Σάββατο 20 Αυγούστου 2016

«Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΙΔΙΟ Η ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΟ ΕΝΦΙΑ» Τρ. Αλεξιάδης: Ο ΕΝΦΙΑ θα αντικατασταθεί από άλλον, πιο δίκαιο φόρο

«Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΙΔΙΟ Η ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΟ ΕΝΦΙΑ»

Τρ. Αλεξιάδης: Ο ΕΝΦΙΑ θα αντικατασταθεί από άλλον, πιο δίκαιο φόρο

Τρ. Αλεξιάδης: Ο ΕΝΦΙΑ θα αντικατασταθεί από άλλον, πιο δίκαιο φόρο

Τη διαβεβαίωση ότι η πλειοψηφία των φορολογουμένων, σε λίγες μέρες, θα κληθεί να πληρώσει ίδιο ή χαμηλότερο ΕΝΦΙΑ σε σχέση με πέρυσι, δηλώνει σε σημερινή του συνέντευξη στο site "iefimerida", ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης.
«Όπως φαίνεται θα διαψευστούν αυτοί που έλεγαν ότι το μεγαλύτερο ποσοστό θα πληρώσει μεγαλύτερο φόρο. Στα 5,5 με 6 εκατομμύρια φορολογούμενους του ΕΝΦΙΑ, ένα πολύ μικρό τμήμα θα πληρώσει περισσότερο ΕΝΦΙΑ», υπογραμμίζει ο Τρύφων Αλεξιάδης.
Επιπλέον, ο κ. Αλεξιάδης προαναγγέλλει ότι ο ΕΝΦΙΑ θα καταργηθεί και θα αντικατασταθεί με άλλον φόρο στην ακίνητη περιουσία, ο οποίος, όπως υπογραμμίζει, θα είναι πιο δίκαιος.
«Είχαμε σαν πολιτική θέση την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και την αντικατάστασή του με έναν φόρο στην περιουσία. Εξακολουθούμε να έχουμε την ίδια πολιτική θέση. Απλά, στην διαπραγμάτευση που κάναμε τον Αύγουστο του 2015 δεν καταφέραμε την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ», σημειώνει.
Αναφερόμενος στο θέμα φοροδιαφυγή/φορολογικοί έλεγχοι κυρίως σε τουριστικές περιοχές ο Τρύφων Αλεξιάδης δηλώνει ότι φέτος με σχέση με τα προηγούμενα χρόνια έχουν γίνει πάρα πολλοί έλεγχοι, κλείσιμο καταστημάτων, εντοπισμό μεγάλης φοροδιαφυγής, λαθραίων προϊόντων ενώ παραδέχτηκε ότι πρέπει να γίνουν και περισσότεροι έλεγχοι.
Σε ερώτηση αν η αύξηση της φορολογίας αυξάνει την φοροδιαφυγή, είπε πως «θα πρέπει κάποιος να έχει προβλήματα λειτουργίας του μυαλού του για να πει ότι η αύξηση της φορολογίας είναι θετική στον αγώνα κατά της φοροδιαφυγής» και εξήγησε: «Η αύξηση των φορολογικών συντελεστών δυσκολεύει αυτόν τον αγώνα και πρέπει κάποια στιγμή να κάνουμε μια αποτίμηση, αν για παράδειγμα είναι πιο σημαντικό να στρέφεις τη λειτουργία του υπουργείου Οικονομικών στην αύξηση των φορολογικών συντελεστών, π.χ. στον ΦΠΑ, ή αν πρέπει να κάνεις ενέργειες για να αυξήσεις την εισπραξιμότητα του ΦΠΑ. Εμείς αυτή τη στιγμή αναγκαστικά κάνουμε και τα δύο. Αλλά κάποια στιγμή πρέπει να δούμε ποιο είναι το πιο σημαντικό». 
Υπογράμμισε δε ότι η αύξηση της φορολογίας δεν είναι μια πολιτική της κυβέρνησης. «Ήταν μία πολιτική αναγκαιότητα που προέκυψε μέσα από τη συμφωνία, την οποία να θυμίσω για μία ακόμη φορά -γιατί κάποιοι το ξεχνούν- ψήφισε η συντριπτική πλειοψηφία της Βουλής», τόνισε ο κ. Αλεξιάδης, λέγοντας ότι η κυβέρνηση δεν ήταν υπέρ της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά, της αύξησης του ΕΝΦΙΑ ή της διατήρησης του ΕΝΦΙΑ, αλλά αναγκάστηκε από τη συμφωνία. «Αν κάποιοι διαφωνούν ας καταθέσουν κάποτε τη διαφορετική πολιτική τους πρότασης και να πουν ότι είναι λάθος η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά και έπρεπε να κάνουμε αυτό. Ή να πουν είναι λάθος η συμφωνία και έπρεπε να κάνουμε το άλλο. Διότι ακούμε μόνο κριτική και γκρίνια και δεν ακούμε προτάσεις», τόνισε ο κ. Αλεξιάδης
Αναφερόμενος στα κόκκινα δάνεια, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι «πρόθεση της κυβέρνησης είναι να μην δημιουργήσουμε με το ζήτημα των κόκκινων δανείων και γενικά με τα χρέη των επιχειρήσεων και των πολιτών μία διάλυση στην οικονομία. Ο αγώνας μας γίνεται για να μπορέσουμε κάποια στιγμή να σταθούμε και πάλι στα πόδια μας, να ξεφύγουμε από την εποπτεία στην οποία βρισκόμαστε».
Τέλος, ερωτηθείς για το αν θα γίνουν πρόωρες εκλογές απαντά με το ερώτημα «γιατί να κάνει αυτή τη στιγμή εκλογές η κυβέρνηση; Πέρασε τα πολύ δύσκολα, πέρασε δύσκολες στιγμές στο Κοινοβούλιο, έχουν αρχίσει να έρχονται αποτελέσματα».

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΕΙΣ

ΕΝΦΙΑ: Το μεγάλο κόλπο που «φουσκώνει» τα εκκαθαριστικά - Ποιοι θα πληρώσουν περισσότερο φόρο

ΕΝΦΙΑ: Το μεγάλο κόλπο που «φουσκώνει» τα εκκαθαριστικά - Ποιοι θα πληρώσουν περισσότερο φόρο

Μεγάλες παγίδες που κρύβουν περισσότερο φόρο ακινήτων για εκατομμύρια ιδιοκτήτες, κρύβουν τα εκκαθαριστικά που θα αρχίσουν να αναρτώνται στο Taxis από τις 18 Αυγούστου και μετά.
Με «τρικ» το υπουργείο Οικονομικών ανεβάζει τις αντικειμενικές αξίες και τους συντελεστές παλαιότητας και τα ποσά θα είναι αυξημένα και παρά το γεγονός ότι αξίες είναι  μειωμένες κατά 4% έως και 38%, εκατομμύρια ιδιοκτήτες να χρεωθούν και πάλι άδικα με επιπλέον ΕΝΦΙΑ.
Τη διετία 2014-2015 οι περισσότεροι ιδιοκτήτες κτισμάτων κατέβαλαν τον ΕΝΦΙΑ με «καπέλο» από 33% έως και 67%, επειδή το υπουργείο Οικονομικών επέβαλε τον φόρο αυτό με βάση τις αντικειμενικές αξίες που ίσχυαν την 1η-1-2014 και την 1η-1-2015 για τα νεόκτιστα διαμερίσματα και χωρίς να συνυπολογίσει την παλαιότητα των κτισμάτων.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, το σύστημα υπολογισμού του κύριου ΕΝΦΙΑ, το οποίο προβλέπει ο ν. 4223/2014, καταρτίστηκε κατά τέτοιο τρόπο ώστε να υπερφορολογεί αδίκως εκατομμύρια ιδιοκτήτες παλαιών κατοικιών. Από τα στοιχεία και τα αναλυτικά παραδείγματα που παρουσιάζουμε, προκύπτει ότι:
* Ο υπολογισμός του κύριου ΕΝΦΙΑ για όλες τις κατοικίες παλαιότητας άνω του 1 έτους έγινε με βάση τις αντικειμενικές αξίες που τέθηκαν σε ισχύ από το 2007 έως την 20ή-5-2015 για τα νεόδμητα κτίρια, δηλαδή με βάση τιμές οι οποίες βρίσκονται σε επίπεδα σημαντικά υψηλότερα των πραγματικών αξιών των παλαιών κτισμάτων.
Ως βάση υπολογισμού του κύριου ΕΝΦΙΑ χρησιμοποιήθηκαν, δηλαδή, οι τιμές ζώνης ανά τετραγωνικό μέτρο, οι οποίες καθορίστηκαν το 2007 για τον υπολογισμό των φορολογητέων αξιών των νεοανεγερθέντων κτισμάτων.
* Η παλαιότητα των κατοικιών που κατέχουν οι φορολογούμενοι δεν ελήφθη υπόψη και η τελική επιβάρυνση των φορολογουμένων δεν μειώθηκε, ενώ σε πολλές περιπτώσεις αυξήθηκε κιόλας. Αυτό συνέβη επειδή το σύστημα υπολογισμού του κύριου ΕΝΦΙΑ συμπεριέλαβε «συντελεστές παλαιότητας», οι οποίοι δεν μειώνουν τον φόρο ανάλογα με τα έτη που έχουν παρέλθει από την ημερομηνία έκδοσης της οικοδομικής άδειας αλλά τον… αυξάνουν όσο λιγότερα είναι τα έτη αυτά, δηλαδή όσο νεότερο είναι το κάθε κτίσμα.
Είναι δηλαδή συντελεστές οι οποίοι κρατούν τον φόρο σταθερό για τα πολύ παλαιά κτίσματα, «ηλικίας» άνω των 25 ετών, και τον αυξάνουν περαιτέρω για όσα ακίνητα έχουν παλαιότητα από 25 έτη έως και… 1 έτος!
Δύο είναι τα κόλπα που θα ανεβάσουν το φόρο
1 Για τον υπολογισμό του κύριου ΕΝΦΙΑ, το υπουργείο Οικονομικών καθιέρωσε μία κλίμακα συντελεστών Βασικού Φόρου. Οι συντελεστές αυτοί αυξάνουν όσο υψηλότερα είναι τα επίπεδα των τιμών ζώνης ανά τ.μ. Ξεκινούν από τα 2 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο για κτίσματα που βρίσκονται σε περιοχές με τιμές ζώνης μέχρι 500 ευρώ ανά τ.μ. και φθάνουν μέχρι τα 13 ευρώ ανά τ.μ. για τα κτίσματα που βρίσκονται σε περιοχές με τιμές ζώνης άνω των 5.000 ευρώ. Οι «τιμές ζώνης ανά τ.μ. που ελήφθησαν υπόψη για την κλιμάκωση των συντελεστών του Βασικού Φόρου ήταν οι αντικειμενικές τιμές ανά τ.μ. οι οποίες ισχύουν ανά περιοχή για νεόδμητα διαμερίσματα 1ου ορόφου με πρόσοψη σε ένα δρόμο. Δηλαδή η βάση υπολογισμού του κύριου ΕΝΦΙΑ ήταν οι αντικειμενικές αξίες νεόκτιστων διαμερισμάτων 1ου ορόφου με μία μόνο πρόσοψη σε δρόμο.
2 Ο φόρος που προέκυψε για κάθε κτίσμα, όσο παλαιό κι αν ήταν, δεν μειώθηκε λόγω παλαιότητας, καθώς δεν εφαρμόστηκαν οι μειωτικοί συντελεστές παλαιότητας 0,6 έως 0,9 που ισχύουν κανονικά για τα ακίνητα «ηλικίας» ενός έτους και άνω. Οι μειωτικοί αυτοί συντελεστές εφαρμόστηκαν στον υπολογισμό του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ (ο οποίος το 2014 και το 2015 επιβλήθηκε σε όσους κατείχαν την 1η-1-2014 και την 1η-1-2015, αντίστοιχα, αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 300.000 ευρώ). Εφαρμόζονται επίσης και κατά τον υπολογισμό των φόρων στις μεταβιβάσεις, τις κληρονομιές, τις δωρεές και τις γονικές παροχές ακινήτων.
Αντιθέτως, για τον υπολογισμό του κύριου ΕΝΦΙΑ των ετών 2014 και 2015 χρησιμοποιήθηκαν κάποιοι άλλοι… εξωπραγματικοί «συντελεστές παλαιότητας» που, αντί να μειώνουν, αυξάνουν τον φόρο όσο πιο νέο είναι ένα κτίσμα! Οι «συντελεστές παλαιότητας» που χρησιμοποιήθηκαν για τον υπολογισμό του κύριου ΕΝΦΙΑ ήταν αυξητικοί, όχι μειωτικοί, όπως θα ήταν το δίκαιο: Ξεκινούν από το 1 για κτίσματα που έχουν ανεγερθεί από το 1930 μέχρι και πριν από 26 χρόνια και φθάνουν μέχρι το 1,25 για κτίσματα που έχουν κατασκευαστεί την τελευταία τετραετία!
Έτσι, ενώ ο Βασικός Φόρος υπολογίστηκε με βάση τις αντικειμενικές αξίες ολοκαίνουργιων κτισμάτων, δεν μειώθηκε καθόλου για όσα από τα κτίσματα αυτά έχουν παλαιότητα άνω των 25 ετών, ενώ για όσα έχουν παλαιότητα από 25 έτη έως και 1 έτος ο Βασικός Φόρος (αν και αντιπροσωπεύει – επαναλαμβάνουμε– αντικειμενικές τιμές καινούργιων κτισμάτων) προσαυξήθηκε περαιτέρω κατά 5% έως και 25%, καθώς οι «συντελεστές παλαιότητας» που χρησιμοποιήθηκαν κλιμακώνονται από 1,05 έως 1,25.

ΑΝ ΔΕΝ ΠΑΝΕ ΚΑΛΑ ΤΑ ΕΣΟΔΑ... Το εφιαλτικό σενάριο για τους φόρους σε αμόλυβδη, πετρέλαιο, υγραέριο

ΑΝ ΔΕΝ ΠΑΝΕ ΚΑΛΑ ΤΑ ΕΣΟΔΑ...

Το εφιαλτικό σενάριο για τους φόρους σε αμόλυβδη, πετρέλαιο, υγραέριο

Το εφιαλτικό σενάριο για τους φόρους σε αμόλυβδη, πετρέλαιο, υγραέριο

Εφιαλτικό σενάριο της επίσπευσης της εφαρμογής φόρων στα καύσιμα, έχει ως δεύτερο σχέδιο η κυβέρνηση σε περίπτωση που η πορεία των εσόδων δεν είναι η αναμενόμενη και υπάρξει κίνδυνος ενεργοποίησης του κόφτη. Σύμφωνα με αυτό το plan b που δεν είναι βεβαίως σίγουρο ότι θα τεθεί σε εφαρμογή:
Θα μπορούσαν να έρθουν τρεις μήνες νωρίτερα οι αυξήσεις φόρων που είχαν προγραματιστεί για τον Ιανουάριο του 2017. Συγκεκριμένα:
Αύξηση του ΕΦΚ αμόλυβδης βενζίνης από 670 σε 700 ευρώ ανά 1.000 λίτρα
Αύξηση του ΕΦΚ πετρελαίου εσωτερικής καύσης (diesel) κινητήρων από 330 σε 410 ευρώ ανά 1.000 λίτρα
Αύξηση του ΕΦΚ υγραερίων (LPG) που χρησιμοποιούνται ως καύσιμα κινητήρων από 330 σε 430 ευρώ ανά 1.000 χιλιόγραμμα.
Η αύξηση αυτή ακόμη και στην καλύτερη περίπτωση, με τις σημερινές τιμές στο πρατήριο που κινούνται σε σχετικά χαμηλά επίπεδα θα σημάνει αύξηση της τάξης των 8 ως 12 λεπτών το λίτρο και έτσι οι τιμές θα εκτιναχθούν.
Οι έμμεσοι φόροι δεν σταματούν όμως εδώ, καθώς από τον Ιανουάριο έρχεται...
Επιβολή τέλους συνδρομητών σταθερής τηλεφωνίας ύψους 5%
Επιβολή φόρου κατανάλωσης στα υγρά αναπλήρωσης ηλεκτρονικού τσιγάρου
Επιβολή φόρου κατανάλωσης στον καφέ
Αύξηση σε 26% από 20% του συντελεστή του αναλογικού φόρου των τσιγάρων
Αν ισχύσει αυτό το σενάριο τότε από τον Οκτώβριο οι πολίτες θα κληθούν να αντιμετωπίσουν φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ και αυξήσεις σε έμμεσους για προϊόντα που δύσκολα μπορεί να αποφύγει, όπως τα καύσιμα.

Υπέρογκα χαράτσια θα πληρώσουν το 2017 πάνω από 575.000 φορολογούμενοι με αγροτικά εισοδήματα


Υπέρογκα χαράτσια θα πληρώσουν το 2017 πάνω από 575.000 φορολογούμενοι με αγροτικά εισοδήματα


