Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

ΕΞΟΦΛΗΣΗ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΙΚΑ ΜΕΣΩ ΤΡΑΠΕΖΗΣ & ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΜΙΣΘΩΔΟΣΙΑΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΜΕΣΩ ΤΡΑΠΕΖΩΝ (upd)

ΕΞΟΦΛΗΣΗ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΙΚΑ

ΙΚΑ-ΕΤΑΜ: Δελτίο Τύπου της 18.7.2011
Είσπραξη ασφαλιστικών εισφορών υπέρ ΙΚΑ-ΕΤΑΜ από 1.8.2011 υποχρεωτικά μέσω τραπεζικού συστήματος και ΕΛΤΑ
Από τη Διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ανακοινώνεται ότι από 1.8.2011 και σε εφαρμογή των διατάξεων της παρ. 1 του άρθρου 40 του Ν.3863/2010 (ΦΕΚ 115/Α’/15.7.2010) η είσπραξη των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών υπέρ του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ από τους εργοδότες κοινών επιχειρήσεων και οικοδομοτεχνικών έργων και για τις μισθολογικές περιόδους Ιουλίου 2011 και εφεξής θα διενεργείται αποκλειστικά μέσω τραπεζικού συστήματος ή Ελληνικών Ταχυδρομείων (ΕΛΤΑ).
Από την ίδια ημερομηνία παύει η καταβολή των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών στα υποκαταστήματα και παραρτήματα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Κατόπιν αυτού, οι εργοδότες κοινών επιχειρήσεων και οικοδομοτεχνικών έργων θα πρέπει να καταβάλουν, μέσω του Συστήματος Πληρωμών ΔΙΑΣ σε τράπεζες της επιλογής τους ή στα ΕΛΤΑ τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές, εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών, για τις περιόδους απασχόλησης Ιουλίου 2011 και εφεξής. Στο πλαίσιο του Συστήματος Πληρωμών ΔΙΑΣ παρέχεται, μεταξύ άλλων, και η Διατραπεζική Ηλεκτρονική Υπηρεσία Αυτόματης Εξόφλησης Λογαριασμών (DIASDEBIT).
Συνιστάται ιδιαίτερα στους εργοδότες να επικοινωνήσουν με τα υποκαταστήματα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, καθώς και με τις τράπεζες συνεργασίας τους, προκειμένου να ενημερωθούν αφενός για τα εναλλακτικά δίκτυα που προσφέρονται ώστε να αποφύγουν την πιθανή αναμονή στα Ταμεία και αφετέρου για το τυχόν κόστος κάθε τύπου συναλλαγής.
Εξαιρέσεις: Θα εξακολουθήσουν να καταβάλλονται στις υπηρεσίες του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (υποκαταστήματα, Ταμεία Είσπραξης κ.λπ.):
- Εισφορές προαιρετικής ασφάλισης και αναγνωρίσεων χρόνου ασφάλισης.
- Ποσά για εξόφληση οφειλών από καθυστερούμενες εισφορές, προσαυξήσεις, πρόστιμα κ.λπ.
- Ποσά δόσεων ρύθμισης οφειλών.
- Προκαταβολή εισφορών κατά την απογραφή ιδιωτικού οικοδομοτεχνικού έργου.
- Εισφορές βάσει Ποσοστού Εργατικής Δαπάνης (ΠΕΔ) για δημόσια έργα.
- Τρέχουσες εισφορές για οικοδομοτεχνικά έργα που έχουν απογραφεί μέχρι 31.12.2001 (όπου ο Αριθμός Μητρώου είναι με εννέα ψηφία).
- Εισφορές για τις ειδικές κατηγορίες προσώπων οι οποίες εξαιρούνται προσωρινά ή οριστικά από την υποχρέωση υποβολής ΑΠΔ (όπως αποκλειστικές νοσοκόμες κ.λπ.).

Σημείωση «λογιστική PROSVASIS»: Η δημοσιευόμενη ανακοίνωση του ΙΚΑ ΔΕΝ έχει καμία σχέση με την ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ εξόφληση της μισθοδοσίας μέσω τραπεζικών λογαριασμών. Για την εφαρμογή του μέτρου της υποχρεωτικής απόφασης εξόφλησης της μισθοδοσίας προσωπικού μέσω τραπεζικών λογαριασμών θα πρέπει να εκδοθεί υπουργική απόφαση, κάτι που μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει, όπως αναλύομε και κατωτέρω. 
α) Από πλευράς υπουργείου οικονομικών

31/Ν.2238/1994
Άρθρο 31
Λογιστικός προσδιορισμός του καθαρού εισοδήματος

1. Το καθαρό εισόδημα των επιχειρήσεων που τηρούν επαρκή και ακριβή βιβλία και στοιχεία δεύτερης και τρίτης κατηγορίας του Κ.Β.Σ. εξευρίσκεται λογιστικώς με έκπτωση από τα ακαθάριστα έσοδα, όπως αυτά ορίζονται στο προηγούμενο άρθρο, των ακόλουθων εξόδων, με την επιφύλαξη των διατάξεων των άρθρων 51Α και 51Β του παρόντος:(1), (2)
α) των γενικών εξόδων διαχείρισης, στα οποία περιλαμβάνονται, με την επιφύλαξη της παραγράφου 20 του παρόντος άρθρου:(3)
αα) Τα έξοδα μισθοδοσίας και αμοιβής του προσωπικού, εφόσον έχουν καταβληθεί ή βεβαιωθεί οι ασφαλιστικές εισφορές υπέρ του Ι.Κ.Α. ή άλλου ασφαλιστικού οργανισμού, εκτός αν από την κείμενη νομοθεσία προβλέπεται μερική ή ολική απαλλαγή από την υποχρέωση για την καταβολή εισφορών. Η υπηρεσία που διενεργεί το φορολογικό έλεγχο, τακτικό ή προσωρινό, υποχρεούται, αμέσως μετά την ολοκλήρωσή του, να ενημερώσει τον αρμόδιο ασφαλιστικό οργανισμό σχετικά με την απόδοση ή μη των ασφαλιστικών εισφορών. Η παραβίαση της υποχρέωσης του προηγούμενου εδαφίου συνιστά πειθαρχικό αδίκημα που τιμωρείται κατά τις οικείες διατάξεις του πειθαρχικού δικαίου. Οι δαπάνες μισθοδοσίας δεν αναγνωρίζονται προς έκπτωση αν δεν έχουν εξοφληθεί μέσω επαγγελματικών τραπεζικών λογαριασμών ή επιταγών που εξοφλούνται μέσω των ίδιων λογαριασμών.
Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών καθορίζεται η σταδιακή εφαρμογή των διατάξεων των προηγούμενων εδαφίων, η διαδικασία της εξόφλησης των δαπανών μισθοδοσίας, και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή των διατάξεων του τελευταίου εδαφίου της προηγούμενης παραγράφου. 

Απόφαση που δεν έχει εκδοθεί ακόμη

β) Από πλευράς υπουργείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων


NOMOΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 3863 Νέο Ασφαλιστικό Σύστημα και συναφείς διατάξεις, ρυθμίσεις στις εργασιακές σχέσεις.

(ΦΕΚ Α 115/15.07.2010)
Άρθρο 40. Συναλλαγές μέσω τραπεζικού συστήματος


1. Από 1.1.2011 η καταβολή των συντάξεων του συνόλου των παροχών, των αποδοχών των υπαλλήλων και των λοιπών πληρωμών των Ασφαλιστικών Φορέων διενεργείται υποχρεωτικά με πίστωση λογαριασμών πληρωμών τράπεζας ή ΕΛ.ΤΑ., με δικαίωμα επιλογής από τον δικαιούχο. Επίσης, από 1.1.2011 η είσπραξη των ασφαλιστικών εισφορών διενεργείται υποχρεωτικά μέσω τραπεζικού συστήματος ή ΕΛ.ΤΑ..
-
2. Από 1.7.2011 οι αποδοχές των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα κατατίθενται από τους εργοδότες ταυτόχρονα και συνολικά με τις ασφαλιστικές εισφορές και το φόρο μισθωτών υπηρεσιών σε τράπεζα και μεταφέρονται και αποδίδονται από αυτή στους λογαριασμούς των δικαιούχων μισθωτών, στους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης και το Δημόσιο, αντίστοιχα. Για το σκοπό αυτόν κάθε υπόχρεη επιχείρηση υπογράφει σχετική σύμβαση με τράπεζα που επιλέγει. Οι συμβαλλόμενες τράπεζες δεν θεωρούνται δημόσιοι υπόλογοι και ευθύνονται μόνο για τυχόν λάθη από δική τους υπαιτιότητα.
Η όλη διαδικασία, τα χρονικά πλαίσια, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια καθορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. –

Απόφαση που δεν έχει εκδοθεί ακόμη
Από το ΙΚΑ έχει εκδοθεί μάλιστα και σχετική απόφαση (περί της μη εφαρμογής του μέτρου) η οποία αναφέρει

ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Αθήνα 11/ 7 / 2011
Αριθμ. Πρωτ.Γ99/1/106
ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ
ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ :
ΑΡ. : 45
ΠΡΟΣ:
Τους Αποδέκτες του Πίνακα Α’
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
Ως ο συν/νος πίνακας διανομής
ΘΕΜΑ : «Υποχρεωτική είσπραξη των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών
υπέρ του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ μέσω τραπεζικού συστήματος ή ΕΛ.ΤΑ για
περιόδους απασχόλησης από 1/7/2011 και εφεξής - Ταυτόχρονη
καταβολή αποδοχών και ασφαλιστικών εισφορών από τους
εργοδότες»

. . . . . . .. . . . . . . . . . .

Β. ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΑΠΟΔΟΧΩΝ ΚΑΙ ΕΙΣΦΟΡΩΝ
ΜΕΣΩ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ
Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 40 του
νόμου 3863/2010 , μεταξύ άλλων , ορίζεται ότι:
Aπό 1/7/2011 οι αποδοχές των εργαζομένων στον ιδιωτικό
τομέα κατατίθενται από τους εργοδότες ταυτόχρονα και συνολικά
με τις ασφαλιστικές εισφορές σε τράπεζα και μεταφέρονται και
αποδίδονται από αυτή στους λογαριασμούς των δικαιούχων
μισθωτών , στους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης και το Δημόσιο ,
αντίστοιχα.
Για το σκοπό αυτόν κάθε υπόχρεη επιχείρηση υπογράφει
σχετική σύμβαση με τράπεζα που επιλέγει .
Οι συμβαλλόμενες τράπεζες δεν θεωρούνται δημόσιοι
υπόλογοι και ευθύνονται μόνο για τυχόν λάθη από δική τους
υπαιτιότητα .
Επειδή, όπως ρητά αναφέρεται στο νόμο, θα εκδοθεί κοινή
Υπουργική απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και
Κοινωνικής Ασφάλισης με την οποία θα καθορίζεται η όλη
διαδικασία, τα χρονικά πλαίσια, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία
λεπτομέρεια, θα ακολουθήσει νεώτερη εγκύκλιός μας για παροχή
περαιτέρω διευκρινίσεων.

Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ
ΛΣΦΑΛΙΣΗΣ-ΕΣΟΔΩΝ
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ


Συνεπώς δεν τίθεται θέμα υποχρέωσης εξόφλησης της μισθοδοσίας μέσω τραπέζης



Σύμφωνα με τον ν. 4075/2012 άρθρο 16. Υποβολή ΑΠΔ


1. Οι εργοδότες, μαζί με τα στοιχεία απασχόλησης και ασφάλισης των απασχολούμενων σε αυτούς προσώπων, υποχρεούνται να δηλώνουν με τις ΑΠΔ που υποβάλλουν στο ΙΚΑ ΕΤΑΜ και τα στοιχεία που είναι απαραίτητα για τον υπολογισμό του φόρου μισθωτών υπηρεσιών.

Από την υποχρέωση αυτή εξαιρούνται το Δημόσιο, τα Ν.Π.Δ.Δ., οι Ο.Τ.Α. πρώτου και δεύτερου βαθμού και οι εργοδότες οικοδομικών και τεχνικών έργων.

2. Η χρονική περίοδος αναφοράς της ΑΠΔ για το σύνολο των εργοδοτών είναι μηνιαία και τα στοιχεία της υποβάλλονται εντός του μήνα που έπεται της μισθο λογικής περιόδου απασχόλησης, με εξαίρεση τις ΑΠΔ του Δημοσίου, Ν.Π.Δ.Δ. και Ο.Τ.Α. πρώτου και δεύτερου βαθμού που υποβάλλονται εντός του μεθεπόμενου της μισθολογικής περιόδου απασχόλησης μήνα.

Οι ειδικότερες προθεσμίες για την εντός του μήνα υποβολή των ΑΠΔ μέσω του διαδικτύου καθορίζονται από τις παραγράφους 9 και 10 του άρθρου 16 του Κανονισμού διαδικασιών ασφάλισης για την εφαρμογή της ΑΠΔ, όπως τροποποιήθηκε με τη Φ.11321/12352/1071/19.6.2009 απόφαση του Υπουργού Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας (Β' 1277/29.6.2009).

3. Από 1.6.2012 οι αποδοχές των εργαζομένων και οι ασφαλιστικές εισφορές υπέρ ΙΚΑ ΕΤΑΜ καταβάλλονται σε Πιστωτικά Ιδρύματα και στα ΕΛΤΑ.

Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης καθορίζονται οι υπόχρεοι, ο τρόπος καταβολής και απόδοσης των ασφαλιστικών εισφορών στο ΙΚΑ – ΕΤΑΜ και κάθε άλλο σχετικό θέμα που είναι απαραίτητο για την εφαρμογή της παρούσας διάταξης.

Όπως είναι κατανοητό για την καταβολή των μισθών μέσω τραπεζικών λογαριασμών απαιτείται η έκδοση υπουργικής απόφασης.


Επιμέλεια: Απόστολος Αλωνιάτης. Οικονομολόγος _ Φοροτεχνικός , Συγγραφέας
Μέλος του Δ.Σ. του Ινστιτούτου Οικονομικών & Φορολογικών Μελετών (Ι.Ο.ΦΟ.Μ)Οικονομικός Διευθυντής της PROSVASIS AEBE