Σάββατο 20 Ιουλίου 2019

Τι κάνουμε όταν χτυπούν τα ρίχτερ – Μακριά από τις προσόψεις κτιρίων


Τι κάνουμε όταν χτυπούν τα ρίχτερ – Μακριά από τις προσόψεις κτιρίων

 0

Με αφορμή τα 5,3 ρίχτερ που «χτύπησαν» χθες την Αθήνα, καλο είναι οι πολίτες να γνωρίζουν τα παρακάτω:

ΠΡΙΝ ΤΟ ΣΕΙΣΜΟ – ΠΡΟΛΗΨΗ

Μέσα στο σπίτι

•    Στερεώστε γερά στους τοίχους τα ράφια και τις βιβλιοθήκες. Απομακρύνετε από τις πόρτες τα ψηλά έπιπλα που μπορούν να ανατραπούν και να εμποδίσουν την έξοδο.
•    Βιδώστε καλά στους τοίχους το θερμοσίφωνα και τις δεξαμενές καυσίμων και νερού.
•    Τοποθετείστε τα βαριά αντικείμενα στα χαμηλότερα ράφια.
•    Απομακρύνετε τα βαριά αντικείμενα πάνω από κρεβάτια και καναπέδες.
•    Στερεώστε καλά τα φωτιστικά σώματα και τους ανεμιστήρες οροφής.
•    Προσδιορίστε καλά προφυλαγμένους χώρους σε κάθε δωμάτιο του σπιτού:
–    κάτω από ανθεκτικά γραφεία ή τραπέζια.
–    μακριά από γυάλινες επιφάνειες και βιβλιοθήκες.
–    μακριά από εξωτερικούς τοίχους.
•    Ελέγξτε τη σωστή λειτουργία του δικτύου παροχής ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου.
•    Ενημερώστε τα μέλη της οικογένειας για το πώς κλείνουν οι γενικοί διακόπτες ηλεκτρικού, νερού και φυσικού αερίου και για τα τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης (112, 199, 166, 100 κ.λπ.)
•    Προμηθευτείτε φορητό ραδιόφωνο με μπαταρίες, φακό και βαλιτσάκι πρώτων βοηθειών.

Έξω από το σπίτι:

•    Επιλέξτε ένα ασφαλή χώρο συνάντησης μετά το σεισμό ο οποίος να βρίσκεται:
– μακριά από κτίρια και δέντρα
– μακριά από τηλεφωνικά και ηλεκτρικά καλώδια.

ΟΤΑΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΕΙΣΜΟΣ

Αν είστε μέσα στο σπίτι
•    Διατηρείστε την ψυχραιμία σας.
•    Καλυφθείτε κάτω από κάποιο ανθεκτικό έπιπλο (τραπέζι, γραφείο, θρανίο), γονατίστε και κρατήστε με τα χέρια σας το πόδι του.
•    Αν δεν υπάρχει ανθεκτικό έπιπλο, γονατίστε στο μέσον του δωματίου, μειώνοντας όσο γίνεται το ύψος σας και προστατέψτε με τα χέρια το κεφάλι και τον αυχένα σας. Απομακρυνθείτε από μεγάλες γυάλινες επιφάνειες (παράθυρα, γυάλινα χωρίσματα) ή έπιπλα και αντικείμενα που μπορεί να σας τραυματίσουν.
•    Μην προσπαθήσετε να απομακρυνθείτε από το σπίτι.
•    Μην βγείτε στο μπαλκόνι.
Αν είστε σε ψηλό κτίριο
•    Απομακρυνθείτε από τζάμια και εξωτερικούς τοίχους.
Αν είστε σε χώρο ψυχαγωγίας, εμπορικό κέντρο ή μεγάλο κατάστημα:
•    Διατηρείστε την ψυχραιμία σας.
•    Μείνετε στο χώρο μέχρι να τελειώσει η δόνηση.
•    Μην παρασυρθείτε από το πανικόβλητο πλήθος που κινείται άτακτα προς τις εξόδους γιατί κινδυνεύετε να ποδοπατηθείτε.
Αν βρίσκεστε σε ανοιχτό χώρο
•    Απομακρυνθείτε από χώρους που βρίσκονται κάτω από κτίρια, τηλεφωνικά ή ηλεκτρικά καλώδια.
•    Αν έχετε μαζί σας τσάντα ή χαρτοφύλακα, καλύψτε το κεφάλι σας με αυτά.
Αν βρίσκεστε μέσα στο αυτοκίνητο
•    Καταφύγετε σε ανοιχτό χώρο και σταματήστε με προσοχή το αυτοκίνητο ώστε να μην εμποδίζει την κυκλοφορία.
•   Αποφύγετε να περάσετε από σήραγγες, γέφυρες ή υπέργειες διαβάσεις.

ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΜΕΤΑ ΤΟ ΣΕΙΣΜΟ

Αν είστε μέσα στο σπίτι
•  Προετοιμαστείτε για τυχόν μετασεισμούς.
•  Ελέγξτε προσεκτικά τον εαυτό σας και τους γύρω σας για πιθανούς τραυματισμούς.
•  Αν υπάρχουν βαριά τραυματισμένοι μην τους μετακινείτε.
•  Εκκενώστε το κτίριο από το κλιμακοστάσιο (μην χρησιμοποιείτε τον ανελκυστήρα), αφού πρώτα κλείσετε τους διακόπτες του ηλεκτρικού ρεύματος, του φυσικού αερίου και του νερού.
•  Καταφύγετε σε ανοιχτό και ασφαλή χώρο.
•  Ακολουθείστε τις οδηγίες των αρχών και μην δίνετε σημασία σε φημολογίες.
•  Μην χρησιμοποιείτε άσκοπα το αυτοκίνητό σας ώστε να μην γίνετε εμπόδιο στο έργο των συνεργείων διάσωσης.
•  Xρησιμοποιείστε το σταθερό ή κινητό τηλέφωνό σας σε εξαιρετικές περιπτώσεις, γιατί προκαλείται υπερφόρτωση των τηλεφωνικών δικτύων.
•  Αποφύγετε να μπείτε στο σπίτι σας αν βλέπετε βλάβες, κομμένα καλώδια, διαρροή υγραερίου ή φυσικού αερίου.

Παρασκευή 19 Ιουλίου 2019

ΚΕΠΕΑ/ΓΣΕΕ: Διευκρινίσεις για την ετήσια άδεια - Υπολογισμός με online εφαρμογή

ΚΕΠΕΑ/ΓΣΕΕ: Διευκρινίσεις για την ετήσια άδεια - Υπολογισμός με online εφαρμογή



www.kepea.gr

Εξαιτίας της πληθώρας ερωτημάτων και καταγγελιών που λαμβάνει η ΓΣΕΕ, το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων & Ανέργων (ΚΕ.Π.Ε.Α./ΓΣΕΕ) προβαίνει σε διευκρινίσεις για την ετήσια άδεια των εργαζομένων.

ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΜΕ ΟNLINE ΕΦΑΡΜΟΓΗ

Οι εργαζόμενοι έχουν την δυνατότητα μέσω της online εφαρμογής που έχει δημιουργήσει το ΚΕΠΕΑ στην ιστοσελίδα του να υπολογίσουν μόνοι τους την άδεια που δικαιούνται στους παρακάτω συνδέσμους:

Για πλήρη απασχόληση:
https://www.kepea.gr/calc-epidoma-adeias.php

Για εκ περιτροπής εργασία:
https://www.kepea.gr/calc-adeia-ek-peritropis.php

Α.
 Οι διατάξεις του θεσμικού πλαισίου που αφορούν στην ετήσια άδεια των εργαζομένων είναι δημοσίας τάξεως, με συνέπεια να μην επιτρέπεται και να είναι άκυρη κάθε αντίθετη ρητή ή σιωπηρή συμφωνία, καθώς και η παραίτηση του εργαζόμενου από τις σχετικές αξιώσεις. Κατά τη διάρκεια της ετήσιας άδειας απαγορεύεται η απόλυση του εργαζόμενου.

Β. ΧΡΟΝΟΣ  ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ  ΤΗΣ ΕΤΗΣΙΑΣ ΑΔΕΙΑΣ


- Η ετήσια άδεια του εργαζόμενου χορηγείται σε συνεννόηση με τον εργοδότη ως προς το χρόνο χορήγησής της και σε κάθε περίπτωση εντός διμήνου από την υποβολή σχετικού αιτήματος από τον εργαζόμενο.
- Οι μισοί τουλάχιστον εργαζόμενοι μιας επιχείρησης πρέπει να πάρουν την άδεια μέσα στο χρονικό διάστημα από 1 Μαΐου μέχρι 30 Σεπτεμβρίου.
- Οι εργοδότες οι οποίοι απασχολούν εργαζόμενους, που προστατεύουν παιδιά έως 16 ετών (φυσικά ή υιοθετημένα) και παιδιά άνω των 16 ετών με αναπηρία υποχρεούνται κατά τον προγραμματισμό του χρόνου χορήγησης των ετήσιων αδειών απουσίας του προσωπικού τους να λαμβάνουν υπόψη τις ανάγκες των εργαζομένων αυτών.
- Οι εργοδότες υποχρεούνται να χορηγήσουν την ετήσια άδεια που δικαιούνται οι εργαζόμενοι πριν τη λήξη του ημερολογιακού έτους στο οποίο αφορά.

Γ. ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΤΗΣΙΑΣ ΑΔΕΙΑΣ

- Η χορήγηση της ετήσιας άδειας με αποδοχές των εργαζομένων υπολογίζεται με βάση το ημερολογιακό έτος.
- Ο εργαζόμενος δικαιούται αναλογία χρόνου ετήσιας άδειας από την έναρξη της απασχόλησής του σύμφωνα με το εβδομαδιαίο σύστημα εργασίας του (πενθήμερο ή εξαήμερο), χωρίς να απαιτείται να συμπληρώσει συγκεκριμένο διάστημα προϋπηρεσίας στον εργοδότη του.
- Συγκεκριμένα, κατά το πρώτο ημερολογιακό έτος που προσελήφθη ο εργαζόμενος ο εργοδότης υποχρεούται να του χορηγήσει μέχρι 31 Δεκεμβρίου αναλογία των ημερών αδείας που δικαιούται, σύμφωνα με τους μήνες απασχόλησής του. Κάθε εργαζόμενος με σχέση εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου, δικαιούται από την έναρξη της εργασίας του μέχρι τη συμπλήρωση δωδεκαμήνου να λάβει το ποσοστό της αδείας του. Η αναλογία αυτή υπολογίζεται στη βάση των 20 εργασίμων ημερών ετήσιας άδειας για όσους εργάζονται πενθήμερο και των 24 εργασίμων ημερών για όσους εργάζονται εξαήμερο.
- Κατά το δεύτερο ημερολογιακό έτος, αφού ο εργαζόμενος συμπληρώσει δωδεκάμηνη εργασία, δικαιούται άδεια 21 ημερών (πενθήμερη εργασία) και 25 ημερών (εξαήμερη εργασία).
- Για το τρίτο και τα επόμενα εργασιακά έτη ο εργαζόμενος δικαιούται από την 1η Ιανουαρίου κάθε έτους την κανονική ετήσια άδειά του με αποδοχές, δηλαδή 22 ημέρες (πενθήμερη εργασία) και 26 ημέρες (εξαήμερη εργασία).
- Μετά τη συμπλήρωση 10 ετών εργασίας στον ίδιο εργοδότη ή προϋπηρεσίας 12 ετών σε οποιοδήποτε εργοδότη ο εργαζόμενος δικαιούται άδεια 25 εργασίμων ημερών (πενθήμερη εργασία)  και 30 εργασίμων ημερών (εξαήμερη εργασία).
- Μετά την συμπλήρωση 25ετούς υπηρεσίας σε οποιοδήποτε εργοδότη οι εργαζόμενοι δικαιούνται μία επιπλέον ημέρα αδείας, δηλαδή 26 ημέρες (πενθήμερη εργασία) και 31 μέρες (εξαήμερη εργασία).
- Στις ημέρες της ετήσιας άδειας υπολογίζονται μόνο οι εργάσιμες ημέρες. Ως εκ τούτου δεν περιλαμβάνονται οι Κυριακές, οι επίσημες αργίες, οι κατ’ έθιμον αργίες, οι ημέρες ασθένειας και οι ειδικές άδειες που προβλέπονται από άλλες διατάξεις εάν συμπέσουν με αυτήν (πχ άδεια γάμου, άδεια γέννησης τέκνου, άδεια μητρότητας)

Δ. ΤΡΟΠΟΣ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΤΗΣΙΑΣ ΑΔΕΙΑΣ

- Ο βασικός κανόνας είναι ότι η ετήσια άδεια χορηγείται συνεχόμενα και για το σύνολο των ημερών που δικαιούται ο εργαζόμενος ανάλογα με την προϋπηρεσία του.
- Σε περίπτωση που ισχύουν ευνοϊκότεροι όροι (πχ από ΣΣΕ, Κανονισμό Εργασίας, επιχειρησιακή συνήθεια ή έθιμο) ως προς την ετήσια άδεια των εργαζομένων και το επίδομα αδείας αυτοί υπερισχύουν.
- Όλα τα στοιχεία που αφορούν στη χορήγηση της ετήσιας άδειας των εργαζομένων καταχωρούνται υποχρεωτικά από τον εργοδότη στο Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ μέσω της υποβολής του Εντύπου Ε11 (γνωστοποίηση στοιχείων ετήσιας κανονικής άδειας).
-  Στο Έντυπο Ε11 καταχωρίζονται τον Ιανουάριο κάθε έτους τα στοιχεία των εργαζομένων που έλαβαν την ετήσια άδεια και το επίδομα αδείας κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος και έχουν καταχωρισθεί στο ειδικό Βιβλίο Αδειών.

ΚΑΤΑΤΜΗΣΗ ΑΔΕΙΑΣ

- Επιτρέπεται κατ` εξαίρεση, η κατάτμηση του χρόνου αδείας εντός του ίδιου ημερολογιακού έτους σε δύο περιόδους, εξαιτίας ιδιαίτερα σοβαρής ή επείγουσας ανάγκης της επιχείρησης. Σε κάθε περίπτωση η πρώτη περίοδος της αδείας δεν μπορεί να περιλαμβάνει λιγότερες των έξι (6) εργασίμων ημερών σε εξαήμερη εβδομαδιαία εργασία και των πέντε (5) εργασίμων ημερών σε πενθήμερη εβδομαδιαία εργασία ή των δώδεκα (12) εργασίμων ημερών, εφόσον αφορά ανηλίκους που εργάζονται νόμιμα.
- Μετά από έγγραφη αίτηση του εργαζόμενου προς τον εργοδότη. η κατάτμηση του χρόνου αδείας επιτρέπεται και σε περισσότερες των δύο περιόδους, από τις οποίες η μία πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον δώδεκα (12) εργάσιμες ημέρες σε εξαήμερη εβδομαδιαία εργασία και δέκα (10) εργάσιμες ημέρες, σε πενθήμερη, ή δώδεκα (12) εργάσιμες ημέρες, εφόσον αφορά ανηλίκους που εργάζονται νόμιμα.
- Ειδικά, σε περιπτώσεις επιχειρήσεων που απασχολούν τακτικό και εποχικό προσωπικό και παρουσιάζουν ιδιαίτερη σώρευση εργασίας που οφείλεται στο είδος ή στο αντικείμενο εργασιών τους, σε συγκεκριμένη χρονική περίοδο του έτους, για το τακτικό προσωπικό, ο εργοδότης δύναται να χορηγεί το τμήμα της αδείας των 10 εργασίμων ημερών επί πενθημέρου ή 12 επί εξαημέρου, οποτεδήποτε εντός του ημερολογιακού έτους.
- Επισημαίνεται ότι η αίτηση αυτή του εργαζόμενου, καθώς και η απόφαση του εργοδότη, αν και δεν απαιτούν πλέον έγκριση από την αρμόδια υπηρεσία του ΣΕΠΕ, ωστόσο διατηρούνται στην επιχείρηση επί πέντε (5) έτη και οφείλουν να είναι στη διάθεση των Επιθεωρητών Εργασίας.

Ε. ΑΠΟΔΟΧΕΣ ΑΔΕΙΑΣ  ΚΑΙ ΧΡΟΝΟΣ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ

- Το επίδομα αδείας κατοχυρώθηκε περαιτέρω με το άρθρο 2 της Εθνικής Γενικής ΣΣΕ του 2010, το οποίο αναφέρει τα εξής:
«Ο μισθωτός που θεμελιώνει δικαίωμα κανονικής άδειας αναψυχής, αυτούσιας ή σε χρήμα δικαιούται να λάβει και το επίδομα άδειας , το οποίο αποτελεί τακτικές αποδοχές του, υπολογίζεται με τον ίδιο τρόπο που υπολογίζονται και οι αποδοχές άδειας και υπόκειται στους ίδιους κανόνες με αυτές.
Το επίδομα άδειας ισούται με το σύνολο των πράγματι καταβαλλόμενων τακτικών συνήθων αποδοχών της άδειας, με τον περιορισμό ότι δεν μπορεί να υπερβαίνει τις αποδοχές 15 ημερών γι’ αυτούς που αμείβονται με μηνιαίο μισθό και 13 ημερών γι’ αυτούς που αμείβονται με ημερομίσθιο ή κατά μονάδα εργασίας ή με ποσοστά ή και με άλλο τρόπο.
Το αντίστοιχο επίδομα άδειας προκαταβάλλεται κατά τη λήψη της άδειας αναψυχής ή τμήματος αυτής μαζί με τις αποδοχές αδείας.
Γενικές ή ειδικές διατάξεις νόμων, διαταγμάτων, υπουργικών αποφάσεων, συλλογικών συμβάσεων εργασίας, διαιτητικών αποφάσεων, κανονισμών εργασίας και λοιπών κανονιστικών πράξεων, που καθορίζουν ευνοϊκότερους τρόπους υπολογισμού, καταβολής και γενικά παροχής του επιδόματος άδειας υπερισχύουν και διατηρούνται σε ισχύ.
Το άρθρο 6 της ΕΓΣΣΕ 1997 για τη χορήγηση του επιδόματος άδειας σε περίπτωση πρόωρης λύσης της σχέσης εργασίας εξακολουθεί να ισχύει , διαγραφομένων των λέξεων «πριν ο μισθωτός συμπληρώσει παρά τω αυτώ εργοδότη δωδεκάμηνον συνεχή απασχόλησιν», λόγω της μεταγενέστερης τροποποίησης των προϋποθέσεων για τη λήψη άδειας».

- Στην περίπτωση που ο εργοδότης δεν χορηγεί την άδεια που αιτήθηκε ο εργαζόμενος, έως το τέλος του ημερολογιακού έτους, οφείλει να καταβάλει τις αποδοχές του οφειλόμενου χρόνου αδείας με προσαύξηση 100%, συν το επίδομα αδείας.

Τα σωματεία, τα κατά τόπους Εργατικά Κέντρα και οι Ομοσπονδίες δύναμης της ΓΣΕΕ είναι σε επαγρύπνηση για τις καταγγελίες των εργαζομένων.

Η ΓΣΕΕ θα συνεχίσει να έχει στη διάθεση των συνδικάτων και των εργαζομένων σε όλη την επικράτεια για κάθε ζήτημα πληροφόρησης, στήριξης και συλλογικής δράσης:

· το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων της ΓΣΕΕ, ΚΕΠΕΑ/ ΓΣΕΕ www.kepea.gr

· το Δίκτυο Υπηρεσιών Πληροφόρησης & Συμβουλευτικής Εργαζομένων και Ανέργων του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, ΙΝΕ/ΓΣΕΕ https://www.inegsee.gr/diktio-ipiresion-pliroforisis-simvouleftikis-ergazomenon-anergon/

https://www.taxheaven.gr

Πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 382 εκατ. ευρώ στο εξάμηνο

Πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 382 εκατ. ευρώ στο εξάμηνο



ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Νίκης 5-7
10180 Αθήνα

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Τηλ.:2103332644
e-mail: press@minfin.gr


Δευτέρα 15 Ιουλίου 2019

Δελτίο Τύπου

Εκτέλεση Κρατικού Προϋπολογισμού Ιουνίου 2019


Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για την περίοδο Ιανουαρίου - Ιουνίου 2019, παρουσιάζεται έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 2.686 εκατ. ευρώ έναντι στόχου για έλλειμμα 4.819 εκατ. ευρώ που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2019, για το αντίστοιχο διάστημα του 2019 και ελλείμματος 2.440 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2018. Το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους 382 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 1.573 εκατ. ευρώ και πρωτογενούς ελλείμματος 46 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2018.

Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 23.451 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 1.942 εκατ. ευρώ ή 9,0%  έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί για το 2019 στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού 2019.

Η σημαντική αυτή αύξηση οφείλεται κυρίως στα κάτωθι γεγονότα:

• Είσπραξη ποσού 1.119  εκατ. ευρώ που αφορά στο τίμημα (εκτός ΦΠΑ) της επέκτασης της σύμβασης παραχώρησης του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, που είχε αρχικά εκτιμηθεί ότι θα εισπραχθεί στο έτος 2018.
• Είσπραξη ποσού 644 εκατ. ευρώ από ANFAs τον Μάιο 2019 που δεν είχε προβλεφθεί στον Προϋπολογισμό 2019.

Τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 25.480 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 2.116 εκατ. ευρώ ή 9,1% έναντι του στόχου.

Η ακριβής κατανομή μεταξύ των κατηγοριών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού θα πραγματοποιηθεί με την έκδοση του οριστικού δελτίου.

Οι επιστροφές εσόδων ανήλθαν σε 2.029 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 174 εκατ. ευρώ από το στόχο (1.855 εκατ. ευρώ).

Τα έσοδα του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ανήλθαν σε 1.054 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 222 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

Ειδικότερα, τον Ιούνιο 2019 το σύνολο των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε στα 3.265 εκατ. ευρώ μειωμένο κατά 604 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον μηνιαίο στόχο.

Τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 3.547 εκατ. ευρώ, μειωμένα έναντι του μηναίου στόχου κατά 587 εκατ. ευρώ.

Τα έσοδα του ΠΔΕ ανήλθαν σε 57 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 289 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

Οι επιστροφές εσόδων του Ιουνίου 2019 ανήλθαν σε 282 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 17 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου (264 εκατ. ευρώ).

Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου -  Ιουνίου 2019 ανήλθαν στα 26.137 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 191 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (26.327 εκατ. ευρώ). Η διαφορά αυτή οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι μεταβιβάσθηκαν στον ΕΦΚΑ 971 εκατ. ευρώ για την χορήγηση της 13ης σύνταξης. Με αντίρροπο χαρακτήρα (μειωτικό έναντι του στόχου) λειτούργησε η πίστωση ύψους 982 εκατ. ευρώ που είχε προβλεφθεί προκειμένου να υπάρχει η δυνατότητα πληρωμής, κατά το έτος 2019, των εφάπαξ χρηματικών ποσών του νόμου 4575/2018 σε περίπτωση μη ολοκλήρωσης των πληρωμών εντός του 2018 (στις πιστώσεις υπό κατανομή). Επισημαίνεται ότι οι πληρωμές που υλοποιήθηκαν έως και τον Ιούνιο του 2019 και αφορούν σε υπουργικές αποφάσεις εκδοθείσες το 2018, ήταν ύψους 325 εκατ. ευρώ (εμφανίζονται στη στήλη της πραγματοποίησης στη γραμμή «Παροχές σε εργαζόμενους»).

Επίσης, οι δαπάνες της μείζονος κατηγορίας «Κοινωνικές παροχές» παρουσιάζουν υπέρβαση έναντι του στόχου κατά 228 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω της καταβολής του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης στην κατηγορία αυτή για το Α’ τρίμηνο του 2019 ύψους 172 εκατ. ευρώ, το οποίο όμως είχε αρχικά προβλεφθεί στην κατηγορία «Μεταβιβάσεις σε ΟΚΑ». Η δαπάνη αυτή συμπεριλαμβάνεται στις μεταβιβάσεις από τον Απρίλιο του 2019 σύμφωνα με το άρθρο 1, ΚΥΑ Δ13/οικ./54653/2701/18-10-2018 (ΦΕΚ 4837 Β’).

Στις πιστώσεις υπό κατανομή συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων και οι πιστώσεις του τακτικού αποθεματικού, οι οποίες κατά την διάρκεια του έτους μεταφέρονται σε άλλες μείζονες κατηγορίες για την πραγματοποίηση των σχετικών πληρωμών.

Οι δαπάνες του ΠΔΕ διαμορφώθηκαν σε 1.473 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας μείωση έναντι του στόχου κατά 147 εκατ. ευρώ.

Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου -  Ιουνίου  2019 παρουσιάζονται αυξημένες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018 κατά 1.804 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω:
α) των αυξημένων επιχορηγήσεων προς τους ΟΚΑ κατά 1.154 εκατ. ευρώ κυρίως για την χορήγηση της 13ης σύνταξης και την καταβολή οικογενειακών επιδομάτων τα οποία πλέον εμφανίζονται στις «Μεταβιβάσεις», ενώ το 2018 ήταν στην κατηγορία «Κοινωνικές Παροχές»,
β) των αυξημένων πληρωμών για τόκους κατά 675 εκατ. ευρώ,
γ) των αυξημένων δαπανών ΠΔΕ κατά 517 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, τον Ιούνιο 2019 το σύνολο των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε στα 4.192 εκατ. ευρώ μειωμένο κατά 446 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον μηνιαίο στόχο.

https://www.taxheaven.gr

Έκτακτη σύσκεψη στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για την καταβολή των συντάξεων χηρείας

Έκτακτη σύσκεψη στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για την καταβολή των συντάξεων χηρείας




ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ EΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δελτίο Τύπου


Αθήνα, 15-07-2019

«Έκτακτη σύσκεψη στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για την καταβολή των συντάξεων χηρείας»


Με μοναδικό θέμα την εφαρμογή του νέου νομοθετικού πλαισίου για τις συντάξεις χηρείας και την άμεση καταβολή τους, ο Υπουργός Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Γιάννης Βρούτσης και ο υφυπουργός κ. Νότης Μηταράκης πραγματοποίησαν σήμερα έκτακτη σύσκεψη, παρουσία του Διοικητή ΕΦΚΑ και των αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων της κεντρικής υπηρεσίας του Υπουργείου και του ΕΦΚΑ.

Στη σύσκεψη διαπιστώθηκε ότι παρά τις υποσχέσεις της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου για την καταβολή των συντάξεων χηρείας την 1η Ιουλίου, όχι μόνο οι υπηρεσίες δεν ήταν έτοιμες να προβούν στην άμεση καταβολή τους, αλλά και ότι ουδεμία προεργασία ή έκδοση κατευθυντήριων οδηγιών είχε γίνει εκ μέρους της απερχόμενης πολιτικής ηγεσίας, επιβεβαιώνοντας έτσι ότι η σχετική ρύθμιση νόμου είχε γίνει για καθαρά προεκλογικούς λόγους και χωρίς να ληφθεί οποιαδήποτε μέριμνα για την εφαρμογή της!

Με διαφορετικά λόγια, οι αδράνειες και ολιγωρίες της προηγούμενης περιόδου, η έλλειψη συντονισμού και η σύγχυση αρμοδιοτήτων έφεραν τη διαδικασία έκδοσης – σύμφωνα με το νέο νομοθετικό πλαίσιο - των εκκρεμών συντάξεων χηρείας, που αυτή τη στιγμή υπερβαίνουν τις 150.000, να είναι, κυριολεκτικά, «στον αέρα».

Κατόπιν αυτών, ο Υπουργός Εργασίας έδωσε εντολή για την επιτάχυνση των διαδικασιών και την οριστική επίλυση του ζητήματος. Συγκεκριμένα ζήτησε την άμεση έκδοση εγκυκλίου και κατευθυντηρίων οδηγιών από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου, καθώς και την προετοιμασία του σχετικού λογισμικού υποβάθρου, σε κάθε δε περίπτωση πριν από την επόμενη σχετική σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί για τον ίδιο σκοπό εντός της τρέχουσας εβδομάδας, ώστε οι συντάξεις χηρείας να καταβληθούν το συντομότερο δυνατό.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, είναι αποφασισμένη να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια και βάζει σε πρώτη προτεραιότητα την ταχύτερη καταβολή των συντάξεων χηρείας, για την πιο αδύναμη και ευαίσθητη κατηγορία των συμπολιτών μας.

https://www.taxheaven.gr

Έλεγχοι της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος σε Κω, Κάλυμνο και Ρόδο

Έλεγχοι της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος σε Κω, Κάλυμνο και Ρόδο




Αθήνα, 15 Ιουλίου 2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Έλεγχοι της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος σε Κω, Κάλυμνο και Ρόδο, για την τήρηση της ασφαλιστικής – εργατικής και φορολογικής νομοθεσίας


Συνεχίζονται οι στοχευμένοι έλεγχοι της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας για την τήρηση της ασφαλιστικής – εργατικής και φορολογικής νομοθεσίας.

Στο πλαίσιο αυτό, το τριήμερο από 12 έως και 14 Ιουλίου 2019, κλιμάκια αστυνομικών πραγματοποίησαν ελέγχους σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και επιχειρήσεις σε Κω, Κάλυμνο και Ρόδο.

Ελέγχθηκαν συνολικά (19) καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και επιχειρήσεις, από τα οποία σε (6) περιπτώσεις διαπιστώθηκαν παραβάσεις της φορολογικής και της ασφαλιστικής – εργατικής νομοθεσίας.

Συγκεκριμένα διαπιστώθηκε:
· σε σνακ-μπαρ, η μη έκδοση (24) αποδείξεων, συνολικής αξίας (708,50) ευρώ, παράβαση για την οποία προβλέπεται η αναστολή λειτουργίας του καταστήματος για (48) ώρες,
· σε οβελιστήριο-πιτσαρία, η απασχόληση (4) εργαζόμενων, οι οποίοι δεν ήταν καταχωρημένοι στους πίνακες προσωπικού,
· σε παραδοσιακό καφενείο, η απασχόληση εργαζομένου, ο οποίος δεν ήταν καταχωρημένος στους πίνακες προσωπικού,
· σε μπαρ, η απασχόληση εργαζομένου, ο οποίος δεν ήταν καταχωρημένος στους πίνακες προσωπικού,
· σε εστιατόριο-καφετέρια, η μη έκδοση (14) αποδείξεων, συνολικής αξίας (154) ευρώ, παράβαση για την οποία προβλέπεται η αναστολή λειτουργίας του καταστήματος για (48) ώρες, καθώς και η απασχόληση (6) εργαζόμενων πέραν του δηλωθέντος ωραρίου και
· σε εστιατόριο-μπαρ, η απασχόληση εργαζόμενου, ο οποίος δεν ήταν καταχωρημένος στους πίνακες προσωπικού.
https://www.taxheaven.gr

ΕΣΕΕ: «Δεν ικανοποίησε τους εμπόρους η αγοραστική κίνηση της Κυριακής 14 Ιουλίου»

ΕΣΕΕ: «Δεν ικανοποίησε τους εμπόρους η αγοραστική κίνηση της Κυριακής 14 Ιουλίου»




ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«Χωρίς ικανοποιητικά αποτελέσματα η κίνηση της αγοράς την Κυριακή 14 Ιουλίου 2019»


Το ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ πραγματοποίησε ειδική έρευνα για την κίνηση της αγοράς της Κυριακής 14 Ιουλίου 2019. Το βασικό συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι τα αποτελέσματα δεν ήταν ικανοποιητικά για την μεγάλη πλειοψηφία των επιχειρήσεων. Επιπλέον, αξίζει να αναφερθεί ότι πολλοί επιχειρηματίες επέλεξαν να μην ανοίξουν τις επιχειρήσεις τους. Τα αποτελέσματα της έρευνας συνοψίζονται στα εξής πέντε σημεία:

1. H πλειονότητα των επιχειρήσεων (56%) δεν ήταν καθόλου ικανοποιημένη από τον κύκλο εργασιών της Κυριακής. Μόνο το 19% των επιχειρηματιών ήταν αρκετά ευχαριστημένοι και μόλις το 2% πολύ ικανοποιημένο.

2. Σε σύγκριση με τον τζίρο μιας καθημερινής ημέρας, για τη συντριπτική πλειονότητα των ερωτηθέντων (75%) ο τζίρος της Κυριακής ήταν μικρότερος και μόλις το 6% ότι ήταν μεγαλύτερος.

3. Σχεδόν ταυτόσημα ήταν τα ευρήματα σε σύγκριση με τον κύκλο εργασιών του Σαββάτου, καθώς το 76% των εμπόρων σημείωσε ότι ο τζίρος της Κυριακής ήταν χαμηλότερος και μόλις το 7% ότι ήταν υψηλότερος.

4. Σε ποσοστό 58% οι έμποροι υποστηρίζουν ότι το άνοιγμα των Κυριακών δεν έχει συμβάλει καθόλου στην αύξηση της επισκεψιμότητας στα καταστήματα.

5. Τέλος, το 67% θεωρεί ότι σε ένα γενικότερο πλαίσιο κυρίως οι πολύ μεγάλες επιχειρήσεις έχουν επωφεληθεί από την λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές.



Ως εκ τούτου, η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές κατά τη διάρκεια των θερινών εκπτώσεων, δεν φαίνεται να ωφέλησε τη συντριπτική πλειονότητα των εμπορικών επιχειρήσεων. Οι θετικές προσδοκίες που δημιουργούνται ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου/ανάπαυλας δεν συνέβαλαν θετικά στον κύκλο εργασιών των εμπορικών επιχειρήσεων την Κυριακή 14 Ιουλίου, αφού, όπως προκύπτει από την έρευνα, οι περισσότερες από αυτές κατέγραψαν τζίρο χαμηλότερο των αντίστοιχων του Σαββάτου, ή ακόμα και μιας καθημερινής ημέρας, χωρίς μάλιστα τόνωση της επισκεψιμότητας.

Η έρευνα ήταν τηλεφωνική με χρήση δομημένου ερωτηματολογίου σε δείγμα 201 επιχειρήσεων, εφαρμόζοντας στρωματοποιημένη δειγματοληψία σε δύο στάδια, σε εμπορικές αγορές αστικών κέντρων της χώρας.



Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Γιώργος Καρανίκας δήλωσε σχετικά: 

«Η κίνηση στην αγορά, την πρώτη και θεσμοθετημένη Κυριακή των τακτικών εκπτώσεων, ήταν για τις περισσότερες επιχειρήσεις αντίστοιχη με μία μέτρια έως κακή καθημερινή. Και μάλιστα, αυτό συνέβη στο τέλος της πρώτης εβδομάδας των εκπτώσεων, η οποία είναι συνήθως η πιο δραστήρια εισπρακτικά για όλους τους εμπόρους. Το γεγονός αυτό εξηγείται από τις αυξημένες φορολογικές και άλλες υποχρεώσεις της εποχής, το καλοκαιρινό κλίμα που δεν ευνοεί τις «αστικές» αγορές, αλλά και από την σταθερή πλέον αδιαφορία του καταναλωτικού κοινού απέναντι στο άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές. Είναι προφανές, πώς ενώ η Ελλάδα ετοιμάζεται και πάλι να βγει στις αγορές, ο καταναλωτής δεν φαίνεται και τόσο διατεθειμένος να βγει στην αγορά…. Γι’ αυτό και πολλές επιχειρήσεις παρέμειναν κλειστές, καθώς ο τζίρος ενός καταστήματος που λειτούργησε την Κυριακή σε αρκετές περιπτώσεις δεν είναι αρκετός ούτε για να καλύψει τα έξοδά του».

Δείτε τα διαγράμματα της έρευνας:

Διαγράμματα της Έρευνας










https://www.taxheaven.gr

Ν. Μηταράκης: «Άμεσα θα προχωρήσουμε σε όλες τις ενέργειες για τον επανυπολογισμό των συντάξεων χηρείας»

Ν. Μηταράκης: «Άμεσα θα προχωρήσουμε σε όλες τις ενέργειες για τον επανυπολογισμό των συντάξεων χηρείας»




ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Συνέντευξη Νότη Μηταράκη στην ΕΡΤ και την εκπομπή "Επόμενη Μέρα" 

Ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Νότης Μηταράκης, βρέθηκε στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Επόμενη Μέρα» και μίλησε για ζητήματα σοβαρά που απασχολούν την επικαιρότητα.

Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στο ζήτημα των συντάξεων χηρείας καθώς και στο θέμα της κατάργησης της έκδοσης ΑΜΚΑ στους μετανάστες.

Για τις συντάξεις χηρείας συγκεκριμένα ανέφερε:

Δείτε το σχετικό απόσπασμα:



«Για εμάς το θέμα των συντάξεων χηρείας είναι ένα πολύ σημαντικό και ευαίσθητο θέμα και δεν θέλουμε να καθυστερήσει καθόλου να επιλυθεί. Ο νόμος Κατρούγκαλου ήταν ανάλγητος με τις χήρες, μειώνοντας από το 70% στο 50% το ποσοστό αναπλήρωσης που έπαιρνε η χήρα. Επιπροσθέτως, έθεσε και ηλικιακούς περιορισμούς, καθώς πολλές από τις χήρες θα έπαιρναν συντάξεις μόνο για τρία χρόνια. Μετά από τη γενική κοινωνική κατακραυγή, ο ΣΥΡΙΖΑ άλλαξε πριν από λίγους μήνες τη διάταξη, επαναφέροντας τις συντάξεις εκεί όπου ήταν. Εντούτοις, στην πορεία ανακαλύψαμε πως δεν έχει υπογράψει το Υπουργείο Εργασίας την εγκύκλιο που χρειάζεται προκειμένου να εφαρμοσθεί η πληρωμή της διαφοράς και να γίνει ο επανυπολογισμός. Επιπλέον, η μη υπογραφή της εγκυκλίου είχε σαν αποτέλεσμα να μην έχει παραγγελθεί από τη Διεύθυνση Μηχανοργάνωσης του ΕΦΚΑ, το απαραίτητο λογισμικό το οποίο χρειάζεται κάποιες εβδομάδες να ετοιμαστεί και το οποίο μπαίνει στο σύστημα του ΕΦΚΑ και αναπροσαρμόζει ηλεκτρονικά τις συντάξεις, προκειμένου να μην χρειαστεί να εκδοθούν νέες αποφάσεις και να ολοκληρωθεί σύντομα….»

Ολοκληρώνοντας πρόσθεσε πως προκειμένου να αντιμετωπισθεί το θέμα το συντομότερο δυνατόν, ο κ. Μηταράκης δήλωσε πως μέχρι την Παρασκευή θα έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες σε συνεργασία με τη Μηχανογράφηση, προκειμένου να επανυπολογιστούν και να καταβληθούν οι συντάξεις χηρείας το συντομότερο δυνατόν.

Εν συνεχεία, ο κ. Μηταράκης αναφέρθηκε στο ζήτημα της κατάργηση του ΑΜΚΑ για τους μετανάστες:

Δείτε το σχετικό απόσπασμα: 



«Βάσει νομοθεσίας που υπήρχε τα τελευταία χρόνια, δινόταν ένας προσωρινός αριθμός σε εκείνους που ήταν στη χώρα μας σαν πρόσφυγες και μετανάστες. Η διαδικασία αυτή δεν εφαρμόσθηκε ποτέ από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Επιπροσθέτως, λίγες μέρες πριν τις εκλογές του Ιουλίου, το Υπουργείο Εργασίας πέρασε μια εγκύκλιο, προκειμένου να δίνεται αριθμός ΑΜΚΑ- με τα αντίστοιχα δικαιώματα πρόσβασης στην αγορά εργασίας και στην υγειονομική περίθαλψη που αυτό συνεπάγεται- χωρίς κανέναν απολύτως κριτήριο. Οποιοσδήποτε έμπαινε στη χώρα μας για λίγες ημέρες, μπορούσε να εκδώσει ΑΜΚΑ και να λάβει μόνιμα δικαιώματα… Η κυβέρνησή μας ανέστειλε την εν λόγω εγκύκλιο και θα επανέλθουμε έπειτα από την απαραίτητη μελέτη που πρέπει να γίνει, με ένα μόνιμο μηχανισμό, που θα αφορά όσους είναι νόμιμα στη χώρα μας, όσους δικαιούνται διεθνούς προστασίας, καθώς και εκείνους που κατοικούν με άδεια παραμονής στην Ελλάδα».

Δείτε ολόκληρη την εκπομπή:






https://www.taxheaven.gr

Κοινωνικός Τουρισμός: Ανακοίνωση προσωρινών αποτελεσμάτων από τον ΟΑΕΔ

Κοινωνικός Τουρισμός: Ανακοίνωση προσωρινών αποτελεσμάτων από τον ΟΑΕΔ




ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ και ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ
ΔΙΟΙΚΗΣΗ
Εθνικής Αντίστασης 8, Άνω Καλαμάκι, e-mail: press@oaed.gr

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ


Αθήνα, 16 Ιουλίου 2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ανάρτηση προσωρινών πινάκων Δικαιούχων και Παρόχων Τουριστικών Καταλυμάτων και Αποκλειομένων στο πλαίσιο του Προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού.


Αναρτήθηκαν σήμερα, Τρίτη 16 Ιουλίου 2019, στην διαδικτυακή πύλη του ΟΑΕΔ (www.oaed.gr) οι προσωρινοί πίνακες Δικαιούχων και Παρόχων Τουριστικών Καταλυμάτων και Αποκλειομένων στο πλαίσιο του Προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού.

Οι Δικαιούχοι και οι Πάροχοι που κατέθεσαν ηλεκτρονική αίτηση συμμετοχής έχουν δικαίωμα υποβολής ένστασης κατά των αποτελεσμάτων των προσωρινών Μητρώων και Πινάκων από την 17.07.2019 και ώρα 11:00 μέχρι την 19.07.2019 και ώρα 23:59. Η ένσταση υποβάλλεται αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο μέσω της διαδικτυακής πύλης του Οργανισμού.

Δικαιολογητικά που συνοδεύουν την ένσταση των Δικαιούχων, είτε σαρώνονται και συνυποβάλλονται με αυτήν ηλεκτρονικά, είτε κατατίθενται στην αρμόδια Υπηρεσία του ΟΑΕΔ μέχρι την 22.07.2019 και ώρα 13.00.

Δικαιολογητικά που συνοδεύουν την ένσταση των Παρόχων σαρώνονται και συνυποβάλλονται με την αίτηση αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο μέχρι την καταληκτική ημερομηνία υποβολής ενστάσεων.

https://www.taxheaven.gr

ΕΦΚΑ: Σχετικά με τον ακριβή αριθμό των συντάξεων χηρείας για τις οποίες πρέπει να καταβληθούν αναδρομικά

ΕΦΚΑ: Σχετικά με τον ακριβή αριθμό των συντάξεων χηρείας για τις οποίες πρέπει να καταβληθούν αναδρομικά



Αθήνα, 17 Ιουλίου 2019
Με αφορμή δημοσιεύματα σχετικά με τα στοιχεία που συνδέονται με την καταβολή των αναδρομικών στις συντάξεις χηρείας, μετά την ψήφιση του νόμου 4611/2019, η Διοίκηση του ΕΦΚΑ ενημερώνει ότι τα ακριβή δεδομένα, σύμφωνα με την αρμόδια Γενική Διεύθυνση του Φορέα (Γενική Δ/νση Στρατηγικής και Ανάπτυξης) είναι αναρτημένα στον ιστότοπο www.efka.gov.gr απ’ όπου και μπορεί να ληφθεί η σχετική ενημέρωση.
Όσον αφορά τον υπέρτιτλο ημερήσιας εφημερίδας στις 16/7/2019 ότι «..Δεν υπάρχουν λεφτά για τις συντάξεις χηρείας» σας γνωρίζουμε ότι η πληροφορία αυτή είναι εντελώς ανακριβής, γεγονός άλλωστε που προκύπτει κι από το σχετικό κείμενο, στο οποίο παραπέμπει και ο ως άνω υπέρτιτλος, όπου δεν γίνεται καμία αναφορά ή σχόλιο για το θέμα αυτό.  
Επισημαίνεται δε ότι οι πιστώσεις του προϋπολογισμού του ΕΦΚΑ 2019 επαρκούν και για την κάλυψη της πληρωμής της επιπρόσθετης διαφοράς των συντάξεων χηρείας, ενώ καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ για την συντόμευση των διαδικασιών. 

Από τη Διοίκηση του ΕΦΚΑ

https://www.taxheaven.gr

ΟΠΕΚΕΠΕ: Ανακοίνωση σχετικά με την εκκαθάριση πληρωμής αιτήσεων δικαιούχων του Μ11 «Βιολογικές Καλλιέργειες» - Διόρθωση καταληκτικής ημερομηνίας ενδικοφανών προσφυγών

ΟΠΕΚΕΠΕ: Ανακοίνωση σχετικά με την εκκαθάριση πληρωμής αιτήσεων δικαιούχων του Μ11 «Βιολογικές Καλλιέργειες» - Διόρθωση καταληκτικής ημερομηνίας ενδικοφανών προσφυγών




Σε διόρθωση προηγούμενης ανακοίνωσης ως προς την καταληκτική ημερομηνία υποβολής ενδικοφανών προσφυγών, ενημερώνονται οι ενταγμένοι παραγωγοί στο πλαισίου εφαρμογής του Μέτρου 11 «Βιολογικές καλλιέργειες» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (Π.Α.Α.) 2014-2020, πως η υποβολή ενδικοκοφανών προσφυγών κατά των αποτελεσμάτων πληρωμής εκκαθάρισης για το 2018 δύναται να υποβληθεί αρχής γενομένης από σήμερα (17.07.2019) και εντός πέντε (5) εργασίμων ημερών, δηλαδή ως και την 23.07.2019


www.opekepe.gr

https://www.taxheaven.gr

Πρόσβαση βρεφών, νηπίων, παιδιών και ατόμων με αναπηρία σε παιδικούς σταθμούς - Εφαρμογή της δράσης «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής»

Πρόσβαση βρεφών, νηπίων, παιδιών και ατόμων με αναπηρία σε παιδικούς σταθμούς - Εφαρμογή της δράσης «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής»




ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ EΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δελτίο Τύπου

Αθήνα, 17-07-2019

Συνάντηση Υφυπουργού Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δ. Μιχαηλίδου με τη Διοίκηση της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α.)

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 17 Ιουλίου συνάντηση στο Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων μεταξύ της υφυπουργού κ. Δόμνας Μιχαηλίδου, του Διευθύνοντος Συμβούλου του Ε.Ε.Τ.Α.Α. κ. Θεόδωρου Γκοτσόπουλου και του Προέδρου κ. Δημητρίου Καλογερόπουλου, παρουσία του υπουργού κ. Γιάννη Βρούτση.

Στο επίκεντρο της συζήτησης τέθηκε το ζήτημα της εφαρμογής της δράσης «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής» σχετικά με την πρόσβαση βρεφών, νηπίων, παιδιών και ατόμων με αναπηρία σε παιδικούς σταθμούς, καθώς και στα ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ ΜΕΑ, ο προϋπολογισμός της οποίας για το έτος 2019-2020 ανέρχεται σε 270 εκ. ευρώ. Η Ε.Ε.Τ.Α.Α. που είναι ο αρμόδιος φορέας και έχει οριστεί ως δικαιούχος της δράσης, αξιολογεί την πληρότητα των φακέλων και εγκρίνει τις αιτήσεις με διαφάνεια και σεβασμό στα κριτήρια του προγράμματος. Ενόψει της ανακοίνωσης των οριστικών αποτελεσμάτων από την Ε.Ε.Τ.Α.Α., βασικός στόχος της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου είναι να μην μείνει κανένα παιδί εκτός παιδικού σταθμού.

Μετά τη συνάντηση η υφυπουργός κ. Δόμνα Μιχαηλίδου δήλωσε:

«Είχαμε μια εκτενή και παραγωγική συζήτηση και συνεργασία με τη Διοίκηση της Ε.Ε.Τ.Α.Α. σχετικά με το θέμα της ενίσχυσης της απορρόφησης βρεφών, νηπίων, παιδιών και ατόμων με αναπηρία σε κατάλληλες δομές. Η δράση αυτή που στοχεύει στην ενίσχυση της απασχόλησης των γυναικών από οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα και στην παροχή ποιοτικών υπηρεσιών φροντίδας και φιλοξενίας του ευαίσθητου αυτού τμήματος της κοινωνίας μας, θα πρέπει να ενισχυθεί με όλες μας τις δυνάμεις.

Προς την κατεύθυνση αυτή εξασφαλίζουμε για φέτος ότι όλες οι αιτήσεις βρεφών, νηπίων, παιδιών και ατόμων με αναπηρία θα ικανοποιηθούν, διασφαλίζοντας τη δέσμευση μας να μην μείνει κανένα παιδί που πληροί τα κριτήρια εκτός παιδικού σταθμού». 


https://www.taxheaven.gr

Υπ. Οικ.: Τοποθέτηση Γενικού Διευθυντή στον ΟΔΔΗΧ

Υπ. Οικ.: Τοποθέτηση Γενικού Διευθυντή στον ΟΔΔΗΧ




ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Νίκης 5-7
10180 Αθήνα

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Τηλ.:2103332644
e-mail: press@minfin.gr

Πέμπτη  18  Ιουλίου 2019

Δελτίο Τύπου

Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα αναλαμβάνει καθήκοντα Γενικού Διευθυντή του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (Ο.Δ.ΔΗ.Χ.)  ο κ. Δημήτρης Τσάκωνας, ο οποίος μέχρι πρότινος εκτελούσε χρέη Αναπληρωτή Γενικού Διευθυντή του Οργανισμού.

Ο κ. Δημήτρης Τσάκωνας είναι πτυχιούχος Μαθηματικός, απόφοιτος της Εθνικής Σχολής Δημόσιας  Διοίκησης, κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών στην Χρηματοοικονομική και Τραπεζική και υπηρετεί ως μόνιμος υπάλληλος με βαθμό Α’ του κλάδου ΠΕ Δημοσιονομικών στο Υπουργείο Οικονομικών.   

https://www.taxheaven.gr

Κόντρα ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ για το ΣΔΟΕ και το ΣΕΠΕ - Α. Βεσυρόπουλος: «Όχι μόνο δεν καταργούνται αλλά ενισχύονται και αποκομματικοποιούνται»

Κόντρα ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ για το ΣΔΟΕ και το ΣΕΠΕ - Α. Βεσυρόπουλος: «Όχι μόνο δεν καταργούνται αλλά ενισχύονται και αποκομματικοποιούνται»




ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ 

Νίκης 5-7
10180 Αθήνα
Τηλ.:2103332644
e-mail: press@minfin.gr

Πέμπτη 18 Ιουλίου 2019

Δελτίο Τύπου

Ο Υφυπουργός Οικονομικών, Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας, κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Το ΣΔΟΕ και το ΣΕΠΕ όχι μόνο δεν καταργούνται αλλά ενισχύονται και αποκομματικοποιούνται.

Η αποκομματικοποίηση της Δημόσιας Διοίκησης είναι απαίτηση των Ελλήνων πολιτών. Επειδή αυτό δεν μπορεί να γίνει αντιληπτό από τον κ. Αλεξιάδη*, την κ. Αχτσιόγλου** και τον ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνουμε τα εξής:

1. Το ΣΔΟΕ και τα λοιπά ελεγκτικά σώματα (Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας -Επιθεωρητές Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας) όχι μόνο δεν καταργούνται, αλλά ενισχύονται και αποκομματικοποιούνται. Αυτό θα γίνει με την κατάργηση της θέσης του μετακλητού προϊσταμένου γενικού ή ειδικού γραμματέα, προκειμένου να αποκτήσουν αυτά τα σώματα επιτέλους πλήρη ανεξαρτησία.

2. Στο νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος που θα εισαχθεί στη Βουλή αμέσως μετά την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, θεσμοθετούνται θέσεις Γενικών Διευθυντών που θα επιλέγονται με απόλυτη διαφάνεια και αξιοκρατία και θα προΐστανται των εν λόγω υπηρεσιών.

3. Θα ηγούνται του ΣΔΟΕ και των λοιπών ελεγκτικών υπηρεσιών μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι από την ιεραρχία της δημόσιας διοίκησης, οι οποίοι θα λειτουργούν με πλήρη ανεξαρτησία και αμεροληψία στην άσκηση των καθηκόντων τους.

Όσον αφορά στο λαθρεμπόριο και τη φοροδιαφυγή, ας κάνουν λίγη υπομονή οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης θα αντιληφθούν τη διαφορά μεταξύ των δικών μας συγκεκριμένων δεσμεύσεων και των δικών τους ανεδαφικών, απραγματοποίητων υποσχέσεων



*ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ:

«Η κατάργηση του ΣΔΟΕ που ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση ΝΔ, είναι μία από τις πολλές αποδείξεις για την κρυφή ατζέντα της ΝΔ, για την οποία προειδοποιήσαμε προεκλογικά.
Η εκδικητική μανία πολιτικών στελεχών, που κλήθηκαν από το ΣΔΟΕ για να απολογηθούν οι ίδιοι ή συγγενικά-φιλικά τους πρόσωπα, τα οποία είχαν εμπλακεί σε μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής, τώρα πλέον αναδεικνύεται με τον χειρότερο δυνατό τρόπο.
Το ΣΔΟΕ υπήρξε για πολλά χρόνια η αιχμή του φορολογικού μηχανισμού, με πολλές και σημαντικές επιτυχίες και ξεκίνησε τον έλεγχο της περίφημης λίστας LAGARDE καθώς και πολλών άλλων υποθέσεων. Παρά τις προσπάθειες ορισμένων, παρέμεινε εκτός ΑΑΔΕ στην πρόσφατη αναδιάρθρωση και ενισχύθηκε σημαντικά στα πλαίσια των μνημονιακών δεσμεύσεων με προσωπικό και αρμοδιότητες.
Η κατάργηση του ΣΔΟΕ είναι το καλύτερο δώρο, σε φοροφυγάδες-λαθρέμπορους και άλλους οικονομικούς εγκληματίες, θέτει δε σε κίνδυνο τις σημαντικές υποθέσεις φοροδιαφυγής-λαθρεμπορίου και οικονομικού εγκλήματος που βρίσκονται τώρα στις αρμοδιότητες του.
Η κατάργηση του ΣΔΟΕ, η μεταφορά των αρμοδιοτήτων του σε ένα ασαφή οργανισμό και η αφαίρεση της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων από το Υπουργείο Οικονομικών είναι τα πρώτα βήματα μιας κυβέρνησης που αναδεικνύουν σαφείς πολιτικούς στόχους και αποδεικνύουν την άγνοια στοιχειωδών λειτουργιών στο  ευαίσθητο  Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο πρέπει να ενισχύσει και όχι να αποδυναμώσει τις φορολογικές και τελωνειακές υπηρεσίες του.
Μέσα και έξω από τη Βουλή, θα αναδείξουμε με κάθε πολιτική δυνατότητα τις επικίνδυνες αυτές αποφάσεις και ελπίζουμε μέσα από ουσιαστικό διάλογο να ανατρέψουμε τέτοιου είδους αποφάσεις.
»


**ΕΦΗ ΑΧΤΣΙΟΓΛΟΥ:

«Η κατάργηση της αυτοτέλειας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας από την κυβέρνηση της ΝΔ και η υπαγωγή του στη Γενική Γραμματεία Εργασίας συνιστά σαφές βήμα υποβάθμισης του. Είναι προφανές ότι η καταπολέμηση της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας δεν αξιολογείται από τη νέα κυβέρνηση ως αρκετά σημαντική ώστε να διατηρήσει την αυτονομία του ΣΕΠΕ.
Δυστυχώς η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη δεν χάνει χρόνο όταν πρόκειται για την αναίρεση της θεσμικής προστασίας των εργαζόμενων και δείχνει ότι μια από τις λίγες προεκλογικές δεσμεύσεις που έχει αποφασίσει να τηρήσει είναι αυτή της αδρανοποίησης των ελεγκτικών μηχανισμών.
Θα υπερασπιστούμε στη Βουλή όσα κάναμε για την αναβάθμιση του ΣΕΠΕ και την προστασία των εργαζομένων.
»


https://www.taxheaven.gr

Κτηματολόγιο: Ξεκινά η συλλογή δηλώσεων σε περιοχές των Ιωαννίνων και της Θεσπρωτίας. Παράταση προθεσμίας ανάρτησης στις Σέρρες

Κτηματολόγιο: Ξεκινά η συλλογή δηλώσεων σε περιοχές των Ιωαννίνων και της Θεσπρωτίας. Παράταση προθεσμίας ανάρτησης στις Σέρρες



Νέα - Ανακοινώσεις
 
19/07/2019

Το Κτηματολόγιο ολοκληρώνεται. Ξεκινά η συλλογή δηλώσεων σε περιοχές των Ιωαννίνων και της Θεσπρωτίας. Παράταση προθεσμίας Ανάρτησης στις Σέρρες
Ξεκινά τη Δευτέρα 22 Ιουλίου 2019 η συλλογή δηλώσεων ιδιοκτησίας, σε περιοχές των ΠΕ Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας. Όσοι έχουν ακίνητη περιουσία στις εν λόγω περιοχές καλούνται να υποβάλουν δήλωση της ακίνητης περιουσίας τους στο Γραφείο Κτηματογράφησης της περιοχής που βρίσκεται το ακίνητό τους ή και ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας www.ktimatologio.gr
Η προθεσμία για την υποβολή δηλώσεων για τις περιοχές αυτές αρχίζει στις 22-7-2019 και λήγει στις 22-10-2019 για τους κατοίκους της ημεδαπής και στις 22-1-2020 για τους κατοίκους της αλλοδαπής και το Ελληνικό Δημόσιο.   Η υποβολή της δήλωσης είναι υποχρεωτική, άλλως επέρχονται οι κατά το νόμο προβλεπόμενες κυρώσεις. Οι περιοχές (προκαποδιστριακοί ΟΤΑ) στις οποίες πραγματοποιείται η συλλογή δηλώσεων ιδιοκτησίας και τα αρμόδια γραφεία εμφανίζονται αναλυτικά παρακάτω:
ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΚΑΙ ΓΡΑΦΕΙΑ ΚΤΗΜΑΤΟΓΡΑΦΗΣΗΣ ΓΙΑ ΣΥΛΛΟΓΗ ΔΗΛΩΣΕΩΝ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ
1. Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων:
Α) Προκαποδιστριακές κοινότητες:
Αγίου Ιωάννου, Άνω Λαψίστης, Ασφάκας, Βουνοπλαγιάς, Ελεούσης, Ζωοδόχου, Καρυών, Κάτω Λαψίστης, Μεγάλου Γαρδικίου, Πετσαλίου, Ροδοτοπίου, Αμπελείας, Αμφιθέας, Βασιλικής, Καστρίτσης, Κουτσελίου, Κρανούλας, Κρύας, Λογγάδων, Μαρμάρων, Μπάφρας, Μπιζανίου, Νεοκαισαρείας, Νεοχωροπούλου, Νήσου Ιωαννίνων, Πεδινής, Περάματος και Περιβλέπτου
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΡΜΟΔΙΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΓΡΑΦΗΣΗΣ:
Ελεούσα Ιωαννίνων: Επί της οδού Λ. Ελευθερίας 55 
Τηλέφωνο:
 26510 60900, 26510 62400, 
Φαξ:
 26510 60901, 26510 62401 
E-mail:
 ioannina1@ktimaweb.grioannina2@ktimaweb.gr  
Ωράριο λειτουργίας: Δεύτερα 8:30 με 17:30 Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 8:30 με 16:30  και Τετάρτη 8:30 με 19:30
2. Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας: Α) Προκαποδιστριακές κοινότητες: Αγίου Βλασίου, Γραικοχωρίου, Καστρίου, Λαδοχωρίου, Μαυρουδίου, Νέας Σελευκείας και Κεστρίνης
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ  ΑΡΜΟΔΙΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΓΡΑΦΗΣΗΣ: 
Ηγουμενίτσα:
 Επί της οδού Αγίων Αποστόλων  27 
Τηλέφωνο:
 26650 22200, 
Φαξ:
 26510 22201 
E-mail:
 igoumenitsa@ktimaweb.gr   
Ωράριο λειτουργίας:
 Δεύτερα 8:30 με 17:30 Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 8:30 με 16:30  και Τετάρτη 8:30 με 19:30

Παράταση προθεσμίας Ανάρτησης στις Σέρρες    

Με απόφαση του Ελληνικού Κτηματολογίου παρατείνεται έως την Παρασκευή 16 Αυγούστου 2019η προθεσμία υποβολής αιτήσεων διόρθωσης και ενστάσεων κατά των προσωρινών κτηματολογικών διαγραμμάτων και πινάκων της Ανάρτησης, για τους κατοίκους εσωτερικού, στους παρακάτω ΟΤΑ:   

α) Αμφίπολης β) Βισαλτίας γ) Νέας Ζίχνης δ) των Προκαποδιστριακών Ο.Τ.Α.: Αγίου Πνεύματος, Βαλτοτοπίου, Δαφνουδίου, Εμμανουήλ Παππά, Μεσοκώμης, Μετάλλων, Μονόβρυσης, Νέου Σκοπού, Νέου Σουλίου, Παραλιμνίου, Πεθελινού, Πενταπόλεως, Τούμπας, Χρυσού, Ψυχικού του Καλλικρατικού Δήμου Εμμανουήλ Παππά, της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
  

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των δικαιούχων έχουν ήδη αποσταλεί ταχυδρομικώς αποσπάσματα από τους Κτηματολογικούς Πίνακες και τα Διαγράμματα, στη διεύθυνση επικοινωνίας που έχει δηλωθεί από κάθε πολίτη.  

Μέσω της Ανάρτησης οι ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας έχουν τη δυνατότητα να ελέγξουν την καταγραφή των ιδιοκτησιών τους και να διορθώσουν τυχόν σφάλματα. Η διαδικασία αυτή διασφαλίζει ότι η κτηματογράφηση θα ολοκληρωθεί σωστά και δεν θα υπάρχουν προβλήματα στη μετέπειτα λειτουργία του Κτηματολογίου. Συνεπώς, στη φάση αυτή η συμμετοχή των πολιτών είναι απαραίτητη προκειμένου να αποφύγουν άσκοπη ταλαιπωρία στο μέλλον.          

Μετά την ολοκλήρωση της Ανάρτησης, που περιλαμβάνει την υποβολή και εξέταση αιτήσεων διόρθωσης/ ενστάσεων και την αντίστοιχη διόρθωση στους κτηματολογικούς πίνακες, παράγονται τα τελικά κτηματολογικά στοιχεία, οι Αρχικές Εγγραφές του Κτηματολογίου, και ξεκινά να λειτουργεί το Κτηματολογικό Γραφείο, στη συγκεκριμένη περιοχή, στη θέση του Υποθηκοφυλακείου.
Ηλεκτρονική Ανάρτηση κτηματογράφησης
Με την έναρξη της Ανάρτησης, κάθε δικαιούχος θα μπορεί να δει τα στοιχεία που τον αφορούν και ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας του Κτηματολογίου www.ktimatologio.gr στο portal e-ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες.  

Κάθε δικαιούχος μπορεί να δει τα στοιχεία της Ανάρτησης, είτε με τη χρήση των κωδικών ασφαλείας που χρησιμοποιεί στις εφαρμογές taxisnet, είτε αφού δημιουργήσει (αν δεν έχει ήδη) τον προσωπικό του κωδικό Κτηματολογίου και εισάγει επιπλέον τα «τρία κλειδιά» που βρίσκονται στο αποδεικτικό της δήλωσής του. Στην περίπτωση που χρησιμοποιήσει τους κωδικούς taxisnet θα δει όλα τα ακίνητα των περιοχών που βρίσκονται σε ανάρτηση και έχουν συνδεθεί με το ΑΦΜ του.  

Ηλεκτρονικά, επίσης, υποστηρίζεται η υποβολή αίτησης διόρθωσης προσωπικών στοιχείων μέσω της ειδικής εφαρμογής «Ανάρτηση» στην ενότητα «Κτηματογράφηση» των ηλεκτρονικών υπηρεσιών. Απαραίτητα στοιχεία για την πρόσβαση στην υπηρεσία αυτή είναι τρία «κλειδιά»: Αριθμός Πρωτοκόλλου Δήλωσης, Κωδικός Προσώπου και Κωδικός Ιδιοκτησίας, τα οποία αναγράφονται πάνω στο Αποδεικτικό Υποβολής Δήλωσης.  

Τα Προσωρινά Κτηματολογικά Διαγράμματα και οι Προσωρινοί Κτηματολογικοί Πίνακες θα αναρτηθούν στα Γραφεία Κτηματογράφησης και θα παραμείνουν αναρτημένα μέχρι την 16ηΑυγούστου 2019. Όποιος έχει έννομο συμφέρον μπορεί μέχρι την ανωτέρω ημερομηνία να υποβάλει αίτηση διόρθωσης ή ένσταση κατά των στοιχείων της Ανάρτησης στο αρμόδιο Γραφείο Κτηματογράφησης. Ειδικά, για την αίτηση διόρθωσης προδήλου σφάλματος η προθεσμία υποβολής είναι μέχρι την 4η Μαΐου 2020. Μέχρι την ίδια ημερομηνία μπορούν να υποβάλλονται και εκπρόθεσμες δηλώσεις.
Διεύθυνση Γραφείου Κτηματογράφησης
Για τους ΟΤΑ του Καλλικρατικού Δήμου Αμφίπολης: Δημάρχου Χατζηπαπίδου 4, ΡΟΔΟΛΙΒΟΣ Τηλ:23240-72474 Για τους ΟΤΑ του Καλλικρατικού Δήμου Βισαλτίας: Αθ. Αργυρού 28, ΝΙΓΡΙΤΑ Τηλ:23220-22226 Για τους ΟΤΑ του Καλλικρατικού Δήμου Εμμανουήλ Παππά:Κέντρο Χρυσού, ΧΡΥΣΟ Τηλ:2321074415 Για τους ΟΤΑ του Καλλικρατικού Δήμου Νέας Ζίχνης: Έναντι γηπέδου, Ν. ΖΙΧΝΗ Τηλ:2324023860   Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 08:00-16:00 και Τετάρτη 08:00-20:00      Γενικές Πληροφορίες:
Δευτέρα έως Παρασκευή στα τηλέφωνα 210-6505600  από 08:30 έως 15:30
και στον ιστότοπο www.ktimatologio.gr
https://www.taxheaven.gr

Συνάντηση ΕΣΕΕ με τον Υφυπουργό Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας

Συνάντηση ΕΣΕΕ με τον Υφυπουργό Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας




Πραγματοποιήθηκε χθες Πέμπτη, 18 Ιουλίου 2019, στο Υπουργείο Οικονομικών, συνάντηση της ΕΣΕΕ με τον Υφυπουργό Οικονομικών, αρμόδιο για την φορολογική πολιτική και την δημόσια περιουσία κ. Απόστολο Βεσυρόπουλο.

Επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας ήταν ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Γιώργος Καρανίκας, ενώ συμμετείχαν επίσης ο Αντιπρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Σταύρος Καφούνης και ο Οικονομικός Επόπτης κ. Χρήστος Μπλουγούρας.

Στην ατζέντα της συνάντησης, η οποία διεξήχθη σε πολύ φιλικό κλίμα, ήταν οι αναγκαίες ανάσες που πρέπει να δοθούν στην αγορά και οι σχετικές προτάσεις της Συνομοσπονδίας. Συγκεκριμένα, από την ΕΣΕΕ τέθηκαν ως θέματα και συζητήθηκαν η αποκλιμάκωση της υπερφορολόγησης των επιχειρήσεων, οι αλλαγές στο σύστημα ΦΠΑ, η αποκατάσταση των αδικιών στον ΕΝΦΙΑ, η πορεία προς την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και του τέλους επιτηδεύματος κ.α.  Παράλληλα, έγινε διεξοδική συζήτηση επάνω στην πορεία της ρύθμισης των 120 δόσεων και στις προτάσεις της ΕΣΕΕ για μια περισσότερο χρηστική πάγια ρύθμιση.

Ο κ. Υφυπουργός διαβεβαίωσε την Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας ότι ήδη έχει ξεκινήσει η πορεία εκλογίκευσης του φορολογικού συστήματος και αποκατάστασης των ανισοτήτων και των λαθών, τόσο στο γενικότερο φορολογικό σύστημα όσο και στις 120 δόσεις, έχοντας δώσει προτεραιότητα στους συγκεκριμένους τομείς.

Ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ πρότεινε και ο κ. Υφυπουργός δέχθηκε την δημιουργία μίας «ανοικτής γραμμής» συνεργασίας ανάμεσα στο Υπουργείο και στην Συνομοσπονδία με συνεχείς επαφές και ειλικρινή διάλογο για τις αναγκαίες αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν.

Μετά το πέρας της συνάντησης, οι εκπρόσωποι του εμπορίου δεν έκρυψαν την ικανοποίησή τους για το εξαιρετικά παραγωγικό κλίμα της συζήτησης και εξέφρασαν την αισιοδοξία τους για την σταδιακή αποφόρτιση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και της μεσαίας τάξης από τα δυσανάλογα βάρη που μέχρι τώρα τους αναλογούσαν και την αντίστοιχη πορεία της ελληνικής αγοράς προς την ανάπτυξη.



https://www.taxheaven.gr

Γ. Βρούτσης: «Αναβαθμίζεται ο ρόλος και το έργο του ΣΕΠΕ»

Γ. Βρούτσης: «Αναβαθμίζεται ο ρόλος και το έργο του ΣΕΠΕ»




ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ EΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ


Δελτίο Τύπου

Αθήνα, 19-07-2019

Γ. Βρούτσης: Αναβαθμίζεται ο ρόλος και το έργο του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας – Ο αγώνας για την τήρηση της νομιμότητας συνεχίζεται ακόμα πιο εντατικά

Μετά την έντονη παραφιλολογία περί δήθεν κατάργησης του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Γιάννης Βρούτσης ξεκαθαρίζει ότι:

1. Το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας σύμφωνα με το Π.Δ.84/2019 που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, εντάσσεται στην Γενική Γραμματεία Εργασίας, την πλέον κεντρική δομή του Υπουργείου. Έτσι, αναβαθμίζεται ο ρόλος του, θωρακίζεται θεσμικά και ενδυναμώνεται η οργανωτική του δομή όπως είχε υποσχεθεί στην πρώτη επίσημη υπηρεσιακή συνάντησή του ως Υπουργός με τους ελεγκτές του ΣΕΠΕ πριν λίγες μέρες.

2. Το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας περνά στα χέρια της δημόσιας διοίκησης. Καμία κυβέρνηση, κανένας υπουργός δεν θα έχει λόγο, πλέον, στο διορισμό του επικεφαλής του ΣΕΠΕ, ο οποίος θα είναι γενικός διευθυντής, υπηρεσιακό στέλεχος, δηλαδή, από την δημοσιοϋπαλληλική ιεραρχία που θα επιλέγεται με απόλυτη διαφάνεια και αξιοκρατία. Με αυτόν τον τρόπο, ο οποίος θα εφαρμοστεί και σε άλλα ισχυρά ελεγκτικά Σώματα της δημόσιας διοίκησης (ΣΔΟΕ, Επιθεωρητές Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας), προωθείται η πλήρης αποκομματικοποίηση της δημόσιας διοίκησης.

3. Το Σώμα και οι λειτουργοί του θα εξακολουθήσουν να απολαμβάνουν πλήρη οργανωτική και επιχειρησιακή αυτονομία για να επιτελέσουν απρόσκοπτα το έργο τους, ενώ δεν θα εξαρτώνται από κανέναν ειδικό γραμματέα, κομματικής προέλευσης, και τους συμβούλους του που επιβάρυναν σημαντικά τον κρατικό προϋπολογισμό. Παράλληλα, διευκολύνεται ο κεντρικός συντονισμός και η εντατικοποίηση των δράσεων του ελεγκτικού μηχανισμού του ΣΕΠΕ σε συνέργεια με τις λοιπές υπηρεσιακές δομές του Υπουργείου και τους εποπτευόμενους φορείς του και με την υποστήριξη σύγχρονων πληροφοριακών συστημάτων (ΟΠΣ ΕΦΚΑ, ΟΠΣ ΣΕΠΕ και ΕΡΓΑΝΗ).

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Γιάννης Βρούτσης, δήλωσε σχετικά:
«Αναβαθμίζουμε το ρόλο και το έργο των λειτουργών του ΣΕΠΕ αποκόπτοντας κάθε δυνατότητα άσκησης πολιτικής επιρροής στην λειτουργία του Σώματος.
Ο αγώνας για την τήρηση της νομιμότητας στην αγορά εργασίας και την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζόμενων από κάθε μορφή αυθαιρεσίας σε βάρος τους, θα έχει ως πρωταγωνιστές  τους ίδιους τους  λειτουργούς του ΣΕΠΕ.
Θα λειτουργούν με βάση το Σύνταγμα και τους νόμους και θα υπηρετούν μόνο το συμφέρον του Ελληνικού λαού και κανέναν κομματικό παράγοντα όπως συνέβαινε στο παρελθόν.
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου και εγώ προσωπικά θα σταθούμε δίπλα τους με απόλυτη εμπιστοσύνη και θα στηρίξουμε το έργο τους μέχρι να εξαλειφθεί κάθε εστία αδήλωτης εργασίας και παραβατικότητας
».
https://www.taxheaven.gr

ΠΟΜΙΔΑ: Προτάσεις για δίκαιη, σύντομη και πραγματική μείωση του ΕΝΦΙΑ

ΠΟΜΙΔΑ: Προτάσεις για δίκαιη, σύντομη και πραγματική μείωση του ΕΝΦΙΑ




Προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα
Τον Υφυπουργό Φορολογικής Πολιτικής & Δημ. Περιουσίας κ. Απόστολο Βεσυρόπουλο


Αθήνα, 19 Ιουλίου 2019

Θέμα: Oι προτάσεις της ΠΟΜΙΔΑ για δίκαιη, σύντομη και πραγματική μείωση του ΕΝΦΙΑ.

Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί

Μαζί με τα συγχαρητήριά μας για την ανάληψη των καθηκόντων σας και τις ευχές μας για καλή επιτυχία, σας  παραθέτουμε περιληπτικά τις απόψεις μας σε σχέση με την επικείμενη μείωση του ΕΝΦΙΑ.

1. Για το καλό της Εθνικής μας Οικονομίας η μείωση του ΕΝΦΙΑ πρέπει να αρχίσει με την, έστω σταδιακή, κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου του, ο οποίος πολλαπλασιάζει παράλογα το φορολογικό βάρος. Μια απλή ανάγνωση των σχετικών μελετών του ΙΟΒΕ θα σας το επιβεβαιώσει.

2. Μέχρις ότου να γίνει αυτό αντιληπτό από όλους, η μείωση του ΕΝΦΙΑ για να είναι δίκαιη πρέπει να ισχύσει σε ίσο ποσοστό για όλους τους φορολογούμενους, δηλαδή  χωρίς αποκλεισμό των μεγαλύτερων θυμάτων του.

3. Η μείωση πρέπει να αρχίσει ΑΜΕΣΑ και να ολοκληρωθεί το συντομότερο. Προτείνουμε την αυτονόητη και πιο πρακτική προσέγγιση, χωρίς πονηρούς «αλγορίθμους» και «κόφτες», δηλαδή η μείωση να κατανεμηθεί σε 10% για το 2019 (με τα εκκαθαριστικά που θα εκδοθούν τον επόμενο μήνα) και στο υπόλοιπο 20% για το 2020, για όλους.

4. Η μείωση αυτή δεν θα πρέπει σε καμιά περίπτωση να αναιρεθεί από αυξήσεις αντικειμενικών αξιών οι οποίες θα οδηγήσουν σε άνοδο του φορολογικού βάρους των ιδιοκτητών και θα καταστήσουν δώρο – άδωρο τον περιορισμό του ΕΝΦΙΑ.




Είμαστε στη διάθεσή σας για συνεργασία τόσο γι΄αυτό, όσο και όλα για τα υπόλοιπα θέματα φορολογίας της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας, η εκλογίκευση της οποίας θα βοηθήσει όσο τίποτε άλλο, στην ανάκαμψη της οικονομίας, αλλά και της κοινωνίας μας.

Με εξαιρετική εκτίμηση

Ο Πρόεδρος
Στράτος Ι. Παραδιάς
Δικηγόρος Α.Π. – 6944 597700
Πρόεδρος της Διεθνούς Ενώσεως Ιδιοκτητών Ακινήτων (UIPI)


https://www.taxheaven.gr

Ε.2137/2019 Διευκρινίσεις για θέματα ανάλωσης κεφαλαίου προηγούμενων ετών για τις ανάγκες εφαρμογής της περίπτωσης ζ' της παραγράφου 2 του άρθρου 34 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος

Ε.2137/2019
Διευκρινίσεις για θέματα ανάλωσης κεφαλαίου προηγούμενων ετών για τις ανάγκες εφαρμογής της περίπτωσης ζ' της παραγράφου 2 του άρθρου 34 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος

Αθήνα, 12 Ιουλίου 2019
Αριθ. Πρωτ.: Ε.2137/12-7-2019

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ



ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΑΜΕΣΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ
ΤΜΗΜΑ Α'

Ταχ. Δ/νση: Καρ. Σερβίας 10
Ταχ. Κώδικας: 10184 Αθήνα
Τηλέφωνο: 210.3375317-8
Fax: 210.3375001
E-Mail: d12.a@yo.syzefxis.gov.gr
Url: www.aade.gr

Ε 2137/2019

ΘΕΜΑ: Διευκρινίσεις για θέματα ανάλωσης κεφαλαίου προηγούμενων ετών για τις ανάγκες εφαρμογής της περίπτωσης ζ' της παραγράφου 2 του άρθρου 34 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.

Με αφορμή ερωτήματα που έχουν υποβληθεί στην υπηρεσία μας, αναφορικά με το πιο πάνω θέμα, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

1. Σύμφωνα με τις διατάξεις της περ. ζ' της παρ. 2 του άρθρου 34 του ν. 4172/2013, η διαφορά που προκύπτει μεταξύ του τεκμαρτού και του συνολικού εισοδήματος του φορολογουμένου σε ένα φορολογικό έτος μειώνεται κατά το ποσό που αναλογεί σε κεφάλαιο σχηματισθέν και μη αναλωθέν, το οποίο αποδεδειγμένα έχει φορολογηθεί κατά τα προηγούμενα έτη ή νόμιμα έχει απαλλαγεί από τον φόρο. Για τον προσδιορισμό του κεφαλαίου αυτού ανά έτος, από τα πραγματικά εισοδήματα που έχουν φορολογηθεί ή νόμιμα απαλλαγεί από τον φόρο και τα οποία προκύπτουν από συμψηφισμό των θετικών και αρνητικών στοιχείων αυτών, από τα χρηματικά ποσά που ορίζονται στις περιπτώσεις β', γ', δ', ε', και στ' της παραγράφου αυτής και από οποιοδήποτε άλλο ποσό το οποίο αποδεδειγμένα έχει εισπραχθεί, εκπίπτουν οι δαπάνες που προσδιορίζονται στα άρθρα 31και 32 του ν.4172/2013, ανεξάρτητα από το αν ο φορολογούμενος απαλλάσσεται της εφαρμογής των άρθρων αυτών. Ο φορολογούμενος φέρει το βάρος της απόδειξης για τα ποσά αυτά. Κάθε ποσό που καταβλήθηκε για την απόκτηση των εσόδων των παραπάνω περιπτώσεων τα μειώνει και η διαφορά που προκύπτει λαμβάνεται υπόψη για την κάλυψη ή τον περιορισμό της συνολικής ετήσιας δαπάνης, εκτός αν τα ποσά αυτά έχουν ληφθεί υπόψη κατά τον προσδιορισμό του εισοδήματος του έτους που καταβλήθηκαν και ο φορολογούμενος επικαλείται ανάλωση κεφαλαίου του έτους αυτού.

2. Από τα ανωτέρω προκύπτει ότι σε περίπτωση διάθεσης περιουσιακών στοιχείων, (όπως η περίπτωση πώλησης ακινήτου) για τα οποία κατά το έτος απόκτησής τους ίσχυε το τεκμήριο απόκτησης, εφόσον για τον προσδιορισμό κεφαλαίου προηγούμενων ετών χρησιμοποιείται το έτος διάθεσης του περιουσιακού στοιχείου, τότε θα συμπεριληφθεί ολόκληρο το ποσό της πώλησης στην ανάλωση και όχι μόνο το κέρδος από την πώληση αυτή.

Αν τα έτη στα οποία ανατρέχει ο φορολογούμενος προκειμένου να σχηματίσει κεφάλαιο για ανάλωση είναι παραγεγραμμένα, και σε αυτά συμπεριλαμβάνεται και το έτος διάθεσης του περιουσιακού στοιχείου, τότε λαμβάνεται υπόψη το ποσό που εισπράχθηκε και το οποίο προκύπτει είτε από δήλωση φορολογίας εισοδήματος είτε από τα κατάλληλα νόμιμα δικαιολογητικά, εφόσον ο φορολογούμενος δεν είχε υποχρέωση αναγραφής του ποσού που εισέπραξε στη φορολογική του δήλωση. Τα ανωτέρω ισχύουν για όλες τις περιπτώσεις εισοδημάτων, τα οποία στο παρελθόν είτε ήταν αφορολόγητα είτε φορολογούνταν κατ' ειδικό τρόπο (τόκοι, πώληση εισηγμένων μετοχών). Σε περίπτωση που τα περιουσιακά στοιχεία έχουν περιέλθει στο φορολογούμενο από χαριστική αιτία ή κληρονομιά, ισχύουν τα όσα αναφέρονται στην ΠΟΛ.1076/2015 εγκύκλιο.

3. Κατά τον σχηματισμό κεφαλαίου προηγούμενων ετών και σε ό, τι αφορά ποσά δανείων που εισπράχθηκαν, για να ληφθούν υπόψη για τον σχηματισμό μη αναλωθέντος κεφαλαίου προηγουμένων ετών απαιτείται να αποδεικνύεται η σύναψη και η είσπραξή/καταβολή τους με έγγραφα στοιχεία τα οποία φέρουν βέβαιη χρονολογία, ή με κάθε πρόσφορο μέσο. Για τον υπολογισμό του προς ανάλωση κεφαλαίου του έτους είσπραξης του δανείου, λαμβάνεται υπόψη μόνο το ποσό δανείου το οποίο ο φορολογούμενος αποδεικνύει ότι παρέμεινε αδιάθετο π.χ. στεγαστικό δάνειο το οποίο δεν χρησιμοποιήθηκε στο σύνολό του για τη συγκεκριμένη δαπάνη αγοράς ή ανέγερσης ακινήτου, γεγονός το οποίο ως πραγματικό εναπόκειται στην ελεγκτική αρμοδιότητα της Φορολογικής Διοίκησης.

4. Επίσης, με βάση τις διατάξεις της περίπτωσης ε' του άρθρου 33 του ν.4172/2013 δεν εφαρμόζονται οι διατάξεις περί τεκμηρίου απόκτησης περιουσιακών στοιχείων, όταν πρόκειται για αγορά πάγιου εξοπλισμού επαγγελματικής χρήσης από πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα. Στην έννοια του «πάγιου εξοπλισμού επαγγελματικής χρήσης» δεν συμπεριλαμβάνονται τα ακίνητα, ακόμα και αν αυτά προορίζονται για τη στέγαση επαγγέλματος ή επιχείρησης. Συνεπώς, η δαπάνη για αγορά ή ανέγερση οποιασδήποτε οικοδομής λειτουργεί αφαιρετικά κατά τον σχηματισμό κεφαλαίου προηγούμενων ετών και μειώνει το σχηματισθέν και μη αναλωθέν κεφάλαιο.

5. Περαιτέρω, για τον προσδιορισμό του διαθέσιμου εισοδήματος το οποίο δύναται να ληφθεί υπόψη σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 34 παρ. 2 περ. ζ' ΚΦΕ σε περίπτωση που σε κάποιο έτος προκύπτει ζημία από επιχειρηματική δραστηριότητα ισχύουν τα εξής:

α) Από το φορολογικό έτος 2014 και μετά, αν σε ένα έτος υπάρχει προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίων την οποία ο φορολογούμενος καλύπτει με ανάλωση κεφαλαίου προηγουμένων ετών, τότε η ζημία από επιχειρηματική δραστηριότητα μεταφέρεται σε επόμενα έτη για συμψηφισμό με κέρδη μόνο από επιχειρηματική δραστηριότητα και δεν αφαιρείται από το διαθέσιμο εισόδημα για ανάλωση κεφαλαίου. Επομένως κατά τον σχηματισμό κεφαλαίου προηγούμενων ετών, η ζημία του έτους αυτού δεν θα ληφθεί υπόψη αφαιρετικά, αλλά για τη χρήση αυτή θεωρείται ότι δεν απομένει κεφάλαιο για ανάλωση και λαμβάνεται ως μηδενικό. Επιπλέον, όπως ήδη διευκρινίστηκε με την ΠΟΛ.1076/2015 εγκύκλιο, αν σε κάποιο έτος ο προσδιορισμός του εισοδήματος πραγματοποιηθεί με βάση την τεκμαρτή δαπάνη, τότε θεωρείται ότι δεν υπάρχει ή δεν απομένει κεφάλαιο προς ανάλωση και επίκληση σε μεταγενέστερο έτος για το έτος αυτό (θεωρείται μηδενικό) και δεν επηρεάζονται αρνητικά τα θετικά υπόλοιπα των προηγούμενων ετών. Επομένως, στην περίπτωση που σε κάποια χρήση ο προσδιορισμός του εισοδήματος πραγματοποιηθεί με βάση τις δαπάνες των άρθρων 31 και 32 του ΚΦΕ, η τυχόν προκύπτουσα ζημιά από επιχειρηματική δραστηριότητα στη χρήση αυτή μηδενίζεται για σκοπούς εφαρμογής της διάταξης του άρθρου 34 παρ. 2 περ.' ζ' και δεν λαμβάνεται υπόψη ως στοιχείο μειωτικό του σχηματισθέντος και μη αναλωθέντος κεφαλαίου.

β) Για τα έτη μέχρι και το οικονομικό έτος 2014 (χρήση 2013) ισχύουν τα ανωτέρω, με τη μόνη διαφορά ότι η ζημία του τρέχοντος έτους αρχικά μπορούσε να συμψηφιστεί με οποιοδήποτε άλλο εισόδημα του φορολογούμενου και όχι μόνο με κέρδη από εμπορική δραστηριότητα. Και σ' αυτή την περίπτωση, όταν το τελικό αποτέλεσμα μετά τον συμψηφισμό παραμένει αρνητικό, κατά τον προσδιορισμό κεφαλαίου προηγούμενων ετών η ζημιά της χρήσης αυτής δεν λαμβάνεται υπόψη αφαιρετικά, αλλά για τη χρήση αυτή θεωρείται ότι δεν απομένει κεφάλαιο για ανάλωση και λαμβάνεται ως μηδενικό.

6. Σε περίπτωση επίκλησης από τον φορολογούμενο ανάλωσης κεφαλαίου προηγούμενων ετών, στα οποία περιλαμβάνονται φορολογικά έτη που έχουν ήδη ελεγχθεί και για τα οποία έχουν εκδοθεί οριστικές πράξεις διορθωτικού προσδιορισμού του φόρου, κατά τα έτη αυτά ως κεφάλαιο προς ανάλωση θα λαμβάνεται υπόψη αυτό που προκύπτει ή που προσδιορίστηκε με βάση τα αποτελέσματα του ελέγχου και όχι αυτό που προσδιορίζεται από το άρθρο 34 του ν.4172/2013, καθώς σε έτος για το οποίο έχει εκδοθεί οριστική πράξη διορθωτικού προσδιορισμού του φόρου δεν χωρεί εκ νέου εφαρμογή του άρθρου 34 του ν.4172/2013 μετά την έκδοση των πράξεων αυτών, ως αν δεν είχε μεσολαβήσει έλεγχος.

7. Επιπλέον, οι ετήσιες αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης που αφορούν συνταξιούχους που έχουν υπερβεί το 65ο έτος της ηλικίας τους, λαμβάνονται υπόψη μειωμένες κατά τριάντα τοις εκατό (30%) στον σχηματισμό του κεφαλαίου προς ανάλωση.

8. Τέλος, επισημαίνουμε ότι οι οδηγίες που αναφέρονται στην ΠΟΛ 1076/2015 εγκύκλιο καθώς και στο Μέρος Α' του ΔΕΑΦ Α 1144110 ΕΞ 2015/5.11.2015 εγγράφου μας εξακολουθούν να ισχύουν.




Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΗΣ Α.Α.Δ.Ε. 
Γεώργιος Πιτσιλής


https://www.taxheaven.gr

Φ.80000/28443/892/2019 Κοινοποίηση διατάξεων του άρθρου 19 του ν. 4611/2019 και παροχή οδηγιών για την εφαρμογή του

Φ.80000/28443/892/2019
Κοινοποίηση διατάξεων του άρθρου 19 του ν. 4611/2019 και παροχή οδηγιών για την εφαρμογή του

Αθήνα, 18/7/2019
Αρ. Πρωτ.: Φ.80000/28443/892
 
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
Δ/νση Παροχών Κύριας Σύνταξης
Τμήμα Β

Πληροφορίες: Χ. Γκιουλέκα
Τηλ: 2131516786
Ταχ. Δ/νση: Σταδίου 29
Ταχ. Κώδικας: 10110 - Αθήνα

ΘΕΜΑ: Κοινοποίηση διατάξεων του άρθρου 19 του ν. 4611/2019 και παροχή οδηγιών για την εφαρμογή του.

Σας γνωρίζουμε ότι με τις διατάξεις του άρθρου 19 του νόμου 4611/2019 (ΦΕΚ Α 73) «Ρύθμιση οφειλών προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, τη Φορολογική Διοίκηση και τους Ο.Τ.Α. α' βαθμού, Συνταξιοδοτικές Ρυθμίσεις Δημοσίου και λοιπές ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικές διατάξεις, ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων και άλλες διατάξεις» επέρχονται σημαντικές βελτιωτικές μεταβολές στις διατάξεις του άρθρου 12 του ν. 4387/2016 που καθορίζουν τους όρους και προϋποθέσεις χορήγησης σύνταξης θανάτου, που αναφέρονται κατά κύριο λόγο:

Α) στην άρση των ηλικιακών περιορισμών για τη χορήγηση σύνταξης λόγω θανάτου και μετά την πρώτη τριετία από την επέλευση του χρόνου θανάτου

B) στη μείωση της χρονικής διάρκειας του εγγάμου βίου/συμφώνου συμβίωσης στα 3 έτη (από 5) από την τέλεση του γάμου/ σύναψη συμφώνου συμβίωσης, προκειμένου να δικαιωθεί ο επιζών σύζυγος / μέρος συμφώνου συμβίωσης τη σύνταξη λόγω θανάτου και

Γ) στην αύξηση του ποσοστού της χορηγούμενης σύνταξης στον επιζώντα σύζυγο/μέρος συμφώνου συμβίωσης.

Ειδικότερα, με τις κοινοποιούμενες διατάξεις οι οποίες καταλαμβάνουν και δικαιούχους σύνταξης λόγω θανάτου που έχει επέλθει από 13.5.2016 και στους οποίους έχει απονεμηθεί ή εκκρεμεί σύνταξη θανάτου:

1. Καταργείται το όριο ηλικίας που απαιτούνταν από το άρθρο 12 του ν. 4387/2016 προκειμένου ο επιζών/μέρος συμφώνου συμβίωσης να συνεχίσει να λαμβάνει τη σύνταξη θανάτου και μετά την πρώτη τριετία.

Επομένως, από 17.5.2019 (ημερομηνία έναρξης ισχύος του άρθρου 19) ο επιζών σύζυγος/μέρος συμφώνου συμβίωσης συνεχίζει να λαμβάνει τη σύνταξη λόγω θανάτου ανεξάρτητα από την ηλικία του.

