Δευτέρα 1 Ιανουαρίου 2024

Παρατάσεις σε τέλη κυκλοφορίας και Μετάβασης στο ΤΕΚΑ Γράφει ο Απόστολος Αλωνιάτης Η νέα απόφαση για την πρόσβαση στο Μητρώο πραγματικών Δικαιούχων - Τι ισχύει για την Γ' ειδική άδεια λογιστών Επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας στον e-ΕΦΚΑ για το 2024


 

Παρατάσεις σε τέλη κυκλοφορίας  και  Μετάβασης στο ΤΕΚΑ

Γράφει ο Απόστολος Αλωνιάτης

Η νέα απόφαση για την πρόσβαση στο Μητρώο πραγματικών Δικαιούχων -

Τι ισχύει  για την Γ' ειδική άδεια λογιστών

Επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας στον e-ΕΦΚΑ για το 2024

Αναμένοντας τον νέο χρόνο και με την προσδοκία να μας φέρει κάτι καλύτερο, σήμερα ουσιαστικά θα ασχοληθούμε με αναμενόμενες και μη παρατάσεις που δόθηκαν αυτές τις ημέρες.

Πριν να δούμε όμως τις παρατάσεις που έχουν δοθεί, αξίζει να σημειώσουμε ότι οι πιέσεις του επισιτιστικού κλάδου, έφεραν αποτέλεσμα και το οικονομικό επιτελείο διόρθωσε τις διατάξεις σχετικά με το ΦΠΑ και επανάφερε και μάλιστα μόνιμα στα μη αλκοολούχα ροφήματα το μειωμένο συντελεστή.

Ποιο συγκεκριμένα στο νόμο του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών «ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ, ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΕΠΕΙΓΟΥΣΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ»(ν.5079/2023 – ΦΕΚ 215/22.12.2023) και συγκεκριμένα στο άρθρο  102 «Μειωμένος συντελεστής Φόρου Προστιθέμενης Αξίας στα μη αλκοολούχα ποτά - Αντικατάσταση παρ. 51 Κεφαλαίου Α' «ΑΓΑΘΑ» Παραρτήματος ΙΙΙ Κώδικα Φ.Π.Α. και μεταβατική διατήρηση συντελεστών Φ.Π.Α.

Προβλέπεται η μόνιμη υπαγωγή των μη αλκοολούχων ποτών και των αεριούχων νερών στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ (13%) που παρέχονται από σούπερ μάρκετ, παντοπωλεία κ.λπ.

Σύμφωνα με την Αιτιολογική έκθεση με την αλλαγή της διάταξης εφαρμόζεται η μόνιμη μείωση στους συντελεστές Φόρου Προστιθέμενης Αξίας στα μη αλκοολούχα ποτά.

Η διάταξη που ψηφίστηκε έχει ως εξής:

Άρθρο 102: Μειωμένος συντελεστής Φόρου Προστιθέμενης Αξίας στα μη αλκοολούχα ποτά - Αντικατάσταση παρ. 51 Κεφαλαίου Α' «ΑΓΑΘΑ» Παραρτήματος ΙΙΙ Κώδικα Φ.Π.Α. και μεταβατική διατήρηση συντελεστών Φ.Π.Α.

1. Η παρ. 51 του Κεφαλαίου Α' «ΑΓΑΘΑ» του Παραρτήματος ΙΙΙ του Κώδικα Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ν. 2859/2000, Α' 248) αντικαθίσταται ως εξής:

«51. Μη αλκοολούχα ποτά, χωρίς προσθήκη αλκοόλης σε οποιαδήποτε αναλογία (ΔΚ ΕΧ 2202). Αεριούχα νερά της Δ.Κ. 2201 (ΔΚ ΕΧ 2201).»

2. Για το χρονικό διάστημα από την 11η Δεκεμβρίου 2023 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2023 εφαρμόζεται το Παράρτημα ΙΙΙ του Κώδικα Φ.Π.Α., περί υπαγωγής αγαθών και υπηρεσιών στον μειωμένο συντελεστή Φ.Π.Α., σύμφωνα με τις περ. α) και δ) της παρ. 1 του άρθρου 11 του ν. 4690/2020 (Α' 104).»

