Δευτέρα 9 Μαρτίου 2015

Ανοιχτή πληγή οι εκκρεμότητες των φορολογικών δηλώσεων

Σάββατο, 07 Μαρτίου 2015 12:08

Ανοιχτή πληγή οι εκκρεμότητες των φορολογικών δηλώσεων

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Ανοιχτή πληγή οι εκκρεμότητες των φορολογικών δηλώσεων
Φτάσαμε πια στον τρίτο μήνα του 2015 και δεν ξέρουμε ακόμη με ποιο τρόπο θα φορολογηθούν τα εισοδήματα του 2014. Έχουμε εμπεδώσει ότι δεν θα υπάρξει αφορολόγητο ή μεγάλες αλλαγές στην φορολογία των εισοδημάτων του 2014.
Γράφει ο Απόστολος Αλωνιάτης
Όμως υπάρχουν πολλές εκκρεμότητες ακόμη για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.
Το θέμα δεν είναι μόνο ότι, για μία ακόμη χρονιά, το καλοκαίρι θα στέλνουμε δηλώσεις και θα ζητάμε παρατάσεις, αλλά και το ότι δεν θα μπουν έγκαιρα στα ταμεία του κράτους τα έσοδα από τις φορολογικές δηλώσεις, σε μια εποχή που τα έχει άμεση ανάγκη.
Έτσι κι αλλιώς, φέτος οι φορολογικές δηλώσεις, βάσει νόμου, θα κατατεθούν έως 30 Ιουνίου 2015. Τα μεν φυσικά πρόσωπα θα καταθέσουν και φέτος στις ίδιες περίπου ημερομηνίες. Αλλά τα νομικά πρόσωπα θα καταθέσουν δηλώσεις δύο μήνες αργότερα για Ο.Ε., Ε.Ε. και κοινοπραξίες, κοινωνίες (πέρυσι κατέθεσαν έως τέλος Απριλίου) και άλλο ένα μήνα μετά για Α.Ε, Ε.Π.Ε. και Ι.Κ.Ε κλπ (πέρυσι έως τέλη Μαΐου).
Βέβαια όλα αυτά, αν τα πράγματα κυλήσουν όπως έχουν ψηφιστεί στα χαρτιά. Θα γίνει όμως έτσι;
Άμεσες αποφάσεις
Το έχουμε ξαναγράψει και θα το γράφουμε, μέχρι να υλοποιηθεί. Σχεδόν δύο χρόνια μετά τη ψήφιση του νέου φορολογικού νόμου (4172/2013) και 15 μήνες από την ημέρα της εφαρμογής του (01.01.2014), οι επιχειρήσεις δεν γνωρίζουν ακόμη ποιες είναι οι εκπιπτόμενες και οι μη εκπιπτόμενες δαπάνες τους.
Αυτό συμβαίνει διότι δεν έχουν εκδοθεί ακόμη εκείνα τα έγραφα, αποφάσεις και ερμηνευτικές εγκύκλιοι, που δίνουν οδηγίες για τη θέληση της διοίκησης πάνω στα συγκεκριμένα θέματα. Έχουμε φτάσει λοιπόν να κλείσουμε ισολογισμούς και να συντάξουμε φορολογικές δηλώσεις και τα λογιστήρια των εταιριών δεν γνωρίζουν τι ακριβώς πρέπει αν κάνουν.
Διότι αν σήμερα εκπέσουν μία δαπάνη και αύριο το υπουργείο τους πει ότι αυτή δεν εκπίπτει, τότε την εταιρία απειλούν πρόστιμα και προσαυξήσεις του ποινολογίου. Αλήθεια ποιος θα έχει την ευθύνη γι’ αυτές τις φορολογικές διαφορές; Το λογιστήριο, ο λογιστής και η εταιρία ή το υπουργείο Οικονομικών;
Επομένως, η αρμόδια διεύθυνση εισοδήματος του υπουργείου θα πρέπει άμεσα να δώσει στη δημοσιότητα τις σχετικές αποφάσεις για να γνωρίζουν οι φορολογούμενοι τι πρέπει να κάνουν.
Με 13%
Πέρα από όλα τα άλλα προβλήματα, το «ανέκδοτο» του χρόνου είναι η φορολογία των αγροτών. Ήδη πολλοί αγρότες πήραν την πρώτη κρυάδα με το ΦΠΑ που πλήρωσαν, με τη μία και μοναδική δήλωση που κατέθεσαν στο τέλος του μήνα Φεβρουαρίου και μάλιστα σε μία δόση. Όμως, όπως λένε και στο χωριό μου, πίσω έχει η αχλάδα την ουρά.
Τους περιμένει η φορολογική δήλωση. Φέτος για πρώτη φορά θα φορολογηθούν με ποσοστό 13%. Πολλοί νομίζουν ότι θα βγάλουν ζημιές και δεν θα πληρώσουν φόρο, ξεχνώντας όμως ότι αν βγάλουν ζημιά θα φορολογηθούν με 13% επί των αντικειμενικών δαπανών διαβίωσης και των δαπανών απόκτησης περιουσιακών στοιχείων. Να θυμίσουμε εδώ ότι στην περιφέρεια, και για τις ανάγκες της ίδιας της αγροτικής απασχόλησης, τα οικήματα είναι μεγάλα και βγάζουν και μεγάλη αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης.
Αυτοί, όμως, που δεν έχουν αντιληφθεί ακόμη το φόρο που θα πληρώσουν είναι οι αγρότες του ειδικού καθεστώς, όπως και οι φορολογούμενοι που δεν είναι κατ’ επάγγελμα αγρότες, αλλά έχουν ένα μικρό αγροτικό εισόδημα. Έχοντας συνηθίσει μέχρι σήμερα να φορολογούνται με τα αντικειμενικά εισοδήματα, δεν μάζεψαν δαπάνες, όπως έκαναν και μέχρι σήμερα, με αποτέλεσμα να φορολογηθούν με 13% στα εισοδήματα που θα δηλώσουν, χωρίς όμως να εκπέσουν κάποια έξοδα. Θα φορολογηθούν δηλαδή στο σύνολό των εισοδημάτων τους πληρώντας περισσότερο φόρο. Για να μην μιλήσουμε για την φορολόγηση των επιδοτήσεων, όπου επικρατεί η πλήρη σύγχυση.
Το κράτος, λοιπόν, πρέπει να πάρει άμεσα θέση στη φορολόγηση των αγροτών και ειδικά αυτών του ειδικού καθεστώτος, καθώς και στο θέμα των επιδοτήσεων.
Έτερα προβλήματα
Πέρα από όσα αναφέραμε, πρέπει άμεσα να βγουν οδηγίες για την αποστολή των βεβαιώσεων μισθών, συντάξεων και αμοιβών ελευθέρων επαγγελματιών. Όσο καθυστερεί το υπουργείο να βγάλει τον τύπο και το περιεχόμενο των δηλώσεων και των βεβαιώσεων, τόσο πηγαίνει πίσω η κατάθεση των δηλώσεων και άρα αργούν να μαζευτούν τα έσοδα από το κράτος.
Αναδημοσίευση από την εφημερίδα Finance & Markets Voice της Πέμπτης 5 Μαρτίου 2015.

Δεν υπάρχουν σχόλια: