Bloomberg: Καταστροφικά παιχνίδια σε Αθήνα - Βρυξέλλες
Πρώτη καταχώρηση: 27/06/2015 - 19:56
Τελευταία δημοσίευση: 19:56Οικονομία
Όπως και αν ψηφίσουν οι Έλληνες, η αδυνατισμένη ευρωζώνη, θα βγει ποιο εξασθενημένη και η κρίση θα συνεχιστεί, εξηγεί σχόλιο στο Bloomberg View. Είναι μια καταστροφή που περιμένει να συμβεί, ενώ δεν χρειάζεται να συμβεί.
είναι πολύ δύσκολο να δούμε πως η ΕΚΤ θα συνεχίσει να δέχεται τα Ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρα για τον ELA. Σημείο καμπής για την Ελλάδα και η Τετάρτη, όπου οι οφειλές της χώρας προς το ΔΝΤ θα γίνουν ληξιπρόθεσμες. Χωρίς την στήριξη της ΕΚΤ, οι τράπεζες θα κλείσουν και θα επιβληθούν capital controls, σημειώνει.
Ο Τσίπρας απογοήτευσε την χώρα του. Φαίνεται να απολαμβάνει το ότι εκνευρίζει τους πιστωτές και να τους ενώνει εναντίον του. Αυτή ήταν μια ανεύθυνη τακτική, η οποία απέτυχε. Αλλά και οι ηγεσία της ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ είναι εξίσου λάθος. Μεγέθυναν και βάθυναν την κρίση χωρίς να υπάρχει λόγος. Η αδιαλλαξία που επέδειξαν πρόσφατα υποδηλώνει μια άρνηση, ακόμα και έναν ζήλο, να δούνε την Ελλάδα να χρεοκοπεί και να εγκαταλείπει την ευρωζώνη, αναφέρει το δημοσίευμα.
Το άρθρο του Blooomberg View αναφέρει:
Μετά από μήνες μπλεξίματος και αναποφασιστικότητας αναφορικά με την Ελλάδα και τα χρέη της, πιθανώς να πλησιάζουμε την ώρα της διαύγειας, αναφέρει το Bloomberg View. Το δημοψήφισμα που εξήγγειλε για την 5η Ιουλίου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, υπόσχεται κάποιο είδος λύσης. Και για αυτό τουλάχιστον θα πρέπει να είμαστε ευγνώμονες.
Κατά τα άλλα υπάρχουν ελάχιστα για να είναι κάποιος χαρούμενος. Το να φτάσουμε στην επόμενη Κυριακή χωρίς να έχει προηγηθεί δημοσιονομική κατάρρευση στην Ελλάδα, φαντάζει αδύνατο- ήδη οι Έλληνες συνωστίζονται στα ΑΤΜ των τραπεζών. Και οι επιλογές που θα αντιμετωπίσουν όταν θα κληθούν να ψηφίσουν θα είναι δύο πολύ επώδυνες εναλλακτικές. Αυτό χάλι θα αποτελέσει αντικείμενο μελέτης, ως μια περίπτωση κοντόφθαλμης και καταστροφικής κακοδιαχείρισης.
Ως ένα σημείο, ένα δημοψήφισμα είχε νόημα, υπό την αίρεση ότι αποτελεί διέξοδο προς τα εμπρός. Όχι όμως πια. Η ιδέα ήταν, οι πιστωτές να μετριάσουν τις απαιτήσεις τους και συμπεριλάβουν στις διαπραγματεύσεις την ελάφρυνση του χρέους. Εκτός από το θα ικανοποιούσαν τους όρους τους, θα άφηναν το περιθώριο στον Τσίπρα να ισχυριστεί ότι κάτι κέρδισε και αυτός και θα του επέτρεπαν να ζητήσει από την χώρα του να υποστηρίξει την συμφωνία- που "ανταποδοτικά", μια τέτοια περίπτωση θα αύξανε την αξιοπιστία του.
Όμως καμία τύχη. Οι πιστωτές δεν κάμφθηκαν. Ο Τσίπρας επιτέθηκε με λύσσα στην προσφορά τους και απ’ ότι φαίνεται καλεί την χώρα του να την απορρίψει. Οι Έλληνες καλούνται να επιλέξουν ανάμεσα από όρους που βραχυπρόθεσμα θα χειροτερέψουν την κατάσταση τους- και μακροπρόθεσμα θα κάνουν ελάχιστο καλό- και σε μια άμεση χρεοκοπία, που πιθανώς θα επιφέρει την άμεση αποβολή τους από το ευρωσύστημα και θα προκαλέσει μεγαλύτερη οικονομική και πολιτική αναταραχή.
Με αυτή την θλιβερή προοπτική μπροστά τους, οι Έλληνες ψηφοφόροι θα πρέπει να αποδεχθούν του όρους και πιθανώς να το πράξουν- αλλά αυτή τους η συνθηκολόγηση δεν θα βελτιώσει την Ελληνική οικονομία και αυτή τους την παράδοση θα την βιώσουν για χρόνια ως ένα αγκάθι. Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Ένωση ποτέ δεν έπρεπε να ζητήσει την συνθηκολόγηση τους- και αυτό είναι κάτι για το οποίο σίγουρα η ΕΕ θα μετανιώσει.
EKT - ELA
Καταρχάς, η άμεση πρόκληση είναι το να διεξαχθεί το δημοψήφισμα με έναν συντεταγμένο τρόπο. Μια ψήφος που θα επικύρωνε μια συμφωνία που θα είχε την υποστήριξη της κυβέρνησης, θα εκτόνωνε την πίεση που δέχεται το Ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Μια συμφωνία με αντίθετη την κυβέρνηση θα επιδείνωνε την κατάσταση. Εάν επιτραπεί στις τράπεζες να ανοίξουν την Δευτέρα, το πιο πιθανό είναι να συμβεί ένα πλήρες bank run.
Καθώς δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία και ουσιαστικά ο Τσίπρας καλεί σε χρεοκοπία, είναι πολύ δύσκολο να δούμε πως η ΕΚΤ θα συνεχίσει να δέχεται τα Ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρα για τον ELA. Σημείο καμπής για την Ελλάδα και η Τετάρτη, όπου οι οφειλές της χώρας προς το ΔΝΤ θα γίνουν ληξιπρόθεσμες. Χωρίς την στήριξη της ΕΚΤ, οι τράπεζες θα κλείσουν και θα επιβληθούν capital controls. Ταχύτατα, κυβέρνηση θα αναγκαστεί να εκδώσει IOU για να πληρώσει τους μισθούς και τις άλλες υποχρεώσεις της.
Ακόμα και πριν την εξαγγελία του δημοψηφίσματος, η Ελλάδα πιθανώς να ήταν με το ένα πόδι έξω από το ευρώ. Το μετά, το οποίο εξαρτάται από την έκβαση της ψηφοφορίας, μπορεί να αναγκάσει τον Τσίπρα σε παραίτηση και την Ελλάδα να μείνει χωρίς κυβέρνηση.
Αυτό, το επαναλαμβάνω, είναι το καλύτερο σενάριο.
Ο Τσίπρας απογοήτευσε την χώρα του. Φαίνεται να απολαμβάνει το ότι εκνευρίζει τους πιστωτές και να τους ενώνει εναντίον του. Αυτή ήταν μια ανεύθυνη τακτική, η οποία απέτυχε. Αλλά και οι ηγεσία της ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ είναι εξίσου λάθος. Μεγέθυναν και βάθυναν την κρίση χωρίς να υπάρχει λόγος. Η αδιαλλαξία που επέδειξαν πρόσφατα υποδηλώνει μια άρνηση, ακόμα και έναν ζήλο, να δούνε την Ελλάδα να χρεοκοπεί και να εγκαταλείπει την ευρωζώνη.
Όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα την επόμενη Κυριακή, υπάρχει μια πιθανότητα να συμβούν και τα δύο πράγματα. Όπως και αν ψηφίσουν οι Έλληνες, η αδυνατισμένη ευρωζώνη, θα βγει ποιο εξασθενημένη και η κρίση θα συνεχιστεί. Είναι μια καταστροφή που περιμένει να συμβεί, ενώ δεν χρειάζεται να συμβεί.
Πηγή: Bloomberg View, capital.gr
Δείτε επίσης