Σάββατο 13 Απριλίου 2019

Μισθός μεγαλύτερος από την συλλογική σύμβαση και συμψηφισμός επιδομάτων, υπερεργασίας, Κυριακάτικων

Μισθός μεγαλύτερος από την συλλογική σύμβαση και συμψηφισμός επιδομάτων, υπερεργασίας, Κυριακάτικων

 0
1. Συμψηφισμός στις υπέρτερες των νομίμων καταβαλλόμενες αποδοχές, των αξιώσεων του μισθωτού για πρόσθετες αμοιβές
Αν με την ατομική σύμβαση εργασίας συμφωνήθηκε μισθός μεγαλύτερος από εκείνον που προ-κύπτει από το άθροισμα του βασικού μισθού και των κάθε φύσεως επιδομάτων, που προβλέπονται από τη συλλογική σύμβαση εργασίας ή διαιτητική απόφαση και έχει περιληφθεί όρος ότι κάθε άλλη παροχή θα καλύπτεται από τις καταβαλλόμενες πέραν των νομίμων αποδοχές, ο όρος αυτός είναι ισχυρός και ο μισθωτός δεν δικαιούται πέραν από το μισθό που συμφωνήθηκε, άλλο επίδομα, γιατί αυτό υπερκαλύπτεται από τις αποδοχές που συμφωνήθηκαν. Αυτό ισχύει όχι μόνο για επιδόματα που υπήρχαν, κατά το χρόνο της ατομικής σύμβασης, αλλά και τα μελλοντικά, δηλαδή εκείνα, που θεσπίσθηκαν μετά την κατάρτιση της συμβάσεως στην οποία προβλέφθηκε με ειδικό όρο ο καταλογισμός τους στον υπέρτερο μισθό, που συμφωνήθηκε για την περίπτωση μελλοντικής καθιερώσεως τους. Το κύρος δε της ατομικής αυτής συμφωνίας, εφόσον δεν θίγονται τα ελάχιστα όρια αποδοχών που έχουν θεσπισθεί με τη συλλογική σύμβαση ή διαιτητική απόφαση, δεν μπορεί να τεθεί υπό αμφισβήτηση (ΑΠ.1458/84). Περαιτέρω αν ο μισθός της ατομικής συμβάσεως είναι ανώτερος από το μισθό της Σ.Σ.Ε .και στη συνέχεια ακολουθήσει νέα Σ.Σ.Ε., που αυξάνει το μισθό της προηγούμενης Σ.Σ.Ε., τότε εφόσον ο συμβατικός μισθός καλύπτει την αύξηση της νέας Σ.Σ.Ε., δεν αυξάνονται οι αποδοχές του μισθωτού (Εφετείο Αθηνών 2139/1996).


2. Νόμιμος ο συμψηφισμός με αμοιβές υπερεργασίας, νυχτερινών και Κυριακών

Επιτρέπεται μετά από προηγούμενη συμφωνία των μερών ο συμψηφισμός (καταλογισμός) στις υπέρτερες των νομίμων καταβαλλόμενες αποδοχές, των αξιώσεων του μισθωτού:
• για αμοιβή λόγω παροχής υπερεργασίας,
• για προσαύξηση αμοιβής λόγω εργασίας κατά τις Κυριακές ή κατά τη νύκτα και εξαιρέσιμες εορτές (`Αρειος Πάγος 220/2007, Mονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών 3714/2014).
Η εξοφλητική απόδειξη (εκκαθαριστικό σημείωμα μισθοδοσίας) θα πρέπει να είναι αναλυτική και πιο συγκεκριμένα να αναφέρει τα επί μέρους ποσά, τα οποία απαρτίζουν τις καταβληθείσες αποδοχές του εργαζομένου, καθώς επίσης και τις αιτίες καταβολής τους.
H εξοφλητική απόδειξη, η οποία δεν είναι αναλυτική, δεν καθορίζει δηλαδή τις οφειλόμενες και τις καταβληθείσες τελικά αποδοχές του εργαζομένου, είναι αόριστη και δεν λαμβάνεται υπόψη από το δικαστήριο (`Αρειος Πάγος 24/ 2000).
Συνεπώς , είναι καθ΄ όλα σύννομο το πλαίσιο στην περίπτωση που:
• υπάρχει σχετικός όρος στην ατομική σύμβαση εργασίας ενός μισθωτού για δυνατότητα συμψηφισμού στις υπέρτερες των νομίμων καταβαλλόμενες αποδοχές, των αξιώσεων του μισθωτού για προσαύξηση αμοιβής λόγω εργασίας κατά τις Κυριακές ή κατά τη νύκτα και εξαιρέσιμες εορτές κ.λπ.
• στο εκκαθαριστικό σημείωμα της μισθοδοσίας γίνεται αναλυτική καταγραφή των οφειλόμενων αποδοχών, συμπεριλαμβανομένων και των προσαυξήσεων που αφορούν νυχτερινή, κυριακάτικη εργασία.
• στο αναλυτικό εκκαθαριστικό μισθοδοσίας προκύπτει ότι οι καταβαλλόμενες αποδοχές είναι τουλάχιστον ίσες ή και μεγαλύτερες των οφειλομένων νομίμων αποδοχών.

3. Συμψηφισμός με επίδομα που προβλέπεται από Σ.Σ.Ε.

Όταν με την ατομική σύμβαση εργασίας έχουν καθοριστεί το είδος και οι συνθήκες παροχής της εργασίας και έχει συμφωνηθεί μισθός μεγαλύτερος του συνόλου των αποδοχών που προβλέπονται από την οικεία συλλογική σύμβαση (δηλαδή του αθροίσματος βασικού μισθού και επιδομάτων), τότε συγκεκριμένο επίδομα, προβλεπόμενο από τη συλλογική σύμβαση για την παροχή εργασίας του αυτού είδους και με τις ίδιες συνθήκες (που καθορίστηκαν με την ατομική σύμβαση εργασίας), δεν οφείλεται στον εργαζόμενο επιπλέον του συμφωνημένου μεγαλύτερου μισθού, γιατί καλύπτεται από αυτόν, αφού οι όροι αμοιβής της ίδιας ποιοτικά εργασίας, οι περιεχόμενοι στην ατομική και στη συλλογική σύμβαση δεν ισχύουν παραλλήλως, αλλά επικρατεί η ευνοϊκότερη ρύθμιση, η οποία αποκλείει την εφαρμογή της δυσμενέστερης. Διαφορετική λύση δίδεται, όταν με την ατομική ή τη συλλογική σύμβαση ορίζεται το αντίθετο, δηλαδή ότι το θεσπιζόμενο με τη συλλογική σύμβαση επίδομα θα καταβάλλεται επιπλέον του συμφωνημένου μεγαλύτερου μισθού (`Αρειος Πάγος 224/2011, `Αρειος Πάγος 1381/2007, `Αρειος Πάγος 879/2009).

4. Πως μπορεί να αποτυπωθεί στην ατομική σύμβαση εργασίας σχετικός όρος συμψηφισμού

Κατωτέρω παρατίθεται σχετικός όρος συμψηφισμού των αξιώσεων του μισθωτού για πρόσθετες αμοιβές με τις υπέρτερες των νομίμων καταβαλλόμενες αποδοχές, που μπορεί να συμπεριληφθεί σε ατομική σύμβαση εργασίας:
«Κάθε άλλη παροχή στο μισθωτό, θα καλύπτεται από τις καταβαλλόμενες πέραν των νομίμων αποδοχές. Ειδικότερα συμφωνείται ο καταλογισμός (συμψηφισμός) στις υπέρτερες των νομίμων καταβαλλόμενες αποδοχές, των αξιώσεων του μισθωτού, για αμοιβή λόγω παροχής υπερεργασίας, για προσαύξηση αμοιβής λόγω εργασίας κατά τις Κυριακές και εξαιρέσιμες εορτές, καθώς και για αμοιβή λόγω επιδομάτων που τυχόν θα δικαιούται βάσει όρου συλλογικής ρύθμισης, νόμου, υπουργικής απόφασης κ.λπ.. Εφόσον ο κατά τα ανωτέρω συμφωνηθείς μισθός είναι ανώτερος από εκείνον που προκύπτει από το άθροισμα του βασικού μισθού και των πάσης φύσεως επιδομάτων, τα οποία προβλέπονται με κανονιστική ισχύ από συλλογική σύμβαση εργασίας ή ίσης ισχύος διαιτητική απόφαση και τα οποία περιλαμβάνονται στον κατά τη συμφωνία καταβλητέο υπέρτερο μισθό, κατισχύει ο όρος αυτός της ατομικής συμβάσεως και ο μισθωτός δεν δικαιούται πέραν του συμφωνημένου μισθού άλλο επίδομα, διότι τούτο υπερκαλύπτεται από τις συμφωνημένες υπέρτερες αποδοχές, στις οποίες, κατά τα συνομολογηθέντα, και εμπεριέχεται. Αυτό ισχύει όχι μόνο για υφιστάμενα επιδόματα ως προς τον χρόνο της κατάρτισης της ατομική σύμβασης, αλλά και για τα μελλοντικά επιδόματα, δηλαδή για εκείνα που τυχόν θεσπισθούν μετά την κατάρτιση της».

5. Συμψηφισμός με Επιδόματα εορτών

Έχει κριθεί από τα δικαστήρια (`Αρειος Πάγος 392/2005, 1352/2009) ότι είναι έγκυρη η συμφωνία κατά την οποία με τον καταβαλλόμενο υπέρτερο του νομίμου θεσπιζομένου μισθό, καλύπτεται και η αμοιβή για τα επιδόματα εορτών. Η συμφωνία αυτή, βάσει της οποίας δια του επιπλέον ποσού θα καλύπτεται και η υποχρέωση της επιχείρησης για καταβολή των δώρων εορτών Πάσχα και Χριστουγέννων ως μη απαγορευμένη από το νόμο, είναι καθ΄ όλα έγκυρη και ισχυρή( Εφετείο Αθηνών 436/2001).
Επισημαίνεται πάντως ότι στην περίπτωση αυτή, τα ελεγκτικά όργανα του Ι.Κ.Α. στη πιθανότερη εκδοχή είναι δυνατόν να μην αναγνωρίσουν την συμφωνία αυτή και να προβούν σε καταλογισμό εισφορών.

6. Μη νόμιμος ο συμψηφισμός με αποδοχές αδείας και επίδομα αδείας

Οι αποδοχές αδείας και το επίδομα αδείας δεν συμψηφίζονται με τις ανώτερες των νομίμων καταβαλλόμενες αποδοχές ούτε κατόπιν ρητής συμφωνίας (Εφετείο Λάρισας 807/2006). Η συμφωνία περί καταλογισμού (συμψηφισμού) δεν επιτρέπεται ως προς τις αποδοχές αδείας και το επίδομα αδείας, διότι κατά τον σκοπό του νομοθέτη οι αποδοχές αδείας και το επίδομα αδείας πρέπει να προκαταβάλλονται στον μισθωτό κατά την έναρξη της αδείας, ώστε να πραγματοποιείται κατ΄ αυτόν τον τρόπο ο κοινωνικός σκοπός των σχετικών διατάξεων, ο οποίος συνίσταται στην εξασφάλιση της οικονομικής δυνατότητας του δικαιούχου να απολαύσει τις διακοπές του (`Αρειος Πάγος 1129/2007, `Αρειος Πάγος 1321/2006, Εφετείο Θεσσαλονίκης 292/2012).

7. Μη νόμιμος ο συμψηφισμός με αμοιβή υπερωρίας

Είναι δυνατός ο συμψηφισμός αποδοχών εργαζομένου στις υπέρτερες καταβαλλόμενες των νομίμων με σχετική συμφωνία των μερών, αλλά απαγορεύεται να καλύπτει την παρεχόμενη υπερωριακή απασχόληση. Δεν χωρεί, επίσης, συμψηφισμός της επιπλέον ημερήσιας εργασίας με τις ολιγότερες ώρες εργασίας άλλης ημέρας, εντός της αυτής ή και άλλης εβδομάδος. Θεωρείται όμως έγκυρη η συμφωνία ότι θα προκαταβάλλεται στον εργαζόμενο ορισμένο χρηματικό ποσό, επί πλέον του μισθού του, προς εξόφληση των αξιώσεών του για συγκεκριμένη υπερωριακή εργασία αυτού.
Δεν συμψηφίζονται στις μεγαλύτερες των νομίμων αποδοχές οι αξιώσεις για αμοιβή ή αποζημίωση από την παροχή υπερωριακής εργασίας και κάθε συμφωνία για το συμψηφισμό των αξιώσεων αυτών είναι άκυρη (`Αρειος Πάγος 220/2007). Ειδικότερα, κατά τη διάταξη του άρθρου 8 παρ. 4 του Ν.Δ. 4020/1959 , είναι άκυρη η συμφωνία μεταξύ εργοδότη και εργαζομένου βάσει της οποίας οι όποιες αξιώσεις αποδοχών από υπερωριακή απασχόληση θα καλύπτονται από τις υπέρτερες μισθολογικές αποδοχές που λαμβάνει ο εργαζόμενος. Συνεπώς απαγορεύεται ο καταλογισμός (συμψηφισμός) υπερωριακής αμοιβής με υπέρτερες των νομίμων καταβαλλόμενες αποδοχές (`Αρειος Πάγος 274/1989).
Αντίθετα είναι έγκυρη η συμφωνία περί προκαταβολής της αποζημιώσεως για συγκεκριμένη μελλοντική υπερωριακή εργασία και καταλογισμού της προκαταβληθείσας στην αμοιβή για την πράγματι παρασχεθείσα εργασία (`Αρειος Πάγος 1269/2005, `Αρειος Πάγος 1520/2003). Συμπερασματικά θεωρείται έγκυρη η συμφωνία ότι θα προκαταβάλλεται στον εργαζόμενο ορισμένο χρηματικό ποσό, επιπλέον του μισθού του, προς εξόφληση των αξιώσεών του για συγκεκριμένη υπερωριακή εργασία αυτού.
Προς πληρέστερη ενημέρωση επισημαίνεται όσον αφορά το φορολογικό σκέλος ότι, «Η προκαταβολή μισθού άνω των τριών (3) μηνών, ήτοι ποσά που υπερβαίνουν το ποσό των τριών μισθών, θεωρούνται δάνειο» (τελευταίο εδάφιο της παρ. 3 της ΠOΛ.1219/6-10-2014Απόφασης του Υπουργείου Οικονομικών).
Το κείμενο αποτελεί απόσπασμα από άρθρο του κ. Πέτρου Ραπανάκη, με τίτλο «Θέματα συμψηφισμού αποδοχών – Απαίτηση εργοδότη κατά εργαζομένου» που δημοσιεύθηκε στο τεύχος Φεβρουαρίου 2019 του περιοδικού Epsilon7.
πηγή: e-forologia

ΑΑΔΕ: Άμεση ενημέρωση για αποφάσεις και εγκυκλίους από δύο ψηφιακές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ

ΑΑΔΕ: Άμεση ενημέρωση για αποφάσεις και εγκυκλίους από δύο ψηφιακές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ

 0
Η ΑΑΔΕ εγκαινίασε δυο νέες ψηφιακές υπηρεσίες προς τους πολίτες, τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες που ενδιαφέρονται να ενημερώνονται άμεσα για τα νέα και τις δράσεις της φορολογικής διοίκησης .
Μπαίνοντας στον ιστότοπο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, οι φορολογούμενοι θα απαντούν στο μήνυμα αν θέλουν να λαμβάνουν ενημερώσεις από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων για τις σημαντικότερες αποφάσεις, εγκυκλίους και λοιπές δράσεις της φορολογικής διοίκησης.
Επιλέγοντας το «ΝΑΙ», θα ενημερώνονται μέσω των push notifications στο κάτω μέρος της οθόνης του υπολογιστή τους, για τα νέα της Αρχής.
Παράλληλα, στο κάτω μέρος της αρχικής οθόνης του ιστοτόπου της ΑΑΔΕ θα, μπορούν, αν το επιθυμούν, να συμπληρώσουν το e-mail τους, ώστε να λαμβάνουν τα νέα ενημερωτικά δελτία (newsletters) της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Τι άλλαξε στις διαγνωστικές εξετάσεις – Πότε ισχύει η μηδενική συμμετοχή – Μέχρι πότε πρέπει να εκτελούνται τα παραπεμπτικά

Τι άλλαξε στις διαγνωστικές εξετάσεις – Πότε ισχύει η μηδενική συμμετοχή – Μέχρι πότε πρέπει να εκτελούνται τα παραπεμπτικά

 0
Οι αλλαγές στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης της ΗΔΙΚΑ και στις διαγνωστικές εξετάσεις, όπως προβλέπονται στο άρθρο 6 του νέου Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) του ΕΟΠΥΥ.
Πρόκειται για αλλαγές που αφορούν στον χρόνο εκτέλεσης των παραπεμπτικών αλλά κυρίως, στο ποσοστό συμμετοχής των ασφαλισμένων, το οποίο «μηδενίζεται» για τους ασφαλισμένους αν επιλέξουν να υποβληθούν σε διαγνωστικές εξετάσεις στο δημόσιο τομέα, καθώς και για συγκεκριμένες κατηγορίες ασθενών.


Η επιλογή του δημοσίου τομέα για τη διενέργεια διαγνωστικών εξετάσεων φαίνεται δελεαστική λόγω της μηδενικής συμμετοχής των ασφαλισμένων, ωστόσο στην πράξη θεωρείται αμφίβολο κατά πόσο οι δημόσιες δομές θα μπορέσουν να υποστηρίξουν ένα μεγάλο κύμα ασφαλισμένων, με δεδομένους τους συρρικνωμένους προϋπολογισμούς και την έλλειψη προσωπικού.

  Πότε πρέπει να εκτελούνται τα παραπεμπτικά των διαγνωστικών εξετάσεων

Με βάση τις ρυθμίσεις του νέου Κανονισμού Παροχών του ΕΟΠΥΥ οι εξετάσεις πρέπει να εκτελούνται:
Α. τρεις εβδομάδες από την ημερομηνία έκδοσής τους όταν εκτελούνται σε ιδιώτες συμβεβλημένους παρόχους (ιδιωτικά εργαστήρια και διαγνωστικά κέντρα)
Β. οκτώ εβδομάδες από την ημερομηνία έκδοσής τους όταν εκτελούνται σε δημόσιες δομές (Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, Πολυιατρεία κ.λ.π.).

Πώς διαμορφώνεται το ποσοστό συμμετοχής των ασφαλισμένων

Α. 15% επί της εκάστοτε τιμής αποζημίωσης όταν τα παραπεμπτικά εκτελούνται σε ιδιώτες συμβεβλημένους παρόχους
Β. 5% επί της εκάστοτε τιμής αποζημίωσης για τους ασφαλισμένους που λαμβάνουν επίδομα ΕΚΑΣ όταν τα παραπεμπτικά εκτελούνται σε ιδιώτες συμβεβλημένους παρόχους.

Ποιοι ασφαλισμένοι θα έχουν μηδενική συμμετοχή σε διαγνωστικές εξετάσεις

Με βάση τον ΕΚΠΥ υπάρχουν κάποιοι ασθενείς που πλέον δεν θα καταβάλλουν καμία συμμετοχή για διαγνωστικές εξετάσεις, όπου κι αν αυτές διενεργούνται, αλλά και ασφαλισμένοι που θα απαλλάσσονται από τη συμμετοχή ανάλογα με τη δομή που θα επιλέξουν να υποβληθούν σε διαγνωστικές εξετάσεις.
Ειδικότερα προβλέπεται μηδενική συμμετοχή (0%) για τους ασφαλισμένους:
– που πάσχουν από Μεσογειακή Αναιμία, Δρεπανοκυτταρική νόσο, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου και είναι σε θεραπεία υποκατάστασης της νεφρικής λειτουργίας ή περιτοναϊκή κάθαρση ή έχουν διενεργήσει μεταμόσχευση και τα παραπεμπτικά τους εκτελούνται σε ιδιώτες συμβεβλημένους παρόχους
– που έχουν πιστοποιημένη αναπηρία για οποιαδήποτε πάθηση 80% και άνω από ΚΕΠΑ και των οποίων τα παραπεμπτικά εκτελούνται σε ιδιώτες συμβεβλημένους παρόχους.
– που πάσχουν από κυστική ίνωση και σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 και τα παραπεμπτικά τους εκτελούνται σε ιδιώτες συμβεβλημένους παρόχους.
– που είναι ακρωτηριασμένοι και λαμβάνουν το εξωιδρυματικό επίδομα με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω και τα παραπεμπτικά τους εκτελούνται σε ιδιώτες συμβεβλημένους παρόχους.
Τέλος, ορίζεται μηδενική συμμετοχή για όλους τους ασφαλισμένους των οποίων τα παραπεμπτικά εκτελούνται σε δημόσιες δομές παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας του ΕΣΥ καθώς και των πανεπιστημιακών και στρατιωτικών νοσοκομείων.

Κ. Παπανάτσιου: Εισοδηματικά κριτήρια για την ένταξη στις 120 δόσεις

Κ. Παπανάτσιου: Εισοδηματικά κριτήρια για την ένταξη στις 120 δόσεις

Παρασκευή, 12 Απριλίου 2019 16:19
 
UPD:17:46
INTIME NEWS/ΤΟΣΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
A- A A+
Εισοδηματικά κριτήρια, αλλά και το είδος του χρέους, θα λαμβάνονται υπόψη για την ένταξη στις ρυθμίσεις των 120 δόσεων για οφειλές στις Δ.Ο.Υ., σύμφωνα με δηλώσεις της υφυπουργού Οικονομικών  Κατερίνας Παπανάτσιου στο ραδιοφωνικό σταθμό «Κόκκινο».
Συγκεκριμένα, για το νομοσχέδιο που αφορά τις 120 δόσεις για οφειλές στις Δ.Ο.Υ. εξήγησε ότι αυτό θα έρθει στη Βουλή το προσεχές χρονικό διάστημα, ότι θα υπάρξουν εισοδηματικά κριτήρια και θα αφορά οφειλές ως το τέλος του 2018, καθώς και ότι οι 120 δόσεις θα αφορούν τα χαμηλά εισοδήματα.
Εξήγησε επίσης, ότι δεν θα υπάρξουν οριζόντιες, κοινές ρυθμίσεις για όλους. Θα λαμβάνονται υπόψιν εισοδηματικά κριτήρια, αλλά και το είδος του χρέους. «Δεν μπορεί ένα νομικό πρόσωπο που χρωστάει 2.000 ευρώ να πληρώνει σε 120 δόσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά η υφυπουργός Οικονομικών.
Απαντώντας για το αν θα αναπροσαρμοστεί στους 36 μήνες η αυτόματη πάγια ρύθμιση φορολογικών χρεών, απάντησε ότι εξετάζεται η διεύρυνση της πάγιας ρύθμισης. Η υφυπουργός εξήγησε ότι η φορολογία εισοδήματος δεν μπορεί να πάει περισσότερο από 12 δόσεις.
Όσον αφορά το νομοσχέδιο με τον αιγιαλό ξεκαθάρισε ότι «Δεν κτίζεται τίποτα πάνω στον αιγιαλό». Σύμφωνα με την κ. Παπανάτσιου το σχέδιο νόμου έχει ολοκληρωθεί από την επιτροπή της Βουλής και πηγαίνει σύντομα για ψήφιση στην Ολομέλεια.
Σε αυτό προβλέπεται ο περιορισμός του πλάτους της παραλίας από τα 50 στα 30 μέτρα. Απαγορεύεται η δημιουργία στους αιγιαλούς σταθερών κατασκευών. Επιτρέπονται κατόπιν αδείας μόνον ελαφρές εγκαταστάσεις για την εξυπηρέτηση των λουομένων.
Γνωστοποίησε ακόμα ότι «έχουν εκδοθεί διαβιβαστικά προς την αρμόδια αρχή για την κατεδάφιση εκατοντάδων αυθαίρετων κτισμάτων επί του αιγιαλού σε διάφορες περιοχές. Λαμβάνονται μέτρα και δίνονται προθεσμίες μέχρι και δύο χρόνια για τη μεταφορά εγκαταστάσεων που δεν είναι νόμιμες», ενώ αναφέρθηκε και στο τι ορίζεται για την άδεια χρήσης του αιγιαλού.
naftemporiki.gr

Πλήρης oδηγός της ΑΑΔΕ για ορθή συμπλήρωση των δηλώσεων Πώς θα δηλώσετε διαζύγια, αναδρομικά, μερίσματα, τόκους, μισθώματα, κατοικίες, φιλοξενούμενους και εξαρτώμενα μέλη

Πλήρης oδηγός της ΑΑΔΕ για ορθή συμπλήρωση των δηλώσεων

Πώς θα δηλώσετε διαζύγια, αναδρομικά, μερίσματα, τόκους, μισθώματα, κατοικίες, φιλοξενούμενους και εξαρτώμενα μέλη
Παρασκευή, 12 Απριλίου 2019 07:07
 
UPD:07:07
INTIME NEWS/ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
A- A A+
Από την έντυπη έκδοση 
Του Γιώργου Παλαιτσάκη
gpal@naftemporiki.gr
Σύμφωνα με τον φορολογικό οδηγό της ΑΑΔΕ, οι ερωτήσεις που υποβάλλουν πιο συχνά οι πολίτες για τις φετινές φορολογικές δηλώσεις και οι αντίστοιχες απαντήσεις έχουν ως εξής:
Βασικό έντυπο δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (Ε1)
1. Πώς μπορώ να υποβάλω τη φορολογική μου δήλωση;
Οι δηλώσεις υποβάλλονται μόνο ηλεκτρονικά. Εξαιρούνται οι δηλώσεις των αποβιωσάντων και των ανήλικων τέκνων με υποχρέωση υποβολής Ε3, οι οποίες υποβάλλονται σε έντυπη μορφή στην αρμόδια ΔΟΥ. Όσοι φορολογούμενοι δεν διαθέτουν κωδικούς πρόσβασης πρέπει να εγγραφούν ηλεκτρονικά στις υπηρεσίες πιστοποίησης του TAXISnet, στη συνέχεια να απευθυνθούν στη ΔΟΥ για να παραλάβουν τον κλειδάριθμό τους και να τον ενεργοποιήσουν ώστε να ολοκληρωθεί η πιστοποίησή τους. Εναλλακτικά, η δήλωση φορολογούμενου που δεν διαθέτει κωδικούς πρόσβασης μπορεί να υποβληθεί ηλεκτρονικά από εξουσιοδοτημένο λογιστή. Στην περίπτωση αυτή απαιτείται υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/86 με το γνήσιο της υπογραφής του φορολογούμενου (και της συζύγου του αν υπάρχει) προς τον λογιστή.
2. Πώς γίνεται επιβεβαίωση στοιχείων όταν ο γάμος δεν έχει δηλωθεί και στον πίνακα με τα στοιχεία που πρέπει να επιβεβαιωθούν δεν εμφανίζεται η σύζυγος;
Πριν από την επιβεβαίωση των στοιχείων της δήλωσής σας πρέπει να ενημερώσετε το Μητρώο της ΔΟΥ για την έγγαμη σχέση. Στη συνέχεια θα προχωρήσετε στην επιβεβαίωση, αφού επιλέξετε την ένδειξη «Έγγαμος» και πληκτρολογήσετε τον ΑΦΜ της συζύγου.
3. Έχω χωρίσει. Πώς θα διαγράψω τη σύζυγο από τον πίνακα με τα στοιχεία που πρέπει να επιβεβαιωθούν;
Πριν από την επιβεβαίωση των στοιχείων της δήλωσής σας πρέπει να ενημερώσετε το Μητρώο της ΔΟΥ για τη διακοπή της έγγαμης σχέσης. Στη συνέχεια θα διαγράψετε τον ΑΦΜ της συζύγου και αυτόματα θα ακυρωθούν τα στοιχεία της. Τέλος, επιλέγετε «Επιβεβαίωση».
4. Έχω χωρίσει. Πώς θα διαγράψω τον σύζυγο από τον πίνακα με τα στοιχεία που πρέπει να επιβεβαιωθούν;
Πριν από την επιβεβαίωση των στοιχείων της δήλωσής σας πρέπει να ενημερώσετε το Μητρώο της ΔΟΥ για τη διακοπή της έγγαμης σχέσης. Στη συνέχεια θα διαγράψετε τον ΑΦΜ σας από το πεδίο της «Συζύγου» και θα τον πληκτρολογήσετε στο πεδίο «Υπόχρεος». Τέλος, επιλέγετε «Επιβεβαίωση».
5. Θέλω να υποβάλω δήλωση και ο/η σύζυγος έχει αποβιώσει πριν από την υποβολή της δήλωσης. Τι να κάνω;
Δηλώνεται ο θάνατος στο Τμήμα - Γραφείο Διοικητικής και Μηχανογραφικής Υποστήριξης της αρμόδιας ΔΟΥ και υποβάλλονται χωριστές δηλώσεις. Ο εν ζωή σύζυγος υποβάλλει τη δήλωση ηλεκτρονικά, ενώ για τον αποβιώσαντα σύζυγο η δήλωση υποβάλλεται από τους κληρονόμους στην αρμόδια ΔΟΥ. Για την ηλεκτρονική δήλωση του εν ζωή συζύγου στη διαδικασία επιβεβαίωσης ισχύει ό,τι έχει αναφερθεί στις περιπτώσεις του χωρισμού.
6. Ασκώ επιχειρηματική δραστηριότητα και στη χρήση 2018 είχα εισόδημα και από μισθωτή εργασία. Μπορώ να φορολογηθώ σύμφωνα με τις διατάξεις της περ. στ', παρ. 2, του άρθρου 12 του ΚΦΕ (να φορολογηθεί το εισόδημα από την επιχειρηματική δραστηριότητα ως εισόδημα από μισθωτή εργασία, καθώς υπάρχουν έγγραφες συμβάσεις παροχής υπηρεσιών ή συμβάσεις έργου με έως τρία φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή με περισσότερα από τρία και οι αμοιβές από το ένα ξεπερνούν το 75% του συνόλου, η ασκούμενη δραστηριότητα δεν εμπεριέχει την εμπορική ιδιότητα και έχει δηλωθεί ως επαγγελματική έδρα η κατοικία);
Θα υποβάλετε ηλεκτρονικά την αρχική σας δήλωση δηλώνοντας τα εισοδήματά σας ως έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα και στη συνέχεια θα υποβάλετε τροποποιητική δήλωση στην αρμόδια ΔΟΥ και κατόπιν ελέγχου όλων των προϋποθέσεων που ορίζει ο νόμος θα καθοριστεί ο τρόπος φορολόγησης του εισοδήματός σας.
7. Δεν συμφωνώ με τα στοιχεία που είναι προσυμπληρωμένα στους κωδικούς των εισοδημάτων. Τι πρέπει να κάνω;
Η προσυμπλήρωση έγινε με βάση τα αρχεία της υπηρεσίας μας που προέκυψαν από την επεξεργασία των ηλεκτρονικά υποβληθεισών βεβαιώσεων αποδοχών ή συντάξεων ή αμοιβών από εργοδότες και φορείς. Επικοινωνήστε με τον εργοδότη ή φορέα και σε περίπτωση λανθασμένης υποβολής θα πρέπει ο εργοδότης ή φορέας να υποβάλει ηλεκτρονικά εκ νέου το αρχείο με τα σωστά στοιχεία βεβαίωσης. Σε περίπτωση που ο εργοδότης υποβάλει εκ νέου αρχείο βεβαιώσεων θα προσυμπληρωθούν τα νέα στοιχεία.
8. Έχω εισπράξει βάσει δικαστικής απόφασης εισοδήματα που αφορούν προηγούμενα έτη και τόκους. Πώς θα τα δηλώσω;
Τα εισοδήματα των προηγούμενων ετών θα δηλωθούν με τροποποιητική δήλωση στην αρμόδια ΔΟΥ στα έτη που αφορούν. Οι τόκοι θα δηλωθούν στο έτος που εισπράχθηκαν στους αντίστοιχους κωδικούς του πίνακα Δ1.
9. Έχω εισπράξει αναδρομικά συντάξεων. Πώς θα τα δηλώσω;
Τα αναδρομικά των προηγούμενων ετών θα δηλωθούν με τροποποιητική δήλωση στην αρμόδια ΔΟΥ στα έτη που αφορούν. Ωστόσο εάν τα αναδρομικά αφορούν τα φορολογικά έτη 2015, 2016 και 2017, η τροποποιητική δήλωση υποβάλλεται ηλεκτρονικά. Οι δηλώσεις αυτές υποβάλλονται εμπρόθεσμα μέχρι 31/12/2019.
10. Πού και πώς θα δηλώσω τα ποσά των μερισμάτων;
α. Θα τα δηλώσετε στους αντίστοιχους κωδικούς του πίνακα 4Δ1, αν τα ποσά αφορούν:
* μερίσματα νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων μη εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αθηνών με διπλογραφικά βιβλία,
* κέρδη μη εισηγμένων στο Χρηματιστήριο ανωνύμων εταιρειών που διανέμονται σε μέλη του Δ.Σ. τους, με συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο τουλάχιστον 3%,
* μερίσματα νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων εισηγμένων σε αλλοδαπά χρηματιστήρια,
* μερίσματα που διανεμήθηκαν από εταιρείες με μετοχές εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
Επισημαίνεται ότι τα κέρδη που διανέμουν οι ημεδαπές εταιρείες όλων των νομικών μορφών, περιλαμβανομένων και των προσωπικών εταιρειών που τηρούν διπλογραφικά βιβλία, δηλώνονται πριν από την αφαίρεση του φόρου 15%.
β. Θα τα δηλώσετε στους αντίστοιχους κωδικούς του πίνακα 6:
* αν αφορούν μερίσματα νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων μη εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αθηνών με απλογραφικά βιβλία. Αναγράφονται τα συνολικά καθαρά κέρδη που αναλογούν στα φυσικά πρόσωπα - εταίρους προσωπικών εταιρειών που τηρούν απλογραφικά βιβλία (Ο.Ε., Ε.Ε., κοινωνίες αστικού δικαίου που ασκούν επιχείρηση ή επάγγελμα, αστικές εταιρείες, κοινοπραξίες κ.λπ.). Αυτά τα νομικά πρόσωπα φορολογούνται με τις διατάξεις του άρθρου 29 του ν. 4172/2013 και με τον φόρο αυτόν εξαντλείται η φορολογική υποχρέωση των εταίρων.
* αν αφορούν μερίσματα που απαλλάσσονται του φόρου.
11. Στον πίνακα βεβαιώσεων αποδοχών αναγράφονται ποσά που αφορούν τόκους μη προερχόμενους από τραπεζικές καταθέσεις. Πώς θα τα δηλώσω;
Τα ποσά που αφορούν τόκους (εκτός τόκων που αφορούν τραπεζικές καταθέσεις) θα τα δηλώσετε στους αντίστοιχους κωδικούς του πίνακα Δ1 αθροιστικά με τους τόκους από τραπεζικές καταθέσεις που αναφέρονται στον υποπίνακα του αντίστοιχου κωδικού.
12. Πώς θα συμπληρώσω στον πίνακα 5.1 τα στοιχεία για τις κατοικίες μου;
Θα επιλέξετε το κίτρινο πλαίσιο, θα ανοίξει ο υποπίνακας στον οποίο δίνεται η δυνατότητα επιλογής εμφάνισης είτε της περσινής εικόνας δήλωσης ακινήτων, είτε της εικόνας του Ε9. Δηλώνετε όποια ακίνητα κατοικείτε, τα χαρακτηρίζετε ανάλογα (κύρια - πρώτη δευτερεύουσα - δεύτερη δευτερεύουσα και λοιπές), τα καταχωρείτε και, τέλος, επιλέγετε «Μεταφορά στη Δήλωση». Στην περίπτωση που δεν εμφανίζονται τα ακίνητα που θέλετε να δηλώσετε θα επιλέξετε εισαγωγή νέου ακινήτου και θα καταχωρήσετε όλα τα στοιχεία του ακινήτου.
13. Έχω αλλάξει κύρια κατοικία μέσα στο 2018. Πώς το δηλώνω;
Θα επιλέξετε το κίτρινο πλαίσιο και θα εισάγετε και τα στοιχεία της άλλης κατοικίας, θα τη χαρακτηρίσετε, θα την καταχωρήσετε και θα επιλέξετε μεταφορά στη δήλωση. Τέλος, θα επιλέξετε την τελευταία κύρια κατοικία και ξανά μεταφορά στη δήλωση. Τα στοιχεία της τελευταίας κύριας κατοικίας θα εμφανιστούν στον πίνακα 5.1α, ενώ το ποσό της αντικειμενικής δαπάνης της άλλης κύριας κατοικίας, θα μεταφερθεί στον κωδικό 707 για τον υπόχρεο και 708 για τη σύζυγο.
14. Επιλέγοντας το κίτρινο πλαίσιο στον πίνακα 5.1 εμφανίζονται π.χ. δύο ακίνητα, εκ των οποίων το ένα έχει πωληθεί. Πώς θα το διαγράψω;
Χαρακτηρίζετε μόνο το ακίνητο που έχετε στην κατοχή σας και ιδιοκατοικείτε και επιλέγετε «Μεταφορά στη Δήλωση» (το ακίνητο που έχει πουληθεί δεν το χαρακτηρίζετε).
15. Πώς μπορώ να τροποποιήσω τα στοιχεία ενός ακινήτου;
Θα επιλέξετε το κίτρινο πλαίσιο για να σας ανοίξει ο πίνακας με την εικόνα των ακινήτων σας. Επιλέγοντας τα ακίνητα που σας ενδιαφέρουν, μπορείτε να τροποποιήσετε τα περιγραφικά στοιχεία τους όπως εμφανίζονται και να τα χαρακτηρίσετε ως κύρια ή δευτερεύουσα κατοικία. Στη συνέχεια κάνετε «Μεταφορά στη Δήλωση» με τα διορθωμένα στοιχεία. Οι αλλαγές αυτές αφορούν αποκλειστικά τη συμπλήρωση της δήλωσης Ε1 και δεν επηρεάζουν την περιουσιακή σας εικόνα.
16. Ποιος είναι ο αριθμός παροχής ρεύματος;
Θα τον αναζητήσετε στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος που σας αποστέλλονται από τον πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας ή πάνω στον μετρητή κατανάλωσης. Θα αναγράψετε τα εννέα πρώτα ψηφία χωρίς κενά.
17. Το ακίνητό μου δεν ηλεκτροδοτείται έπειτα από αίτηση διακοπής που είχα καταθέσει στη ΔΕΗ ΔΕΗ+0,89% και επομένως δεν έχω αριθμό παροχής. Τι πρέπει να συμπληρώσω στον αντίστοιχο κωδικό;
Δεν είναι σωστό ότι δεν έχετε αριθμό παροχής, αφού είναι ένας μοναδικός αριθμός ο οποίος αναγράφεται πάνω στον μετρητή κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος (ρολόι) και χαρακτηρίζει τη σύνδεση του συγκεκριμένου ακινήτου με το δίκτυο παροχής ηλεκτρικού ρεύματος. Θα τον αναζητήσετε σε παλιότερους λογαριασμούς που σας έχουν αποσταλεί.
18. Το ακίνητό μου δεν έχει ηλεκτροδοτηθεί και δεν υπάρχει μετρητής κατανάλωσης. Τι θα συμπληρώσω στον αντίστοιχο κωδικό;
Η συμπλήρωση του αριθμού παροχής για όλα τα ακίνητα είναι υποχρεωτική. Στην περίπτωση που δεν υπάρχει μετρητής θα συμπληρώσετε τον εννιαψήφιο αριθμό 999999999.
19. Είναι υποχρεωτική η συμπλήρωση του ταχυδρομικού κώδικα για την κύρια κατοικία;
Η συμπλήρωση του ταχυδρομικού κώδικα (Τ.Κ.) είναι υποχρεωτική για τα ακίνητα τα οποία δηλώνονται ως κύρια κατοικία.
20. Πώς θα συμπληρώσω τη δήλωσή μου όταν είμαι φιλοξενούμενος;
Σε περίπτωση φιλοξενίας, συμπληρώστε στον υποπίνακα του κωδικού 801 τον ΑΦΜ του προσώπου που σας φιλοξενεί, τα τ.μ. της οικίας και τους μήνες φιλοξενίας. Εάν το πρόσωπο που σας φιλοξενεί έχει ήδη υποβάλει φορολογική δήλωση και δεν έχει δηλώσει τη φιλοξενία, θα πρέπει να προηγηθεί η υποβολή τροποποιητικής δήλωσης για να σας συμπεριλάβει στους φιλοξενούμενους.
21. Πώς θα αναγράψω στη δήλωσή μου ότι φιλοξενώ φυσικά πρόσωπα υπόχρεα σε δήλωση;
Στους κωδικούς 007-008 του πίνακα 2 ανοίγει υποπίνακας στον οποίο συμπληρώνετε τον ΑΦΜ του προσώπου που φιλοξενείται, τα τ.μ. της οικίας σας και τους μήνες που τον φιλοξενήσατε.
22. Έχω εξαρτώμενο μέλος το οποίο δηλώνω στον πίνακα 8 της δήλωσης, ενώ υπάρχει και η υποχρέωση χωριστής φορολογικής δήλωσης από το μέλος. Θα πρέπει να συμπληρώσω τα στοιχεία του εξαρτώμενου μέλους στον υποπίνακα του κωδικού 007-008 για τη φιλοξενία;
Εφόσον το εξαρτώμενο μέλος συνοικεί μαζί σας και δηλώνεται στον πίνακα 8 δεν είναι υποχρεωτική η συμπλήρωση ενός από τους κωδικούς 007-008.
23. Στον υποπίνακα που ανοίγει στους κωδικούς 007-008 εμφανίζονται τα στοιχεία του τέκνου μου, το οποίο φιλοξενώ. Θα πρέπει να κάνω αποδοχή της φιλοξενίας;
Δεν είναι υποχρεωτική η αποδοχή εφόσον το τέκνο σας είναι εξαρτώμενο και δηλώνεται στον πίνακα 8 της δήλωσής σας.
24. Πώς θα συμπληρώσω τη δήλωσή μου όταν διαμένω σε σκηνή ή είμαι άστεγος;
Σε περίπτωση φορολογούμενου σκηνίτη ή άστεγου, στον υποπίνακα του κωδικού 801 επιλέξτε την αντίστοιχη κατηγορία.
25. Πώς θα συμπληρώσω τη δήλωσή μου όταν διαμένω με τον/τη σύζυγό μου έχοντας επιλέξει την υποβολή χωριστής δήλωσης και το ακίνητο που ιδιοκατοικούμε ανήκει στον/στη σύζυγό μου;
Σε περίπτωση φορολογουμένου που έχει επιλέξει την υποβολή χωριστής δήλωσης με τον/τη σύζυγο και το ακίνητο ανήκει (ιδιόκτητο ή δωρεάν παραχωρούμενο ή μισθωμένο) στον άλλο σύζυγο, στον υποπίνακα του κωδικού 801 θα επιλέξει τη συνοίκηση με σύζυγο και στο πεδίο ΑΦΜ θα συμπληρώσει το ΑΦΜ του συζύγου που ανήκει το ακίνητο. Ο/η σύζυγος στον οποίο ανήκει το ακίνητο δεν θα δηλώσει στο κωδικό 007 ότι φιλοξενεί τον/τη σύζυγο.
26. Πώς δηλώνεται η δωρεάν παραχώρηση κατοικίας μέχρι 200 τ.μ. από γονέα σε παιδί και αντίστροφα;
* Αυτός που το παραχωρεί, το δηλώνει μόνο στο Ε2 σαν δωρεάν παραχώρηση.
* Αυτός που το κατοικεί, το δηλώνει στον πίνακα 5.1α επιλέγοντας τον κωδικό 203 (δωρεάν παραχωρημένη κατοικία).
27. Οι γονείς μου μένουν σε ιδιόκτητο διαμέρισμα του πρώτου ορόφου μιας πολυκατοικίας. Στην κατοχή τους έχουν ένα δεύτερο διαμέρισμα στον τρίτο όροφο στο οποίο διαμένω. Πώς θα δηλώσω τη διαμονή μου στη φορολογική μου δήλωση;
Στην περίπτωσή σας δεν διαμένετε στο ίδιο σπίτι με τους γονείς σας, ώστε να είστε φιλοξενούμενός τους, αλλά σας έχει δοθεί ένα ξεχωριστό σπίτι να κατοικείτε. Επομένως, πρέπει να συμπληρώσετε τον πίνακα 5.1α επιλέγοντας τον κωδικό 203, ενώ οι γονείς σας στο Ε2 που υποβάλλουν αναγράφουν το ακίνητο ως δωρεάν παραχωρημένο σε εσάς. Υπενθυμίζουμε ότι δωρεάν παραχώρηση μιας κύριας κατοικίας επιφάνειας μέχρι 200 τ.μ. γίνεται από γονείς σε παιδιά και αντίστροφα, προς ανιόντες (παππούδες, γιαγιάδες κ.λπ.) και προς κατιόντες (παιδιά, εγγόνια κ.λπ.) εξ αίματος και εξ αγχιστείας.
28. Πώς θα συμπληρώσω τη δήλωσή μου όταν έχω ενοίκιο κύριας κατοικίας;
Θα πρέπει να συμπληρώσετε τον πίνακα 5.1. Επιλέγοντας το κίτρινο πλαίσιο, θα καταχωρήσετε τα στοιχεία της κατοικίας, θα τη χαρακτηρίσετε και θα επιλέξετε «Μεταφορά στη δήλωση». Κατά τη συμπλήρωση των στοιχείων θα πρέπει να κλικάρετε τον κωδικό 203. Στη συνέχεια θα πρέπει να συμπληρώσετε και τον πίνακα 6.12.
29. Πώς συμπληρώνω τον πίνακα 6.12 (ενοίκιο κύριας κατοικίας) όταν υπάρχουν περισσότεροι από τρεις εκμισθωτές;
Στον υποπίνακα του κωδικού 801 συμπληρώνετε τους ΑΦΜ των εκμισθωτών και το ποσό ενοικίου που αντιστοιχεί στον καθένα.
30. Πού θα συμπληρώσω το ενοίκιο της δευτερεύουσας ή της εξοχικής κατοικίας;
Θα πρέπει να συμπληρώσετε τον πίνακα 5.1. Επιλέγοντας το κίτρινο πλαίσιο, θα καταχωρήσετε τα στοιχεία της κατοικίας, θα τη χαρακτηρίσετε και θα επιλέξετε μεταφορά στη δήλωση. Κατά τη συμπλήρωση των στοιχείων θα πρέπει να κλικάρετε τον κωδικό 207 ή 209. Στη συνέχεια θα πρέπει να συμπληρώσετε στον κωδικό 417 του πίνακα 6.14 τον ΑΦΜ του εκμισθωτή και στους κωδικούς 419, 420 του ιδίου πίνακα το ενοίκιο της δευτερεύουσας ή της εξοχικής κατοικίας.
31. Οι κωδικοί 049-050 του πίνακα 7, όπου αναγράφονται τα ποσά των δαπανών που κατοχυρώνουν το αφορολόγητο, προσυμπληρώνονται;
Στους κωδικούς 049-050 αναρτάται η ηλεκτρονική πληροφόρηση την οποία έλαβε η φορολογική διοίκηση από τις τράπεζες σχετικά με δαπάνες που έχουν εξοφληθεί με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής. Οι φορολογούμενοι, έχοντας οι ίδιοι το βάρος της απόδειξης, αναγράφουν το ποσό που αφορά τις δαπάνες που πληρούν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις.
32. Θέλω να δηλώσω εξαρτώμενα μέλη. Ποιον πίνακα συμπληρώνω;
Θα πρέπει να συμπληρώσετε τον πίνακα 8 με τα στοιχεία των εξαρτώμενων μελών που σας βαρύνουν και αυτόματα θα συμπληρωθεί στον ίδιο πίνακα ο αριθμός των τέκνων σας. Συμπληρώστε υποχρεωτικά τον ΑΜΚΑ για όλα τα εξαρτώμενα μέλη και επιπλέον τον ΑΦΜ για τα ενήλικα μέλη.
33. Ο γιος μου συμπλήρωσε τα 18 έτη και είναι εξαρτώμενο μέλος μου. Πρέπει να αποκτήσει δικό του ΑΦΜ;
Τα ενήλικα τέκνα θα πρέπει να διαθέτουν προσωπικό ΑΦΜ προκειμένου να τα συμπεριλάβετε ως εξαρτώμενα μέλη στη δήλωσή σας.
34. Με ποιον τρόπο θα υποβάλω τροποποιητική δήλωση για αναδρομικά για τα φορολογικά έτη 2015, 2016 και 2017;
Επιλέγετε στις δηλώσεις το έτος 2016 ή 2017 ή 2018 αντίστοιχα, την τροποποιητική δήλωση και στη συνέχεια «Δήλωση Αναδρομικών Ε1». Αφού εμφανιστούν οι κωδικοί συμπληρωμένοι με τα νέα ποσά υποβάλλετε οριστικά τη δήλωση.
35. Έχω χειρόγραφη βεβαίωση αποδοχών για αναδρομικά ποσά μισθών, αλλά δεν εμφανίζεται η επιλογή για υποβολή Δήλωσης Αναδρομικών Ε1. Πώς θα υποβάλω τη δήλωση αναδρομικών;
Η επιλογή είναι ενεργή για όσους φορολογούμενους υπάρχει ηλεκτρονική πληροφόρηση για αναδρομικές αποδοχές του φορολογικού έτους 2015, 2016 και 2017. Σε διαφορετική περίπτωση υποβάλλεται στη ΔΟΥ. 
Τα σημεία - κλειδιά για το έντυπο Ε2 
Με βάση τον φορολογικό οδηγό της ΑΑΔΕ, οι 10 ερωτήσεις - απαντήσεις για την ορθή συμπλήρωση του εντύπου Ε2 έχουν ως εξής:
1. Πώς υποβάλλεται το έντυπο Ε2 της συζύγου σε περίπτωση εγγάμων;
Στην περίπτωση εγγάμων και εφόσον η σύζυγος έχει εισοδήματα από ακίνητη περιουσία που ανήκουν στη δική της κυριότητα, έχει υποχρέωση υποβολής του εντύπου Ε2 είτε χρησιμοποιώντας τους προσωπικούς της κωδικούς πρόσβασης είτε του υπόχρεου/συζύγου, με την επιλογή «Ε2 συζύγου».
2. Πώς συμπληρώνω τη στήλη «Είδος μίσθωσης - Χρήση ακινήτου»;
Η στήλη 17 (Είδος μίσθωσης - χρήση ακινήτου) συμπληρώνεται υποχρεωτικά με το είδος της μίσθωσης και τη χρήση του μισθίου, όπως εκμίσθωση γραφείου, δωρεάν παραχώρηση κατοικίας, κενό κ.λπ.
3. Πώς θα δηλώσω τα ανείσπρακτα ενοίκια;
Θα πρέπει πρώτα να απευθυνθείτε στην αρμόδια ΔΟΥ με τα δικαιολογητικά που ορίζονται στις εγκυκλίους ΠΟΛ. 1024/2016 και ΠΟΛ. 1102/2016 και αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία από τη ΔΟΥ θα υποβάλετε το Ε2, συμπληρώνοντας το ποσό των ανείσπρακτων ενοικίων για το οποίο έχει εκδοθεί η σχετική απόφαση. Τα ανείσπρακτα εισοδήματα από εκμίσθωση ακίνητης περιουσίας που δηλώθηκαν στο προηγούμενο φορολογικό έτος στους κωδικούς 125-126 και εισπράχθηκαν κατά το έτος 2018, δηλώνονται ανά κατηγορία ακινήτου και είδος μίσθωσης στο έντυπο Ε2 του φορολογικού έτους 2018.
4. Η στήλη «Αριθμός Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας» συμπληρώνεται υποχρεωτικά;
Συμπληρώνεται για τα μισθωτήρια των ακινήτων που έχουν κατατεθεί στη σχετική ηλεκτρονική εφαρμογή. Δεν συμπληρώνεται ο αριθμός καταχώρησης του μισθωτηρίου που είχε παραληφθεί από την αρμόδια ΔΟΥ.
5. Με ποιον τρόπο υποβάλλεται το έντυπο Ε2 σε περίπτωση που έχει στην ιδιοκτησία του ακίνητα τόσο ο σύζυγος όσο και η σύζυγος;
Και οι δύο σύζυγοι έχουν την υποχρέωση να υποβάλουν χωριστό έντυπο Ε2 για τα ακίνητα που έχουν στην ιδιοκτησία ή τη συνιδιοκτησία τους.
6. Ποιον αριθμό παροχής θα συμπληρώσω σε βοηθητικούς χώρους (αποθήκη, θέση στάθμευσης) οι οποίοι ηλεκτροδοτούνται από τον κοινόχρηστο μετρητή κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος;
Στις περιπτώσεις αυτές θα συμπληρώσετε το πεδίο με τον εννιαψήφιο αριθμό 999999999.
7. Ποιον αριθμό παροχής θα συμπληρώσω σε αγροτεμάχιο που εκμισθώνω στο οποίο δεν υπάρχει μετρητής κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος;
Στις περιπτώσεις αγροτεμαχίων που δεν έχουν μετρητή κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος, θα συμπληρώνετε το πεδίο με τον εννιαψήφιο αριθμό 999999999.
8. Πώς συμπληρώνω τον αριθμό παροχής ηλεκτρικού ρεύματος για ακίνητο που δηλώνεται ως κενό και έχει γίνει διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος;
Το ακίνητο διαθέτει μετρητή κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος επάνω στον οποίο αναγράφεται ο αριθμός παροχής, ο οποίος υπάρχει και σε όλους τους λογαριασμούς του παρόχου ηλεκτρικής ενέργειας που σας έχουν αποσταλεί στο παρελθόν.
9. Κατά τη συμπλήρωση του εντύπου Ε2 διαπιστώνω ότι δεν μου επιτρέπεται να επιλέξω και αντίστοιχα να συμπληρώσω το ετήσιο μίσθωμα σε μία από τις στήλες 13, 14, 15, 16. Τι να κάνω;
Αφού συμπληρώσετε τις υπόλοιπες στήλες του πρώτου πίνακα και ανάλογα με το είδος μίσθωσης - χρήσης ακινήτου που θα επιλέξετε στη στήλη 17, θα ανοίξει πεδίο στο τέλος της εγγραφής στην οποία θα συμπληρώσετε το ετήσιο μίσθωμα. Όταν επιλέξετε «Καταχώρηση», τότε το ετήσιο μίσθωμα θα καταχωρηθεί σε μία από τις στήλες για το ακαθάριστο εισόδημα σύμφωνα με την επιλογή που κάνατε στη στήλη 17.
10. Θα πρέπει να συμπληρώσω τα ποσά των στηλών 13, 14, 15, 16 στους αντίστοιχους κωδικούς του πίνακα 4Δ2 (Εισόδημα από ακίνητη περιουσία) του εντύπου Ε1;
Εφόσον υποβάλετε οριστικά το έντυπο Ε2, τα ποσά των στηλών 13, 14, 15, 16 μεταφέρονται στους αντίστοιχους κωδικούς του Ε1 όπου θα μπορέσετε να ελέγξετε την ορθότητα των ποσών που καταχωρήσατε στο Ε2. Εάν διαπιστώσετε λάθος, θα πρέπει να διορθώσετε πρώτα το έντυπο Ε2 και στη συνέχεια να το οριστικοποιήσετε ξανά.