Δευτέρα 24 Ιουλίου 2023

Δρομολογείται η απόσυρση ΦΗΜ και ΕΑΦΔΣΣ εστιατορίων Γράφει ο Απόστολος Αλωνιάτης Νέες κατηγορίες ηλεκτρονικής εξόφλησης χαρτοσήμων μέσω e- παράβολο. Καμία παράταση στην επανένταξη στις ρυθμίσεις των 72 και 120 δόσεων


 Δρομολογείται η απόσυρση ΦΗΜ και ΕΑΦΔΣΣ εστιατορίων

Γράφει ο Απόστολος Αλωνιάτης

Νέες κατηγορίες ηλεκτρονικής εξόφλησης χαρτοσήμων μέσω e- παράβολο.

Καμία παράταση στην επανένταξη στις ρυθμίσεις των 72 και 120 δόσεων  

 

Με την διευκρίνηση ότι δεν θα δοθεί παράταση στην επανένταξη των φορολογουμένων  στις ευνοϊκές ρυθμίσεις των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το δημόσιο , ξεκίνησε την θητεία του το νέο οικονομικό επιτελείο 

Με δελτίο τύπου που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών διευκρίνισε ότι δεν θα δοθεί νέα παράταση στην επανένταξη στις ρυθμίσεις των 72 και 120 δόσεων.

Πιο συγκεκριμένα με την ανακοίνωση του το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ενημερώνει ότι δεν πρόκειται να δοθεί παράταση στην προθεσμία επανένταξης στις ρυθμίσεις φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών που λήγει στις 31 Ιουλίου 2023. Συνεπώς μέχρι την ημερομηνία αυτή οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλουν την αίτηση ηλεκτρονικά, στην εφαρμογή που έχει αναπτύξει η ΑΑΔΕ, προκειμένου να επωφεληθούν από τη δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών τους με ευνοϊκούς όρους.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το νόμο 5036/2023:

·         Δίνεται η δυνατότητα στους οφειλέτες που είχαν ενταχθεί στις φορολογικές και ασφαλιστικές ρυθμίσεις των 120 ή 72 δόσεων και τις έχασαν μέχρι την 1η Φεβρουαρίου του 2023, να τις αναβιώσουν, καταβάλλοντας έως τις 31 Ιουλίου δύο μηνιαίες δόσεις.

 

·         Παρέχεται η δυνατότητα ρύθμισης οφειλών για τους φορολογούμενους που ήταν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, αλλά απέκτησαν ληξιπρόθεσμες οφειλές λόγω της ενεργειακής κρίσης. Συγκεκριμένα, οι οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μετά την 1η Νοεμβρίου 2021 και έως την 1η Φεβρουαρίου 2023, ρυθμίζονται σε έως και 72 δόσεις με την προϋπόθεση ότι ο οφειλέτης κατά την 1η.11.2021 δεν είχε λοιπές ληξιπρόθεσμες οφειλές ή αν είχε, ήταν τακτοποιημένες.

 

·         Υπενθυμίζεται ότι η υπαγωγή στη ρύθμιση συνεπάγεται σειρά ευεργετημάτων για τους οφειλέτες, όπως η αποδέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών, η χορήγηση αποδεικτικού ενημερότητας, η αναστολή λήψης αναγκαστικών μέτρων.

Δρομολογείται η διασύνδεση

Σύσκεψη με υπηρεσιακά στελέχη της ΑΑΔΕ, εκπροσώπους των εταιρειών κατασκευής ταμειακών μηχανών, εκκαθαριστών συναλλαγών μέσω POS, κατασκευαστών POS , παρόχων ηλεκτρονικής τιμολόγησης και ανάπτυξης προγραμμάτων λογισμικού είχε ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, να συζητήσουν σε ποιο σημείο βρίσκεται η πιστοποίηση των νέων ταμειακών μηχανών και να καθορίσουν το χρονοδιάγραμμα  για τη διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές, εντός του χρονικού πλαισίου που έχει θέσει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Στην σύσκεψη συζητήθηκαν τα βήματα που πρέπει αν γίνουν για την σωστή εφαρμογή του μέτρου.

Η ΑΑΔΕ από την πλευρά της παρουσίασε τα βασικά χαρακτηριστικά του σχεδίου υλοποίησης του έργου, ενώ ζήτησε από τους συμμετέχοντες να αναφερθούν σε τυχόν κινδύνους και δυσχέρειες για την ολοκλήρωση των ενεργειών που τους αναλογούν.

Οι συναντήσεις θα συνεχιστούν εντατικά στο επόμενο διάστημα ώστε ο σχεδιασμός να οριστικοποιηθεί το συντομότερο δυνατόν.

Απόσυρση από τη χρήση ταμειακών συστημάτων

Μετά από είκοσι χρόνια εφαρμογής με την A.1073/18.5.2023 (ΦΕΚ 4516/Β’/13.7.2023) , η διοίκηση αποφάσισε την απόσυρση από τη χρήση και οριστική παύση Ειδικών Ασφαλών Φορολογικών Διατάξεων Σήμανσης Στοιχείων (ΕΑΦΔΣΣ) για το σύνολο των επιχειρήσεων. Ακόμη αποφάσισε την παύση χρήσης απλών Φορολογικών Ηλεκτρονικών Μηχανισμών (ΦΗΜ) για τις οντότητες εστίασης που λειτουργούν με σερβίρισμα σε τραπεζοκαθίσματα και ορισμός υποχρέωσης χρήσης, ΦΗΜΑΣ Εστιατορίου ή ΦΤΜ Εστιατορίου ή ΑΔΗΜΕ Εστιατορίου.

Απόσυρση ΕΑΦΔΣΣ

Σύμφωνα με την απόφαση οι οντότητες (επιχειρήσεις κερδοσκοπικές και μη) που εκδίδουν τα λογιστικά τους στοιχεία με τη χρήση Ειδικών Ασφαλών Φορολογικών Διατάξεων Σήμανσης Στοιχείων (ΕΑΦΔΣΣ), σύμφωνα με τα οριζόμενα στην υπό στοιχεία ΠΟΛ.1220/2012 (Β’ 3517) απόφαση του Υφυπουργού Οικονομικών ή είναι κάτοχοι αυτών, παύουν τη χρήση αυτών έως και την 31.10.2023 και έχουν την υποχρέωση υποβολής δήλωσης οριστικής παύσης τους.

 

Ταμειακές μηχανές εστίασης.

 

Με το άρθρο  2, της απόφασης αποφασίζεται η παύση χρήσης απλών Φορολογικών Ηλεκτρονικών Μηχανισμών (ΦΗΜ) από τις οντότητες εστίασης που λειτουργούν με σερβίρισμα σε τραπεζοκαθίσματα

 

Οι οντότητες εστίασης που λειτουργούν με σερβίρισμα σε τραπεζοκαθίσματα και εκδίδουν τα λογιστικά τους στοιχεία με τη χρήση απλών ΦΗΜ της υπό στοιχεία ΠΟΛ.1220/2012 απόφασης του Υφυπουργού Οικονομικών παύουν τη χρήση αυτών έως και την 30.6.2024.

 

Ημερομηνίες απόσυρσης

 

 

ΕΑΦΔΣΣ

31.10.2023

ΦΜΤ Εστιατορίων

30.6.2024

 

 

Υποχρεωτική χρήση ΦΗΜΑΣ

 

       i.        Οι οντότητες εστίασης που λειτουργούν με σερβίρισμα σε τραπεζοκαθίσματα και εκδίδουν τα λογιστικά τους στοιχεία με τη χρήση ΕΑΦΔΣΣ από την 1.11.2023 και εφεξής έχουν την υποχρέωση χρήσης ΦΗΜΑΣ Εστιατορίου ή ΦΤΜ Εστιατορίου ή ΑΔΗΜΕ Εστιατορίου που πληρούν τις τεχνικές προδιαγραφές που ορίζονται στην υπό στοιχεία Α.1173/2022.

      ii.        Οι οντότητες εστίασης που λειτουργούν με σερβίρισμα σε τραπεζοκαθίσματα και εκδίδουν τα λογιστικά τους στοιχεία με τη χρήση απλών ΦΗΜ, από την 1.7.2024 και εφεξής, έχουν την υποχρέωση χρήσης ΦΗΜΑΣ Εστιατορίου ή ΦΤΜ Εστιατορίου ή ΑΔΗΜΕ Εστιατορίου που πληρούν τις τεχνικές προδιαγραφές που ορίζονται στην υπό στοιχεία Α.1173/2022.

 

Εγκατάσταση ΦΗΜΑΣ

Σύστημα που χρησιμοποιούν σήμερα

Αλλαγή σε ΦΗΜΑΣ από

 

 

Χρήση ΕΑΦΔΣΣ

1.11.2023

Χρήση ΦΤΜ

1.7.2024

 

 

Διαδικασία απόσυρσης - παύσης

 

Η δήλωση οριστικής παύσης του άρθρου 1 της παρούσας, υποβάλλεται στο πληροφοριακό σύστημα των ΦΗΜ μέσω της διαδικτυακής πύλης της ΑΑΔΕ (έντυπο Δ13), εφόσον έχει εκδοθεί πρόσφατο, ήτοι εντός των τελευταίων δέκα (10) ημερών, τελικό Δελτίο Ημερήσιας Κίνησης «Ζ».

Κατά παρέκκλιση του ανωτέρω εδαφίου η δήλωση παύσης υποβάλλεται στην αρμόδια ΔΟΥ, από τις οντότητες που εκδίδουν τα λογιστικά τους στοιχεία με τη χρήση ΕΑΦΔΣΣ στις παρακάτω περιπτώσεις:

1. Εκπρόθεσμης δήλωσης παύσης ή απώλειας ΦΗΜ.

2. Το τελευταίο εκδοθέν Δελτίο Ημερήσιας Κίνησης «Ζ» φέρει ημερομηνία προγενέστερη των έξι (6) μηνών της ημερομηνίας έκδοσης της Τεχνικής Αναφοράς Βλάβης, η οποία συνυποβάλλεται με το ως άνω δελτίο και τη δήλωση παύσης λόγω βλάβης.

Σε περίπτωση βλάβης ΦΗΜ, και εφόσον το τελευταίο εκδοθέν Δελτίο Ημερήσιας Κίνησης Ζ φέρει ημερομηνία εντός των προηγούμενων έξι (6) μηνών από την ημερομηνία έκδοσης της Τεχνικής Αναφοράς Βλάβης, η δήλωση παύσης λόγω βλάβης υποβάλλεται από την επιχείρηση που κατέχει την άδεια καταλληλότητας ή την άδεια τεχνικής υποστήριξης ΦΗΜ, για λογαριασμό του κατόχου ΦΗΜ.

Οι κωδικοί οριστικής παύσης ΦΗΜ είναι οι εξής:

23 Παύση λόγω πλήρωσης μνήμης

41 Απόσυρση ΦΗΜ

10 Αυτοπαράδοση λόγω παύσης εργασιών της επιχείρησης

24 Παύση λόγω θανάτου

38 Ασυμβατότητα με δεκαδικά των συντελεστών ΦΠΑ

25 Παύση λόγω βλάβης φορολογικής μνήμης.

 

Η διαδικασία απόσυρσης και οριστικής παύσης του άρθρου 1 ή παύσης χρήσης του άρθρου 2 της παρούσας, διενεργείται, από τις υπόχρεες οντότητες, μετά την ολοκλήρωση έγκρισης αδειών καταλληλότητας ΦΗΜ από τουλάχιστον τέσσερις (4) διαφορετικούς κατασκευαστές, κατά περίπτωση.

 

 

Μέσω e-Παράβολο η πληρωμή χαρτοσήμων

 

Με την εγκύκλιο 2044/2023 της ΑΑΔΕ καταγράφονται τα πάγια και τα αναλογικά τέλη χαρτοσήμου που αποδίδονται μέσω της ψηφιακής εφαρμογής e-Παράβολο.

Το έγγραφο έχει ως αντικείμενο την απόδοση παγίων και μεταβλητών τελών χαρτοσήμου μέσω της ψηφιακής εφαρμογής e-Παράβολο.

Σε αυτό καταγράφονται τα πάγια και τα αναλογικά τέλη χαρτοσήμου που αποδίδονται μέσω της ψηφιακής εφαρμογής e-Παράβολο.

Αφορά φυσικά ή νομικά πρόσωπα που εκδίδουν πάγια παράβολα ή συγκεκριμένες κατηγορίες αναλογικών τελών χαρτοσήμου μέσω της ψηφιακής εφαρμογής e-Παράβολο.

 Σύμφωνα με το έγγραφο στο πλαίσιο της ψηφιοποίησης των διαδικασιών των υπηρεσιών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), τα πάγια και τα αναλογικά τέλη χαρτοσήμου, όπως αυτά αναλυτικά αναφέρονται κατωτέρω, εκδίδονται πλέον μέσω της ψηφιακής εφαρμογής e-Παράβολο. Προϋπόθεση για την έκδοσή τους αποτελεί η πληρωμή τους.

Συγκεκριμένα οι φορολογούμενοι αποδίδουν μέσω έκδοσης παραβόλου από την ψηφιακή εφαρμογή e-Παράβολο:

·         τα πάγια τέλη χαρτοσήμου, τα οποία καταβάλλονται ιδίως σε περιπτώσεις έκδοσης αδειών, όπως κυνηγιού, θρησκευτικού γάμου, λειτουργίας τουριστικών ή ταξιδιωτικών γραφείων, οικοδομής, κ.λπ..

 

·         τα αναλογικά τέλη, η είσπραξη των οποίων γινόταν με οίκοθεν αποδεικτικά είσπραξης, όπως τέλη μεταγραφής, μισθωμάτων και τέλη χαρτοσήμου που προκαταβάλλονται για πράξεις που πραγματοποιούνται κυρίως από συμβολαιογράφους και υποθηκοφύλακες (Λοιπά τέλη χαρτοσήμου του κατωτέρω πίνακα)

 Ειδικότερα, οι κατηγορίες πάγιων και αναλογικών τελών χαρτοσήμου που εντάσσονται πλέον στην ψηφιακή εφαρμογή e-Παράβολο είναι οι εξής:

Πληρωμές που εντάσσονται στο e-Παράβολο

Ιστοσελίδα e-Παράβολο

Τίτλος Υπηρεσίας:

Περιγραφή στην εφαρμογή του e-Παράβολο

Α/Α

Τίτλος και περιγραφή παραβόλου (Πάγια παράβολα)

Ποσό (€) χαρτοσήμου

Ποσό (€) ΟΓΑ

Κατηγορία Παραβόλου (έως 50 χαρακτήρες)

Τύπος Παραβόλου (έως 50 χαρακτήρες)

1

άδεια μεταβολής ή προσθήκης επωνύμου

15

3

Άδειες

άδεια μεταβολής ή προσθήκης επωνύμου

2

άδεια γάμου θρησκευτικού

15

3

Άδειες

άδεια γάμου θρησκευτικού

3

πράξη διαζυγίου

15

3

Άδειες

πράξη διαζυγίου

4

άδεια αναδοχής υπηρεσίας σε ξένη κυβέρνηση και η άδεια πολιτογράφησης στην αλλοδαπή

45

9

Άδειες

άδεια αναδοχής υπηρεσίας σε ξένη κυβέρνηση και άδεια πολιτογράφησης στην αλλοδαπή

5

άδειες παραμονής και εργασίας σε αλλοδαπούς βραχείας διάρκειας

30

6

Άδειες

άδειες παραμονής και εργασίας σε αλλοδαπούς βραχείας διάρκειας

6

άδειες παραμονής και εργασίας σε αλλοδαπούς ετήσιας διάρκειας

60

12

Άδειες

άδειες παραμονής και εργασίας σε αλλοδαπούς ετήσιας διάρκειας

7

άδειες παραμονής και εργασίας σε αλλοδαπούς διάρκειας δύο ετών και άνω

90

18

Άδειες

άδειες παραμονής και εργασίας σε αλλοδαπούς διάρκειας δύο ετών και άνω

8

δελτία ταυτότητας αλλοδαπού

15

3

Άδειες

δελτία ταυτότητας αλλοδαπού

9

άδεια άσκησης επαγγέλματος

30

6

Άδειες

άδεια άσκησης επαγγέλματος

10

άδεια Θήρας

15

3

Άδειες

άδεια θήρας

11

άδεια σύστασης ειδικού καπνεργοστασίου

590

118

Άδειες

άδεια σύστασης ειδικού καπνεργοστασίου

12

ανανέωση της άδειας ειδικού καπνεργοστασίου

295

59

Άδειες

ανανέωση της άδειας ειδικού καπνεργοστασίου

13

άδεια λειτουργίας ιαματικών πηγών

75

15

Άδειες

άδεια λειτουργίας ιαματικών πηγών

14

άδεια λειτουργίας τουριστικών ή ταξιδιωτικών γραφείων

145

29

Άδειες

άδεια λειτουργίας τουριστικών ή ταξιδιωτικών γραφείων

15

ανανέωση της άδειας για τις ιαματικές πηγές

45

9

Άδειες

ανανέωση της άδειας για τις ιαματικές πηγές

16

ανανέωση της άδειας για τα τουριστικά ή ταξιδιωτικά γραφεία.

90

18

Άδειες

ανανέωση της άδειας για τα τουριστικά ή ταξιδιωτικά γραφεία.

17

πιστοποιητικά πλοϊμότητας ελληνικών πλοίων και αεροσκαφών, τα πιστοποιητικά εθνικότητας πλοίων ή νηολογήσεων αεροσκαφών, καθώς και τα αντίγραφα των πιστοποιητικών αυτών

30

6

Έγγραφα ναυτιλιακά διπλώματα πτυχία, πιστοποιητικά και άλλα

πιστοποιητικά πλοϊμότητας ελληνικών πλοίων και αεροσκαφών, τα πιστοποιητικά εθνικότητας πλοίων ή νηολογήσεων αεροσκαφών

18

αποδεικτικά ναυτικής ή αεροναυτικής ικανότητας των πληρωμάτων των πλοίων, των αεροσκαφών, ως και του προσωπικού εδάφους

15

3

Έγγραφα ναυτιλιακά διπλώματα πτυχία, πιστοποιητικά και άλλα

αποδεικτικά ναυτικής ή αεροναυτικής ικανότητας των πληρωμάτων των πλοίων, των αεροσκαφών, ως και του προσωπικού εδάφους

19

χορηγούμενα από δημόσιες αρχές αποδεικτικά τεχνικής ικανότητας (πτυχία, διπλώματα, άδειες γενικές και ειδικές), καθώς και τα αντίγραφα αυτών προς κάθε φύσης μηχανικούς, θερμαστές, ηλεκτρολόγους κ.λπ.

15

3

Έγγραφα ναυτιλιακά διπλώματα πτυχία, πιστοποιητικά και άλλα

αποδεικτικά τεχνικής ικανότητας (πτυχία, διπλώματα, άδειες γενικές και ειδικές)

20

χορηγούμενα από τις δημόσιες αρχές πιστοποιητικά ικανότητας εργολάβου (πτυχία εργοληπτών δημόσιων έργων), καθώς και η ανανέωση ή τα αντίγραφα αυτών: Α', Β', Γ' τάξης

30

6

Έγγραφα ναυτιλιακά διπλώματα πτυχία, πιστοποιητικά και άλλα

αποδεικτικά τεχνικής ικανότητας (πτυχία, διπλώματα, άδειες γενικές και ειδικές)

21

χορηγούμενα από τις δημόσιες αρχές πιστοποιητικά ικανότητας εργολάβου (πτυχία εργοληπτών δημόσιων έργων), καθώς και η ανανέωση ή τα αντίγραφα αυτών: Δ', Ε' και ΣΤ' τάξης

90

18

Έγγραφα ναυτιλιακά διπλώματα πτυχία, πιστοποιητικά και άλλα

αποδεικτικά τεχνικής ικανότητας (πτυχία, διπλώματα, άδειες γενικές και ειδικές)

22

χορηγούμενα από τις δημόσιες αρχές πιστοποιητικά ικανότητας εργολάβου (πτυχία εργοληπτών δημόσιων έργων), καθώς και η ανανέωση ή τα αντίγραφα αυτών: Ζ' και ανώτερης τάξης

145

29

Έγγραφα ναυτιλιακά διπλώματα πτυχία, πιστοποιητικά και άλλα

αποδεικτικά τεχνικής ικανότητας (πτυχία, διπλώματα, άδειες γενικές και ειδικές)

 

 

Α/Α

Τίτλος και περιγραφή παραβόλου (Οριζόντια παράβολα)

Ποσό    (€) χαρτοσήμου

Ποσό (€) ΟΓΑ

Κατηγορία Παραβόλου (έως 50 χαρακτήρες)

Τύπος Παραβόλου (έως 50 χαρακτήρες)

1

τέλος χαρτοσήμου δύο τοις χιλίοις (2‰) συμπεριλαμβανομένου 20% επ' αυτού υπέρ ΟΓΑ

μεταβλητό

μεταβλητό

Τέλη χαρτοσήμου σχεδίων μηχανικού

χαρτόσημο 2‰ και ΟΓΑ 20% επί του προϋπολογισμού του έργου ή της αμοιβής

2

τέλος χαρτοσήμου (1%-3%) συμπεριλαμβανομένου 20% επ' αυτού υπέρ ΟΓΑ

μεταβλητό

μεταβλητό

Λοιπά τέλη χαρτοσήμου

χαρτόσημο (1%-3%) και ΟΓΑ 20% επί του ποσού προς χαρτοσήμανση

3

τέλος χαρτοσήμου ένα τοις εκατό (1%) συμπεριλαμβανομένου 20% επ' αυτού υπέρ ΟΓΑ

μεταβλητό

μεταβλητό

Τέλος μεταγραφής

χαρτόσημο 1% και ΟΓΑ 20% επί των μισθωμάτων

4

τέλος χαρτοσήμου τρία τοις εκατό (3%) συμπεριλαμβανομένου 20% επ' αυτού υπέρ ΟΓΑ

μεταβλητό

μεταβλητό

Τέλος χαρτοσήμου επί μισθωμάτων

χαρτόσημο 3% και ΟΓΑ 20% επί των μισθωμάτων

 

 

Ημερομηνία έναρξης

Από τις 10/7/2023 και εφεξής τα παραπάνω τέλη χαρτοσήμου καταβάλλονται αποκλειστικά ψηφιακά μέσω του e-Παράβολο και δεν θα εξοφλούνται μέσω επίσκεψης στις Δ.Ο.Υ

Τα παράβολα για τις ανωτέρω περιπτώσεις δεσμεύονται αυτόματα με την πληρωμή τους.

Σχετικά με την μη χρήση του παραβόλου

Εξαιρετικά για την περίπτωση επιστροφής παραβόλου, σε περίπτωση που δεν έγινε η από του νόμου προβλεπόμενη χρήση του παραβόλου (περ. β της παρ. 4 του άρθρου 9 του Κ.Ν.Τ.Χ.), αυτό επιστρέφεται σύμφωνα με την Κοινή Απόφαση του Υφυπουργού Οικονομικών και του Υπουργού Επικρατείας Α.1047/2020 (Β'979) από την υπηρεσία/λήπτη που κατατίθεται το ηλεκτρονικό παράβολο. Διευκρινίζεται ότι σε περίπτωση που η υπηρεσία - λήπτης που κατατίθεται το ηλεκτρονικό παράβολο δεν διαθέτει πρόσβαση στην εφαρμογή του e-Παράβολο, η επιστροφή δύναται να διενεργηθεί από τον εποπτεύοντα της υπηρεσίας φορέα/Υπουργείο.

Ειδικά στην περίπτωση επιστροφής παραβόλου τελών χαρτοσήμου για την άδεια θρησκευτικού γάμου, η διαδικασία επιστροφής πραγματοποιείται από το ληξιαρχείο στο οποίο επρόκειτο να δηλωθεί ο γάμος, αφού προσκομιστεί από τον αιτούντα την επιστροφή, βεβαίωση μη χρήσης του παραβόλου, η οποία χορηγείται από τον Ιερό Ναό που επρόκειτο να τελεστεί ο θρησκευτικός γάμος, κατ' ανάλογη εφαρμογή με την διαδικασία επιστροφής στις περιπτώσεις μη χρήσης παραβόλου χαρτοσήμου για άδεια πολιτικού γάμου.

Αλωνιάτης Απόστολος

Οικονομολόγος - φοροτεχνικός, Α' Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών & Φορολογικών Μελετών (Ι.Ο.ΦΟ.Μ), Σύμβουλος Διοίκησης της PROSVASIS AEBE και συγγραφέας.

 Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Voice (Finance & Markets Voice) , την Κυριακή 23  Ιουλίου    2023