Υπέρογκα χαράτσια θα πληρώσουν το 2017 πάνω από 575.000 φορολογούμενοι με αγροτικά εισοδήματα
Περισσότεροι από 575.000 φορολογούμενοι με έσοδα από γεωργικές δραστηριότητες θα πληρώσουν το 2017 υπέρμετρα αυξημένους φόρους εισοδήματος. Ο λόγος είναι ότι ο συντελεστής φορολόγησης των αγροτικών εισοδημάτων τους θα αυξηθεί από το 13% στο 22%, ενώ ταυτόχρονα ο συντελεστής υπολογισμού της προκαταβολής φόρου εισοδήματος θα αυξηθεί από το 75% στο 100% του κύριου φόρου!
Οι φορολογούμενοι αυτοί θα πέσουν στην παγίδα που τούς έστησε η κυβέρνηση με τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 65 και της παραγράφου 3β του άρθρου 44 του ν. 4389/2016, τις οποίες ψήφισε τον περασμένο Μάιο.
Συγκεκριμένα:
1) Με την διάταξη της παραγράφου 1 του άρθρου 65 του ν. 4389/2016, κατά κύριο επάγγελμα αγρότης θεωρείται πλέον ο φορολογούμενος ο οποίος αποκτά τουλάχιστον το 50% του ετησίου εισοδήματός του από την άσκηση αγροτικών δραστηριοτήτων και τηρεί λογιστικά βιβλία για τις δραστηριότητες αυτές. Το καθεστώς που ίσχυε πριν τη διάταξη αυτή (παράγραφος 1 του άρθρου 2 του ν. 3874/2010) προέβλεπε ότι κατά κύριο επάγγελμα αγρότης θεωρείται αυτός ο οποίος αποκτά τουλάχιστον το 35% του συνολικού εισοδήματός του από την άσκηση αγροτικών δραστηριοτήτων και δεν έθετε ως πρόσθετη προϋπόθεση την τήρηση λογιστικών βιβλίων.
Συνεπώς, με βάση τα νέα αυστηρότερα κριτήρια που θέτει η παράγραφος 1 του άρθρου 65 του ν. 4389/2016, παύει να θεωρείται κατά κύριο επάγγελμα αγρότης όποιος αποκτά εισόδημα από αγροτικές δραστηριότητες το οποίο αντιστοιχεί σε ποσοστά από 35% έως και 49% του συνολικού ετησίου εισοδήματός του, καθώς επίσης και όποιος δεν τηρεί λογιστικά βιβλία, ανεξαρτήτως του εάν ασκεί κυρίως αγροτικές δραστηριότητες!
Σημειώνεται ότι οι λοιπές προϋποθέσεις χαρακτηρισμού ενός ατόμου ως κατά κύριο επάγγελμα αγρότη παραμένουν. Δηλαδή για να θεωρηθεί κάποιος κατά κύριο επάγγελμα αγρότης θα πρέπει, πέραν των δύο προαναφερθεισών προϋποθέσεων (τουλάχιστον 50% του συνολικού εισοδήματος προερχόμενο από αγροτικές δραστηριότητες και τήρηση λογιστικών βιβλίων):
α) να είναι κάτοχος αγροτικής εκμετάλλευσης
β) να ασχολείται επαγγελματικά με αγροτική δραστηριότητα στην εκμετάλλευσή του τουλάχιστον κατά 30% του συνολικού ετήσιου χρόνου εργασίας του
γ) να είναι ασφαλισμένος ο ίδιος και η αγροτική του εκμετάλλευση.
2) Πέραν των παραπάνω αλλαγών, με τη διάταξη της παραγράφου 3β του άρθρου 44 του ν. 4389/2016, προβλέπεται πλέον ότι οι φορολογούμενοι που δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, καθώς και, γενικότερα, όλοι όσοι αποκτούν εισόδημα από αγροτική δραστηριότητα σε ποσοστό μικρότερο από το 50% του συνολικού εισοδήματός τους δεν δικαιούνται την έκπτωση φόρου εισοδήματος που κυμαίνεται από 1.900 ευρώ έως 2.100 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό των προστατευόμενων τέκνων, η οποία θεσπίστηκε με τον ασφαλιστικό και φορολογικό νόμο 4387/2016! Δηλαδή οι φορολογούμενοι που εξαιρούνται από τον χαρακτηρισμό του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη, αλλά και γενικότερα όλοι όσοι δεν αποκτούν αγροτικό εισόδημα σε ποσοστό τουλάχιστον ίσο με το 50% του συνολικού τους εισοδήματος δεν δικαιούνται το αφορολόγητο όριο εισοδήματος το οποίο προκύπτει από την έκπτωση φόρου των 1.900 – 2.100 ευρώ και το οποίο κλιμακώνεται από 8.636 έως 9.545 ευρώ, με αποτέλεσμα να υποχρεούνται πλέον να καταβάλουν φόρο 22% από το πρώτο ευρώ του συνολικού αγροτικού τους εισοδήματος! Με το καθεστώς που ίσχυε μέχρι και το φορολογικό έτος 2015, το αγροτικό εισόδημα φορολογείτο αυτοτελώς με 13% από το πρώτο ευρώ.
Συνεπώς, οι φορολογούμενοι με αγροτικά εισοδήματα, οι οποίοι βάσει των νέων διατάξεων του ν. 4389/2016 δεν δικαιούνται το αφορολόγητο των 8.636 – 9.545 ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν για τα εισοδήματα αυτά φόρους υπέρμετρα αυξημένους, καθώς ο συντελεστής φορολόγησης του αγροτικού εισοδήματός τους μέχρι το επίπεδο των 20.000 ευρώ αυξάνεται κατά 69,2%, από το 13%, που ίσχυε μέχρι το φορολογικό έτος 2015, στο 22%!
3) Επιπλέον, με τις διατάξεις της παραγράφου 38 του άρθρου 72 του ν. 4172/2013 (του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος) προβλέπεται ότι για το φορολογικό έτος 2016 και τα επόμενα φορολογικά έτη ο συντελεστής υπολογισμού της προκαταβολής φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων έναντι του επόμενου έτους αυξάνεται από το 75% στο 100% του κύριου φόρου εισοδήματος. Η διάταξη αυτή θα ισχύσει και για τους φορολογούμενους που αποκτούν εισοδήματα από αγροτικές δραστηριότητες. Συνεπώς, το 2017 οι φόροι επί των εισοδημάτων μέχρι 20.000 ευρώ από αγροτικές δραστηριότητες τα οποία θα έχουν αποκτηθεί εντός του 2016 θα υπολογιστούν με συντελεστή αυξημένο από το 13% στο 22% για όσους φορολογούμενους δεν θα θεωρούνται κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Στη συνέχεια, επί του φόρου αυξημένου φόρου εισοδήματος που θα προκύψει θα επιβληθεί και προκαταβολή φόρου έναντι του επόμενου έτους, η οποία θα υπολογιστεί με συντελεστή αυξημένο από το 75% στο 100%!

Υπολογίζεται ότι οι φορολογούμενοι με αγροτικά εισοδήματα που θα υπαχθούν σ’ αυτό το νέο επαχθέστατο καθεστώς φορολόγησης υπερβαίνουν, τελικά, τους 575.000. Κι αυτό διότι με τις νέες αυστηρές προϋποθέσεις χαρακτηρισμού του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη, οι φορολογούμενοι που θα διατηρήσουν τον χαρακτηρισμό αυτό εκτιμάται ότι θα περιοριστούν στους 175.000, την ώρα που όλοι όσοι αποκτούν αγροτικά εισοδήματα υπερβαίνουν τους 750.000.
Ειδικότερα, σύμφωνα με πρόσφατη έγγραφη απάντηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Ε. Αποστόλου σε ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή 15 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας σχετικά με τον ορισμό του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη, το 2014 οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες ανέρχονταν σε 296.174 επί συνόλου 751.509 αγροτών που ζήτησαν ενιαία ενίσχυση. Σύμφωνα δε με εκτιμήσεις αρμοδίων παραγόντων, δεδομένων των νέων αυστηρών προϋποθέσεων που τίθενται πλέον με τις διατάξεις της παραγράφου 3β του άρθρου 44 του ν. 4389/2016 για τον χαρακτηρισμό ενός φορολογούμενου με αγροτικά εισοδήματα ως κατά κύριο επάγγελμα αγρότη, ο αριθμός των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών, που θα δικαιούνται τα αφορολόγητα όρια των 8.636-9.545 ευρώ, θα περιοριστεί, περίπου κατά 120.000, στις 175.000.
Στην έγγραφη απάντηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης διευκρινίζεται μάλιστα ότι "στις περιπτώσεις όπου ο αγρότης ασκεί και άλλη εξωαγροτική δραστηριότητα, θα πρέπει, κάθε έτος με την υποβολή της φορολογικής δήλωσης να ικανοποιεί το κριτήριο του ποσοστού αγροτικού εισοδήματος. Δηλαδή, το ποσοστό του αγροτικού εισοδήματος θα πρέπει να είναι, τουλάχιστον, 50% του συνολικού ετήσιου εισοδήματός του, λαμβάνοντας υπόψη το καθαρό κέρδος της αγροτικής δραστηριότητας που προκύπτει από λογιστικό προσδιορισμό (σ.σ. με αφαίρεση δαπανών αγροτικής παραγωγής από έσοδα πώλησης αγροτικών προϊόντων) σε σχέση με το συνολικό καθαρό κέρδος από λογιστικό προσδιορισμό... Εάν η εν λόγω προϋπόθεση δεν ικανοποιείται τότε ο ενδιαφερόμενος αγρότης θα χάσει την ιδιότητα του επαγγελματία αγρότη για ένα ή περισσότερα έτη, έως ότου από την υποβολή της φορολογικής δήλωσης προκύψει το απαιτητό ποσοστό αγροτικού εισοδήματος (σ.σ. τουλάχιστον το 50% του συνολικού ετήσιου εισοδήματός του)."

Νέα κατώτατα όρια ασφαλιστικής κάλυψης αστικής ευθύνης από ατυχήματα αυτοκινήτων.

Νέα κατώτατα όρια ασφαλιστικής κάλυψης αστικής ευθύνης από ατυχήματα αυτοκινήτων.


Με πράξη της εκτελεστικής επιτροπής της Τράπεζας της Ελλάδος γίνεται αναθεώρηση των ελάχιστων ποσών ασφαλιστικής κάλυψης της υποχρεωτικής ασφάλισης αστικής ευθύνης από ατυχήματα αυτοκινήτων.
Τα νέα όρια που θα ισχύουν από 1.1.2017 δεν μπορεί να είναι κατώτερα από τα οριζόμενα ακολούθως:
α) Σε περίπτωση σωματικής βλάβης 1.220.000 ευρώ, ανά θύμα.
β) Σε περίπτωση υλικής ζημίας 1.220.000 ευρώ, ανά ατύχημα, ανεξάρτητα από τον αριθμό των θυμάτων.

Η απόφαση στο φορολογικό αρχείο του κόμβου
http://taxheaven.gr



TTE - 100/18.7.2016
Αναθεώρηση των ελάχιστων ποσών ασφαλιστικής κάλυψης της υποχρεωτικής ασφάλισης αστικής ευθύνης από ατυχήματα αυτοκινήτων.

Αριθ. πράξης 100/18.7.2016
Αναθεώρηση των ελάχιστων ποσών ασφαλιστικής κάλυψης της υποχρεωτικής ασφάλισης αστικής ευθύνης από ατυχήματα αυτοκινήτων.
ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
Η ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
Αφού έλαβε υπόψη:
α) το άρθρο 55Α του καταστατικού της Τράπεζας της Ελλάδος, όπως ισχύει,
β) τον Ν. 4364/2016 «Προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στην Οδηγία 2009/138/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του συμβουλίου, της 25ης Νοεμβρίου 2009, σχετικά με την ανάληψη και την άσκηση δραστηριοτήτων ασφάλισης και αντασφάλισης (Φερεγγυότητα II), στα άρθρα 2 και 8 της οδηγίας 2014/51/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του συμβουλίου της 16ης Απριλίου 2014
σχετικά με την τροποποίηση των Οδηγιών 2003/71/ΕΚ και 2009/138/ΕΚ, και των κανονισμών (ΕΚ) αριθ. 1060/2009, (ΕΕ) αριθ. 1094/2010 και (ΕΕ) αριθ. 1095/2010, όσον αφορά τις εξουσίες της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων (εφεξής ΕΑΑΕΣ) και της Ευρωπαϊκής Αρχής Κινητών Αξιών και Αγορών, καθώς και στο άρθρο 4 της οδηγίας 2011/89/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του συμβουλίου, της 16ης Νοεμβρίου 2011, σχετικά με τη συμπληρωματική εποπτεία των χρηματοπιστωτικών οντοτήτων που ανήκουν σε χρηματοπιστωτικούς ομίλους ετερογενών δραστηριοτήτων και συναφείς διατάξεις της νομοθεσίας περί της ιδιωτικής ασφάλισης και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ Α΄ 13) και ιδίως το άρθρο 3 παρ. 10 αυτού, γ) το Π.δ. 237/1986 «Κωδικοποίηση των διατάξεων του Ν. 489/1976 (ΦΕΚ Α΄ 331/76) περί υποχρεωτικής Ασφαλίσεως της εξ ατυχημάτων αστικής ευθύνης, όπως συμπληρώθηκε και τροποποιήθηκε από το Ν. 1569/1985 (ΦΕΚ Α΄ 183/1985) και τα Προεδρικά Διατάγματα 1019/1981 (ΦΕΚ Α΄ 253/1981) και 118/1985 (ΦΕΚ Α΄35/1985)» (ΦΕΚ Α΄ 110)', όπως ισχύει, και ιδίως το άρθρο 6 παρ. 5 αυτού, δ) την οδηγία 2009/103/ΕΚ του Ευρωπαϊκού  Κοινοβουλίου και του συμβουλίου της 16ης Σεπτεμβρίου 2009 σχετικά με την ασφάλιση αστικής ευθύνης που προκύπτει από την κυκλοφορία αυτοκινήτων οχημάτων και τον έλεγχο της υποχρεώσεως προς ασφάλιση της ευθύνης αυτής (ΕΕ L. 263/11 της 7.10.2009) και ιδίως το άρθρο 9 παρ. 2 αυτής, ε) την από 10.5.2016 ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και  Συμβούλιο (COM 2016 246 final) «Αναπροσαρμογή με βάση τον πληθωρισμό των ελάχιστων ποσών τα οποία ορίζονται στην
οδηγία 2009/103/ΕΚ σχετικά με την ασφάλιση της αστικής ευθύνης που προκύπτει από την κυκλοφορία αυτοκινήτων οχημάτων και τον έλεγχο της υποχρεώσεως προς ασφάλιση της ευθύνης αυτής» (CELEX 52016DC0246), και στ) ότι από τις διατάξεις της παρούσας δεν προκύπτει δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού, αποφασίζει τα εξής:
1. Την αναθεώρηση των ελάχιστων ποσών ασφαλιστικής κάλυψης του άρθρου 6 παρ. 5 του Π.δ. 237/1986 σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΕΔΤΚ) και ως ανακοινώθηκαν αναπροσαρμοσμένα στην από 10.05.2016 ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτρο-
πής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο (CELEX 52016DC0246).
2. Από 1ης Ιανουαρίου 2017 τα ελάχιστα ποσά ασφαλιστικής κάλυψης που προβλέπονται στο άρθρο 6 παρ. 5 του Π.δ. 237/1986 δεν μπορεί να είναι κατώτερα από τα οριζόμενα ακολούθως:
α) Σε περίπτωση σωματικής βλάβης 1.220.000 ευρώ, ανά θύμα.
β) Σε περίπτωση υλικής ζημίας 1.220.000 ευρώ, ανά ατύχημα, ανεξάρτητα από τον αριθμό των θυμάτων.
3. Η ισχύς της παρούσας αρχίζει από την 1.1.2017.

Η πράξη αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Ο Διοικητής
ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ

http://www.taxheaven.gr

ΜΑΣΤΙΓΑ Η ΑΝΕΡΓΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΟΑΕΔ: Περισσότεροι οι οι άνεργοι τον Ιούλιο

ΜΑΣΤΙΓΑ Η ΑΝΕΡΓΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ

ΟΑΕΔ: Περισσότεροι οι οι άνεργοι τον Ιούλιο

ΟΑΕΔ: Περισσότεροι οι οι άνεργοι τον Ιούλιο

Στα 846.000 άτομα ανέρχονται οι εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Ιούλιο του 2016 σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του ΟΑΕΔ, περισσότεροι σε σχέση με τον Ιούνιο κατά 18.867, αυξημένοι σε ποσοστό 2,28%.
Τα 440.584 άτομα (ποσοστό 52,08%) είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι στον ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα περισσότερο ή ίσο με 12 μήνες και 405.416 (47,92%) είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι για χρονικό διάστημα λιγότερο των 12 μηνών.
Από το σύνολο των ανέργων, συντριπτικά περισσότερες είναι οι γυναίκες με ποσοστό 63,31%, έναντι 36,69% των ανδρών. Με βάση την ηλικία το μεγαλύτερο ποσοστό καταγράφεται στην ηλικιακή ομάδα 30-44 με ποσοστό 52,14%, ενώ το 91,06% είναι ελληνικής καταγωγής και το 44,52% απόφοιτοι λυκείου.
Όσον αφορά το σύνολο των επιδοτούμενων ανέργων για τον Ιούλιο του 2016 αυτοί ανέρχονται σε 113.394 άτομα περισσότεροι κατά 25.058 (+28,37%) σε σχέση με τον μήνα Ιούνιο.

Η... εξόντωση των αυτοαπασχολουμένων

Η... εξόντωση των αυτοαπασχολουμένων

Γράφει ο Γιώργος Κουτρουμάνης, Πρώην Υπουργός Εργασίας
Είναι γνωστό ότι οι αυτοαπασχολούμενοι στη χώρα μας αποτελούν ένα μεγάλο ποσοστό του ενεργού πληθυσμού.
Στην πραγματικότητα είμαστε, σύμφωνα και με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Eurostat η χώρα με τον μεγαλύτερο μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, αναλογικά αριθμό αυτοαπασχολουμένων σε σχέση με το σύνολο των απασχολουμένων, χωρίς να έχει διαφοροποιηθεί αυτή η αναλογία τα χρόνια της κρίσης.
Στην Ελλάδα το 2015 ένας στους τρεις εργαζόμενους ήταν αυτοαπασχολούμενος, ποσοστό περίπου 34%, στα ίδια επίπεδα με το 2008, όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι 14%, με την Ιταλία στο 22% που είναι η αμέσως επόμενη χώρα με το μεγαλύτερο ποσοστό αυτοαπασχολουμένων.
Στον αντίποδα σε χώρες όπως η Γερμανία, το Λουξεμβούργο, η Εσθονία, η Σουηδία, η Νορβηγία τα ποσοστά είναι κάτω από το 10%.
Τα ανωτέρω στοιχεία δείχνουν, μεταξύ άλλων, δύο πράγματα:
Πρώτον ότι η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα, όχι μόνο σήμερα αλλά και στο παρελθόν, αναπτύχθηκε χωρίς να δημιουργήσει μεγάλο αριθμό θέσεων εργασίας και
δεύτερο ότι η ανεργία θα ήταν πολύ υψηλότερη από το 25%, εάν δεν υπήρχε τόσο μεγάλο ποσοστό αυτοαπασχόλησης.
Τούτων δοθέντων, οι πολιτικές και τα μέτρα που εφαρμόζονται τα τελευταία χρόνια σε βάρος των αυτοαπασχολούμενων, ιδιαίτερα όσα πρόκειται να εφαρμοστούν από 1/1/2017, αναμένεται να δημιουργήσουν ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα στην απασχόληση.
Η φορολόγηση του εισοδήματος από το πρώτο ευρώ, χωρίς έστω το αφορολόγητο που ισχύει για τους μισθωτούς, η μεγάλη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, ο φόρος επιτηδεύματος και η προκαταβολή φόρου, δημιουργούν ένα ασφυκτικό περιβάλλον.
Είναι πολλοί εκείνοι που υποστηρίζουν ότι τα υψηλά ποσοστά αυτοαπασχόλησης στην Ελλάδα, αποτελούν βασική αιτία για τα μεγάλα μεγέθη της φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής. Σε ένα βαθμό αυτό είναι αληθές, λόγω κυρίως της αδυναμίας ελέγχου. Όπως επίσης αληθές είναι ότι σε πολλές περιπτώσεις οι απώλειες σε φόρους και εισφορές από μια και μόνο μεγάλη επιχείρηση, μπορεί να ισοδυναμεί με τις αντίστοιχες απώλειες από χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενους.
Σε κάθε περίπτωση το πρόβλημα αναμένεται να γίνει ακόμα μεγαλύτερο, μέσα από την εφαρμογή των νέων μέτρων.
Και το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το πλήγμα που δέχεται ο αυταπασχολούμενος και όποιος ακόμη επιδιώκει να λύσει το βιοποριστικό του πρόβλημα, μέσα από μια τέτοια επιλογή. Είναι εκείνος που έμεινε άνεργος και δεν μπορεί να επανενταχθεί στην αγορά εργασίας, μέσα από τις ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί.
Είναι ο νέος που προσπαθεί να αποκτήσει μια δουλειά, ο επιστήμονας που δεν θέλει να μεταναστεύσει, ο περιστασιακά απασχολούμενος που θέλει ένα πιο σταθερό επάγγελμα και εισόδημα. Άλλοι από επιλογή και άλλοι από ανάγκη οδηγούνται σε ένα ελεύθερο επάγγελμα, το οποίο πολλές φορές δημιουργεί θέσεις εργασίας όχι μόνο για τους ίδιους, αλλά και άλλους αναζητούντες εργασία.
Σε μια περίοδο λοιπόν που η μισθωτή εργασία εμφανίζει αυξητική πορεία μόνο μέσα από τη διεύρυνση των ελαστικών μορφών, όπως μερική απασχόληση, εκ περιτροπής εργασία κ.ο.κ. η ελληνική πολιτεία έρχεται με τα μέτρα που εφαρμόζει να στραγγαλίσει κάθε ατομική δραστηριότητα.
Καλείται ο αυτοαπασχολούμενος ελεύθερος επαγγελματίας ή επιτηδευματίας για τα 1.000 ευρώ εισόδημα τον μήνα, που είναι κατόρθωμα στις σημερινές συνθήκες, να πληρώσει το λιγότερο 269,5 ευρώ εισφορές, 160,7 ευρώ φόρο και 54,1 ευρώ φόρο επιτηδεύματος που αναλογεί στο 1/12 από τα 650 ευρώ τον χρόνο, συνολικά 484,3 ευρώ τον μήνα. Μένουν λοιπόν για να ζήσει και να πληρώσει το σύνολο των άλλων υποχρεώσεών του 515,7 ευρώ. Με αυτό το ποσό μάλιστα θα κληθεί να πληρώσει μεταξύ των άλλων προϊόντα και υπηρεσίες μέχρι 24% ακριβότερα λόγω του ΦΠΑ.
Όλα αυτά εκτός βέβαια από τον ΦΠΑ που είναι ένα άλλο ζήτημα, εισφορές και φόρους τα πληρώνει ο ίδιος και δεν μοιράζονται με κάποιο εργοδότη όπως συμβαίνει στη μισθωτή εργασία.
Γίνεται λοιπόν κατανοητό ότι μιλάμε για εξόντωση. Όπως επίσης μπορεί να γίνει κατανοητό, ότι με αυτές τις συνθήκες είναι αδύνατον να υπάρξει ανάπτυξη στη χώρα. Το βέβαιο αποτέλεσμα θα είναι, περισσότερο από κάθε φορά, να αδικηθούν και πάλι όσοι θέλουν να είναι συνεπείς.
Όσο πιο αρνητικό διαμορφώνεται το περιβάλλον για τους συνεπείς, τόσο πιο γόνιμο γίνεται το έδαφος για τους φοροφυγάδες και τους μπαταχτσήδες και δυστυχώς έχουμε πολλούς σε αυτή τη χώρα.

ΓΙΑ ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ «ΚΟΦΤΗ» ΥΠΟΙΚ: «Η προσπάθεια τρομοκράτησης των πολιτών καταρρίπτεται με στοιχεία και όχι με όνειρα θερινής νυκτός»

ΓΙΑ ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ «ΚΟΦΤΗ»

ΥΠΟΙΚ: «Η προσπάθεια τρομοκράτησης των πολιτών καταρρίπτεται με στοιχεία και όχι με όνειρα θερινής νυκτός»

ΥΠΟΙΚ: «Η προσπάθεια τρομοκράτησης των πολιτών καταρρίπτεται με στοιχεία και όχι με όνειρα θερινής νυκτός»

Παρά το γεγονός ότι ο Ιούλιος ήταν ο μήνας με τον μεγαλύτερο στόχο από την αρχή του έτους, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό 2016, ο στόχος καλύφθηκε κατά 94% και, παρόλες τις δυσκολίες του συγκεκριμένου μήνα, η κυβέρνηση δεν υιοθέτησε πρακτικές προηγουμένων κυβερνήσεων και υπερκάλυψε τον στόχο των επιστροφών κατά 86,54%.
Αυτό επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών, παραθέτοντας τα οριστικά στοιχεία εσόδων (από Εφορίες και Τελωνεία) και εξαπολύοντας δριμεία επίθεση κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης και μερίδας των ΜΜΕ που προσπαθούν επίμονα να διαστρεβλώσουν την πραγματικότητα και να παρουσιάσουν τη δική τους εικόνα για τα έσοδα. Σύμφωνα με το υπουργείο, η «εικόνα» αυτή διαψεύδεται για ακόμη μια φορά και η προσπάθεια τρομοκράτησης των πολιτών που επιχειρούν, αναφορικά με «πτωτική πορεία των εσόδων και ανάγκης ενεργοποίησης του κόφτη», για ακόμη μια φορά καταρρίπτεται με στοιχεία και όχι με όνειρα θερινής νυκτός.
Από τα στοιχεία των υπηρεσιών του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Τρύφωνα Αλεξιάδη, προκύπτουν τα εξής:
1) Τα έσοδα προ επιστροφών για το διάστημα Ιανουάριος- Ιούλιος 2016, δηλαδή 27,66 δισ. ευρώ, είναι 2,28% πάνω από τον στόχο του προϋπολογισμού.
2) Τα καθαρά έσοδα για το διάστημα Ιανουάριος- Ιούλιος 2016 είναι 25,8 δισ. ευρώ, δηλαδή 1,01% πάνω από το στόχο που θέτει ο προϋπολογισμός για το επτάμηνο.
3) Τα καθαρά έσοδα για το διάστημα Ιανουάριος- Ιούλιος 2016 είναι αυξημένα κατά 4,52% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα για το 2015.
4) Το συνολικό ποσό από είσπραξη φόρου εισοδήματος από τις εφορίες για το διάστημα Ιανουάριος- Ιούλιος 2016, είναι 6,1 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 175,5 εκατ. ευρώ, σε σχέση με το συνολικό ποσό για το αντίστοιχο διάστημα του 2015.
5) Οι επιστροφές (φόροι κ.λπ.) για το διάστημα Ιανουάριος- Ιούλιος 2016, είναι 1,86 δισ. ευρώ, με υπέρβαση κατά 24% του στόχου του προϋπολογισμού.
6) Για τον Ιούλιο, οι επιστροφές ανήλθαν σε 388 εκατ. ευρώ, δηλαδή υπέρβαση κατά 86,54% του στόχου του προϋπολογισμού για τον συγκεκριμένο μήνα.
7) Οι επιστροφές για το διάστημα Ιανουάριος- Ιούλιος 2016 είναι αυξημένες κατά 20,28% σε σχέση με τα αντίστοιχο διάστημα το 2015.
8) Τα συνολικά έσοδα από ΦΠΑ για το διάστημα Ιανουάριος- Ιούλιος 2016 είναι 8,52 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 11% σε σχέση με τα συνολικά έσοδα από ΦΠΑ για αντίστοιχο διάστημα του 2015. Το διάστημα Ιανουάριος- Ιούλιος 2014, τα συνολικά έσοδα από ΦΠΑ ήταν 7,95 δισ. ευρώ.
9) Τα συνολικά τελωνειακά έσοδα για το διάστημα Ιανουάριος- Ιούλιος 2016, είναι 7,06 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 5,2% σε σχέση με τα συνολικά τελωνειακά έσοδα για το αντίστοιχο διάστημα του 2015.

ΠΛΗΣΙΑΖΟΥΝ... ΟΙ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΕ ΚΑΥΣΙΜΑ ΚΑΙ ΤΣΙΓΑΡΑ Στο τραπέζι plan B μετά την υστέρηση των εσόδων τον Ιούλιο

ΠΛΗΣΙΑΖΟΥΝ... ΟΙ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΕ ΚΑΥΣΙΜΑ ΚΑΙ ΤΣΙΓΑΡΑ

Στο τραπέζι plan B μετά την υστέρηση των εσόδων τον Ιούλιο


Tου Θανάση Παπαδή
Η εικόνα που παρουσίασαν τα έσοδα τον Ιούλιο έχει αναμφίβολα προκαλέσει έντονη ανησυχία στο κυβερνητικό στρατόπεδο, παρά τις περί του αντιθέτου διαρροές από το υπουργείο Οικονομικών. Αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες επεξεργάζονται εναλλακτικά σενάρια στην περίπτωση που η τάση αυτή συνεχιστεί και τον Σεπτέμβριο, που είναι κομβικός μήνας για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού. Ένα εξ αυτών είναι να πάνε μπροστά κάποιοι φόροι που είναι προγραμματισμένο να αυξηθούν αργότερα.
Όπως αναφέρουν πληροφορίες έχει πέσει στο τραπέζι η αύξηση από την 1η Οκτωβρίου σε καύσιμα, τσιγάρα και σταθερή τηλεφωνία. Αυτά σε συνδυασμό με ένταση των ελέγχων σε ειδικές κατηγορίες ελευθέρων επαγγελματιών, από τον επόμενο μήνα, εκτιμούν στην κυβέρνηση ότι μπορεί να λειτουργήσουν ως αντίβαρο και τελικά να επιτευχθεί ο στόχος των εσόδων και να απομακρυνθεί το «φάντασμα» του «κόφτη» που με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία έχει πλησιάσει απειλητικά.
Τις τελικές αποφάσεις πάντως θα τις λάβει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, αλλά ωστόσο μέχρι τότε θα υπάρξουν διάφορες εισηγήσεις από τους αρμόδιους υπουργούς και κυβερνητικούς παράγοντες. Το μόνο σίγουρο είναι πως περιθώρια παρεμβάσεων από την πλευρά των δαπανών, δεν υπάρχουν δεδομένου ότι όπως φαίνεται και από τα υπάρχοντα στοιχεία, ήδη το δημόσιο έχει κηρύξει άτυπη στάση πληρωμών προς τους προμηθευτές και τους φορολογούμενους που τους οφείλει χρήματα.
Το υπουργείο Οικονομικών προχθές το βράδυ, προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από την εικόνα των εσόδων του Ιουλίου, ωστόσο αυτό μάλλον έγινε για να γίνει και όχι πως έχει κάποια ουσία.
Παράλληλα οι φορολογούμενοι δείχνουν να έχουν ξεπεράσει τα όρια της φοροδοτικής ικανότητας και με δεδομένο ότι το επόμενο διάστημα θα πρέπει να πληρώνουν 4,5 δις τουλάχιστον κατά μέσο ότι κάθε μήνα, δημιουργεί φόβους ότι κάποιοι ακόμη και αν το θέλουν δεν θα τα καταφέρουν με αποτέλεσμα τα ληξιπρόθεσμα να αυξηθούν ακόμη περισσότερο.
Σήμερα να σημειωθεί ότι αγγίζουν τα 90 δισ, χωρίς να έχουν γίνει γνωστά τα στοιχεία του Ιουλίου.
Νέα αύξηση φόρων(;)
Στο τραπέζι έχουν πέσει διάφορα σενάρια μεταξύ των οποίων η επίσπευση της αύξηση των φόρων στην βενζίνη, που υπολογίζεται σε 8 • 12 λεπτά το λίτρο. Να σημειωθεί ότι ήδη είναι προγραμματισμένο να αυξηθεί ο φόρος για το πετρέλαιο θέρμανσης από τις 15 Οκτωβρίου, ενώ σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο η αύξηση στις τιμές της βενζίνης θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου.
Ελεγχοι
Στα εργαλεία που θα χρησιμοποιήσει το υπουργείο Οικονομικών στην «μάχη» για την αύξηση των εσόδων είναι οι έλεγχοι στους ελεύθερους επαγγελματίες και ιδίως στις κατηγορίες των επαγγελμάτων που έχει διαπιστωθεί ότι είναι ευκολότερο να φοροδιαφύγουν.
Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) αναμένεται να επικεντρώσει τους ελέγχους σε αυτές τις επαγγελματικές κατηγορίες (γιατρούς, μηχανικούς, υδραυλικούς, λογιστές, ηλεκτρολόγους, δικηγόρους κ.λπ.) σε μια προσπάθεια να διατηρηθεί και να ενισχυθεί η αίσθηση του ελέγχου, ώστε να περιοριστεί η φοροδιαφυγή από τους ίδιους τους επαγγελματίες, πριν εντοπιστούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Στόχος είναι η ενίσχυση των εσόδων, σε τέτοιο βαθμό που θα καθιστά ευκολότερη την επίτευξη των στόχων του προϋπολογισμού και στη συνέχεια θα δίνει τη δυνατότητα για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής που σχεδιάζει η κυβέρνηση και ενδεχομένως τη μετέπειτα μείωση κάποιων φόρων.
Επί της ουσίας, οι έλεγχοι θα γίνονται με διαφορετική μέθοδο ανά κατηγορία επαγγέλματος ή ανά ομάδα επαγγελματικών κλάδων. Δηλαδή, άλλα κριτήρια θα υπάρχουν για το πώς θα επιλέγονται οι προς έλεγχο επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον χώρο της εστίασης και διαφορετικά κριτήρια για τους δικηγόρους, τους γιατρούς κ.λπ. Τα βασικά κριτήρια για τη διενέργεια ενός ελέγχου θα είναι:
• Τα εισοδήματα που έχουν δηλωθεί τα προηγούμενα χρόνια.
• Οι επαγγελματικές δαπάνες ανά δραστηριότητα.
• Τα δάνεια που έχει λάβει κάθε επαγγελματίας.
• Τα περιουσιακά στοιχεία των ελεγχομένων.
Παράλληλα, θα «τρέχουν» και τυχαίοι δειγματοληπτικοί έλεγχοι. Από τα στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων προκύπτει ότι περίπου 1 στους 2 ελεύθερους επαγγελματίες δηλώνει ετήσιο εισόδημα έως 5.000 ευρώ. Ποσό το οποίο στο οικονομικό επιτελείο θεωρούν ότι δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα για όλους όσοι το δηλώνουν και για τον λόγο αυτό η ΓΓΔΕ θέλει να στρέψει την προσοχή της σε αυτές τις περιπτώσεις.

ΕΡΕΥΝΑ Οι μισθοί στην Ευρώπη: Σε ποιες χώρες είναι υψηλότεροι, πού δίνονται αποδοχές... πείνας

ΕΡΕΥΝΑ

Οι μισθοί στην Ευρώπη: Σε ποιες χώρες είναι υψηλότεροι, πού δίνονται αποδοχές... πείνας

Οι μισθοί στην Ευρώπη: Σε ποιες χώρες είναι υψηλότεροι, πού δίνονται αποδοχές... πείνας

Στο παρόν άρθρο συγκρίνονται και αντιπαραβάλλονται αριθμητικά στοιχεία όσον αφορά τους μισθούς και το κόστος εργασίας (δαπάνες των εργοδοτών για το προσωπικό) στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και στις υποψήφιες χώρες για ένταξη στην ΕΕ καθώς και στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελεύθερων Συναλλαγών (ΕΖΕΣ).
Το μέσο ωριαίο κόστος εργασίας στις χώρες της ΕΕ  (ΕΕ-28)  υπολογίστηκε σε 24,60 ευρώ το 2014 και σε 29,20 στις χώρες της ζώνης του ευρώ (ευρωζώνη των 18). Ωστόσο, αυτό το μέσο ποσό συγκαλύπτει σημαντικές διαφορές μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, αφού το ωριαίο κόστος εργασίας κυμαίνεται από 3,80 ευρώ ως 40,30 ευρώ (γράφημα 1).
Γράφημα 1: Ωριαίο κόστος εργασίας, κατ’ εκτίμηση, 2014 - (ευρώ)
Πηγή: Eurostat 

Το κόστος εργασίας συνίσταται στο κόστος μισθών και ημερομισθίων συν το μη μισθολογικό κόστος, όπως είναι οι εισφορές κοινωνικής ασφάλισης που καταβάλλουν οι εργοδότες. 
Το ποσοστό του μη μισθολογικού κόστους για το σύνολο της οικονομίας ανέρχεται σε 24,4 % στις χώρες της ΕΕ  (ΕΕ-28) , ενώ ανερχόταν σε 26,1 % στην ευρωζώνη. 
Το ποσοστό του μη μισθολογικού κόστους επίσης διαφέρει σημαντικά μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ. Τα υψηλότερα ποσοστά μη μισθολογικού κόστους για το σύνολο της οικονομίας σημειώθηκαν στη Γαλλία (33,1 %), στη Σουηδία (31,6 %), στην Ιταλία (28,2 %), στη Λιθουανία (28,0 %), στο Βέλγιο (27,8 %) και στην Τσεχική Δημοκρατία (27,1 %). Τα χαμηλότερα ποσοστά μη μισθολογικού κόστους για το σύνολο της οικονομίας σημειώθηκαν στη Μάλτα (6,9 %), στη Δανία (13,1 %), στην Ιρλανδία (13,5 %), στο Λουξεμβούργο (13,6 %), στην Κροατία (14,9 %) και στη Σλοβενία (15,7 %).
Ακαθάριστοι μισθοί / αποδοχές - Διάμεσες αποδοχές

Οι ακαθάριστες αποδοχές αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος του κόστους εργασίας. Μεταξύ των χωρών της ΕΕ, οι υψηλότερες διάμεσες ακαθάριστες ωριαίες αποδοχές τον Οκτώβριο του 2010 καταγράφηκαν στη Δανία (25,00 ευρώ), ακολουθούμενες από την Ιρλανδία (18,30 ευρώ) και το Λουξεμβούργο (17,80 ευρώ) — βλέπε γράφημα 2. 
Γράφημα 2: Διάμεσες ακαθάριστες ωριαίες αποδοχές, σύνολο μισθωτών
(εκτός των μαθητευομένων), 2010 
Πηγή: Eurostat 
Οι χαμηλότερες καταγράφηκαν στη Βουλγαρία (1,50 ευρώ), τη Ρουμανία (2,00 ευρώ), τη Λιθουανία (2,70 ευρώ) και τη Λετονία (2,90 ευρώ). Οι διάμεσες ακαθάριστες ωριαίες αποδοχές του κράτους μέλους της ΕΕ με την υψηλότερη τιμή ήταν κατά 16 φορές υψηλότερες από τις ωριαίες αποδοχές του κράτους μέλους με τη χαμηλότερη τιμή εκπεφρασμένη σε ευρώ· σε μονάδες αγοραστικής δύναμης (ΜΑΔ) –στις οποίες λαμβάνονται υπόψη οι διαφορές στο επίπεδο τιμών μεταξύ των χωρών– η αναλογία ήταν 5 προς 1.
Χαμηλόμισθοι

Ως χαμηλόμισθοι ορίζονται οι εργαζόμενοι που κερδίζουν δύο τρίτα ή λιγότερο των εθνικών διάμεσων ακαθάριστων ωριαίων αποδοχών σε μια συγκεκριμένη χώρα.

