Παρασκευή 2 Απριλίου 2021

Πόθεν έσχες: Με παράβολο 50 έως 400 ευρώ οι εκπρόθεσμες δηλώσεις

 

Πόθεν έσχες: Με παράβολο 50 έως 400 ευρώ οι εκπρόθεσμες δηλώσεις

Εμπρόθεσμες οι δηλώσεις από το 96% των υπόχρεων

φωτ. Shutterstock

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής των ετήσιων δηλώσεων «πόθεν έσχες» στις οποίες αποτυπώνονται τα στοιχεία του φορολογικού έτους 2019.

Η υποβολή δηλώσεων έληξε στις 31 Μαρτίου 2021 μετά από δύο παρατάσεις που δόθηκαν λόγω της πανδημίας. Η ανταπόκριση των υπόχρεων προσώπων ήταν πολύ υψηλή και συνολικά υποβλήθηκαν 182.000 εμπρόθεσμες δηλώσεις, δηλαδή ποσοστό 96% επί του συνόλου των 190.000 υπόχρεων. Για το έτος 2020 έχουν επίσης υποβληθεί 117.000 ψηφιακά παραστατικά συνημμένα των δηλώσεων.

Επισημαίνεται πως η υποβολή δηλώσεων Πόθεν Έσχες μπορεί να συνεχιστεί και εκπρόθεσμα με την καταβολή παραβόλου, το κόστος του οποίου ανεβαίνει όσο αυξάνονται και οι ημέρες της καθυστέρησης. 

Όσοι εκπληρώσουν τη σχετική τους υποχρέωση με καθυστέρηση μέχρι 30 ημερών από την προβλεπόμενη προθεσμία, η οριστικοποίηση της Δ.Π.Κ. τους, επιτρέπεται μετά την πληρωμή ηλεκτρονικού παράβολου ύψους 200€ για τους υπόχρεους της επιτροπής ελέγχου του άρθρου 3Α και 50€ για τους λοιπούς υπόχρεους.

Η οριστικοποίηση της Δ.Π.Κ. με καθυστέρηση μεγαλύτερη των 30 ημερών από την προβλεπόμενη προθεσμία, επιτρέπεται μετά την πληρωμή ηλεκτρονικού παράβολου ύψους 400€ για τους υπόχρεους της επιτροπής ελέγχου του άρθρου 3Α και 100€ για τους λοιπούς υπόχρεους.

Οι υπόχρεοι που θα υποβάλουν Δ.Π.Κ. (είτε ετήσια είτε ανάληψης καθηκόντων) μετά το πέρας της προβλεπόμενης προθεσμίας υποβολής, θα ενημερώνονται κατά την δημιουργία της Δ.Π.Κ. ότι για την οριστικοποίηση της εκπρόθεσμης Δ.Π.Κ. απαιτείται πληρωμή παραβόλου. Το ύψος του παραβόλου θα υπολογίζεται αυτόματα από το σύστημα. Κατά την οριστικοποίηση της δήλωσης το σύστημα του ΠΟΘΕΝ εκδίδει αυτόματα το κατάλληλο παράβολο και ενημερώνει τον υπόχρεο με τον αριθμό και τον τύπο του παραβόλου που πρέπει να πληρωθεί ηλεκτρονικά στο https://www1.gsis.gr/sgsisapps/eparavolo.

Από τις εκπρόθεσμες υποβολές των ετήσιων δηλώσεων περιουσιακής κατάθεσης του έτους 2019 εισπράχθηκαν 7.800 παράβολα συνολικής αξίας 711.000 ευρώ.

Το πληροφοριακό σύστημα «Πόθεν Έσχες» βρίσκεται σε παραγωγική λειτουργία από το 2015. Κατά τη διάρκεια αυτών των ετών έχει δεχτεί 1,5 εκατ. δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης (αρχικές κι ετήσιες) από 257.000 υπόχρεους πολίτες που εργάζονται σε 4.000 διαφορετικούς φορείς της Δημόσιας Διοίκησης και ιδιωτικές εταιρίες.

ΥπΑΑΤ: Να εξαιρεθούν από την καταβολή τέλους επιτηδεύματος για το φορολογικό έτος 2020 οι αγρότες κανονικού καθεστώτος

 

ΥπΑΑΤ: Να εξαιρεθούν από την καταβολή τέλους επιτηδεύματος για το φορολογικό έτος 2020 οι αγρότες κανονικού καθεστώτος

Ανακοινώσεις ΑΑΔΕ - e-ΕΦΚΑ - Υπ.Οικ. - ΟΑΕΔ - Ε.Ένωσης κ.ά.

2 Απρίλιος 2021
Taxheaven.gr


Αθήνα, 2 Απριλίου 2021

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων


Την εξαίρεση από την υποχρέωση καταβολής του τέλους επιτηδεύματος για το φορολογικό έτος 2020, για τους αγρότες κανονικού καθεστώτος, συζήτησε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός, με τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρα και τον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Απόστολο Βεσυρόπουλο.

Ο κ. Λιβανός επισήμανε μεταξύ άλλων ότι οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στην αγροτική οικονομία, λόγω της πανδημίας, επιβάλλουν την εξαίρεση από την υποχρέωση καταβολής του τέλους επιτηδεύματος για το φορολογικό έτος 2020, για τους αγρότες κανονικού καθεστώτος για τους οποίους έχουν παρέλθει τα πρώτα πέντε έτη από την ημερομηνία τήρησης βιβλίων και ένταξής τους στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ, καθώς και για τους αλιείς παράκτιας αλιείας που εκμεταλλεύονται ατομικά είτε με τη μορφή συμπλοιοκτησίας ή κοινωνίας αστικού δικαίου, αλιευτικά σκάφη μέχρι δώδεκα μέτρων.

Η πανδημία ως ευκαιρία για νέο φορολογικό σύστημα και μια νέα φορολογική κουλτούρα – Τι μας μαθαίνει η κρίση για την φοροδιαφυγή – Το επώδυνο παράδειγμα της εστίασης

 Η απόφαση της κυβέρνησης να ενισχύσει με επιπλέον 330 εκατομμύρια ευρώ τον κλάδο της εστίασης, ενόψει του ανοίγματος των καταστημάτων πιθανώς έως τις αρχές Μαίου, είναι προφανώς προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά δεν δημιουργεί κύματα ενθουσιασμού στους ιδιοκτήτες των 34.000 καταστημάτων, που δικαιούνται την επιδότηση και επί πέντε μήνες είναι χωρίς δραστηριότητα.

Τα κριτήρια της επιδότησης

Πολλοί υποστηρίξουν ότι το νέο πακέτο θα έπρεπε να είναι περισσότερο γενναιόδωρο αφού θα επιδοτηθούν επιχειρήσεις που είχαν πτώση του τζίρου τους το 2020 πάνω από 30% σε σύγκριση με το 2019 και οι πόροι που θα δοθούν για τα πρώτα έξοδα (πχ αγορά πρώτων υλών) θα φθάνουν μόνον στο 7% του τζίρου.

Υπάρχει και η άλλη πλευρά που υποστηρίζει ότι οι 65.000 επιχειρήσεις της εστίασης, από τις 77.000 που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας,  έχουν ενισχυθεί συνολικά με περίπου ένα δισεκατομμύριο ευρώ μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής. Ταυτόχρονα χιλιάδες επιχειρήσεις έθεσαν το προσωπικό τους σε αναστολή και 260.000 εργαζόμενοι εισέπραξαν περίπου 720.000.000 ευρώ σε αποζημιώσεις που αναπλήρωναν τις αποδοχές τους. Για όλο αυτό το διάστημα επίσης οι επιχειρήσεις δεν κατέβαλλαν στους ιδιοκτήτες των καταστημάτων τους ενοίκια, υποχρέωση που ανέλαβε το κράτος.

Θα μπορούσε το “πακέτο” να είναι πιο γενναιόδωρο;

Θα μπορούσαν, ρεαλιστικά, να διατεθούν περισσότερα κεφάλαια για την ενίσχυση της εστίασης; Η απάντηση είναι καταφατική υπό μία προϋπόθεση: εφόσον οι ίδιες οι επιχειρήσεις είχαν δηλώσει τζίρους πιο κοντά στα πραγματικά τους έσοδα. Στην εποχή των ηλεκτρονικών υπολογιστών, που όλα γίνονται γνωστά με το πάτημα ενός κουμπιού, δεν είναι δυνατόν η φοροδιαφυγή να αποτελεί «εθνικό σπορ».

«Σωστά τα λες» είναι ο αντίλογος αλλά «αν δηλώσουμε όσα βγάζουμε και φορολογηθούμε» δεν θα μπορέσουμε να επιβιώσουμε, γιατί τόσο η άμεση όσο και η έμμεση φορολογία είναι στα ύψη. Ταυτόχρονα δεν εκπίπτουν δαπάνες που είναι απαραίτητες για καταστήματα εστίασης  (π.χ. δαπάνες για πρώτες ύλες που δεν καταναλώθηκαν και κατέληξαν στα σκουπίδια). Εδώ, η κυβέρνηση αναγνωρίζοντας, εμμέσως πλην σαφώς το πρόβλημα, παρατείνει την εφαρμογή του χαμηλότερου συντελεστή  ΦΠΑ στον καφέ και στα μη αλκοολούχα μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου 2021.

Συνολικά όμως, ίσως λοιπόν η πανδημία να αποτελέσει μία πρώτης τάξεως ευκαιρία ώστε να ξεκινήσει ένας πανεθνικός διάλογος με τους άμεσα εμπλεκόμενους και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης  για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος.

Δεν χρειάζεται εν έτει 2021 να  ανακαλύψουμε την Αμερική, αρκεί να δούμε τις ισχύει σε άλλες χώρες και να το προσαρμόσουμε στην ελληνική πραγματικότητα. Με στόχο τη βιώσιμη λειτουργία των επιχειρήσεων εστίασης, με την επιβράβευση των συνεπών και τίμιων φορολογουμένων και την παραδειγματική τιμωρία όσων δεν αποδίδουν τόσο το ΦΠΑ ή δεν πληρώνουν τους άμεσους φόρους που τους αναλογούν.

Νέο φορολογικό σύστημα – νέα κουλτούρα

«Δεν είναι δυνατόν», λέει παράγοντας της αγοράς, «να επιβάλλεται λουκέτο σε μεγάλους χώρους εστίασης για φοροδιαφυγή και την επόμενη ημέρα να λειτουργούν τον ίδιο χώρο με άλλο «ιδιοκτήτη» και νέο Αριθμό Φορολογικού Μητρώου».  Είναι προφανές ότι σε αυτή την περίπτωση υπάρχει αγαστή και καθ’ όλα νόμιμη συνεργασία του ιδιωτικού τομέα ( ο λογιστής της επιχείρησης) με το δημόσιο (αρμόδια ΔΟΥ) για την έκδοση νέου ΑΦΜ, που ναι μεν δεν είναι παράνομο αλλά γίνεται με στόχο να αποφευχθεί το «λουκέτο» και τα τυχόν πρόστιμα που έχουν επιβληθεί.

Αν όμως καθιερωθεί ένα νέο φορολογικό σύστημα,  που θα διαμορφώνει ξανά τους κανόνες του «παιγνιδιού», τότε ο ιδιώτης επιχειρηματίας θα αισθάνεται ότι το κράτος τον στηρίζει και δεν θα χρειάζεται να καταφεύγει σε τερτίπια για να αποφεύγει τις φορολογικές υποχρεώσεις του, αλλά κα το δημόσιο θα εισπράττει πολύ μεγαλύτερα έσοδα απ’ ότι σήμερα.

Και για να μην θεωρηθεί ότι στοχοποιούμε τον κλάδο της εστίασης,  αρκεί να υπενθυμίσουμε ότι από την ανάλυση των στοιχείων της χρήσης χρεωστικών καρτών έχουν προκύψει πολύτιμα στοιχεία για τις φορολογικές αρχές, και έχουν εντοπιστεί οι κλάδοι της οικονομίας που οι συναλλαγές είναι «κάτω από το τραπέζι».

Πέμπτη 1 Απριλίου 2021

ΠΟΜΙΔΑ για Κτηματολόγιο: Διεύρυνση ηλεκτρονικών υπηρεσιών και εξ αποστάσεως έλεγχος εγγραφών!

 

ΠΟΜΙΔΑ για Κτηματολόγιο: Διεύρυνση ηλεκτρονικών υπηρεσιών και εξ αποστάσεως έλεγχος εγγραφών!

Ανακοινώσεις ΑΑΔΕ - e-ΕΦΚΑ - Υπ.Οικ. - ΟΑΕΔ - Ε.Ένωσης κ.ά.

2 Απρίλιος 2021
Taxheaven.gr



Να δοθεί άμεσα στους εμπλεκόμενους με τις εμπράγματες συναλλαγές, νομικούς και τεχνικούς παραστάτες των πολιτών (δικηγόρους, μηχανικούς κλπ.) η δυνατότητα να διενεργούν απομακρυσμένο έλεγχο στις καταχωρήσεις του Εθνικού Κτηματολογίου, από τα γραφεία τους, με την χρήση ειδικού κωδικού ταυτοποίησής τους, έτσι ώστε να μην απαιτείται να μεταβαίνουν κάθε φορά στην έδρα του κτηματολογικού γραφείου με όλες τις καθυστερήσεις που αυτό συνεπάγεται, ώστε να μπορούν να επιταχυνθούν κατά το δυνατόν οι εμπράγματες συναλλαγές, ζητά με επιστολή της η ΠΟΜΙΔΑ από την πολιτική ηγεσία που είναι υπεύθυνη για το Εθνικό Κτηματολόγιο. Εν συνεχεία ζητά να δοθεί και στους απλούς πολίτες το δικαίωμα πρόσβασης στις κτηματολογικές εγγραφές των περιουσιακών στοιχείων που τους ανήκουν.   

Το κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

Προς τον Υπουργό ΥΠΕΝ κ. Κώστα Σκρέκα
Προς τον Υφυπουργό ΥΠΕΝ κ. Νίκο Ταγαρά
Προς τον Υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Γιώργο Στύλιο
Προς το Γενικό Διευθυντή του Κτηματολογίου κ. Στέφανο Κοτσόλη


Ενταύθα

Αθήνα, 2.4.2021

ΘΕΜΑ: ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ: Διεύρυνση ηλεκτρονικών υπηρεσιών και εξ αποστάσεως έλεγχος εγγραφών!
 
Αξιότιμε κοι Υπουργοί, κε Γενικέ

Ήδη από πριν το ξέσπασμα την πανδημίας, είχαν προκύψει σημαντικά προβλήματα σε σχέση με την ευχέρεια διενέργειας ελέγχου τίτλων και εγγραφών στα κτηματολογικά φύλλα του Εθνικού Κτηματολογίου, λόγω του γεγονότος ότι με την κατάργηση των έγχαρτων κτηματολογικών φύλλων, ο έλεγχος μπορούσε πλέον να πραγματοποιείται μόνο ηλεκτρονικά. Όμως στα περισσότερα λειτουργούντα κτηματολογικά γραφεία ο αριθμός των διαθέσιμων τερματικών δεν ήταν επαρκής, προκειμένου να εξυπηρετηθεί έγκαιρα το σύνολο των ενδιαφερομένων επαγγελματιών, δικηγόρων, συμβολαιογράφων, μηχανικών και δικαστικών επιμελητών, οι οποίοι θα έπρεπε να πραγματοποιήσουν έλεγχο σε αυτά. Βεβαίως το πρόβλημα εντάθηκε και σε ορισμένες περιπτώσεις έχει οδηγήσει σε απόλυτο αδιέξοδο τις εμπράγματες συναλλαγές, λόγω των μέτρων για την αποφυγή εξάπλωσης του κορονοϊού.

Πράγματι σήμερα στα περισσότερα κτηματολογικά γραφεία της χώρας, ο χρόνος ελέγχου ανά ενδιαφερόμενο είναι πολύ περιορισμένος (μισή μέχρι μία ώρα), ενώ δίνονται ραντεβού για έλεγχο μετά από ένα-ενάμιση μήνα, με αποτέλεσμα να είναι απολύτως αδύνατον να πραγματοποιηθεί αποτελεσματικός έλεγχος, ιδίως σε επείγουσες περιπτώσεις κατά τις οποίες θα πρέπει να γίνει τελικός έλεγχος την παραμονή ή ανήμερα μίας εμπράγματης συναλλαγής. Παράλληλα, σε πολλά από τα λειτουργούντα κτηματολογικά γραφεία που δεν εξυπηρετούν ηλεκτρονικά, παρατηρούνται μεγάλες καθυστερήσεις στην έκδοση των απαιτούμενων πιστοποιητικών, κτηματολογικών φύλλων και αποσπασμάτων, με αποτέλεσμα να εκδίδονται αρκετές ημέρες μετά και παραδίδονται στον ενδιαφερόμενο πολίτη κατόπιν νέου ραντεβού.

Για όλους αυτούς του λόγους και επειδή απ’ ότι φαίνεται τα μέτρα για την αποφυγή εξάπλωσης του κορονοϊού θα εφαρμόζονται για πολύ καιρό ακόμα, αλλά και λόγω της υποστελέχωσης πολλών κτηματολογικών γραφείων και της δυσκολίας του προσωπικού να ανταποκριθούν στα αιτήματα των πολιτών και των ενδιαφερομένων επαγγελματιών, θα πρέπει να δοθεί άμεσα στους εμπλεκόμενους με τις εμπράγματες συναλλαγές, νομικούς και τεχνικούς παραστάτες των πολιτών (δικηγόρους, μηχανικούς κλπ.) η δυνατότητα να διενεργούν απομακρυσμένο έλεγχο στις καταχωρήσεις του Εθνικού Κτηματολογίου, από τα γραφεία τους, με την χρήση ειδικού κωδικού ταυτοποίησής τους, έτσι ώστε να μην απαιτείται να μεταβαίνουν κάθε φορά στην έδρα του κτηματολογικού γραφείου με όλες τις καθυστερήσεις που αυτό συνεπάγεται, ώστε να μπορούν να επιταχυνθούν κατά το δυνατόν οι εμπράγματες συναλλαγές.

Εν συνεχεία θα πρέπει να δοθεί και στους απλούς πολίτες το δικαίωμα πρόσβασης στις κτηματολογικές εγγραφές των περιουσιακών στοιχείων που τους ανήκουν.   

Παράλληλα θα πρέπει να διευρυνθούν οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Εθνικού Κτηματολογίου, καταλαμβάνοντας όλα τα λειτουργούντα κτηματολογικά γραφεία, έτσι ώστε να μπορούν να εκδίδονται αυτόματα και εξ αποστάσεως τα απαιτούμενα κτηματολογικά φύλλα, αποσπάσματα και διαγράμματα, χωρίς η έκδοσή τους να επιβαρύνει αφενός μεν τους πολίτες με άσκοπες μετακινήσεις, ταλαιπωρία, και έξοδα, αφετέρου δε το ήδη βεβαρυμμένο προσωπικό των κτηματολογικών γραφείων με ένα επιπλέον καθήκον το οποίο θα μπορούσε να εξυπηρετηθεί ηλεκτρονικά.

Με ιδιαίτερη εκτίμηση

Ο Πρόεδρος
Στράτος Ι. Παραδιάς
Δικηγόρος Α.Π. – Πρόεδρος UIPI

Ο Γεν. Γραμματεύς
Αναστάσιος Γ. Βάππας
Δικηγόρος Α.Π. – υ.Δ.Ν.

Φοροδοξίες: Γνωρίζετε ότι…

 

Φοροδοξίες: Γνωρίζετε ότι…

Φοροδοξίες: Γνωρίζετε ότι…

• Ενας δικτυακός ιστότοπος δεν συνιστά καθορισμένο τόπο επιχειρηματικής δραστηριότητας που να μπορεί να αποτελέσει μόνιμη εγκατάσταση. Για την υπαγωγή των επιχειρηματικών κερδών της αλλοδαπής εταιρείας σε ελληνικό φόρο, απαιτείται αυτά να έχουν προκύψει από μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα, όπως αυτή προσδιορίζεται από τις διατάξεις της σύμβασης αποφυγής διπλής φορολογίας Ελλάδος – Ηνωμένου Βασιλείου και τα ερμηνευτικά σχόλια του ΟΟΣΑ. Επίσης, γίνεται δεκτό ότι ένας server (διακομιστής) λόγω του ότι έχει υλική υπόσταση και φυσική τοποθεσία μπορεί δυνητικά να αποτελέσει μόνιμη εγκατάσταση επιχείρησης. Αντιθέτως, στην περίπτωση του δικτυακού ιστότοπου, ο οποίος δεν συνιστά ενσώματο αντικείμενο, δεν υφίσταται καθορισμένος τόπος επιχειρηματικής δραστηριότητας που να μπορεί να αποτελέσει μόνιμη εγκατάσταση. Δεν υφίσταται μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα της αλλοδαπής εταιρείας που παρείχε υπηρεσίες τυχερών παιγνίων μέσω Διαδικτύου και άρα η εταιρεία δεν είχε ούτε υποχρέωση τήρησης βιβλίων και στοιχείων για τη δραστηριότητά της στην Ελλάδα (ΔεφΑθ 145/2021).

• Δεν αποδεικνύεται άτυπη δωρεά χρημάτων με μόνη την πίστωση του τραπεζικού λογαριασμού ενός προσώπου με αντίστοιχη χρέωση του ατομικού λογαριασμού άλλου προσώπου. Εφόσον η ελεγκτική αρχή, η οποία φέρει το βάρος της απόδειξης, δεν απέδειξε ότι η μεταφορά του εν λόγω χρηματικού ποσού έγινε από χαριστική αιτία (animus donandi) αλλά στηρίχθηκε για τον καταλογισμό του φόρου στη στιγμιαία και βραχυχρόνια επαύξηση της περιουσίας της προσφεύγουσας. Δεν συντρέχει «αληθής» απόκτηση περιουσιακών στοιχείων, καθώς η μεταφορά του χρηματικού ποσού έγινε για την εκπλήρωση οικογενειακών υποχρεώσεων (πληρωμή φόρων της θυγατέρας). Εντύπωση προκαλεί πως αιτία του ελέγχου αποτέλεσε η έρευνα κινήσεων τραπεζικών λογαριασμών της προσφεύγουσας, από την ανάλυση των οποίων πρόκυπτε παροχή χρηματικού ποσού μικρότερου των 5.000 ευρώ (ΔΕΔ Θεσσ/νίκης 738/2020). 

• H αποφυγή της διπλής φορολόγησης του εισοδήματος της αλλοδαπής διά της μεθόδου της συνήθους πίστωσης του φόρου αλλοδαπής δεν μπορεί να καταλήγει σε επιστροφή από την ελληνική φορολογική διοίκηση του φόρου που καταβλήθηκε στην αλλοδαπή. Σύμφωνα με το ΣτΕ, είναι σύμφωνη με τον νόμο η πρόβλεψη περί έκπτωσης του φόρου αλλοδαπής μετά την έκπτωση τυχόν παρακρατούμενου και προκαταβληθέντος φόρου. Ο μηχανισμός έκπτωσης του φόρου αλλοδαπής επαφίεται στην ευχέρεια της εθνικής νομοθεσίας και πρακτικής, και δεν επιτάσσει την κατά προτεραιότητα αφαίρεση του φόρου αλλοδαπής. Αν αυτό γινόταν δεκτό, θα οδηγούσε το ελληνικό Δημόσιο να καταβάλει στην επιχείρηση τον φόρο αλλοδαπής που αυτή πλήρωσε στο κράτος όπου προέκυψε το εισόδημα. Η ερμηνεία δόθηκε επί του προϊσχύοντος ν. 2238/1994, η ρύθμιση όμως που ερμηνεύθηκε είναι παρόμοια και σήμερα (ΣτΕ 650/2020).

• Για την αναβολή φορολόγησης της υπεραξίας που προκύπτει κατά τη συγχώνευση επιχειρήσεων τίθεται ως προϋπόθεση η εμφάνισή της σε ειδικό λογαριασμό. Πρόσφατα, το ΣτΕ έκρινε ότι η εμφάνιση σε ειδικό λογαριασμό της υπεραξίας που προκύπτει κατά τη συγχώνευση σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.Δ. 1297/1972 δηλώνει τη βούληση της συγχωνεύουσας ή της νέας εταιρείας να χρησιμοποιήσει το ευεργέτημα της αναστολής φορολόγησης, ενώ παράλληλα ενημερώνεται τόσο η φορολογική αρχή όσο και το συναλλακτικό κοινό για την παρακολούθηση της εν λόγω αναβαλλόμενης φορολογικής υποχρέωσης που θα επηρεάζει την καθαρή θέση της εταιρείας κατά τον χρόνο της λύσης της. Στο πλαίσιο αυτό, το ΣτΕ αναίρεσε τη σχετική απόφαση του Διοικητικού Εφετείου, η οποία υποστήριζε ότι η μη εμφάνιση της υπεραξίας σε ειδικό λογαριασμό δεν επηρεάζει τη δυνατότητα αναστολής φορολόγησής της παρά μόνον ενδεχομένως να επισύρει πρόστιμα λόγω παράβασης των διατάξεων του προϊσχύσαντος Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων (ΣτΕ 1147/2020).  

• Σε περίπτωση εκποίησης ακινήτου που περιήλθε στην επιχείρηση λόγω συγχώνευσης, το προϊόν θα πρέπει να παρακολουθείται σε ειδικό δεσμευμένο λογαριασμό εσόδων. Κατά τη συγχώνευση, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.Δ. 1297/1972, προβλέπεται απαλλαγή από τον φόρο μεταβίβασης ακινήτων εάν τα εισφερθέντα ακίνητα χρησιμοποιηθούν από την απορροφούσα εταιρεία για την κάλυψη των αναγκών της για πέντε έτη. Περαιτέρω, επιτρέπεται η εκποίηση των εισφερθέντων ακινήτων μόνο στην περίπτωση κατά την οποία το προϊόν της εκποίησης χρησιμοποιηθεί εντός δύο ετών, μεταξύ άλλων, για την αγορά νέου ακινήτου τουλάχιστον ίσης αξίας. Στο πλαίσιο αυτό, το ΣτΕ έκρινε ότι το προϊόν της εν λόγω εκποίησης θα πρέπει να παρακολουθείται αυτοτελώς λογιστικά, όχι δηλαδή μαζί με τα λοιπά έκτακτα έσοδα από εκποίηση παγίων, αλλά σε ειδικό δεσμευμένο λογαριασμό εσόδων από την εκποίηση εισφερθέντων ακινήτων, που αντικρίζει αντίστοιχο ειδικό αποθεματικό, απορρίπτοντας την αίτηση αναίρεσης κατά της απόφασης του Διοικητικού Εφετείου (ΣτΕ 1614/2020).

Πηγή: Grant Thornton

Φοροδοξίες: Γνωρίζετε ότι…

 

Φοροδοξίες: Γνωρίζετε ότι…

Φοροδοξίες: Γνωρίζετε ότι…

• Μέτρα διασφάλισης του Δημοσίου λόγω διαπίστωσης φοροδιαφυγής από εταιρεία μπορούν να επιβληθούν σε μέλη της διοίκησής της μόνο εφόσον τα τελευταία έχουν αποδεδειγμένα ασκήσει διαχειριστικά καθήκοντα, σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ 1837/2020). Ειδικότερα, σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι ένα νομικό πρόσωπο έχει διαπράξει φοροδιαφυγή, για τη νόμιμη επιβολή μέτρων διασφάλισης του Δημοσίου κατά προσώπου που συμμετέχει στο όργανο διοίκησης εταιρείας (πρόεδρος διοικητικού συμβουλίου, διαχειριστής, εκκαθαριστής κ.λπ.) δεν αρκεί απλά η ιδιότητα του μέλους αλλά, επιπρόσθετα, η φορολογική αρχή οφείλει να αποδείξει ότι το εν λόγω πρόσωπο έχει πράγματι ασκήσει, διαρκώς ή προσωρινά, συγκεκριμένα καθήκοντα διοικήσεως ή διαχειρίσεως της εταιρείας. Υπενθυμίζεται ότι το πλαίσιο που ρυθμίζει το ζήτημα της αλληλέγγυας ευθύνης των προσώπων που διοικούν εταιρείες αναμορφώθηκε πρόσφατα ούτως ώστε για τη θεμελίωση τέτοιας ευθύνης να απαιτείται, μεταξύ άλλων προϋποθέσεων, υπαιτιότητα των προσώπων αυτών. Αλλωστε, τα εν λόγω πρόσωπα παραδεκτά ασκούν δικαστική προσφυγή κατά της απόρριψης της ενδικοφανούς προσφυγής τους κατά πράξης επιβολής φόρου που εκδίδεται εις βάρος της εταιρείας, όπως κρίθηκε πρόσφατα από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ 498/2020).  

• Πρόσφατα η ΑΑΔΕ διευκρίνισε ότι τα εισιτήρια των θεατρικών παραστάσεων και συναυλιών που μεταδίδονται μέσω live-streaming υπάγονται σε μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 6%. Μέχρι τώρα, στα εισιτήρια θεατρικών παραστάσεων και συναυλιών εφαρμόζεται μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 6%, ενώ στην περίπτωση κατά την οποία οι υπηρεσίες αυτές παρέχονται ηλεκτρονικά, εφαρμόζεται κανονικός συντελεστής ΦΠΑ 24%. Ωστόσο, σύμφωνα με τα ισχύοντα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας, η πρόσβαση του κοινού σε θεατρικές παραστάσεις και συναυλίες μπορεί να γίνει μόνο μέσω της ζωντανής διαδικτυακής μετάδοσης. Στο πλαίσιο αυτό, η ΑΑΔΕ συνεκτιμώντας το γεγονός ότι η πρόσβαση σε εκδηλώσεις μέσω live-streaming δεν δίνει τη δυνατότητα παρακολούθησης σε χρόνο της επιλογής του θεατή και προσιδιάζει στη φυσική πρόσβαση στην εκδήλωση, αποφάσισε ότι για όσο διάστημα διαρκεί το μέτρο της αναστολής προσέλευσης κοινού σε ζωντανά θεάματα και ακροάματα λόγω της πανδημίας, τα εισιτήρια για την παρακολούθηση θεατρικών παραστάσεων και συναυλιών μέσω ζωντανής διαδικτυακής μετάδοσης θα υπάγονται σε μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 6% (Ε 2053/2021).

• Τέλος έλαβε πρόσφατα η διπλή φορολόγηση εισοδημάτων από συντάξεις που ελάμβαναν από τον ΕΦΚΑ φορολογικοί κάτοικοι αλλοδαπής, λόγω εσφαλμένης εφαρμογής των οικείων Συμβάσεων Αποφυγής Διπλής Φορολογίας («ΣΑΔΦ») που έχει συνάψει η χώρα μας. Το ζήτημα της διπλής φορολόγησης είχε προκύψει για φορολογικούς κατοίκους αλλοδαπής από το 2017 και μετά, καθώς ο ΕΦΚΑ εσφαλμένα καταχώριζε τα ποσά των συντάξεων σε κωδικούς του ηλεκτρονικού συστήματος Taxis που αφορούν σε εισόδημα φορολογητέο στην Ελλάδα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τα εν λόγω πρόσωπα να φορολογούνται εκτός από το κράτος κατοικίας τους, και στην Ελλάδα, ως κάτοικοι εξωτερικού. Σημειωτέον ότι έως το έτος 2017, τυχόν αντίστοιχες εσφαλμένες καταχωρίσεις επιλύονταν κατευθείαν από την αρμόδια ΔΟΥ. Σχετικά με τα παραπάνω και ύστερα από διαμεσολάβηση του Συνηγόρου του Πολίτη, η ΑΑΔΕ διευκρίνισε ότι, κατ’ εφαρμογήν των ισχυουσών ΣΑΔΦ, τα συγκεκριμένα ποσά (συντάξεις, κυρίως προερχόμενες από ελευθέρια επαγγέλματα) φορολογούνται στη χώρα κατοικίας του φορολογουμένου. Ο ΕΦΚΑ στη συνέχεια ζήτησε από τις περιφερειακές υπηρεσίες του να εφαρμόσουν το έγγραφο της ΑΑΔΕ, να κάνουν δεκτές τις αιτήσεις των φορολογουμένων για την εφαρμογή των ΣΑΔΦ και να διορθώσουν την καταχώριση των ποσών των συντάξεων στο σύστημα Taxis.

• Συγκεκριμένες διαφημιστικές ενέργειες καθώς και ενέργειες προβολής προϊόντων σε χώρους καταστημάτων υπάγονται σε τέλος διαφήμισης 2% υπέρ ΟΤΑ. Ενέργειες όπως η ανάρτηση επιγραφών σε δημόσιους χώρους, τοποθέτηση προϊόντων σε ειδικά σημεία και ράφια καταστημάτων, ανάρτηση stands με την επωνυμία της επιχείρησης, διανομή δοκιμαστικών προϊόντων ή φυλλαδίων στο ευρύ κοινό, ημερολόγια ή άλλα δώρα (π.χ. αναπτήρες, μπλούζες κ.λπ.) που φέρουν το λογότυπο της εταιρείας. Διευκρινίζεται ότι οι δαπάνες για επικοινωνιακό έντυπο υλικό προς συγκεκριμένους πελάτες και συνεργάτες, όπως τιμοκατάλογοι, επαγγελματικές κάρτες κ.λπ. δεν υπάγονται στο τέλος. Ο λόγος είναι ότι το υλικό αυτό δεν διανέμεται ανώνυμα στο ευρύ κοινό αλλά εξυπηρετεί τις επιχειρηματικές σχέσεις της επιχείρησης με γνωστά και συγκεκριμένα πρόσωπα. Για τον ίδιο λόγο δεν υπάγονται σε δημοτικό τέλος και είδη ένδυσης με λογότυπα της εταιρείας τα οποία χορηγούνται αποκλειστικά στο προσωπικό. Υπόχρεος απόδοσης του τέλους είναι ο διαφημιζόμενος. Καταληκτική ημερομηνία απόδοσης είναι η ημερομηνία υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος. Η καταβολή του τέλους αποτελεί προϋπόθεση για την έκπτωση των σχετικών τιμολογίων εξόδων (ΠΟΛ 1113/2015).

Πηγή: Grant Thornton

ΑΑΔΕ: Ηλεκτρονικές πληρωμές τελωνειακών οφειλών κατά τις ειδικές αργίες διατραπεζικών συναλλαγών

 

ΑΑΔΕ: Ηλεκτρονικές πληρωμές τελωνειακών οφειλών κατά τις ειδικές αργίες διατραπεζικών συναλλαγών

Ανακοινώσεις ΑΑΔΕ - e-ΕΦΚΑ - Υπ.Οικ. - ΟΑΕΔ - Ε.Ένωσης κ.ά.

1 Απρίλιος 2021
Taxheaven.gr



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΑΔΕ

Ηλεκτρονικές πληρωμές τελωνειακών οφειλών κατά τις ειδικές αργίες διατραπεζικών συναλλαγών για το έτος 2021


Θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε ότι, σύμφωνα με το άρθρο 11 του νόμου 3336/2005, η Παρασκευή 2 και η Δευτέρα 5 Απριλίου 2021 (Μεγάλη Παρασκευή και Δευτέρα του Πάσχα των Καθολικών αντίστοιχα) ορίζονται ως ημέρες ειδικής αργίας διατραπεζικών συναλλαγών.

Κατά τις ως άνω ημέρες, το Σύστημα Πληρωμών ΔΙΑΣ δεν θα λειτουργεί λόγω αργίας του συστήματος TARGET2 και ως εκ τούτου:
1) δεν θα πραγματοποιηθούν εκκαθαρίσεις και διακανονισμοί  και δεν θα ανταλλαγούν αρχεία συναλλαγών πληρωμών με τις Τράπεζες και τους διαχειριζόμενους Οργανισμούς.
2) Παρόλα αυτά, θα διεκπεραιωθούν κανονικά όλες οι on line ηλεκτρονικές πληρωμές του ICISnet.
3) οι ηλεκτρονικές πληρωμές του ICISnet που θα πραγματοποιηθούν σε επιλεγμένη ημερομηνία (όχι on line), θα αποσταλούν στο ICISnet (με αρχείο batch) την Τρίτη 5 Απριλίου 2021, οπότε και θα επεξεργαστούν προκειμένου να προωθηθεί η τελωνειακή διαδικασία (απελευθέρωση εμπορευμάτων, κλπ)

Ως εκ τούτου, παρακαλούμε:

Α) όπως λάβετε υπόψη σας τις ανωτέρω αργίες, σε τυχόν καταληκτικές ημερομηνίες βεβαιωμένων οφειλών και λοιπών υποχρεώσεων.

Β) όπως ενημερωθείτε από τα πιστωτικά ιδρύματα, με τα οποία συνεργάζεσθε, για τη μορφή ηλεκτρονικής πληρωμής που αυτά εφαρμόζουν κατά τις συναλλαγές τους.

SMS στο 13032 για τα ψώνια από εμπορικά καταστήματα Επιτρέπεται η μετακίνηση από δήμο σε δήμο με χρονικό περιθώριο

 SMS στο 13032 για τα ψώνια από εμπορικά καταστήματα

Επιτρέπεται η μετακίνηση από δήμο σε δήμο με χρονικό περιθώριο

 

Από τη Δευτέρα 5 Απριλίου 2021, ανοίγει το λιανεμπόριο, ξεκινώντας με τα μικρά καταστήματα. Το άνοιγμα θα γίνει τόσο με τη μέθοδο του click away, όσο και με αυτή του click in shop.

Συγκεκριμένα επιτρέπεται από 5/4/2021 το λιανεμπόριο, πλην των εμπορικών, με χρήση ειδικού κωδικού SMS στο 13032 και ως 3 ώρες συνολικά. Πώληση, με ραντεβού, εκτός καταστήματος και εντός καταστήματος με ένα 1 πελάτη ανά 25 τετραγωνικά και μέγιστο όριο 20 πελάτες

 

Διευκρινίσεις σχετικά με το άνοιγμα του λιανεμπορίου από τον υπουργό ανάπτυξης και επενδύσεων:

«και για τα ψώνια από εμπορικά καταστήματα μπορεί κάποιος να μετακινηθεί από δήμο σε δήμο. Θα κλείνει ραντεβού ο καταναλωτής με το κατάστημα. Ο καταναλωτής μπορεί να μένει στην Κηφισιά και το κατάστημα να είναι στη Γλυφάδα. Με το 13032 θα έχεις ένα sms στο κινητό σου, που σου επιτρέπει να κάνεις αυτήν την συναλλαγή, πάντοτε με τήρηση των μέτρων για τον αριθμό πελατών στο κατάστημα. Αν έχεις και δεύτερο και τρίτο και τέταρτο και πέμπτο ραντεβού για ψώνια, θα μπορείς να το κάνεις, μέσα στις τρεις ώρες που δίνει περιθώριο το sms στο 13032

 

Όταν κλείνεις ραντεβού θα πρέπει να έχεις απαντητικό sms ή mail από το κατάστημα, ως επιβεβαίωση για το ραντεβού, ώστε να μπορεί να γίνει ο έλεγχος, ενώ δεν θα μπορείς να στείλεις δεύτερο sms για ψώνια, μέσα στην ημέρα.

Αυτό ισχύει για όλες τις περιοχές που είναι σε «βαθύ κόκκινο». Το 13032 έχει φτιαχτεί για την λιανική πώληση. Αντιλαμβανόμαστε ότι το λιανικό εμπόριο αντιμετώπιζε πολύ μεγάλη πίεση μετά από τόσο καιρό που ήταν κλειστό. Το άνοιγμα αφορά όλα τα καταστήματα, εκτός από αυτά σε mall και τα πολυκαταστήματα. Εάν η πρώτη εβδομάδα εξελιχθεί καλά, θα μπορούσαν να ανοίξουν και αυτά την επόμενη εβδομάδα».

 

SMS 13033 Κωδικοί μετακίνησης και ποιοι επιτρέπονται το βράδυ

 Εορτολόγιο Απριλίου 2021. Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Όλες οι εορτές καθημερινά για τον μήνα Απρίλιο 2021

 

Ο Απρίλιος, ή Απρίλης είναι ο τέταρτος μήνας του έτους κατά το Γρηγοριανό Ημερολόγιο 

Εορτολόγιο Απριλίου 2021

 

1ΠέμπτηΟσίας Μαρίας της Αιγυπτίας, Μαρτύρων Γεροντίου και Βασιλείδου
2Παρασκευή
Τίτος, Τίτης, Τίτα, Τίτη
Γ΄ Χαιρετισμοί, Οσίου Τίτου του θαυματουργού
3Σάββατο
Ιλλύριος, Λύρος, Ιλλυρία, Λύρα
Οσίου Ιλλυριού
4ΚυριακήΤης Σταυροπροσκυνήσεως (Γ΄ Κυριακή των Νηστειών),

Οσίων Γεωργίου του εν τω Μαλεώ, Ζωσιμά και Πλάτωνος,

Θεωνά αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης

5Δευτέρα
Αργυρώ, Αργυρή, Αργυρούλα, Ρούλα
Αγίας Αργυρής νεομάρτυρος
6Τρίτη
Ευτύχιος, Ευτύχης, Ευτυχία, Ευτυχούλα,
Ευτυχίτσα, Έφη
Αγίου Ευτυχίου
7Τετάρτη Μάρτυρος Καλλιοπίου εν Πέργη, Μαρτύρων Ακυλίνας

και Ρουφίνου και των συν αυτοίς διακοσίων

8ΠέμπτηΤων Αποστόλων Αγάβου Ασυγκρίτου Ερμού Ηρωδίωνος Ρούφου

και Φλέγοντος, Κελεστίνου Πάπα Ρώμης, Μάρτυρος Παυσιλύπου

9Παρασκευή
Ευψύχιος, Εύψυχος, Ευψύχης, Ευψυχία,
Ευψυχούλα, Ευψυχίτσα, Ψυχούλα
Δ΄ Χαιρετισμοί, Αγίου Ευψυχίου μάρτυρος
10Σάββατο
Μάξιμος, Μάξιμη, Μάξιμα
Αναξιμένης, Μένης
Δημοσθένης, Δήμος
Διονύσιος, Διονύσης, Νιόνιος, Νύσης, Ντένης,
Διονυσία, Διονυσούλα, Νύσα, Σίσσυ, Ντενίζ
Επαμεινώνδας, Νώντας
Ετεοκλής
Ζήνων
Ηρακλής, Ηρακλεία, Ηρακλίτσα
Ηφαιστίων
Θεμιστοκλής, Θέμης, Θεμιστοκλεία
Θεόφραστος
Θησέας, Θησεύς
Ισοκράτης
Μιλτιάδης, Μίλτος
Ξενοφών, Ξενοφώντας, Φώντας, Φόντας, Φόνης,
Ξενοφωντία, Ξενοφωντίνα,
Ξενοφούλα, Ξενοφώντη, Ξένια
Όμηρος
Παρμενίων
Πελοπίδας
Περικλής
Πίνδαρος
Πολύβιος
Προμηθεύς
Σοφοκλής
Σωκράτης, Σωκρατίνα, Σωκρατία
Τιμόθεος, Τίμος, Τιμάς, Τίμης, Θέος, Τιμοθέη,
Τιμοθέα, Τίμα, Τίμη, Θέα, Θέη
Φιλοποίμην, Φίλης
Φωκίων, Φώκος
Αγίων Αφρικανού Θεοδώρου Μαξίμου Πομπηίου Τερεντίου

και τριάντα εννέα Μαρτύρων

11Κυριακή
Αντίπας, Αντύπας
Δ΄ Κυριακή των Νηστειών, Αγίου Αντύπα Ιερομάρτυρος,

Ιωάννου της Κλίμακος

12Δευτέρα
Ακάκιος, Κάχι, Κάκι
Ανθούσα
Οσίου Ακακίου Καυσοκαλυβίτου, Οσίας Ανθούσας
13Τρίτη
Γερόντιος
Μαρτίνος, Μαρτίνη
Μαρτίνα
Αγίας Θεοδοσίας και Γεροντίου, Αγίου Μαρτίνου
14Τετάρτη
Αρίσταρχος
Θωμαΐς, Θωμαΐδα, Θωμαή
Σάββας, Σάβας, Σαββούλης, Σαββούλα,
Σαβούλα, Σαβούλη
Αγίου Αριστάρχου Αποστόλου, Αγίας Θωμαΐδος μάρτυρος,

Όσιος Σάββας ο Νέος ο εν Καλύμνω

15Πέμπτη
Λεωνίδας, Λεωνίδης, Λεώ, Λεωνιδία
Κρήσκης
Αγίου Λεωνίδη Ιερομάρτυρος, Άγιου Κρήσκη του Μάρτυρα
16Παρασκευή
Γαληνός, Γαλήνη
Νίκη
Καλλίς, Κάλλι, Καλίς, Κάλι, Καλλίδα,
Καλλία, Καλίδα, Καλία
Χιονία, Χιονούλα, Χιονίτσα, Χιονάτη
Ακάθιστος Ύμνος, Αγίων Λεωνίδη Χαρίσσας Νίκης Γαλήνης Καλλίδας,

Αγίας Χιόνας

17ΣάββατοΙερομάρτυρος Συμεώνος επισκόπου εν Περσία, Αγαπητού πάπα Ρώμης,

Μάρτυρος Αδριανού

18ΚυριακήΕ΄ Κυριακή των Νηστειών, Νεομάρτυρος Ιωάννου του ράπτου,

Οσίων Ακακίου Κοσμά και Ευθυμίου, Οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας

19Δευτέρα
Φιλίππα, Φιλιππία, Φιλιώ
Άγιος Θεόδωρος και οι συν αυτώ Φιλίππα Διόσκορος

Σωκράτης και Διονύσιος

20Τρίτη
Ζακχαίος, Ζάκχος, Ζάχος
Αγίου Ζακχαίου του Αποστόλου
21Τετάρτη
Αλεξάνδρα, Αλεξία, Αλεξάντρα, Αλέκα
Ιανουάριος
Ιανός, Ιανή
Φαίστος, Φαιστή, Φαιστίνα
Αγίας Αλεξάνδρας βασιλίσσης, Αγίων Ιανουαρίου και Φαύστου
22Πέμπτη
Νέαρχος, Νιάρχος
Ναθαναήλ, Ναθάνης, Ναθαναήλος,
Ναθαναήλης, Ναθαναηλία, Ναθανηλία
Αγίου Νεάρχου, Αγίου Ναθαναήλ του Αποστόλου
23ΠαρασκευήΜαρτύρων Ανατολίου και Πρωτολέοντος του στρατηλάτου,

Μαρτύρων Δονάτου και Θερινού

24Σάββατο
Αχιλλέας, Αχιλλεύς, Αχίλιος,
Αχίλλιος, Αχίλειος, Αχίλλειος
Δούκας, Δούκισσα, Δουκίτσα
Βαλεντίνη, Βαλεντίνα, Ντίνα
Ελισάβετ, Ελίζα, Λίζα, Ζέτα,
Ζέττα, Έλλη, Βέτα, Ελισσάβετ
Θαυμαστός, Θαυμαστή
Λάζαρος, Λάζος
Σάββατο του Λαζάρου, Αγίου Αχιλλέα Ιερομάρτυρος,

Αγίου Δούκα, Πασικράτους και Βαλεντίωνος Μαρτύρων,

Οσίας Ελισάβετ θαυματουργού, Οσίου Θαυμαστού

25Κυριακή
Νίκη
Βάιος, Βάια, Βάγια, Βαία
Δάφνης, Δάφνη
Κυριακή των Βαΐων, Αγίας Νίκης της μάρτυρος
26Δευτέρα
Γλαφυρός, Γλαφύρα, Γλαφυρή, Γλαφυρούλα
Πάγκαλος
Μεγάλη Δευτέρα, Οσίας Γλαφύρας
27ΤρίτηΜεγάλη Τρίτη, Ιερομάρτυρος Συμεών επισκόπου Ιεροσολύμων
28Τετάρτη
Μάγνος, Μαγνής, Μάγνα
Μεγάλη Τετάρτη, Αγίων εννέα Μαρτύρων της Κυζίκου
29Πέμπτη
Ιάσων, Ιάσονας, Ιάσωνας
Σωσίπατρος, Σώπατρος, Σωπάτρα,
Σωπατρία, Πάτρα, Πατρούλα, Πατρίτσα
Κέρκυρα, Κερκύρα
Μεγάλη Πέμπτη, Αγίων Ιάσωνος και Σωσίπατρου των Αποστόλων,

Αγίας Κερκύρης

30Παρασκευή
Αργυρή, Αργυρούλα, Ρούλα, Αργυρώ
Ασημάκης, Ασημίνα
Μαλαματή, Μάλα, Μαλαματένια, Ματίνα
Δονάτος, Δονάτα, Ντονάτα, Ντονατέλα
Ιάκωβος, Ιακωβίνα, Ζακελίνα
Μεγάλη Παρασκευή, Ανακομιδή Τιμίων Λειψάνων Αγίας Αργυρής,

Αγίου Δονάτου, Αγίου Ιακώβου του Αποστόλου