Τετάρτη 2 Μαΐου 2012

Σιωπηρή παράταση για ρύθμιση οφειλών στα Ταμεία «Ανοικτό» αφήνει στην «Η» ο υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης το ενδεχόμενο επίσημης παράτασης έως τις 31 Μαΐου με νομοθετική ρύθμιση ή Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που θα κυρώσει η επόμενη Βουλή.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σιωπηρή παράταση για ρύθμιση οφειλών στα Ταμεία
Σιωπηρή παράταση για ρύθμιση οφειλών στα Ταμεία
«Ανοικτό» αφήνει στην «Η» ο υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης το ενδεχόμενο επίσημης παράτασης έως τις 31 Μαΐου με νομοθετική ρύθμιση ή Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που θα κυρώσει η επόμενη Βουλή.
2/5/2012
Του Γιώργου Γάτου
Την παράταση έως τις 31 Μαΐου της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων στα Ταμεία για τη ρύθμιση οφειλών -με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου ή νομοθετική ρύθμιση που θα κυρώσει η επόμενη Βουλή- εξετάζει στο... παρά πέντε των εκλογών και υπό την πίεση αιτημάτων των μικρομεσαίων εργοδοτών, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Το ενδεχόμενο αυτό άφησε «ανοικτό» χθες, μιλώντας στην «Η», ο υπουργός Γ. Κουτρουμάνης ενώ κορυφαία στελέχη των μεγάλων Ταμείων υπογραμμίζουν ότι, σε κάθε περίπτωση, θα ισχύσει σιωπηρή παράταση μετά την εκπνοή της προθεσμίας της 30ής Απριλίου που έδωσε ο νόμος.
Την παράταση ζήτησε, με επιστολές στο υπουργείο και στους διοικητές του ΙΚΑ και του ΟΑΕΕ, η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου με δεδομένη την αντίστοιχη παράταση η οποία έχει δοθεί για τα ληξιπρόθεσμα χρέη. Οπως τονίζεται στην επιστολή:
Αρκετοί επιχειρηματίες, μεταξύ αυτών και πολυάριθμοι έμποροι, λόγω της οικονομικής δυσπραγίας δεν μπόρεσαν άμεσα να προβούν στις αναγκαίες ενέργειες που απαιτεί η υπαγωγή στη ρύθμιση.
Η πραγματοποίηση των εκλογών έχει βγάλει την αγορά από τους κανονικούς της ρυθμούς επηρεάζοντας αρνητικά την αγοραστική κίνηση.
Χρέη 11 δισ.
Η ΕΣΕΕ σημειώνει ότι «μια ολιγοήμερη παράταση θα λειτουργήσει προς όφελος τόσο των επιχειρήσεων που χρωστούν εισφορές όσο και για τα Ταμεία που βρίσκονται σε ταμειακή ασφυξία (11 δισ. είναι οι οφειλές 800.000 υπόχρεων, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου το οποίο υπολογίζει ότι μπορούν να εισπραχθούν, σε βάθος χρόνου, περίπου τα 7 δισ. ευρώ). Με την υπαγωγή στη ρύθμιση γίνεται έκπτωση 100% για εξόφληση εφάπαξ ή έως και 6 δόσεις, έκπτωση 75% για καταβολή της οφειλής από 7 έως 10 δόσεις και έκπτωση 40% για περαιτέρω προσωρινό διακανονισμό. Παράλληλα, αναστέλλονται μέχρι τις 31-12-2013 όλα τα αναγκαστικά μέτρα κατά των οφειλετών.
Αναστολή για πληγέντες
Προθεσμία μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Μαΐου δίνεται με υπουργική απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης σε όσους επλήγησαν από τα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας στις 12 Φεβρουαρίου να υποβάλουν αιτήσεις απαλλαγής και ειδικής ρύθμισης των εισφορών. Με βάση την απόφαση:
Ασφαλιστικές εισφορές χρονικών περιόδων απασχόλησης μέχρι τις 31/1/2012, συμπεριλαμβανομένου του δώρου Χριστουγέννων του 2012 και οι προσαυξήσεις μειωμένες κατά 50% κεφαλαιοποιούνται στις 31/1/2012 και αναστέλλεται η καταβολή τους, ανάλογα με το ύψος των ζημιών τους, από 1/2/2012, για 4 μήνες εφόσον οι ζημιές είναι 50.000 ευρώ, για 6 μήνες για ζημιές από 50.001 ευρώ ? 100.000 ευρώ, για 9 μήνες αν οι ζημιές είναι από 100.001 ευρώ -150.000 ευρώ και για 12 μήνες, από 150.001 ευρώ και πάνω.
Αναστέλλεται, ταυτόχρονα, για τα αντίστοιχα χρονικά διαστήματα η καταβολή των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών.
Ασφαλιστικές εισφορές έως τις 29/2/2012 των ελεύθερων επαγγελματιών - ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ κεφαλαιοποιούνται και η καταβολή τους αναστέλλεται από 1/3/2012. Μετά τη λήξη του χρονικού διαστήματος αναστολής, οι ανασταλείσες εισφορές εξοφλούνται για μεν τους οφειλέτες σε 36 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, με ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης τα εκατόν πενήντα (150) ευρώ για δε τους οφειλέτες ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ.
Σε 18 διμηνιαίες δόσεις, με ελάχιστο ποσό διμηνιαίας δόσης τα 300 ευρώ. Στο διάστημα της αναστολής καθώς και μετά την υπαγωγή στην ρύθμιση, εφόσον καταβάλλονται οι δόσεις, θα χορηγείται αποδεικτικό ασφαλιστικής ενημερότητας και αναστέλλεται η λήψη αναγκαστικών και άλλων μέτρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: