Νέοι ενωσιακοί κανόνες για την προστασία των πολιτών της ΕΕ από περιστατικά απάτης σε πληρωμές χωρίς μετρητά, όπως η κλοπή πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας, η αντιγραφή δεδομένων κάρτας ή το ηλεκτρονικό «ψάρεμα», εγκρίθηκαν από την αρμόδια επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ). Ενδεικτικά, σύμφωνα με τους κανόνες αυτούς:
  • το «μέγιστο όριο» ποινής για την πλειονότητα των περιστατικών απάτης σε πληρωμές χωρίς μετρητά θα πρέπει να ισοδυναμεί με τουλάχιστον τέσσερα έτη φυλάκισης,
  • ενισχύεται η συνεργασία σε ολόκληρη την ΕΕ για την πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση της διασυνοριακής απάτης,
  • τα δικαιώματα των θυμάτων ηλεκτρονικών εγκλημάτων θα προστατεύονται καλύτερα.
Συγκεκριμένα, η Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του ΕΚ ενέκρινε τη Δευτέρα, 3-09-2018, σχέδια για την καταπολέμηση της απάτης και της παραχάραξης τρόπων πληρωμής χωρίς μετρητά, όπως οι χρεωστικές/πιστωτικές κάρτες, τα ηλεκτρονικά πορτοφόλια, οι πληρωμές μέσω κινητών και τα εικονικά νομίσματα.




Τα μέλη του ΕΚ επισημαίνουν ότι τα κενά και οι διαφοροποιήσεις στις νομοθεσίες των κρατών μελών μπορεί να υπονομεύσουν την πρόληψη, την εξιχνίαση και την τιμώρηση αυτών των εγκλημάτων.
Οι εν λόγω νέοι κανόνες:
  • θα καθιερώσουν πέντε, τέσσερα ή τρία έτη φυλάκισης, αναλόγως της βαρύτητας του εγκλήματος, ως κατώτατο όριο ποινής σε περιπτώσεις όπου ο εθνικός δικαστής επιβάλλει το κατά το εθνικό δίκαιο «μέγιστο όριο» ποινής φυλάκισης για απάτη σε πληρωμές χωρίς μετρητά,
  • θα περιλαμβάνουν στο πεδίο εφαρμογής των εγκλημάτων τις συναλλαγές με εικονικά νομίσματα,
  • θα βελτιώσουν τη συνεργασία σε ολόκληρη την ΕΕ προκειμένου να επιτευχθεί η καλύτερη αντιμετώπιση της διασυνοριακής απάτης,
  • θα ενισχύσουν την παροχή βοήθειας σε θύματα περιστατικών απάτης σε συναλλαγές χωρίς μετρητά, όπως η ψυχολογική υποστήριξη, η συμβουλή σε οικονομικά, πρακτικά και νομικά ζητήματα, καθώς και η παροχή δωρεάν νομικής βοήθειας τουλάχιστον για όσους δεν έχουν επαρκείς πόρους σχετικά, και
  • θα βελτιώσουν την πρόληψη και θα συμβάλλουν στην ενημέρωση, π.χ. μέσω εκστρατειών ενημέρωσης, εκπαίδευσης και μόνιμων εργαλείων πληροφόρησης στο Διαδίκτυο με πρακτικά παραδείγματα υποθέσεων απάτης.
Οι πληρωμές χωρίς μετρητά αυξάνονται διαρκώς στην ψηφιακή εποχή. Το γεγονός αυτό καθιστά την απάτη σε πληρωμές χωρίς μετρητά, όπως η κλοπή πιστωτικής/χρεωστικής κάρτας, ή την απάτη με τη χρήση νέων τεχνολογιών, όπως η αντιγραφή δεδομένων κάρτας και το ηλεκτρονικό «ψάρεμα», μία σημαντική πηγή εισοδήματος για το οργανωμένο έγκλημα.
Δήλωση
Η εισηγήτρια Sylvia-Yvonne Kaufmann (Προοδευτική Συμμαχία των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Γερμανία) δήλωσε: «Η ψηφιοποίηση έχει αλλάξει τον τρόπο που πληρώνουμε. Καθώς οι πληρωμές χωρίς μετρητά εξαπλώνονται,  οι επίδοξοι εγκληματίες εκμεταλλεύονται κενά στους ισχύοντες κανόνες. Με το αποτέλεσμα της σημερινής ψηφοφορίας καταφέραμε να εναρμονίσουμε τους ορισμούς των ηλεκτρονικών εγκλημάτων σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, να εισαγάγουμε ένα κατώτατο όριο ποινών για τα εγκλήματα αυτά και να βελτιώσουμε την προστασία των θυμάτων σε περιστατικά απάτης σε πληρωμές χωρίς μετρητά».
Επόμενα βήματα
Το προσωρινό κείμενο της έκθεσης με τους υπό επεξεργασία κανόνες εγκρίθηκε από την επιτροπή του ΕΚ με 31 ψήφους υπέρ, 1 ψήφο κατά και καμία αποχή.
Η επιτροπή έδωσε επίσης εντολή για την έναρξη ανεπίσημων συνομιλιών με το Συμβούλιο, οι οποίες θα ξεκινήσουν μόλις η Ολομέλεια του ΕΚ δώσει και αυτή το πράσινο φως.
Πηγή: https://www.lawspot.gr/  Επιμέλεια: Γεώργιος Π. Κανέλλος