Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2022

Αλλαγές στις γονικές παροχές μετρητών Γράφει ο Απόστολος Αλωνιάτης Πρόστιμα για μη διασύνδεση Ταμειακών Μηχανών και διαβίβαση αποδείξεων λιανικής

 

Αλλαγές στις γονικές παροχές μετρητών

Γράφει ο Απόστολος Αλωνιάτης

 Πρόστιμα για μη διασύνδεση Ταμειακών Μηχανών και διαβίβαση αποδείξεων λιανικής

Με  παρεμβάσεις το υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζει θέματα που αφορούν τις γονικές παροχές μετρητών και θεσμοθετεί πρόστιμα για την μη διασύνδεση των ταμειακών μηχανισμών.

 

Τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από λάθη τους των εμπλεκόμενων , όσο και των τραπεζών , προσπαθεί να τροπολογία που κατατέθηκε στην Βουλή από το υπουργείο Οικονομικών.

Γονικές παροχές

Στην τροπολογία, και συγκεκριμένα στο άρθρο  175 του νομοσχεδίου που κατατέθηκε στη Βουλή αποσαφηνίζεται ότι, κατά τη διενέργεια γονικών παροχών και δωρεών χρηματικών ποσών μέσω χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, η οποία πραγματοποιήθηκε από την 1η.10.2021 μέχρι και την 9η.09.2022, λογίζεται ως μεταφορά χρημάτων η ανάληψη χρηματικού ποσού από ατομικό ή κοινό τραπεζικό λογαριασμό του δωρητή και κατάθεση του ίδιου ποσού εντός τριών (3) εργάσιμων ημερών σε ατομικό λογαριασμό του δωρεοδόχου ή σε κοινό λογαριασμό του δωρεοδόχου με τον ίδιο δωρητή ή τρίτο πρόσωπο.

Η Αιτιολογική έκθεση

Με την διάταξη επιδιώκεται η αποσαφήνιση των τρόπων διενέργειας γονικών παροχών και δωρεών χρηματικών ποσών για την εφαρμογή του αφορολόγητου ποσού των 800.000€ στις δωρεές και γονικές παροχές καθώς στο πρώτο διάστημα εφαρμογής της ρύθμισης αυτής παρατηρήθηκε το φαινόμενο να δωρίζονται χρηματικά ποσά μέσω ανάληψης και κατάθεσης και όχι με απευθείας μεταφορά μέσω χρηματοπιστωτικού ιδρύματος.   

Άρθρο 175*

«Αποσαφήνιση των τρόπων διενέργειας γονικών παροχών και δωρεών χρηματικών ποσών μέσω χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων για την εφαρμογή του αφορολόγητου ποσού δωρεών και γονικών παροχών χρηματικών ποσών - Προσθήκη παρ. 3 στο πεντηκοστό έκτο άρθρο του ν. 4839/2021

1.Στο τέλος του πεντηκοστού έκτου άρθρου του ν. 4839/2021 (Α'181), προστίθεται παρ. 3 ως εξής:

«3. Για την εφαρμογή του τρίτου και του τέταρτου εδαφίου της παρ. 1 του άρθρου 44 του ν. 2961/2001 (Α' 266), ως μεταφορά χρημάτων ορίζεται η ανάληψη χρηματικού ποσού από ατομικό ή κοινό τραπεζικό λογαριασμό του δωρητή/γονέα και κατάθεση του ίδιου ποσού εντός τριών (3) εργάσιμων ημερών σε ατομικό λογαριασμό του δωρεοδόχου/τέκνου ή σε κοινό λογαριασμό του δωρεοδόχου/τέκνου με τον ίδιο δωρητή/γονέα ή τρίτο πρόσωπο.»

2. Η παρ. 1 εφαρμόζεται για τη δωρεά ή γονική παροχή χρηματικών ποσών, η οποία πραγματοποιείται από την 1η.10.2021 μέχρι και την 9η.9.2022».

Τα προβλήματα

Τα προβλήματα που εντοπίστηκαν προέρχονται από λάθη του τραπεζικού συστήματος ή λάθη των εμπλεκόμενων.

Πολλές καταθέσεις που έγινα από το τραπεζικό σύστημα δεν έγιναν μέσω μεταφοράς χρημάτων από τους τραπεζικούς λογαριασμούς π.Χ. των γονέων προς τα τέκνα , αλλά με την διαδικασία που ακολουθήθηκε φαινόταν σαν να κατατέθηκαν μετρητά στον λογαριασμό του τέκνου. Τι είχε συμβεί; Ο υπάλληλος που διενέργησε την πράξη , αντί να κάνει μεταφορά των χρημάτων από τον ένα λογαριασμό στον άλλον, έκανε ανάληψη μετρητών από το λογαριασμό των γονέων και μετά έκανε,  αντίστοιχα, κατάθεση στον λογαριασμό του τέκνου. Άρα στην Δ.Ο.Υ. δεν δέχθηκαν την γονική παροχή μετρητών ως πράξη του άρθρου 56 του Ν.4839/2021, αλλά ως κανονική δωρεά χρημάτων και βέβαια έβαλαν φόρο με ποσοστό 10%, ως ορίζει ο νόμος

Την ίδια φορολογική αντιμετώπιση είχαν από την Δ.Ο.Υ. τα χρήματα που έγιναν δωρεά από τους γονείς για παράδειγμα, προς τα παιδιά ΄η από τους παππούδες προς τους τα εγγόνια , αλλά κατατέθηκαν με μετρητά από το συρτάρι και όχι μέσω μεταφοράς από τραπεζικό λογαριασμό σε τραπεζικό λογαριασμό.

Προσοχή: Η φορολόγηση των γονικών παροχών και των δωρεών γενικά αναφέρονται στον Κώδικα Διατάξεων Φορολογίας Κληρονομιών, Δωρεών, Γονικών Παροχών, Προικών και Κερδών από Τυχερά Παίγνια, ο οποίος κυρώθηκε με το πρώτο άρθρο του ν. 2961/2001 (Α’ 266) και στον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας ν. 4174/2013 (Α’ 170), όπως ισχύουν. Ο νόμος σχετικά με την δωρεά χρηματικών ποσών αναφέρει:

  «Η γονική παροχή χρηματικών ποσών φορολογείται αυτοτελώς με συντελεστή δέκα τοις εκατό (10%), ενώ η δωρεά χρηματικών ποσών φορολογείται αυτοτελώς με συντελεστή δέκα τοις εκατό (10%) για δωρεοδόχους που υπάγονται στην Α΄ κατηγορία, είκοσι τοις εκατό (20%) για δωρεοδόχους που υπάγονται στη Β΄ κατηγορία και σαράντα τοις εκατό (40%) για δωρεοδόχους που υπάγονται στην Γ΄ κατηγορία».

Έκπτωση έως 800.00 ευρώ

Να θυμίσουμε ότι με τις ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στον Νόμο  4839/2021 (άρθρο 56) και αφορούν   την αύξηση του αφορολόγητου ποσού δωρεών και γονικών παροχών περιουσιακών στοιχείων, χρηματικών ποσών.

Φόρος Δωρεάς

Με την διάταξη αυξάνεται το αφορολόγητο ποσό του φόρου στους δικαιούχους της Α' κατηγορίας της φορολογικής κλίμακας για δωρεές και γονικές παροχές περιουσιακών στοιχείων και χρηματικών ποσών και δεν συνυπολογίζονται στην αιτία θανάτου κτήση περιουσίας μεταξύ των ίδιων προσώπων και, συγκεκριμένα, για δωρεές και γονικές παροχές που πραγματοποιούνται από την 1η.10.2021.

Αυξάνεται, δηλαδή, το αφορολόγητο ποσό δωρεών και γονικών παροχών περιουσιακών στοιχείων για τους δικαιούχους της Α’ κατηγορίας της παρ. 1 του άρθρου 29 του ν. 2961/2001 σε οχτακόσιες χιλιάδες (800.000) ευρώ από εκατόν πενήντα χιλιάδες (150.000) ευρώ που ισχύει.

Προσοχή: Το μέτρο αφορά μόνο τις δωρεές και γονικές παροχές τόσο σε περιουσιακά στοιχεία, όσο και σε μετρητά.

Ποιοι έχουν το όφελος;

Όσους ανήκουν στο  Α βαθμό συγγένειας δηλαδή:

Ο/η σύζυγος ή το πρόσωπο με το οποίο ο κληρομούμενος ή ο δωρητής έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, κατά τις διατάξεις του ν. 3719/2008 (εφόσον η συμβίωση είχε διάρκεια τουλάχιστον δύο ετών) ή του ν. 4356/2015, β) τα τέκνα, γ) οι εγγονοί και δ) οι γονείς του κληρονομουμένου ή του δωρητή.

Για τον συγκεκριμένο βαθμό η κλίμακα δωρεών (περιλαμβανομένων και των  χρημάτων είναι)

Δωρεές Γονικές Παροχές

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Α΄ (Νέα κλίμακα)

Κλιμάκια (σε ευρώ)

Συντελεστής κλιμακίου %

Φόρος κλιμακίου (σε ευρώ)

Φορολογητέα περιουσία (σε ευρώ)

Φόρος που αναλογεί (σε ευρώ)

800.000

---

---

800.000

---

Υπερβάλλον

10

 

 

 

 

Προσοχή: Να σημειώσουμε ότι το τεκμήριο για την δωρεά χρηματικών ποσό δεν έχει καταργηθεί και πρέπει να αναγράφεται στην φορολογική δήλωση, και βέβαια να δικαιολογείται είτε από τα φορολογικά αποταμιεύματα του δωρητή (ανάλωση κεφαλαίου προηγουμένων χρήσεων), είτε από τα εισοδήματα που δηλώνει το  συγκεκριμένο φορολογικό έτος.

ΚΑΙ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΑΟΙ 48 ΩΡΕΣ ΕΩΣ 10 ΗΜΕΡΕΣ

Πρόστιμα μη διασύνδεσης ΦΗΜ

Στο ίδιο νομοσχέδιο η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, περιέλαβε την θεσμοθέτηση προστίμων για την μη διασύνδεση των Φορολογικών Ταμειακών Μηχανών και των φορολογικών μηχανισμών (ΕΑΦΔΣΣ) με το πληροφοριακό σύστημα των ΦΗΜ .

Με τα άρθρα 173 και 174 του νομοσχεδίου, το υπουργείο οικονομικών έρχεται να επιβάλει πρόστιμα για την μη διασύνδεση από 1.10.2022 αλλά και την αναστολή λειτουργίας επαγγελματικής εγκατάστασης

- για σαράντα οκτώ (48) ώρες, εφόσον διαπιστώνεται η μη διαβίβαση στο Πληροφοριακό Σύστημα Φορολογικών Ηλεκτρονικών Μηχανισμών (ΦΗΜ) της ΑΑΔΕ, πλέον των δέκα (10) στοιχείων λιανικής πώλησης που έχουν εκδοθεί μέσω Φορολογικού Ηλεκτρονικού Μηχανισμού (ΦΗΜ), ή, ανεξαρτήτως του πλήθους αυτών, ότι η μη διαβιβασθείσα αξία των αγαθών ή των υπηρεσιών υπερβαίνει τα πεντακόσια (500) ευρώ,

- για ενενήντα έξι (96) ώρες, εάν, εντός του ίδιου ή του επόμενου φορολογικού έτους από τη διαπίστωση των ως άνω παραβάσεων, διαπιστωθεί εκ νέου, από τον ίδιο μερικό επιτόπιο έλεγχο, η μη διαβίβαση στο Πληροφοριακό Σύστημα (ΦΗΜ) της ΑΑΔΕ τουλάχιστον τριών (3) στοιχείων λιανικής πώλησης που έχουν εκδοθεί μέσω ΦΗΜ, ανεξαρτήτως αξίας αυτών. (άρθρο 174)

Σύμφωνα με το υπουργείο τα άρθρα κατατέθηκαν γιατί το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο των παραβάσεων και των σχετικών κυρώσεων, δεν καλύπτει κυρώσεις, που σχετίζονται με την υποχρέωση διαβίβασης των δεδομένων των στοιχείων λιανικής πώλησης στο Πληροφοριακό Σύστημα Φ.Η.Μ. της Α.Α.Δ.Ε. που εκδίδονται μέσω του Φορολογικού Ηλεκτρονικού Μηχανισμού (Φ.Η.Μ.), για την ηλεκτρονική διαβίβαση αυτών στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA.

Άρθρο 173**

Κυρώσεις για τη μη διαβίβαση δεδομένων στοιχείων λιανικής πώλησης, που εκδίδονται μέσω Φορολογικού Ηλεκτρονικού Μηχανισμού (Φ.Η.Μ.). - Προσθήκη άρθρου 54Η στον ν. 4174/2013

1. Στον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (ν. 4174/2013, Α'170) προστίθεται άρθρο 54Η ως εξής:

«Άρθρο 54Η

Κυρώσεις για τη μη διαβίβαση δεδομένων στοιχείων λιανικής πώλησης, που εκδίδονται μέσω Φορολογικού Ηλεκτρονικού Μηχανισμού (Φ.Η.Μ.)

1. Σε περίπτωση διαπίστωσης μη διαβίβασης των δεδομένων, κατά το άρθρο 15Α, δηλαδή, των συνόψεων εκδοθέντων παραστατικών εσόδων λιανικής, που διαβιβάζονται στην ψηφιακή πλατφόρμα «myDATA» μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Φορολογικών Ηλεκτρονικών Μηχανισμών (ΦΗΜ) της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), επιβάλλεται στην υπόχρεη οντότητα:

α) Σε περίπτωση πράξεων που επιβαρύνονται με Φ.Π.Α., πρόστιμο ύψους ίσου με το πενήντα τοις εκατό (50%) επί του Φ.Π.Α. που αναγράφεται επί του κάθε μη διαβιβασθέντος στοιχείου. Το πρόστιμο αυτό δεν μπορεί να είναι κατώτερο, αθροιστικά ανά φορολογικό έλεγχο, των διακοσίων πενήντα (250) ευρώ, αν η οντότητα είναι υπόχρεη τήρησης απλογραφικού λογιστικού συστήματος και των πεντακοσίων (500) ευρώ, αν η οντότητα είναι υπόχρεη τήρησης διπλογραφικού λογιστικού συστήματος.

β) Σε περίπτωση πράξεων που δεν επιβαρύνονται με Φ.Π.Α., πρόστιμο ύψους πεντακοσίων (500) ευρώ ανά φορολογικό έλεγχο, εφόσον ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης απλογραφικού λογιστικού συστήματος, και χιλίων (1.000) ευρώ, ανά φορολογικό έλεγχο, αν ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης διπλογραφικού λογιστικού συστήματος.

2. Σε περίπτωση κάθε επόμενης ίδιας παράβασης που διαπιστώνεται, στο πλαίσιο μεταγενέστερου ελέγχου εντός πενταετίας από την έκδοση της αρχικής πράξης, επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το διπλάσιο του ύψους του προβλεπόμενου προστίμου της παρ. 1.

3. Με απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ δύναται να καθορίζεται κάθε ειδικότερο θέμα και λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος άρθρου.»

2. Το άρθρο 54Η του ν. 4174/2013 ισχύει από την 1η.10.2022 και καταλαμβάνει παραβάσεις που διαπράττονται από την ημερομηνία αυτή και εφεξής.

3. Η περ. ιγ' της παρ. 1 του άρθρου 54 του ν. 4174/2013 καταργείται.

4. Στην περ. α' της παρ. 2 του άρθρου 54 του ν. 4174/2013 οι λέξεις «και ιγ'» διαγράφονται.

Άρθρο 174***

Υπαγωγή της μη διαβίβασης στοιχείων λιανικής πώλησης που έχουν εκδοθεί μέσω Φορολογικού Ηλεκτρονικού Μηχανισμού (ΦΗΜ) στις κυρώσεις της παρ. 1 του άρθρου 13Α ν. 2523/1997 - Τροποποίηση παρ. 1 άρθρου 13 Α του ν. 2523/1997

1. Η παρ. 1 του άρθρου 13 Α του ν. 2523/1997 (Α' 179) α) τροποποιείται αα) στο πρώτο εδάφιο με την προσθήκη της παράβασης που συνιστά η μη διαβίβαση στοιχείων λιανικής πώλησης στο Πληροφοριακό Σύστημα Φορολογικών Ηλεκτρονικών Μηχανισμών (ΦΗΜ) της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων , αβ) στο δεύτερο εδάφιο με την προσθήκη της υποτροπής, β) επέρχονται νομοτεχνικές βελτιώσεις και η παρ. 1 διαμορφώνεται ως εξής:

«1. Εφόσον, από τον ίδιο μερικό επιτόπιο φορολογικό έλεγχο διαπιστώνεται είτε (α) η μη έκδοση ή η κατά την έννοια του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας ανακριβής έκδοση πλέον των δέκα (10) προβλεπόμενων παραστατικών πώλησης, ή, ανεξαρτήτως του πλήθους αυτών, ότι η αξία των αγαθών ή των υπηρεσιών για τα οποία δεν εκδόθηκε παραστατικό πώλησης ή αυτό εκδόθηκε ανακριβώς υπερβαίνει τα πεντακόσια (500) ευρώ είτε (β) η μη διαβίβαση στο Πληροφοριακό Σύστημα Φορολογικών Ηλεκτρονικών Μηχανισμών (ΦΗΜ) της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), πλέον των δέκα (10) στοιχείων λιανικής πώλησης που έχουν εκδοθεί μέσω Φορολογικού Ηλεκτρονικού Μηχανισμού (ΦΗΜ), ή, ανεξαρτήτως του πλήθους αυτών, ότι η μη διαβιβασθείσα αξία των αγαθών ή των υπηρεσιών υπερβαίνει τα πεντακόσια (500) ευρώ, αναστέλλεται άμεσα για σαράντα οκτώ (48) ώρες, η λειτουργία της επαγγελματικής εγκατάστασης στην οποία διενεργήθηκε ο έλεγχος. Εάν, εντός του ίδιου ή του επόμενου φορολογικού έτους από τη διαπίστωση των ως άνω παραβάσεων, διαπιστωθεί εκ νέου, από τον ίδιο μερικό επιτόπιο έλεγχο, η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση τουλάχιστον τριών (3) παραστατικών πώλησης ή η μη διαβίβαση στο Πληροφοριακό Σύστημα (ΦΗΜ) της ΑΑΔΕ τουλάχιστον τριών (3) στοιχείων λιανικής πώλησης που έχουν εκδοθεί μέσω ΦΗΜ, ανεξαρτήτως αξίας αυτών, στην ίδια ή σε άλλη επαγγελματική εγκατάσταση του υπόχρεου, η λειτουργία της επαγγελματικής εγκατάστασης στην οποία διενεργήθηκε ο έλεγχος αναστέλλεται αμελλητί για ενενήντα έξι (96) ώρες. Σε κάθε επόμενη διαπίστωση από τον ίδιο μερικό επιτόπιο έλεγχο των παραβάσεων του προηγούμενου εδαφίου εντός δύο (2) φορολογικών ετών από τη διαπίστωσή τους σε οποιαδήποτε επαγγελματική εγκατάσταση του υπόχρεου, η λειτουργία της επαγγελματικής εγκατάστασης στην οποία διενεργήθηκε ο έλεγχος αναστέλλεται αμελλητί για δέκα (10) ημέρες.»

2. Η παρ. 1 εφαρμόζεται σε παραβάσεις που διαπράττονται από την έναρξη ισχύος του άρθρου 54Η του ν. 4174/2013 (Α' 170) και εφεξής.

 

Αλωνιάτης Απόστολος

Οικονομολόγος - φοροτεχνικός, Α' Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών & Φορολογικών Μελετών (Ι.Ο.ΦΟ.Μ), Σύμβουλος Διοίκησης της PROSVASIS AEBE και συγγραφέας.

 Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Voice (Finance & Markets Voice) , την  Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου  2022. 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ Α'181 /23-09-2022 ο νέος νόμος 4972/2022, «Εταιρική διακυβέρνηση των Ανωνύμων Εταιρειών του Δημοσίου και των λοιπών θυγατρικών της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας, διαχείριση συμμετοχών του Δημοσίου σε ανώνυμες εταιρείες και ρυθμίσεις για την Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας, αξιολόγηση της έναντι του Δημοσίου φερεγγυότητας και πιστοληπτικής ικανότητας φυσικών και νομικών προσώπων και σύσταση Ανεξάρτητης Αρχής Πιστοληπτικής Αξιολόγησης, ίδρυση και λειτουργία Κεντρικού Μητρώου Πιστώσεων, Συμπληρωματικός Κρατικός Προϋπολογισμός οικονομικού έτους 2022 και λοιπές διατάξεις οικονομικού και αναπτυξιακού χαρακτήρα.», που περιλαμβάνει τα άρθρα που αναφέρονται στο κείμενο.

Τα κείμενο των ψηφισμένων άρθρων έχουν ως εξής:

*   Άρθρο 175. Αποσαφήνιση των τρόπων διενέργειας γονικών παροχών και δωρεών χρηματικών ποσών μέσω χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων για την εφαρμογή του αφορολόγητου ποσού δωρεών και γονικών παροχών χρηματικών ποσών - Προσθήκη παρ. 3 στο πεντηκοστό έκτο άρθρο του ν. 4839/2021

1. Στο τέλος του πεντηκοστού έκτου άρθρου του ν. 4839/2021 (Α' 181), προστίθεται παρ. 3 ως εξής:

«3. Για την εφαρμογή του τρίτου και του τέταρτου εδαφίου της παρ. 1 του άρθρου 44 του ν. 2961/2001 (Α' 266), ως μεταφορά χρημάτων ορίζεται η ανάληψη χρηματικού ποσού από ατομικό ή κοινό τραπεζικό λογαριασμό του δωρητή/γονέα και κατάθεση του ίδιου ποσού εντός τριών (3) εργάσιμων ημερών σε ατομικό λογαριασμό του δωρεοδόχου/τέκνου ή σε κοινό λογαριασμό του δωρεοδόχου/τέκνου με τον ίδιο δωρητή/γονέα ή τρίτο πρόσωπο.»

2. Η παρ. 1 εφαρμόζεται για τη δωρεά ή γονική παροχή χρηματικών ποσών, η οποία πραγματοποιείται από την 1η.10.2021 μέχρι και την 9η.9.2022.

**    Άρθρο 173. Κυρώσεις για τη μη διαβίβαση δεδομένων στοιχείων λιανικής πώλησης, που εκδίδονται μέσω Φορολογικού Ηλεκτρονικού Μηχανισμού (Φ.Η.Μ.) - Προσθήκη του άρθρου 54Η στον ν. 4174/2013

1. Στον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (ν. 4174/2013, Α' 170) προστίθεται άρθρο 54Η ως εξής:

«Άρθρο 54Η

Κυρώσεις για τη μη διαβίβαση δεδομένων στοιχείων λιανικής πώλησης, που εκδίδονται μέσω Φορολογικού Ηλεκτρονικού Μηχανισμού (Φ.Η.Μ.)

1. Σε περίπτωση διαπίστωσης μη διαβίβασης των δεδομένων, κατά το άρθρο 15Α, δηλαδή, των συνόψεων εκδοθέντων παραστατικών εσόδων λιανικής, που διαβιβάζονται στην ψηφιακή πλατφόρμα «myDATA» μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Φορολογικών Ηλεκτρονικών Μηχανισμών (ΦΗΜ) της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), επιβάλλεται στην υπόχρεη οντότητα:

α) Σε περίπτωση πράξεων που επιβαρύνονται με Φ.Π.Α., πρόστιμο ύψους ίσου με το πενήντα τοις εκατό (50%) επί του Φ.Π.Α. που αναγράφεται επί του κάθε μη διαβιβασθέντος στοιχείου. Το πρόστιμο αυτό δεν μπορεί να είναι κατώτερο, αθροιστικά ανά φορολογικό έλεγχο, των διακοσίων πενήντα (250) ευρώ, αν η οντότητα είναι υπόχρεη τήρησης απλογραφικού λογιστικού συστήματος και των πεντακοσίων (500) ευρώ, αν η οντότητα είναι υπόχρεη τήρησης διπλογραφικού λογιστικού συστήματος.

β) Σε περίπτωση πράξεων που δεν επιβαρύνονται με Φ.Π.Α., πρόστιμο ύψους πεντακοσίων (500) ευρώ ανά φορολογικό έλεγχο, εφόσον ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης απλογραφικού λογιστικού συστήματος, και χιλίων (1.000) ευρώ, ανά φορολογικό έλεγχο, αν ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης διπλογραφικού λογιστικού συστήματος.

2. Σε περίπτωση κάθε επόμενης ίδιας παράβασης που διαπιστώνεται, στο πλαίσιο μεταγενέστερου ελέγχου εντός πενταετίας από την έκδοση της αρχικής πράξης, επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το διπλάσιο του ύψους του προβλεπόμενου προστίμου της παρ. 1.

3. Με κοινή απόφαση του Υπουργού Οικονομικών και του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. δύναται να καθορίζεται κάθε ειδικότερο θέμα και λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος άρθρου.»

2. Το άρθρο 54Η του ν. 4174/2013 ισχύει από την 31η.10.2022 και καταλαμβάνει παραβάσεις που διαπράττονται από την ημερομηνία αυτή και εφεξής.

***   Άρθρο 174. Υπαγωγή της μη διαβίβασης στοιχείων λιανικής πώλησης που έχουν εκδοθεί μέσω Φορολογικού Ηλεκτρονικού Μηχανισμού (Φ.Η.Μ.) στις κυρώσεις της παρ. 1 άρθρου 13Α ν. 2523/1997 - Τροποποίηση παρ. 1 άρθρου 13 Α ν. 2523/1997

1. Η παρ. 1 του άρθρου 13 Α του ν. 2523/1997 (Α' 179) α) τροποποιείται αα) στο πρώτο εδάφιο με την προσθήκη της παράβασης που συνιστά η μη διαβίβαση στοιχείων λιανικής πώλησης στο Πληροφοριακό Σύστημα Φορολογικών Ηλεκτρονικών Μηχανισμών (ΦΗΜ) της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, αβ) στο δεύτερο εδάφιο με την προσθήκη της υποτροπής, β) επέρχονται νομοτεχνικές βελτιώσεις και η παρ. 1 διαμορφώνεται ως εξής:

«1. Εφόσον, από τον ίδιο μερικό επιτόπιο φορολογικό έλεγχο διαπιστώνεται είτε (α) η μη έκδοση ή η κατά την έννοια του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας ανακριβής έκδοση πλέον των δέκα (10) προβλεπόμενων παραστατικών πώλησης, ή, ανεξαρτήτως του πλήθους αυτών, ότι η αξία των αγαθών ή των υπηρεσιών για τα οποία δεν εκδόθηκε παραστατικό πώλησης ή αυτό εκδόθηκε ανακριβώς υπερβαίνει τα πεντακόσια (500) ευρώ είτε (β) η μη διαβίβαση στο Πληροφοριακό Σύστημα Φορολογικών Ηλεκτρονικών Μηχανισμών (ΦΗΜ) της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), πλέον των δέκα (10) στοιχείων λιανικής πώλησης που έχουν εκδοθεί μέσω Φορολογικού Ηλεκτρονικού Μηχανισμού (ΦΗΜ), ή, ανεξαρτήτως του πλήθους αυτών, ότι η μη διαβιβασθείσα αξία των αγαθών ή των υπηρεσιών υπερβαίνει τα πεντακόσια (500) ευρώ, αναστέλλεται άμεσα για σαράντα οκτώ (48) ώρες, η λειτουργία της επαγγελματικής εγκατάστασης στην οποία διενεργήθηκε ο έλεγχος. Εάν, εντός του ίδιου ή του επόμενου φορολογικού έτους από τη διαπίστωση των ως άνω παραβάσεων, διαπιστωθεί εκ νέου, από τον ίδιο μερικό επιτόπιο έλεγχο, η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση τουλάχιστον τριών (3) παραστατικών πώλησης ή η μη διαβίβαση στο Πληροφοριακό Σύστημα (ΦΗΜ) της ΑΑΔΕ τουλάχιστον τριών (3) στοιχείων λιανικής πώλησης που έχουν εκδοθεί μέσω ΦΗΜ, ανεξαρτήτως αξίας αυτών, στην ίδια ή σε άλλη επαγγελματική εγκατάσταση του υπόχρεου, η λειτουργία της επαγγελματικής εγκατάστασης στην οποία διενεργήθηκε ο έλεγχος αναστέλλεται αμελλητί για ενενήντα έξι (96) ώρες. Σε κάθε επόμενη διαπίστωση από τον ίδιο μερικό επιτόπιο έλεγχο των παραβάσεων του προηγούμενου εδαφίου εντός δύο (2) φορολογικών ετών από τη διαπίστωσή τους σε οποιαδήποτε επαγγελματική εγκατάσταση του υπόχρεου, η λειτουργία της επαγγελματικής εγκατάστασης στην οποία διενεργήθηκε ο έλεγχος αναστέλλεται αμελλητί για δέκα (10) ημέρες.»

2. Η παρ. 1 εφαρμόζεται σε παραβάσεις που διαπράττονται από την έναρξη ισχύος του άρθρου 54Η του ν. 4174/2013 (Α' 170) και εφεξής.      





          

 


Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2022

Έρχονται οι προσυμπληρωμένες Περιοδικής Δήλωσης ΦΠΑ Οδηγίες για ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ 2022 – Οδηγίες για τις δηλώσεις των ενοικίων Γραφεί ο Απόστολος Αλωνιάτης Ξεκινάει πιλοτικά τον Νοέμβριο η εφαρμογή Περιοδικές Δηλώσεις στο myDATA – Νέες αλλαγές στις δηλώσεις μισθωμάτων – Βαριές «καμπάνες» για τους … ξεχασιάρηδες του «Πόθεν Έσχες»

 

Έρχονται οι προσυμπληρωμένες Περιοδικής Δήλωσης ΦΠΑ

Οδηγίες για ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ 2022 – Οδηγίες για τις δηλώσεις των ενοικίων

Γραφεί ο Απόστολος Αλωνιάτης

Ξεκινάει πιλοτικά τον Νοέμβριο η εφαρμογή Περιοδικές Δηλώσεις στο myDATA – Νέες αλλαγές στις δηλώσεις μισθωμάτων – Βαριές «καμπάνες» για τους … ξεχασιάρηδες του «Πόθεν Έσχες»

 Με άρωμα Θεσσαλονίκης, με εξαγγελίες, επιδοτήσεις, παροχές, μειώσεις, κίνητρα αλλά και την κατάθεση μίνι φορολογικού νομοσχεδίου από το υπουργείο Οικονομικών για την στήριξη των ασθενέστερων και τις αλλαγές στην φορολογία κύλησε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο.

 Μπορεί η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) να είναι ο χώρος στον οποίο, παραδοσιακά, εξαγγέλλεται η οικονομική πολιτική για το επόμενο διάστημα και το «βήμα», που αναδεικνύει τι μας περιμένει, αλλά όπως φαίνεται αυτή η ΔΕΘ, μύρισε έντονα εκλογές.

Σε μια εποχή που περιμένουμε ένα δύσκολο χειμώνα, με δυσοίωνες προβλέψεις τόσο στο ενεργειακό όσο και στο επισιτιστικό, αλλά και στην παγκόσμια οικονομία, με ότι συνεπάγεται αυτό και στους πολίτες, αφού όπως  επισημαίνουν όλοι οι διεθνείς οικονομικοί αναλυτές το κλίμα θα είναι βαρύ σε όλα τα επίπεδα, εμείς θα ασχολούμαστε από τον Νοέμβριο με την προσυμπλήρωση των δηλώσεων ΦΠΑ.

ΦΠΑ και myDATA

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα από τον Νοέμβριο θα εμφανιστούν οι προσυμπληρωμένες δηλώσεις στο σύστημα myDATA. Είναι κατανοείτο ότι αυτές θα αφορούν άμεσα τις επιχειρήσεις με διπλογραφικά βιβλία, που έχουν την υποχρέωση να καταθέτουν Περιοδική Δήλωση ΦΠΑ κάθε μήνα. Βέβαια κι οι υπόλοιπες επιχειρήσεις με απλογραφικά, που έχουν την υποχρέωση να υποβάλλουν δήλωσης τον επόμενο μήνα από την λήξη του ημερολογιακού τριμήνου, θα έχουν την δυνατότητα να βλέπου τα στοιχεία που θα έχουν ανέβει στην πλατφόρμα myDATA. Τα δεδομένα που βρίσκονται στην ηλεκτρονική εφαρμογή myDATA καθιστούν εφικτό τον υπολογισμό του οφειλόμενου ΦΠΑ από τη φορολογική διοίκηση με βάση τα έσοδα και τα έξοδα κάθε επιχείρησης, μιας και, όπως έχουμε ξαναγράψει σχετικά με το θέμα των ηλεκτρονικών βιβλίων, τα τιμολόγια που ανεβαίνουν από τους εκδότες τους, ενημερώνουν ταυτόχρονα και τα έσοδα τα δικά τους , αλλά και τα έξοδα των πελατών τους.

Δυνατότητα αλλαγών

Ωστόσο, όπως αναφέρουν πηγές της ΑΑΔΕ, σε κάθε περίπτωση οι επιχειρήσεις θα μπορούν να τροποποιούν την προσυμπληρωμένη δήλωση εφόσον δεν συμφωνούν με τα στοιχεία. Αυτό σημαίνει ότι η δήλωση ΦΠΑ δεν θα είναι κλειδωμένη, αλλά θα έχουν τη δυνατότητα να τη διαχειριστούν τα λογιστήρια των επιχειρήσεων δεδομένου ότι έχουν την ευθύνη για την υποβολή της.

Είναι κατανοητό ότι η εφαρμογή θα λειτουργήσει σε πειραματική βάση , ώστε σιγά, σιγά να δουν και οι επιχειρήσεις και η ΑΑΔΕ, τα τεχνικά προβλήματα που θα προκύψουν, ώστε να διορθωθούν.

Όπως έγινε γνωστό στα αρχικά στάδια της υβριδικής λειτουργείας της περιοδικής δήλωσης δεν θα υπάρχουν πρόστιμα ή λοιπές κυρώσεις, μιας και ο στόχος είναι , σε πρώτη φάση, ο έλεγχος της λειτουργεία της εφαρμογής.

Προσοχή: Για την καλύτερη λειτουργεία της εφαρμογής οι επιχειρήσεις θα πρέπει να ανεβάζουν στην πλατφόρμα και τα έξοδα που έχουν ΦΠΑ , αλλά δεν είναι τιμολόγια.

Να θυμίσουμε ότι βάσει των Ελληνικών Λογιστικών Προτύπων οι επιχειρήσεις μπορούν να δικαιολογήσουν δαπάνες (όχι αγορές εμπορευμάτων και πρώτων υλών), έως 100 ευρώ και να εκπέσουν το ΦΠΑ που αυτές εμπεριέχουν , αν αναφέρεται διακριτά είτε το ποσό του ΦΠΑ είτε το ποσοστό του ΦΠΑ   

Επαγγελματικές Μισθώσεις

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ νέα απόφαση της ΑΑΔΕ (Α.1112/2022) με την οποία τροποποιούνται στοιχεία της  ΠΟΛ.1162/2018 απόφασης «Υποβολή Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω διαδικτύου»

Με την απόφαση αυτή οι δηλώσεις μίσθωσης στο taxisnet λόγω του πλαφόν στις επαγγελματικές μισθώσεις, θεωρούνται εμπρόθεσμες έως 30.11.2022 . Ακόμη δίνονται οδηγίες για τις δήλωση λύσης και στις υπεκμισθώσεις

Αναλυτικά οι αλλαγές :

         I.            Σύμφωνα με την πρώτη τροποποίηση (παρ. 1 του άρθρου 1 της υπό στοιχεία ΠΟΛ.1162/2018):

α) Οι εκμισθωτές ακίνητης περιουσίας υποχρεούνται να δηλώνουν όλα τα πληροφοριακά στοιχεία των αρχικών ή τροποποιητικών μισθώσεων, μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα από την έναρξη της μίσθωσης ή την ημερομηνία που λαμβάνει χώρα η τροποποίηση της, ανεξάρτητα αν πρόκειται για γραπτή ή προφορική συμφωνία. Σε περίπτωση λύσης της μίσθωσης, ο εκμισθωτής υποχρεούται να δηλώνει τη λύση αυτής μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα από τη λύση της, διαφορετικά η συμφωνία της μίσθωσης θεωρείται ότι είναι σε ισχύ.

β) Η «Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας», η οποία υποβάλλεται λόγω τροποποίησης των όρων της μίσθωσης με βάση διάταξη νόμου ή δικαστική απόφαση, υποβάλλεται εμπρόθεσμα μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα από τη δημοσίευση του νόμου ή την κοινοποίηση της απόφασης αντίστοιχα. Τα ανωτέρω εφαρμόζονται ανάλογα και στην περίπτωση λύσης της μίσθωσης με βάση νόμο ή δικαστική απόφαση.».

       II.            Στην δεύτερη τροποποίηση αναφέρεται ότι (πρώτο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 6 μετά τις λέξεις «ακίνητης περιουσίας» προστίθενται οι λέξεις «και για τη δήλωση λύσης της μίσθωσης»):

1. Όσα ανωτέρω αναφέρονται για την υποβολή πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης ακίνητης περιουσίας και για τη δήλωση λύσης της μίσθωσης εφαρμόζονται ανάλογα και στις περιπτώσεις υπεκμίσθωσης αυτής, περιλαμβανομένης και της υπεκμίσθωσης ακινήτων όπου παραχωρείται το δικαίωμα υπεκμίσθωσης με σκοπό τη βραχυχρόνια μίσθωση με βάση τις διατάξεις του άρθρου 111 του ν. 4446/2016.

Επίσης εφαρμόζονται στην περίπτωση παραχώρησης χρήσης ακίνητης περιουσίας (δωρεάν παραχώρηση) με εξαίρεση τα πρόσωπα που απαλλάσσονται του φόρου σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 39 του ν. 4172/2013 (Α'167)».

     III.            Με την Τρίτη τροποποίηση (παρ. 8 του άρθρου 11 ):

«8. Οι εκμισθωτές/υπεκμισθωτές που λαμβάνουν ειδοποίηση από τη Φορολογική Διοίκηση για υποβολή της «Δήλωσης Covid» ή και της «Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας» προκειμένου να διορθώσουν λάθη ή παραλείψεις τους, υποβάλλουν τις εν λόγω δηλώσεις εντός δεκαπέντε (15) ημερών από τη λήψη της ειδοποίησης».

    IV.            Σύμφωνα με την τέταρτη τροποποίηση (παρ. 5 του άρθρου 12, προστίθεται νέα παρ. 6 ως εξής):

«6. Ειδικά η «Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας» λόγω τροποποίησης του ύψους του μισθώματος σε εμπορικές και επαγγελματικές μισθώσεις για το έτος 2022 με βάση τις διατάξεις του άρθρου 121 του ν. 4926/2022, υποβάλλεται εμπρόθεσμα από τη δημοσίευση του νόμου αυτού μέχρι και την 30ή Νοεμβρίου 2022».

Προσοχή: Η απόφαση ισχύει από τη δημοσίευση της, δηλαδή από την δημοσίευση στο ΦΕΚ: Β 4352 στις 16.8.2022.

ΒΑΡΙΕΣ «ΚΑΜΠΑΝΕΣ» ΓΙΑ ΤΟΥΣ …. ΞΕΧΑΣΙΑΡΗΔΕΣ

Άρχισε η υποβολή του «Πόθεν Έσχες»

Μετά το τέλος των φορολογικών δηλώσεων, άνοιξε και η εφαρμογή για την υποβολή του «Πόθεν Έσχες», από τους υπόχρεους 

Σύμφωνα με ανακοίνωση στη σελίδα www.pothen.gr, ήδη έγινε η έναρξη υποβολής Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης (ΔΠΚ) ν. 3213/2003 & Οικονομικών Συμφερόντων (ΔΟΣ) έτους 2022 (χρήση 2021).

Η ιστοσελίδα μας ενημερώνει ότι η ετήσια Δήλωση Περιουσιακής Κατάστασης (Δ.Π.Κ.) και Οικονομικών Συμφερόντων (Δ.Ο.Σ.) 2022, στην οποία αποτυπώνονται τα έσοδα και τα οικονομικά συμφέροντα των υπόχρεων εντός του φορολογικού έτους 2021, καθώς και η περιουσιακή κατάστασή τους κατά την 31-12-2021, υποβάλλεται εντός αποκλειστικής προθεσμίας τριών (3) μηνών μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ήτοι από 31-08-2022 έως και 30-11-2022. Τονίζεται ότι μετά την παρέλευση της ως άνω προθεσμίας, επιβαρύνεστε με παράβολο για την υποβολή της οφειλόμενης Δ.Π.Κ. Ωστόσο, εφόσον έχει υποβληθεί εμπρόθεσμη δήλωση, είναι δυνατή η τροποποίηση της δήλωσης αυτής εντός ενός (1) μηνός από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής.

Επιλογή έτους- είδους

Στην εφαρμογή ηλεκτρονικής υποβολής www.pothen.gr, θα πρέπει να επιλεγούν με προσοχή το έτος αλλά και το είδος (αρχική - ετήσια) της δήλωσης που θα  υποβληθεί, καθώς η εκ παραδρομής επιλογή λανθασμένου έτους, π.χ. ΔΠΚ 2021 (αφορά το φορολογικό έτος 2020) αντί ΔΠΚ 2022 (όπως είναι το σωστό - αφορά το φορολογικό έτος 2021) ή η επιλογή Αρχικής αντί Ετήσιας Δήλωσης, δεν εκπληρώνει τη σχετική σας υποχρέωση.

Περαιτέρω διευκρινήσεις

Την ένδειξη Αρχική Δήλωση 2022, επιλέγουν οι υπόχρεοι που για πρώτη φορά αποκτούν την ιδιότητα που τους καθιστά υπόχρεους. Η δήλωση υποβάλλεται εμπρόθεσμα εντός ενενήντα (90) ημερών από την απόκτηση της ιδιότητας αυτής και περιλαμβάνει τα περιουσιακά στοιχεία του υπόχρεου κατά την ημερομηνία απόκτησης της ιδιότητας υπόχρεου και όχι κατά την ημερομηνία υποβολής της Αρχικής Δήλωσης.

Την ένδειξη Ετήσια Δήλωση 2022, επιλέγουν οι υπόχρεοι που απέκτησαν, κατείχαν ή απώλεσαν ιδιότητα εντός του ελεγχόμενου έτους (δήλωση του φορολογικού έτους 2021) και στην οποία αποτυπώνονται τα έσοδα και τα οικονομικά συμφέροντα των υπόχρεων εντός του φορολογικού έτους 2021, καθώς και η περιουσιακή κατάσταση τους κατά την 31-12-2021.

Εκτός της τυχόν ενημέρωσης που έχουν λάβει  ήδη, οι υπόχρεοί,  από τον φορέα που σας συμπεριέλαβε στην κατάσταση υπόχρεων της παρ. 3 του άρθρ. 1 του ν. 3213/2003, μπορούν να εισέρχεστε και στην διαδικτυακή εφαρμογή υποβολής (www.pothen.gr) με τη χρήση των κωδικών TAXISNET και να ενημερωθούν για την τυχόν αναγγελία τους και  με κάποια ιδιότητα υπόχρεου. Εάν είναι ο φορολογούμενος  υπόχρεος υποβολής ΔΠΚ & ΔΟΣ 2022 με περισσότερες από μια ιδιότητες, είναι πιθανό να έχουν υποχρέωση υποβολής δήλωσης προς περισσότερα του ενός όργανα ελέγχου.

Σε περίπτωση που η ιδιότητα με την οποία έχει γίνει η αναγγελία από τον Φορέα Υπόχρεων είναι εσφαλμένη, οι υπόχρεοι έχουν  τη δυνατότητα κατά την συμπλήρωση της Δήλωσης Περιουσιακής τους Κατάστασης να τη διαγράψουν κι εν συνεχεία να προσθέσουν την ορθή ιδιότητα υπόχρεου. Σε κάθε περίπτωση το βάρος εκπλήρωσης της υποχρέωσης υποβολής ΔΠΚ και ΔΟΣ αφορά το υπόχρεο πρόσωπο.

Τέλος, σημειώνεται ότι η παράλειψη υποβολής ή η υποβολή ανακριβούς, ή ελλιπούς δήλωσης από τον υπόχρεο, αποτελεί ποινικό αδίκημα σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 6 του ν.3213/2003, όπως ισχύει, ενώ θεμελιώνεται και η διάπραξη πειθαρχικού παραπτώματος για τους υπαλλήλους του δημοσίου.

Για οποιαδήποτε πρόβλημα ή απορία μπορείτε να επικοινωνείτε με το Κέντρο Εξυπηρέτησης Υπόχρεων – ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ στον τηλεφωνικό αριθμό 210-4802100 από τις 07.30 έως τις 17.00 κατά τις εργάσιμες ημέρες. Επίσης, μετά την είσοδο στην ενιαία διαδικτυακή εφαρμογή, στην ενότητα «Χρειάζεστε βοήθεια;» είναι δυνατή η αποστολή μηνύματος για οποιοδήποτε πρόβλημα αντιμετωπίζετε κατά την υποβολή της Δήλωσης της Περιουσιακής σας Κατάστασης.

Πρόστιμα -φωτιά

Να θυμίσουμε ότι:

Εφόσον έχει υποβληθεί εμπρόθεσμη δήλωση, είναι δυνατή η τροποποίηση της εντός ενός μηνός από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής, χωρίς την υποχρέωση καταβολής παραβόλου.

Για όσους  για όσους δεν υποβάλλουν δήλωση ή εκείνους που θα υποβάλλουν ανακριβή ή ελλιπή δήλωση και προβλέπουν τόσο ποινές φυλάκισης όσο και πρόστιμα. Ειδικότερα:

·         όσοι δεν υποβάλλουν ή υποβάλλουν ανακριβή ή ελλιπή δήλωση τιμωρούνται με φυλάκιση και χρηματική ποινή έως 100.000 ευρώ.

·         Αν οι πράξεις αυτές τελέστηκαν από αμέλεια, επιβάλλεται χρηματική ποινή και το δικαστικό συμβούλιο ή το δικαστήριο εκτιμώντας ελεύθερα ανάλογα με τις περιστάσεις, μπορεί να κρίνει τις πράξεις αυτές ατιμώρητες.

Πότε θεωρείται ανακριβής

Ανακριβής θεωρείται και η δήλωση, όταν τα δηλωθέντα περιουσιακά στοιχεία ή η επαύξηση αυτών δεν δικαιολογείται από τα πάσης φύσεως, νομίμως αποκτηθέντα εισοδήματα του υπόχρεου.

Σε αυτή την περίπτωση, αν ο υπόχρεος τελεί το αδίκημα με σκοπό την απόκρυψη περιουσιακού στοιχείου αξίας ανώτερης των 30.000 ευρώ, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον 2 ετών και με χρηματική ποινή από 10.000 ευρώ έως 500.000 ευρώ.

Εάν η συνολική αξία της αποκρυπτόμενης περιουσίας του ιδίου και των λοιπών προσώπων για τα οποία αυτός οφείλει να υποβάλει δήλωση υπερβαίνει συνολικά το ποσό των 300.000 ευρώ, ανεξαρτήτως αν η απόκρυψη επιχειρείται με τη μη υποβολή δήλωσης ή την υποβολή ελλιπούς ή ανακριβούς δήλωσης, τότε προβλέπεται πως τιμωρείται με κάθειρξη μέχρι 10 ετών και με χρηματική ποινή που ξεκινάει από 20.000 ευρώ και μπορεί να φτάσει ακόμη και το 1.000.000 ευρώ!!

Ποινές φυλάκισης και χρηματικές ορίζονται και για τρίτους, οι οποίοι εν γνώσει του συμπράττουν στην υποβολή ανακριβούς δήλωσης και ιδίως στην παράλειψη δήλωσης περιουσιακών στοιχείων.

Αλωνιάτης Απόστολος

Οικονομολόγος - φοροτεχνικός, Α' Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών & Φορολογικών Μελετών (Ι.Ο.ΦΟ.Μ), Σύμβουλος Διοίκησης της PROSVASIS AEBE και συγγραφέας.

 Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Voice (Finance & Markets Voice) , την  Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου  2022.