Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2020

Ε.2001/2019-ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΚΩΔΙΚΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ (Κ.Φ.Δ. - Ν.4174/2013)

Ε.2001/2019-ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΚΩΔΙΚΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ (Κ.Φ.Δ. - Ν.4174/2013)

Με την  Ε. 2001/31.12.2019 της  Aνεξάρτητης  Αρχής  Δημοσίων  Εσόδων (ΑΑΔΕ)  με θέμα "α) Κοινοποίηση διοικητικής κωδικοποίησης Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (ΚΦΔ, ν. 4174/2013, Μέρος Α’, (Α΄ 170), ενημερωμένης έως τον ν. 4646/2019 (Α’ 212/12.12.2019)» και β) Κοινοποίηση παραρτήματος με συναφείς αποφάσεις και εγκυκλίους – ενημ. έως 31.12.2019"  Ειδικότερα,
 Σας κοινοποιούμε την διοικητική κωδικοποίηση του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (ν. 4174/2013, Μέρος Α’, Α΄ 170), ενημερωμένη έως και τον ν. 4646/2019 (Α’ 212/12.12.2019), καθώς και τις κατ’ άρθρον συναφείς κανονιστικές αποφάσεις και ερμηνευτικές εγκυκλίους ή οδηγίες που εκδόθηκαν έως 31.12.2019 και παρατίθενται ως παράρτημα αυτής.
Δείτε το παράρτημα Εδώ.

Έρχεται νέος "Τειρεσίας" - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Έρχεται νέος "Τειρεσίας" - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

χρέη
Έναν νέο Τειρεσία για όλες τις οφειλές των πολιτών σε τράπεζες, Δημόσιο, ΔΕΚΟ και για τον τρόπο που εξυπηρετούν τους λογαριασμούς τους σε εταιρείες παροχής υπηρεσιών (κινητής , σταθερής τηλεφωνίας, ενέργειας κλπ) ετοιμάζει η κυβέρνηση.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα "Τα Νέα", το σχέδιο το οποίο αναμένεται να υλοποιηθεί εντός του 2020 προβλέπει τη δημιουργία μιας Τράπεζας Στοιχείων Οφειλετών, η οποία θα συνδυάζει τα οικονομικά στοιχεία που σήμερα φιλοξενεί ο Τειρεσίας μαζί με άλλα που έχουν στη διάθεση τους οι υπηρεσίες του Δημοσίου, καθώς και επιχειρήσεις από τον ιδιωτικό τομέα και αφορούν σε ληξιπρόθεσμα χρέη.
Σύμφωνα με τα "Νέα", πρόκειται για μια Ανεξάρτητη Αρχή Πιστοληπτικής Αξιολόγησης (Credit Bureau) η οποία θα συνθέτει το προφίλ κάθε ιδιώτη και κάθε επιχείρησης λαμβάνοντας υπόψη την συμπεριφορά τους σε ό,τι αφορά τις αποπληρωμές των χρεών τους και στο μέτρο αυτό είναι δυνατό κάθε στοιχείο που έχουν στη διάθεση τους το ελληνικό Δημόσιο, χρηματοπιστωτικοί Οργανισμοί και άλλοι φορείς. Με βάση τα στοιχεία αυτά θα ελέγχεται η πιστοληπτική ικανότητα των πολιτών και των επιχειρήσεων θα βαθμολογείται και θα είναι στη διάθεση τραπεζών, ΔΕΚΟ και άλλων ιδιωτικών εταιρειών που πρόκειται να συνδιαλλαγούν μαζί τους.

Εφορία: 10 ερωτήσεις και απαντήσεις για τη νέα πάγια ρύθμιση οφειλών

Εφορία: 10 ερωτήσεις και απαντήσεις για τη νέα πάγια ρύθμιση οφειλών

ρυθμιση δοσεων
Από την Πρωτοχρονιά όσοι χρωστούν στην εφορία και δεν είναι ενταγμένοι σε άλλη ρύθμιση καταβολής μπορούν να ενταχθούν στη νέα ευνοϊκή πάγια ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών. Έναν χρήσιμο οδηγό με 10 ερωτήσεις και απαντήσεις για την πάγια ρύθμιση δημοσιεύει η εφημερίδα ”Καθημερινή”.
Πρόκειται για τη νέα ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων που θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2020.
Αναλυτικά:
1. Ποιες οφειλές εντάσσονται στη ρύθμιση;
Σύμφωνα με τον νέο νόμο, οι βεβαιωμένες οφειλές σε εφορίες ελεγκτικά κέντρα και τελωνεία μπορούν να ενταχθούν στη νέα πάγια ρύθμιση των 24 -48 δόσεων, υπό την προϋπόθεση ότι δεν έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση τμηματικής εξόφλησης την 1η Νοεμβρίου 2019. Συγκεκριμένα όλες οι αρρύθμιστες οφειλές προς την εφορία μπορούν να ενταχθούν στη νέα πάγια ρύθμιση που προβλέπει διπλάσιες δόσεις σε σχέση με την υφιστάμενη και θα τεθεί σε ισχύ το 2020.
2. Σε πόσες δόσεις μπορώ να ρυθμίσω τις οφειλές μου;
Ο φόρος εισοδήματος, ο ΕΝΦΙΑ ή ο ΦΠΑ μπορούν να ρυθμιστούν σε 24 δόσεις, ενώ οι έκτακτες οφειλές όπως ο φόρος κληρονομιάς ή πρόστιμα μπορούν να ρυθμιστούν σε 48 δόσεις.
3. Ο αριθμός των δόσεων υπολογίζεται βάσει εισοδηματικών κριτηρίων;
Ανάλογα εάν πρόκειται για οφειλές τακτικές όπως ο φόρος εισοδήματος ή έκτακτες όπως ο φόρος κληρονομιάς:
Α.Οι τακτικές οφειλές μπορούν να ρυθμιστούν σε έως και σε 24 δόσεις χωρίς εισοδηματικά κριτήρια.
Β. Οι έκτακτες οφειλές μπορούν να ρυθμιστούν έως και σε 48 δόσεις ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος.
Συγκεκριμένα θα λαμβάνεται υπόψη: Ο μέσος όρος του συνολικού εισοδήματος (ατομικό, φορολογούμενο ή απαλλασσόμενο, πραγματικό ή τεκμαρτό) κατά τα τελευταία τρία φορολογικά έτη πριν από την αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση ή στο συνολικό εισόδημα (ατομικό, φορολογούμενο ή απαλλασσόμενο, πραγματικό ή τεκμαρτό) του αμέσως προηγούμενου φορολογικού έτους από την ημερομηνία αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση εφόσον αυτό είναι μεγαλύτερο. Το συνολικό εισόδημα πολλαπλασιάζεται τμηματικά με προοδευτικά κλιμακωτό συντελεστή ως εξής: Για εισόδημα:
- Από 0,01 ευρώ έως 15.000 ευρώ με συντελεστή 4%.
-Από 15.000 ,01 ευρώ έως 20.000 ευρώ με συντελεστή 6%
-Από 20.00,01 ευρώ έως 25.000 ευρώ με συντελεστή 8%
-Από 25.000,01 ευρώ έως 30.000 ευρώ με συντελεστή 10%.
-Από 30.000, 01 ευρώ έως 50.000 ευρώ με συντελεστή 12%.
-Από 50.000 ευρώ έως 75.000 ευρώ με συντελεστή 15%
-Από 75.000,01 ευρώ έως 100.000 ευρώ με συντελεστή 20%
-Πάνω από 100.000 ευρώ με συντελεστή 25%.
4. Ποιο είναι το επιτόκιο της νέας ρύθμισης;
Η νέα ρύθμιση είναι έντοκη και το επιτόκιο κυμαίνεται από 4,95 % αν οι δόσεις δεν ξεπερνούν τις 12 και φτάνει ακόμη και στο 5,95% αν οι δόσεις φτάνουν έως τις 24. Δηλαδή οφειλές που ρυθμίζονται σε περισσότερες από 12 μηνιαίες δόσεις, το επιτόκιο προσαυξάνεται κατά 1,5 εκατοστιαία μονάδα (1,5%). Επί της ουσίας η ρύθμιση θα κοστίζει ακριβότερα για όσους αποφασίσουν να τακτοποιήσουν τις τακτικές οφειλές τους με το ανώτατο όριο των δόσεων που θα προβλέπει η ρύθμιση.
5. Σε τι ποσό ανέρχεται η ελάχιστη δόση;
Η ελάχιστη δόση διαμορφώνεται στα 30 ευρώ.
6. Χρωστάω στην εφορία 2.000 ευρώ που προέρχεται από πληρωμή του ΕΝΦΙΑ. Σε πόσεις δόσεις μπορώ να πληρώσω το χρέος μου;
Το χρέος μπορεί να αποπληρωθεί σε 24 δόσεις.Το επιτόκιο θα διαμορφωθεί στα επίπεδα του 6% δηλαδή η μηναία δόση θα διαμορφωθεί στα 88,5 ευρώ. Δηλαδή θα καταβληθεί επιπλέον ποσό ύψους περίπου 120 ευρώ στα 2 χρόνια. Ωστόσο υπάρχει και το μπόνους συνέπειας το οποίο (εφόσον πληρώνονται όλες οι δόσεις στην ώρα τους) θα επιστραφεί στο τέλος της ρύθμισης ποσό περίπου 32 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι η τελική επιβάρυνση περιορίζεται στα 90 ευρώ.
7. Στην περίπτωση που δεν μπορώ να πληρώσω τις δόσεις, μπορώ αργότερα να επανενταχθώ;
Ναι. Στην περίπτωση που κάποιος οφειλέτης του Δημοσίου σταματήσει να πληρώνει τις δόσεις για την εξόφληση του χρέους (τακτικής ή έκτακτης οφειλής) για να μπορέσει να επανενταχθεί στη ρύθμιση θα πρέπει να πληρώσει διπλή προκαταβολή, θα αφαιρεθούν οι δόσεις που ήταν συνεπής, ενώ το επιτόκιο θα είναι προσαυξημένο κατά 1,5 μονάδα.
8. Μπορώ να ρυθμίσω τμήμα του χρέους που έχω στην εφορία;
Στη ρύθμιση υπάγεται υποχρεωτικά το σύνολο των βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων οφειλών στις δημόσιες οικονομικές υπηρεσίες ,στα ελεγκτικά κέντρα και στα τελωνεία, ενώ μπορούν να υπαχθούν έπειτα από επιλογή του οφειλέτη και βεβαιωμένες και ληξιπρόθεσμες οφειλές που τελούν σε διοικητική ή δικαστική αναστολή.
9. Με την ένταξή μου στη ρύθμιση θα αποδεσμευτεί και ο τραπεζικός λογαριασμός;
Με την ένταξη των οφειλετών στη ρύθμιση , η εφορία δεν προχωρά στην αναστολή δεσμεύσεων και κατασχέσεων που είτε έχουν επιβληθεί είτε θα επιβληθούν. Όπως προκύπτει από σχετική διάταξη ,σ τις περιπτώσεις που πιστώνονται ποσά στους τραπεζικούς λογαριασμούς θα δεσμεύονται και θα κατάσχονται από τις φορολογικές αρχές προκειμένου να χρησιμοποιούνται για την αποπληρωμή του εκάστοτε ανεξόφλητου υπολοίπου των οφειλών που θα έχουν ενταχθεί στη νέα πάγια ρύθμιση.
10. Εφόσον ενταχθώ στη ρύθμιση μπορώ να πάρω φορολογική ενημερότητα;
Η υπαγωγή στη νέα ρύθμιση δεν σημαίνει ότι ο οφειλέτες μπορούν να εκδίδουν αποδεικτικό ενημερότητας.Όπως τονίζεται , η φορολογική διοίκηση , διατηρεί το δικαίωμα και μετά την υπαγωγή ενός οφειλέτη στη πάγια ρύθμιση να μην του χορηγεί αποδεικτικό ενημερότητας για μεταβίβαση ακινήτου ή σύσταση εμπράγματου δικαιώματος επ’ αυτού, εφόσον αυτός δεν έχει μεριμνήσει ώστε να διασφαλίζονται τα συμφέροντα του Δημοσίου.
Δηλαδή ο οφειλέτης για να εξασφαλίσει το αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας, το οποίο του είναι απαραίτητο για να πωλήσει ένα ακίνητο του, θα πρέπει να λάβει πρόσθετα μέτρα όπως για παράδειγμα να βάλει υποθήκη ένα ή περισσότερα ακίνητα του.

Στα 6,5 δισ. τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη σε εφορία το 11μηνο του ’19

Στα 6,5 δισ. τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη σε εφορία το 11μηνο του ’19

ΕΙΡΗΝΗ ΧΡΥΣΟΛΩΡΑ
Tον Νοέμβριο αυξήθηκε ο αριθμός των φορολογουμένων έναντι των οποίων ασκήθηκαν μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, όπως κατασχέσεις. Συνολικά το 11μηνο τα μέτρα αυτά ασκήθηκαν σε 1,244 εκατ. φορολογουμένους, σχεδόν σε έναν στους τρεις oφειλέτες.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Ελαφρά μείωση σημείωσε τον Νοέμβριο, σε σύγκριση με τον Οκτώβριο, το συνολικό ποσό των ληξιπρόθεσμων οφειλών των πολιτών στην εφορία, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η ΑΑΔΕ.
Ωστόσο, αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι ένας αριθμός παλαιών οφειλών διαγράφηκε, ως ανεπίδεκτος είσπραξης, καθώς –όπως δείχνουν τα στοιχεία– τον ίδιο μήνα δημιουργήθηκαν νέες φορολογικές οφειλές 646 εκατ. ευρώ. Εξάλλου, αυξημένος ήταν τον Νοέμβριο και ο αριθμός των οφειλετών σε σύγκριση με ένα μήνα πριν.
Στο φόντο της νέας ρύθμισης των 120 δόσεων, όπου σημειώθηκαν αυτές οι εξελίξεις, αν υπάρχει ένα θετικό είναι ότι επιβραδύνεται ο ρυθμός της δημιουργίας νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών. Ως νέες οφειλές λογίζονται αυτές που δημιουργήθηκαν από τις αρχές του έτους. Ετσι, δημιουργούνται μεν νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές, αλλά σημαντικά λιγότερες σε σύγκριση με τον προηγούμενο χρόνο. Ωστόσο, γεγονός παραμένει ότι μέσα σε 11 μήνες δημιουργήθηκαν περίπου 6,5 δισ. νέα ληξιπρόθεσμα χρέη, ενώ εισπράχθηκαν 4,7 δισ.
Εξάλλου, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, τον Νοέμβριο αυξήθηκε ο αριθμός των φορολογουμένων έναντι των οποίων ασκήθηκαν μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, όπως κατασχέσεις. Συνολικά, το 11μηνο τα μέτρα αυτά ασκήθηκαν σε 1,244 εκατ. φορολογουμένους, σχεδόν σε έναν στους τρεις oφειλέτες.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ για τον Νοέμβριο:
• Το συνολικό ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο ήταν 105,426 δισ. ευρώ, μειωμένο κατά 0,53% σε σύγκριση με τον Οκτώβριο. Από το ποσό αυτό, όμως, έχουν χαρακτηριστεί ανεπίδεκτα είσπραξης τα 20,154 δισ. ευρώ. Επίσης, σε ρύθμιση έχουν μπει οφειλές 6,496 δισ. ευρώ. Ακόμη, ένα ποσόν 1,077 δισ. ευρώ είναι σε αναστολή. Ετσι, το πραγματικό ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο ανερχόταν σε 85,272 δισ. ευρώ στο τέλος Νοεμβρίου.
• Ο αριθμός των οφειλετών ανήλθε σε 4.239.724, αυξημένος κατά 0,8% σε σχέση με τον Οκτώβριο. Αλλά και σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2018 ο αριθμός ήταν αυξημένος κατά 0,93%.
• Οι νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία έφτασαν τα 646 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, τον Νοέμβριο του 2018 το νέο ληξιπρόθεσμο χρέος ήταν αρκετά υψηλότερο, έφτανε τα 801 εκατ. ευρώ. Αρα, σημειώθηκε επιβράδυνση στον ρυθμό δημιουργίας νέων οφειλών.
• Στο μεγαλύτερο μέρος τους οι νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές αφορούν ΦΠΑ (279,493 εκατ. ευρώ). Ακολουθούν οι φόροι στην περιουσία (145,902 εκατ. ευρώ) και στο εισόδημα (132,986 εκατ. ευρώ).
• Συνολικά το 11μηνο Ιανουαρίου - Νοεμβρίου, οι νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές έφτασαν τα 6,467 δισ. ευρώ έναντι 7,938 δισ. ευρώ την ίδια περίοδο του 2018, δηλαδή ήταν μειωμένες κατά 18,5%.
• Επιταχύνεται ο ρυθμός εξόφλησης των νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών. Τον Νοέμβριο, οι εισπράξεις έναντι νέου ληξιπρόθεσμου χρέους προς την εφορία έφτασαν τα 336 εκατ. ευρώ έναντι 326 εκατ. τον ίδιο μήνα του 2018. Συνολικά, το 11μηνο Ιανουαρίου - Νοεμβρίου ο δείκτης είσπραξης νέου ληξιπρόθεσμου χρέους ήταν 33,9% έναντι 28,5% την ίδια περίοδο του 2018.
• Οσον αφορά τα παλαιά ληξιπρόθεσμα, τα στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν ότι το 11μηνο εισπράχθηκαν 2,633 δισ. ευρώ έναντι στόχου για εισπράξεις 2,720 δισ. ευρώ, ήτοι καλύφθηκε το 96,8% του στόχου. Συνολικά οι εισπράξεις, πάντως, ήταν μειωμένες στα παλαιά ληξιπρόθεσμα κατά 3,54% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2018.
• Συνολικά οι εισπράξεις έναντι ληξιπρόθεσμων, παλαιών και νέων, έφτασαν το 11μηνο του 2019 τα 4,761 δισ. ευρώ έναντι 4,984 δισ. ευρώ την ίδια περίοδο του προηγούμενου χρόνου.

Στο... περίμενε για την νέα πάγια ρύθμιση της εφορίας - Πότε θα αποκτήσουμε δικαίωμα στις 24 δόσεις

Στο... περίμενε για την νέα πάγια ρύθμιση της εφορίας - Πότε θα αποκτήσουμε δικαίωμα στις 24 δόσεις

Σε εκκρεμότητα η έκδοση της υπουργικής απόφασης που θα καθορίσει τις τελικές λεπτομέρειες - Ενταχθείτε στη ρύθμιση των 12 δόσεων και αυξήστε τις δόσεις αργότερα, συμβουλεύουν οι ειδικοί.

Στο... περίμενε για την νέα πάγια ρύθμιση της εφορίας - Πότε θα αποκτήσουμε δικαίωμα στις 24 δόσεις

Είναι πολλοί οι οφειλέτες. Πάνω από 1,8 εκατομμύρια χρωστούν περισσότερα από 500 ευρώ και δεν μπόρεσαν να εκμεταλλευτούν όλοι τη ρύθμιση των 120 δόσεων (ή δεν θέλησαν). Τώρα λοιπόν, τους δίνεται η ευκαιρία να αξιοποιήσουν την νέα πάγια ρύθμιση. "Ναι αλλά πότε;" είναι το ερώτημα. Διότι προς το παρόν, η νέα πάγια ρύθμιση δεν έχει ενεργοποιηθεί και θα χρειαστούν ακόμη αρκετές ημέρες ή και εβδομάδες για να φτάσουμε στα "εγκαίνια" 

Ως «μάννα εξ’ ουρανού» περιμένουν τα εκατομμύρια των οφειλετών την νέα πάγια ρύθμιση που θα επιτρέψει την τακτοποίηση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων σε 24 δόσεις ή ακόμη και σε 48 δόσεις αν πρόκειται για οφειλές που προέρχονται από φόρο κληρονομιάς ή πρόστιμα. Φαίνεται όμως ότι θα χρειαστούν αρκετές ημέρες… υπομονής καθώς η απόφαση που απαιτείται να εκδοθεί προκειμένου να λειτουργήσει η νέα πλατφόρμα ακόμη δεν έχει εκδοθεί –αναμένεται από μέρα σε μέρα- ενώ στη συνέχεια θα πρέπει να γίνουν και οι απαιτούμενες προσαρμογές στα συστήματα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Και ως τότε; Στους οφειλέτες της εφορίας –οι οποίοι στο τέλος Νοεμβρίου ήταν και πάλι 4,239 εκατομμύρια εκ των οποίων τα 1,821 εκατομμύρια με χρέη άνω των 500 ευρώ- προτείνεται να εντάσσουν τις οφειλές τους στην παλαιά (τουλάχιστον νομοθετικά) ρύθμιση των 12 δόσεων η οποία είναι και η μοναδική που βρίσκεται σε ισχύ. Και αυτό διότι για αρρύθμιστα χρέη, η εφορία έχει το δικαίωμα να προχωρήσει στη λήψη των αναγκαστικών μέτρων. Αυτό δεν είναι θεωρητική απειλή: Τον Νοέμβριο, ο αριθμός των οφειλετών με δεσμευμένους τραπεζικούς λογαριασμούς, έφτασε στα 1,244 εκατομμύρια άτομα από 1,235 εκατομμύρια τον Οκτώβριο και 1,227 εκατομμύρια τον Σεπτέμβριο. Μετά την ένταξη στη ρύθμιση των 12 δόσεων, όσοι ενδιαφέρονται για μεγαλύτερη διευκόλυνση θα έχουν το δικαίωμα –σύμφωνα τουλάχιστον με τα όσα αναφέρουν οι πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών- να μεταφέρουν τα χρέη τους στην νέα πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων μόλις αυτή ενεργοποιηθεί.

Η νέα πάγια ρύθμιση είναι ιδιαίτερα ευνοϊκή καθώς επιτρέπει την τακτοποίηση των οφειλών από ΦΠΑ, φόρο εισοδήματος κλπ σε έως και 24 δόσεις χωρίς εισοδηματικά κριτήρια. Υπάρχει βέβαια το ελάχιστο ποσό της δόσης το οποίο δεν μπορεί να είναι μικρότερο από τα 30 ευρώ. Το εισόδημα –ακόμη και ο αριθμός των παιδιών- παίζει ρόλο όταν η οφειλή προέρχεται από φόρους κληρονομιάς ή πρόστιμα. Μόνο σε αυτές τις περιπτώσεις ο τελικός αριθμός των δόσεων προκύπτει βάσει εισοδηματικών κριτηρίων.

Αν και η ρύθμιση επιτρέπει την τακτοποίηση των οφειλών σε έως και 24 δόσεις, στην πραγματικότητα, οι πολίτες έχουν κίνητρο να μην ξεπεράσουν τις 12 δόσεις και αυτό γιατί:

Αν οι δόσεις είναι πάνω από 12, το επιτόκιο είναι πολύ μεγαλύτερο –κατά 1,25%- και φτάνει στο 6,5% ενώ αν οι δόσεις είναι λιγότερες από 12, το επιτόκιο πέφτει στο 5% περίπου
Όσο μικρότερος είναι ο αριθμός των δόσεων, τόσο πιο γρήγορα θα απευλεθερώνεται ο τραπεζικός λογαριασμός από τη δέσμευση καθώς ο ρυθμός αποδέσμευσης, είναι συνδεδεμένος με την ταχύτητα αποπληρωμής του χρέους.
Οι τελικές λεπτομέρειες θα καθοριστούν με την υπουργική απόφαση η οποία βρίσκεται προ των πυλών. Όπως αναφέρει και ο σχετικός νόμος: «Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών μετά από εισήγηση του Διοικητή της ΑΑΔΕ δύνανται να προσδιορίζεται ο χρόνος έναρξης εφαρμογής για την υπαγωγή στις διατάξεις της παρούσας, να καθορίζονται οι προϋποθέσεις υπαγωγής των φορολογικών υποχρεώσεων και μέσω διαδικτυακής εφαρμογής της ΑΑΔΕ, οι οποίες πρέπει να εκπληρώνονται για να μην απωλεσθεί η ρύθμιση, οι περιπτώσεις για τις οποίες η Φορολογική Διοίκηση θα απαιτεί υποχρεωτικά την πληρωμή της ρύθμισης μέσω πάγιας εντολής στους φορείς είσπραξης, επιπλέον όροι και προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται για να καθίσταται ενεργή η ρύθμιση, οι λεπτομέρειες και κάθε ειδικότερο θέμα εφαρμογής των διατάξεων του άρθρου αυτού».

Πόσα χρωστάμε

Τα συνολικά χρέη στην εφορία, έφτασαν τον Νοέμβριο στα 105,427 δις. ευρώ από 104,862 δις. ευρώ τον Οκτώβριο. Ωστόσο, η ΑΑΔΕ αύξηση το ποσό των χρεώσεων που χαρακτηρίζονται ως ανεπίδεκτα είσπραξης από τα 19,216 δις. ευρώ στα 20,154 δις. ευρώ μέσα σε έναν μήνα. Έτσι, το «πραγματικό» ληξιπρόθεσμο χρέος εμφανίζεται μειωμένο από τα 85,646 δις. ευρώ τον Οκτώβριο, στα 85,272 δις. ευρώ. Οι εισπράξεις από τα χρέη που είχαν συσσωρευτεί έως 31/12/2018 έφτασαν στα 2,634 δις. ευρώ ενώ από τα χρέη που κατέστησαν ληξιπρόθεσμα μέσα στο 2019 (μέχρι και τον Νοέμβριο ήταν περίπου 6,467 δις. ευρώ), έχουν συγκεντρωθεί 2,084 δις. ευρώ. Οι οφειλέτες είναι συνολικά 4,239 εκατομμύρια αλλά από αυτούς, μόνο οι 1,821 εκατομμύρια χρωστούν πάνω από 500 ευρώ. Εις βάρος 1,244 εκατομμυρίων έχουν ληφθεί αναγκαστικά μέτρα. Δηλαδή, το 68,32% των οφειλετών με χρέη άνω των 500 ευρώ έκαστος, έχει δεσμευμένο τραπεζικό λογαριασμό.

Κρίση στον Κόλπο: Σε επιφυλακή το υπουργείο Ανάπτυξης για τις τιμές στα καύσιμα

Κρίση στον Κόλπο: Σε επιφυλακή το υπουργείο Ανάπτυξης για τις τιμές στα καύσιμα

Οι υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων βρίσκονται σε εγρήγορση και παρακολουθούν την πορεία των τιμών στα υγρά καύσιμα.
«Συνεργεία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων έχουν ήδη τεθεί σε επιφυλακή και παρακολουθούν την εξέλιξη των τιμών στα πρατήρια καυσίμων, έτσι ώστε να αποφευχθεί οποιουδήποτε είδους αισχροκέρδεια με πρόσχημα την κρίση στον Κόλπο».
Αυτό αναφέρεται σε ανάρτηση του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων στο Twitter .

Χρήσιμος οδηγός του ΟΑΕΔ για την ανανέωση της κάρτας ανεργίας - 5 ερωτήσεις και απαντήσεις

Χρήσιμος οδηγός του ΟΑΕΔ για την ανανέωση της κάρτας ανεργίας - 5 ερωτήσεις και απαντήσεις

Έναν χρήσιμο οδηγό με πέντε ερωτήσεις και απαντήσεις για την ανανέωση κάρτας ανεργίας του ΟΑΕΔεξέδωσε ο Οργανισμός προκειμένου να λύσει τις απορίες των ενδιαφερομένων.
Αναλυτικά:
1.Κάθε πότε πρέπει να ανανεώνω το δελτίο ανεργίας;
Η ανανέωση του δελτίου ανεργίας γίνεται κάθε τρεις μήνες από την αρχική εγγραφή ή την τελευταία ανανέωση αυτού, εντός διαστήματος πέντε (5) εργασίμων ημερών πριν ή μετά την προβλεπόμενη λήξη ισχύος του Δελτίου.
2.Πού μπορώ να ανανεώσω το Δελτίο ανεργίας;
Η ανανέωση του δελτίου ανεργίας γίνεται:
-είτε με αυτοπρόσωπη παρουσία του ενδιαφερομένου στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ)
-είτε με ηλεκτρονικό τρόπο μέσω διαδικτύου με τη χρήση κωδικών πρόσβασης
3.Πώς μπορώ να γίνω χρήστης των Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών του ΟΑΕΔ;
Για την ανανέωση του δελτίου ανεργίας μέσω διαδικτύου θα πρέπει να πιστοποιηθείτε ως χρήστης στις Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες του ΟΑΕΔ είτε:
-παραλαμβάνοντας Κλειδάριθμο από ένα Κέντρο Προώθησης Απασχόλησης - ΚΠΑ ΟΑΕΔ (βλ. οδηγίες εγγραφής), είτε
-χρησιμοποιώντας τους κωδικούς σας από την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) (βλ. οδηγίες εγγραφής)
4.Είναι απαραίτητη η αυτοπρόσωπη παρουσία μου στα ΚΕΠ για την ανανέωση του δελτίου μου; Μπορεί να γίνει η ανανέωση του δελτίου μου με την επίδειξη σχετικής εξουσιοδότησης;
Για την ανανέωση του δελτίου ανεργίας μέσω ΚΕΠ καθώς και για την έκδοση όλων των βεβαιώσεων των επιδοτούμενων ή μη ανέργων, απαιτείται η αυτοπρόσωπη παρουσία του ενδιαφερομένου.
5.Τι θα πρέπει να προσκομίσω στα ΚΕΠ για την ανανέωση του Δελτίου Ανεργίας;
Για την ανανέωση του δελτίου ανεργίας μέσω Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) θα πρέπει να έχετε μαζί σας ΑΦΜ, ΑΜΚΑ και αποδεικτικό ταυτοπροσωπίας (δελτίο αστυνομικής ταυτότητας, διαβατήριο, δίπλωμα οδήγησης ή ασφαλιστικό βιβλιάριο).
Διαβάστε περισσότερα για την κάρτα ανεργίας του ΟΑΕΔ εδώ

Συντάξεις: Ποια Ταμεία πληρώνουν πρώτα - Πότε θα καταβληθούν οι επικουρικές

Συντάξεις: Ποια Ταμεία πληρώνουν πρώτα - Πότε θα καταβληθούν οι επικουρικές

Από την Τρίτη, 28 Ιανουαρίου έως την Τρίτη, 4 Φεβρουαρίου του 2020 θα καταβληθούν οι συντάξεις του Φεβρουαρίου του 2020 στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων.
Αναλυτικά:
Ο ΟΑΕΕ, ο ΟΓΑ και το ΕΤΑΑ (μη Μισθωτών) θα καταβάλουν την Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2020 τις συντάξεις .Την ίδια μέρα θα καταβληθούν και και οι συντάξεις των ανασφάλιστων υπερηλίκων από τον ΟΠΕΚΑ.
Το Δημόσιο, το ΙΚΑ, το ΝΑΤ και τα υπόλοιπα ταμεία του ΕΦΚΑ (Μισθωτών) θα καταβάλουν την Πέμπτη, 30 Ιανουαρίου 2020 τις συντάξεις. Την ημέρα αυτή θα καταβληθούν και οι προσωρινές συντάξεις Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικού Σώματος.
ΕΤΕΑΕΠ
Το ΕΤΕΑΕΠ θα καταβάλει την Τρίτη, 4 Φεβρουαρίου τις επικουρικές συντάξεις.
Πηγή : enikonomia.gr

Μικρότερη αύξηση ληξιπρόθεσμων χρεών Βάσει στοιχείων Νοεμβρίου, συνολικά επιβλήθηκαν αναγκαστικά μέτρα σε 1.244.583 οφειλέτες του Δημοσίου

Μικρότερη αύξηση ληξιπρόθεσμων χρεών

Βάσει στοιχείων Νοεμβρίου, συνολικά επιβλήθηκαν αναγκαστικά μέτρα σε 1.244.583 οφειλέτες του Δημοσίου
Παρασκευή, 03 Ιανουαρίου 2020 14:36
shutterstock
A- A A+
Από την έντυπη έκδοση
Του Γιώργου Κούρου
gkouros@naftemporiki.gr
Σε επιπλέον 9.379 φορολογούμενους μπήκε η «θηλιά» των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης τον Νοέμβριο, οπότε και καταγράφηκε και νέα αύξηση των οφειλετών του Δημοσίου, αλλά ταυτόχρονα και των νέων ληξιπρόθεσμων χρεών προς τις εφορίες.
Παρά το γεγονός ότι ο Νοέμβριος δεν ήταν μήνας με «ιδιαίτερες» φορολογικές υποχρεώσεις, οι οφειλέτες στους οποίους επιβλήθηκαν αναγκαστικά μέτρα αυξήθηκαν σε 1.244.583 από 1.235.204 που ήταν τον Οκτώβριο. Συνολικά οι φορολογούμενοι που βρίσκονται υπό τη «δαμόκλειο σπάθη» κατασχέσεων και πλειστηριασμών ήταν τον εν λόγω μήνα 1.821.683 από 1.793.173 τον ακριβώς προηγούμενο μήνα, με τον συνολικό αριθμό των υπόχρεων που χρωστούν στην εφορία να ανέρχεται σε 4.239.724.
Ταυτόχρονα τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη αυξήθηκαν τον Νοέμβριο κατά 737 εκατ. ευρώ, αφού προσέγγισαν τα 7 δισ. ευρώ (συγκεκριμένα 6.953.000 ευρώ) από 6,2 δισ. ευρώ που ήταν έναν ακριβώς μήνα πριν. 
Επισημαίνεται ότι για το 11μηνο το νέο ληξιπρόθεσμο χρέος έφτασε τα 6,953 δισ. ευρώ, ενώ την ίδια περίοδο το 2018 είχε φτάσει τα 9,690 δισ. (μείωση κατά 28,25%), ενώ για τον μήνα αναφοράς (Νοέμβριο) το νέο ληξιπρόθεσμο έφτασε τα 737 εκατ. ευρώ από τα 857 εκατ. (μείωση κατά 14%) που ήταν τον ίδιο μήνα του 2018.
Όσον αφορά δε το σύνολο των ληξιπρόθεσμων χρεών, παλαιών και νέων, έχει ανέλθει σε 105,427 δισ. ευρώ, εκ των οποίων όμως:
*Ανεπίδεκτα είσπραξης είναι 20.154.287.915 ευρώ
*Ρυθμιζόμενο ποσό 
6.496.468.774,89 ευρώ
*Υπόλοιπο σε αναστολή 
1.077.328.179 ευρώ 
*Πραγματικό ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο 85.272.349.288,36 ευρώ.
Διαγραφές
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι «μαύρες» λίστες της εφορίας στις οποίες περιλαμβάνονται οι οφειλέτες του Δημοσίου θα «ξεφουσκώσουν» σύντομα, καθώς το προσεχές διάστημα θα διαγραφούν οι φορολογούμενοι με χρέη έως και 10 ευρώ.
Με το νέο νομοθετικό πλαίσιο που έχει ήδη τεθεί σε ισχύ κλείνουν οι «εκκρεμότητες» περίπου 540.000 οφειλετών με την εφορία, ενώ μικραίνει και ο κατάλογος των οφειλετών που βρίσκονται μπροστά στον κίνδυνο των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης.
Σύντομα εξάλλου θα τεθεί σε ισχύ, με την έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης, και η νέα πάγια ρύθμιση, που εκτός από τους νέους οφειλέτες θα ισχύει και για παλιές οφειλές, προκειμένου αφενός να δοθούν «ανάσες» στους φορολογούμενους με χρέη στην εφορία, αφετέρου για να επιτευχθούν καλύτερα εισπρακτικά αποτελέσματα.
Νέα ρύθμιση
Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι στη νέα ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν και «παλιοί» οφειλέτες, υπό την προϋπόθεση ότι τα χρέη τους είχαν υπαχθεί κατά το παρελθόν σε τμηματικό διακανονισμό, αλλά και ότι δεν έχουν πλήρως εξοφληθεί. Συγκεκριμένα, για να αποφευχθούν «δυσάρεστες» καταστάσεις για τους φορολογούμενους που είχαν ενταχθεί στις παλιές ρυθμίσεις των 12 ή των 100 δόσεων, θα μπορούν να επανεντάξουν το ανεξόφλητο υπόλοιπο της οφειλής τους στο νέο πλαίσιο των 24 ή 48 δόσεων.
Υπενθυμίζεται ότι οι καινούργιες δόσεις δεν μπορούν να είναι περισσότερες από αυτές που εκκρεμούσαν, με την ελάχιστη καταβολή να ορίζεται στα 30 ευρώ και το επιτόκιο να κλιμακώνεται ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων. Οι 24 δόσεις αφορούν τακτικούς φόρους, ενώ οι 48 αφορούν ρύθμιση έκτακτων οφειλών από κληρονομιές, γονικές παροχές και πρόστιμα.
Το 87,5% των οφειλετών χρωστά έως και 5.000 ευρώ, ποσοστό που φθάνει στο 92,6% αν το ποσό της οφειλής ανέβει έως τα 10.000 ευρώ, γεγονός που σημαίνει ότι η συντριπτική πλειονότητα των οφειλετών του Δημοσίου χρωστά ποσά έως 5.000 ή 10.000 ευρώ.
Μεγαλοοφειλέτες
Το μεγαλύτερο ποσοστό οφειλών συσσωρεύεται στους μεγαλοοφειλέτες, αφού το 87,5% των οφειλετών χρωστά στην εφορία ποσά έως 5.000 ευρώ ο καθένας, που συνολικά αντιστοιχεί μόλις στο 2,3% των συνολικών ληξιπρόθεσμων οφειλών. 
Αντίθετα, 1.154 οφειλέτες που οφείλουν από 10.000.000 έως 100.000.000 ευρώ ο καθένας, χρωστούν συνολικά 28,3% των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Επισημαίνεται εξάλλου ότι 79 οφειλέτες με χρέη πάνω από 100.000.000 ευρώ ο καθένας, οφείλουν συνολικά 32,7% των ληξιπρόθεσμων χρεών.
Οι οφειλέτες φυσικά που δεν θα ενταχθούν στη νέα ρύθμιση, ή οι παλαιοί που δεν θα «εκμεταλλευτούν» τη δυνατότητα που τους δίνεται, θα βρεθούν σύντομα αντιμέτωποι με τις συνέπειες του νόμου.
Ειδικότερα, οι εν λόγω φορολογούμενοι θα βρεθούν στο «στόχαστρο» της ΑΑΔΕ και αντιμετωπίζουν άμεσα τον κίνδυνο των μέτρων που προβλέπονται στο άρθρο 9 του ΚΕΔΕ, τα οποία είναι: α) κατάσχεση κινητών, είτε στα χέρια του οφειλέτη, είτε κινητών και απαιτήσεων, γενικώς, του οφειλέτη που βρίσκονται στα χέρια τρίτου, β) κατάσχεση ακινήτων. 
Εκτός των ανωτέρω είναι δυνατή, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, η λήψη σε βάρος του οφειλέτη του Δημοσίου, διοικητικών, ασφαλιστικών και δικαστικών μέτρων.