Εκανε αγορές μέσω διαδικτύου με κλεμμένες πιστωτικές κάρτες
Με κλεμμένες πιστωτικές κάρτες έκανε αγορές μέσω διαδικτύου ένας 31χρονος Πακιστανός που συνελήφθη στο Ηράκλειο και σύμφωνα με την ΕΛΑΣ είχε προβεί συνολικά σε 177 παραγγελίες για αγορές προϊόντων από ιστοσελίδες του διαδικτύου, από τις οποίες είχαν εγκριθεί οι 42 με αγορά προϊόντων συνολικής αξίας άνω των 6.000 ευρώ
Ο 31χρονος τους τελευταίους μήνες είχε κάνει ηλεκτρονικές παραγγελίες από ιστοσελίδες του διαδικτύου, χρησιμοποιώντας ως μέσω πληρωμής πιστωτικές κάρτες, που φέρεται να έχουν κλαπεί σε χώρες του εξωτερικού ,Αυστραλία, Κολομβία, Καναδά, Η.Π.Α., Μεξικό και Ουγγαρία , δηλώνοντας ψευδή στοιχεία ταυτότητας, προσπαθώντας να αγοράσει προϊόντα η συνολική αξία των οποίων ξεπερνά τις 30.000 ευρώ.
Επιπλέον, όπως διαπιστώθηκε οι παραπάνω συναλλαγές έχουν γίνει σε βάρος διαχειριστών ιστοσελίδων στο διαδίκτυο και οι 42 από αυτές εγκρίθηκαν από την τράπεζα και θα παραλάμβανε προϊόντα άνω των 6.000 ευρώ.
Ο 31χρονος συνελήφθη από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ηρακλείου, κατά τη διάρκεια ελεγχόμενης παράδοσης ήδη απεσταλμένου προϊόντος.
Σε έρευνα που έγινε στο σπίτι του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ηλεκτρονικές συσκευές όπως φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές, φωτογραφικές μηχανές και κινητά τηλέφωνα.
Εξαγγελίες Κοντονή για 1.347 προσλήψεις δικαστικών το 2017
Επίθεση στη ΝΔ εξαπέλυσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής καταλογίζοντας της πανικό, ενώ έκανε λόγο για αλήθειες και ψέματα που αποκαλύπτονται και αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση της Αριστεράς είναι αυτή που έχει την θέληση να ενισχύσει το κοινωνικό κράτος.
«Είναι αλήθεια ή ψέμα ότι η προηγούμενη συγκυβέρνηση είχε συμφωνήσει σε πλεονάσματα της τάξεως του 4,5% και εμείς πετύχαμε συμφωνία για μικρότερα; Ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να μειώσει το χρέος και μπαίνουμε στη διαδικασία με βραχυπρόθεσμα μέτρα ενώ εσείς περιμένατε το πιστοποιητικό βιωσιμότητας του από τον κ. Σόϊμπλε;», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Κοντονής.
Ο κ. Κοντονής, προανήγγειλε την πρόσληψη 1347 δικαστικών υπαλλήλων μέσα στο 2017, ενώ εξήγγειλε και την σύσταση δικαστικής αστυνομίας, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση δεσμεύεται μέχρι το καλοκαίρι να έχει ολοκληρώσει την νομοθετική αυτή πρωτοβουλία.
«Αυτό το μέτρο είναι ένας θεσμός που καρκινοβατεί 15 χρόνια ενώπιον της Βουλής και θα το υλοποιήσει η κυβέρνηση της Αριστεράς δείχνοντας έμπρακτα ότι δεν καθόμαστε με σταυρωμένα χέρα απέναντι στη διαπλοκή και τη διαφθορά. Από το 2002 είχε να γίνει οικονομικό έλεγχος στις αθλητικές ομοσπονδίες και εμείς είμαστε που υλοποιούμε ένα σχέδιο ελέγχου σε όλους τους δημόσιους φορείς», πρόσθεσε.
Ο κ. Κοντονής, κατηγόρησε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για πολιτικές χρεοκοπίας στον τομέα της δικαιοσύνης, σημείωσε ότι σήμερα κάνουν προτάσεις τις οποίες είχαν την ευκαιρία να υλοποιήσουν όταν ήταν κυβερνήσεις και δεν το έκαναν ενώ επεσήμανε ότι ο νέος προϋπολογισμός για το 2017 του υπουργείου είναι αυξημένος κατά 3 εκατομμύρια ευρώ και θα διοχετευτεί στα σωφρονιστικά ιδρύματα για να βελτιωθούν οι συνθήκες των κρατουμένων.
Παράλληλα, απέρριψε τις κατηγορίες για παρεμβάσεις της κυβέρνησης στο έργο της δικαιοσύνης, αντιτείνοντας ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ήταν τα κόμματα που με τροπολογίες που έφερναν και ψήφιζαν, αμνήστευαν τραπεζίτες ή άλλαζαν τον ποινικό κώδικα για να βγουν έξω υπόδικοι μιζών που έδιναν πληροφορίες σε υποψήφιους επενδυτές.
Ακόμα, ο υπουργός Δικαιοσύνης χαρακτήρισε «εξωφρενικά» τα όσα ανέφερε ο αρχηγός της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης στην ετήσια συνέλευση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων ότι απολύθηκαν 9.500 κρατούμενοι.
«Δεν έχουν εικόνα της πραγματικότητας. Εμείς παραλάβαμε 12.000 κρατουμένους επί κυβέρνησης μας και τους κρατάμε σταθερά στις 9.500. Αυτός ο αριθμός με την επιχορήγηση που δίνεται και τα προγράμματα που εφαρμόζονται είναι διαχειρίσιμος», τόνισε.
Αντιμέτωποι με ποινικές διώξεις και ποινές φυλάκισης για μη εμπρόθεσμη καταβολή χρεών προς το Δημόσιο, αλλά και με κατηγορίες για ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος βρίσκονται 2.099 φορολογούμενοι που οφείλουν συνολικά ληξιπρόθεσμα χρέη 3,1 δισ. ευρώ στο Δημόσιο.
Πρόκειται για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις που έχουν καθυστερήσει να πληρώσουν ποσά φόρων άνω των 50.000 ευρώ για περισσότερους από τέσσερις μήνες μετά την ημερομηνία λήξης των προβλεπόμενων προθεσμιών, με αποτέλεσμα να έχουν υποβληθεί εναντίον τους μηνυτήριες αναφορές από τις εφορίες για το αδίκημα της μη καταβολής χρεών προς το Δημόσιο.
Συνολικά τα φέσια προς το Δημόσιο ανέρχονται σήμερα σε 93,3 δισ. ευρώ. Εξ αυτών τα 11,7 δισ. ευρώ δημιουργήθηκαν μέσα στο 2016. Από αυτές τις οφειλές τα 3,1 δισ. ευρώ ανήκουν στους προαναφερθέντες 2.099 φορολογούμενους που διερευνούν η εφορία, οι εισαγγελικές αρχές και η αρχή για το ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος.
Οι εν λόγω φορολογούμενοι εκτός από τις ποινικές διώξεις για τη μη πληρωμή των οφειλών τους στο Δημόσιο, υπάρχει πιθανότητα να κατηγορηθούν και για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, δηλαδή ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος.
Αυτό διότι σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία (ν. 3691/2008), οι ΔΟΥ, τα Ελεγκτικά Κέντρα και το ΣΔΟΕ κάθε φορά που διαπιστώνουν φορολογικά αδικήματα που διώκονται ποινικά υποχρεούνται να υποβάλλουν αναφορές προς την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες προκειμένου οι κατηγορούμενοι να ελέγχονται και για το εάν διέπραξαν το αδίκημα του ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος.
Το γεγονός ότι 2.099 φορολογούμενοι που διώκονται ποινικά για το αδίκημα της μη καταβολής οφειλών προς το Δημόσιο ύψους άνω των 50.000 ευρώ θα ελεγχθούν και από την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, για να διαπιστωθεί εάν διέπραξαν το αδίκημα του ξεπλύματος «βρώμικου» χρήματος, αποκαλύπτεται από τα στατιστικά στοιχεία για την αποδοτικότητα των υπηρεσιών της φορολογικής διοίκησης που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η ΓΓΔΕ.
Διογκώνονται μήνα με τον μήνα τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο, γεγονός που οφείλεται στην αδυναμία πολλών φορολογουμένων να ανταποκριθούν στις πολλαπλές υποχρεώσεις.
Συγκεκριμένα, τον Οκτώβριο οι φορολογούμενοι άφησαν απλήρωτους φόρους ύψους 1 δισ. ευρώ, ενώ συνολικά από τις αρχές του έτους δεν έχουν καταβληθεί φόροι ύψους 10 δισ. ευρώ.
Εφόσον συνυπολογισθούν και οι οφειλές των προηγούμενων ετών, τότε τα χρέη προς το Δημόσιο φθάνουν στο ποσό των 92,2 δισ. ευρώ. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία, οι οφειλέτες φθάνουν τα 4,3 εκατ.
Συνολικά έχουν ληφθεί αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, δηλαδή κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών και άλλων περιουσιακών στοιχείων σε 803.803, εκ των οποίων οι 108.000 έγιναν το δεκάμηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου φέτος. Δηλαδή πάνω από 10.000 κατασχέσεις κάθε μήνα.
Οι ίδιες διαδικασίες θα ακολουθηθούν το προσεχές διάστημα για 1.617.408 φορολογουμένους.
Ειδικότερα και σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν:
1. Τα παλαιά ληξιπρόθεσμα (αυτά που δημιουργήθηκαν προ του 2016) χρέη ανέρχονται στο ποσό των 82,2 δισ. ευρώ. Εξ αυτών:
• Περισσότερα από 8 δισ. ευρώ χρωστούν οι δημόσιες επιχειρήσεις κοινής ωφελείας και οι δημοτικές επιχειρήσεις.
• Περίπου 12 δισ. ευρώ οφείλουν πτωχευμένες επιχειρήσεις, που δεν πρόκειται να εισπραχθούν από το ελληνικό Δημόσιο.
• Περισσότερα από 61,8 δισ. ευρώ οφείλουν φυσικά και νομικά πρόσωπα.
• Περί τα 157 εκατ. ευρώ οφείλονται από «μαϊμού»-εταιρείες και πλασματικούς ΑΦΜ.
2. Το νέο ληξιπρόθεσμο χρέος δηλαδή από τον Ιανουάριο έως και τον Οκτώβριο ανέρχεται στα 10 δισ. ευρώ. Ωστόσο, το ποσό αυτό είναι μεγαλύτερο, καθώς δεν περιλαμβάνονται οι οφειλές που έχουν συσσωρευθεί από έμμεσους φόρους υπέρ τρίτων, μη καταβολή μισθωμάτων, από καταπτώσεις εγγυήσεων, μη καταβολή προστίμων και παραβόλων, καθώς και οι οφειλές που έχουν συσσωρευθεί στα τελωνεία.
3. Μόνο τον Οκτώβριο οι φορολογούμενοι άφησαν απλήρωτους φόρους ύψους 1 δισ. ευρώ.
4. Από το παλαιό ληξιπρόθεσμο χρέος στο δεκάμηνο του έτους εισπράχθηκαν 2,17 δισ. ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι έχει επιτευχθεί ο στόχος του έτους (2,05 δισ. ευρώ).
5. Από το νέο ληξιπρόθεσμο χρέος εισπράχθηκαν στο διάστημα Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 1,98 δισ. ευρώ και μέχρι το τέλος του έτους πρέπει να έχει εισπραχθεί το 23% του νέου χρέους που θα δημιουργηθεί. Το ποσοστό που έχει εισπραχθεί ανέρχεται στο 19,7%.
Από τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν, χθες, προκύπτει, σύμφωνα με την Καθημερινή ότι το πλήθος των αιτημάτων προς τη φορολογική διοίκηση για επιστροφές ΦΠΑ και φόρους εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων ανέρχεται στο ποσό των 3,3 δισ. ευρώ. Σε αρκετές περιπτώσεις, αν όχι στις περισσότερες, το Δημόσιο καθυστερεί για διάστημα μεγαλύτερο των 90 ημερών που έχει υποχρέωση να επιστρέψει τα ποσά των φόρων που οφείλει.
ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΣΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΠΡΩΤΟΓΕΝΩΝ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑΤΩΝ ΣΤΟ 2,5%
Μείωση εισφορών και φόρων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις προτείνει ο Τσακαλώτος
«Εφικτή» χαρακτηρίζει την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης εντός Δεκεμβρίου, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε συνέντευξη που παραχωρεί στην εφημερίδα «Η Αγορά».
«Νομίζω είναι ακόμα εφικτός ο στόχος, και όπως έχω πει πολλές φορές, τον τελευταίο καιρό οι περισσότεροι παίκτες θέλουν λύση. Έχουμε κάνει τη θέση μας καθαρή σε σχέση με τη σημασία της επιστροφής των συλλογικών συμβάσεων. Οι εργαζόμενοι και εργαζόμενες υπέστησαν το μεγαλύτερο βάρος της κρίσης. Αν η Ευρώπη δεν εξασφαλίσει τους όρους να συμμετέχουν τουλάχιστον στη φάση της ανάκαμψης, τότε δεν έχει μέλλον. Οι συλλογικές συμβάσεις, με αυτή την έννοια, είναι μέρος της λύσης όχι του προβλήματος. Επιπλέον, έχουμε ξεκαθαρίσει ότι η νομοθέτηση νέων μέτρων για μετά το τέλος του προγράμματος δεν έχει ούτε οικονομική ούτε πολιτική λογική», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Τσακαλώτος.
Μιλώντας για τις συζητήσεις στο πρόσφατο Eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών αναφέρει ότι «πάντα θα έχουμε τζαρτζαρίσματα», αλλά επισημαίνει ότι «είναι στη φύση της διαπραγμάτευσης οι παίκτες να καθυστερούν να εμφανίσουν την τελική τους θέση».
Πάντως, δηλώνει αισιόδοξος για την ένταξη της χώρας στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ, καθώς, «όλοι οι θεσμοί, και όλα τα κράτη μέλη καταλαβαίνουν τη σημασία του εγχειρήματος».
Παράλληλα, ξεκαθαρίζει ότι η θέση και η επιδίωξη της κυβέρνησης είναι πρώτον, να μειωθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα στο 2 ,5%, όσο πιο γρήγορα γίνεται, και να υπάρξει η δέσμευση ότι ο δημοσιονομικός χώρος του 1% που δημιουργείται θα χρησιμοποιηθεί για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με μειώσεις φόρων και κοινωνικών εισφορών. Και δεύτερον, να χρησιμοποιηθεί η απόδοση των μη παραμετρικών μέτρων, από τη φοροδιαφυγή για παράδειγμα, για κοινωνικούς σκοπούς.
Τέλος, ερωτηθείς για το ρόλο του Γερούν Ντάισελμπλουμ, αναφέρει ότι «είναι σκληρός κάποιες φορές αλλά τιμά τον λόγο του». «Θεωρεί ότι οι Έλληνες τηρούν τις υποσχέσεις τους και ότι το ίδιο πρέπει να κάνει το Eurogroup», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Πόσα θα πληρώσουν φορολογούμενοι και συνταξιούχοι με τα νέα, σκληρά μέτρα
Τα σκληρά μέτρα που απαιτούν οι δανειστές για μετά το 2018 αναμένεται να πλήξουν το σύνολο της κοινωνίας. Μείωση ή και κατάργηση του αφορολόγητου θα προκαλέσει τεράστια αύξηση φόρων ενώ η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς θα φέρει μεγάλες μειώσεις στους συνταξιούχους.
Ολα αυτά υπό την αίρεση της υπογραφής των σκληρών μέτρων από την πλευρά της Αθήνας. Οπως αναφέρει το fpress:
• Μείωση του αφορολογήτου στα επίπεδα των 5.000 ευρώ σημαίνει ότι κάθε μισθωτός και συνταξιούχος, ακόμη και αυτός που υποχρεώνεται να επιβιώσει με ετήσιο εισόδημα της τάξεως των 9.000 ευρώ τον χρόνο, θα πρέπει να πληρώσει 800 ευρώ επιπλέον φόρο. Η μείωση του αφορολογήτου που απαιτεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προκειμένου να «διευρύνει τη φορολογική βάση» και να περιορίσει την απόσταση που χωρίζει την Ελλάδα από τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης, δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα «οριζόντιο» μέτρο το οποίο επιφέρει την ίδια επιβάρυνση σε όλους, ανεξάρτητα από το αν εμφανίζουν ετήσιο εισόδημα της τάξεως των 9.000 ευρώ ή τον 90.000 ευρώ σε ετήσια βάση.
Όσον αφορά στη δημοσιονομική του απόδοση, μπορεί να ξεπεράσει τα τρία δισεκατομμύρια ευρώ αλλά θεωρείται δεδομένου ότι θα πλήξει την κατανάλωση καθώς θα «χτυπήσει» πλατιά λαϊκά στρώματα που διαθέτουν σχεδόν ολόκληρο το εισόδημά τους για απόκτηση ειδών πρώτης ανάγκης.
• Η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς, επίσης είναι μέτρο με οριζόντια επίπτωση καθώς χτυπάει ακόμη και τους χαμηλοσυνταξιούχους. Το μέτρο προτάθηκε από το ΔΝΤ στο όνομα της «αλληλεγγύης γενεών» (δηλαδή να μην επιβαρύνονται οι σημερινοί εργαζόμενοι προκειμένου να καταβάλλονται υψηλότερες συντάξεις στους σημερινούς συνταξιούχους. Φαίνεται όμως να καταλήγει και αυτό ως ένα ακόμη μέτρο εξίσωσης των δικαιωμάτων προς τα κάτω με τεράστιες οικονομικές επιπτώσεις για την αγορά όπως φαίνεται και από τα ακόλουθα παραδείγματα:
1. Συνταξιούχος του δημοσίου με 35 χρόνια ασφάλισης και συντάξιμες αποδοχές 2000 ευρώ, λαμβάνει σύνταξη 1.338 ευρώ. Με το νέο σύστημα που ενεργοποιήθηκε τον περασμένο Μάιο, η σύνταξη περιορίζεται στα 993 ευρώ δηλαδή είναι 25% μικρότερη. Η διαφορά των 345 ευρώ είναι η λεγόμενη «προσωπική διαφορά» η οποία κινδυνεύει να ψαλιδιστεί ή να καταργηθεί.
2. Συνταξιούχος του ΤΕΒΕ με 15 χρόνια (και συντάξιμες αποδοχές 2000 ευρώ) λαμβάνει σήμερα σύνταξη 1.037 ευρώ. Με το καινούργιο σύστημα, αν ο συντάξιμος μισθός προσδιοριστεί στα 1.800 ευρώ, η σύνταξη θα βγει στα 553 ευρώ και αν βγει στα 1.600 ευρώ, θα περιοριστεί στα 530 ευρώ. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η «προσωπική διαφορά» θα φτάσει σχεδόν στη μισή σύνταξη.
Οι προσωπικές διαφορές δεν είναι μεγάλες σε όλους τους συνταξιούχους ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις όπου οι περικοπές θα είναι μικρότερες του 10%. Ωστόσο, οι συνταξιούχοι κινδυνεύουν με απώλειες πραγματικού εισοδήματος και εξαιτίας της μείωσης του αφορολογήτου. Ακόμη και ο συνταξιούχος των 1.500 ευρώ που θα χάσει 300 ευρώ από την προσωπική διαφορά σε μηνιαία βάση, θα υποστεί και την αύξηση του φόρου των 800 ευρώ. Έτσι, οι συνολικές ετήσιες απώλειες θα φτάσουν στα 4.400 ευρώ δηλαδή περίπου στις τρεις συντάξεις.
Ακατάσχετο και αφορολόγητο το Βοήθημα στους συνταξιούχους - Ο διοικητής του ΙΚΑ εξηγεί πως θα δοθεί στους συνταξιούχους
Στις 22 Δεκεμβρίου θα δοθεί η οικονομική ενίσχυση που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός. Θα δημιουργηθεί ειδικό αρχείο που θα σταλεί στις τράπεζες για την μεταφορά στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων. Την Δευτέρα η νομοθετική ρύθμιση με όλες τις λεπτομέρειες.
Λύση για την εναλλακτική διαχείριση των αποβλήτων των ελαιοτριβείων
Με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που αφορά μέτρα εναλλακτικής διαχείρισης αποβλήτων ελαιοτριβείων αντιμετωπίζεται ένα χρόνιο πρόβλημα για την ποιότητα ζωής στην ελληνική περιφέρεια και τις επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού τομέα της χώρας.
Η ΚΥΑ «Καθορισμός Πρότυπων Περιβαλλοντικών Δεσμεύσεων (ΠΠΔ)», την οποία υπογράφουν οι Αναπληρωτές Υπουργοί, Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιάννης Τσιρώνης. περιλαμβάνει αλλαγές ειδικά για τα ελαιουργεία, δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ (3924/Β/7-12-2016) και ήδη ισχύει.
Η συγκεκριμένη ΚΥΑ αποτελεί την πρώτη σοβαρή και συντονισμένη προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος διαχείρισης των αποβλήτων ελαιουργείων, με προσανατολισμό στην ανάπτυξη και εξέταση εναλλακτικών προσεγγίσεων που είναι τεχνικά ορθές και βιώσιμες.
Σημαντικό όφελος από την εφαρμογή της ΚΥΑ θα έχουν πολλές περιοχές της χώρας με σημαντική ελαιουργική παραγωγή όπως οι νομοί Μεσσηνίας, Ηρακλείου, Λακωνίας, Λέσβου, Χανίων, Ηλείας, Φθιώτιδας, Ευβοίας, Μαγνησίας, Αιτωλοακαρνανίας, Κέρκυρας, Αχαΐας, Σάμου, Δωδεκανήσου, Χαλκιδικής.
Με τη συγκεκριμένη απόφαση, δίνονται νέες δυνατότητες απλοποιημένης αδειοδότησης περιβαλλοντικών όρων και λειτουργίας. Έτσι, με την υπαγωγή τους στην απλοποιημένη διαδικασία των ΠΠΔ, οι ελαιουργοί θα μπορούν πλέον:
α) να διαθέσουν τα απόβλητα των ελαιουργείων τους ως υδρολίπανση των ελαιώνων, που αποτελεί μια καλή περιβαλλοντική πρακτική που εφαρμόζεται εδώ και 15 χρόνια σε χώρες όπως η Ιταλία, η Πορτογαλία κ.ά.
β) να μεταφέρουν τα απόβλητα των ελαιουργείων τους, ανά περιοχή ενδιαφέροντος, σε κεντρικούς βιομηχανικούς φορείς επεξεργασίας αποβλήτων, δημιουργώντας τελικά παραγόμενα προϊόντα υψηλής ζήτησης, με μεγάλη προστιθέμενη αξία
γ) να αποθηκεύουν τα απόβλητα των ελαιουργείων τους σε εδαφοδεξαμενές, όπου μέσω κατάλληλης διεργασίας να εξατμίζονται χωρίς άλλες περιβαλλοντικές επιπτώσεις.
Επιπλέον, το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης θα προχωρήσει στο επόμενο διάστημα στην έκδοση προσκλήσεων μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία» (ΕΠΑνΕΚ) του νέου ΕΣΠΑ, στις οποίες θα μπορούν να υποβληθούν, μεταξύ άλλων, προτάσεις για επενδυτικά σχέδια που θα αφορούν τη διαχείριση των αποβλήτων ελαιοτριβείων. Πρόκειται για τις εξής δράσεις:
1) «Ενίσχυση Περιβαλλοντικής Βιομηχανίας» με συνολικό προϋπολογισμό 30 εκατ. ευρώ. Η δράση επιδιώκει να καλύψει την ανάγκη για πρωτοβουλίες που αφορούν στην παραγωγική και ανταποδοτική αξιοποίηση του τομέα περιβάλλοντος και ειδικότερα των πάσης φύσεως αποβλήτων (συμπεριλαμβανομένων των αποβλήτων ελαιουργείων) υπό το πρίσμα της κυκλικής οικονομίας, ενώ ταυτόχρονα στοχεύει στην ενίσχυση επιχειρηματικών πρωτοβουλιών στον τομέα της διαχείρισης αποβλήτων.
2) «Ενίσχυση Αλυσίδων Προστιθέμενης Αξίας» με συνολικό προϋπολογισμό 80 εκατ. ευρώ. Η δράση αποσκοπεί στην ανάπτυξη νέων επιχειρηματικών μοντέλων λειτουργίας που θα επιτρέψουν την επίτευξη καθετοποιημένων και συμπληρωματικών οικονομιών κλίμακας καθώς και τη βελτίωση της δυνατότητας διεθνοποίησης των επιχειρήσεων. Η στοχευμένη εφαρμογή της στον κλάδο των ελαιουργείων προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες δημιουργίας καθετοποιημένων αλυσίδων προστιθέμενης αξίας, συνδέοντας τον τομέα προώθησης και εμπορίας καινοτόμων προϊόντων με την έρευνα που πραγματοποιείται στα ερευνητικά κέντρα.
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, δήλωσε:
«Τα παραπροϊόντα των ελαιουργείων αποτελούν ένα σημαντικό παράγοντα ρύπανσης στις ελαιοκομικές περιοχές. Η υπογραφή της εν λόγω ΚΥΑ αποτελεί καθοριστικό βήμα ώστε να υπάρξει μια βιώσιμη λύση στο σύνθετο πρόβλημα της διαχείρισης των αποβλήτων ελαιοτριβείων. Παράλληλα, προωθεί τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης και της κυκλικής οικονομίας με περαιτέρω χρήση των υποπροϊόντων της παραγωγικής διαδικασίας του αγροδιατροφικού τομέα. Οι δυο προσκλήσεις του ΕΠΑνΕΚ, που θα ανακοινωθούν σύντομα, έχουν σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να συμβάλουν σε αυτή την κατεύθυνση. Συνολικότερα, πρόκειται για δυο δράσεις που μπορούν να αποτελέσουν σημαντικό μοχλό ανάπτυξης, καθώς συντελούν στη σύσταση και ανάπτυξη δυναμικών μεταποιητικών σχημάτων με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, παραγωγή προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας, ενίσχυση της οικονομίας της ελληνικής περιφέρειας, με σεβασμό στο περιβάλλον».
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, δήλωσε:
«H βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας, μπορεί να επιτευχθεί με την εξοικονόμηση πόρων στο πλαίσιο μιας Κυκλικής Οικονομίας, αξιοποιώντας τα απόβλητα, μέσω της επαναχρησιμοποίησης, της ανακύκλωσης και της ανάκτησης. Η επαναχρησιμοποίηση των ωφέλιμων αποβλήτων των ελαιοτριβείων ως λιπάσματος και εδαφοβελτιωτικού δίνει διέξοδο σε χρόνια προβλήματα της ελαιοπαραγωγής και των καλλιεργητών, με τρόπο φθηνό και περιβαλλοντικά ορθό. Προάγει την ολοκληρωμένη παραγωγή της ελιάς, χωρίς τις ανεπιθύμητες παρενέργειες από τη χρήση αγροχημικών, αναβαθμίζοντας την προστασία του περιβάλλοντος και την δημόσια υγεία. Είναι μια σύγχρονη επιλογή βασισμένη στη γνώση και στην εξέλιξη της επιστήμης, που στηρίζεται στην ορθή καλλιεργητική πρακτική. Επιπλέον, υποστηρίζει την ανταγωνιστικότητα ενός ελληνικού εξαγώγιμου προϊόντος με ταυτότητα, βελτιώνοντας την ποιότητά του, αλλά και το εισόδημα αγροτών και ελαιουργείων, ιδιαίτερα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των νησιωτικών περιοχών».
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννης Τσιρώνης, δήλωσε:
«Σύμφωνα με τις αρχές της κυκλικής οικονομίας, μετατρέπουμε ένα υποπροϊόν της ελαιουργίας, το οποίο μέχρι σήμερα θεωρούταν επικίνδυνο απόβλητο, σε πολύτιμο λίπασμα. Ας καταλάβουμε ότι σε όλη την σφαίρα της οικονομίας, αυτά τα οποία σήμερα αποκαλούνται απόβλητα μπορούν να μετατραπούν σε πολύτιμα συστατικά για την υπόλοιπη παραγωγική διαδικασία. Παράλληλα, αυξάνονται οι θέσεις εργασίας τόσο στην παραγωγή, όσο και στον τομέα ανάπτυξης νέων τεχνολογιών υποστήριξης αυτής της διαδικασίας, με μεθόδους που εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα και το σεβασμό στο περιβάλλον».
από τα Γραφεία Τύπου
Για την καλύτερη ενημέρωσή σας επισυνάπτεται επίσης και το σχετικό ΦΕΚ. http://taxheaven.gr
Εφ. Αχτσιόγλου - Αναμόρφωση προστίμων ΣΕΠΕ - καθολικός έλεγχος στον αγροτικό χώρο
Τοποθέτησή της Υπ.Εργασίας στην Ολομέλεια στην συζήτηση του Προϋπολογισμού.
«Αντιστεκόμαστε στην καθιέρωση των ομαδικών απολύσεων»
«Στο υπουργείο εργασίας γίνεται δουλειά την οποία δεν θα την ακούσετε στα Δελτία των ειδήσεων.»
«Με νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στην βουλή απαλλάσσονται από την υποχρέωση της καταβολής των 46 ευρώ για την χρήση υπηρεσιών Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) όλοι οι άποροι ανασφάλιστοι.»
«Πρώτος τομέας πολιτικής είναι η αντιμετώπιση στην παραβατικότητα στην αγορά εργασίας. Η παραβατικότητα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί χωρίς τις Συλλογικές συμβάσεις εργασίας »
«Έχουμε φροντίσει έτσι ώστε από το νέο έτος τα πρόστιμα του ΣΕΠΕ να αποδίδονται στην κοινωνική ασφάλιση. Σχεδιάζουμε την αναμόρφωση των προστίμων, έτσι ώστε να παρέχονται κίνητρα στους εργαζόμενους να απευθυνθούν στην επιθεώρηση»
«Σε συνεργασία με την διεθνή οργάνωση εργασίας έχουμε ήδη σχεδιάσει ένα εκτεταμένο πλάνο δράσης. Έχουν σχεδιαστεί μια σειρά από δομές ενημέρωσης των εργαζομένων για ζητήματα της εργατικής νομοθεσίας, ενώ εξελίσσεται και η διαδικασία για την κύρωση της διεθνούς σύμβασης 129 κάτι που θα σημαίνει ότι θα δίνεται η δυνατότητα στην Επιθεώρηση εργασίας να διενεργεί καθολικό έλεγχο των εργασιών στον αγροτικό χώρο. »
«Είμαστε με το κόσμο της εργασίας. Η κατάσταση είναι κρίσιμη αλλά δεν είναι μη αναστρέψιμη»
«Στη σύγκρουση που βρίσκεται σε εξέλιξη στα εργασιακά η Ελλάδα είναι ο καθρέπτης της Ευρώπης, γι’ αυτό οφείλουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη να πάρουν ξεκάθαρη θέση»
------------- Ολόκληρη η ομιλία της Υπ.Εργασίας :
Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, το εύκολο για εμένα σήμερα θα ήταν να αναλώσω αυτήν την ομιλία στο να περιγράψω τη ραγδαία απορρύθμιση που επέφεραν οι Κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ στην ελληνική αγορά εργασίας, ιδίως την περίοδο 2010-2014, το βαρύτατο νομοθετικό πλαίσιο που αυτές οι πολιτικές δυνάμεις κληροδότησαν στον κόσμο της εργασίας, ένα πλαίσιο που μείωσε οριζόντια τους μισθούς, κατήργησε εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Εντελώς ενδεικτικά θυμίζω τους νόμους 3845/2010, 3863/2010, 3986/2011, 4024/2011, την περίφημη πράξη Υπουργικού Συμβουλίου του 2012, τον ν. 4093/2012 και πολλούς, πολλούς άλλους.
Θα μου ήταν ιδιαίτερα εύκολο, διότι στο επίκαιρο ζήτημα της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς, στο ζήτημα των συλλογικών διαπραγματεύσεων, οι ανατροπές που επέφεραν τα νομοθετήματα του 2010 και 2012 ήταν πραγματικά δραματικές.
Τα συλλογικά μορφώματα εικονικής εκπροσώπησης των εργαζομένων, οι ενώσεις προσώπων απέκτησαν τη δυνατότητα υπογραφής συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Η αρχή της ευνοϊκότερης για τον εργαζόμενο ρύθμισης ανεστάλη, το ίδιο και η αρχή της επεκτασιμότητας των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Η μετενέργεια περιορίστηκε ασφυκτικά, ο κατώτατος μισθός μειώθηκε κατά 22% και κατά 32% για τους εργαζόμενους κάτω των είκοσι πέντε ετών. Καταργήθηκε το επίδομα γάμου, μειώθηκε το επίδομα προϋπηρεσίας για τους αμειβόμενους με τον κατώτατο μισθό. Οι μισθολογικές ωριμάνσεις πάγωσαν. Το δικαίωμα της εργατικής πλευράς για μονομερή προσφυγή στη διαιτησία καταργήθηκε και αυτό.
Για να αναφερθώ δε στο άλλο επίκαιρο ζήτημα της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς, αυτό των ομαδικών απολύσεων, να θυμίσω ότι με νόμο του 2010 αυξήθηκε το όριο των ομαδικών απολύσεων, ενώ μια σειρά από ρυθμίσεις της ίδιας χρονικής περιόδου, που σχετίζονται με την αποζημίωση απόλυσης και τον χρόνο απόλυσης, τον χρόνο προειδοποίησης για τις απολύσεις, επιδείνωσαν ραγδαία τη θέση των εργαζομένων.
Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ακούσαμε αυτές τις μέρες από εκπρόσωπο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να υποστηρίζει ότι η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων συνιστά προϋπόθεση για την προσέλκυση επενδύσεων.
