Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2020

Υποβάθμιση τουρκικής οικονομίας από τον οίκο Moody's efsyn.gr

Υποβάθμιση τουρκικής οικονομίας από τον οίκο Moody's

  • A-
  • A+
Παράλληλα, ο οίκος διατήρησε αρνητικές τις οικονομικές προοπτικές της χώρας. Στο αποκορύφωμά της είναι η τουρκική οικονομία, υποστήριξε ο Τούρκος πρόεδρος.
Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Moody's ανακοίνωσε ότι προχωρά σε υποβάθμιση της Τουρκίας από το επίπεδο B1 στο Β2. Παράλληλα, ο οίκος διατήρησε αρνητικές τις οικονομικές προοπτικές της χώρας. 
Στη σχετική του ανακοίνωση, ο οίκος έκανε λόγο για μια πιθανή κρίση ισοζυγίου πληρωμών, για θεσμικά προβλήματα, καθώς και για διάβρωση των δημοσιονομικών αποθεμάτων στην Τουρκία.
Επίσης, ανέφερε ότι τα τα αποθέματα σε ξένο νόμισμα έχουν κατρακυλήσει εδώ και χρόνια, όμως σήμερα βρίσκονται σε χαμηλό δεκαετιών, εξαιτίας των ανεπιτυχών προσπαθειών της κεντρικής τράπεζας να υπερασπιστεί τη λίρα από τις αρχές του τρέχοντος έτους (2020). Εξάλλου –σύμφωνα πάντα με τον αμερικανικό οίκο– η υποβάθμιση σχετίζεται και με τα «αυξημένα επίπεδα γεωπολιτικού κινδύνου», συμπεριλαμβανομένων των σχέσεων της Τουρκίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση. 
Ωστόσο, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν υποστηρίζει ότι η οικονομία της χώρας είναι στο αποκορύφωμά της, ενώ έστειλε και μήνυμα προς τους οίκους αξιολόγησης, λέγοντας πως «ό,τι και να κάνετε, οι αξιολογήσεις σας δεν μετρούν σε τίποτα». 

ΕΡΓΑΝΗ : προθεσμίες για ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ Αυγούστου (Β- φάση), Σεπτεμβρίου (A- φάση) - Αναστολές και ορθές επαναλήψεις Αυγούστου

ΕΡΓΑΝΗ : προθεσμίες για ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ Αυγούστου (Β- φάση), Σεπτεμβρίου (A- φάση) - Αναστολές και ορθές επαναλήψεις Αυγούστου

Οικονομικές Ειδήσεις

12 Σεπτέμβριος 2020

Taxheaven.gr


ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
11/9/2020
1. ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ

Ι. Για τον μήνα Αύγουστο - Β' ΦΑΣΗ ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ
ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΔΗΛΩΣΕΩΝ &
ΟΡΘΩΝ ΕΠΑΝΑΛΗΨΕΩΝ
ΑΠΟ 5/9/2020 ΕΩΣ ΚΑΙ 24/9/2020
ΙΙ. Για τον μήνα Σεπτέμβριο - Α' ΦΑΣΗ ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ
 
ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΔΗΛΩΣΕΩΝ &
ΟΡΘΩΝ ΕΠΑΝΑΛΗΨΕΩΝ
ΑΠΟ 1/9/2020 ΕΩΣ ΚΑΙ 30/9/2020


2. ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΑΝΑΣΤΟΛΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΗΝΑ ΑΥΓΟΥΣΤΟ

---------
Σημείωση Taxheaven : Προσοχή δείτε τους ΚΑΔ που προστέθηκαν για τις επιχειρήσεις οι οποίες μπορούν να θέσουν σε αναστολή το 100% των εργαζομένων τους για τον μήνα Αύγουστο με την απόφαση 35955/923/10.9.2020
.

ΚΛΑΔΟΙ: Επισιτισμού - Τουρισμού - Μεταφορών - Πολιτισμού - Αθλητισμού και κάθε άλλου κλάδου βάσει ΚΑΔ σύμφωνα με το ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ, της αριθμ. οικ. 34236/860/1-9-2020 ΚΥΑ (Β' 3770) καθώς και οι επαναλειτουργούσες επιχειρήσεις, εποχικής λειτουργίας, κύριων και μη κύριων ξενοδοχειακών ή τουριστικών καταλυμάτων και τουριστικών λεωφορείων του ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ Α της αριθμ. οικ. 23102/477/12-6-2020 (2268 Β') KYA, ως ακολούθως:
 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ -ΕΡΓΟΔΟΤΕΣΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΔΗΛΩΣΕΩΝ &
ΟΡΘΩΝ ΕΠΑΝΑΛΗΨΕΩΝ
ΑΠΟ 14/9/2020 ΕΩΣ
ΚΑΙ 24/9/2020
ΑΠΟ 14/9/2020 ΕΩΣ ΚΑΙ 25/9/2020

ΠΡΟΣΟΧΗ:
> Οι επιχειρήσεις - εργοδότες υποβάλλουν το ειδικό έντυπο «Δήλωση αναστολής συμβάσεων εργασίας από 1/8/2020 και μετά» και δηλώνουν τους εργαζόμενούς τους των οποίων η σύμβαση εργασίας τους έχει τεθεί σε αναστολή είτε για όλο το μήνα Αύγουστο είτε χρονικά διαστήματα εντός του ίδιου μήνα.
•  Στην περίπτωση αναστολής της σύμβασης εργασίας εργαζόμενου/ων όλο το μήνα η επιχείρηση - εργοδότης υποβάλει μόνο ΜΙΑ δήλωση.
•  Στην περίπτωση αναστολής των συμβάσεων εργασίας εργαζόμενου/ων για περισσότερα του ενός χρονικά διαστήματα εντός του μήνα η επιχείρηση - εργοδότης υποβάλει τόσες δηλώσεις όσα και τα χρονικά διαστήματα.
Για παράδειγμα:
Αναστολή σύμβασης εργασίας όλο το μήνα (1/8/2020-31/8/2020): 1 δήλωση αναστολής
Αναστολή για 3 χρονικά διαστήματα, π.χ. από 1/8/2020 - 8/8/2020, 13/8/2020-17/8/2020 και 25/8/2020-31/8/2020: 3 δηλώσεις αναστολής.
> Μετά τη δήλωση της αναστολής της σύμβασης εργασίας από την επιχείρηση-εργοδότη στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ και εντός των ανωτέρω προθεσμιών:
• Οι εργαζόμενοι που κατά το παρελθόν έχουν υποβάλλει δήλωση δεν απαιτείται να προβούν σε νέα δήλωση παρά μόνο αν επιθυμούν την τροποποίηση στοιχείων τους (π.χ. ΙΒΑΝ)
• Οι εργαζόμενοι των οποίων η σύμβαση εργασίας τους τίθεται σε αναστολή για πρώτη φορά είναι απαραίτητο να προβούν σε υποβολή της υπεύθυνης ΔΗΛΩΣΗΣ
3. (ΜΟΝΟΜΕΡΕΙΣ) ΥΠΕΥΘΥΝΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ Εργαζόμενων με δικαίωμα επαναπρόσληψης σε επιχειρήσεις - εργοδότες κύριων ή μη κύριων ξενοδοχειακών και τουριστικών καταλυμάτων ή τουριστικών λεωφορείων για τη χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, ως αποζημίωση ειδικού σκοπού, βάσει του ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ Α της ΚΥΑ με αριθμ. οικ. 23102/477/12-6-2020 (2268 Β') και της με Α.Π.: οικ.25480/755/24-6-2020 εγκυκλίου (ΑΔΑ: 967Μ46ΜΤΛΚ-9Κ1).
Αν η δήλωση αφορά όλο το μήνα ΑΥΓΟΥΣΤΟ το ύψος της αποζημίωσης ειδικού σκοπού ανέρχεται στο ποσό των 534 ευρώ. Σε διαφορετική περίπτωση, η αποζημίωση υπολογίζεται αναλόγως των δηλωθέντων ημερών.
ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ (ΜΟΝΟΜΕΡΩΝ) ΔΗΛΩΣΕΩΝ
ΑΠΟ 1/9/2020 ΕΩΣ ΚΑΙ 30/9/2020
ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ για την υποβολή ΜΟΝΟΜΕΡΩΝ ΥΠΕΥΘΥΝΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ (ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ)
o Εργαζόμενοι με δικαίωμα επαναπρόσληψης σε επιχειρήσεις εργοδότες που δεν επαναλειτούργησαν κατά τη θερινή τουριστική περίοδο 2020. Σε αυτήν την περίπτωση υποβάλλεται μονομερής υπεύθυνη δήλωση από τον εργαζόμενο για κάθε μήνα, από 01/06/2020 και μέχρι 30/09/2020 εφόσον δεν έχει άλλη σύμβαση εξαρτημένης εργασίας σε άλλον εργοδότη.
o Εργαζόμενοι με δικαίωμα επαναπρόσληψης σε επιχειρήσεις εργοδότες που επαναλειτούργησαν κατά τη θερινή τουριστική περίοδο 2020, για το χρονικό διάστημα από 01/06/2020 μέχρι την ημερομηνία επαναπρόσληψής τους.
o Εργαζόμενοι με δικαίωμα επαναπρόσληψης σε επιχειρήσεις εργοδότες που επαναλειτούργησαν κατά τη θερινή τουριστική περίοδο 2020 και επαναπροσλήφθηκαν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου που λήγουν πριν τις 30/09/2020. Σε αυτήν την περίπτωση, οι εργαζόμενοι υποβάλλουν μονομερείς υπεύθυνες δηλώσεις που καλύπτουν το χρονικό διάστημα α)από 01/06/2020 μέχρι την ημερομηνία επαναπρόσληψής τους και β) από την ημερομηνία λήξης της ορισμένου χρόνου σύμβασης εργασίας τους και μέχρι την 30/9/2020, εφόσον δεν εργάζονται σε άλλον εργοδότη.
o Εργαζόμενοι με δικαίωμα επαναπρόσληψης σε επιχειρήσεις εργοδότες που επαναλειτούργησαν κατά τη θερινή τουριστική περίοδο 2020, αλλά διέκοψαν οριστικά τις εργασίες τους, λόγω των συνεπειών του φαινομένου του κορωνοϊού COVID - 19, πριν το πέρας της τουριστικής περιόδου, προβαίνοντας σε καταγγελίες των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τους, (ανεξάρτητα από το αν τέθηκαν ή όχι σε αναστολή από τον εργοδότη τους). Σε αυτήν την περίπτωση, οι εργαζόμενοι υποβάλλουν μονομερείς υπεύθυνες δηλώσεις που καλύπτουν το χρονικό διάστημα α)από 01/06/2020 μέχρι την ημερομηνία επαναπρόσληψής τους και β) από την ημερομηνία καταγγελίας της σύμβασης εργασίας τους και μέχρι την 30/9/2020, εφόσον δεν εργάζονται σε άλλον εργοδότη.
Υπενθυμίζεται ότι σε όλες τις ανωτέρω περιπτώσεις οι (ΜΟΝΟΜΕΡΕΙΣ) ΥΠΕΥΘΥΝΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ υποβάλλονται συγκεντρωτικά τον επόμενο μήνα, από το μήνα αναφοράς.
Επίσης, είναι δυνατή η υποβολή μονομερών δηλώσεων και για το μήνα Ιούνιο και Ιούλιο.




Τι ισχύει για την άδεια σχολικής παρακολούθησης - Ποιοι γονείς δικαιούνται

Τι ισχύει για την άδεια σχολικής παρακολούθησης - Ποιοι γονείς δικαιούνται

4:47 μμ, Παρασκευή 11 Σεπ 2020
Ενόψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς, η ΓΣΕΕ δίνει πληροφορίες σχετικά με τη χορήγηση από τον εργοδότη άδειας σχολικής παρακολούθησης για τους γονείς παιδιών έως 16 ετών τα οποία παρακολουθούν μαθήματα στοιχειώδους ή μέσης εκπαίδευσης. Βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας (ν. 1483/1984, άρθρο 9):
- η διάρκεια της άδειας είναι μέχρι τέσσερις (4) εργάσιμες ημέρες για κάθε ημερολογιακό έτος
- η άδεια χορηγείται χωρίς περικοπή των αποδοχών
- οι εργαζόμενοι γονείς δικαιούνται να απουσιάζουν ορισμένες ώρες ή ολόκληρη την ημέρα
- εφόσον και οι δύο γονείς εργάζονται αποφασίζουν ποιος από τους δυο θα κάνει χρήση της άδειας αυτής ή εφόσον επιθυμούν την από κοινού της χρήση, αποφασίζουν για πόσο χρόνο ο καθένας, που πάντως δεν μπορεί συνολικά να υπερβαίνει τις τέσσερις (4) ημέρες
- εφόσον ισχύουν ευνοϊκότερες ρυθμίσεις βάσει νόμου, ΣΣΕ ή Κανονισμών Εργασίας, εφαρμόζονται αυτές
- στη στοιχειώδη εκπαίδευση ανήκει και το νηπιαγωγείο, η φοίτηση στο οποίο με βάση το νόμο είναι πλέον διετής για τα νήπια, που συμπληρώνουν την 31η Δεκεμβρίου του έτους εγγραφής ηλικία τεσσάρων (4) ετών
- η άδεια σχολικής παρακολούθησης χορηγείται αυτοτελώς για κάθε παιδί που είναι μαθητής - μαθήτρια (άρθρο 4 ΕΓΣΣΕ 2008)

Πρωτοδικείο: Πολλαπλές συμβάσεις ορισμένου χρόνου, ίσον μόνιμη πρόσληψη

Πρωτοδικείο: Πολλαπλές συμβάσεις ορισμένου χρόνου, ίσον μόνιμη πρόσληψη

 0
Μια σημαντική απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών δικαιώνει εργαζόμενη με πολλαπλές συμβάσεις ορισμένου χρόνου και προβλέπει την επιστροφή της στην εργασία, θεωρώντας άκυρη την απόλυσή της.
της Ρούλας Σαλούρου
Συγκεκριμένα, με πρόσφατη δικαστική απόφαση που εξέδωσε, το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών δικαίωσε εργαζόμενη σε παιδικό σταθμό, η οποία απασχολούνταν με αλλεπάλληλες συμβάσεις ορισμένου χρόνου από το 2007. Η εργαζόμενη διεκδίκησε την αναγνώριση των πολλαπλών συμβάσεων ως ενιαία σύμβαση αορίστου χρόνου και την ακυρότητα της απόλυσής της, η οποία πραγματοποιήθηκε εκδικητικά, μετά την επιστροφή της από την άδεια μητρότητας.
Η εργαζόμενη απασχολούνταν σε παιδικό σταθμό από το 2007 έως και το 2018, με αλλεπάλληλες συμβάσεις ορισμένου χρόνου, διάρκειας 11 μηνών η κάθε μία. Η απασχόληση του εργαζομένου για ορισμένο χρόνο στοχεύει στην κάλυψη προσωρινών αναγκών του εργοδότη. Εν προκειμένω, η εργαζόμενη, όπως έκρινε το πρωτοβάθμιο δικαστήριο, κάλυπτε πάγιες, μόνιμες και διαρκείς ανάγκες της επιχείρησης, γεγονός που δεν δικαιολογεί τη σύναψη συμβάσεων ορισμένου χρόνου. Δικαιώνοντας την εργαζόμενη, το δικαστήριο αναγνώρισε ότι η σχέση εργασίας μεταξύ αυτής και του παιδικού σταθμού αποτελεί σύμβαση αορίστου χρόνου με ημερομηνία πρόσληψης που ανατρέχει στην αρχική της πρόσληψη το 2007.
Ωστόσο, η εργαζόμενη, το 2017, μετά την επιστροφή της από την άδεια μητρότητας, αντιμετώπισε εχθρική συμπεριφορά και αρνητικό κλίμα, που στόχο είχε τον εξαναγκασμό της σε παραίτηση. Δεχόταν μάλιστα συνεχείς μειώσεις του μισθού της. Επειτα από τη διεκδίκηση των εργασιακών δικαιωμάτων της, η εργοδότρια εταιρεία απέλυσε την εργαζόμενη μητέρα το 2018. Το πρωτοβάθμιο δικαστήριο αναγνώρισε την καταχρηστικότητα της απόλυσης, κρίνοντάς την άκυρη, με αναφορά της στην προστασία της μητρότητας και στο δικαίωμα του εργαζομένου να αντιδρά και να προασπίζει τα εργασιακά του δικαιώματα.
Σύμφωνα με τον εργατολόγο Γιάννη Καρούζο, πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική απόφαση, ειδικά στην παρούσα συγκυρία, καθώς τα κρούσματα αυθαιρεσίας εναντίον των εργαζομένων μητέρων πολλαπλασιάζονται. «Δυστυχώς, η κυρίαρχη προκατάληψη του εργοδότη είναι η εργαζόμενη μητέρα ή εγκυμονούσα να αντιμετωπίζεται ως δυσλειτουργικός παράγοντας της επιχείρησης», δηλώνει στην «Κ» ο γνωστός δικηγόρος, για να συμπληρώσει πως «είναι αναγκαία η ενίσχυση του ισχύοντος νομικού καθεστώτος για τις εγκύους».
πηγή: kathimerini.gr

Οδηγός για τις Επαγγελματικές Σχολές Μαθητείας του ΟΑΕΔ – Πότε λήγουν οι εγγραφές

Οδηγός για τις Επαγγελματικές Σχολές Μαθητείας του ΟΑΕΔ – Πότε λήγουν οι εγγραφές

 0
Συνεχίζονται, μέχρι και την Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2020, οι εγγραφές στις 50 Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑΣ) Μαθητείας του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ), που για πρώτη φορά γίνονται αποκλειστικά ηλεκτρονικά. Οι ΕΠΑΣ προσφέρουν διετή ποιοτική επαγγελματική εκπαίδευση και αμειβόμενη πρακτική άσκηση σε 32 ειδικότητες υψηλής ζήτησης.
Στο πλαίσιο της ενημέρωσης των ενδιαφερομένων για τη νέα διαδικασία υποβολής αιτήσεων για το σχολικό έτος 2020-2021, ο ΟΑΕΔ διαμόρφωσε έναν «οδηγό» με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες.

Τι είναι η Μαθητεία

Ο ΟΑΕΔ εφαρμόζει από το 1952 το σύστημα της Μαθητείας, το οποίο είναι και το μοναδικό δυικό σύστημα επαγγελματικής εκπαίδευσης στη χώρα μας, που βασίζεται στο διαχρονικά επιτυχημένο μοντέλο της Γερμανίας και συνδυάζει τη θεωρητική και εργαστηριακή επαγγελματική εκπαίδευση στο σχολείο με την πρακτική άσκηση (on-the-job-training) σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. Στόχος είναι να αποκτήσει ο εκπαιδευόμενος τις απαραίτητες θεωρητικές γνώσεις, αλλά και επαγγελματική εμπειρία, για την ένταξή του στην αγορά εργασίας.
Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του ΟΑΕΔ, το 57% του συνόλου των αποφοίτων βρίσκει εργασία στο αντικείμενό του, σε χρονικό διάστημα έως και 12 μήνες. Σε πολλές περιπτώσεις, οι απόφοιτοι παραμένουν στις επιχειρήσεις στις οποίες ολοκλήρωσαν την πρακτική άσκησή τους, ενώ, όσοι βρίσκουν εργασία, συνεχίζουν να απασχολούνται στο ίδιο αντικείμενο τα επόμενα χρόνια σε ποσοστό που κυμαίνεται από 65% έως 70%.

Οι μαθητές/τριες των ΕΠΑΣ Μαθητείας του ΟΑΕΔ:

– Πραγματοποιούν πρακτική άσκηση με αμοιβή και ασφάλιση.
– Φοιτούν σε σύγχρονα και πλήρως εξοπλισμένα εργαστήρια.
– Τους παρέχονται τα απαραίτητα βιβλία και βοηθήματα.
– Εκπαιδεύονται από έμπειρο και άρτια καταρτισμένο εκπαιδευτικό προσωπικό.
– Δικαιούνται σπουδαστική άδεια μέχρι 30 ημέρες με αποδοχές.
– Δικαιούνται αναβολή στράτευσης.
– Δικαιούνται πρόσθετες παροχές, όπως σίτιση και στέγαση, αν φοιτούν μακριά από τον τόπο μόνιμης κατοικίας τους.

Πού υποβάλλονται οι αιτήσεις

Η υποβολή των αιτήσεων γίνεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά, μέσω του gov.gr, στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://www.gov.gr/ipiresies/ekpaideuse/eggraphe-se-skholeio/eggraphe-se-epaggelmatike-skhole-epas-tou-oaed.
Συγκεκριμένα, η διαδρομή είναι: gov.gr → Εκπαίδευση → Εγγραφή σε σχολείο → Εγγραφή σε Επαγγελματική Σχολή (ΕΠΑΣ) του ΟΑΕΔ.

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις

Δικαίωμα υποβολής αίτησης έχουν όσοι και όσες γεννήθηκαν τα έτη 1997-2004 (16-23 ετών) και έχουν ολοκληρώσει τουλάχιστον την Α’ τάξη Γενικού ή Επαγγελματικού Λυκείου. Όλοι οι απόφοιτοι Λυκείου (γενικού ή επαγγελματικού) μπορούν να υποβάλουν αίτηση.

Ποια δικαιολογητικά χρειάζονται

Οι ενδιαφερόμενοι, για να ολοκληρώσουν την αίτηση, θα χρειαστούν:
– τους προσωπικούς τους κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet
– τον ΑΦΜ και τον ΑΜΚΑ τους
– μία διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email)
– τον τίτλο σπουδών τους (αποδεικτικό Α’ Λυκείου)
– την αστυνομική ταυτότητα ή το διαβατήριό τους
– δικαιολογητικά κοινωνικών κριτηρίων
Επισημαίνεται ότι μπορεί να υποβληθεί μία μόνο αίτηση. Αν πρόκειται για ανήλικους, την αίτηση υποβάλλει ο γονέας ή ο κηδεμόνας τους.

Πώς λειτουργεί η πρακτική άσκηση

Η φοίτηση διαρκεί δύο σχολικά έτη, κατά τη διάρκεια των οποίων οι μαθητές παρακολουθούν θεωρητικά και εργαστηριακά μαθήματα στην ΕΠΑ.Σ. (για 1 πρωινό και 4 απογευματινά) και παράλληλα (για 4 ημέρες την εβδομάδα τουλάχιστον) ασκούνται πρακτικά σε επιχειρήσεις σε αντικείμενα σχετικά με την ειδικότητά τους.
Η αμοιβή των μαθητών ανέρχεται σε 21,78 ευρώ για κάθε ημέρα πρακτικής άσκησης για δύο έτη (τέσσερα εξάμηνα). Επίσης, πολλοί μαθητές και μαθήτριες λαμβάνουν επίδομα στέγασης και σίτισης. Ο πρακτικά ασκούμενος μαθητής ακολουθεί, κατά κανόνα, το ισχύον ημερήσιο πρόγραμμα εργασίας στην επιχείρηση, με την προϋπόθεση ότι η απασχόληση όλων των μαθητών είναι έξι ώρες την ημέρα και μέχρι 36 ώρες την εβδομάδα στην περίπτωση εξαήμερης απασχόλησης. Σε περίπτωση τετραήμερης ή πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας, οι ώρες απασχόλησης είναι 24 ή 30, αντίστοιχα.

Πού βρίσκονται οι ΕΠΑΣ Μαθητείας του ΟΑΕΔ

Σήμερα, λειτουργούν 50 ΕΠΑΣ. Για να βρείτε την ΕΠΑΣ που σας ενδιαφέρει, επισκεφτείτε την ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.oaed.gr/scholes-epas.

Πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου και αναγκαστικής άδειας από Eurobank

Πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου και αναγκαστικής άδειας από Eurobank

 0

1. ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Το πρόγραμμα θα τεθεί σε ισχύ από τη Δευτέρα 07 Σεπτεμβρίου 2020 και θα διαρκέσει μέχρι και την Παρασκευή 02 Οκτωβρίου 2020.

2. ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ

Η συμμετοχή στο Πρόγραμμα είναι προαιρετική. Ο Όμιλος Eurobank επιφυλάσσεται ρητά του δικαιώματός του να μην αποδεχτεί τη συμμετοχή κάποιου εργαζόμενου στο ανωτέρω πρόγραμμα, λαμβάνοντας υπόψη τις οργανωτικές και υπηρεσιακές ανάγκες των μονάδων καθώς και τη θέση του στην υπηρεσία.

3. ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Δικαίωμα συμμετοχής στο Πρόγραμμα έχουν όλοι οι εργαζόμενοι/δικηγόροι του Ομίλου Eurobank στην Ελλάδα που:
1. Απασχολούνται στις κάτωθι εταιρείες και λαμβάνοντας υπόψη τις παραμέτρους/προϋποθέσεις που περιγράφονται παρακάτω:
  1. Τράπεζα Eurobank Ανώνυμη Εταιρεία
  2. Eurobank Ergasias Υπηρεσιών και Συμμετοχών Ανώνυμη Εταιρεία («Eurobank Holdings»)
  3. Eurobank Ergasias Χρηματοδοτικές Μισθώσεις A.E. iv. Eurobank Equities A.E.Π.E.Y
  4. Eurobank Factors Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία Πρακτορείας Επιχειρηματικών Απαιτήσεων
  5. Eurobank Asset Management Α.Ε.Δ.Α.Κ. vii. Be-Business Exchanges A.E. Δικτύων Διεταιρικών Συναλλαγών και παροχής Λογιστικών και Φορολογικών Υπηρεσιών
2. Είναι γεννημένοι πριν την 01.01.1968 και συμπληρώνουν 5 χρόνια αναγνωρισμένης υπηρεσίας στον Όμιλο κατά την 31/12/2020, ανεξαρτήτως εταιρείας / μονάδας / νομού απασχόλησης και θέσης εργασίας.
3. Είναι γεννημένοι από την 01.01.1968 έως και τις 31.12.1980, συμπληρώνουν 5 χρόνια αναγνωρισμένης υπηρεσίας στον Όμιλο κατά την 31.12.2020 και δεν απασχολούνται κατά την 01.09.2020 στις μονάδες / θέσεις εργασίας του Ομίλου που εξαιρούνται από τη συμμετοχή στο πρόγραμμα, όπως περιγράφονται ακολούθως στις εξαιρέσεις.
Διευκρινίζεται ότι οι ενδιαφερόμενοι που εμπίπτουν στις ανωτέρω περιπτώσεις απαιτείται να έχουν συμβάσεις εξηρτημένης εργασίας / έμμισθης εντολής αορίστου χρόνου.  Σε περιπτώσεις δανεισμού προσωπικού της Τράπεζας σε άλλη θυγατρική του Ομίλου, καθώς και από θυγατρική του Ομίλου στην Τράπεζα, για την υπαγωγή τους ή όχι στο Πρόγραμμα λαμβάνεται υπόψη η μονάδα απασχόλησης στη δανειζόμενη εταιρεία. Από τη συμμετοχή στο Πρόγραμμα ρητώς εξαιρούνται σειρά εργαζομένων (δείτε τους στη στήλη Συνοδευτικό Υλικό),

4. ΠΑΡΟΧΕΣ ΑΠΟ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Οι συμμετέχοντες στο Πρόγραμμα, καλούνται να επιλέξουν μεταξύ των παρακάτω παροχών:
1. ΕΦΑΠΑΞ Α
(Για όσους δηλώσουν συμμετοχή από Δευτέρα 07.09.2020 έως και Κυριακή 27.09.2020)
Παροχή ενός συνολικού ποσού (Εφάπαξ Α), που θα καταβληθεί σε προκαθορισμένη ημερομηνία και πάντως όχι αργότερα από την ημερομηνία αποχώρησής τους.
2. ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΑΔΕΙΑ 2 ΕΤΩΝ
(Για όσους δηλώσουν συμμετοχή από Δευτέρα 07.09.2020 έως και Κυριακή 27.09.2020)
Παροχή μιας σταδιακής μηνιαίας καταβολής μεικτών μισθών και εργοδοτικών εισφορών για τα επόμενα 2 έτη λαμβάνοντας παράλληλα Αναγκαστική Άδεια για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα πλέον ενός εφάπαξ ποσού (ποσοστό επί του εφάπαξ Α ποσού) που θα καταβληθεί με την έναρξη της αναγκαστικής άδειας.
3. ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΑΔΕΙΑ 5 ΕΤΩΝ
(Για όσους δηλώσουν συμμετοχή από Δευτέρα 07.09.2020 έως και Κυριακή 27.09.2020)
Αποκλειστικά όσοι είναι γεννημένοι πριν την 01.01.1968 θα έχουν την εξής επιπλέον επιλογή: Παροχή μιας σταδιακής μηνιαίας καταβολής μεικτών μισθών και εργοδοτικών εισφορών για τα επόμενα 5 έτη λαμβάνοντας παράλληλα Αναγκαστική Άδεια για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα πλέον ενός εφάπαξ ποσού (ποσοστό επί του Εφάπαξ Α ποσού) που θα καταβληθεί με την έναρξη της αναγκαστικής άδειας και επιπλέον μιας οικειοθελούς παροχής {ποσοστό επί της αποζημίωσης καταγγελίας του Ν. 4093/2012 (Ν.4194/2013 για τους δικηγόρους)}, όπως είχε διαμορφωθεί κατά την 01.09.2020, χωρίς οποιεσδήποτε μειώσεις μπορεί να προκύπτουν από το Νόμο 3198/55 ως τροποποιηθείς ισχύει που επίσης θα καταβληθεί με την έναρξη της αναγκαστικής άδειας.
4. ΕΦΑΠΑΞ Β
(Για όσους δηλώσουν συμμετοχή από Δευτέρα 28.09.2020 έως και Παρασκευή 02.10.2020)
Παροχή ενός συνολικού ποσού (Εφάπαξ Β), που θα καταβληθεί σε προκαθορισμένη ημερομηνία και πάντως όχι αργότερα από την ημερομηνία αποχώρησής τους.

A. ΕΦΑΠΑΞ Α

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΙΣΧΥΕΙ ΜΟΝΟ για το διάστημα από Δευτέρα 07.09.2020 έως και Κυριακή 27.09.2020, για τους εργαζόμενους / δικηγόρους με δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα Εθελούσιας Εξόδου Προσωπικού.
Το σύνολο των χρηματικών παροχών που θα λάβουν οι δικαιούχοι συμμετέχοντες στο Πρόγραμμα με την επιλογή αυτή, περιλαμβάνει τα ακόλουθα:
(α) Βασική Παροχή: Καταβολή 45 μηνιαίων μισθών / αντιμισθίας (1) ανεξαρτήτως ηλικίας
(β) Παροχή βάσει τόπου εργασίας: Καταβολή επιπλέον 5 μηνιαίων μισθών / αντιμισθίας (1) σε όσους εργαζόμενους απασχολούνταν εκτός της Περιφέρειας Αττικής κατά την 01.09.2020
(γ) Παροχή βάσει τέκνων: Καταβολή 2 επιπλέον μηνιαίων μισθών /αντιμισθίας (1) για κάθε τέκνο, το οποίο κατά την 01.09.2020 δεν είχε συμπληρώσει το 22ο έτος της ηλικίας του (δηλαδή με ημερομηνία γέννησης από 02.09.1998 και μετά).
(1) Ως μηνιαίος μισθός / αντιμισθία θα θεωρείται ο μεικτός μηνιαίος συμβατικός μισθός / αντιμισθία πλέον τυχόν επιδόματος γέννησης τέκνων κατά την 01.09.20, χωρίς α) αυτός ο μικτός μηνιαίος συμβατικός μισθός / αντιμισθία να προσαυξάνεται με αναλογίες όποιων επιδομάτων, ενδεικτικά Χριστουγέννων, Πάσχα, Άδειας, δευτερευουσών αμοιβών (υπερεργασία, υπερωρία κ.λπ.) και β) χωρίς να προστίθενται σε αυτόν όποιες άλλες αμοιβές ή παροχές οποιασδήποτε φύσης και αιτίας σε είδος ή σε χρήμα ή σε άλλες διευκολύνσεις, που τυχόν χορηγούνταν στον συμμετέχοντα στο Πρόγραμμα.
Μέγιστο και Ελάχιστο Όριο Παροχών Επιλογής Α
Στο συνολικό μεικτό ποσό των παροχών που προκύπτει από το άθροισμα των (α)+(β)+(γ) τίθεται μέγιστο όριο το μεικτό ποσό €150.000. Ειδικά για το ελάχιστο μεικτό ποσό της παροχής, αυτό δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο από την Αποζημίωση καταγγελίας του Ν. 4093/2012, (Ν.4194/2013 για τους δικηγόρους), χωρίς οποιεσδήποτε μειώσεις μπορεί να προκύπτουν από το Νόμο 3198/55 ως τροποποιηθείς ισχύει.
Συνολικό Καθαρό Ποσό των Παροχών της Επιλογής Α
Το συνολικό καθαρό ποσό των παροχών της Επιλογής Α θα προκύπτει από το σύνολο των (α)+(β)+(γ) παροχών, αφού αφαιρεθεί ο κατά νόμο αναλογών φόρος αποζημίωσης λόγω λύσης σύμβασης/σχέσης εργασίας/σύμβασης έμμισθης εντολής, ο οποίος θα βαρύνει τον δικαιούχο.
Υποχρέωση μη Ανταγωνισμού
O εργαζόμενος δεν θα ενεργήσει κατ’ επάγγελμα, ως εξαρτημένη εργασία, ανεξάρτητες υπηρεσίες, έργο ή και με οιονδήποτε άλλο νομικό χαρακτηρισμό, για δικό του λογαριασμό ή για λογαριασμό τρίτων, στην Ελλάδα, οιεσδήποτε πράξεις σχετικές με την ανάπτυξη, προώθηση ή και πώληση υπηρεσιών ανταγωνιστικών προς τις υπηρεσίες της Τράπεζας, ούτε και θα μετέχει με οποιαδήποτε ιδιότητα σε οποιοδήποτε νομικό πρόσωπο που διενεργεί τέτοιες πράξεις κ.λπ. Ειδικότερα, ως επιχειρήσεις με ανταγωνιστικές υπηρεσίες θεωρούνται όλα τα πιστωτικά ιδρύματα και η εταιρεία ειδικού σκοπού doValue Greece Ανώνυμη Εταιρία Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια & Πιστώσεις (στο εξής: doValue Greece) ή όπως τυχόν μετονομαστεί μελλοντικά. Η υποχρέωση αυτή ισχύει σε ό,τι αφορά στα πιστωτικά ιδρύματα για 6 μήνες και σε ό,τι αφορά στην doValue Greece για 12 μήνες και εκκινεί και στις δύο περιπτώσεις από την αποχώρηση. Μέρος του ποσού της Εφάπαξ Α παροχής θα αποτελεί εύλογο αντάλλαγμα για την ανάληψη της υποχρέωσης αυτής εκ μέρους του εργαζόμενου.
Σε περίπτωση παραβίασης της υποχρέωσης μη ανταγωνισμού, ο εργαζόμενος δεσμεύεται ότι θα καταβάλει στην Εταιρία-πρώην εργοδότη το ποσό της αποζημίωσης λόγω λύσης εργασίας του που υπερβαίνει το 100% της Αποζημίωσης καταγγελίας του Ν. 4093/2012, (Ν.4194/2013 για τους δικηγόρους), όπως είχε διαμορφωθεί κατά την 01.09.2020, χωρίς οποιεσδήποτε μειώσεις μπορεί να προκύπτουν από το Νόμο 3198/1955 ως τροποποιηθείς ισχύει, αναγνωρίζοντας τη ρήτρα αυτή ως δίκαιη και εύλογη, ενώ η Εταιρία-πρώην εργοδότης διατηρεί την επιφύλαξη να αξιώσει την αποκατάσταση κάθε θετικής ή/και αποθετικής ζημίας του.

Β. ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΑΔΕΙΑ 2 ΕΤΩΝ

(ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΜΗΝΙΑΙΑ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΜΙΣΘΟΥ ΚΑΙ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ 2 ΕΤΩΝ) ΠΡΟΣΟΧΗ: ΙΣΧΥΕΙ ΜΟΝΟ για το διάστημα από Δευτέρα 07.09.2020 έως και Κυριακή 27.09.2020, για όλους τους εργαζόμενους / δικηγόρους με δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα Εθελούσιας Εξόδου Προσωπικού.
Η επιλογή αυτής της εναλλακτικής συνεπάγεται ότι οι συμμετέχοντες στο συγκεκριμένο Πρόγραμμα θα λάβουν Αναγκαστική Άδεια 2 ετών, κατά τη διάρκεια της οποίας θα λαμβάνουν μηνιαίως το 70% του μεικτού μηνιαίου συμβατικού μισθού/αντιμισθίας του κατά την 01.09.20 και το 100% του τυχόν δικαιούμενου μεικτού Επιδόματος Γέννησης Τέκνων (εφεξής: «Ειδικός Μισθός Αναφοράς Αναγκαστικής Άδειας 2 ετών») και θα καταβάλλονται παράλληλα στους ασφαλιστικούς φορείς οι ανάλογες εργοδοτικές εισφορές μηνιαίως και για όλο το διάστημα των 2 ετών. Σημειώνεται ότι το ως άνω ποσοστό του μεικτού μηνιαίου συμβατικού μισθού/αντιμισθίας δεν θα μπορεί ποτέ να υπολείπεται των εκάστοτε ελάχιστων νόμιμων αποδοχών.
Επιπρόσθετα, θα καταβληθεί μεικτό ποσό που θα αντιστοιχεί στο 60% του μεικτού ποσού Εφάπαξ Α – {Επιλογή (Α)}, σύμφωνα με τους εκεί περιορισμούς του ανώτατου και κατώτατου ορίου, ως οικειοθελής αποζημίωση λόγω λύσης της σύμβασης/σχέσης εργασίας/σύμβασης έμμισθης εντολής, το οποίο θα καταβληθεί κατά την έναρξη της αναγκαστικής διετούς άδειας.
Το σύνολο των ανωτέρω παροχών δεν υπόκειται στο πλαφόν των € 150.000 και υπόκεινται σε όλες τις νόμιμες κρατήσεις.
(i) Ο Ειδικός Μισθός Αναφοράς Αναγκαστικής Άδειας 2 ετών θα υπόκειται σε φορολόγηση σύμφωνα με την φορολογική κλίμακα εισοδήματος, πλέον της εισφοράς αλληλεγγύης του Ν.3986/2011, Αρ.29, ή σε όποια φορολόγηση ήθελε διέπει εκάστοτε την ανωτέρω παροχή, καθώς και σε ασφαλιστικές εισφορές. Η επιπλέον οικειοθελής αποζημίωση λόγω λύσης της σύμβασης / σχέσης εργασίας / έμμισθης εντολής που αντιστοιχεί στο 60% του Εφάπαξ ποσού Α και θα καταβληθεί στην έναρξη της 2ετίας, θα υπόκειται σε φορολόγηση αποζημίωσης λόγω λύσης της σύμβασης / σχέσης εργασίας / έμμισθης εντολής όπως αυτή ήθελε διαμορφωθεί κατά την ημερομηνία καταβολής.
(ii) Αν κάποιος από τους συμμετέχοντες μέσα στο διάστημα των 2 ετών αναλάβει απασχόληση με σχέση εξαρτημένης εργασίας ή/και παρέχει υπηρεσίες με σχέση Ανεξαρτήτων Υπηρεσιών προς άλλη Τράπεζα ή την εταιρία doValue Greece, υποχρεούται να αναγγείλει αμέσως το γεγονός εγγράφως στον Όμιλο Eurobank με όλες τις απαραίτητες λεπτομέρειες και διευκρινήσεις (χρόνος έναρξης απασχόλησης κλπ.) μαζί με τα απαραίτητα αποδεικτικά έγγραφα. Στην περίπτωση αυτή ή αν άλλως ήθελε βεβαιωθεί η συνδρομή των ανωτέρω γεγονότων, η συμφωνημένη ημερομηνία λύσης της σύμβασης εργασίας/σύμβασης έμμισθης εντολής μεταφέρεται αυτόματα και αυτοδίκαια στην ημερομηνία έναρξης της απασχόλησης στη νέα Τράπεζα ή στην εταιρία doValue Greece και σταματάει αυτοδικαίως η καταβολή περαιτέρω Ειδικών Μισθών Αναφοράς Αναγκαστικής Αδείας 2 ετών και αντίστοιχων εργοδοτικών εισφορών. Το εναπομείναν ποσό (από τον συγκεκριμένο μήνα που θα επισυμβεί το γεγονός έως το πέρας των 2 ετών) θα καταβληθεί ως εφάπαξ ποσό και θα παρακρατηθεί φόρος, σύμφωνα με την εκάστοτε κλίμακα φόρου αποζημιώσεων λόγω λύσης της σύμβασης/σχέσης εργασίας/σύμβασης έμμισθης εντολής.
Σε αυτή την περίπτωση το συνολικό συσσωρευμένο ποσό συμπεριλαμβανομένων: α) του καταβληθέντος μέρους των Ειδικών Μισθών Αναφοράς Αναγκαστικής Αδείας 2 ετών, όπως αυτό ορίζεται παραπάνω, β) της οικειοθελούς αποζημίωσης λόγω λύσης της σύμβασης/σχέσης εργασίας/σύμβασης έμμισθης εντολής του 60% επί του εφάπαξ ποσού Α – Επιλογή (Α) και γ) του εναπομείναντος ποσού, δε θα μπορεί να υπερβαίνει το 100% της Αποζημίωσης καταγγελίας του Ν. 4093/2012 (Ν.4194/2013 για τους δικηγόρους), όπως είχε διαμορφωθεί κατά την 01.09.2020, χωρίς οποιεσδήποτε μειώσεις μπορεί να προκύπτουν από το Νόμο 3198/55 ως τροποποιηθείς ισχύει.
Με την έναρξη της αναγκαστικής διετούς άδειας και καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής διακόπτεται κάθε άλλη επιπλέον οικειοθελής παροχή που τυχόν χορηγούταν εξ ελευθεριότητας από τον Όμιλο Eurobank. Σημειώνεται ότι αποκλειστικά και μόνο στην περίπτωση Β(i) παραπάνω ή στην περίπτωση Β(ii) παραπάνω, αποκλειστικώς και μόνο για το διάστημα κατά το οποίο θα λαμβάνει ο συμμετέχων Ειδικούς Μισθούς Αναφοράς Αναγκαστικής Αδείας 2 ετών, οι παροχές που έχουν καθιερωθεί από κανονιστικές υποχρεωτικές διατάξεις όπως έξοδα βρεφονηπιακού σταθμού, επίδομα πολυτέκνων, έκτακτο βοήθημα γάμου κ.λπ. θα εξακολουθήσουν να παρέχονται όπου προβλέπεται και με τις ανάλογες προϋποθέσεις.
Στην περίπτωση της παραγράφου Β(ii), ο υπολογισμός του εναπομείναντος ποσού μεταξύ της πρόωρης λήξης της σύμβασης και της αρχικής ημερομηνίας λήξης θα γίνει αποκλειστικά και μόνο με βάση το προβλεπόμενο παραπάνω ποσοστό του Ειδικού Μισθού Αναφοράς Αναγκαστικής Αδείας 2 ετών, που προβλέπεται και καταβάλλεται κατά τον χρόνο επέλευσης της πρόωρης λήξης της σύμβασης.

Γ. ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΑΔΕΙΑ 5 ΕΤΩΝ

(ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΜΗΝΙΑΙΑ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΜΙΣΘΟΥ ΚΑΙ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ 5 ΕΤΩΝ) ΠΡΟΣΟΧΗ: ΙΣΧΥΕΙ ΜΟΝΟ για το διάστημα από Δευτέρα 07.09.2020 έως και Κυριακή 27.09.2020, αποκλειστικά για όλους τους εργαζόμενους / δικηγόρους με δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα Εθελούσιας Εξόδου Προσωπικού που είναι γεννημένοι πριν την 01.01.1968.
Η επιλογή αυτής της εναλλακτικής συνεπάγεται ότι οι συμμετέχοντες στο συγκεκριμένο Πρόγραμμα θα λάβουν Αναγκαστική Άδεια 5 ετών, κατά τη διάρκεια της οποίας θα λαμβάνουν μηνιαίως τα παρακάτω ποσοστά του μικτού μηνιαίου συμβατικού μισθού / αντιμισθίας κατά την 01.09.20 και το 100% του τυχόν δικαιούμενου μικτού Επιδόματος Γέννησης Τέκνων (εφεξής: «Ειδικός Μισθός Αναφοράς Αναγκαστικής Άδειας 5 ετών»):
  • 80% του μεικτού μηνιαίου συμβατικού μισθού για τα πρώτα 2 έτη
  • 65% του μεικτού μηνιαίου συμβατικού μισθού για το 3ο έτος
  • 50% του μεικτού μηνιαίου συμβατικού μισθού για τα 2 τελευταία έτη
Θα καταβάλλονται παράλληλα στους ασφαλιστικούς φορείς οι ανάλογες εργοδοτικές εισφορές μηνιαίως και για όλο το διάστημα των 5 ετών. Σημειώνεται ότι τα ποσοστά του μεικτού μηνιαίου συμβατικού μισθού / αντιμισθίας δεν θα μπορεί ποτέ να υπολείπονται των εκάστοτε ελάχιστων νόμιμων αποδοχών.
Επιπρόσθετα, θα καταβληθεί μεικτό ποσό που θα αντιστοιχεί στο 30% του μικτού ποσού του Εφάπαξ Α – {Επιλογή (Α)}, σύμφωνα με τους εκεί περιορισμούς του ανώτατου και κατώτατου ορίου και στο 50% επί της Αποζημίωσης καταγγελίας του Ν. 4093/2012 (Ν.4194/2013 για τους δικηγόρους), όπως είχε διαμορφωθεί κατά την 01.09.2020, χωρίς οποιεσδήποτε μειώσεις μπορεί να προκύπτουν από το Νόμο 3198/55 ως τροποποιηθείς ισχύει, ως οικειοθελής αποζημίωση λόγω λύσης της σύμβασης/σχέσης εργασίας/σύμβασης έμμισθης εντολής, μικτό ποσό το οποίο θα καταβληθεί κατά την έναρξη της αναγκαστικής πενταετούς άδειας.
Τα παραπάνω θα υπόκεινται σε όλες τις νόμιμες κρατήσεις.
(i) Ο Ειδικός Μισθός Αναφοράς Αναγκαστικής Άδειας 5 ετών θα υπόκειται σε φορολόγηση σύμφωνα με την φορολογική κλίμακα εισοδήματος, πλέον της εισφοράς αλληλεγγύης του Ν.3986/2011, Αρ.29, ή σε όποια φορολόγηση ήθελε διέπει εκάστοτε την ανωτέρω παροχή, καθώς και σε ασφαλιστικές εισφορές. Η επιπλέον οικειοθελής αποζημίωση λόγω λύσης της σύμβασης / σχέσης εργασίας / σύμβασης έμμισθης εντολής που θα αντιστοιχεί στο 30% του εφάπαξ ποσού Α – Επιλογή (Α) και στο 50% της Αποζημίωσης καταγγελίας του Ν.4093/2012 (Ν.4194/2013 για τους δικηγόρους), όπως είχε διαμορφωθεί κατά την 01.09.2020, θα καταβληθεί στην έναρξη της 5ετίας και θα υπόκειται σε φορολόγηση αποζημίωσης λόγω λύσης της σύμβασης / σχέσης εργασίας / σύμβασης έμμισθης εντολής όπως αυτή ήθελε διαμορφωθεί κατά την ημερομηνία καταβολής.
(ii) Αν κάποιος από τους συμμετέχοντες μέσα στο διάστημα των 5 ετών αναλάβει απασχόληση με σχέση εξαρτημένης εργασίας ή/και παρέχει υπηρεσίες με σχέση Ανεξαρτήτων Υπηρεσιών σε άλλη Τράπεζα ή την εταιρία doValue Greece, υποχρεούται να αναγγείλει αμέσως το γεγονός εγγράφως στην Τράπεζα με όλες τις απαραίτητες λεπτομέρειες και διευκρινήσεις (χρόνος έναρξης απασχόλησης κλπ.) μαζί με τα απαραίτητα αποδεικτικά έγγραφα. Στην περίπτωση αυτή ή αν άλλως ήθελε βεβαιωθεί η συνδρομή των ανωτέρω γεγονότων, η συμφωνημένη ημερομηνία λύσης της σύμβασης μεταφέρεται αυτόματα και αυτοδίκαια στην ημερομηνία έναρξης της απασχόλησης στη νέα Τράπεζα ή στην εταιρία doValue Greece και σταματάει αυτοδικαίως η καταβολή περαιτέρω μικτών Ειδικών Μισθών Αναφοράς Αναγκαστικής Αδείας 5 ετών και αντίστοιχων εργοδοτικών εισφορών.
Το εναπομείναν ποσό (από τον συγκεκριμένο μήνα που θα επισυμβεί το γεγονός έως το πέρας των 5 ετών) θα καταβληθεί ως εφάπαξ ποσό και θα παρακρατηθεί φόρος, σύμφωνα με την εκάστοτε κλίμακα φόρου αποζημιώσεων λόγω λύσης της σύμβασης/σχέσης εργασίας/σύμβασης έμμισθης εντολής. Σε αυτή την περίπτωση το συνολικό συσσωρευμένο ποσό συμπεριλαμβανομένων: α) του καταβληθέντος μέρους των μικτών Ειδικών Μισθών Αναφοράς Αναγκαστικής Αδείας 5 ετών, όπως αυτό ορίζεται παραπάνω, β) της οικειοθελούς αποζημίωσης του 30% επί του εφάπαξ ποσού Α – Επιλογή (Α) και του 50% επί της Αποζημίωσης καταγγελίας του Ν.4093/2012 και γ) του εναπομείναντος ποσού, δεν θα μπορεί να υπερβαίνει το 100% της Αποζημίωσης καταγγελίας του Ν. 4093/2012 (Ν.4194/2013 για τους δικηγόρους), όπως είχε διαμορφωθεί κατά την 01.09.2020, χωρίς οποιεσδήποτε μειώσεις μπορεί να προκύπτουν από το Νόμο 3198/55 ως τροποποιηθείς ισχύει. Με την έναρξη της αναγκαστικής πενταετούς άδειας και καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής, διακόπτεται κάθε άλλη επιπλέον οικειοθελής παροχή που τυχόν χορηγούταν εξ ελευθεριότητας από την εταιρεία – πρώην εργοδότη.
Σημειώνεται ότι αποκλειστικά και μόνο στην περίπτωση Γ(i) παραπάνω ή στην περίπτωση Γ(ii) παραπάνω, αποκλειστικώς και μόνο για το διάστημα κατά το οποίο θα λαμβάνει ο συμμετέχων Ειδικούς Μισθούς Αναφοράς Αναγκαστικής Αδείας 5 ετών, οι παροχές που έχουν καθιερωθεί από κανονιστικές υποχρεωτικές διατάξεις όπως έξοδα βρεφονηπιακού σταθμού, επίδομα πολυτέκνων, έκτακτο βοήθημα γάμου κλπ. θα εξακολουθήσουν να παρέχονται όπου προβλέπεται και με τις ανάλογες προϋποθέσεις.
Στην περίπτωση της παραγράφου Γ(ii) ο υπολογισμός του εναπομείναντος ποσού μεταξύ της πρόωρης λήξης της σύμβασης και της αρχικής ημερομηνίας λήξης θα γίνει αποκλειστικά και μόνο με βάση το προβλεπόμενο παραπάνω ποσοστό του Ειδικού Μισθού Αναφοράς Αναγκαστικής Αδείας 5 ετών που προβλέπεται και καταβάλλεται κατά τον χρόνο επέλευσης της πρόωρης λήξης της σύμβασης.
Μέγιστο Όριο Παροχών Επιλογής Γ
Στο συνολικό μεικτό ποσό που θα προκύψει από το άθροισμα των παροχών της Επιλογής Γ τίθεται μέγιστο όριο το μεικτό ποσό των € 250.000.
Στις περιπτώσεις που το άθροισμα των παραπάνω παροχών υπερβαίνει το μεικτό ποσό των € 250.000, θα δίνονται οι παρακάτω δύο εναλλακτικές:
  • Μείωση της διάρκειας της Αναγκαστικής Άδειας έτσι ώστε να διακόπτεται η καταβολή μισθών και εισφορών όταν το σύνολο των παραπάνω παροχών ανέλθει σε € 250.000
  • Εφαρμογή ενιαίου ποσοστού μείωσης του μεικτού μηνιαίου συμβατικού μισθού/αντιμισθίας καθ’ όλη τη διάρκεια της 5ετίας, πλέον του 100% του τυχόν δικαιούμενου μεικτού Επιδόματος Γέννησης Τέκνων, έτσι ώστε το σύνολο των παραπάνω παροχών να ανέρχεται σε € 250.000. Στην περίπτωση που το ποσοστό του μεικτού μηνιαίου συμβατικού μισθού/αντιμισθίας υπολείπεται των εκάστοτε ελάχιστων νόμιμων αποδοχών, δεν θα είναι εφικτή η επιλογή αυτής της εναλλακτικής.

Δ. ΕΦΑΠΑΞ Β

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΙΣΧΥΕΙ ΜΟΝΟ για το διάστημα από Δευτέρα 28.09.2020 έως και Παρασκευή 02.10.2020, για όλους τους εργαζόμενους/δικηγόρους με δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα Εθελούσιας Εξόδου Προσωπικού.
Καταβάλλεται το ποσό της Αποζημίωσης καταγγελίας του Ν. 4093/2012 (Ν. 4194/2013 για δικηγόρους), όπως είχε διαμορφωθεί κατά την 01.09.2020, χωρίς οποιεσδήποτε μειώσεις μπορεί να προκύπτουν από το Νόμο 3198/55 ως τροποποιηθείς ισχύει, προσαυξημένη κατά 50% ως οικειοθελής αποζημίωση λόγω λύσης της σύμβασης/σχέσης εργασίας/σύμβασης έμμισθης εντολής. Σημειώνεται ότι στο σύνολο της ανωτέρω παροχής τίθεται μέγιστο όριο το μεικτό ποσό της Επιλογής Γ.
Υποχρέωση μη Ανταγωνισμού
O εργαζόμενος δεν θα ενεργήσει κατ’ επάγγελμα, ως εξαρτημένη εργασία, ανεξάρτητες υπηρεσίες, έργο ή και με οιονδήποτε άλλο νομικό χαρακτηρισμό, για δικό του λογαριασμό ή για λογαριασμό τρίτων, στην Ελλάδα, οιεσδήποτε πράξεις σχετικές με την ανάπτυξη, προώθηση ή και πώληση υπηρεσιών ανταγωνιστικών προς τις υπηρεσίες της Τράπεζας, ούτε και θα μετέχει με οποιαδήποτε ιδιότητα σε οποιοδήποτε νομικό πρόσωπο που διενεργεί τέτοιες πράξεις κ.λπ.
Ειδικότερα, ως επιχειρήσεις με ανταγωνιστικές υπηρεσίες θεωρούνται όλα τα πιστωτικά ιδρύματα και η εταιρία doValue Greece. Η υποχρέωση αυτή ισχύει σε ό,τι αφορά στα πιστωτικά ιδρύματα για 6 μήνες και σε ό,τι αφορά στην doValue Greece για 12 μήνες και εκκινεί και στις δύο περιπτώσεις από την αποχώρηση.
Μέρος του ποσού της Εφάπαξ Β παροχής θα αποτελεί εύλογο αντάλλαγμα για την ανάληψη της υποχρέωσης αυτής εκ μέρους του εργαζόμενου.
Σε περίπτωση παραβίασης της υποχρέωσης μη ανταγωνισμού, ο εργαζόμενος δεσμεύεται ότι θα καταβάλει στην Εταιρεία-πρώην εργοδότη το ποσό της αποζημίωσης λόγω λύσης εργασίας του που υπερβαίνει το 100% της Αποζημίωσης καταγγελίας του Ν. 4093/2012, (Ν.4194/2013 για τους δικηγόρους), όπως είχε διαμορφωθεί κατά την 01.09.2020, χωρίς οποιεσδήποτε μειώσεις μπορεί να προκύπτουν από το Νόμο 3198/1955 ως τροποποιηθείς ισχύει, αναγνωρίζοντας τη ρήτρα αυτή ως δίκαιη και εύλογη, ενώ η Εταιρεία-πρώην εργοδότης διατηρεί την επιφύλαξη να αξιώσει την αποκατάσταση κάθε θετικής ή/και αποθετικής ζημίας του.
πηγή: euro2day