Δευτέρα 26 Ιουνίου 2023

Πως – και γιατί – θα δηλώσουμε στην εφορία τον IBAN Γράφει ο Απόστολος Αλωνιάτης - Πότε απαλλάσσονται από τη συλλογή αποδείξεων οι ναυτικοί

 

 

Πως – και γιατί – θα δηλώσουμε στην εφορία τον IBAN

Γράφει ο Απόστολος Αλωνιάτης

Αναγκαία η παράταση τακτοποίησης μισθωτηρίων στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ

Στο δελτίο νέων εφαρμογών να πούμε ότι ολοκληρώθηκαν οι εφαρμογές φορολογίας εισοδήματος για το 2023, με το άνοιγμα στις 15 Ιουνίου, της εφαρμογής για την υποβολή των αναδρομικών του φορολογικού έτους 2021.

Συνεπώς είναι ανοιχτές πλέον όλες οι εφαρμογές που χρειάζεται ο φορολογούμενος και ο λογιστής – φοροτεχνικός, για να ολοκληρώσει την υποβολή των δηλώσεων. Να θυμίσουμε ότι με τα στοιχεία που έχουμε μέχρι σήμερα οι φορολογικές δηλώσεις φυσικών και νομικών προσώπων υποβάλλονται μέχρι 31 Ιουλίου 2023, στις 15:00 και οι τροποποιητικές δηλώσεις για τα αναδρομικά , οι δηλώσεις θανόντος και οι δηλώσεις φορολογουμένων που πήραν έγκριση να γίνουν κάτοικοι εξωτερικού, μέχρι την Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου 2023, λόγω Σαββατοκύριακου.

Βέβαια θα πρέπει να επισημάνουμε για μία ακόμη φορά ότι η ΑΑΔΕ πρέπει με απόφαση της να δώσει παράταση στην λύση των παλιών μισθωτηρίων που δεν ισχύουν με ημερομηνία λύσης έως 31/12/22. Η προθεσμία λήγει στο τέλος του μήνα (30 Ιουνίου) και είχε δοθεί πριν την παράταση των φορολογικών δηλώσεων.

Καθώς όμως οι λογιστές φοροτεχνικοί «βλέπουν» τους φορολογουμένους κατά  την υποβολή της φορολογικής δήλωσης τους και όχι νωρίτερα θεωρούμαι ότι  είναι αναγκαίο να δοθεί παράταση τουλάχιστον μέχρι τις 31 Ιουλίου 2023. Βέβαια η άποψη μας είναι ότι πρέπει να δοθεί παράταση για αυτή την τακτοποίηση μέχρι το τέλος του έτους. Να θυμίσουμε ότι πρόθεση της ΑΑΔΕ ήταν  να «κλειδώσει» το Ε2 και να το προσυμπλήρωσει βάσει των μισθωτηρίων που είναι ενεργά.

Σωρεία προβλημάτων

Για να καταλάβετε το μέγεθος των προβλημάτων που μπορούν να προκύψουν αν δεν γίνει η «λύση» των μισθωτηρίων, υπάρχει περίπτωση στην οποία ο φορολογούμενος εμφάνισε εισόδημα από ενοίκια 1.800.000 περίπου , αλλά δεν είχε ενοικιασμένο ακίνητο.

Το πρόβλημα στην προσυμπλήρωση προέκυψε γιατί από το 2014 έως και το 2018, φαινόταν ως εκμεταλλευτής κάποιου ακινήτου σε τουριστική περιοχή. Το σύστημα λοιπόν πήρε όλα τα μισθωτήρια, 187 συνολικά, τα οποία είχαν συναφθεί ως τουριστικές μισθώσεις με διάρκεια τριών (3) έως πέντε (5) ημερών, τα θεώρησε μηνιαίο μίσθωμα και τα πολλαπλασίασε με τους μήνες που τα μισθωτήρια ήταν ανοιχτό θεωρώντας ως μηνιαίο μίσθωμα το μίσθωμα των λίγων ημερών.

Γι’ αυτό  και το υπέρογκο ποσόν των μισθωμάτων σε ένα φορολογούμενο που δεν είχε στην κατοχή του μισθώματα.

Θα μου πείτε ψηφιακή επανάσταση; Ε μην υπερβάλουμε με το ψηφιακή κιόλας με το «ψηφιακή»!!!

 

Δήλωση ΙΒΑΝ

Χιλιάδες φορολογούμενοι έλαβαν email από την ΑΑΔΕ γιατί έχουν ξεχάσει να δηλώσουν λογαριασμό ΙΒΑΝ στην μερίδα τους στο TAXISnet (aade.gr).

Σύμφωνα με αυτό το email:

«Αποδέκτης: …… , Username: ………...

Αγαπητή κυρία /    Αγαπητέ κύριε,

Προκειμένου να λαμβάνετε με ταχύτητα και ασφάλεια επιστροφές φόρων από την ΑΑΔΕ, χρειάζεται να δηλώσετε λογαριασμό ΙΒΑΝ.

Για να δηλώσετε λογαριασμό ΙΒΑΝ, συνδέεστε με τους κωδικούς TAXISnet στην ψηφιακή πύλη myAADE (myaade.gov.gr), στην επιλογή «Μητρώο & Επικοινωνία» / «Δήλωση Λογαριασμού ΙΒΑΝ».

ΠΡΟΣΟΧΗ:

1.      Λαμβάνετε το παρόν μήνυμα είτε γιατί δεν έχετε δηλώσει λογαριασμό ΙΒΑΝ στην ψηφιακή πύλη myAADE είτε γιατί δεν επιβεβαιώνεται από τα πληροφοριακά συστήματα του παρόχου πληρωμών ότι σήμερα είστε δικαιούχος του λογαριασμού αυτού.

2.      Για την ασφάλειά σας, το παρόν μήνυμα σκόπιμα δεν περιέχει υπερσύνδεσμο (link) στην υπηρεσία δήλωσης λογαριασμού ΙΒΑΝ.

3.      Στην ψηφιακή πύλη myAADE θα σας ζητήσουμε μόνο να καταγράψετε το λογαριασμό ΙΒΑΝ. Δεν θα σας ζητήσουμε ποτέ, ούτε τους κωδικούς πρόσβασης στον λογαριασμό, ούτε να επιβεβαιώσετε με οποιοδήποτε άλλο τρόπο ότι είστε κάτοχος του λογαριασμού αυτού.

4.      Οποιοδήποτε μήνυμα, που υποτίθεται ότι προέρχεται από την ΑΑΔΕ ή από την «Εφορία», σας ζητάει πληροφορίες ή επιβεβαίωση τραπεζικού λογαριασμού για να λάβετε επιστροφή φόρου ή περιέχει υπερσύνδεσμο (link) για να δηλώσετε στοιχεία του λογαριασμού ΙΒΑΝ, δεν προέρχεται από την ΑΑΔΕ και είναι παραπλανητικό. Σας συνιστούμε να το διαγράψετε αμέσως, χωρίς να ανοίξετε το σχετικό link ή οποιοδήποτε συνημμένο τυχόν περιέχει.

Σας ευχαριστούμε για το χρόνο και τη συνεργασία σας.

Ενημέρωση για την ασφάλεια των ψηφιακών σας συναλλαγών

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων:

1. Δεν θα σας ζητήσει, μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, με κανέναν τρόπο και για κανένα λόγο να αποκαλύψετε προσωπικά σας στοιχεία, όπως όνομα, ΑΦΜ, ημερομηνία γέννησης, τραπεζικούς λογαριασμούς ή κωδικούς πρόσβασης (Username ή Password). Διαγράψτε αμέσως οποιοδήποτε μήνυμα αναφέρει ότι προέρχεται από την ΑΑΔΕ ή από την «Εφορία» και σας ζητά να αποκαλύψετε ο,τιδήποτε από τα παραπάνω, καθώς είναι πλαστό και πιθανώς να περιέχει κακόβουλο περιεχόμενο.

2. Δεν θα σας αποστείλει ποτέ μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με προσωπικά φορολογικά σας δεδομένα (π.χ. ποσά οφειλών ή επιστροφών). Τα δεδομένα αυτά αναρτώνται μόνο στη θυρίδα e-Κοινοποιήσεις της ψηφιακής πύλης myAADE (myaade.gov.gr), στην οποία μπορείτε να συνδεθείτε με τους προσωπικούς σας κωδικούς πρόσβασης, ακολουθώντας τη διαδρομή myAADE > Μητρώο & Επικοινωνία > e-Κοινοποιήσεις.

Για την καλύτερη δυνατή προστασία σας:

1. Μην κάνετε ποτέ κλικ σε σύνδεσμο (link) που βρίσκεται σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εάν δεν είστε απολύτως βέβαιος για τον αποστολέα του μηνύματος.

2. Μην κάνετε ποτέ κλικ σε συνδέσμους (links) που σας καλούν να καταχωρίσετε τους κωδικούς σας ή άλλα προσωπικά σας στοιχεία.

3. Να ελέγχετε με προσοχή τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του αποστολέα των μηνυμάτων. Μηνύματα εξαπάτησης συχνά αποστέλλονται από άγνωστες ή παραφρασμένες διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που προσομοιάζουν με πραγματικές διευθύνσεις υπηρεσιών (ιδίως με αλλαγή ή προσθήκη χαρακτήρων). Επίσης συχνά το όνομα αποστολέα κρύβει άλλη διεύθυνση, άσχετη με την υπηρεσία από την οποία φαίνεται να αποστέλλεται το μήνυμα.

4. Να συνδέεστε στην ψηφιακή πύλη myAADE μόνο από τη διεύθυνση myaade.gov.gr ή μέσω της επίσημης ιστοσελίδας της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων aade.gr.»

Αποτέλεσμα της έλλειψης του ΙΒΑΝ είναι αρκετές χιλιάδες φορολογούμενοι να μην έχουν πάρει την επιστροφή που δικαιούνται.

Πως ενημερώνουμε τον ΙΒΑΝ

Από την ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ (aade.gr), στην ενότητα «myAADE”, επιλέγουμε το «Μητρώο & Επικοινωνία»

  


 

Εικόνα 1: Πρώτη σελίδα aade.gr

 

Στην επόμενη σελίδα εισερχόμαστε στην κεντρική σελίδα του  «Μητρώο & Επικοινωνία», με πολλαπλές επιλογές.





Εικόνα 2: Σελίδα Μητρώου και Επικοινωνίας

Από αυτές επιλέγουμε την Δήλωση Λογαριασμού IBAN, που μας οδηγεί σε νέα σελίδα στην οποία και πρέπει αν καταχωρήσουμε το IBAN του λογαριασμού μας, ξεκινώντας βέβαια από το «GR».





Εικόνα 3: Σελίδα δήλωσης του ΙΒΑΝ

Πότε απαλλάσσονται από τη συλλογή αποδείξεων οι ναυτικοί

 

Αποδείξεις ναυτικών

Μεγάλη συζήτηση γίνεται για το αν οι φορολογούμενοι που δηλώνουν εισόδημα από την ναυτιλία, είναι υποχρεωμένοι να δηλώνουν και αποδείξεις που έχουν εξοφληθεί με ηλεκτρονικό τρόπο.

Με τον νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος ,(Ν.4172/2013 – ΚΦΕ), οι ναυτικοί έχουν απαλλαγή από την συλλογή αποδείξεων μόνο εάν αποδεδειγμένα εργάζονται σε πλοίο που εκτελεί πλόες στο εξωτερικό και δεν προσεγγίζει ελληνικό λιμάνι . Είναι δηλαδή το μεγαλύτερο διάστημα εκτός Ελλάδος. Έτσι εμπίπτει στην περίπτωση αυτή της απαλλαγής: "(v) Δημόσιοι λειτουργοί και δημόσιοι υπάλληλοι που υπηρετούν στην αλλοδαπή, καθώς και φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας που διαβιούν ή εργάζονται στην αλλοδαπή.". Για να το αποδείξει σε έλεγχο χρειάζεται βεβαίωση από την διαχειρίστρια εταιρία του πλοίου.

Απόφαση της ΔΕΔ

Η Διεύθυνση Εξέτασης Διαφορών (ΔΕΔ) εξέτασε σχετική προσφυγή για την απαλλαγή από την υποχρέωση πραγματοποίησης δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής για Ναυτικό που εργαζόταν στην αλλοδαπή το μεγαλύτερο διάστημα του έτους

Ιστορικό

Φορολογούμενος υπέβαλε δήλωση εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2021 σύμφωνα με την οποία εκδόθηκε πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου εισοδήματος από την οποία προέκυψε ποσό πληρωμής 1.375,89€.

Στην συνέχεια υπέβαλε τροποποιητική δήλωση συμπεριλαμβάνοντας τον κωδικό 023 « Εξαιρείσθε από την πραγματοποίηση δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής;» του Εντύπου Ε1.

Από την εκκαθάριση της τροποποιητικής εκδόθηκε νέα πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου χωρίς ωστόσο να ληφθεί υπόψη ο κωδικός 023.

Η προσφυγή

Ο προσφεύγων με την υπό κρίση ενδικοφανή προσφυγή ζήτησε τη διαγραφή της προσαύξησης φόρου αποδείξεων συνολικού ποσού 1.161,68€, την απαλλαγή του από την υποχρέωση καταβολής του ποσού των 1.161,68€ και τον επαναπροσδιορισμό και εκ νέου υπολογισμό του φόρου εισοδήματος για το έτος 2021, προβάλλοντας τους κάτωθι ισχυρισμούς:

  Είναι ναυτικός, με την ειδικότητα του Β' Μηχανικού, ναυτολογημένος για το μεγαλύτερο διάστημα του έτους 2021, ήτοι από 15/04/2021 μέχρι 28/11/2021, στο υπό ελληνική σημαία δεξαμενόπλοιο με την ονομασία ........................ της εταιρείας ........... ως διαχειρίστριας της εταιρείας ...........το οποίο εκτελεί πλόες μόνο στο εξωτερικό, σε θάλασσες και λιμένες του εξωτερικού, άρα εκτός Ελλάδος και εκτός χερσαίων και υδάτινων ορίων της ελληνικής επικράτειας. Από τη σύμβαση εργασίας-ναυτολόγησης με την πλοιοκτήτρια εταιρεία και από την από ...........έγγραφη βεβαίωση της διαχειρίστριας της πλοιοκτήτριας εταιρίας βεβαιώνεται ότι ναυτολογήθηκε στις 15/04/2021 στον λιμένα.............(Δανία) και απολύθηκε την 28/11/2021 στον λιμένα ................(Ισπανία), αμφότεροι δηλαδή λιμένες του εξωτερικού.

  Στο παραπάνω διάστημα δεν προσέγγισε καθ' οιονδήποτε τρόπο και ουδέποτε, ούτε τον χώρο της μόνιμης κατοικίας του, ούτε άλλο μέρος της ελληνικής επικράτειας.

  Παρότι είναι φορολογικός κάτοικος Ελλάδας και κάτοικος.................., εργάστηκε στην αλλοδαπή για περισσότερο από 7 μήνες (διάστημα 15/04/2021-28/11/2021).

  Λόγω της διαμονής και της παροχής εργασίας στο εξωτερικό, εμπίπτει ως φορολογούμενος σε μία από τις ειδικές εκείνες κατηγορίες πολιτών που δεν έχουν υποχρέωση συγκέντρωσης και προσκόμισης αποδείξεων, διότι διαβιούσε και εργαζόταν στην αλλοδαπή για το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα του φορολογικού έτους 2021.

Η ΔΕΔ  δέχθηκε την προσφυγή του φορολογούμενου με τα παρακάτω σκεπτικά:

Επειδή, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 15 «Φορολογικός συντελεστής» του ν.4172/2013 ορίζεται ότι: « ......

γ) Η προηγούμενη περίπτωση β' δεν εφαρμόζεται στις ακόλουθες περιπτώσεις:

(i) Φορολογούμενοι που έχουν συμπληρώσει το εβδομηκοστό (70ό) έτος της ηλικίας τους.

(ii) Άτομα με ποσοστό αναπηρίας ογδόντα τοις εκατό (80%) και άνω.

(iii) Όσοι βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση.

(iv) Οι φορολογικοί κάτοικοι αλλοδαπής, που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης στην Ελλάδα.

(v) Δημόσιοι λειτουργοί και δημόσιοι υπάλληλοι που υπηρετούν στην αλλοδαπή, καθώς και φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας που διαβιούν ή εργάζονται στην αλλοδαπή.

(vi) Ανήλικοι που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

(vii) Οι υπηρετούντες την υποχρεωτική στρατιωτική τους θητεία.

(viii) Φορολογούμενοι που κατοικούν μόνιμα σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, εκτός αν πρόκειται για τουριστικούς τόπους. Ως τουριστικοί τόποι ορίζονται όσοι περιλαμβάνονται στο π.δ. 899/1976, όπως τροποποιήθηκε με το π.δ. 664/1977.

(ix) Οι φορολογούμενοι που είναι δικαιούχοι Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ).

(x) Οι φορολογούμενοι που βρίσκονται σε κατάσταση μακροχρόνιας νοσηλείας (πέραν των έξι (6) μηνών).

(xi) Όσοι διαμένουν σε οίκο ευγηρίας και σε ψυχιατρικό κατάστημα.

(xii) Οι φυλακισμένοι

...»:

Επειδή, εν προκειμένω, από την υποβληθείσα δήλωση προκύπτει ότι στους κωδικούς 049-050 «Δαπάνη αγοράς αγαθών και παροχής υπηρεσιών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής», έχουν δηλωθεί τα εξής ποσά: 343,25€ στον κωδικό 049 και 15.292,27€ στον κωδικό 050.

Επειδή, όπως προκύπτει από την με αριθ. ειδοποίησης...........(αριθ. δήλωσης...........) πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου εισοδήματος, του Προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ. Νάξου, η σύζυγος του προσφεύγοντα δήλωσε φορολογητέο εισόδημα 2.850,00€ και ο προσφεύγων 73.489,46€ και προσδιορίστηκε προσαύξηση φόρου αποδείξεων για τον προσφεύγοντα 1.161,68€.

Επειδή, σύμφωνα με την από .............. προσκομισθείσα σύμβαση ναυτολόγησης, ο προσφεύγων ναυτολογήθηκε με την ειδικότητα του Β' Μηχανικού στο πλοίο ...........με αριθμό νηολογίου Πειραιά ........., της πλοιοκτήτριας εταιρείας με την επωνυμία .................. ως διαχειρίστριας της εταιρείας ...........με διάρκεια σύμβασης έξι μηνών, με ημερομηνία λήξης 13/10/2021 και με δυνατότητα παράτασης αμοιβαία συναινέσει.

Επειδή, σύμφωνα με την ως άνω σύμβαση, σε περίπτωση που αυτή λήξει διαρκούντος του πλου, ο χρόνος λήξης παρατείνεται μέχρι το πλοίο να φτάσει στο πρώτο λιμάνι κατάπλου, ή αν κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατό, η απόλυση γίνεται σε εκείνο από τα επόμενα λιμάνια κατάπλου στο οποίο ο επαναπατρισμός του Ναυτικού θα είναι εφικτός.

Επειδή, από την από...........έγγραφη βεβαίωση της διαχειρίστριας της πλοιοκτήτριας εταιρίας βεβαιώνεται ότι ο προσφεύγων ναυτολογήθηκε ως Μηχανικός Β' στο υπό διαχείρισή της πλοίο ..............., σημαίας Ελληνικής, νηολογίου Πειραιά, στις 15/04/2021 στον λιμένα.............. και απολύθηκε την 28/11/2021 στον λιμένα....................καθώς και ότι το εν λόγω πλοίο εκτελεί πλόες εξωτερικού και δεν προσεγγίζει ελληνικούς λιμένες.

Επειδή, από τα παραπάνω εκτεθέντα προκύπτει ότι ο προσφεύγων εργαζόταν στην αλλοδαπή από την 15/04/2021 έως την 28/11/2021, ημερομηνία κατά την οποία απολύθηκε.

Επειδή, σύμφωνα με τα ανωτέρω, για το φορολογικό έτος 2021, ο προσφεύγων υπάγεται στις κατηγορίες φορολογουμένων που απαλλάσσονται από την πραγματοποίηση δαπανών με ηλεκτρονικό μέσο πληρωμής (κωδ. 23 του πίνακα 2 του εντύπου Ε1) και ως εκ τούτου οι ισχυρισμοί του γίνονται δεκτοί.

Αποφασίζουμε

Την αποδοχή της με ημερομηνία κατάθεσης

Αλωνιάτης Απόστολος

Οικονομολόγος - φοροτεχνικός, Α' Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών & Φορολογικών Μελετών (Ι.Ο.ΦΟ.Μ), Σύμβουλος Διοίκησης της PROSVASIS AEBE και συγγραφέας.

 Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Voice (Finance & Markets Voice) , την Κυριακή 25  Ιουνίου    2023.