Παρασκευή 31 Ιουλίου 2020

Μείωση προκαταβολής φόρου: Αρχές Αυγούστου η ενσωμάτωση στο φόρο εισοδήματος

Μείωση προκαταβολής φόρου: Αρχές Αυγούστου η ενσωμάτωση στο φόρο εισοδήματος

Πέμπτη, 30 Ιουλίου 2020 07:44
 
UPD:07:54
A- A A+
Το πρώτο 10ήμερο του Αυγούστου θα γίνουν οι αναγκαίες προσαρμογές στο Taxisnet προκειμένου να συμπεριληφθεί η μειωμένη προκαταβολή φόρου για το 2021 στα εκκαθαριστικά σημειώματα των νομικών προσώπων.
Μετά και τη νέα εκκαθάριση, οι φορολογούμενοι θα μπορούν να δουν στην «προσωποποιημένη πληροφόρηση» το νέο ποσό οφειλής ενώ όσοι ήδη έχουν πληρώσει την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος θα μπορούν να συμψηφίσουν το ποσό της ελάφρυνσης που προκύπτει από τη μειωμένη προκαταβολή με μελλοντικές φορολογικές υποχρεώσεις (όπως έγινε και με την έκπτωση 25% σε όσους πλήρωσαν εμπρόθεσμα τον ΦΠΑ τον Απρίλιο).
Μετά και την ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου στη Βουλή, η διαδικασία για την εκκαθάριση του φόρου εισοδήματος για όσες επιχειρήσεις έχουν ήδη υποβάλει τις φορολογικές τους δηλώσεις, με βάση και την απόφαση για μείωση ή ακόμα και μηδενισμό της προκαταβολής φόρου, περνά στα «χέρια» της ΑΑΔΕ.
Με βάση τα όσα προβλέπονται, τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματικές ή και αγροτικές δραστηριότητες και είναι υποκείμενα σε ΦΠΑ καθώς επίσης και τα νομικά πρόσωπα και οι νομικές οντότητες που υπόκεινται σε ΦΠΑ θα λάβουν μείωση της προκαταβολής φόρου, ανάλογα με την πτώση τζίρου που είχαν το πρώτο εξάμηνο του 2020 έναντι του 1ου εξαμήνου του 2019. Ειδικότερα :
  • για πτώση τζίρου 5%-15%, το ποσοστό μείωσης θα ανέλθει στο 30%
  • για πτώση τζίρου 15,01%-25%, το ποσοστό μείωσης θα ανέλθει στο 50%
  • για πτώση τζίρου 25,01%-35%, το ποσοστό μείωσης θα ανέλθει στο 70%
  • για πτώση τζίρου μεγαλύτερη του 35%, το ποσοστό μείωσης θα ανέλθει στο 100%, δηλαδή η προκαταβολή θα μηδενιστεί.
Για τον ακριβή υπολογισμό της πτώσης του τζίρου θα λαμβάνονται υπόψη:
  • οι δηλώσεις ΦΠΑ του πρώτου εξαμήνου 2019 που έχουν υποβληθεί μέχρι τη δημοσίευση των διατάξεων του νομοσχεδίου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως
  • οι δηλώσεις ΦΠΑ του πρώτου εξαμήνου του 2020, ως εξής:
α) για τηρούντες απλογραφικά λογιστικά αρχεία, η δήλωση ΦΠΑ του πρώτου τριμήνου που έχει υποβληθεί μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος και η δήλωση ΦΠΑ του δευτέρου τριμήνου που υποβάλλεται μέχρι τις 31.7.2020 ή
β) για τηρούντες διπλογραφικά λογιστικά αρχεία, οι δηλώσεις ΦΠΑ Ιανουαρίου - Μαΐου που έχουν υποβληθεί μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος και η δήλωση ΦΠΑ Ιουνίου που υποβάλλεται μέχρι τις 31.7.2020. Το ποσό του τζίρου που θα λαμβάνεται υπόψη θα είναι αυτό που δηλώνεται στον κωδικό 312 της περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ.
Όσες επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες κάνουν τη φορολογική τους δήλωση από το τέλος Ιουλίου μέχρι και τις 28 Αυγούστου με βάση και τη νέα παράταση, έχουν τη δυνατότητα να αποφύγουν τη δόση του Ιουλίου και να πληρώσουν τις δύο δόσεις (Ιουλίου και Αυγούστου) έως το τέλος Αυγούστου. Στο μεσοδιάστημα θα έχουν πραγματοποιηθεί και οι απαιτούμενες τροποποιήσεις στο σύστημα TAXIS προκειμένου οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις να ενημερωθούν για τα σωστά ποσά που πρέπει να καταβάλουν.
Ραλλού Αλεξοπούλου