Θα μου ήταν, λοιπόν, εύκολο να αναλωθώ σε αυτή την κριτική. Υπάρχει πολύ υλικό για να το κάνω. Γνωρίζουμε, όμως, ότι στόχος μας δεν είναι να απαντήσουμε σε ένα απαξιωμένο πολιτικό προσωπικό ενός καταρρέοντος πολιτικού συστήματος, αλλά να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που δημιούργησε η πολιτική του και τα οποία βιώνει σήμερα η πλειονότητα των εργαζομένων.
Οι πολιτικές για τις εργασιακές σχέσεις που υιοθετήθηκαν την περίοδο 2010 και 2014 και τα μέτρα που λήφθηκαν με τους νόμους που προανέφερα, δεν ήταν μόνο αντίθετα με τις θεμελιώδεις αρχές του νομικού μας πολιτισμού. Ήταν προπάντων μέτρα άδικα, μέτρα ανήθικα, μέτρα καταστροφικά.
Αυτά τα μέτρα υπηρετούσαν έναν κεντρικό στόχο που διατυπώθηκε πολλές φορές, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας στη βάση της συντριβής της εργασίας.
Και απέναντι σε αυτόν τον στόχο η Κυβέρνησή μας είχε και θα έχει ως στόχο να αντιστρέψει τις συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές, υλοποιώντας μια σειρά μέτρων προστασίας των χαμηλότερων στρωμάτων, αντιμετωπίζοντας την ανεργία, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας, υποστηρίζοντας την αναδιανομή εισοδημάτων υπέρ του κόσμου της εργασίας, που είναι προϋπόθεση της ανάπτυξης και όχι αποτέλεσμά της, διεκδικώντας την κατοχύρωση και εφαρμογή στην πράξη των συλλογικών διαπραγματεύσεων, που αποτελούν θεμελιώδη προϋπόθεση για την εξασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στη χώρα μας.
Γι’ αυτό και στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, ενόψει της ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης, δίνουμε αυτή τη μάχη για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στην Ελλάδα, αυτών που ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε ιδεοληψίες της Αριστεράς, για να αποκτήσουν ξανά οι εργαζόμενοι διαπραγματευτική ισχύ και να μπορούν να διεκδικούν καλύτερους όρους εργασίας.
Αυτή είναι μια θέση που εναρμονίζεται πλήρως με τις καλές πρακτικές που ισχύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μια θέση που υποστηρίζεται από τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μια θέση που υποστηρίζεται από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας, που υποστηρίζεται από το γνωστό πόρισμα της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων. Και η θέση αυτή μόνο ιδεοληπτική δεν είναι. Είναι μια θέση που αντανακλά με τον πιο σαφή τρόπο τι ανάπτυξη θέλουμε.
Για μας, δίκαιη είναι η ανάπτυξη που στηρίζεται στην ενίσχυση των δικαιωμάτων της εργασίας, όχι στη συμπίεση του εργατικού κόστους. Θέλουμε μια ανάπτυξη, προϋπόθεση της οποίας είναι η αναδιανομή του εισοδήματος υπέρ του κόσμου της εργασίας. Και η λειτουργία του μηχανισμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων θέτει ακριβώς αυτό το αναγκαίο θεμέλιο, το θεμέλιο για τη συμμετοχή των εργαζομένων στην επίτευξη της ανάπτυξης, για να απλωθούν τα αποτελέσματά της σε όλη την κοινωνία.
Διότι για την ανάπτυξη που εμείς μιλάμε, χρειάζεται να λειτουργεί ένα υγιές σύστημα συλλογικών συμβάσεων εργασίας μέσω του οποίου θα γίνεται πρωτογενώς η κατανομή του παραγόμενου προϊόντος με τη μορφή του μισθού. Πρωτογενώς και όχι εκ των υστέρων. Γι’ αυτό είναι σημαντικές οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας, γι’ αυτό η επαναφορά τους συνιστά για την Κυβέρνησή μας κεντρικό πολιτικό αίτημα.
Αυτονόητη προϋπόθεση της δίκαιης ανάπτυξης είναι να κλείσει οριστικά και ο κύκλος της εργασιακής απορρύθμισης. Γι’ αυτό αντιστεκόμαστε στην απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων που επιδιώκουν οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, άκουσα πολλούς συναδέλφους και συναδέλφισσες τις προηγούμενες μέρες να αναφέρονται στην απουσία παράλληλου προγράμματος από την Κυβέρνησή μας. Θα ήθελα να σταθώ ενδεικτικά σε μερικά σημεία που θεωρώ πολύ σημαντικά και χαρακτηριστικά της σκληρής δουλειάς που γίνονται στο Υπουργείο Εργασίας για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, πρωτοβουλίες που δεν θα δείτε σίγουρα σε κάποιο δελτίο ειδήσεων.
Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας. Τι παραλάβαμε από τον ΟΕΚ; Έντεκα χιλιάδες εκατόν τριάντα τέσσερις κατοικίες, για τις οποίες δεν έχουν δοθεί μέχρι σήμερα τα οριστικά παραχωρητήρια. Τι σημαίνει αυτό; Άνθρωποι που σε πολλές περιπτώσεις διαμένουν στους αντίστοιχους οικισμούς, ακόμη και από το 1978, δεν θεωρούνται ιδιοκτήτες των κατοικιών τους μέχρι και σήμερα. Αποτέλεσμα είναι αυτονόητα η ταλαιπωρία των ανθρώπων και από την άλλη η μείωση των εσόδων του σημερινού ΑΕΠ.
Η ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας από την πρώτη στιγμή κίνησε τις απαραίτητες διαδικασίες για την επίλυση του συγκεκριμένου προβλήματος. Επιλύσαμε το ζήτημα του Ολυμπιακού Χωριού. Συστήσαμε σχετική επιτροπή, η οποία πριν λίγο μας παρέδωσε το πόρισμά της και σήμερα ανακοινώνουμε από το Βήμα της Βουλής ότι ξεκινούν οι διαδικασίες για την έκδοση οριστικών παραχωρητηρίων σε όλους τους δικαιούχους, έχοντας διασφαλίσει ενιαία τιμή για όλους.
Καταβάλαμε έκτακτη οικονομική ενίσχυση ύψους 1.000 ευρώ σε απολυμένους πολλών εταιρειών. Από τον Απρίλιο του 2015 έως το τέλος του 2016 έχουν καταβληθεί και πρόκειται να καταβληθούν περίπου 4 εκατομμύρια ευρώ σε τέσσερις χιλιάδες εργαζόμενους.
Με διάταξη που συμπεριλαμβάνεται σε νομοσχέδιο που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής του παραβόλου των 46 ευρώ για τη χρήση των υπηρεσιών ΚΕΠΑ όλοι οι άποροι ανασφάλιστοι.
Επί των ημερών της δικής μας Κυβέρνησης ξηλώσαμε το κράτος-εργολάβο που είχε στηθεί όλα τα προηγούμενα χρόνια, μια ενέργεια που είναι κοινωνικά δίκαιη για τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους που σταμάτησαν να πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης του κάθε εργολάβου και απέφερε έσοδα στα δημόσια ταμεία.
Όσον αφορά στο Υπουργείο Εργασίας, για το 2016 μειώσαμε κατά 46.000 ευρώ τις δαπάνες φύλαξης και κατά 16.000 ευρώ τις δαπάνες καθαριότητας. Στην ίδια κατεύθυνση, μέσω του προϋπολογισμού του 2017, ενός προϋπολογισμού που πρέπει να κριθεί μέσα στις δεδομένες συνθήκες, δίνουμε έμφαση στα ζητήματα του κοινωνικού κράτους, με βάση τρεις άξονες:
Πρώτος άξονας είναι η ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους: εργασιακές σχέσεις, συλλογικές συμβάσεις εργασίας, ενίσχυση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, ενεργητικές πολιτικές για την απασχόληση και την κοινωνική οικονομία, ανασυγκρότηση των δομών του κοινωνικού κράτους.
Δεύτερος άξονας είναι η ανασυγκρότηση του δημόσιου συστήματος υγείας, η επέκτασή του στην πρωτοβάθμια φροντίδα και η στελέχωση των δομών του.
Τρίτος άξονας είναι η Παιδεία, τα ζητήματα που αφορούν στην καθολική πρόσβαση στο δημόσιο σχολείο και στο πανεπιστήμιο, στον ριζικό αναπροσανατολισμό των εκπαιδευτικών και μαθησιακών διαδικασιών.
Επιτρέψτε μου, στον λίγο χρόνο που έχω, να αναφερθώ εντελώς επιγραμματικά σε τομείς του Υπουργείου, για κάποιους από τους οποίους ήδη μίλησαν αναλυτικά οι συνάδελφοί μου, η κ. Θεανώ Φωτίου, η κ. Ράνια Αντωνοπούλου και ο κ. Τάσος Πετρόπουλος.
Πρώτος τομέας πολιτικής είναι η αντιμετώπιση της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας. Ακούσαμε εκπρόσωπο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να αναφέρεται στην Επιθεώρηση Εργασίας και να επιχαίρει ότι αναβάθμισε το έργο της και έτσι κατάφερε να βάλει μία τάξη στην αγορά εργασίας.
Προφανώς δεν γνωρίζει ότι η διεθνής βιβλιογραφία, στην οποία συμβάλλει και η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας, υποστηρίζει ότι δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί η παραβατικότητα στην αγορά εργασίας όταν έχει καταρρεύσει το σύστημα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Μάλλον και η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας συμμερίζεται τις εμμονές μας ή τις ιδεοληψίες μας για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας!
Αλλά, ας υποθέσουμε ότι αφήνουμε στην άκρη το ζήτημα των συλλογικών συμβάσεων, που εσείς υπηρετήσατε και συνεχίζετε να υπερασπίζεστε τη διάλυσή τους. Μπορείτε πράγματι να αναφέρεστε στο έργο του ΣΕΠΕ, τη στιγμή που επί των ημερών της προηγούμενης συγκυβέρνησης διαλύθηκε η νομική του υπηρεσία; Γνωρίζετε μήπως ένα παράδειγμα από όλη την Ευρώπη, όπου οι Επιθεωρητές Εργασίας δεν έχουν την απαραίτητη νομική βοήθεια στο έργο τους;
Η αντίληψή σας για την Επιθεώρηση Εργασίας είναι τόσο βαθιά λογιστική, που ακόμη και τα πρόστιμα, τα οποία σε μεγάλο βαθμό αποτελούν κλεμμένους πόρους από το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης φροντίσατε να πηγαίνουν στις εφορίες και όχι εκεί που πρέπει.
Αυτή η Κυβέρνηση κάνει ό,τι χρειάζεται για τη διοικητική και οργανωτική αναβάθμιση της δουλειάς του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, για τη δημιουργία ενός νομοθετικού πλαισίου, που συμβάλλει πραγματικά στην καταπολέμηση της παραβατικότητας και όχι απλά στον μετασχηματισμό της από τη συνολικά αδήλωτη στην υποδηλωμένη εργασία.
Έχουμε ήδη φροντίσει ώστε από τη νέα χρονιά τα πρόστιμα του ΣΕΠΕ να αποδίδονται στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Σχεδιάζουμε την αναμόρφωση των προστίμων, έτσι ώστε να παρέχονται κίνητρα στους εργαζόμενους να απευθυνθούν στην Επιθεώρηση Εργασίας.
Σε συνεργασία με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας έχουμε ήδη σχεδιάσει ένα εκτεταμένο πλάνο δράσης. Έχουν σχεδιαστεί μια σειρά από δομές ενημέρωσης των εργαζομένων για ζητήματα της εργατικής νομοθεσίας, ενώ εξελίσσεται και η διαδικασία για την κύρωση της Διεθνούς Σύμβασης Εργασίας με αριθμό 129, κάτι που θα σημαίνει τη δυνατότητα της Επιθεώρησης Εργασίας να διενεργεί καθολικό έλεγχο των εργασιών στον αγροτικό χώρο.
Και κάτι ακόμη: Όλα τα στοιχεία δείχνουν μια σταθερή άνοδο στα εργατικά ατυχήματα μέσα στην κρίση. Δεν κλείνουμε τα μάτια μας σε αυτήν την κατάσταση. Επαναξιολογούμε συνολικά το πλαίσιο για την υγεία, την ασφάλεια αλλά και τις επαγγελματικές ασθένειες. Ο στόχος εδώ δεν μπορεί να είναι λογιστικός, στο επίπεδο των προστίμων, αλλά στη μείωση των ατυχημάτων.
Δεύτερος άξονας: Η κοινωνική ασφάλιση. Στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης η Κυβέρνηση επικεντρώνεται στην εφαρμογή της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, η οποία θεσπίζει ένα ενιαίο σύστημα κοινωνικής ασφάλειας, έχοντας ως βασικό άξονα την εθνική σύνταξη, που αποσκοπεί στην αντιμετώπιση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.
Η εθνική σύνταξη δεν χρηματοδοτείται από ασφαλιστικές εισφορές, αλλά από τον κρατικό προϋπολογισμό. Δίνεται σε όλους όσοι θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης, ανεξάρτητα από εισοδηματικά κριτήρια.
Στόχος μας σε αυτόν τον τομέα πολιτικής ήταν και είναι η εξυπηρέτηση των κοινωνικών αναγκών της πλειοψηφίας και ιδίως των πιο αδύναμων στρωμάτων. Σε αυτόν τον στόχο, σε αυτή την κατεύθυνση και η χθεσινή εξαγγελία του Πρωθυπουργού για την ουσιαστική στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων αναδεικνύει ότι παρά τις δυσκολίες, παρά τον αρνητικό ευρωπαϊκό συσχετισμό, δημιουργούμε τον χώρο για τη χάραξη μιας διαφορετικής πολιτικής. Στην κοινωνική πολιτική, στον τομέα της κοινωνικής αλληλεγγύης η κ. Θεανώ Φωτίου ήδη ενημέρωσε ότι από 1-1-2017 ξεκινάει η εφαρμογή του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, για το οποίο εξασφαλίστηκαν πόροι ύψους 760 εκατομμυρίων ευρώ και από τους οποίους αναμένεται να ωφεληθούν πάνω από επτακόσιες χιλιάδες συμπολίτες μας.
Και θέλω να πω κάτι και για τον τομέα της απασχόλησης. Νιώθω την ανάγκη να τοποθετηθώ απέναντι σε μια παραφιλολογία που υπάρχει γύρω από αυτόν τον τομέα. Μέχρι στιγμής καταγράφεται το καλύτερο ισοζύγιο προσλήψεων-απολύσεων των τελευταίων δεκαπέντε χρόνων. Προφανώς και δεν δικαιούται κανείς να πανηγυρίζει. Γνωρίζουμε πολύ καλά την κατάσταση στην αγορά εργασίας, γι’ αυτό και δίνουμε και τη μεγάλη μάχη για την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Όμως, δεν μπορούμε χάριν μιας πολιτικής αντιπαράθεσης να διαβάζουμε την πραγματικότητα κατά το δοκούν.
Στο πλαίσιο της ενίσχυσης της απασχόλησης το Υπουργείο Εργασίας υλοποίησε προγράμματα για τριάντα οκτώ χιλιάδες ανέργους το 2016 και έχουν προγραμματιστεί προγράμματα απασχόλησης για ένα σύνολο ογδόντα έξι χιλιάδων ανέργων για το τελευταίο δίμηνο του 2016 και για το 2017. Μέσα από την αναθεώρηση του πλαισίου των κοινωφελών προγραμμάτων πετύχαμε την επέκτασή τους από πέντε σε οκτώ μήνες, κάτι που δίνει τη δυνατότητα μετά το τέλος του προγράμματος ο εργαζόμενος να έχει το δικαίωμα ένταξης στο Ταμείο Ανεργίας. Αντίστοιχα, εξασφαλίσαμε πλήρη εργασιακά δικαιώματα για τους συμμετέχοντες στα προγράμματα εισόδου στην αγορά εργασίας.
Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, γνωρίζετε ότι βρισκόμαστε στην κορύφωση μιας κρίσιμης αξιολόγησης, κεντρικό σημείο της οποίας είναι το ζήτημα των εργασιακών σχέσεων. Το αμέσως προηγούμενο διάστημα πραγματοποιήσαμε έναν κύκλο διεθνών επαφών με πολιτικές δυνάμεις και συνδικαλιστικές οργανώσεις. Εισπράξαμε ένα ευρύ κύμα συμπαράστασης και αλληλεγγύης στις θέσεις της ελληνικής Κυβέρνησης για την επαναφορά του ευρωπαϊκού κεκτημένου στην ελληνική αγορά εργασίας, για την ανάκτηση κύριων συλλογικών εργατικών δικαιωμάτων. Σε αυτήν τη σύγκρουση στα εργασιακά η Ελλάδα είναι ο καθρέφτης του μέλλοντος της Ευρώπης. Γι’ αυτό, οφείλουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη να πάρουν ξεκάθαρη θέση.
Εμείς έχουμε από καιρό δηλώσει τη θέση μας. Είμαστε με τον κόσμο της εργασίας και δηλώνουμε σαφώς ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να επιβάλει στην Ελλάδα ένα καθεστώς εξαίρεσης από το πλαίσιο των κοινωνικών κατακτήσεων των λαών και της ιστορίας της. Η κατάσταση είναι κρίσιμη, αλλά δεν είναι μη αναστρέψιμη. Μπορούμε ακόμη να δώσουμε ένα σημαντικό σήμα ότι οι κοινωνικές κατακτήσεις αποτελούν σημαντικό κομμάτι αυτής της χώρας και αυτής της Ευρώπης, όχι απλώς με όρους παράδοσης, αλλά για το μέλλον που θέλουμε να οικοδομήσουμε εντός της. Σας ευχαριστώ πολύ.
Μερική καταβολή εισφορών αυτοαπασχολούμενων, ελ. επαγγελματιών και αγροτών
Σύμφωνα με το άρθρο 59 του νομοσχεδίου "Εθνικός Μηχανισμός Συντονισμού, Παρακολούθησης και Αξιολόγησης των Πολιτικών Κοινωνικής Ένταξης και Κοινωνικής Συνοχής, Ρυθμίσεις για την Κοινωνική Αλληλεγγύη και Εφαρμοστικές Διατάξεις του ν. 4387/2016 (Α’ 85)." προβλέπεται η δυνατότητα των ασφαλισμένων που καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές κατά τα προβλεπόμενα στα άρθρα 39 και 40 του Ν. 4387/2016 να καταβάλλουν μέρος των οφειλόμενων εισφορών τους. Με την παρούσα προτεινόμενη ρύθμιση αυξάνονται οι χρηματικές εισροές στα ταμεία του ΕΦΚΑ και διευκολύνεται η ταμειακή ρευστότητά τους.
► Σχετική διάταξη νομοσχεδίου Άρθρο 59 - Μερική καταβολή ποσού εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών
Από 1.1.2017 το ποσό των ασφαλιστικών εισφορών που δεν καταβάλλεται βάσει των άρθρων 39 και 40 του ν. 4387/2016, κατά τον χρόνο λήξης της προθεσμίας πληρωμής των μηνιαίων ασφαλιστικών εισφορών, επιβαρύνεται με τις νόμιμες προσαυξήσεις και τόκους.
Σε περίπτωση που κατά τον χρόνο λήξης της προθεσμίας πληρωμής των μηνιαίων ασφαλιστικών εισφορών καταβληθεί ποσό μεγαλύτερο από το ποσό που απαιτείται, το επιπλέον ποσό μεταφέρεται ως πιστωμένο και συμψηφίζεται με τις ασφαλιστικές εισφορές του επόμενου χρονικού διαστήματος.
► Αιτιολογική έκθεση Άρθρο 59 - Μερική καταβολή ποσού εισφορών ελευθέρων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών
Με την προτεινόμενη διάταξη προβλέπεται η δυνατότητα των ασφαλισμένων που καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές κατά τα προβλεπόμενα στα άρθρα 39 και 40 του Ν. 4387/2016 να καταβάλλουν μέρος των οφειλόμενων εισφορών τους. Με την παρούσα προτεινόμενη ρύθμιση αυξάνονται οι χρηματικές εισροές στα ταμεία του ΕΦΚΑ και διευκολύνεται η ταμειακή ρευστότητά τους.
Η Κατερίνα Παπανάτσιου «βλέπει» έξοδο από την ύφεση-Τι είπε στη Βουλή
Σε ομιλία της η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου στην ολομέλεια της Βουλής για τον Προϋπολογισμό 2017 ανέφερε πως η οικονομία πήρε στροφή.
Η ομιλία:
Ο Προϋπολογισμός του 2017 είναι ο δεύτερος Προϋπολογισμός που σχεδίασε και υλοποιεί αυτή η Κυβέρνηση. Και έχει συγκεκριμένο πολιτικό και κοινωνικό πρόσημο.
Τα οφέλη της ταχείας ανάπτυξης της περιόδου της «φούσκας» διαχύθηκαν άνισα ευνοώντας κυρίως τα ισχυρότερα και πιο εύπορα στρώματα της κοινωνίας. Ακόμη χειρότερα, στην περίοδο της οξείας κρίσης που ακολούθησε, οι πιο αδύναμοι επλήγησαν δυσανάλογα σε σχέση με τους ισχυρότερους και τους πιο εύπορους.
Τα πιο ευάλωτα στρώματα της κοινωνίας μας όχι απλώς είδαν τα εισοδήματά τους να μειώνονται ταχύτατα αλλά οδηγήθηκαν στη φτωχοποίηση. Άλλα στρώματα συγκράτησαν σε μεγαλύτερο ποσοστό τα κεκτημένα που είχαν προ της κρίσης.
Και αυτό δεν έγινε τυχαία, έγινε στοχευμένα από τις πολιτικές που επέλεξαν να επιβάλουν στη χώρα οι ντόπιες και ξένες ελίτ. Η κατάρρευση του ΑΕΠ της χώρας μας κατά σχεδόν 30% στην περίοδο 2009-2014 μοιράστηκε εντελώς άνισα εις βάρος των αδυνάμων.
Για αυτό στόχος του προϋπολογισμού του 2017, όπως και του προηγούμενου, είναι να προστατεύσει αυτά τα στρώματα εφαρμόζοντας αναδιανομή των πόρων προς μια κατεύθυνση κοινωνικά πιο δίκαιη.
Όταν, λοιπόν, ο Σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχάνων, σε συγχορδία με την αξιωματική αντιπολίτευση, μας κατηγορεί ότι αυτός ο προϋπολογισμός, και ιδίως το κομμάτι των εσόδων, «αποτυπώνει τη μεγαλύτερη αναδιανομή εισοδημάτων που έχει επιχειρηθεί ποτέ σε μία μόνο χρονιά», εμείς από τη δική μας οπτική αυτό μόνο ως εύσημο μπορούμε να το εκλάβουμε.
Γιατί οι προϋπολογισμοί του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, όπως και όλες τους οι πολιτικές, προκαλούσαν αντίστροφη αναδιανομή. Έπαιρναν από τους φτωχούς και έδιναν στους πλούσιους συστηματικά και για ολόκληρες δεκαετίες.
Παρά, τις μεγαλόστομες κατηγορίες των βιομήχανων και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εμείς γνωρίζουμε ότι η αναδιανομή που μπορεί να γίνει μέσω της φορολογικής πολιτικής είναι περιορισμένη. Χρησιμοποιούμε όσο καλύτερα μπορούμε αυτό το εργαλείο αλλά η δύναμή του είναι πάντα σχετικά περιορισμένη.
Η κατεύθυνση, λοιπόν, της φορολογικής πολιτικής είναι αμυντική, είναι να προστατευτούν τα πιο χαμηλά εισοδήματα δεδομένης της υποχρέωσης να πιαστεί συγκεκριμένος στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 1,75%.
Τα προηγούμενα χρόνια οι άλλες κυβερνήσεις έριξαν το μεγαλύτερο μέρος του βάρους της δημοσιονομικής προσαρμογής στην πλευρά των δαπανών. Αυτό σήμαινε τεράστιες μειώσεις των συντάξεων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα και των μισθών του δημοσίου αλλά και τεράστιες περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες και στις δαπάνες για την υγεία και την παιδεία.
Δεν υπάρχουν πια παρά ελάχιστα περιθώρια για μείωση των δαπανών. Εμείς υπολογίζουμε ότι φέτος θα μπορέσουμε να εντοπίσουμε δαπάνες έως και 1,2 δισ. ευρώ το μέγιστο που δεν ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες. Δεν θα τις ονομάσω «σπατάλες» αλλά απλώς δαπάνες που θα μπορέσουν να μειωθούν σταδιακά χωρίς να προκαλέσουν μεγάλη ζημιά στη λειτουργία του κράτους.
Ότι αυτό είναι το μέγιστο ποσό των δαπανών που εκείνη αλόγιστα τις χαρακτηρίζει «σπατάλες», το γνωρίζει η αξιωματική αντιπολίτευση και όταν υπόσχεται μειώσεις φόρων με κόστος 4,1 δισ. ευρώ χωρίς μειώσεις μισθών, συντάξεων ή κοινωνικών δαπανών ψεύδεται και μάλιστα ξεδιάντροπα. Σκοπεύει να μειώσει συντάξεις, σκοπεύει να μειώσει βασικές κοινωνικές δομές του κράτους που δεν θα του επιτρέψουν στοιχειωδώς να επιτελεί τον κοινωνικό του ρόλο.
