Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2021

Αδήλωτα τετραγωνικά- Τι προβλέπει η «δεύτερη ευκαιρία» για υποβολή δηλώσεων

 

Αδήλωτα τετραγωνικά- Τι προβλέπει η «δεύτερη ευκαιρία» για υποβολή δηλώσεων

 0

Ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής η τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών για την παράταση του προγράμματος «Θησέας» και τα «αδήλωτα τετραγωνικά».

Σύμφωνα με τη διάταξη, προβλέπεται η δυνατότητα δεύτερης ευκαιρίας για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που καθυστέρησαν ή δεν μπόρεσαν να αξιοποιήσουν την προηγούμενη ευνοϊκή ρύθμιση του Υπουργείου Εσωτερικών και της Κ.Ε.Δ.Ε. για τη δήλωση των ορθών στοιχείων για τον καθορισμό επιφάνειας ή και χρήσης των ακινήτων τους στους δήμους.

Καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των δηλώσεων ορίζεται η 31η Δεκεμβρίου 2021.

Τα οφέλη της ρύθμισης

Για τους ιδιοκτήτες που θα υποβάλουν δήλωση ορθών στοιχείων, διαγράφεται το σύνολο των προστίμων, τα οποία προκύπτουν από τις διαφορές των τετραγωνικών μέτρων, για τη χρονική περίοδο προ του 2020. Για τη χρονική, δε, περίοδο από την 1η Ιανουαρίου 2020 και μετά –και μέχρι την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης– προβλέπεται πρόστιμο 20% επί του ποσού, που προκύπτει από τη διαφορά των τετραγωνικών μέτρων αυτού του διαστήματος.
Επισημαίνεται ότι, σε αντίθετη περίπτωση, οι αναδρομικές χρεώσεις δημοτικών φόρων, τελών, προστίμων και προσαυξήσεων για τη χρονική περίοδο προ του 2020, θα ξεπερνούσαν –σε ορισμένες περιπτώσεις– το 200%, ενώ για τη χρονική περίοδο από την 1η Ιανουαρίου 2020 και μετά, τα πρόστιμα θα ήταν πολλαπλάσια.

Οι οφειλές προς τους ΟΤΑ α’ βαθμού που προκύπτουν, θα μπορούν να εξοφληθούν σε είκοσι τέσσερις (24) ισόποσες μηνιαίες δόσεις, με ελάχιστο όριο μηνιαίας δόσης –πλην της τελευταίας– τα δέκα (10) ευρώ για φυσικά πρόσωπα και τα πενήντα (50) ευρώ για νομικά πρόσωπα.
Μηνιαίες δόσεις, με ποσό μικρότερο των ανωτέρω ελαχίστων ορίων που έχουν ήδη καταβληθεί ή βεβαιωθεί μέχρι την έναρξη ισχύος της παρούσας ρύθμισης, διατηρούνται σε ισχύ.

Η ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Με την αξιολογούμενη διάταξη παρέχεται εκ νέου έως την 31.12.2021 δικαίωμα υποβολής δηλώσεων ή δηλώσεων ορθών στοιχείων για τον καθορισμό επιφάνειας ή και της χρήσης ακινήτου δημοτών με διαγραφή του συνόλου των προστίμων που προκύπτουν από τις διαφορές τετραγωνικών μέτρων και με την υποχρέωση των δηλούντων να καταβάλουν τα τέλη που αντιστοιχούν στα ορθά τετραγωνικά μέτρα, σε είκοσι τέσσερις (24) μηνιαίες δόσεις, υπολογιζόμενα από 1.1.2020 μέχρι την ημερομηνία της δήλωσης, με πρόστιμο είκοσι τοις εκατό (20%) επί του ποσού που προκύπτει από τη διαφορά των τετραγωνικών μέτρων αυτού του διαστήματος, με εξαίρεση τις οφειλές που προκύπτουν από διαφορές ως προς την επιφάνεια του ακινήτου ή τη χρήση του από τη ρύθμιση της παρ. 1 του άρθρου 165 του ν. 4764/2020 (Α’256).

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΔΙΑΤΑΞΗ

Άρθρο 5

Υποβολή δηλώσεων στοιχείων για τον καθορισμό επιφάνειας ή και της χρήσης ακινήτου

1. Οι υπόχρεοι σε δήλωση για τον καθορισμό της επιφάνειας ή και της χρήσης ακινήτου, προκειμένου να υπολογισθούν επ’ αυτού φόροι – τέλη και εισφορές προς τους Ο.Τ.Α. α’ βαθμού, που μέχρι σήμερα δεν έχουν υποβάλει ή έχουν υποβάλει ανακριβή δήλωση, υποβάλλουν δήλωση με τα ορθά στοιχεία, το αργότερο μέχρι τις 31.12.2021.

2. Κατ’ εξαίρεση των ισχυόντων ιδίως, στο άρθρο 73 του β.δ. της 24.9/20.10.1958 (Α’ 171) στα άρθρα 2 και 5 του ν. 25/1975 (Α’ 74), στο άρθρο 2 του ν. 429/1976 (Α’ 235), στις παρ. 11 και 14 του άρθρου 10 του ν. 1080/1980 (Α’246) και στις παρ. 12 και 16 του άρθρου 24 του ν. 2130/1993 (Α’62), σε όσους υποβάλλουν δήλωση ορθών στοιχείων, σύμφωνα με την παρ. 1, διαγράφεται το σύνολο των προστίμων που προκύπτουν από τις διαφορές τετραγωνικών μέτρων. Οι υποβάλλοντες τη δήλωση της παρ. 1, υποχρεούνται να καταβάλουν τα τέλη που αντιστοιχούν στα ορθά τετραγωνικά μέτρα, υπολογιζόμενα από 1ης.1.2020, μέχρι την ημερομηνία της δήλωσης, με πρόστιμο 20% επί του ποσού που προκύπτει από τη διαφορά των τετραγωνικών μέτρων αυτού του διαστήματος.

3. Οι Ο.Τ.Α. α’ βαθμού επεξεργάζονται τις δηλώσεις και εκκαθαρίζουν όλες τις σχετικές υποθέσεις, εγγράφοντας στα μητρώα τους τα ορθά τετραγωνικά μέτρα, το αργότερο μέχρι την 31η Μαρτίου 2022.

4. Οφειλές προς τους Ο.Τ.Α. α’ βαθμού, που προκύπτουν από τα οριζόμενα στην παρ. 2 καταβάλλονται από τους υπόχρεους σε είκοσι τέσσερις (24) ισόποσες μηνιαίες δόσεις με ελάχιστο όριο μηνιαίας δόσης πλην της τελευταίας δόσης τα δέκα (10) ευρώ για φυσικά πρόσωπα και τα πενήντα (50) ευρώ για τα νομικά πρόσωπα. Μηνιαίες δόσεις με ποσό μικρότερο των ανωτέρω ελαχίστων ορίων που έχουν ήδη καταβληθεί ή βεβαιωθεί μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος διατηρούνται σε ισχύ.

5. Οι οφειλές που προκύπτουν από διαφορές ως προς την επιφάνεια ενός ακινήτου ή τη χρήση αυτού, κατά το παρόν, εξαιρούνται από την παρ. 1 του άρθρου 165 του ν. 4764/2020 (Α’ 256)

Αναδρομικά συνταξιούχων: Οι δικαιούχοι και το χρονοδιάγραμμα πληρωμών

 

Αναδρομικά συνταξιούχων: Οι δικαιούχοι και το χρονοδιάγραμμα πληρωμών

 0

Τη σταδιακή καταβολή των αναδρομικών και των αυξήσεων στους συνταξιούχους που έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης έχουν ξεκινήσει από τα τέλη Ιουνίου οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, εφαρμόζοντας το νόμο 4670/2020, που προβλέπει βελτιωμένα ποσοστά αναπλήρωσης.

Στόχος του ΕΦΚΑ είναι, μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, να έχουν καταβληθεί αναδρομικά και αυξήσεις:


– Στους 150.000 παλαιούς συνταξιούχους.

– Για τις 29.000 περιπτώσεις νέων συνταξιούχων που εκκρεμούν.

Μέχρι το τέλος του έτους, θα έχει ολοκληρωθεί ο επανυπολογισμός των 100.000 παλαιών συνταξιούχων και θα έχουν καταβληθεί τα ποσά σε όσους τα δικαιούνται (υπολογίζεται περίπου το 20% από αυτούς δικαιούνται αναδρομικά και αυξήσεις).

Επίσης, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, για τους παλαιούς συνταξιούχους, (που υπέβαλαν αίτημα συνταξιοδότησης, πριν από τον Μάιο του 2016), οι τεχνικοί έλεγχοι από τις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ και την ανάδοχο εταιρεία δείχνουν πως το τελικό πλήθος των δικαιούχων είναι κατά πολύ μικρότερο από αυτό που έχει επικρατήσει ως εικόνα το τελευταίο διάστημα στην επικαιρότητα.

Όπως υπογραμμίζουν πηγές του ΕΦΚΑ, η διαδικασία του επανυπολογισμού των συντάξεων είναι μια εξαιρετικά σύνθετη και, ως εκ τούτου, χρονοβόρα διαδικασία. Είναι ενδεικτικό πως στην Ελλάδα υπάρχουν πάνω από 1.000 διαφορετικοί τρόποι ασφάλισης των μισθωτών, με αποτέλεσμα αυτό να αντανακλάται τόσο στη διαδικασία έκδοσης των συντάξεων όσο και στον υπολογισμό των αναδρομικών και των αυξήσεων, διευκρινίζουν.

Οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ έχουν ήδη προχωρήσει σε πληρωμές χιλιάδων συνταξιούχων.

Ειδικότερα:

– Τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, 65.000 νέοι, (μετά τον Μάιο του 2016), συνταξιούχοι του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα είδαν μόνιμες αυξήσεις στις συντάξεις τους κατά μέσο όρο 5,1%, καθώς και αναδρομικά κατά μέσο όρο 1.000 και 860 ευρώ αντίστοιχα. Το συνολικό ποσό που καταβλήθηκε ήταν 58 εκατομμύρια ευρώ.

– Για 29.032 περιπτώσεις νέων συνταξιούχων που εκκρεμεί ο επανυπολογισμός τους, αυτό πρόκειται να γίνει, μέχρι το τέλος Οκτωβρίου και η καταβολή των ποσών στους δικαιούχους θα πραγματοποιηθεί σταδιακά με εμβόλιμες πληρωμές.

– Για 2.600 περιπτώσεις θανόντων συνταξιούχων πρόκειται μέσα στις επόμενες ημέρες να ανοίξει ειδική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων από τους κληρονόμους τους.

Σύμφωνα με πηγές του ΕΦΚΑ, για τους παλαιούς συνταξιούχους, (που υπέβαλαν αίτημα συνταξιοδότησης, πριν από τον Μάιο του 2016), οι τεχνικοί έλεγχοι από τις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ και την ανάδοχο εταιρεία δείχνουν πως το τελικό πλήθος των δικαιούχων είναι κατά πολύ μικρότερο από αυτό που έχει επικρατήσει ως εικόνα το τελευταίο διάστημα στην επικαιρότητα.

Αναλυτικά:

– Οι συνταξιούχοι πριν τον Μάιο του 2016 ανέρχονται περίπου σε 1.800.000.

– Οι 1.050.000 από αυτούς έχουν λιγότερα από 30 χρόνια ασφάλισης και, επομένως, δεν δικαιούνται αναδρομικά και αυξήσεις με βάση το νόμο.

– Οι υπόλοιποι 750.000 έχουν πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης και εντάσσονται στη διαδικασία του επανυπολογισμού.

Από το πλήθος αυτό προκύπτουν τα εξής στοιχεία:

– 100.000 είναι δύσκολες περιπτώσεις συντάξεων, με λάθη ή ελλιπή στοιχεία, που χρήζουν περαιτέρω επεξεργασίας. Στόχος είναι, μέχρι το τέλος του έτους, να έχουν επανυπολογιστεί και να έχουν πληρωθεί όσοι δικαιούνται αναδρομικά και αυξήσεις. Υπολογίζεται ότι περίπου το 20% από αυτούς δικαιούνται αναδρομικά και αυξήσεις.

– Από τους υπόλοιπους 650.000 συνταξιούχους προκύπτει πως μόνο 130.000-150.000 δικαιούνται αναδρομικά και αυξήσεις. Οι υπόλοιποι δεν δικαιούνται, λόγω της προσωπικής διαφοράς και δεν εμπίπτουν στις προϋποθέσεις του νόμου.

– Επομένως, από το σύνολο των συνταξιούχων προ του 2016 προκύπτει πως μόνο το 8% θα δουν τελικά αναδρομικά και αυξήσεις.

Επιπλέον, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, οι αυξήσεις και τα αναδρομικά που θα λάβουν θα είναι λιγότερα από αυτά που έλαβαν οι 65.000 νέοι συνταξιούχοι που πληρώθηκαν από τον ΕΦΚΑ τον Ιούνιο και τον Ιούλιο.

myAADE: Η νέα ψηφιακή πύλη της ΑΑΔΕ

 

myAADE: Η νέα ψηφιακή πύλη της ΑΑΔΕ

Ανακοινώσεις ΑΑΔΕ - e-ΕΦΚΑ - Υπ.Οικ. - ΟΑΕΔ - Ε.Ένωσης κ.ά.

16 Σεπτέμβριος 2021
Taxheaven.gr



Σε συνέντευξη τύπου που ολοκληρώθηκε πριν λίγο, ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, Γ. Πιτσιλής, παρουσίασε τη νέα ψηφιακή πλατφόρμα «myAADE»

Δείτε τα παρακάτω videos της ΑΑΔΕ:






Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2021

Κατάργηση φόρου γονικής παροχής έως 800.000 ευρώ, μείωση ΦΣΚ, παροχές στους νέους - Όλα τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ

 

Κατάργηση φόρου γονικής παροχής έως 800.000 ευρώ, μείωση ΦΣΚ, παροχές στους νέους - Όλα τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ

Οικονομικές Ειδήσεις

11 Σεπτέμβριος 2021
ΔΕΘ: Ολο το πακέτο μέτρων για τη στήριξη της κοινωνίας και την ανάπτυξη Taxheaven.gr



Ο Πρωθυπουργός στο πλαίσιο της ομιλίας του στη ΔΕΘ εξήγγειλε τα εξής μέτρα: 

1. Για νέους έως 29 ετών οι οποίοι δεν έχουν προϋπηρεσία, όταν θα προσλαμβάνονται με πλήρη απασχόληση, το κράτος θα επιδοτεί για 6 μήνες 1200 το μήνα. Το 600 θα δίνονται στους εργοδότες και τα υπόλοιπα 600 στους εργαζομένους (επιπλέον της αμοιβής τους από τον εργοδότη).

2. Από το 2022 οι επιδοτούμενες νέες θέσεις εργασίας αυξάνονται από τις 100.000 στις 150.000.

3. Το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα επεκτείνεται και στους 28.000 σπουδαστές των δημοσίων Ι.Ε.Κ.

3. Από 1.1.2022 στο σύνολο των πολιτών κάτω των 29 ετών μηδενίζεται το ειδικό τέλος τηλεφωνίας και data.

4. Για τους εφήβους 15 έως 17 ετών που θα έχουν εμβολιαστεί θα λάβουν 50gb δωρεάν data στο κινητό τους.

5. Από το 2022 καθιερώνεται σε μόνιμη βάση η ψηφιακή κάρτα νέων έως 29 ετών. 

6. Μειώνεται το τέλος κινητής τηλεφωνίας για όλους από 1.1.2022 σε 10% αντί για  12% έως 20% που είναι σήμερα.

7. Από 1.1.2022 καταργείται οριστικά ο φόρος στις γονικές παροχές και στις δωρεές αξίας έως 800.000 ευρώ.

8. Η απαλλαγή από την εισφορά αλληλεγγύης θα ισχύσει και το 2022 για όλους τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα. Το ίδιο και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 μονάδες (σ.σ. το μέτρο αυτό έχει ήδη νομοθετηθεί).

9. Στο φορολογητέο εισόδημα θα υπάρχει έκπτωση 30% για ηλεκτρονικές δαπάνες από υπηρεσίες συγκεκριμένων κλάδων.

10. Ο συντελεστής φόρου εισοδήματος παραμένει στο 22% σε μόνιμη βάση (σ.σ. το μέτρο αυτό έχει ήδη νομοθετηθεί). Καθιερώνονται επίσης υπερεκπτώσεις για πράσινες και ψηφιακές επενδύσεις.

11. Μείωση κατά 50% στον Φ.Σ.Κ. (φόρος συγκέντρωσης κεφαλαίου)

12. Μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις με προσωπικό έως 250 άτομα που συγχωνεύονται θα πληρώνουν 30% λιγότερο φόρο εισοδήματος  (15,5%). Το μέτρο θα ισχύσει για 3 χρόνια και για ποσό έως 1.000.000 ευρώ.

13. Παραμένει μέχρι τον Ιούνιο του 2022 ο μειωμένος ΦΠΑ στα εισιτήρια, στις μεταφορές, στον καφέ, στα μη αλκοολούχα ποτά στον τουρισμό και στους κινηματογράφους.

14. Επεκτείνεται η μείωση του ΦΠΑ στα γυμναστήρια και στις σχολές χορού.

15. Μειώνεται μέχρι και 50% ανάλογα με την απώλεια του τζίρου η αποπληρωμή των επιστρεπτέων προκαταβολών.

16.  Επεκτείνεται για 3 ακόμα μήνες η επιδότηση δανείων του προγράμματος γέφυρα.

17. Επεκτείνεται για 3 μήνες το πρόγραμμα Συν-εργασία.

18. Ο συμπληρωματικός φόρος ΕΝΦΙΑ θα ενσωματωθεί στην κύρια κλίμακά του. Θα εξακολουθεί να μειώνεται. Τα περισσότερα νοικοκυριά θα πληρώσουν χαμηλότερο ΕΝΦΙΑ από το 2021.

19. Από τον επόμενο μήνα ο ΦΠΑ των ζωοτροφών που προορίζονται για ζωική παραγωγή πέφτει στο 6%.

20. Τον Δεκέμβριο σε όλους τους δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος θα καταβληθεί το διπλάσιο από αυτό που θα ελάμβαναν κανονικά.

21. Αύξηση του επιδόματος θέρμανσης κατά 20%.

Δείτε το τμήμα της ομιλίας με τα μέτρα.





Άδεια σχολικής παρακολούθησης - ΓΣΕΕ: Χορήγηση από τον εργοδότη για τους γονείς παιδιών μέχρι 18 ετών τα οποία παρακολουθούν μαθήματα στοιχειώδους ή μέσης εκπαίδευσης

 





Άδεια σχολικής παρακολούθησης - ΓΣΕΕ: Χορήγηση από τον εργοδότη για τους γονείς παιδιών μέχρι 18 ετών τα οποία παρακολουθούν μαθήματα στοιχειώδους ή μέσης εκπαίδευσης

Οικονομικές Ειδήσεις

13 Σεπτέμβριος 2021
Taxheaven.gr


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

8/9/21

ΑΔΕΙΑ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ

Η ΓΣΕΕ μέσω του Κέντρου Πληροφόρησης Εργαζομένων & Ανέργων ενόψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς, υπενθυμίζει ότι προβλέπεται η χορήγηση από τον εργοδότη άδειας σχολικής παρακολούθησης για τους γονείς παιδιών μέχρι 18 ετών, τα οποία παρακολουθούν μαθήματα στοιχειώδους ή μέσης εκπαίδευσης.

Βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας (ν. 4808/2021άρθρο 38):

- δικαιούχοι της άδειας σχολικής παρακολούθησης των παιδιών και εν γένει της παρουσίας τους στο σχολείο είναι όλοι οι εργαζόμενοι γονείς, πλήρους ή μερικής απασχόλησης
- η διάρκεια της άδειας είναι μέχρι τέσσερις (4) εργάσιμες ημέρες για κάθε ημερολογιακό έτος
- η άδεια σχολικής παρακολούθησης χορηγείται αυτοτελώς για κάθε παιδί που είναι μαθητής-μαθήτρια (άρθρο 4 ΕΓΣΣΕ 2008)
- η άδεια χορηγείται χωρίς περικοπή των αποδοχών και δεν συμψηφίζεται με τις άλλες άδειες που χορηγούνται στους εργαζόμενους
- οι εργαζόμενοι γονείς δικαιούνται να απουσιάζουν ορισμένες ώρες ή ολόκληρη την ημέρα
- εφόσον και οι δύο γονείς εργάζονται αποφασίζουν ποιος από τους δυο θα κάνει χρήση της άδειας αυτής ή εφόσον επιθυμούν την από κοινού της χρήση, αποφασίζουν και ενημερώνουν με υπεύθυνη δήλωσή τους για πόσο χρόνο ο καθένας θα κάνει χρήση της άδειας, που πάντως δεν μπορεί συνολικά να υπερβαίνει τις τέσσερις (4) ημέρες συνολικά και για τους δύο γονείς
- εφόσον ισχύουν ευνοϊκότερες ρυθμίσεις βάσει νόμου, ΣΣΕ ή Κανονισμών Εργασίας, εφαρμόζονται αυτές
- στη στοιχειώδη εκπαίδευση ανήκει και το νηπιαγωγείο, η φοίτηση στο οποίο με βάση το νόμο είναι πλέον διετής για τα νήπια, που συμπληρώνουν την 31η Δεκεμβρίου του έτους εγγραφής ηλικία τεσσάρων (4) ετών1.

Την εν λόγω άδεια δικαιούνται επίσης και οι γονείς παιδιών με αναπηρίες, ανεξαρτήτως της ηλικίας τους, που φοιτούν σε δομή ειδικής εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας ή είναι ενταγμένα και παρακολουθούν προγράμματα σε Κέντρα Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας ατόμων με αναπηρίες, Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης ατόμων με αναπηρίες και ειδικά εκπαιδευτήρια.

Τα σωματεία, τα κατά τόπους Εργατικά Κέντρα και οι Ομοσπονδίες δύναμης της ΓΣΕΕ είναι σε επαγρύπνηση για τις καταγγελίες των εργαζομένων.


Η ΓΣΕΕ θα συνεχίσει να έχει στη διάθεση των συνδικάτων και των εργαζομένων σε όλη την επικράτεια για κάθε ζήτημα πληροφόρησης, στήριξης και συλλογικής δράσης:

• το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων της ΓΣΕΕ, ΚΕΠΕΑ/ΓΣΕΕ www.kepea.gr
• το Δίκτυο Υπηρεσιών Πληροφόρησης & Συμβουλευτικής Εργαζομένων και Ανέργων του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, ΙΝΕ/ΓΣΕΕ https://www.inegsee.gr/diktio-ipiresion-pliroforisis-simvouleftikis-ergazomenon-anergon/

Η ΓΣΕΕ εύχεται σε όλους τους γονείς και τα παιδιά τους καλή δύναμη και καλή αρχή!


ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ
_______________________
 Άρθρο 33 παρ.3 ν. 4521/2018

Τιμολόγια ρεύματος: Επιδότηση 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα. ΥΠΕΝ: Αφορά όλους τους καταναλωτές ανεξάρτητα από τον πάροχο με τον οποίον είναι συμβεβλημένοι

 

Τιμολόγια ρεύματος: Επιδότηση 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα. ΥΠΕΝ: Αφορά όλους τους καταναλωτές ανεξάρτητα από τον πάροχο με τον οποίον είναι συμβεβλημένοι

Ανακοινώσεις ΑΑΔΕ - e-ΕΦΚΑ - Υπ.Οικ. - ΟΑΕΔ - Ε.Ένωσης κ.ά.

13 Σεπτέμβριος 2021
Αύξηση 20% στο επίδομα θέρμανσης και 100 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την κατασκευή φωτοβολταϊκών σταθμών από δημοτικές ενεργειακές κοινότητες που θα παρέχουν ηλεκτρική ενέργεια σε ευάλωτα νοικοκυριά σε σχεδόν μηδενικές τιμές Taxheaven.gr


ΥΠ. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με απόφαση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, η Κυβέρνηση προχωρά άμεσα στη λήψη μέτρων για την αντιστάθμιση των επιπτώσεων από τις αναμενόμενες αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος λόγω της διεθνούς ενεργειακής κρίσης.

Το σχέδιο που έχει εκπονηθεί για την προστασία των καταναλωτών προβλέπει την επιδότηση των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας με το ποσό των 30 ευρώ ανά MWh για τις πρώτες 300 kWh κατανάλωσης κάθε μήνα. Η στήριξη αφορά σε όλους τους καταναλωτές χαμηλής τάσης ανεξάρτητα από τον πάροχο με τον οποίον είναι συμβεβλημένοι.

Σε ό,τι αφορά τη ΔΕΗ, θα επεκταθεί η εκπτωτική πολιτική που ήδη ισχύει, καλύπτοντας πλήρως τις ανατιμήσεις που θα είχε ένα μέσο νοικοκυριό με κατανάλωση έως 600 kWh ανά μήνα. Με αυτά τα μέτρα θα αντισταθμιστεί σχεδόν το σύνολο των εκτιμώμενων ανατιμήσεων έως το τέλος του έτους για ένα μέσο νοικοκυριόΤο μέτρο τίθεται άμεσα σε εφαρμογή, ενώ από τον επόμενο μήνα το ύψος της στήριξης θα εμφανίζεται σε διακριτή γραμμή στους λογαριασμούς ρεύματος προκειμένου να γίνεται εύκολα αντιληπτό από όλους τους πολίτες.

Για την εξειδίκευση των μέτρων στήριξης, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, έχει συγκαλέσει έκτακτη σύσκεψη αύριο, Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου, με τη συμμετοχή της ΡΑΕ και όλων των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας. Ο κ. Σκρέκας θα ζητήσει από τους παρόχους να συνδράμουν στην αντιστάθμιση των επιπτώσεων για τους καταναλωτές από τις αναμενόμενες ανατιμήσεις στο κόστος ενέργειας, απορροφώντας μέρος των αυξήσεων.

Η στήριξη των καταναλωτών θα χρηματοδοτηθεί από το Ειδικό Ταμείο Στήριξης για την Ενεργειακή Μετάβαση, στο οποίο θα διοχετευθεί ποσό ύψους τουλάχιστον 150 εκατομμυρίων ευρώ από τα αυξημένα έσοδα που αντιστοιχούν στη χώρα μας το 2021 από το Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών Ρύπων. Στο τέλος του έτους θα αξιολογηθεί εκ νέου η κατάσταση και εφόσον εξακολουθούν να ισχύουν έκτακτες συνθήκες στη διεθνή αγορά ενέργειας, θα εξεταστεί η επέκταση της στήριξης από το Ειδικό Ταμείο.

Επίσης, θα υπάρξει αύξηση 20% στο επίδομα θέρμανσης, ενώ θα αξιοποιηθούν 100 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την κατασκευή φωτοβολταϊκών σταθμών από δημοτικές ενεργειακές κοινότητες που θα παρέχουν ηλεκτρική ενέργεια σε ευάλωτα νοικοκυριά σε σχεδόν μηδενικές τιμές.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε: «Η Κυβέρνηση, μπροστά στο παγκόσμιο φαινόμενο της ενεργειακής κρίσης, έχει εκπονήσει ολοκληρωμένο σχέδιο για τη στήριξη όλων των καταναλωτών χαμηλής τάσης. Είμαστε η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που προχωράμε στη δημιουργία Ειδικού Ταμείου Στήριξης για την Ενεργειακή Μετάβαση για να απομειώσουμε δραστικά ή και να μηδενίσουμε τις αναμενόμενες αυξήσεις στο ρεύμα σε όλους τους καταναλωτές έως το τέλος του έτους. Παράλληλα, εξετάζουμε τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσουμε μέσω του Ταμείου και άλλες δράσεις που θα οδηγήσουν σε μείωση του κόστους ενέργειας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Σε αυτή την εθνική προσπάθεια για την επίτευξη των φιλόδοξων στόχων μας για την ενεργειακή μετάβαση, είμαστε αποφασισμένοι να στηρίξουμε την κοινωνία προκειμένου να μη μείνει κανένας πολίτης πίσω».

Διευκρινίσεις για τις αλλαγές στο φόρο γονικής παροχής - Παραδείγματα. Φορολοταρία. Τα μέτρα της ΔΕΘ από τον Υφυπ. Οικονομικών

 

Διευκρινίσεις για τις αλλαγές στο φόρο γονικής παροχής - Παραδείγματα. Φορολοταρία. Τα μέτρα της ΔΕΘ από τον Υφυπ. Οικονομικών

Ανακοινώσεις ΑΑΔΕ - e-ΕΦΚΑ - Υπ.Οικ. - ΟΑΕΔ - Ε.Ένωσης κ.ά.

13 Σεπτέμβριος 2021
Τοποθέτηση του Υφυπουργού Οικονομικών κ. Βεσυρόπουλου για την εξειδίκευση των οικονομικών μέτρων που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός στην 85η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης Taxheaven.gr


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Νίκης 5-7
10563 Αθήνα
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
e-mail: press@minfin.gr


Δευτέρα, 13 Σεπτεμβρίου 2021

Δελτίο Τύπου

Τοποθέτηση του Υφυπουργού Οικονομικών κ. Απόστολου Βεσυρόπουλου για την εξειδίκευση των οικονομικών μέτρων που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης στην 85η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης


Όπως διαπιστώνουν οι πολίτες, εδώ και δύο χρόνια αυτή η Κυβέρνηση παραμένει πιστή στον κεντρικό πυρήνα της οικονομικής της πολιτικής, τη μείωση των φόρων.
Αυτό αποτυπώθηκε και στο νέο πλέγμα μέτρων που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός στην 85η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
Στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται και τα μέτρα μείωσης ή και απαλλαγής από φορολογικές επιβαρύνσεις, όπως:

1ον. Επεκτείνεται για το 2022 η απαλλαγή από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης, με δημοσιονομικό κόστος 767 εκατ. ευρώ.
Η απαλλαγή αυτή αφορά τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, όσους ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, τους ιδιοκτήτες ακινήτων και τους αγρότες.

2ον. Μείωση του φορολογικού συντελεστή για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες από το 24% στο 22% και μάλιστα σε μόνιμη βάση.
Υπενθυμίζω ότι είναι η δεύτερη μείωση που γίνεται από την Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Είχε προηγηθεί η πρώτη μείωση, το 2019, από το 28% στο 24%.
Τι σημαίνει σε πρακτικό επίπεδο αυτή η μείωση:
Νομικό πρόσωπο με κέρδη 20.000 ευρώ, με τον φορολογικό συντελεστή 24% έπρεπε να καταβάλει φόρο 4.800 ευρώ.
Με τη μείωση του φορολογικού συντελεστή στο 22%, το ποσό του φόρου μειώνεται κατά 400 ευρώ.
Το όφελος της επιχείρησης, με βάση και την πρώτη μείωση, ανέρχεται σε 1.200 ευρώ λιγότερο φόρο.

3ον. Παρατείνεται η ισχύς των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στις μεταφορές, στον καφέ, στα μη αλκοολούχα ποτά, στα εισιτήρια των κινηματογράφων και στο τουριστικό πακέτο έως τον Ιούνιο του 2022.

4ον. Μειώνεται ο συντελεστής ΦΠΑ στα γυμναστήρια και τις σχολές χορού από 24% σε 13%, μέχρι τον Ιούνιο του 2022.
Ένα μέτρο ουσιαστικής στήριξης για τους συγκεκριμένους κλάδους που έχουν πληγεί ιδιαιτέρως από την πανδημία.

5ον. Ο συντελεστής ΦΠΑ για τις ζωοτροφές μετατάσσεται στον υπερμειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 6%.
Η μείωση αυτή είναι μόνιμη.

6ον. Παρατείνεται η αναστολή του τέλους συνδρομητικής τηλεόρασης έως τον Ιούνιο του 2022.
Υπενθυμίζεται ότι το τέλος αυτό ανέρχεται στο 10% του μηνιαίου λογαριασμού.

7ον. Μειώνεται το τέλος συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας στο 10%, από 12% έως 20% που κυμαινόταν μέχρι σήμερα ανάλογα με το ύψος του μηνιαίου λογαριασμού, και καταργείται για νέους έως 29 ετών από την 1η Ιανουαρίου 2022.

8ον. Ενισχύονται με πρόσθετα φορολογικά κίνητρα οι ηλεκτρονικές συναλλαγές, όπως ανέλυσε ο κ. Σκυλακάκης.

9ον. 
Οι δαπάνες που σχετίζονται με την ανάπτυξη δράσεων που συνδέονται με την πράσινη οικονομία, την ενέργεια και την ψηφιοποίηση θα εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων κατά τον χρόνο της πραγματοποίησής τους, προσαυξημένες κατά ποσοστό έως 100%.

10ον. Από την 1η Οκτωβρίου 2021 μειώνεται για τις επιχειρήσεις κατά 50% ο φόρος στη συγκέντρωση κεφαλαίου.
Πρόκειται για ένα οριζόντιο μέτρο που αφορά όλες τις επιχειρήσεις.

11ον. Οι επιχειρήσεις που συγχωνεύονται θα επωφεληθούν με έκπτωση φόρου της τάξης του 30% σε ετήσια βάση, για τρία χρόνια.
Ατομικές επιχειρήσεις μπορούν να συμπράξουν, συστήνοντας ένα νέο νομικό πρόσωπο και να τύχουν της ίδιας έκπτωσης.
Το αμέσως επόμενο διάστημα θα ακολουθήσει περαιτέρω εξειδίκευση του μέτρου αυτού.

12ον. Από 01/10/2021 αυξάνεται το αφορολόγητο όριο για γονικές παροχές ανά γονέα ή δωρεές προς συγγενείς πρώτης κατηγορίας, όπως αυτή ορίζεται στη φορολογία κεφαλαίου, στο ποσό των 800.000 ευρώ.
Η πρώτη αυτή κατηγορία αφορά τους συζύγους, πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, παιδιά, εγγόνια και γονείς.
Και το όριο αυτό αφορά τόσο την ακίνητη περιουσία όσο και την κινητή περιουσία.
Ενδεικτικά αφορά ακίνητα, χρηματικά ποσά, μετοχές.
Υπενθυμίζω ότι για τα χρηματικά ποσά υπήρχε, μέχρι σήμερα, αυτοτελής φορολόγηση από το πρώτο ευρώ, με συντελεστή 10%.
Όπως όλοι γνωρίζουν, μέχρι σήμερα ήταν αφορολόγητες οι γονικές παροχές μέχρι του ποσού των 150.000 ευρώ.
Από τις 150.000 και μέχρι του ποσού των 300.000 ευρώ, προβλεπόταν φόρος 1%.
Από τις 300.000 έως τις 600.000 ευρώ, προβλεπόταν φόρος 5% και για ποσά άνω των 600.000 ευρώ ο φόρος ήταν 10%.
Και σήμερα το αφορολόγητο αυξάνεται στις 800.000 ευρώ.
Θα δώσω τρία παραδείγματα για να αντιληφθούν όλοι, το όφελος για τον πολίτη, το όφελος για την ελληνική οικογένεια:

Πρώτο παράδειγμα
Μέχρι σήμερα γονική παροχή ακινήτου, από γονέα σε τέκνο, 300.000 ευρώ επιβαρυνόταν με φόρο 1.500 ευρώ.
Στο εξής, δεν θα πληρώνει ο πολίτης ούτε ένα ευρώ φόρο.

Δεύτερο παράδειγμα

Δωρεά ακινήτου από παππού σε εγγονό αξίας 600.000 ευρώ, σήμερα έχει φόρο 16.500 ευρώ και από 01/10/2021 θα έχει μηδενικό φόρο.

Τρίτο παράδειγμα

Χρηματική γονική παροχή ή δωρεά 200.000 ευρώ σήμερα έχει φόρο 20.000 ευρώ και από 01/10/2021 θα έχει μηδενικό φόρο.
Πρόκειται για ένα γενναίο και ουσιαστικό μέτρο φορολογικής ελάφρυνσης.
Σε όλα αυτά θα πρέπει να προσθέσουμε και το έργο της ομάδας εργασίας που βρίσκεται σε εξέλιξη, για να διαμορφώσει τον νέο ΕΝΦΙΑ με την προσαρμογή των συντελεστών στις νέες αντικειμενικές αξίες.
Το ολοκληρωμένο σχέδιο για τον φόρο ακίνητης περιουσίας θα παρουσιαστεί κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού στη Βουλή.

13ον. Αυξάνεται κατά 20% το ποσό ενίσχυσης για το επίδομα θέρμανσης που θα δοθεί τον Δεκέμβριο του 2021.

Σημειώνεται ότι με την Κυβέρνησή μας, για πρώτη φορά, επεκτάθηκε η χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης και σε άλλες μορφές καύσιμων υλών, όπως πέλλετ, καυσόξυλα και φυσικό αέριο.

14ον. Αναμορφώνεται το πλαίσιο της φορολοταρίας.
Μέχρι σήμερα, σε κάθε φορολοταρία 1.000 τυχεροί κερδίζουν από 1.000 ευρώ, με κόστος 12 εκατ. ευρώ ετησίως.
Εφεξής, θα δίνεται διαφορετική στάθμιση, ανάλογα με το ποσοστό του εισοδήματος που καταναλώνεται.
Πολίτες με χαμηλότερο οικογενειακό εισόδημα και με περισσότερα τέκνα θα έχουν προσαύξηση στον αριθμό των λαχνών και στην πιθανότητα να κερδίσουν.
Τα βραβεία της λοταρίας κάθε μήνα θα κλιμακώνονται και θα φτάνουν έως και τις 50.000 ευρώ.
Επιπλέον, τα Χριστούγεννα θα υπάρχει ιδιαίτερη λοταρία με βραβεία έως και 100.000 ευρώ.

Κυρίες και κύριοι,
Η Κυβέρνησή μας παραμένει σταθερή σε μία φορολογική πολιτική με αναπτυξιακό πρόσημο.


Δείτε την τοποθέτηση του κου Βεσυρόπουλου:




Δείτε τις τοποθετήσεις του κου Σταϊκούρα και του κου Σκυλακάκη και τις σχετικές ειδήσεις του κόμβου «Η εξειδίκευση των οικονομικών εξαγγελιών της ΔΕΘ από τον Υπ. Οικονομικών» και «Επιστρεπτέες Προκαταβολές: Οι αλλαγές που έρχονται - Ποιά ποσά θα επιστραφούν. Ηλεκτρονικές συναλλαγές»: