Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2020

ΜΕΧΡΙ 28/2/2020 ΠΑΡΑΤΕΙΝΕΤΑΙ Η ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ "ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΜΗΤΡΩΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ"

ΜΕΧΡΙ 28/2/2020 ΠΑΡΑΤΕΙΝΕΤΑΙ Η ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ "ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΜΗΤΡΩΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ"

                                               17/01/2020 
 – Ανακοίνωση 
Κεντρικό Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων
Με απόφαση της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (ΓΓΠΣΔΔ) και κατόπιν σχετικού αιτήματος της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών, παρατείνεται η αναστολή λειτουργίας του πληροφοριακού συστήματος «Κεντρικό Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων» για το χρονικό διάστημα από τις 20/01/2020 έως και τις 28/02/2020.
Η εν λόγω παράταση δίνεται προκειμένου να οριστικοποιηθούν κρίσιμα νομικά ζητήματα σχετικά με την υποχρέωση και τον τρόπο καταχώρισης ορισμένων νομικών οντοτήτων καθώς και ζητήματα τεχνικής διασύνδεσης των μητρώων πραγματικών δικαιούχων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, που πρόκειται να οριστικοποιηθούν σε συνάντηση εκπροσώπων των κρατών μελών στις 17/1/2010.
Ως εκ τούτου, κατά το ανωτέρω χρονικό διάστημα αναστέλλονται οι προθεσμίες υποβολής των στοιχείων των πραγματικών δικαιούχων.
Το σχετικό δελτίο τύπου της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης
                                                     ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 
                                                                                                      Αθήνα, 17/01/2020 
       Με απόφαση της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (ΓΓΠΣΔΔ) και κατόπιν σχετικού αιτήματος της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών, παρατείνεται η αναστολή λειτουργίας του πληροφοριακού συστήματος «Κεντρικό Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων» για το χρονικό διάστημα από τις 20/01/2020 έως και τις 28/02/2020. Η εν λόγω παράταση δίνεται προκειμένου να οριστικοποιηθούν κρίσιμα νομικά ζητήματα σχετικά με την υποχρέωση και τον τρόπο καταχώρισης ορισμένων νομικών οντοτήτων καθώς και ζητήματα τεχνικής διασύνδεσης των μητρώων πραγματικών δικαιούχων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, που πρόκειται να οριστικοποιηθούν σε συνάντηση εκπροσώπων των κρατών μελών στις 17/1/2010.
       Ως εκ τούτου, κατά το ανωτέρω χρονικό διάστημα αναστέλλονται οι προθεσμίες υποβολής των στοιχείων των πραγματικών δικαιούχων

Κεντρικό Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων: Παρατείνεται η αναστολή λειτουργίας του ΠΣ από τις 20/01 έως και τις 28/02/2020

Κεντρικό Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων: Παρατείνεται η αναστολή λειτουργίας του ΠΣ από τις 20/01 έως και τις 28/02/2020


Με απόφαση της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (ΓΓΠΣΔΔ) και κατόπιν σχετικού αιτήματος της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών, παρατείνεται η αναστολή λειτουργίας του πληροφοριακού συστήματος «Κεντρικό Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων» για το χρονικό διάστημα από τις 20/01/2020 έως και τις 28/02/2020. Η εν λόγω παράταση δίνεται προκειμένου να οριστικοποιηθούν κρίσιμα νομικά ζητήματα σχετικά με την υποχρέωση και τον τρόπο καταχώρισης ορισμένων νομικών οντοτήτων καθώς και ζητήματα τεχνικής διασύνδεσης των μητρώων πραγματικών δικαιούχων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, που πρόκειται να οριστικοποιηθούν σε συνάντηση εκπροσώπων των κρατών μελών στις 17/1/2010.
Ως εκ τούτου, κατά το ανωτέρω χρονικό διάστημα αναστέλλονται οι προθεσμίες υποβολής των στοιχείων των πραγματικών δικαιούχων.
Η ΑΠ 132052 ΕΞ 2019 απόφαση αναφέρει ότι:
Ο Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης αποφασίζει την αναστολή λειτουργίας του πληροφοριακού συστήματος «Κεντρικό Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων» της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών για χρονικό διάστημα σαράντα ημερολογιακών ημερών (40), ήτοι από 22/11/2019 έως και 19/1/2020. Κατά το ανωτέρω χρονικό διάστημα αναστέλλονται οι προθεσμίες υποβολής στο «Κεντρικό Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων».

Ταμειακές μηχανές: Ποιες αποσύρονται έως τις 31 Μαΐου

Ταμειακές μηχανές: Ποιες αποσύρονται έως τις 31 Μαΐου

9:38 μμ, Παρασκευή 17 Ιάν 2020
Οι ταμειακές μηχανές που δεν μπορούν να συνδεθούν online με την ΑΑΔΕ πρέπει να αποσυρθούν, σύμφωνα με απόφαση που υπέγραψε ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής. Οι κάτοχοι των μηχανών αυτών θα πρέπει να δηλώσουν την παύση τους έως τις 31 Μαΐου στο TaxisNet ή στην αρμόδια εφορία.
Η ανακοίνωση της ΑΑΔΕ
«Σε ακόμα ένα σημαντικό βήμα για την υλοποίηση της διαβίβασης σε πραγματικό χρόνο και για κάθε μία συναλλαγή των δεδομένων των λιανικών συναλλαγών, που διενεργούνται μέσω Φορολογικών Ηλεκτρονικών Μηχανισμών (ΦΗΜ), προχώρησε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.
Με απόφαση του Διοικητή της, Γιώργου Πιτσιλή, η οποία αναμένεται να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, αποσύρονται οι Φορολογικοί Ηλεκτρονικοί Μηχανισμοί (ΦΗΜ), που έχουν λάβει άδειες καταλληλότητας με τις ΠΟΛ. 1234/2002 και 1135/2005 και δεν έχουν δυνατότητα διασύνδεσης για αποστολή δεδομένων στην ΑΑΔΕ.
Οι κάτοχοι των ανωτέρω ΦΗΜ υποχρεούνται να δηλώσουν, μέχρι τις 31 Μαΐου 2020, την παύση αυτών, στο TaxisNet ή στην αρμόδια ΔΟΥ, όπως αναλυτικά καθορίζεται στην εν λόγω απόφαση.
Διαβάστε αναλυτικά τον κατάλογο των αποσυρόμενων μηχανισμών, ΕΔΩ".

Απόσυρση ταμειακών μηχανών που δεν μπορούν να συνδεθούν online με την ΑΑΔΕ έως 31/05/2020

Αθήνα, 17 Ιανουαρίου 2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Απoσύρονται έως 31/05/2020 ταμειακές μηχανές που δεν μπορούν να συνδεθούν online με την ΑΑΔΕ

Σε ακόμα ένα σημαντικό βήμα για την υλοποίηση της διαβίβασης σε πραγματικό χρόνο και για κάθε μία συναλλαγή των δεδομένων των λιανικών συναλλαγών, που διενεργούνται μέσω Φορολογικών Ηλεκτρονικών Μηχανισμών (ΦΗΜ), προχώρησε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Με απόφαση του Διοικητή της, Γιώργου Πιτσιλή, η οποία αναμένεται να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, αποσύρονται οι Φορολογικοί Ηλεκτρονικοί Μηχανισμοί (ΦΗΜ), που έχουν λάβει άδειες καταλληλότητας με τις ΠΟΛ. 1234/2002 και 1135/2005 και δεν έχουν δυνατότητα διασύνδεσης για αποστολή δεδομένων στην ΑΑΔΕ.

Οι κάτοχοι των ανωτέρω ΦΗΜ υποχρεούνται να δηλώσουν, μέχρι τις 31 Μαΐου 2020, την παύση αυτών, στο TaxisNet ή στην αρμόδια ΔΟΥ, όπως αναλυτικά καθορίζεται στην εν λόγω απόφαση.

Διαβάστε αναλυτικά τον κατάλογο των αποσυρόμενων μηχανισμών στο συνημμένο αρχείο.






Η κυβέρνηση βάζει στο τραπέζι με τους επικεφαλής των θεσμών τα δικά της αιτήματα

Η κυβέρνηση βάζει στο τραπέζι με τους επικεφαλής των θεσμών τα δικά της αιτήματα

Μείωση πλεονασμάτων και τα κέρδη τα ομολόγων στην ατζέντα


Η κυβέρνηση βάζει στο τραπέζι με τους επικεφαλής των θεσμών τα δικά της


KLAUS VEDFELT VIA GETTY IMAGES
Με το έργο των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα να ολοκληρώνεται ο χρόνος μετράει αντίστροφα για την υποδοχή των επικεφαλής τους προκειμένου να πραγματοποιήσουν τον έλεγχο της πορείας της Ελληνικής Οικονομίας στο πλαίσιο της 5ης αξιολόγησης. Αν και οι Θεσμοί έρχονται με δική τους ατζέντα και συγκεκριμένη λίστα θεμάτων που θέλουν να ελέγξουν σχετικά με την πορεία των δημοσιονομικών στόχων, των μεταρρυθμίσεων, αλλά και των υπόλοιπων ανοιχτών θεμάτων, η κυβέρνηση θέλει να βάλει στο τραπέζι και τα δικά της αιτήματα.
Στο υπουργείο Οικονομικών γνωρίζουν ότι οι συζητήσεις για όλα τα θέματα καθαρά Ελληνικού ενδιαφέροντος περνούν κατ αρχήν από την επίτευξη των στόχων της μεταμνημονιακής εποχής. Για αυτό το λόγο και η προσπάθεια είναι οι Θεσμοί να μην ανακαλύψουν αδυναμίες και καθυστερήσεις στην πορεία υλοποίησης των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η Ελλάδα. Και αυτό γιατί στην κυβέρνηση γνωρίζουν ότι μια «καθαρή» αξιολόγηση θα ανοίξει το δρόμο προκειμένου να συζητηθούν και τα θέματα που για την Αθήνα είναι ιδιαίτερης σημασίας για την πορεία της Ελληνικής Οικονομίας.

Μείωση πλεονασμάτων

Βασικότερο όλων η ταχύτερη σε σχέση με το χρόνο που ορίζουν οι συμφωνίες, μείωση του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων. Η κυβέρνηση ποντάρει πολλά σε αυτό καθώς εκτιμά ότι η οικονομία θα πάρει «βαθιά ανάσα», ενώ ταυτόχρονα θα εξοικονομηθούν πόροι είτε για τη μείωση των φόρων, είτε για την χρηματοδότηση επενδυτικών έργων.
Ταυτόχρονα, το οικονομικό επιτελείο στοχεύει και στην αλλαγή των όρων χρήσης των υπερπλεονασμάτων, ώστε να έχει μεγαλύτερη «ευελιξία» στη χρήση των συγκεκριμένων κεφαλαίων. Επιδίωξη  είναι να δοθεί στην Ελλάδα η δυνατότητα χρήσης των υπερπλεονασμάτων και την επόμενη χρονιά από εκείνη που έχουν προκύψει. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορεί να γίνει καλύτερος σχεδιασμός για τη διάθεση των υπερπλεονασμάτων με στόχο την ενίσχυση της ανάπτυξης και της αντιμετώπισης προβλημάτων και όχι απλά υπό την πίεση του χρόνου να αποφασίζεται το ποσό να μοιραστεί με επιδόματα.

Τα κέρδη των ομολόγων

Το αίτημα αυτό συνδυάζεται άμεσα και με τη συζήτηση που έχει ήδη ξεκινήσει με τους Θεσμούς σχετικά με την αλλαγή χρήσης των κερδών από τα Ελληνικά ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους οι Κεντρικές Τράπεζες της Ευρωζώνης ( ANFAs και SMPs). Η κυβέρνηση δεδομένου ότι τα χρήματα αυτά θα πρέπει να κατευθυνθούν μόνο σε παρεμβάσεις αναπτυξιακού χαρακτήρα, επιθυμεί να έχει τη δυνατότητα να κάνει κεντρικό σχεδιασμό σε ένα σχετικό βάθος χρόνου.
Προϋπόθεση βέβαια είναι η ομαλή εκτέλεση του προϋπολογισμού προκειμένου να υπάρχουν αποκλίσεις από τους δημοσιονομικούς στόχους, ειδικά από τη στιγμή που η κυβέρνηση στηρίζει πολλά στον ισχυρό ρυθμό ανάπτυξης, εκτίμηση που δεν βρίσκει απόλυτα σύμφωνους τους Θεσμούς. 

Αλέξανδρος ΚλώσσαςOικονομικός Συντάκτης

Ποιοι μπορούν να διενεργούν μεταφράσεις αλλοδαπών δημοσίων εγγράφων που προσκομίζονται στις υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων



Με έγγραφό της η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων παρέχει διευκρινίσεις σχετικά με τις υπηρεσίες, τους φορείς υπηρεσιών, τους φορείς και τα πρόσωπα που διενεργούν μεταφράσεις αλλοδαπών δημοσίων εγγράφων, τα οποία οι ενδιαφερόμενοι προσκομίζουν στις υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.), για τη διεκπεραίωση υποθέσεών τους.
Όπως αναφέρεται στο σχετικό έγγραφο, σύμφωνα με την κείμενη εγχώρια νομοθεσία και τον Κανονισμό (ΕΕ) 2016/1191, οι μεταφράσεις αλλοδαπών δημοσίων εγγράφων, τα οποία οι ενδιαφερόμενοι προσκομίζουν στις υπηρεσίες της Α.Α.Δ.Ε., για τη διεκπεραίωση υποθέσεών τους, διενεργούνται, από υπηρεσίες, φορείς και πρόσωπα, ως κατωτέρω:
α) Τη Μεταφραστική Υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών, κατά τα οριζόμενα στις διατάξεις των παρ. 2, 3, 4 και 5 του άρθρου 22 του ν. 3566/2007 (Α’ 117), όπως ισχύει.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 3 του προαναφερθέντος άρθρου «Επίσημη μετάφραση είναι η ακριβής και πιστοποιημένη και ως προς το περιεχόμενό της, μετάφραση επικυρωμένου ή θεωρημένου, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, εγγράφου.
Η επίσημη μετάφραση από και προς την ελληνική γλώσσα του ανωτέρω εγγράφου που διενεργείται από τη Μεταφραστική Υπηρεσία αποτελεί διοικητικό έγγραφο». Στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εξωτερικών: https://www.mfa.gr/yprresres-gra-on--pnlri/meoafrasikr-yprresra/r-meoaph..., αναφέρονται, αναλυτικά, οι γλώσσες στις οποίες παρέχει μεταφραστικές υπηρεσίες η Μεταφραστική Υπηρεσία.
β) Τις Έμμισθες και Άμισθες προξενικές αρχές της Ελλάδος, οι οποίες ασκούν στην περιφέρειά τους και καθήκοντα διοικητικής φύσεως, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η διενέργεια μεταφράσεων, κατά τα οριζόμενα στις διατάξεις της υποπαραγράφου ε’ της παρ. 1 του άρθρου 52 του ν. 3566/2007 και του άρθρου 60 του ίδιου νόμου, αντίστοιχα.
Ειδικότερα, στην περίπτωση των Έμμισθων προξενικών αρχών, οι μεταφράσεις διενεργούνται από έμμισθο προξενικό υπάλληλο (δηλαδή μόνιμο υπάλληλο ή συμβασιούχο αορίστου ή ορισμένου χρόνου), σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 1 του ν. 2949/2001 (Α’ 243).
γ) Τους δικηγόρους, κατά τα οριζόμενα στις διατάξεις της υποπαραγράφου γ’ της παρ. 2 του άρθρου 36 του ν. 4194/2013 (Α’ 208), σύμφωνα με τις οποίες, στο έργο του δικηγόρου περιλαμβάνεται, μεταξύ των άλλων «Η μετάφραση εγγράφων που έχουν συνταχθεί σε ξένη γλώσσα, καθώς και η μετάφραση ελληνικών εγγράφων σε οποιαδήποτε ξένη γλώσσα.
Η μετάφραση έχει πλήρη ισχύ έναντι οποιασδήποτε Δικαστικής ή άλλης Αρχής, εφόσον συνοδεύεται από επικυρωμένο αντίγραφο του εγγράφου που μεταφράστηκε και ο δικηγόρος βεβαιώνει ότι έχει επαρκή γνώση της γλώσσας από και προς την οποία μετέφρασε».
δ) Τους πτυχιούχους μεταφραστές του Ιονίου Πανεπιστημίου.
Δείτε αναλυτικά το έγγραφο στο aade.gr

Σχοινάς: Η Ελλάδα μπορεί να γίνει ο "πράσινος" πρωταθλητής

Σχοινάς: Η Ελλάδα μπορεί να γίνει ο "πράσινος" πρωταθλητής

Είναι ρεαλιστικό η Ελλάδα να αναμένει 21 δισ. ευρώ από τον προϋπολογισμό της ΕΕ για το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027, μια αύξηση 8% σε σχέση με το τρέχον ΕΣΠΑ, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, στο πλαίσιο του Εθνικού Αναπτυξιακού Συνεδρίου που διεξάγεται στο Μέγαρο Μουσικής.
Αναφερόμενος στην πορεία της "πράσινης" (της φιλικής στο περιβάλλον) οικονομίας στη χώρα μας, ο κ. Σχοινάς είπε: «Η Ελλάδα μπορεί να γίνει ο πράσινος πρωταθλητής. Ηδη τα έχει καταφέρει στους τομείς του τουρισμού, των τροφίμων, των ΑΠΕ (Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας) και των logistics».
Ο κ. Σχοινάς έκανε ιδιαίτερη μνεία στην ενεργειακή μετάβαση, η οποία θίγει την περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας και τη Μεγαλόπολη, λέγοντας ότι μέσω των ευρωπαϊκών πολιτικών και του ειδικού Ταμείου για Δίκαιη Μετάβαση, η Ελλάδα αναμένεται να λάβει 4 δισ. ευρώ και να δημιουργήσει 7000 στοχευμένες θέσεις εργασίας.
Η δήλωση αυτή του κ. Σχοινά ήταν μια απάντηση στην αναφορά του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητστοάκη, ο οποίος στο πλαίσιο της ομιλίας του με την οποία άνοιξε τις εργασίες του συνεδρίου, είπε ότι εμείς τελειώνουμε με τον λιγνίτη το 2028 και «βγαίνουμε στην πρώτη γραμμή προς την πράσινη οικονομία, γι' αυτό και απαιτούμε την ευρωπαϊκή στήριξη γι αυτή τη μετάβαση».
«Περιμένω πολλά από την επίτροπο», τόνισε απευθυνόμενος προς την Ελίζα Φερέιρα, επίτροπο για τη Συνοχή και τις Μεταρρυθμίσεις, η οποία θα μετάσχει εντός της ημέρας σε διυπουργική διάσκεψη με αντικείμενο την απολιγνιτοποίηση. «Αν η Ευρώπη δεν σταθεί δίπλα μας, θα χάσουμε την εμπιστοσύνη μας», είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Σχοινάς σημείωσε ότι είναι ευνοϊκή συγκυρία το γεγονός ότι η νέα προγραμματική περίοδος ξεκινάει σε μια στιγμή που η Ελλάδα έχει αφήσει πίσω της την κρίση και τις «μαύρες μέρες του 2015» και ετοιμάζεται να γιορτάσει τα 200 χρόνια Εθνικής Παλιγγενεσίας. Οι διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα 2021-2027 είναι σε πλήρη εξέλιξη και ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι σε συνεχή επαφή και διαβουλεύσεις, οι οποίες θα ενταθούν κατά την κροατική και την γερμανική προεδρία, στο τέλος της οποίας (τέλος του 2020) αναμένεται να κλείσει το νέο επταετές πρόγραμμα.
«Μια ισχυρή οικονομία θέλει αλλαγές κράτους, θεσμών και νοοτροπιών», είπε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος για να υπογραμμίσει, απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό, ότι «ξεκίνησε τη μεταρρύθμιση του ελληνικού κράτους ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και θα την ολοκληρώσει ως πρωθυπουργός».
Θέλουμε μια δημόσια διοίκηση διάφανη, δημοκρατική και έντιμη, σημείωσε ο κ. Σχοινάς, αναφέροντάς τη ως μια από τις προτεραιότητες για τις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές της ελληνικής οικονομίας.
Ανέφερε ακόμη την ανάγκη για άμεση ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων στη φορολογία, την ολοκλήρωση του κτηματολογίου , τη διευκόλυνση του επενδυτικού περιβάλλοντος, την ένταξη της έρευνας στην αγορά εργασίας.
Μιλώντας για τις προκλήσεις που συνοδεύουν τις αλλαγές στην ελληνική οικονομία, ο αντιπρόεδρος της επιτροπής έστειλε μήνυμα αισιοδοξίας, λέγοντας ότι «η πράσινη και ψηφιακή Ελλάδα είναι πολύ πιο κοντά από όσο φανταζόμαστε. Είναι στην έκτη θέση σε αριθμό οικολογικών σημάνσεων προϊόντων και υπηρεσιών με διείσδυση σε ανταγωνιστικές αγορές και είναι μια πορεία στην οποία η ΕΕ θα βοηθήσει».
«Θέλω να διαβεβαιώσω τον πρωθυπουργό ότι στους τομείς τη σύγκλισης, της γεωργίας, του μεταναστευτικού, οι ευρωπαϊκοί πόροι που θα πάρει η Ελλάδα θα είναι στο ύψος των απαιτήσεων», είπε στο σημείο αυτό και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα μπορεί να γίνει ο πράσινος πρωταθλητής. Ηδη τα έχει καταφέρει στους τομείς του τουρισμού, των τροφίμων, των ΑΠΕ και των logistics».
Για τη χρηματοδότηση των πράσινων επενδύσεων, ανέφερε ότι η Κομισιόν θα βοηθήσει με ένα ας πούμε «πράσινο ταμείο Γιούνκερ».
Σε μια προσωπική εκτίμησή του για τις κατευθύνσεις που πρέπει να πάρουν τα ευρωπαϊκά κονδύλια, είπε ότι «πρέπει να βοηθηθούν αυτοί που είναι έξω από το οικονομικό παιχνίδι, που θέλουν και μπορούν να προσφέρουν γνώσεις και ιδέες». Ειδικότερα αναφέρθηκε στο πολύτιμο ανθρώπινο κεφάλαιο που έφυγε στα χρόνια της κρίσης, αναφορά που έκανε και ο πρωθυπουργός για το θέμα κάνοντας λόγο για 450.000 ανθρώπους.
«Πολλοί από αυτούς που έφυγαν θέλουν να γυρίσουν αλλά δεν θα το κάνουν αν οι εξελίξεις δεν τους αφορούν, αν δεν τους δίνουν ευκαιρίες», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σχοινάς και έκλεισε την ομιλία του με την προσδοκία «αυτή τη δεκαετία να γίνει η καθολική απογείωση της Ελλάδας».
Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εξοικονομώ κατ' Οίκον: Έρχεται νέου τύπου πρόγραμμα - Τι αλλάζει

Εξοικονομώ κατ' Οίκον: Έρχεται νέου τύπου πρόγραμμα - Τι αλλάζει

Πέντε διαφορετικές πηγές χρηματοδότησης θα συνδυάζει το νέου τύπου πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ' Οίκον» που σχεδιάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας από το 2021.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων από αρμόδιες πηγές, το νέο πρόγραμμα θα περιλαμβάνει:
-Επιδοτήσεις από το ΕΣΠΑ ή άλλες Κοινοτικές πηγές
-Τραπεζικά δάνεια,
-Ιδιωτική συμμετοχή των ιδιοκτητών των κτιρίων,
-Φοροαπαλλαγές και
-Την συνεισφορά του λεγόμενου καθεστώτος επιβολής, στο πλαίσιο του οποίου οι προμηθευτές ενέργειας (και στο εξής και οι διαχειριστές των δικτύων διανομής, δηλαδή ο ΔΕΔΔΗΕ και οι Εταιρείες Διανομής Αερίου) θα πρέπει - σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία - να κάνουν επενδύσεις και να επιτυγχάνουν συγκεκριμένους στόχους εξοικονόμησης ενέργειας.
Αυτό που διαφοροποιεί το νέο πρόγραμμα από το υπάρχον είναι φοροαπαλλαγές για τις εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων, οι οποίες θεσπίστηκαν για πρώτη φορά φέτος και δεν αποκλείεται να αναθεωρηθούν.
Είναι επίσης το καθεστώς επιβολής βάσει του οποίου οι ενεργειακές επιχειρήσεις καλούνται να υλοποιήσουν επενδύσεις που οδηγούν σε μείωση της κατανάλωσης ενέργειας για τους πελάτες τους. Έως τώρα οι υποχρεώσεις των επιχειρήσεων περιελάμβαναν κυρίως ενημερωτικές δράσεις εκπαίδευσης των καταναλωτών, οδηγών κλπ. για τα οφέλη και τις τεχνικές της εξοικονόμησης.
Με το νέο καθεστώς θα κληθούν να κάνουν επενδύσεις που μπορεί για παράδειγμα να περιλαμβάνουν αντικατάσταση καυστήρων σε πολυκατοικίες, εγκατάσταση κεντρικής θέρμανσης με φυσικό αέριο, εργασίες μόνωσης, κ.α.
Σημειώνεται ότι το νέο Εξοικονομώ θα απευθύνεται σε πολύ ευρύτερο κοινό σε σχέση με το υφιστάμενο. Κι αυτό, γιατί σχεδιάζεται με γνώμονα τον στόχο που περιλαμβάνεται στον εθνικό ενεργειακό σχεδιασμό, να αναβαθμιστούν ως το 2030 πάνω από το 15% των υφιστάμενων κτιρίων.
Εκτός από την προστασία του περιβάλλοντος και την επίτευξη των στόχων για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, η εξοικονόμηση ενέργειας συνεπάγεται άμεσο όφελος για τους χρήστες των κτιρίων) καθώς μειώνεται ο λογαριασμός για το ρεύμα τα κοινόχρηστα κλπ.) καθώς και για τα επαγγέλματα της οικοδομής που συνδέονται με τις εργασίες αναβάθμισης. Σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης του κτιριακού́ αποθέματος αναμένεται έως το 2030 να οδηγήσει σε αύξηση της εγχώριας προστιθέμενης αξίας κατά 8 δισ. ευρώ και στη δημιουργία 22.000 νέων θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης.
Το πλαίσιο του νέου προγράμματος είχε αναλύσει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, σημειώνοντας ότι τα κονδύλια για εξοικονόμηση ενέργειας στην επόμενη προγραμματική περίοδο (2021-2027, νέο ΕΣΠΑ) θα αυξηθούν πολύ φτάνοντας στα 500 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, έναντι 1 δισ. ευρώ που ήταν το σύνολο των κονδυλίων που διατέθηκαν στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο 2014-2020.
Από την πλευρά του ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς παρουσιάζοντας το ΕΣΕΚ, στις Επιτροπές Παραγωγής και Εμπορίου και Προστασίας του Περιβάλλοντος της Βουλής, είπε ότι στο δεύτερο τρίμηνο του έτους θα τρέξουν δύο προγράμματα εξοικονόμησης σε κτίρια. Πρόκειται για το πρόγραμμα «ΗΛΕΚΤΡΑ» για ενεργειακή αναβάθμιση δημοσίων κτιρίων (το οποίο ανασχεδιάστηκε ώστε οι παρεμβάσεις να χρηματοδοτούνται από τους ίδιους τους φορείς αλλά και από Εταιρείες Ενεργειακών Υπηρεσιών, προκειμένου να κινητοποιηθούν και ιδιωτικοί πόροι) καθώς και το αντίστοιχο πρόγραμμα για την βιομηχανία. Στον ίδιο χρονικό ορίζοντα αναμένεται μία ακόμη προκήρυξη και για κατοικίες. Δεν έχει αποφασιστεί ωστόσο αν το πρόγραμμα για τις κατοικίες θα προκηρυχθεί με τις προδιαγραφές που ίσχυαν ως τώρα, ή θα εφαρμοστούν πιλοτικά στοιχεία από το πρόγραμμα που σχεδιάζεται για τη νέα περίοδο 2021-2027.
Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