Eurostat: Στο 7,8% η ανεργία στην Ευρωζώνη τον Ιούνιο - Τι δείχνουν τα στοιχεία για Ε.Ε. και Ελλάδα

Eurostat: Στο 7,8% η ανεργία στην Ευρωζώνη τον Ιούνιο - Τι δείχνουν τα στοιχεία για Ε.Ε. και Ελλάδα

5:16 μμ, Πέμπτη 30 Ιουλ 2020
Στο 7,8% ανήλθε η ανεργία στην Ευρωζώνη τον Ιούνιο από 7,7% τον Μάιο και στο 7,1% διαμορφώθηκε στην Ε.Ε. τον Ιούνιο από 7,0% τον Μάιο,όπως προκύπτει από σχετικά στοιχεία της Eurostat . Σύμφωνα με την υπηρεσία, 15,023 εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες στην ΕΕ, εκ των οποίων 12,685 εκατομμύρια στην Ευρωζώνη, ήταν άνεργοι τον Ιούνιο του 2020. Σε σύγκριση με τον Μάιο του 2020, ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 281.000 στην Ε.Ε. και κατά 203.000 στην Ευρωζώνη. Σχετικά με τους νέους κάτω των 25 ετών, τον Ιούνιο, το ποσοστό ανεργίας ήταν 16,8% στην Ε.Ε. και 17,0% στη ζώνη του ευρώ, από 16,2% και 16,5% αντίστοιχα τον προηγούμενο μήνα. Σε σύγκριση με τον Μάιο, η ανεργία των νέων αυξήθηκε κατά 124.000 στην ΕΕ και κατά 80.000 στην Ευρωζώνη.
Αναφορικά με την Ελλάδα, τα τελευταία στοιχεία που είναι διαθέσιμα είναι για τον Απρίλιο του 2020, σύμφωνα με τα οποία η ανεργία ήταν στο 15,5% από 14,5% τον Μάρτιο. Στο 33,6% από 33,4% ανήλθε το ποσοστό για τους νέους κάτω των 25 ετών, ενώ τον ίδιο μήνα οι άνεργες γυναίκες έφταναν το 19% από 16,6% τον Μάρτιο. Αμετάβλητο παρέμεινε το ποσοστό της ανεργίας στους άνδρες -στο 12,8%- τον Απρίλιο αναφέρει η Eurostat.
Τον Ιούνιο, το ποσοστό ανεργίας για τις γυναίκες ήταν 7,5% στην ΕΕ, από 7,3% τον Μάιο, ενώ για τους άνδρες, το ποσοστό ήταν 6,7% τον Ιούνιο, από 6,6% τον Μάιο. Στη ζώνη του ευρώ, η ανεργία για τις γυναίκες αυξήθηκε από 8,1% τον Μάιο σε 8,3% τον Ιούνιο, ενώ αύξηση σημειώθηκε και στους άνδρες από 7,3% σε 7,4%.

Κτηματολόγιο: Έως 2.000 ευρώ τα πρόστιμα για εκπρόθεσμη δήλωση - Πότε θα "ενεργοποιηθούν"

Κτηματολόγιο: Έως 2.000 ευρώ τα πρόστιμα για εκπρόθεσμη δήλωση - Πότε θα "ενεργοποιηθούν"

6:34 μμ, Πέμπτη 30 Ιουλ 2020
Ως μία μεγάλη μεταρρύθμιση με στόχο τη στήριξη των επενδύσεων, την προστασία της ιδιοκτησίας, αλλά και του περιβάλλοντος χαρακτήρισε ο υπουργός ΠΕΝ Κωστής Χατζηδάκης το νέο νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό της χωροταξικής και πολεοδομικής νομοθεσίας, που τίθεται σε δημόσια διαβούλευση. «Το νομοσχέδιο είναι υπέρ μίας Ευρωπαϊκής Ελλάδας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός. Μεταξύ άλλων με το νέο νομοσχέδιο, από τέλος Οκτωβρίου, το πρόστιμο για εκπρόθεσμη δήλωση ακινήτου στο Κτηματολόγιο θα κυμαίνεται από 300 έως 2.000 ευρώ και εξαρτάται πλέον όχι μόνο από την αξία του ακινήτου αλλά και από το μέγεθος της καθυστέρησης. Η ενεργοποίηση των προστίμων θα γίνει αμέσως μετά την έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης, η οποία θα ακολουθήσει την ψήφιση του νομοσχεδίου από τη Βουλή: «Δεν πρόκειται να αιφνιδιάσουμε κανέναν ιδιοκτήτη» διεμήνυσε ο κ. Χατζηδάκης. Ωστόσο το μέτρο αυτό κρίνεται απαραίτητο για να ολοκληρωθεί κάποια στιγμή η κτηματογράφηση στη χώρα μας.

Σε λειτουργία το ηλεκτρονικό εισιτήριο για τα φαρμακεία ΕΟΠΥΥ

Σε λειτουργία το ηλεκτρονικό εισιτήριο για τα φαρμακεία ΕΟΠΥΥ

 0
Η υπηρεσία προσφέρεται στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ που θέλουν να επισκεφτούν επιλεγμένα φαρμακεία ΕΟΠΥΥ στο Νομό Αττικής και Θεσσαλονίκης, δεν απαιτεί κωδικούς εισόδου και παρέχει τις εξής δυνατότητες:
  • Εμφάνιση στον χάρτη, των Φαρμακείων στα οποία διατίθεται το σκεύασμα που έχει αναζητήσει/επιλέξει ο ασφαλισμένος
  • Εμφάνιση των σκευασμάτων που διατίθενται ανά Φαρμακείο όταν δεν υπάρχουν όλα σε ένα σημείο εξυπηρέτησης
  • Εμφάνιση του αριθμού εισιτηρίων που βρίσκονται σε αναμονή στα Φαρμακεία, καθώς και του εκτιμώμενου χρόνου αναμονής εκείνη την στιγμή
  • Δυνατότητα επιλογής ενός Φαρμακείου και έκδοσης εισιτηρίου
  • Λήψη εισιτηρίου σε μορφή PDF και δυνατότητα εκτύπωσης
  • Δυνατότητα παρακολούθησης σε πραγματικό χρόνο της εξέλιξης της σειράς προτεραιότητας στο Φαρμακείο, μέσω του κωδικού που περιλαμβάνεται στο εισιτήρι
Ηλεκτρονική διεύθυνση εφαρμογής για το ηλεκτρονικό εισιτήριο https://eticket.eopyy.gov.gr/

myKEPlive – Τηλεραντεβού και βιντεοκλήση για 52 πιστοποιητικά – Ποιοι δήμοι εχουν ενταχθεί

myKEPlive – Τηλεραντεβού και βιντεοκλήση για 52 πιστοποιητικά – Ποιοι δήμοι εχουν ενταχθεί

 0
Η πλατφόρμα myKEPlive δίνει στους πολίτες τη δυνατότητα να εξυπηρετηθούν με προγραμματισμένη βιντεοκλήση από εκπαιδευμένο υπάλληλο των ΚΕΠ, υποβάλλοντας τις σχετικές αιτήσεις από το  σπίτι τους, δίχως να χρειάζεται να περιμένουν στην ουρά κάποιας υπηρεσίας. 
Το ηλεκτρονικό ΚΕΠ εξυπηρετεί φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις. Καλύπτει 52 διοικητικές διαδικασίες και επιτρέπει την εξ αποστάσεως ενημέρωση για 235 διαδικασίες αδειοδότησης που αφορούν την παροχή υπηρεσιών.
Στις παρεχόμενες υπηρεσίες συγκαταλέγονται η έκδοση ηλεκτρονικού παραβόλου, η ανανέωση δελτίου ανεργίας, η χορήγηση πιστοποιητικών εγγυτέρων συγγενών και οικογενειακής κατάστασης, η έκδοση αντιγράφου ποινικού μητρώου και η βεβαίωση ασφαλιστικής ενημερότητας ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.
Από το myKEPlive εξαιρούνται διαδικασίες που απαιτούν την φυσική παρουσία και υπογραφή του πολίτη, όπως η ταυτοπροσωπία ανηλίκου, η μεταβίβαση αυτοκινήτου και η ανανέωση άδειας οδήγησης.
Οι τηλεδιασκέψεις δεν καταγράφονται, ούτε αποθηκεύονται προσωπικά δεδομένα. Απλώς, για λόγους ασφαλείας, οι υπάλληλοι ζητούν στην αρχή κάθε κλήσης να δουν έγγραφα που πιστοποιούν την ταυτότητα του χρήστη.
Το ωράριο λειτουργίας της υπηρεσίας θα είναι από τις 9:00 το πρωί έως τις 18:30 το απόγευμα, περιλαμβανομένου του Σαββάτου. Τα ραντεβού προγραμματίζονται με βάση μία από τέσσερις θεματικές ενότητες παρεχόμενων υπηρεσιών.
ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΔΗΜΩΝ
ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΝΤΑΧΘΕΙ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΕΣΩ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗΣ
1. Δήμος Αχαρνών
2. Δήμος Δάφνης – Υμηττού
3. Δήμος Διονύσου
4. Δήμος Ελληνικού
5. Δήμος Ζωγράφου
6. Δήμος Ιλίου
7. Δήμος Καβάλας
8. Δήμος Κιλκίς
9. Δήμος Αμπελοκήπων Μενεμένης
10. Δήμος Πυλαίας – Χορτιάτη
11. Δήμος Νεάπολης – Συκέων
12. Δήμος Κορυδαλλού
13. Δήμος Ναυπλιέων
14. Δήμος Νέας Σμύρνης
15. Δήμος Χαλκιδαίων
16. Δήμος Χίου
17. Δήμος Ωρωπού
18. Δήμος Βάρης- Βούλας – Βουλιαγμένης
19. Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας
20. Δήμος Τρικκαίων
21. Δήμος Ζακύνθου
22. Δήμος Βριλησσίων
23. Δήμος Αγίων Αναργύρων
24. Δήμος Άρτας
25. Δήμος Ηρακλείου Κρήτης
26. Δήμος Αργιθέας
27. Δήμος Χανίων
28. Δήμος Δράμας
29. Δήμος Κορδελιού – Ευόσμου
30. Δήμος Παλαιού Φαλήρου
31. Δήμος Φιλοθέης – Ψυχικού
32. Δήμος Κηφισιάς
33. Δήμος Αργοστολίου
34. Δήμος Ξυλοκάστρου
35. Δήμος Ρόδου
36. Δήμος Ευρώτα
37. Δήμος Καλλιθέας
38. Δήμος Μεγίστης

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ – ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ MYKEPLIVE

  1. Τι είναι  το myKeplive;
Είναι  μια σύγχρονη πλατφόρμα  όπου  μπορείτε  να εξυπηρετηθείτε  από υπαλλήλους των ΚΕΠ  εξ αποστάσεως. Συγκεκριμένα,   μπορείτε  να αιτηθείτε  ραντεβού σε συγκεκριμένη μέρα και ώρα που υπάρχει διαθεσιμότητα, για τη διεκπεραίωση συγκεκριμένου αιτήματός σας, μέσω τηλεδιάσκεψης/ βιντεοκλήσης.
  1. Για ποιες υπηρεσίες μπορώ να εξυπηρετηθώ από το myKepLive;
Οι υπηρεσίες έχουν οργανωθεί σε τέσσερα θεματικά πεδία:
  1. Διοικητική Πληροφόρηση – Διεκπεραίωση αίτησης,
Μπορείτε να λάβετε πληροφόρηση: αίτηση, δικαιολογητικά, αρμόδιο φορέα/ ή να υποβάλλετε την αίτησή σας για συγκεκριμένα πιστοποιητικά/ βεβαιώσεις/ έγγραφα.
  1. Υπηρεσίες προς επιχειρήσεις,
Μπορείτε να ενημερωθείτε  για διαδικασίες αδειοδότησης επιχειρήσεων καθώς και για έναρξη επαγγέλματος παροχής υπηρεσιών. υποβάλλετε την αίτησή σας για συγκεκριμένα πιστοποιητικά/ βεβαιώσεις/ έγγραφα.
  1. Εξυπηρέτηση πολιτών με αναπηρία.
Αν είστε πολίτης με αναπηρία μπορείτε να εξυπηρετηθείτε με γραπτό κείμενο, βιντεοκλήση και εξ αποστάσεως διερμηνεία.  Μπορείτε να λάβετε πληροφόρηση: αίτηση, δικαιολογητικά, αρμόδιο φορέα/ ή να υποβάλλετε την αίτησή σας για συγκεκριμένα πιστοποιητικά/ βεβαιώσεις/ έγγραφα.
  1. Εξυπηρέτηση από το Δήμο σας.
Εδώ μπορείτε να υποβάλλετε αίτηση προς το Δήμο σας. Για το σκοπό αυτό επιλέγετε υποχρεωτικά ΚΕΠ του Δήμου στον οποίο απευθύνεστε.

  1. Πώς ενεργοποιώ  την είσοδο στην πλατφόρμα; 
Εισέρχεστε στην πλατφόρμα με δυο τρόπους:
  • είτε μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης Δημόσιας Διοίκησης Gov.gr, ακολουθώντας τη διαδρομή: «Πολίτης και καθημερινότητα»- Εξ αποστάσεως Εξυπηρέτηση Πολιτών
  • είτε πληκτρολογώντας τη διεύθυνση myKeplive.gov.gr.
Και στις δυο περιπτώσεις  χρησιμοποιείτε τους προσωπικούς κωδικούς/διαπιστευτήρια TAXISnet.
Στη συνέχεια και εφόσον έχετε επιλέξει το θεματικό πεδίο εξυπηρέτησης και τον χρόνο για την τηλεδιάσκεψη/ βιντεοκλήση που επιθυμείτε, καταχωρείτε τα προσωπικά στοιχεία του προσώπου που θα λάβει μέρος στην τηλεδιάσκεψη.
  1. Οι υπηρεσίες παρέχονται αποκλειστικά και μόνο σε όσους συνδέονται με τους  κωδικούς του TAXISnet;
Όχι απαραιτήτως. Οι υπηρεσίες παρέχονται ανεξαρτήτως των χρησιμοποιούμενων κωδικών TAXISnet για την εισαγωγή σας στην πλατφόρμα, αρκεί όταν κλείνετε το ραντεβού να καταχωρήσετε τα στοιχεία ταυτοπροσωπίας και επικοινωνίας του προσώπου που θα εξυπηρετηθεί ώστε να γίνει από τον υπάλληλο του ΚΕΠ η ταυτοποίηση.
  1. Ποια είναι η απαιτούμενη εφαρμογή για τη διεξαγωγή της τηλεδιάσκεψης/ βιντεοκλήσης;
Για την τηλεδιάσκεψη/ βιντεοκλήση μπορείτε:
  • είτε να έχετε εγκαταστήσει την εφαρμογή Microsoft teams στον προσωπικό σας υπολογιστή, κινητό ή tablet, με την προϋπόθεση ότι διαθέτουν κάμερα,
  • είτε να επιλέξετε τη χρήσης της εφαρμογής μέσω σελίδας φυλλομετρητή.
  1. Απαιτείται ταυτοπροσωπία για να εξυπηρετηθώ;
Ναι, η ταυτοπροσωπία είναι  απαραίτητη και για τον λόγο αυτό θα πρέπει στην αρχή της τηλεδιάσκεψης, η κάμερα σας να είναι ενεργή ώστε να  επιδεικνύετε  τα νομιμοποιητικά σας έγγραφα για την ταυτοποίηση σας στον υπάλληλο του ΚΕΠ.
  1. Ποιες κατηγορίες πολιτών μπορούν να εξυπηρετηθούν και με ποια νομιμοποιητικά έγγραφα?
Προς το παρόν μπορείτε να εξυπηρετηθείτε μέσω του myKeplive εάν είστε
  • Έλληνας πολίτης με επίδειξη της ταυτότητα σας. (Η δυνατότητα ταυτοπροσωπίας με χρήση ελληνικού διαβατηρίου θα είναι εφικτή στο επόμενο διάστημα.)
  • Ευρωπαίος πολίτης και έχετε καταγραφεί με αίτησή σας στο Τμήμα Αλλοδαπών της Αστυνομικής Αρχής του τόπου της κατοικίας σας, για την έκδοση βεβαίωσης εγγραφής Ευρωπαίου πολίτη. Για την εξυπηρέτησή σας επιδεικνύεται στην κάμερα κατά την έναρξη της βιντεοκλήσης την κάρτα Ευρωπαίου Πολίτη/ή το Διαβατήριό σας.
  • Πολίτης τρίτης χώρας με την επίδειξη του διαβατηρίου σας ή της κάρτας παραμονής σας.
Σε κάθε περίπτωση η συνομιλία και η εξυπηρέτηση γίνεται μόνο στα Ελληνικά.
  1. Πώς κλείνω το ραντεβού;
Αφού εισέλθετε στην πλατφόρμα, επιλέγετε ένα από τα τέσσερα θεματικά πεδία. Στο ημερολόγιο που εμφανίζεται επιλέγετε την ημερομηνία και την ώρα  όπου επιθυμείτε να εξυπηρετηθείτε. Ακολούθως καταχωρείτε τα στοιχεία του προσώπου που θα εξυπηρετηθεί μέσω βιντεοκλήσης, τα στοιχεία επικοινωνίας του και το θέμα του αιτήματος σας. Ο διαθέσιμος χρόνος εξυπηρέτησης είναι προκαθορισμένος  από το  σύστημα και διαφέρει  ανά θεματική ενότητα.
  • Για το τέταρτο θεματικό πεδίο «Εξυπηρέτηση από το Δήμο σας», είναι υποχρεωτική η επιλογή του ΚΕΠ του Δήμου σας.
  1. Πώς επιβεβαιώνεται η κράτησή μου;
Εφόσον έχετε ολοκληρώσει την κράτηση σας αποστέλλεται στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο που δηλώσατε  μήνυμα με τίτλο «ενημέρωση για την επερχόμενη κράτηση» και σχετικός σύνδεσμος για τη συμμετοχή σας στην τηλεδιάσκεψη με το επιλεγμένο  ΚΕΠ.  Το ίδιο μήνυμα αποστέλλεται εκ νέου, λίγη ώρα πριν την έναρξη της τηλεδιάσκεψης/βιντεοκλήσης.
  1. Με ποιο τρόπο ενεργοποιώ τη βιντεοκλήση μου;
Την προγραμματισμένη  ώρα της βιντεοκλήσης ενεργοποιείτε τον σύνδεσμο που  έχετε λάβει στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο που δηλώσατε και συνδέεστε στην πλατφόρμα. Θα βρίσκεστε σε αναμονή έως ότου  ο υπάλληλος του ΚΕΠ δεχθεί το αίτημά σας και συνδεθεί ώστε να ξεκινήσει η βιντεοκλήση.
  1. Είναι δυνατή η ακύρωση ή και ο  προγραμματισμός νέας κράτησης;
Ναι, μπορείτε να  ακυρώσετε την κράτηση  ή να προγραμματίσετε εκ νέου μια νέα καθώς και να τροποποιήσετε την τρέχουσα.

  • Το αίτημα που θέλω να υποβάλω απαιτεί ορισμένα δικαιολογητικά. Πώς θα τα επισυνάψω;
Οι διαδικασίες που διεκπεραιώνονται με βιντεοκλήση είτε δεν  απαιτούν την επισύναψη δικαιολογητικών, είτε αυτά αναζητούνται αυτεπαγγέλτως.
  • Με ποιο τρόπο θα παραλάβω την απάντηση στο αίτημά μου;
Σας δίνεται η δυνατότητα να δηλώσετε τον τρόπο παραλαβής  της απάντησης σας είτε στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο που καταχωρήσατε είτε ταχυδρομικά στη διεύθυνση κατοικίας που έχετε δηλώσει. Στην περίπτωση που αιτείστε δημοτική υπηρεσία, έχετε τη δυνατότητα να παραλάβετε το τελικό έγγραφο από το ΚΕΠ που επιλέξατα για την εξυπηρέτησή σας.
  • Η βιντεοκλήση καταγράφεται;
Όχι δεν καταγράφεται για λόγους προστασίας προσωπικών δεδομένων.

Σταϊκούρας - Τσακαλώτος: Νέα κόντρα για τον "υπουργό των πλειστηριασμών"

Σταϊκούρας - Τσακαλώτος: Νέα κόντρα για τον "υπουργό των πλειστηριασμών"

1:33 πμ, Πέμπτη 30 Ιουλ 2020
Νέα δήλωση έκανε ο Χρήστος Σταϊκούρας σχετικά με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο μετά τη σκληρή αντιπαράθεση των δύο στη Βουλή για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Όπως τονίζει στη δήλωσή του ο υπουργός Οικονομικών "σήμερα ο κ. Τσακαλώτος προσπάθησε να "δοξαστεί" κρυπτόμενος" και συνεχίζει λέγοντας: "ο κ. Τσακαλώτος, από την «κρύπτη» του, με χαρακτήρισε «Υπουργό των πλειστηριασμών». Λυπάμαι, αλλά δεν τολμώ να του αμφισβητήσω τίτλο που δικαιωματικά τον κατέχει" αναφερόμενος σε ανάρτηση που έκανε στο Facebook ο πρώην υπουργός Οικονομικών επί ΣΥΡΙΖΑ.
Αναλυτικά η δήλωση του κ. Σταϊκούρα αναφέρει:
"Σήμερα, ο κ. Τσακαλώτος προσπάθησε να «δοξαστεί» κρυπτόμενος. Άλλωστε, το τελευταίο διάστημα, το συνηθίζει. Αντί να συμμετάσχει στη σημερινή συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για το ζήτημα της προστασίας της Α΄ κατοικίας, στην οποία κατέθεσα στοιχεία, πίνακες και συνοδευτικά έγγραφα, πολλά εκ των οποίων με την υπογραφή του ως Υπουργού Οικονομικών, προτίμησε να αποχωρήσει. Και στη συνέχεια να τοποθετηθεί μέσω του Facebook. Ο κ. Τσακαλώτος, από την «κρύπτη» του, με χαρακτήρισε «Υπουργό των πλειστηριασμών». Λυπάμαι, αλλά δεν τολμώ να του αμφισβητήσω τίτλο που δικαιωματικά τον κατέχει. Και αυτό αφού:
1ον. Ο κ. Τσακαλώτος δεν είναι αυτός που κατήργησε την προστασία της Α΄ κατοικίας από τον Φεβρουάριο του 2019, με τον Νόμο 4346/2015;
2ον. Ο κ. Τσακαλώτος δεν είναι αυτός που δήλωσε τον Νοέμβριο του 2017 ότι «οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί είναι σημαντικοί, όχι μόνο για να έχουμε καλές τράπεζες, αλλά και για αναπτυξιακούς και κοινωνικούς λόγους»;
3ον. Ο κ. Τσακαλώτος δεν είναι αυτός που επί των ημερών της Υπουργίας του πραγματοποιήθηκαν 25.672 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί;
Είναι φανερό ότι ο κ. Τσακαλώτος, με τα πεπραγμένα του ως Υπουργός, υπήρξε όχι μόνο ο Υπουργός των πλειστηριασμών, αλλά και της άρσης της προστασίας της Α΄ κατοικίας, των φόρων, της μείωσης του αφορολογήτου ορίου και των κατασχέσεων. Γι’ αυτό, κ. Τσακαλώτο, κρείττον το σιγάν του λαλείν".
Η ανάρτηση Τσακαλώτου στο Facebook
Η ανάρτηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου στο Facebook προκάλεσε την αντίδραση του κ. Σταϊκούρα είναι η εξής:
"Προστασία κύριας κατοικίας με ΣΥΡΙΖΑ Vs Προστασία κύριας κατοικίας με ΝΔ
Η παρέμβαση μου σήμερα στη Βουλή. Όπου ο κ. Μητσοτάκης με κατηγόρησε ψευδώς ότι έχω δεσμευτεί σε κατάργηση της πρώτης κατοικίας. Και το έκανε διαβάζοντας αποσπασματικά κείμενο του Eurogroup, εμπνευσμένος από τις χειρότερες στιγμές της μονταζιέρας του κ. Μουρούτη. Όπως αποσπασματικά διάβασε στην συνέχεια και ο κ. Σταϊκούρας κομμάτια από διάφορες παλιότερες τοποθετήσεις μου. Επειδή όμως το ψέμα έχει κοντά ποδάρια, παραθέτω τι έλεγαν τα κείμενα της Ενισχυμένης Εποπτείας επί ημερών μας και επί ημερών τους:
Ιούνιος 2019 - Προστασία πρώτης κατοικίας με ΣΥΡΙΖΑ: «Χαιρετίζουμε τη δέσμευση των ελληνικών αρχών να εναρμονίσουν και να βελτιώσουν τους προσεχείς μήνες με ολιστικό τρόπο τα σχήματα πτώχευσης και αφερεγγυότητας. [σημ. πλαίσιο διαχείρισης ιδιωτικού χρέους]» σελ. 45.
Καμία δέσμευση για κατάργηση της προστασίας ξεκάθαρη δέσμευση για ολιστικό πλαίσιο. Άρα η δικιά μας παρέμβαση ήταν μια πραγματική γέφυρα όπου στην άλλη όχθη του ποταμού θα συνέχιζε να υπάρχει προστασία της κύριας κατοικίας.
Νοέμβριος 2019- Προστασία πρώτης κατοικίας με ΝΔ: «Σύμφωνα με το νέο πλαίσιο, θα διασφαλίζεται η ελεύθερη επιβολή όλων των εξασφαλίσεων, (σημ. εννοεί πλειστηριασμούς) συμπεριλαμβανομένης της πρώτης κατοικίας.» σελ. 20-21
Μάιος 2020 - Προστασία πρώτης κατοικίας με ακόμη περισσότερη ΝΔ: «Το σχέδιο κώδικα περιέχει επίσης πρόταση για σχέδιο πώλησης και εκμίσθωσης, σύμφωνα με το οποίο η κύρια κατοικία των επιλέξιμων δανειοληπτών θα μπορούσε να αγοραστεί από κρατική οντότητα και να εκμισθωθεί στον οφειλέτη, με δυνατότητα επαναγοράς, ενώ οι ευάλωτοι επιλέξιμοι δανειολήπτες θα δικαιούνται επιδότηση για το ενοίκιο του μισθωμένου ακινήτου.» σελ. 111 (Δηλαδή κάποιοι θα δικαιούνται επιδότηση ενοικίου για το πρώην σπίτι τους)
Τούτων δοθέντων, ο Χρήστος Σταϊκούρας είναι ο μόνος Υπουργός Οικονομικών από το 2010 και μετά που δικαιούται να έχει τον τίτλο «Ο Υπουργός των Πλειστηριασμών». Γιατί άλλο οι πλειστηριασμοί γενικά και άλλο οι πλειστηριασμοί κύριας κατοικίας και σπιτιών ευάλωτων κοινωνικών ομάδων".