Σάββατο 14 Μαρτίου 2015

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Διευκολύνσεις… στους ασυνεπείς φορολογούμενους

Διευκολύνσεις… στους ασυνεπείς φορολογούμενους

eforia_ofeileis.jpg

ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ και φόρος εισοδήματος μπαίνουν στη ρύθμιση των 100 δόσεων! | ΕUROKINISSI/ ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ
Διευκολύνσεις σε όσους φορολογούμενους τα βρήκαν δύσκολα με την πληρωμή του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων αλλά και με τον ΦΠΑ παρέχει η κυβέρνηση, με το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση, με το οποίο επιχειρείται να κλείσει η τρύπα του 1 δισ. ευρώ στα δημόσια ταμεία.
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, που τέθηκε την Πέμπτη σε διαβούλευση, στην ευνοϊκή ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν οφειλές που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες έως και την 1η Μαρτίου 2015 χωρίς να υπάρχει κάποιος περιορισμός (εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια). 
Έτσι δίνεται η δυνατότητα να μπουν σε ρύθμιση όλες οι ληξιπρόθεσμες δόσεις του ΕΝΦΙΑ, ο φόρος εισοδήματος του 2014 που δεν έχει εξοφληθεί ακόμη και οι οφειλές από τον ΦΠΑ.    
Ειδικότερα, σύμφωνα με το νομοσχέδιο:  
  • Στη ρύθμιση μπαίνουν έως και την 1η Μαρτίου ληξιπρόθεσμες οφειλές έως και την 1η Μαρτίου 2015 και έχουν καταχωρισθεί στα βιβλία εισπρακτέων εσόδων της Φορολογικής Διοίκησης μέχρι την ημερομηνία αίτησης για υπαγωγή σε ρύθμιση. Και οφειλές από ΦΠΑ!
  • Απαλλαγές προβλέπονται από τις προσαυξήσεις και τους τόκους εκπρόθεσμης καταβολής, που φτάνουν έως 100% κατά την εφάπαξ καταβολή, ενώ ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων τμηματικής καταβολής κυμαίνεται από 2 έως 100. Με την υπαγωγή στη ρύθμιση δεν υπολογίζονται τα πρόστιμα εκπρόθεσμης καταβολής.
  • Εάν οι βασικές οφειλές είναι κάτω των 5.000€ δεν έχουν τόκους
  • Άνω των 5.000€ ο τόκος είναι 3%
  • Η καθυστέρηση καταβολής δόσης συνεπάγεται την επιβάρυνση αυτής με μηνιαία προσαύξηση μόνο 0,25 %.
  • Διαγράφονται οι προσαυξήσεις 10%, 20%, 30% του προηγούμενου νόμου
  • Ποινική δίωξη μόνο για οφειλές μαζί με προσαυξήσεις άνω των 50.000 (ήταν 5.000€).
  • Ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης της ρύθμισης δεν μπορεί να είναι μικρότερο των είκοσι 20ευρώ. Σε περίπτωση που υφίστανται οφειλές που υπάγονται στις διατάξεις του παρόντος άρθρου και είναι βεβαιωμένες σε περισσότερες της μιας υπηρεσίες της Φορολογικής Διοίκησης, το ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης ρύθμισης διαμορφώνεται σε 10 ευρώ.
  • Χάνεται η ρύθμιση όταν ο οφειλέτης: 
Α) δεν καταβάλει 2 συνεχόμενες μηνιαίες δόσεις κατά τη διάρκεια του πρώτου οκταμήνου της ρύθμισης ή μετά την πάροδο του οκταμήνου δεν καταβάλει τρεις (3) συνεχόμενες μηνιαίες δόσεις ή καθυστερήσει την καταβολή των τριών τελευταίων δόσεων της ρύθμισης για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα,
Β)  δεν υποβάλλει τις προβλεπόμενες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και του φόρου προστιθέμενης αξίας, καθ' όλο το διάστημα της ρύθμισης των οφειλών του και μέχρι την εξόφλησή της, εντός τριών (3) μηνών το αργότερο από την παρέλευση της προθεσμίας υποβολής τους.
Οι κατασχέσεις που έχουν επιβληθεί στα χέρια τρίτων σταματούν ύστερα από αίτηση του οφειλέτη εφόσον καταβληθεί ποσοστό 25% της αρχικής βασικής ρυθμιζόμενης οφειλής. Με τη σχετική διάταξη ελαχιστοποιείται το απαιτούμενο ποσοστό καταβολής της αρχικής βασικής ρυθμιζόμενης οφειλής που ίσχυε σε προγενέστερες ρυθμίσεις από 100% ή 50% σε 25% λόγω της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης και της αναγκαιότητας να δοθεί δυνατότητα μεγαλύτερης ρευστότητας κυρίως στις επιχειρήσεις.
Δόσεις και απαλλαγές 
α) Εφάπαξ: Απαλλαγή προστίμων 100%
β) 2  έως 5 μηνιαίες δόσεις:  Απαλλαγή 90%.
γ) 6 έως και δέκα 10 μηνιαίες δόσεις: Απαλλαγή 80%.
δ) 11 έως 20 μηνιαίες δόσεις: Απαλλαγή 75%.
ε) 21 έως και 30 μηνιαίες δόσεις: Απαλλαγή 70%.
στ) 31 έως 40 μηνιαίες δόσεις: απαλλαγή 65%.
ζ) 41 έως 50 μηνιαίες δόσεις: απαλλαγή 60%.
η) 51 έως 60 μηνιαίες δόσεις: απαλλαγή 55%.
θ) 61 έως 70 μηνιαίες δόσεις: απαλλαγή 50%.
ι) 71 έως 80 μηνιαίες δόσεις: απαλλαγή 45%.
ια) 81 έως 90 μηνιαίες δόσεις: απαλλαγή 40%.
ιβ) 91 έως 100 μηνιαίες δόσεις: απαλλαγή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: