Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2014

Όταν οι μνημονιακοί έκλαψαν για το ακριβό ρεύμα…

Δευτέρα, 03 Νοεμβρίου 2014 07:50

Όταν οι μνημονιακοί έκλαψαν για το ακριβό ρεύμα…

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
Όταν οι μνημονιακοί έκλαψαν για το ακριβό ρεύμα…
Όλοι οι έγκυροι αναλυτές και οπαδοί των μνημονιακών επιλογών έμειναν με το στόμα ανοιχτό! Πώς γίνεται, λέει, να μειώνονται τα εισοδήματα κατά 14 δισ. ευρώ μέσα σε ένα χρόνο και ταυτόχρονα η Ελλάδα να είναι πρωταθλήτρια Ευρώπης στις αυξήσεις τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος, με +60% μέσα σε μία 6ετία!
Γράφει ο Κώστας Ψωμιάδης.
Κι όμως, για εμάς όλα αυτά είναι απλά στην εξήγηση και φυσιολογικά στην εξέλιξή τους! Πρόκειται για την ίδια πολιτική, για την οποία οι ίδιοι οπαδοί των μνημονίων πανηγύριζαν πριν από μερικά χρόνια και εξακολουθούν να τη στηρίζουν ακόμη και σήμερα.
Τόσο από την ιστοσελίδα μας (www.fmvoice.gr), όσο και από την εφημερίδα (Finance & Markets Voice) έχουμε αναλύσει και εξηγήσει το πως και πόσο έχουν επιβαρύνει το κόστος της ενέργειας οι αποφάσεις των μνημονιακών κυβερνήσεων (από το 2010 έως σήμερα).
Όταν πέρασαν δύο χρόνια από την πρώτη επιβολή του μνημονίου, όλοι όσοι κινούνται στην πραγματική οικονομία άρχισαν να καταλαβαίνουν το αδιέξοδο. Τότε πίστευαν ότι η συγκυβέρνηση θα έδινε  λύσεις, αλλά και πάλι απογοητεύτηκαν.
Το πρόβλημα είναι απλό στην κατανόησή του και πανεύκολο στη λύση του: Οι πολιτικές των μνημονιακών κυβερνήσεων και της τρόικας επέβαλαν τεράστιες αυξήσεις σε Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης, τέλη και δασμούς στα ενεργειακά προϊόντα. Εάν αφαιρεθούν όλες αυτές οι επιβαρύνσεις, το κόστος της ενέργειας αυτομάτως γίνεται φθηνότερο τουλάχιστον κατά 30%, ενώ υπάρχουν εργαλεία, που μπορούν να οδηγήσουν σε ακόμη μικρότερο ενεργειακό κόστος, με στόχο να στηριχθεί η παραγωγή και η δυνατότητα εσωτερικής κατανάλωσης.
Μόνο που για να γίνει κάτι τέτοιο, απαιτείται ένα ιδιαίτερα επεξεργασμένο πρόγραμμα ανασυγκρότησης και αναδιάταξης των δυνάμεων εκείνων, που θα βοηθήσουν στην παραγωγική ανάταξη της οικονομίας.
Είναι σίγουρο ότι ένα τέτοιο πρόγραμμα ΔΕΝ μπορούν να επεξεργαστούν όσοι έχουν ασπαστεί τις νεοφιλελεύθερες θεωρίες και κυρίως όπου ισχυρίζονται ότι μέσω των μνημονίων θα σώσουν την ελληνική κοινωνία.
Το Σχέδιο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης της χώρας είναι υπόθεση των δυνάμεων εκείνων που κινούνται σε αντίθετη κατεύθυνση, οι οποίες, ωστόσο, θα πρέπει να εξασφαλίσουν εκ των προτέρων τη συναίνεση και την υποστήριξη από ευρύτατες κοινωνικές δυνάμεις.
Χωρίς αυτή την προϋπόθεση, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί η λυσσαλέα αντίδραση του συστήματος, που μας οδήγησε στην κρίση και το οποίο πνέει τα λοίσθια και γι’ αυτό οι εκφραστές του θα δώσουν την ύστατη «μάχη» για να διατηρήσουν τα δικά τους κεκτημένα.
Εάν, λοιπόν, η κοινωνία δεν στηρίξει την προσπάθεια για παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας, τότε θα συνεχίσει να πληρώνει το πανάκριβο τίμημα των νεοφιλελεύθερων πολιτικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: