Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2019

ΕΤΕ: Η διετής προσπάθεια των ελληνικών επιχειρήσεων να βγουν μπροστά

ΕΤΕ: Η διετής προσπάθεια των ελληνικών επιχειρήσεων να βγουν μπροστά

Παρασκευή, 15 Φεβρουαρίου 2019 14:13
 
UPD:14:14
REUTERS/ALKIS KONSTANTINIDIS
A- A A+
Διέξοδο στις αγορές του εξωτερικού βρήκαν οι ελληνικές επιχειρήσεις τη διετία 2017-18 και άρχισαν έτσι την προσπάθεια να καλύψουν το χαμένο έδαφος των ετών της κρίσης. Κέρδισαν μερίδια σε ξένες αγορές και άλλαξαν τον επενδυτικό σχεδιασμό τους. Ως «οδηγός» στο δρόμο αυτό  λειτούργησαν τα παραδοσιακά μας προϊόντα, όπως το ελαιόλαδο, οι πρώτες ύλες (χάλυβας, μάρμαρο) και φυσικά οι υπηρεσίες, που συνδέονται με τον τουρισμό, όπως προκύπτει από έκθεση της Εθνικής Τράπεζας. 
Συγκεκριμένα, οι εξαγωγές αγαθών εκτός πετρελαίου ανέβηκαν με μέσο ετήσιο ρυθμό 10% και οι τουριστικές εισπράξεις με μέσο ετήσιο ρυθμό 11%. Πέραν των προαναφερθέντων εξωστρεφών κλάδων, αυξημένη ζήτηση παρουσίασε και η πλειοψηφία των κλάδων που στηρίζονται κυρίως στην εσωτερική οικονομία – είτε λόγω δομικά αυξημένης ζήτησης (π.χ. ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και πληροφορική) είτε λόγω διορθωτικής κίνησης από τα χαμηλά της κρίσης (π.χ. εμπόριο αυτοκινήτων και υπηρεσίες εστίασης).
Για το 2019, σύμφωνα με την ΕΤΕ, η εσωτερική δυναμική αναμένεται να παρέχει αντιστάσεις στις εξωτερικές πιέσεις από την επιβράδυνση της διεθνούς οικονομίας: Η ενισχυμένη καταναλωτική εμπιστοσύνη (υπό τη στήριξη του ενισχυμένου διαθέσιμου εισοδήματος) εκτιμάται ότι θα στηρίξει την ιδιωτική κατανάλωση. Οι επενδυτικές προσδοκίες είναι θετικές, με τάση κάλυψης του επενδυτικού κενού που έχει δημιουργηθεί στα χρόνια της κρίσης.
Μεσοπρόθεσμα, δύο αλληλένδετες παράμετροι θα προσδιορίσουν τη δυναμικότητα της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, σημειώνει η τράπεζα: α)  Η ταχύτητα αναδιοργάνωσης του επιχειρηματικού ιστού (καθώς οι μικρές επιχειρήσεις δυσκολεύονται να ακολουθήσουν τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις στην πορεία επιστροφής τους στην προκρίσης λειτουργική κατάσταση).
β) Η ταχύτητα υλοποίησης των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων για τη βελτίωση ανταγωνιστικότητας και την προσέλκυση των απαραίτητων για τη χώρα επενδύσεων. Βάσει διεθνών δεικτών αξιολόγησης, αν και παρατηρείται βελτίωση, το θεσμικό έλλειμμα έναντι της Ευρώπης παραμένει υψηλό.
Η εικόνα της περιόδου 2017-2018
Η επιχειρηματική δραστηριότητα εισήλθε σε τροχιά ανάκαμψης κατά τη διετία 2017-2018, με την προστιθέμενη αξία του εταιρικού τομέα να αυξάνεται κατά 3% ετησίως. Η ανοδική τάση επιβεβαιώνεται τόσο από τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων και νέων θέσεων εργασίας όσο και από τα θετικά αποτελέσματα εξαμήνου 2018 των εισηγμένων επιχειρήσεων (αύξηση στον κύκλο εργασιών κατά 8% και άνοδος του περιθωρίου λειτουργικού κέρδους στο 21% από 19% το πρώτο εξάμηνο του 2017).
Βασικός πυλώνας στήριξης ήταν η εξωτερική ζήτηση, με ανοδική πορεία στο μεγαλύτερο διάστημα της κρίσης και υψηλές επιδόσεις την τελευταία διετία στις εξαγωγές αγαθών εκτός πετρελαίου (+10% ετησίως) καθώς και στις τουριστικές εισπράξεις (+11% ετησίως).
Σημαντική, ωστόσο, είναι και η πρόσφατη ανάκαμψη σε τομείς της εγχώριας οικονομίας, οι οποίοι μετά από την ισχυρή πίεση των περασμένων ετών φαίνεται να γυρίζουν σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης – παραμένοντας ωστόσο χαμηλότερα από τα προ κρίσης επίπεδα.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η σταδιακή βελτίωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης έδωσε ώθηση στο λιανικό εμπόριο (+2% το 2018, από 1,3% το 2017), που έχει συρρικνωθεί στο 3,1% του ΑΕΠ έναντι 4% κ.μ.ο. στην ΕΕ.
Ορατά σημάδια ανάκαμψης εμφανίζει η ελληνική αγορά ακινήτων, με τις άδειες οικοδομών κατοικιών να αυξάνονται κατά 35% το 2018 (ύστερα από μία δεκαετία σωρευτικής συρρίκνωσης της τάξης του 80%). Στο σημείο αυτό χρήζει αναφοράς η σημαντική στήριξη από την τουριστική άνοδο και τη διείσδυση του φαινομένου της βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων.
Μπορείτε να δείτε αναλυτικά την έκθεση της Εθνικής Τράπεζας ΕΤΕ+0,83% εδώ:

Τι αλλάζει για όσους φορολογούνται με τεκμήρια Τι προβλέπει απόφαση της ΑΑΔΕ για τις φορολογικές δηλώσεις

Τι αλλάζει για όσους φορολογούνται με τεκμήρια

Τι προβλέπει απόφαση της ΑΑΔΕ για τις φορολογικές δηλώσεις
Παρασκευή, 15 Φεβρουαρίου 2019 14:22
 
UPD:14:23
–¡Õ¡√œ–œ’À
A- A A+
Από την έντυπη έκδοση 
Του Γιώργου Παλαιτσάκη
gpal@naftemporiki.gr
Σημαντικές διευκρινίσεις για χιλιάδες εργαζόμενους που αμείβονται με «μπλοκάκι», μικρομεσαίους επιχειρηματίες, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες που λόγω πολύ χαμηλών εισοδημάτων φορολογούνται βάσει τεκμηρίων, ανέργους που φορολογούνται και αυτοί βάσει τεκμηρίων και  περιπτώσεις φορολογουμένων που έχουν αποβιώσει κατά τη διάρκεια του 2018 περιλαμβάνει η απόφαση του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γ. Πιτσιλή για τον τύπο, το περιεχόμενο και τη διαδικασία συμπλήρωσης, υποβολής και εκκαθάρισης των φετινών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος.
Πρόκειται για διευκρινίσεις που δεν υπήρχαν στις αντίστοιχες αποφάσεις των προηγούμενων ετών. Μεταξύ άλλων, προβλέπεται «κούρεμα» κατά 50% της προκαταβολής του φόρου εισοδήματος, για όσους πιάνονται για πρώτη φορά στα δίχτυα των τεκμηρίων, ενώ παράλληλα η προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίων για τους ανέργους του 2018 θα φορολογηθεί και φέτος με την κλίμακα των μισθωτών ανεξαρτήτως της διάρκειας της ανεργίας εντός του 2018. Επίσης διευκρινίζονται οι προϋποθέσεις υπό τις οποίες το εισόδημα από «μπλοκάκι» θα φορολογείται ως εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες.
Σύμφωνα με τις διευκρινίσεις αυτές, τις οποίες ξεχώρισε η «Ν»:
1 Σε κάθε περίπτωση φορολογούμενου με εισόδημα από την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας, για τον οποίο συντρέχουν οι 5 προϋποθέσεις φορολόγησης του εισοδήματος αυτού με την κλίμακα των μισθωτών, δηλαδή σε κάθε περίπτωση εργαζόμενου αμειβόμενου με «μπλοκάκι», εφόσον παράλληλα έχει αποκτηθεί και εισόδημα από παροχή σε είδος, το οποίο θεωρείται προερχόμενο από μισθωτή εργασία, το εισόδημα από το «μπλοκάκι» δεν θα φορολογείται ως προερχόμενο από επιχειρηματική δραστηριότητα, αλλά ως εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις. Δηλαδή σε κάθε τέτοια περίπτωση δεν θα θεωρείται ότι ο εργαζόμενος έχει εισπράξει ταυτόχρονα και μισθούς και έτσι δεν θα εξαιρείται από το ευνοϊκό καθεστώς φορολόγησης των χρηματικών αμοιβών του με βάση την κλίμακα των μισθωτών.
Υπενθυμίζουμε ότι ένας εργαζόμενος που αμείβεται με «μπλοκάκι» για να φορολογηθεί για τις αμοιβές του με την ευνοϊκή κλίμακα φόρου εισοδήματος των μισθωτών, δηλαδή για να δικαιούται ετήσιας έκπτωσης φόρου έως 1.900-2.100 ευρώ που ισοδυναμεί με αφορολόγητο όριο εισοδήματος 8.636-9.545 ευρώ, θα πρέπει να πληροί τις ακόλουθες 5 προϋποθέσεις: 
α) Θα πρέπει να έχει υποβάλει δήλωση έναρξης επιχειρηματικής δραστηριότητας στην αρμόδια ΔΟΥ.
β) Θα πρέπει να παρέχει υπηρεσίες στις οποίες προέχει το στοιχείο της συμβουλής ή της επιστημονικής, καλλιτεχνικής και πνευματικής δημιουργίας, δηλαδή να ασκεί δραστηριότητα η οποία σύμφωνα με τις καταργηθείσες διατάξεις του παλαιού Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν. 2238/1994) δεν εμπεριέχει την έννοια της εμπορικής ιδιότητας αλλά χαρακτηρίζεται ως «ελευθέριο επάγγελμα». Τέτοιες δραστηριότητες είναι του ιατρού, οδοντιάτρου, κτηνιάτρου, φυσιοθεραπευτή, βιολόγου, ψυχολόγου, μαίας, δικηγόρου, συμβολαιογράφου, άμισθου υποθηκοφύλακα, δικαστικού επιμελητή, αρχιτέκτονα, μηχανικού, τοπογράφου, χημικού, γεωπόνου, γεωλόγου, δασολόγου, περιβαλλοντολόγου, ωκεανογράφου, σχεδιαστή, δημοσιογράφου, διερμηνέα, ξεναγού, μεταφραστή, καθηγητή ή δασκάλου, καλλιτέχνη γλύπτη ή ζωγράφου ή σκιτσογράφου ή χαράκτη, ηθοποιού, εκτελεστή μουσικών έργων ή μουσουργού, καλλιτεχνών των κέντρων διασκέδασης, χορευτή, χορογράφου, σκηνοθέτη, σκηνογράφου, ενδυματολόγου, διακοσμητή, οικονομολόγου, αναλυτή, προγραμματιστή, ερευνητή ή συμβούλου επιχειρήσεων, λογιστή ή φοροτέχνη, αναλογιστή, κοινωνιολόγου, κοινωνικού λειτουργού, εμπειρογνώμονα, ομοιοπαθητικού, εναλλακτικής θεραπείας, ψυχοθεραπευτή, λογοθεραπευτή, λογοπαθολόγου και λογοπεδικού, πραγματογνώμονα, διαιτητή, εκκαθαριστή γενικά, ελεγκτή Α.Ε., εκτελεστή διαθηκών, εκκαθαριστή κληρονομιών και κηδεμόνα σχολάζουσας κληρονομίας.
γ) Θα πρέπει να δηλώνει ως έδρα για την άσκηση της δραστηριότητάς του την κατοικία του.
δ) Δεν θα πρέπει να εισπράττει ταυτόχρονα και κανονικό μισθό από άλλη εργασία.
ε) Θα πρέπει να παρέχει τις υπηρεσίες του σε τρεις το πολύ εργοδότες ή και σε περισσότερους από τρεις εφόσον όμως στην περίπτωση αυτή λαμβάνει το 75% τουλάχιστον των ετήσιων αμοιβών του μόνο από έναν.
Σε περίπτωση κατά την οποία δεν πληροί έστω και μία από τις πέντε παραπάνω προϋποθέσεις, τότε οι ετήσιες αμοιβές του από το «μπλοκάκι» φορολογούνται ως εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα, δηλαδή με 22% από το πρώτο ευρώ μέχρι τα 20.000 ευρώ και με 29%-45% για το τμήμα των ετήσιων αμοιβών πάνω από το επίπεδο των 20.000 ευρώ. 
2 Η προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίων που τυχόν θα προκύψει για φορολογούμενους που ήταν άνεργοι κατά τη διάρκεια του 2018 θα φορολογηθεί και φέτος με την κλίμακα των μισθωτών ανεξαρτήτως της διάρκειας της ανεργίας εντός του 2018. Φέτος όμως οι άνεργοι αυτοί, για να κερδίσουν το παραπάνω ευνοϊκό καθεστώς φορολόγησης, θα πρέπει να προσκομίσουν στη Φορολογική Διοίκηση βεβαίωση ανεργίας από τον ΟΑΕΔ ή τους λοιπούς αρμόδιους φορείς, που να αποδεικνύει ότι ήταν άνεργοι κατά τη διάρκεια του 2018. Δηλαδή φέτος δεν προβλέπεται διαδικασία ηλεκτρονικής αποστολής αρχείων με στοιχεία για τους ανέργους του 2018 από τον ΟΑΕΔ και τους λοιπούς φορείς που καταβάλλουν επιδόματα ανεργίας προς την ΑΑΔΕ. Έτσι θα χρειαστεί οι ίδιοι οι άνεργοι να ταλαιπωρηθούν για να αναζητήσουν τις βεβαιώσεις.
3 Στην περίπτωση υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος για λογαριασμό φορολογούμενου αποβιώσαντος εντός του 2018, το ελάχιστο τεκμήριο διαβίωσης θα περιορίζεται σε δωδέκατα, βάσει του αριθμού των μηνών που ο φορολογούμενος ήταν εν ζωή κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους.  
Με μειωμένη προκαταβολή μικρομεσαίοι και αγρότες
Η προκαταβολή φόρου ει σοδήματος θα περιορίζεται από το 100% του κύριου φόρου στο 50%, δηλαδή στο μισό, και στην περίπτωση κατά την οποία θα προκύπτει για πρώτη φορά προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίων, η οποία θα πρέπει να φορολογηθεί ως εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα. Αυτό σημαίνει ότι εάν ένας φορολογούμενος που έχει ασκήσει επιχειρηματική ή αγροτική δραστηριότητα δηλώσει εισόδημα χαμηλότερο απ' αυτό που θα του προσδιορίσουν τα τεκμήρια διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων, τότε η πρόσθετη διαφορά φορολογητέου εισοδήματος που θα προκύψει λόγω της εφαρμογής των τεκμηρίων θα επιβαρυνθεί μεν με φόρο 22% από το πρώτο ευρώ κλιμακούμενο έως και το 45%, βάσει της κλίμακας των μη μισθωτών φορολογουμένων, όπως γίνεται κάθε φορά, όμως ο φόρος που θα προκύψει θα προσαυξηθεί περαιτέρω κατά 50% κι όχι κατά 100%. Κι αυτό διότι η προκαταβολή φόρου έναντι του επόμενου έτους, η οποία επιβάλλεται επί του κύριου φόρου, θα υπολογιστεί με συντελεστή μειωμένο στο ήμισυ.   

Άρειος Πάγος 1303/2018 Καταγγελία σύμβασης εργασίας για λόγους αντεκδικήσεως. Άρνηση εργαζομένου να αποδεχθεί τη μονομερή εκ μέρους του εργοδότη βλαπτική μεταβολή των όρων της συμβάσεως εργασίας του

Άρειος Πάγος 1303/2018
Καταγγελία σύμβασης εργασίας για λόγους αντεκδικήσεως. Άρνηση εργαζομένου να αποδεχθεί τη μονομερή εκ μέρους του εργοδότη βλαπτική μεταβολή των όρων της συμβάσεως εργασίας του

Περίληψη

Από το συνδυασμό των διατάξεων των άρθρων 174, 180, 281, 288, 349, 350, 361, 648, 652, 656, 669 ΑΚ και 7 εδ. α ν. 2112/1920 προκύπτει ότι: Η καταγγελία συμβάσεως εργασίας αορίστου χρόνου είναι μονομερής, αναιτιώδης δικαιοπραξία και γι’ αυτό δεν είναι απαραίτητο να δικαιολογείται από τον καταγγέλλοντα. Αποτελεί όμως ενάσκηση δικαιώματος και κατά συνέπειαν είναι απαγορευμένη όταν γίνεται καταχρηστικά, δηλαδή υπό περιστάσεις οι οποίες στοιχειοθετούν προφανή υπέρβαση των ορίων που επιβάλλονται από την καλή πίστη ή τα χρηστά ήθη ή τον κοινωνικό ή οικονομικό σκοπό του δικαιώματος. Στην περίπτωση αυτή η καταγγελία της συμβάσεως εργασίας είναι άκυρη και θεωρείται σαν να μην έγινε, ο δε εργοδότης, αρνούμενος να αποδεχθεί τις υπηρεσίες του εργαζομένου, καθίσταται υπερήμερος και υποχρεούται στην καταβολή του μισθού προς αυτόν. Η καταγγελία είναι καταχρηστική και όταν γίνεται από λόγους αντεκδικήσεως ή εχθρότητας συνεπεία προηγούμενης συμπεριφοράς του εργαζόμενου, νόμιμης μεν αλλά μη αρεστής στον εργοδότη.
Αντίθετα η καταγγελία δεν θεωρείται καταχρηστική όταν έχει ως πραγματικό κίνητρο την πλημμελή εκτέλεση των καθηκόντων του εργαζομένου ή την παράβαση των συμβατικών του υποχρεώσεων. Ως παράβαση όμως των συμβατικών υποχρεώσεων του εργαζομένου δεν μπορεί να νοηθεί το ότι αυτός αρνείται να αποδεχθεί τη μονομερή εκ μέρους του εργοδότη βλαπτική μεταβολή των όρων της συμβάσεως εργασίας του. Στην περίπτωση αυτή η καταγγελία που αληθώς γίνεται για το λόγο αυτό διατηρεί την καταχρηστικότητά της (ΑΠ 315/2014).

Αριθμός 1303/2018

ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ

Β1’ Πολιτικό Τμήμα

ΣΥΓΚΡΟΤΗΘΗΚΕ από τους δικαστές: Ευφημία Λαμπροπούλου, Αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου, Χριστόφορο Κοσμίδη, Στυλιανή Γιαννούκου, Χαράλαμπο Μαχαίρα και Μαρία Νικολακέα, Αρεοπαγίτες.

ΣΥΝΗΛΘΕ σε δημόσια συνεδρίαση στο κατάστημά του στις 24 Ιανουαρίου 2017, με την παρουσία και της γραμματέως Ελένης Τσιουρή, για να δικάσει την υπόθεση μεταξύ:
Της αναιρεσείουσας: Ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία "..." που εδρεύει στη … και εκπροσωπείται νόμιμα, η οποία εκπροσωπήθηκε από τον πληρεξούσιο δικηγόρο της Ηρακλή Τσάγκα με δήλωση του άρθρου 242 παρ. 2 Κ.Πολ.Δ. και κατέθεσε προτάσεις.

Των αναιρεσιβλήτων: 1) α) Ι. Μ. του Κ., χήρας Ι. Ρ. ατομικά και ως προσωρινής δικαστικής συμπαραστάτριας της θυγατέρας της Ρ.-Σ. Ρ. του Ι. και β) Μ.-Χ. Ρ. του Ι., κατοίκων ..., ως μόνων εξ αδιαθέτου κληρονόμων του αποβιώσαντος αρχικά πρώτου αναιρεσιβλήτου Ι. Ρ., 2) Χ. Κ. του Α., κατοίκου ... και 3) Ι. Π. του Χ., κατοίκου ..., οι οποίοι εκπροσωπήθηκαν από τον πληρεξούσιο δικηγόρο τους Αχιλλέα Κοτσώνα με δήλωση του άρθρου 242 παρ. 2 Κ.Πολ.Δ. και κατέθεσαν προτάσεις.

Η ένδικη διαφορά άρχισε με την από 25-5-2012 αγωγή του ήδη αποβιώσαντος αρχικά πρώτου αναιρεσιβλήτου Ι. Ρ. και των ήδη δευτέρου και τρίτου αναιρεσιβλήτων, που κατατέθηκε στο Μονομελές Πρωτοδικείο Λιβαδειάς.

Εκδόθηκαν οι αποφάσεις: 32/2013 του ίδιου δικαστηρίου και 17/2014 του Μονομελούς Εφετείου Λαμίας (μεταβατικής έδρας Λιβαδειάς).

Την αναίρεση της τελευταίας απόφασης ζητεί η αναιρεσείουσα με την από 6-12-2014 αίτησή της.

Κατά τη συζήτηση της αίτησης αυτής που εκφωνήθηκε από το πινάκιο, οι διάδικοι παραστάθηκαν όπως σημειώνεται πιο πάνω.

Η εισηγήτρια Αρεοπαγίτης Μαρία Νικολακέα ανέγνωσε την από 18-1-2016 έκθεσή της, με την οποία εισηγήθηκε την απόρριψη της αίτησης.

ΣΚΕΦΘΗΚΕ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟ

Από τις διατάξεις των άρθρων 286 περ. α, 287 και 291 Κ.Πολ.Δ., που εφαρμόζονται κατά το άρθρο 573 παρ.1 του ίδιου κώδικα και στην αναιρετική δίκη, προκύπτει ότι η δίκη διακόπτεται αν μετά την άσκηση της αιτήσεως αναιρέσεως και μέχρι να τελειώσει η προφορική συζήτηση μετά την οποία εκδίδεται η οριστική απόφαση του Αρείου Πάγου, αποβιώσει κάποιος διάδικος. Η διακοπή επέρχεται από τη γνωστοποίηση προς τον αντίδικο του λόγου διακοπής με επίδοση δικογράφου ή με προφορική δήλωση στο ακροατήριο ή εκτός του ακροατηρίου κατά την επιχείρηση της διαδικαστικής πράξεως. Η δίκη που διακόπηκε μπορεί να επαναληφθεί εκουσίως ρητώς με δήλωση των κληρονόμων του θανόντος στο ακροατήριο κατά την εκφώνηση της υποθέσεως προς συζήτηση, ακόμα και ταυτόχρονα με τη δήλωση διακοπής, εφόσον παρίσταται ο αντίδικος, είτε με την επίδοση ιδιαιτέρου δικογράφου ή και με εξώδικη δήλωση αλλά και σιωπηρώς με την κοινοποίηση κλήσεως προς συζήτηση της υποθέσεως (Α.Π. 43/2014). Στην προκειμένη περίπτωση φέρεται για συζήτηση η από 6-12-2014 αίτηση για αναίρεση της 17/2014 αποφάσεως του Μονομελούς Εφετείου Λαμίας (μεταβατικής έδρας Λιβαδειάς), η οποία στρέφεται κατά των Ι. Ρ., Χ. Κ. και Ι. Π.. Κατά την εκφώνηση της υποθέσεως από τη σειρά του οικείου πινακίου κατά την αναφερόμενη στην αρχή της παρούσης νόμιμη μετά από αναβολή δικάσιμο αυτής (24-1-2017), δεν εμφανίσθηκε ο πρώτος αναιρεσίβλητος Ι. Ρ. αλλά οι Ι. Μ. του Κ. χήρα Ι. Ρ., ατομικά και ως προσωρινή δικαστική συμπαραστάτρια της θυγατέρας της Ρ.-Σ. Ρ. του Ι., καθώς και η Μ.-Χ. Ρ. του Ι., σύζυγος και θυγατέρες του αντίστοιχα, οι οποίες με προφορική δήλωση του πληρεξουσίου δικηγόρου τους Β. Κ. που είχε καταχωρηθεί στα πρακτικά κατά τη δικάσιμο της 2-2-2016, κατά την οποία αναβλήθηκε η συζήτηση για τις 24-5-2016 και από εκείνη για την πιο πάνω δικάσιμο (24-1-2017), είχαν γνωστοποιήσει στην αντίδικο αυτών αναιρεσείουσα τη βιαία διακοπή της δίκης για το λόγο ότι στις 21-1-2015, δηλαδή μετά την άσκηση της υπό κρίση αιτήσεως που έλαβε χώρα στις 9-12-2014, απεβίωσε ο αρχικά πρώτος αναιρεσίβλητος, δήλωσαν δε ότι επαναλαμβάνουν τη βιαίως διακοπείσα δίκη ως μόνες εξ αδιαθέτου κληρονόμοι του. Εφόσον δε η ιδιότητα αυτών ως μόνων εξ αδιαθέτου κληρονόμων του αρχικά πρώτου αναιρεσιβλήτου δεν αμφισβητείται αλλά αντίθετα αποδεικνύεται από τα προσκομιζόμενα από αυτές έγγραφα (απόσπασμα της ...-1-2015 ληξιαρχικής πράξεως θανάτου της Ληξιάρχου της ..., .../2015 πιστοποιητικό πλησιεστέρων συγγενών του ..., ...1-2017 πιστοποιητικό μη αποποιήσεως κληρονομίας της γραμματέως του Ειρηνοδικείου Λιβαδειάς, .../4-2-2015 και ...-2-2015 πιστοποιητικά μη δημοσιεύσεως διαθήκης των γραμματέων του Πρωτοδικείου Αθηνών και του Ειρηνοδικείου Λιβαδειάς αντίστοιχα) η βιαίως διακοπείσα δίκη νομίμως επαναλαμβάνεται και συνεχίζεται από αυτές. Από τις διατάξεις των άρθρων 118 αριθ. 4, 566 παρ. 1 και 577 παρ. 3 Κ.Πολ.Δ. προκύπτει ότι στο έγγραφο της αναιρέσεως πρέπει να αναφέρεται κατά τρόπο σαφή, ορισμένο και ευσύνοπτο η νομική πλημμέλεια που αποδίδεται στο δικαστήριο της ουσίας, ώστε να είναι δυνατόν να διαπιστωθεί αν και ποιο λόγο αναιρέσεως από τους περιοριστικώς αναφερομένους στο άρθρο 559 Κ.Πολ.Δ. θεμελιώνει η προβαλλόμενη αιτίαση. Ειδικά για να είναι ορισμένος ο λόγος αναιρέσεως για παραβίαση από το δικαστήριο της ουσίας κανόνων ουσιαστικού δικαίου (άρθρο 559 αριθ. 1 εδ. α Κ.Πολ.Δ.) πρέπει να καθορίζεται η συγκεκριμένη διάταξη του ουσιαστικού δικαίου που παραβιάστηκε και το αποδιδόμενο στην απόφαση νομικό σφάλμα ως προς την ερμηνεία και εφαρμογή του ουσιαστικού νόμου. Αν δε το δικαστήριο ερεύνησε την υπόθεση στην ουσία της πρέπει να εκτίθενται και οι κρίσιμες σχετικές παραδοχές, δηλαδή τα πραγματικά περιστατικά που έγιναν δεκτά, υπό τα οποία και συντελέστηκε η προβαλλόμενη παραβίαση των κανόνων ουσιαστικού δικαίου (Ολ. ΑΠ 20/2005). Στην προκειμένη περίπτωση με το μόνο λόγο αναιρέσεως η αναιρεσείουσα αποδίδει στην προσβαλλόμενη απόφαση την ανωτέρω αναιρετική πλημμέλεια, για δε τη θεμελίωσή του παραθέτει τις παραδοχές της προσβαλλόμενης αποφάσεως και αναφέρει τις φερόμενες ως παραβιασθείσες ουσιαστικού δικαίου διατάξεις, ήτοι εκείνες των άρθρων 174, 281, 288 και 652 Α.Κ., όχι όμως και το αποδιδόμενο στην προσβαλλόμενη απόφαση νομικό σφάλμα ως προς την ερμηνεία και εφαρμογή τους αλλά μόνο απαράδεκτες αιτιάσεις για εσφαλμένη εκτίμηση των αποδείξεων (άρθρο 561 παρ. 1 Κ.Πολ.Δ.).

Συνεπώς ο λόγος αυτός είναι απορριπτέος ως απαράδεκτος. Σε κάθε περίπτωση, και αν ακόμα κρινόταν παραδεκτός ο ανωτέρω λόγος αναιρέσεως, πρέπει να σημειωθούν τα εξής:

Από το συνδυασμό των διατάξεων των άρθρων 174, 180, 281, 288, 349, 350, 361, 648, 652, 656, 669 ΑΚ και 7 εδ. α ν. 2112/1920 προκύπτει ότι: Η καταγγελία συμβάσεως εργασίας αορίστου χρόνου είναι μονομερής, αναιτιώδης δικαιοπραξία και γι’ αυτό δεν είναι απαραίτητο να δικαιολογείται από τον καταγγέλλοντα. Αποτελεί όμως ενάσκηση δικαιώματος και κατά συνέπειαν είναι απαγορευμένη όταν γίνεται καταχρηστικά, δηλαδή υπό περιστάσεις οι οποίες στοιχειοθετούν προφανή υπέρβαση των ορίων που επιβάλλονται από την καλή πίστη ή τα χρηστά ήθη ή τον κοινωνικό ή οικονομικό σκοπό του δικαιώματος. Στην περίπτωση αυτή η καταγγελία της συμβάσεως εργασίας είναι άκυρη και θεωρείται σαν να μην έγινε, ο δε εργοδότης, αρνούμενος να αποδεχθεί τις υπηρεσίες του εργαζομένου, καθίσταται υπερήμερος και υποχρεούται στην καταβολή του μισθού προς αυτόν. Η καταγγελία είναι καταχρηστική και όταν γίνεται από λόγους αντεκδικήσεως ή εχθρότητας συνεπεία προηγούμενης συμπεριφοράς του εργαζόμενου, νόμιμης μεν αλλά μη αρεστής στον εργοδότη.
Αντίθετα η καταγγελία δεν θεωρείται καταχρηστική όταν έχει ως πραγματικό κίνητρο την πλημμελή εκτέλεση των καθηκόντων του εργαζομένου ή την παράβαση των συμβατικών του υποχρεώσεων. Ως παράβαση όμως των συμβατικών υποχρεώσεων του εργαζομένου δεν μπορεί να νοηθεί το ότι αυτός αρνείται να αποδεχθεί τη μονομερή εκ μέρους του εργοδότη βλαπτική μεταβολή των όρων της συμβάσεως εργασίας του. Στην περίπτωση αυτή η καταγγελία που αληθώς γίνεται για το λόγο αυτό διατηρεί την καταχρηστικότητά της (ΑΠ 315/2014).

Στην προκειμένη περίπτωση με την προσβαλλόμενη απόφασή του το εφετείο δέχθηκε, κατά το μέρος που ενδιαφέρει τον αναιρετικό έλεγχο, τα εξής: "Οι ενάγοντες [ήδη αναιρεσίβλητοι] προσελήφθησαν ο πρώτος την 1-7-2008, ο δεύτερος την 30-6-2009 και ο τρίτος την 3-9-2007 με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου από την εναγόμενη [ήδη αναιρεσείουσα] εταιρεία, η οποία διατηρεί εργοστάσιο παραγωγής πλαστικών, βυτίων, δεξαμενών κ.λπ. στο 5 χιλ. Π.Ε.Ο. Λιβαδειάς - Θηβών, προκειμένου να εργασθούν ως οδηγοί φορτηγού, με ωράριο οκτώ ώρες ημερησίως, με πενθήμερη εργασία, έναντι μηνιαίων αποδοχών το έτος 2012 ο πρώτος 1.167 ευρώ (βασικός μισθός + επίδομα γάμου + επίδομα 2 τέκνων), ο δεύτερος 1.118,95 ευρώ (βασικός μισθός + επίδομα γάμου + επίδομα 1 τέκνου) και ο τρίτος 1.264,9 ευρώ (βασικός μισθός + επίδομα γάμου + επίδομα 2 τέκνων + επίδομα πολυετίας). Στις 30 Μαΐου 2011 ο πρώτος και ο δεύτερος αυτών προσέφυγαν στην Επιθεώρηση Εργασίας, όπου και δήλωσαν τα ακόλουθα: "...υπάρχει έντονη φημολογία και από υπαλλήλους γραφείων ότι επίκειται απόλυσή τους, την οποία απόλυση ή απειλή απόλυσης θεωρούν ως άσκηση ψυχολογικής βίας προκειμένου να αποδεχθούν βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας τους, μείωση μισθού και ωραρίου και να μην διεκδικήσουν νόμιμες αποδοχές, υπερωρίες, νυχτερινά, εργασία Σαββάτου...". Η εναγομένη δήλωσε επ’ αυτού ότι "...δεν έχει προβεί σε καμία καταγγελία της σύμβασης εργασίας με τους εργαζόμενους και συνεχίζεται κανονικά η εργασιακή τους σχέση...". Στις 9 Φεβρουαρίου 2012 ο πρώτος και ο τρίτος των εναγόντων κατέθεσαν ενόρκως ενώπιον του συμβολαιογράφου Λιβαδειάς Κ. Κ., στην... .../9-2-2012 ένορκη βεβαίωσή τους, σε δικαστική αντιδικία που υπήρχε μεταξύ της τελευταίας και του εργαζομένου της και συναδέλφου τους Φ. Μ., ο οποίος είχε ασκήσει εναντίον της εναγομένης την από 2 Σεπτεμβρίου 2011 αγωγή του, ότι τόσο οι ίδιοι όσο και ο Φ. Μ. εξοφλούνταν κανονικά για τις αποδοχές και τις υπερωρίες τους. Συγκεκριμένα στην εν λόγω ένορκη βεβαίωσή τους ανέφεραν τα ακόλουθα: "...ικανοποιημένοι από τις συνθήκες εργασίας, ...εξοφλούνται για τις νόμιμες αποδοχές τους, ...και για τις υπερωρίες... ο Φ. Μ. αμειβόταν κι αυτός κανονικά... χωρίς ποτέ να έχει διαμαρτυρηθεί..., η εταιρεία ήταν συνεπής σε ό,τι είχαμε συμφωνήσει...". Όπως αποδεικνύεται όμως... η παραπάνω ένορκη βεβαίωση έγινε από τους πρώτο και τρίτο των εναγόντων κατόπιν πιέσεων της εναγόμενης και με το φόβο της απολύσεώς τους από αυτήν... Στη συνέχεια όμως και συγκεκριμένα στις 23 Φεβρουαρίου 2012 οι πρώτος και τρίτος των εναγόντων για λόγους συνειδήσεως μετέβαλαν γνώμη και απέστειλαν στην εναγομένη την από 23 Φεβρουαρίου 2012 εξώδικη δήλωση- πρόσκλησή τους, η οποία επιδόθηκε στην τελευταία την επόμενη μέρα, με την οποία της ζητούσαν να μη χρησιμοποιήσει την ως άνω ένορκη βεβαίωση, δηλώνοντας παραλλήλως ότι όλα όσα κατέθεσαν και περιέχονταν σ’ αυτήν εις βάρος του συναδέλφου τους και αντιδίκου της ήταν ψευδή. Κατόπιν αυτών μετά την πάροδο ελαχίστων ημερών, στις 28 Φεβρουαρίου 2012, η εναγομένη επέδωσε στους ενάγοντες την από 22 Φεβρουαρίου 2012 εξώδικη πρόσκλησή της, με την οποία τους καλούσε να αποδεχθούν πρότασή της για εκ περιτροπής εργασία δύο ημερών την εβδομάδα ο καθένας, επικαλούμενη προβλήματα στο εμπορικό της τμήμα εξαιτίας της ραγδαίας πτώσεως των πωλήσεων από την οικονομική κρίση, ενώ τους επεσήμανε ότι διαφορετικά θα ήταν υποχρεωμένη να καταγγείλει τη σύμβαση εργασίας τους.

Οι ενάγοντες την επομένη ημέρα της απάντησαν εγγράφως ότι αρνούνται την πρότασή της. Αυθημερόν η εναγομένη κατήγγειλε τις συμβάσεις εργασίας τους, τις οποίες οι εναγόμενοι παρέλαβαν με επιφύλαξη. Σύμφωνα με τα παραπάνω η καταγγελία της συμβάσεως εργασίας των εναγόντων από την εναγομένη έγινε μόνο από λόγους εμπάθειας και εκδικητικότητας της τελευταίας, λόγω της προηγηθείσας ως άνω μη αρεστής σ’ αυτήν συμπεριφοράς των εναγόντων, η οποία απέβλεπε αποκλειστικώς και μόνο στην προστασία με νόμιμο τρόπο των δικαιωμάτων τους και στην υποστήριξη των δικαιωμάτων του συναδέλφου τους. Η τελευταία ισχυρίζεται ότι προέβη στην απόλυση των εναγόντων λόγω της μεγάλης πτώσεως των πωλήσεων και συνακολούθως της μειώσεως των δρομολογίων των φορτηγών της, αφού αυτοί δεν αποδέχθηκαν την πρόταση της για εκ περιτροπής εργασία.

Ο ισχυρισμός της όμως αυτός δεν αποδεικνύεται ως βάσιμος και κατ’ ουσίαν. Και τούτο διότι αυτή, πλέον του ότι δεν αποδείχθηκε ότι ακολούθησε όλη τη νόμιμη και απαιτούμενη διαδικασία για την ενημέρωση των εργαζομένων της για εκ περιτροπής εργασία αυτών... δεν αποδείχθηκε ότι κατά τον ίδιο ως άνω χρόνο πρότεινε εκ περιτροπής εργασία και στους άλλους δύο οδηγούς που απασχολούσε από το έτος 2010 Κ. Κ. και Ν. Κ.... Εκτός αυτών λίγους μήνες πριν την απόλυση των εναγόντων η εναγομένη δεν έκανε λόγο στην Επιθεώρηση Εργασίας για οποιουδήποτε είδους προβλήματα και δήλωνε ότι η εργασιακή σχέση με τους ενάγοντες θα συνεχισθεί κανονικά.

Όπως ήδη προαναφέρθηκε η εναγόμενη ουδόλως ακολούθησε την προβλεπόμενη διαδικασία για την πρόταση στους εργαζομένους της εκ περιτροπής εργασίας τους αλλά αυτή αυθαιρέτως το πρότεινε στους ενάγοντες και μόλις αυτοί αρνήθηκαν άνευ ετέρου προέβη στην καταγγελία της συμβάσεως εργασίας τους. Αποδεικνύεται κατόπιν αυτών ότι η καταγγελία αυτή έγινε αποκλειστικώς και μόνο λόγω της προαναφερθείσας αναλυτικώς συμπεριφοράς των εναγόντων, η οποία δεν ήταν αρεστή στην εναγομένη και δεν στηριζόταν σε νομίμους λόγους.

Ως εκ τούτου η εν λόγω καταγγελία των συμβάσεων εργασίας των εναγόντων υπερβαίνει τα όρια που επιβάλλουν η καλή πίστη, τα χρηστά ήθη και ο κοινωνικός και οικονομικός σκοπός του σχετικού δικαιώματος της εναγομένης και συνεπώς είναι καταχρηστική κατ’ άρθρον 281 του Α.Κ. και άκυρη σύμφωνα με τα άρθρα 174 και 180 Α.Κ. Ενόψει αυτού η εναγόμενη πρέπει να υποχρεωθεί να καταβάλει στους ενάγοντες τις οφειλόμενες για την αιτία αυτή αποδοχές υπερημερίας, δεδομένου ότι μεταξύ των διαδίκων υφίστατο έγκυρη σύμβαση εξαρτημένης εργασίας, η οποία δεν λύθηκε με νόμιμο τρόπο και η εναγομένη αρνήθηκε να αποδεχθεί εφεξής τις πραγματικές και προσήκουσες υπηρεσίες των εναγόντων, περιερχόμενη έτσι σε κατάσταση υπερημερίας εργοδότη, έχοντας περαιτέρω την υποχρέωση να καταβάλλει στους τελευταίους τις αποδοχές τις οποίες εκείνοι θα ελάμβαναν σύμφωνα με την εργασιακή σύμβαση και το νόμο εάν δεν μεσολαβούσε η άρνηση της εναγομένης να αποδεχθεί τις υπηρεσίες τους. Ως εκ τούτου οι ενάγοντες δικαιούνται να λάβουν για το χρονικό διάστημα από 29-2-2012 έως 29-11-2012 ο πρώτος συνολικό ποσό 10.503 ευρώ, ο τρίτος [προδήλως εννοείται: ο δεύτερος] συνολικό ποσό 10.071 ευρώ και ο τρίτος συνολικό ποσό 11.385 ευρώ. Τέλος ο ισχυρισμός της εναγομένης ότι ο τρίτος των εναγόντων αμέσως μετά τη απόλυσή του από αυτήν απασχολήθηκε από άλλον εργοδότη, είναι απορριπτέος ως αόριστος καθόσον δεν αναφέρεται ποιος είναι ο εργοδότης αυτός".

Με βάση αυτές τις παραδοχές το εφετείο δέχθηκε τυπικά και απέρριψε κατ’ ουσίαν την έφεση της εναγομένης κατά της αποφάσεως του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου, με την οποία είχε γίνει εν μέρει δεκτή η αγωγή, είχε αναγνωρισθεί η ακυρότητα της εκ μέρους της εναγομένης από 29-2-2012 καταγγελίας των συμβάσεων εργασίας των εναγόντων, είχε υποχρεωθεί η εναγομένη να αποδέχεται τις προσφερόμενες υπηρεσίες τους και να τους καταβάλει τα ποσά των 10.503, 10.071 και 11.385 ευρώ αντίστοιχα με το νόμιμο τόκο κατά τις αναφερόμενες σ’ αυτήν διακρίσεις. Έτσι που έκρινε το εφετείο δεν παραβίασε με εσφαλμένη ερμηνεία ή εφαρμογή τις ουσιαστικού δικαίου διατάξεις των άρθρων 174, 281, 288 και 652 Α.Κ. αφού με βάση τα δεκτά γενόμενα από αυτό ως αποδειχθέντα πραγματικά περιστατικά η εκ μέρους της εναγομένης καταγγελία των συμβάσεων εργασίας των εναγόντων ήταν καταχρηστική και συνακόλουθα άκυρη διότι έγινε από λόγους αντεκδικήσεως εξαιτίας νόμιμης μεν, μη αρεστής όμως σ’ αυτήν (την εναγομένη) συμπεριφοράς τους και συγκεκριμένα διότι: α) οι πρώτος και δεύτερος προσέφυγαν στην οικεία Επιθεώρηση Εργασίας παραπονούμενοι για άσκηση "ψυχολογικής βίας" εκ μέρους της εναγομένης με την κυκλοφορία φημών για απολύσεις εργαζομένων της, β) οι πρώτος και τρίτος επέδωσαν στην εναγομένη εξώδικη δήλωση με την οποία ανακαλούσαν ως αναληθή ένορκη βεβαίωση που είχαν δώσει υπό το φόβο της απολύσεώς τους σε βάρος άλλου συναδέλφου τους, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί σε δίκη μεταξύ της εναγομένης και του συναδέλφου τους εκείνου και γ) και οι τρεις αρνήθηκαν να συναινέσουν στη μονομερή βλαπτική μεταβολή των όρων των συμβάσεων εργασίας τους, την οποία αυτή επιχείρησε να τους επιβάλει μετά τις προαναφερθείσες με τα στοιχεία α και β νόμιμες ενέργειές τους. Επομένως, και αν ακόμα ο ανωτέρω λόγος αναιρέσεως κρινόταν παραδεκτός, θα ήταν απορριπτέος ως αβάσιμος.

Μετά από αυτά πρέπει να απορριφθεί στο σύνολό της η υπό κρίση αίτηση και να καταδικασθεί η αναιρεσείουσα, λόγω της ήττας της, στη δικαστική δαπάνη των αναιρεσιβλήτων, σύμφωνα με το σχετικό αίτημά των τελευταίων (άρθρα 176, 183 και 191 παρ. 2 Κ.Πολ.Δ.).

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ

Απορρίπτει την από 6-12-2014 αίτηση για αναίρεση της 17/2014 αποφάσεως του Μονομελούς Εφετείου Λαμίας (μεταβατικής έδρας Λιβαδειάς).

Καταδικάζει την αναιρεσείουσα στη δικαστική δαπάνη των αναιρεσιβλήτων, την οποία ορίζει σε χίλια οκτακόσια (1.800) ευρώ.

ΚΡΙΘΗΚΕ, αποφασίσθηκε στην Αθήνα, στις 17 Μαΐου 2017.

Η ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ

Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ σε δημόσια συνεδρίαση στο ακροατήριό του, στην Αθήνα, στις 23 Ιουλίου 2018.

Η ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ

Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
https://www.taxheaven.gr

Τα 25 σημεία SOS στο νέο έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης Oι νέοι κωδικοί και οι αλλαγές που επήλθαν φέτος στην υποβολή και την εκκαθάριση

Τα 25 σημεία SOS στο νέο έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης

Oι νέοι κωδικοί και οι αλλαγές που επήλθαν φέτος στην υποβολή και την εκκαθάριση
Τετάρτη, 13 Φεβρουαρίου 2019 07:08
 
UPD:07:08
A- A A+
Από την έντυπη έκδοση
Του Γιώργου Παλαιτσάκη
gpal@naftemporiki.gr
Σύμφωνα, ειδικότερα, με τα όσα προκύπτουν από την απόφαση του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γ. Πιτσιλή για τον τύπο και το περιεχόμενο των φετινών φορολογικών εντύπων και τις διαδικασίες υποβολής και εκκαθάρισης των φόρων επί των εισοδημάτων του 2018, οι φορολογούμενοι, πριν και κατά τη συμπλήρωση των δηλώσεων, θα πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα τα ακόλουθα σημεία:
Υποβολή δηλώσεων από εγγάμους και μέρη συμφώνων συμβίωσης
1. Κοινή φορολογική δήλωση μπορούν να υποβάλουν οι έγγαμοι σύζυγοι, αλλά και τα ζευγάρια που έχουν συνάψει σύμφωνα συμβίωσης. Εφόσον τα ζευγάρια αυτά θέλουν να υποβάλουν κοινή δήλωση οφείλουν να ενημερώσουν το Τμήμα Διοικητικής και Μηχανογραφικής Υποστήριξης της αρμόδιας ΔΟΥ με δήλωση μεταβολής. 
2. Οι έγγαμοι μπορούν να υποβάλουν χωριστά τις φορολογικές τους δηλώσεις, ο καθένας για τα εισοδήματά του, αρκεί μόνο ο ένας εκ των δύο να δηλώσει την επιλογή αυτή σε ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή στο σύστημα TAXISnet, το αργότερο έως τις 28 Φεβρουαρίου. Η επιλογή αυτή είναι δεσμευτική και για τον άλλο σύζυγο. 
3. Οι σύζυγοι πρέπει να υποβάλουν χωριστά φορολογικές δηλώσεις χωρίς να απαιτείται γνωστοποίηση στην ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή, ο καθένας για τα εισοδήματά του, εφόσον έχει διακοπεί η έγγαμη συμβίωση κατά τον χρόνο υποβολής της δήλωσης ή ο ένας από τους δύο συζύγους είναι σε κατάσταση πτώχευσης ή έχει υποβληθεί σε δικαστική συμπαράσταση. Το βάρος της απόδειξης για τη διακοπή φέρει ο φορολογούμενος.
Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η ενημέρωση του Τμήματος Διοικητικής και Μηχανογραφικής Υποστήριξης της αρμόδιας ΔΟΥ με τις παραπάνω μεταβολές.
4. Στο κάτω μέρος του πίνακα 1, στην 1η σελίδα του φετινού εντύπου Ε1, όπου αναγράφονται τα στοιχεία του φορολογούμενου, προστέθηκε νέα ένδειξη για όσους συζύγους επιλέγουν την υποβολή χωριστών δηλώσεων. Δίπλα από τη φράση «χωριστή δήλωση συζύγων», ο σύζυγος που έχει εκδηλώσει την επιθυμία να υποβάλει χωριστή δήλωση πρέπει να κλικάρει πάνω στη λέξη «ΝΑΙ» και στη συνέχεια να αναγράψει τον ΑΦΜ του άλλου συζύγου.
5. Στις περιπτώσεις έγγαμων φορολογουμένων που έχουν γνωστοποιήσει την επιλογή τους για υποβολή χωριστών δηλώσεων, εφόσον ο ένας εκ των δύο συζύγων δεν έχει ποσοστό συνιδιοκτησίας στην κύρια κατοικία, είτε είναι ιδιόκτητη, είτε δωρεάν παραχωρημένη, ούτε συμμετέχει ως μισθωτής στη μισθωμένη κύρια κατοικία, οφείλει, στη χωριστή δήλωση που θα υποβάλει, να συμπληρώσει τον κωδικό 801 του πίνακα 6 με τον ΑΦΜ του άλλου συζύγου, καθώς και τον κωδικό 092 που αφορά τη φιλοξενία, επιλέγοντας, κατά την ηλεκτρονική υποβολή, την νέα ένδειξη «συνοίκηση με σύζυγο», η οποία έχει προστεθεί στον αναδυόμενο πίνακα επιλογών.
6. Σε κάθε περίπτωση υποβολής κοινής δήλωσης από εγγάμους ή μέρη συμφώνων συμβίωσης (ΜΣΣ), που έχουν από κοινού εξαρτώμενα τέκνα με τουλάχιστον 67% αναπηρία τα οποία δεν υποβάλλουν ατομικές δηλώσεις, οι κωδικοί 005-006 του πίνακα 3 στους οποίους πρέπει να αναγραφεί ο αριθμός των τέκνων αυτών για την εξασφάλιση μείωσης φόρου 200 ευρώ συμπληρώνονται μόνο από τον σύζυγο ή το ένα ΜΣΣ κι αν ο φόρος του δεν επαρκεί για να αφαιρεθεί ολόκληρο το ποσό της έκπτωσης, τότε το ποσό αυτό πιστώνεται, κατά την εκκαθάριση της δήλωσης, στον φόρο της συζύγου ή του άλλου μέρους του συμφώνου συμβίωσης.
7. Σε κάθε περίπτωση κατά την οποία έγγαμοι φορολογούμενοι ή ΜΣΣ έχουν επιλέξει να υποβάλουν χωριστές δηλώσεις και έχουν από κοινού εξαρτώμενα τέκνα με αναπηρία τουλάχιστον 67% που δεν υποβάλλουν ατομικές δηλώσεις, η μείωση φόρου των 200 ευρώ πραγματοποιείται άπαξ, μόνο σε έναν σύζυγο / ΜΣΣ, χωρίς να μεταφέρεται το δικαίωμα πίστωσης φόρου στον άλλο σύζυγο / ΜΣΣ. Στις περιπτώσεις αυτές διενεργείται διασταύρωση και εφόσον διαπιστωθεί από τον έλεγχο ότι το τέκνο με αναπηρία δηλώθηκε και από τους δύο συζύγους / ΜΣΣ, η μείωση φόρου γίνεται στον σύζυγο/ΜΣΣ με τον μεγαλύτερο φόρο εισοδήματος.
 
Εκκαθάριση της δήλωσης και καταβολή φόρου
8. Σε κάθε περίπτωση εγγάμων που υποβάλλουν κοινή δήλωση θα διενεργείται ξεχωριστή βεβαίωση του φόρου και θα εκδίδονται δύο εκκαθαριστικά σημειώματα, ένα για κάθε σύζυγο. Πιστωτικά ποσά του ενός συζύγου δεν θα συμψηφίζονται με τυχόν χρεωστικά του άλλου και στην περίπτωση που έχουν και οι δύο εκκαθαριστικά με πιστωτικά ποσά, αυτά θα επιστρέφονται στον κάθε δικαιούχο χωριστά. 
9. Εφόσον από την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης προκύψει επιπλέον φόρος προς καταβολή, θα πρέπει να εξοφληθεί είτε εφάπαξ, μέχρι την 31η Ιουλίου, είτε σε τρεις ίσες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη μέχρι την 31η Ιουλίου, η δεύτερη μέχρι την 30ή Σεπτεμβρίου και η τρίτη μέχρι την 29η Νοεμβρίου 2019.
10. Δεν θα βεβαιώνεται ποσό φόρου εισοδήματος για καταβολή, εφόσον αυτό δεν υπερβαίνει τα 30 ευρώ ανά σύζυγο, ενώ μέχρι πέρυσι το όριο αυτό λαμβανόταν αθροιστικά για τον φορολογούμενο και τη σύζυγό του. 
11. Δεν θα επιστρέφεται στο φορολογούμενο ποσό φόρου μικρότερο των 5 ευρώ ανά σύζυγο, ενώ μέχρι πέρυσι το όριο αυτό υπολογιζόταν αθροιστικά για τον φορολογούμενο και τη σύζυγό του. 
 
Προσυμπληρωμένοι κωδικοί 
14. Οι κωδικοί της δήλωσης Ε1 που αφορούν εισόδημα από μισθωτή εργασία ή συντάξεις και την αντίστοιχη παρακράτηση φόρου θα εμφανίζονται στο ηλεκτρονικό έντυπο της φορολογικής δήλωσης σε πορτοκαλί πλαίσιο και θα είναι προσυμπληρωμένοι χωρίς τη δυνατότητα τροποποίησης ή διαγραφής τους από τον φορολογούμενο. Το ίδιο θα συμβαίνει και με τους κωδικούς που αφορούν παρακράτηση φόρου από ακαθάριστα έσοδα προερχόμενα από επιχειρηματική δραστηριότητα. 
Η προσυμπλήρωση θα έχει γίνει με βάση τα αρχεία της ΔΗΛΕΔ που προέκυψαν από την επεξεργασία των ηλεκτρονικά υποβληθεισών βεβαιώσεων αποδοχών ή συντάξεων ή αμοιβών από εργοδότες και φορείς.
 15. Εάν συμπληρωθούν κωδικοί της δήλωσης με ποσά εισοδημάτων και φόρων για τα οποία δεν έχει παρασχεθεί ηλεκτρονική πληροφόρηση στη ΔΗΛΕΔ, οι φορολογούμενοι είναι πιθανό να κληθούν να προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά στις αρμόδιες ΔΟΥ ή στη ΔΗΛΕΔ για έλεγχο, προκειμένου να ολοκληρωθεί η εκκαθάριση της δήλωσής τους.
 
Τεκμαρτά εισοδήματα  από ακίνητη περιουσία
16. Το εισόδημα από ιδιοχρησιμοποίηση ή δωρεάν παραχώρηση τεκμαίρεται ότι συνίσταται στο 3% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου σύμφωνα με τις ισχύουσες τιμές κατά την 31/12/2018.
17. Το τεκμαρτό εισόδημα από δωρεάν παραχώρηση κατοικίας μέχρι 200 τ.μ. προς τα τέκνα ή τους γονείς του φορολογούμενου ή προς άλλους ανιόντες ή κατιόντες εξ αίματος ή εξ αγχιστείας συγγενείς, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως κύρια κατοικία, δεν υπάγεται σε φόρο ούτε σε ειδική εισφορά αλληλεγγύης. Το ποσό αυτό δεν αναγράφεται στη δήλωση. Δεν δύναται να δηλωθεί μέρος της κατοικίας ως δωρεάν παραχωρούμενο και το υπόλοιπο να δηλωθεί ως κενό.
Στην επιφάνεια των 200 τ.μ. προσμετρώνται εκτός από κύριους και οι βοηθητικοί χώροι (θέσεις στάθμευσης, αποθήκες κ.λπ.), ακόμη κι αυτοί που βρίσκονται σε διαφορετική οικοδομή απ’ αυτή όπου βρίσκεται η κύρια κατοικία, πλησίον αυτής, και εφόσον δεν υπάρχουν στην οικοδομή της κύριας κατοικίας τέτοιοι χώροι.
18. Απαλλάσσεται από τον φόρο εισοδήματος και από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης και το τεκμαρτό εισόδημα που προκύπτει από τη δωρεάν παραχώρηση χρήσης ακινήτων στο Ελληνικό Δημόσιο ή σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, το οποίο επίσης δεν αναγράφεται στη δήλωση.
 
Τεκμήριο φοιτητικής στέγης
19. Σε περίπτωση κατά την οποία ενήλικο εξαρτώμενο τέκνο του φορολογούμενου μισθώνει κατοικία ή οποιουδήποτε τύπου κατάλυμα, διαφορετική απ’ αυτήν της κύριας κατοικίας της οικογένειας (φοιτητής που σπουδάζει σε διαφορετικό τόπο, τέκνο που υπηρετεί τη στρατιωτική του θητεία κ.λπ.) μόνο εφόσον δεν έχει δική του υποχρέωση υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, επιτρέπεται η κατοικία αυτή να δηλώνεται ως δευτερεύουσα από τον γονέα που είναι υπόχρεος να περιλάβει τα εισοδήματα του εξαρτώμενου μέλους του στη δική του δήλωση, ώστε το τεκμήριο διαβίωσης να βαρύνει το γονέα και όχι το τέκνο. Η δυνατότητα αυτή παρέχεται ακόμη και στην περίπτωση που το μισθωτήριο συντάσσεται στο όνομα του τέκνου. Συνεπώς, όσοι από τους φοιτητές που σπουδάζουν μακριά από τα σπίτια των οικογενειών τους και νοικιάζουν φοιτητική στέγη απέκτησαν το 2018 κάποιο πολύ μικρό εισόδημα (π.χ., από τόκους καταθέσεων στο όνομά τους ή από περιστασιακή απασχόληση) επειδή υποχρεούνται να υποβάλουν φέτος δική τους φορολογική δήλωση θα υποχρεωθούν να δηλώσουν αυτοί ως τεκμήριο τη φοιτητική κατοικία. Έτσι θα επιβαρυνθούν αυτοί με το τεκμήριο διαβίωσης της κατοικίας, με αποτέλεσμα να εμφανίσουν αναγκαστικά ετήσιο τεκμαρτό εισόδημα υψηλότερο του πενιχρού πραγματικού εισοδήματός τους και πολύ μεγαλύτερο των 3.000 ευρώ. Το τεκμαρτό αυτό εισόδημα θα φορολογηθεί ως προερχόμενο από μισθωτή εργασία, όμως δεν θα είναι αφορολόγητο αν ο φοιτητής δεν έχει μεριμνήσει να έχει καταβάλει εντός του 2018 μέσω χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών ή άλλων ηλεκτρονικών μεθόδων πληρωμής δαπάνες για αγορές αγαθών και παροχή υπηρεσιών συνολικού ύψους 10% επί του τεκμαρτού αυτού εισοδήματος! Σε περίπτωση που δεν έχει προνοήσει να καλύψει το ποσοστό αυτό θα κληθεί φέτος με το εκκαθαριστικό της φορολογικής του δήλωσης να πληρώσει φόρο 22% επί του «ακάλυπτου» ποσού.
20. Σε περίπτωση διαμονής σε φοιτητική εστία πανεπιστημίου δεν προκύπτει τεκμαρτή δαπάνη διαβίωσης.
 
Εισοδήματα απαλλασσόμενα και από φόρο και από εισφορά
22. Τα εισοδήματα που απαλλάσσονται του φόρου και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και μπορούν να αξιοποιηθούν για την κάλυψη τεκμηρίων είναι τα εξής:
* Μισθοί, συντάξεις κ.λπ. ολικώς τυφλών ή κινητικά αναπήρων 80% και άνω.
* Αποζημίωση λόγω διακοπής εργασιακής σχέσης.
* Αμοιβές υπαλλήλων της Ε.Ε. 
* Αμοιβές των εργαζόμενων στην Τράπεζα Εμπορίου και Ανάπτυξης του Εύξεινου Πόντου.
* Αποδοχές που καταβάλλει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) στους υπαλλήλους του.
* Επίδομα παιδιού του άρθρου 214 του ν. 4512/2018.
* Εκλογική αποζημίωση (παρ. 1. αρ. 108 Π.Δ. 26/2012).
* Μερίσματα των εταιρειών της παρ. 5 του άρθρου 45 του ν. 4141/2013.
* Επίδομα εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης ανέργων.
* Μισθοί και εν γένει αποδοχές των υπάλληλων του NATO.
* Εισόδημα που με βάση τις Συμβάσεις Αποφυγής Διπλής Φορολογίας (ΣΑΔΦ) απαλλάσσεται και από τον φόρο εισοδήματος και από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης.
* Αντιστάθμισμα Νησιωτικού Κόστους (ΑΝΗΚΟ, ν. 4551/2018).
Από τον παραπάνω πίνακα, τα ποσά που αφορούν το επίδομα παιδιού και το Αντιστάθμισμα Νησιωτικού Κόστους δεν προσμετρώνται στο εισόδημα κανενός μέλους της οικογένειας. 
Όλα τα παραπάνω ποσά εισοδημάτων είτε θα είναι προσυμπληρωμένα από την ΑΑΔΕ στους κωδικούς 617-618 του πίνακα 6 του Ε1, εφόσον γι’ αυτά έχει υπάρξει ηλεκτρονική πληροφόρηση από τους φορείς που τα κατέβαλαν, είτε θα πρέπει να συμπληρωθούν από τους δικαιούχους στους κωδικούς 657-658 του πίνακα 6, εφόσον γι’ αυτά η ΑΑΔΕ δεν έχει καμία ηλεκτρονική πληροφόρηση.
Ποσά που δεν θεωρούνται εισόδημα, αλλά καλύπτουν τεκμήρια
23. Στους κωδικούς 781-782 του πίνακα 6 του Ε1, συμπληρώνονται τα ποσά που δεν αποτελούν εισόδημα, αλλά καλύπτουν τεκμήρια. Τα ποσά αυτά είναι τα εξής:
* Έσοδα από την πώληση ακινήτων.
* Εφάπαξ καταβαλλόμενη παροχή από ταμεία πρόνοιας και ασφαλιστικούς οργανισμούς.
* Το τίμημα από τη διάθεση λοιπών περιουσιακών στοιχείων.
* Εισαγωγή συναλλάγματος από νυν και πρώην κατοίκους αλλοδαπής.
* Δάνεια.
* Κληρονομιές.
* Δωρεές ή γονικές παροχές χρηματικών ποσών (δωρεοδόχος).
* Κέρδη από λαχεία, ΠΡΟΠΟ, ΛΟΤΤΟ κ.λπ.
* Επίδομα αλλοδαπής.
* Χρηματική αποζημίωση που καταβάλλεται με βάση τις διατάξεις της παρ. 1 άρθρου 168 του ν. 4001/2011 για την αποκατάσταση ζημιάς ή φθοράς που προκλήθηκε από την εγκατάσταση του αγωγού φυσικού αερίου.
* Αποζημίωση για ηθική βλάβη.
* Υποτροφίες.
* Επιστροφές καταβεβλημένων κεφαλαίων / δανείων.
* «Κοινωνικό μέρισμα» του άρθρου 1 του ν. 4501/2018, το οποίο καταβλήθηκε εφάπαξ τον Δεκέμβριο του 2018 σε 1,95 εκατ. δικαιούχους.
* Εισπραττόμενα από συζύγους χρηματικά ποσά, δυνάμει του άρθρου 1400 του Α.Κ., λόγω αξίωσης συμμετοχής στα αποκτήματα του γάμου.
* Ποσό που προκύπτει από τον πλειστηριασμό κατοικιών, προκειμένου να καλυφθεί το τεκμήριο της ολοσχερούς τοκοχρεωλυτικής απόσβεσης του στεγαστικού δανείου (κωδικοί 727-728 του Πίνακα 5).
* Λοιπά ποσά που δεν έχουν τα εννοιολογικά γνωρίσματα του εισοδήματος, δηλαδή δεν υπάρχει περιοδικότητα και μόνιμη πηγή προέλευσης, όπως οικονομικές ενισχύσεις που καταβάλλονται έκτακτα, σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.
 
Μη εισαχθέντα στην Ελλάδα μερίσματα πλοιοκτητριών εταιρειών
24. Φέτος στον πίνακα 6 του Ε1 προστέθηκαν οι νέοι κωδικοί 435-436, στους οποίους συμπληρώνονται μερίσματα πλοιοκτητριών εταιρειών του ν. 27/1975 που δεν εισάγονται στην Ελλάδα, τα οποία καλύπτουν δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων αποκτηθέντων στην αλλοδαπή.

Περιεχόμενο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος
12. Στον πίνακα 2, στην πρώτη σελίδα του εντύπου Ε1, όπου συμπληρώνονται διάφορα χρήσιμα πληροφοριακά στοιχεία, υπάρχει η παράγραφος 19 με τους κωδικούς 007 και 008, όπου ο υπόχρεος και η σύζυγος ή συμβία, αντίστοιχα, πρέπει να δηλώσουν αν «φιλοξενούν» στην κύρια κατοικία τους άτομα τα οποία δεν είναι εξαρτώμενα μέλη της οικογένειάς τους. 
13. Στη δήλωση πρέπει να αναγραφούν υποχρεωτικά όλα τα εισοδήματα του φορολογούμενου, ανεξάρτητα από τον τρόπο φορολόγησής τους. Επίσης πρέπει να αναγραφούν και όλα τα απαλλασσόμενα από τον φόρο εισοδήματα. 
Για τα αυτοτελώς ή με ειδικό τρόπο φορολογούμενα εισοδήματα πρέπει να αναγραφεί και ο παρακρατηθείς ή αποδοθείς κατά περίπτωση φόρος.

Τεκμήριο οι δωρεές χρημάτων στους πολιτικούς
25. Τα πρόσωπα που χρηματοδοτούν υποψηφίους ή/και αιρετούς αντιπροσώπους της Βουλής των Ελλήνων και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με ποσά άνω των 300 ευρώ ανεξαρτήτως τρόπου χρηματοδότησης, ελέγχονται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 32 του ν. 4172/2013 για τα τεκμήρια απόκτησης περιουσιακών στοιχείων και υποχρεούνται να συμπεριλάβουν το σύνολο των ποσών της χρηματοδότησης, όχι μόνο στους κωδικούς 057-058 για την έκπτωση του 10% από τον αναλογούντα φόρο εισοδήματος, αλλά και στους κωδικούς 725-726 στον πίνακα 5 της δήλωσης.
Εισοδήματα απαλλασσόμενα ή αυτοτελώς φορολογούμενα
21. Οι κατηγορίες εισοδημάτων που απαλλάσσονται από τον φόρο εισοδήματος ή φορολογούνται με ειδικό τρόπο μπορούν να αξιοποιηθούν για να καλύψουν τεκμήρια, αλλά υπόκεινται σε ειδική εισφορά αλληλεγγύης 2,2%-10% είναι οι εξής:
* Εισόδημα φορολογικών κατοίκων αλλοδαπής που εργάζονται σε πρεσβείες, προξενεία κ.λπ.
* Διατροφή συζύγου και τέκνων.
* Συντάξεις αναπήρων πολέμου ή θυμάτων πολέμου ή αναπήρων που υπέστησαν βλάβη κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας τους.
* Εξωιδρυματικό επίδομα και κάθε συναφές ποσό που καταβάλλεται σε αναπήρους και το οποίο συγκεντρώνει τα εννοιολογικά χαρακτηριστικά του εισοδήματος όπως περιοδικότητα, μόνιμη πηγή προέλευσης.
* Μισθοί, συντάξεις και πάγια αντιμισθία που χορηγούνται σε αναπήρους με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 80%.
* Επιδόματα αναγνωρισμένων πολιτικών προσφύγων.
* Ποσοστό 65% των επιδομάτων επικίνδυνης εργασίας και της από 11.10.2018 καταβαλλόμενης πτητικής αποζημίωσης στους πιλότους πολιτικής αεροπορίας και της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.
* Κέρδη από τη διάθεση παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι 10 KW.
* Κέρδη από πώληση προϊόντων για την παραγωγή των οποίων χρησιμοποιήθηκε ευρεσιτεχνία διεθνώς αναγνωρισμένη (άρθ. 71Α ν. 4172/2013).
* Τόκοι ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου ή έντοκων γραμματίων Ελληνικού Δημοσίου.
* Κέρδη πώλησης εισηγμένων μετοχών με ποσοστό συμμετοχής μικρότερο του 0,5%.
* Κέρδη μεταβίβασης εισηγμένων κινητών αξιών (απόκτηση πριν από 1.1.2009).
* Αφορολόγητα κέρδη από ημεδαπά ΕΕ/ΕΟΧ/ΕΖΕΖ αμοιβαία κεφάλαια.
* Απαλλασσόμενα (ημεδαπά και εισαγόμενα αλλοδαπά) μερίσματα ναυτιλιακών εταιρειών.
* Κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης.
* Κέρδη μεταβίβασης τίτλων φορολογικού κατοίκου χώρας με την οποία υπάρχει ΣΑΔΦ και είναι υπόχρεος για υποβολή δήλωσης από άλλη αιτία.
* Ασφάλισμα ομαδικών ασφαλιστηρίων συνταξιοδοτικών συμβολαίων ημεδαπής προέλευσης.
* Πράσινες και συνδεδεμένες αγροτικές ενισχύσεις μέχρι 12.000 ευρώ αθροιζόμενες.
* Λοιπές εισοδηματικές αγροτικές ενισχύσεις.
* Αγροτική επιδότηση πρόωρης συνταξιοδότησης.
* Κέρδος από μεταβίβαση εταιρικών ομολόγων του ν. 3156/2003, καθώς και εταιρικά ομόλογα εταιρειών Ε.Ε. και ΕΟΧ/ΕΖΕΖ.
* Κέρδος που προκύπτει κατά την ημερομηνία λήξης ομολόγων, μεταξύ της αξίας κτήσης και της ονομαστικής αξίας τους, όταν αυτά διακρατούνται μέχρι τη λήξη τους.
* Ποσά που καταβάλλονται με βάση τις διατάξεις της παραγράφου 4 του άρθ. 166 του ν. 4001/2011, στο πλαίσιο της εγκατάστασης του αγωγού φυσικού αερίου.
* Μερίσματα εισηγμένων σε χρηματιστήριο μετοχών που απαλλάσσονται του φόρου.
* Αμοιβές που καταβάλλονται από την Παγκόσμια Ένωση Αναπήρων Καλλιτεχνών σε φορολογικούς κάτοικους Ελλάδος.
* Εφάπαξ χρηματικά ποσά που καταβάλλονται βάσει των διατάξεων των άρθ. 10-15 ν. 4575/2018 και φορολογούνται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 86 του ν. 4582/2018, δηλαδή τα αναδρομικά που έλαβαν ή λαμβάνουν 400.000 εν ενεργεία και συνταξιούχοι δημόσιοι λειτουργοί υπαγόμενοι στα ειδικά μισθολόγια (στρατιωτικοί, αστυνομικοί, λιμενικοί, πυροσβέστες, δικαστικοί, ιατροί του ΕΣΥ, πανεπιστημιακοί κ.λπ.).
Όλα τα παραπάνω ποσά εισοδημάτων είτε θα είναι προσυμπληρωμένα από την ΑΑΔΕ στους κωδικούς 619-620 του πίνακα 6 του Ε1, εφόσον γι’ αυτά έχει υπάρξει ηλεκτρονική πληροφόρηση από τους φορείς που τα κατέβαλαν, είτε θα πρέπει να συμπληρωθούν από τους δικαιούχους στους κωδικούς 659-660 του πίνακα 6, εφόσον γι’ αυτά η ΑΑΔΕ δεν έχει καμία ηλεκτρονική πληροφόρηση.