2. Επανακαθορίζεται από την ημερομηνία έναρξης ισχύος του άρθρου 19 του ν. 4611/2019 (δηλαδή από 17.5.2019) το δικαιούμενο ποσοστό σύνταξης λόγω θανάτου για τον επιζώντα σύζυγο/μέρος συμφώνου συμβίωσης στο 70% της σύνταξης που εδικαιούτο ο θανών ασφαλισμένος ή ελάμβανε ο θανών συνταξιούχος.

Αναλυτικά, ο υπολογισμός του νέου ποσού του επιζώντα συζύγου/μέρους συμφώνου συμβίωσης έχει ως εξής:

• Εάν υπάρχει μόνο επιζών ή μέρος που έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης το 70%. Εάν ο γάμος/σύμφωνο συμβίωσης έλαβε χώρα μετά την απονομή της σύνταξης γήρατος του θανόντος, και η διαφορά ηλικίας μεταξύ του αποβιώσαντα και του συζύγου - αφαιρουμένου του διαστήματος του γάμου/συμφώνου συμβίωσης - είναι μεγαλύτερη των 10 ετών, το ποσοστό για κάθε πλήρες έτος διαφοράς μειώνεται σύμφωνα με τα οριζόμενα στο εδάφιο α της παρ. 4Α του αρ. 12 του ν. 4387/2016, όπως ισχύει.

• Εάν υπάρχει εκτός από τον επιζώντα και διαζευγμένος (με 10ετή γάμο) το ποσοστό του διαζευγμένου ορίζεται στο 25% του ποσού που δικαιούται ο επιζών σύζυγος, ήτοι 17,5% του ποσού της σύνταξης που εδικαιούτο ο θανών ασφαλισμένος ή ελάμβανε ο θανών συνταξιούχος. Σε αυτή την περίπτωση, τα ποσοστά που δικαιούνται ο επιζών και ο διαζευγμένος σύζυγος ανακαθορίζονται με βάση τα οριζόμενα στο εδάφιο β της παρ. 4Α του αρ. 12 του ν. 4387/2016, όπως ισχύει.

• Εάν ο θανών καταλείπει ένα τέκνο, αυτό λαμβάνει το 25% του ποσού της σύνταξης του. Εάν το τέκνο είναι αμφιτεροπλεύρως ορφανό και δεν δικαιούται σύνταξη από τους δύο γονείς, τότε λαμβάνει ποσοστό 50%.

Εάν ο θανών καταλείπει περισσότερα του ενός τέκνα, τότε:

Ι) Εάν υπάρχει επιζών σύζυγος ή/και διαζευγμένος, στα τέκνα θα επιμεριστεί ισόποσα το ποσοστό σύνταξης που απομένει μετά την αφαίρεση από το 100% της σύνταξης του θανόντος του ποσοστού 70% που δικαιούται ο επιζών ή/και ο διαζευγμένος (δηλαδή στα τέκνα επιμερίζεται το 30%).

ΙΙ) Εάν δεν υπάρχουν άλλα δικαιοδόχα πρόσωπα εκτός των τέκνων, τότε έκαστο θα λάβει το 25% του ποσού της σύνταξης, αρκεί το άθροισμα των ποσοστών τους να μην υπερβαίνει το ποσό της σύνταξης του θανόντος, οπότε και τα ποσοστά αυτά θα πρέπει να επανακαθοριστούν αναλογικά, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 4Β του αρ. 12 του ν. 4387/2016, όπως ισχύει.

Εξυπακούεται ότι σε όλες τις ανωτέρω περιπτώσεις ισχύουν οι διατάξεις του αρ. 1 του ν. 4499/2017 περί κατωτάτων ορίων, για την εφαρμογή των οποίων είχαν δοθεί οδηγίες με το Φ.80000/οικ.58727/74/Δ29.17 έγγραφο της υπηρεσίας μας (ΑΔΑ: Ω62Ο465Θ1Ω-ΞΙΕ).

Επισημαίνεται στο σημείο αυτό ότι προκειμένου περί αμφιτεροπλεύρως ορφανών τέκνων με βαριές αναπηρίες ασφαλισμένων των λοιπών - πλην δημοσίου- φορέων ενταχθέντων στον ΕΦΚΑ εξακολουθούν να εφαρμόζονται οι προβλέψεις της παρ.5 του άρθρου 5 του ν. 3232/2004, σύμφωνα με τις οδηγίες του αρ.Φ.11221/493/5/2018 εγγράφου μας (ΑΔΑ: Ψ22Δ465Θ1Ω-Υ3Ε).

Αναφορικά με την αλλαγή στους όρους υπό τους οποίους δικαιούνται σύνταξη λόγω θανάτου τα προστατευόμενα τέκνα θανόντος ασφαλισμένου ή συνταξιούχου, καθώς και για την εξομοίωση των διαζευγμένων τέκνων με τα άγαμα, έχουν ήδη δοθεί οδηγίες με το Φ.80000/οικ.27156/854/2019έγγραφο της υπηρεσίας μας (ΑΔΑ: ΨΟ6Δ465Θ1Ω-8ΝΜ).

Ως προς τα ειδικότερα ερωτήματα που έχουν τεθεί με τα αρ.5/764466/21.6.2019 και Σ50/16/764424/21.6.2019 έγγραφα και άπτονται του τρόπου υλοποίησης από τον ΕΦΚΑ των διατάξεων των παρ.5 και 6 του άρθρου 19 του ν. 4611/2019 επισημαίνονται τα ακόλουθα:

Α) Ο ανωτέρω επανακαθορισμός του ποσοστού του επιζώντα/μέρους συμφώνου συμβίωσης, παρότι μεταβάλει το ύψος της παροχής δεν καθιστά απαραίτητη την έκδοση νέας διοικητικής πράξης, εν προκειμένω νέας τροποποιητικής συνταξιοδοτικής απόφασης για τα πρόσωπα που κατέστησαν συνταξιούχοι λόγω θανάτου με βάση τις διατάξεις του άρθρου 12 του ν. 4387/2016 έως και την 16.5.2019 δηλαδή την προηγούμενη της έναρξης ισχύος του ν. 4611/2019.

Και τούτο γιατί ο νέος υπολογισμός και τα ποσά που θα προκύπτουν από αυτόν θα αποτυπώνονται στο εκκαθαριστικό σημείωμα συντάξεων που θα εκδίδεται για τον δικαιούχο σύνταξης θανάτου.

Β) Ως προς το θέμα της αποτύπωσης στο εκκαθαριστικό σημείωμα της ανάλυσης του υπολογισμού της σύνταξης θανάτου, με βάση τις διατάξεις της παρ. 6 του άρθρου 19 του ν. 4611/2019, για τους επιζώντες συνταξιούχων λόγω γήρατος ή αναπηρίας κατά την 12.5.2016 που απεβίωσαν μετά την 13.5.2016 τονίζουμε ότι στην ανωτέρω περίπτωση, το ποσό σύνταξης (εθνική και ανταποδοτική) των δικαιούχων μελών της οικογενείας του θανόντος συνταξιούχου υπολογίζεται με τα τροποποιημένα ποσοστά της υποπαραγράφου Α της παραγράφου 4 επί του συμφερότερου ποσού, όπως αυτό προκύπτει από τη σύγκριση της σύνταξης που καταβαλλόταν στον θανόντα στις 12.5.2016, της σύνταξης που υπολογίζεται με τους κανόνες του ν. 4387/2016 και των κατωτάτων ορίων (βάσει των διατάξεων του άρθρου 1 του ν. 4499/2017).

Διευκρινίζεται ότι:

Α) Ως ποσό εθνικής σύνταξης του δικαιούχου μέλους της οικογενείας αποτυπώνεται το ποσό που προκύπτει από τον επιμερισμό της εθνικής σύνταξης του θανόντος με τα τροποποιημένα ποσοστά και

Β) Ως ποσό ανταποδοτικής σύνταξης αποτυπώνεται το υπόλοιπο.

Στις περιπτώσεις που το συμφερότερο ποσό προκύπτει από τον επιμερισμό της καταβαλλόμενης την 12.5.2016 σύνταξης θανόντος τότε το ανταποδοτικό μέρος της σύνταξης αποτυπώνεται ως «ανταποδοτική σύνταξη του ν. 4611/2019».

Συγκεκριμένα, επί του παραδείγματος που αναφέρεται στο έγγραφό σας, η αποτύπωση της σύνταξης έχει ως εξής:

Εθνική σύνταξη: 384,00€ * 70% = 268,80€
Ανταποδοτική σύνταξη του ν.4611/2019 : 431,20€
Συνολική σύνταξη: 700,00€

Γ) Ως προς την διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί για την υλοποίηση των περιορισμών του ποσού της σύνταξης μετά την πάροδο της πρώτης τριετίας για τους επιζώντες που εργάζονται ή λαμβάνουν σύνταξη από οποιαδήποτε άλλη πηγή επισημαίνονται τα εξής:

Με την παρ. 5 του άρθρου 19 του ν. 4611/2019 ορίστηκε ότι σε περίπτωση εργασίας ή αυτοαπασχόλησης ή λήψης σύνταξης από οποιαδήποτε πηγή μετά την πρώτη τριετία καταβάλλεται - αναλόγως της χρονικής διάρκειας της εργασίας ή της αυτοαπασχόλησης - το πενήντα (50%) της σύνταξης, η οποία δεν μπορεί να υπολείπεται των κατωτάτων ορίων που ορίζονται στις περ. α, β και γ της υποπαραγράφου Β της παρ.4 του άρθρου 12 του ν. 4387/2016.

Η ανωτέρω ρύθμιση εναρμονίζει την αντιμετώπιση του περιορισμού της σύνταξης λόγω θανάτου σε περίπτωση μειωμένης απασχόλησης με τα εφαρμοζόμενα για τους συνταξιούχους λόγω γήρατος που έχουν μειωμένη απασχόληση.

Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί από τις Υπηρεσίες του ΕΦΚΑ για την υλοποίηση των σχετικών προβλέψεων για τους επιζώντες που λαμβάνουν σύνταξη λόγω θανάτου και εργάζονται μετά την πρώτη 3ετία θεωρούμε ότι πρέπει να είναι ανάλογη με τα όσα εφαρμόζει ο φορέας και στις περιπτώσεις απασχόλησης συνταξιούχων λόγω γήρατος βάσει των διατάξεων του άρθρου 20 του ν. 4387/2016.

Τονίζεται πάντως ότι οι διαδικασίες για την υλοποίηση των νομοθετικών ρυθμίσεων ανάγονται στην αρμοδιότητα των οργάνων που απονέμουν τις παροχές, πολύ δε περισσότερο στις περιπτώσεις όπου οι περιορισμοί στη σύνταξη θανάτου μετά την πρώτη 3ετία λόγω απασχόλησης υφίστανται και στις προϊσχύουσες του άρθρου 12 του ν. 4387/2016 διατάξεις του άρθρου 62 του ν. 2676/1999, όπως ίσχυε με το άρθρο 13 του ν. 3863/2010.

Τέλος, όσον αφορά τα ερωτήματα που έχουν τεθεί με το Σ50/39/1108446/19.9.2018 έγγραφό σας σχετικά με την απασχόληση σε θέση του δημοσίου ή του ευρύτερου δημόσιου τομέα επιζώντων / μερών συμφώνου συμβίωσης συνταξιούχων λόγω θανάτου που επήλθε μετά την έναρξη ισχύος του ν. 4387/2016 και των οποίων η σύνταξη προέρχεται από υπηρεσία σε θέση του δημοσίου τομέα, επισημαίνονται τα εξής:

Σύμφωνα με την ρητή πρόβλεψη της παρ. 7 του άρθρου 12 του ν. 4387/2016 κάθε διάταξη που ρυθμίζει διαφορετικά από τα οριζόμενα στο άρθρο αυτό καταργείται προκειμένου για θανάτους που επέρχονται από 13.5.2016 και εφεξής.

Με βάση την ανωτέρω ρητή πρόβλεψη θεωρούμε ότι σε όλες τις περιπτώσεις θανάτου από την 13.5.2016 και εφεξής δεν θα έχουν εφαρμογή οι διατάξεις του άρθρου 58 παρ. 1 και 5 του Κώδικα Πολιτικών και Στρατιωτικών Συντάξεων, όπως αντικαταστάθηκε και ισχύει, ούτε η διάταξη της παρ. 14 του άρθρου 8 του ν. 2592/1998.

Επομένως και οι απασχολούμενοι σε θέση του δημοσίου συνταξιούχοι λόγω θανάτου από υπηρεσία σε θέση του δημοσίου ή του ευρύτερου δημόσιου τομέα εμπίπτουν μετά την πρώτη τριετία στους περιορισμούς που ισχύουν για τους λοιπούς συνταξιούχους και ο χρόνος για τον οποίο λαμβάνουν αποδοχές και μέρος της σύνταξης θεωρείται συντάξιμος χρόνος.

Συνεπώς, ο χρόνος για τον οποίο λαμβάνουν αποδοχές θεωρείται συντάξιμος ακόμη κι αν λαμβάνουν ταυτόχρονα τη σύνταξη λόγω θανάτου.

Παρακαλούμε για την πιστή εφαρμογή των ανωτέρω και την άμεση ανταπόκρισή σας, ούτως ώστε να χορηγηθούν το συντομότερο δυνατό οι διαφορές ποσών στους δικαιούχους.




Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ

https://www.taxheaven.gr