Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2018

Επιμένει η κυβέρνηση για τον ΕΝΦΙΑ: Μειωμένος κατά 60 εκατ. σε σχέση με το 2017

Photo: αρχείο Dikaiologitika News


Κατά περίπου 60 εκατ. ευρώ είναι μειωμένο εφέτος σε σύγκριση με το 2017 το συνολικό ποσό του ΕΝΦΙΑ που βεβαιώθηκε, ενώ ειδικά για τον συμπληρωματικό φόρο, αυτός εμφανίζεται μειωμένος κατά 9,5 εκατ. ευρώ σε σχέση με την περυσινή εκκαθάριση.

Αυτό αναφέρουν παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, επισημαίνοντας μάλιστα πως αξιοσημείωτες μειώσεις στα ποσά του φόρου παρατηρούνται σε διάφορες περιοχές της επικράτειας, όπως π.χ. σε λαϊκές περιοχές της Θεσσαλονίκης, στη Λαμία, στην Πάτρα, στην Τρίπολη, στην Κατερίνη, αλλά και σε λαϊκές περιοχές του λεκανοπεδίου της Αττικής (Πετράλωνα, Νέα Χαλκηδόνα, Κολωνός κ.λπ.).
Επίσης οι ίδιοι παράγοντες ανέφεραν τα εξής:
• Το 2015 η συνολική βεβαίωση ήταν σχεδόν 3,251 δισ. ευρώ, το 2016 ανήλθε σε 3,180 δισ. ευρώ, το 2017 σε 3,153 δισ. ευρώ και εφέτος σε 3,093 δισ. ευρώ.
• Το 2018, 79.181 λιγότερα φυσικά πρόσωπα σε σχέση με το 2017 πληρώνουν ΕΝΦΙΑ από 200 ευρώ και άνω. Αντίθετα, σε 61.163 αυξήθηκαν οι φορολογούμενοι που πληρώνουν ΕΝΦΙΑ από 1 λεπτό του ευρώ έως 200 ευρώ, γεγονός που καταδεικνύει την τάση μετατόπισης των φορολογουμένων από τα υψηλότερα κλιμάκια του ΕΝΦΙΑ προς τα χαμηλότερα.
• Για ποσοστό περίπου 62% των φορολογουμένων, ο ΕΝΦΙΑ παραμένει αμετάβλητος. Για ποσοστό 24% παρουσιάζεται μείωση στο εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ, ενώ για ποσοστό 14% παρουσιάζονται αυξήσεις. Από το 14% των πολιτών που είδαν το εκκαθαριστικό τους αυξημένο, για ποσοστό περίπου 78% η αύξηση είναι κατά μέσον όρο 12 ευρώ.
• Η συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων στις οποίες παρατηρούνται μεγάλες αυξήσεις, αφορά σε φορολογούμενους που κατέχουν πολύ μεγάλη ακίνητη περιουσία (κτίρια και εκτάσεις).
• H αύξηση κατά 50.000 ευρώ του κατώτατου ορίου περιουσίας επί της οποίας επιβάλλεται ο συμπληρωματικός φόρος, επέφερε ουσιαστικό αποτέλεσμα. Με τη νομοθετική αυτή παρέμβαση, η κυβέρνηση προστάτευσε τη μεσαία ιδιοκτησία, καταργώντας τον συμπληρωματικό φόρο για όλους τους φορολογούμενους με συνολική περιουσία αξίας έως και 250.000 ευρώ.
• Η αύξηση φόρου θα μπορούσε πιθανόν να οφείλεται και σε μεταβολή της περιουσιακής κατάστασης του εκάστοτε φορολογούμενου, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει κατ' ανάγκη ότι πολλές αυξήσεις του φόρου δεν συνδέονται με τη μεταβολή των αντικειμενικών αξιών.

40.000 σπίτια έχει στην Ελλάδα η Airbnb η οποία ανακοίνωσε συνεργασία με την ΑΑΔΕ

airbnb_home_980x620_001


40.000 σπίτια έχει στην Ελλάδα η Airbnb η οποία ανακοίνωσε συνεργασία με την ΑΑΔΕ
airbnb_home_980x620_001
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ Facebook Twitter 
Ταυτόχρονα με την λειτουργία της νέας πλατφόρμας καταγραφής των εισοδημάτων από βραχυχρόνιες μισθώσεις από την ΑΑΔΕ, η Airbnb ανακοίνωσε μερικά αρκετά ενδιαφέροντα στοιχεία για την λειτουργία της στην Ελλάδα.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ανακοίνωσε ότι από εχθές, 30 Αυγούστου 2018, τίθενται σε λειτουργία στον ιστότοπό της το «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής», και η εφαρμογή για την ηλεκτρονική υποβολή Δηλώσεων Βραχυχρόνιας Διαμονής σε ειδική ημερολογιακή φόρμα.
Οι υπόχρεοι θα πρέπει να υποβάλλουν μέχρι την 30η Νοεμβρίου 2018 συγκεντρωτική δήλωση στην οποία θα συμπεριληφθούν όλες οι βραχυχρόνιες μισθώσεις που έχουν συναφθεί από 1.1.2018 έως και την ημερομηνία έναρξης της εφαρμογής  (30.8.2018). Παράληψη δήλωσης μπορεί να επιφέρει πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ.

Ακολούθησε σήμερα δήλωση της Airbnb ειδικά για την Ελλάδα η οποία αποκαλύπτει μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία για την λειτουργία της στην Ελλάδα.
Συγκεκριμένα για το 2017, 1,4 εκατ. τουρίστες επισκέφτηκαν την Ελλάδα μέσω της Airbnb κατατάσσοντας την χώρα μας σε έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς παγκοσμίως. Αυτοί οι τουρίστες ενίσχυσαν την τοπική οικονομία με 750 εκατ. ευρώ.
Ο μέσος οικοδεσπότης έλαβε 2.850 ευρώ για μέσο όρο 28 διανυκτερεύσεων το έτος (περίπου τρεις διανυκτερεύσεις τον μήνα) καθορίζοντας το μηνιαίο εισόδημα του σε 235 ευρώ. Πάντως τα νούμερα αυτά είναι χαμηλότερα από αυτά που αναφέρει το Inside Airbnb.



Η ανακοίνωση συνεχίζει:

«Η Ελλάδα υποστηρίζει διαχρονικά την εμπειρία του διαμοιρασμού κατοικίας (home sharing), παρουσιάζοντας νέους κανονισμούς αυτή την χρονιά παρέχοντας την δυνατότητα σε όλους να μοιραστούν τα σπίτια τους. Οι νέοι κανονισμοί περιλαμβάνουν:

· Οι οικοδεσπότες έχουν την ελευθερία να μοιραστούν τα σπίτια τους χωρίς χρονοβόρες διαδικασίες ή περιορισμούς, με την προϋπόθεση εγγραφής μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας και ανάρτησης τους αριθμού εγγραφής τους
· Ο διαμοιρασμός κατοικίας (home sharing) αναγνωρίζεται ως μη-επαγγελματική δραστηριότητα και δεν χρειάζεται ο οικοδεσπότης να προβεί σε έναρξη δραστηριότητας.
· Το εισόδημα από δραστηριότητες διαμοιρασμού της κατοικίας φορολογείται ως εισόδημα από ακίνητη περιουσία.

Ξεκινώντας από σήμερα, οι οικοδεσπότες μπορούν να αποκτήσουν ένα αριθμό εγγραφής άμεσα μέσω της νέας ηλεκτρονικής πλατφόρμας που τέθηκε σε εφαρμογή από το Υπουργείο Οικονομικών. Η Airbnb σε συνεργασία με το Υπουργείο, θα ενισχύσει την προώθηση της πλατφόρμας, διευκολύνοντας έτσι τους οικοδεσπότες ως προς την προσαρμογή τους με τους νέους κανονισμούς, προσθέτοντας ένα πεδίο για τους οικοδεσπότες στην Ελλάδα ώστε να προβάλλουν ευκολότερα τον αριθμό εγγραφής τους στην καταχώρησή τους«.

Προφανώς η Airbnb δεν θα κάνει υποχρεωτική την αναγραφή του αριθμού μητρώου καταχώρησης του ακινήτου στην ΑΑΔΕ, ούτε θα δώσει στοιχεία πελατών της αλλά προφανώς με αυτόν τον τρόπο θα είναι πιο εύκολο για όλους και ειδικά για τις εποπτικές αρχές να εντοπίσουν ποιες κατοικίες είναι δηλωμένες στην μητρώο.

Πάντως, το αντίστοιχο μητρώο στο Παρίσι δεν έχει καταφέρει να αποδώσει καρπούς, μια και οι οικοδεσπότες δεν δηλώνουν τα μισθώσεις τους, αλλά αποδίδει πρόστιμα!



ΑΠΟ ΗΛΙΑΣ ΚΟΥΚΟΥΤΣΑΣ -  31/08/2018

Τι θα γίνει αν δεν πληρώσετε τον ΕΝΦΙΑ

http://patrastimes.gr/%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1/%CF%84%CE%B9-%CE%B8%CE%B1-%CE%B3%CE%AF%CE%BD%CE%B5%CE%B9-%CE%B1%CE%BD-%CE%B4%CE%B5%CE%BD-%CF%80%CE%BB%CE%B7%CF%81%CF%8E%CF%83%CE%B5%CF%84%CE%B5-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%B5%CE%BD%CF%86%CE%B9%CE%B1/



Τα ραβασάκια του ΕΝΦΙΑ έφτασαν και ήδη οι φορολογούμενοι κάνουν λογαριασμούς για να πληρώσουν την πρώτη δόση του φόρου στο τέλος του Σεπτεμβρίου.

Εφόσον η προθεσμία λήξει ο φορολογούμενος έχει δύο επιλογές. Θα πληρώσει τη δόση με την προσαύξηση ή θα εντάξει όλο το ποσό του ΕΝΦΙΑ σε ρύθμιση.

Σημειώνεται πως αν κάποιος είναι ενταγμένος στη ρύθμιση των 100 δόσεων και δεν πληρώσει τη δόση του ΕΝΦΙΑ, χάνει και τη ρύθμιση των 100 δόσεων.

Όσοι δεν πληρώσουν την πρώτη δόση αυτή θα καταστεί ληξιπρόθεσμη και θα επιβαρυνθούν με τόκο 0,73% για κάθε μήνα καθυστέρησης πληρωμής.



Για τους «οικονομικά εξαντλημένους» πολίτες από τις φορολογικές -και όχι μόνον- υποχρεώσεις, υπάρχει η λύση της πάγιας ρύθμισης, ώστε να μην κινδυνεύσουν από κατασχέσεις λογαριασμών.

Η πάγια ρύθμιση είναι αυτή που δίνει τη δυνατότητα στους φορολογούμενους να εξοφλήσουν τις οφειλές τους, όπως τον φόρο εισοδήματος ή τον ΕΝΦΙΑ, σε 12 μηνιαίες δόσεις με επιτόκιο 5%.

Ταυτόχρονα όσοι αδυνατούν να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις και αφήνουν απλήρωτες τις οφειλές τους στην εφορία κινδυνεύουν με κατασχέσεις.



Σε περίπτωση που κάποιος φορολογούμενος δεν μπορεί να πληρώσει σε 5 δόσεις τον ΕΝΦΙΑ, μπορεί να δηλώσει αδυναμία πληρωμής του φόρου. Ο φορολογούμενος θα μπει στην πάγια ρύθμιση για πληρωμή σε 12 δόσεις του συνολικού ποσού του ΕΝΦΙΑ 2018 (δηλαδή οι 5 δόσεις θα γίνουν 12). Η άλλη λύση για τον φορολογούμενο είναι η πληρωμή μέσω πιστωτικής κάρτας σε περισσότερες δόσεις (έως 12).

Οι κατασχέσεις

Με κατασχέσεις σε μισθούς και συντάξεις βρίσκονται χιλιάδες φορολογούμενοι επειδή άφησαν απλήρωτες φορολογικές οφειλές.

Με τα ηλεκτρονικά συστήματα που έχει πλέον στη διάθεσή της η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, η κατάσχεση γίνεται με συνοπτικές διαδικασίες για χιλιάδες φορολογούμενους ταυτόχρονα.

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η ΑΑΔΕ καταφέρνει κάθε μήνα να κάνει έως και 17.000 δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών ταυτόχρονα.

Ακόμη και τα κατασχετήρια, έχουν φτάσει στο σημείο να κοινοποιούνται ηλεκτρονικά.

Το πρώτο εξάμηνο του έτους τα φρέσκα ληξιπρόθεσμα χρέη άγγιξαν τα 5,2 δισ. ευρώ .



Την ίδια ώρα ο εισπρακτικός μηχανισμός της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων συνεχίζει το μπαράζ των κατασχέσεων για να βάλει στα κρατικά ταμεία όσο το δυνατόν περισσότερα έσοδα. Στο τέλος Ιουνίου οι οφειλέτες που έχουν βιώσει τον εφιάλτη των κατασχέσεων έφθασαν τους 1.137.235 ( από 1.128.203) ή στο 67,13% των 1.694.042 φορολογουμένων στους οποίους υπάρχει η δυνατότητα επιβολής αναγκαστικών μέτρων.

Ο εισπρακτικός μηχανισμός της ΑΑΔΕ «τρυπώνει» στους τραπεζικούς λογαριασμούς του οφειλέτη για οποιοδήποτε ποσό ληξιπρόθεσμου χρέους που έχει ο φορολογούμενος και βάζει στο «χέρι» τα ποσά των καταθέσεων. Από την κατάσχεση γλιτώνουν καταθέσεις που υπάρχουν σε ένα και μοναδικό λογαριασμό για τον οποίο ισχύει ακατάσχετο όριο καταθέσεων μέχρι 1.250 ευρώ.

Ο νόμος δίνει το δικαίωμα στην ΑΑΔΕ να κατάσχει ακίνητο ακόμη και αν πρόκειται για πρώτη κατοικία του οφειλέτη για ληξιπρόθεσμο χρέος άνω των 500 ευρώ, αλλά το μέτρο επιβάλλεται για μεγάλες οφειλές.

Ο εισπρακτικός μηχανισμός μπορεί να προχωρήσει σε κατάσχεση αυτοκινήτου, σκάφους ή οποιουδήποτε άλλου κινητού περιουσιακού στοιχείου για οφειλές άνω των 500 ευρώ.





Πηγή: aftodioikisi.gr

Τα ορόσημα που θα κρίνουν την έξοδο της Ελλάδος στις αγορές

Τα ορόσημα που θα κρίνουν την έξοδο της Ελλάδος στις αγορές - Κεντρική Εικόνα/Video

Με την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα στις 10 Σεπτεμβρίου δεν θα ληφθούν αποφάσεις μόνο για τα δημοσιονομικά και το τι μέλλει γενέσθαι με τις συντάξεις, αλλά θα ληφθούνκρίσιμες αποφάσεις και για το χρόνο εξόδου της Ελλάδος στις αγορές.
Οι προηγούμενες ημέρες αποδείχτηκαν εξαιρετικά βεβαρημένες για τα ελληνικά ομόλογα καθώς στην δίνη των ανησυχιών που προκάλεσαν οι εξελίξεις στην Τουρκία, αλλά και οι δημοσιονομικές προοπτικές της Ιταλίας οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων πήραν την ανιούσα. Το δεκαετές ομόλογο βρέθηκε χθες στο 4,5% και το πενταετές έκλεισε με απόδοση 3,45%.
Μέσα σε αυτό το επιβαρυμένο περιβάλλον η έξοδος της Ελλάδος στις αγορές καθίσταται αρκετά δύσκολο εγχείρημα.
Οι εκδόσεις ομολόγων αποφασίζονται με τεχνοκρατικά κριτήρια από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), ωστόσο ο φόβος της πολιτικής ηγεσίας είναι πως εάν η χώρα δεν δανειστεί εντός εύλογου διαστήματος, τότε η αντίληψη ότι η Ελλάδα είναι «προβληματική» θα παγιωθεί.
Πριν η Ελλάδα απευθυνθεί στους επενδυτές θα πρέπει να προηγηθούν συγκεκριμένες αποφάσεις. Θα πρέπει επί αθηναϊκού εδάφους να αποφασιστεί με τους θεσμούς και ειδικά με τον ESM το πώς και πότε θα χρησιμοποιηθούν τα χρήματα που είναι διαθέσιμα για την αντικατάσταση ακριβού χρέους (π.χ. τα δάνεια του ΔΝΤ) με φθηνότερο χρέος (τα διαθέσιμα χρήματα του ESM). Ακολούθως θα πρέπει εντός του Σεπτεμβρίου το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) να εγκρίνει την επέκταση της περιόδου χάριτος για τα δάνεια του EFSF κατά δέκα χρόνια και την επιμήκυνση της μέσης διάρκειας λήξης κατά δέκα χρόνια.
Με την προϋπόθεση ότι στο διάστημα μεταξύ τέλος Οκτωβρίου – μέσα Δεκεμβρίου δεν υπάρξει αναζωπύρωση των ανησυχιών για την Ιταλία και το διεθνές περιβάλλον είναι ευνοϊκό τότε ο ΟΔΔΗΧ πιθανότατα να προχωρήσει με φειδώ σε δανεισμό από τις αγορές.
Μια η εισήγηση προτείνει μιας «τεχνικής φύσης» έξοδο στις αγορές με την έκδοση δεκαετούς ομολόγου που θα δοθεί προς ανταλλαγή (swap) στους κατόχους των λεγομένων ομολόγων PSΙ.  Με μια τέτοια έκδοση το Δημόσιο θα μπορούσε να «καθαρίσει» το βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, στέλνοντας σε πιο μακρινές λήξεις μέρος του χρέους και εκδίδοντας συνολικά 500 εκατ. ευρώ νέου χρέους.
Ένα άλλο σενάριο είναι η Ελλάδα να δανειστεί έως 1,5 δισ. ευρώ από τις αγορές μέσω πενταετούς ομολόγου. Το επιτόκιο θα μπορούσε υπό καλές συνθήκες να κυμανθεί στο 3,4% -3,5%. Με τα χρήματα αυτά και με μέρος των 3,3 δισ. ευρώ που έχει λάβει από τον ESM για την επαναγορά χρέους, το Δημόσιο θα μπορούσε σε πρώτη φάση να αποπληρώσει όλα τα δάνεια του ΔΝΤ που λήγουν έως το 2019. Έτσι, θα αντικαθιστούσε χρέος που έχει επιτόκιο 4,9% (ΔΝΤ) με χρέος που θα έχει μεσοσταθμικό επιτόκιο 2,5% (1,6% ESM, 3,5% κόστος αγορών).

Fitch: Στον προθάλαμο της υποβάθμισης η Ιταλία

Fitch: Στον προθάλαμο της υποβάθμισης η Ιταλία - Κεντρική Εικόνα/Video

O οίκος αξιολόγησης Fitch αναθεώρησε επί τα χείρω την προοπτική (outlook) για την Ιταλία, αλλάζοντάς την σε «αρνητική», διατήρησε όμως αμετάβλητη προς το παρόν την πιστοληπτική βαθμίδα της χώρας στο «BBB».
Με αρνητικό outlook, είναι ανοιχτό πλέον το ενδεχόμενο υποβάθμισης εντός των επόμενων 12 μηνών. 
Μετά το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης συνασπισμού στην Ιταλία, η Fitch αναμένει «ένα βαθμό δημοσιονομικής χαλάρωσης που θα άφηνε πιο πολύ εκτεθειμένο το δημόσιο χρέος της Ιταλίας σε πιθανούς κραδασμούς» και θεωρεί ότι οι κίνδυνοι καθοδικών τάσεων στις δημοσιονομικές προβλέψεις της έχουν αυξηθεί.
Η Fitch προβλέπει περαιτέρω αύξηση του ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης, στο 2,6% του ΑΕΠ το 2020 και θεωρεί ότι ο κίνδυνος αστάθειας της χρηματοπιστωτικής αγοράς θα αποτελέσει τον κύριο περιορισμό του βαθμού δημοσιονομικής επέκτασης, πέραν του οποίου του 3% του ΑΕΠ για το έλλειμμα.
Ο οίκος αναμένει ακόμη «μια κάπως υψηλότερη πορεία του δημόσιου χρέους από ό, τι στην τελευταία μας αναθεώρηση», με το χρέος της γενικής κυβέρνησης να μειώνεται ελαφρά από 131,8% του ΑΕΠ το 2017 σε 130,4% το 2020.
Επισημαίνει επίσης τον κίνδυνο αντιστροφής των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ενώ σημειώνει ότι «η αντιπάθεια μερών της κυβέρνησης προς την ΕΕ και το ευρώ παρουσιάζει έναν πρόσθετο κίνδυνο».
Αυτός ο κίνδυνος -επισημαίνει- θα μπορούσε να συμβάλει στην εξασθένηση του επενδυτικού κλίματος, σε υψηλότερες διακυμάνσεις των κρατικών ομολόγων και στη μεγαλύτερη αστάθεια της κεφαλαιαγοράς, ακόμη και αν δεν υπάρξουν σημαντικές εξελίξεις πολιτικής προς αυτή την κατεύθυνση.

Ενεργοποιήθηκε το μητρώο ακινήτων βραχυχρόνιας διαμονής

Ενεργοποιήθηκε το μητρώο ακινήτων βραχυχρόνιας διαμονής - Κεντρική Εικόνα/Video

Την ενεργοποίηση του Μητρώου Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής και της εφαρμογής για την ηλεκτρονική υποβολή Δηλώσεων Βραχυχρόνιας Διαμονής σε ειδική ημερολογιακή φόρμα (calendar), με δυνατότητα αναλυτικής επισκόπησης των δηλώσεων, ανακοίνωσε σήμερα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Η είσοδος στις παραπάνω εφαρμογές γίνεται μέσω των προσωπικών κωδικών TAXISnet των Διαχειριστών Ακινήτων Βραχυχρόνιας Μίσθωσης. Η καταχώρηση δε στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής πραγματοποιείται ανά εκμισθούμενο ακίνητο. Η διαδικασία λήψης Αριθμού Μητρώου Ακινήτων (Α.Μ.Α) ολοκληρώνεται άμεσα και αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο. 
Σύμφωνα με τις διευκρινίσεις της ΑΑΔΕ ως Διαχειριστής Ακινήτου Βραχυχρόνιας Μίσθωσης ορίζεται το φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή κάθε είδους νομική οντότητα, που αναλαμβάνει τη διαδικασία ανάρτησης ακινήτου στις ψηφιακές πλατφόρμες με σκοπό τη Βραχυχρόνια Μίσθωση και γενικά μεριμνά για τη Βραχυχρόνια Μίσθωση του ακινήτου. Διαχειριστής Ακινήτου δύναται να είναι κύριος του ακινήτου ή επικαρπωτής ή υπεκμισθωτής ή τρίτος.

Για τη διενέργεια βραχυχρόνιων μισθώσεων ακινήτων, μέσω των ψηφιακών πλατφορμών στο πλαίσιο της οικονομίας του διαμοιρασμού, απαιτούνται οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

1. Εγγραφή ως ΔιαχειριστήςΑκινήτου στοΜητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονήςπου τηρείται στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.).
  • Για τον Διαχειριστή Ακινήτου που είναι ταυτόχρονα και ιδιοκτήτης του ακινήτου η διαδικασία εγγραφής απαιτεί υποχρεωτικά τον Αριθμό Ταυτότητας του Ακινήτου (ΑΤΑΚ) του ιδιοκτήτη.
  • Για τον Διαχειριστή Ακινήτου που δεν έχει σχέση ιδιοκτησίας με το ακίνητο απαιτείται προηγουμένως η υποβολή Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας, από τον ιδιοκτήτη του ακινήτου, με την οποία παραχωρείται το δικαίωμα υπεκμίσθωσης.
Η διαδικασία εγγραφής του Διαχειριστή-υπεκμισθωτή στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής απαιτεί υποχρεωτικά τον αριθμό της ανωτέρω δήλωσης.

2. Ο Αριθμός Μητρώου Ακινήτων (Α.Μ.Α) ή το Ειδικό Σήμα Λειτουργίας (Ε.Σ.Λ.) των Κύριων ή των Μη-Κύριων Καταλυμάτων ή των Τουριστικών Επαύλεων, υποχρεωτικά να συνοδεύει, σε εμφανές σημείο, την ανάρτηση του ακινήτου στις ψηφιακές πλατφόρμες, όταν ο σκοπός της ανάρτησης είναι η Βραχυχρόνια Μίσθωση. Οι τουριστικές επαύλεις δεν θα λάβουν Αριθμό Μητρώου Ακινήτων (Α.Μ.Α), όμως πρέπει να καταχωρηθούν στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής»,προκειμένου να καταστεί δυνατή η υποβολή των Δηλώσεων Βραχυχρόνιας Διαμονής.

Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ οι Διαχειριστές Ακινήτων Βραχυχρόνιας Μίσθωσης υποχρεούνται σε υποβολή Δηλώσεων Βραχυχρόνιας Διαμονής, με σκοπό τον ετήσιο προσδιορισμό του σχετικού εισοδήματος.

Σύμφωνα με πρόσφατη τροποποίηση της Απόφασης του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. ΠΟΛ 1187/2017, η οποία αναμένεται να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως:
  • Οι Δηλώσεις Βραχυχρόνιας Διαμονής υποβάλλονται μέχρι τις 20 του επομένου μήνα από την ημερομηνία αναχώρησης του μισθωτή από το ακίνητο.
  • Ειδικά για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις που έχουν συναφθεί από 1/1/2018 έως σήμερα, 30/8/2018, ημερομηνία θέσης σε λειτουργία του Μητρώου Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής, οι Διαχειριστές Ακινήτων υποχρεούνται μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2018: α) να εγγραφούν στο Μητρώο Ακινήτων και β) να υποβάλουν συγκεντρωτική, ανά ακίνητο, Δήλωση Βραχυχρόνιας Διαμονής για όλες τις βραχυχρόνιες μισθώσεις της περιόδου αυτής (1/1 – 30/8/2018).

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, προκειμένου να διευκολύνει τους πολίτες στην εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους, είναι σε προχωρημένες συζητήσεις με ψηφιακές πλατφόρμες που δραστηριοποιούνται στην οικονομία του διαμοιρασμού (Airbnb, Booking.com και HomeAway) με σκοπό τη σύναψη πρωτοκόλλων συνεργασίας, ενώ καλωσορίζει πρωτοβουλίες συνεργασίας και με τις υπόλοιπες πλατφόρμες της οικονομίας του διαμοιρασμού, εν όψει της επικείμενης έκδοσης της κοινής απόφασης των υπουργών Οικονομικών και Τουρισμού και του Διοικητή της ΑΑΔΕ.

Μέχρι 30 Νοεμβρίου η υποχρεωτική εγγραφή στο μητρώο για τις μισθώσεις τύπου Airbnb



Όσοι ενοικιάζουν ακίνητα μέσω πλατφόρμας Airbnb θα καλούνται να τα δηλώσουν στην πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.
Περιθώριο μέχρι 30 Νοεμβρίου έχουν όσοι έχουν συνάψει βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb από την 1η Ιανουαρίου 2018 προκειμένου να εγγραφούν στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής».
Η Εγκύκλιος της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων αναφορικά με τη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων στο πλαίσιο της οικονομίας του διαμοιρασμού προβλέπει πως τα υπόχρεα πρόσωπα θα πρέπει να υποβάλλουν μέχρι την 30η Νοεμβρίου 2018 συγκεντρωτική, ανά ακίνητο, «Δήλωση Βραχυχρόνιας Διαμονής», στην οποία θα συμπεριληφθούν όλες οι βραχυχρόνιες μισθώσεις που έχουν συναφθεί από 1.1.2018 έως και την ημερομηνία έναρξης της εφαρμογής.  (30.8.2018)
Όσοι δεν δηλώσουν τα ακίνητά τους θα βρεθούν αντιμέτωποι με την επιβολή προστίμων που φθάνουν μέχρι τις 5.000 ευρώ. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, όλες οι συμβάσεις τύπου Airbnb οι οποίες έχουν συναφθεί από την 1η Ιανουαρίου και μετά θα πρέπει να δηλωθούν υποχρεωτικά. Ενώ η δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας στην οποία θα δηλώνονταν τα έσοδα από μισθώσεις Airbnb έχει ψηφισθεί από τον Δεκέμβριο του 2016 έχει καθυστερήσει. Η πρώτη προθεσμία ήταν στο τέλος του 2017, μετά μετατέθηκε για το Μάρτιο του 2018, στη συνέχεια για τα τέλη Ιουνίου και έπειτα για τώρα.
Πότε επιβάλλεται πρόστιμο
Ειδικότερα, το διοικητικό πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ επιβάλλεται για:
- Παράλειψη εγγραφής στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής
- Μη εμφανή αναγραφή του αριθμού εγγραφής στο μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής κατά την ανάρτηση του ακινήτου στις ψηφιακές πλατφόρμες, καθώς και σε κάθε άλλο μέσο προβολής
Μη εμφανή αναγραφή του αριθμού του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας στην ανάρτηση του ακινήτου στις ψηφιακές πλατφόρμες καθώς και σε κάθε άλλο μέσο προβολής από τους διαχειριστές, για τους οποίους δεν υπάρχει υποχρέωση εγγραφής στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής
Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ανακοίνωσε ότι τέθηκε σε λειτουργία στον ιστότοπο www.aade.gr :
α) το «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής», και
β) Εφαρμογή για την ηλεκτρονική υποβολή Δηλώσεων Βραχυχρόνιας Διαμονής σε ειδική ημερολογιακή φόρμα (calendar), με δυνατότητα αναλυτικής επισκόπησης των δηλώσεων.
Η είσοδος στις παραπάνω εφαρμογές γίνεται μέσω των προσωπικών κωδικών TAXISnet των Διαχειριστών Ακινήτων Βραχυχρόνιας Μίσθωσης, η καταχώρηση στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής πραγματοποιείται ανά εκμισθούμενο ακίνητο, ενώ η διαδικασία λήψης Αριθμού Μητρώου Ακινήτων (Α.Μ.Α) ολοκληρώνεται άμεσα και αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο.

Τι ισχύει

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις:
Α. Ως Διαχειριστής Ακινήτου Βραχυχρόνιας Μίσθωσης ορίζεται το φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή κάθε είδους νομική οντότητα, που αναλαμβάνει τη διαδικασία ανάρτησης ακινήτου στις ψηφιακές πλατφόρμες με σκοπό τη Βραχυχρόνια Μίσθωση και γενικά μεριμνά για τη Βραχυχρόνια Μίσθωση του ακινήτου. Διαχειριστής Ακινήτου δύναται να είναι κύριος του ακινήτου ή επικαρπωτής ή υπεκμισθωτής ή τρίτος.
Β. Για τη διενέργεια βραχυχρόνιων μισθώσεων ακινήτων, μέσω των ψηφιακών πλατφορμών στο πλαίσιο της οικονομίας του διαμοιρασμού, απαιτούνται οι ακόλουθες προϋποθέσεις:
 1. Εγγραφή ως Διαχειριστής Ακινήτου στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής που τηρείται στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.).
-  Για τον Διαχειριστή Ακινήτου που είναι ταυτόχρονα και ιδιοκτήτης του ακινήτου η διαδικασία εγγραφής απαιτεί υποχρεωτικά τον Αριθμό Ταυτότητας του Ακινήτου (ΑΤΑΚ) του ιδιοκτήτη.
-  Για τον Διαχειριστή Ακινήτου που δεν έχει σχέση ιδιοκτησίας με το ακίνητο απαιτείται προηγουμένως η υποβολή Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας, από τον ιδιοκτήτη του ακινήτου, με την οποία παραχωρείται το δικαίωμα υπεκμίσθωσης. Η διαδικασία εγγραφής του Διαχειριστή-υπεκμισθωτή στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής απαιτεί υποχρεωτικά τον αριθμό της ανωτέρω δήλωσης.
 
2. Ο Αριθμός Μητρώου Ακινήτων (Α.Μ.Α) ή το Ειδικό Σήμα Λειτουργίας (Ε.Σ.Λ.) των Κύριων ή των Μη-Κύριων Καταλυμάτων ή των Τουριστικών Επαύλεων, υποχρεωτικά να συνοδεύει, σε εμφανές σημείο, την ανάρτηση του ακινήτου στις ψηφιακές πλατφόρμες, όταν ο σκοπός της ανάρτησης είναι η Βραχυχρόνια Μίσθωση. Οι τουριστικές επαύλεις δεν θα λάβουν Αριθμό Μητρώου Ακινήτων (Α.Μ.Α), όμως πρέπει να καταχωρηθούν στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής», προκειμένου να καταστεί δυνατή η υποβολή των Δηλώσεων Βραχυχρόνιας Διαμονής.
Γ. Οι Διαχειριστές Ακινήτων Βραχυχρόνιας Μίσθωσης υποχρεούνται σε υποβολή Δηλώσεων Βραχυχρόνιας Διαμονής, με σκοπό τον ετήσιο προσδιορισμό του σχετικού εισοδήματος. Τροποποιήσεις Σύμφωνα με πρόσφατη τροποποίηση της Απόφασης του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. ΠΟΛ 1187/2017, η οποία αναμένεται να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως:
 – Οι Δηλώσεις Βραχυχρόνιας Διαμονής υποβάλλονται μέχρι τις 20 του επομένου μήνα από την ημερομηνία αναχώρησης του μισθωτή από το ακίνητο.
– Ειδικά για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις που έχουν συναφθεί από 1/1/2018 έως σήμερα, 30/8/2018, ημερομηνία θέσης σε λειτουργία του Μητρώου Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής, οι Διαχειριστές Ακινήτων υποχρεούνται μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2018:
α) να εγγραφούν στο Μητρώο Ακινήτων και
β) να υποβάλουν συγκεντρωτική, ανά ακίνητο, Δήλωση Βραχυχρόνιας Διαμονής για όλες τις βραχυχρόνιες μισθώσεις της περιόδου αυτής (1/1 – 30/8/2018).
 
Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, προκειμένου να διευκολύνει τους πολίτες στην εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους, είναι σε προχωρημένες συζητήσεις με ψηφιακές πλατφόρμες που δραστηριοποιούνται στην οικονομία του διαμοιρασμού (Airbnb, Booking.com και HomeAway) με σκοπό τη σύναψη πρωτοκόλλων συνεργασίας, ενώ καλωσορίζει πρωτοβουλίες συνεργασίας και με τις υπόλοιπες πλατφόρμες της οικονομίας του διαμοιρασμού, εν όψει της επικείμενης έκδοσης της κοινής απόφασης των Υπουργών Οικονομικών και Τουρισμού και του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε., όπως προβλέπεται στην παρ. 9 του άρθρου 111 του ν. 4446/2016, όπως ισχύει.

Σχετικές διατάξεις - Αποφάσεις - Εγκύκλιοι
ΠΟΛ. 1162/03-08-2018
ΠΟΛ. 1059/23-3-2018
ΠΟΛ. 1187/23-11-2017

Ποιοι πρέπει να δηλώσουν τις μισθώσεις στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για την Airbnb

Ποιοι πρέπει να δηλώσουν τις μισθώσεις στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για την Airbnb

Ενεργοποιήθηκε η πλατφόρμα για τα εισοδήματα






Σε λειτουργία τέθηκε από χθες, 30 Αυγούστου 2018, στον ιστότοπο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) το «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής» και η εφαρμογή για την ηλεκτρονική υποβολή Δηλώσεων Βραχυχρόνιας Διαμονής.
Η είσοδος στις παραπάνω εφαρμογές πραγματοποιείται μέσω των προσωπικών κωδικών TAXISnet των Διαχειριστών Ακινήτων Βραχυχρόνιας Μίσθωσης.
Η καταχώρηση στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής υλοποιείται ανά εκμισθούμενο ακίνητο. Η διαδικασία λήψης Αριθμού Μητρώου Ακινήτων (Α.Μ.Α) ολοκληρώνεται άμεσα και αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο.
Ως Διαχειριστής Ακινήτου Βραχυχρόνιας Μίσθωσης ορίζεται το φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή κάθε είδους νομική οντότητα, που αναλαμβάνει τη διαδικασία ανάρτησης ακινήτου στις ψηφιακές πλατφόρμες με σκοπό τη Βραχυχρόνια Μίσθωση και γενικά μεριμνά για τη Βραχυχρόνια Μίσθωση του ακινήτου. Διαχειριστής Ακινήτου δύναται να είναι κύριος του ακινήτου ή επικαρπωτής ή υπεκμισθωτής ή τρίτος.

Για τη διενέργεια βραχυχρόνιων μισθώσεων ακινήτων, μέσω των ψηφιακών πλατφορμών στο πλαίσιο της οικονομίας του διαμοιρασμού, απαιτούνται οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

1. Εγγραφή ως Διαχειριστής Ακινήτου στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής που τηρείται στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.).
  • Για τον Διαχειριστή Ακινήτου που είναι ταυτόχρονα και ιδιοκτήτης του ακινήτου η διαδικασία εγγραφής απαιτεί υποχρεωτικά τον Αριθμό Ταυτότητας του Ακινήτου (ΑΤΑΚ) του ιδιοκτήτη.
  • Για τον Διαχειριστή Ακινήτου που δεν έχει σχέση ιδιοκτησίας με το ακίνητο απαιτείται προηγουμένως η υποβολή Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας, από τον ιδιοκτήτη του ακινήτου, με την οποία παραχωρείται το δικαίωμα υπεκμίσθωσης.
  • Η διαδικασία εγγραφής του Διαχειριστή-υπεκμισθωτή στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής απαιτεί υποχρεωτικά τον αριθμό της ανωτέρω δήλωσης.
2. Ο Αριθμός Μητρώου Ακινήτων (Α.Μ.Α) ή το Ειδικό Σήμα Λειτουργίας (Ε.Σ.Λ.) των Κύριων ή των Μη-Κύριων Καταλυμάτων ή των Τουριστικών Επαύλεων, υποχρεωτικά να συνοδεύει, σε εμφανές σημείο, την ανάρτηση του ακινήτου στις ψηφιακές πλατφόρμες, όταν ο σκοπός της ανάρτησης είναι η Βραχυχρόνια Μίσθωση.
Οι τουριστικές επαύλεις δεν θα λάβουν Αριθμό Μητρώου Ακινήτων (Α.Μ.Α), όμως πρέπει να καταχωρηθούν στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής», προκειμένου να καταστεί δυνατή η υποβολή των Δηλώσεων Βραχυχρόνιας Διαμονής.
Οι Διαχειριστές Ακινήτων Βραχυχρόνιας Μίσθωσης υποχρεούνται σε υποβολή Δηλώσεων Βραχυχρόνιας Διαμονής, με σκοπό τον ετήσιο προσδιορισμό του σχετικού εισοδήματος. Σύμφωνα με πρόσφατη τροποποίηση της Απόφασης του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. ΠΟΛ 1187/2017, η οποία αναμένεται να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως:
- Οι Δηλώσεις Βραχυχρόνιας Διαμονής υποβάλλονται μέχρι τις 20 του επομένου μήνα από την ημερομηνία αναχώρησης του μισθωτή από το ακίνητο.
- Ειδικά για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις που έχουν συναφθεί από 1/1/2018 έως σήμερα, 30/8/2018, ημερομηνία θέσης σε λειτουργία του Μητρώου Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής, οι Διαχειριστές Ακινήτων υποχρεούνται μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2018:
  • να εγγραφούν στο Μητρώο Ακινήτων και
  • να υποβάλουν συγκεντρωτική, ανά ακίνητο, Δήλωση Βραχυχρόνιας Διαμονής για όλες τις βραχυχρόνιες μισθώσεις της περιόδου αυτής (1/1 – 30/8/2018).
Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι προκειμένου να διευκολύνει τους πολίτες στην εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους, είναι σε προχωρημένες συζητήσεις με ψηφιακές πλατφόρμες που δραστηριοποιούνται στην οικονομία του διαμοιρασμού (Airbnb, Booking.com και HomeAway) με σκοπό τη σύναψη πρωτοκόλλων συνεργασίας, ενώ καλωσορίζει πρωτοβουλίες συνεργασίας και με τις υπόλοιπες πλατφόρμες της οικονομίας του διαμοιρασμού, εν όψει της επικείμενης έκδοσης της κοινής απόφασης των Υπουργών Οικονομικών και Τουρισμού και του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε., όπως προβλέπεται στην παρ. 9 του άρθρου 111 του ν. 4446/2016, όπως ισχύει.



ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΑΔΕ: Άνοιξε η πλατφόρμα, πώς θα δηλώσετε τις μισθώσεις Airbnb

ΑΑΔΕ: Άνοιξε η πλατφόρμα, πώς θα δηλώσετε τις μισθώσεις Airbnb

photo: αρχείο Dikaiologitika News

Τέθηκε σε εφαρμογή από την ΑΑΔΕ η πλατφόρμα Βραχυχρόνιας Διαμονής που στην ουσία αφορά τους ιδιοκτήτες που μισθώνουν τα ακίνητά τους μέσω της πλατφόρμας Airbnb.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ανακοινώνει ότι από σήμερα, 30 Αυγούστου 2018, τίθενται σε λειτουργία στον ιστότοπο www.aade.gr : α) το «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής», και β) Εφαρμογή για την ηλεκτρονική υποβολή Δηλώσεων Βραχυχρόνιας Διαμονής σε ειδική ημερολογιακή φόρμα (calendar), με δυνατότητα αναλυτικής επισκόπησης των δηλώσεων.

Η είσοδος στις παραπάνω εφαρμογές γίνεται μέσω των προσωπικών κωδικών TAXISnet των Διαχειριστών Ακινήτων Βραχυχρόνιας Μίσθωσης. Η καταχώρηση στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής πραγματοποιείται ανά εκμισθούμενο ακίνητο. Η διαδικασία λήψης Αριθμού Μητρώου Ακινήτων (Α.Μ.Α) ολοκληρώνεται άμεσα και αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο. 

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις: Α. Ως Διαχειριστής Ακινήτου Βραχυχρόνιας Μίσθωσης ορίζεται το φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή κάθε είδους νομική οντότητα, που αναλαμβάνει τη διαδικασία ανάρτησης ακινήτου στις ψηφιακές πλατφόρμες με σκοπό τη Βραχυχρόνια Μίσθωση και γενικά μεριμνά για τη Βραχυχρόνια Μίσθωση του ακινήτου. Διαχειριστής Ακινήτου δύναται να είναι κύριος του ακινήτου ή επικαρπωτής ή υπεκμισθωτής ή τρίτος.

Β. Για τη διενέργεια βραχυχρόνιων μισθώσεων ακινήτων, μέσω των ψηφιακών πλατφορμών στο πλαίσιο της οικονομίας του διαμοιρασμού, απαιτούνται οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

1. Εγγραφή ως Διαχειριστής Ακινήτου στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής που τηρείται στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.).

• Για τον Διαχειριστή Ακινήτου που είναι ταυτόχρονα και ιδιοκτήτης του ακινήτου η διαδικασία εγγραφής απαιτεί υποχρεωτικά τον Αριθμό Ταυτότητας του Ακινήτου (ΑΤΑΚ) του ιδιοκτήτη.

• Για τον Διαχειριστή Ακινήτου που δεν έχει σχέση ιδιοκτησίας με το ακίνητο απαιτείται προηγουμένως η υποβολή Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας, από τον ιδιοκτήτη του ακινήτου, με την οποία παραχωρείται το δικαίωμα υπεκμίσθωσης. Η διαδικασία εγγραφής του Διαχειριστή-υπεκμισθωτή στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής απαιτεί υποχρεωτικά τον αριθμό της ανωτέρω δήλωσης.

2. Ο Αριθμός Μητρώου Ακινήτων (Α.Μ.Α) ή το Ειδικό Σήμα Λειτουργίας (Ε.Σ.Λ.) των Κύριων ή των Μη-Κύριων Καταλυμάτων ή των Τουριστικών Επαύλεων, υποχρεωτικά να συνοδεύει, σε εμφανές σημείο, την ανάρτηση του ακινήτου στις ψηφιακές πλατφόρμες, όταν ο σκοπός της ανάρτησης είναι η Βραχυχρόνια Μίσθωση. Οι τουριστικές επαύλεις δεν θα λάβουν Αριθμό Μητρώου Ακινήτων (Α.Μ.Α), όμως πρέπει να καταχωρηθούν στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής», προκειμένου να καταστεί δυνατή η υποβολή των Δηλώσεων Βραχυχρόνιας Διαμονής. 

Γ. Οι Διαχειριστές Ακινήτων Βραχυχρόνιας Μίσθωσης υποχρεούνται σε υποβολή Δηλώσεων Βραχυχρόνιας Διαμονής, με σκοπό τον ετήσιο προσδιορισμό του σχετικού εισοδήματος. 

Σύμφωνα με πρόσφατη τροποποίηση της Απόφασης του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. ΠΟΛ 1187/2017, η οποία αναμένεται να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως: - Οι Δηλώσεις Βραχυχρόνιας Διαμονής υποβάλλονται μέχρι τις 20 του επομένου μήνα από την ημερομηνία αναχώρησης του μισθωτή από το ακίνητο. 

- Ειδικά για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις που έχουν συναφθεί από 1/1/2018 έως σήμερα, 30/8/2018, ημερομηνία θέσης σε λειτουργία του Μητρώου Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής, οι Διαχειριστές Ακινήτων υποχρεούνται μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2018: α) να εγγραφούν στο Μητρώο Ακινήτων και β) να υποβάλουν συγκεντρωτική, ανά ακίνητο, Δήλωση Βραχυχρόνιας Διαμονής για όλες τις βραχυχρόνιες μισθώσεις της περιόδου αυτής (1/1 – 30/8/2018).

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, προκειμένου να διευκολύνει τους πολίτες στην εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους, είναι σε προχωρημένες συζητήσεις με ψηφιακές πλατφόρμες που δραστηριοποιούνται στην οικονομία του διαμοιρασμού (Airbnb, Booking.com και HomeAway) με σκοπό τη σύναψη πρωτοκόλλων συνεργασίας, ενώ καλωσορίζει πρωτοβουλίες συνεργασίας και με τις υπόλοιπες πλατφόρμες της οικονομίας του διαμοιρασμού, εν όψει της επικείμενης έκδοσης της κοινής απόφασης των Υπουργών Οικονομικών και Τουρισμού και του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε., όπως προβλέπεται στην παρ. 9 του άρθρου 111 του ν. 4446/2016, όπως ισχύει.

Κ. Παπανάτσιου: Μειωμένες οι βεβαιώσεις του ΕΝΦΙΑ - Δεν υπήρξε αύξηση στις «λαϊκές» περιοχές

Κ. Παπανάτσιου: Μειωμένες οι βεβαιώσεις του ΕΝΦΙΑ - Δεν υπήρξε αύξηση στις «λαϊκές» περιοχές

Παρασκευή, 31 Αυγούστου 2018 14:12
 
UPD:14:18
ΑΠΕ-ΜΠΕ
«Μπορούμε να πούμε ότι έχουμε μια μείωση στις βεβαιώσεις του ΕΝΦΙΑ» δήλωσε η υφυπουργός μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο 104,9 FM». Όπως είπε η ίδια, το πολύ σημαντικό είναι ότι «επειδή θέλαμε να δούμε κάποια ελάφρυνση και στη μεσαία περιουσία μειώσαμε το 'ταβάνι' του συμπληρωματικού φόρου, δηλαδή ο συμπληρωματικός φόρος, που ξεκινούσε από τις 200.000 και πάνω, τώρα ξεκινάει από τις 250.000 και πάνω».
Για μείωση στις βεβαιώσεις του φετινού ΕΝΦΙΑ σε σχέση με το 2017, αλλά και για μείωση του συγκεκριμένου φόρου σε «λαϊκές» περιοχές έκανε λόγο η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου.
«Μπορούμε να πούμε ότι έχουμε μια μείωση στις βεβαιώσεις του ΕΝΦΙΑ» δήλωσε η υφυπουργός μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο 104,9 FM». Όπως είπε η ίδια, το πολύ σημαντικό είναι ότι «επειδή θέλαμε να δούμε κάποια ελάφρυνση και στη μεσαία περιουσία μειώσαμε το 'ταβάνι' του συμπληρωματικού φόρου, δηλαδή ο συμπληρωματικός φόρος, που ξεκινούσε από τις 200.000 και πάνω, τώρα ξεκινάει από τις 250.000 και πάνω».
Η υφυπουργός επισήμανε ότι στις «λαϊκές» περιοχές δεν υπήρξε αύξηση του ΕΝΦΙΑ, με εξαίρεση μεμονωμένες περιπτώσεις, όπου μπορεί να υπάρχει κάποια αύξηση, επειδή υπήρξε αναβάθμιση της περιοχής για κάποιους λόγους. Έφερε επίσης ως παράδειγμα μια περιοχή του Περιστερίου Αττικής (Ελευθερίου Βενιζέλου με Ρούπελ) που «είδε» μείωση του ΕΝΦΙΑ, αλλά και «λαϊκές» περιοχές της Θεσσαλονίκης που «είναι όλες μειωμένες», όπως ανέφερε. «Η δυτική Θεσσαλονίκη κατά κύριο λόγο είναι μειωμένη» πρόσθεσε η υφυπουργός.
Στην ίδια συνέντευξή της, η κ. Παπανάτσιου ανέφερε ότι «η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων είναι σε προχωρημένες συζητήσεις με ψηφιακές πλατφόρμες που δραστηριοποιούνται στην οικονομία του διαμοιρασμού -κάποιες πολύ γνωστές- με σκοπό τη σύναψη πρωτοκόλλων συνεργασίας» ενώ αναμένονται, όπως είπε, πρωτοβουλίες συνεργασίας και με υπόλοιπες πλατφόρμες. «Ήδη, με τις τρεις από τις πολύ μεγαλύτερες είμαστε σχεδόν έτοιμοι, έχουμε ανταλλαγή πληροφοριών» σημείωσε.
Ερωτηθείσα για τη ΔΕΘ απάντησε πως «ό,τι αναγγείλει ο Πρωθυπουργός θα είναι κοστολογημένο μέχρι το τελευταίο ευρώ» και πως «δεν θα τινάξουμε στον αέρα όλα αυτά που έχει κάνει ο ελληνικός λαός μέχρι σήμερα».
«Δεν μπορεί να θυσιάστηκε ο ελληνικός λαός και εμείς να μπούμε σε μια διαδικασία λαϊκισμού, που γινόταν όλα τα προηγούμενα χρόνια. Όπως, επίσης, δεν θα μπούμε στη διαδικασία αυτή που γινόταν σε καιρό κρίσης -κόβονταν συντάξεις, κόβονταν όλα και συνέχιζαν οι αμοιβές τους να είναι τεράστιες, συνέχιζαν να υπάρχουν όλες οι δυστοκίες που είδαμε μέσα από όλους τους ελέγχους που έχουν γίνει όλο το τελευταίο διάστημα» κατέληξε.
Πηγή: ΑΜΠΕ

Fitch: Υποβάθμισε το outlook της Ιταλίας

Fitch: Υποβάθμισε το outlook της Ιταλίας

Παρασκευή, 31 Αυγούστου 2018 23:50
 
UPD:23:52
REUTERS/BRENDAN MCDERMID
Σε «αρνητικό» υποβάθμισε ο Fitch το outlook της αξιολόγησης «ΒΒΒ» της πιστοληπτικής ικανότητας της Ιταλίας.
Η υποβάθμιση των ιταλικών προοπτικών αντανακλά, σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο, τη δημοσιονομική «χαλάρωση» της νέας κυβέρνησης, η οποία συνεπάγεται τη διατήρηση των υψηλών επιπέδων του δημόσιου χρέους.
Αυτό, ως αποτέλεσμα, θα καταστήσει την Ιταλία ακόμη περισσότερο ευάλωτη σε κάθε πιθανή εξωτερική απειλή.
Μάλιστα, ο Fitch εκτιμά ότι οι κίνδυνοι για την ιταλική οικονομία απορρέουν κατά κύριο λόγο από τη φύση της νέας κυβέρνησης και τις ευμεγέθεις διαφορές στις πολιτικές των δύο κυβερνητικών εταίρων.
Στα αρνητικά προσμετράται και η αναντιστοιχία μεταξύ των προεκλογικών δεσμεύσεων και της πραγματικότητας, καθώς αν εφαρμοστούν οι πρώτες θα δημιουργηθούν σοβαρά δημοσιονομικά προβλήματα.
naftemporiki.gr

Τι ζητούν οι επιχειρηματίες από τον Πρωθυπουργό εν όψει ΔΕΘ

Τι ζητούν οι επιχειρηματίες από τον Πρωθυπουργό εν όψει ΔΕΘ

Σάββατο, 01 Σεπτεμβρίου 2018 09:43
 
UPD:10:02
Την υλοποίηση όλων των απαραίτητων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, με πρώτη την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος, ζητούν ο επιχειρηματικός κόσμος και οι παραγωγικοί φορείς της χώρας από τον Πρωθυπουργό εν όψει της 83ης Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης.
Σε δηλώσεις τους οι εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου τονίζουν πως επιβάλλεται η καθολική μεταρρύθμιση στο επιχειρηματικό περιβάλλον προκειμένου αυτό, μετά από τρία μνημόνια, να καταστεί πραγματικά φιλικό για την προσέλκυση επενδύσεων. Παράλληλα, οι επικεφαλής των παραγωγικών φορέων της Θεσσαλονίκης και της Βορείου Ελλάδος, ζητούν από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, να εξαγγείλει συγκεκριμένο σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας και να αποφύγει την παροχολογία, ενώ προσβλέπουν στην ανακοίνωση συγκεκριμένων μέτρων, που θα βελτιώσουν το επιχειρηματικό κλίμα, θα ενισχύσουν την επιχειρηματικότητα και θα διασφαλίσουν την αναπτυξιακή πορεία της χώρας μέσω και της τόνωσης των επενδύσεων.
Επισημαίνουν ότι πρέπει να υιοθετηθεί νέο μείγμα οικονομικής πολιτικής, χωρίς οριζόντιες πολιτικές λιτότητας και ζητούν επειγόντως λύση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η επιχειρηματικότητας όπως η υπερφορολόγηση, η ελλιπής πρόσβαση στη χρηματοδότηση και η αντιμετώπιση των «κόκκινων δανείων», η γραφειοκρατία, το παραεμπόριο, η έλλειψη χωροταξικού σχεδιασμού και το υψηλό κόστος ενέργειας.
Θεόδωρος Φέσσας, πρόεδρος ΣΕΒ
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Θεόδωρος Φέσσας δηλώνει πως «η χώρα μας βγαίνει από τα μνημόνια ανταγωνιστικότερη, αλλά φτωχότερη» και τονίζει πως είναι καθοριστικής σημασίας να αποδείξει ότι βγαίνει και σοφότερη». Επισημαίνει παράλληλα πως η χώρα θα πρέπει να πείσει την εγχώρια και διεθνή επενδυτική κοινότητα για την δέσμευσή της στην ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων και στην δημιουργία ενός ιδιαίτερα φιλοεπενδυτικού περιβάλλοντος, να προσελκύσει το απαραίτητο ύψος και μείγμα επενδύσεων που θα ξαναβάλουν την οικονομία στην ευρωπαϊκή κανονικότητα, σε τροχιά διατηρήσιμης ανάπτυξης με πολλές καλές θέσεις εργασίας και ευημερία στους πολίτες. Κυρίως όμως, όπως αναφέρει, θα πρέπει «να αποτρέψει κάθε πιθανότητα πισωγυρίσματος και κάθε σενάριο πολιτικής αστάθειας που θα μεταφραστεί αμέσως σε αυξημένα επιτόκια, απρόθυμους επενδυτές, ανακοπή της ανάπτυξης, μείωση του εθνικού αποτυπώματος και νέα περίοδο περιδίνησης και μιζέριας».
«Η δουλειά που μένει να γίνει για το μετασχηματισμό της σε μια οικονομία της παραγωγής και των εξαγωγών είναι πολλή και απαιτητική. Οι πολιτικές ηγεσίες οφείλουν να αντιληφθούν ότι η μεταμνημονιακή περίοδος της οικονομίας απαιτεί μεγαλύτερη υπευθυνότητα από όση επέδειξαν κατά τη διάρκεια των μνημονίων και ριζική αλλαγή ύφους και τρόπου διακυβέρνησης, καθώς δεν θα υπάρχει πλέον το δίχτυ ασφαλείας για την εγγυημένη χρηματοδότηση του χρέους» τονίζει ο κ. Φέσσας.
Κωνσταντίνος Μίχαλος, πρόεδρος ΚΕΕ
Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος αναφέρει ότι οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις είναι ακόμη μπροστά μας «διότι τα μνημόνια τελείωσαν, αλλά η προσπάθεια για την επόμενη ημέρα τώρα ξεκινά και οι προκλήσεις τις οποίες θα πρέπει να διαχειριστούμε είναι σημαντικές».
«Το αν θα αφήσουμε οριστικά πίσω μας την κρίση», συνεχίζει ο ίδιος, «θα εξαρτηθεί κυρίως από τις αποφάσεις που θα ληφθούν και θα εφαρμοστούν από εμάς. Οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις είναι ακόμη μπροστά μας. Τώρα είναι η ώρα να τις εφαρμόσουμε, στη βάση ενός εθνικού σχεδίου, για να επιταχύνουμε την ανάπτυξη και να κερδίσουμε το στοίχημα της επόμενης ημέρας. Διαφορετικά, η ανάκαμψη θα είναι κατώτερη των προσδοκιών και σε λίγα χρόνια η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει ξανά κρίση χρέους».
«Τώρα, είναι η ώρα για συναίνεση, για δημιουργικές προτάσεις και γενναίες αποφάσεις» προσθέτει ο κ. Μίχαλος και τονίζει ότι είναι απαραίτητο να υλοποιηθούν όλες εκείνες οι αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα αυξήσουν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και των επιχειρήσεων, με πρώτη την εγκαθίδρυση ενός δικαιότερου φορολογικού συστήματος που παράλληλα θα συνδράμει στην οικονομική ανάπτυξη.
Ο πρόεδρος της ΚΕΕ επισημαίνει πως «χρειάζεται άμεση επανεκκίνηση της διαδικασίας χορήγησης νέων πιστώσεων προς τις επιχειρήσεις, σε συνέχεια της εξυγίανσης των τραπεζών και της σταδιακής επιστροφής των καταθέσεων. Επιπλέον όμως, όπως σημειώνει «παρά τις οριακές ή επιμέρους βελτιώσεις που έχουν επιτευχθεί, οι αδυναμίες που καθηλώνουν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, σε μεγάλο βαθμό παραμένουν: έλλειψη σταθερότητας στην εφαρμογή πολιτικών, πολύπλοκο και ασταθές φορολογικό περιβάλλον, έλλειψη σαφούς κανονιστικού πλαισίου για τις επενδύσεις, αδυναμία παραγωγής καινοτομίας, γραφειοκρατία και αναποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης».
Βασίλης Κορκίδης, πρόεδρος ΕΣΕΕ
«Οι εξαγγελίες στην 83η ΔΕΘ για την επιχειρηματική κοινότητα, σηματοδοτούν τις συνθήκες της μεταμνημονιακής περιόδου στη πραγματική οικονομία» αναφέρει ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά Βασίλης Κορκίδης.
Όπως αναφέρει ο κ. Κορκίδης, «οι εξαγγελίες κυβέρνησης και αντιπολίτευσης από το βήμα της 83ης Δ.Ε.Θ., ουσιαστικά, θα σηματοδοτήσουν τις εξελίξεις στη πραγματική οικονομία και θα προσδιορίσουν τις συνθήκες της μεταμνημονιακής περιόδου στη χώρας μας». Ο ίδιος σημειώνει πως «πρόκειται για μία ενδιαφέρουσα ΔΕΘ, που διοργανώνεται έπειτα από 8 χρόνια σκληρών προγραμμάτων προσαρμογής και όπως όλα δείχνουν θα έχει έντονο προεκλογικό χαρακτήρα, εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών και των ευρωεκλογών τον Μάιο του 2019». Βεβαίως, προσθέτει, σε τέτοιες περιόδους ελλοχεύει ο κίνδυνος για την εκάστοτε κυβέρνηση να επιστρατεύει το "όπλο" της πλειοδοσίας υποσχέσεων.
Ο κ. Κορκίδης σημειώνει ακόμη ότι «από τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ θα καθοριστούν πολλά για τη μετέπειτα εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας. «Ο επιχειρηματικός κόσμος ευελπιστεί, κυβέρνηση και αντιπολίτευση να μην παρασυρθούν από τις "σειρήνες" της παροχολογίας, καθώς έτσι κινδυνεύουν να υπονομεύσουν τα όποια δημοσιονομικά επιτεύγματα της χώρας που στηρίχτηκαν στις αιματηρές θυσίες των μέτρων λιτότητας και την υπερφορολόγηση πολιτών και επιχειρήσεων» επισημαίνει.
Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ υπογραμμίζει την ανάγκη για μία καθολική μεταρρύθμιση στο επιχειρηματικό περιβάλλον, για ένα σύγχρονο, απλό και σταθερό φορολογικό σύστημα, που θα είναι φιλικό προς την επιχειρηματικότητα, για μία συνολική μεταρρύθμιση στη Δημόσια Διοίκηση, αλλά και για τη δημιουργία σύγχρονων δομών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, που θα αποδομούν τη γραφειοκρατία και τις αγκυλώσεις της.
Ζητεί ακόμη παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας με στόχο τη κατάσχεση της ανεργίας, τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους και την αύξηση του κατώτατου μισθού. «Αυτά είναι τα φλέγοντα ζητήματα για την επιχειρηματική κοινότητα, τα οποία αναμένουμε, να διατυπωθούν ρεαλιστικά και να δρομολογηθούν αποτελεσματικά, από το βήμα της φετινής ΔΕΘ. Κατά τη γνώμη μου, ο επιχειρηματικός κόσμος δεν επιζητά ένα "γεμάτο καλάθι", αλλά ένα "καλάθι" με τα απολύτως "απαραίτητα"» καταλήγει.
Χριστίνα Σακελλαρίδη, πρόεδρος ΠΣΕ
Την άρση των αντικινήτρων στον εξαγωγικό προσανατολισμό των επιχειρήσεων περιμένει ο εξαγωγικός κόσμος της χώρας, όπως επισημαίνει η πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων Χριστίνα Σακελλαρίδη. «Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένουμε τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού από το βήμα της φετινής ΔΕΘ για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας. Με δεδομένες τις προσδοκίες που έχουν καλλιεργηθεί μετά και την έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα αναμένουμε παρεμβάσεις σε μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν τον επιχειρηματίες και ειδικότερα τους Έλληνες εξαγωγείς, οι οποίοι παρά τα προβλήματα συνεχίζουν να κρατούν ψηλά τη σημαία της χώρας και να συνεισφέρουν τα μέγιστα στην προσπάθεια ανάκαμψης και ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας» αναφέρει. Ειδικότερα, όπως διευκρινίζει, «περιμένουμε την άρση των αντικινήτρων που λειτουργούν σαν βαρίδια για την αύξηση των εξαγωγών και πλήττουν την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων». Για παράδειγμα, όπως επισημαίνει, παρεμβάσεις χρειάζονται στο μέτωπο των υπέρμετρων ασφαλιστικών εισφορών, της υπερφορολόγησης, και της έλλειψης χρηματοδότησης. Η εξάλειψη των αντικινήτρων, σύμφωνα με την κ. Σακελλαρίδη, θα οδηγήσει σε τόνωση της απασχόλησης και των νέων επενδύσεων που τόσο έχει ανάγκη η χώρα για την ανασυγκρότηση του παραγωγικού της τομέα. Κομβικής τέλος σημασίας είναι η καταπολέμηση της γραφειοκρατίας».
Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, πρόεδρος ΕΕΑ:
«Να φανεί συνεπής στις δεσμεύσεις της» ζητεί από την κυβέρνηση ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας Γιάννης Χατζηθεοδοσίου. Συγκεκριμένα ο κ. Χατζηθεοδοσίου δηλώνει πως «ο επιχειρηματικός κόσμος αναμένει επιτέλους να ακούσει στη ΔΕΘ τις φοροελαφρύνσεις για τις οποίες έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση, καθώς και βελτιώσεις στο μείζον θέμα των ασφαλιστικών εισφορών».
«Αν τα πράγματα παραμείνουν ως έχουν τότε σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να μιλάμε για επερχόμενη ανάπτυξη. Είναι ώρα να εφαρμοστούν πολιτικές φιλικές προς την επιχειρηματικότητα, προκειμένου να επιτευχθεί και η πολυπόθητη προσέλκυση επενδύσεων» τονίζει.
Ταυτόχρονα, όπως σημειώνει, «περιμένουμε να ακούσουμε ρεαλιστικά σχέδια για την πάταξη της φοροδιαφυγής, του παραεμπορίου και του λαθρεμπορίου, τομείς που αποτελούν τροχοπέδη για την υγιή επιχειρηματική δραστηριότητα και την πορεία της ελληνικής οικονομίας». «Δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για πρωτογενή πλεονάσματα που στηρίζονται αποκλειστικά και μόνο στις πλάτες επιχειρήσεων και εργαζομένων, χωρίς να έχουμε επιλύσει τόσο σημαντικές παθογένειες για τις οποίες χρειάζεται απλά και μόνο η πολιτική απόφαση. Κυρίως θέλουμε να ακούσουμε έναν συγκεκριμένο εθνικό αναπτυξιακό σχεδιασμό, με κυρίαρχο γνώρισμα τη μέγιστη δυνατή συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων του δημοκρατικού τόξου. Δεν υπάρχει άλλο χρονικό περιθώριο και αυτό οφείλουν όλοι να το συνειδητοποιήσουν» υπογραμμίζει.
Παύλος Ραβάνης, πρόεδρος ΒΕΑ
«Η οριακή κατάσταση στην οποία βρίσκεται η ελληνική οικονομία και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις απαιτούν από την kυβέρνηση να μην μείνει στις καθιερωμένες εξαγγελίες που παραδοσιακά ακούμε κάθε χρόνο στη ΔΕΘ αλλά να προχωρήσει άμεσα σε έργα - τομές», υπογραμμίζει από την πλευρά του ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας Παύλος Ραβάνης.
Ο κ. Ραβάνης επισημαίνει ακόμη ότι «εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες αδυνατούν να κρατήσουν ανοικτές τις επιχειρήσεις τους μέσα σε ένα περιβάλλον με σταθερά μειωμένο τζίρο και συνεχή αύξηση των φορολογικών και ασφαλιστικών βαρών» και τονίζει ότι είναι απαραίτητο να ληφθούν άμεσα μέτρα για την ελάφρυνση της φορολογίας και των εισφορών των μικρομεσαίων.
«Η σύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών με το εισόδημα των ελευθέρων επαγγελματιών οδήγησε σε μεγάλες επιβαρύνσεις. Σύμφωνα άλλωστε με τον προϋπολογισμό, από τη σύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών και των επιτηδευματιών με το εισόδημα, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους υπολογίζει ότι, θα προκύψει αύξηση εισφορών 137 εκατ. ευρώ το 2018 και 138 εκατ. ευρώ για το 2019 και μετά» αναφέρει, προσθέτοντας ακόμη πως «πρέπει να βρεθεί λύση για την ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς είναι ελάχιστοι οι επιχειρηματίες που κατόρθωσαν να μπουν στον εξωδικαστικό συμβιβασμό».
Αθανάσιος Σαββάκης, πρόεδρος Συνδέσμου Βιομηχανιών Β. Ελλάδος 
Την εξαγγελία στην 83η ΔΕΘ συγκεκριμένου σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, με συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα και με μετρήσιμα αναπτυξιακά αποτελέσματα, αναμένει από τον Πρωθυπουργό μετά το πέρας των μνημονίων, ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), όπως επισημαίνει ο πρόεδρός του, Αθανάσιος Σαββάκης. 
«Η Ελλάδα δεν μπορεί να παραμένει ουραγός στην παγκόσμια ανταγωνιστικότητα, γι΄ αυτό θα πρέπει με σχέδιο, με συγκεκριμένα μέτρα πολιτικής και με σκληρή δουλειά να επανέλθει στις ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου. Στο πλαίσιο αυτό, η διαχρονικά ξεχασμένη βιομηχανία, και ειδικά η περιφερειακή βιομηχανία, απ΄ όλες τις κυβερνήσεις των 30 τελευταίων ετών, πρέπει να λάβει έμπρακτη ενίσχυση, ούτως ώστε να μπορέσει ν΄ αξιοποιήσει τις πολλές τις δυνατότητες, και να παράξει διεθνώς ανταγωνιστικά προϊόντα. Η μεταποίηση, πρέπει έμπρακτα να επανέλθει στο προσκήνιο της ανάπτυξης, ενώ η περιφερειακή ανάπτυξη θα πρέπει να υποστηριχθεί με σχέδιο, και με αξιοποίηση για την υλοποίηση επενδύσεων, των διαθέσιμων κονδυλίων από τα ευρωπαϊκά ταμεία» αναφέρει ο κ. Σαββάκης.
Ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ σημειώνει ακόμη ότι θεωρεί θετικό γεγονός τη δημιουργία ξεχωριστού χαρτοφυλακίου για τη βιομηχανία κατά τον πρόσφατο ανασχηματισμό της κυβέρνησης.
Ως προς τα σημαντικότερα προβλήματα του κλάδου, ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ απαντά πως αυτά είναι: πρώτον, η υπερφορολόγηση «η οποία αποστερεί από τις επιχειρήσεις μας πολύτιμα κεφάλαια για την ανάπτυξη κυρίως των διεθνών τους δραστηριοτήτων». Δεύτερον, η πρόσβαση στη χρηματοδότηση, «η οποία παραμένει δύσκολη τρία χρόνια μετά την επιβολή των capital controls, και όποτε επιτυγχάνεται είναι εξαιρετικά ακριβή, σε σχέση με τους Ευρωπαίους ανταγωνιστές μας, που απολαμβάνουν κόστος δανεισμού σχεδόν το μισό από το δικό μας». Τρίτον, το υψηλό κόστος ενέργειας, «το οποίο εκτινάσσει κυριολεκτικά στα ύψη το λειτουργικό κόστος των μεταποιητικών επιχειρήσεων, απομειώνοντας έτσι τη διεθνή τους ανταγωνιστικότητα».
Γεώργιος Κωνσταντόπουλος, πρόεδρος Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος
Ένα στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης της χώρας, «το οποίο στην παρούσα φάση ταυτίζεται με ένα στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης της εξωστρέφειας», προσδοκά να ακούσει από τον Πρωθυπουργό με την ευκαιρία της 83ης ΔΕΘ ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), Γεώργιος Κωνσταντόπουλος. Ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ αποκαλύπτει ότι το πρώτο αίτημα που οι εξαγωγείς της Βόρειας Ελλάδας θα θέσουν στον Πρωθυπουργό «αποσκοπεί στην παροχή φορολογικών και ασφαλιστικών ελαφρύνσεων για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις, ανάλογα με το ύψος των εξαγωγών που πραγματοποιούν και το συνάλλαγμα που φέρνουν στη χώρα, καθώς η υπερφορολόγηση αποτελεί το ύψιστο αντικίνητρο για τους εξαγωγείς».
Κατά τον κ.Κωνσταντόπουλο, η δεύτερη πρόταση που θα κατατεθεί στον Πρωθυπουργό αφορά την αναβάθμιση του ρόλου του ΣΕΒΕ ως κοινωνικού εταίρου σε θέματα διεθνούς εμπορίου. «Τέλος, θα αιτηθούμε την αναβάθμιση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης σε πραγματικό διεθνή λιμένα, ο οποίος θα λειτουργεί ως πύλη εισόδου-εξόδου της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Στο ίδιο πλαίσιο, θα αιτηθούμε την ανάκληση της απόφασης της ΑΑΔΕ για κατάργηση της γ’ βάρδιας του Α’ Τελωνείου Εισαγωγών-Εξαγωγών Θεσσαλονίκης, μία απόφαση αντίθετη στην αναπτυξιακή προοπτική του λιμανιού» καταλήγει.
Γιάννης Μασούτης, πρόεδρος Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ).
Η Ελλάδα χρειάζεται φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον, με ξεκάθαρο νομοθετικό και χωροταξικό πλαίσιο, γρήγορες αδειοδοτήσεις, ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης και σταθερό φορολογικό καθεστώς με χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές, επισημαίνει ο πρόεδρος του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ), Γιάννης Μασούτης, τονίζοντας ότι «αυτό που περιμένουμε να ακούσουμε φέτος από τον Πρωθυπουργό είναι η υιοθέτηση μέτρων που θα σχετίζονται με τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος».
«Η 83η ΔΕΘ συμπίπτει χρονικά με την τυπική λήξη των μνημονίων. Στη διάρκεια των οκτώ αυτών χρόνων καταφέραμε, με μεγάλες θυσίες, να περάσουμε από τα μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα στα πλεονάσματα. Αυτό όμως έγινε με την υπερφορολόγηση των επιχειρήσεων και με κόστος για την πραγματική οικονομία καθώς βιώσαμε το κλείσιμο πολλών επιχειρήσεων οι οποίες λίγα χρόνια πριν ήταν υγιέστατες» σημειώνει.
Δυστυχώς, συνεχίζει ο ίδιος, «ενώ τα μνημόνια τελειώνουν το κύριο βάρος της δημοσιονομικής εξυγίανσης συνεχίζει να το κουβαλάει ο νόμιμος, ο έντιμος και ο συνεπής επιχειρηματίας».
«Το ερώτημα είναι εάν η χώρα μας είναι ικανή να σταθεί στα πόδια της χωρίς στήριξη και πώς μπορεί να πετύχει να μπει σε φάση βιώσιμης ανάπτυξης; Αυτό που χρειάζεται η χώρα μας είναι να αρχίσει και πάλι να παράγει. Αυτό λοιπόν που περιμένουμε να ακούσουμε φέτος από τον Πρωθυπουργό είναι η υιοθέτηση μέτρων που θα σχετίζονται με τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος» επισημαίνει ο κ. Μασούτης.
Προσθέτει ακόμη ότι η χώρα πρέπει να προσελκύσει «επενδύσεις σε καινοτόμες και εξωστρεφείς, παραγωγικές δραστηριότητες που θα αποφέρουν εισόδημα σε ελληνικά χέρια».
«Χρειάζεται ένα επιχειρηματικό περιβάλλον φιλικό στο επιχειρείν με ξεκάθαρο νομοθετικό πλαίσιο, γρήγορες αδειοδοτήσεις, ξεκάθαρο χωροταξικό πλαίσιο, ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης και σταθερό φορολογικό καθεστώς με χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές. Τέλος, πρέπει να αποκατασταθεί η ρευστότητα, η οποία με τη σειρά της προϋποθέτει: την επιτάχυνση της επιστροφής των οφειλών του κράτους προς τον ιδιωτικό τομέα, τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων, την επιτάχυνση του εξωδικαστικού συμβιβασμού των επιχειρήσεων με την αξιοποίηση των επιμελητηριακών δομών και την άρση των capital controls» υπογραμμίζει.
Πηγή: ΑΜΠΕ