Υπόσχεση για πάγωμα εισφοράς αλληλεγγύης στο Δημόσιο το 2022
Μάριος Χριστοδούλου
A-A+
Ακολουθήστε μας στο Google news
Παράθυρο για «πάγωμα» της εισφοράς αλληλεγγύης σε δημόσιους υπαλλήλους και συνταξιούχους το 2022 με οριστική κατάργηση από το 2023, ανοίγει κυβερνητικός αξιωματούχος, σε συνάρτηση πάντα με τα περιθώρια αντοχών του προϋπολογισμού. Aν υπάρξει παράταση του φετινού μοντέλου για την εισφορά αλληλεγγύης και το 2022, όπως έχει προαναγγελθεί, πάνω από 2,3 εκατομμύρια φορολογούμενοι με εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ θα διατηρήσουν τις ελαφρύνσεις.
Ειδικότερα οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα θα συνεχίσουν να έχουν αυξημένες αποδοχές αφού το όφελος για έναν μισθωτό με ετήσιο εισόδημα 25.000 ευρώ ανέρχεται σε 426 ευρώ. Επίσης μισθωτός με εισόδημα 30.000 ευρώ κερδίζει 676 ευρώ ενώ για ετήσιο εισόδημα 40.000 ευρώ το ετήσιο όφελος για τον φορολογούμενο φθάνει τα 1.326 ευρώ. Ανάλογες αυξήσεις αποδοχών θα έχουν οι δημόσιοι υπάλληλοι και κυρίως όσοι βρίσκονται στα «ρετιρέ», όπως υπουργοί, βουλευτές, δήμαρχοι, περιφερειάρχες, γενικοί γραμματείς, άλλοι ανώτεροι δημόσιοι λειτουργοί και φυσικά ο ίδιος ο πρωθυπουργός σε περίπτωση που ενταχθούν στο μέτρο.
ADVERTISING
Το στίγμα που δίνεται από το οικονομικό επιτελείο είναι ότι η κυβέρνηση θέλει να επαναφέρει την ατζέντα των προεκλογικών της δεσμεύσεων που έχουν μπει στο συρτάρι λόγω της υγειονομικής κρίσης, χωρίς όμως να μπαίνει σε κίνδυνο η μακροπρόθεσμη δημοσιονομική πειθαρχία στην οποία δίνουν έμφαση οι αγορές.
Οι σχεδιασμοί αρχίζουν να διαμορφώνονται, ενόψει της κατάθεσης Προγράμματος Σταθερότητας τις επόμενες ημέρες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2022-2025 που θα ακολουθήσει αμέσως μετά. Με τα δυο αυτά προγράμματα η ελληνική πλευρά θα ενημερώνει τους θεσμούς, τουλάχιστον σε επίπεδο προθέσεων και με ένα συγκεκριμένο ποσό, για τις επόμενες κινήσεις της.
Ωστόσο, οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν το φθινόπωρο και αφού θα έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο με την πορεία του εμβολιασμού στη χώρα αλλά και με τα πρωτογενή πλεονάσματα. Η υγειονομική κρίση έχει παγώσει ανειλημμένες υποχρεώσεις της Αθήνας από την ενισχυμένη εποπτεία που θα αποκαλυφθούν όταν καθίσει η σκόνη από τον κορονοϊό και τότε θα ξεκινήσουν οι συμπληγάδες για τη χώρα.
Γνωρίζοντας τον εφιάλτη της δημοσιονομικής προσαρμογής που καραδοκεί, στο οικονομικό επιτελείο δεν επιθυμούν να «ξεχειλώσουν» τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους με ελαφρύνσεις που θα αποτελέσουν τα επόμενα μελλοντικά φορολογικά βάρη για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Ετσι, θα υπάρξουν μειώσεις φόρων το 2022, αλλά, σύμφωνα με αρμόδια πηγή, αυτές θα είναι στοχευμένες και με γνώμονα ότι θα συμβάλουν στην τόνωση της ανάπτυξης, η οποία φέτος θα είναι αναιμική.
Πρωτογενές έλλειμμα
Σε δημοσιονομικό πεδίο ο προϋπολογισμός στο πρώτο τρίμηνο του 2021 εμφάνισε πρωτογενές έλλειμμα 3,4 δισ. ευρώ παρά τα 8,3 δισ. ευρώ που δαπανήθηκαν για μέτρα στήριξης όταν οι αντίστοιχες δαπάνες για το περσινό τρίμηνο ήταν 6,3 δισ. ευρώ. Την παρτίδα έσωσαν τα κονδύλια του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων μέσω του οποίου χρηματοδοτούνται οι περισσότερες παρεμβάσεις.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους στο φετινό πρώτο τρίμηνο εκταμιεύθηκαν 2,1 δισ. ευρώ, ποσό σχεδόν τριπλάσιο σε σχέση με τα 809 εκατ. ευρώ που είχαν δόθηκε πέρυσι –και όχι μόνο– στο ίδιο διάστημα.
Στο μέτωπο των φορολογικών εισπράξεων ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης «δηλώνει» ευχαριστημένος μετά τα σημάδια αντοχών που εμφανίζουν τα κρατικά έσοδα. Στο πρώτο τρίμηνο είναι μειωμένα κατά 670 εκατ. ευρώ, ενώ εκκρεμεί είσπραξη μερίσματος από την Τράπεζα της Ελλάδος.
Παρά το παρατεταμένο λοκντάουν, τα έσοδα από ΦΠΑ δείχνουν σημαντικές «αντιστάσεις» με τις ηλεκτρονικές συναλλαγές να είναι φέτος τον Μάρτιο αυξημένες κατά 7% σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα.