Κυριακή 27 Αυγούστου 2023

Υποχρεώσεις μέχρι το τέλος Αυγούστου Γράφει ο Απόστολος Αλωνιάτης Ειδοποιήσεις μέσω e-mail από την ΑΑΔΕ για όσους ξέχασαν να δηλώσουν εισοδήματα.


 

Υποχρεώσεις μέχρι το τέλος Αυγούστου

Γράφει ο Απόστολος Αλωνιάτης

 Ειδοποιήσεις μέσω e-mail από την ΑΑΔΕ για όσους ξέχασαν να δηλώσουν εισοδήματα.

Μπορεί το καλοκαίρι να μην τελείωσε ακόμη, αλλά οι υποχρέωσες των φορολογουμένων τρέχουν . Λίγες ημέρες έμειναν, μέχρι και την λήξη των φορολογικών δηλώσεων  και συγκεκριμένα μέχρι την Πέμπτη 31.8.2023, για να ολοκληρωθούν οι υποχρεώσεις του Αυγούστου.

Φορολογικές δηλώσεις

Μέχρι την τελευταία ημέρα του Αυγούστου πρέπει να κατατεθούν οι υπόλοιπες φορολογικές δηλώσεις των φυσικών και νομικών προσώπων, ώστε αυτές να μην έχουν τα σχετικά πρόστιμα των εκπροθέσμων δηλώσεων.

ΠΡΟΣΟΧΗ: οι δηλώσεις κατατίθενται έως τις 15:00 και όχι μέχρι το τέλος της ημέρας, ώστε οι φορολογούμενοι να μπορούν να καταβάλλουν την πρώτη και την δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος, όπως αναφέρει η σχετική διάταξη που ψηφίστηκε για την παράταση των φορολογικών δηλώσεων

Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι:

Φυσικά πρόσωπα  

Για τα φυσικά πρόσωπα που κατέθεσαν δήλωση μετά τις 31.7.2023 δεν ισχύει η έκπτωση του 3% για την εφάπαξ εξόφληση του φόρου εισοδήματος .

Όσοι καταθέσουν φορολογική δήλωση έως και την τελευταία ημέρα πρέπει να την καταθέσουν , όπως είπαμε , μέχρι τις 15:00, άλλως θα θεωρηθεί εκπρόθεσμη, και να πληρώσουν την πρώτη και την δεύτερη δόση μαζί μέχρι την ώρα που είναι ανοιχτές οι τράπεζες και τα άλλα πιστωτικά ιδρύματα που μπορεί να εξοφληθεί η πρώτη και η δεύτερη δόση εμπρόθεσμα.

Προσοχή: Τα φυσικά πρόσωπα που συμμετέχουν σε προσωπικές εταιρίες Ο.Ε., Ε.Ε., αστικές κερδοσκοπικές εταιρίες κλπ. νομικά πρόσωπα που τηρούν απλογραφικά βιβλία, μπορούν να καταθέσουν φορολογική δήλωση μέχρι την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2023.

Η καταβολή του φόρου, που προσδιορίζεται από δηλώσεις φορολογουμένων που συμμετέχουν σε νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες που τηρούν απλογραφικά βιβλία, γίνεται σε έξι (6) ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Σεπτεμβρίου 2023 και η καθεμία από τις επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των πέντε (5) επόμενων μηνών.

 

Νομικά πρόσωπα  

Τα νομικά πρόσωπα και οι νομικές οντότητες θα πρέπει να καταθέσουν και αυτά τις φορολογικές δηλώσεις τους μέχρι την Πέμπτη 31.8.2023 , έως τις 15:00 και να εξοφλήσουν τις πρώτες δυο δόσεις του φόρου εισοδήματος μέχρι το κλείσιμο των τραπεζών ή άλλων πιστωτικών ιδρυμάτων, εμπρόθεσμα.

Τα νομικά πρόσωπα και οι νομικές οντότητες δεν είχαν ποτέ την έκπτωση του 3% για την εφάπαξ εξόφληση του φόρου. Η σχετική διάταξη αφορά μόνο τα φυσικά πρόσωπα.

Προσοχή: Η παράταση των φορολογικών δηλώσεων των νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων, συμπαρασύρει και τις παρακάτω υποχρεώσεις :

 

α) Κατάρτιση φακέλου τεκμηρίωσης έως την 31η.8. 2023 και ώρα 15:00

 

β) Υποβολή συνοπτικού πίνακα πληροφοριών στην ΑΑΔΕ έως την  31η.8.2023 και ώρα 15:00

 

γ) Υποβολή βεβαιώσεων για καταβολές μερισμάτων σε φυσικά πρόσωπα από νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες με απλογραφικά βιβλία (έως 31.8.2023).

