα πρέπει να καταβληθεί τον Μάιο του 2021.

γ) Η 2η δόση χρεωστικού υπολοίπου ΦΠΑ του μηνός Σεπτεμβρίου, το οποίο προέκυψε από χρεωστική δήλωση υποβληθείσα μέχρι τις 30/10/2020 από κάθε επιχείρηση που τηρεί διπλογραφικά βιβλία και έχει υποχρεωθεί να αναστείλει τη λειτουργία της εντός του Οκτωβρίου ή εντός του Νοεμβρίου. Σύμφωνα με την παραπάνω απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών, η προθεσμία για την πληρωμή και αυτής της οφειλής παρατείνεται έως το τέλος Απριλίου 2021. Εναλλακτικά και αυτή η οφειλή μπορεί να ρυθμιστεί ώστε να αποπληρωθεί τμηματικά είτε σε 2 έως 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις είτε σε 13 έως 24 μηνιαίες δόσεις με ετήσιο επιτόκιο 2,5%. Στην περίπτωση αυτή η 1η δόση της ρύθμισης θα πρέπει να καταβληθεί τον Μάιο του 2021.

δ) Η μηνιαία δόση οποιασδήποτε ρύθμισης τμηματικής καταβολής χρέους προς τη Φορολογική Διοίκηση, την οποία έπρεπε κανονικά να πληρώσει μέχρι τις 30 Νοεμβρίου κάθε επιχείρηση που έχει υποχρεωθεί να αναστείλει τη λειτουργία της εντός του Νοεμβρίου. H πληρωμή της δόσης του μηνός Νοεμβρίου των ρυθμίσεων των επιχειρήσεων αυτών μετατίθεται μετά το τέλος όλων των υπολοίπων μηνιαίων δόσεων που ακολουθούν.

ε) Η μηνιαία δόση οποιασδήποτε ρύθμισης τμηματικής καταβολής πρέπει να εξοφληθεί κανονικά μέχρι τις 30 Νοεμβρίου από κάθε εργαζόμενο σε επιχείρηση η οποία είτε έχει υποχρεωθεί να αναστείλει τη λειτουργία της είτε έχει υποστεί σημαντική μείωση στις εισπράξεις της και υπολειτουργεί. Προϋπόθεση είναι ο εργαζόμενος να τελεί σε αναστολή της σύμβασης εργασίας του. H πληρωμή της δόσης του μηνός Νοεμβρίου των ρυθμίσεων των εργαζομένων αυτών μετατίθεται μετά το τέλος όλων των υπολοίπων μηνιαίων δόσεων που ακολουθούν.

Υπ. Εργασίας: Από σήμερα οι πληρωμές για αναστολές Νοεμβρίου-επίδομα ανέργων

 

Υπ. Εργασίας: Από σήμερα οι πληρωμές για αναστολές Νοεμβρίου-επίδομα ανέργων

Παρασκευή, 27 Νοε 2020 12:47UPD: 12:50
REUTERS / Kai Pfaffenbach

Την πίστωση του ποσού των 203.735.184,67 ευρώ, που αφορά αποζημιώσεις ειδικού σκοπού και οικονομικές ενισχύσεις για το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, στους λογαριασμούς 328.360 δικαιούχων ξεκινά από σήμερα το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, διασταυρώνοντας τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του από το Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ».


Ειδικότερα, δίνει το ποσό των 188.306.635 ευρώ σε 277.999 δικαιούχους της αποζημίωσης ειδικού σκοπού σε εργαζόμενους που οι συμβάσεις εργασίας τους τέθηκαν σε αναστολή τον Νοέμβριο (κλειστές επιχειρήσεις). Επίσης, διαθέτει το ποσό των 3.612.078 ευρώ σε 7.718 δικαιούχους που είχαν κάνει μονομερείς υπεύθυνες δηλώσεις σε επιχειρήσεις-εργοδότες κύριων και μη κύριων ξενοδοχειακών και τουριστικών καταλυμάτων. Ταυτόχρονα, διαθέτει 1.188.444 ευρώ σε 2.242 δικαιούχους επαγγελματίες της τέχνης, του πολιτισμού, ξεναγών και τουριστικών συνοδών που είχαν κάνει μονομερείς υπεύθυνες δηλώσεις. Και τέλος διαθέτει το ποσό των 10.628.027,67 ευρώ σε 40.401 δικαιούχους που έχουν ενταχθεί στο μηχανισμό ενίσχυσης βραχυχρόνιας εργασίας ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ.

Στο μεταξύ, ξεκινά σήμερα και η διαδικασία καταβολής της νέας εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης 400 ευρώ σε μακροχρόνια ανέργους, στο πλαίσιο των κυβερνητικών μέτρων για την άμεση και αποτελεσματική στήριξη των ανέργων.

Συγκεκριμένα, ο ΟΑΕΔ ανοίγει σήμερα το μεσημέρι στις 15:00 την ειδική πλατφόρμα για τους μακροχρόνια ανέργους που δεν επιδοτούνται προκειμένου να λάβουν την εφάπαξ οικονομική ενίσχυση των 400 ευρώ από τον ΟΑΕΔ. Αυτή αφορά περίπου 130.000 δικαιούχους και το συνολικό κονδύλι θα φτάσει 52 εκατ. ευρώ.

Παράταση στις αιτήσεις ενίσχυσης για ελαιοπαραγωγούς

 

Παράταση στις αιτήσεις ενίσχυσης για ελαιοπαραγωγούς

Παρασκευή, 27 Νοε 2020 16:52UPD: 16:55

Έως και την επόμενη Τετάρτη, 2 Δεκεμβρίου, παρατείνεται η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων ενίσχυσης με 126 εκατομμύρια ευρώ των ελαιοπαραγωγών οι οποίοι επλήγησαν από την πανδημία του κορωνοϊού, ανακοίνωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Σύμφωνα με το ΥΠΑΑΤ, η απόφαση αυτή ελήφθη λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος συμμετοχής από την πλευρά των ελαιοπαραγωγών, καθώς έως σήμερα το πρωί, που ήταν και η καταληκτική ημερομηνία της πρόσκλησης, είχαν υποβληθεί πάνω από 135 χιλιάδες αιτήσεις ενίσχυσης.

Δικαίωμα συμμετοχής στο εν λόγω μέτρο έχουν οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες (ΚΚΕΑ) με βάση το Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ) έως και τη λήξη υποβολής φορολογικής δήλωσης έτους 2020 (εισοδήματα έτους 2019), και είχαν δηλώσει στο ΟΣΔΕ (έτους 2019), καλλιέργεια ελιάς (ελαιοποιήσιμης ή/και διπλής κατεύθυνσης με εξαίρεση την Καλαμών διπλής κατεύθυνσης). Τονίζεται ότι η εγγραφή στο «Μητρώο Αγροτών & Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ)» είναι υποχρεωτική, καθώς και η επικαιροποίησή της, η οποία και συνιστά υποχρέωση των παραγωγών σύμφωνα με τον Ν. 3874/2010.

Με βάση τις προβλέψεις του σχετικού Κανονισμού της Ε.Ε., η ενίσχυση χορηγείται ως κατ' αποκοπή εφάπαξ ποσό και όχι ανά στρέμμα, καθώς έχει την έννοια της έκτακτης στήριξης για τη διατήρηση της γεωργικής δραστηριότητας και την παροχή ρευστότητας, στη βάση τεκμηρίωσης των συνολικών επιπτώσεων της πανδημίας στον συγκεκριμένο κλάδο παραγωγής και όχι της εξατομικευμένης απώλειας εισοδήματος, αναφέρει το ΥΠΑΑΤ, σημειώνοντας πως για τον λόγο αυτόν και η ενίσχυση χορηγείται σε κλάσεις επιλέξιμης έκτασης και όχι ανά στρέμμα.

ΕΣΑ: Να ανασταλούν οι φορολογικές οφειλές Νοεμβρίου για όλους τους πληττόμενους

 

ΕΣΑ: Να ανασταλούν οι φορολογικές οφειλές Νοεμβρίου για όλους τους πληττόμενους

Παρασκευή, 27 Νοε 2020 14:02UPD: 14:03

Να συμπεριληφθεί στην απόφαση αναστολής των φορολογικών οφειλών του Νοεμβρίου το χονδρικό εμπόριο και πλήθος άλλοι συναφείς κωδικοί δραστηριότητας, όπως είχε συμβεί στις αντίστοιχες αποφάσεις του μηνός Απριλίου, ζητά με επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών (ΕΣΑ). Ο ΕΣΑ αναφέρει στην επιστολή του ότι «Με ανακούφιση ακούσαμε τις εξαγγελίες σας για αναστολή καταβολής των φορολογικών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων που διέκοψαν τη λειτουργία τους μετά από κρατική εντολή καθώς και των πληττόμενων επιχειρήσεων από την πανδημία, για το μήνα Νοέμβριο»

Ωστόσο επισημαίνει ότι η επιστολή εστάλη με αφορμή τη δημοσίευση του ΦΕΚ 5223/25-11-2020 και της απόφασης Α.1254 από το υπουργείο Οικονομικών, που όπως αναφέρει ο ΕΣΑ «με έκπληξη αντιληφθήκαμε ότι στον επισυναπτόμενο πίνακα Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας, δεν έχουν συμπεριληφθεί το χονδρικό εμπόριο και πλήθος άλλοι συναφείς κωδικοί δραστηριότητας. Το χονδρεμπόριο και άλλοι κλάδοι είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι με τη λιανική πώληση και τα κλειστά καταστήματα μηδενίζουν ουσιαστικά και τον δικό τους τζίρο». 

Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών σημειώνει ότι θεωρεί επιτακτική ανάγκη με νεότερη απόφαση του υπουργείου, να προστεθούν στους ήδη υπάρχοντες ΚΑΔ της απόφασης Α.1254 όλοι οι κωδικοί δραστηριότητας του χονδρικού εμπορίου και άλλων συναφών δραστηριοτήτων, που ορθά είχατε συμπεριλάβει στις αντίστοιχες αποφάσεις Α.1072 & Α.1073/2-4-2020, που αφορούσαν την αναστολή των φορολογικών υποχρεώσεων για το μήνα Απρίλιο.

Παράλληλα, επισημαίνει ότι κατά την διάρκεια του δευτέρου κύματος της πανδημίας, η αγορά ευρίσκεται σε δυσχερέστερη θέση από την άνοιξη του 2020 και οι μικρές επιχειρήσεις που είναι ουσιαστικά αποκλεισμένες και από το τραπεζικό σύστημα, παλεύουν εμφανώς πλέον για την επιβίωσή τους.

«Ελπίζουμε να ανταποκριθείτε άμεσα στο δίκαιο αίτημά μας και να αποφύγουμε χιλιάδες λουκέτα και νέες χαμένες θέσεις εργασίας», καταλήγει στην επιστολή του ο ΕΣΑ. 

 

Χρ. Σταϊκούρας: Πιθανή παράταση υποβολής αιτήσεων στην Επιστρεπτέα 4

 

Χρ. Σταϊκούρας: Πιθανή παράταση υποβολής αιτήσεων στην Επιστρεπτέα 4

Σάββατο, 28 Νοε 2020 09:15UPD: 09:23
INTIME NEWS / ΧΡΥΣΟΧΟΙΔΗΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ

To ενδεχόμενο να δοθεί ολιγοήμερη παράταση για την υποβολή αιτήσεων στην πλατφόρμα MyBusinessSupport για τον 4ο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής μελετά το υπουργείο Οικονομικών. Παράλληλα η παράταση του lockdown και τις πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου αναμένεται να οδηγήσει σε επέκταση των μέτρων στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων .


Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA,  μελετάται η πιθανότητα να δοθεί μικρή παράταση στην διάρκεια υποβολής αιτήσεων για τον 4ο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, όπως συνέβη και στους προηγούμενους κύκλους. Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία λήγει τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου.  

Μέχρι χθες το βράδυ περισσότερες από 380.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες είχαν υποβάλει αιτήσεις στην πλατφόρμα ΜyBusinessSupport για περίπου 1,9 δισ. ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα σε μία εβδομάδα περισσότερες από 320.000 επιχειρήσεις έχουν λάβει 1,53 δισ. ευρώ. Το μεγάλο ενδιαφέρον που υπάρχει για την άντληση ρευστότητας μέσω της Επιστρεπτέας Προκαταβολής συμβάλλει παράλληλα και στη διατήρηση εκατοντάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας καθώς όταν μια επιχείρηση λαμβάνει την οικονομική ενίσχυση δεσμεύεται ότι δεν θα προχωρήσει σε απολύσεις έως το τέλος Μαρτίου 2021.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, ο επόμενος κύκλος πιθανόν  ξεκινήσει τον Ιανουάριο καθώς θα ληφθούν υπόψη και τα στοιχεία του Δεκεμβρίου. Μάλιστα επεσήμανε ότι και στον επόμενο κύκλο Επιστρεπτέας Προκαταβολής θα προβλέπεται ότι το 50% της ενίσχυσης που θα ληφθεί δεν θα επιστραφεί.

Επέκταση των μέτρων στήριξης και τον Δεκέμβριο 

Η διατήρηση των περιοριστικών μέτρων λόγω της πανδημίας και κάποιες ημέρες του Δεκεμβρίου, με τα έως τώρα δεδομένα, οδηγεί και σε επέκταση των μέτρων στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Αποζημιώσεις ειδικού σκοπού, υποχρεωτική μείωση ενοικίων, αναστολές πληρωμών φορολογικών υποχρεώσεων  αποτελούν μερικές από τις παρεμβάσεις οι οποίες θα συνεχιστούν και το Δεκέμβριο, σημείωσε ο ΥΠΟΙΚ. Αναφερόμενος μάλιστα στην καταβολή του 50% της απώλειες που υφίστανται οι  ιδιοκτήτες των ακινήτων που εισπράττουν μειωμένα ενοίκια  απευθείας στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, δήλωσε ότι είναι πιθανό να επεκταθεί και το Δεκέμβριο.

Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο για μία «νέα» ρύθμιση 100-120 δόσεων, ο Χρήστος Σταϊκούρας  τόνισε ότι είναι κάτι που θα μελετηθεί πιθανόν μετά από 1-2-4 μήνες ανάλογα με την πορεία της υγειονομικής κρίσης.

Όσον αφορά την πλατφόρμα για την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης, επεσήμανε ότι θα ανοίξει εντός του Δεκεμβρίου ενώ η προκαταβολή σχεδιάζεται να δοθεί στους δικαιούχους εντός του μηνός.

Ραλλού Αλεξοπούλου