Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2019

Στους... ρυθμούς της Black Friday: Τι πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές - Οι πέντε "χρυσοί" κανόνες

Στους... ρυθμούς της Black Friday: Τι πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές - Οι πέντε "χρυσοί" κανόνες

Όλα και όλοι είναι έτοιμοι για το κυνήγι προσφορών της Black Friday.
Ο θεσμός της «Μαύρης Παρασκευής» ήρθε και στην Ελλάδα το 2016 και απ' ότι φαίνεται θα μείνει. Η Black Friday είναι η μέρα που ακολουθεί την Ημέρα των Ευχαριστιών στις Ηνωμένες Πολιτείες, δηλαδή η τέταρτη Παρασκευή του Νοεμβρίου, ημέρα η οποία έχει θεωρηθεί ως η αρχή της περιόδου των Χριστουγεννιάτικων αγορών για τις ΗΠΑ από το 1952.
Οι Έλληνες καταναλωτές από το 2016, που η «Μαύρη Παρασκευή» ήρθε στην Ελλάδα, την αγκάλιασαν και τα καταστήματα ανταποκρίθηκαν συμμετέχοντας με προσφορές στα προϊόντα τους.
Βέβαια σε πολλές περιπτώσεις οι προσφορές αυτές κρύβουν «παγίδες» οπότε οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και καλό είναι πριν ξεχυθούν σήμερα στα εμπορικά καταστήματα για τις αγορές τους να έχουν κάνει μία έρευνα πριν.
Μάλιστα η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδος με ανακοίνωση που εξέδωσε συστήνει στους καταναλωτές να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί και να μη δελεάζονται από φαινομενικά εντυπωσιακές προσφορές οι οποίες σε αρκετές περιπτώσεις μπορεί να είναι παραπλανητικές.
Η Ένωση, προτείνει την τήρηση πέντε κανόνων που διασφαλίζουν ότι οι καταναλωτές δεν θα πέσουν θύματα «προσφορών»:
* Να κάνουν έρευνα αγοράς και να ελέγχουν όχι μόνο την τιμή (αρχική και νέα) αλλά και την ποιότητα των προϊόντων. Επίσης, να αναζητούν στο διαδίκτυο την τιμή του προϊόντος που πρόκειται να επιλέξουν, βάσει κωδικού ή αριθμού μοντέλου, ώστε να είναι βέβαιοι ότι η τιμή που έχουν εντοπίσει είναι η πιο συμφέρουσα.
* Να οριοθετήσουν τις ανάγκες τους και να προγραμματίσουν με λίστα τις αγορές που πρόκειται να κάνουν, οι οποίες θα συμβαδίζουν με τον προσωπικό ή οικογενειακό τους προϋπολογισμό, αποφεύγοντας αλόγιστες δαπάνες.
* Να ενημερωθούν για τις λεπτομέρειες και τους όρους της συναλλαγής τους όταν αγοράζουν προϊόντα με δόσεις. Ιδίως για αγορές με πιστωτική κάρτα, να είναι πάντα ενημερωμένοι για τους όρους και τις προϋποθέσεις της συγκεκριμένης αγοράς.
* Τα προϊόντα πρέπει να φέρουν την αρχική τιμή και την τιμή προσφοράς (όχι το ποσοστό έκπτωσης). Προσοχή! Στις προσφορές συχνά αναγράφεται ότι δεν γίνονται αλλαγές, γι' αυτό εάν μετανιώσετε, δεν έχετε τη δυνατότητα αλλαγής.
* Να ζητάνε πάντα την απόδειξη για τα προϊόντα που έχουν αγοράσει. Σε περίπτωση που το προϊόν είναι ελαττωματικό και θελήσουν να το επιστρέψουν ή να το αλλάξουν, η επίδειξη της απόδειξης είναι απαραίτητη.
Καλό θα ήταν να γνωρίζουν όλοι ότι η καταναλωτική φρενίτιδα που με τεχνικές marketing δημιουργούν μεγάλοι παράγοντες του εμπορίου (Βlack Friday, άνοιγμα καταστημάτων τις Κυριακές, λευκές νύκτες κλπ) έχει ως αποτέλεσμα την υποσυνείδητη άσκηση ψυχολογικής πίεσης στον καταναλωτή, ο οποίος αισθάνεται ότι «πρέπει» να εκμεταλλευτεί τις προσφορές, σπεύδοντας στα μαγαζιά.

Πότε αναστέλλεται η χρήση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του ΕΦΚΑ για την υποβολή ΑΠΔ

Πότε αναστέλλεται η χρήση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του ΕΦΚΑ για την υποβολή ΑΠΔ

Με απόφαση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων καθορίζονται οι προϋποθέσεις για την εφαρμογή του μέτρου αναστολήςχρήσης των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του ΕΦΚΑ για την υποβολή Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης (Α.Π.Δ.).
Καθορίζονται επίσης η διαδικασία υποβολής ΑΠΔ μετά την εφαρμογή του μέτρου αυτού και οι προϋποθέσεις για την άρση του.
Οι προϋποθέσεις εφαρμογής του μέτρου
1. Το ΚΕΑΟ δύναται, εκτός των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης που προβλέπονται από τον ΚΕΔΕ, να αναστείλει για τον εργοδότη τη χρήση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του ΕΦΚΑ για την υποβολή ΑΠΔ, εφόσον συντρέχουν οι εξής προϋποθέσεις:
α) Ο εργοδότης ασφαλίζει προσωπικό μέσω ΑΠΔ χωρίς να καταβάλει τις τρέχουσες μηνιαίες ασφαλιστικές εισφορές.
β) Ο εργοδότης δεν βρίσκεται σε καθεστώς ρύθμισης οφειλών ή προβαίνει επανειλημμένα σε ρυθμίσεις οφειλών και απώλεια αυτών αυξάνοντας το ποσό της οφειλής του.
γ) Η μη καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών ανάγεται σε έξι τουλάχιστον μισθολογικές περιόδους κατά τη διάρκεια ενός έτους ή και λιγότερες αν ο εργοδότης εντοπίζεται να χρησιμοποιεί μεθόδους που παρεμποδίζουν την ικανοποίηση του ΕΦΚΑ από την περιουσία του οφειλέτη ή δεν επιτρέπουν τον εντοπισμό των πραγματικών υπευθύνων και ιδίως αν η μη καταβολή των ασφαλιστικών οφειλών συνδυάζεται με:
αα) Δημιουργία νέας επιχείρησης με την ίδια έδρα ή/και το ίδιο αντικείμενο εργασιών ή /και τον ίδιο δια κριτικό τίτλο με την επιχείρηση που έχει δημιουργήσει οφειλές και την ασφάλιση σε αυτή του ίδιου προσωπικού ή μέρους αυτού.
ββ) Τοποθέτηση σε θέσεις ευθύνης προσώπων χωρίς περιουσία ή προηγούμενη επιχειρηματική δραστηριότητα ή πρώην εργαζομένων της επιχείρησης, ώστε να μην είναι δυνατή η ικανοποίηση του φορέα από την περιουσία του υπευθύνου.
γγ) Δημιουργία οφειλής με την έναρξη λειτουργίας της επιχείρησης ή μεγάλη αύξηση στον αριθμό των εργαζομένων σε μικρό χρονικό διάστημα.
δδ) Μη συμμόρφωση του οφειλέτη μετά από άρση προηγούμενης αναστολής χρήσης των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του ΕΦΚΑ για την υποβολή ΑΠΔ.
2. Η αναστολή της χρήσης των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του ΕΦΚΑ για την υποβολή ΑΠΔ γίνεται από την κεντρική υπηρεσία του ΚΕΑΟ που αποστέλλει σχετική ειδοποίηση στην αρμόδια για τη διαχείριση της διαδικτυακής πύλης του ΕΦΚΑ υπηρεσία.
Η διαδικασία υποβολής Α.Π.Δ. και προϋποθέσεις καταχώρισης των στοιχείων τους μετά την εφαρμογή του μέτρου
1. Μετά την εφαρμογή του μέτρου οι Α.Π.Δ. των περιόδων της αναστολής υποβάλλονται με ψηφιακό - μαγνητικό μέσο στην αρμόδια υπηρεσία μισθωτών του ΕΦΚΑ και η καταχώρισή τους στο πληροφοριακό σύστημα του ΕΦΚΑ γίνεται υπό προϋποθέσεις ως εξής:
α) Κατά την πρώτη μετά την αναστολή προσέλευση του εργοδότη ή εξουσιοδοτημένου από αυτόν προσώπου στην αρμόδια υπηρεσία μισθωτών του ΕΦΚΑ, αν υποβάλλονται με ψηφιακό -μαγνητικό μέσο Α.Π.Δ. για περισσότερες της μιας και μέχρι έξι (6) μισθολογικές
περιόδους, είναι δυνατή η καταχώριση αυτών, αν έχουν καταβληθεί οι ασφαλιστικές εισφορές τουλάχιστον της τελευταίας απαιτητής Α.Π.Δ. Αν κατά την πρώτη προσέλευση υποβάλλονται Α.Π.Δ. για περισσότερες από έξι (6) μισθολογικές περιόδους, είναι δυνατή η καταχώριση αυτών, αν έχουν καταβληθεί οι ασφαλιστικές εισφορές που αντιστοιχούν στο ένα τρίτο (1/3) του συνολικού ποσού εισφορών που δηλώνεται με τις Α.Π.Δ που υποβάλλονται.
β) Κατά την δεύτερη μετά την αναστολή προσέλευση του εργοδότη ή εξουσιοδοτημένου από αυτόν προσώπου στην αρμόδια υπηρεσία για υποβολή Α.Π.Δ. με ψηφιακό - μαγνητικό μέσο, είναι δυνατή η καταχώριση αυτών, αν έχουν καταβληθεί οι ασφαλιστικές εισφορές που αντιστοιχούν στο ένα τρίτο (1/3) του συνολικού ποσού εισφορών που δηλώνεται με τις Α.Π.Δ. που υποβάλλονται.
γ) Για κάθε επόμενη υποβολή με ψηφιακό – μαγνητικό μέσο ΑΠΔ μίας ή περισσότερων μισθολογικών περιόδων δεν είναι δυνατή η καταχώριση αυτών, αν δεν έχουν καταβληθεί οι απαιτητές ασφαλιστικές εισφορές που δηλώνονται με αυτήν ή αυτές.
2. Η καταχώριση των Α.Π.Δ. της περιόδου αναστολής κατά τους όρους της προηγούμενης παραγράφου γίνεται με την πρόσθετη προϋπόθεση της προσκόμισης στο αρμόδιο υποκατάστημα μισθωτών του ΕΦΚΑ των στοιχείων των φορολογικών δηλώσεων των τελευταίων τριών ετών του εργοδότη και των συνυπεύθυνων προσώπων, ήτοι των εντύπων ΕΙ, Ε2, Ε9, των εκκαθαριστικών φορολογίας εισοδήματος για φυσικά πρόσωπα και των εντύπων Ν, Ε2, Ε3 και Ε9 για νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες, καθώς και των μισθωτηρίων συμβολαίων έδρας και παραρτημάτων του εργοδότη. Τα φορολογικά στοιχεία αποστέλλονται στην Κεντρική Υπηρεσία του ΚΕΑΟ. Η υποχρέωση της παραγράφου αυτής ισχύει μέχρι την έκδοση της κοινής απόφασης της παραγράφου 7 του άρθρου 69 του ν.4635/2019 (ΑΊ67) και την παροχή στο ΚΕΑΟ της δυνατότητας απευθείας άντλησης των φορολογικών στοιχείων του εργοδότη και των συνυπεύθυνων προσώπων.
3. Οι Α.Π.Δ. που έχουν κατατεθεί με ψηφιακό - μαγνητικό μέσο στην αρμόδια υπηρεσία μισθωτών του ΕΦΚΑ αλλά δεν μπορούν να καταχωριστούν σύμφωνα με αναφερόμενα στην παράγραφο 1 της παρούσας, θεωρούνται μη υποβληθείσες.
Άρση του μέτρου
1. Η άρση του μέτρου της αναστολής χρήσης των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του ΕΦΚΑ για την υποβολή ΑΠΔ, γίνεται εφόσον συντρέχουν οι εξής προϋποθέσεις:
α) εξόφληση της συνολικής οφειλής, συμπεριλαμβανομένων και των ασφαλιστικών εισφορών που δηλώθηκαν με τις ΑΠΔ των χρονικών περιόδων αναστολής και παραλήφθηκαν σύμφωνα με το άρθρο 2 της παρούσας απόφασης ή
β) ρύθμιση της συνολικής οφειλής, συμπεριλαμβανομένων και των ασφαλιστικών εισφορών των ΑΠΔ των χρονικών περιόδων αναστολής που παραλήφθηκαν σύμφωνα με το άρθρο 2 της παρούσας, υπό την προϋπόθεση της αποστολής στο ΚΕΑΟ των φορολογικών στοιχείων της παρ. 2 του άρθρου 2 της παρούσας που προσκόμισε ο εργοδότης και τα αποτελέσματα του ελέγχου του άρθρου 3 της παρούσας.
2. Η άρση γίνεται από την κεντρική υπηρεσία του ΚΕΑΟ που αποστέλλει σχετική ειδοποίηση στην αρμόδια για τη διαχείριση της διαδικτυακής πύλης του ΕΦΚΑ υπηρεσία.
Προϋπόθεση είναι η υποβολή αιτήματος του εργοδότη στην αρμόδια για την παραλαβή της ΑΠΔ υπηρεσία του ΕΦΚΑ. Αν δεν υποβληθεί αίτημα από τον οφειλέτη, η άρση γίνεται αυτεπάγγελτα από την κεντρική υπηρεσία του ΚΕΑΟ μετά την εξόφληση της συνολικής οφειλής.
3. Οι Α.Π.Δ. των μισθολογικών περιόδων από τη ρύθμιση της οφειλής και μέχρι την άρση της αναστολής υποβάλλονται με ψηφιακό - μαγνητικό μέσο στην αρμόδια υπηρεσία του ΕΦΚΑ και η καταχώρισή τους γίνεται, εφόσον καταβάλλονται οι απαιτητές ασφαλιστικές εισφορές που δηλώνονται με αυτές.

Δίκη - σταθμός για τις διεκδικήσεις δύο εκατ. συνταξιούχων - Πότε "κλειδώνουν" οι αποφάσεις του ΣτΕ για τα αναδρομικά

Δίκη - σταθμός για τις διεκδικήσεις δύο εκατ. συνταξιούχων - Πότε "κλειδώνουν" οι αποφάσεις του ΣτΕ για τα αναδρομικά

Στις 10 Ιανουαρίου 2020 ορίστηκε η κρίσιμη δικάσιμος στο ΣτΕ για τα αναδρομικά των συνταξιούχων.
Η μείζων σύνθεση της Ολομέλειας του ΣτΕ, λόγω της εξαιρετικής σπουδαιότητας της υπόθεσης, καλείται να κρίνει εκ νέου τα νομικά ζητήματα που κρίθηκαν με τις αποφάσεις 2287/2015 και 2288/2015.
Βασικό αίτημα του ΕΦΚΑ είναι να κριθεί εκ νέου από το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της χώρας αν οι σχετικές διατάξεις των νόμων 4051/12 και 4093/12, που περιέκοψαν συντάξεις και κατάργησαν τα επιδόματα των δώρων και αδείας, είναι συνταγματικές.
Ο ΕΦΚΑ με ερωτήματα που έθεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητεί να ξεκαθαριστεί:
-Εάν θα χρειαστεί να καταβάλει αναδρομικά για όλες τις μνημονιακές περικοπές που έγιναν στις συντάξεις έως τις 31 Δεκεμβρίου 2014.
-Εάν είναι συνταγματικές οι περικοπές στα δώρα των συνταξιούχων και με ποια αναδρομικότητα.
-Εάν οι συνταξιούχοι δικαιούνται αναδρομικά για το 10μηνο από τον Ιούλιο του 2015 έως τον Μάιο του 2016.
Ο ΕΦΚΑ καλεί τη νέα Ολομέλεια του ΣτΕ στις 10/1/2020 να κρίνει αν τα έννομα αποτελέσματα των αποφάσεων αυτών ισχύουν για το διάστημα 1.1.2013 - 11.5.2016.
Στο μικροσκόπιο όμως των δικαστών της Ολομέλειας θα βρεθούν και οι υπόλοιπες διεκδικήσεις των συνταξιούχων.
Το ΣτΕ θα πρέπει να κρίνει, μεταξύ άλλων, αν υπάρχουν αναδρομικά από τον Μάιο του 2016 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2018, καθώς και μετά τον Νόμο Κατρούγκαλου συνέχισαν να κρατούνται οι περικοπές του 2012.
Με πληροφορίες από την εφημερίδα "TA NEA"

"Ζορίζονται" οικονομικά οι Έλληνες: 4 στους 10 πληρώνουν με δανεικά τους λογαριασμούς

"Ζορίζονται" οικονομικά οι Έλληνες: 4 στους 10 πληρώνουν με δανεικά τους λογαριασμούς

Με δανεικά ή υπεραναλήψεις κατάφεραν 4 στους 10 Έλληνεςνα πληρώνουν τους λογαριασμούς τους το τελευταίο εξάμηνο, όπως προκύπτει από σχετικά στοιχεία τη έρευνας της Instrum.
Σύμφωνα με έρευνα της Instrum για την οικονομική ευημερία, που εξετάζει μεταξύ άλλων και την ικανότητα έγκαιρης αποπληρωμής λογαριασμών σε 24 χώρες, η Ελλάδα φιγουράρει τελευταία στη σχετική κατάταξη (5,39 στα 10) με το 40% των νοικοκυριών να παραδέχεται πως δανείζεται για να “καλύψει” τις υποχρεώσεις του.
Ο αντίστοιχος ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 24%. “Ο μέσος μισθός στην Ελλάδα είναι ένας από τους χαμηλότερους στην Ευρώπη σε αντίθεση με την ανεργία που είναι υψηλότερη. Η ανισότητα μεταξύ ύψους των μισθών και κόστους διαβίωσης προκαλεί μεγαλύτερη πίεση στους καταναλωτές, με το 61% να επισημαίνει πως οι λογαριασμοί αυξάνονται με υψηλότερο ρυθμό σε σχέση με το εισόδημα του (πολύ πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο του 45% )”, τονίζεται στην έρευνα.
Έξι στα δέκα ελληνικά νοικοκυριά δεν παραδέχονται πως τον τελευταίο χρόνο έχουν αφήσει απλήρωτες πολλές από τις υποχρεώσεις τους, χαρακτηρίζοντας το, μάλιστα ως σύνηθες φαινόμενο (σε ποσοστό 68%).
Η οικογένεια
Όσον αφορά στην πηγή των δανειακών, η Family Bank εξακολουθεί να κυριαρχεί στις προτιμήσεις των Ελλήνων, με το 86% αυτών να καταφεύγει σε οικογένεια και φίλους όταν προκύπτουν οικονομικές δυσκολίες, αφήνοντας εκτός πλάνου τις τράπεζες (13% το 2018 και 10% το 2019 έναντι 26% στην Ευρώπη).
Χαμηλές πτήσεις καταγράφει η χώρα μας και στην αποταμίευση, με τους αναλυτές της έρευνας να τονίζουν πως το 38% των Ελλήνων αποτυγχάνουν να εξοικονομήσουν χρήματα κάθε μήνα. “Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό μεταξύ των 24 της λίστας”, καταλήγουν.
Κάτω από την βάση
Τέλος αναφορικά με την κατηγορία του “οικονομικού αλφαβητισμού” των βασικών δηλαδή γνώσεων και της ικανότητας για σωστή οργάνωση και διαχείριση των οικονομικών ενός νοικοκυριού, η χώρα μας βρίσκεται στη 15η θέση (6,41 στα 10) με πρώτες τις Φιλανδία και Ηνωμένο Βασίλειο. Το 64% των Ελλήνων απαντά ότι οι γνώσεις τους στηρίζονται σε όσα έχουν μάθει από τους γονείς τους (51% στην Ευρώπη) και σχεδόν 5 στους 10 αναγνωρίζει ως εξίσου σημαντική και τη συμβολή του σχολείου.
Δείτε στον πίνακα το ποσοστό των καταναλωτών που άφησαν απλήρωτους λογαριασμούς σε διαφορετικές χώρες:
Mε πληροφορίες από την εφημερίδα "Ελεύθερος Τύπος"

Mε "βαρύ" λογαριασμό κλείνει ο Νοέμβριος - Τι πρέπει να πληρώσουν σήμερα φορολογούμενοι και ασφαλισμένοι

Mε "βαρύ" λογαριασμό κλείνει ο Νοέμβριος - Τι πρέπει να πληρώσουν σήμερα φορολογούμενοι και ασφαλισμένοι

Έως σήμερα θα πρέπει φορολογούμενοι και ασφαλισμένοι να τακτοποιήσουν τις φορολογικές και ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις προκειμένου να μην βρεθούν αντιμέτωποι με κυρώσεις.
Αναλυτικά:
1. Εισφορές
Έως σήμερα, Παρασκευή, 29 Νοεμβρίου θα πρέπει οι αυτοαπασχολούμενοι, οι αγρότες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες να πληρώσουν τις εισφορές για τον μήνα Οκτώβριο στον ΕΦΚΑ. Όπως αναφέρει ο Φορέας σε ανακοίνωση του, την ίδια ημερομηνία θα πραγματοποιηθεί η καταβολή της εισφοράς μέσω άμεσης χρέωσης τραπεζικού λογαριασμού (πάγια εντολή).
2. ΕΝΦΙΑ
Έως Παρασκευή, 29 Νοεμβρίου του 2019 θα πρέπει οι ιδιοκτήτες των ακινήτων να εξοφλήσουν την τρίτη δόση του ΕΝΦΙΑ για το 2019 προκειμένου να μην βρεθούν αντιμέτωποι με κυρώσεις. Επιπλέον υπενθυμίζεται ότι, οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να εξοφλήσουν έως τις 31 Δεκεμβρίου την τέταρτη δόση του φόρου, ενώ η τελευταία δόση θα πρέπει να εξοφληθεί έως τις 31 Ιανουαρίου 2020. Σημειώνεται ότι το παραπάνω ισχύει για αυτούς που δεν έχουν εξοφλήσει τον φόρο εφάπαξ. Σημειώνεται πως η μη πληρωμή της δόσης του ΕΝΦΙΑ έχει ως συνέπεια την επομένη της λήξης της ημερομηνίας πληρωμής μια προσαύξηση του ύψους της δόσης (ή των δόσεων) που οφείλονται κατά 0,73% τον μήνα.
3. Φόρος εισοδήματος
Έως τις 29 Νοεμβρίου του 2019 θα πρέπει να εξοφλήσουν οι υπόχρεοι την τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος για το 2019. Αυτό αφορά σε όσους έλαβαν χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα και δεν πλήρωσαν εφάπαξ τον φόρο εισοδήματος.

Θετικά "βλέπουν" το νέο ασφαλιστικό επιστήμονες και ελεύθεροι επαγγελματίες

Θετικά "βλέπουν" το νέο ασφαλιστικό επιστήμονες και ελεύθεροι επαγγελματίες

Της Αργυρώς Μαυρούλη
Συνάντηση με αντικείμενο το ασφαλιστικό των επιστημόνων και των ελεύθερων επαγγελματιών είχαν χθες ο Πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων κ. Δημήτρης Βερβεσός, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών κ. Γιώργος Πατούλης και ο Πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Γιώργος Στασινός.
Τη συνάντηση απασχόλησαν κυρίως τα νέα δεδομένα που προέκυψαν μετά τις αποφάσεις του ΣτΕ για την αντισυνταγματικότητα του ν. 4387/2016 και ενόψει των επικείμενων νομοθετικών πρωτοβουλιών της κυβέρνησης για τη ρύθμιση του ασφαλιστικού καθεστώτος αυτής της κατηγορίας των ασφαλισμένων.
Οι πρόεδροι των επιστημονικών φορέων συμφώνησαν στα ακόλουθα και με την σύμφωνη γνώμη του Προέδρου του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Κωνσταντίνου Κόλλια ο οποίος δεν μπόρεσε να συμμετάσχει στη σύσκεψη:
1. Ο ν. 4387 και ο υπολογισμός ασφαλιστικής εισφοράς με βάση το εισόδημα λειτούργησε σε μια τελείως προβληματική για τους ελεύθερους επαγγελματίες και επιστήμονες κατεύθυνση, τόσο ως προς το ύψος των εισφορών και τη συνολική φορολογική και ασφαλιστική επιβάρυνση όσο και κατά τη διαδικασία εκκαθάρισης και καταβολής τους
2. Θεωρούν ότι η εισφορολόγηση δεν έχει καμία σχέση με τη φορολόγηση και η λογική του ασφαλιστικού συστήματος πρέπει να είναι τελείως διάφορη από το φορολογικό σύστημα
Το προτεινόμενο από την κυβέρνηση σύστημα με ελάχιστη υποχρεωτική και λοιπές ασφαλιστικές κλάσεις, κινείται στο πλαίσιο σε ενός απλού, καθαρού και αναλογικού συστήματος εισφορών, αρκεί να λαμβάνει πρόνοιες ώστε να μην επέλθει καμία επιβάρυνση στους ήδη επιβαρυμένους ελεύθερους επαγγελματίες επιστήμονες οι οποίοι διαβιούν σε δύσκολες συνθήκες άσκησης του επαγγέλματος, ιδίως στα χρόνια μετά την κρίση, ώστε να μην οδηγήσει ακόμη περισσότερους σε έξοδο από το επάγγελμα.
Επίσης επισήμαναν ότι πρέπει να υπάρξει πρόνοια για ευαίσθητες κατηγορίες ασφαλισμένων όπως νέων ασφαλισμένων, μητρότητας, Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες και σοβαρά προβλήματα Υγείας καθώς και ενεργών ασφαλισμένων που έχουν συμπληρώσει προϋποθέσεις συνταξιοδότησης και επιθυμούν να παραμείνουν ενεργοί.
Οι τέσσερις πρόεδροι συμφώνησαν να συγκροτηθεί κοινή ομάδα εργασίας και να κληθούν να συμμετέχουν και άλλοι φορείς επιστημόνων και ελεύθερων επαγγελματιών που είχαν συμμετάσχει στο κοινό μέτωπο κατά της ασφαλιστικής αντιμεταρρύθμισης του 2016, ώστε να συγκροτηθούν κοινές προτάσεις στα σημεία συλλογικού ενδιαφέροντος και να προωθηθούν στην κυβέρνηση ενόψει της επικείμενης νομοθέτησης για το ασφαλιστικό.
Πηγή: Real.gr