 

Λοιπές υποχρεώσεις.

 

 Πέρα από τις φορολογικές δηλώσεις και τις υποχρεώσεις που συμπαρασύρουν οι φορολογούμενοι έχουν ακόμη να πληρώσουν την δόση του ΕΝΦΙΑ, την δεύτερη δόση του ΦΠΑ επιχειρήσεων με απλογραφικά, εάν αυτές είχαν βάλει την πληρωμή του σε δύο δόσεις, την πληρωμή ΕΦΚΑ – ΙΚΑ, οι επιχειρήσεις με προσωπικό, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται για πολλές από αυτές πέρα από τις εισφορές για τους μισθούς του Ιουλίου και οι εισφορές για το επίδομα αδείας  και ΕΦΚΑ ΟΑΕΕ Ιουλίου για τους αυτοαπασχολούμενους και του ελευθέρους επιχειρηματίες. Υπάρχουν ακόμη και οι ποιο κάτω υποχρεώσεις:

 

 - Αίτηση επιστροφής Ε.Φ.Κ. του πετρελαίου εσωτερικής καύσης (DIESEL) κίνησης, το οποίο χρησιμοποιείται από τις βιομηχανικές, βιοτεχνικές, ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και τα δημόσια και ιδιωτικά νοσηλευτικά και προνοιακά ιδρύματα

Τα δικαιούχα νομικά και φυσικά πρόσωπα υποβάλλουν ανά ημερολογιακό εξάμηνο ή έτος, ηλεκτρονικά αίτηση επιστροφής Ε.Φ.Κ. με τα συνυποβαλλόμενα δικαιολογητικά στο αρμόδιο «Τελωνείο Υποβολής Αίτησης και Επιστροφής Ε.Φ.Κ» του άρθρου 5 της απόφασης Α. 1072/2019, μέσω της σχετικής εφαρμογής του Πληροφοριακού Συστήματος Τελωνείων ICISnet, εντός δύο (02) μηνών από την λήξη του εξαμήνου ή του έτους, για τις ποσότητες του πετρελαίου κίνησης που παρελήφθησαν κατά τις ανωτέρω χρονικές περιόδους.

(Σχετ.: Α.1072/22.2.2019).

- Απόδοση φόρου επί των μη διανεμηθέντων κερδών σε αλλαγή κατηγορίας βιβλίων από διπλογραφικά σε απλογραφικά

(Αφορά νομικά πρόσωπα με φορολογικό έτος που λήγει 30.6.2022)

Σε περίπτωση που νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα αλλάζει κατηγορία βιβλίων από διπλογραφικά σε απλογραφικά, τα μη διανεμηθέντα κέρδη του νομικού προσώπου ή της νομικής οντότητας, κατά περίπτωση, όπως αυτά εμφανίζονται κατά το χρόνο αλλαγής της κατηγορίας βιβλίων, υπόκεινται σε παρακράτηση φόρου.

Ο οφειλόμενος φόρος αποδίδεται εφάπαξ μέχρι το τέλος του δεύτερου μήνα από τη λήξη του φορολογικού έτους μέχρι το οποίο τα βιβλία τηρούνταν με τη διπλογραφική μέθοδο.

Τα οριζόμενα στα προηγούμενα εδάφια ισχύουν και όταν ανώνυμη εταιρεία, εταιρεία περιορισμένης ευθύνης ή ιδιωτική κεφαλαιουχική εταιρεία μετατρέπεται σε προσωπική εταιρεία, με αποτέλεσμα να αλλάζει κατηγορία βιβλίων από διπλογραφικά σε απλογραφικά. Στην περίπτωση αυτή, ο οφειλόμενος φόρος αποδίδεται εφάπαξ μέχρι το τέλος του δεύτερου μήνα από την ολοκλήρωση της μετατροπής.

(Σχετ.: Άρθρο 64 παρ. 10 Ν.4172/2013.)

Προσκόμιση δικαιολογητικών ΑΜΕΑ

 

Η διοίκηση εξέδωσε την εγκύκλιο Ε.2050/20.7.2023. Η εγκύκλιος αφορά στη δυνατότητα προσκόμισης δικαιολογητικών μέχρι 29.9.2023 για την απαλλαγή από τα τέλη κυκλοφορίας έτους 2023, λόγω αναπηρίας, οχημάτων που δεν διορθώθηκε έως σήμερα η εικόνα τους στο Πληροφοριακό Σύστημα Οχημάτων (ΠΣΟ).

Με το σχετικό έγγραφο  ορίζεται νέα καταληκτική προθεσμία για την προσκόμιση των δικαιολογητικών όσων ιδιοκτητών αναπηρικών οχημάτων δεν προσήλθαν για έλεγχο δικαιολογητικών για τη διόρθωση της εικόνας τους στο ΠΣΟ, ώστε να δικαιούνται απαλλαγής για τα τέλη κυκλοφορίας έτους 2023.

Αφορά κατόχους αναπηρικών οχημάτων οι οποίοι δεν έχουν έως σήμερα προσκομίσει στη ΔΟΥ τα απαραίτητα δικαιολογητικά ώστε να ελεγχθούν οι προϋποθέσεις απαλλαγής και να διορθωθεί η εικόνα τους στο ΠΣΟ.

 

Όπως αναφέρεται στο έγγραφο, σε συνέχεια της εγκυκλίου Ε.2014/14.3.2023 και όσον αφορά τις περιπτώσεις της παρ. Γ αυτής, για τα αναπηρικά οχήματα που δεν διορθώθηκε η εικόνα τους, λόγω μη προσέλευσης των ιδιοκτητών τους για έλεγχο δικαιολογητικών έως σήμερα, ενημερώνονται οι ιδιοκτήτες σχετικά με την υποχρέωσή τους να προσκομίσουν τα σχετικά δικαιολογητικά (ιατρική γνωμάτευση ή και αντιστοίχιση της πάθησης) έως 29.9.2023, προκειμένου να μην οφείλονται τέλη κυκλοφορίας έτους 2023. Η ενημέρωση διενεργείται κατ’ αρχήν με αποστολή μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου κεντρικά και με κοινοποίηση στην προσωποποιημένη πληροφόρηση στην εφαρμογή «e- κοινοποιήσεις» στην πλατφόρμα myAADE ή μέσω συστημένων επιστολών από τη ΔΟΥ σε περίπτωση μη ύπαρξης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Υπενθυμίζεται ότι, εφόσον τα εν λόγω πρόσωπα δεν προσέλθουν για έλεγχο, ή μετά τον έλεγχο της ΔΟΥ διαπιστωθεί ότι δεν δικαιούνται την απαλλαγή, επιβάλλονται για το 2023 τα τέλη κυκλοφορίας χωρίς το πρόστιμο, εφόσον η πληρωμή διενεργηθεί εντός του έτους.

 

Ειδοποιήσεις μέσω email

 

Μετά από τις ειδοποιήσεις που έστειλε στο τέλος του περασμένου έτους, επί δίκαιων να αδίκων να θυμίσουμε, για την λειτουργεία των ΦΗΜ και για την αποστολή στοιχείων στο πληροφοριακό τους σύστημα E-sent, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσιών Εσόδων, συνεχίζει την χρήση των email για να στείλει ειδοποιήσεις στους φορολογούμενους.

 

Αδήλωτα εισοδήματα για «ξεχασιάρηδες»

 

Πρώτοι είναι περισσότεροι από 15.000 φορολογούμενοι, που θα λάβουν το επόμενο διάστημα «μήνυμα από την εφορία», για παλαιότερες υποχρεώσεις τους, κυρίως του 2017, τις οποίες… προσπέρασαν ή αμέλησαν να εξοφλήσουν.

 

Αφορούν  εισοδήματα που ενώ έχουν εισπραχθεί και δεν έχουν δηλωθεί, όπως αναδρομικά από συντάξεις και μισθούς, εισοδήματα από το εξωτερικό, καθώς και ενοίκια από ακίνητα, που επίσης δεν δηλώθηκαν.

Ακόμη  σε ορισμένες περιπτώσεις οι φορολογούμενοι δεν έχουν καν υποβάλει δήλωση.

Οι φορολογικές αρχές σπεύδουν, καθώς είναι ανοιχτές οι φορολογικές υποθέσεις του 2017 καθώς παραγράφονται στο τέλος του έτους.

 

Τα εκκαθαριστικά που θα στείλουν θα είναι κατ’ εκτίμηση, με βάση τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι Αρχές. Οι φορολογούμενοι θα λάβουν την ειδοποίηση στην προσωπική τους θυρίδα στην ψηφιακή πύλη myAADE και θα έχουν τη δυνατότητα να δουν και να εκτυπώσουν την εκδοθείσα πράξη προσδιορισμού φόρου. Επίσης όσοι έχουν δώσει διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου θα λάβουν και ειδοποίηση στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο.

 

Συγκεκριμένα, οι εφοριακοί προχωρούν με βάση τις οδηγίες της ΑΑΔΕ στους εξής ελέγχους και διασταυρώσεις:

 

         i.            Τα ηλεκτρονικά αρχεία βεβαιώσεων αποδοχών ή συντάξεων, αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα και εισοδημάτων από μερίσματα, τόκους, δικαιώματα.

 

       ii.            Διαθέσιμα στοιχεία που αφορούν λοιπά εισοδήματα και αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης ή απόκτησης περιουσιακών στοιχείων, τα οποία αποστέλλονται ετησίως ή περιλαμβάνονται στην τελευταία προ του έτους για το οποίο εκδίδεται πράξη εκτιμώμενου προσδιορισμού φόρου, υποβληθείσα δήλωση φόρου εισοδήματος και στην περιουσιακή κατάσταση του εκάστοτε έτους, όπως αυτή προκύπτει από το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Περιουσιολογίου της ΑΑΔΕ.

 

     iii.            Την ηλεκτρονική βάση δεδομένων, που είναι διαθέσιμη στην ΑΑΔΕ, και δύνανται να αφορούν την άσκηση επαγγελματικής ή επιχειρηματικής δραστηριότητας, καθώς επίσης και από στοιχεία που λήφθηκαν στο πλαίσιο της ανταλλαγής πληροφοριών για την εφαρμογή της διεθνούς διοικητικής συνεργασίας στο πεδίο της άμεσης φορολογίας.

 

     iv.            Κάθε διαθέσιμη πληροφορία από τρίτους.

 

Σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες της ΑΑΔΕ, στις περιπτώσεις που οι φορολογούμενοι, φυσικά πρόσωπα, παρά την υποχρέωσή τους να υποβάλουν δήλωση φόρου εισοδήματος δεν την υπέβαλαν, εκδίδεται πράξη εκτιμώμενου προσδιορισμού φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων υπό την προϋπόθεση ότι από τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η φορολογική διοίκηση προκύπτει φορολογητέα ύλη για τον κατ’ εκτίμηση προσδιορισμό της φορολογικής υποχρέωσης και ποσό φόρου προς βεβαίωση για τον φορολογούμενο που υπερβαίνει το ποσό των 30 ευρώ.

 

Στα εκκαθαριστικά που θα λάβουν θα αναφέρεται ότι η φορολογική διοίκηση προέβη στον εκτιμώμενο προσδιορισμό φόρου λόγω μη υποβολής δήλωσης του φορολογούμενου μέχρι την ημερομηνία έκδοσης της πράξης εκτιμώμενου προσδιορισμού του φόρου.

 

Επίσης, Θα αναγράφονται τα στοιχεία εκείνα που έλαβε υπόψη της μέχρι την ως άνω ημερομηνία για τον κατ’ εκτίμηση προσδιορισμό της φορολογικής του υποχρέωσης.

 

Τα στοιχεία αυτά δύνανται να αναφέρονται και σε ξεχωριστό φύλλο, όπως είναι οι βεβαιώσεις αποδοχών που εκδίδονται κάθε χρόνο μαζί με την φορολογική δήλωση και περιέχουν όλα τα στοιχεία που έχουν προσυμπληρωθεί στην δήλωση και τις πηγές από τις οποίες προέρχονται,  το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της πράξης του εκτιμώμενου προσδιορισμού φόρου (εκκαθαριστικού) . Μετά την έκδοση της πράξης εκτιμώμενου προσδιορισμού του φόρου, ο φορολογούμενος δύναται να υποβάλει στην αρμόδια ΔΟΥ δήλωση φορολογίας εισοδήματος για το οικείο φορολογικό έτος, συνυποβάλλοντας και τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Κατά της πράξης εκτιμώμενου προσδιορισμού φόρου, ο φορολογούμενος έχει τη δυνατότητα άσκησης ενδικοφανούς προσφυγής, εντός προθεσμίας 30 ημερών από την κοινοποίησή της.

 

 

Τροποποιητικές δηλώσεις με φόρο έως 100 ευρώ Χωρίς πρόστιμο

 

Σύμφωνα με το άρθρο 77 του Ν.4916/2022 περί μη επιβολή προστίμου για ποσά φόρου έως εκατό ευρώ, το οποίο τροποποιεί τα  άρθρα 54 και 72 ν. 4174/2013, στο άρθρο 72 προστίθεται νέα παρ. 57 ως εξής:

«57. Πράξεις επιβολής προστίμου που εκδόθηκαν για εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, από τις οποίες το επιπλέον ποσό φόρου που προέκυψε προς καταβολή σε σχέση με την αρχική δήλωση, είναι έως εκατό (100) ευρώ, για τις οποίες δεν έχει παρέλθει η προθεσμία άσκησης ενδικοφανούς προσφυγής ή εκκρεμούν ενώπιον της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών ή των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων ή δεν έχει παρέλθει η προθεσμία άσκησης δικαστικής προσφυγής, ακυρώνονται ή, εφόσον έχουν εισπραχθεί, συμψηφίζονται με οφειλές και, στην περίπτωση που δεν υπάρχει οφειλή, επιστρέφονται.»

Με τις διευκρινήσεις που δόθηκα από την διοίκηση, με την εγκύκλιο  Ε.2053/2022, οι διατάξεις αυτές αφορούν μόνο σε πράξεις επιβολής προστίμων για εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων και όχι σε πράξεις επιβολής προστίμων για εκπρόθεσμες αρχικές δηλώσεις.

Προκειμένου να εξεταστεί η επιβολή ή όχι του πρόστιμου του άρθρου 54 του ΚΦΔ σε υποβληθείσα εκπρόθεσμη τροποποιητική δήλωση, αυτή συγκρίνεται με την αρχικώς και εμπροθέσμως υποβληθείσα δήλωση για το ίδιο φορολογικό έτος. Ως αρχική δήλωση νοείται και η τυχόν τροποποιητική ή τροποποιητικές που έχουν υποβληθεί εντός της νόμιμης προθεσμίας υποβολής της αρχικής φορολογικής δήλωσης, αφού σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 19 του ΚΦΔ, στην περίπτωση αυτή η τροποποιητική φορολογική δήλωση επέχει θέση αρχικής.

Στην περίπτωση υποβολής περισσότερων εκπρόθεσμων τροποποιητικών για το ίδιο φορολογικό έτος, οι διατάξεις του άρθρου 54 ΚΦΔ αυτές, εφαρμόζονται για όλες τις τροποποιητικές δηλώσεις, εφόσον αθροιστικά το ποσό του φόρου που προκύπτει δεν υπερβαίνει τα 100 ευρώ σε σχέση με την αρχική δήλωση. Για την πληρέστερη κατανόηση των ανωτέρω παρατίθενται τα κάτωθι παραδείγματα:

α) Φορολογούμενος υποβάλλει πρώτη εκπρόθεσμη τροποποιητική δήλωση και προκύπτει επιπλέον φόρος για καταβολή σαράντα (40) ευρώ. Δεν επιβάλλεται πρόστιμο, αφού ο επιπλέον προς καταβολή φόρος είναι μικρότερος από εκατό (100) ευρώ.

Στη συνέχεια υποβάλει και δεύτερη (εκπρόθεσμη) τροποποιητική, από την οποία προκύπτει επιπλέον φόρος για καταβολή πενήντα (50) ευρώ σε σχέση με αυτόν που προσδιορίστηκε με την αμέσως προηγούμενη υποβληθείσα (πρώτη εκπρόθεσμη) τροποιητική δήλωση. Δεν επιβάλλεται πρόστιμο ούτε σε αυτήν τη δήλωση, αφού αθροιστικά το ποσό των φόρων που προσδιορίστηκαν και από τις δύο εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις (40+50=90) δεν υπερβαίνει τα 100 ευρώ σε σχέση με την αρχική εμπρόθεσμη δήλωση.

β) Φορολογούμενος υποβάλλει πρώτη εκπρόθεσμη τροποποιητική δήλωση και προκύπτει επιπλέον φόρος για καταβολή σαράντα (40) ευρώ. Δεν επιβάλλεται πρόστιμο, αφού ο επιπλέον προς καταβολή φόρος είναι μικρότερος από εκατό (100) ευρώ.

Στη συνέχεια υποβάλει και δεύτερη (εκπρόθεσμη) τροποποιητική, από την οποία προκύπτει επιπλέον φόρος για καταβολή εβδομήντα (70) ευρώ σε σχέση με αυτόν που προσδιορίστηκε με την αμέσως προηγούμενη υποβληθείσα (πρώτη) τροποιητική δήλωση. Επιβάλλεται πρόστιμο σε αυτήν τη δήλωση, αφού αθροιστικά το ποσό των φόρων που προσδιορίστηκαν και από τις δύο τροποποιητικές δηλώσεις (40+70=110) υπερβαίνει τα 100 ευρώ σε σχέση με την αρχική.

 

Αλωνιάτης Απόστολος

Οικονομολόγος - φοροτεχνικός, Α' Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών & Φορολογικών Μελετών (Ι.Ο.ΦΟ.Μ), Σύμβουλος Διοίκησης της PROSVASIS AEBE και συγγραφέας.

 Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Voice (Finance & Markets Voice) , την Κυριακή 27  Αυγούστου   2023