Το 2010, ποσοστό 17,0 % των εργαζομένων ήταν χαμηλόμισθοι στις χώρες της  ΕΕ (ΕΕ-27), ενώ το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 14,8 % στη ζώνη του ευρώ (ευρωζώνη των 17). 
Οι χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά χαμηλόμισθων ήταν η Λετονία (27,8 %) και η Λιθουανία (27,2 %), ενώ η Σουηδία (2,5 %), η Φινλανδία (5,9%), η Γαλλία (6,1 %), το Βέλγιο (6,4 %) και η Δανία (7,7 %) διέθεταν τα χαμηλότερα ποσοστά. Σε σύγκριση με το 2006, το τελευταίο διαθέσιμο έτος αναφοράς για την ίδια συλλογή δεδομένων, το ποσοστό των χαμηλόμισθων παρέμεινε σχετικά σταθερό, σημειώνοντας αύξηση κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες στην ΕΕ-27 και κατά 0,4 ποσοστιαίες μονάδες στην ευρωζώνη (γράφημα 3).
Γράφημα 3: Χαμηλόμισθοι — μισθωτοί
(εκτός των μαθητευομένων) με αποδοχές κάτω των δύο τρίτων των διάμεσων ακαθάριστων ωριαίων αποδοχών, 2006 και 2010 (1)
(% των μισθωτών)
Πηγή: Eurostat 

Μεταξύ του 2006 και του 2010, το ποσοστό των χαμηλόμισθων αυξήθηκε κυρίως στη Μάλτα (+3,9 ποσοστιαίες μονάδες) και στη Βουλγαρία (+3,1 ποσοστιαίες μονάδες), ενώ οι μεγαλύτερες μειώσεις καταγράφηκαν στην Πορτογαλία (-4,6 ποσοστιαίες μονάδες), τη Λετονία (-3,1 ποσοστιαίες μονάδες), την Ελλάδα (-2,9 ποσοστιαίες μονάδες), την Ουγγαρία και τη Σλοβενία (αμφότερες -2,1 ποσοστιαίες μονάδες).

Μισθολογικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων

Παρά την επίτευξη μιας κάποιας σύγκλισης, εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των μέσων αποδοχών ανδρών και γυναικών στην ΕΕ, μια έννοια ευρέως γνωστή ως μισθολογικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων. Το 2012, στην ΕΕ-28 συνολικά, η μέση αμοιβή των γυναικών ήταν κατά 16,4 % χαμηλότερη από εκείνη των ανδρών. Οι μικρότερες διαφορές ως προς τη μέση αμοιβή μεταξύ των δύο φύλων εντοπίζονταν στη Σλοβενία, τη Μάλτα, την Πολωνία, την Ιταλία, την Κροατία, το Λουξεμβούργο, τη Ρουμανία και το Βέλγιο (διαφορά κάτω του 10,0 %) Οι μεγαλύτερες μισθολογικές διαφορές μεταξύ των δύο φύλων εντοπίζονταν στην Εσθονία (29,9 %), την Αυστρία (23,0 %), την Τσεχική Δημοκρατία (22,1 %) και τη Γερμανία (21,6 %) — βλέπε γράφημα 4.
Γράφημα 4: Μισθολογικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων, 2013
(% διαφορά μεταξύ των μέσων ακαθάριστων ωριαίων αποδοχών ανδρών και γυναικών μισθωτών, ως ποσοστό % των ακαθάριστων αποδοχών των ανδρών, σε μη διορθωμένη μορφή)
Πηγή: Eurostat 

Διάφοροι παράγοντες μπορεί να συμβάλλουν σε αυτό το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων, όπως οι διαφορές ως προς τον βαθμό συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό, οι διαφορές ως προς τις δραστηριότητες και τα επαγγέλματα που τείνουν να είναι ανδροκρατούμενα ή γυναικοκρατούμενα, οι διαφορές ως προς τον βαθμό στον οποίο άνδρες και γυναίκες εργάζονται με καθεστώς μερικής απασχόλησης, καθώς και η νοοτροπία των τμημάτων προσωπικού στο πλαίσιο ιδιωτικών και δημόσιων φορέων έναντι της εξέλιξης της σταδιοδρομίας και της άδειας άνευ αποδοχών και/ή της άδειας μητρότητας. 
Ορισμένοι υποκείμενοι παράγοντες που μπορούν, εν μέρει τουλάχιστον, να εξηγήσουν το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων περιλαμβάνουν τον τομεακό και επαγγελματικό διαχωρισμό, την εκπαίδευση και κατάρτιση, την ενημέρωση και τη διαφάνεια, καθώς και τις άμεσες διακρίσεις. Το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των φύλων αντικατοπτρίζει επίσης και άλλες ανισότητες – ειδικότερα τη δυσανάλογη συχνά συμμετοχή των γυναικών στις οικογενειακές υποχρεώσεις και τις συνακόλουθες δυσκολίες ως προς τον συνδυασμό επαγγελματικής και ιδιωτικής ζωής. Πολλές γυναίκες εργάζονται με καθεστώς μερικής απασχόλησης ή βάσει άτυπων συμβάσεων: αν και αυτό τους επιτρέπει να παραμένουν στην αγορά εργασίας ενώ παράλληλα διαχειρίζονται τις οικογενειακές υποχρεώσεις, ενδέχεται να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην αμοιβή, την εξέλιξη της σταδιοδρομίας, στις προοπτικές προαγωγής και τις συντάξεις τους.

Καθαρές αποδοχές και φορολογική επιβάρυνση
Καθαρές αποδοχές

Οι πληροφορίες που αφορούν τις καθαρές αποδοχές συμπληρώνουν τα στοιχεία που αφορούν τις ακαθάριστες αποδοχές ως προς το διαθέσιμο εισόδημα, με άλλα λόγια μετά την αφαίρεση του φόρου εισοδήματος και των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης των εργαζομένων από τα ακαθάριστα ποσά και την προσθήκη των οικογενειακών επιδομάτων, στην περίπτωση νοικοκυριών με παιδιά. Τα οικογενειακά επιδόματα συνίστανται σε χρηματικά ποσά που καταβάλλονται για τα συντηρούμενα τέκνα.

Το 2014 οι ακαθάριστες αποδοχές ενός άγαμου ατόμου χωρίς παιδιά, που κέρδιζε ποσοστό 100 % των μέσων αποδοχών ενός εργαζομένου στην επιχειρηματική οικονομία, κυμάνθηκαν από 3 899 ευρώ στη Βουλγαρία ως 38 254 ευρώ στο Λουξεμβούργο. 
Στις ίδιες δύο χώρες καταγράφηκαν, αντίστοιχα, οι χαμηλότερες (4 328 ευρώ) και οι υψηλότερες (52 041 ευρώ) μέσες καθαρές αποδοχές για έγγαμο ζευγάρι με δύο παιδιά και ένα μόνο εισόδημα (πίνακας 1).

Πίνακας 1: Ετήσιες καθαρές αποδοχές, 2014
(ευρώ)
Πηγή: Eurostat 

Για την περίπτωση που εργάζονται και τα δύο μέρη ενός έγγαμου ζευγαριού (και κερδίζουν αμφότερα τις αποδοχές ενός μέσου εργαζομένου), στο Λουξεμβούργο καταγράφηκαν οι υψηλότερες ετήσιες καθαρές αποδοχές, ύψους 85 907 ευρώ για ζευγάρι με δύο παιδιά και 78 386 ευρώ για ζευγάρι χωρίς παιδιά· στη Βουλγαρία καταγράφηκαν οι χαμηλότερες καθαρές αποδοχές ύψους 7 797 ευρώ, ανεξαρτήτως του αν το ζευγάρι είχε δύο παιδιά ή κανένα.

Φορολογική επιβάρυνση

Οι σχετικές με τη φορολογική επιβάρυνση πληροφορίες υπολογίζουν την επιβάρυνση των φόρων και των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης στο κόστος εργασίας. Οι εν λόγω πληροφορίες παρέχονται σχετικά με τους χαμηλόμισθους. Η φορολογική επιβάρυνση για την ΕΕ-28 ανήλθε σε ποσοστό 39,0 % το 2013 (βλ. πίνακα 2). 

Πίνακας 2: Δείκτες φορολογικού συντελεστή για τους χαμηλόμισθους, 2005 και 2013
(%)

Πηγή: Eurostat
Οι υψηλότερες φορολογικές επιβαρύνσεις για τους χαμηλόμισθους το 2013 καταγράφηκαν στο Βέλγιο, στην Ουγγαρία, στη Γαλλία, στη Γερμανία, στην Ιταλία, στην Αυστρία, στη Ρουμανία, στη Λετονία και στη Σουηδία (όλες άνω του 40,0 %). Από την άλλη πλευρά, η χαμηλότερη φορολογική επιβάρυνση για τους χαμηλόμισθους καταγράφηκε στη Μάλτα, στην Ιρλανδία και στο Ηνωμένο Βασίλειο (κάτω του 30,0 %), καθώς και στην Κύπρο (τα πιο πρόσφατα δεδομένα από το 2007).

Μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, δεν υπήρχε σαφής τάση ως προς την εξέλιξη της φορολογικής επιβάρυνσης για τους χαμηλόμισθους κατά την περίοδο από το 2005 έως το 2013 (βλ. πίνακα 2) — καθώς η φορολογική επιβάρυνση σημείωσε αύξηση σε 15 κράτη μέλη και μείωση σε 12· η σύγκριση αυτή δεν είναι διαθέσιμη για την Κροατία. Οι μεγαλύτερες μειώσεις καταγράφηκαν στις Κάτω Χώρες (-9,3 ποσοστιαίες μονάδες) και στη Σουηδία (-5,7 ποσοστιαίες μονάδες).

Οι λοιποί τρεις δείκτες που παρουσιάζονται στον πίνακα 2 παρέχουν πληροφορίες σχετικά με το ποσοστό των ακαθάριστων αποδοχών που «χάνεται» λόγω φορολόγησης (υψηλότεροι φορολογικοί συντελεστές και εισφορές κοινωνικής ασφάλισης και/ή μείωση ή απώλεια των επιδομάτων) κατά την επιστροφή στην απασχόληση ή κατά τη μετάβαση από χαμηλότερο σε υψηλότερο εισόδημα. Το συνολικό ποσοστό του εισοδήματος που «χάνεται» λόγω φορολόγησης κατά τη μετάβαση ενός ανέργου στην απασχόληση μειώθηκε ελαφρώς (4,4 ποσοστιαίες μονάδες) στην ΕΕ-28 μεταξύ 2005 και 2013. Οι μεγαλύτερες μειώσεις καταγράφηκαν στη Λιθουανία (-16,3 ποσοστιαίες μονάδες) και στη Σουηδία (-15,8 ποσοστιαίες μονάδες), ενώ στην Ουγγαρία και στην Τσεχική Δημοκρατία καταγράφηκαν αυξήσεις κατά 16,4 και 14,4 ποσοστιαίες μονάδες αντίστοιχα.

Από τα συνολικά στοιχεία για την ΕΕ-28 καταδεικνύεται μικρή αύξηση 4,8 ποσοστιαίων μονάδων μεταξύ του 2005 και του 2013 όσον αφορά τα αντικίνητρα για τους άγαμους χαμηλόμισθους χωρίς παιδιά να αναζητήσουν υψηλότερα εισοδήματα, δεδομένου ότι μεγαλύτερο ποσοστό των εισοδημάτων τους θα «χανόταν» λόγω φορολόγησης, ενώ για έγγαμο ζευγάρι με ένα εισόδημα και δύο παιδιά σημειώθηκε αύξηση 3,9 ποσοστιαίων μονάδων. Απεναντίας, μεταξύ των κρατών μελών καταγράφηκαν αρκετά διαφορετικές εξελίξεις. Η μεγαλύτερη αύξηση (44,1 ποσοστιαίες μονάδες) στο ποσοστό των εισοδημάτων που θα «χάνονταν» λόγω φορολόγησης για ένα έγγαμο ζευγάρι με ένα εισόδημα και δύο παιδιά καταγράφηκε στην Τσεχική Δημοκρατία, ενώ στην Πορτογαλία καταγράφηκε μείωση κατά 45,4 ποσοστιαίες μονάδες.


Πηγή: Taxheaven 

ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΣΩΤΗΡΙΑΣ... Spiegel: Ο Σόιμπλε εκβίασε την Ελλάδα, όμως η οικονομία δεν ανακάμπτει

ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΣΩΤΗΡΙΑΣ...

Spiegel: Ο Σόιμπλε εκβίασε την Ελλάδα, όμως η οικονομία δεν ανακάμπτει

Spiegel: Ο Σόιμπλε εκβίασε την Ελλάδα, όμως η οικονομία δεν ανακάμπτει

Σκληρή κριτική στη γερμανική κυβέρνηση για τη στάση της απέναντι στην Ελλάδα ασκεί με άρθρο του στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel ο αρθρογράφος Τόμας Φρίκε, κάνοντας λόγο για “εκβιασμό” του Βερολίνου στη χώρα μας για να ψηφιστούν τα μέτρα λιτότητας που υπαγόρευε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Ολο το άρθρο του Τόμας Φρίκε στο Spiegel:
«Τι γίνεται αλήθεια με τους Έλληνες; Πριν ένα χρόνο ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών ανάγκασε τους Έλληνες να δεχτούν ένα πακέτο σωτηρίας το οποίο μόλις είχε απορρίψει ο λαός. Και δεν είχε αποτέλεσμα.
Περιστασιακά γίνεται λόγος για πολιτικούς στο εξωτερικό, οι οποίοι λαμβάνουν αυταρχικά μέτρα και καταργούν τη Δημοκρατία, ή θα το έκαναν αν εξελέγοντο. Ευτυχώς που δεν συμβαίνει καταρχάς σε μας. Καταρχάς. Εκτός εάν αφορά, ας σκεφτώ λιγάκι, τους Έλληνες.
Ο υπουργός μας των Οικονομικών έπρεπε φυσικά πριν ένα χρόνο να αναστείλει για λίγο τη Δημοκρατία λόγω έσχατης ανάγκης και -θα θυμάστε- να υποδείξει στην κυβέρνηση της Αθήνας να αποφασίσει υπέρ ενός πακέτου εξυγίανσης εναντίον του οποίου είχε ψηφίσει περισσότερο από το 60% των Ελλήνων πριν μερικές μέρες σε ένα δημοψήφισμα.
Η αιτιολογία για την μεταστροφή ήταν σαφής: διαφορετικά η Ελλάδα δεν θα έπαιρνε πια από μας δάνειο, σαφώς. Κάτι το οποίο δεν είχε να κάνει φυσικά σε τίποτα με εκβιασμό. Χρήματα από μας και Δημοκρατία; Δεν πρέπει να υπερβάλει κανείς.
Τότε ήταν φυσικά κάτι το εντελώς διαφορετικό. Επρόκειτο, ας πούμε, για το ότι οι Έλληνες δεν ήθελαν να καταλάβουν τι είναι καλό γι΄αυτούς: να ξανακάνουν τις δέουσες περικοπές, να αυξήσουν τους φόρους και να ξεπουλήσουν τη δημόσια περιουσία, επειδή μετά όλα θα ήταν καλύτερα. Η οικονομία θα δημιουργούσε εμπιστοσύνη, θα αναπτυσσόταν και θα δημιουργούνταν θέσεις εργασίας. Έπρεπε, λοιπόν, ο υπουργός των Οικονομικών να βοηθήσει λίγο, ας πούμε, στο να εκτραπεί/να αναστραφεί ελαφρά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.
Και άξιζε. Βέβαια δεν φαίνεται ακόμα πολύ καθαρά. Οι δημοσκοπήσεις ανάμεσα σε μάνατζερ των επιχειρήσεων δείχνουν ένα χρόνο μετά μια (ακόμα) ελαφρά συρρίκνωση της βιομηχανίας. Τέλεια.
Το (ελληνικό) ΑΕΠ μειώθηκε το 2016 κατά 1%. Αυξάνονται οι θέσεις εργασίας μήνα με το μήνα (μερικώς χάρη στο κράτος), αν και η ανεργία ένα χρόνο μετά το πακέτο σωτηρίας βρίσκεται ακόμα στο 23,5% (αντί 24,5% πριν).
Εντάξει, πάει καλά ο τουρισμός, κάτι το οποίο για να είμαστε ειλικρινείς έχει να κάνει με την τρομοκρατία των γειτόνων και λιγότερο με το πακέτο το οποίο υπαγόρευσε ο Σόιμπλε.
Κατά βάση η ελληνική κυβέρνηση -παρά τις αντιστάσεις- έχει κάνει υπάκουα αρκετά από όσα ο λαός λανθασμένα δεν ήθελε αρχικά. Και για τα οποία βοήθησαν ο Σόιμπλε και οι φίλοι του υπουργοί Οικονομικών. Μόνο που η μαζική ανεργία και η μιζέρια δεν εξαφανίστηκαν. Η εξήγηση γι’ αυτό πρέπει να είναι κάποια άλλη.
Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι οι υψηλοί φόροι, οι εισφορές και οι περικοπές συνέβαλαν αποφασιστικά απλώς στο να μην ανακάμπτει η οικονομία. Και φυσικά κανένας δεν θέλει να επενδύει σε μια χώρα όπου λόγω έλλειψης αγοραστικής δύναμης δεν μπορείς να πουλήσεις τίποτα. Δεν είναι τυχαίο το ότι κινείται μόνο ο τουρισμός, διότι έρχονται χρήματα απ΄ έξω και έτσι κινείται και η ελληνική οικονομία.
Ίσως τελικά ο ελληνικός λαός να μην έσφαλε εκφράζοντας συγκεκριμένες αμφιβολίες στο να αποδεχτεί ένα νέο πακέτο και να γίνουν ακόμα περισσότερες περικοπές, αντί να ληφθεί μέριμνα να έλθουν περισσότερα χρήματα στην οικονομία.
Στο θέμα αυτό λίγο βοηθά και η κυνική επισήμανση, εδώ στη χώρα μας, ότι όποιος δίνει το δάνειο (δηλαδή εμείς) επιτρέπεται να αποφασίζει/να καθορίζει. Επιτέλους αυτό δεν είναι λευκή επιταγή για να κάνει κάποιος μια πολιτική ενάντια στη θέληση του λαού η οποία δεν βοηθά κανέναν τελικά. Ειδικά όταν τα δάνειά μας ήταν ως γνωστόν ούτως ή άλλως στο μεγαλύτερο μέρος τους προς όφελος των τραπεζών μας και όχι των Ελλήνων.
Αλλά και η ελληνική οικονομία θα ανακάμψει αν υποχωρήσει λίγο ο ζήλος. Θα μπορούσε όμως να είναι μόνο πολύ μικρή (η υποχώρηση) και πολύ αργά για να αποτρέψει κανείς τη μεγάλη ζημιά.
Ας το πούμε προσεκτικά: (Όσα έγιναν) δεν ήταν τα καλύτερα. Ούτε για τους Έλληνες ούτε για τη δική μας πειστικότητα. Θα ήμασταν έστω και λίγο πιο αξιόπιστοι ως υπέρμαχοι της Ελευθερίας, της Δημοκρατίας και της ευημερίας, εάν δεν αγνοούσαμε δημοκρατικές αποφάσεις άλλων χωρών (ή εάν τουλάχιστον διαμαρτυρόμασταν εναντίον όταν το πράττει ο υπουργός μας τον Οικονομικών), απλώς διότι εξαρτώνται από τα χρήματά μας.
Ιδίως τώρα, που θεωρούμε ως μέτρο σύγκρισης τόσο άσχημες και οικονομικά αμφιλεγόμενες συνταγές μιας υποτιθέμενης ανάπτυξης μέσω του σφίξιμου του ζωναριού. Πρόκειται για μια μαύρη στιγμή για την Ευρώπη.»
(*) Ο Τόμας Φρίκε υπήρξε επικεφαλής οικονομολόγος της γερμανικής έκδοσης των Financial Times, οι οποίοι έχουν κλείσει εν τω μεταξύ όμως) από το 2002-2012 και έχει συνεργαστεί με τις εφημερίδες και τα περιοδικά "Tagesspiegel" "Wirtschaftswoche" , "Manager Magazin". Το 2013 εκδόθηκε το βραβευμένο βιβλίο του "Πόση τράπεζα χρειάζεται ο άνθρωπος;"