 

Τέλη κυκλοφορίας

Η πρώτη και αναμενόμενη παράταση αφορά τα τέλη κυκλοφορίας, μια παράδοση που κρατάει χρόνια και που τα τελευταία τέσσερα έχει μετατραπεί από ολιγοήμερη σε δίμηνη

Παρ όλες τις δηλώσεις ότι φέτος η παράταση θα είναι ολιγοήμερη , με την απόφαση Α.1207/2023 (ΦΕΚ Β' 7264/21-12-2023) «Παράταση προθεσμίας για την εμπρόθεσμη καταβολή τελών κυκλοφορίας έτους 2024 και για τη θέση των οχημάτων σε ακινησία», η πληρωμή τους παρατάθηκε μέχρι την Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου 2024. Στην ίδια ημερομηνία μετατέθηκε η «κατάθεση των πινακίδων» για το 2024.

Τα πρόστιμα

Η εκπρόθεσμη πληρωμή των τελών, όπως και η μη καταβολή τους επισύρει πρόστιμο ίσο με το 100% των τελών που αναλογούν στο όχημα. Πιο συγκεκριμένα, το ύψος του προστίμου είναι:

Η εκπρόθεσμη πληρωμή των τελών κυκλοφορίας, όπως και η μη καταβολή τους, επισύρει πρόστιμο ίσο με το 100% των τελών που αναλογούν στο όχημα.

Πιο συγκεκριμένα το ύψος του προστίμου είναι:

              i.        Ίσο με το ποσό των τελών αν το όχημα είναι δίκυκλο/ τρίκυκλο ή επιβατικό ΙΧ.

 Για τα Ι.Χ. επιβατικά και μοτοσικλέτες, τα τροχόσπιτα, τα ασθενοφόρα, τις νεκροφόρες, και τα φορτηγά τύπου Jeep:

α) Για οχήματα στα οποία αναλογούν τέλη κυκλοφορίας κατώτερα των 30 ευρώ, το πρόστιμο ανέρχεται σε 30 ευρώ 

β) Για οχήματα στα οποία αναλογούν τέλη κυκλοφορίας ανώτερα των 30 ευρώ,  το πρόστιμο ανέρχεται στο ύψος των τελών κυκλοφορίας, που υπολογίζονται, κατά περίπτωση, με βάση τον κυλινδρισμό του κινητήρα του οχήματος ή τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) ή στο ύψος του πάγιου ποσού τελών κυκλοφορίας.

            ii.        Ίσο με το 50% των τελών αν το όχημα είναι επιβατικό Δ.Χ.

Για τα λοιπά οχήματα (φορτηγά και λεωφορεία ιδιωτικής και δημόσιας χρήσης, επιβατικά δημόσιας χρήσης, κ.λπ.) το πρόστιμο περιορίζεται στο ήμισυ των κατά περίπτωση οφειλόμενων τελών κυκλοφορίας .

Ποιοι απαλλάσσονται από την καταβολή τελών

Από την καταβολή των τελών κυκλοφορίας εξαιρούνται όλα τα καινούρια αυτοκίνητα που ταξινομήθηκαν στην ελληνική αγορά από την 1η Ιανουαρίου 2021, των οποίων τα συστήματα κίνησης εκπέμπουν έως 122 γραμμάρια CO2 ανά χιλιόμετρο. Εξαιρούνται επίσης από τα τέλη κυκλοφορίας είναι τα αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα, τα οποία κινούνται εκπέμποντας μηδενικό διοξείδιο του άνθρακα αφού δεν φέρουν κινητήρα εσωτερικής καύσης. Επιπλέον δεν θα πληρώσουν οι οδηγοί, των plug-in υβριδικών μοντέλων που κυκλοφορούν στην αγορά.

Ακόμη, τα αυτοκίνητα που ταξινομήθηκαν μεταξύ 1ης Νοεμβρίου 2010 και 31ης Δεκεμβρίου 2020, τέλη κυκλοφορίας δεν θα πληρώσουν εκείνα που εκπέμπουν CO2 έως και 90 γραμμάρια το χιλιόμετρο.

Υπό προϋποθέσεις, αυτοκίνητα που ανήκουν σε άτομα με αναπηρία εξαιρούνται επίσης από τη διαδικασία καταβολής τελών κυκλοφορίας. Τέλος, την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας μπορούν να μην καταβάλλουν όσοι θέσουν έγκαιρα το αυτοκίνητό τους σε ακινησία.

Ψηφιακή ακινησία

Στην ίδια ημερομηνία με την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας, δηλαδή μέχρι την Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου, μετατέθηκε η ημερομηνία που μπορούν οι φορολογούμενοι να θέσουν σε ακινησία τα οχήματα τους, δηλαδή να «καταθέσουν πινακίδες». Οι ιδιοκτήτες των οχημάτων, μπορούν πλέον να κάνουν την ακινησία ηλεκτρονικά, μέσα από το aade.gr/myCar 

 

Για να θέσετε το όχημα σε ψηφιακή ακινησία, ακολουθείτε την εξής διαδικασία:

·         Συνδέεστε στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη της Δημόσιας Διοίκησης (www.gov.gr) και πιο συγκεκριμένα στην εφαρμογή myCAR με τους κωδικούς Taxisnet.




·         Επιλέγετε ή καταχωρείτε τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος που επιθυμείτε να θέσετε σε ψηφιακή ακινησία.

·         Δηλώνετε υπεύθυνα το χώρο στάθμευσης, ο οποίος πρέπει να είναι ιδιόκτητος, ενοικιασμένος ή παραχωρημένος.

Ποιοι υποβάλουν την αίτηση

Υποβάλετε την αίτησή σας και εάν είστε μοναδικός ιδιοκτήτης το σύστημα σας δίνει αριθμό αίτησης και σας ενημερώνει ότι το όχημα έχει τεθεί σε ψηφιακή ακινησία. Στην περίπτωση που υπάρχουν συνιδιοκτήτες, ενημερώνονται για το αίτημα σας, το οποίο θα πρέπει να εγκρίνουν για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Αλλαγή πάρκινγκ

Σε περίπτωση που χώρος στάθμευσης του οχήματος κατά την «ψηφιακή ακινησία», λόγω του γεγονότος ότι ήταν ενοικιασμένος, είναι διαφορετικός θα πρέπει να προμηθευτείτε πινακίδα προσωρινής άδειας κυκλοφορίας (Μ), προκειμένου να γίνει η μεταφορά του οχήματος στο νέο χώρο.

Διορθώσεις

Εάν συμπληρώσετε λάθος τα στοιχεία στάθμευσης του οχήματος στην αίτηση ψηφιακής ακινησίας έχετε τη δυνατότητα εντός της ίδιας ημέρας, να διορθώσετε τη διεύθυνση στάθμευσης. Σε επόμενο χρόνο θα πρέπει να απευθυνθείτε στη Δ.Ο.Υ. σας.

Προσοχή: Η ψηφιακή ακινησία επιτρέπεται μόνο για Επιβατικά Ι.Χ. και Δίκυκλα Ι.Χ. και σε όσα οχήματα βρίσκονται στο Πληροφοριακό Σύστημα Οχημάτων της Α.Α.Δ.Ε σε «κίνηση».

Πρόστιμα

Στην περίπτωση που το όχημα κυκλοφορεί ή είναι σταθμευμένο σε δημόσιο χώρο και φέρει πινακίδες, ενώ βρίσκεται σε ψηφιακή ακινησία, επιβάλλεται πληρωμή των Τελών Κυκλοφορίας και το πρόστιμο εκπρόθεσμης πληρωμής τους, καθώς και διοικητικό πρόστιμο 10.000€. Σε περίπτωση υποτροπής επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 30.000 ευρώ και αφαιρείται το δίπλωμα οδήγησης του ιδιοκτήτη/κατόχου.

Μητρώο πραγματικών Δικαιούχων

Με τη νέα απόφαση 184655 ΕΞ 2023 τροποποιείται το άρθρο 12 της 125209 ΕΞ  2022 απόφασης «Ρύθμιση ειδικών θεμάτων σχετικά με την πρόσβαση στο Κεντρικό Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων των άρθρων 20 και 21 του ν. 4557/2018», ως εξής:

«Άρθρο 12

Έναρξη παραγωγικής λειτουργίας πρόσβασης στο Κεντρικό Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων

Έναρξη παραγωγικής λειτουργίας της πρόσβασης στο Κεντρικό Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων για τα υπόχρεα πρόσωπα ορίζεται η 01.11.2022 και για το ευρύτερο κοινό η 31.12.2024. Η πρόσβαση της Αρχής, των αρμοδίων ελεγκτικών αρχών και των αρμοδίων αρχών παραμένει σε ισχύ υπό τους όρους και προϋποθέσεις της παρούσας».

Μετάβασης στο ΤΕΚΑ

Παρατείνεται έως τις 31.12.2024 η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων μετάβασης στο ΤΕΚΑ από την επικουρική ασφάλιση του e-ΕΦΚΑ. Με διάταξη του Ν.5078/2023 «Αναμόρφωση επαγγελματικής ασφάλισης, εξορθολογισμός ασφαλιστικής νομοθεσίας, συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, σύστημα διορισμού και προσλήψεων των εκπαιδευτικών της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης και λοιπές διατάξεις» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, προβλέπεται η παράταση για έναν χρόνο της αρχικής προθεσμίας για προαιρετική μετάβαση από τον κλάδο επικουρικής ασφάλισης του e-ΕΦΚΑ στο ΤΕΚΑ.

 

Η παράταση αφορά όσους ήδη εργάζονται και είναι ασφαλισμένοι, υποχρεωτικά ή προαιρετικά, στην επικουρική ασφάλιση του e-ΕΦΚΑ. Οι ασφαλισμένοι μπορούν να αιτηθούν την αλλαγή ασφαλιστικού φορέα επικούρισης, υπαγόμενοι πλέον στο ΤΕΚΑ, αντί του e-ΕΦΚΑ υποβάλλοντας αίτηση στο be.teka.gov.gr | Πλατφόρμα 1. Παρέχεται με αυτό τον τρόπο η δυνατότητα ευρύτερης και πληρέστερης ενημέρωσης των ασφαλισμένων σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας του ΤΕΚΑ και τα οφέλη της νέας επικουρικής ασφάλισης και του κεφαλαιοποιητικού συστήματος για τους νέους ασφαλισμένους. Ειδικότερα τον έλεγχο των αποταμιεύσεών τους και την απευθείας χρηματοδότηση της δικής τους σύνταξης.

Ήδη, εδώ και δύο χρόνια, οι νεοεισερχόμενοι στην αγορά εργασίας, ανεξαρτήτως ηλικίας, με υποχρέωση υπαγωγής στην επικουρική ασφάλιση, εντάσσονται στο ΤΕΚΑ. Επιπλέον μέσω του be.teka.gov.gr | Πλατφόρμα 2, οι μη μισθωτοί ασφαλισμένοι (αυτοαπασχολούμενοι υγειονομικοί, αγρότες, ελεύθεροι επαγγελματίες) που δεν έχουν υποχρέωση υπαγωγής στον κλάδο επικουρικής, μπορούν να υποβάλουν αίτηση υπαγωγής στο ΤΕΚΑ χωρίς χρονικό περιορισμό εφόσον έχουν γεννηθεί από 1/1/1987.

Γ' ειδική άδεια λογιστών

Με την απόφαση με αριθμό 117314/2023 δίνεται παράταση της προθεσμίας δικαιώματος τήρησης διπλογραφικών βιβλίων μέχρι του ορίου των ακαθαρίστων εσόδων που προβλέπονται για τα απλογραφικά βιβλία για τους λογιστές φοροτεχνικούς που κατείχαν κατά τη δημοσίευση του ν. 4152/2013 επαγγελματική ταυτότητα Γ’ τάξης του δευτέρου εδαφίου της παρ. 1 του άρθρου 16 του Π.Δ. 340/1998.

Ειδικότερα, με την απόφαση, με ισχύ από 1η.1.2024, οι λογιστές φοροτεχνικοί που κατείχαν κατά τη δημοσίευση του ν. 4152/2013 επαγγελματική ταυτότητα Γ' τάξης του δευτέρου εδαφίου της παρ. 1 του άρθρου 16 του Π.Δ. 340/1998, διατηρούν έως τις 31.12.2028 το δικαίωμα τήρησης διπλογραφικών βιβλίων μέχρι του ορίου των ακαθαρίστων εσόδων που προβλέπονται για τα απλογραφικά βιβλία των Ελληνικών Λογιστικών Προτύπων.

Επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας στον e-ΕΦΚΑ για το 2024

Με τις διατάξεις του Ν.4670/2020 θεσπίστηκε νέο πλαίσιο εισφορών για μη μισθωτούς ασφαλισμένους, Ελεύθερους Επαγγελματίες, Αυτοαπασχολούμενους και Αγρότες για την Κύρια και Επικουρική Ασφάλιση και για την Εφάπαξ Παροχή. Από 1/1/2020 δημιουργήθηκαν ασφαλιστικές κατηγορίες ανά κλάδο με συγκεκριμένα ποσά.

·         Η κατάταξη σε μία από τις κατηγορίες είναι υποχρεωτική και γίνεται με ελεύθερη επιλογή μετά από υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης.

·         Η επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας είναι ανεξάρτητη για κάθε Κλάδο Ασφάλισης.

·         Το δικαίωμα επιλογής ασκείται από υποχρεωτικά και προαιρετικά ασφαλισμένους.

·         Η δυνατότητα επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας ανανεώνεται ετησίως.

·         Διαμορφώνεται νέο ανώτατο όριο εισφορών.

Μέσω της ηλεκτρονικής υπηρεσίας https://www.efka.gov.gr/el/elektronikes-yperesies/epilogi-asfalistikis-katigorias, μπορείτε να επιλέξετε την ασφαλιστική κατηγορία κατάταξής σας για το έτος 2024.

Για τη χρήση της υπηρεσίας απαιτείται η ταυτοποίησή σας με τους κωδικούς Taxis και του ΑΜΚΑ.  

Ειδικότερα κατά την είσοδο στην υπηρεσία:

- Ανακαλούνται τα ταυτοτικά σας στοιχεία

- Παρέχονται οδηγίες και μηνύματα για την υποβολή της αίτησης

- Απεικονίζονται οι ασφαλιστικές κατηγορίες που αντιστοιχούν στην ιδιότητα ασφάλισής σας

- Παρέχεται πεδίο για δήλωση παράλληλης μισθωτής απασχόλησης

- Καταχωρείται και αποθηκεύεται η υποβολή/οριστικοποίηση της αίτησης-δήλωσης

- Χορηγείται αριθμός συστήματος και αποδεικτικό καταχώρησης αυτής.

Επισημάνσεις

- Η κατάταξή σας σε ασφαλιστική κατηγορία είναι υποχρεωτική.

- Η επιλογή σας θα ενεργοποιηθεί κατά την έκδοση των εισφορών Ιανουαρίου 2024.

- Σε περίπτωση μη υποβολής αίτησης αλλαγής ασφαλιστικής κατηγορίας, παραμένει ενεργή η κατηγορία κατάταξης του προηγούμενου έτους.

- Η προθεσμία για υποβολή της αίτησής σας είναι έως και την Τετάρτη 31/01/2024.

Να θυμίσουμε ότι οι ασφαλιστικές κατηγορίες για τους μη μισθωτούς  ήταν για ο 2023

Ελεύθεροι Επαγγελματίες και Αυτοαπασχολούμενοι

Ασφαλιστικές Κατηγορίες

Κλάδος Κύριας Σύνταξης (€)

Κλάδος  Υγειονομικής Περίθαλψης (€)

Συνολικό ποσό (€)

169,95

60,30

230,25

203,94

72,37

276,31

258,76

72,37

331,13

325,65

72,37

398,02

404,59

72,37

476,96

548,23

72,37

620,60

Οι ασφαλιστικές κατηγορίες περιλαμβάνουν εισφορές Κλάδων Σύνταξης και Υγείας. Με τις ασφαλιστικές εισφορές συνεισπράττονται  επιπλέον εισφορές υπέρ του Κλάδου Ανεργίας (ΟΑΕΔ) ύψους 10€ και για τους Υγειονομικούς υπέρ της  Στέγης Υγειονομικών, ύψους 2€.

Νέοι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι

Μπορείτε να επιλέξετε για την Κύρια Ασφάλιση την ειδική ασφαλιστική κατηγορία για νέους ασφαλισμένους και να παραμείνετε σε αυτήν για τα πέντε πρώτα έτη ασφάλισης.

Αν δεν έχετε συμπληρώσει 5 έτη ασφάλισης μπορείτε να επιλέξετε την  ειδική κατηγορία η οποία θα ισχύει μέχρι τη συμπλήρωση των πέντε ετών.

Ασφαλιστικές Κατηγορίες

Κλάδος Κύριας Σύνταξης (€)

Κλάδος  Υγειονομικής Περίθαλψης (€)

Συνολικό ποσό (€)

169,95

60,30

230,25

203,94

72,37

276,31

258,76

72,37

331,13

325,65

72,37

398,02

404,59

72,37

476,96

548,23

72,37

620,60

Οι ασφαλιστικές κατηγορίες -και στις δύο περιπτώσεις- περιλαμβάνουν εισφορές Κλάδων Σύνταξης και Υγείας. Με τις ασφαλιστικές εισφορές συνεισπράττονται,  εισφορές υπέρ του Κλάδου Ανεργίας (ΟΑΕΔ) ύψους 10€ και για τους Υγειονομικούς υπέρ της  Στέγης Υγειονομικών, ύψους 2€.

Αγρότες

Ασφαλιστικές Κατηγορίες    

Κλάδος Κύριας Σύνταξης (€)    

Κλάδος  Υγειονομικής Περίθαλψης (€)    

Εισφορά αγροτικής εστίας (€)    

Συνολικό ποσό (€)

99,78

35,09

2,19

137,06

120,61

41,67

2,19

164,47

152,41

41,67

3,29

197,37

191,88

41,67

3,29

236,84

239,03

41,67

4,39

285,09

323,45

41,67

6,58

371,70

Οι ασφαλιστικές κατηγορίες περιλαμβάνουν εισφορές Κλάδων Σύνταξης, Υγείας και υπέρ  Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας (ΛΑΕ).

Στην παραπάνω διεύθυνση μπορείτε να βρείτε και σχετικό οδηγό προς τους πολίτες που αφορά την επιλογή Ασφαλιστικής Κατηγορίας 

Επισημάνσεις:

         i.            Με τις διατάξεις των άρθρων 31, 35, 36, 37 και 45 του Ν.4670/2020, από την 1.1.2024 τα ανωτέρω ποσά των ασφαλιστικών κατηγοριών Κλάδων Σύνταξης, Υγειονομικής Περίθαλψης, Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών των Μη Μισθωτών ασφαλισμένων, Ελεύθερων Επαγγελματιών, Αυτοαπασχολούμενων και Αγροτών, θα προσαυξηθούν με διαπιστωτική πράξη του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κατά το ποσοστό μεταβολής του μέσου ετήσιου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή του έτους 2023. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξει αύξηση τα ποσά τις κάθε κατηγορίας ανάλογα με την απόφαση του ΕΦΚΑ για το έτος 2024.

       ii.            Μπορείτε να αλλάξετε την επιλογή σας έως την καταληκτική ημερομηνία υποβολής 31/01/2024.

     iii.            Περιμένουμε την εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού νόμου , για να δούμε πως θα διαμορφωθούν οι κατηγορίες για του μη μισθωτούς, που έχουν βγει στην σύνταξη αλλά συνεχίζουν να εργάζονται.

 Αλωνιάτης Απόστολος

Οικονομολόγος - φοροτεχνικός, Α' Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών & Φορολογικών Μελετών (Ι.Ο.ΦΟ.Μ), Σύμβουλος Διοίκησης της PROSVASIS AEBE και συγγραφέας.

 Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Voice (Finance & Markets Voice) , το Κυριακή 31 Δεκεμβρίου  2023  

 

Σύμφωνα με πληροφορίες που κυκλοφορούν το τελικό ποσοστό της αύξησης των εισφορών για τους μη μισθωτούς ασφαλισμένους θα

κριθεί από τα στοιχεία που θα δημοσιεύσει η ΕΛΣΤΑΤ για τον πληθωρισμό του 2023, κάτι που αναμένεται να συμβεί στις 12 Ιανουαρίου. Εν συνεχεία το υπουργείο Εργασίας, με διαπιστωτική πράξη, θα επικυρώσει τις αυξήσεις της νέας χρονιάς.

Ήδη, πάντως, η προετοιμασία που γίνεται στις αρμόδιες υπηρεσίες είναι για αυξήσεις στα όρια που έχει υπολογιστεί ο πληθωρισμός για το τρέχον έτος, δηλαδή στο 3,9%, όπως καταγράφηκε και στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού.

Αν οι πληροφορίες επαληθευτούν τότε:

Για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους η πρώτη κατηγορία, από 230,25 ευρώ, θα ανέλθει στα 239,23 ευρώ. Στο ποσό αυτό θα πρέπει να προστεθούν άλλα 10 ευρώ, που είναι η έξτρα εισφορά υπέρ ΔΥΠΑ, που ισχύει όμως για όλες τις ασφαλιστικές κατηγορίες ανεξαιρέτως.

Αντίστοιχα, η δεύτερη κατηγορία, από 276,31 ευρώ φέτος, αναμένεται να ανέλθει στα 287,09 ευρώ.

Η τρίτη κατηγορία θα φτάσει τα 344,04 ευρώ, 13 ευρώ περισσότερα από τα 331,13 ευρώ που είναι τώρα.

Η τέταρτη κατηγορία αναμένεται να ανέλθει στα 413,54 ευρώ, αυξημένη κατά 15 ευρώ τον μήνα, από τα 398,02 φέτος.

Η πέμπτη θα ανέλθει από τα 476,96 ευρώ στα 495,56, αυξημένη κατά σχεδόν 19 ευρώ σε μηνιαία βάση.

Η έκτη θα φτάσει στα 644,80 ευρώ, δηλαδή 24,20 ευρώ περισσότερα από τα 620,60 ευρώ φέτος.

Αύξηση εισφορών 2024

Ασφαλιστική κατηγορία

Εισφορές 2023

Εισφορές 2024

Διαφορά

240,25

249,38

9,13

236,31

245,29

8,98

341,13

354,09

12,96

408,02

423,52

15,5

486,96

505,46

18,5

630,6

654,56

23,96

 

Τι θα ισχύει για αγρότες

Ανάλογη επιβάρυνση, όμως, πρόκειται να υποστούν και οι αγρότες που καταβάλλουν επίσης εισφορές επιλέγοντας ασφαλιστική κατηγορία.

Το ασφάλιστρο στην πρώτη κατηγορία είναι φέτος 137,06 ευρώ και του χρόνου θα αναπροσαρμοστεί στα 142,41 ευρώ.

Στη δεύτερη κατηγορία, από 164,47 ευρώ σήμερα, αναμένεται να αυξηθεί στα 170,88 ευρώ.

Στην τρίτη κατηγορία θα ανέλθει στα 205,07 ευρώ τον μήνα, από 197,37 ευρώ φέτος.

Στην τέταρτη κατηγορία υπολογίζεται ότι θα φτάσει στα 246,08 ευρώ, από 236,84

Στην πέμπτη κατηγορία θα ανέλθει, από 285,09 ευρώ φέτος, σε 296,21 ευρώ το 2024 και

Στην έκτη κατηγορία θα φτάσει στα 386,20 ευρώ, από 371,70 ευρώ σήμερα.

Αύξηση εισφορών 2024

Ασφαλιστική κατηγορία

Εισφορές 2023

Εισφορές 2024

Διαφορά

137,06

142,41

5,35

164,47

170,88

6,41

197,37

205,07

7,70

236,84

246,08

9,24

285,09

296,21

11,12

371,70

386,20

14,50