Σάββατο 23 Μαΐου 2020

Δώρο Πάσχα 2020: Οι λεπτομέρειες καταβολής του και πως θα υποβληθούν οι Α.Π.Δ.

Δώρο Πάσχα 2020: Οι λεπτομέρειες καταβολής του και πως θα υποβληθούν οι Α.Π.Δ.

Οικονομικές Ειδήσεις

22 Μάιος 2020

Taxheaven.gr


Με νέα Κ.Υ.Α. που αναμένεται να δημοσιευθεί στο Φ.Ε.Κ. καθορίζεται το πλαίσιο για την καταβολή του δώρου Πάσχα 2020, καθώς και ο τρόπος αναγραφής του στις Α.Π.Δ. για όσες επιχειρήσεις επλήγησαν λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού (βάσει Κ.Α.Δ.).
Ειδικότερα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του κόμβου, οι εν λόγω εργοδότες θα καταχωρούν σε διακριτή Α.Π.Δ. το δώρο Πάσχα 2020 και μάλιστα με δύο διαφορετικούς κωδικούς τύπου αποδοχών, έτσι ώστε να αποτυπώνονται τα ποσά που βαρύνουν τόσο τον εργοδότη, όσο και τον κρατικό προϋπολογισμό.
Η προθεσμία υποβολής της διακριτής Α.Π.Δ. για το δώρο Πάσχα 2020 θα οριστεί για το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου 2020.
Οι εργοδότες αυτοί όπως είναι γνωστό, υποχρεούνται να καταβάλλουν ολόκληρο το ποσό του δώρου Πάσχα στους εργαζόμενους τους έως 30.6.2020, ενώ πρέπει να αποδώσουν τις οφειλόμενες —για το σύνολο του δώρου— ασφαλιστικές εισφορές και λοιπές κρατήσεις.
Για το δώρο Πάσχα 2020 θα υπάρχει και νέα υποχρέωση υποβολής ειδικού εντύπου στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ. Οι εργοδότες προκειμένου να πληρωθούν το ποσό με το οποίο βαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός, θα υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου 2020. Στο έντυπο αυτό θα αναγράφονται τα στοιχεία της επιχείρησης, τα στοιχεία του τραπεζικού τους λογαριασμούτα στοιχεία των εργαζομένων τους καθώς και το ποσό του επιδόματος Πάσχα 2020 (δηλαδή μικτές αποδοχές εργαζομένου και αναλογούσες εργοδοτικές εισφορές και λοιπές κρατήσεις) που αντιστοιχεί στο χρονικό διάστημα αναστολής της εργασιακής σχέσης του κάθε μισθωτούτο οποίο όπως αναφέραμε καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Σε κάθε περίπτωση είμαστε εν αναμονή της δημοσίευσης της Κ.Υ.Α. στο Φ.Ε.Κ.

Παρασκευή 22 Μαΐου 2020

Αθήνα: Σε ποιους δρόμους του κέντρου θα απαγορευτεί η κυκλοφορία οχημάτων λόγω κορονοϊού

Αθήνα: Σε ποιους δρόμους του κέντρου θα απαγορευτεί η κυκλοφορία οχημάτων λόγω κορονοϊού

Στους παραβάτες θα επιβάλλεται πρόστιμο 150 ευρώ.


Αθήνα: Σε ποιους δρόμους του κέντρου θα απαγορευτεί η κυκλοφορία οχημάτων λόγω


EUROKINISSI
Την απαγόρευση κυκλοφορίας των οχημάτων σε κεντρικούς δρόμους της πρωτεύουσας για τους επόμενους 3 μήνες τουλάχιστον «για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας που συνίστανται στη μείωση του κινδύνου διασποράς του κορονοϊού» προβλέπει η Κοινή Υπουργική Απόφαση, που υπεγράφη την Πέμπτη από τα συναρμόδια υπουργεία Προστασίας του Πολίτη, Υγείας, Εσωτερικών και Μεταφορών.
Ο περιορισμός της κυκλοφορίας αφορά την Πλάκα, στην περιοχή που οριοθετείται από τις οδούς, Μητροπόλεως - Ερμού - Αθηνάς - Σταδίου - Μητροπόλεως και στο τμήμα της οδού Ερμού από
την οδό Αθηνάς ως την οδό Αγ. Ασωμάτων. Η οδός Σταδίου παραμένει σε κυκλοφορία στο σύνολό της.
Στους παραβάτες θα επιβάλλεται από τη Δημοτική Αστυνομία διοικητικό πρόστιμο 150 ευρώ για κάθε παράβαση.
Στις περιοχές αυτές θα επιτρέπεται κατ’ εξαίρεση η τροφοδοσία (παράδοση - παραλαβή) με οχήματα που είναι εφοδιασμένα με έγκυρα παραστατικά μεταφοράς εμπορευμάτων και υλικών αποκλειστικά και μόνον προς
τον σκοπό της τροφοδοσίας των καταστημάτων και επιχειρήσεων που λειτουργούν κατά την περίοδο ισχύος της παρούσας.
Από τα μέτρα εξαιρούνται:
α) μετακινήσεις οχημάτων μονίμων κατοίκων των περιοχών εφαρμογής της παρούσας,
β) μετακινήσεις οχημάτων από και προς νομίμως λειτουργούντες χώρους στάθμευσης,
γ) μετακινήσεις επαγγελματικών οχημάτων (TAXI) μόνο για επιβίβαση ή αποβίβαση,
δ) τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Για τις μετακινήσεις των περ. α) και β), ο πολίτης πρέπει να φέρει υποχρεωτικά μαζί του την αστυνομική του ταυτότητα ή διαβατήριο. Ο τρόπος ελέγχου ή/και το αποδεικτικό συνδρομής των προϋποθέσεων των περ. α) και β) καθορίζονται με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων.
Επιπλέον, από τους περιορισμούς εξαιρούνται μέλη της Κυβέρνησης, (Υφυπουργοί, Γενικοί, Ειδικοί και Υπηρεσιακοί Γραμματείς), Βουλευτές, Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι, Περιφερειάρχες, Αντιπεριφερειάρχες και Συντονιστές Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, για μετακινήσεις που αφορούν στην άσκηση των καθηκόντων τους, όσους υπηρετούν στα σώματα ασφαλείας και τις ένοπλες δυνάμεις, καθώς και το ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό, το διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό του Υπουργείου Υγείας και των αρμόδιων φορέων προστασίας και παροχής υπηρεσιών υγείας και το εξουσιοδοτημένο προσωπικό της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για την εκπλήρωση των καθηκόντων τους.
Σύμφωνα με την ΚΥΑ, για τους ίδιους επιτακτικούς λόγους «επιβάλλονται ως μέτρα πρόληψης και για το απολύτως αναγκαίο χρονικό διάστημα, προσωρινά κυκλοφοριακά μέτρα και ρυθμίσεις αύξησης του χώρου για την εξυπηρέτηση των πεζών και των μετακινούμενων με ήπιες μορφές μετακίνησης, στην περιοχή του Κέντρου της Αθήνας και ειδικότερα επί των οδών Ελευθερίου Βενιζέλου (Πανεπιστημίου), Φιλελλήνων, Βασιλίσσης Ολγας,
Ηρώδου Αττικού και Σταδίου (από την οδό Καραγιώργη Σερβίας έως την οδό Μητροπόλεως)».
Τα μέτρα αυτά ισχύουν για χρονικό διάστημα 3 μηνών από τη δημοσίευσή τους ενώ δίνεται η δυνατότητα παράτασης για άλλους 3 μήνες, κατόπιν εισήγησης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων με απόφαση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών.

Πιο απλή η επιστροφή ΦΠΑ στις επιχειρήσεις

Πιο απλή η επιστροφή ΦΠΑ στις επιχειρήσεις

Τετάρτη, 20 Μαΐου 2020 08:36
 
UPD:08:37
INTIME NEWS/ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
A- A A+
Νέα, απλούστερη και πιο σύντομη διαδικασία επιστροφής του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας στις επιχειρήσεις καθορίζεται με απόφαση του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργου Πιτσιλή (υπ’ αριθμόν Α1104/2020), που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Σύμφωνα με την απόφαση: 1. Ο ΦΠΑ θα επιστρέφεται, με την επιφύλαξη των περί παραγραφής διατάξεων, εφόσον καταβλήθηκε στο Δημόσιο αχρεωστήτως, είτε εξαρχής ή από επιγενόμενο λόγο.
2. Η διαδικασία που θα ακολουθείται για την επιστροφή πιστωτικού υπολοίπου ΦΠΑ που προκύπτει από την υποβολή περιοδικής δήλωσης θα προβλέπει την εφαρμογή μεθόδου ανάλυσης κινδύνου.
Συγκεκριμένα, με την ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης ΦΠΑ -στην οποία ο υπόχρεος θα πρέπει να έχει συμπληρώσει τον κωδικό 503 με αιτούμενο ποσό για επιστροφή, να έχει επιλέξει μία από τις αιτίες επιστροφής πλην της μείωσης χρεωστικού υπολοίπου και να έχει συμπληρώσει τον ΙΒΑΝ του τραπεζικού του λογαριασμού- θα δημιουργείται ηλεκτρονικά αίτηση επιστροφής ΦΠΑ η οποία θα πρέπει να συμπληρώνεται και να υποβάλλεται επίσης ηλεκτρονικά.
Ο υποκείμενος στον φόρο θα ενημερώνεται με σχετική ανάρτηση στην προσωποποιημένη πληροφόρηση στον διαδικτυακό τόπο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (www.aade.gr) ή και με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στην τελευταία δηλωθείσα από αυτόν στη Φορολογική Διοίκηση διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για τη δημιουργία του αιτήματος επιστροφής. Με την αίτηση επιστροφής, δεν θα απαιτείται να συνυποβάλλεται κανένα δικαιολογητικό για την αιτία δημιουργίας του υπολοίπου ποσού προς επιστροφή.
3. Το αιτούμενο ποσό προς επιστροφή που αναγράφεται στη δήλωση ΦΠΑ θα επιστρέφεται από τη Φορολογική Διοίκηση κατόπιν κεντρικής αξιολόγησης των αιτήσεων που δημιουργούνται ηλεκτρονικά, με βάση κριτήρια ανάλυσης κινδύνου, τα οποία δεν δημοσιοποιούνται. Περιπτώσεις που εμπίπτουν σε ένα ή περισσότερα κριτήρια ανάλυσης κινδύνου θα παραπέμπονται πρώτα για έλεγχο.

Σε ποιες περιπτώσεις μπορούν οι εταιρείες να κάνουν απολύσεις

Σε ποιες περιπτώσεις μπορούν οι εταιρείες να κάνουν απολύσεις

Τι ξεκαθαρίζει το υπ. Εργασίας, με εγκύκλιο που αφορά τις συμβάσεις εργασίας. Παράθυρο για απολύσεις σε επιχειρήσεις που όταν ανοίξουν μετά το κρατικό λουκέτο, δεν κάνουν χρήση του μέτρου της αναστολής.

Διευκρινιστική εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας ξεκαθαρίζει ότι οι επιχειρήσεις που επαναλειτουργούν κι εφόσον δεν κάνουν χρήση του μέτρου της παράτασης των αναστολών, αν δηλαδή ανακαλέσουν το 100% του προσωπικού τους  σε ενεργή απασχόληση, μπορούν να προχωρήσουν σε απολύσεις, με βάση τις  κοινές διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας. Κάτι τέτοιο δεν επιτρέπεται,  αν κάνουν χρήση του μέτρου του προσωπικού ασφαλούς λειτουργίας, δηλαδή της εκ περιτροπής απασχόλησης.
Στον αντίποδα, διαφορετικό πλαίσιο προστασίας  ισχύει για τις πληττόμενες επιχειρήσεις βάσει ΚΑΔ, οι οποίες υποχρεούνται να διατηρήσουν για 45 ημέρες μετά την αναστολή τους ίδιους εργαζόμενους και με τους ίδιους όρους εργασίας.
Τέλος, αν οι επαναλειτουργούσες επιχειρήσεις κάνουν χρήση του μέτρου της παράτασης αναστολής συμβάσεων εργασίας, εμπίπτουν στις διατάξεις που αφορούν τόσο την απαγόρευση καταγγελίας σύμβασης εργασίας για το σύνολο του προσωπικού τους μέχρι την 31η Μαΐου, όσο και την υποχρέωση να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας και με το ίδιο είδος σύμβασης εργασίας για 45 ημέρες από τον χρόνο λήξης της παράτασης αναστολής συμβάσεων εργασίας. Σύμφωνα με τους ειδικούς, στο 45ήμερο της προστασίας δεν απαγορεύονται οι απολύσεις, αλλά πρέπει να διατηρείται ο ίδιος αριθμός θέσεων εργασίας.
Αναλυτικά, η εγκύκλιος διαχωρίζει τις εξής τρεις περιπτώσεις:
I) Επιχειρήσεις-εργοδότες που έχει ανασταλεί η λειτουργία τους και δεν θα επαναλειτουργήσουν με εντολή δημόσιας αρχής τον Μάιο 
Σε αυτές τις περιπτώσεις παρατείνεται η  αναστολή των συμβάσεων εργασίας. Κατά τη διάρκεια της παράτασης της αναστολής λειτουργίας επιχειρήσεων-εργοδοτών με εντολή δημόσιας αρχής, οι επιχειρήσεις-εργοδότες δεν επιτρέπεται να προβούν σε μείωση του προσωπικού τους με καταγγελία σύμβασης εργασίας. Σε περίπτωση πραγματοποίησης καταγγελιών, αυτές είναι άκυρες.
II) Επιχειρήσεις-εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, οι οποίες επαναλειτουργούν μετά την άρση της αναστολής λειτουργίας τους με εντολή δημόσιας αρχής
Επιχειρήσεις-εργοδότες, που επαναλειτουργούν κατά τον μήνα Μάιο μετά την άρση της αναστολής λειτουργίας τους με εντολή δημόσιας αρχής, θεωρούνται πλέον πληττόμενες και μπορούν να παρατείνουν την αναστολή των συμβάσεων εργασίας εργαζομένων τους που έχουν ήδη τεθεί σε αναστολή μέχρι του ποσοστού 60% αυτών. Και άρα, να προβούν σε οριστική ανάκληση τουλάχιστον για το 40% αυτών. Η παράταση μπορεί να είναι έως 30 ημέρες και έως την 31η Μαΐου 2020.  
Προσοχή. Σε περίπτωση που οι επαναλειτουργούσες επιχειρήσεις-εργοδότες κάνουν χρήση του μέτρου της παράτασης αναστολής συμβάσεων εργασίας εργαζομένων τους, εμπίπτουν στις διατάξεις  που αφορούν τόσο την απαγόρευση καταγγελίας σύμβασης εργασίας για το σύνολο του προσωπικού τους κατά το χρονικό διάστημα παράτασης αναστολής συμβάσεων εργασίας, όσο και την υποχρέωση να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας και με το ίδιο είδος σύμβασης εργασίας για 45 ημέρες από τον χρόνο λήξης της παράτασης αναστολής συμβάσεων εργασίας.
Αντίθετα, σε περίπτωση που οι ανωτέρω επαναλειτουργούσες επιχειρήσεις-εργοδότες δεν κάνουν χρήση του μέτρου της παράτασης αναστολής συμβάσεων εργασίας εργαζομένων τους και συνεπώς προβούν σε οριστική ανάκληση της αναστολής των συμβάσεων εργασίας του συνόλου των εργαζομένων τους, δεν δεσμεύονται ούτε από την απαγόρευση καταγγελίας σύμβασης εργασίας για το σύνολο του προσωπικού τους κατά το χρονικό διάστημα παράτασης αναστολής συμβάσεων εργασίας και πάντως μέχρι την 31η Μαΐου 2020, ούτε και από  την υποχρέωση να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας και με το ίδιο είδος σύμβασης εργασίας για 45 ημέρες από τον χρόνο λήξης της παράτασης αναστολής συμβάσεων εργασίας. Συνεπώς αυτές οι επιχειρήσεις-εργοδότες εμπίπτουν στις κοινές διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας και μπορούν να απολύουν, με βάση τα όσα ισχύουν, σεβόμενες κάθε φορά το όριο των ομαδικών απολύσεων. 
III) Επιχειρήσεις-εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, οι οποίες πλήττονται σημαντικά και έχουν θέσει σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας μέρους ή του συνόλου των εργαζομένων τους

Επιχειρήσεις-εργοδότες που πλήττονται σημαντικά και έχουν θέσει σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας μέρους ή του συνόλου των εργαζομένων τους, μπορούν να παρατείνουν την αναστολή των συμβάσεων εργασίας εργαζομένων τους που έχουν ήδη τεθεί σε αναστολή μέχρι του ποσοστού 60% αυτών και να προβούν σε οριστική ανάκληση τουλάχιστον για το 40% αυτών. Η παράταση της αναστολής των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων αυτών δύναται να είναι κατ' ανώτατο όριο 30 ημέρες και μέχρι την 31η Μαΐου 2020. Εάν υπερβούν το  ποσοστό αυτό, οι επιχειρήσεις-εργοδότες υποχρεούνται να καταβάλουν οι ίδιοι τις αποδοχές των εργαζομένων που υπερβαίνουν το ποσοστό αυτό.  
Σε περίπτωση που οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις-εργοδότες κάνουν χρήση του μέτρου της παράτασης αναστολής συμβάσεων εργασίας εργαζομένων τους, εμπίπτουν στις διατάξεις που αφορούν τόσο την απαγόρευση καταγγελίας σύμβασης εργασίας για το σύνολο του προσωπικού τους για το χρονικό διάστημα παράτασης αναστολής συμβάσεων εργασίας και πάντως μέχρι 31η Μαΐου 2020, όσο και την υποχρέωση να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας και με το ίδιο είδος σύμβασης εργασίας για 45 ημέρες από τον χρόνο λήξης της παράτασης αναστολής συμβάσεων εργασίας.
Στον αντίποδα, σε περίπτωση που δεν κάνουν χρήση του μέτρου της παράτασης αναστολής συμβάσεων εργασίας εργαζομένων τους, έχουν υποχρέωση να διατηρήσουν τους ίδιους εργαζόμενους και με τους ίδιους όρους εργασίας που είχαν κατά την 21η Μαρτίου 2020 για 45 ημέρες μετά τη λήξη του χρόνου αναστολής των συμβάσεων εργασίας εργαζομένων τους.

