Συμφόρηση στην Αττική για την έκδοση «χρυσής βίζας»
Κατά το τρέχον έτος, έχουν εκδοθεί 645 άδειες, αριθμός παραπλήσιος με τον αντίστοιχο περυσινό. Αυτό βέβαια δεν οφείλεται στην επιβράδυνση της ζήτησης, αλλά στον φόρτο εργασίας των υπηρεσιών, που δεν μπορούν να διαχειριστούν περισσότερες αιτήσεις.
Σε αποκεντρωμένες διοικήσεις σε όλη την Ελλάδα αναζητούνται, από δικηγορικά γραφεία και μεσίτες, διαθέσιμες ημερομηνίες για την κατάθεση αιτημάτων χορήγησης αδειών παραμονής στους επενδυτές ακινήτων που έχουν αξιοποιήσει το σχετικό πρόγραμμα («χρυσή βίζα»). «Πριν από λίγες εβδομάδες, υποχρεωθήκαμε να ταξιδέψουμε μαζί με τον επενδυτή-αγοραστή ακινήτου στη Βουλιαγμένη, στην Πάτρα, όπου και τελικά κατορθώσαμε να καταθέσουμε τα σχετικά έγγραφα και να λάβουμε τη σχετική άδεια παραμονής», σημειώνει στην «Κ» ο κ. Αλέξανδρος Ρισβάς, επικεφαλής της δικηγορικής εταιρείας Ρισβάς & Συνεργάτες, η οποία δραστηριοποιείται στην αγορά των αδειών διαμονής και είναι ενεργό μέλος του Διεθνούς Συμβουλίου Μετανάστευσης Επενδύσεων.
Αιτία είναι ο κορεσμός που παρατηρείται το τελευταίο 18μηνο στις τρεις κεντρικές διοικήσεις της Αττικής (Αθήνα, Παλλήνη και Πειραιάς), με αποκορύφωμα τα πρόσφατα «κρούσματα», όπου για να λάβει ένας επενδυτής εκτός Ε.Ε. άδεια παραμονής έπρεπε να περιμένει μέχρι το 2021, καθώς τότε ήταν το επόμενο διαθέσιμο ραντεβού... Προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα, εκδόθηκε στις αρχές Απριλίου υπουργική απόφαση από το υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής, μέσω της οποίας κατέστη δυνατή η κατάθεση των σχετικών αιτημάτων σε όλες τις αποκεντρωμένες διοικήσεις της επικράτειας (Διεύθυνση Αλλοδαπών και Μετανάστευσης) και όχι μόνο σε εκείνες όπου υπάγεται το προς απόκτηση ακίνητο.
«Η πρόσφατη υπουργική απόφαση, όντως μας προσέφερε μια διέξοδο, καθώς ήδη αρκετοί επενδυτές είχαν αρχίσει να στρέφονται προς άλλες χώρες της Ε.Ε., προκειμένου να τοποθετήσουν τα κεφάλαιά τους και να λάβουν τη σχετική άδεια παραμονής. Ωστόσο, ακόμα και αυτή η λύση μπορεί να λειτουργήσει μόνο ως προσωρινό μέτρο, καθώς είναι προφανές ότι ο κορεσμός βρίσκεται και εδώ προ των πυλών», τονίζει ο κ. Ρισβάς. Οπως σημειώνει, μόλις εκδόθηκε η υπουργική απόφαση ξεκίνησαν οι πρώτες «μεταναστεύσεις» των δικηγόρων και των μεσιτών προς την Κόρινθο, που είναι η πλησιέστερη διοίκηση, ενώ σύντομα τα αιτήματα χορήγησης άδειας παραμονής επεκτάθηκαν στην Πάτρα, στα Χανιά, στη Λαμία, στη Λάρισα, ακόμα και στη Θεσσαλονίκη.
Σύμφωνα με τον κ. Ρισβά, όμως, το σύστημα αυτό δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει ως μακροπρόθεσμη επιλογή. «Απαιτείται μια συνολική επαναπροσέγγιση της παροχής υπηρεσιών προς τους επενδυτές, η οποία θα πρέπει να εστιάσει στην επίλυση απλών, πρακτικών προβλημάτων, που εν πολλοίς υφίστανται από την έναρξη της ισχύος του προγράμματος», σημειώνει. Σύμφωνα με τον ίδιο, αλλά και με άλλους που λειτουργούν στην αγορά αυτή, είναι επιτακτική ανάγκη η δημιουργία μιας ή δύο διοικήσεων, που να ασχολούνται αποκλειστικά με τους επενδυτές της «χρυσής βίζας» και όχι όπως γίνεται σήμερα, με το σύνολο των ανθρώπων που αιτούνται άδεια παραμονής.
Υπενθυμίζεται ότι κατά το τρέχον έτος έχουν εκδοθεί 645 άδειες (στοιχεία μέχρι και τις αρχές Ιουνίου), αριθμός που είναι παραπλήσιος με τον αντίστοιχο περυσινό. Αυτό βέβαια δεν οφείλεται στην επιβράδυνση της ζήτησης, αλλά είναι απόρροια του φόρτου εργασίας των υπηρεσιών, που δεν μπορούν να διαχειριστούν περισσότερες αιτήσεις... Εν ολίγοις, η υφιστάμενη δυναμικότητα της χώρας δεν ξεπερνά τις 1.500 άδειες ετησίως (το 2018 εκδόθηκαν 1.400 άδειες), βάζοντας ουσιαστικά ένα άτυπο «πλαφόν» σε μία από τις πιο επιτυχημένες παρεμβάσεις των τελευταίων ετών για την τόνωση της αγοράς ακινήτων και της οικονομίας, και μάλιστα αποκλειστικά με ξένα κεφάλαια.