Θα στείλει και άλλους πολίτες στην φτωχοποίηση προκειμένου να μειώσει τους φόρους σε συγκεκριμένες ευνοημένες τάξεις. Αυτός είναι ο σκοπός του αφηγήματος της υπερφορολόγησης που συστηματικά καλλιεργεί η αξιωματική αντιπολίτευση παρέα με τον Σύνδεσμο Βιομηχάνων.
Και για να καταλαβαινόμαστε: το 2012 η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ διαχώρισε τη φορολογία των μισθών/συντάξεων και των ελευθέρων επαγγελματιών. Στους δεύτερους κατήργησε το αφορολόγητο, αύξησε τον χαμηλότερο συντελεστή και μείωσε τον υψηλότερο. Αποτέλεσμα: οι ελεύθεροι επαγγελματίες με χαμηλό εισόδημα, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και οι οιονεί μισθωτοί, τα μπλοκάκια, επιβαρύνθηκαν σημαντικά και άδικα ενώ αντίθετα ελαφρύνθηκαν έως και δέκα εκατοστιαίες μονάδες οι φόροι για όσους δήλωναν άνω των 70-80.000 ευρώ.
Με τη δική μας αλλαγή στη φορολογία εισοδήματος οι ελεύθεροι επαγγελματίες με εισόδημα έως 30.000 ευρώ θα πληρώσουν για τα εισοδήματα του 2016 λιγότερο φόρο από όσο πλήρωναν με το προηγούμενο σύστημα. Αυτοί είναι περίπου το 90% του συνόλου. Αυτή είναι η φοροεπίθεση για την οποία μιλάει η Νέα Δημοκρατία, η οποία μιλάει εξ ονόματος του 10%, του ευνοημένου 10% των προηγούμενων ετών αλλά δεν τολμάει να το πει ευθέως, προτιμά να θολώνει τα νερά.
Το ίδιο ισχύει και με τους κατ’ επάγγελμα αγρότες. Με την αλλαγή της φορολογίας που ζήτησαν οι δανειστές πετύχαμε να διασφαλίσουμε ότι για αυτούς θα ισχύσει το ίδιο αφορολόγητο όπως και για τους μισθωτούς και συνταξιούχους. Αυτό σημαίνει ότι για το 80, ίσως και το 90%, των κατ’ επάγγελμα αγροτών ο φετινός φόρος θα είναι μηδενικός. Θα τους επιστραφεί και η προκαταβολή φόρου που πλήρωσαν πέρυσι.
Παρόλα αυτά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι συντελεστές φορολογίας και στους άμεσους και στους έμμεσους φόρους είναι υψηλότεροι από αυτούς που θα έπρεπε να είναι και από αυτούς που θα θέλαμε να είναι.
Ωστόσο, αν διαβάσει κανείς τα στοιχεία των τελευταίων δύο ή τριών δεκαετιών και συγκρίνει τις δημόσιες δαπάνες και τα φορολογικά έσοδα ως ποσοστό του ΑΕΠ, θα διαπιστώσει ότι η μεγάλη απόκλιση σε σχέση με τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης δεν βρίσκεται στο πρώτο σκέλος αλλά στο δεύτερο.
Δηλαδή οι δημόσιες δαπάνες δεν είναι πολύ μεγαλύτερες από το μέσο ευρωπαϊκό όρο, μάλιστα κάποιες χρονιές είναι κάτω από αυτόν, αλλά αντίθετα τα φορολογικά έσοδα ήταν διαχρονικά από πέντε έως και δέκα εκατοστιαίες μονάδες χαμηλότερα σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Και αυτό παρά τους υψηλούς φορολογικούς συντελεστές. Πολλαπλασιάστε αυτή τη διαφορά επί 20 ή 30 χρόνια και θα καταλάβετε πώς δημιουργήθηκε το δημόσιο χρέος. Το μεγάλο αυτό κενό προέρχεται κυρίως από τη φοροδιαφυγή κάθε είδους και το λαθρεμπόριο – από την εύνοια σε συγκεκριμένες κοινωνικές τάξεις και οικογένειες.
Για αυτό το λόγο, στόχος της κυβέρνησής μας από την πρώτη ημέρα ήταν η ουσιαστική καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Αντίθετα πολιτική βούληση δεν υπήρχε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, πριν και στη διάρκεια της σημερινής κρίσης, γιατί οι πολιτικές συμμαχίες που τις διατηρούσαν στην εξουσία στηριζόντουσαν μεταξύ άλλων και στη φοροδιαφυγή, το λαθρεμπόριο και τη διαφθορά.
Έχουμε έτοιμα δύο νομοσχέδια που θα κατατεθούν άμεσα στη Βουλή και περιμένουμε ότι θα αποφέρουν πρόσθετα έσοδα από τη φοροδιαφυγή και τα οποία δεν έχουν συνυπολογιστεί στα έσοδα του προϋπολογισμού.
Το πρώτο είναι το νομοσχέδιο για τις ηλεκτρονικές πληρωμές. Βασική φιλοσοφία είναι η παροχή ισχυρών κινήτρων προς τους πολίτες για την υιοθέτηση των ηλεκτρονικών πληρωμών συνδυαζόμενες με τις αναγκαίες ρυθμίσεις συμμόρφωσης των επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών. Αντίστοιχα, το νομοσχέδιο για την αποκάλυψη αδήλωτων κεφαλαίων θα είναι η τελευταία ευκαιρία για όσους έχουν αποκρύψει εισοδήματα να τα εμφανίσουν, καθώς θα βάλει τέλος στη διακίνηση μαύρου χρήματος δίνοντας τη δυνατότητα με αυτόν τον τρόπο, το κράτος να αυξήσει τα έσοδα του. Και ακολουθούν και άλλα νομοσχέδια που σκοπεύουν να κλείσουν κάθε τρύπα για το μαύρο χρήμα.
Κυνηγήσαμε τη φοροδιαφυγή και το λαθρεμπόριο. Έχουμε βεβαιώσει φόρους και πρόστιμα ύψους άνω των 210 εκατ. ευρώ μόνο από την Λίστα Λαγκάρντ. Υπογράψαμε όλες τις υπουργικές αποφάσεις κατά του λαθρεμπορίου που η σημερινή αντιπολίτευση είχε …ξεχάσει τόσα χρόνια στα συρτάρια όταν κυβερνούσε και προσποιείτο ότι πολέμα την παρανομία. Αποκτήσαμε το πρώτο όχημα σκάνερ που θα εντοπίζει στα τελωνεία λαθραίο φορτίο και σκοπεύουμε να αποκτήσουμε σύντομα άλλα τέσσερα φτάνοντας αργότερα τα 12.
Τα 2,44 δισ. ευρώ πλεόνασμα πάνω στον στόχο του προϋπολογισμού για το 11μηνο του 2016 δείχνουν πως τα μέτρα που ήδη έχουμε λάβει απέναντι στη φοροδιαφυγή και το λαθρεμπόριο είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Και αυτό θα ανοίξει το δρόμο για τη μείωση των φόρων σε όσους δεν κρύβουν τα εισοδήματά τους.
Βασική πρόταση της κυβέρνησης στη συζήτηση για την ισορροπία των δύο σκελών της δημοσιονομικής πολιτικής, δαπανών και φόρων, είναι η μείωση των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων να κατευθύνεται αποκλειστικά και μόνο για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας με ελάφρυνση της φορολογίας και των εισφορών των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Με άλλα λόγια, η πρότασή μας στη διαπραγμάτευση με τους πιστωτές είναι το δημοσιονομικό πλεόνασμα από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου να χρησιμοποιηθεί για κοινωνικούς σκοπούς και η μείωση των πλεονασμάτων για αναπτυξιακούς.
Άμεσα θα πέσουν στην οικονομία 1,8 δισ. ευρώ και μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2017 άλλα 1,7 δισ. ευρώ για την καταβολή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου. Πρόκειται για οφειλές που κληρονομήσαμε από τη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Τα ποσά αυτά είναι νέα χρήματα που θα μπουν στην οικονομία και θα δώσουν αναπτυξιακή ώθηση. Αυτό καθώς και η αύξηση της εγχώριας ζήτησης αλλά και των επενδύσεων στηρίζουν την εκτίμησή μας για αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,7% το 2017, πρόβλεψη που συμμερίζονται και οι Θεσμοί αλλά και άλλοι διεθνείς οργανισμοί.
Πιστεύουμε ότι είμαστε πλέον σε μια μεγάλη στροφή της οικονομίας, βγαίνουμε από την ύφεση και μαζί με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και τελικά τη διευθέτηση του χρέους θα μπορούμε να μιλάμε για πλήρη αντιστροφή του κλίματος στη χώρα μας.