Πρόγραμμα SURE και διατήρηση θέσεων εργασίας: Διαθέσιμο έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022 Ανακοινώσεις ΑΑΔΕ - ΕΦΚΑ - Υπ.Οικ. - ΟΑΕΔ - Ε.Ένωσης κ.ά.

Πρόγραμμα SURE και διατήρηση θέσεων εργασίας: Διαθέσιμο έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022

Ανακοινώσεις ΑΑΔΕ - ΕΦΚΑ - Υπ.Οικ. - ΟΑΕΔ - Ε.Ένωσης κ.ά.

19 Μάιος 2020

Taxheaven.gr



ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ


Στο πλαίσιο της δέσμης μέτρων έκτακτης στήριξης για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της κρίσης COVID-9, η ΕΕ συνέστησε ένα προσωρινό μέσο που προκειμένου να βοηθήσει τους εργαζόμενους να διατηρήσουν τις δουλειές τους όσο διαρκεί η κρίση.

Το Συμβούλιο θέσπισε σήμερα το SURE, ένα προσωρινό μέσο που θα χορηγήσει στα κράτη μέλη μέχρι και 100 δισ. € σε δάνεια με ευνοϊκούς όρους. Δυνάμει του μέσου αυτού τα κράτη μέλη μπορούν να ζητήσουν χρηματοδοτική στήριξη από την ΕΕ ώστε να χρηματοδοτήσουν τις απρόβλεπτες και σοβαρές αυξήσεις των δημόσιων δαπανών τους, από την 1η Φεβρουαρίου 2020, που οφείλονται στην εφαρμογή εθνικών συστημάτων μειωμένου ωραρίου εργασίας και παρεμφερών μέτρων, και για τους αυτοαπασχολούμενους, ή μέτρων σχετικά με την υγεία, ιδίως στους χώρους εργασίας, που ελήφθησαν για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Το SURE είναι ένα από τα τρία δίχτυα ασφαλείας, ύψους 540 δισ. €, για τις θέσεις απασχόλησης και τους εργαζόμενους, τις επιχειρήσεις και τα κράτη μέλη, το οποίο εγκρίθηκε από το Eurogroup στις 9 Απριλίου 2020. Οι ηγέτες της ΕΕ προσυπέγραψαν τη συμφωνία στις 23 Απριλίου και ζήτησαν να έχει τεθεί σε λειτουργία η δέσμη μέτρων έως την 1η Ιουνίου 2020.

Η πανδημία COVID-19 είναι ένα πρωτοφανές ζήτημα για την Ευρώπη, καθόσον θέτει σε κίνδυνο τη ζωή και τα μέσα διαβίωσης πολλών ανθρώπων. Πέραν των επιπτώσεων στη δημόσια υγεία, η πανδημία προκάλεσε επίσης σοβαρές οικονομικές και κοινωνικές αναταραχές, με αποτέλεσμα πολλές εταιρείες να εξαρτώνται πλέον από δημόσια στήριξη για να διατηρήσουν τις θέσεις απασχόλησής τους. Το SURE θα αποτελέσει σημαντικότατο δίχτυ ασφαλείας για την προστασία των θέσεων εργασίας και των εργαζομένων, καθώς θα εξασφαλίσει στα κράτη μέλη τα αναγκαία μέσα για να χρηματοδοτήσουν τα μέτρα αντιμετώπισης της ανεργίας και της απώλειας εισοδήματος, καθώς και μέτρα στον τομέα της υγείας.

— Zdravko Maric, Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών της Κροατίας

Προκειμένου να χορηγήσει χρηματοδοτική συνδρομή με ευνοϊκούς όρους στα κράτη μέλη που τη ζητούν, η Επιτροπή θα συγκεντρώσει κεφάλαια από τις διεθνείς κεφαλαιαγορές εξ ονόματος της ΕΕ. Τα δάνεια του SURE θα στηρίζονται από τον προϋπολογισμό της ΕΕ και από εγγυήσεις των κρατών μελών, ανάλογα με το μερίδιό τους στο ΑΕΕ της ΕΕ. Το σύνολο των εγγυήσεων θα ανέλθει σε 25 δισ. €.

Αν και όλα τα κράτη μέλη θα μπορούν να κάνουν χρήση του μέσου, το SURE θα αποτελέσει κυρίως σημαντικό δίχτυ ασφαλείας για τους εργαζόμενους των κρατών οι οικονομίες των οποίων έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες απώλειες. Κατά το τυπικό, η χρηματοδοτική συνδρομή θα χορηγηθεί με απόφαση που θα εκδώσει το Συμβούλιο μετά από πρόταση της Επιτροπής.

Το SURE θα είναι διαθέσιμο όταν όλα τα κράτη μέλη θα έχουν παράσχει τις εγγυήσεις τους και θα είναι λειτουργικό έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022. Μετά από πρόταση της Επιτροπής, το Συμβούλιο μπορεί να αποφασίσει να παρατείνει την ισχύ του μέσου, για ένα ακόμη εξάμηνο κάθε φορά, εάν εξακολουθούν να υφίστανται σοβαρές οικονομικές διαταραχές εξαιτίας της πανδημίας COVID-19.

ΦΠΑ: Δεν μειώνεται συνολικά στη εστίαση, που αλλού μειώνεται

ΦΠΑ: Δεν μειώνεται συνολικά στη εστίαση, που αλλού μειώνεται

 0
Ο ΦΠΑ δεν μειώνεται στην εστίαση, παρά τις προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί και τα αιτήματα της αγοράς.Δεν μειώνεται ο ΦΠΑ στην εστίαση οριζόντια, δηλαδή σε όλα τα προϊόντα. Παρά τις πιέσεις από επιχειρηματίες του κλάδου ο ΦΠΑ στην εστίαση μένει στο ύψος του και μειώνεται επιλεκτικά.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ένα εκτενές πακέτο μέτρων με φορολογικές ελαφρύνσεις για κρίσιμους κλάδους, στήριξη στους ιδιοκτήτες που υποχρεώνονται με κρατική παρέμβαση σε έκπτωση 40% στα ενοίκια των ακινήτων τους αλλά και αλλαγές στην αγορά εργασίας με το πρόγραμμα SURE.Η εντύπωση που έχει μείνει είναι ότι μειώνεται ο ΦΠΑ στην εστίαση. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν ισχύει.
Για την εστίαση που ανοίγει πάλι τη Δευτέρα 25 Μαΐου, προβλέπεται η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στον καφέ και αναψυκτικά κι άλλα ροφήματα στο 13% από 24% που είναι τώρα.
Αρκετά δύσκολο είναι να περάσει η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στις τελικές τιμές δηλώνουν οι επιχειρηματίες του κλάδου.Όπως τονίζουν, μέχρι σήμερα είχαν επιβαρυνθεί οι ίδιοι όλες τις αυξήσεις του ΦΠΑ στα χρόνια των μνημονίων, τόσο στον καφέ, όσο και στα ποτά.
«Ήταν μνημονιακή υποχρέωση, που δεν τηρήθηκε και τώρα μας το δίνουν ως φαρμακευτική αγωγή για τέσσερις μήνες προκειμένου να καλύψουμε τις ζημιές από το κλείσιμο των καταστημάτων» υποστήριξε μιλώντας στο MEGA ιδιοκτήτης καφέ.

Συνολικά που μειώνεται ο ΦΠΑ…

ΦΠΑ ΕΣΤΙΑΣΗ
Οι νέοι χαμηλότεροι συντελεστές ΦΠΑ (13% αντί για 24%) αφορούν έναν κατάλογο προϊόντων και υπηρεσιών που αφορά σε:
1. Σερβιριζόμενο καφέ
2. Αναψυκτικά
3. Πορτοκαλάδες και γκαζόζες
4. Ροφήματα σοκαλάτας, τσάγια και χαμομήλια
5. Εισιτήρια αστικών γραμμών (μετρό, λεωφορεία κλπ)
6. Εισιτήρια υπεραστικών γραμμών
7. Αεροπορικά εισιτήρια
8. Ακτοπλοϊκά εισιτήρια
9. Εισιτήρια στα σινεμά (σ.σ όπου τα 7 ευρώ μπορούν να γίνουν 6,5 και τα 6,5 έξι ευρώ)
10. Πακέτα All Incusive στα ξενοδοχεία (σ.σ εδώ είναι λίγο πιο σύνθετη η κατάσταση καθώς σήμερα τα πακέτα all inclusive φορολογούνται με συντελεστή 13% για το 80% της αξίας και με συντελεστή 24% για το 20% της αξίας. Αυτή η αναλογία θα αλλάξει σε 90-10 και αυτό δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μικρές μειώσεις τιμών της τάξεως του 1-2%.
Με την κατάθεση της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης στη Βουλή, οι επιχειρήσεις θα μπορούν να αλλάξουν τιμοκαταλόγους και ταμειακές μηχανές ενώ οι νέοι συντελεστές είναι προγραμματισμένο να ισχύσουν από την 1η Ιουνίου μέχρι και το τέλος Οκτωβρίου.
Πηγή: https://www.ieidiseis.gr/

Πέμπτη 21 Μαΐου 2020

1η Ιουνίου ανοίγουν τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας και camping. 15 Ιουνίου τα υπόλοιπα καταλύματα Ανακοινώσεις ΑΑΔΕ - ΕΦΚΑ - Υπ.Οικ. - ΟΑΕΔ - Ε.Ένωσης κ.ά.

1η Ιουνίου ανοίγουν τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας και camping. 15 Ιουνίου τα υπόλοιπα καταλύματα

Ανακοινώσεις ΑΑΔΕ - ΕΦΚΑ - Υπ.Οικ. - ΟΑΕΔ - Ε.Ένωσης κ.ά.

21 Μάιος 2020

Taxheaven.gr



Όπως ανέφερε στη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, το σχέδιο της κυβέρνησης θέτει πέντε προτεραιότητες:
1. Την ασφάλεια των εργαζομένων.
2. Το σεβασμό στους επισκέπτες μας.
3. Την ενίσχυση των δομών υγείας στους τουριστικούς προορισμούς.
4. Τη στήριξη των επιχειρήσεων.
5. Την συνεργασία με την κοινωνία, τους εμπλεκόμενους φορείς και την παγκόσμια κοινότητα.

Το χρονοδιάγραμμα επανεκκίνησης καταγράφει τέσσερις σταθμούς:
- Τη Δευτέρα 25 Μαΐου ξεκινά το Yachting.
- Την Παρασκευή 1η Ιουνίου ανοίγουν τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας και οι χώροι κατασκήνωσης (camping).
- Τη Δευτέρα 15 Ιουνίου ανοίγουν όλα τα υπόλοιπα καταλύματα και ξεκινά το Α' στάδιο απελευθέρωσης των ταξιδιών στην Ελλάδα για επισκέπτες από άλλες χώρες.
- Την 1η Ιουλίου θα υπάρξει πλήρης απελευθέρωση, για τις αφίξεις από το εξωτερικό και στα υπόλοιπα αεροδρόμια της χώρας.


Σε ό,τι αφορά την προστασία της υγείας εργαζόμενων και επισκεπτών:

"Προχωρούμε στον υποχρεωτικό ορισμό συνεργαζόμενου γιατρού με κάθε κατάλυμα, ως το πρώτο σημείο αξιολόγησης. Αντιστοίχως, ορίζεται συντονιστής από το κατάλυμα για την διαχείριση περιπτώσεων κρουσμάτων. Για την περίπτωση που χρειαστεί επιχειρησιακή αντιμετώπιση κρουσμάτων, έχει προβλεφθεί η δημιουργία ειδικών «χώρων καραντίνας» ανά περιφέρεια/νησί. Τέλος, ο μηχανισμός θα είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμος για διακομιδή ασθενούς σε δομή υγείας, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο. Ειδικά για τους μικρούς νησιωτικούς προορισμούς, το σχέδιο επανεκκίνησης του ελληνικού τουρισμού προβλέπει πρόσθετες παρεμβάσεις. Σημειώνεται ότι θα δοθεί η μέγιστη προσοχή στη τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων για τη λειτουργία των τουριστικών επιχειρήσεων και τη μεταφορά των επισκεπτών."


Δείτε και το σχετικό video με τη χθεσινή συνέντευξη τύπου του Υπ. Τουρισμού Χ. Θεοχάρη:

Πώς θα αποζημιώσει η κυβέρνηση τους ιδιοκτήτες ακινήτων

Πώς θα αποζημιώσει η κυβέρνηση τους ιδιοκτήτες ακινήτων

Το σχέδιο για κάλυψη της απώλειας που θα υποστούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων από επιχειρήσεις και εργαζόμενους που πλήττονται και πήραν το δικαίωμα για πληρωμή μικρότερου ενοικίου. Η δυνατότητα συμψηφισμού με φορολογικές οφειλές και η συνολική επιβάρυνση.

Το ένα τρίτο της «χασούρας» των ιδιοκτητών ακινήτων εξαιτίας της μείωσης των μηνιαίων μισθωμάτων κατά 40% σχεδιάζει να καλύψει το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με πληροφορίες.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ανακοίνωσε χθες πως «για τους ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν ακίνητα σε πληττόμενες επιχειρήσεις και εργαζόμενους, αναστέλλονται οι προθεσμίες καταβολής των βεβαιωμένων οφειλών» και παράλληλα για τους ίδιους ιδιοκτήτες «προβλέπεται η δυνατότητα συμψηφισμού μέρους του εισοδήματος που έχασαν, με φορολογικές υποχρεώσεις μετά τον Ιούλιο».

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η σχετική διάταξη θα καλύπτει το 33,5% των «πραγματικών απωλειών» εισοδήματος των ιδιοκτητών ακινήτων, ενώ δεν προβλέπεται περιορισμός ως προς το είδος των φορολογικών υποχρεώσεων με τις οποίες θα γίνει ο συμψηφισμός. Εάν υποθέσουμε πως ένας ιδιοκτήτης ακινήτων έχασε 1.000 ευρώ εισοδήματος από ενοίκια εξαιτίας της «δια νόμου» μείωσης των μισθωμάτων, ο συγκεκριμένος ιδιοκτήτης θα μπορεί να «σβήσει» από τον Ιούλιο και μετά φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ ή άλλη φορολογική υποχρέωση συνολικού ύψους 335 ευρώ. Το συνολικό βάρος το οποίο θα επωμιστεί το δημόσιο ανέρχεται σε 70 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά τις μειώσεις ενοικίων εφεξής, η περίμετρος κάλυψης των εκπτώσεων περιορίζεται όσο η αγορά επανέρχεται σε συνθήκες σχετικής κανονικότητας. Ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε πως επεκτείνεται η δυνατότητα μείωσης ενοικίου κατά 40%, τον μήνα Ιούνιο, σε όσες επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές και στις επιχειρήσεις που ανήκουν στους κλάδους του τουρισμού, της εστίασης, των μεταφορών, του πολιτισμού και του αθλητισμού.

Επιπλέον, δίνεται η ίδια δυνατότητα και σε όσες επιχειρήσεις άνοιξαν τον Μάιο, συμπεριλαμβανομένου του λιανικού εμπορίου ενώ στις επιχειρήσεις που ανήκουν στους κλάδους του τουρισμού, των μεταφορών, του πολιτισμού και του αθλητισμού, δίδεται η δυνατότητα μείωσης του ενοικίου και κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο.

Δικαίωμα μείωσης ενοικίου για την πρώτη τους κατοικία και τη φοιτητική κατοικία των εξαρτώμενων μελών τους διατηρούν και όλοι οι εργαζόμενοι των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τελούν σε καθεστώς προσωρινής αναστολής.


Έλενα Λάσκαρη
e.laskari@euro2day.gr

ΜΜΜ: Εισήγηση για να πέσει η τιμή του εισιτηρίου στο 1,20 ευρώ

ΜΜΜ: Εισήγηση για να πέσει η τιμή του εισιτηρίου στο 1,20 ευρώ

Θα προτείνουμε να πέσει στο 1,20 ευρώ το εισιτήριο την περίοδο του μειωμένου ΦΠΑ, τόνισε ο αρμόδιος υπουργός, Κ. Καραμανλής
ΜΜΜ: Εισήγηση για να πέσει η τιμή του εισιτηρίου στο 1,20 ευρώ | in.gr
Στο 1,20 ευρώ πιθανότατα θα πέσει η τιμή του εισιτηρίου στα μέσα μαζικής μεταφοράς μετά την απόφαση μείωσης του ΦΠΑ στις μεταφορές από το 24% στο 13%.
Το υπουργείο Μεταφορών έχει καταθέσει πρόταση στο οικονομικό επιτελείο για στρογγυλοποίηση της τιμής των εισιτηρίων προς τα κάτω και περιμένει απάντηση.
Όπως δήλωσε ο υπουργός Κώστας Καραμανλής το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών θα εισηγηθεί στην κυβέρνηση να πέσει στο 1,20 ευρώ το εισιτήριο στις αστικές συγκοινωνίες από την 1η Ιουνίου μέχρις τις 31 Οκτωβρίου που θα ισχύσει ο μειωμένος ΦΠΑ 13%.
Με την μείωση του ΦΠΑ το εισιτήριο από το 1,40 ευρώ θα πάει στο 1,28 και εμείς θα εισηγηθούμε να πάει στο 1,20 ανέφερε ο κ. Καραμανλής μιλώντας στον Σκάι.
Διευκρίνισε επίσης ότι θα μειωθεί και η τιμή των καρτών απεριορίστων διαδρομών και ιδιαίτερα ευνοημένοι θα είναι όσοι προμηθευτούν μετά την 1η Ιουνίου ετήσιες κάρτες γιατί θα είναι πιο φθηνές .