Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2021

e-αποδείξεις και τελευταία ευκαιρία για επανένταξη σε 100 και 120 δόσεις Γράφει ο Απόστολος Αλωνιάτης

 

e-αποδείξεις και τελευταία ευκαιρία για επανένταξη σε 100 και 120 δόσεις  

Γράφει ο Απόστολος Αλωνιάτης

Τις περισσότερες φορές, από τις εξαγγελίες μέχρι τα «πραγματικά» μέτρα, η απόσταση είναι … χαοτική.

Εκπλήξεις μας περίμεναν στην εξειδίκευση των μέτρων που αφορούσαν τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη. Έχουμε γράψει πολλές φορές ότι πρέπει σε κάθε περίπτωση να προσέχουμε τις λεπτομέρειες γιατί εκεί κρύβεται ο διάβολος. Για μια φορά  αποδείχθηκε ότι ο λαός είναι σοφός και έχει πάντα δίκιο.

Θα ασχοληθούμε με  την εξειδίκευση των εξαγγελιών σιγά σιγά  . Θα προχωρήσουμε στην ανάλυση τους προσεκτικά, βάσει των λεπτομερειών που θα δώσει το υπουργείο οικονομικών  και βέβαια όταν θα μπουν σε νομοθέτηση, ώστε να δούμε και τις άλλες λεπτομέρειες που θα κρύβουν τα σχέδια νόμου.

e- αποδείξεις 

Ένα ακόμη μέτρο που εξαγγέλθηκε ήταν αυτό του διαφορετικού βάρους των e- αποδείξεων.

Το μέτρο συζητιόταν εδώ και αρκετά χρόνια, μιας και δεν μπορούσε η διοίκηση να «πιάσει» την φοροδιαφυγή, όπως έλεγε, σε συγκεκριμένους κλάδους. Ποτέ όμως δεν είχε νομοθετηθεί το συγκεκριμένο μέτρο. Η εξαγγελία, όπως εξειδικεύτηκε από τις δηλώσεις του οικονομικού επιτελείου, έχει δύο σκέλη.

Έκπτωση εισοδήματος

  Από τον Ιανουάριο του 2022 και έως το 2025, το 30% των δαπανών που πραγματοποιούνται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής προς συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους και μέχρι του ποσού των 5.000 ευρώ ετησίως, εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα των φυσικών προσώπων.

Οι κατηγορίες επαγγελματιών για τους οποίους θα ισχύει το κίνητρο αυτό είναι οι εξής:

1. Δικηγόροι

2. Αρχιτέκτονες

3. Ιδιωτικοί ερευνητές

4. Εργολάβοι κηδειών και καύσης νεκρών

5. Εργολάβοι κλιματισμού, θέρμανσης και υδραυλικών

6. Νοσηλευτές, νοσηλεύτριες-αποκλειστικές

7. Ξυλουργοί

8. Εργολάβοι καθαρισμού και συντήρησης κτιρίων

9. Επαγγελματίες που παρέχουν υπηρεσίες φροντίδας παιδιών

10. Επαγγελματίες εκμίσθωσης πολυτελών αυτοκινήτων (λιμουζινών)

11. Ταξιτζήδες

12. Εργολάβοι μεταλλικών κατασκευών-αλουμινάδες (κατασκευαστές στέγης, μεταλλικών πλαισίων και τεμαχίων λαμαρίνας)

13. Ράφτες, μοδίστρες, επιδιορθωτές ρούχων και άλλων υφασμάτων

14. Επιχειρήσεις ενοικίασης οχημάτων αναψυχής (αυτοκινήτων, σκαφών κ.λπ.)

15. Ψυκτικοί, επισκευαστές αιρκοντίσιον, ψυγείων και άλλων εγκαταστάσεων ψύξης.

16. Επαγγελματίες που παρέχουν συμβουλευτικές υπηρεσίες

17. Φωτογράφοι

18. Εργολάβοι σκυροδέματος

Ποιές θα μετρούν διπλά

Πέρα από την αφαίρεση από το εισόδημα, μέχρι τις 5.000 ευρώ, κάποιες αποδείξεις θα μετρούν διπλές, και στον υπολογισμό του 30%, που είναι υποχρεωμένοι να καλύπτου κάθε χρόνο όσοι έχουν εισόδημα από μισθούς, συντάξεις, αγροτικό εισόδημα, εισόδημα από εμπορική δραστηριότητα και ενοίκια, για να μη  έχουν πρόστιμο 22%.

Προσοχή: Θα επαναλάβουμε για μία ακόμη φορά, ώστε να το εμπεδώσουμε όλοι, ότι από το φορολογικό έτος 2020, δηλαδή από 1.1.2020, δεν υπάρχει σύνδεση του αφορολογήτου με την εξόφληση αγοράς αγαθών και λήψης υπηρεσιών με e-αποδείξεις.

Οι ηλεκτρονικές πληρωμές που θα υπολογίζονται στο διπλάσιο θα αφορούν, ειδικότερα, έξοδα για παροχή υπηρεσιών από:

           ιατρούς

           οδοντιάτρους

           ορθοδοντικούς

           κτηνιάτρους

           διαγνωστικά κέντρα (εξετάσεις και λοιπές διαδικασίες διάγνωσης)

Για παράδειγμα, μια αμοιβή 100 ευρώ σε γιατρό λόγω επίσκεψης στο ιατρείο του, εάν πληρωθεί με κάρτα, θα υπολογίζεται ως δαπάνη 200 ευρώ για την κάλυψη του 30% του εισοδήματος με ηλεκτρονικά μέσα.

Από το μέτρο αυτό εξαιρούνται τα φαρμακευτικά έξοδα και τα έξοδα νοσηλείας.

Ερωτήματα

Είπαμε ότι η σχετική εξειδίκευση θα γίνει όταν κατατεθεί ο νόμος για ψήφιση στην βουλή. Θα θέλαμε όμως να εκφράσουμε μία από τις πολλές απορίες που έχουμε.

Τι θα γίνει εαυτούς που δεν έχουν υποχρέωση εξόφλησης με ηλεκτρονικό τρόπο αγορά αποδείξεων;

Να θυμίσουμε ότι, βάσει νόμου, από το φορολογικό έτος 2020 και εφεξής, συμπληρώνονται από τους φορολογούμενους που απαλλάσσονται από την υποχρέωση πραγματοποίησης δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής.

Τα πρόσωπα που εμπίπτουν στην εν λόγω εξαίρεση είναι τα ακόλουθα:

·         Φορολογούμενοι που έχουν συμπληρώσει το εβδομηκοστό (70ό) έτος της ηλικίας τους ήτοι όσοι γεννήθηκαν έως και την 31-12-1950.

·         Άτομα με ποσοστό αναπηρίας ογδόντα τοις εκατό (80%) και άνω.

·         Όσοι βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση.

·         Οι φορολογικοί κάτοικοι αλλοδαπής, που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης στην Ελλάδα.

·         Δημόσιοι λειτουργοί και δημόσιοι υπάλληλοι που υπηρετούν στην αλλοδαπή, καθώς και φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας που διαβιούν ή εργάζονται στην αλλοδαπή.

·         Ανήλικοι που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (για το φορολογικό έτος 2020 όσοι γεννήθηκαν από την 1-1-2002 και έπειτα).

·         Οι υπηρετούντες την υποχρεωτική στρατιωτική τους θητεία.

·         Φορολογούμενοι που κατοικούν μόνιμα σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, εκτός αν πρόκειται για τουριστικούς τόπους. Ως τουριστικοί τόποι ορίζονται όσοι περιλαμβάνονται στο Π.Δ. 899/1976, όπως τροποποιήθηκε με το Π.Δ. 664/1977.

·         Οι φορολογούμενοι που είναι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, του άρθρου 29 του ν.4659/2020 [(πρώην Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ)].

·         Οι φορολογούμενοι που βρίσκονται σε κατάσταση μακροχρόνιας νοσηλείας (πέραν των έξι (6) μηνών).

·         Όσοι διαμένουν σε οίκο ευγηρίας και σε ψυχιατρικό κατάστημα.

·         Οι φυλακισμένοι.

Το ερώτημα που θέτουμε λοιπόν προς το οικονομικό επιτελείο είναι αν οι συγκεκριμένες ομάδες φορολογουμένων, όσοι βέβαια από αυτούς μπορούν να αγοράζουν με κάρτες, θα έχουν το δικαίωμα να εκπίπτουν το ποσό έως 5.000 ευρώ;

Το σημειώνουμε από τώρα για να μην ξεχαστεί στο σχέδιο νόμου

Φορολοταρία.

Στα νέα μέτρα περιλαμβάνεται και η αλλαγή στο θεσμικό πλαίσιο για το πρόγραμμα Δημοσίων Κληρώσεων (φορολοταρία) προκειμένου να καταστεί πιο ελκυστική ενισχύοντας περαιτέρω και τη χρήση του ηλεκτρονικού χρήματος.

Σήμερα, με το ισχύον καθεστώς, σε κάθε φορολοταρία 1.000 τυχεροί κερδίζουν από 1.000 ευρώ, με κόστος 12 εκατ. ευρώ ετησίως. Αυτό που εξετάζεται είναι:

Ø  Να δίνεται διαφορετική στάθμιση ανάλογα με το ποσοστό του εισοδήματος που καταναλώνεται.

Ø  Πολίτες με χαμηλότερο οικογενειακό εισόδημα και με περισσότερα τέκνα να έχουν προσαύξηση στον αριθμό των λαχνών και στην πιθανότητα να κερδίσουν.

Ø  Τα βραβεία της λοταρίας κάθε μήνα να κλιμακώνονται και να φτάνουν έως και τις 50.000 ευρώ.

Ø  Επιπλέον τα Χριστούγεννα να υπάρχει ιδιαίτερη λοταρία με βραβεία έως και 100.000 ευρώ.

 

600 ΕΥΡΩ ΤΟ ΕΞΑΜΗΝΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟΝ ΜΗΝΑ

Ανθρακές ο…  θησαυρός του «Πρώτου ένσημου»  

Σε ότι αφορά το μέτρο για το «Πρώτο ένσημο» , θα πρέπει αν επισημάνουμε ότι, αλλιώς ακούστηκε στις αρχικές εξαγγελίες και αλλιώς ήταν τελικά.

Γράφαμε στο προηγούμενο τεύχος της εφημερίδας, στην παρουσίαση των μέτρων:

·         Νέοι έως 29 ετών χωρίς προϋπηρεσία θα ενισχύονται για 6 μήνες από την πολιτεία με 1.200 ευρώ στην πρώτη πρόσληψη. Τα 600 θα πηγαίνουν στους εργοδότες και τα υπόλοιπα 600 θα κατευθύνονται στους νέους πέραν του μισθού τους για να τα ξοδέψουν όπως θέλουν.

Έτσι ειπώθηκε, έτσι το γράψαμε. Τελικά όμως η εξαγγελία αφορούσε 600 ευρώ επιδότηση για όλο το εξάμηνο. Εξακόσια ευρώ στον εργαζόμενο, θεωρητικά από 100 ευρώ το μήνα , και 100 ευρώ στον εργοδότη.

Έτσι οι νέοι από 18-29 ετών που θα προσληφθούν θα λάβουν 670 ευρώ καθαρά αντί 570 για έξι μήνες και μάλλον σε δυο δόσεις από 300 ευρώ η κάθε μια.

Αντίστοιχα, για εργασία μερικής απασχόλησης που αντιστοιχεί τουλάχιστον στο 50% της πλήρους, θα δίνεται το ήμισυ του ποσού, δηλαδή από 50 ευρώ στον εργαζόμενο και τον εργοδότη για έξι μήνες.

Βέβαια μπορεί το τελευταίο να μην ισχύσει ποτέ με μια απλή αναφορά, δηλαδή ο νόμος να αναφέρει ότι πρέπει η πρόσληψη να γίνει με πλήρη απασχόληση. Άρα όσοι νέοι θα δουλεύουν με μερική απασχόληση δεν θα λάβουν την συγκεκριμένη επιδότηση.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ *

Αναρρώνουν και οι … δόσεις από την πανδημία

Τελευταία ευκαιρία έχουν οι φορολογούμενοι να αναβιώσουν τις ρυθμίσεις των οφειλών τους σε 100 και 120 δόσεις που έχασαν εξαιτίας της πανδημίας.

 Μετά τις σχετικές αποφάσεις, όσοι την περίοδο από τον Μάρτιο 2020 έως και τον Ιούλιο 2021, έχασαν τις ρυθμίσεις τους, όπως αυτή των 100 ή των 120 δόσεων, θα μπορούν να τις αναβιώνουν με όλα τα ευεργετήματα και χωρίς προσαυξήσεις ή άλλες επιβαρύνσεις. Για την αναβίωση της ρύθμισης αρκεί απλά η καταβολή 2 δόσεων, Αυγούστου και Σεπτεμβρίου 2021, έως τις 30.9.2021. Όσες δόσεις το προηγούμενο διάστημα χάθηκαν μεταφέρονται στο τέλος της ρύθμισης.

Ποιοι επανεντάσσονται

        i.             Εφόσον πρόκειται για οφειλέτες φυσικά πρόσωπα επιτηδευματίες, νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες που επλήγησαν λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19, να έχουν κύριο ΚΑΔ δραστηριότητας που ορίζεται σύμφωνα με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών,

      ii.            Εφόσον πρόκειται για οφειλέτες φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες:

      α.            είτε η σύμβαση εργασίας τους να ανεστάλη για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα από 1.3.2020 έως 31.7.2021, λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19,

      β.            είτε έλαβαν αποζημίωση ειδικού σκοπού με μονομερή δήλωση για οποιαδήποτε χρονικό διάστημα από 1.3.2020 έως 31.7.2021,

       γ.            είτε εντάχθηκαν στον μηχανισμό ενίσχυσης «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» για οποιαδήποτε χρονικό διάστημα από 1.3.2020 έως 31.7.2021,

      δ.            είτε έλαβαν μειωμένο μίσθωμα για οποιαδήποτε χρονικό διάστημα από 1.3.2020 έως 31.7.2021 και έχουν αποζημιωθεί κατόπιν ελέγχου των δηλώσεων "COVID-19",

       ε.            είτε ήταν εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ οποιοδήποτε διάστημα από 1.3.2020 έως 31.7.2021

Πότε χάνονται οι ρυθμίσεις

Οι οφειλέτες που θα περάσουν ξανά την πόρτα των παλιών ρυθμίσεων θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η ρύθμιση των 100 δόσεων χάνεται:

·         Αν ο οφειλέτης δεν καταβάλει 3 συνεχόμενες μηνιαίες δόσεις της ρύθμισης ή καθυστερήσει την καταβολή των 3 τελευταίων δόσεων της ρύθμισης για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα.

·         Αν ο οφειλέτης δεν υποβάλει τις προβλεπόμενες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και του ΦΠΑ, καθ' όλο το διάστημα της ρύθμισης των οφειλών του και μέχρι την εξόφλησή της, εντός 3 μηνών το αργότερο από την παρέλευση της προθεσμίας υποβολής τους.

·         Αν δεν εξοφλεί ή τακτοποιήσει τις νέες οφειλές του εντός της προθεσμίας καταβολής τους.

Η ρύθμιση των 120 δόσεων χάνεται:

·         Αν ο οφειλέτης δεν καταβάλει 2 συνεχόμενες μηνιαίες δόσεις της ρύθμισης ή καθυστερήσει την καταβολή των 2 τελευταίων δόσεων της ρύθμισης.

·         Αν ο οφειλέτης δεν υποβάλει τις προβλεπόμενες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και του ΦΠΑ, καθ' όλο το διάστημα της ρύθμισης των οφειλών του και μέχρι την εξόφλησή της, εντός 3 μηνών το αργότερο από την παρέλευση της προθεσμίας υποβολής τους.

·         Αν δεν εξοφλεί ή τακτοποιήσει τις νέες οφειλές του εντός διμήνου από τη λήξη προθεσμίας καταβολής τους.

·         Αν υποπέσει σε φορολογικές παραβάσεις καθ' υποτροπή.

Αλωνιάτης Απόστολος

Οικονομολόγος - φοροτεχνικός, Α' Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών & Φορολογικών Μελετών (Ι.Ο.ΦΟ.Μ), Σύμβουλος Διοίκησης της PROSVASIS AEBE και συγγραφέας.

 Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Voice (Finance & Markets Voice) , την  Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου  2021. 

* 1. Μέχρι 30/9: Αίτηση για επανένταξη σε Ρυθμίσεις 100 και 120 δόσεων

myBusinessSupport: Άνοιξε για επανένταξη των πληγέντων στις ρυθμίσεις 100 & 120 δόσεων

Επανένταξη πληγέντων από την πανδημία του κορωνοϊού COVID-19 στις ρυθμίσεις των άρθρων 1-17 του ν. 4321/2015, των άρθρων 98-109 του ν. 4611/2019 και του ν. 4469/2017, που απωλέσθηκαν κατά τη διάρκεια του χρονικού διαστήματος από 1.3.2020 έως και 31.7.2021

Α)  «1. Οφειλέτες με οφειλές βεβαιωμένες στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (Δ.Ο.Υ.) και τα Ελεγκτικά Κέντρα και δόσεις ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής, για τις οποίες έχουν χορηγηθεί αναστολή είσπραξης και παράταση καταβολής, σύμφωνα με την από 11.3.2020 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (Α' 55), η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 2 του ν. 4682/2020 (Α' 76), την από 30.3.2020 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (Α' 75), η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 1 του ν. 4684/2020 (Α' 86), την από 1.5.2020 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (Α' 90), η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 2 του ν. 4690/2020 (Α' 104), και τον ν. 4690/2020, οι οποίοι απώλεσαν κατά τη διάρκεια του χρονικού διαστήματος 1η Μαρτίου 2020 έως και 31 Ιουλίου 2021 ρύθμιση τμηματικής καταβολής σύμφωνα με: α) τα άρθρα 1 έως 17 του ν. 4321/2015 (Α' 32), β) τα άρθρα 98 έως 109 του ν. 4611/2019 (Α' 73) και γ) τον ν. 4469/2017 (Α' 62), δύνανται να επανενταχθούν στο ίδιο καθεστώς ρύθμισης με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις για την υπολειπόμενη οφειλή και για τον εναπομείναντα αριθμό δόσεων της ρύθμισης κατόπιν αίτησής τους. Η επανένταξη του οφειλέτη στη ρύθμιση συντελείται με την καταβολή της δόσης του μηνός Αυγούστου 2021, η οποία πρέπει να πραγματοποιηθεί μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα Σεπτεμβρίου 2021 μαζί με τη δόση του μηνός Σεπτεμβρίου 2021. Η καταληκτική ημερομηνία της αναβιώσασας ρύθμισης επεκτείνεται κατά το πλήθος των δόσεων που ήταν ανεξόφλητες την ημέρα της αναβίωσης.

2. Οφειλέτες που ανήκουν στις ακόλουθες κατηγορίες:

α) εφόσον πρόκειται για οφειλέτες φυσικά πρόσωπα επιτηδευματίες, νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες που επλήγησαν λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19, να έχουν κύριο ΚΑΔ δραστηριότητας που ορίζεται σύμφωνα με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών,

β) εφόσον πρόκειται για οφειλέτες φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες:

βα) είτε η σύμβαση εργασίας τους να ανεστάλη για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα από 1ης.3.2020 έως 31.7.2021, λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19, σύμφωνα με το άρθρο δέκατο τρίτο της από 14.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α' 64), η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 3 του ν. 4682/2020 (Α' 76), το άρθρο 11 της από 20.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α' 68), η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 1 του ν. 4683/2020 (Α' 83) και το άρθρο 68 του ν. 4756/2020 (Α' 235),

ββ) είτε έλαβαν αποζημίωση ειδικού σκοπού με μονομερή δήλωση για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα από 1ης.3.2020 έως 31.7.2021, σύμφωνα με τα το άρθρο 68 του ν. 4756/2020 και το άρθρο 13 της από 14.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 3 του ν. 4682/2020,

βγ) είτε εντάχθηκαν στον μηχανισμό ενίσχυσης «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» για οποιαδήποτε χρονικό διάστημα από 1ης.3.2020 έως 31.7.2021 σύμφωνα με το άρθρο 31 του ν. 4690/2020, το άρθρο 123 του ν. 4714/2020 και το άρθρο 40 του ν.4778/2021 (Α' 26),

βδ) είτε έλαβαν μειωμένο μίσθωμα για οποιαδήποτε χρονικό διάστημα από 1ης.3.2020 έως 31.7.2021 και έχουν αποζημιωθεί κατόπιν ελέγχου των δηλώσεων «COVID-19», σύμφωνα με το άρθρο δεύτερο της από 20.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 1 του ν. 4683/2020, την παρ. 2 του άρθρου 13 του ν. 4690/2020 (Α' 104) και το άρθρο 27 του ν. 4772/2021 (Α' 17),

βε) είτε ήταν εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ οποιοδήποτε διάστημα από 1ης.3.2020 έως

31.7.2021 και οι οποίοι απώλεσαν κατά τη διάρκεια του χρονικού διαστήματος από 1ης Μαρτίου 2020 έως και 31 Ιουλίου 2021 ρύθμιση τμηματικής καταβολής σύμφωνα με: i) τα άρθρα 1 έως 17 του ν. 4321/2015, ii) τα άρθρα 98 έως 109 του ν. 4611/2019 και iii) τον ν. 4469/2017 δύνανται να επανενταχθούν στο ίδιο καθεστώς ρύθμισης με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις για την υπολειπόμενη οφειλή και για τον εναπομείναντα αριθμό δόσεων της ρύθμισης κατόπιν αίτησής τους. Η επανένταξη του οφειλέτη στη ρύθμιση συντελείται με την καταβολή της δόσης του μηνός Αυγούστου 2021, η οποία πρέπει να πραγματοποιηθεί μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα Σεπτεμβρίου 2021 μαζί με τη δόση του μηνός Σεπτεμβρίου 2021. Η καταληκτική ημερομηνία της αναβιώσασας ρύθμισης επεκτείνεται κατά το πλήθος των δόσεων που ήταν ανεξόφλητες την ημέρα της αναβίωσης.». [άρθ. 291 του ν.4738/2020, όπως αντικαταστάθηκε με το άρθ. 76 του ν.4821/2021 (ΦΕΚ Α' 134/31.7.2021)]:

Β. «2. Με το άρθρο 76 του ν. 4821/2021 (Α' 134) αντικαταστάθηκε το άρθρο 291 του ν. 4738/2020 (Α' 207) που ρυθμίζει την επανένταξη πληγέντων από την πανδημία κορωνοϊού COVID-19 στις ρυθμίσεις των άρθρων 1-17 του ν. 4321/2015, των άρθρων 98-109 του ν. 4611/2019 και του ν. 4469/2017. Σύμφωνα με τη νέα παρ. 1 του άρθρου 291 του ν. 4738/2020, δυνατότητα επανένταξης στο ίδιο καθεστώς ρύθμισης με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις παρέχεται σε περίπτωση απώλειας της ρύθμισης κατά το χρονικό διάστημα από 1/3/2020 έως 31/7/2021. Η επανένταξη συντελείται κατόπιν αίτησης του οφειλέτη και εφόσον καταβληθεί η δόση μηνός Αυγούστου 2021 μέχρι την τελευταία εργάσιμη μέρα του μήνα Σεπτεμβρίου 2021 μαζί με τη δόση του μηνός Σεπτεμβρίου 2021. Με την νέα παρ. 2 του άρθρου 291 του ν. 4738/2020 (Α' 207) παρέχεται η δυνατότητα επανένταξης στο ίδιο ως άνω καθεστώς ρύθμισης τμηματικής καταβολής με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις, σε ορισμένες κατηγορίες οφειλετών που με την προϊσχύουσα μορφή του άρθρου 291 του ν. 4738/2020 δεν υπάγονταν στο πεδίο εφαρμογής των ευεργετικών διατάξεων αυτού.». [ παρ. 2 της εγκυκλίου Ε.2167/16.8.2021 «Κοινοποίηση των διατάξεων των άρθρων 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 84, 108 και 119 του ν.4821/31.7.2021 (Α' 134) «Εκσυγχρονισμός του Ελληνικού Κτηματολογίου, νέες ψηφιακές υπηρεσίες και ενίσχυση της ψηφιακής διακυβέρνησης και άλλες διατάξεις»]

2. Κοινοποίηση των διατάξεων του άρθρου 68 του Ν.4821/2021 σχετικά με την επανένταξη πληγέντων από την πανδημία του κορωνοϊού σε καθεστώς ρύθμισης - Τροποποίηση του άρθρου 33 του Ν.4756/2020

 

Εγκύκλιος ΚΕΑΟ 52/23/9/2021

 

Εγκύκλιος ΚΕΑΟ 52/23.9.2021 (Αρ. Πρωτ.: 367514/23.9.2021)

 

Σχετ.: Η αριθ. 51/8.12.2020 και 54/28.12.2020 εγκύκλιοι.

 

Σας κοινοποιούμε τις διατάξεις του άρθρου 68 του Ν.4821/2021 (ΦΕΚ 134/Α'/31.7.2021) «Εκσυγχρονισμός του Ελληνικού Κτηματολογίου, νέες ψηφιακές υπηρεσίες και ενίσχυση της ψηφιακής διακυβέρνησης και άλλες διατάξεις» και σας παρέχουμε τις ακόλουθες οδηγίες για την εφαρμογή τους:

Όπως είναι γνωστό με τις διατάξεις του άρθρου 33 του Ν.4756/2020 όπως ίσχυσε, δόθηκε η δυνατότητα σε οφειλέτες πληγέντες από την πανδημία του κορωνοϊού να επανενταχθούν στη ρύθμιση τμηματικής καταβολής ασφαλιστικών οφειλών που είχε απολεσθεί από τον Ιούνιο 2020 μέχρι τον Οκτώβριο 2020, υπό την προϋπόθεση καταβολής της δόσης του 11/2020 μέχρι 31/12/2020.

Σύμφωνα με τις κοινοποιούμενες διατάξεις, δυνατότητα επανένταξης στο ίδιο καθεστώς ρύθμισης με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις χορηγείται σε οφειλέτες πληγέντες εργοδότες, αυτοπασχολούμενους ή ελεύθερους επαγγελματίες με κύριο ΚΑΔ δραστηριότητας όπως ορίζεται σε σχετική απόφαση του Υπουργού Οικονομικών καθώς και σε οφειλέτες εργαζόμενους σε επιχειρήσεις με κύριο ΚΑΔ δραστηριότητας της ανωτέρω Υπουργικής Απόφασης, με αναστολή σύμβασης εργασίας την περίοδο από 1η Μαρτίου 2020 έως 31 Ιουλίου 2021.

Απαραίτητες προϋποθέσεις για την επανένταξη στη ρύθμιση συνιστούν:

- η απώλεια της ρύθμισης να επήλθε το χρονικό διάστημα από 1η Μαρτίου 2020 έως και 31η Ιουλίου 2021 και

- η καταβολή της δόσης του μηνός Αυγούστου 2021, η οποία πρέπει να πληρωθεί μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα Σεπτεμβρίου 2021 μαζί με τη δόση του μηνός Σεπτεμβρίου 2021.

Με την αναβίωση της ρύθμισης η προθεσμία καταβολής όλων των επόμενων δόσεων παρατείνεται κατά το πλήθος των ανεξόφλητων δόσεων της ρύθμισης κατά την ημέρα της αναβίωσης.

 

Η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ ΤΟΥ Κ.Ε.Α.Ο.

ΒΑΡΒΑΡΑ ΧΑΤΖΗΕΥΣΤΑΘΙΑΔΟΥ

 

 

 

 






Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2021

Εργοδοτική εισφορά ποσού είκοσι Ευρώ ανά εργαζόμενο για τον Ειδικό Λογαριασμό Παιδικών Κατασκηνώσεων (Ε.Λ.Π.Κ.)

 Εργοδοτική εισφορά ποσού είκοσι Ευρώ ανά εργαζόμενο για τον Ειδικό Λογαριασμό Παιδικών Κατασκηνώσεων (Ε.Λ.Π.Κ.)

By PALAIOLOGOS I LIAZOS / 14 Σεπτεμβρίου, 2021 / Άσφαλιστικά άρθρα, Ασφαλιστικά νομοθεσία, ΑΡΘΡΑ, ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ, ΓΕΝΙΚΑ, Εργασιακά άρθρα / Σχολιάστε

Με το Γεν. Έγγραφο e-ΕΦΚΑ 350833 Εργοδοτική εισφορά ποσού είκοσι (20) Ευρώ ανά εργαζόμενο, για τον Ειδικό Λογαριασμό Παιδικών Κατασκηνώσεων (Ε.Λ.Π.Κ.), για το 2021

Στους  υπόχρεους εργοδότες γνωστοποιείται με μήνυμα κατά την υποβολή της Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης (Α.Π.Δ.), στο αποδεικτικό παραλαβής ότι: «η εργοδοτική εισφορά 20 ευρώ ανά εργαζόμενο με σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου, καταβλητέα από τους εργοδότες Κοινών Επιχειρήσεων και Οικοδομοτεχνικών Έργων, υπέρ του Ειδικού Λογαριασμού Παιδικών Κατασκηνώσεων (Ε.Λ.Κ.Π.), θα καταβληθεί ταυτόχρονα και παράλληλα με τις ασφαλιστικές εισφορές μισθολογικής περιόδου 8/2021.

Για τους εργοδότες δεν υφίσταται υποχρέωση υποβολής Α.Π.Δ. για την εν λόγω εισφορά, καθώς η απεικόνιση υλοποιείται σε Κεντρικό Επίπεδο από τον e-ΕΦΚΑ με την παραγωγή αυτοτελούς Α.Π.Δ. και σύμφωνα με τα στοιχεία υποβολής της Α.Π.Δ., της ως άνω μισθολογικής περιόδου

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                           ΕΞΑΙΡ. ΕΠΕΙΓΟΝ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ ΓΕΝΙΚΟ ΕΓΓΡΑΦΟ

e- ΕΦΚΑ                                                                      Αριθμ. Πρωτ.: 350833

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΕΘΝΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ                                           Αθήνα 14/09/2021

  Κ Ε Ν Τ Ρ Ι Κ Η Υ Π Η Ρ Ε Σ Ι Α

ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΙΣΦΟΡΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΜΙΣΘΩΤΩΝ

ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΣΟΔΩΝ ΚΑΙ ΕΙΣΠΡΑΞΗΣ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΜΙΣΘΩΤΩΝ

Ταχ. Δ/νση : Σατωβριάνδου 18

10432, Αθήνα

Πληροφορίες : Α. Κοσμέα

Ε. Βλαχογιάννη

Τηλ. : 210 52 85 615-642

Φαξ : 210 52 36 558

E – Mail : d.eisf.misth@efka.gov.gr

ΘΕΜΑ: «Εργοδοτική εισφορά ποσού είκοσι (20) Ευρώ ανά εργαζόμενο, για τον Ειδικό Λογαριασμό Παιδικών Κατασκηνώσεων (Ε.Λ.Π.Κ.)».

ΣΧΕΤ.: Οι με αριθμ. 49/2013 & 63/2013 Εγκύκλιοι του τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Με τις ανωτέρω εγκυκλίους, κοινοποιήθηκαν οι διατάξεις του άρθρου 89, περίπτωση Γ’ του Ν. 3996/2011, όπως ισχύει, με τις οποίες συστάθηκε στον Οργανισμό Εργατικής Εστίας (Ο.Ε.Ε.), «Ειδικός Λογαριασμός Παιδικών Κατασκηνώσεων (Ε.Λ.Π.Κ.)», με οικονομική και λογιστική αυτοτέλεια, με σκοπό την οργάνωση και υλοποίηση κατασκηνωτικών προγραμμάτων φιλοξενίας παιδιών χαμηλόμισθων εργαζομένων και ανέργων, σε θερινές παιδικές κατασκηνώσεις. Με την αριθμ. 23411/2131/30.12.2011 Υ.Α., καθορίστηκαν οι διαδικασίες είσπραξης, ελέγχου, διαχείρισης, διάθεσης και δικαιολόγησης των κονδυλίων του Λογαριασμού αυτού.

Μεταξύ των άλλων πόρων του Λογαριασμού, ορίστηκε η ετήσια εργοδοτική εισφορά είκοσι (20) ευρώ ανά εργαζόμενο με σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου, καταβλητέα από τους εργοδότες οι οποίοι καταβάλουν και εισφορές υπέρ του Οργανισμού Εργατικής Εστίας (Ο.Ε.Ε.).

Η εν λόγω εισφορά συνιστά ξεχωριστό λογαριασμό προς διαχωρισμό των λοιπών εισπρακτέων εισφορών υπέρ του Ο.Ε.Ε. από τον e-Ε.Φ.Κ.Α., ο οποίος τελευταίος υποχρεούται να αποδίδει άμεσα την εν λόγω καταβαλλόμενη εργοδοτική εισφορά στον Ε.Λ.Π.Κ., προκειμένου να εξασφαλίζεται η υλοποίηση των κατασκηνωτικών προγραμμάτων εκάστου έτους. 

Η υποχρέωση καταβολής της ετήσιας εργοδοτικής εισφοράς των είκοσι (20) ευρώ ανά εργαζόμενο, εισπράττεται από τον e-Ε.Φ.Κ.Α., ταυτόχρονα και παράλληλα με τις τακτικές εισφορές υπέρ του Ο.Ε.Ε., μηνός Αυγούστου εκάστου έτους και έχει εφαρμογή και στις περιπτώσεις των νέων κατηγοριών ασφαλισμένων, που σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 38 και 40 του Ν.4387/2016, όπως ισχύει, από 01.01.2017 εντάχθηκαν ως μισθωτοί στην ασφάλιση του e-ΕΦΚΑ.

Κατόπιν των ανωτέρω, στους υπόχρεους εργοδότες γνωστοποιείται με μήνυμα κατά την υποβολή της Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης (Α.Π.Δ.), στο αποδεικτικό παραλαβής ότι: «η εργοδοτική εισφορά 20 ευρώ ανά εργαζόμενο με σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου, καταβλητέα από τους εργοδότες Κοινών Επιχειρήσεων και Οικοδομοτεχνικών Έργων, υπέρ του Ειδικού Λογαριασμού Παιδικών Κατασκηνώσεων (Ε.Λ.Κ.Π.), θα καταβληθεί ταυτόχρονα και παράλληλα με τις ασφαλιστικές εισφορές μισθολογικής περιόδου 8/2021».

Διευκρινίζεται ότι, για τους εργοδότες δεν υφίσταται υποχρέωση υποβολής Α.Π.Δ. για την εν λόγω εισφορά, καθώς η απεικόνιση υλοποιείται σε Κεντρικό Επίπεδο από τον e-ΕΦΚΑ με την παραγωγή αυτοτελούς Α.Π.Δ. και σύμφωνα με τα στοιχεία υποβολής της Α.Π.Δ., της ως άνω μισθολογικής περιόδου.

Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΙΣΦΟΡΩΝ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΙΑΠΑΚΗΣ


Τα νέα μέτρα, τα ημίμετρα και τα μέτρα που έχουν ήδη εξαγγελθεί Γράφει ο Απόστολος Αλωνιάτης Αποκρυπτογραφούμε τις παροχές που περιείχε το «Καλάθι» Μητσοτάκη στην φετινή 85 έκθεση Θεσσαλονίκης

 


Τα νέα μέτρα, τα ημίμετρα  και τα μέτρα που έχουν ήδη εξαγγελθεί

Γράφει ο Απόστολος Αλωνιάτης

Αποκρυπτογραφούμε τις παροχές που περιείχε το «Καλάθι» Μητσοτάκη στην φετινή 85 έκθεση Θεσσαλονίκης

Μια ακόμη παράταση δόθηκε στις φορολογικές δηλώσεις , παράταση που έληξε χτες 15 Σεπτεμβρίου, χωρίς βέβαια να καλύπτει τον αναγκαίο χρόνο για την αποστολή των φορολογικών δηλώσεων.

Κάνοντας τον απολογισμό των φετινών δηλώσεων, φαίνεται ότι δεν λύνεται το πρόβλημα με παρατάσεις. Το πρόβλημα έχει πιο βαθιές ρίζες και θα τις δούμε σε άλλο μας άρθρο

Απλά να θυμίσουμε ότι στις 17 Σεπτεμβρίου οι φορολογούμενοι πρέπει να εξοφλήσουν διπλή δόση (Ιουλίου – Αυγούστου) και στις 30 Σεπτεμβρίου να εξοφλήσουν την τρίτη δόση του φόρου εισοδήματος.

Επειδή ο Σεπτέμβριος προβλέπεται βαρύς για τους φορολογούμενους , συζητείται να μετατεθεί η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ. Η λύση που «έχει πέσει στο τραπέζι» είναι η πρώτη και η δεύτερη δόση την Παρασκευή 29 Οκτωβρίου, τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα. Σωθήκαμε ….

Εξαγγελίες Θεσσαλονίκης.

Για μια ακόμη χρονιά οι πολιτικοί αρχηγοί χρησιμοποιούν το βήμα της έκθεσης Θεσσαλονίκης για να αναπτύξουν τις θέσεις τους για την οικονομία και την κοινωνία. Το χορό, όπως είθισται , άνοιξε ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός, κατά την ομιλία του στην 85η ΔΕΘ αναφέρθηκε, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων σε μία σειρά από οικονομικά, εργατικά και φορολογικά θέματα. Πολλά από αυτά θέλουν ιδιαίτερη εξειδίκευση για να δούμε ποια είναι η έκταση της εφαρμογής τους.

Παρακάτω παρουσιάζουμε τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού και προσπαθούμε να εξηγήσουμε τι έχει νομοθετηθεί και τι στοιχεία έχουμε για την εφαρμογή των μέτρων αυτών.

Οι εξαγγελίες

·         Νέοι έως 29 ετών χωρίς προϋπηρεσία θα ενισχύονται για 6 μήνες από την πολιτεία με 1.200 ευρώ στην πρώτη πρόσληψη. Τα 600 θα πηγαίνουν στους εργοδότες και τα υπόλοιπα 600 θα κατευθύνονται στους νέους πέραν του μισθού τους για να τα ξοδέψουν όπως θέλουν.

·         Από το 2022 οι επιδοτούμενες νέες θέσεις εργασίας αυξάνονται στις 150.000 από τις 100.000.

·         Επέκταση στεγαστικού επιδόματος 1000 ευρώ/έτος και στους σπουδαστές δημοσίων ΙΕΚ.

·         Από 1.1. 2022 μηδενίζεται για τους νέους κάτω των 29 ετών το ειδικό τέλος κινητής τηλεφωνίας και data, όσο για τους εφήβους 15 έως 17 ετών αυτοί που θα έχουν εμβολιαστεί θα τους προσφέρουμε 50 δωρεάν gb data στο κινητό τους.

·         Καθιέρωση ψηφιακής κάρτας, ένα ψηφιακό πορτοφόλι, όπου θα συγκεντρώνονται όλες οι παροχές του κράτους προς τους νέους.

·         Από 1.1.22 καταργείται ο φόρος στις γονικές παροχές και δωρεές έως 800.000 ευρώ.

Για τις εν λόγω δωρεές/γονικές παροχές, στις οποίες ο φόρος υπολογίζεται με βάση τη φορολογική κλίμακα της Α' κατηγορίας του άρθρου 29 του Κώδικα, ισχύει ο θεσμός του συνυπολογισμού των προγενέστερων δωρεών/γονικών παροχών (κατά τα άρθρα 4 και 36 του ιδίου Κώδικα), δηλαδή λαμβάνονται υπόψη τυχόν προγενέστερες δωρεές/γονικές παροχές του ιδίου γονέα προς το ίδιο τέκνο, εφόσον γι' αυτές η φορολογική υποχρέωση έχει γεννηθεί από την 1.1.2004, αλλά και αυτές συνυπολογίζονται σε τυχόν μεταγενέστερες. Συνεπώς, εάν πρόκειται για την πρώτη δωρεά/γονική παροχή του ιδίου γονέα προς το αυτό τέκνο, γι' αυτήν προκύπτει μηδενική φορολογική επιβάρυνση μέχρι του ύψους των 150.000 ευρώ (αφορολόγητο ποσό της κλίμακας της Α' κατηγορίας).

Να θυμίσουμε ότι η κλίμακα φορολογίας για την πρώτη κατηγορία είναι:

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Α΄

Κλιμάκια (σε ευρώ)

Συντελεστής κλιμακίου %

Φόρος κλιμακίου (σε ευρώ)

Φορολογητέα περιουσία (σε ευρώ)

Φόρος που αναλογεί (σε ευρώ)

150.000

---

---

150.000

---

150.000

1

1.500

300.000

1.500

300.000

5

15.000

600.000

16.500

Υπερβάλλον

10

 

 

 

 

Σύμφωνα με τις εξαγγελίες μέχρι και το ποσό των 800.000 η μεταβίβαση για αυτή την κατηγορία θα είναι αφορολόγητη είτε αφορά σε ακίνητο ή μετρητά.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με ότι ίσχυε και όπως βλέπουμε στον πίνακα, τα πρώτα 150.000 ευρώ της αξίας του μεταβιβαζόμενου περιουσιακού στοιχείου είναι αφορολόγητα, τα επόμενα 150.000 ευρώ φορολογούνται με 1% και τα επόμενα 300.000 ευρώ με 5%.

Δηλαδή σε συνολική αξία 300.000 ευρώ αναλογεί φόρος 1.500 ευρώ, ενώ σε συνολική αξία 600.000 ευρώ αντιστοιχεί φόρος 16.500 ευρώ. Εάν η αξία υπερβαίνει τα 600.000 ευρώ, τότε το μεγαλύτερο του ποσού των 600.000 ευρώ τμήμα της αξίας φορολογείται με 10%.

Συνεπώς με αυτά τα δεδομένα για την μεταβίβαση μιας κατοικίας αξίας 800.000 ευρώ θα έπρεπε να καταβληθεί φόρος ύψους 36.500 ευρώ ενώ τώρα είναι αφορολόγητη.

Επιχειρήσεις - Φόροι:

Για τη ενίσχυση της επιχειρηματικότητας εξήγγειλε:

·         Άμεση μειώνεται αμέσως στο μισό ο φόρος για την συγκέντρωση κεφαλαίου.

Να θυμίσουμε ότι ο φόρος κεφαλαίου έχει καταργηθεί κατά την ίδρυση της εταιρίας (ΠΟΛ 1133/ Αθήνα, 8 Μαΐου 2014) ενώ στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου σήμερα επιβάλλεται όρου συγκέντρωσης κεφαλαίων (1%) . Με την εξαγγελία ο φόρος θα είναι πλέον στις αυξήσεις μετοχικού ή εταιρικού κεφαλαίου 0,5%.   

·         Υπερεκπτώσεις για μικρομεσαίες επιχειρήσεις που πραγματοποιούν πράσινες και ψηφιακές επενδύσεις.

·         Επεκτείνεται για όλο το 2022 η απαλλαγή από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα, (σ.σ. το μέτρο αυτό έχει ήδη νομοθετηθεί).

·         Επεκτείνεται για όλο το 2022 η μείωση κατά τρεις μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών στον ιδιωτικό τομέα. (σ.σ. το μέτρο αυτό έχει ήδη νομοθετηθεί και επεκτείνεται ).

·         Ιδιώτες και επιχειρήσεις θα πληρώνουν τέλη 10% κινητής τηλεφωνίας από το 2022, αντί για 12% έως 20% που είναι σήμερα.

·         Συγχωνεύσεις και εξαγορές: Από τον Ιανουάριο του 2022 και έως το 2025, για μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις με εργαζόμενους (που έχουν συσταθεί για τουλάχιστον 3 έτη) που συγχωνεύονται σε νέο νομικό πρόσωπο ή που συγχωνεύονται δια απορροφήσεως από υφιστάμενο νομικό πρόσωπο, παρέχεται έκπτωση 30% επί του ποσού του οφειλόμενου φόρου για τρία έτη.

·         Μείωση φόρου επιχειρήσεων από το 24% στο 22% από το φορολογικό έτος 2021 (πληρωτέος το 2022) σε μόνιμη βάση (σ.σ. το μέτρο αυτό έχει ήδη νομοθετηθεί από τον Μάιο)

Απασχόληση – Επενδύσεις

·         Διαγραφή 50% οφειλής από όλες τις επιστρεπτέες προκαταβολές

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι σήμερα στις επιστρεπτέες 1 έως 3 επιστρεφόταν από 60% έως και 100% ανάλογα με την πτώση τζίρου και την διατήρηση των θέσεων εργασίας, ενώ για όλες τις επιχειρήσεις στις επιστρεπτέες 4 έως 7 επιστρεφόταν το 50%.

·         Έκπτωση 30% στο φόρο εισοδήματος για τις επιχειρήσεις που προχωρούν σε συγχωνεύσεις/εξαγορές

·         Επεκτείνεται το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ έως τέλος του 2021Θέσπιση υπερεκπτώσεων 100% για τις ΜΜΕ που πραγματοποιούν πράσινες και ψηφιακές επενδύσεις

·         Δίνεται αποζημίωση ειδικού σκοπού για τους καλλιτέχνες για άλλους 2 μήνες (για τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο) και τους ξεναγούς για άλλους δύο μήνες (Μάιο και Ιούνιο)

 

Μειωμένος ΦΠΑ

Εξαγγέλθηκε η επέκταση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ από 24% σε 13% στις μεταφορές, τον καφέ και μη αλκοολούχα ποτά, τους κινηματογράφους και το τουριστικό πακέτο από 1η Οκτωβρίου 2021 έως την 30η Ιούνιο του 2022.

Θυμίζουμε τι ισχύει σήμερα:

Με τις διατάξεις των παρ. 1 και 2 τροποποιούνται από την 1η Ιουνίου 2020 έως και την 31η Οκτωβρίου 2020 οι διατάξεις του Παραρτήματος III του Κώδικα Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Κώδικας ΦΠΑ που κυρώθηκε με τον ν.2859/2000) και επεκτείνεται η εφαρμογή του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ (13%) σε συγκεκριμένα αγαθά και υπηρεσίες. Ειδικότερα, με τις νέες διατάξεις προβλέπεται ότι στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ υπάγονται:

Α. τα μη αλκοολούχα ποτά, ήτοι:

ü    Ποτά, με προσθήκη ζάχαρης ή άλλων γλυκαντικών ή αρωματισμένα [π.χ. μεταλλικά νερά, αναψυκτικά ποτά τύπου κόλα, λεμονάδα, πορτοκαλάδα, λεμονίτα, βυσσινάδα, παγωμένο τσάι (ice-tea)]

ü    Μπύρα χωρίς αλκοόλη (μόνο εφόσον έχει μηδενική περιεκτικότητα αλκοόλης)

ü    Αλλά μη αλκοολούχα ποτά έτοιμα προς πόση [π.χ. καφές, τσάι, υποκατάστατα του γάλακτος (όπως «γάλα» σόγιας), σοκολατούχο γάλα, φρουτοχυμοί, νέκταρ χυμών]

ü    Τονωτικά παρασκευάσματα, ισοτονικά παρασκευάσματα, ενεργειακά ποτά (π.χ. για αθλητές) και πόσιμοι ηλεκτρολύτες.

Εξαιρούνται όλα τα αγαθά της ΔΚ 2202 που περιέχουν σε οποιοδήποτε βαθμό αλκοόλη.

Β. Τα εισιτήρια κινηματογράφων και οι μεταφορές προσώπων και των αποσκευών τους.

Επίσης, διευρύνεται η εφαρμογή του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ που ισχύει για τις υπηρεσίες εστίασης και στις επιτόπιες καταναλώσεις των μη αλκοολούχων ποτών, χυμών και ροφημάτων. Οι προτεινόμενες διατάξεις εντάσσονται στο πλαίσιο της επείγουσας και απρόβλεπτης συγκυρίας για την αντιμετώπιση των αρνητικών οικονομικών συνεπειών λόγω της εμφάνισης του κορωνοϊού COVID-19 και έχουν στόχο τη διατήρηση σε χαμηλά επίπεδα ή και τη μείωση των τελικών τιμών των ανωτέρω αγαθών και υπηρεσιών για τους καταναλωτές, καθώς και τη διατήρηση της ανταγωνιστικής θέσης της Χώρας στον τουριστικό τομέα γενικά.

Προσοχή: Θεωρούμε ότι πρέπει να εξεταστεί ο χρόνος που παρατείνονται τα μέτρα γιατί όσο αφορά την εστίαση και τον τουρισμό, και ειδικά των τουρισμό, θα είναι παράδοξο να υπάρχουν δύο τιμές στα δωμάτια για παράδειγμα των ξενοδοχείων μία με μειωμένο ΦΠΑ και μία με κανονικό ΦΠΑ. Μην ξεχνάμε ότι τα τουριστικά πακέτα  «κλείνονται» πολύ πριν την άφιξη των τουριστών και η ύπαρξη δύο περιόδων ΦΠΑ δεν θα ωφελήσει την «τουριστική βιομηχανία»

 

Άλλες παρεμβάσεις

Εκτός από τα παραπάνω ο πρωθυπουργός εξήγγειλε ακόμη  

·         Μειώνεται ο συντελεστής ΦΠΑ στα γυμναστήρια και τις σχολές χορού από το 24% σε 13% από 1η Οκτωβρίου 2021 έως τον Ιούνιο του 2022

·         Μείωση ΦΠΑ ζωοτροφών στο 6% για τους αγρότες.

·         Τα περισσότερα νοικοκυριά θα πληρώσουν το 2022 χαμηλότερο ΕΝΦΙΑ απ’ ό,τι το 2021. (Αναμένουμε να εξειδικευτεί το μέτρο με την κατάθεση του προϋπολογισμού)

·         Επεκτείνεται το πρόγραμμα επιδότησης δόσεων δανείων νοικοκυριών που επλήγησαν από την Πανδημία «ΓΕΦΥΡΑ» για τρεις μήνες με κάλυψη 40% επί των δόσεων δανείων. (σ.σ. το μέτρο αυτό έχει ήδη νομοθετηθεί και βρίσκεται σε ισχύ με ημερομηνία λήξης 30.9.2021. Δηλαδή θα επεκταθεί έως το τέλος του έτους. ΘΑ περιμένουμε να διευκρινιστεί αν θα αφορά ενήμερα και κόκκινα δάνεια ή μόνο τα ενήμερα)

·         Νέο ταμείο ενεργειακής μετάβασης για την κάλυψη του 80% των αυξήσεων ηλεκτρικού ρεύματος απευθείας στο λογαριασμό κάθε νοικοκυριού σε ΟΛΟ τον πληθυσμό της χώρας.

·         Αύξηση επιδόματος θέρμανσης κατά 20%.

·         Κατάργηση ειδικού τέλους τηλεπικοινωνιών για νέους έως 29 ετών και μείωση στο 10% flat για τον υπόλοιπο πληθυσμό.

·         Επεκτείνεται η αναστολή πληρωμής τέλους συνδρομητικής τηλεόρασης έως τον Ιούνιο του 2022.

Η αναστολή έχει δοθεί από τον Οκτώβριο του 2020 με το άρθρο 12 του Ν.4728/2020. Οι οδηγίες που είχαν δοθεί για την εφαρμογή της διάταξης με την Ε.2175/03-11-2020 «Κοινοποίηση των διατάξεων του αρ. 12 του ν. 4728/2020 (Α' 186)» είναι οι παρακάτω.

Κοινοποιούμε τις διατάξεις του αρ.12 του ν.4728/2020 (Α' 186) για ενημέρωσή σας, σύμφωνα με τις οποίες αναστέλλεται η επιβολή του τέλους στη συνδρομητική τηλεόραση του αρ.54 του ν 4389/2016 από 1.10.2020 έως 30.9.2021. Κατά συνέπεια για την περίοδο αυτή οι εταιρείες παροχής υπηρεσιών συνδρομητικής τηλεόρασης δεν επιβάλουν, δεν εισπράττουν και δεν αποδίδουν στην Φορολογική Διοίκηση το τέλος του άρθρου 54 του ν. 4389/2016.

Λογαριασμοί που εκδίδονται, προς τους καταναλωτές από τους παρόχους των εν λόγω υπηρεσιών, δεν επιβαρύνονται με τέλος συνδρομητικής τηλεόρασης κατά το μέρος που αφορούν περίοδο κατανάλωσης μετά την ημερομηνία αναστολής (1.10.2020).

·         30% μείωση φορολογίας εισοδήματος στα φυσικά πρόσωπα που πραγματοποιούν δαπάνες έως 5.000 ευρώ μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών σε συγκεκριμένους κλάδους (πχ υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, οικιακές υπηρεσίες, γυμναστήρια, ταξί, νομικές υπηρεσίες κοκ).

·         Προς Αντιμετώπιση  ακρίβειας:

Εκτός από ορισμένα συγκεκριμένα μέτρα, όπως ο χαμηλός συντελεστής ΦΠΑ σε προϊόντα μαζικής κατανάλωσης, για παράδειγμα ο καφές και τα αναψυκτικά, οι εξαγγελίες Μητσοτάκη σχετικά με την ανάσχεση του κύματος ακρίβειας, ο πρωθυπουργός προανάγγειλέ αυστηρό έλεγχο του ανταγωνισμού και εφαρμογή του νομικού πλαισίου περί αισχροκέρδειας ¨γιατί στην Ελλάδα οι τιμές εύκολα αυξάνονται , αλλά δύσκολα αποκλιμακώνονται».

«Προειδοποιώ κάποιους επιτήδειους να μην εκμεταλλευτούν ένα παγκόσμιο φαινόμενο για να αυξήσουν τα περιθώρια κέρδους τους», είπε και υποσχέθηκε κρατική στήριξη «απέναντι σε ανατιμήσεις οι οποίες επηρεάζουν ευθέως τα οικιακά κάθε ελληνικού σπιτιού» κάνοντάς ειδική αναφορά στις αυξήσεις στις τιμές του ρεύματος. Μένει να δούμε πως ακριβώς θα λειτουργήσει το περίφημο « Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης» και πόσα λεφτά από αυτό θα δει στην τσέπη του, το κάθε νοικοκυριό.

Τέλος, για τους πραγματικά ευάλωτους πολίτες, ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωση ότι η Πολιτεία αποφάσισε να παρέχει και μία πρόσθετη οικονομική στήριξη. Γι’ αυτό και τον Δεκέμβριο, σε όλους τους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος θα καταβληθεί το διπλάσιο ποσό από αυτό που θα λάμβαναν κανονικά.

Αλωνιάτης Απόστολος

Οικονομολόγος - φοροτεχνικός, Α' Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών & Φορολογικών Μελετών (Ι.Ο.ΦΟ.Μ), Σύμβουλος Διοίκησης της PROSVASIS AEBE και συγγραφέας.

 Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Voice (Finance & Markets Voice) , την  Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου  2021.