Σάββατο 27 Ιουλίου 2019

Τα δώρα των νέων 120 δόσεων για τις επιχειρήσεις

Τα δώρα των νέων 120 δόσεων για τις επιχειρήσεις

Του Σπύρου Δημητρέλη
Πραγματική ευκαιρία να κάνουν μια νέα αρχή στη σχέση τους με την εφορία έχουν οι επιχειρήσεις που χρωστούν στη φορολογική διοίκηση. Εντάσσονται στη ρύθμιση χωρίς κριτήρια αλλά με κίνητρα για συνέπεια στη τήρησή της. Το φορολογικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, το πρώτο φορολογικό της νέας κυβέρνησης, περιελάμβανε σημαντικές παρεμβάσεις υπέρ των επιχειρήσεων που χρωστούν στη φορολογική διοίκηση. Οι παρεμβάσεις προς όφελος των επιχειρήσεων που χρωστούν είναι:
-Η δυνατότητα ένταξης στη ρύθμιση όλων των επιχειρήσεων που έχουν ληξιπρόθεσμη βασική οφειλή έως ένα εκατομμύριο ευρώ. Στη βασική οφειλή δεν υπολογίζονται τόκοι και πρόστιμα εκπρόθεσμης καταβολής.
-Στη ρύθμιση υπάγονται και οφειλές οι οποίες βεβαιώθηκαν εντός του 2019 αλλά η προθεσμία για την υποβολή της σχετικής φορολογικής δήλωσης έληγε έως το τέλος του 2018 (π.χ. δήλωση παρακρατούμενων φόρων).
-Με την ένταξη στη ρύθμιση διαγράφεται το 10% των προσαυξήσεων. Το ποσό των προσαυξήσεων διαγράφεται πλήρως εφόσον ο φορολογούμενος καταβάλλει το σύνολο της βασικής οφειλής ή μειώνεται ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων που επιλέγει. Πιο συγκεκριμένα:
1) Χορηγείται απαλλαγή κατά ποσοστό εκατό τοις εκατό (100%), εφόσον η οφειλή καταβάλλεται εφάπαξ.
2) Χορηγείται απαλλαγή κατά ποσοστό ενενήντα πέντε τοις εκατό (95%), εφόσον η οφειλή καταβάλλεται σε δύο (2) έως και τέσσερις (4) μηνιαίες δόσεις.
3) Χορηγείται απαλλαγή κατά ποσοστό ογδόντα πέντε τοις εκατό (85%), εφόσον η οφειλή καταβάλλεται σε πέντε (5) έως και δώδεκα (12) μηνιαίες δόσεις.
4) Χορηγείται απαλλαγή κατά ποσοστό ογδόντα τοις εκατό (80%), εφόσον η οφειλή καταβάλλεται σε δεκατρείς (13) έως και είκοσι τέσσερις (24) μηνιαίες δόσεις.
5) Χορηγείται απαλλαγή κατά ποσοστό εβδομήντα πέντε τοις εκατό (75%), εφόσον η οφειλή καταβάλλεται σε είκοσι πέντε (25) έως και τριάντα έξι (36) μηνιαίες δόσεις.
6) Χορηγείται απαλλαγή κατά ποσοστό σαράντα πέντε τοις εκατό (45%), εφόσον η οφειλή καταβάλλεται σε τριάντα επτά (37) έως και σαράντα οκτώ (48) μηνιαίες δόσεις.
7) Χορηγείται απαλλαγή κατά ποσοστό τριάντα τοις εκατό (30%), εφόσον η οφειλή καταβάλλεται σε σαράντα εννέα (49) έως και εξήντα (60) μηνιαίες δόσεις.

8) Χορηγείται απαλλαγή κατά ποσοστό είκοσι τοις εκατό (20%), εφόσον η οφειλή καταβάλλεται σε εξήντα μία (61) έως και εβδομήντα δύο (72) μηνιαίες δόσεις.
9) Χορηγείται απαλλαγή κατά ποσοστό δεκαπέντε τοις εκατό (15%), εφόσον η οφειλή καταβάλλεται σε εβδομήντα τρεις (73) έως και ενενήντα έξι (96) μηνιαίες δόσεις.
10) Χορηγείται απαλλαγή κατά ποσοστό δέκα τοις εκατό (10%), εφόσον η οφειλή καταβάλλεται σε ενενήντα επτά (97) έως και εκατόν είκοσι (120) μηνιαίες δόσεις.
- Εφόσον ο οφειλέτης προκαταβάλει ποσό τουλάχιστον διπλάσιο της μηνιαίας δόσης του προγράμματος ρύθμισης που έχει επιλέξει, χορηγείται σε αυτόν ισόποση απαλλαγή επί των συνολικών προσαυξήσεων και τόκων εκπρόθεσμης καταβολής. Το ποσό προκαταβολής δηλώνεται από τον οφειλέτη κατά την υποβολή του αιτήματος υπαγωγής στη ρύθμιση και καταβάλλεται εντός τριών (3) εργάσιμων ημερών από την υποβολή της αίτησης.
-Το επιτόκιο της ρύθμισης μειώνεται από 5% σε 3%.
-Με την ένταξη στη ρύθμιση αναστέλλονται όλα τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης που έχουν ληφθεί εναντίον του οφειλέτη.
-Επιχειρήσεις που έχουν ήδη ενταχθεί στη προηγούμενη μορφή της ρύθμισης μπορούν με νέα αίτησή τους να καρπωθούν τα οφέλη των βελτιώσεων που έγιναν σε αυτήν.
-Όποιος προκαταβάλλει το διπλάσιο της μηνιαίας δόσης τότε του διαγράφονται ισόποσοι τόκοι της ρύθμισης.
Παραδείγματα
Επιχείρηση έχει ληξιπρόθεσμη βασική οφειλή ΦΠΑ 80.000 ευρώ προς την εφορία η οποία μαζί με τις προσαυξήσεις έχει ανέλθει στα 120.000 ευρώ. Με την αρχική μορφή της ρύθμισης μπορούσε να εξοφλήσει την οφειλή της σε έως 24 δόσεις των 5.089,08 ευρώ. Με τη νέα μορφή της ρύθμισης μπορεί να εξοφλήσει την οφειλή της σε έως 120 δόσεις των 1.120,10 ευρώ.
Επιχείρηση έχει ληξιπρόθεσμη οφειλή 500.000 ευρώ από την οποία η βασική οφειλή είναι 400.000. Με την προηγούμενη μορφή της ρύθμισης μπορούσε να εξοφλήσει την οφειλή της σε έως 24 δόσεις των 21.497 ευρώ η καθεμιά. Με τη νέα μορφή της ρύθμισης μπορεί να εξοφλήσει την οφειλή σε έως 120 δόσεις των 4.731,48 ευρώ.

Ξενοδόχοι: Πρόγραμμα επανένταξης ανέργων στην αγορά εργασίας

Ξενοδόχοι: Πρόγραμμα επανένταξης ανέργων στην αγορά εργασίας

Μια σημαντική δεύτερη ευκαιρία για μακροχρόνια ανέργους προσφέρει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ), που παράλληλα τους παρέχει τη δυνατότητα να αποκτήσουν πιστοποίηση των δεξιοτήτων τους κατά το πρότυπο ISO17024 και να αναβαθμίσουν τα προσόντα τους σε ειδικότητες του ξενοδοχειακού κλάδου.
Το έργο αφορά εγγεγραμμένους ανέργους του ΟΑΕΔ και υλοποιείται από την ΠΟΞ με χρηματοδότηση από το Ε.Π. της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Η Ομοσπονδία αναλαμβάνει να επιμορφώσει υποψήφια στελέχη και να τα εντάξει στην αγορά εργασίας.
Το πρόγραμμα αφορά σε 360 μακροχρόνια άνεργους κάτω των 25 ετών ή άνωτων 50. Περιλαμβάνει σεμινάρια αναβάθμισης των προσόντων τους και ενίσχυσης της επαγγελματικής εμπειρίας τους σε ειδικότητες του τουρισμού και συγκεκριμένα οροφοκόμου και υπαλλήλου επισιτιστικού τομέα σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.
Η συγκεκριμένη δράση θα πραγματοποιηθεί μέσα στους επόμενους μήνες στη Θεσσαλονίκη, είναι επιδοτούμενη και περιλαμβάνει συμβουλευτικές υπηρεσίες, θεωρητική κατάρτιση, πρακτική άσκηση σε ξενοδοχεία και πιστοποίηση.
Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 1,35 εκατομμύρια ευρώ.
Η Πράξη «Αναβάθμιση προσόντων για μακροχρόνια ανέργους της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης σε ειδικότητες του ξενοδοχειακού κάδου» χρηματοδοτείται στο πλαίσιο της Δράσης «Συνδυασμένη παρέμβαση αναβάθμισης επαγγελματικών προσόντων για μακροχρόνια άνεργους στην περιοχή παρέμβασης της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΣΒΑΑ) της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης».
Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο).
«Ο τουρισμός, και συγκεκριμένα ο κλάδος των ξενοδοχείων, δε θα μπορούσε να απουσιάζει από τις εξελίξεις. Η ΠΟΞ αποκτά εμπειρία στην υλοποίηση συγχρηματοδοτούμενων έργων, συμβάλλει στην αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών στα ξενοδοχεία και δίνει την ευκαιρία σε μακροχρόνια ανέργους, όχι μόνο να βρουν εργασία ή να ενταχθούν ξανά στον εργασιακό στίβο, αλλά και να εξελιχθούν σε ικανά και εξειδικευμένα στελέχη με βάση τις ανάγκες των επιχειρήσεων» δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Γρηγόρης Τάσιος.

ΑΑΔΕ: Εντατικοί έλεγχοι στις τουριστικές περιοχές

ΑΑΔΕ: Εντατικοί έλεγχοι στις τουριστικές περιοχές


Υψηλή παραβατικότητα διαπιστώνεται κατά τους ελέγχους για την έκδοση αποδείξεων που πραγματοποιούν οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ στο πλαίσιο εφαρμογής του σχεδίου καταπολέμησης φοροδιαφυγής κατά τη θερινή τουριστική περίοδο.
Σύμφωνα με πηγές της ΑΑΔΕ τον Ιούνιο, ελέγχθηκαν 7.735 επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα, με το μέσο ποσοστό παραβατικότητας να ανέρχεται σε 32% και τους περισσότερους ελέγχους να διεξάγονται στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα. Στα νησιά στην πρώτη θέση, σε ό,τι αφορά τον αριθμό των ελέγχων, βρίσκεται η Ζάκυνθος ενώ η παραβατικότητα χτύπησε "κόκκινο" στην Κέρκυρα με τους παραβάτες να ανέρχονται στους 6 στους 10 που ελέχθησαν.
Ειδικότερα σύμφωνα με τις πληροφορίες, τον Ιούνιο, οι περιοχές, όπου πραγματοποιήθηκαν οι περισσότεροι έλεγχοι, ήταν η Αθήνα με 407 ελέγχους κατά τους οποίους διαπιστώθηκε 37% παραβατικότητα, η Θεσσαλονίκη όπου διενεργήθηκαν 289 έλεγχοι και εντοπίστηκαν με παραβάσεις στο 55% των ελεγχόμενων. Ακολουθούν η Πάτρα με 233 ελέγχους και 36% παραβατικότητα, η Κατερίνη με 200 ελέγχους και 36% παραβατικότητα, η Ζάκυνθος με 186 ελέγχους και 41% παραβατικότητα, το Ηράκλειο με 28% παραβατικότητα, το Αργοστόλι όπου διενεργήθηκαν 173 έλεγχοι με 29% παραβατικότητα, το Ρέθυμνο με 166 ελέγχους και 20% παραβατικότητα, η Ρόδος με 166 ελέγχους και 43% παραβατικότητα, τα Χανιά με 164 ελέγχους και 28% παραβατικότητα, η Μύκονος με 159 ελέγχους και ποσοστό παραβατικότητας 43%, η Σαντορίνη με 151 ελέγχους και 56% παραβατικότητα και η Κέρκυρα όπου διενεργήθηκαν 141 έλεγχοι και η παραβατικότητα έφθασε στο 62%.
Οι κλάδοι στους οποίους διαπιστώθηκε η μεγαλύτερη παραβατικότητα είναι οι ακόλουθοι σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ:
Εκμετάλλευση ΤΑΞΙ 81%, Πλυντήρια αυτοκινήτων 75%, Ανθοπωλεία 73%, Ταξιδιωτικά πρακτορεία 68%, Μανικιούρ Πεντικιούρ 63%, Δικηγόροι 63%, Ψητοπωλεία - Σουβλατζίδικα (χωρίς τραπεζοκαθίσματα) 62%, Κομμωτήρια - Κουρεία 62%, Ενοικίαση μοτοποδηλάτων 57%, Πρατήρια καυσίμων 54%, Χερσαίες - Θαλάσσιες μεταφορές 53%, Λιανικό εμπόριο 36%, Εστίαση 33%, Καταλύματα 24%.
Σχετικά με αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν από επιχειρηματίες της εστίασης στη Μύκονο, σε ό,τι αφορά την αυστηρότητα των ελεγκτών, πηγές της ΑΑΔΕ σημειώνουν ότι στα τρία χρόνια, που εφαρμόζεται το μέτρο των λουκέτων, δηλαδή ο νόμος του 1997 - καμία από τις επιχειρήσεις, που βρέθηκε να φοροδιαφεύγει και οδηγήθηκε σε 48ωρο κλείσιμο, δεν έχει δικαιωθεί από τα δικαστήρια, όταν προσέφυγε.

Νέοι Γενικοί Διευθυντές και προϊστάμενοι στην ΑΑΔΕ

Νέοι Γενικοί Διευθυντές και προϊστάμενοι στην ΑΑΔΕ

Στην επιλογή και τοποθέτηση νέων Γενικών Διευθυντών και Προϊσταμένων Διευθύνσεων υπηρεσιών της Α.Α.Δ.Ε. προχώρησε ο Διοικητής της Α.Α.Δ.Ε., μετά από σχετική πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος και αφού τηρήθηκε η προβλεπόμενη διαγωνιστική διαδικασία.
Οι επιλογές έχουν ως εξής:
Στη θέση του Γενικού Διευθυντή Ανθρωπίνου Δυναμικού και Οργάνωσης επελέγη ο κ. Νικόλαος Βλάχος,προερχόμενος από τη Διεύθυνση Εσωτερικού Ελέγχου της Α.Α.Δ.Ε.
Στη θέση της Γενικής Διευθύντριας Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης επελέγη η κ. Σοφία Σεχπερίδου,προερχόμενη από τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Α.Α.Δ.Ε.
Στη θέση του Προϊσταμένου της Διεύθυνσης Εφαρμογής Άμεσης Φορολογίας επελέγη ο κ. Γεώργιος Φάκος,προερχόμενος από τη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών της Α.Α.Δ.Ε.
Στη θέση της Προϊσταμένης της Διεύθυνσης Εφαρμογής Έμμεσης Φορολογίας επελέγη η κ. Αικατερίνη Σταυροπούλου, προερχόμενη από τη Διεύθυνση Εφαρμογής Έμμεσης Φορολογίας της Α.Α.Δ.Ε.
Στη θέση της Προϊσταμένης της Διεύθυνσης Εφαρμογής Φορολογίας Κεφαλαίου και Περιουσιολογίου επελέγη η κ. Μαρία Μενούνου, προερχόμενη από τη Διεύθυνση Εφαρμογής Φορολογίας Κεφαλαίου και Περιουσιολογίου της Α.Α.Δ.Ε.
Στη θέση του Προϊσταμένου της Διεύθυνσης Προμηθειών, Διαχείρισης Υλικού και Κτιριακών Υποδομών επελέγη ο κ. Θεόδωρος Κελαδίτης, προερχόμενος από το Υπουργείο Οικονομικών.

Με πρόσθετο μπόνους οι νέες 120 δόσεις – Ανάσα για χρέη στην Εφορία

Με πρόσθετο μπόνους οι νέες 120 δόσεις – Ανάσα για χρέη στην Εφορία

Το σχέδιο νόμου που κατατέθηκε στη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, πέραν της μείωσης της ελάχιστης δόσης στα 20 ευρώ και του ορισμού του επιτοκίου στο 3%, δίνει περισσότερα κίνητρα στους φορολογούμενους που θα επιλέξουν να κλείσουν τους ανοιχτούς λογαριασμούς που έχουν με την Εφορία σε όσο το δυνατόν λιγότερες δόσεις.

