Δευτέρα 8 Απριλίου 2024

Νέες ημερομηνίες για την έκδοση ΕΝΦΙΑ και άνοιγμα φορολογικών δηλώσεων Γράφει ο Απόστολος Αλωνιάτης Ποιες περιοχές θα έχουν νέα αντικειμενικές αξίες και από πότε. Νέα ευκαιρία για τις ρυθμίσεις

 


Νέες ημερομηνίες για την έκδοση ΕΝΦΙΑ και άνοιγμα φορολογικών δηλώσεων

Γράφει ο Απόστολος Αλωνιάτης

Ποιες περιοχές θα έχουν νέα αντικειμενικές αξίες και από πότε.

Νέα ευκαιρία για τις ρυθμίσεις

Μπορεί μια πρόταση δυσπιστίας να επηρεάσει την ροή των φορολογικών υποθέσεων στην χώρα; Και όμως, μπορεί! Η πρόταση δυσπιστίας που κατέβηκε από την αντιπολίτευση , επηρέασε την έκδοση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ και το άνοιγμα της πλατφόρμας των φορ0λογικών δηλώσεων.

      Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε ότι τα μεν εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ θα είχαν αναρτηθεί μέσα στο τρέχον σαββατοκύριακο και εν συνεχεία θα ακολουθούσε το άνοιγμα της πλατφόρμας για τις φορολογικές δηλώσεις.**

      Ειδικά για τον ΕΝΦΙΑ η αλλαγή του χρονοδιαγράμματος έχει να κάνει με το γεγονός ότι για την ανάρτηση των φετινών εκκαθαριστικών καθώς για την έκδοσή τους απαιτείται η ψήφιση της τροπολογίας που έχει κατατεθεί στη Βουλή με την οποία παρέχεται απαλλαγή από το φόρο ακινήτων και για το 2024 στους σεισμόπληκτους της Κρήτης.

      Η εν λόγω διάταξη θα είχε ψηφιστεί κανονικά μέσα στην περασμένη εβδομάδα εάν δεν είχε μεσολαβήσει η πρόταση δυσπιστίας. Σε κάθε περίπτωση, η προθεσμία πληρωμής της πρώτης από τις 11 μηνιαίες δόσεις του φόρου δεν αλλάζει και θα πρέπει να γίνει μέχρι τις 30 Απριλίου 2024.

      Παράλληλα με άλλη διάταξη της εν λόγω τροπολογίας προβλέπεται έκπτωση φόρου 3% για τα φυσικά πρόσωπα τα οποία θα εξοφλήσουν εφάπαξ το φόρο εισοδήματος. Η λόγω διάταση προβλέπει ότι «όταν ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2023, καταβάλλεται εφάπαξ μέχρι την καταληκτική ημερομηνία καταβολής της πρώτης δόσης, παρέχεται στο συνολικό ποσό του φόρου και των συμβεβαιούμενων με αυτόν οφειλών, έκπτωση τρία τοις εκατό (3%)».

Σύμφωνα με τον νέο σχεδιασμό, διαβάζοντας αυτές τις γραμμές, πρέπει να έχετε τυπώσει το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ μιας και με τα νέα δεδομένα, αυτό το  Σαββατοκύριακο 6 και 7 Απριλίου θα πρέπει να έχουν αναρτηθούν τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ που θα αφορούν περίπου 7 εκατ., ενώ εν συνεχεία και μετά το πρώτο 10ήμερο του Απριλίου θα ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2023.

Να θυμίσουμε ότι, όπως γράψαμε και στο προηγούμενο σημείωμα μας, στην βουλή, και συγκεκριμένα στον σχέδιο νόμου ««Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2022/2523 του Συμβουλίου, της 14ης Δεκεμβρίου 2022, σχετικά με την εξασφάλιση παγκόσμιου ελάχιστου επιπέδου φορολογίας των ομίλων πολυεθνικών επιχειρήσεων και των εγχώριων ομίλων μεγάλης κλίμακας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Pillar II) και άλλες τελωνειακές και φορολογικές διατάξεις» έχει κατατεθεί τροπολογίες που αφορούν.

·         Αλλαγές στην Χρυσή Βίζα

·         Απαλλαγή από Τέλος επιτηδεύματος για αγρότες και αλιείς

·         Εξόφληση σε 8 δόσεις ο φόρος εισοδήματος

·         Εξόφληση σε 6 δόσεις για μέλη προσωπικών εταιριών

·         Έκπτωση 3% για εφάπαξ εξόφληση

·         ΕΝΦΙΑ (σχετικά με τις απαλλαγές από τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. και τον υπολογισμό του κύριου ΕΝ.Φ.Ι.Α. αντίστοιχα)

Είναι λοιπόν λογικό ότι πρέπει αν ψηφιστούν πρώτα οι συγκεκριμένες τροπολογίες και μετά να εκδοθούν τα εκκαθαριστικά και να ανοίξει η πλατφόρμα για την κατάθεση των φορολογικών δηλώσεων.

Εκτύπωση εκκαθαριστικών ΕΝΦΙΑ

Ας δούμε βήμα-βήμα την διαδικασία εκτύπωσης του εκκαθαριστικού ΕΝΦΙΑ

Βήμα 1ο: Μπαίνουμε στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ aade.gr (https://www.aade.gr/dilosi-e9-enfia)




Βήμα 2ο: Κλικάρουμε στο πεδίο «Είσοδος στην Εφαρμογή» και στη συνέχεια πληκτρολογούμε τους προσωπικούς κωδικούς Taxisnet.






Βήμα 3ο: Έχουμε μπει στην εφαρμογή της Περιουσιακής Κατάστασης.



Επιλέγουμε αριστερά τη χρονιά που θέλουμε και λίγο πιο κάτω, στο πεδίο «Εκτυπώσεις» κλικάρουμε το

«Εκτύπωση εκκαθαριστικού τελευταίες εκκαθάρισης» για το 2024, στο οποίο αναγράφεται το ποσό και οι δόσεις που πρέπει να καταβληθούν σε συγκεκριμένες προθεσμίες.

Στη συνέχεια θα κατέβει στον browser ενα αρχείο pdf, το οποίο μπορούμε να εκτυπώσουμε.

Περισσότερες δόσεις

Να θυμίσουμε ότι έχουν αλλάξει τόσο οι δόσεις αποπληρωμής του φόρου. Για το 2024 οι δόσεις θα είναι 11 με πρώτη δόση αποπληρωμής στις 30 Απριλίου 2024 και τελευταία την 28 Φεβρουαρίου 2025.

Ημερομηνίες αποπληρωμής

Τρίτη 30 Απριλίου 2024

Παρασκευή 31 Μαΐου 2024

Παρασκευή 28 Ιουνίου 2024

Τετάρτη 31 Ιουλίου 2024

Παρασκευή 30 Αυγούστου 2024

Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2024

Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2024

Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2024

Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2024

Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2025

Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου

Για το 2025 οι δόσεις αποπληρωμής του φόρου θα είναι 12 που θα αρχίζουν την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Μαρτίου και θα τελειώνει την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Φεβρουαρίου του επόμενου έτους, μιας και οι διάταξη αναφέρει ότι:

«Ο ΕΝ.Φ.Ι.Α. καταβάλλεται σε έως δώδεκα (12) ισόποσες μηνιαίες δόσεις, καθεμιά από τις οποίες δεν μπορεί να είναι μικρότερη των δέκα (10) ευρώ, και από τις οποίες η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα έκδοσης της πράξης προσδιορισμού φόρου, εφόσον η πράξη προσδιορισμού φόρου εκδοθεί μέχρι τις 15 του μήνα αυτού, άλλως μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από την έκδοση της πράξης προσδιορισμού φόρου, οι δε επόμενες δόσεις μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε επόμενου μήνα και η τελευταία δόση καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Φεβρουαρίου του επόμενου έτους.»

Για τον λόγο αυτό άλλαξε η ημερομηνία ενημέρωσης του εντύπου Ε9. Η ενημέρωση του θα πρέπει αν γίνεται κάθε χρόνο μέχρι τις 31 Ιανουαρίου του επόμενου έτους για τις αλλαγές που έχουν πραγματοποιηθεί στο προηγούμενο έτος.

«Για την προθεσμία υποβολής Ε9 (μέχρι και την 31η Ιανουαρίου του επόμενου έτους, ενώ ειδικά για το έτος 2024, η δήλωση υποβάλλεται μέχρι και την 8η Μαρτίου 2024)».

ΕΝΦΙΑ και αντικειμενικές αξίες

 Στις αρχές του χρόνου είχαμε αναφερθεί στην εκκρεμότητα που υπήρχε, αφού ακόμη δεν είχαν εκδοθεί οι αποφάσεις που αφορούν τις ενστάσεις που είχαν καταθέσει οι δήμοι για τις νέες αντικειμενικές αξίες, δηλαδή για τις αυξήσεις που είχαν οι τιμές ζώνης.

Η αποφάσεις βγήκαν, αλλά δεν θα εφαρμοστούν για τα εκκαθαριστικά του 2024.

Διορθώσεις αντικειμενικών αξιών

Διαβάστε περισσότερα: Αντικειμενικές αξίες: Πότε θα γίνουν οι αλλαγές στις τιμές ζώνης ακινήτων Το πράσινο φως για τις αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες 12 δήμων έδωσε η αρμόδια επιτροπή, ύστερα από την εξέταση των σχετικών ενστάσεων που κατατέθηκαν.  Να σημειώσουμε ότι από τους 169 δήμους που υπέβαλαν ενστάσεις κατά της αύξησης των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, που ενεργοποιήθηκαν το 2022, σε 12 αποφασίστηκε να προχωρήσει η διαδικασία επαναπροσδιορισμού των τιμών ζώνης.

Πρόκειται για τους δήμους: Αγ. Αναργύρων-Καματερού Βριλησσίων Χαλανδρίου Γλυφάδας Πειραιά Ιθάκης Καρπάθου Λουτρακίου Σύμης Πύργου Ρόδου Λέρου

Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στο πλαίσιο του ελέγχου των αιτημάτων ζητήθηκαν συμπληρωματικά στοιχεία από τους Δήμους Μυκόνου και Αστυπάλαιας, ωστόσο αυτά δεν κατατέθηκαν και έτσι τελικά οι ενστάσεις απορρίφθηκαν, όπως συνέβη και με τους υπόλοιπους 115 δήμους.

Επέκταση Αντικειμενικών

Σε εξέλιξη βρίσκεται η άσκηση της σταδιακής επέκτασης του αντικειμενικού συστήματος προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων σε 2.167 περιοχές σε όλη τη χώρα. Πρόκειται για το υπολειπόμενο 1,5% της επικράτειας όπου έλειπαν τα απαιτούμενα πολεοδομικά στοιχεία. Σε πρώτη φάση αντικειμενικές αξίες θα αποκτήσουν περίπου 500 περιοχές σε όλη τη χώρα.

Όπως είχε δηλώσει παλιότερα  και ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης «προχωρά η επέκταση του αντικειμενικού συστήματος σε οικισμούς όπου δεν λειτουργεί σήμερα».

Πρόκειται για περιοχές οι οποίες καλύπτουν σχεδόν όλη τη χώρα, μέσα στις οποίες υπάρχουν ακίνητα ακριβά, τα οποία υποφορολογούνται ενώ η αξία τους είναι ακόμη και πολλαπλάσια σε σχέση με άλλα ακίνητα που είναι εντός του αντικειμενικού συστήματος. Σήμερα, το σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού αξιών ακινήτων καλύπτει 13.808 ζώνες.

Νέες περιοχές

Το επόμενο βήμα από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας θα είναι η εφαρμογή ενός νέου πληροφοριακού συστήματος μέσω του οποίου θα γίνεται ανά διετία αυτόματη αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων στα επίπεδα των πραγματικών τιμών της κτηματαγοράς. Το σύστημα θα συλλέγει πληροφορίες για τις διακυμάνσεις των τιμών των ακινήτων στην αγορά και θα προσαρμόζει το ύψος των τιμών ζώνης ανά τετραγωνικό μέτρο σε τέτοια επίπεδα ώστε οι τελικές αντικειμενικές φορολογητέες αξίες ακινήτων που θα προκύπτουν να ταυτίζονται με τις εμπορικές τιμές. Ουσιαστικά η εφαρμογή του συστήματος αυτού θα σημάνει την αντικατάσταση του όρου της "αντικειμενικής αξίας" με την «εμπορική».

Ποιες είναι οι 2.167 περιοχές

Οι περιοχές που θα ενταχθούν στο αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων είναι οι ακόλουθες:

Αττική: Από τη Βάρκιζα έως τα Λεγραινά, Αγία Μαρίνα, Άγιος Νικόλαος, Χάρακας, Δασκαλειό, περιοχές από το Πόρτο Ράφτη έως την περιοχή του Θορικού, περιοχές στην παραλιακή ζώνη Ασπροπύργου. Ολες οι περιοχές στα νησιά της Σαλαμίνας, των Κυθήρων και στην Αίγινα οι περιοχές Πέρδικα, Μεσαγρός, Σουβάλα κ.ά.

Αιτωλοακαρνανία: Ολες οι περιοχές που γειτνιάζουν με τη Λίμνη Τριχωνίδα. Επίσης Θέρμο, Καινούργιο, Αγγελόκαστρο Αστακός κ.ά.

Αχαΐα: Ολες οι παραθαλάσσιες περιοχές, μεταξύ αυτών Διακοπτό, Αιγείρα, Πλάτανος, Τράπεζα, Σελιανίτικα, Ψαθόπυργος, Βραχναίικα κ.ά.

Κορινθία: Οι παραλιακές περιοχές από το Περιγιάλι έως το Λέχαιο και νοτιοανατολικά των Ισθμίων.

Ηλεία: Κυλλήνη, Ανδραβίδα και οι παραθαλάσσιες περιοχές του νομού, όπως επίσης και η Αρχαία Ολυμπία.

Μεσσηνία: Ολες οι παραλιακές περιοχές μέχρι και το Καλό Νερό.

Άρτα: Τζουμέρκα, Γ. Καραϊσκάκης, Κομμένο, Κομπότι κ.ά.

Θεσπρωτία: Ολα τα ορεινά χωριά του Σουλίου.

Πρέβεζα: Λούτσα, Βράχος, Κανάλι, Λούρος, Καναλάκι, Μαργαρίτι, Γαρδίκι κ.ά.

Καρδίτσα: Λουτρά Σμοκόβου, Λουτροπηγή, Μαυρομμάτι, Βλάσι κ.ά.

Τρίκαλα: Περτούλι, Ελάτη, Πύλη, Καστράκι, Φαρκαδώνα, Τρυγώνα, Μεγαλοχώρι κ.ά.

Φλώρινα: Αμύνταιο, Αγιος Παντελεήμονας, Πρέσπες, Φιλώτας, Δροσοπηγή, Πισοδέρι, Κρυσταλλοπηγή, Μελίτη κ.ά.

Ημαθία: Σέλι, Πλατύ, Βεργίνα, Νέα Νικομήδεια, Αγιος Γεώργιος κ.ά.

Κιλκίς: Ειδομένη, Εύζωνοι, Αξιούπολη, Καστανιές, Γουμένισσα κ.ά.

Σέρρες: Πρώτη, Αμφίπολη, Χρυσοπηγή, Προμαχώνας, Κερκίνη, Ηράκλεια, Λουτρά, Στρυμονικό, Αλιστράτη κ.ά.

Θεσσαλονίκη: Περιοχές πλησίον της πόλης της Θεσσαλονίκης και οικισμοί που βρίσκονται προς τον Λαγκαδά.

Χαλκιδική: Οι παραλιακές περιοχές της Κασσάνδρας, στο ύψος των οικισμών Σκάλα Φούρκας, Ποσείδι και τα παραλιακά μέρη από Νέα Καλλικράτεια έως παραλία Διονύσου.

Έβρος: Οικισμοί πλησίον σε Ορεστιάδα, Διδυμότειχο και Σουφλί και περιοχές παραθαλάσσιων οικισμών.

Ροδόπη: Παραθαλάσσιες περιοχές του νομού.

Ζάκυνθος: Παντοκράτορας, Καταστάρι, Βολίμες, Βανάτο, Κερί, Καλαμάκι, Βασιλικός και πολλές ακόμη περιοχές καθώς μόνον η περιοχή της πόλης της Ζακύνθου είναι εντός του συστήματος αντικειμενικών αξιών.

Κεφαλονιά: Ληξούρι, Πάστρα, Σάμη, Φισκάρδο, Κεραμειές, Βασιλικιάδες και πολλές άλλες, καθώς μόνον η περιοχή της πόλης του Αργοστολίου είναι εντός του συστήματος αντικειμενικών αξιών.

Ιθάκη: Βαθύ και πολλές ακόμη περιοχές του νησιού.

Κέρκυρα: Λευκίμμη, Περιβόλι, Μωραΐτικα, Πέλεκας, Γλυφάδα, Παλαιοκαστρίτσα,  Κασσιόπη, Στρογγύλη κ.ά.

Λευκάδα: Πόρτο Κατσίκι, Καλαμίτσι, Αγ. Νικήτας, Καρυά, Πινακοχώρι, Τσουκαλάδες κ.ά.

Κυκλάδες: Πλήθος περιοχών σε όλα τα νησιά, κυρίως τα τουριστικά, εκτός ορίων οικισμών όπου έχουν ανεγερθεί ακίνητα με όρους εκτός σχεδίου δόμησης και βρίσκονται εκτός του συστήματος αντικειμενικών αξιών.

Κρήτη: Ορισμένες περιοχές παραθαλάσσιων οικισμών και στους τέσσερις νομούς, ενώ οι περισσότερες περιοχές του νησιού βρίσκονται από το 2010 εντός αντικειμενικού συστήματος.

Λέσβος: Θα ενταχθούν όλοι οι οικισμοί που είναι εντός σχεδίου πόλεως.

Χίος: Θα ενταχθούν όλοι οι οικισμοί που είναι εντός σχεδίου πόλεως.

Σάμος: Θα ενταχθούν όλοι οι οικισμοί που είναι εντός σχεδίου πόλεως.

Ικαρία: Θα ενταχθούν όλοι οι οικισμοί που είναι εντός σχεδίου πόλεως.

Φούρνοι: Θα ενταχθούν όλοι οι οικισμοί που είναι εντός σχεδίου πόλεως.

Κάλυμνος: Θα ενταχθούν όλοι οι οικισμοί που είναι εντός σχεδίου πόλεως.

Κως: Θα ενταχθούν όλοι οι οικισμοί που είναι εντός σχεδίου πόλεως.

Ρόδος: Θα ενταχθούν περιοχές της πόλης της Ρόδου, καθώς και Ιαλυσός, Αφάντου και άλλοι οικισμοί εντός σχεδίου του νησιού.

Νέα ευκαιρία για τις ρυθμίσεις οφειλών

Υπό ποιες προϋποθέσεις θα μπορούν να επανενταχθούν οφειλέτες που τις έχασαν  

Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών δόθηκαν στην δημοσιότητα πρόσθετες τεχνικές διατάξεις για τη ρύθμιση οφειλών περιλαμβάνει το σχέδιο νόμου για την αναμόρφωση του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών το οποίο βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση έως τις 8 Απριλίου.

Οι διατάξεις αφορούν στους όρους διατήρησης και αναβίωσης των ρυθμίσεων οφειλών με στόχο να καταστούν επιεικέστεροι και δικαιότεροι.

Πιο αναλυτικά, παρέχεται η δυνατότητα αναβίωσης ρυθμίσεων που είχαν πρακτικά χαθεί προς τη φορολογική διοίκηση με την αποπληρωμή των εκπρόθεσμων δόσεων, όσες και αν είναι αυτές, μέχρι την έναρξη ισχύος του νόμου. Σε περίπτωση που έχει ήδη καταβληθεί μέρος των ανωτέρω δόσεων, τότε οι φορολογούμενοι αρκεί να αποπληρώσουν το υπόλοιπο ποσό προκειμένου να αναβιώσουν τη ρύθμιση. Σημειώνεται πως προκειμένου να αποφευχθεί η απώλεια των ανωτέρω ρυθμίσεων, η φορολογική διοίκηση θα προβεί κατά προτεραιότητα στην πίστωση στις δόσεις αυτών των ποσών που προέρχονται από επιστροφές φόρων ή από παρακρατήσεις λόγω έκδοσης αποδεικτικού ενημερότητας. Επιπλέον, σημειώνεται πως η παραπάνω αναβίωση δεν αφορά ρυθμίσεις που έχουν απωλεσθεί με πράξη του Προϊσταμένου ΔΟΥ.

Επιπρόσθετα, με το σχέδιο νόμου εξορθολογίζονται οι κανόνες που αφορούν στην απώλεια των ρυθμίσεων. Σήμερα, η μη υποβολή των προβλεπόμενων δηλώσεων φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ ή η καθυστέρηση υποβολής τους ακόμη και για μία ημέρα έχει ως συνέπεια την απώλεια των ρυθμίσεων για άλλες οφειλές. Το ίδιο ισχύει και για τυχόν νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές, που, εάν δημιουργηθούν για έστω και μια ημέρα, συνεπάγονται απώλεια της ρύθμισης. Με τις διατάξεις που έχουν τεθεί σε διαβούλευση, δίνεται η δυνατότητα πληρωμής των παραπάνω και η τακτοποίηση των οφειλών  που δεν περιλαμβάνονται στη ρύθμιση εντός 3 μηνών προκειμένου να αποφευχθεί η απώλεια της ρύθμισης.

Πιο αναλυτικά, με το νέο σύστημα οι φορολογούμενοι θα μπορούν να διατηρήσουν τις ρυθμίσεις οφειλών τους εφόσον:

• Έχουν υποβάλει τις ανωτέρω δηλώσεις εντός 3 μηνών από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής τους. Εάν η προθεσμία έχει παρέλθει μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2023, μπορούν να υποβάλουν 5 μήνες μετά, δηλαδή μέχρι 31 Μαΐου 2024.

• Έχουν εξοφλήσει ή ρυθμίσει τις νέες οφειλές τους σε χρονικό διάστημα 3 μηνών από την πάροδο της προθεσμίας καταβολής τους.

Αλωνιάτης Απόστολος

Οικονομολόγος - φοροτεχνικός, Α' Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών & Φορολογικών Μελετών (Ι.Ο.ΦΟ.Μ), Σύμβουλος Διοίκησης της PROSVASIS AEBE και συγγραφέας.

 Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Voice (Finance & Markets Voice) , την Κυριακή  7  Απριλίου  2024

**α) Τα εκκαθαριστικά το ΕΝΦΙΑ αναρτήθηκαν τελικά αργά την Κυριακή 7 Απριλίου και μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας 8 Απριλίου 2024.

α) όσο αφορά τις φορολογικές δηλώσεις για τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2023, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Διοικητή της ΑΑΔΕ κυρίου Γ.  Πιτσιλή,  σε τηλεοπτικό σταθμό το πρωί της Κυριακής 7 Απριλίου 2024 , «Το δεύτερο 15ημερο Απριλίου  θα πάμε σε άνοιγμα φορολογικών δηλώσεων εκτός απροόπτου πάντα», τόνισε ο κ.  Πιτσιλής και πρόσθεσε πως  «την εβδομάδα που έρχεται θα έχουμε βγάλει  όλες τις διαδικαστικές αποφάσεις.  Αυτός είναι ο στόχος. Δηλαδή θα πρέπει να βγουν μια σειρά από διαδικαστικές αποφάσεις».


  






Δεν υπάρχουν σχόλια: