Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2014

Αυτόματη ενημέρωση για τους ακατάσχετους λογαριασμούς

Αυτόματη ενημέρωση για τους ακατάσχετους λογαριασμούς

atm.jpg

Αυτόματη ενημέρωση για τους ακατάσχετους λογαριασμούςΜέχρι 1.500 ευρώ μπορούν να «προστατεύσουν» οι πολίτες δηλώνοντας τον λογαριασμό τους στο taxisnet | ΕUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΑΚΗΣ
Από τις 3 Νοεμβρίου οι φορολογούμενοι που δηλώνουν ηλεκτρονικά, μέσω του συστήματος TAXISNET, τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους, τους οποίους επιθυμούν να μείνουν ακατάσχετοι, δεν χρειάζεται πλέον να προσέρχονται στις τράπεζες για να τις ενημερώνουν για τον ακατάσχετο λογαριασμό.

Μία ημέρα μετά την ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης οι τράπεζες θα γνωρίζουν για τους λογαριασμούς που δηλώθηκαν ως ακατάσχετοι.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ), στο σύστημα ηλεκτρονικής δήλωσης ακατάσχετων λογαριασμών εντάχθηκαν κανονικά πλέον τα εξής πιστωτικά ιδρύματα: ALPHA BANK, ATTICA BANK, ΓΕΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, EUROBANK ERGASIAS, ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ, ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ.

Η ΓΓΔΕ επεξεργάζεται καθημερινά πλέον τις δηλώσεις που δέχεται μέσω ΤΑΧΙSNET και ενημερώνει ηλεκτρονικά τα παραπάνω πιστωτικά ιδρύματα. Για την ενημέρωση του ενδιαφερόμενου πολίτη εμφανίζεται στη σχετική ηλεκτρονική εφαρμογή το αποτέλεσμα της επεξεργασίας από το πιστωτικό ίδρυμα, έτσι ώστε ο πολίτης να ελέγχει την πορεία και το αποτέλεσμα της αίτησής του.

Όσοι θέλουν να δηλώσουν έναν τραπεζικό λογαριασμό τους ως «ακατάσχετο», προκειμένου να προστατεύεται έναντι κατασχέσεων για ποσό υπολοίπου μέχρι 1.500 ευρώ, μπορούν να εισέλθουν στη σχετική ηλεκτρονική εφαρμογή του συστήματος TAXISNET στο Διαδίκτυο από την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών, στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.gsis.gr. Από εκεί πρέπει να επιλέξουν «Δήλωση Ακατάσχετου Λογαριασμού» στην κατηγορία «Υπηρεσίες προς πολίτες».

Σε περιπτώσεις φορολογουμένων που είναι μισθωτοί ή συνταξιούχοι, ως «ακατάσχετος» λογαριασμός πρέπει να δηλώνεται αυτός στον οποίο πιστώνονται περιοδικά τα ποσά των μηνιαίων μισθών ή συντάξεων ή και ασφαλιστικών βοηθημάτων, κατά περίπτωση.

Για οφειλές προς το Δημόσιο δεν είναι δυνατή η κατάσχεση ποσού έως 1.500 ευρώ από έναν μόνο τραπεζικό λογαριασμό του οφειλέτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: