Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2011

Αναμόρφωση ΚΒΣ και Ποινολογίου. Οι πρώτες αλλαγές στον κώδικα βιβλίων και στοιχείων. (Β μέρος)

Αναμόρφωση ΚΒΣ και Ποινολογίου. Οι πρώτες αλλαγές στον κώδικα βιβλίων και στοιχείων. (Β μέρος)




Αναμόρφωση ΚΒΣ και Ποινολογίου (Μέρος β’)



Point system στο Ποινολόγιο και αλλαγές στην απόρριψη βιβλίων.



Η επιτροπή, πέρα από την αναμόρφωση του ΚΒΣ, είχε και την αρμοδιότητα να αναμορφώσει τα άρθρα 5 και 9 του Ποινολογίου.



Βασική πρόθεση της επιτροπής, όπως συνάγεται από το πόρισμα, ήταν ο ορθολογισμός των προστίμων ώστε να μην μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατά το δοκούν…, αλλά και να είναι εισπράξιμα έτσι ώστε να μην δημιουργούνται ληξιπρόθεσμα έσοδα προς το Δημόσιο που δεν πρόκειται ποτέ να εισπραχθούν (βλ. την περιβόητη λίστα επιχειρήσεων που δημοσιοποιήθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών).



Το νομοσχέδιο λοιπόν προβλέπει νέο «Ποινολόγιο» με ελαστικότερα πρόστιμα, ειδικά για τις τυπικές παραβάσεις.



Θεσπίζονται «κίνητρα συμμόρφωσης». Οι παραβάτες που θα παραμένουν συνεπείς τόσο κατά το έτος επιβολής του προστίμου όσο και κατά τα δύο επόμενα, θα δικαιούνται επιστροφής ποσού το οποίο θα αντιστοιχεί στο 30% του αρχικού προστίμου.



Επανέρχεται η διάταξη που προβλέπει ότι θα επιβάλλεται πρόστιμο στον καταναλωτή ο οποίος δεν θα ζητάει απόδειξη από κατάστημα ή από ελεύθερο επαγγελματία. Το πρόστιμο ορίζεται στα 100,00 ευρώ.



Οι επιχειρήσεις που υποπίπτουν σε φορολογικές παραβάσεις, θα τιμωρούνται είτε με «προσαύξηση» του τζίρου τους είτε με διόγκωση των φορολογικών κερδών, ανάλογα με το είδος της παράβασης στην οποία θα έχουν υποπέσει.



Επίσης, δόθηκε ιδιαίτερη μέριμνα στο να μπουν κανόνες τέτοιοι ώστε να μην απορρίπτονται τα βιβλία «για ψύλλου πήδημα» μιας και, όπως επισημαίνεται, η πράξη αυτή της ελεγκτικής Αρχής «οδηγεί σε σημαντικές στρεβλώσεις και υπερβολικές επιβαρύνσεις για τις επιχειρήσεις».



Επαναφέρεται το φορολογικό point system. Να θυμίσουμε ότι η πρώτη φορά που θεσπίστηκε ήταν το 2003 με τον Ν.3220/2004. Ωστόσο, δεν εφαρμόστηκε ποτέ στην πράξη, καθώς ήταν ένας από τους πρώτους νόμους που καταργήθηκε με την αλλαγή της κυβέρνησης. «Εφαρμόζεται» όμως εσωτερικά και αποτελεί ένα από τα «εργαλεία» του ELENXIS.



Ολόκληρη η πρόταση της επιτροπής για το νέου τύπου point system έχει ως εξής: «Προτείνεται η μη απόρριψη των βιβλίων και των στοιχείων των επιτηδευματιών και ο προσδιορισμός με αντικειμενικό τρόπο του φορολογητέου εισοδήματος, με προσθήκη στα ακαθάριστα έσοδά τους της αποκρυβείσας αξίας και επαύξηση αυτών με συντελεστή ο οποίος θα συναρτάται με τη βαρύτητα της παράβασης ή την επανάληψη».



Τι σημαίνει αυτό στην πράξη;



· Το ακαθάριστο εισόδημα των επιχειρήσεων (ανεξάρτητα από τον τύπο των βιβλίων που θα τηρούν) θα προκύπτει από το σύνολο των ακαθάριστων εσόδων.



· Οι προσαυξήσεις: Για τις επιχειρήσεις που βαρύνονται με φορολογικές παραβάσεις, τα ακαθάριστα έσοδα θα προσαυξάνονται. Το ύψος της προσαύξησης θα εξαρτάται:

- Από την αξία της συναλλαγής την οποία αφορά η παράβαση.

- Από έναν συντελεστή ο οποίος θα προσαυξάνει την αξία της αποκρυβείσας συναλλαγής. Όσο σοβαρότερη είναι η συγκεκριμένη φορολογική παράβαση, τόσο υψηλότερος θα είναι ο συντελεστής προσαύξησης.

- Από έναν δεύτερο συντελεστή, ο οποίος θα εξαρτάται από την επανάληψη των παραβάσεων. Όσο περισσότερες είναι οι παραβάσεις, τόσο μεγαλύτερος θα είναι ο συντελεστής.



· Οι παραβάσεις δεν θα υπολογίζονται μόνο στα έσοδα των επιχειρήσεων αλλά και στα έξοδα της επιχείρησης. Σε αυτές τις περιπτώσεις, θα υπολογίζεται και πάλι το καθαρό κέρδος της επιχείρησης με βάση τα δεδομένα των βιβλίων (έσοδα μείον έξοδα), αλλά θα υπάρχουν προσαυξήσεις. «Οι παραβάσεις αφενός προσαυξάνουν το εισόδημα των επιχειρήσεων και περαιτέρω καθορίζουν τον συντελεστή προσαύξησης με βάση κλίμακα, προκειμένου να διαμορφωθεί το συνολικό καθαρό εισόδημα», αναφέρει το πόρισμα της επιτροπής.



· Ο στόχος της επιτροπής, σύμφωνα με το πόρισμα, είναι τα βιβλία όλων των επιχειρήσεων να εξακολουθήσουν να χαρακτηρίζονται ως ακριβή και επαρκή, ακόμη και όταν υπάρχουν παραβάσεις. Το δε φορολογητέο κέρδος θα υπολογίζεται με βάση τη λογιστική μέθοδο (έσοδα μείον έξοδα).



Φυσικά, προβλέπονται και περιπτώσεις όπου το φορολογητέο κέρδος θα υπολογίζεται με την εξωλογιστική μέθοδο (δηλαδή με τον πολλαπλασιασμό των ακαθάριστων εσόδων με τον Μοναδικό Συντελεστή Καθαρού Κέρδους).Οι περιπτώσεις όπου τα ακαθάριστα έσοδα προσδιορίζονται εξωλογιστικά, είναι ουσιαστικά οι περιπτώσεις που δεν μπορεί να εξαχθεί λογιστικό αποτέλεσμα από τα βιβλία και είναι οι εξής:



- Όταν δεν τηρούνται ή δεν διαφυλάττονται ή δεν προσκομίζονται έπειτα από δύο τουλάχιστον προσκλήσεις τακτικού φορολογικού ελέγχου τα εξής βιβλία:

* Βιβλία στα οποία καταχωρίζονται οι πρωτογενείς εγγραφές.

* Πρόσθετα βιβλία της παρ. 5 του άρθρου 10 του ΚΒΣ, καθώς και αυτά που ορίζονται με υπουργική απόφαση.

* Το βιβλίο απογραφών.

* Το βιβλίο αποθήκης και τεχνικών προδιαγραφών.



- Όταν δεν τηρούνται ή δεν διαφυλάττονται ή δεν προσκομίζονται έπειτα από δύο προσκλήσεις τακτικού φορολογικού ελέγχου τα φορολογικά στοιχεία και τα υπόλοιπα δικαιολογητικά έγγραφα, καθώς και τα συνοδευτικά στοιχεία συναλλαγών.



- Όταν δεν φυλάσσονται οι φορολογικές ταμειακές μηχανές ή τα φορολογικά συστήματα.



Να σημειώσουμε ότι έχει ενσωματωθεί μεταβατική διάταξη η οποία δίνει τη δυνατότητα στους φορολογούμενους που έχουν παραβάσεις (όσους έχουν συλληφθεί με αποτέλεσμα η υπόθεσή τους να εκκρεμεί στις ΔΟΥ, καθώς και όσους έχουν προσφύγει στα δικαστήρια), να πληρώσουν με βάση τα μικρότερα πρόστιμα, γλιτώνοντας σημαντικές επιβαρύνσεις.




Α. Αλωνιάτης

Editorial Περιοδικού λογιστική prosvasis : τεύχος 299

Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011

Αναμόρφωση ΚΒΣ και Ποινολογίου. Οι πρώτες αλλαγές στον κώδικα βιβλίων και στοιχείων. (Α μέρος)

Αναμόρφωση ΚΒΣ και Ποινολογίου. Οι πρώτες αλλαγές στον κώδικα βιβλίων και στοιχείων. (Α μέρος)



Αναμόρφωση ΚΒΣ και Ποινολογίου - Κανονισμός Απεικόνισης των Συναλλαγών


Μέσα στον ορυμαγδό των γεγονότων, εμείς σήμερα θα σας προϊδεάσουμε για τον Κ.Α.Σ. (Κανονισμό Απεικόνισης των Συναλλαγών).



Αποτελεί την μετάλλαξη του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, που αρκετά χρόνια αποτελούσε ένα βραχνά για τις επιτηρήσεις, όχι τόσο για την εφαρμογή του αλλά για την δυνατότητα που έδινε στην φορολογούσα αρχή να τον χρησιμοποιήσει για άλλους από τους ελεγκτικούς λόγους.



Ο Κ.Α.Σ. θα αποτελέσει μέρος του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, που σήμερα είναι ο 2238/1994.



Το πόρισμα που παρέδωσε η επιτροπή έχει πολλές αλλαγές τόσο σε ότι αφορά τα βιβλία και στοιχεία, όσο και στην αντιμετώπιση των προστίμων για παραβάσεις του.





1. Καταργείται σειρά φορολογικών βιβλίων τα οποία μέχρι σήμερα τηρούνταν υποχρεωτικά. Πρόκειται για:



- Το βιβλίο παραγωγής-κοστολογίου.

- Τα πρόσθετα βιβλία αποθήκευσης, διάθεσης λαχείων, μεταχειρισμένων αγαθών, καθώς και το βιβλίο εντολών για του μεσίτες.

- Τα διοικητικά βιβλία των Ανωνύμων Εταιρειών και των ΕΠΕ (παύει η φορολογική υποχρέωση).



2. Επέρχονται αλλαγές στη διαδικασία θεώρησης των βιβλίων και των στοιχείων (είναι η γνωστή ταλαιπωρία για τις επιχειρήσεις και τους λογιστές τους) που είναι οι εξής:



- Καταργείται παντελώς η θεώρηση των βασικών βιβλίων Β' και Γ' κατηγορίας καθώς και του βιβλίου αποθήκης.

- Για τα πρόσθετα βιβλία και το βιβλίο τεχνικών προδιαγραφών -για τα οποία παραμένει η θεώρηση- θα ρυθμιστεί με αποφάσεις η υποκατάσταση της κλασικής θεώρησης με τη σήμανση μέσω ειδικών φορολογικών μηχανισμών.

- Για τα φορολογικά στοιχεία, διατηρείται η θεώρηση των στοιχείων διακίνησης, ενώ η θεώρηση των υπόλοιπων στοιχείων (τιμολόγια, ΔΠΥ κ.λπ.) παραμένει η θεώρηση για μεταβατικό χρονικό διάστημα. Το μεταβατικό διάστημα θα λήξει όταν θα ξεκινήσει η διαβίβαση των δεδομένων όλων των συναλλαγών στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων με ηλεκτρονική μέθοδο.





3. Επεκτείνονται τα χρονικά όρια ενημέρωσης των βιβλίων, ενώ ο χρόνος ενημέρωσης συνδέεται πλέον και με τον χρόνο υποβολής των δηλώσεων ΦΠΑ:



- Για τις επιχειρήσεις που υπάγονται στον ΦΠΑ, ο χρόνος ενημέρωσης είναι το τέλος του επόμενου μήνα από την περίοδο για την οποία υποβάλλεται η δήλωση ΦΠΑ.

- Για τις μη υπαγόμενες στον ΦΠΑ επιχειρήσεις, τα βιβλία ενημερώνονται μέχρι το τέλος κάθε ημερολογιακού τετραμήνου.



Να σημειώσουμε εδώ ότι λαμβάνεται και μέριμνα για την τήρηση των βιβλίων, όπου ζητείται απλά να είναι στην διάθεση των ελεγκτικών αρχών όταν ζητηθούν, χωρίς να εξετάζεται ο τόπος τήρησης τους.





4. Καταργείται σύμφωνα με το πόρισμα η υποχρέωση υποβολής των ακόλουθων καταστάσεων προς τις φορολογικές αρχές:



- Του μεριδολογίου των ιατρών, του βιβλίου αποθήκης, των δελτίων κίνησης των τουριστικών λεωφορείων και η υποχρέωση υποβολής των ισοζυγίων.(κρίθηκε ότι παρέχουν στοιχεία που δεν έχουν αξιοποιηθεί ή δεν μπορούν να αξιοποιηθούν από τον έλεγχο).



5. Σημαντικό είναι ότι τα τιμολόγια που αφορούν αμοιβαίες ανταπαιτήσεις θα εξαιρούνται από την υποχρέωση εξόφλησης με επιταγές ή μέσω τραπεζικού λογαριασμού. Δηλαδή επιτρέπονται οι συμψηφισμοί των απαιτήσεων που έχει η μια επιχείρηση στην άλλη.



6. Επεκτείνεται η δυνατότητα τήρησης των παραστατικών (και των δελτίων αποστολής) σε CD-ROM.



7. Επανέρχεται το καθεστώς τιμολόγησης των αγροτικών προϊόντων όπως ίσχυε πριν την 1η Ιουνίου του 2010 (καταργείται η υποχρέωση έκδοσης τιμολογίου-δελτίου αποστολής αγροτικών προϊόντων από τον παραλαμβάνοντα έμπορο, ο οποίος στο εξής θα εκδίδει δελτίο ποσοτικής παραλαβής και τιμολόγιο αγοράς αγροτικών προϊόντων).



8. Καθιερώνεται υποχρέωση τήρησης ηλεκτρονικού φακέλου από τις επιχειρήσεις. Στον ηλεκτρονικό φάκελο θα ενσωματώνονται ισοζύγια, ισολογισμοί, ημερολόγια πρωτογενών εγγραφών και άλλα παραστατικά, τα οποία ναι μεν δεν θα θεωρούνται αλλά πρέπει να είναι διαθέσιμα στον ελεγκτή της εφορίας.



9. Επίσης, καταργείται η υποχρέωση αναγραφής της ΔΟΥ του εκδότη στα στοιχεία, καθώς και της διεύθυνσης επαγγέλματος του αντισυμβαλλόμενου στις συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών προμηθευτών.





Point system στο ποινολόγιο και αλλαγές στην απόρριψη βιβλίων.



Η επιτροπή πέρα από την αναμόρφωση του ΚΒΣ είχε και την αρμοδιότητα να αναμορφώσει τα άρθρα 5 και 9 του ποινολογίου.



Βασική πρόθεση της επιτροπή, όπως συνάγεται από το πόρισμα, ήταν ο ορθολογισμός των προστίμων ώστε να μην μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατά το δοκούν…, αλλά και να είναι εισπράξιμα έτσι ώστε να μην δημιουργούνται ληξιπρόθεσμα έσοδα προς το δημόσιο, που δεν πρόκειται ποτέ να εισπραχθούν (βλέπε την περιβόητη λίστα επιχειρήσεων που δημοσιοποιήθηκε από το υπουργείο οικονομικών).



Το νομοσχέδιο, λοιπόν, προβλέπει νέο «ποινολόγιο» με ελαστικότερα πρόστιμα ειδικά για τις τυπικές παραβάσεις.



Θεσπίζονται «κίνητρα συμμόρφωσης». Οι παραβάτες που θα παραμένουν συνεπείς τόσο κατά το έτος επιβολής του προστίμου όσο και κατά τα δύο επόμενα, θα δικαιούνται επιστροφής ποσού το οποίο θα αντιστοιχεί στο 30% του αρχικού προστίμου.



Επανέρχεται η διάταξη που προβλέπει ότι θα επιβάλλεται πρόστιμο στον καταναλωτή ο οποίος δεν θα ζητάει απόδειξη από κατάστημα ή από ελεύθερο επαγγελματία. Το πρόστιμο ορίζεται στα 100 ευρώ.



Οι επιχειρήσεις που υποπίπτουν σε φορολογικές παραβάσεις θα τιμωρούνται είτε με «προσαύξηση» του τζίρου τους είτε με διόγκωση των φορολογικών κερδών, ανάλογα με το είδος της παράβασης στην οποία θα έχουν υποπέσει.



Επίσης δόθηκε ιδιαίτερη μέριμνα στο να μπουν κανόνες τέτοιοι ώστε να μην απορρίπτονται τα βιβλία με «ψήλου πήδημα». Μιας και όπως επισημαίνεται η πράξη αυτή της ελεγκτικής αρχής «οδηγεί σε σημαντικές στρεβλώσεις και υπερβολικές επιβαρύνσεις για τις επιχειρήσεις».



Επαναφέρεται το φορολογικό point system. Να θυμίσουμε ότι η πρώτη φορά που 2003 με τον νόμο 3220/2004. Ωστόσο, δεν εφαρμόστηκε ποτέ στην πράξη, καθώς ήταν ένας από τους πρώτους νόμους που καταργήθηκε με την αλλαγή της κυβέρνησης, αν και «εφαρμόζεται» εσωτερικά εφαρμόζεται και αποτελεί ένα από τα «εργαλεία» του ELENXIS.





Ολόκληρη η πρόταση της επιτροπής για το νέου τύπου point system έχει ως εξής:



«Προτείνεται η μη απόρριψη των βιβλίων και των στοιχείων των επιτηδευματιών και ο προσδιορισμός με αντικειμενικό τρόπο του φορολογητέου εισοδήματος, με προσθήκη στα ακαθάριστα έσοδά τους της αποκρυβείσας αξίας και επαύξηση αυτών με συντελεστή ο οποίος θα συναρτάται με τη βαρύτητα της παράβασης ή την επανάληψη». Τι σημαίνει αυτό στην πράξη;



- Το ακαθάριστο εισόδημα των επιχειρήσεων (ανεξάρτητα από τον τύπο των βιβλίων που θα τηρούν) θα προκύπτει από το σύνολο των ακαθάριστων εσόδων.



Οι προσαυξήσεις



- Για τις επιχειρήσεις που βαρύνονται με φορολογικές παραβάσεις, τα ακαθάριστα έσοδα θα προσαυξάνονται. Το ύψος της προσαύξησης θα εξαρτάται:



*Από την αξία της συναλλαγής την οποία αφορά η παράβαση.

*Από έναν συντελεστή ο οποίος θα προσαυξάνει την αξία της αποκρυβείσας συναλλαγής. Όσο σοβαρότερη είναι η συγκεκριμένη φορολογική παράβαση τόσο υψηλότερος θα είναι και αυτός ο συντελεστής προσαύξησης.

*Από έναν δεύτερο συντελεστή ο οποίος θα εξαρτάται από την επανάληψη των παραβάσεων. Όσο περισσότερες είναι οι παραβάσεις, τόσο μεγαλύτερος θα είναι και αυτός ο συντελεστής .



Οι παραβάσεις δεν θα υπολογίζονται μόνο στα έσοδα των επιχειρήσεων αλλά και στα έξοδα της επιχείρησης και όχι τα έσοδα. Σε αυτές τις περιπτώσεις θα υπολογίζεται και πάλι το καθαρό κέρδος της επιχείρησης με βάση τα δεδομένα των βιβλίων (έσοδα μείον έξοδα) αλλά θα υπάρχουν προσαυξήσεις. «Οι παραβάσεις αφενός προσαυξάνουν το εισόδημα των επιχειρήσεων και περαιτέρω καθορίζουν το συντελεστή προσαύξησης με βάση κλίμακα προκειμένου να διαμορφωθεί το συνολικό καθαρό εισόδημα», αναφέρει το πόρισμα της επιτροπής.



Ο στόχος της επιτροπής, σύμφωνα με το πόρισμα, είναι τα βιβλία όλων των επιχειρήσεων θα εξακολουθήσουν να χαρακτηρίζονται ως ακριβή και επαρκή, ακόμη και όταν υπάρχουν παραβάσεις. Το δε φορολογητέο κέρδος θα υπολογίζεται με βάση τη λογιστική μέθοδο (έσοδα μείον έξοδα).



Φυσικά, προβλέπονται και περιπτώσεις όπου το φορολογητέο κέρδος θα υπολογίζεται με την εξωλογιστική μέθοδο (δηλαδή με τον πολλαπλασιασμό των ακαθάριστων εσόδων με τον Μοναδικό Συντελεστή Καθαρού Κέρδους).Οι περιπτώσεις όπου τα ακαθάριστα έσοδα προσδιορίζονται εξωλογιστικά, είναι ουσιαστικά οι περιπτώσεις που δεν μπορεί να εξαχθεί λογιστικό αποτέλεσμα από τα βιβλία και είναι οι εξής:



- Όταν δεν τηρούνται ή δεν διαφυλάττονται ή δεν προσκομίζονται έπειτα από δύο τουλάχιστον προσκλήσεις τακτικού φορολογικού ελέγχου τα εξής βιβλία:



-Βιβλία στα οποία καταχωρίζονται οι πρωτογενείς εγγραφές.

-Πρόσθετα βιβλία της παραγράφου 5 του άρθρου 10 του ΚΒΣ καθώς και αυτά που ορίζονται με υπουργική απόφαση.

-Το βιβλίο απογραφών.

-Το βιβλίο αποθήκης και τεχνικών προδιαγραφών.



-Όταν δεν τηρούνται ή δεν διαφυλάττονται ή δεν προσκομίζονται έπειτα από δύο προσκλήσεις τακτικού φορολογικού ελέγχου τα φορολογικά στοιχεία και τα υπόλοιπα δικαιολογητικά έγγραφα καθώς και τα συνοδευτικά στοιχεία συναλλαγών.



-Όταν δεν φυλάσσονται οι φορολογικές ταμειακές μηχανές ή τα φορολογικά συστήματα.



Να σημειώσουμε ότι έχει ενσωματωθεί μεταβατική διάταξη η οποία δίνει τη δυνατότητα στους φορολογούμενους που έχουν παραβάσεις (όσους έχουν συλληφθεί με αποτέλεσμα η υπόθεσή τους να εκκρεμεί στις ΔΟΥ, καθώς και όσους έχουν προσφύγει στα δικαστήρια) να πληρώσουν με βάση τα μικρότερα πρόστιμα γλιτώνοντας σημαντικές επιβαρύνσεις.





Α. Αλωνιάτης

Editorial Επιστημονικού περιοδικού λογιστική prosvasis τεύχος 298








Όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την φοροκάρτα

Όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την φοροκάρτα





Συνεντεύξεις - Άρθρα - Συνεντεύξεις - Άρθρα



από τον Οκονομολόγο-Λογιστή-Φοροτεχνικό, ΑΠΟΣΤΟΛΟ ΑΛΩΝΙΑΤΗ

(απο το site http://www.kano-oikonomia.gr/)


Από την άρχη του έτους μια νέα ορολογία έχει μπει στην ζωή μας, η ΦΟΡΟ-ΚΑΡΤΑ.

Είναι μια κάρτα σαν την πιστωτική και σκοπός της είναι να μας «απαλλάξει» από την συλλογή των χάρτινών αποδείξεων, αφού με την χρήση της θα συγκεντρώνουμε τα ποσά των αγορών που κάνουμε και δεν θα χρειάζεται να προσκομίζουμε στην Δ.Ο.Υ., με την φορολογική μας δήλωση, τους φακέλους με τις αποδείξεις ή πριν την υποβολή της δήλωσης να προσπαθούμε να ξεχωρίσουμε το ποσό της απόδειξης μιας και η χρήση θερμικού χαρτιού από τις φορολογικές ταμειακές μηχανές, κάνει την φύλαξή τους για μεγάλο χρονικό διάστημα σχεδόν αδύνατη.

Την 3η Οκτωβρίου 2011, η φορο-κάρτα μπήκε στην ζωή μας και επίσημα, αφού από την ημερομηνία αυτή και μετά μπορούμε να την προμηθευτούμε από τις τράπεζες και τα άλλα σημεία διανομής. Το ερώτημα είναι αν μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε.

Η απάντηση είναι όχι. Η φοροκάρτα υλοποιήθηκε, πήρα «σάρκα και οστά», που λένε, αλλά μένει μια ακόμη κάρτα στο πορτοφόλι μας, αφού κατά πρώτον είναι λίγα τα καταστήματα που μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε (super market, πολυκαταστήματα, μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων κύρια πώλησης ηλεκτρικών ειδών) και κατά δεύτερον, δεν έχουν δοθεί οδηγίες, ούτε για τις τεχνικές προδιαγραφές ώστε τα υπάρχοντα POS μηχανήματα να «διαβάζουν» την κάρτα, αλλά ούτε για τον τρόπο αποστολής των δεδομένων στο υπουργείο Οικονομικών μέσω taxis (ΓΓΠΣ). Θεωρούμε το μέτρο σωστό, μέτρο που διευκολύνει των φορολογούμενο, αλλά κινδυνεύει να χαθεί από την αδράνεια του υπουργείου. Παραθέτουμε σε μορφή ερωτήσεων – απαντήσεων, όσα πρέπει να ξέρετε για την φοροκάρτα.



Τι είναι η Κάρτα Αποδείξεων;


• Η Κάρτα Αποδείξεων είναι μια προσωπική Κάρτα συλλογής αποδείξεων των εξόδων, η οποία δίνει τη δυνατότητα στο φορολογούμενο να συλλέγει και να υποβάλει αυτόματα τις αποδείξεις λιανικής πώλησης και παροχής υπηρεσιών.



• Η Κάρτα Αποδείξεων δεν είναι υποχρεωτική, δεν αποτελεί τραπεζικό προϊόν, είναι ανώνυμη και έχει σκοπό να σας διευκολύνει απαλλάσσοντάς σας από τη συλλογή και την καταμέτρηση των αποδείξεων και την υποβολή στις αρμόδιες αρχές για φορολογικούς λόγους.



Τι δεδομένα περιέχει η Κάρτα Αποδείξεων;



• Στην Κάρτα Αποδείξεων δεν καταχωρείται κανένα απολύτως στοιχείο από τις συναλλαγές του κατόχου, πέραν από το κατάστημα στο οποίο πραγματοποιήθηκε η συναλλαγή και το ποσό της απόδειξης.



Πώς μπορώ να προμηθευτώ την Κάρτα Αποδείξεων;



• Μπορείτε να προμηθευτείτε την Κάρτα Αποδείξεων σας δωρεάν, από οποιοδήποτε κατάστημα των συνεργαζόμενων τραπεζών χωρίς την προσκόμιση δικαιολογητικών και χωρίς να δηλώσετε κανένα προσωπικό ή φορολογικό σας στοιχείο.



Πώς λειτουργεί η κάρτα συλλογής αποδείξεων;



• Κάθε Κάρτα διαθέτει ένα μοναδικό αριθμό. Ο κάτοχος ενεργοποιεί την Κάρτα συνδέοντας τον αριθμό της με τον Α.Φ.Μ. του (χωρίς τη διαμεσολάβηση της Τράπεζας ή τρίτων), με τους εξής τρόπους:



-Αποστέλλοντας ένα SMS, μέσω κινητού τηλεφώνου στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (Γ.Γ.Π.Σ.), στο 54053 ως εξής «Α.Φ.Μ., κενό, 10ψήφιος αριθμός της Κάρτας Αποδείξεων».



- Μέσω της ειδικής εφαρμογής στην ιστοσελίδα http://link.minfin.gr/karta του υπουργείου Οικονομικών.



Η Κάρτα Αποδείξεων είναι πλέον ενεργοποιημένη και μπορεί να χρησιμοποιείται σε κάθε συναλλαγή που επιλέγει ο φορολογούμενος.



Σε ποιες επιχειρήσεις/συναλλαγές μπορώ να χρησιμοποιήσω την Κάρτα Αποδείξεων και με ποιον τρόπο;




• Η κάρτα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε οποιαδήποτε συνεργαζόμενη επιχείρηση/επιτηδευματία διαθέτει Συσκευή Αποδοχής Πιστωτικών ή/και Χρεωστικών Καρτών (Point of Sales-POS).



• Η συναλλαγή καταγράφεται με μια απλή διαδικασία: μετά την έκδοση της απόδειξης ο υπάλληλος ή ο επιχειρηματίας «περνάει» την Κάρτα Αποδείξεων από το POS και πληκτρολογεί το ποσό της συναλλαγής. Αμέσως εκτυπώνεται αποδεικτικό που δίδεται στον πελάτη, μαζί με την απόδειξη της συναλλαγής.



Πόσες κάρτες μπορώ να διαθέτω;



• Κάθε πολίτης (μερίδα αποδείξεων/Α.Φ.Μ.) μπορεί να είναι συνδεδεμένος με περισσότερες από μια Κάρτα, με στόχο τα προστατευόμενα μέλη της οικογένειας να διαθέτει το καθένα τη δική του.





Είμαι υποχρεωμένος να χρησιμοποιώ την Κάρτα Αποδείξεων σε κάθε συναλλαγή μου;



• Μπορείτε να χρησιμοποιείτε την Κάρτα Αποδείξεων επιλεκτικά σε όποιες συναλλαγές θέλετε να δηλωθούν.



Τι πλεονεκτήματα μου προσφέρει η χρήση της κάρτας;



• Με την Κάρτα Αποδείξεων όλα τα στοιχεία της συναλλαγής αποστέλλονται από τον εκδότη της απόδειξης αυτόματα. Έτσι στο τέλος του χρόνου αποφεύγετε το χρόνο που απαιτείται για το μέτρημα και την άθροιση των αποδείξεων. Ταυτόχρονα, ο φορολογούμενος έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί τις συναλλαγές που κατέγραψε στη μερίδα του (στον Α.Φ.Μ. του) μέσω της ειδικής εφαρμογής στην ιστοσελίδα της Γ.Γ.Π.Σ..



Πόσο λεπτομερή είναι τα στοιχεία που συλλέγονται;



• Από την κάθε συναλλαγή καταγράφονται αποκλειστικά: ο χρόνος της αγοράς, ο Α.Φ.Μ. του καταστήματος/επιχείρησης, ο αριθμός της κάρτας με την οποία έγινε η καταγραφή της συναλλαγής το συνολικό ποσό της συναλλαγής Δεν καταγράφεται η ανάλυση της συναλλαγής (τι ακριβώς αγοράστηκε, αγαθό ή υπηρεσία).



Όταν χρησιμοποιώ την Κάρτα Αποδείξεων, πρέπει το κατάστημα να εκδώσει και απόδειξη;



• Η απόδειξη της συναλλαγής πρέπει να εκδίδεται κανονικά και μάλιστα μόνο τότε μπορεί να πιστωθεί η Κάρτα Αποδείξεων με το ποσό της συναλλαγής που πραγματοποιήθηκε.



Τι κάνω σε καταστήματα που δεν έχουν τη Συσκευή Αποδοχής Πιστωτικών ή/και Χρεωστικών Καρτών (POS);



• Σε συναλλαγές που τα καταστήματα δεν έχουν POS συμβατό με την κάρτα αποδείξεων, κρατούμε τις αποδείξεις και τις συνυπολογίζουμε στα έξοδά μας στο τέλος του χρόνου, συμπληρωματικά με τις ηλεκτρονικά καταχωρισμένες αποδείξεις μας.



Τι γίνεται αν χάσω την Κάρτα Αποδείξεων; Τι συμβαίνει με τις αποδείξεις που είναι ήδη καταχωρισμένες στην κάρτα μου σε αυτή την περίπτωση;



• Εφόσον κλαπεί ή χαθεί η κάρτα σας, μπορείτε να λάβετε νέα κάρτα, την οποία συνδέετε με τον Α.Φ.Μ. σας, με τους προαναφερόμενους τρόπους, ενώ οι αποδείξεις που έχετε συλλέξει στην πρώτη (απολεσθείσα) Κάρτα Αποδείξεων, συνυπολογίζονται στον Α.Φ.Μ. σας, συνολικά.



• Δεν απαιτείται δήλωση απώλειας. Η Κάρτα Αποδείξεων είναι προσωπική, με την έννοια ότι αφορά μόνο έναν πολίτη (Α.Φ.Μ.) και άρα δεν έχει λόγο κάποιος να την κλέψει και να τη χρησιμοποιήσει.



Η κάρτα αποδείξεων έχει ημερομηνία λήξης;



• Η Κάρτα Αποδείξεων δεν έχει ημερομηνία λήξης. Οι αγορές της Κάρτας συνυπολογίζονται στο τέλος της χρονιάς για τον συγκεκριμένο Α.Φ.Μ., με τον οποίο η Κάρτα έχει συσχετισθεί. Η ίδια Κάρτα θα συλλέξει τις αποδείξεις και των επόμενων οικονομικών ετών, χωρίς να χρειάζεται ανανέωση.



Από που μπορώ να προμηθευτώ την κάρτα;



Κάρτα Αποδείξεων: Συνεργαζόμενοι Φορείς



01 ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

02 EFG EUROBANK ERGASIASΑ.Ε.

03 ALPHA BANK

04 ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

05 ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

06 TBANK

07 ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ

08 ΓΕΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε.

09 MARFIN EGNANTIA BANK

10 ATTICA BANK

11 ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

12 MILLENNIUM BANK

13 ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ

14 PROTON ΤΡΑΠΕΖΑ Α.Ε.

15 ΤΡΑΠΕΖΑ PROBANK A.E.

16 FIRST BUSINESS BANK ( FBB )

17 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΡΓΑ ΛΤ

18 ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ

19 ΑΧΑΪΚΗ ΣΥΝΕΤ/ΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

20 ΣΥΝΕΤ/ΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΔΥΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

21 ΣΥΝΕΤ/ΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ

22 ΣΥΝΕΤ/ΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΗΠΕΙΡΟΥ

23 ΣΥΝΕΤ/ΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

24 ΣΥΝΕΤ/ΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΛΕΣΒΟΥ-ΛΗΜΝΟΥ

25 ΠΑΓΚΡΗΤΙΑ ΣΥΝΕΤ/ΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

26 ΣΥΝΕΤ/ΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΣΕΡΡΩΝ

27 ΣΥΝΕΤ/ΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΧΑΝΙΩΝ

28 HELLAS PAY ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΑΕ

29 Ν. ΠΕΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕΒΕ MELLON



http://www.kano-oikonomia.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=473:2011-11-06-11-46-22&catid=78:2011-10-02-14-20-12&Itemid=81







Φορολογικό σύστημα. Οι αδυναμίες του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου και οι απαραίτητες μεταβολές

Φορολογικό σύστημα. Οι αδυναμίες του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου και οι απαραίτητες μεταβολές






Κυρίες και κύριοι σύνεδροι,

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας στην σημερινή ημερίδα.

Το 1ο Συνέδριο του Ινστιτούτου Οικονομικών και Φορολογικών Μελετών, που πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2009, με κεντρικό θέμα «Η σταθερότητα του φορολογικού συστήματος ως κυρίαρχος παράγοντα οικονομικής ανάπτυξης και ευημερίας», είχε σαν βασικό συμπέρασμα του την ανάγκη για ένα απλό φορολογικό σύστημα που θα αποτελέσει ουσιαστικό όπλο για την αντιμετώπιση της παραοικονομίας και της φοροδιαφυγής. Σημείωνε ότι τα σημεία εκείνα τα οποία πρέπει να αποτελέσουν τις βάσεις για τη θεμελίωση ενός νέου εθνικού φορολογικού συστήματος, με γνώμονα πάντοτε τη κοινωνική δικαιοσύνη, είναι η απλότητα, η αξιοπιστία, η σταθερότητα, η αποτελεσματικότητα, η διαφάνεια, και η ευελιξία προσαρμογής σε νέα δεδομένα.

Προσέθετε δε ότι: «Για να προαχθεί η κοινωνική δικαιοσύνη, θα πρέπει να προστατευθούν τα εισοδήματα τα οποία είναι κάτω από το όριο ανεκτής διαβίωσης σε επίπεδο ατόμου και σε επίπεδο οικογένειας, να αξιοποιηθούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί έτσι ώστε να αντιμετωπισθεί η παραοικονομία και η φοροδιαφυγή ώστε να περιορισθούν τα φαινόμενα αυτά που ανατροφοδοτούν την άνιση κατανομή των φορολογικών βαρών, και να καταργηθούν φόροι, ειδικά υπέρ τρίτων, οι οποίοι δεν συμβαδίζουν με τις σημερινές οικονομικές και κοινωνικές ανάγκες, προκαλώντας μεγάλη φορολογική επιβάρυνση ειδικά στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.».

Δεν θα ήθελα να ασχοληθώ μόνο με την εφαρμοζόμενη πολιτική πάνω στην φορολογία, τα φορολογικά μέτρα και όσα συμβαίνουν σήμερα στην ελληνική κοινωνία και οικονομία.

Αυτά νομίζω ότι αναλύθηκαν διεξοδικά από τους προλαλήσαντες και θα προστεθούν και άλλα στοιχεία από τους επόμενους ομιλητές.

Επιτρέψτε μου να αρχίσω την ομιλία μου παραθέτοντας ένα περιστατικό που συνέβει πρόσφατα σε έναν έλληνα φορολογούμενο.

Χρειάστηκε μια φορολογική ενημερότητα για να πάρει κάποια χρήματα από το δημόσιο, από ένα επιδοτούμε πρόγραμμα που συμμετείχε ως άνεργος θέλοντας από μια να συμπληρώσει το επίδομα ανεργίας και από την άλλη να ανοίξει τους ορίζοντες του και σε άλλα αντικείμενα της επιστήμης που είχε σπουδάσει.

Φτάνοντας στην Δ.Ο.Υ. διαπίστωσε ότι δεν μπορούσε να πάρει την ενημερότητα γιατί χρώσταγε στο δημόσιο κάποιο χρηματικό ποσό που εκείνος δεν γνώριζε.

Τι είχε συμβεί πραγματικά;

Στο ίδιο όνομα, αλλά σε διαφορετικό ΑΦΜ είχαν καταχωρηθεί χρέη άλλου επιτηδευματία. Η απάντηση από την ελληνική διοίκηση ήταν σαφής και γνωστή σε όλους εμάς που ασχολούμαστε με τα του υπουργείου οικονομικών.

«Κάντε μια αίτηση να διορθωθεί το λάθος».

Ένα λάθος που δεν έκανε ο φορολογούμενος αλλά ο ίδιος ο μηχανισμός και έπρεπε ο φορολογούμενος να αποδείξει ότι δεν είναι ελέφαντας.

Το περιστατικό αυτό μου ξαναέφερε στο νου μια ιστορία που είχα ακούσει χρόνια πριν από ένα σεβαστό καθηγητή πανεπιστημίου, ο οποίος αναφερόμενος στα προβλήματα του ελληνικού κράτους και της φορολογικής αρχής είχε αναφέρει ένα αντίστοιχο περιστατικό που του συνέβη στο εξωτερικό όταν ήταν επισκέπτης καθηγητής και η εκεί φορολογική αρχή είχε κάνει ένα λάθος. Πήρε ένα τηλέφωνο ανέφερε το γεγονός στην αρμόδια υπηρεσία και, αφού του ζήτησαν χίλιες φορές συγνώμη για το λάθος και την ταλαιπωρία (το ένα τηλέφωνο δηλαδή), στην ερώτηση από πού έπρεπε να περάσει και τι δικαιολογητικά έπρεπε να φέρει για διορθωθεί το λάθος (οι ελληνικές συνήθειες δεν ξεχνιόνται ποτέ), έμεινε εμβρόντητος όταν άκουσε ότι ήταν υποχρέωση της υπηρεσίας να το διορθώσει και δεν έπρεπε να κάνει τίποτε άλλο.

Θα μου πείτε τι σχέση έχουν τα παραπάνω περιστατικά σε μια ομιλία με θέμα

«Φορολογικό σύστημα. Οι αδυναμίες του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου και οι απαραίτητες μεταβολές»

Μα δείχνουν την νοοτροπία λειτουργίας όλου του συστήματος και εν προκειμένω του φορολογικού συστήματος, τόσο από νομική άποψη όσο και από πλευράς εφαρμογής και λειτουργίας.

Η χώρα μας σήμερα βιώνει μια από τις μεγαλύτερες κρίσεις που έχει περάσει στα σχεδόν 200 χρόνια της ύπαρξής της ως ανεξάρτητο κράτος.

Αυτό δεν συμβαίνει μόνο λόγω της διεθνούς οικονομικής συγκυρίας, αλλά και οι ελληνικές επιλογές ανάπτυξης είναι τέτοιες που οδήγησαν στην περαιτέρω οικονομική ύφεση, επειδή δεν έχουν γίνει εκείνα τα βήματα για την απαλλαγή της χώρας από τον κακό της δαίμονα, που δεν είναι άλλος από την καθυστέρηση, την γραφειοκρατία και την λογική του νομοθετούμε μεν αλλά δεν εφαρμόζουμε.

Δεν μιλώ ούτε για το κίνημα «ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ», ούτε για την άρνηση πληρωμής των φόρων και των τελών από τους φορολογούμενους.

Μιλώ για την ίδια την διοίκηση που νομοθετεί αλλά δεν εφαρμόζει.

Στις 23 Απριλίου 2010 δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της κυβέρνησης ο νόμος 3842/2010.

Για την εφαρμογή του ήταν αναγκαίες περίπου 85 αποφάσεις και πάνω από 100 εγκύκλιοι.

Τι έγινε μέχρι σήμερα;

Δεν έχουν εκδοθεί περίπου το 1/3 των αποφάσεων και κάτι λιγότερο από τις μισές εγκυκλίους.

Πιο το αποτέλεσμα;

Σημαντικά μέτρα για την πάταξη της φοροδιαφυγής, τον περιορισμό των πλαστών και εικονικών τιμολογίων και μια σειρά άλλων παραβατικών πράξεων που τις γνωρίζουμε, δεν έχουν μπει σε εφαρμογή ακόμη 20 σχεδόν μήνες από την ψήφιση του νόμου 3842/2010.

Δεν είναι μόνο αυτό. Έχουμε φτάσει στα μέσα του Νοέμβρη του 2011 και δεν γνωρίζουμε ακόμη πως θα φορολογηθούν τα εισοδήματα του 2011 και πολύ περισσότερο τα εισοδήματα που 2012.

Μετά βέβαια ζητάμε από του ξένους επενδυτές να έλθουν να επενδύσουν στην χώρα μας!!!

Χωρίς να γνωρίζουν το φορολογικό καθεστώς, πολύ περισσότερο που αυτό αλλάξει κάθε τρεις και λίγο.

Με κάθε δόση που πρέπει να πάρουμε από την Τρόικα, κάθε που τα έσοδα πέφτουν και τα έξοδα της κεντρικής κυβέρνησης ανεβαίνουν, κάθε που δεν μπορούμε να «πιάσουμε» τους στόχους, έρχονται και νέα μέτρα και αλλαγή του φορολογικού συστήματος και απομακρύνει από την χώρα μας και την ελπίδα για ανάκαμψη και ξένους επενδυτές.

Έχουμε λοιπόν την συνταγή που σκοτώνει, την οικονομία και την ανάπτυξη.

Ένα κράτος γραφειοκρατικό και ανίκανο να εφαρμόσει τους νόμους και τα μέτρα που το ίδιο ψηφίζει, και κάθε φορά παίρνει νέα μέτρα που απλά οδηγούν πιο βαθιά στο βαρέλι που όλο του βάζουμε πάτο και όλο διαπιστώνουμε ότι αυτός δεν υπάρχει μια και κάθε φορά πάμε παρακάτω.

Μιας και φιλοξενούμαστε στον ΕΒΕΑ, θα ήθελα να δώσω ένα παράδειγμα ακόμη, και συγχωρέστε μου για την επιμονή μου στα παραδείγματα.

Ένα από τα πολυδιαφημισμένα μέτρα του κράτους είναι αυτό της ίδρυσης των επιχειρήσεων με μιας στάσης.

Η εμπειρία μας μέχρι σήμερα, έχει δείξει ότι αν δεν υπήρχαν οι υπηρεσίες των επιμελητηρίων, προεξάρχοντος του ΕΒΕΑ, δεν υπήρχε περίπτωση να δουλέψει το μέτρο, λόγω των γραφειοκρατικών εμποδίων που μπαίνουν από τον κρατικό μηχανισμό, και κύρια από τις υπηρεσίες του υπουργείου οικονομικών.

Τις ημέρες αυτές βρίσκεται στην επικαιρότητα η κινητοποίηση του οικονομικού εισαγγελέα, της οικονομικής αστυνομίας και του ΣΔΟΕ, και οι συλλήψεις φοροφυγάδων.

Έπρεπε να φτάσουμε στο 2011, να ποινικοποιήσουμε την επιχειρηματικότητα, να φτάσουμε στο χείλος του γκρεμού οικονομικά και κοινωνικά, για να βγάλουμε τους ελεγκτικούς μηχανισμούς να συλλάβουν τους φοροφυγάδες.

Τόσα χρόνια που τα χρήματα έφυγαν στο εξωτερικό, που στο υπουργείο οικονομικών γνώριζαν ποιοι δεν καταβάλουν φόρους και ΦΠΑ, ο μηχανισμός απλός κάλυπτε το «πλάνο» του με ελέγχους σε αυτούς που πλήρωναν τους φόρους, αφήνοντάς τους πραγματικούς φοροφυγάδες να κάνουν πάρτι στην οικονομία και να βγάζουν ανενόχλητοι χρήματα από φόρους, ΦΠΑ αλλά και επιδοτήσεις στο εξωτερικό.

Τον Απρίλιο του 2010, διαβάσαμε μια ανακοίνωση του ΣΔΟΕ, για την ανακάλυψη ενός κυκλώματος έκδοσης πλαστών και εικονικών τιμολογίων ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Η ανακοίνωση τελείωνε με την υποσημείωση ότι οι εταιρίες του συγκεκριμένου επιχειρηματία είχαν να υποβάλουν τέσσερα χρόνια φορολογικές δηλώσεις και δηλώσεις ΦΠΑ.

Η δική μου η ερώτηση ήταν και παραμένει.

Τα τέσσερα αυτά χρόνια που ήταν ο ελεγκτικός μηχανισμός;

Δεν γνώριζε ότι δεν είχαν κατατεθεί δηλώσεις;

Πια ήταν η τιμωρία των υπαλλήλων του υπουργείου οικονομικών για την ολιγωρία του;

Γιατί θα καταλαβαίνετε βέβαια ότι αν οι επιχειρήσεις αυτές είχαν βγει σε φορολογικό έλεγχο οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις, από την πρώτη χρονιά που δεν κατέθεσαν δηλώσεις, θα είχε αποφευχθεί η παράνομη δράση του συγκεκριμένου επιχειρηματία και δεν θα είχαν χαθεί δεκάδες εκατομμύρια από τον κρατικό κορβανά.

Συμπερασματικά λοιπόν θα ήθελα να σας πω ότι έχουμε ένα φορολογικό σύστημα σήμερα που στηρίζεται σε ένα θεσμικό πλαίσιο, νομικό και λειτουργικό, που όχι μόνο δεν φέρνει έσοδα στο κράτος, δεν προωθεί την επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη, δεν είναι πλάι στον πολίτη ή τον επιχειρηματία φορολογούμενο, αλλά με τους νόμους που ψηφίζει και την λειτουργία του, ουσιαστικά προωθεί την παραβατικότητα, την συνδιαλλαγή, την αδιαφάνεια και την αποστροφή του φορολογούμενου.

Οδηγεί τις επιχειρήσεις να μεταφέρουν τις δραστηριότητες τους σε όμορα κράτη ή στο κλείσιμο με αποτέλεσμα δεκάδες εργαζόμενοι να απολύονται αλλά και να χάνονται έσοδα από το κράτος αφού δεν εισπράττονται ΦΠΑ, φόροι και ασφαλιστικές εισφορές, με αποτέλεσμα από την μια να μην εισπράττονται τα έσοδα που έχουν προϋπολογιστεί στον προϋπολογισμό και από την άλλη να χρειάζονται περισσότερες δαπάνες από το κράτος για ενίσχυση των ταμείων αλλά και για κάλυψη της δαπάνης για τα επιδόματα ανεργίας.

Το ερώτημα είναι τι μεταβολές χρειάζονται να υπάρξουν στην δομή αλλά και στην νομική πλευρά του φορολογικού μας συστήματος για να ξεπεραστούν τα υφιστάμενα προβλήματα.

Πρώτα και κύρια απαιτείται η σταθερότητα του φορολογικού μας συστήματος και η εφαρμογή ενός συστήματος τέτοιου, που θα εγγυάται αυτή την σταθερότητα και τον αναπτυξιακό χαρακτήρα του.

Ένα φορολογικό σύστημα, αναπτυξιακό όπλο και όχι τροχοπέδη στην οικονομία της χώρας.

Όσο και να φανεί περίεργο οι φορολογικοί συντελεστές που υπάρχουν σήμερα για την φορολόγηση των επιχειρήσεων βρίσκονται κοντά στον μέσω όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι είναι αυτοί που χρειάζεται η χώρα, μιας και στις όμορές μας χώρες υπάρχουν χαμηλότεροι και ελκυστικότεροι για το επιχειρείν φορολογικοί συντελεστές.

Ακόμη θα πρέπει να πάψει η ανισότητα που υπάρχει μεταξύ των νομικών μορφών του επιχειρείν.

Δεν είναι λογικό για παράδειγμα, οι ατομικές επιχειρήσεις να έχουν ανώτατο συντελεστή 45%, ούτε να έχουν διαφορετική αντιμετώπιση σε ορισμένα θέματα, από τις προσωπικές επιχειρήσεις.

Επιτρέψτε μου να δώσω και εδώ ένα παράδειγμα. Δύο ομοειδείς εταιρίες, μία ατομική και μια Ο.Ε. δραστηριοποιούνται στον ίδιο δρόμο , με το ίδιο αντικείμενο και δέχονται τον έλεγχο του ΣΔΟΕ. Διαπιστώνονται οι ίδιες παραβάσεις (π.χ. μη έκδοση δύο αποδείξεων ύψους 2,40 και 5,20 €). Δεν έχουν όμως την ίδια αντιμετώπιση από την φορολογική αρχή με το υφιστάμενο φορολογικό καθεστώς, αφού ο φυσικός φορέας της ατομικής πέρα από τα πρόστιμα για μη έκδοση αποδείξεων, θα υποστεί και την ποινή της απώλειας του αφορολόγητού του στην προσωπική του δήλωση, σε αντίθεση με τους φυσικούς φορείς της Ο.Ε. που δεν θα «υποστούν» αυτή την ποινή.

Η φορολογία θα πρέπει να είναι ξεκάθαρη και όχι να κρύβονται φόροι σε λογαριασμούς άσχετους με την καθ’ αυτό φορολογία (π.χ. το τέλος ακινήτων στο λογαριασμό της ΔΕΗ), λόγο της ανικανότητας του κράτους να συγκεντρώσει τους ίδιους φόρους από άλλο θεσμοθετημένο μέτρο, τον ΦΑΠ .

Το μείγμα μεταξύ έμμεσων και άμεσων φόρων πρέπει να αλλάξει. Όχι μόνο γιατί επιβαρύνει υπέρμετρα τα χαμηλά εισοδήματα, αλλά κύρια γιατί οδηγεί τους φορολογούμενους στην συνδιαλλαγή και στην φοροδιαφυγή.

Θα με ρωτήσετε πως συμβαίνει αυτό;

Σκεφτείτε μόνο ότι το ¼ πολλών προϊόντων ή υπηρεσιών που αγοράζουμε είναι έμμεσος φόρος και στην υφιστάμενη οικονομική συγκυρία είναι εύκολο να μπει ο αγοραστής στην συνδιαλλαγή με τον επιτηδευματία που προσφέρει το προϊόν ή την υπηρεσία, να κάνει μια έκπτωση π.χ. της τάξης του 20% ή ακόμη και του 30%. Όλοι θα είναι κερδισμένοι εκτός βέβαια από το κράτος που θα έχει χάσει και το ΦΠΑ από την συναλλαγή, αλλά και τον φόρο από τον επιτηδευματία.

Βασικό ρόλο πρέπει να παίζει στο νέο πλαίσιο η ηλεκτρονική διακυβέρνηση, αλλά και το ξεμπλοκάρισμα του φορολογικού συστήματος από τα ασφυκτικά γρανάζια του κρατικού μηχανισμού.

Όταν με ρωτούν τι πρέπει να γίνει να για πάει μπροστά η οικονομία συνηθίζω να δίνω ως πρώτη απάντηση ότι πρέπει να καταργηθεί το υπουργείο οικονομικών.

Όχι βέβαια με την έννοια της κατάργησης του ως νομική οντότητα, αλλά με την έννοια της κατάργησης του ως πάτρωνας των πάντων.

Μην βιαστείτε να με κατατάξετε σε αυτούς που είναι θιασώτες της ιδιωτικοποίησης των πάντων.

Στόχος της πρότασης είναι το πέρασμα σε ένα νέο μοντέλο λειτουργίας του υπουργείου.

Σήμερα τα πάντα λειτουργούν και εποπτεύονται από την γραφειοκρατική δομή του υπουργείου και τους υπαλλήλους του και για να μην παρεξηγηθώ δεν εννοώ τα πρόσωπα, αλλά τις θεσμοθετημένες δομές και πράξεις που εκτελούνται μέσα από την κεντρική υπηρεσία και τις Δ.Ο.Υ.

Αποτέλεσμα αυτής της λογικής, γραφειοκρατία, χαμένες ανθρωποώρες ένθεν (δημόσιο) κακείθεν (φορολογούμενοι που στοιβάζονται στα γκισέ των Δ.Ο.Υ.) και ελάχιστο ουσιαστικό αποτέλεσμα για τα έσοδα του κράτους.

Οι Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες, έχουν μετατραπεί σε γραφεία έκδοσης πιστοποιητικών και φυσιολογικά δεν ασχολούνται με τον πραγματικό τους ρόλο που είναι ο φορολογικός έλεγχος.

Ακόμη με τον τρόπο αυτό λειτουργίας του φορολογικού μηχανισμού δίνεται η δυνατότητα., της προσωπικής επαφής και της συνδιαλλαγής, αλλά πάνω από όλα της ερμηνείας και της εφαρμογής της φορολογικής νομοθεσίας κατά το δοκούν, δημιουργώντας φορολογικές αδικίες, μη εφαρμογή των νόμων και των αποφάσεων, διαφορετικές διαδικασίες από υπηρεσία σε υπηρεσία και παραθυράκια για την εφαρμογή των νόμων ανάλογα τον φορολογούμενο και πάντα ενάντια στο κράτος και τα φορολογικά έσοδα.

Είναι λοιπόν αναγκαίο η άμεση εφαρμογή των ψηφισμένων νόμων που υπάρχουν για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, η λήψη και άλλων μέτρων για την λειτουργία του κράτους μέσα από αυτήν, αλλά και η αλλαγή της λογικής που υπάρχει στην λειτουργία των υπηρεσιών προς την κατεύθυνση της επαφής κράτους και φορολογούμενου όσο γίνεται λιγότερο.

Η ενίσχυση της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων και η διακοπή της διαμάχης μεταξύ εφοριακών και μηχανογράφων για την χάραξη της μηχανογραφικής πολιτικής του υπουργείου, , θα μπορέσει να ξεμπλοκάρει διαδικασίες λειτουργίας της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

Η διασύνδεση των υπηρεσιών ώστε να μην χρειάζεται ο πολίτης να συγκεντρώνει χαρτιά από υπηρεσία σε υπηρεσία για να κάνει μια δουλειά που μπορεί να γίνει σε λίγα λεπτά, θα προωθήσει την αποτελεσματική λειτουργία του κράτους.

Το βασικό μέλημα θα πρέπει να είναι η ενίσχυση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης ώστε να μην υπάρχει επαφή του πολίτη με το κράτος, να μην υπάρχουν χαμένες ανθρωποώρες εργασίας για απλές αυτονόητες εργασίες.

Πρέπει να ξανακερδηθεί η εμπιστοσύνη του πολίτη στο κράτος αλλά και του κράτους στον πολίτη.

Η λογική που επικρατεί στα φορολογικά συστήματα όλου του κόσμου είναι ότι ο φορολογούμενος είναι ειλικρινής μέχρι αποδείξεως του εναντίου.

Στην χώρα μας το αξίωμα αυτό έχει ανατραπεί και το κράτος θεωρεί όλους τους φορολογούμενους φοροφυγάδες και δύσκολα μπορείς να αποδείξεις το αντίθετο.

Έτσι, κατά την λογική πάντα του φορολογικού συστήματος, θα πρέπει όλοι να περάσουν από τον φορολογικό έλεγχο, κάτι που δεν μπορεί να πράξει ο φορολογικός μηχανισμός.

Το αποτέλεσμα η μη παραγραφή των χρήσεων, πέρα και έξω από τους νόμους που το ίδιο το κράτος έχει ψηφίσει, η συνεχείς παρατάσεις της παραγραφής, έτσι ώστε ο φορολογούμενος να παραμένει όμηρος στα χέρια του φορολογικού συστήματος.

Θεωρητικά όλα αυτά θα τελείωναν με τις αποφάσεις των νόμων 3842/2010 και 3943/2011, με τους οποίους δόθηκαν αρμοδιότητες προελέγχου, αν μπορεί να το πει κανείς έτσι, στους λογιστές – φοροτεχνικούς και στους νόμιμους ελεγκτές.

Με τους ίδιους νόμους και ειδικά με τον 3842/2010, υπάρχουν και νομοθετικές ρυθμίσεις για την συγκέντρωση ηλεκτρονικά στοιχείων για διασταύρωση και έλεγχο των επιχειρήσεων και των επιτηδευματιών.

Η εφαρμογή βεβαίως πολλών από αυτές τις αποφάσεις, όπως θα γνωρίζετε, μετά από συνεχείς παρατάσεις έχουν μετατεθεί στις καλένδες.

Δεν θα ήθελα να σας κουράσω παραπάνω.

Τελειώνοντας θα ήθελα να τονίσω για μια ακόμη φορά ότι όταν συζητάμε για τις αδυναμίες του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου και τις απαραίτητες μεταβολές του φορολογικού συστήματος , δεν θα πρέπει να μένουμε μόνο στους φορολογικούς νόμους και τους φορολογικούς συντελεστές.

Πρέπει να συζητάμε, να σκεπτόμαστε και να απαιτούμε την θεσμική και νομική αλλαγή του όλου συστήματος.

Όσο καλοί να είναι οι νόμοι, όσο απλό και δίκαιο να είναι το φορολογικό σύστημα, όσο καλά και αναπτυξιακά να είναι τα μέτρα που θα παρθούν από την κυβέρνηση, την όποια κυβέρνηση, αν δεν αλλάξει η λειτουργία του κράτους, ΑΝ ΔΕΝ ΓΙΝΕΙ ΚΡΑΤΟΣ, δεν πρόκειται ποτέ να βελτιωθεί η κατάσταση στην οικονομία, την κοινωνία στην φορολογική πολιτική.

Σταθερό, δίκαιο, απλό, αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα, εργαλείο ανάπτυξης με ευέλικτο, σύγχρονο, μη γραφειοκρατικό κρατικό μηχανισμό.

Αυτός θα πρέπει να είναι ο οδηγός μας από δω και εμπρός.



Σας ευχαριστώ


 Απόστολος Αλωνιάτης. Οικονομολόγος _ Φοροτεχνικός , Συγγραφέας
Μέλος του Δ.Σ. του Ινστιτούτου Οικονομικών & Φορολογικών Μελετών (Ι.Ο.ΦΟ.Μ)
Οικονομικός Διευθυντής της PROSVASIS AEBE


Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2011

Αντιδράσεις για το χαράτσι στην ΔΕΗ.Λάθη που πρέπει να προσέξετε


Ρεπορτάζ : Έλενα Λάσκαρη
(από ΤΑ ΝΕΑ)
Πληρώστε πρώτα το χαράτσι για τα ακίνητα ακόμα κι αν είναι λάθος, για να μην απειληθείτε με διακοπή ρεύματος, και απευθυνθείτε μετά στην Εφορία για τις διορθώσεις, λέει το υπουργείο Οικονομικών σε...
χιλιάδες φορολογουμένους που έχουν λάβει όχι μόνο φουσκωμένους αλλά και λανθασμένους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Τις τελευταίες ημέρες οι υπηρεσίες της ΔΕΗ δέχονται σωρεία παραπόνων από καταναλωτές, οι οποίοι διαπιστώνουν λάθη στον υπολογισμό του ειδικού τέλους ακινήτων. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Β.Λ. με ακίνητο 30ετίας, 106 τ.μ. στην Πετρούπολη, με τιμή ζώνης 900 ευρώ. Με βάση τις ισχύουσες διατάξεις για τον υπολογισμό του ειδικού τέλους ακινήτων, ο έκτακτος φόρος προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό των τετραγωνικών μέτρων (106) επί τον συντελεστή παλαιότητας (1, επειδή η ηλικία του ακινήτου είναι πάνω από τα 26 χρόνια) επί τον συντελεστή ειδικού τέλους (4 ευρώ για τιμή ζώνης από 500 έως 1.000 ευρώ). Επομένως, για το συγκεκριμένο ακίνητο το ειδικό τέλος ανέρχεται σε 424 ευρώ. Αντί γι' αυτό, με τον λογαριασμό της ΔΕΗ ο Β.Λ. καλείται να πληρώσει ειδικό τέλος ακινήτων 530 ευρώ, 106 ευρώ παραπάνω, καθώς αντί για 4 ευρώ ανά τ.μ. έχουν χρεωθεί 5 ευρώ ανά τ.μ.
Το ίδιο πρόβλημα αλλά αντιστρόφως διαπίστωσε ιδιοκτήτης ακινήτου στην Πεντέλη, όπου η τιμή ζώνης είναι 2.750 ευρώ. Επομένως, ο συντελεστής θα έπρεπε να είναι 10 ευρώ ανά τ.μ., αλλά το ειδικό τέλος ακινήτων έχει προσδιοριστεί με 3 ευρώ ανά τ.μ. Αυτά τα λάθη δεν είναι τα μοναδικά. Δεδομένου ότι για τον υπολογισμό του ειδικού τέλους ακινήτων η ΔΕΗ βασίστηκε στα αρχεία των δήμων, όπως αυτά χρησιμοποιούνταν για τον προσδιορισμό του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας, λάθη εντοπίζονται και αναφορικά με τα τετραγωνικά μέτρα.
Για όλες αυτές τις περιπτώσεις, αρμόδιο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών απαντά ότι οι φορολογούμενοι πρέπει να πληρώσουν το ειδικό τέλος ακινήτων, ακόμα κι αν είναι λάθος, και στη συνέχεια να απευθυνθούν στην Εφορία τους για τις διορθώσεις προκειμένου να γίνει επανυπολογισμός του ειδικού τέλους ακινήτων και συμψηφισμός.




ΟΙ ΛΑΘΡΟΧΕΙΡΙΕΣ ΔΗΜΩΝ ΤΟ ΧΑΡΑΤΣΙ ΕΚΤΟΞΕΥΟΥΝ ΤΟ ΧΑΡΑΤΣΙ

Ρεπορτάζ : Ελένη Κωσταρέλου
(από την Ελευθεροτυπία)
Οι φουσκωμένες αντικειμενικές αξίες που χρέωναν οι δήμοι πυροδοτούν και το ειδικό τέλος ακινήτων, το οποίο πληρώνουν πλέον προσαυξημένο οι ιδιοκτήτες ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Η παραλαβή των ειδοποιητηρίων πληρωμής των...
λογαριασμών της ΔΕΗ σόκαρε αρκετούς ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι διαπίστωσαν ξαφνικά πως η αξία του ακινήτου τους είναι μεγαλύτερη!
Αρκετοί δήμοι, ακόμα και της Αθήνας -δηλαδή σε περιοχές εντός σχεδίου- χρέωναν αυξημένη τιμή ζώνης, προκειμένου να εισπράξουν και το αντίστοιχο υψηλό Τέλος Ακίνητης Περιουσίας. Το γεγονός ότι το Τέλος κινείται σε χαμηλά επίπεδα δεν είχε δημιουργήσει προβλήματα μέχρι σήμερα, καθώς οι ιδιοκτήτες των ακινήτων δεν φαίνεται να ήλεγχαν και το λογαριασμό της ΔΕΗ.
Ο υπολογισμός, όμως, του νέου ειδικού τέλους ακινήτων με βάση την τιμή ζώνης που έχει ληφθεί υπόψη για το ΤΑΠ οδηγεί σε νέες υπέρογκες επιβαρύνσεις τους ιδιοκτήτες ακινήτων.

2.100 ? αντί 1.500

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση πολιτών που έχουν ιδιόκτητο ακίνητο στο Δήμο Αθηναίων και συγκεκριμένα στα Πατήσια. Η καταγγελία που έγινε στην «Ε» από αναγνώστη αφορά τον υπολογισμό του τέλους με τιμή ζώνης 2.100 ευρώ, ενώ η πραγματική τιμή είναι 1.500 ευρώ, με συνέπεια να υπολογίζεται τέλος 8 ευρώ αντί 5 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Ετσι, αντί να πληρώσει τέλος 560 ευρώ θα καταβάλει 896 ευρώ, ήτοι 336 ευρώ επιπλέον από αυτά που του αναλογούν.

Οι πολίτες που αδίκως χρεώνονται με παραπάνω τέλος, λόγω των αυξημένων τιμών ζώνης που χρέωναν οι δήμοι για να εισπράττουν επιπλέον ΤΑΠ, δεν έχουν καμία διέξοδο. Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με το φορολογικό νόμο 4002/2011, το τέλος ακινήτων υπολογίζεται με βάση τα στοιχεία (επιφάνεια, τιμή ζώνης και παλαιότητα) που είχε η ΔΕΗ στις 17 Σεπτεμβρίου 2011. Αυτό επιβεβαιώνεται τόσο από τη ΔΕΗ όσο και από το υπουργείο Οικονομικών.

Συνεπώς, οι ιδιοκτήτες ακινήτων που θα διαπιστώσουν ότι ο δήμος έχει κοινοποιήσει αυξημένη τιμή ζώνης στη ΔΕΗ δεν μπορούν να την αλλάξουν για φέτος. Θα πληρώσουν το τέλος με την αυξημένη τιμή ζώνης.

Εν τούτοις, αν υποβάλουν αίτημα στο δήμο, αυτός θα κοινοποιήσει τη νέα μειωμένη τιμή στη ΔΕΗ, η οποία θα ληφθεί υπόψη για τον υπολογισμό του ΤΑΠ. Μένει ανοιχτό το αν η μειωμένη τιμή ζώνης θα ληφθεί υπόψη για τον υπολογισμό του ειδικού τέλους από το 2012 και μετά, δεδομένου ότι η επιβάρυνση αυτή είναι μόνιμη και θα την πληρώνουμε σε ετήσια βάση.


Αντιδράσεις για το χαράτσι της ΔΕΗ (Εκτάκτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτουμένων Δομημένων Επιφανειών)



Θετικά τα μηνύματα από το ΣτΕ για το τέλος επιτηδεύματος λέει ο ΔΣΑ
Οι Δικηγόροι των Αθηνών προσέφυγαν στο ΣτΕ για την υπόθεση του τέλους επιτηδεύματος.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, συζητήθηκε την Παρασκευή ενώπιον του ΣτΕ, η αίτηση ακύρωσης του ΔΣΑ κατά του "τέλους επιτηδεύματος". Ειδικότερα οι δικηγόροι λένε ότι η διαδικασία κινείται προς τη θετική κατεύθυνση. Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι  “κατά τη συζήτηση της υπόθεσης αναπτύχθηκαν και προφορικά οι λόγοι ακύρωσης".
Σημειώνεται ότι "συζητήθηκαν επίσης οι αντίστοιχες Αιτήσεις Ακύρωσης των Δικηγορικών Συλλόγων Θεσσαλονίκης, Βόλου και Χαλκίδας, με όμοια νομική βάση και επιχειρηματολογία. Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, έχοντας πλήρη πεποίθηση περί της βασιμότητας των λόγων ακύρωσης και απόλυτη εμπιστοσύνη στην Ελληνική Δικαιοσύνη, εκφράζει την αισιοδοξία του για τη θετική έκβαση της υπόθεσης και διατρανώνει τη βούλησή του να εξακολουθήσει να στέκεται στο πλευρό των μελών του, αλλά και του κοινωνικού συνόλου, στο διαρκή αγώνα για την προάσπιση της νομιμότητας και των αρχών του κράτους δικαίου”.  
24h NewsRoom

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΑΙΤΗΣΗΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΤΕΛΟΥΣ ΕΠΙΤΗΔΕΥΜΑΤΟΣ


ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΩΝ
Ακαδημίας 60, 10679 Αθήνα
Τηλ. 210-33.98.270, 71
Αθήνα, 4-11-2011
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών παρέστη σήμερα, διά του Προέδρου του κ. Ιωάννη Δ. Αδαμόπουλου και των πληρεξούσιων Δικηγόρων του κ.κ. Αντωνίου Π. Αργυρού και Ευσταθίου Κ. Μπακάλη, ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας κατά τη συζήτηση της υπ
αριθμ. κατ. 6961/22-09-2011 Αίτησης Ακύρωσης κατά της υπ αριθμ. ΠΟΛ. 1167/02-08-2011 (Φ.Ε.Κ. Β 1835/17-08-2011) απόφασης του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, κατά το μέρος αυτής που αφορά στο θεσπιζόμενο με τις διατάξεις του άρθρου 31 του Ν. 3986/2011 «Τέλος Επιτηδεύματος».
Κατά τη συζήτηση της υπόθεσης αναπτύχθηκαν και προφορικά οι λόγοι ακύρωσης, οι οποίοι εκτίθενται αναλυτικά στην ως άνω Αίτηση.
Σημειώνεται ότι συζητήθηκαν επίσης οι αντίστοιχες Αιτήσεις Ακύρωσης των Δικηγορικών Συλλόγων Θεσσαλονίκης, Βόλου και Χαλκίδας, με όμοια νομική βάση και επιχειρηματολογία.
Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, έχοντας πλήρη πεποίθηση περί της βασιμότητας των λόγων ακύρωσης και απόλυτη εμπιστοσύνη στην Ελληνική Δικαιοσύνη, εκφράζει την αισιοδοξία του για τη θετική έκβαση της υπόθεσης και διατρανώνει τη βούλησή του να εξακολουθήσει να στέκεται στο πλευρό των μελών του, αλλά και του κοινωνικού συνόλου, στο διαρκή αγώνα για την προάσπιση της νομιμότητας και των αρχών του κράτους δικαίου.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ Δ. ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ


ΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΗΣ


 

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΩΝ

             Ακαδημίας 60, 10679 Αθήνα

                 Τηλ. 210-33.98.270, 71             
Αθήνα, 24.10.2011
 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, διά του Προέδρου του κ. Γιάννη Δ. Αδαμόπουλου και 
των Δικηγόρων Αθηνών κ.κ. Αντωνίου Π. Αργυρού και Ευσταθίου Κ. Μπακάλη, προσέφυγε 
σήμερα, 24 Οκτωβρίου 2011, ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, ζητώντας την ακύρωση 
του Εκτάκτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτουμένων  Δομημένων Επιφανειών 
(εφ’ εξής «Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε.»), που θεσπίζεται με τις διατάξεις του άρθρου 53 του Ν. 4021/2011.
Όσον αφορά στους λόγους ακυρώσεως σχετικά με το Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε, επισημαίνονται συνοπτικώς 
τα ακόλουθα: 
Ι.          Κατ’ αρχάς, καθίσταται σαφές ότι ο προορισμός των εσόδων, που θα εισπραχθούν 
από την επιβολή του Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε, εντοπίζεται στην εξυπηρέτηση δημοσιονομικών στόχων,
 μη άμεσα συναρτωμένων με την παροχή κάποιας ειδικής ωφελείας στους ιδιοκτήτες 
των ακινήτων, με συνέπεια να αποκαλύπτεται ευχερώς ο αληθής χαρακτήρας της εν λόγω 
δημοσιονομικής επιβαρύνσεως, η οποία συνιστά αναντίρρητα φόρο επί της περιουσίας και 
όχι «τέλος». 
Ως εκ τούτου, νομίμως και βασίμως τίθεται υπό τη βάσανο των συνταγματικών αρχών και 
κανόνων, που αναπτύσσονται αναλυτικώς κατωτέρω.  
ΙΙ.        Το Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. δεν πρέπει να αξιολογηθεί κατά τρόπο αυτόνομο, αλλά συνδυαστικώς και συνολικώς, ήτοι σε συνάρτηση με τις συνολικές φορολογικές επιβαρύνσεις της ακίνητης περιουσίας, που δημιουργούν υπέρμετρη φορολογική πίεση σε αυτή, απειλούσα την ιδία την ουσία της και καταλήγουσα, ουσιαστικώς, σε σταδιακή δήμευση αυτής. Πολλώ δε μάλλον, 
αφ’ ης στιγμής η φορολόγηση της κατοχής της ακίνητης περιουσίας δεν πραγματοποιείται αποκλειστικώς στην περίπτωση, που αυτή παράγει εισόδημα, ώστε και η αναλογούσα σε αυτή φορολογική επιβάρυνση να καταβάλλεται ακριβώς από ένα μέρος των εισοδημάτων αυτών, παρά ο νομοθέτης αρκείται, άνευ ετέρου, στην κατοχή αυτής. Περαιτέρω, προσβολή του δικαιώματος ιδιοκτησίας επέρχεται και διά του εξαναγκασμού του ιδιοκτήτη – φορολογουμένου να προβεί σε εκποίηση της περιουσίας του αυτής, ώστε να καταφέρει να αντεπεξέλθει στην καταβολή των φόρων, που συνδέονται με αυτή, ιδίως σε περίοδο οξυτάτης οικονομικής υφέσεως, που χαρακτηρίζεται από τεραστία έλλειψη ρευστότητας.  Κατά τον τρόπο δε αυτό, σημειώνεται παραβίαση των διατάξεων των άρθρων 17 του Συντάγματος και 1 του Πρώτου Προσθέτου Πρωτοκόλλου της Ε.Σ.Δ.Α.. 
ΙΙΙ.          Όπως προβλέπεται στη διάταξη του άρθρου 53§2 του Ν. 4021/2011, για τον 
υπολογισμό του Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. λαμβάνεται υπ’ όψιν το εμβαδό της δομημένης επιφανείας, 
το ύψος της τιμής ζώνης και η παλαιότητα του ακινήτου, όπως αυτά αναγράφονται στο 
λογαριασμό της Δ.Ε.Η. ή των εναλλακτικών προμηθευτών ηλεκτρικού ρεύματος, 
με βάση τα οποία υπολογίστηκε κατά τη 17-09-2011 το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας της παρ. 1 
του άρθρου 24 του Ν. 2130/1993,  καθώς και συντελεστής προσαύξησης αντιστρόφως 
ανάλογος προς την παλαιότητα του ακινήτου και συντελεστής προσδιορισμού του τέλους 
σε ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο σύμφωνα με τους πίνακες, που παρατίθενται στην ως άνω 
διάταξη. Κατά συνέπεια, η φορολογική βάση του Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. δεν καθορίζεται ευθέως από τον 
Νόμο, αλλά κατά παραπομπή στη μέθοδο υπολογισμού, την οποία χρησιμοποιεί η Δ.Ε.Η. 
και, κατ’ επέκταση, οι εναλλακτικοί προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος για το Τ.Α.Π. 
Το δε γεγονός αυτό συνιστά κατ’ εξουσιοδότηση προσδιορισμό ενός ουσιώδους στοιχείου 
του φόρου και, μάλιστα, ούτε καν από την κανονιστικώς δρώσα διοίκηση, αλλά από νομικά 
πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, με αποτέλεσμα να παραβιάζονται οι συνταγματικές διατάξεις 
του άρθρου 78§§1,4 .
IV.       Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 53§§8-11 του Ν. 4021/2011, τόσο η βεβαίωση, όσο και η είσπραξη του Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. ανατίθεται στη Δ.Ε.Η. και στους λοιπούς εναλλακτικούς προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος. Μάλιστα, ρητώς χορηγείται στα ανωτέρω πρόσωπα το δικαίωμα, σε περίπτωση μη καταβολής του Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε., να προβούν σε διακοπή της παροχής του ηλεκτρικού ρεύματος. Κατά τον τρόπο, όμως, αυτό μια κατ’ εξοχήν έκφανση της δημοσίας εξουσίας και της κρατικής κυριαρχίας, όπως είναι η βεβαίωση και είσπραξη ενός φόρου επί του κεφαλαίου, ανατίθεται σε ιδιωτικές ανώνυμες εταιρείες, που ουδόλως συνιστούν, ασφαλώς, όργανα της εκτελεστικής εξουσίας, κατά πρόδηλη παραβίαση των διατάξεων των άρθρων 26§2 και 1§3 του Συντάγματος, συνδυαστικώς ερμηνευομένων.
V.        Επιπλέον, το Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. επιβάλλεται αδιακρίτως σε όλους τους ιδιοκτήτες «δομημένων επιφανειών», χωρίς να συνεκτιμά περαιτέρω ουσιώδεις παράγοντες, που προσδιορίζουν την αληθινή φοροδοτική τους ικανότητα. Ειδικότερα, κατ’ αρχάς, δεν λαμβάνει καθ’ όλου υπ’ όψιν την παραγωγή ή όχι εισοδήματος από την ακίνητη αυτή ιδιοκτησία και, περαιτέρω, το ύψος του εισοδήματος αυτού. Περαιτέρω, για τη διάγνωση της πραγματικής φοροδοτικής ικανότητας του ιδιοκτήτη δεν λαμβάνεται υπ’ όψιν ούτε το εν γένει αποκτώμενο εξ αυτού εισόδημα, ώστε να εξακριβώνεται η πραγματική δυνατότητά του να καταβάλει τον φόρο, που αντιστοιχεί στην ακίνητη περιουσία του, αλλά και συνολικώς τους φόρους που του αναλογούν. Επιπροσθέτως, για τον υπολογισμό του Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. λαμβάνονται υπ’ όψιν μόνο η επιφάνεια του ακινήτου, η τιμή ζώνης αυτού (η οποία, μάλιστα, καθορίζεται με κατ’ εξουσιοδότηση του Νόμου εκδοθείσες Υ.Α.) και η παλαιότητα αυτού. Αντιθέτως, δεν λαμβάνονται υπ’ όψιν άλλοι ουσιώδεις προσδιοριστικοί παράγοντες, όπως ο συντελεστής ορόφου ή ο συντελεστής εμπορικότητας, οι οποίοι, βεβαίως, διαφοροποιούν την αξία των ακινήτων, γι’ αυτό και λαμβάνονται υπ’ όψιν και στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων (άρθρο 41 Ν. 1249/1982). Εκ των ανωτέρω διαπιστώνεται η παραβίαση των διατάξεων του άρθρου 4§§1,5 του Συντάγματος. Τέλος, το Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. αποτελεί τη δεύτερη φορολογική επιβάρυνση της κατοχής της ακίνητης περιουσίας μέσα στο ίδιο οικονομικό έτος (2011), καθώς, όσοι έχουν ακίνητη περιουσία άνω των διακοσίων χιλιάδων (200.000) Ευρώ επιβαρύνονται και με τον Φ.Α.Π. (άρθρα 27 επ. Ν. 3842/2010), με συνέπεια να σημειώνεται παραβίαση και της αρχής της απαγορεύσεως της διπλής φορολογίας, ήτοι της απαγορεύσεως εκ νέου φορολογήσεως της ιδίας φορολογητέας ύλης για την ιδία αιτία.
VI.       Στη διάταξη του άρθρου 53§11 του Ν. 4021/2011 προβλέπεται ως επιπρόσθετη  
«κύρωση» για την περίπτωση, στην οποία ο φορολογούμενος δεν προβαίνει σε καταβολή 
του Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε., η διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος στο ακίνητο, στο οποίο αφορά ο φόρος.
 Επαπειλείται, δηλαδή - χωρίς, μάλιστα, να προβλέπεται τούτο στον Κ.Ε.Δ.Ε., υπό τη μορφή 
αναγκαστικού μέτρου εισπράξεως – η διακοπή της παροχής ενός κοινωνικού αγαθού, 
προκειμένου να επιτευχθεί ο εξαναγκασμός του φορολογουμένου να συμμορφωθεί προς 
την υποχρέωση καταβολής του Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. Πρόκειται, δε, αναντίρρητα, για μια μορφή 
ψυχολογικής βίας, η οποία προσλαμβάνει μείζονες διαστάσεις απαξίας όταν απευθύνεται 
σε πρόσωπα οικονομικώς εξαθλιωμένα ή αντιμετωπίζοντα άλλους αντικειμενικούς λόγους 
αδυναμίας καταβολής (π.χ. ασθενείς). Έτσι, διά του «μηχανισμού» της διακοπής του 
ηλεκτρικού ρεύματος στους αδυνατούντες να καταβάλουν την προδήλως αντισυνταγματική 
και επαχθεστάτη αυτή φορολογική επιβάρυνση προσβάλλεται ευθέως η ιδία 
η αξία του ανθρώπου, καθώς τίθεται προ του κινδύνου να στερηθεί ένα ζωτικό αγαθό,
 απαραίτητο για τη διαβίωσή του.
 Έτσι, όμως, υποβιβάζεται το επίπεδό του κάτω των ορίων του στοιχειωδώς ανεκτού και τίθεται
 σε κίνδυνο ακόμη και η υγεία,  αλλά και η ιδία η επιβίωση αυτού. Ουδείς λόγος για διατήρηση της 
ανθρώπινης αξιοπρέπειας μπορεί να γίνει στην περίπτωση αυτή, με αποτέλεσμα να θίγεται 
ουσιωδώς ο ίδιος ο πυρήνας της διατάξεως του άρθρου 2§1 του Συντάγματος.
VII.     Περαιτέρω, διά των διατάξεων του άρθρου 53 του Ν. 4021/2011 επιφέρεται συνταγματικώς
 ανεπίτρεπτη επέμβαση της Πολιτείας στον συμβατικό δεσμό μεταξύ των ανωνύμων εταιρειών, 
που παρέχουν το ηλεκτρικό ρεύμα, και των αντισυμβαλλομένων τους ιδιωτών. 
Δεν θεσπίζεται, μάλιστα, μόνο μια επιπρόσθετη οικονομική υποχρέωση για τον πολίτη, 
αλλά και προβλέπεται ρητή και ιδιαιτέρως επαχθής κύρωση, ήτοι η διακοπή της ηλεκτροδοτήσεως.
 Η μεταγενέστερη, δε,  αυτή νομοθετική τροποποίηση των υφισταμένων ιδιωτικών συμβάσεων 
ουδόλως εντάσσεται στις επιτρεπτές εξαιρέσεις αποκλίσεως από τις επιταγές του άρθρου 5§1 
του Συντάγματος, καθώς πουθενά στις διατάξεις του άρθρου 53 του Ν. 4021/2011 δεν γίνεται 
αναφορά σε μη νομίμους ή βλαπτικούς όρους των ανωτέρω συμβάσεων, οι οποίοι δικαιολογούν 
την επέμβαση αυτή Ανεπίτρεπτη επέμβαση σε ιδιωτικής φύσεως συμβατικό δεσμό επέρχεται 
και ένα δεύτερο επίπεδο, αυτό της σχέσεως μεταξύ ιδιοκτήτη – εκμισθωτή της 
«δομημένης επιφανείας» και μισθωτή αυτής, καθώς ορίζεται ως «υπόχρεος» για την καταβολή 
του τέλους του ακινήτου ο «χρήστης» αυτού. Μάλιστα, ρητώς προβλέπεται ότι, σε περίπτωση, 
που ο μισθωτής καταβάλει το Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε., τότε το καταβληθέν ποσό συμψηφίζεται αυτοδικαίως 
με οφειλόμενα ή μελλοντικά μισθώματα.
VIII.    Τέλος, η επιβολή του Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. άνευ οποιασδήποτε συναρτήσεώς του είτε με το παραγόμενο εκ της ιδιοκτησίας αυτής εισόδημα είτε με το εν γένει αποκτώμενο εισόδημα του φορολογουμένου, συνιστά, κατ’ ουσίαν, θέσπιση τεκμηρίου. Με μόνη τη συνεκτίμηση αντικειμενικών παραγόντων - οι οποίοι, μάλιστα, λόγω της άκρως περιοριστικής αναφοράς τους, δεν συμπεριλαμβάνουν όλα τα δυνατά προσδιοριστικά της αξίας κριτήρια -, όπως είναι το εμβαδό του ακινήτου, η τιμή ζώνης και η παλαιότητα, καταλογίζεται μια φορολογική επιβάρυνση, που στερεί από τον φορολογούμενο τη δυνατότητα ανταποδείξεως. Έτσι, όμως, δεν προσβάλλεται μόνο η αρχή της φορολογική ισότητας υπό την έννοια της απαιτήσεως φορολογήσεως με βάση την πραγματική φοροδοτική ικανότητα, αλλά και το δικαίωμα δικαστικής προστασίας (άρθρο 20§1 Συντ. και άρθρο 6§1 Ε.Σ.Δ.Α.), λόγω της καθιερώσεως του αμαχήτου αυτού τεκμηρίου.
Για τους λόγους αυτούς, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, ο οποίος έχει καθήκον να προστατεύει τα δικαιώματα των μελών του, αλλά και όλων των Ελλήνων πολιτών, παρεμβαίνοντας σε κάθε ζήτημα μείζονος εθνικού ή κοινωνικού συμφέροντος, ζητεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας την ακύρωση της επιβολής του Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. ως παράνομου και αντισυνταγματικού και επιφυλάσσεται για περαιτέρω ενέργειες.   
Σημειώνεται ότι, καθ’ όσον αφορά στην Αίτηση Ακυρώσεως του Δ.Σ.Α. για το Τέλος Επιτηδεύματος, 
ορίστηκε ήδη δικάσιμος  ενώπιον του ΣτΕ η 4η Νοεμβρίου 2011.


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΓΙΑΝΝΗΣ Δ. ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ

Διευκρινίσεις της ΔΕΗ για το έκτακτο ειδικό τέλος ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ)


Διευκρινίσεις της ΔΕΗ για το έκτακτο ειδικό τέλος ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ)

ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ Α.Ε

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΤΑΙΡΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

                                                           
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Με αφορμή την ελλιπή  και σε ορισμένες περιπτώσεις παραπλανητική ενημέρωση των καταναλωτών από εκπροσώπους Τοπικών Αυτοδιοικήσεων για δήθεν εσφαλμένο τρόπο υπολογισμού από τη ΔΕΗ του ύψους του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ), η Επιχείρηση ενημερώνει τους καταναλωτές  πως:
    
Οι υπολογισμοί για τον καταλογισμό του Ειδικού Τέλους, όπως αναφέρει ο Νόμος 4021/2011 και η Υπουργική Απόφαση 1211/2011, έγιναν με βάση τα στοιχεία της βάσης πληροφοριών της ΔΕΗ - την 17.9.2011* - με στοιχεία που χορηγούν οι Δήμοι.

Έτσι:
 
Η ΔΕΗ  και οι λοιποί Προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας που έχουν εκ του Νόμου την υποχρέωση του καταλογισμού και της συνείσπραξης του Ειδικού Τέλους με τους λογαριασμούς ρεύματος, δεν έχουν κανένα δικαίωμα μεταβολής στοιχείων, διορθώσεων και επιστροφής χρημάτων, πλην των αρμοδίων φορέων και υπηρεσιών της  Πολιτείας . 
 
Τα στοιχεία των Δήμων που μεταβάλλονται μετά  τις 17/9/2011 δεν μπορούν να επηρεάσουν τον υπολογισμό του Ειδικού Τέλους, αλλά μόνο τον υπολογισμό του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) .

Σε περίπτωση κατά την οποία καταναλωτές εκτιμούν ότι υπάρχουν λάθη στους τρόπους υπολογισμού του Ειδικού Τέλους που αναφέρονται στο λογαριασμό ρεύματος που λαμβάνουν, τότε σύμφωνα με τον νόμο και την Υπουργική Απόφαση:

Σε περιπτώσεις ευπαθών κοινωνικών ομάδων,  ο ενδιαφερόμενος μπορεί να επικοινωνήσει με την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων μέσω γραπτού μηνύματος (sms  54160) ή μέσω της ιστοσελίδας http://www.gsis.gr/faq/faq_eta.html. Αφού η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων επεξεργαστεί  τα στοιχεία και αν κριθεί αναγκαίο, τότε θα επικοινωνήσει με τη ΔΕΗ προκειμένου στον επόμενο λογαριασμό να συμψηφιστεί τυχόν υπερχρέωση ή δοθεί εντολή στη ΔΕΗ για μη έκδοση της δεύτερης δόσης.

Σε περίπτωση διαφωνίας υπολογισμού του Τέλους σε ακίνητα, τότε ο ενδιαφερόμενος και αφού πληρώσει το Τέλος, πρέπει να επικοινωνήσει με τις κατά τόπους ΔΟΥ παρέχοντας όλα τα δικαιολογητικά που απαιτεί η σχετική Υπουργική Απόφαση.

Είναι σαφές, πως η ΔΕΗ αλλά και οι άλλες εταιρείες παροχής ηλεκτρικής ενέργειας έχουν μόνο την υποχρέωση να εισπράξουν το συγκεκριμένο Τέλος και σε καμιά περίπτωση δεν έχουν δικαίωμα να επέμβουν με οποιονδήποτε τρόπο στα στοιχεία υπολογισμού του.

Σε περίπτωση κατά την οποία η ΔΕΗ θεωρήσει ότι βλάπτεται η εταιρική φήμη της, σε βάρος των οικονομικών συμφερόντων της, από εσκεμμένη παραπληροφόρηση, θα πάρει όλα τα αναγκαία νόμιμα μέτρα που απαιτούνται για την προστασία της.

Η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού στην προσπάθειά της να ενημερώσει όσο το δυνατόν πληρέστερα τους πελάτες της σχετικά με το Ειδικό Τέλος, διαθέτει ειδική ενότητα στην ιστοσελίδα www.dei.gr και την τηλεφωνική γραμμή 214 214 1000 με αστική χρέωση για όλη την Ελλάδα.

* Επισήμανση για τους συντάκτες:

Στην παρ. 8, του άρθρου 53 του ν.4021/2011 αναφέρεται: «Η βεβαίωση του ειδικού τέλους συντελείται με την εγγραφή στις 17.9.2011 του ηλεκτροδοτούμενου ακινήτου στις μηχανογραφικές καταστάσεις της Δ.Ε.Η. και των λοιπών εναλλακτικών προμηθευτών ηλεκτρικού ρεύματος και ο κατάλογος αυτός αποτελεί τον τίτλο βεβαίωσης για το Ελληνικό Δημόσιο και τον αντίστοιχο χρηματικό κατάλογο των αρμοδίων Δ.Ο.Υ.».


Αθήνα, 7 Νοεμβρίου 2011                                                                       

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