 ÎœÎµ πρόσθετο μπόνους οι νέες 120 δόσεις – Ανάσα για χρέη στην Εφορία | in.gr

Κούρεμα στις προσαυξήσεις και τους τόκους κατά 75% έως και 95% για τις επιχειρήσεις που θα επιλέξουν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους σε έως 36 μηνιαίες δόσεις, αλλά και επιπλέον όφελος που ισούται με την ισόποση απαλλαγή από τις προσαυξήσεις για τους οφειλέτες που θα πληρώσουν μεγάλη προκαταβολή κατά την ένταξη στη ρύθμιση προβλέπει μεταξύ άλλων το μίνι φορολογικό νομοσχέδιο.
Το σχέδιο νόμου που κατατέθηκε στη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, πέραν της μείωσης της ελάχιστης δόσης στα 20 ευρώ και του ορισμού του επιτοκίου στο 3%, δίνει περισσότερα κίνητρα στους φορολογούμενους που θα επιλέξουν να κλείσουν τους ανοιχτούς λογαριασμούς που έχουν με την Εφορία σε όσο το δυνατόν λιγότερες δόσεις.
Οι επιχειρήσεις με βασική οφειλή έως 1 εκατ. ευρώ αποκτούν πλέον τη δυνατότητα να ρυθμίσουν, χωρίς το κριτήριο του τζίρου, τις οφειλές τους σε έως και 120 δόσεις. Τα νομικά πρόσωπα που θα επιλέξουν να εξοφλήσουν τις οφειλές τους σε μικρό αριθμό δόσεων θα κερδίσουν μεγαλύτερο κούρεμα στις προσαυξήσεις και τους τόκους ενώ σε όλους δίνεται μπόνους προκαταβολής.
Συγκεκριμένα οι οφειλέτες που θα προκαταβάλουν ποσό τουλάχιστον διπλάσιο της μηνιαίας δόσης θα έχουν ισόποση απαλλαγή επί των συνολικών προσαυξήσεων και τόκων.
Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι νέο σχήμα να προσελκύσει όσο το δυνατόν περισσότερους από τα 3,8 εκατ. οφειλέτες της Εφορίας αλλά και να εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία περισσότερα έσοδα κατά τους πρώτους μήνες της ρύθμισης.

Η ρύθμιση

Σύμφωνα με το άρθρο 2 της ρύθμισης:
1. Οφειλέτες νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες κερδοσκοπικού χαρακτήρα με συνολική υποχρεωτικά υπαγόμενη στη ρύθμιση βασική οφειλή έως 1 εκατ. ευρώ, χορηγείται αποκλειστικά δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών τους σε έως και 120 δόσεις υπό τον περιορισμό της ελάχιστης δόσης με απαλλαγή από τόκους και προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής που τις επιβαρύνουν κατά την ημερομηνία της αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση ως ακολούθως:
  • 100% εφόσον η οφειλή καταβάλλεται εφάπαξ
  • 95% εφόσον η οφειλή καταβάλλεται σε 2 έως 4 μηνιαίες δόσεις
  • 85% εφόσον η οφειλή καταβάλλεται σε 5 έως 12 μηνιαίες δόσεις
  • 80% εφόσον η οφειλή καταβάλλεται σε 13 έως 24 μηνιαίες δόσεις
  • 75% εάν η οφειλή εξοφληθεί σε 25 έως 36 μηνιαίες δόσεις.
  • 45% εφόσον η οφειλή καταβάλλεται σε 37 έως 48 μηνιαίες δόσεις
  • 30% εφόσον η οφειλή εξοφλείται σε 49 έως 60 δόσεις
  • 20% για 61 έως 72 μηνιαίες δόσεις
  • 10% εφόσον η οφειλή καταβάλλεται σε 97 έως 120 δόσεις.
Στα παραπάνω ποσοστά συμπεριλαμβάνεται το ποσοστό 10% που προβλέπεται κατά την ένταξη στη ρύθμιση.
2. Σε περίπτωση που οφειλέτης επιλέξει σε οποιοδήποτε στάδιο της ρύθμισης την εφάπαξ εξόφληση του υπολοίπου αριθμού των δόσεων των ρυθμισμένων οφειλών ή τη μετάπτωση σε μικρότερο αριθμό δόσεων, τυγχάνει απαλλαγής επί του εναπομείναντος ποσού των προσαυξήσεων και τόκων εκπρόθεσμης καταβολής σε ποσοστό ίσο με αυτό που αντιστοιχεί στο αριθμό των μηνιαίων δόσεων που τελικά διαμορφώνονται.
3. Το ελάχιστο ποσό της μηνιαίας δόσης ορίζεται σε 20 ευρώ από 30 ευρώ.
4. Εφόσον ο οφειλέτης προκαταβάλει ποσό τουλάχιστον διπλάσιο της μηνιαίας δόσης του προγράμματος ρύθμισης που έχει επιλέξει, χορηγείται σε αυτόν ισόποση απαλλαγή επί των συνολικών προσαυξήσεων και τόκων εκπρόθεσμης καταβολής. Το ποσό της προκαταβολής δηλώνεται από τον οφειλέτη κατά την υποβολή του αιτήματος υπαγωγής στη ρύθμιση και καταβάλλεται εντός τριών εργάσιμων ημερών από την υποβολή της αίτησης. Οι δόσεις καταβάλλονται έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επόμενων μηνών από την ημερομηνία αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση.
5. Το επιτόκιο μειώνεται από 5% σε 3% και ισχύει για όλες τις ανεξόφλητες δόσεις της ρύθμισης μετά την παρέλευση διμήνου από την ψήφιση του νόμου.
6. Ρυθμίζονται και οφειλές που βεβαιώνονται μέχρι την ημερομηνία της αίτησης υπαγωγής σε ρύθμιση και αφορούν σε υποχρεώσεις ετών, υποθέσεων και περιόδων μέχρι και 31.12.2018, εξαιρούμενων των οφειλών για τις οποίες η προθεσμία υποβολής δήλωσης λήγει μετά τις 31.12.2018.
7. Αναστέλλεται η λήψη αναγκαστικών μέτρων και η συνέχιση της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης επί απαιτήσεων, κινητών και ακινήτων.
8. Νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες κερδοσκοπικού χαρακτήρα με βασική οφειλή έως 1 εκατ. ευρώ που κατά την έναρξη ισχύος του νόμου έχουν υπαγάγει τις οφειλές τους σε ρύθμιση σε έως 36 μηνιαίες δόσεις μπορούν να ζητήσουν τη ρύθμιση των οφειλών του σύμφωνα με τις νέες διατάξεις.
9. Οφειλέτες που έχουν υπαγάγει τις οφειλές τους σε ρύθμιση κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμους δύνανται να ζητήσουν την εκ νέου ρύθμιση των οφειλών τους μέχρι την καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή της αίτησης.


Νέα ηγεσία στη Δικαιοσύνη και φορολογικό κυριάρχησαν στο υπουργικό

Το φορολογικό νομοσχέδιο, η επιλογή νέας ηγεσίας στη Δικαιοσύνη και οι αλλαγές στην τοπική αυτοδιοίκηση ήταν μερικά απ’ τα βασικά θέματα που απασχόλησαν το υπουργικό συμβούλιο υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, που συνεδρίασε το το απόγευμα της Παρασκευής.
Σύμφωνα με πληροφορίες, δόθηκε η εξουσιοδότηση στον υπουργό Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα, να προτείνει στη Βουλή τρεις υποψηφίους για τις θέσεις του προέδρου και του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, επιλέγοντας αυστηρά μεταξύ των έξι αρχαιότερων -για κάθε θέση- ανώτατων δικαστών με βάση την επετηρίδα.
Σύμφωνα με την ενημέρωση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα η μείωση του ΕΝΦΙΑανέρχεται για το 2019 σε 22% μεσοσταθμικά. Το οικονομικό επιτελείο εκτιμά πως από τη ρύθμιση της κυβέρνησης, 3,9 εκατ. φορολογούμενοι πρόκειται να δουν μεγαλύτερες μειώσεις στα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ σε σχέση με τις προτάσεις της προηγούμενης κυβέρνησης. Επίσης θεωρούν ότι σημαντικές μειώσεις θα δουν άλλοι 500.000 πολίτες της μεσαίας τάξης, που κατά την κυβέρνηση, είχαν εξαιρεθεί απ’ την προηγούμενη ρύθμιση.
Σε ό,τι αφορά τη ρύθμιση των 120 δόσεων, η ελάχιστη δόση διαμορφώνεται σε 20 ευρώ το μήνα (από 30 ευρώ) ενώ το επιτόκιο μειώνεται σε 3% από 5%.
Αντίστοιχη διάταξη θα περιλαμβάνεται και για τις ασφαλιστικές εισφορές (οι οποίες επίσης θα μειώσουν το επιτόκιο από 5 σε 3%) στο διυπουργικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί την προσεχή εβδομάδα.
Στη σημερινή συνεδρίαση αποφασίστηκε επίσης ότι στο διυπουργικό νομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται διατάξεις που:
 Ενισχύουν την κυβερνησιμότητα των δήμων και των περιφερειών μέσω της 
  • Θέσπισης δυνατότητας σύμπραξης δημοτικών παρατάξεων στις οποίες περιλαμβάνεται υποχρεωτικά η παράταξη του δημάρχου ή του περιφερειάρχη
  • Εξασφάλισης πλειοψηφίας του δημάρχου και του περιφερειάρχη στην επιτροπές οικονομικών.
  • Εξασφάλισης της πλειοψηφίας του δημάρχου και του περιφερειάρχη σε όλα τα νομικά πρόσωπα ΟΤΑ Α και Β Βαθμου.
  • Προσαρμογής του τρόπου ψήφισης του προϋπολογισμού των ΟΤΑ που καταλήγει -σε έσχατο βαθμό- στην επιλογή της πρότασης -εισήγησης της οικονομικής επιτροπής
 Ανακτούν την ελευθερία έκφρασης στα πανεπιστήμια μέσω της κατάργησης του σημερινού ασύλου ανομίας. 
 Ιδρύουν πραγματικό υπουργείο Ψηφιακής διακυβέρνησης για το μετασχηματισμό της δημόσιας διοίκησης και της οικονομίας της χώρας.
 Επιτρέπουν την απονομή ψηφιακής σύνταξης για μείωση της γραφειοκρατίας η οποία θα μειώσει δραστικά το σημερινό χρόνο αναμονής.
 Ενισχύουν το ταμείο αρχαιολογικών πόρων προκειμένου να παρέχουν περισσότερες υπηρεσίες σε όλους τους επισκέπτες στους αρχαιολογικούς χώρους με άμεσο στόχο τη λειτουργία των αναψυκτήριων που παραμένουν κλειστά ακόμη και σήμερα.
 Προβλέπουν την διανομή των φαρμάκων στους καρκινοπαθείς στο σπίτι τους, ή στο χώρο νοσηλείας τους, χωρίς ουρές και ταλαιπωρία
Συζητήθηκε επίσης η προετοιμασία της Ελλάδας για την αντιμετώπιση των συνεπειών από ενδεχόμενο «άτακτο» Brexit.
Σημειώνεται ότι στη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου διαπιστώθηκαν όλες οι θετικές εξελίξεις για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας (ιστορικά χαμηλά επιτόκια δανεισμού, χαμηλές αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων & εντόκων γραμματίων, επιτυχημένη έκδοση ελληνικών τραπεζών στις χρηματαγορές, επιστροφή ρεκόρ καταθέσεων στις τράπεζες τα τελευταία χρόνια), και ο πρωθυπουργός έδωσε σαφείς κατευθύνσεις στους υπουργούς.
Συγκεκριμένα είπε στους υπουργούς ότι «είναι αναγκαία η ταχύτατη υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και η πιστή προσήλωση στο κυβερνητικό πρόγραμμα, δεδομένης και της εμπιστοσύνης που ήδη αποτυπώνεται στις διεθνείς αγοράς για τα πρώτα δείγματα γραφής της νέας κυβέρνησης».
Στο πλαίσιο αυτό τους ζήτησε «να τηρήσουν απαρέγκλιτα τους προϋπολογισμούς των υπουργείων τους στους εναπομείναντες μήνες του 2019 και να μην υπερβούν τα αυστηρά όρια των προβλεπόμενων δαπανών, τονίζοντας ότι αυτό αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη των πρώτων στόχων που θα οδηγήσουν τη χώρα σε οριστική έξοδο από το φαύλο κύκλο της κρίσης και της αναιμικής ανάπτυξης. 

Πέρασε από το Υπουργικό το νέο φορολογικό – Όλες οι αλλαγές

Στο Μαξίμου και χωρίς κάμερες η συνεδρίαση
20:05 Μείωση της ελάχιστης μηνιαίας δόσης στα 20 ευρώ, χαμηλότερο επιτόκιο και  κίνητρο σε όλους τους οφειλέτες να καταβάλλουν αυξημένη προκαταβολή κατά την ένταξη στη ρύθμιση των 120 δόσεων για να κερδίσουν μεγαλύτερη έκπτωση στις προσαυξήσεις και τους τόκους προβλέπει μεταξύ άλλων το φορολογικό νομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή, με τη διαδικασία του κατ’ επείγοντος, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταΐκούρας.
Με τις αλλαγές στη ρύθμιση οι επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα να ρυθμίσουν τις οφειλές τους σε 120 δόσεις αλλά  παρέχεται ισχυρό κίνητρο με μείωση των προσαυξήσεων και των τόκων από 75% έως και 95% για όσες από αυτές επιλέξουν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους προς την εφορία σε έως και 36 μηνιαίες δόσεις.
Εκτός από τις βελτιώσεις στη ρύθμιση των 120 δόσεων το νομοσχέδιο προβλέπει  μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ του 2019 μεσοσταθμικά κατά 22% που αποτελούν ανάσα για το σύνολο των ιδιοκτητών ακινήτων ιδιαίτερα για τη μεσαία τάξη και τους μικροιδιοκτήτες.
Σε ότι αφορά τις ρυθμίσεις που αφορούν τις 120 δόσεις προβλέπεται η μείωση της ελάχιστης δόσης στα 20 ευρώ και του επιτοκίου στο 3% ( από 5% που προέβλεπε η προηγούμενη ρύθμιση). Παράλληλα στόχος των κινήτρων που προβλέπονται για τους  φορολογούμενους και τις επιχειρήσεις να ρυθμίσουν τις οφειλές τους σε όσο το δυνατόν λιγότερες δόσεις είναι να εισπραχθούν περισσότερα έσοδα στα ταμεία του κράτους κατά τους πρώτους μήνες της ρύθμισης.
Στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου αναφέρεται ότι  «η ισχύουσα – έκτακτου χαρακτήρα – αποτελεί την τελευταία δυνατότητα ρυθμίσεως με όρους και προϋποθέσεις έκτακτης φύσεως, μετά δε, τη λήξη της ισχύος της παρούσας, οι οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση θα δύνανται να διευθετούνται μόνο μέσω ενός μόνιμου μηχανισμού ρύθμισης οφειλών».

Οι μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ

Στο άρθρο 1 του νομοσχεδίου προβλέπεται η μείωση του ΕΝΦΙΑ η οποία θα υπολογιστεί στο συνολικό ποσό του φόρου (κύριου και συμπληρωματικού) με κριτήριο την αξία της ακίνητης περιουσίας από την οποία εξαιρούνται τα αγροτεμάχια.  Για το έτος 2019 χορηγείται μείωση στον ΕΝΦΙΑ φυσικών προσώπων που προκύπτει ανάλογα με τη συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, η οποία υπόκειται σε φόρο ως εξής:
- 30% για ακίνητη περιουσία αξίας  έως 60.000 ευρώ.
- 27% για ακίνητη περιουσία αξίας έως  70.000 ευρώ 
- 25% για όσους κατέχουν ακίνητα αξίας έως  80.000 ευρώ.
- 20% για αξία ακίνητης περιουσίας έως 1.000.000 ευρώ
- 10% για αξία ακίνητης περιουσίας άνω του 1.000.000 ευρώ.
Στο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ θα καταβληθεί ως το τέλος Σεπτεμβρίου ακόμη και αν τα εκκαθαριστικά του φόρου εκδοθούν μέσα στο μήνα αυτόν. «Ειδικά για το έτος 2019, εφόσον η πράξη προσδιορισμού του φόρου εκδοθεί εντός του Σεπτεμβρίου 2019, η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι και την 30 Σεπτεμβρίου 2019» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Ποιες είναι βελτιώσεις στις 120 δόσεις

Οι επιχειρήσεις με βασική οφειλή έως 1 εκατ. ευρώ αποκτούν πλέον τη δυνατότητα να ρυθμίσουν, χωρίς το κριτήριο του τζίρου, τις οφειλές τους σε έως και 120 δόσεις. Τα νομικά πρόσωπα που θα επιλέξουν να εξοφλήσουν τις οφειλές τους σε μικρό αριθμό δόσεων θα κερδίσουν μεγαλύτερο κούρεμα στις προσαυξήσεις και τους τόκους ενώ σε όλους τους οφειλέτες προβλέπεται επιπλέον κίνητρο προκαταβολής. Συγκεκριμένα οι οφειλέτες που θα προκαταβάλουν ποσό τουλάχιστον διπλάσιο της μηνιαίας δόσης θα έχουν ισόποση απαλλαγή επί των συνολικών προσαυξήσεων και τόκων.
Ειδικότερα, στο σχετικό άρθρο του νομοσχεδίου προβλέπεται ότι  για οφειλέτες νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες κερδοσκοπικού χαρακτήρα με συνολική υποχρεωτικά υπαγόμενη στη ρύθμιση βασική οφειλή έως 1 εκατ. ευρώ, χορηγείται αποκλειστικά δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών τους σε έως και 120 δόσεις υπό τον περιορισμό της ελάχιστης δόσης με απαλλαγή από τόκους και προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής που τις επιβαρύνουν κατά την ημερομηνία της αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση ως ακολούθως:
-         100% εφόσον η οφειλή καταβάλλεται εφάπαξ
-         95% εφόσον η οφειλή καταβάλλεται σε 2 έως 4 μηνιαίες δόσεις
-         85% εφόσον η οφειλή καταβάλλεται σε 5 έως 12 μηνιαίες δόσεις
-         80% εφόσον η οφειλή καταβάλλεται σε 13 έως 24 μηνιαίες δόσεις
-         75% εάν η οφειλή εξοφληθεί σε 25 έως 36 μηνιαίες δόσεις.
-         45% εφόσον η οφειλή καταβάλλεται σε 37 έως 48 μηνιαίες δόσεις
-         30% εφόσον η οφειλή εξοφλείται σε 49 έως 60 δόσεις
-         20% για 61 έως 72 μηνιαίες δόσεις
-         10% εφόσον η οφειλή καταβάλλεται σε 97 έως 120 δόσεις.
Στα παραπάνω ποσοστά συμπεριλαμβάνεται το ποσοστό 10% που προβλέπεται κατά την ένταξη στη ρύθμιση.
Επίσης σύμφωνα με το νομοσχέδιο:
- Σε περίπτωση που οφειλέτης επιλέξει σε οποιοδήποτε στάδιο της ρύθμισης την εφάπαξ εξόφληση του υπολοίπου αριθμού των δόσεων των ρυθμισμένων οφειλών ή τη μετάπτωση σε μικρότερο αριθμό δόσεων, τυγχάνει απαλλαγής επί του εναπομείναντος ποσού των προσαυξήσεων και τόκων εκπρόθεσμης καταβολής σε ποσοστό ίσο με αυτό που αντιστοιχεί στο αριθμό των μηνιαίων δόσεων που τελικά διαμορφώνονται.
- Το ελάχιστο ποσό της μηνιαίας δόσης ορίζεται σε 20 ευρώ.
- Εφόσον ο οφειλέτης προκαταβάλει ποσό τουλάχιστον διπλάσιο της μηνιαίας δόσης του προγράμματος ρύθμισης που έχει επιλέξει, χορηγείται σε αυτόν ισόποση απαλλαγή επί των συνολικών προσαυξήσεων και τόκων εκπρόθεσμης καταβολής. Το ποσό της προκαταβολής δηλώνεται από τον οφειλέτη κατά την υποβολή του αιτήματος υπαγωγής στη ρύθμιση και καταβάλλεται εντός τριών εργάσιμων ημερών από την υποβολή της αίτησης. Οι δόσεις καταβάλλονται έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επόμενων μηνών από την ημερομηνία αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση.
- Το επιτόκιο μειώνεται από 5% σε 3% και ισχύει για όλες τις ανεξόφλητες δόσεις της ρύθμισης μετά την παρέλευση διμήνου από την ψήφιση του νόμου.
- Ρυθμίζονται και οφειλές που βεβαιώνονται μέχρι την ημερομηνία της αίτησης υπαγωγής σε ρύθμιση και αφορούν σε υποχρεώσεις ετών, υποθέσεων και περιόδων μέχρι και 31.12.2018, εξαιρούμενων των οφειλών για τις οποίες η προθεσμία υποβολής δήλωσης λήγει μετά τις 31.12.2018.
- Αναστέλλεται η λήψη αναγκαστικών μέτρων και η συνέχιση της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης επί απαιτήσεων, κινητών και ακινήτων.
- Νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες κερδοσκοπικού χαρακτήρα με βασική οφειλή έως 1 εκατ. ευρώ που κατά την έναρξη ισχύος του νόμου έχουν υπαγάγει τις οφειλές τους σε ρύθμιση σε έως 36 μηνιαίες δόσεις μπορούν να ζητήσουν τη ρύθμιση των οφειλών του σύμφωνα με τις νέες διατάξεις.
- Οφειλέτες που έχουν υπαγάγει τις οφειλές τους σε ρύθμιση κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμους δύνανται να ζητήσουν την εκ νέου ρύθμιση των οφειλών τους μέχρι την καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή της αίτησης.

19:20 Ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Για πρώτη φορά, η συνεδρίαση έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου και όχι στη Βουλή, όπως γινόταν μέχρι τώρα.
Τη συνεδρίαση απασχόλησαν:
- Ο προγραμματισμός του νομοθετικού έργου και, ειδικότερα, το Φορολογικό Νομοσχέδιο, που περιλαμβάνει τη μείωση ΕΝΦΙΑ και τη βελτίωση της ρύθμισης των 120 δόσεων, και το Διυπουργικό Νομοσχέδιο που περιλαμβάνει και διατάξεις για την κυβερνησιμότητα των δήμων.
- Οι οικονομικές εξελίξεις, με ενημέρωση από τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα.
- Οι εξελίξεις στο θέμα του Brexit, με ενημέρωση από τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.
«Σήμερα θα κατατεθεί το πρώτο φορολογικό νομοσχέδιο που έχει τις επείγουσες ρυθμίσεις άμεσης εφαρμογής. Δηλαδή τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και τη βελτίωση της ρύθμισης των 120 δόσεων», δήλωσε το πρωί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN.
Τόνισε πως «οι επόμενες φορολογικές ρυθμίσεις που έχουν να κάνουν με τη μόνιμη μείωση των φορολογικών συντελεστών για τα φυσικά πρόσωπα και τις επιχειρήσεις, με τη διατήρηση του αφορολόγητου ως έχει και τα επενδυτικά κίνητρα θα έρθουν αργότερα με ένα νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, που κωδικοποιεί όλες τις τελευταίες εξελίξεις από το 2013 μέχρι το 2019. Ενσωματώνει τις αλλαγές που έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση, τη νομολογία των δικαστηρίων και τις φορολογικές παρεμβάσεις που έγιναν από τη φορολογική διοίκηση».
Μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ και αλλαγές στις 120 δόσεις φέρνει το πρώτο φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, που αναμένεται να κατατεθεί τις επόμενες ώρες στη Βουλή, αφού πρώτα περάσει από το Υπουργικό Συμβούλιο. Πάνω από 6 εκατομμύρια ιδιοκτήτες θα δουν ελαφρύτερο τον φετινό ΕΝΦΙΑ, ενώ ανάσα θα πάρουν και χιλιάδες μικροοφειλέτες της εφορίας, καθώς θα μπορούν να ρυθμίσουν τα χρέη τους σε περισσότερες δόσεις.
Δείτε αναλυτικά τι αλλάζει:
Άμεση κατάθεση του φορολογικού νομοσχεδίου
Στην συνεδρίαση έγινε ενημέρωση επί των Οικονομικών από τον αρμόδιο υπουργό, Χρήστο Σταικούρα και αποφασίστηκε, η άμεση κατάθεση του πρώτου φορολογικού νομοσχεδίου της κυβέρνησης με τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και την ρύθμιση των 120 δόσεων. 
Σύμφωνα με την ενημέρωση του κ. Σταϊκούρα η μείωση του ΕΝΦΙΑ ανέρχεται για το 2019 σε 22% μεσοσταθμικά. Από τη ρύθμιση της κυβέρνησης, 3,9 εκατ. φορολογούμενοι θα δουν μεγαλύτερες μειώσεις στα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ σε σχέση με τις προτάσεις της προηγούμενης κυβέρνησης, η οποία μάλιστα εξαιρούσε από την δικό της σχέδιο 500.000 πολίτες της μεσαίας τάξης που επίσης θα δουν σημαντικές μειώσεις.
Επίσης βελτιώνεται η ρύθμιση των 120 δόσεων, καθώς η ελάχιστη δόση διαμορφώνεται σε 20 ευρώ το μήνα (από 30 ευρώ) ενώ το επιτόκιο μειώνεται σε 3% από 5%. Αντίστοιχη διάταξη θα περιλαμβάνεται και για τις ασφαλιστικές εισφορές (οι οποίες επίσης θα μειώσουν το επιτόκιο από 5 σε 3%) στο διυπουργικό νομοσχέδιο.
Την επόμενη εβδομάδα το διυπουργικό νομοσχέδιο
Όσον αφορά στο διυπουργικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί την προσεχή εβδομάδα, σύμφωνα πάντα με κυβερνητικές πηγές, αποφασίστηκε ότι θα περιλαμβάνονται διατάξεις που ενισχύουν την κυβερνησιμότητα των δήμων και των περιφερειών μέσω:
α) της θέσπισης δυνατότητας σύμπραξης δημοτικών παρατάξεων στις οποίες περιλαμβάνεται υποχρεωτικά η παράταξη του δημάρχου ή του περιφερειάρχη,
β) της εξασφάλισης πλειοψηφίας του δημάρχου και του περιφερειάρχη στην επιτροπές οικονομικών.
γ) Εξασφάλισης της πλειοψηφίας του δημάρχου και του περιφερειάρχη σε όλα τα νομικά πρόσωπα ΟΤΑ πρώτου και δεύτερου βαθμού
δ) Προσαρμογής του τρόπου ψήφισης του προϋπολογισμού των ΟΤΑ που καταλήγει -σε έσχατο βαθμό- στην επιλογή της πρότασης -εισήγησης της οικονομικής επιτροπής
 Το διυπουργικό νομοσχέδιο περιλαμβάνει επίσης διατάξεις μέσω των οποίων:
- Ανακτούν την ελευθερία έκφρασης στα πανεπιστήμια μέσω της κατάργησης του σημερινού ασύλου ανομίας. 
- Ιδρύουν πραγματικό υπουργείο Ψηφιακής διακυβέρνησης για το μετασχηματισμό της δημόσιας διοίκησης και της οικονομίας της χώρας.
- Επιτρέπουν την απονομή ψηφιακής σύνταξης για μείωση της γραφειοκρατίας η οποία θα μειώσει δραστικά το σημερινό χρόνο αναμονής.
- Ενισχύουν το ταμείο αρχαιολογικών πόρων προκειμένου να παρέχουν περισσότερες υπηρεσίες σε όλους τους επισκέπτες στους αρχαιολογικούς χώρους με άμεσο στόχο τη λειτουργία των αναψυκτήριων που παραμένουν κλειστά ακόμη και σήμερα.
- Προβλέπουν την διανομή των φαρμάκων στους καρκινοπαθείς στο σπίτι τους, ή στο χώρο νοσηλείας τους, χωρίς ουρές και ταλαιπωρία
Κατευθύνσεις προς τους υπουργούς
Στην συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου έγινε ενημέρωση από τον αρμόδιο υπουργό και συζητήθηκε η προετοιμασία της Ελλάδας για την αντιμετώπιση των συνεπειών από ενδεχόμενο «άτακτο» Brexit.  
Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι στη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου "διαπιστώθηκαν όλες οι θετικές εξελίξεις για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας (ιστορικά χαμηλά επιτόκια δανεισμού, χαμηλές αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων & εντόκων γραμματίων, επιτυχημένη έκδοση ελληνικών τραπεζών στις χρηματαγορές, επιστροφή ρεκόρ καταθέσεων στις τράπεζες τα τελευταία χρόνια), και ο πρωθυπουργός έδωσε σαφείς κατευθύνσεις στους υπουργούς. Συγκεκριμένα είπε στους υπουργούς ότι «είναι αναγκαία η ταχύτατη υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και η πιστή προσήλωση στο κυβερνητικό πρόγραμμα, δεδομένης και της εμπιστοσύνης που ήδη αποτυπώνεται στις διεθνείς αγοράς για τα πρώτα δείγματα γραφής της νέας κυβέρνησης». Στο πλαίσιο αυτό τους ζήτησε «να τηρήσουν απαρέγκλιτα τους προϋπολογισμούς των υπουργείων τους στους εναπομείναντες μήνες του 2019 και να μην υπερβούν τα αυστηρά όρια των προβλεπόμενων δαπανών, τονίζοντας ότι αυτό αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη των πρώτων στόχων που θα οδηγήσουν τη χώρα σε οριστική έξοδο από το φαύλο κύκλο της κρίσης και της αναιμικής ανάπτυξης. 
Στην "Αίθουσα Δημήτρη Στεφάνου" τα υπουργικά συμβούλια
Σημειώνεται τέλος ότι καλωσορίζοντας τους υπουργούς, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι η αίθουσα που θα διεξάγονται τα υπουργικά συμβούλια θα ονομαστεί την επόμενη εβδομάδα «αίθουσα Δημήτρη Στεφάνου» στη μνήμη του πρόωρα χαμένου νομικού και δημόσιου λειτουργού ο οποίος υπηρέτησε με σπάνια συνέπεια κα ανεπίληπτο ήθος το δημόσιο συμφέρον.
Η συνεδρίαση άρχισε στις 4:00 δίχως καθυστέρηση και ολοκληρώθηκε σε δύο ώρες, ενώ οι υπουργοί αποχώρησαν δίχως να κάνουν δηλώσεις στους δημοσιογράφους.

Τα βασικά σημεία του φορολογικού νομοσχεδίου Τι θα ισχύσει για ΕΝΦΙΑ και 120 δόσεις

Τα βασικά σημεία του φορολογικού


EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
Κατατίθεται το βράδυ της Παρασκευής στη Βουλή το πρώτο φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης που περιλαμβάνει αλλαγές σε ΕΝΦΙΑ και  120 δόσεις.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, για τον ΕΝΦΙΑ θα ισχύσει:

Μείωση του φόρου, μεσοσταθμικά, κατά 22% για το 2019 με πρόσθετο κόστος 205 εκατ. ευρώ.
  • Δεν εξαιρείται κανείς από τη μείωση του φόρου.
  • Δεν είναι και οριζόντια.
  • Λαμβάνεται μέριμνα για τους πιο αδύναμους πολίτες και τη μεσαία τάξη.
  • Για τις μικρές ιδιοκτησίες μέχρι 60.000 ευρώ, μείωση 30%.
  • Για 60.000 μέχρι 70.000, μείωση 27%.
  • Για 70.000 μέχρι 80.000, 25%.
  • Για 80.000 μέχρι 1.000.000, 20%.
  • Και για τις πολύ μεγάλες ιδιοκτησίες, 10%.

  • Μόλις 14.841 φορολογούμενοι σε σύνολο 7.310.185 φορολογουμένων ανήκουν στην κατηγορία με αξία ακίνητης περιουσίας άνω του 1 εκ. ευρώ. Όπως λένε από την κυβέρνηση, η κριτική της αντιπολίτευσης για το συγκεκριμένο ζήτημα δεν έχει καμία βάση καθώς η ελάφρυνση γι αυτή την κατηγορία θα είναι 22 εκατ. ευρώ  σε σύνολο 465 εκατ. ευρώ. Δηλαδή μόλις το 5% της συνολικής ελάφρυνσης.
  • 473.740 φορολογούμενοι που δεν είχαν κάποια ωφέλεια με την προηγούμενη ρύθμιση, θα ωφεληθούν με αυτή τη ρύθμιση.
  • 1.294.505 φορολογούμενοι θα έχουν μεγαλύτερη ωφέλεια σε σχέση με την προηγούμενη ρύθμιση.
Συνεπώς, ανακουφίζονται άμεσα εκατομμύρια ιδιοκτήτες, τονώνεται η αγορά ακινήτων και βελτιώνεται το χαρτοφυλάκιο των τραπεζών.
Για τις 120 δόσεις:
Βελτίωση και διερεύνηση του θεσμικού πλαισίου της ρύθμισης.
  • Η ελάχιστη μηνιαία καταβολή μειώνεται από τα 30 στα 20 ευρώ, προκειμένου περισσότεροι οφειλέτες να μπορέσουν να είναι συνεπείς στη ρύθμιση [δυνατότητα αύξησης των δόσεων – ενθάρρυνση συνέπειας – ανακούφιση οφειλετών.
  • Για όσους εντάσσονται και τηρούν τη ρύθμιση, αναστέλλονται οι κατασχέσεις και τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης.
  • Το επιτόκιο που επιβαρύνει σήμερα νοικοκυριά και επιχειρήσεις μειώνεται από το 5% στο 3%, τόσο για να μην υπάρξει μεγάλη επιβάρυνση του οφειλέτη, όσο και για λόγους ισότητας με τις οφειλές του Δημοσίου.
  • Διευρύνεται η ρύθμιση, σε έως και 120 δόσεις, με την υπαγωγή σ’ αυτή όλων των νομικών προσώπων που έχουν βασική οφειλή (δηλαδή το σύνολο των βεβαιωμένων οφειλών χωρίς προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής) μέχρι 1 εκατ. ευρώ.
  • Ο οφειλέτης μπορεί, σε οποιοδήποτε στάδιο της ρύθμισης, να επιλέξει την εφάπαξ εξόφληση του υπολοίπου αριθμού των δόσεων ή τη μετάπτωση σε μικρότερο αριθμό δόσεων, με ταυτόχρονη απαλλαγή επί του εναπομείναντος ποσού των προσαυξήσεων και τόκων σε ποσοστό που αντιστοιχεί στον αριθμό των μηνιαίων δόσεων που τελικά επιλέγονται.
  •  Εφόσον κατά την ένταξη στη ρύθμιση προκαταβληθεί ποσό τουλάχιστον διπλάσιο της μηνιαίας δόσης της ρύθμισης, χορηγείται ισόποση απαλλαγή επί των συνολικών προσαυξήσεων και τόκων εκπρόθεσμης καταβολής [κίνητρο για να αποπληρώσουν σε όσο γίνεται λιγότερες δόσεις].
  • Στους οφειλέτες που έχουν ήδη προβεί στη ρύθμιση των οφειλών τους με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο παρέχεται η δυνατότητα να επιλέξουν, εφόσον το επιθυμούν, να υπαχθούν στις ρυθμίσεις του παρόντος θεσμικού πλαισίου.
  • Στη ρύθμιση εισάγονται οφειλές που βεβαιώνονται εντός του 2019 εφόσον η προθεσμία για την υποβολή της δήλωσης ήταν μέχρι 31.12.2018.
Oπως τονίζει το υπουργείο των οικονομικών, η συγκεκριμένη ρύθμιση είναι εξαιρετικά ευνοϊκή ρύθμιση και γι αυτό θα είναι και η τελευταία.  Και όπως αναφέρεται στο ενημερωτικό σημείωμα της κυβέρνησης, πολίτες και επιχειρήσεις καλούνται να την αξιοποιήσουν.
Επίσης το υπουργείο Οικονομικών ενημερώνει ότι στο πλαίσιο της σταδιακής ανάκτησης της εμπιστοσύνης των διεθνών αγορών για την ελληνική οικονομία καταγράφονται οι ακόλουθες θετικές εξελίξεις.

  • Έκδοση 3μηνου εντόκου γραμματίου στο 0,23% - το χαμηλότερο της τελευταίας 15ετίας.
  • Έκδοση 10ετούς ομολόγου από την Εθνική Τράπεζα, ύψους 400 εκατ. ευρώ, με επιτόκιο 8,25%. Είχε προηγηθεί ανάλογα επιτυχής έκδοση από την Τράπεζα Πειραιώς.
  • Έκδοση 7ετούς ομολόγου, με το Δημόσιο να αντλεί το ποσό των 2,5 δισ. ευρώ στο 1,9% [χαμηλότερο μετά την είσοδο στο ευρώ – στο μισό του 2018].
  • Υποχώρηση κόστους δανεισμού σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα [10ετές ομόλογο κάτω από το 2% του – πρώτη φορά στην ιστορία].
  • Αύξηση των καταθέσεων κατά 1,5 δισ. ευρώ τον Ιούνιο.
Το νομοσχέδιο εισάγεται τη Δευτέρα 29 Ιουλίου, στη 1 μ.μ. στην επιτροπή Οικονομικών της Βουλής με τη διαδικασία του κατεπείγοντος για επεξεργασία.
Την ίδια ημέρα, στις 2 μ.μ. θα εισαχθεί στην αρμόδια επιτροπή για επεξεργασία και το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος.

Κατατέθηκε στη Βουλή το φορολογικό νομοσχέδιο

Κατατέθηκε στη Βουλή το φορολογικό νομοσχέδιο

Μείωση στον ΕΝΦΙΑ, βελτιώσεις για τις 120 δόσεις ανάμεσα στις ρυθμίσεις που προβλέπει το κείμενου το οποίο τέθηκε υπόψη του σώματος με τη διαδικασία του κατ' επείγοντοςτο υπουργείο Οικονομικών

Μείωση της ελάχιστης μηνιαίας δόσης στα 20 ευρώ, χαμηλότερο επιτόκιο και κίνητρο σε όλους τους οφειλέτες να καταβάλλουν αυξημένη προκαταβολή κατά την ένταξη στη ρύθμιση των 120 δόσεων για να κερδίσουν μεγαλύτερη έκπτωση στις προσαυξήσεις και τους τόκους προβλέπει μεταξύ άλλων το φορολογικό νομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή, με τη διαδικασία του κατ’ επείγοντος, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταΐκούρας. Με τις αλλαγές στη ρύθμιση οι επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα να ρυθμίσουν τις οφειλές τους σε 120 δόσεις αλλά παρέχεται ισχυρό κίνητρο με μείωση των προσαυξήσεων και των τόκων από 75% έως και 95% για όσες από αυτές επιλέξουν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους προς την εφορία σε έως και 36 μηνιαίες δόσεις.
Εκτός από τις βελτιώσεις στη ρύθμιση των 120 δόσεων το νομοσχέδιο προβλέπει μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ του 2019 μεσοσταθμικά κατά 22% που αποτελούν ανάσα για το σύνολο των ιδιοκτητών ακινήτων ιδιαίτερα για τη μεσαία τάξη και τους μικροϊδιοκτήτες.
Σε ότι αφορά τις ρυθμίσεις που αφορούν τις 120 δόσεις προβλέπεται η μείωση της ελάχιστης δόσης στα 20 ευρώ και του επιτοκίου στο 3% ( από 5% που προέβλεπε η προηγούμενη ρύθμιση). Παράλληλα στόχος των κινήτρων που προβλέπονται για τους φορολογούμενους και τις επιχειρήσεις να ρυθμίσουν τις οφειλές τους σε όσο το δυνατόν λιγότερες δόσεις είναι να εισπραχθούν περισσότερα έσοδα στα ταμεία του κράτους κατά τους πρώτους μήνες της ρύθμισης.
Στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου αναφέρεται ότι «η ισχύουσα – έκτακτου χαρακτήρα – αποτελεί την τελευταία δυνατότητα ρυθμίσεως με όρους και προϋποθέσεις έκτακτης φύσεως, μετά δε, τη λήξη της ισχύος της παρούσας, οι οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση θα δύνανται να διευθετούνται μόνο μέσω ενός μόνιμου μηχανισμού ρύθμισης οφειλών».
Οι μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ
Στο άρθρο 1 του νομοσχεδίου προβλέπεται η μείωση του ΕΝΦΙΑ η οποία θα υπολογιστεί στο συνολικό ποσό του φόρου (κύριου και συμπληρωματικού) με κριτήριο την αξία της ακίνητης περιουσίας από την οποία εξαιρούνται τα αγροτεμάχια. Για το έτος 2019 χορηγείται μείωση στον ΕΝΦΙΑ φυσικών προσώπων που προκύπτει ανάλογα με τη συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, η οποία υπόκειται σε φόρο ως εξής:
- 30% για ακίνητη περιουσία αξίας έως 60.000 ευρώ.
- 27% για ακίνητη περιουσία αξίας έως 70.000 ευρώ
- 25% για όσους κατέχουν ακίνητα αξίας έως 80.000 ευρώ.
- 20% για αξία ακίνητης περιουσίας έως 1.000.000 ευρώ
- 10% για αξία ακίνητης περιουσίας άνω του 1.000.000 ευρώ.
Στο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ θα καταβληθεί ως το τέλος Σεπτεμβρίου ακόμη και αν τα εκκαθαριστικά του φόρου εκδοθούν μέσα στο μήνα αυτόν. «Ειδικά για το έτος 2019, εφόσον η πράξη προσδιορισμού του φόρου εκδοθεί εντός του Σεπτεμβρίου 2019, η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι και την 30 Σεπτεμβρίου 2019» αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Ποιες είναι βελτιώσεις στις 120 δόσεις
Οι επιχειρήσεις με βασική οφειλή έως 1 εκατ. ευρώ αποκτούν πλέον τη δυνατότητα να ρυθμίσουν, χωρίς το κριτήριο του τζίρου, τις οφειλές τους σε έως και 120 δόσεις. Τα νομικά πρόσωπα που θα επιλέξουν να εξοφλήσουν τις οφειλές τους σε μικρό αριθμό δόσεων θα κερδίσουν μεγαλύτερο κούρεμα στις προσαυξήσεις και τους τόκους ενώ σε όλους τους οφειλέτες προβλέπεται επιπλέον κίνητρο προκαταβολής. Συγκεκριμένα οι οφειλέτες που θα προκαταβάλουν ποσό τουλάχιστον διπλάσιο της μηνιαίας δόσης θα έχουν ισόποση απαλλαγή επί των συνολικών προσαυξήσεων και τόκων.
Ειδικότερα, στο σχετικό άρθρο του νομοσχεδίου προβλέπεται ότι για οφειλέτες νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες κερδοσκοπικού χαρακτήρα με συνολική υποχρεωτικά υπαγόμενη στη ρύθμιση βασική οφειλή έως 1 εκατ. ευρώ, χορηγείται αποκλειστικά δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών τους σε έως και 120 δόσεις υπό τον περιορισμό της ελάχιστης δόσης με απαλλαγή από τόκους και προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής που τις επιβαρύνουν κατά την ημερομηνία της αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση ως ακολούθως:
- 100% εφόσον η οφειλή καταβάλλεται εφάπαξ
- 95% εφόσον η οφειλή καταβάλλεται σε 2 έως 4 μηνιαίες δόσεις
- 85% εφόσον η οφειλή καταβάλλεται σε 5 έως 12 μηνιαίες δόσεις
- 80% εφόσον η οφειλή καταβάλλεται σε 13 έως 24 μηνιαίες δόσεις
- 75% εάν η οφειλή εξοφληθεί σε 25 έως 36 μηνιαίες δόσεις.
- 45% εφόσον η οφειλή καταβάλλεται σε 37 έως 48 μηνιαίες δόσεις
- 30% εφόσον η οφειλή εξοφλείται σε 49 έως 60 δόσεις
- 20% για 61 έως 72 μηνιαίες δόσεις
- 10% εφόσον η οφειλή καταβάλλεται σε 97 έως 120 δόσεις.
Στα παραπάνω ποσοστά συμπεριλαμβάνεται το ποσοστό 10% που προβλέπεται κατά την ένταξη στη ρύθμιση.
Επίσης σύμφωνα με το νομοσχέδιο:
- Σε περίπτωση που οφειλέτης επιλέξει σε οποιοδήποτε στάδιο της ρύθμισης την εφάπαξ εξόφληση του υπολοίπου αριθμού των δόσεων των ρυθμισμένων οφειλών ή τη μετάπτωση σε μικρότερο αριθμό δόσεων, τυγχάνει απαλλαγής επί του εναπομείναντος ποσού των προσαυξήσεων και τόκων εκπρόθεσμης καταβολής σε ποσοστό ίσο με αυτό που αντιστοιχεί στο αριθμό των μηνιαίων δόσεων που τελικά διαμορφώνονται.
- Το ελάχιστο ποσό της μηνιαίας δόσης ορίζεται σε 20 ευρώ.
- Εφόσον ο οφειλέτης προκαταβάλει ποσό τουλάχιστον διπλάσιο της μηνιαίας δόσης του προγράμματος ρύθμισης που έχει επιλέξει, χορηγείται σε αυτόν ισόποση απαλλαγή επί των συνολικών προσαυξήσεων και τόκων εκπρόθεσμης καταβολής. Το ποσό της προκαταβολής δηλώνεται από τον οφειλέτη κατά την υποβολή του αιτήματος υπαγωγής στη ρύθμιση και καταβάλλεται εντός τριών εργάσιμων ημερών από την υποβολή της αίτησης. Οι δόσεις καταβάλλονται έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επόμενων μηνών από την ημερομηνία αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση.
- Το επιτόκιο μειώνεται από 5% σε 3% και ισχύει για όλες τις ανεξόφλητες δόσεις της ρύθμισης μετά την παρέλευση διμήνου από την ψήφιση του νόμου.
- Ρυθμίζονται και οφειλές που βεβαιώνονται μέχρι την ημερομηνία της αίτησης υπαγωγής σε ρύθμιση και αφορούν σε υποχρεώσεις ετών, υποθέσεων και περιόδων μέχρι και 31.12.2018, εξαιρούμενων των οφειλών για τις οποίες η προθεσμία υποβολής δήλωσης λήγει μετά τις 31.12.2018.
- Αναστέλλεται η λήψη αναγκαστικών μέτρων και η συνέχιση της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης επί απαιτήσεων, κινητών και ακινήτων.
- Νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες κερδοσκοπικού χαρακτήρα με βασική οφειλή έως 1 εκατ. ευρώ που κατά την έναρξη ισχύος του νόμου έχουν υπαγάγει τις οφειλές τους σε ρύθμιση σε έως 36 μηνιαίες δόσεις μπορούν να ζητήσουν τη ρύθμιση των οφειλών του σύμφωνα με τις νέες διατάξεις.
- Οφειλέτες που έχουν υπαγάγει τις οφειλές τους σε ρύθμιση κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμους δύνανται να ζητήσουν την εκ νέου ρύθμιση των οφειλών τους μέχρι την καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή της αίτησης.
Το νομοσχέδιο θα εισαχθεί τη Δευτέρα 29 Ιουλίου, στη 1 μ.μ. στην επιτροπή Οικονομικών της Βουλής με τη διαδικασία του κατεπείγοντος για επεξεργασία.
Την ίδια ημέρα, στις 2 μ.μ. θα εισαχθεί στην αρμόδια επιτροπή για επεξεργασία και το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος.
ΑΠΕ/ΜΠΕ